In hoeverre wordt de consumptie van vlees en vis, en het leed van de dieren dat hiermee gepaard gaat, als ethisch verantwoord beschouwd?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In hoeverre wordt de consumptie van vlees en vis, en het leed van de dieren dat hiermee gepaard gaat, als ethisch verantwoord beschouwd?"

Transcriptie

1 Inleiding ijijij Introductie We zien het maar al te vaak. Een grote groene V: goed voor vegetariërs en veganisten. Vegan, Veggie, ook deze begrippen komen we steeds meer tegen in tijdschriften, maar ook in de al te hippe foodblogs op het internet. Een ware hype lijkt het te worden. Steeds meer mensen kiezen ervoor afstand te doen van vlees en vis. Talloze recepten duiken plots op zonder het rode genot. Maar waar komt deze zogenaamde hype nou precies vandaan? En welke effecten heeft dit nou op de industrie? Dat is wat we in deze essay trachten te ontdekken. Samen met u bekijken we de ethische overwegingen binnen het vegetarisme. We maken hierin een uitwijking naar de filosofie, wat deze essay zal voorzien van een scherp en kritisch randje. Afgezien hiervan, proberen we zo objectief mogelijk te zijn. Wat zeggen de proefpersonen en wat zegt het literatuuronderzoek? Uiteraard is er ook ruimte open gelaten voor de mening van grofweg de meest bekende dierethicus, Peter Singer. Hoofd- en deelvragen In deze essay belichten we verschillende kanten binnen de dierethiek, maar vooral kijken we naar de tak die zich bezig houdt met de vraag of de consumptie van andere dieren wel ethisch verantwoord is. We kijken naar de mening van filosofen, maar ook naar de mening van de maatschappij zelf. Het is nu al vrij duidelijk dat wij onze vraagtekens zetten achter het vegetarisme. Of juist het omgekeerde. We vragen ons af of het eten van dieren wel zo goed is. Dit onderzoek verrichten we onder de volgende hoofdvraag: In hoeverre wordt de consumptie van vlees en vis, en het leed van de dieren dat hiermee gepaard gaat, als ethisch verantwoord beschouwd? We kijken niet alleen naar het slachten van de dieren, maar ook naar het leven dat de dieren lijden, voordat ze uiteindelijk geslacht worden. Ook kijken we ernaar hoe deze kwestie vanuit de maatschappij bekeken wordt. Om het onderzoek zo gericht mogelijk te verrichten, hebben we ook een aantal deelvragen opgesteld. Deze deelvragen kunnen zowel door ons eigen verrichte onderzoek, als door het literatuuronderzoek worden beantwoord. Ook hebben sommige deelvragen sub-deelvragen. Met deze sub-deelvragen wordt het onderzoek enigszins afgebakend, of juist iets breder gemaakt. Op deze manier voorkomen we dat we teveel, maar ook te weinig informatie verschaffen. De deelvragen en hun sub-deelvragen luiden als volgt: Hoeveel leed mag een dier hebben voor een kort moment van genot? o Wat wordt tegenwoordig gezien als dierenleed? o Welke verschillen vallen te bemerken tussen vegetariërs, flexitariërs en vleeseters? Wat is voor vegetariërs en flexitariërs de aanleiding geweest om (gedeeltelijk) afstand te doen van vlees en vis? In hoeverre is men bewust van het leed dat dieren tegenwoordig wordt aangedaan? o Hoe wordt men daar bewust van? o Wat is de invloed van deze bewustwording op de industrie?

2 Welke factoren spelen een rol bij de overweging om wel vlees te eten? o Wat als men voortaan zelf zijn vlees zou moeten slachten? Wat kunt u verwachten? In dit onderzoek proberen wij de consumptie van vlees eens in een ander licht te plaatsen. We proberen het eten van vlees te bekritiseren op het gebied van dierenleed. Alle drie zijn wij actieve tegenstanders van dierenleed en daarom zullen wij ook lichtelijk betogen, waarom het eten vlees niet gebonden ethisch juist is, omdat men het in het westen altijd al gedaan heeft. In de middeleeuwen was het eten van vlees alleen voor de rijkeren. Vlees werd gezien als een delicatesse en zelfs een machtsvertoon. De dieren werden vaak mishandeld, alsof het Veel mensen lijken deze gedachte nog steeds in hun achterhoofd te hebben. Echter is er nu een nieuw tijdperk aangebroken. Het tijdperk waarin we twee keer nadenken over het stukje biefstuk dat op onze borden ligt. Deze gedachte hebben wij onderzocht en in deze essay aan het licht gebracht. We hopen u een inzicht te geven in de vleesindustrie en met name de ethische juistheid van de vleesindustrie.

3 Werkwijze Voor ons onderzoek hebben wij twee soorten onderzoek gedaan. Een enquêteonderzoek, waarbij we maar liefst 136 mensen hebben geënquêteerd en een literatuuronderzoek. Enquête De gevraagde vrijwilligers hadden de mogelijkheid om de enquête online in te vullen. Alle ondervraagden werd gevraagd om hun mening te geven. Geen enkel antwoord zal dus als goed of fout worden beschouwd. Echter zullen de antwoorden door ons wel bekritiseerd worden. We geven objectieve gegevens, harde feiten, maar ook kijken we kritisch naar de antwoorden die mensen geven. In de enquête wordt er telkens een onderscheid gemaakt tussen vegetariër, geen vegetariër en een flexitariër. De enquête bestond uit de zes onderstaande secties. Wanneer in sectie één men heeft aangegeven wat van toepassing is, zal hij/zij nog extra vragen ontvangen die betrekking hebben op zijn/haar haar. De ondervraagden hoeven dus niet alle vragen te beantwoorden. Secties van de enquête: SECTIE INVULLEN 1 Algemene vragen; moeten door iedereen beantwoord worden 2 Vegetariërs 3 Niet- vegetariërs 4 Flexitariërs 5 Dilemma s; moeten door iedereen beantwoord worden 6 Overige vragen; moeten door iedereen beantwoord worden De enquête zelf is in de bijlage toegevoegd.

4 1. Dierenleed Wat is dierenleed volgens de wet? Omdat dierenleed in veel verschillende vormen voorkomt, is het moeilijk om er een definitie op te plakken. Wel zijn er wetten en regels opgesteld, waarin het begrip dierenleed gecategoriseerd wordt. Dit helpt te begrijpen wat de staat onder dierenleed verstaat. De wet maakt onderscheid tussen twee verschillende vormen van dierenleed: Dierenmishandeling Dierenverwaarlozing Dierenmishandeling Dierenmishandeling is kort gezegd het pijn doen van een dier zonder dat daar enige reden voor is. Omdat het zo n groot begrip is en dus moeilijk en onduidelijk kan zijn, heeft de wet lijsten opgesteld met punten die absoluut onder dierenmishandeling vallen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden; Een dier schoppen Een dier slaan Een dier in contact laten komen met een bijtende of explosieve stof Een dier werk laten doen dat een negatief effect heeft op de gezondheid Een andere hond dan een sledehond als trekkracht gebruiken Deze wetten gelden niet alleen voor huisdieren of vee maar voor alle dieren die er zijn, dus ook tijgers en olifanten. 1 Dierenverwaarlozing Ook wordt in de wet dierenverwaarlozing beschreven. Dierenverwaarlozing houdt in dat het dier geen toegang heeft tot wat het nodig heeft. Dierenverwaarlozing geldt alleen voor dieren die gehouden worden. Om een idee te krijgen wat de verwaarlozing van een dier precies inhoud kan gekeken worden naar de vijf vrijheden die door de British Farm Animal Welfare Council zijn opgesteld: Het dier moet vrij zijn van honger en dorst en het moet de juiste voeding krijgen Het dier moet vrij zijn om zijn natuurlijk gedrag te kunnen vertonen Het dier moet vrij zijn van ziektes, pijn en verwoningen Het dier moet vrij zijn van constante angst Als aan deze vrijheden wordt voldaan mag er gesproken worden van dierenwelzijn

5 Hoeveel leed mag een dier hebben voor een kort moment van genot? We hebben de proefpersonen gevraagd hoeveel leed zij acceptabel vinden, zodat zij een kort moment van genot kunnen ondervinden. Met het kort moment van genot wordt dus het avondmaal genoemd. Deze vraag is alleen gesteld aan vleeseters en flexitariërs. Veel mensen zijn zich bewust van het leed dat dieren wordt aangedaan. Toch is, ondanks deze bevinding, met merendeel van de ondervraagden wel een vleeseter. We vroegen ons af of er bepaalde grenzen zitten aan het leed van een dier. Maakt het men niet uit hoeveel een dier lijdt, zolang ze maar een stukje vlees op hun bord liggen of wilt men juist een stukje vlees van een dier dat een gelukkig leven heeft geleden. De antwoorden die door de proefpersonen werden gegeven konden zeer bekritiseerd worden. Het correspondeert namelijk niet altijd met het feit dat de betreffende proefpersoon nog vlees eet. Wat ons direct opviel, was dat er een grote groep mensen was die vonden dat dieren zoveel moesten lijden als maar nodig was en dat er aan de andere kant juist een grote groep mensen was die vond dat leed helemaal niet acceptabel was. Verder waren er nog een aantal antwoorden tussenin. De resultaten van deze vraag zijn als volgt: VLEESETERS FLEXITARIËRS TOTAAL 11% 9% 17% 15% 14% 14% 18% 18% 61% 11% 28% 17% 14% 25% 32% 15% 12% 11% 18% Dieren mogen niet mishandeld worden Dieren mogen geen extra leed dan nodig worden aangedaan Zoveel leed als nodig is Dieren mogen helemaal geen leed worden aangedaan Dieren moeten zonder pijn geslacht worden Anders 25% 15% Wat meteen opvalt is dat de flexitariërs verdeeld zijn over 3 van de 5 mogelijke antwoorden. Het overgrote merendeel van de flexitariërs is het ermee eens dat de dieren helemaal geen leed mag worden aangedaan. De laagste grens die de flexitariërs hebben, is dat dieren geen extra leed dan nodig mag worden aangedaan. Bij de vleeseters zien de resultaten er heel anders uit. Een aantal vleeseters hebben als antwoord dat de dieren zoveel leed aan mag worden gedaan als nodig is. Dit kwam bij de flexitariërs niet voor. Het merendeel van de vleeseters vindt net als de flexitariërs dat dieren helemaal geen leed mag worden aangedaan. Als naar het totaal wordt gekeken is te zien dat de grootste groep geënquêteerde niet wil dat dieren moeten lijden. Een ander antwoord dat vaak is gegeven is dat de dieren geen extra leed dan nodig is aan mag worden gedaan. Uit de antwoorden die gegeven zijn kunnen we concluderen dat de flexitariërs absoluut niet gericht zijn op dierenleed, ze kiezen voor de diervriendelijkste antwoorden. Bij de vleeseters is juist te zien dat er ook enquêteurs zijn die niets geven om dierenleed. Volgens hun mogen de dieren net zo veel

6 lijden als nodig is. Het grootste deel van de vleeseters vindt toch dat dieren helemaal geen leed aan mag worden gedaan. Toch is dit een verbazingwekkend resultaat. Het is vreemd dat volgens de meeste mensen dieren geen leed mogen lijden, maar dat door hun toch vlees gegeten wordt. Dieren lijden vooral bij de slachting veel pijn. Sterker nog, ze worden van hun leven ontnomen. Een contradictie als deze komt later in het verslag ook naar voren. Ook de bekende dierethicus Peter Singer heeft hier een goed geformuleerde mening over. Peter Singer Peter Singer is een Australische filosoof. Hij is geboren op 6 juli 1946 en hij is een atheïst. Peter Singer heeft een boek geschreven over dierethiek met de naam Animal Liberation. In dit boek legt hij zijn theorie over dierenethiek uit. Peter Singer is van mening dat het utilitarisme, een theorie waarbij de juiste handeling de handeling is die voor het meeste geluk zorgt voor de grootste groep mensen, evengoed voor dieren geldt als voor mensen. Vooral het utilitaristische idee over het minimaliseren van lijden is voor Singer erg belangrijk. Singer schrijft in zijn boek dat er duidelijk verschillen zijn tussen men en dier. Daarom moeten er ook verschillen zijn in de rechten die ieder heeft. Hij is tegen speciesisme, ofwel discriminatie op grond van het feit dat een wezen tot een bepaalde soort behoort. Singer zou graag willen alle wezens gelijk worden gevonden, en dat wezens niet onderverdeeld worden in soorten of bijvoorbeeld gediscrimineerd worden vanwege huidskleur. Wat in zijn theorie ook naar voren komt is dat dierenrechten gebaseerd moeten worden op het vermogen van pijngevoelens bij het dier en niet op hoe intelligent het dier is. Singer beweert dat, hoewel dieren laten zien dat ze een lagere intelligentie hebben dan de mens, veel ernstig intellectueel gehandicapte mensen een verminderd of zelfs lager mentaal vermogen hebben dan sommige dieren. Soms ligt de intelligentie van bijvoorbeeld bepaalde primaten, zelfs op één lijn met die van mensen kinderen. Dit is de reden dat intelligentie niet gebruikt kan worden om mensen en niet-menselijke wezens van elkaar te scheiden en mensen met een lagere intelligentie dan bepaalde wezens toch meer aandacht te geven. Singer heeft ook een affectie tegen vivisectie, het testen van medicijnen op levende wezens. Hij vindt het alleen goed als het voordeel opweegt tegen de schade van de gebruikte dieren. Als laatste concludeert Peter Singer dat het volgen van een vegetarisch of veganistisch dieet de beste oplossing is om dierenrechten te steunen

7 2. Het vegetarisme Het komt nu steeds vaker voor dat men twee keer nadenkt over wat ze op hun bord hebben liggen. Het vegetarisme is een concept dat steeds meer aanhanger begint te krijgen. Wij hebben onderzocht wat de voornaamste redenen zijn voor vegetariërs en flexitariërs om (gedeeltelijk) afstand te doen van vlees en vis. De resultaten van deze vraag zijn hieronder weergegeven. Vlees eten is slecht voor het milieu VEGETARIËRS FLEXITARIËRS Ik vind het zielig voor de dieren Ik lust geen vlees Ik ben vegetarisch vanwege religie Anders Ik weet het niet 8% 8% 8% 8% 9% 38% 16% 10% 32% Ik ben vegetariër vanwege gezondheidsredenen Ik ben tegen het doden van levende wezens 8% 13% 26% 16% Uit ons onderzoek is gebleken dat de voornaamste reden om vegetariër te worden te maken heeft met dierenleed. Deze mensen zijn vegetariër geworden omdat zij het niet rechtvaardig vinden hoe de mens met dieren omgaat. Dieren worden volgens hen niet met (genoeg) respect behandeld. Zij willen hier een verandering in brengen door minder vlees te eten. Hierdoor zal de totale behoefte aan vlees afnemen. Dit heeft tot het gevolg dat er minder dieren nodig zijn voor de vleesindustrie. Dieren hoeven nu niet meer gedurende een korte periode tientallen kilo s aan te komen. Hiernaast is een diagram weergegeven, dat de leeftijd van de vegetariërs laat zien. De ondervraagde vegetariërs vielen vooral in de leeftijdscategorie jaar en jaar. Deze verdeling is erg logisch. Het vegetarisme is pas de laatste jaren bekend aan het worden. Ouder mensen zijn over het algemeen niet erg bekend met het vegetarisme en hebben er ook niet zoveel baat bij om nu hun levensstijl in hun laatste levensfase nog compleet te veranderen. Vandaar dat er slechts een klein aantal vegetariërs in de leeftijdscategorie 50+ valt. De jongeren zijn over het algemeen wat meer bekend met de term vegetarisch. Het vegetarisme wordt steeds populairder. Ook bedrijven, winkels en restaurant doen volop aan deze trend mee. Jongeren krijgen dus vaak genoeg met dergelijke situaties te maken. Hierdoor voelen steeds meer jongeren zich aangetrokken om ook met deze trend mee te doen. Leeftijd vegetariërs 10 of jonger jaar jaar jaar jaar 70+

8 Als we kijken naar de motivatie van de flexitariërs, zien we dat het overgrote deel flexitarisch is omwille van het milieu. De laatste tijd wordt er veel omgeroepen dat de opwarming van de aarde al een stuk verminderd zou worden, als men het stukje vlees voor een of meerdere dagen in de week zou laten liggen. Het gaat deze groep dus niet zozeer om het leed dat de dieren wordt aangedaan, maar vooral om de bijdrage aan het milieu. Ook is er een groep die flexitarisch vanwege het geloof. Een grappig feit is dat al deze mensen hindoeïstisch zijn. Echter staat het hindoeïsme achter een volledig geweldloze wereld. Helaas kunnen de meeste ondervraagde hindoes dus niet van vlees afblijven. De omgang met het vegetarisme Hoe wordt er nu met het vegetarisme omgegaan? Vroeger waren er veel mensen die raar opkeken tegen het vegetarisme. Het vegetarisme was zelfs heibel, voor mensen van de lagere standen. Zij konden vlees namelijk niet betalen. Tegenwoordig is de kijk naar het vegetarisme enorm veranderd. We hebben vegetariërs gevraagd wat zij vinden van de omgang met het vegetarisme. De resultaten daarvan zijn hieronder weergegeven. Er zijn veel alternatieven voor vlees 11% Er zijn te weinig alternatieven voor vlees Vaak moet je verantwoorden waarom je vegetarisch bent 5% 32% Je wordt goed geaccepteerd 26% geen mening Er wordt veel aandacht aan besteed 10% 16% Het vegetarisme wordt met de dag bekender. In Nederland besteden ook de supermarkten, winkels, bedrijven en restaurants steeds meer aandacht aan het vegetarisme. Onder de vegetariërs is er een grote splitsing te vinden. Een deel van de vegetariërs vindt dat ze nog niet goed genoeg worden geaccepteerd. Ook vinden ze dat er te weinig alternatieven zijn voor vlees. De andere vegetariërs vinden dat er wel genoeg alternatieven voor vlees te vinden zijn en ze worden goed gerespecteerd. Echter is er ook een grote groep die zich geen mening weet te vormen. Alternatieven zijn er sowieso, de schappen liggen er namelijk vol mee. Maar de vraag is of deze alternatieven wel voldoende zijn om de tegenwoordige vleeseters ook de vegetarische kant op te halen.

9 3. De bewustwording Tegenwoordig komt het steeds vaker voor, onenigheden over een normatief-ethische reflectie over de moreel verantwoorde omgang met dieren. Merendeel van deze discussies gaan over de lijdenscapaciteit van de dieren. Maar ook over hun rechten en de plichten van de mens is men het nog steeds niet eens. Door onder andere het nieuws en de politiek worden steeds meer mensen bewust van het onderwerp dierethiek. Dagelijks staat wel ergens in de krant of op het internet een artikel over dierenmishandeling. Dierenmishandeling wordt tegenwoordig niet meer zoveel geaccepteerd als vroeger. In het verleden maakte het merendeel van de mensen niet uit wat er met dieren gebeurde, zolang de mens er maar geen last van had. Langzamerhand beginnen steeds meer mensen zich te realiseren dat het lijden van dieren niet meer kan. Ook in de politiek krijgen de dieren een steeds grotere rol. Zo krijgt de partij voor de dieren steeds meer aanhangers. Doordat steeds meer mensen zich bewust worden van de dierethiek ontstaat er een grote scheiding tussen het volk. Hierdoor ontstaan er 2 groepen die het totaal niet met elkaar eens zijn op het gebied van de rechten van een dier. De ene groep bestaat uit mensen die totaal niets om dieren geven en er ook geen probleem van maken om dieren op te offeren voor eigen belang. De steeds groter wordende groep bestaat uit mensen die meeleven met dieren en dieren echt gaan zien als iets waardevols. Tevens is er ook een 3 e groep. Deze groep bestaat uit mensen die geen mening hebben, maar zonder dat ze het door hebben toch deel uitmaken van de strijd voor de rechten van een dier. De opkomst van het vegetarisme Tegenwoordig wordt het vegetarisch zijn steeds meer in het zonnetje gezet. Een deel van de bevolking was al vegetarisch vanwege zijn/haar religie, maar ook kiezen steeds meer andere mensen ervoor om vegetarisch te worden. Het vegetarisch zijn wordt steeds vaker genoemd. Ook komen er steeds meer alternatieven. Zelfs restaurants en supermarkten gaan steeds meer inspelen op het vegetarisme, door aangepaste menu s, recepten en producten aan te bieden. Doordat steeds meer mensen vegetarisch of flexitarisch worden, wordt echt vlees steeds minder gegeten. Het aandeel vleeseters krimpt, dus ook de behoefte naar vlees daalt. Vegetariërs en flexitariërs eten alleen maar/heel vaak groenten en vleesvervangers. Het aandeel vegetariërs en flexitariërs neemt de laatste jaren fors toe. Ook de behoefte naar vleesvervangers neemt dus toe. Hierdoor is de industrie van de vleesvervangers de laatste jaren aanzienlijk gegroeid, ook het assortiment breidt zich steeds verder uit. Door deze daling van het aantal vleeseters zijn in een korte tijd veel minder dierennodig. Dieren krijgen nu een kans op een mooier leven. Ze hoeven nu niet meer in een korte tijd vet te worden, omdat er anders vleestekorten zullen ontstaan. Dieren krijgen niet alleen een langer en gezonder leven, maar ook een blijer leven. Aangezien er niet meer zoveel dieren nodig zijn, kunnen de dieren ook in grotere verblijven komen.

10 In de praktijk Bio-industrie Hoe worden de dieren behandeld die op ons bord komen te liggen? Dit is een belangrijke vraag die helaas niet altijd positief beantwoord kan worden. De meeste dieren die voor hun vlees, melk of eieren worden gehouden leven in kleine hokken, stallen of kooien. Ze komen niet buiten, kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen en hebben geen bewegingsvrijheid. De dieren leven in angst en in de ergste gevallen worden ze verminkt zodat ze in hun te kleine hokken passen. Kortom, de bioindustrie. In de bio-industrie wordt niet gedacht aan het welzijn van de dieren, maar slechts om de opbrengst. Biologische industrie Lijnrecht tegenover de bio-industrie ligt de biologische veehouderij. In de biologische veehouderij hebben dieren de gelegenheid om naar buiten te gaan, waar ze genoeg bewegingsruimte hebben en waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen tonen. In de biologische veehouderij staat het welzijn van de dieren op de eerste plek. De opbrengst komt daarna nog wel. Echter leeft slechts 2% van het vee in een biologische veehouderij. Een cijfer waar wij zelf erg van schrokken. 4 Het Beter Leven Keurmerk Waarschijnlijk heeft u het al eens gezien, de sterren op vleesverpakkingen, eierdozen en melkpakken. Dit is het Beter Leven keurmerk dat sinds 2007 gehandhaafd wordt. Dit keurmerk helpt de consument bij het maken van een diervriendelijke en dus een dier ethisch-juiste keuze. Het beter leven keurmerk laat zien hoeveel rekening er is gehouden met het dier. De veehouderij waar het product vandaan komt heeft 1, 2 of 3 sterren gekregen voor het welzijn van de dieren. Voorbeeld: de legkip Een doos eieren met 1 Beter Leven ster betekent dat de eieren van een kip komen die met acht andere kippen op een vierkante meter leeft. De kippen kunnen naar buiten maar dit is een overdekt gebied. De kippen hebben frisse lucht, strobalen om op te zitten, zand om in te rollen en stenen om de nagels te slijten. De snavels van de kippen worden nog wel gekapt maar niet zo ver als de snavels van kippen uit kippenstallen zonder Beter Leven ster. Een doos eieren met 2 Beter Leven sterren betekent dat deze kip ook met 8 andere kippen op een vierkante meter leeft. Deze kippen hebben ook beschikking over een overdekte uitloopt maar kunnen ook nog eens naar buiten zonder overdekking. Hier mogen ze minimaal 8 uur rondlopen tussen de bomen, struiken en door het gras. Ook de snavels van deze kippen worden net zoals de snavels van 1 ster kippen gekapt. Een doos eieren met 3 Beter Leven sterren betekent dat deze kip met 5 of 6 andere kippen op een vierkante meter leeft. De kippen hebben een overdekte uitloop en een vrije uitloop met bomen struiken en gras. De snavels van 3 sterren kippen mogen niet gekapt worden. Om te voorkomen dat de kippen elkaar gaan pikken is er voldoende afleiding. De kippen hebben veel ruimte en bewegingsvrijheid, veel frisse lucht en ze gaan op tijd op stok

11 We hebben de ondervraagden gevraagd in hoeverre zij bewust zijn van het dierenleed.

12 Welke factoren spelen een rol? Wat als men voortaan zelf zijn eigen vlees moet slachten? We hebben flexitariërs en vleeseters gevraagd of ze nog steeds vlees zouden eten als ze het zelf zouden moeten slachten. Voor het slachten van een dier wordt mentaal veel vereist. Het lijkt ons zelf namelijk zeer moeilijk om een dier te slachten, om het leed van het dier waar te nemen. Her is de vraag of anderen het wel zin zich hebben om het leven van een dier af te nemen. Deze vraag is een pure gewetensvraag; slacht je eigenhandig een dier om jezelf een genot te doen of laat je het dier leven en eet je voortaan geen vlees? De antwoorden die men op deze vraag konden geven waren simpelweg ja, nee en misschien. Ook hebben we de proefpersonen gevraagd om een motivatie voor hun antwoord te geven. Wat ons opviel, was dat veel verklaringen een tegenstrijdige ondertoon hadden. TOTAAL Ja Nee Misschien VLEESETERS Ja Nee Misschien FLEXITARIËRS Ja Nee Misschien 32% 28% 33% 30% 28% 20% 40% 37% 52% De kleine meerderheid is het ermee eens dat ze zelf geen dieren zouden slachten. Echter is deze vraag alleen gesteld aan mensen die wel vlees eten. Waarom zou het verschil maken of het dier voor je geslacht wordt of dat je het dier zelf moet slachten? Wat opvalt is dat de groep die zelf geen dieren zou slachten veel groter is bij de flexitariërs, dan bij de vleeseters. Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat de flexitariërs al redelijk bewust zijn van het leed dat dieren wordt aangedaan en hoeveel leed de dieren tijdens de slachting lijden. Ze zijn immers niet voor niets flexitarisch geworden. De meesten zouden hun eigen vlees niet slachten. We kunnen zeggen dat een kleine meerderheid het dierenleven boven het eigen genot stelt. De proefpersonen hebben ook een reden gegeven voor hun antwoord. Er kwamen veel verschillende soorten antwoorden voorbij van Dat kan ik echt niet aan tot Ik vind het zielig om dieren af te slachten. De redenen waarom men zelf geen dieren zou slachten, hebben we gecategoriseerd en op een rijtje gezet. Deze helpen ons namelijk om de dierethiek naar voren te brengen. De meest voorkomende reacties waren: Ik kan het mentaal niet aan 13% Ik weet het niet Ik vind het zielig voor de dieren 17% 49% Anders 21%

13 Te zien is dat een groot deel het slachten van een dier mentaal niet aan kan. Het is daarom een verstandige keuze om dit over te laten aan een professional. Wel vragen wij ons af in hoeverre men het slachten dan een ethisch verantwoordde keuze vindt. Ook hebben wij zo onze kritiek op het antwoord ik vind het zielig. Hier zit namelijk een enorme contradictie in. De proefpersonen vinden het dus zielig dat de dieren geslacht worden. Zelf vinden wij dat begrijpelijk. Meestal als we naar beelden kijken van geslachte dieren, worden we daar niet al te vrolijk van en voelen we een vorm van medelijden voor de beesten. Maar wat maakt het dan niet meer zielig? Dat het dier geslacht wordt door een slager of dat het dier geslacht wordt door jezelf, zou geen verschil moeten maken. Het dier wordt geslacht en dat vindt men zielig. Maar waarom eet deze groep dan nog vlees? Daarnaast was er ook nog een kleine groep die een ander antwoord gaf. Deze antwoorden hebben we gecategoriseerd als anders. Het meest bijzondere antwoord wat ertussen zat was Iets doden en zelf eten, dan lijk je een kannibaal. Eigenlijk is dit een contradictie voor het feit dat deze proefpersoon wel vlees eet. Is dan puur het feit dat het dier niet door jezelf geslacht wordt de factor die je niet op een kannibaal doet lijken? Een andere uitspraak met een contradictie is Omdat ik geen dieren kan slachten, dan zou ik een moord plegen en dit is zielig en onmenselijk. Waarom is het dan wel goed als iemand anders het doet?

Onderzoek: Vlees eten

Onderzoek: Vlees eten Onderzoek: Vlees eten Mei 2018 Over dit onderzoek 3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden

Nadere informatie

Infoblad 1: oplossingen van de werkbladen 5 t.e.m. 9. Werkblad 5: rund, paard, varken en vleesvervangers

Infoblad 1: oplossingen van de werkbladen 5 t.e.m. 9. Werkblad 5: rund, paard, varken en vleesvervangers Infoblad 1: oplossingen van de werkbladen 5 t.e.m. 9 Werkblad 5: rund, paard, varken en vleesvervangers Runds-, paarden-, en varkensvlees kan je vinden in Belgische supermarkten. Ook vegetarische vleesvervangers

Nadere informatie

Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn

Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn Dr. Franck L.B. Meijboom Ethiek Instituut & Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht Welzijn We zijn niet de eerste! Welzijn

Nadere informatie

WAAR TREK JE DE GRENS? Hoe zouden we landbouwdieren moeten behandelen?

WAAR TREK JE DE GRENS? Hoe zouden we landbouwdieren moeten behandelen? 1. Productie van kippen Vleeskippen in de stal Scharrelkippen Scharrelvleeskippen kunnen naar buiten. Zij leven langer omdat ze op een langzamere, meer natuurlijke manier groeien. Is het eerlijk dat het

Nadere informatie

Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel deelnemers Oktober 2009

Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel deelnemers Oktober 2009 Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel 24.000 deelnemers Oktober 2009 Hoe vaak eet u vlees bij de warme maaltijd? (Bijna) iedere dag 42,5 5-6 keer in de week 18,1 3-4 keer in de

Nadere informatie

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Steeds meer mensen zijn bewust

Nadere informatie

WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD

WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD De perceptie van jonge dieren volgens de Nederlandse consument Judith de Roij van Zuijdewijn Karin Ursem 31369 Intomart GfK 2012 Wakker Dier Jonge dieren

Nadere informatie

VEGETARIËR ZIJN. zonder tekorten op te lopen, zelfs voor zwangere vrouwen of kinderen.

VEGETARIËR ZIJN. zonder tekorten op te lopen, zelfs voor zwangere vrouwen of kinderen. VEGETARIËR ZIJN Het boek is gebaseerd op een vegetarisch voedingspatroon, deels omdat ik vegetariër ben en deels om te laten zien dat dit ook verrassend lekker kan zijn. De meest voorkomende vormen van

Nadere informatie

Houdingen rondom dierenwelzijn 'Hoe (kunnen) mensen over (de omgang met) dieren denken'

Houdingen rondom dierenwelzijn 'Hoe (kunnen) mensen over (de omgang met) dieren denken' Houdingen rondom dierenwelzijn 'Hoe (kunnen) mensen over (de omgang met) dieren denken' Vincent Pompe Bijscholingsactiviteit Expertise Dierenwelzijn 3 oktober 2013, Apeldoorn 'Hoe (kunnen) mensen over

Nadere informatie

Slachten in Vlaanderen, rapportenboek

Slachten in Vlaanderen, rapportenboek Slachten in Vlaanderen, rapportenboek 1 INLEIDING Er is de laatste jaren een maatschappelijke discussie op gang gekomen rond de slachtindustrie. Tijdens het islamitisch offerfeest bereikt deze discussie

Nadere informatie

de Dierenbescherming Spreekbeurt Beter Leven Kenmerk van

de Dierenbescherming Spreekbeurt Beter Leven Kenmerk van Spreekbeurt Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt over het Beter Leven kenmerk gaat doen! Ik kan je daar heel veel over vertellen Bijvoorbeeld dat

Nadere informatie

12 december Onderzoek: Vuurwerkverbod?

12 december Onderzoek: Vuurwerkverbod? 12 december 2014 Onderzoek: Vuurwerkverbod? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Analyse enquête Profielwerkstuk privacy - SGDB 2016 / 2017

Analyse enquête Profielwerkstuk privacy - SGDB 2016 / 2017 Analyse enquête Profielwerkstuk privacy - SGDB 2016 / 2017 Inleiding NB : dit is het document waar de analyse van onze enquête in staat. Onze resultaten staan in een ander document. In dit document leggen

Nadere informatie

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU De Europese Unie mikt hoog Europese Commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling Bijdrage van het landbouwbeleid Het GLB biedt landbouwers een aantal stimuli

Nadere informatie

WAKKER DIER oktober 2017

WAKKER DIER oktober 2017 ` 0ktober 2017 Van de tien grootste pretparken in Nederland is onderzocht in hoeverre zij in hun horeca rekening houden met dierenwelzijn. Efteling en Duinrell kwamen uit dit onderzoek als beste uit de

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht door een scholier 1930 woorden 14 maart 2003 6,2 18 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 0. Geef een korte argumentatie waarom jij tegen of voor de doodstraf

Nadere informatie

Meer weten over dierenrechten

Meer weten over dierenrechten Meer weten over dierenrechten In het begin van de 21ste eeuw hebben dieren officieel nog (altijd) geen rechten. Strikt juridisch worden dieren niet als rechtssubjecten, als dragers van rechten, erkend.

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING Marcel Temminghoff Mei 2017, project 474723 1 Onderzoeksdoelstellingen Onderzoeksdoelstellingen Doelstelling van het onderzoek is om een beter inzicht te

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

EEN EI HOORT ERBIJ. Literatuuronderzoek NLT

EEN EI HOORT ERBIJ. Literatuuronderzoek NLT EEN EI HOORT ERBIJ Literatuuronderzoek NLT Voedingsdeskundigen Roshano Dewnarain, Lisa Hamminga, Ruben Bouwsma, Sarah Falcone V4b Natuur Leven en Techniek Begeleider: M.Wijnhold 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Tom Regans pleidooi voor dierenrechten als basis voor ethisch veganisme door Titus Rivas Zoals veel lezers van Vega! al zullen weten, bestaat er

Tom Regans pleidooi voor dierenrechten als basis voor ethisch veganisme door Titus Rivas Zoals veel lezers van Vega! al zullen weten, bestaat er Tom Regans pleidooi voor dierenrechten als basis voor ethisch veganisme door Titus Rivas Zoals veel lezers van Vega! al zullen weten, bestaat er sinds enkele maanden een leesclubje van veganisten met belangstelling

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Supermarkten immoreel, houden consumenten voor de gek Supermarkten zijn er niet voor onze gezondheid maar om geld te verdienen, en hoe meer geld hoe beter. Nu is het geld verdienen niet het probleem, maar

Nadere informatie

Animal Rights: The Abolitionist* Approach

Animal Rights: The Abolitionist* Approach Animal Rights: The Abolitionist* Approach Presenteert *Abolitionisme is het streven naar afschaffing van slavernij Dieren als Eigendommen door Professor Gary L. Francione Er zijn maar weinig morele principes

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Het eten van nietvegetarisch

Het eten van nietvegetarisch Het eten van nietvegetarisch voedsel ] الهولندية- [ nederlands - dutch revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1435 جواز أ ل اللحوم» بالغة اهلنلدية «مراجعة: ياس أبو عبد االله 2013-1435 Alle lof behoort aan

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING Marcel Temminghoff en Niek Damen Presentatie door Monique van Holland Mei 2015, project 18016 1 Resultaten 1.1 Relevantie keurmerk en diervriendelijker 1.2

Nadere informatie

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij Bio-industrie Wat is de bio-industrie? Bio betekent,,leven'' en industrie is een verzamelnaam voor fabrieken. Bio-industrie is een nieuw woord voor bepaalde moderne vormen van veeteelt. In de veeteelt

Nadere informatie

Diervriendelijke keuzes door consumenten

Diervriendelijke keuzes door consumenten Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Diervriendelijke keuzes door consumenten Monitor Duurzame Dierlijke Producten 2009 Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 00000 2500

Nadere informatie

WAKKER NIEUWS 20E JAARGANG. NR. 2 juni 2017

WAKKER NIEUWS 20E JAARGANG. NR. 2 juni 2017 WAKKER NIEUWS 20E JAARGANG NR. 2 juni 2017 2 ACTIE! stunten met varkens moet stoppen In de eerste maanden van 2017 was meer dan de helft van alle varkensvleesaanbiedingen vlees zonder keurmerk. En daarvan

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

2 keer beoordeeld 22 maart Sociale filosofie gaat over de maatschappij, het gaat over hoe je een goede samenleving kan hebben.

2 keer beoordeeld 22 maart Sociale filosofie gaat over de maatschappij, het gaat over hoe je een goede samenleving kan hebben. 7,8 Aantekening door Sara 1516 woorden 2 keer beoordeeld 22 maart 2017 Vak Filosofie Methode Durf te denken Hoofdstuk 7 Sociale filosofie. Sociale filosofie gaat over de maatschappij, het gaat over hoe

Nadere informatie

Beleving van voedsel. Vera van Stokkom; Saskia Kamps. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Beleving van voedsel. Vera van Stokkom; Saskia Kamps. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Vera van Stokkom; Saskia Kamps 26 august 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52779 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Mailwisseling Hans Baaij en Wim van den Brink

Mailwisseling Hans Baaij en Wim van den Brink Mailwisseling Hans Baaij en Wim van den Brink Dit is de mailwisseling die wij hadden met Hans Baaij (Varkens in Nood) en Wim van den Brink (Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie) naar aanleiding van

Nadere informatie

YVESTOWN IN DE KEUKEN. Yvonne Eijkenduijn

YVESTOWN IN DE KEUKEN. Yvonne Eijkenduijn YVESTOWN IN DE KEUKEN Een boek over eten en leven in de keuken Yvonne Eijkenduijn www.yvestown.com INHOUDS OPGAVE introductie 9 mijn voorraadkast 11 KEUKENS EN RECEPTEN 13 bronnen 260 recepten index 263

Nadere informatie

Ethiek en welzijn. Helicon Opleidingen MBO Nijmegen

Ethiek en welzijn. Helicon Opleidingen MBO Nijmegen Ethiek en welzijn Helicon Opleidingen MBO Nijmegen Jos Hendriks, docent dierenhouderij Prof.Dr. Hub Zwart, ethicus Radboud Universiteit Prof.Dr. Johan de Tavernier, ethicus K.U. Leuven Mens dier relatie

Nadere informatie

Animal Rights: The Abolitionist* Approach

Animal Rights: The Abolitionist* Approach Animal Rights: The Abolitionist* Approach Presenteert *Abolitionisme is het streven naar afschaffing van slavernij Dierenrechten vs. Dierenwelzijn door Professor Gary L. Francione Dierenwelzijnstheorie

Nadere informatie

Belg gaat steeds bewuster om met vlees Hij wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch

Belg gaat steeds bewuster om met vlees Hij wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch Belg gaat steeds bewuster om met vlees Hij wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch Vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Het thuisverbruik van

Nadere informatie

De filosofie van het voeren

De filosofie van het voeren Terug naar Voorwoord Terug naar Inhoudsopgave Verder naar volgende hoofdstuk De filosofie van het voeren Inhoudsopgave van dit hoofdstuk: Het algehele beeld Hoe voeding in de Natuur er uit zou zien...

Nadere informatie

Een andere psychiatrie

Een andere psychiatrie Een andere psychiatrie Diana van Landeghem anderepsychiatrie@gmail.com Inhoud 2 Introductie 3 Crisis als groeimogelijkheid 4 Een plek van warmte en rust 5 Fysieke werkzaamheden en sport 6 Psycho educatie

Nadere informatie

Voedsel onder de loep

Voedsel onder de loep Voeding graad 2 Lesvoorbereiding Voedsel onder de loep Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les Print het krantenartikel 'Voeding kan de aarde redden' 1

Nadere informatie

DE ZAAK MCLIBEL INLEIDING

DE ZAAK MCLIBEL INLEIDING DE ZAAK MCLIBEL INLEIDING Tien jaar geleden was er de langste rechtszaak in de geschiedenis van Engeland. Het proces werd bekend als de McLibel- zaak. Hamburgerketen McDonald s had twee Greenpeace-actievoerders,

Nadere informatie

Proefdieren in de wetenschap VU & VUmc

Proefdieren in de wetenschap VU & VUmc Proefdieren in de wetenschap VU & VUmc jaarverslag dierproeven 2013 De VU en VUmc doen onderzoek met behulp van proefdieren. Dat gebeurt met zeer goede redenen en op een verantwoorde manier. Over het gebruik

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

Gaat inzet op dierenwelzijn hand in hand met efficiënt fokken?

Gaat inzet op dierenwelzijn hand in hand met efficiënt fokken? Gaat inzet op dierenwelzijn hand in hand met efficiënt fokken? Kader en maatschappelijke context Dr.ir. Stef Aerts Odisee University College Ethics@Arenberg Overzicht Antwoord op de vraag Vragen en discussie

Nadere informatie

Lesbrief Dierenrechten en activisten

Lesbrief Dierenrechten en activisten Lesbrief Dierenrechten en activisten Hoe komt het toch dat er tegenwoordig zoveel publiciteit is rond dieren en hun welzijn? In de tweede kamer is met de komst van de Partij voor de Dieren nog nooit zoveel

Nadere informatie

Figuur 1: Mogelijke veranderingen dagelijks eetpatroon

Figuur 1: Mogelijke veranderingen dagelijks eetpatroon CONSUMENTENPLATFORM Ons voedsel over 10 OPINIEONDERZOEK In september 2003 heeft het onderzoeksbureau Survey@ te Zoetermeer onder 600 Nederlanders een representatieve steekproef gehouden. De vragen in het

Nadere informatie

Vreugde, positieve emoties, geluk, tevredenheid, sereniteit, enzovoort zijn enkele

Vreugde, positieve emoties, geluk, tevredenheid, sereniteit, enzovoort zijn enkele De positieve psychologie is een recente stroming in de psychologie die een sterke opmars kent. Ze onderzoekt op een wetenschappelijke manier de positieve ontwikkeling en het welzijn van mensen en organisaties,

Nadere informatie

Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Violette van Zandbeek Social research Datum: 15 april 2011

Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Violette van Zandbeek Social research Datum: 15 april 2011 Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Naam: Violette van Zandbeek Vak: Social research Datum: 15 april 2011 1 Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Als onderdeel van het vak social research

Nadere informatie

filosofie havo 2016-I

filosofie havo 2016-I Opgave 1 Ebola 1 maximumscore 2 een uitleg dat er in tekst 1 geen sprake is van gelijke kansen voor de ebolapatiënten, omdat de farmaceutische industrie alleen medicijnen ontwikkelt waarop winst gemaakt

Nadere informatie

Het ontwapenen van kippen

Het ontwapenen van kippen Het ontwapenen van kippen Voorzorgsprincipe dierenwelzijn Wouter Wytynck Boerenbond Dierenwelzijn Dierenwelzijn wordt getoetst aan vijf vrijheden: - Vrij van honger en dorst - Vrij van ongemak - Vrij van

Nadere informatie

Opdracht Campagne. Pleuni Clijnk. MM1a

Opdracht Campagne. Pleuni Clijnk. MM1a Opdracht Campagne Pleuni Clijnk MM1a 1 Inhoud: Pagina 1 vooronderzoek Pagina 2 onderzoeksfase & conceptontwikkelingsfase Pagina 3 conceptontwikkelingsfase Pagina 4 storyboard Pagina 5 mindmap Pagina 6

Nadere informatie

Introductie. Supermarktmonitor februari 2011 Varkens in Nood

Introductie. Supermarktmonitor februari 2011 Varkens in Nood Introductie Supermarkten benadrukken graag dat ze dierenwelzijn en milieu hoog in het vaandel hebben staan. De halfjaarlijkse Supermarktmonitor van Varkens in Nood geeft inzicht in de ware inspanningen

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen)

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000tal leerlingen. 1. Kennis van het woord vluchteling:

Nadere informatie

filosofie havo 2015-II

filosofie havo 2015-II Opgave 2 Het kosmopolitisme van Amartya Sen 6 maximumscore 2 een uitleg dat het volgens Cicero medemenselijk is dat de jonge Sen de zwaargewonde man helpt: de hulp van Sen aan de man levert geen nadeel

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Zelfstandigheid stimuleren

Zelfstandigheid stimuleren Zelfstandigheid stimuleren Zelfstandigheid stimuleren Wat kunt u van uw kind op verschillende leeftijden verwachten? Praat met uw kind over PKU Dagelijkse eiwit- of Phe-planner Zelfstandigheid stimuleren

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Ik doe mijn spreekbeurt over proefdieren omdat ik helemaal niet wist dat proefdieren bestonden,

Ik doe mijn spreekbeurt over proefdieren omdat ik helemaal niet wist dat proefdieren bestonden, Spreekbeurt door A. 1181 woorden 19 januari 2013 4,4 3 keer beoordeeld Vak Nederlands waarom? Ik doe mijn spreekbeurt over proefdieren omdat ik helemaal niet wist dat proefdieren bestonden, Dus wilde ik

Nadere informatie

PRIVACY: WINT ETHIEK OF GEMAK?

PRIVACY: WINT ETHIEK OF GEMAK? PRIVACY: WINT ETHIEK OF GEMAK? Betreft: Onderzoeksvoorstel Regulier FP Naam: Thom Wouters Datum: 30 november 2012 Studentnr: 2091674 Email: thom.wouters@student-ke.hku.nl INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING pag.

Nadere informatie

Structuur. Introductie. Methodologie. Na WO II: nooit meer honger. Inzicht nodig in maatschappelijk beeld. omtrent dierenwelzijn

Structuur. Introductie. Methodologie. Na WO II: nooit meer honger. Inzicht nodig in maatschappelijk beeld. omtrent dierenwelzijn Kleinveehouderij: naar een meer diervriendelijke productie? Overzicht van recent onderzoek Donderdag 9 september 011 ILVO-Dier, Melle Maatschappelijk belang van bezettingsdichtheid Filiep Vanhonacker,

Nadere informatie

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC Morele dilemma s in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA,

Nadere informatie

Wel of geen kind? 12 redenen om aan de slag te gaan

Wel of geen kind? 12 redenen om aan de slag te gaan Wel of geen kind? 12 redenen om aan de slag te gaan Wat leuk dat je mijn keuzeboek hebt gedownload! Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Ida. Bijna zes jaar heb ik getwijfeld over het krijgen van kinderen.

Nadere informatie

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Je bent wat je eet

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Je bent wat je eet Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Is er een verband

Nadere informatie

Hoe laat de consument zich beïnvloeden door de verschillende eetgewoontes?

Hoe laat de consument zich beïnvloeden door de verschillende eetgewoontes? Opdracht door een scholier 2196 woorden 25 april 2002 5 61 keer beoordeeld Vak Biologie Hoe laat de consument zich beïnvloeden door de verschillende eetgewoontes? Sint Nicolaas Lyceum Amsterdam 24-04-2002

Nadere informatie

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe De koe Waar je ook bent in Nederland, bijna overal buiten de stad zie je ze: koeien. De zwart- of bruin-wit gevlekte runderen grazen in de weilanden. Ook zien we ze vaak terug op melkpakken die we op onze

Nadere informatie

De nieuwe vlees klant waarden en trends. Presentatie Open dagen ZLTO - s-hertogenbosch, 24 februari 2011

De nieuwe vlees klant waarden en trends. Presentatie Open dagen ZLTO - s-hertogenbosch, 24 februari 2011 De nieuwe vlees klant waarden en trends Presentatie Open dagen ZLTO - s-hertogenbosch, 24 februari 2011 Eigen onderzoek WAT WILLEN JULLIE GRAAG WETEN? Hoe analyseer je trends? Door te kijken naar wat je

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE

Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Duurzame melk in supermarkten

Duurzame melk in supermarkten Onderzoekssamenvatting Stelt u zich voor dat er voortaan alleen nog maar duurzaam geproduceerde melk te verkrijgen is in de supermarkt. Alle niet duurzame soorten worden niet langer verkocht. Hoe zou de

Nadere informatie

SECULIERE BOKITO S EN CHRISTELIJKE CALIMERO S

SECULIERE BOKITO S EN CHRISTELIJKE CALIMERO S SECULIERE BOKITO S EN CHRISTELIJKE CALIMERO S 112595 Seculiere bokito.indd 2 01-11-16 10:02 Cors Visser SECULIERE BOKITO S EN CHRISTELIJKE CALIMERO S De strijd om het grote gelijk Buijten & Schipperheijn

Nadere informatie

Respect voor wat wij eten

Respect voor wat wij eten Respect voor wat wij eten Omgaan met de spanning tussen natuurlijke aard en menselijk nut van landbouwhuisdieren en cultuurgewassen Paul C. Struik, Arie Bos, Jan Diek van Mansvelt, Diederick Sprangers

Nadere informatie

W I K K E N & W E G E N

W I K K E N & W E G E N W I K K E N & W E G E N Voor je ligt het leerwerkboek Wikken en Wegen, basisbegrippen levensbeschouwing. Een leerwerkboek is een boek om uit te leren en om in te werken. Het is van jezelf, verzorg het

Nadere informatie

Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren

Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren Inhoudstabel 1. Onze visie...3 2. Ons doel...4 3. Ons standpunt...5 3.1. Verantwoordelijke assortimentssamenstelling 5 3.2. Herkomst, transparantie

Nadere informatie

Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid

Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid 11 juni 2004 I Opinie-onderzoek 1. Inleiding 1 2. Associaties met natuurlijkheid

Nadere informatie

Resultaten Panelonderzoek HET VINKJE. Consumentenbond Resultaten Panelonderzoek het Vinkje

Resultaten Panelonderzoek HET VINKJE. Consumentenbond Resultaten Panelonderzoek het Vinkje Resultaten Panelonderzoek HET VINKJE 2015 Maart 2016 1 Wat weten consumenten over het Vinkje? Het Vinkje heeft twee vormen: een met een groene cirkel (Gezondere keuze) en een met een blauwe cirkel (Bewuste

Nadere informatie

De Belg blijft een echte vleeseter, maar wisselt vaker af

De Belg blijft een echte vleeseter, maar wisselt vaker af De Belg blijft een echte vleeseter, maar wisselt vaker af De Belg blijft tuk op zijn stuk vlees. De gemiddelde Belg eet veel vaker vlees dan vis of vegetarisch. Dat heeft vooral met de smaak te maken:

Nadere informatie

5.5. Werkstuk door een scholier 2547 woorden 4 november keer beoordeeld. Wat is het verschil tussen de dierproeven van vroeger en nu?

5.5. Werkstuk door een scholier 2547 woorden 4 november keer beoordeeld. Wat is het verschil tussen de dierproeven van vroeger en nu? Werkstuk door een scholier 2547 woorden 4 november 2005 5.5 49 keer beoordeeld Vak ANW Wat is het verschil tussen de dierproeven van vroeger en nu? Voorwoord Al honderden jaren worden er dierproeven gebruikt

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Duurzaamheidk mpas Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische

Nadere informatie

De kip en het ei. Een kip gaat eieren leggen als ze ongeveer zes maanden oud is. Eén maal per anderhalve dag legt ze een ei.

De kip en het ei. Een kip gaat eieren leggen als ze ongeveer zes maanden oud is. Eén maal per anderhalve dag legt ze een ei. De kip en het ei Een kip gaat eieren leggen als ze ongeveer zes maanden oud is. Eén maal per anderhalve dag legt ze een ei. Komt er nog wat van? De haan vrijt met de vrouwtjeskip. Hij zorgt voor de kuikentjeseieren.

Nadere informatie

Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze

Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze Moeder Natuur Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze laat ze smelten op haar tong. Ze is als

Nadere informatie

Darling Dong :49 Formatted: Position:Horizontal: Right, Relative to: Margin, Vertical: 0 cm, Relative to: Paragraph, Wrap Around

Darling Dong :49 Formatted: Position:Horizontal: Right, Relative to: Margin, Vertical: 0 cm, Relative to: Paragraph, Wrap Around 1 2 3 4 5 6 7 8 9 * De opbouw en het onderwerp 3x * Dat ik nu meer over iets totaal onbekends weet 2x * Samenwerken (5x) * een nieuwe religie leren kennen * Yoga onderzoeken, dieper erop ingaan en meditatieles

Nadere informatie

Vooruit met de geit! Wensen van burger en consument ten aanzien van de geitenhouderij

Vooruit met de geit! Wensen van burger en consument ten aanzien van de geitenhouderij Vooruit met de geit! Wensen van burger en consument ten aanzien van de geitenhouderij 23 mei 2012 Isabelle van den Berg, Victor Immink, Siet Sijtsema LEI Agenda Achtergrond Methode en opzet van onderzoek

Nadere informatie

TOEN GOD ALLES MAAKTE

TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Dierendag. Kids for Animals Dierendag. Een feest voor dieren. De geschiedenis

Dierendag. Kids for Animals Dierendag. Een feest voor dieren. De geschiedenis Dierendag Een feest voor dieren Je hebt vast wel eens van dierendag gehoord. Misschien heb je het zelfs wel eens gevierd voor je eigen huisdier. Sinds 1930 zetten mensen op 4 oktober hun huisdier in het

Nadere informatie

Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort.

Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort. Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort. Het is een mooie zondag middag. De zon schijnt volop, en het is niet koud. Een fijne dag om lekker te gaan wandelen met het IVN. Om 13.00u hebben we samen

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Consumenten en Beter Leven Kenmerk

Consumenten en Beter Leven Kenmerk Consumenten en Beter Leven Kenmerk Barneveld; 17 oktober 2013 Hans van Trijp & Janneke de Jonge Consumenten en diervriendelijkheid Toenemende zorg over dierenwelzijn niveaus Manifesteert zich niet per

Nadere informatie

Animal Rights: The Abolitionist Approach. Presenteert

Animal Rights: The Abolitionist Approach. Presenteert Animal Rights: The Abolitionist Approach Presenteert Dierenrechten- theorie door Professor Gary L. Francione Iedereen is het erover eens dat het moreel verkeerd is om dieren onnodig leed toe te brengen.

Nadere informatie

Stemgedrag Tweede Kamer PVV VVD CDA D66 PvdA SP GrLnks

Stemgedrag Tweede Kamer PVV VVD CDA D66 PvdA SP GrLnks Ritueel slachten Morgen wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over het wetsontwerp om ritueel slachten te verbieden. Wat vindt Nederland over dit onderwerp? Nederlandse Joden en moslims moeten het recht

Nadere informatie

Een ander domein is de wetenschap. Wetenschap kan men als volgt omschrijven:

Een ander domein is de wetenschap. Wetenschap kan men als volgt omschrijven: Pagina B 1 Samenvatting inleidende les ethiek 8/02/06 ETHIEK. Filosofie is denken, hard nadenken over vanalles en nog wat, en hoort eigenlijk bij ethiek. Ethiek zelf kan me ook een beetje vergelijken met

Nadere informatie

LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM

LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM Algemene opzet van de les Doelen: " Kinderen kunnen verwoorden hoe het offerfeest gevierd wordt. " Kinderen kunnen zich inleven in de personen uit de film

Nadere informatie

Waterbesparing - 7 maanden douchewater*

Waterbesparing - 7 maanden douchewater* Waterbesparing - 7 maanden douchewater* 29% / 11kg 47% / 18kg 51 liter 7 maanden 24% / 9kg 7382 liter % / kg jaarlijkse Vleesconsumptie per type vlees [1] Gewogen gemiddelde CO2 uitstoot per 1kg vleesconsumptie

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zelfgenezend vermogen van het lichaam activeren voor meer gezondheid Zelfgenezend vermogen dat hebben alle mensen in zich en gebruiken het ook iedere dag, bijvoorbeeld in je slaap en bij het herstellen

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Voorbereiding op de Eerste heilige Communie 2017-2018 R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Eerste Communieproject - les 1 2 DIT BEN IK De volgende bladzijde gaat over jou! Vraag aan papa of mama

Nadere informatie