Concept rekenplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Concept rekenplan 2010-2011"

Transcriptie

1 Concept rekenplan e Katholieke Montessorischool De Regenboog (13WU) Contactpersoon: Rob Schimmel (directeur) I Behaalde Resultaten Rekenen & Wiskunde In onderstaande tabel staan de gemiddelde percentage ABC leerlingen die we hebben nagestreefd voor en het behaalde resultaat voor elke groep. Het zijn de scores op de CITO-toetsen die aan het Eind van het jaar zijn afgenomen. Ter vergelijking worden ook de behaalde resultaten van de twee voorafgaande schooljaren 2007/2008 en 2008/2009- vermeld Gr 1 ordenen Gr ordenen Gr 3 rek-wisk Gr 4 rek-wisk Gr 5 rek-wisk Gr 6 rek-wisk Gr7 rek-wisk Nagestreefde ABC-score 85% 85% 70% 65% 75% 75% 80% Behaalde 79% 89% 65% 78% 78% 92% 86% ABC-score % % % % % % % % % % % % % % - De meeste groepen behalen het gestelde doel en hebben een hogere score dan de voorafgaande twee jaren. - De groepen 1 en 3 behaalden niet de nagestreefde resultaten (in de voorafgaande twee jaar wel) - Groep 1 haalt op 8 van de 9 onderdelen van de toets Ordenen wel 85% ABC-sore.; alleen op het onderdeel Seriëren behalen de kinderen de score niet (76% ABC) (zie: bijlage 1) CITO Tempo Toets Rekenen Gr 3 TempoTestRekenen + / -, jan 2010 Gr 4 TempoTestRekenen + / -, jan 2010 Gr 5 TempoTestRekenen + / - / x/ : / varia, sept 2009 Behaalde ABC-score 85% 83% 78% De Cito-TTR is in verschillende periodes afgenomen, maar niets steeds aan de hele jaargroep. De hier vermelde resultaten zijn van de periode waarin de toets wel aan de gehele groep is afgenomen. Bij nadere analyse valt op:

2 - Groep 3 scoort op niveau. Het percentage D/E leerlingen is 15%. Het totale leerrendement voor optellen en aftrekken is 128% (optellen 118%, aftrekken 150%). - Groep 4 scoort op niveau. Percentage D/E leerlingen is 17%. Totale leerrendement is 114% (optellen 110%, aftrekken 113%). - Groep 5 scoort net op niveau wat betreft D/E leerlingen: 22%. Totale leerrendement is 95% (optellen 100%, aftrekken 87%, vermenigvuldigen 102%, delen 74%, varia 105%). De toets is in september afgenomen. In januari 2010 is de toets afgenomen bij 16 van de 23 kinderen; totale leerrendement was 99%. CITO Eindtoets nagestreefd behaald gemiddeld 72% 72% Getallen en bewerkingen 72% 72% Verhoudingen, breuken procenten 72% 72% Meten, meetkunde, tijd en geld 72% 73% De nagestreefde resultaten zijn behaald. Op alle onderdelen scoren is het gemiddeld aantal goed beantwoorde vragen praktisch gelijk. De Rekenklas 1a. Cito toets (getallen en bewerkingen) In totaal zijn 11 van de 32 kinderen (34%) vooruit gegaan op de Cito (jan jun 2010), waarvan 9 (28%) een score van C of B hebben behaald (en dus niet meer aan de rekenklas deel hoeven nemen). Daarnaast blijven 12 kinderen (38%) gelijk en 4 kinderen (13%) gaan achteruit. De scores van de rekenklas zijn vergelijkbaar met januari (juni 2009 jan 2010). Dit jaar hebben 38 kinderen deelgenomen aan de rekenklas en 8 kinder en groep 8. Omdat groep 8 de eindtoets heeft gedaan zijn er geen vergelijkbare Cito gegevens bekend en is deze groep niet in de tabel opgenomen. Toets (jan) + = - (=/-)? B/C; OP/BN Cito (jan) 13 (41%) 7 (22%) 3 (9%) 9 (28%) 8 (25%) Tempo (jan) 10 (31%) 17 (53%) 3 (9%) 2 (6%) 6 (19%) Cito (jun) 11 (34%) 12 (38%) 4 (13%) 5 (15%) 9 (28%) Cito (jun 09 jun 10) 30 (76%) 6 (16%) 1 (3%) 3 (8%) 14 (37%)

3 Over het hele jaar bekeken (jun ) zijn van de 38 kinderen de meeste kinderen (30/ 76%) vooruit gegaan toen ze in de rekenklas zaten, 6 (16%) zijn gelijk gebleven, 3 stagneren (8%) en 1 gaat achteruit (3%). In totaal konden 14 kinderen (37%) de rekenklas verlaten omdat ze een C/B scoorden. Eenmaal niet meer in de rekenklas (6), bleven 2 kinderen op niveau (5%), zakten 2 kinderen weer terug naar een E/D niveau (5 %) en van 2 kinderen is de toetsscore niet bekend. 1b. Rekenklastoetsen (SLO programmatoets en tempotoets) Groep 7 scoort het tweede half jaar op nagenoeg alle onderdelen van de SLO toets beduidend hoger, groep 8 heeft vooral de eerste helft van het jaar (voor de eind cito) het meest van het SLO programma geprofiteerd. Groep 4, 5 & 6 beheersen de bouwstenen t/m 20 goed (iedereen scoort de maximum score t/m 10 en iedereen zit boven de zorglijn van de sommen t/m 20). Groep 6 is ook vooruit gegaan met de sommen t/m 100. Alleen de minsommen onder de 100 (tientaloverschrijding), blijven moeilijk voor zowel groep 5 als 6, terwijl hier wel extra aandacht aan is besteed. Ook zijn de meeste kinderen van groep 5 & 6 goed vooruit gegaan op de tafeltempotoets (vermenigvuldigen en delen). Conclusies - In groep 1 moet extra aandacht worden besteed aan het seriëren van kinderen. Gekeken zal worden naar het huidige aanbod, zowel materialen als instructie, en hoe de kwaliteit daarvan verbeterd kan worden. - Groep 3 scoort te laag op CITO Rek Wisk. In januari scoorde groep 3 gemiddeld wel voldoende op de Tempotoets rekenen. Onderzocht zal worden wat mogelijk e oorzaken zijn van de lage score, bijvoorbeeld onvoldoende instructietijd of de taligheid van de toets. - Groep 4 en 5 scoren wel binnen de norm, maar de groep D/E scoorders is nog vrij groot. Valt daar nog winst te behalen en op welke onderdelen zou die winst behaald moeten worden? - Er moeten afspraken gemaakt worden over de Tempotoets Rekenen: hoe vaak wordt die afgenomen en bij welke groepen? - Nagegaan moet worden hoe hoog het percentage D/E scoordes is op de Eindtoets?

4 II Nagestreefde resultaten voor In onderstaande tabel staan de percentages kinderen met een ABC-score die we nastreven. De streefcijfers zijn gebaseerd op de geniddelde resultaten van de afgelopen 3 jaar Gr 1 ordenen Gr 2 ordenen Gr 3 rek-wisk Gr 4 rek-wisk Gr 5 rek-wisk Gr 6 rek-wisk Gr7 rek-wisk ABC-score 85% 90% 75% 75% 80% 90% 85% Gr 3 TempoTestRekenen Gr 4 TempoTestRekenen Gr 5 TempoTestRekenen ABC-score 85% 85% 80% Voor de CITO-eindtoets rekenen streven we de volgende percentages goede antwoorden na gemiddeld Getallen & bewerkingen Verhoudingen, breuken, procenten Meten, meetkunde, tijd, geld Percentage goede antwoorden 73% 73% 73% 73% We voeren (trend)analyses uit op school-, groep-, jaargroep- en individueel niveau. Onduidelijk is of we beter de vaardigheidsscores van de inspectie kunnen gebruiken of de A t/m E scores. Wij gaan er voorlopig van uit dat de A t/m E-scores de grootte van de groep kinderen die onvoldoende scoort beter zichtbaar maakt. Daarnaast zullen we de vaardigheidsscorers en het behaalde leerrendement als extra info gebruiken. III Monitoring en analyseren Voor de leerling-administratie en het leerlingvolgsysteem is het bestuur in mei 2010 met alle scholen overgestapt op Parnassys. Het LOVS van Cito en van Parnassys zijn niet identiek. Er heeft in 2009/2010 scholing plaatsgevonden voor ParnasSys. Voor monitoring en analyseren zal in verdere scholing plaatsvinden voor het hele team. Leerlingen werken op eigen niveau en in eigen tempo uit het rekenboek. Kinderen van een ja argroep maken niet op hetzelfde moment dezelfde toets. Leerkrachten analyseren en bespreken met leerlingen op individueel niveau de resultaten van de methodegebonden toetsen. Wenselijk is om de methodegebonden toetsen te analyseren, bijvoorbeeld ieder half jaar. Dit kan als de toetsen gedigitaliseerd worden.. Alles handmatig verzamelen en invoeren kost erg veel tijd waarvan de opbrengst onduidelijk is. De werkgroep rekenen bereidt volgend jaar de aanschaf van de nieuwe versie van de rekenmethode voor. De werkgroep krijgt als opdracht na te gaan hoe leerkrachten op dit moment de resultaten van de methodegebondentoetsen gebruiken en wat de voor- en nadelen zijn van het digitaliseren van de toetsen.

5 Wat Wie Wanneer Verantwoordelijk Uitvoering door Aanvullende Scholing LOVS Parnassys Leerkrachten, IB, rekenspecialist Sept 2010 directie ParnaSsys Analyse CITO- Directie, IB, -Sept 2010 Directie/IB Directie, IB, toetsresultaten leerkrachten, -Mrt rekenspecialist, rekenspecialist juni 2011 leerkrachten Aanschaf nieuwe Werkgroep: Sept 2010 Directie/ IB Werkgroep: rekenmethode Leerkrachten, IB, april 2011 Leerkrachten, IB, rekenspecialist, directie rekenspecialist, directie IV Rekenen in groep 1 en 2 Rekenen in de groepen 1 en 2 is een integraal onderdeel van het Montessorionderwijs. Er zijn veel materialen voor het ontwikkelen van getalbegrip, het herkennen van cijfersymbolen en het oefenen van verschillende telvaardigheden. Het tellen staat centraal. Daarbij neemt het montessori materiaal een belangrijke plaats in. Er wordt veel individueel en in tweetallen met materiaal gewerkt. Rekenspelletjes worden wekelijks in kleine groepjes gedaan of in de kring. (zie: Rekenen onderbouw ) De rekenspecialist biedt onderbouwleerkrachten aanvullende rekenspellen aan. In de onderbouw is een document opgesteld waarin vastgelegd is wat er in de klassen gebeurd op rekengebied, wat de afspraken zijn en wat de minimaal te geven lessen zijn (zowel bordlesjes, groepslessen als Montessori aanbiedingen ). Daarnaast zijn de leerlijnen voor de OB vastgelegd (zowel de Montessori leerlijn als de TAL doelen). Bij het document hoort een video met voorbeelden van groepsrekenlessen en individuele Montessori aanbiedingen. Uit de analyse van de toets Ordenen bleek dat een te grote groep leerlingen moeite heeft met seriëren. In wordt bij rekeninstructies het seriëren extra geoefend. Leerkrachten maken daar aan het begin van het schooljaar afspraken over (individuele lesjes en of groepslesjes, gebruik materialen). Ook zal in de Schakelklas geoefend worden met begrippen die nauw samenhangen met de vaardigheid seriëren. Het Menne-instituut heeft een scholingsaanbod voor de groepen 1 t/m 4. De cursus is gericht op het vergroten van theoretische achtergronden, inzicht in leerlijnen, het geven van didactische aanwijzingen en aanbieden van rekenspellen voor interactieve klassikale lessen. O mdat in ook scholing plaatsvindt voor het Leesverbeterproject wordt deze cursus geparkeerd voor het schooljaar

6 V Instructie: groep 3 t/m 8 Leerkrachtvaardigheden spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van het rekenonderwijs. Het komend jaar wordt een rekendocument voor de midden- en bovenbouw opgesteld in navolging van het onderbouwdocument. In dat document zal staan: - welke instructies worden gegeven en de afspraken over de minimaal te geven lessen - zowel bordlesjes, groepslessen als Montessori aanbiedingen; - de leerlijnen voor de midden- en bovenbouw en de minimum doelen bij de overgang van middenbouw naar bovenbouw; - de minimum doelen voor kinderen met een individuele leerlijn; - afspraken over de frequentie en inhoud van de automatiseringsoefeningen. Hoe ziet een goede rekenles er uit? Zijn er verschillende soorten rekenlessen te onderscheiden? Zijn er een paar basisprincipes die gelden voor alle rekeninstructies (doel vertellen, leerlingen actief, geven van een context,.)? Leerkrachten worden gefilmd als voorbeeld voor een goede individuele les (Montessori aanbieding), een bordles (kleine groep) en een algemene les met verlengde instructie (hele groep). VI De Rekenklas: extra instructie- en oefentijd voor zwakke rekenaars In wordt de rekenklas voortgezet. In de rekenklas wordt extra instructie gegeven aan zwakke rekenaars van groep 4 t/m 8. Doel is het verbeteren van de rekenprestaties van deze kinderen, met name het automatiseren van bewerkingen tot 100 èn het vergroten van de rekenmotivatie en het rekenplezier.

7 Bijlage 1 SCHOOLTOETSKAART ORDENEN GROEP 1 EN 2 Periode Weergave Niveau per leerjaar en trimester 1 2 II III II III CITO ORDENEN Kleur A A B+ Vorm B+ A+ B A+ Classificeren B A B+ A+ Grootte A+ A+ A+ Serieren B+ B+ C+ B+ Vergelijken B A+ B+ A+ Tellen A+ A+ B A+ Getallen A A A+ Totaal B+ B B B+ (Schaal)score per leerjaar en trimester 1 2 II III II III CITO ORDENEN Kleur 5,1 5,4 5,0 Vorm 4,9 5,2 4,2 5,1 Classificeren 4,3 5,3 4,8 4,9 Grootte 5,3 5,1 5,0 Serieren 4,7 4,9 7,2 9,0 Vergelijken 4,3 4,8 4,6 5,3 Tellen 4,9 5,1 4,4 5,1 Getallen 5,5 5,4 5,7 Totaal 47,9 52,7 56,2 66,4

8 Percentage leerlingen in niveau D/E Normering: 0-15 blauw groen, oranje, 25 of meer rood 1 2 II III II III CITO ORDENEN Kleur 0, 6, Vorm 29, 3, 4, Classificeren 29, 3, 11, Grootte 0, 10, Serieren 29, 24, 32, Vergelijken 14, 9, 14, Tellen 14, 6, 0, Getallen 0, Totaal 18, 21, 19, 11,

9 Bijlage 2 Cito TempoToetsRekenen TTR 2009 / 2010 Toetsdatum Leerj. Per V DLE LR% LR A B C D E leerl Deelname* score /- + Optellen I /- - Aftrekken I /- Totaal I /- + Optellen II /- - Aftrekken II /- Totaal II /- + Optellen I /- - Aftrekken I /- Totaal I /- + Optellen II /- - Aftrekken II /- Totaal II /-/x/:/v + Optellen I /-/x/:/v - Aftrekken I /-/x/:/v x Vermenigvuldigen I /-/x/:/v : Delen I /-/x/:/v * Varia I /-/x/:/v Totaal I /-/x/:/v + Optellen II /-/x/:/v - Aftrekken II /-/x/:/v x Vermenigvuldigen II /-/x/:/v : Delen II /-/x/:/v * Varia II /-/x/:/v Totaal II

10 Bijlage 3 4. Rekenen en wiskunde Periode: 2009 / 2010 Ontwikkeling niveaupercentages A, B, C en D/E Ontwikkeling schoolgemiddelde Blauw=% leerlingen in niveau A, groen=b%, oranje=c%, rood=d/e% -x- Landelijk gemi ddelde -o- Afwijking schoolgemi ddelde niveauwaarde t.o.v. landelijk gemiddelde

11 Leerjaar Niv. A% DE% n= Schooljaar 3 n= 4 n= 5 n= 6 n= 7 n= 3 2,6 C 29% 41,% 37, 2009 / ,6 37, 2,9 23, 3,0 22, ## 23, 3,1 23, 4 2,9 C+ 13% 27,% 23, 2,56 2,91 3,02 ## 3,12 5 3,0 B- 26% 21,% 22, 6 3,2 B- 23% 9,% 23, 7 3,1 B- 26% 16,% 23, 2,9 C+ 24% 25% 128, Ontwikkeling niveaupercentages A, B, C en D/E per leerjaar en trimester Samen vatting Schooljaar Niv. A% DE% Niv. A% DE% Niv. A% DE% Niv. A% DE% Niv. A% DE% 2009 / ,6 C 29% 41% 2,9 C+ 13% 27% 3,0 B- 26% 21% 3,2 B- 23% 9% 3,1 B- 26% 16%

12 2,6 C 29% 41% 2,9 C+ 13% 27% 3,0 B- 26% 21% 3,2 B- 23% 9% 3,1 B- 26% 16% Normering A%: 0-20 rood, oranje, groen, 30 of meer blauw. Nor mering DE%: 0-15 blauw, groen, oranje, 25 of meer rood.

13

Dyscalculieprotocol Het volgen van - en begeleiding bij

Dyscalculieprotocol Het volgen van - en begeleiding bij Dyscalculieprotocol 2017-2018 Het volgen van - en begeleiding bij ernstige rekenproblemen en dyscalculie Stappenplan bij (ernstige ) rekenproblemen en dyscalculie De vier fasen vanuit het protocol ERWD

Nadere informatie

Rekenverbeterplan Basisschool Crescendo: algemeen

Rekenverbeterplan Basisschool Crescendo: algemeen Rekenverbeterplan Basisschool Crescendo: algemeen Visie Doel Concreet te bereiken In het schooljaar 2011-2012 Uitgangspunten Concrete actiepunten Het rekenverbeterplan richt zich op: het optimaliseren

Nadere informatie

Met de referentieniveaus naar schoolsucces

Met de referentieniveaus naar schoolsucces Met de referentieniveaus naar schoolsucces Zo stuurt u op taal- en rekenresultaten Corine Ballering René van Drunen 31 Bijlage 4 Rol van de interne begeleider in effectief rekenonderwijs (basisonderwijs)

Nadere informatie

Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan

Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan Eerste versie 2015-2016 Het volgen van - en begeleiding bij ernstige rekenproblemen en dyscalculie Stappenplan bij (ernstige ) rekenproblemen en dyscalculie De vier

Nadere informatie

De Luithorst: Schoolzelfevaluatie (midden) Schooljaar

De Luithorst: Schoolzelfevaluatie (midden) Schooljaar Kwaliteit van het onderwijs en de leerresultaten op de Luithorst Inleiding Een van de belangrijkste onderwerpen voor een basisschool is natuurlijk de kwaliteit van het onderwijs op onze school. Daaraan

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Op onze school vinden wij het goed informeren van ouders belangrijk. Zoals bekend werken wij met het leerlingvolgsysteem ParnasSys waar ook een ouderportaal

Nadere informatie

Rekenverbeterplan

Rekenverbeterplan Rekenverbeterplan 2010-2011 Zakelijke gegevens Naam: Jan Woudsmaschool Adres: Jaargetijden 4 Postcode: Woonplaats: 1109 AR Driemond / Amsterdam Zuidoost Brinnummer: 10RG Naam schoolbestuur: Stichting Spirit

Nadere informatie

KATERN. CITO Eindtoets k.b.s. De Langewieke. Dedemsvaart

KATERN. CITO Eindtoets k.b.s. De Langewieke. Dedemsvaart KATERN CITO Eindtoets 2015 k.b.s. De Langewieke Dedemsvaart CITO Eindtoets RESULTATEN. 1. Uitgangssituatie Het leerlingenaantal Jaar 2008-2009 21 2009-2010 19 2010-2011 25 2011-2012 28 2012-2013 25 2013-2014

Nadere informatie

Naar beter rekenonderwijs

Naar beter rekenonderwijs Naar beter rekenonderwijs 1 Wat komt aan de orde? Actuele ontwikkelingen Ontdekkingen mbt goed rekenonderwijs Naar beter rekenonderwijs Praktische tips 2 Over een groot aantal jaren, en de laatste jaren

Nadere informatie

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af.

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af. Leerlingvolgsysteem. Leerkrachten volgen de ontwikkeling van de kinderen in hun groep nauwgezet. Veel methoden die wij gebruiken, leveren toetsen die wij afnemen om vast te stellen of het kind de leerstof

Nadere informatie

Protocol Ernstige Reken-Wiskunde problemen en Dyscalculie (samenvatting)

Protocol Ernstige Reken-Wiskunde problemen en Dyscalculie (samenvatting) 0 Protocol Ernstige Reken-Wiskunde problemen en Dyscalculie (samenvatting) 1 Inhoud Inleiding 2 Onderscheid tussen ernstige reken-wiskunde problemen en dyscalculie 3 Wat wordt verstaan onder dyscalculie

Nadere informatie

o.b.s. De Wieden Schooljaarplan

o.b.s. De Wieden Schooljaarplan o.b.s. De Wieden Schooljaarplan 2016-2017 Directeur I. Jousma Adres Beulakerwiede 4 Plaats Zwolle Telefoon 038-4542762 E-Mail i.jousma@ooz.nl Datum 8-9-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderwijs... 4

Nadere informatie

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a)

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra  Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Analysewijzer M3 versie 2.0 (20-10-17) 2017 W.Danhof / P.Bandstra www.bareka.nl Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Aanwijzingen Aanbod Bao M3-E3 (fase 1a) Bij afnamemoment M3

Nadere informatie

Rekenen in cluster 2: Praktijkvoorbeeld. Programma. Optimaliseren rekenonderwijs

Rekenen in cluster 2: Praktijkvoorbeeld. Programma. Optimaliseren rekenonderwijs Rekenen in cluster 2: Praktijkvoorbeeld Simeacongres 13 april 2012 Kim de Keijser en Loes Wauters Programma Rekenrapport Rekenontwikkeling DSH en ESM Praktijkvoorbeeld Uitwisseling: inrichting rekenonderwijs

Nadere informatie

Schoolanalyse beoordeling opbrengsten Cito LOVS toetsen schooljaar

Schoolanalyse beoordeling opbrengsten Cito LOVS toetsen schooljaar Schoolanalyse beoordeling opbrengsten Cito LOVS en schooljaar 015-016 KONINGIN JULIANASCHOOL School Koningin Julianaschool Ingevuld door Martine Spreeuw en Jan van Ommen Analysekaart Schoolanalyse Parnassys

Nadere informatie

Groepsplan voor rekenen

Groepsplan voor rekenen Groepsplan voor rekenen Groep: Leerkracht: Periode: Schooljaar: wiskunde A - B wiskunde C wiskunde D-E TTR A-B TTR - C TTR D-E Verkorte instructie Verkorte instructie- Basis instructie Basis instructie

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) Opbrengstgericht werken () Heldere overzichten van toetsresultaten als basis voor gesprek Inleiding In deze zal algemene informatie gegeven worden over de meest relevante overzichten van toetsresultaten

Nadere informatie

NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl

NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl Opbrengsten Bijlage Schoolgids 2012-2013 Onze opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Inleiding Of we goed onderwijs bieden

Nadere informatie

Schoolzelfevaluatie. Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen

Schoolzelfevaluatie. Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen Regelmatig wordt in de Nieuwsbrief extra aandacht gegeven aan de diverse facetten van de Kwaliteit & Zorg in de groepen op de Antoniusschool. Dit betreft de

Nadere informatie

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 UITGANGSSITUATIE In de groepen wordt met de methode Pluspunt gewerkt. Aangezien de niveauverschillen binnen de groep erg groot zijn, werken sommige kinderen

Nadere informatie

Toetswijzer M6. Screening Hoofdbewerkingen

Toetswijzer M6. Screening Hoofdbewerkingen Toetswijzer M6 versie 2.0 (12-12-17) Stap 1: Bij afnamemoment M6 wordt Automatiseringstoets 4 afgenomen. Deze checkt de "speed" van drempel 3, de sommen tot 20 (met doorbreking tiental), drempel 4, de

Nadere informatie

Screening Hoofdbewerkingen

Screening Hoofdbewerkingen Toetswijzer versie 3.0 (1-2-19) E5-M6 Screening Hoofdbewerkingen IT (= item / somcategorie) Blad 2: Groepsoverzicht Speed E5-M6 Optellen Voorbeeld Fase Breuken Voorbeeld Fase Blad 3: Groepsoverzicht Power

Nadere informatie

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn)

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn) HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn) UITGANGSSITUATIE Na een jaar werken met het Het kan beter plan heeft het team op alle punten vooruitgang geboekt. In de groepen wordt

Nadere informatie

Rapportage resultatenanalyse

Rapportage resultatenanalyse Rapportage resultatenanalyse Naam basisschool: Mariaschool Datum analyse: Juli 2016 Opgesteld door: Yvonne de Ruijter Inleiding Voor u ligt het verslag van de resultatenanalyse van de Mariaschool. In deze

Nadere informatie

Nutsbasisschool Dirk van Veen Laan van Mecklenburg GD Breda

Nutsbasisschool Dirk van Veen Laan van Mecklenburg GD Breda Nutsbasisschool Dirk van Veen Laan van Mecklenburg 30 4818 GD Breda 085-3001222 www.nbsdirkvanveen.nl info@nbsdirkvanveen.nl Onze opbrengsten Inleiding Of we goed onderwijs bieden kan op verschillende

Nadere informatie

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden:

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden: KONINGIN JULIANASCHOOL Trendanalyse Midden Toetsen Cito Schooljaar 2014-2015 Vakgebieden: 1. Taal voor kleuters 2. Rekenen voor kleuters 3. Technisch Lezen (DMT) 4. Begrijpend Lezen 5. Spelling 6. Rekenen

Nadere informatie

Voorlopige normering opbrengsten speciaal basisonderwijs

Voorlopige normering opbrengsten speciaal basisonderwijs Voorlopige normering opbrengsten speciaal basisonderwijs Januari 2013 Beoordelingsystematiek Bij de beoordeling van de opbrengsten worden de gemiddelde resultaten van technisch lezen, begrijpend lezen

Nadere informatie

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren?

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren? Checklist Rekenen Groep 3 1. Tellen tot 20 Als kleuters, in groep 1 en groep 2, zijn de kinderen bezig met de zogenaamde voorbereidende rekenvaardigheid. Onderdelen hiervan zijn ordenen en seriatie. Dit

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys. Inleiding

Handleiding ouderportaal ParnasSys. Inleiding 1 Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Op onze school vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij met de scholen van De Oude Vrijheid

Nadere informatie

Toetswijzer M7 - E7 - M8

Toetswijzer M7 - E7 - M8 Toetswijzer M7 - E7 - M8 Stap 1: Bij afnamemoment M7 - E7 - M8 wordt Automatiseringstoets 5 ; dan wordt de "speed" van de tafels (drempel 5a en 5b) en deeltafels (drempel 5c en 5d) in kaart Screening Hoofdbewerkingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief kwaliteit KBS Franciscus

Nieuwsbrief kwaliteit KBS Franciscus Nieuwsbrief kwaliteit KBS Franciscus Onze school werkt intensief aan de kwaliteit van ons onderwijs. Dit doen we door het volgen van nascholing door leerkrachten en begeleiding en coaching van leerkrachten.

Nadere informatie

Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool

Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool Schooljaar 2013-2014 Willemijn Visser 25-8-2014 Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool 2014 1 Opbrengstrapportage Entree-

Nadere informatie

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3.

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Het rekenonderwijs van tegenwoordig ziet er anders uit dan vroeger. Dat komt omdat er nieuwe inzichten zijn over hoe kinderen het beste leren. Vroeger lag

Nadere informatie

Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin

Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin Gereformeerde Basisschool Benjamin Koolweg 9, 6446 TM Brunssum 045-5216561, www.gbbenjamin.nl Maart 2015 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2. Inleiding

Nadere informatie

Toetswijzer. Screening Hoofdbewerkingen

Toetswijzer. Screening Hoofdbewerkingen Toetswijzer versie 3.0 (1-2-19) E4 Screening Hoofdbewerkingen IT (= item / somcategorie) Blad 2: Groepsoverzicht Speed M4-E4 Optellen Voorbeeld Fase Blad 3: Groepsoverzicht Power M4-E4 IT 1 5 + 2 fase

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

Toetswijzer M4-E4. Screening Hoofdbewerkingen

Toetswijzer M4-E4. Screening Hoofdbewerkingen Toetswijzer versie 3.0 (1-2-19) M4-E4 Screening Hoofdbewerkingen IT (= item / somcategorie) Blad 2: Groepsoverzicht Speed M4-E4 Optellen Voorbeeld Fase Blad 3: Groepsoverzicht Power M4-E4 IT 1 5 + 2 fase

Nadere informatie

Informatieavond Rekenwonders. OBS Aan de Meule

Informatieavond Rekenwonders. OBS Aan de Meule Informatieavond Rekenwonders OBS Aan de Meule Rekenwonders Een uitgebalanceerd programma - ontwikkeld in Singapore ( wat werkt ) - inmiddels in VS, Canada, Engeland, Mexico, Chili 21 st century skils hoge

Nadere informatie

Toetswijzer E3-M4. Screening Hoofdbewerkingen

Toetswijzer E3-M4. Screening Hoofdbewerkingen Toetswijzer versie 3.0 (1-2-19) E3-M4 Screening Hoofdbewerkingen IT (= item / somcategorie) Blad 2: Groepsoverzicht Speed E3-M4 Optellen Voorbeeld Fase Blad 3: Groepsoverzicht Power E3-M4 IT 1 5 + 2 fase

Nadere informatie

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra Bandstra Speciaal Rekenadvies

Analysewijzer M3 versie 2.0 ( ) 2017 W.Danhof / P.Bandstra  Bandstra Speciaal Rekenadvies Analysewijzer M3 versie 2.0 (28-3-17) 2017 W.Danhof / P.Bandstra www.bareka.nl Bandstra Speciaal Rekenadvies Analyse Niveau Bao M3 ( fase 1a) Aanwijzingen Aanbod Bao M3-E3 (fase 1a) Belangrijke signalen

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken 1. Early Warning

Opbrengstgericht werken 1. Early Warning Opbrengstgericht werken 1 Early Warning 1 Vooraf: deze notitie vervangt de notitie Opbrengstgericht werken van december 2010 1. Strategisch beleidsplan Al enkele jaren werken we met een Early Warning System

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal Parnassys

Handleiding ouderportaal Parnassys Handleiding ouderportaal Parnassys Inleiding Als team van de Sint Jozefbasisschool vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust gekeken

Nadere informatie

o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid

o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid Hofbode 5 11 januari 2016 o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid Kerst 2015 Het is alweer een aantal weken geleden maar we kunnen terugkijken op een sfeervolle Kerst. We willen alle

Nadere informatie

Zwakke rekenaars betrekken bij klassikale instructie

Zwakke rekenaars betrekken bij klassikale instructie Zwakke rekenaars betrekken bij klassikale instructie 23 januari 2013 13.30 16.00 uur Berber Klein Orthopedagoog & docent speciale onderwijszorg Vrije Universiteit: faculteit psychologie en pedagogiek b.klein@vu.nl

Nadere informatie

Toetswijzer E6. Stap 1: Bij afnamemoment E6 wordt Automatiseringstoets 4 afgenomen.

Toetswijzer E6. Stap 1: Bij afnamemoment E6 wordt Automatiseringstoets 4 afgenomen. Toetswijzer E6 Stap 1: Bij afnamemoment E6 wordt Automatiseringstoets 4 afgenomen. Screening Hoofdbewerkingen versie 2.0 (12-12-17) Deze checkt de "speed" van drempel 3, de sommen tot 20 (met doorbreking

Nadere informatie

Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben:

Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben: Bijlage 3: Opbrengsten en analyses Gerardus Majellaschool 2013-2014 EVALUATIE CITO MIDDEN 2013-2014 Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben: Rekenen Deze doelstelling

Nadere informatie

Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs

Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs Ouderversie 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. De plaatsingswijzer... 4 2. Uitstroomprofielen in groep 6... 5 3. Voorlopig advies in groep 7... 6 4. Advisering

Nadere informatie

De rekenlessen van het ICT College (mbo-3) Een praktijkonderzoek van Laura Martens

De rekenlessen van het ICT College (mbo-3) Een praktijkonderzoek van Laura Martens De rekenlessen van het ICT College (mbo-3) Een praktijkonderzoek van Laura Martens Onderwerpen Voorstellen Waar speelt het zich af? Startsituatie 2011-2012 Praktijkprobleem en onderzoeksvraag Theorie:

Nadere informatie

Screening Hoofdbewerkingen

Screening Hoofdbewerkingen Toetswijzer versie 3.0 (1-2-19) M6-E6 Screening Hoofdbewerkingen IT (= item / somcategorie) Blad 2: Groepsoverzicht Speed M6-E6 Optellen Voorbeeld Fase Breuken Voorbeeld Fase Blad 3: Groepsoverzicht Power

Nadere informatie

EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015

EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015 Bijlage 3: Opbrengsten en analyses Gerardus Majellaschool 2014-2015 EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015 Het doel van school is dat minimaal 45% van de leerlingen een I of II score hebben, daarnaast meer dan

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

2.2 Zorgniveau 2 Signalering: LOVS spelling januari en juni PI-dictee voor leerlingen met een IV en V score op Cito spelling. (in oktober en maart)

2.2 Zorgniveau 2 Signalering: LOVS spelling januari en juni PI-dictee voor leerlingen met een IV en V score op Cito spelling. (in oktober en maart) SPELLING 1. ALGEMEEN In schooljaar 2007-2008 is er voor het vakgebied spelling het werken met groepsplannen in de groepen ingevoerd. Hierin is vastgelegd hoe we extra ondersteuning bieden. In dit beleidsdocument

Nadere informatie

IT fase 1a Blad 4: Aanwijzingen Analyse M3 In de meeste methoden zijn nog geen formele sommen aan bod geweest.

IT fase 1a Blad 4: Aanwijzingen Analyse M3 In de meeste methoden zijn nog geen formele sommen aan bod geweest. Toetswijzer M3 Stap 1: Bij afnamemoment M3 worden nog geen automatiseringstoetsen afgenomen Screening Hoofdbewerkingen versie 2.0 (12-12-17) Stap 2: Screeningstoets 1 checkt in hoeverre de leerling al

Nadere informatie

Cito-toetsen ( )

Cito-toetsen ( ) Cito-toetsen (15.01.2017) Op de Plakkenberg worden diverse toetsen afgenomen. Veel toetsen horen bij de methode, zgn. methodetoetsen, die de stof toetsen die in de methode is behandeld. Daarnaast wordt

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften Deel 4.2 Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften 1. Omschrijving van de zorg De kinderen behalen bij rekenen herhaaldelijk niet het gewenste niveau of lijken een achterstand

Nadere informatie

Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud

Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8... 1 Onze visie betreffende doorstroming van leerlingen.... 2 Beleid doorstroming van groep 1 naar groep 2.... 2 Beleid

Nadere informatie

Protocol overgang groep 2 naar groep 3

Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Fatimaschool Algemeen. In principe stromen alle groep 2 kinderen door naar groep 3. Er is echter een groep kinderen, de zgn. herfstkinderen, de kinderen die tussen

Nadere informatie

VERBETERPLAN Deel 3B

VERBETERPLAN Deel 3B VERBETERPLAN Deel 3B onderwerp: Verbeteren rekenonderwijs datum: augustus 2010 proceseigenaar: Rekenverbeterteam: Gerjanne Meedendorp (rekenspecialist), Chantal Sheehan (IB-er), Maike Sabajo (adjunctdirecteur)

Nadere informatie

BELEIDSPLAN REKENEN

BELEIDSPLAN REKENEN BELEIDSPLAN REKENEN 2019 2023 Juli 2019 Historie De Zonnewende is ontstaan uit de vrijeschool de IJssel en de Zwaan. Twee stromen zijn één geworden, maar nog niet alle afspraken van vroeger zijn opnieuw

Nadere informatie

Rekenonderwijs op SG Newton

Rekenonderwijs op SG Newton Rekenonderwijs op SG Newton 1.0 Uitgangspunt en doel... 1 2.0 Rekenles en extra les rekenen in lessentabel... 1 3.0 De uitvoering... 1 4.0 Overlegstructuur... 1 5.0 Inhoud... 2 6.0 Leermiddelen... 2 7.0

Nadere informatie

Opbrengstgerichte nieuwsflits

Opbrengstgerichte nieuwsflits Jaargang 16 Nummer 14 Vrijdag 27 maart 2015 Opbrengstgerichte nieuwsflits In deze nieuwsflits willen we u informeren over de opbrengsten van de verschillende Cito toetsen van midden schooljaar 2014/2015

Nadere informatie

1. We beschikken over een moderne, eigentijdse methode (groep 1 t/m 8)

1. We beschikken over een moderne, eigentijdse methode (groep 1 t/m 8) Rekenjaarplan School :As-Soeffah Periode Juli 2011-juli 2012 1. Schoolacties. 2011-2012: Schoolontwikkelingsplan 2011-2015 goedgekeurd door bestuur en MR wordt gedragen door het team. Idem Deelplan jaarplan

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b))

Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b)) Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b)) Met behulp van onderstaande opdracht kun je met behulp

Nadere informatie

PLG Leerkrachten Midden- en bovenbouw

PLG Leerkrachten Midden- en bovenbouw PLG Leerkrachten (6) PLG Leerkrachten Midden- en bovenbouw 16 juni 2010 vs 1.0 100422 Agenda 1. Introductie 1.1: Terugblik vorige plg s 1.2: Ambities Omdat Elk Kind Telt 1.3: Doelen vandaag 1.4: Vormen

Nadere informatie

CBS Op Dreef (07XS) Datum:

CBS Op Dreef (07XS) Datum: Inspectiegetallen School CBS Op Dreef (07XS) Vestiging Hoofdlocatie Periode 2016 / 2017-2017 / 2018 AVI 2016 / 2017 Toetsdatum Periode (Vaardigheids)score DLE LR% LR A B C D E Leerlingen* Deelname Verschil

Nadere informatie

Tussenevaluatie januari 2019

Tussenevaluatie januari 2019 Tussenevaluatie januari 2 Algemeen: De scores van de Citotoetsen zetten wij in ons leerlingenvolgsysteem. Wij kunnen zo de ontwikkeling van de leerlingen goed volgen. Als een leerling dan een toets eens

Nadere informatie

PARAGRAAF Protocol bij ernstige rekenwiskunde-problemen en/of dyscalculie 1. Doel van het protocol. 2. Signalering

PARAGRAAF Protocol bij ernstige rekenwiskunde-problemen en/of dyscalculie 1. Doel van het protocol. 2. Signalering Samengesteld door BZT WPC Versie 23-06-2015 Bestuur Door DO vastgesteld op 02-07-2015 DO Door BG als voorgenomen besluit vastgesteld op 09-07-2015 GMR Door GMR van advies/instemming voorzien op nvt Medewerkers

Nadere informatie

Screening Hoofdbewerkingen

Screening Hoofdbewerkingen Toetswijzer versie 3.0 (1-2-19) M5-E5 Screening Hoofdbewerkingen IT (= item / somcategorie) Blad 2: Groepsoverzicht Speed M5-E5 Voorbeeld Fase Blad 3: Groepsoverzicht Power M5-E5 IT 1 5 + 2 fase 1a Blad

Nadere informatie

Telefoon: Fax:

Telefoon: Fax: Rekenverbeterplan 2011-2012 Huidige positie Dit schooljaar, 2011-2012 starten we met een nieuwe rekenmethode, de nieuwe versie van Wereld in getallen. De opgedane kennis van OEKT wordt dit schooljaar verder

Nadere informatie

Effectieve aanpakken bij versterking rekenonderwijs wat werkt? Gert Gelderblom 24 augustus 2009

Effectieve aanpakken bij versterking rekenonderwijs wat werkt? Gert Gelderblom 24 augustus 2009 Effectieve aanpakken bij versterking rekenonderwijs wat werkt? Gert Gelderblom 24 augustus 2009 1 2 Wat komt aan de orde? Context van deze presentatie Effectieve aanpakken versterking rekenonderwijs Succesfactoren

Nadere informatie

Screening Hoofdbewerkingen

Screening Hoofdbewerkingen Toetswijzer versie 3.0 (1-2-19) M7 - E7 Screening Hoofdbewerkingen IT (= item / somcategorie) Blad 2: Groepsoverzicht Speed M7-E7 Voorbeeld Fase Breuken Voorbeeld Fase Blad 3: Groepsoverzicht Power M7-E7

Nadere informatie

uitgangssituatie Doelstelling

uitgangssituatie Doelstelling Deelplan b: Rekenen Pedagogisch handelen, taakgerichte werksfeer Verdere implementatie en borging werken met het ADI model en afstemming en verwerking (groepsplan) Invoer nieuwe rekenmethode Rekenlijn

Nadere informatie

> Leerling- en. onderwijsvolgsysteem > Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk voor groep 5, 6 en 7. Primair onderwijs

> Leerling- en. onderwijsvolgsysteem > Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk voor groep 5, 6 en 7. Primair onderwijs > Leerling- en Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk voor groep 5, 6 en 7 Compact: u toetst de belangrijkste onderdelen van uw onderwijsprogramma Compleet: u beschikt over één pakket met alle

Nadere informatie

Toetswijzer E6-M7. Screening Hoofdbewerkingen

Toetswijzer E6-M7. Screening Hoofdbewerkingen Toetswijzer versie 3.0 (1-2-19) E6-M7 Screening Hoofdbewerkingen IT (= item / somcategorie) Blad 2: Groepsoverzicht Speed E6-M7 Voorbeeld Fase Breuken Voorbeeld Fase Blad 3: Groepsoverzicht Power E6-M7

Nadere informatie

TOETSEN EN TOETSPRESTATIES REKENEN

TOETSEN EN TOETSPRESTATIES REKENEN AANSLUITING PO-VO FEEDBACK / ONTWIKKELING TOETSEN EN TOETSPRESTATIES REKENEN De deelnemende scholen aan het PO-VO-netwerk in Doorn willen gericht toewerken naar een doorlopende leerlijn rekenen-wiskunde.

Nadere informatie

Vaardigheidsgroei voor taal is zeer hoog in groep 2 en voldoende in groep 1. Weinig zwakke scores

Vaardigheidsgroei voor taal is zeer hoog in groep 2 en voldoende in groep 1. Weinig zwakke scores Analyse E-toetsen juni 2016 Taal, woordenschat en begrijpend lezen Zeer goede resultaten in de onderbouw, ruim voldoende in de bovenbouw en onvoldoende in groep 5. Vaardigheidsgroei voor taal is zeer hoog

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten. Opbrengstgericht werken

KWALITEITSKAART. Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten. Opbrengstgericht werken KWALITEITSKAART Opbrengstgericht werken Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten SO In de kwaliteitskaart Opbrengstgericht werken: heldere overzichten van toetsresultaten als

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 8 Dit is het jaarverslag 2017-2018 van

Nadere informatie

Taalresultaten Giessenlanden. Toetsresultaten basisscholen en

Taalresultaten Giessenlanden. Toetsresultaten basisscholen en Taalresultaten Giessenlanden Toetsresultaten basisscholen 2014-2015 en 2015-2016 1 Taalresultaten Giessenlanden Toetsresultaten basisscholen 2014-2015 en 2015-2016 Rotterdam, juni 2016 CED-Groep: Ellen

Nadere informatie

H 8 Cito Eindtoets 2014

H 8 Cito Eindtoets 2014 H 8 Cito Eindtoets 2014 De gemiddelde score van de Cito-eindtoets was voor onze school 534,0 Het landelijke gemiddelde was 534,4. (zie bijlage 1) De verwachte score op basis van de entreetoets in groep

Nadere informatie

Stappenplan groep 1-2

Stappenplan groep 1-2 Stappenplan Protocol E rnstige R eken W iskunde-problemen en D yscalculie (ERWD) Stappenplan groep 1-2 Moment Actie Uitwerking Stap 0 Aanvang, september Beginsituatie vastleggen met behulp van Bosos groep

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 23-6-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Gebruikswijzer voor het inschalen en clusteren van leerlingen

Gebruikswijzer voor het inschalen en clusteren van leerlingen Gebruikswijzer voor het inschalen en clusteren van leerlingen Zo maak je niveaugroepjes en groepsplannen met Rekenboog.zml Dit stuk geeft handvatten bij het maken van niveaugroepjes en groepsplannen die

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Actieplan Woordenschat

Actieplan Woordenschat Actieplan Woordenschat Planperiode 2013-2014 Versie 1 Datum 26 Juli 2013 1. Algemene gegevens Opdrachtgever Organisatie- of resultaatgebied X Management primaire processen (6a) X Waardering door personeel

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS DE ZOEKER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS DE ZOEKER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS DE ZOEKER School : obs De Zoeker Plaats : Zaandijk BRIN-nummer : 19DK Onderzoeksnummer : 94489 Datum schoolbezoek : 9 mei 2007 Datum vaststelling : 4 juli 2007 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Toetswijzer E4-M5. Screening Hoofdbewerkingen

Toetswijzer E4-M5. Screening Hoofdbewerkingen Toetswijzer versie 3.0 (1-2-19) E4-M5 Screening Hoofdbewerkingen IT (= item / somcategorie) Blad 2: Groepsoverzicht Speed E4-M5 Voorbeeld Fase Blad 3: Groepsoverzicht Power E4-M5 IT 1 5 + 2 fase 1a Blad

Nadere informatie

Rekenen bij Moderne Wiskunde

Rekenen bij Moderne Wiskunde Moderne Wiskunde Rekenen: een volledig doorlopende leerlijn rekenen voor alle leerjaren en alle niveaus! Rekenen bij Moderne Wiskunde 1 Verplichte rekentoets Vanaf schooljaar 2013/2014 Voor alle leerlingen

Nadere informatie

Gespreksformulier Opbrengstengesprekken maart 2015

Gespreksformulier Opbrengstengesprekken maart 2015 Gespreksformulier Opbrengstengesprekken maart 2015 De opbrengsten gesprekken worden twee keer per jaar gevoerd: eind februari/begin maart over de opbrengsten van o.a. de middentoetsen van Cito en in september

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN EN DOMEINEN

DOELSTELLINGEN EN DOMEINEN Jaarplan 206-207 Inhoudsopgave INLEIDING... 3TS:... 3 BEGRIJPEND LEZEN:... 3. DOELSTELLINGEN EN DOMEINEN 206-207... 5 DOMEIN : KWALITEITSZORG (KWALITEITSZORG OPBRENGSTEN ONTWIKKELING VAN LEERLINGEN) NORMINDICATOREN

Nadere informatie

Protocol dyscalculie en ernstige rekenproblemen: Van signalering naar diagnose

Protocol dyscalculie en ernstige rekenproblemen: Van signalering naar diagnose Protocol dyscalculie en ernstige rekenproblemen: Van signalering naar diagnose Als een kind rekenproblemen heeft, is het belangrijk om dit snel aan te pakken. Tijdig ingrijpen kan heel wat voorkomen. Maar

Nadere informatie

Advies toetsgebruik monitor onderwijstijdverlenging BO

Advies toetsgebruik monitor onderwijstijdverlenging BO Advies toetsgebruik monitor onderwijstijdverlenging BO Oberon, januari 2010 Tier en Oberon hebben elk een toetsadvies opgesteld voor de pilots Onderwijstijdverlenging. Deze adviezen zijn gebaseerd op de

Nadere informatie

Rol van de interne begeleider in effectief leesonderwijs (basisonderwijs)

Rol van de interne begeleider in effectief leesonderwijs (basisonderwijs) 36 Bijlage 5 Rol van de interne begeleider in effectief leesonderwijs (basisonderwijs) De schoolleider en de interne begeleider geven samen leiding aan het borgen van het leesonderwijs. Beiden hebben hierin

Nadere informatie

Resultaten Augustinusschool eindcito 2012

Resultaten Augustinusschool eindcito 2012 Resultaten Augustinusschool eindcito 2012 De gemiddelde score van de Cito-eindtoets zonder correctie was voor onze school 534,4. Het landelijke gemiddelde was 535,1. (zie bijlage 1) De huidige groepen

Nadere informatie

HANDREIKING. Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken

HANDREIKING. Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken HANDREIKING Opbrengstgericht werken Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart Opbrengstgericht

Nadere informatie

Protocol Ernstige RekenWiskunde- problemen en Dyscalculie Elde College (in het VO wordt meestal alleen gesproken over rekenen). Esumrt.

Protocol Ernstige RekenWiskunde- problemen en Dyscalculie Elde College (in het VO wordt meestal alleen gesproken over rekenen). Esumrt. Protocol Ernstige RekenWiskunde- problemen en Dyscalculie Elde College (in het VO wordt meestal alleen gesproken over rekenen). Esumrt.2014 Inleiding Rekenen moet, ook in het VO, een aparte plek krijgen.

Nadere informatie