Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland 2017"

Transcriptie

1 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland 2017 Stec Groep aan Provincie Zuid-Holland Guido van der Molen & Peter Stopel 4 april 2017

2 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Ontwikkeling plancapaciteit Oplevering van nieuwe kantoorruimte in Zuid-Holland Leegstand van kantoorruimte in Zuid-Holland Opname van (bestaande) kantoorruimte in Zuid-Holland Onttrekkingen van kantoorruimte in Zuid-Holland Conclusies Bijlage 16

3 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Inleiding In uw Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM) maakt u als provincie Zuid-Holland scherpe keuzes voor ontwikkelingslocaties voor kantoren en streeft u naar verdere afname van de plancapaciteit van kantoorruimte. Doel is te komen tot een meer gezonde kantorenmarkt in Zuid-Holland met meer marktdynamiek en minder leegstand. Monitoring van de kantorenmarkt is hiervoor van wezenlijk belang. U heeft nu behoefte aan actueel inzicht (5-meting) in de huidige plancapaciteit voor kantoorruimte per REO regio, inclusief de fasering, planstatus, eigendomssituatie en de planreductie (in vergelijking tot voorgaande jaren). Daarnaast wilt u beschikken over een overzicht van de laatste opleveringen van nieuwe kantoormeters, onttrekkingen en de ontwikkeling van de leegstand en opname in de provincie. De monitor moet daarbij zo goed mogelijk aansluiten bij uw protocol kengetallen monitor kantorenmarkt (zie ook bijlage).

4 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Monitor kantorenmarkt Zuid- Holland Ontwikkeling plancapaciteit In totaal bijna 2,2 miljoen m² bvo aan planmeters voor nieuwe kantoorruimte In de provincie Zuid-Holland zijn er (nog) plannen voor toevoeging van circa 2,2 miljoen vierkante meter bvo aan kantoorruimte (zie tabel 1). Deze plancapaciteit is inclusief (vooralsnog) acht kantoorpanden die in 2017 en 2018 opgeleverd gaan worden, samen goed voor bijna m² bvo. Van de 2,2 miljoen m² bvo is circa m² bvo door de regio s aangewezen als te schrappen planmeters (deze planmeters zijn nog wel opgenomen in vigerende bestemmingsplannen). Van het totaal aan planmeters heeft m² bvo een zachte planstatus. Tot 2020 zijn er plannen voor ontwikkeling van circa m² bvo kantoorruimte. In 2016 werden vijf plannen met in totaal maximaal m² bvo aan de planlijst toegevoegd. Het betreft twee nieuwe plannen en drie reeds bestaande plannen. Tabel 1: Plancapaciteit van kantoorruimte per regio in Zuid-Holland, in m² bvo Regio Na 2025 Te schrappen Totaal Haaglanden Holland-Rijnland Midden-Holland Regio Rotterdam Zuid-Holland Zuid Totaal Bron: Provincie Zuid-Holland, 2017 (peildatum: 1 januari 2017). Als toevoeging op tabel 1 moeten we constateren dat de fasering veelal indicatief is; wanneer het bestemmingsplan van een planlocatie onherroepelijk is, kan er snel gebouwd worden en vervolgens na enkele jaren worden opgeleverd. In praktijk verwachten we dat er minder meters worden opgeleverd. BOX 1: TOELICHTING PROVINCIALE DATABANK KANTOORPLANNEN (PRIMAIR IN BESTEMMINGSPLAN) Bij de inventarisatie is uitgegaan van zelfstandige kantoorruimten vanaf m² vloeroppervlak. Daaronder vallen ook bankgebouwen, gemeentehuizen et cetera. Grotere bedrijfskantoren met een vloeroppervlak vanaf m² bvo of meer worden, indien de data beschikbaar zijn, ook opgenomen. De lijst is oorspronkelijk opgebouwd uit groslijsten van gemeenten en regio s en eigen waarnemingen en bestemmingsplanonderzoek. In 2015 hebben de regio s gewerkt aan actualisering van hun regionale kantorenvisies. In het kader daarvan zijn de lijsten met plancapaciteiten weer geactualiseerd. In de regio Zuid-Holland Zuid en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) zijn deze in 2015 bestuurlijk bekrachtigd. In Midden-Holland is de regionale kantorenvisie begin 2016 bestuurlijk vastgesteld en in Holland Rijnland in het najaar van Maart 2016 hebben GS de regionale kantorenvisies van MRDH, Midden-Holland en Zuid-Holland Zuid aanvaard. GS hebben in maart 2017 de visie van Holland Rijnland aanvaard.

5 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Opgemerkt moet worden dat er soms nog verschillen resteren tussen de provinciale administratie en die in de regionale visies. Niet alle bij de provincie bekende plannen zijn in de regionale visies opgenomen. Veelal gaat het om (papieren) bestemmingsplanmogelijkheden voor kleine kantoren, die wellicht geschrapt kunnen worden (en per november 2017 ook geschrapt zouden moeten zijn). Bij enkele plannen met de mogelijkheid voor nieuwbouw van kleine kantoren is in de regionale visie een p.m. post opgenomen. In deze monitor is daarvoor wel een voorlopige indicatie in m² opgenomen. Totaal aan planmeters voor kantoorruimte sinds 2011 met bijna 2,1 miljoen m² bvo afgenomen Figuur 1 geeft een overzicht van de ontwikkeling van de totale plancapaciteit van kantoorruimte in de provincie vanaf Sinds 2011 is de plancapaciteit met bijna 2,1 miljoen m² bvo afgenomen (saldo tussen 2011 en 2017). In deze periode is zo n m² bvo kantoorruimte opgeleverd, oftewel: de daadwerkelijke reductie 1 (soms ook als gevolg van administratieve wijzigingen) bedraagt circa 1,2 miljoen m² bvo kantoorruimte. Vorig jaar concludeerden we dat de doelstelling om de plancapaciteit met 1 miljoen m² bvo kantoorruimte te reduceren tot en met 2015 is behaald. Figuur 1: Ontwikkeling plancapaciteit kantoorruimte in Zuid-Holland, per 1 januari 2017, in m² bvo Schrappen Na 2020 Tot Bron: Provincie Zuid-Holland, 2017; Bewerking: Stec Groep, Vergeleken met vorig jaar (1 januari 2016) is het aantal planmeters met circa m² bvo afgenomen. Dat gebeurde onder meer doordat voor oude kantoorplannen in Den Haag Leidschenveen, Zoetermeer Boerhavelaan e.o. en Delft-Zuid nieuwe bestemmingsplannen onherroepelijk van kracht werden die geen of veel minder vierkante meters kantoorruimte mogelijk maken. In 2016 is m² bvo kantoorruimte opgeleverd. In netto aantallen is de (netto) plancapaciteit dus met zo n m² bvo afgenomen in In de afgelopen twee jaar nam de plancapaciteit in netto aantallen juist toe (in 2014 met circa m² en 2015 met circa m²). 1 Door het schrappen van plannen. Dit is exclusief circa m² bvo plancapaciteit die door de regio s is aangewezen als te schrappen planmeters (maar nog zijn opgenomen in bestemmingsplannen).

6 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Figuur 2: Kantoorplannen in Zuid-Holland naar postcodegebied ( ) Plancapaciteit in elke regio afgenomen ten opzichte van nulmeting Het aantal planmeters tot 2020 blijkt in elke regio afgenomen te zijn, wanneer we de huidige plancapaciteit per regio (peildatum 1 januari 2017) vergelijken met de plancapaciteit uit de nulmeting (peildatum 1 januari 2011). In de provincie Zuid-Holland is de plancapaciteit tot 2020 met circa 2,26 miljoen m² bvo afgenomen. De grootste afname is zichtbaar in regio Haaglanden, zie ook figuur 3. In de periode na 2020 is het aantal planmeters toegenomen ten opzichte van de nulmeting, met circa 1,03 miljoen m². De totale planreductie (het saldo van beide periodes) ten opzichte van de nulmeting komt op 1,23 miljoen m² bvo. Figuur 3: Ontwikkeling plancapaciteit kantoorruimte per regio en totaal provincie (in vergelijking met de nulmeting van 1 januari 2011) Haaglanden Holland Rijnland Midden-Holland Regio Rotterdam Zuid-Holland Zuid Provincie Zuid-Holland Na 2020 Saldo Bron: Provincie Zuid-Holland, 2017 (peildatum: 1 januari 2017); Bewerking: Stec Groep, 2017.

7 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Net iets meer dan de helft van plancapaciteit op locaties uit uw Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM) Iets meer dan 50% van de totale plancapaciteit in de provincie bestaat uit locaties die zijn opgenomen als kantoorconcentratielocaties in de VRM. Figuur 4 geeft een overzicht van de plancapaciteit naar verschillende type locaties uit de VRM, respectievelijk concentratielocaties, scienceparken, overige uitzonderingslocaties (waaronder banken, bedrijfskantoren en gemeentehuizen) en regionaal geprioriteerde locaties (waaronder Delft Zuid, Schieveste Schiedam, Afrikaweg Zoetermeer, Brainpark III/Fascinatio in Rotterdam/Capelle a/d IJssel). Zo n 1,1 miljoen m² bvo kantoorruimte is voorzien op deze laatste categorie. Daarvan is m² bvo opgenomen in vastgestelde bestemmingsplannen en heeft m² bvo een zachte planstatus. Figuur 4: Plancapaciteit van kantoorruimte in Zuid-Holland naar type locatie per 1 januari % 37% Concentratielocatie Sciencepark Overige uitzonderingslocaties Regionaal geprioriteerde locaties 14% 1% Bron: Provincie Zuid-Holland, 2017; Bewerking: Stec Groep, Oplevering van nieuwe kantoorruimte in Zuid-Holland In 2016 slechts m² aan kantoorruimte opgeleverd in provincie In de afgelopen tien jaar (periode 2007 t/m 2016) werd jaarlijks gemiddeld circa m² bvo kantoorruimte aan de voorraad toegevoegd. In figuur 5 is de jaarlijkse oplevering van kantoorruimte in Zuid-Holland vanaf 2003 weergegeven. In 2016 is slechts m² bvo kantoorruimte opgeleverd. Dit is opvallend laag in vergelijking tot eerdere jaren. Het betreft het nieuwe hoofdkantoor van Hoyer in Rotterdam Botlek (4.000 m² bedrijfskantoor op bestaande locatie) en m² aan de Waldorpstraat in Laakhaven, Den Haag. Figuur 5: Jaarlijkse oplevering van nieuwe kantoorruimte in Zuid-Holland , in m² bvo Bron: Provincie Zuid-Holland, 2017; Bewerking: Stec Groep, 2017.

8 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Grootste deel van kantoren opgeleverd in Haaglanden en Rotterdam De enige twee opleveringen in 2016 vonden plaats in regio Haaglanden en Rotterdam. Dit zijn ook de regio s die het grootste deel van de opleveringen in de afgelopen vijf jaar voor hun rekening namen (beiden 40%). Regio Midden-Holland heeft in deze periode het laagste aandeel met 4%. Figuur 6: Jaarlijkse oplevering van nieuwe kantoorruimte naar regio, 2010 t/m 2016, in m² bvo Haaglanden Holland Rijnland Midden-Holland Regio Rotterdam Zuid-Holland Zuid Bron: Provincie Zuid-Holland, 2017; Bewerking: Stec Groep, Leegstand van kantoorruimte in Zuid-Holland Leegstandspercentage in Zuid-Holland gedaald naar circa 16% Voor het bepalen van de leegstand op de kantorenmarkt in Zuid-Holland gaan we uit van de meest actuele cijfers van Cushman & Wakefield (voorheen DTZ Zadelhoff), Nederland Compleet, januari Op basis van de analyse van meer dan 85% van de totale voorraad in Zuid-Holland, concluderen we dat het leegstandspercentage in de provincie Zuid-Holland is gedaald naar 16,3%. Ten opzichte van een jaar geleden (18,2%) is dat een afname van 1,9%-punt. In absoluut aantal vierkante meters bedroeg de afname circa 11%. Deze ontwikkeling ligt in lijn met Nederland als geheel (1,7%-punt en 12% in absoluut aantal vierkante meters). Figuur 7 geeft een overzicht van de leegstandspercentages van de grotere kantoorgemeenten in de provincie. De rode stippellijn geeft het landelijke gemiddelde weer. Figuur 7: Leegstandspercentages naar gemeente in Zuid-Holland (peildatum 1 januari 2017) Capelle aan den IJssel Schiedam Gouda Zoetermeer Rijswijk Rotterdam Drechtsteden Zuid-Holland Delft Leiden Den Haag Leidschendam-Voorburg 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% Bron: Cushman & Wakefield, Nederland Compleet, januari 2017.

9 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Omslagpunt zichtbaar in terugbrengen leegstand Tot aan vorig jaar liep het leegstandspercentage in Zuid-Holland op. De voorraad groeide vanaf januari 2012 tot aan januari 2016 nauwelijks (+ 1%), terwijl de leegstand in vierkante meters nog wel sterk toenam (+ 28%). Vanaf januari 2016 is een lichte afname van de voorraad zichtbaar (-1%), mede doordat het areaal aan onttrekkingen in 2016 veel groter was dan de oplevering van nieuwe kantoorruimte (zie ook paragraaf 2.5). Doordat de absolute leegstand (in vierkante meters) voor het eerst sinds jaren afnam in 2016, nam ook het leegstandspercentage af. Volgens de huidige gegevens zal ook komend jaar het areaal aan onttrekkingen hoger zijn dan de oplevering van kantoorruimte. Figuur 8: Ontwikkeling voorraad en leegstand van kantoorruimte in Zuid-Holland 2, in m² bvo Leegstand Voorraad Bron: Cushman & Wakefield, Nederland Compleet, januari Voorraad in gebruik Leegstandspercentage Zuid-Holland wijkt nog steeds af van landelijke cijfer Het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland heeft in 2015 besloten dat er op wordt ingezet dat het Zuid-Hollandse leegstandspercentage niet meer dan 1,7%-punt van het landelijke cijfer afwijkt. Het landelijke leegstandscijfer bedraagt 14,1% (per januari 2017). De leegstand in Zuid-Holland zit dus 2,2%-punt boven het landelijke cijfer. Als in Zuid-Holland de leegstand in 2016 met nog eens circa m² vvo extra was afgenomen, dan was het leegstandpercentage op 1,7%-punt boven het landelijke uitgekomen. Hoewel de leegstand in Zuid-Holland afneemt, is het verschil met het landelijke cijfer niet kleiner geworden. Dit komt vooral doordat op landelijk niveau een vergelijkbare afname zichtbaar is. Ongeveer de helft van het kantorenaanbod bevindt zich in panden die meer dan 75% leeg staan Dit jaar is een aanvullende analyse van het aanbod aan kantoorruimte gemaakt op basis van het kantorenbestand van Bak (peildatum januari 2016). Uit de cijfers blijkt dat circa 940 panden in Zuid-Holland te maken hebben met een bepaalde mate van leegstand. In vierkante meters gaat het om circa 36% van de totale voorraad in Zuid-Holland. Daarnaast zien we dat iets meer dan de helft (54%) van het aanbod zich bevindt in panden die voor 75 tot 100% leeg staan. De panden die voor 100% leeg staan zijn goed voor 37% van het aanbod. 2 Volgens analyse van circa 85% van de kantorenvoorraad in Zuid-Holland, op basis van Cushman & Wakefield, Nederland Compleet.

10 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Tabel 2: Aanbod kantoorruimte naar leegstandspercentage panden Percentage leegstand in pand Aantal panden Totale vloeroppervlakte panden met aanbod Aanbod per januari 2016 Gemiddeld leegstandspercentage Aandeel in totale aanbod 100% leeg % 37% 75 tot 100% leeg % 17% 50 tot 75% leeg % 20% 25 tot 50% leeg % 19% < 25% leeg % 7% Totaal aanbod % 100% Bron: Bak, Kantorenbestand januari Belangrijkste bevindingen op basis van deze aanbod-analyse zijn verder: Het aanbod ligt voor het grootste gedeelte (83%) binnen de MRDH; 17% van het aanbod bevindt zich in panden die structureel leeg staan (langer dan 3 jaar); 20% van het aanbod zit in panden die na 2000 zijn opgeleverd; 30% van het aanbod heeft een omvang van minimaal m² bvo. In deze grootteklasse werd de afgelopen jaren ook de meeste vierkante meters onttrokken; Van het totale aanbod is 35% gelegen op een bedrijventerrein. Zo n tweederde van aanbod van kantoorruimte in Zuid-Holland is kansrijk of kanshebbend Door Cushman & Wakefield / DTZ Zadelhoff wordt binnen het beschikbare aanbod van kantoorruimte onderscheid gemaakt in kantoorgebouwen die kansrijk, kanshebbend en kansarm zijn (zie figuur 9). Daarbij wordt gekeken naar marktspecifieke, locatiespecifieke en objectspecifieke factoren, maar ook naar duurzaamheid, benodigde investeringen en waardeontwikkeling. Hieruit volgt dat de afgelopen vijf jaar zo n tweederde van het aanbod kansrijk en/of kanshebbend was. Van ongeveer een derde van het aanbod wordt geconstateerd dat het kansarm is en weinig toekomstperspectief als kantoor heeft. De provinciale verdeling van het aanbod is grotendeels in lijn met het landelijk gemiddelde. Figuur 9: aandeel kansrijk, kanshebbend en kansarm aanbod van kantoorruimte in Zuid-Holland 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Nederland Kansarm Kanshebbend Kansrijk Bron: Cushman & Wakefield / DTZ Zadelhoff, 2016.

11 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Opname van (bestaande) kantoorruimte in Zuid-Holland Voor het eerst sinds 2011 weer daling in opnamecijfers zichtbaar In 2016 was de totale opname van kantoorruimte 3 in de provincie Zuid-Holland circa m² vvo. Dat betekent voor het eerst sinds 2011 een daling ten opzichte van het voorgaande jaar. De opname in 2016 ligt ook beneden het langjarige (15 jaar) gemiddelde van zo n m² vvo. Figuur 10: Opname van kantoorruimte in Zuid-Holland, 2007 t/m 2016, in m² vvo Haagse regio Rotterdam eo Overig Zuid-Holland Bron: Vastgoedmarkt, 2017; Provincie Zuid-Holland, 2017; Bewerking: Stec Groep, Vorig jaar was er een toename zichtbaar in het aandeel van de opname buiten de Haagse en Rotterdamse regio. Dit aandeel van Overig Zuid-Holland is in 2016 nagenoeg gelijk gebleven. Wanneer we kijken naar absolute aantallen zien we dat de afname in 2016 het sterkst was in de Rotterdamse regio ( m², -36%) en in Overig Zuid-Holland ( m², -22%). In de regio Rotterdam is dit deels verklaarbaar doordat 2015 een bovengemiddeld jaar was qua opname; bovendien kwam de afzet van grotere oppervlakten vorig jaar minder goed van de grond (NVM, 2017). In de Haagse regio was de afname beperkt ( m², -5%). De lagere afzet in Den Haag hield vooral verband met een gebrek aan vraag van de overheid en het nagenoeg ontbreken van grote verhuurtransacties (NVM, 2017). Kansrijk aanbod goed voor bijna de helft van opname van kantoorruimte Eerder constateerden we (figuur 9) dat zo n 17% van het aanbod kansrijk is. Dit kansrijke aanbod is goed voor bijna 50% van de totale opname van kantoorruimte in Zuid-Holland. Het kanshebbende aanbod voor 40%, terwijl kansarme kantoorgebouwen een aandeel van iets meer dan 10% hebben binnen de totale opname (figuur 11). 3 Een opname van kantoorruimte kan zowel betrekking hebben op verhuizingen als op nieuwvestiging.

12 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Figuur 11: aandeel kansrijk, kanshebbend en kansarm aanbod binnen opname van kantoorruimte 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Bron: Cushman & Wakefield / DTZ Zadelhoff, 2016 Kansarm Kanshebbend Kansrijk 2.5 Onttrekkingen van kantoorruimte in Zuid-Holland Aantal onttrokken meters weer fors gestegen Het onttrekken van planmeters is, naast reductie van planmeters, een belangrijke manier om de kantorenvoorraad te doen verminderen (en daarmee per saldo ook de toekomstige leegstand). Figuur 12 geeft een overzicht van de jaarlijkse onttrekkingen in de provincie Zuid-Holland (op basis van een provinciale administratie, zie ook box 2). Figuur 12: Onttrekkingen van kantoorruimte in Zuid-Holland, 2010 t/m 2016, in m² bvo Bron: Provincie Zuid-Holland, 2017; Bewerking: Stec Groep, Er is in 2016 circa m² bvo aan kantoorruimte onttrokken in Zuid-Holland, het hoogste aantal sinds Na een daling in 2015 (t.o.v. 2014) is daarmee weer een forse stijging zichtbaar. In 2016 ging het om 56 kantoorpanden die onttrokken zijn, waarvan er 13 werden gesloopt (totaal bijna m², 30% van totale onttrekkingen). De rest werd getransformeerd naar bijvoorbeeld woningen of hotels. Het aantal onttrokken meters vanaf 2010 (cumulatief) is daarmee voor het eerst groter dan het aantal opgeleverde meters, zie ook figuur 13.

13 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Figuur 13: Oplevering en onttrekking in Zuid-Holland cumulatief vanaf 2010, in m² bvo Oplevering van kantoren Onttrekking van kantoren Bron: Provincie Zuid-Holland, 2017; Bewerking: Stec Groep, 2017 BOX 2: VERANTWOORDING OMVANG EN CIJFERMATERIAAL ONTTREKKINGEN KANTOORRUIMTE Over de omvang van de transformatie (sloop en onttrekkingen) van kantoren de afgelopen periode bestaan geen goede openbare basisregistraties. Er zijn evenmin breed gedragen protocollen over de wijze van registratie, ook niet in Zuid-Holland. Er is bijvoorbeeld niet vastgelegd op basis waarvan een kantorenpand in welk jaar als getransformeerd kan worden geregistreerd (jaar van aanvraag functiewijziging of daadwerkelijke herontwikkeling, jaar van sloop, jaar van wilsbekrachtiging tot transformatie). De regio Haaglanden heeft in de loop der jaren, tot 2012, wel de gemeentelijke opgaven van onttrokken kantoren geregistreerd. De gemeente Den Haag rapporteert de laatste jaren over de omvang van getransformeerde kantoren aan de hand van de (aanvragen tot verandering) omgevingsvergunning. Behalve jaar van aanvraag is er jaar van verlening vergunning en jaar van daadwerkelijke start uitvoering. De gemeente Rotterdam (COS) deed dat tot Dat is na 2010 weer opgepakt. Rotterdam registreert nu transformatie na verlening van de omgevingsvergunning en de verwerking van de nieuwe functie in de BAG/WOZ. Holland-Rijnland heeft voor 2010 voor het eerst deze data verzameld en er geaggregeerd over gepubliceerd. Op basis van gemeentelijke, regionale en eigen bronnen heeft de provincie een eigen administratie van jaar, locatie en omvang van onttrokken vierkante meters kantoren opgesteld. Alleen onttrekkingen van objecten groter dan 500 m² zijn meegerekend.

14 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Figuur 14: Onttrokken kantoren Zuid-Holland naar postcodegebied ( ) Figuur 15: Onttrokken kantoren regio Den Haag naar postcodegebied ( )

15 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Figuur 16: Onttrokken kantoren regio Rotterdam naar postcodegebied ( ) Conclusies 1. De plancapaciteit van kantoorruimte in Zuid-Holland is sinds de nulmeting (eind 2010) met bijna 2,1 miljoen m² bvo afgenomen. Hiervan is circa m² bvo toe te schrijven aan oplevering van nieuwe kantoorpanden. De overige meters zijn deels gefaseerd (voor de periode na 2020/25) of daadwerkelijk geschrapt. De totale plancapaciteit (per 1 januari 2017) betreft zo n 2,2 miljoen m² bvo. Dit is inclusief zo n m² bvo plancapaciteit voor kantoorruimte die door de regio s is aangewezen als te schrappen planmeters, maar nog wel is opgenomen in vigerende bestemmingsplannen. We concluderen dat, na een eenmalige toename over 2014, de plancapaciteit voor het tweede opeenvolgende jaar is afgenomen. 2. Er zijn nauwelijks kantoren opgeleverd in Terwijl in de afgelopen tien jaar jaarlijks gemiddeld zo n m² aan kantoorruimte werd opgeleverd, werd in 2016 slechts m² aan nieuwbouw toegevoegd. 3. Ongeveer de helft van de planmeters, circa 1,13 miljoen m² bvo, is gepland op concentratiegebieden uit de Visie Ruimte en Mobiliteit. Zo n 1,1 miljoen m² bvo aan plancapaciteit bevindt zich op regionaal geprioriteerde locaties (buiten de VRM locaties). Daarvan heeft circa m² bvo een zachte planstatus. 4. Het leegstandspercentage in de provincie Zuid-Holland is gedaald naar zo n 16%. Omdat in Nederland als geheel een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar was, is het verschil tussen Zuid-Holland en het landelijke cijfer (circa 14%) nauwelijks kleiner geworden. 5. Het areaal aan onttrekkingen steeg flink ten opzichte van vorig jaar. Over de hele periode 2010 t/m 2016 is het areaal aan onttrekkingen (1,29 miljoen m² bvo) groter dan het aantal opgeleverde kantoren (1,06 miljoen m² bvo). 6. Tot slot: de opname van kantoorruimte lag voor het eerst sinds jaren lager dan het voorgaande jaar. De opname lag in 2016 met circa m² vvo onder het langjarig (15 jaar) gemiddelde van zo n m² vvo. In absolute aantallen nam de opname in Rotterdam en omgeving en overig Zuid-Holland het sterkst af.

16 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Bijlage Samenvatting protocol kengetallen kantorenmonitor provincie Zuid-Holland Kengetal Provinciale registratie Toelichting Databank kantoorplannen, inclusief fasering Vooral met behulp van gemeentelijke en regionale input door de provincie opgezet. Betreft kantoorruimten vanaf m² bruto vloeroppervlak, inclusief bankgebouwen, gemeentehuizen en grotere (inpandige) bedrijfskantoren. Planreductie Jaarlijks (peildatum 1 januari) wordt de totale plancapaciteit (in m² bvo) in de provinciale database door Stec Groep gecontroleerd en vergeleken met die van het jaar er voor. Zo wordt de afname van planmeters inzichtelijk gemaakt. Oplevering kantoorruimte Gebaseerd op registratie van de provincie (vanaf m² bvo), mede gebaseerd op gemeentelijke rapportages, persberichten, transacties of aanbod gegevens. Betreft nieuwe kantoorpanden, geen herontwikkeling. Onttrekkingen Aan de hand van gemeentelijke registraties en voortgangsrapportages, aangevuld met webmeldingen is een provinciale database opgezet, waarvoor een ondergrens van 500 m² bvo zal worden aangehouden. Aanbod en leegstand Totaal aantal m² vvo leegstaande kantoorruimte wordt gekoppeld aan totale voorraad aan kantoorruimte, hieruit volgt het leegstandspercentage. Provincie gebruikt data van DTZ Zadelhoff voor betrouwbare inschatting van leegstand in de provincie Voorraad De totale voorraad aan kantoorruimte (vanaf 500 m² vvo) is gebaseerd op de jaarlijkse publicaties van Drs. R.L. Bak. Vraagraming nieuwbouw kantoorruimte Voor de Visie Ruimte en Mobiliteit is gebruik gemaakt van de prognoses van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), indachtig afspraken in het kader van het nationale Convenant Aanpak Leegstand Kantoren. Opname De provincie gebruikt de opnamecijfers die Vastgoedmarkt jaarlijks publiceert over de kantorenmarkt. Deze bron is provinciedekkend en heeft een lange tijdreeks. De opnamecijfers hebben uitsluitend betrekking op specifieke kantoren groter dan 500m2. Een vereiste is een fysieke verplaatsing van een bedrijf of instelling. Plancapaciteit wordt niet landelijk of provinciaal door marktpartijen geregistreerd. Provincie toetst jaarlijks bij grotere kantoorgemeenten en regio lijst met (bestemmings)plancapaciteit. Het betreft een saldo-mutatie; er wordt niet op afzonderlijk planniveau nagegaan wat er mee is gebeurd. Data wordt, op niveau van de provincie, vergeleken met onder meer de kantorencijfers van drs. R.L. Bak. Registratie van opleveringen is laatste jaren steeds nauwkeuriger geworden. Er is (uniek) overzicht vanaf 1980 naar regio, gemeente, adres en omvang. In database is omvang (m² bvo), jaar van onttrekkingen (transformatie en of sloop) van kantoren, adresgegevens, zo mogelijk het bouwjaar en de oude en nieuwe bestemming opgenomen. Leegstand is (grotendeels) gebaseerd op geaggregeerde gepubliceerde data van DTZ Zadelhoff (vanaf 500 m² vvo) Voorraad aan kantoorruimte is, op gemeenteniveau, gebaseerd op gepubliceerde data van drs. R.L. Bak. Data wordt gecontroleerd en aangevuld met gemeentelijke en regionale inventarisaties. De verschillende regio s maken ook eigen behoefteramingen voor de kantorenmarkt. Haaglanden en Regio Rotterdam gebruiken ook de prognoses van het EIB. Kantoren behorend bij of deel uitmalend van fabrieken en bedrijfsgebouwen, onderwijs- en medische instellingen en dergelijke, of winkels/showrooms worden toegerekend aan de betreffende hoofdfunctie en dus niet als kantoor aangemerkt. Zowel koop-als huurtransacties worden als opname geregistreerd. Buiten de opnamecijfers blijven transacties met een onderhuur- of kortlopend contract (minder dan 5 jaar), sale-and-leasebackcontracten

17 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland en contractverlengingen. Deze cijfers worden wel geregistreerd en apart vermeld in de tabellen. Ook kantoorruimten die voor eigen rekening en gebruik wordt ontwikkeld (kenmerk rechtstreeks) blijft buiten beschouwing

18 Monitor kantorenmarkt Zuid-Holland Kantoorplannen regio Den Haag & Rotterdam naar postcodegebied ( )

STATEN. provincie f^qj^land ZUID. Lid Gedeputeerde Staten. Drs. G. Veldhuijzen

STATEN. provincie f^qj^land ZUID. Lid Gedeputeerde Staten. Drs. G. Veldhuijzen provincie f^qj^land ZUID STATEN Leden van de commissie Ruimte en Leefomgeving Lid Gedeputeerde Staten Drs. G. Veldhuijzen Contact 070 441 68 34 g.veldhuijzen@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602

Nadere informatie

it4apr20u Ons kenmerk

it4apr20u Ons kenmerk Lid Gedeputeerde Staten Drs. G. Veldhuijzen Contact 070 441 68 34 g.veldhuijzen@pzh.nl provincie HOLLAND ZUID Leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP

Nadere informatie

Protocol kengetallen monitor kantorenmarkt provincie Zuid-Holland

Protocol kengetallen monitor kantorenmarkt provincie Zuid-Holland Protocol kengetallen monitor kantorenmarkt provincie Zuid-Holland Stec Groep aan provincie Zuid-Holland Guido van der Molen en Rien Ramerman augustus 2014 Protocol kengetallen monitor kantorenmarkt provincie

Nadere informatie

Inhoud. Foto s voorpagina: -herontwikkeling Hofplein 19, Rotterdam Central District

Inhoud. Foto s voorpagina: -herontwikkeling Hofplein 19, Rotterdam Central District Monitor Kantorenmarkt Zuid-Holland 2018 1 Inhoud 1. Planaanbod januari 2018 tot 2030... 3 2. Leegstand en aanbod van kantoorruimte in Zuid-Holland... 5 3. Oplevering Nieuwbouw... 8 4. Onttrekkingen van

Nadere informatie

STATEN HOLLAND 3 O SEP ZOU. Lid Gedeputeerde Staten. Drs. G. Veldhuijzen. Leden van Provinciale Staten

STATEN HOLLAND 3 O SEP ZOU. Lid Gedeputeerde Staten. Drs. G. Veldhuijzen. Leden van Provinciale Staten Lid Gedeputeerde Staten HOLLAND Leden van Provinciale Staten Onderwerp STATEN Afdoening toezegging protocol kengetallen monitor Kantoren Drs. G. Veldhuijzen Contact 070 441 68 34 g. veldhuljzen@pzh. nl

Nadere informatie

Provincie als regisseur kantorenmarkt

Provincie als regisseur kantorenmarkt Provincie als regisseur kantorenmarkt Spielburg of scheidsrechter? Inhoud: een concurrerend vestigingsmilieu voor kantoren met een evenwichtige vraagaanbod situatie (kwantitatief en kwalitatief) Regels:

Nadere informatie

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon Feitenblad 218 Inleiding Sinds een aantal jaren verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 218 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er

Nadere informatie

Kantoren in cijfers 2017

Kantoren in cijfers 2017 Kantoren in cijfers 2017 BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding Sinds 2010 houdt samenwerkingsverband Holland Rijnland gegevens bij over kantoren in

Nadere informatie

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon Feitenblad 217 Inleiding Sinds een aantal jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 217 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad 2019

Inleiding. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad 2019 Inleiding Sinds een aantal jaren verschijnt de. In dit feitenblad 219 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er soms verschillen met vorige publicaties. Alle gegevens

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland

Kantorenmonitor Holland Rijnland Kantorenmonitor Holland Rijnland Inhoud Voorwoord 4 Inleiding 4 Kantorenvoorraad in Holland Rijnland 7 Bestaande kantorenvoorraad 7 Kantoren 8 Kantorenstand 9 Ontwikkelingen in 21, 211 en 212 12 Kantorenvoorraad

Nadere informatie

downloadbaar document, behorende bij bijlage I

downloadbaar document, behorende bij bijlage I Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2009-2010 downloadbaar document, behorende bij bijlage I Definities monitor B.V. en verschillen met andere bronnen Om een foute interpretatie van

Nadere informatie

Den Haag. Opnamevolume m 2 12% TOENAME T.O.V. VORIG JAAR. Aanbodvolume % DALING T.O.V. DE PIEK BEGIN 2016

Den Haag. Opnamevolume m 2 12% TOENAME T.O.V. VORIG JAAR. Aanbodvolume % DALING T.O.V. DE PIEK BEGIN 2016 Den Haag 1 Nieuw Centrum 2 Oud Centrum 12 3 Den Haag West 4 Den Haag Oost 5 Den Haag Zuid 6 Nieuw Geannexeerd 5 3 2 1 4 7 3 6 8 9 10 7 Rijswijk 8 Voorburg 11 9 Leidschendam 10 Zoetermeer 11 Delft 12 Wassenaar

Nadere informatie

Kantorenvoorraad in Holland Rijnland

Kantorenvoorraad in Holland Rijnland Feitenblad Kantoren 5 Holland Rijnland Inleiding Sinds vijf jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 215 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Inleiding

Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Inleiding Kantorenmonitor Holland Rijnland 2016 - Inleiding Sinds een aantal jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 2016 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Regio Midden-Holland Postbus AH Gouda. Aanvaarding regionale kantorenvisie. Geachte heer Vente,

Gedeputeerde Staten. Regio Midden-Holland Postbus AH Gouda. Aanvaarding regionale kantorenvisie. Geachte heer Vente, Gedeputeerde Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Regio Midden-Holland Postbus 305 2800 AH Gouda Datum Zie verzenddatum linksonder Uw kenmerk

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus AN Leiden. Aanvaarding regionale kantorenvisie Holland Rijnland

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus AN Leiden. Aanvaarding regionale kantorenvisie Holland Rijnland Gedeputeerde Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN Leiden Datum Zie verzenddatum linksonder

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland

Kantorenmonitor Holland Rijnland Kantorenmonitor Holland Rijnland Inhoud Voorwoord 4 Inleiding 5 Kantorenvoorraad op 1 januari 2010 en 2011 6 Kerncijfers Kantorenvoorraad naar grootteklasse Kantorenvoorraad per gemeente Kantoren in aanbouw

Nadere informatie

Leegstand van kantoren, 1991-2013

Leegstand van kantoren, 1991-2013 Leegstand van kantoren, 1991-2013 Conclusie In Nederland is een overaanbod van kantoorvloeroppervlakte. Gemiddeld 16% van het kantoorvloeroppervlakte staat leeg in 2013. Dit percentage neemt nog steeds

Nadere informatie

kantorenmarkt zuidwest-nederland Zuid-Holland en Zeeland

kantorenmarkt zuidwest-nederland Zuid-Holland en Zeeland Landelijke marktontwikkelingen Mede dankzij enkele grote transacties in diverse steden bereikte de opname van kantoorruimte de eerste maanden van 2012 een (onverwacht) hoog niveau. Deze goede start zette

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuidwest-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuidwest-Nederland (*1. m²) 35.536 13.629 459 Overig Nederland In Zuidwest-Nederland ligt circa 29%

Nadere informatie

Recordonttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik zorgen voor sterke daling van de leegstand

Recordonttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik zorgen voor sterke daling van de leegstand kantorenmonitor Metropoolregio 216 Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Recordonttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik zorgen voor

Nadere informatie

ZUID. provincie HOLLAND. 1 h NOV. m. Gedeputeerde Staten

ZUID. provincie HOLLAND. 1 h NOV. m. Gedeputeerde Staten Gedeputeerde Staten provincie HOLLAND ZUID Dagelijks Bestuur Stadsregio Rotterdam t.a.v. de voorzitter Stuurgroep Regio Rotterdam Dhr. F. Koen Postbus 21051 3001 DA ROTTERDAM Onderwerp VRM: uitgangspunten

Nadere informatie

Rotterdam Centrum/kantorenboulevards. Rotterdam Oost. Rotterdam West. Rotterdam Zuid. Hillegersberg / Schiebroek.

Rotterdam Centrum/kantorenboulevards. Rotterdam Oost. Rotterdam West. Rotterdam Zuid. Hillegersberg / Schiebroek. Rotterdam 1 Centrum/kantorenboulevards 2 Rotterdam Oost 3 Rotterdam West 4 Rotterdam Zuid 5 Hillegersberg / Schiebroek 6 Kralingen 7 Spaanse Polder / Zestienhoven/Noordwest 8 Capelle a/d IJssel / Nieuwerkerk

Nadere informatie

Analyse vraaghuurprijzen kantoorruimte 2012-2014

Analyse vraaghuurprijzen kantoorruimte 2012-2014 Analyse vraaghuurprijzen kantoorruimte 2012-2014 Kantorenmarkt uit balans De situatie op de Nederlandse kantorenmarkt is zeer ongunstig. Het aanbod van kantoorruimte ligt structureel op een zeer hoog niveau

Nadere informatie

HOLLAND ZUID. \ <» HOV. 2(nH Qtts kertmerk PZH (DOS ) Gedeputeerde Staten

HOLLAND ZUID. \ <» HOV. 2(nH Qtts kertmerk PZH (DOS ) Gedeputeerde Staten Gedeputeerde Staten HOLLAND ZUID Dagelijks Bestuur Holland Rijnland t.a.v. de voorzitter Stuurgroep REO Holland Rijnland Dhr. T. Hoekstra Postbus 558 2300 AN LEIDEN Contact Drs. H.G.M. Hoogervorst T 070

Nadere informatie

Kantorenmarkt Amsterdam

Kantorenmarkt Amsterdam Kantorenmarkt Amsterdam 2014 Kantorenmarkt Amsterdam De gemeente Amsterdam telt circa 810.000 inwoners en 554.730 banen, verdeeld over 112.800 vestigingen (bron: Lisa). De kantorenvoorraad heeft een omvang

Nadere informatie

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2018 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte Lelystad

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2018 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte Lelystad Lelystad Muiden Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Wijdemeren kantorenmonitor Metropoolregio 218 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte

Nadere informatie

Muiden. Weesp Naarden. Gooi Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren

Muiden. Weesp Naarden. Gooi Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren Lelystad Muiden Weesp Naarden kantorenmonitor Metropoolregio 219 Huizen Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Wijdemeren Bussum Gezondmaking kantorenmarkt: verdere daling van de leegstand door

Nadere informatie

Kantoren in cijfers 2016

Kantoren in cijfers 2016 Kantoren in cijfers 2016 BELEIDSONDERZOEK 071-516 5064 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding Sinds 2010 houdt samenwerkingsverband Holland Rijnland gegevens bij over kantoren in

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april super

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april super Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april 2018 super 2/28 Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 24 april 2018 Inhoud Samenvatting 4 Positieve ontwikkelingen in de Brabantse

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend 01/11/ /09/ /1/2019

Datum: Informerend. Datum: Adviserend 01/11/ /09/ /1/2019 Oplegvel 1. Onderwerp Actualisatie kantorenstrategie Holland Rijnland 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april super

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april super Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april 2018 super 2/28 Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 24 april 2018 Inhoud Samenvatting 4 Positieve ontwikkelingen in de Brabantse

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie frys1n

provinsje fryslân provincie frys1n Voor Er provinsje fryslân provincie frys1n postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 Provinciale Staten van de Provincie Fryslan Postbus 20120

Nadere informatie

A. Uitgangspunten actualisatie regionale kantorenstrategie Holland Rijnland

A. Uitgangspunten actualisatie regionale kantorenstrategie Holland Rijnland Naar een actualisatie van de regionale kantorenstrategie Holland Rijnland 1 MEMO Aan: Werkgroep kantoren / PHO Economie en Leefomgeving Holland Rijnland Van: Stec Groep (Esther Geuting en Guido van der

Nadere informatie

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt Analyse Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt DO Research 1 Structureel aanbod op de kantorenmarkt Het aanbod van kantoorruimte in Nederland loopt nog altijd op. In totaal wordt momenteel

Nadere informatie

voortgang beleidskeuzes kantorenmarkt Zuid-Holland Stec Groep 18 september 2013 Esther Geuting

voortgang beleidskeuzes kantorenmarkt Zuid-Holland Stec Groep 18 september 2013 Esther Geuting voortgang beleidskeuzes kantorenmarkt Zuid-Holland Stec Groep 18 september 2013 Esther Geuting voortgang gebiedsgerichte aanpak kantorenmarkt Zuid-Holland bespreken gebiedsgerichte aanpak en voorstal gebiedslabels

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Stuurgroep REO Zuid-Holland-Zuid t.a.v. de voorzitter dhr. D.R. van der Borg Postbus AP Dordrecht

Gedeputeerde Staten. Stuurgroep REO Zuid-Holland-Zuid t.a.v. de voorzitter dhr. D.R. van der Borg Postbus AP Dordrecht Gedeputeerde Staten Contact mw drs. A. de Wolf T 070-441 72 08 a.de.wolf@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Stuurgroep REO Zuid-Holland-Zuid

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland T.a.v. de heer H.J.J. Lenferink, voorzitter Postbus AN LEIDEN

Gedeputeerde Staten. Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland T.a.v. de heer H.J.J. Lenferink, voorzitter Postbus AN LEIDEN Gedeputeerde Staten Contact mw drs. A. de Wolf T 070-441 72 08 a.de.wolf@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Dagelijks Bestuur van Holland

Nadere informatie

Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad

Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad In Nederland staat veel kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte leeg. Leegstand van bedrijfsvastgoed lijkt structureel te worden en de verwachting is

Nadere informatie

De Nederlandse kantorenmarkt werd in 2012. Maart 2013. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren

De Nederlandse kantorenmarkt werd in 2012. Maart 2013. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren Maart 213 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren Stand van zaken Nederlandse kantorenmarkt 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

In 2015 daalde de leegstand met mc; in 2016 met mc.

In 2015 daalde de leegstand met mc; in 2016 met mc. kantorenmonitor Metropoolregio 217 Muiden Lelystad Verdere daling van de leegstand door forse onttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek

Nadere informatie

Factsheets Nederland. Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt

Factsheets Nederland. Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt Factsheets Nederland Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt december 16 1 Factsheets kantorenmarkt december 16 KANTOORBANEN 2.2. t.o.v. 14 1,7% AANBOD 7.643. m 2 16 t.o.v. 6,2% VOORRAAD 48.9. m 2 16 t.o.v. 1,3%

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 12 juni 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Juiste kantoor op de juiste plek

Juiste kantoor op de juiste plek Juiste kantoor op de juiste plek Niels Dekker Eigenaar 2: Aty de Wolf 1. Beleidsbeslissing wat wil de provincie bereiken (PS): Nieuwe kantorenontwikkelingen concentreren zich bij voorkeur op toplocaties

Nadere informatie

Monitor kantorenmarkt provincie Utrecht 2018

Monitor kantorenmarkt provincie Utrecht 2018 Monitor kantorenmarkt provincie Utrecht 2018 Stec Groep aan provincie Utrecht Esther Geuting en Guido van der Molen 17 mei 2018 Monitor kantorenmarkt provincie Utrecht 2018 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

KANTOREN NOORD-NEDERLAND Drenthe, Friesland en Groningen

KANTOREN NOORD-NEDERLAND Drenthe, Friesland en Groningen Landelijke marktontwikkelingen Mede dankzij enkele grote transacties in diverse steden bereikte de opname van kantoorruimte de eerste maanden van 2012 een (onverwacht) hoog niveau. Deze goede start zette

Nadere informatie

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2011 Beukenhorst, Hoofddorp. Lichte stijging opnameniveau 2010

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2011 Beukenhorst, Hoofddorp. Lichte stijging opnameniveau 2010 Research Kantorenvisie Regio Amsterdam Januari 2011 Beukenhorst, Hoofddorp Lichte stijging opnameniveau De totale opname van kantoorruimte in de regio Amsterdam in bedraagt 268.317 m², hetgeen een lichte

Nadere informatie

jul/09 mei/09 jun/09 sep/09 sep/08 jan/09 feb/09 mrt/09 jun/09 aug/09 sep/09 aug/09

jul/09 mei/09 jun/09 sep/09 sep/08 jan/09 feb/09 mrt/09 jun/09 aug/09 sep/09 aug/09 HAAGSE MONITOR ECONOMISCHE RECESSIE 7 Deze monitor geeft zowel prognoses als gerealiseerde cijfers weer. Het vaststellen van gerealiseerde cijfers kost tijd, maar worden, zodra deze bekend zijn, in de

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen Toelichting, 11 juli 2017 Provincie Noord-Brabant

Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen Toelichting, 11 juli 2017 Provincie Noord-Brabant Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen 2017 Toelichting, 11 juli 2017 Provincie Noord-Brabant O 2/33 Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen 2017 11 juli 2017 Inhoud Samenvatting 5 1. Inleiding

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2019 Toelichting, 2 juli 2019

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2019 Toelichting, 2 juli 2019 Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2019 Toelichting, 2 juli 2019 Provincie Noord-Brabant super WONEN TOTAAL Inhoud Samenvatting...2 1. Inleiding...5 2. Werkgelegenheid Brabantse detailhandel...

Nadere informatie

KANTORENVISIE REGIO AMSTERDAM JANUARI 2012

KANTORENVISIE REGIO AMSTERDAM JANUARI 2012 Amsterdam Zuidoost Daling opnameniveau 2011 Aanbod en leegstand Huurprijzen verder onder druk Beleggingsmarkt; Afname transactievolume Toekomstverwachting Deelgebieden Regio Amsterdam Onze jaarlijkse kantorenvisie

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht: de staat van de woningmarkt medio 2016

Woningmarktmonitor provincie Utrecht: de staat van de woningmarkt medio 2016 DATUM 16 november 2016 PROJECTNUMMER 3400.107/G OPDRACHTGEVER Woningmarktmonitor provincie : de staat van de woningmarkt medio 2016 Update woningmarktmonitor De afgelopen maand heeft er een grote update

Nadere informatie

HAAGSE MONITOR RECESSIECIJFERS januari 2010

HAAGSE MONITOR RECESSIECIJFERS januari 2010 Pagina // Bijlage HAAGSE MONITOR RECESSIECIJFERS uari Deze monitor geeft zowel prognoses als gerealiseerde cijfers weer. Het vaststellen van gerealiseerde cijfers kost tijd, maar worden, zodra deze bekend

Nadere informatie

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2010. Amstelveen. 40% minder opname kantoorruimte. Grootste transacties. 40% minder opname kantoorruimte

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2010. Amstelveen. 40% minder opname kantoorruimte. Grootste transacties. 40% minder opname kantoorruimte Research Kantorenvisie Regio Amsterdam Januari 2010 40% minder opname kantoorruimte De negatieve economische ontwikkelingen in Nederland in 2009 hebben bijgedragen aan een terugval in de opname van kantoorruimte

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Maart 216 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

Utrecht Centrum. Maliebaan e.o. Noord-West. Oost. Papendorp. West. Zuid. Bunnik. De Bilt / Bilthoven. Aanbodvolume m2.

Utrecht Centrum. Maliebaan e.o. Noord-West. Oost. Papendorp. West. Zuid. Bunnik. De Bilt / Bilthoven. Aanbodvolume m2. Utrecht 1 Centrum 2 Maliebaan e.o. 3 Noord-West 4 Oost 5 Papendorp 6 West 7 Zuid 8 Bunnik 9 De Bilt / Bilthoven 11 9 3 13 6 2 1 5 15 4 7 8 14 12 10 10 Houten 11 Maarssen 12 Nieuwegein 13 Leidsche Rijn

Nadere informatie

Kantorenvisie Netwerkstad Twente. Aanbevelingen en beleidsafspraken Februari 2012

Kantorenvisie Netwerkstad Twente. Aanbevelingen en beleidsafspraken Februari 2012 Kantorenvisie Netwerkstad Twente Aanbevelingen en beleidsafspraken Februari 2012 1 Inleiding: Het doel van deze Kantorenvisie Netwerkstad is een beter beeld krijgen van het functioneren van de Kantorenmarkt

Nadere informatie

Kantorenmarkt Nederland 4e kwartaal 2018

Kantorenmarkt Nederland 4e kwartaal 2018 Opname De opname in het vierde kwartaal van 218 bedroeg circa 44. m², dit is vrijwel gelijk aan het derde kwartaal (49. m²). Ten opzichte van het vierde kwartaal in 217 lag de opname zo n 19% lager. Gemeten

Nadere informatie

Monitor bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte

Monitor bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte Monitor bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte Cijfers ten behoeve van de Navigator Werklocaties van de gemeente Rotterdam, peildatum 1 mei 2016 Martijn Epskamp Onderzoek en Business Intelligence (OBI) augustus

Nadere informatie

Monitor Bedrijvenaanbod Amerstreek 2013. Aanbod bedrijfs-, kantooren winkelruimte

Monitor Bedrijvenaanbod Amerstreek 2013. Aanbod bedrijfs-, kantooren winkelruimte Monitor Bedrijvenaanbod Amerstreek Aanbod bedrijfs-, kantooren winkelruimte Monitor Bedrijvenaanbod Amerstreek Aanbod bedrijfs-, kantoor- en winkelruimte Mede door de prima ligging en gunstige regionale

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 19 april 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties

Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties B en W nr. 14.0909 d.d. 14-10-2014 Onderwerp Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Bijgaande brief waarin het college een standpunt

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2017 Toelichting, 23 mei super

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2017 Toelichting, 23 mei super Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2017 Toelichting, 23 mei 2017 super 2/24 Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2017 23 mei 2017 Inhoud Samenvatting 5 Positieve ontwikkelingen in de Brabantse

Nadere informatie

NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE 2015

NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE 2015 Inhoud 1. Opname van 2. Aanbod van 3. Prijzen van STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE 4. Beleggingen in Colofon Samenstelling Klaartje Asselbergs Bron gegevens NVM Data & Research, Nieuwegein

Nadere informatie

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noordwest- Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noordwest- (*1. m²) 38.116 11.59 Overig In Noordwest- ligt circa 23% van de landelijke kantorenvoorraad.

Nadere informatie

Ons kenmerk 054-MH. Bijlage(n)

Ons kenmerk 054-MH. Bijlage(n) Regio Midden-Holland de nieuwe regio Postbus 45 2800 AA GOUDA www.regiomiddenholland.nl Aan College van Gedeputeerde Staten Postbus 90602 2509 LP Den Haag Datum 7 juli 2015 Contactpersoon drs. H. Bouwens

Nadere informatie

Stand van zaken bedrijventerreinen - uitgifte en aanbod - Regio Groningen-Assen

Stand van zaken bedrijventerreinen - uitgifte en aanbod - Regio Groningen-Assen Stand van zaken bedrijventerreinen - uitgifte en aanbod - Regio Groningen-Assen IJkmoment 1-1-2015 Versie 1.1 Regio Groningen-Assen Groningen, 26 maart 2015 Inleiding Jaarlijks stellen de deelnemers aan

Nadere informatie

Factsheets Nederland. Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. medio

Factsheets Nederland. Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. medio Factsheets Nederland Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt medio 216 www.dtz.nl 1 Factsheets kantorenmarkt medio 216 Kantoorbanen 2.275. 215 t.o.v. 214 1,7% Aanbod 7.861. m 2 3,6% Voorraad 49.2. m 2,7% Opname

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 8 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Factsheets Nederland. Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt

Factsheets Nederland. Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt Factsheets Nederland Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt medio 17 1 Factsheets kantorenmarkt medio 17 KANTOORBANEN 2.38.3 16 t.o.v. 15 4,6% AANBOD 7.92. m 2 medio 17 t.o.v. ultimo 16 7,2% VOORRAAD 48.612.

Nadere informatie

INVENTARISATIE BEDRIJVENTERREINEN REGIO ROTTERDAM

INVENTARISATIE BEDRIJVENTERREINEN REGIO ROTTERDAM INVENTARISATIE BEDRIJVENTERREINEN REGIO ROTTERDAM G.H. van der Wilt en W.H.M. van der Zanden Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) maart 2006 In opdracht van Stadsregio Rotterdam en Ontwikkelingsbedrijf

Nadere informatie

Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland

Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland Leegstand van bedrijfsruimten in Noord-Holland Inhoud Blz. 1 Inleiding 1 2 Leegstand bedrijfsruimten 3 3 Typering leegstand 6 Bijlage 1 Contactpersonen 9 Uitgevoerd in opdracht van: Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Maart 216 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

De markt voor kantoren in ons land is in de. Augustus 2012. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren

De markt voor kantoren in ons land is in de. Augustus 2012. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren Augustus 212 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren Stand van zaken Nederlandse kantorenmarkt 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

Naar een gezonde kantorenmarkt in West-Brabant. Stec Groep aan regio West-Brabant

Naar een gezonde kantorenmarkt in West-Brabant. Stec Groep aan regio West-Brabant Naar een gezonde kantorenmarkt in West-Brabant Stec Groep aan regio West-Brabant Peter van Geffen en Guido van der Molen mei 2015 Naar een gezonde kantorenmarkt in West-Brabant Naar een gezonde kantorenmarkt

Nadere informatie

Zuid-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuid-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuid-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuid-Nederland (*1. m²) 42.2 2.15 5.518 Overig Nederland Het totale oppervlak aan kantoormeters in en

Nadere informatie

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noord-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noord-Nederland (*1. m²) 46.787 643 973 1.222 Drenthe Friesland Groningen Overig Nederland De drie noordelijke

Nadere informatie

Discussienota Kantoren Zuid-Holland Ambtelijk concept Januari 2018

Discussienota Kantoren Zuid-Holland Ambtelijk concept Januari 2018 Discussienota Kantoren Zuid-Holland 2018 Ambtelijk concept Januari 2018 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... P. 2 2. Ontwikkelingen in de kantorenmarkt en belangrijkste uitkomsten Behoefteraming kantoren Zuid-Holland...

Nadere informatie

Kantorenmarkt Rotterdam

Kantorenmarkt Rotterdam Kantorenmarkt Rotterdam 1 e halfjaar 2015 Kantorenmarkt Rotterdam De gemeente Rotterdam telt circa 625.000 inwoners en 314.120 banen, verdeeld over 25.220 vestigingen (bron: Lisa). De kantorenvoorraad

Nadere informatie

KANTORENMARKT NETWERKSTAD TWENTE ANALYSE EN VISIE. Martin Stijnenbosch

KANTORENMARKT NETWERKSTAD TWENTE ANALYSE EN VISIE. Martin Stijnenbosch KANTORENMARKT NETWERKSTAD TWENTE ANALYSE EN VISIE Martin Stijnenbosch Definitie kantoor Kantoor is activiteit en huisvesting; Uitgangspunten analyse Kantoor als zelfstandig gebouw Kantoren bij hallen op

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage Woningmarktrapport 3e kwartaal 216 Gemeente 's-gravenhage Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

kantorenmarkt zuid-nederland Noord-Brabant en Limburg

kantorenmarkt zuid-nederland Noord-Brabant en Limburg Landelijke marktontwikkelingen Mede dankzij enkele grote transacties in diverse steden bereikte de opname van kantoorruimte de eerste maanden van 2012 een (onverwacht) hoog niveau. Deze goede start zette

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 8 september 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Ladder toets kantoorruimte Landgoed De Reehorst

Ladder toets kantoorruimte Landgoed De Reehorst Ladder toets kantoorruimte Landgoed De Reehorst Stec Groep aan Join Ontwikkeling Guido van der Molen en Peter Stopel 22 september 2016 Ladder toets kantoorruimte Landgoed De Reehorst 2 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

VERZONDEN - 4.11.13 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 1101231 31 oktober 2013

VERZONDEN - 4.11.13 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 1101231 31 oktober 2013 gemeentebestuur,..,.. r^fw Postbus 15 PURMEREND JSj 1440 AA Purmerend V telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Team Economie Aan de gemeenteraad van Purmerend VERZONDEN

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010)

Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010) Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010) Er zijn enkele voorzichtig positieve ontwikkelingen waar te nemen op de arbeidsmarkt en woningmarkt. Dat is kort gezegd de conclusie

Nadere informatie

Woningmarktmonitor Haaglanden 2015

Woningmarktmonitor Haaglanden 2015 Woningmarktmonitor Haaglanden 2015 1 Marktontwikkeling Marktstemming: positieve ontwikkeling (toename van +85 naar +103) Toename aantal verkopen bestaande woningen: +37% t.o.v. 2014 Na een periode van

Nadere informatie

BIJLAGE A KENGETALLEN In deze bijlage geven we in overzichtelijke tabellen de kengetallen weer die gebruikt zijn ter bepaling van de effecten van het kantoren- en bedrijventerreinenprogramma voor de regio

Nadere informatie

Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere

Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere Inleiding In Nederland nam de van bedrijfsvastgoed (kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte) de laatste jaren toe. De verwachting is dat de

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam Woningmarktrapport 3e kwartaal 215 Gemeente Rotterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 9 Aantal verkocht 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Monitor Kantorenmarkt Drechtsteden 2015

Monitor Kantorenmarkt Drechtsteden 2015 Monitor Kantorenmarkt Drechtsteden 2015 Ontwikkelingen 2012-2015 Inhoud Belangrijkste bevindingen en conclusies 1. Voorraad 2. Aanbod 3. Leegstand 4. Opname 5. Plancapaciteit 6. Behoefte Hoe heeft de kantorenmarkt

Nadere informatie

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding Inleiding De werkgelegenheid in Haarlemmermeer is in 2014 vrijwel gelijk gebleven. Het aantal werkzame personen nam af met 238; een daling van 0,2%. Het totaal komt hiermee op 117.550 full-time arbeidsplaatsen.

Nadere informatie

Bijlage 4 (bij Kantorenstrategie Eindhoven, 2012 2020) Onderbouwing berekening nieuwbouwbehoefte aan kantoren in Eindhoven

Bijlage 4 (bij Kantorenstrategie Eindhoven, 2012 2020) Onderbouwing berekening nieuwbouwbehoefte aan kantoren in Eindhoven Bijlage 4 (bij Kantorenstrategie Eindhoven, 2012 2020) Onderbouwing berekening nieuwbouwbehoefte aan kantoren in Eindhoven Uit: Bijlagenboek bij STEC rapportage Naar een sterke Eindhovense kantorenmarkt

Nadere informatie

Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte 3. Prijzen van bedrijfsruimte

Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte 3. Prijzen van bedrijfsruimte Maart 212 Inhoud 1. Opname van 2. Aanbod van Stand van zaken Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte 3. Prijzen van 4. Beleggingen in Colofon Samenstelling Drs. G. Raven Bron gegevens NVM Data & Research,

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT OPNAME VAN KANTOREN MAART 217 AANBOD VAN KANTOREN HUURPRIJZEN VAN KANTOREN BELEGGINGEN IN KANTOREN De Nederlandse kantorenmarkt heeft het afgelopen jaar de weg

Nadere informatie

Bestuuriijke samenvatting Monitor Woonvisie Inleiding

Bestuuriijke samenvatting Monitor Woonvisie Inleiding Bestuuriijke samenvatting Monitor Woonvisie 2012 1. Inleiding De provincie Zuid-Holland monitort de voortgang van haar ambities op het gebied van wonen. Deze ambities zijn venwoord in de Woonvisie 2011-2020.

Nadere informatie

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Midden-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Midden-Nederland (*1. m²) 42.674 95 6.46 Overig Nederland In de regio Midden-Nederland ligt circa 14%

Nadere informatie