Duaal leren en leren en werken in het Brussels hoofdstedelijk gewest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duaal leren en leren en werken in het Brussels hoofdstedelijk gewest"

Transcriptie

1 Duaal leren en leren en werken in het Brussels hoofdstedelijk gewest DUAAL LEREN Duaal leren is een voltijdse opleidingsvorm waar jongeren van 15 tot 25 jaar een beroep aanleren en waar op jaarbasis minstens 60% van de opleiding op een werkplek plaatsvindt. De jongere verwerft op deze manier het merendeel van de beroepscompetenties in een echte werkomgeving. Binnen duaal leren is een onderneming samen met de aanbieder van een duale opleiding verantwoordelijk voor de realisatie van het leerplan van de jongere: tussen de aanbieder en de onderneming wordt afgesproken welke competenties van het standaardtraject er op de werkplek aangeleerd worden. De onderneming dient hiervoor een mentor aan te stellen die aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Deze mentor is de vakleerkracht van de jongere op de werkvloer. Wanneer de jongere nog niet klaar is voor een job in het normaal economisch circuit of niet meteen een leerwerkplek vindt kan deze een voorbereidend traject op maat volgen. Meer info hierover kan u vinden op de fiche Info over trajecten op maat. Duaal leren wordt aangeboden door voltijdse scholen en Centra Leren en Werken (CLW). LEREN EN WERKEN Leren en Werken is een deeltijdse opleidingsvorm waar een jongere één of twee dagen opleiding volgt in een CLW en deeltijds werkt op een werkplek, of een voorbereidend traject op maat volgt bij een externe organisator. De jongere oefent op de werkplek de competenties in die hij op het CLW heeft aangeleerd (i.t.t. duaal leren waar de jongere op de beide plaatsen competenties aangeleerd wordt). Leren en Werken wordt aangeboden door Centra Leren en Werken (CLW). LEERBEDRIJVEN Om jongeren uit duaal leren of leren en werken aan te werven dient een onderneming erkend te zijn als leerbedrijf door SYNTRA Vlaanderen. De belangrijkste erkenningsvoorwaarden zijn de aanstelling van een mentor, voldoende (financiële) draagkracht hebben en uitgerust zijn om de competenties uit het standaardtraject van een opleiding aan te leren aan de jongere. Het agentschap voor ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen is als werkplekregisseur verantwoordelijk voor de werkplekcomponent binnen duaal leren. Naast de erkenning van ondernemingen en de registratie van de overeenkomsten ondersteunt het agentschap werkgevers bij het opzetten van een kwaliteitsvolle samenwerking met de opleidingsaanbieders en de jongeren. In het Brussels hoofdstedelijk gewest kunnen ondernemingen ook beroep doen op de prospectiecel Duaal Leren van Select Actiris, dit kan via duaalleren@actiris.be. Meer info over de overeenkomsten binnen duaal leren en leren en werken, leervergoedingen en incentives voor ondernemingen kan u vinden op de fiche Info voor werkgevers.

2 Opleidingsaanbod Centra Leren en Werken Leren en Werken / Duaal Leren Voltijds secundair onderwijs Duaal Leren CLW Castor CLW Don Bosco Woluwe CLW Stad Brussel SYNTRA Brussel Don Bosco Instituut COOVI Secundair Onderwijs Jette Victor Horta Zavelenberg Kasterlinden BuSO Auto Autotechnieken (3tso) Hout en Bouw Machinaal houtbewerker Plaatser binnenschrijnwerk Plaatser buitenschrijnwerk Interieurbouwer (7) Meubelmaker Ruwbouw Sanitair installateur Monteur centrale verwarming Elektriciteit en metaal Elektrotechnieken (3tso) Elektromechanische technieken (3tso) Beveiligingstechnicus (Se-n-Se) Elektrische installaties Residentieel Elektrotechnisch Installateur Elektrotechnicus (7) Hoeknaadlasser Plaatlasser Lassen-constructie Lasser-monteerder (7) Assistent-hoefsmid Hoefsmid Administratie en communicatie Administratief medewerker Administratief medewerker KMO Administratief medewerker expeditie Callcentermedewerker Handel Aanvuller-kassier Winkelbediende Verkoper Transport en logistiek Logistiek Bestuurder heftruck Bestuurder reachtruck Magazijnmedewerker Behandelaar luchtvracht en bagage Groen en onderhoud Groenaanleg- en beheer Tuinaanlegger Groenbeheerder (7) Medewerker groen- en tuinaanleg Medewerker groen- en tuinbeheer Polyvalent onderhoudswerker gebouwen Decoratie en schilderwerken Restauratievakman schilder-decorateur (7)

3 Opleidingsaanbod Centra Leren en Werken Leren en werken / Duaal leren Voltijds secundair onderwijs Duaal leren CLW Castor CLW Don Bosco Woluwe CLW Stad Brussel SYNTRA Brussel Don Bosco Instituut COOVI Secundair Onderwijs Jette Victor Horta Zavelenberg Kasterlinden BuSO Voeding en horeca Grootkeuken en catering Grootkeukenkok (7) Keukenmedewerker Medewerker snackbar-taverne Medewerker fastfood Hulpkok Kok Hulpkelner Kelner Brood- en banketbakkerij Slagerij Personenzorg Logistiek helper in zorginstellingen Begeleider in de kinderopvang Specialisatie kinderbegeleider (7) Verzorgende / Zorgkundige Specialisatie zorgkundige (7) Sportbegeleider Schoonheidszorg Haarverzorging Kapper Kapper-stylist (7) OPLEIDINGSAANBOD Vanaf het schooljaar zijn er 186 aanbieders die meer dan 800 duale opleidingen inrichten verspreid over 79 studierichtingen. In het Brussels gewest zijn er 9 aanbieders die vanaf 1 september 2019 samen 33 duale opleidingen inrichten, verspreid over 24 studierichtingen. De opleidingen gemarkeerd met een zijn duale opleidingen, opleidingen met een zijn opleidingen leren en werken. Alle derdegraads duale opleidingen die in het Brussels hoofdstedelijk gewest georganiseerd worden, duren twee jaar. Opleidingen met een 7 duiden een specialisatiejaar aan: deze éénjarige opleidingen zijn toegankelijk voor jongeren die hun derde graad reeds voltooid hebben binnen hetzelfde studiegebied. Jongeren over duaal leren! Waarom werkgevers mee instappen in duaal leren? Opleiding duaal leren Opleiding leren en werken 7 Specialisatiejaar (enkel toegankelijk voor jongeren die hun derde graad voltooid hebben binnen hetzelfde studiegebied)

4 CONTACTGEGEVENS CLW Stad Brussel campus anneessens-funck Groot Eiland Brussel T E sec.cdo@brucity.education CLW Don Bosco Woluwe F. Gaystraat Sint-Pieters-Woluwe T E onthaal@clwwoluwe.be W CLW Castor campus vilvoorde Groenstraat Vilvoorde T E info@clwcastor.be campus anderlecht Emile Grysonlaan Anderlecht T M E info@clwcastor.be W Duale opleidingen in voltijds secundair onderwijs SYNTRA Brussel campus ukkel Stallestraat Ukkel T E info@syntrabrussel.be campus tour & taxis Havenlaan 86C 1000 Brussel T E leertijd@syntrabrussel.be W Verantwoordelijke Uitgever: Steef Corijn, Antwerpselaan 26, 1000 Brussel KTA Zavelenberg Oscar Ruelensplein Sint-Agatha-Berchem T E kta.sint-agatha-berchem@g-o.be W kta-zavelenberg.com COOVI Secundair onderwijs Emile Grysonlaan Anderlecht T E secundair@coovi.be W coovi.be/nl/secundair-onderwijs KTA Jette Léon Theodorstraat Jette T E kta.jette@g-o.be W kta-jette.be Don Bosco Instituut Guldendallaan Sint-Pieters-Woluwe T E administratie@dbspw.be W TA Victor Horta Oud-Strijderslaan Evere T E victor.horta@g-o.be W vhorta.be Kasterlinden BuSO Groot-Bijgaardenstraat Sint-Agatha-Berchem T E secretariaat@kasterlinden-vgc.be W Interesse? Neem contact op met een Centrum voor Deeltijds Onderwijs, school of Syntra-opleidingscentrum in uw buurt en vraag naar een trajectbegeleider of neem contact op met Tracé Brussel vzw. een publicatie van met de steun van Tracé Brussel vzw Sterrenkundelaan Brussel T E duaal@tracebrussel.be W

5 LEREN EN WERKEN Jong, bruisend, Brussels talent Een Centrum voor Leren en Werken (CLW) kan leerlingen trajecten op maat aanbieden: een arbeidsmarktgerichte opleiding wordt gecombineerd met werkplekleren, individuele begeleiding of vorming in groep om op maat van de leerling toe te werken naar een diploma. De opleiding bestaat uit een leercomponent en een werkcomponent. LEERCOMPONENT Afhankelijk van de opleiding volgen jongeren max. 2 dagen per week les in een Centrum voor Deeltijds Onderwijs (2 dagen per week) of op een Syntralesplaats (1 dag per week). WERKCOMPONENT Samen met een trajectbegeleider gaat de jongere op zoek naar een werkgever die meestapt in een alternerend opleidingstraject. Tijdens 3 of 4 dagen leert de jongere op de werkvloer. Voor jongeren die niet meteen aan de slag kunnen bij een werkgever zijn er voorbereidende trajecten op maat voorzien, deze kunt u hiernaast vinden. Op de ommezijde van deze fiche vind u alle mogelijke combinaties van trajecten alsook de contactgegevens van de organiserende partners. AANLOOPFASE De aanloopfase is een voorbereidend traject voor jongeren die wel arbeidsbereid zijn maar nog niet arbeidsrijp. Deze fase is voor de jongere zo kort als mogelijk, maar zo lang als nodig. Aanloopfase - Vorming Jongeren die nog moeten werken aan hun arbeidsrijpheid kunnen een aanloopcomponent vorming volgen. Deze kan bestaan uit bv. groepsvormingen waar gewerkt wordt aan arbeidsattitudes of een intensief begeleide werkervaring binnen een beschermde setting (sociale economie en lokale besturen). Aanloopfase - Tewerkstelling Jongeren die arbeidsrijp zijn en die maar nog werkervaring missen kunnen een aanloopcomponent tewerkstelling volgen. Deze voorziet in een begeleide werkervaring op een reële werkplek. Meer informatie? Tracé Brussel vzw Sterrenkundelaan Brussel INTENSIEVE BEGELEIDING ALTERNEREND LEREN (IBAL) Bij de zoektocht naar een tewerkstelling hebben jongeren recht op 20u begeleiding door een externe partner in de module IBAL te oriënteren (TO). Tijdens de eerste 6 maanden na de start van het werkplekleren maakt een jongere nog eens aanspraak op 20u extra begeleiding. De jongere hoeft hiervoor geen IBAL-TO gevolgd te hebben. Deze begeleidingsmodule, IBAL tewerkstelling (TW) vindt plaats op de werkplek. Socio-professionele Inschakeling Alternerend leren (SPI-AL) Jongeren worden tijdens individuele afspraken of groepsmodules geholpen bij het opmaken van een cv, solliciteren en actief zoeken naar werk. Taalkot Jongeren met een zwak niveau Nederlands krijgen in groep extra taalondersteuning. Een screening bij de start bepaalt of de leerling mag deelnemen. T E duaal@tracebrussel.be W

6 MOGELIJKE TRAJECTEN BINNEN OPLEIDINGEN LEREN EN WERKEN Leren in een Centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) 15u AANLOOPFASE VORMING min. 13u Leren in de Leertijd 6u AANLOOPFASE VORMING min. 13u Leren in een Centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) 15u AANLOOPFASE TEWERKSTELLING min. 13u Leren in de Leertijd 6u AANLOOPFASE TEWERKSTELLING min. 13u Leren in een Centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) 15u IBAL-TO Op maat Leren in de Leertijd 6u IBAL-TO Op maat Leren in een Centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) 15u IBAL-TO Op maat Leren in een Centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) 15u WERKPLEKLEREN min. 13u IBAL-TW Op maat Leren in de Leertijd 6u WERKPLEKLEREN min. 13u IBAL-TW Op maat Leren in een Centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) 15u SPI Op maat Leren in een Centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) 15u TAALKOT 12u MOGELIJKE TRAJECTEN BINNEN DUALE OPLEIDINGEN Leren op school of in een Syntra-lesplaats Max. 40% IBAL Op maat Leren op school of in een Syntra-lesplaats Max. 40% WERKPLEKLEREN Min. 60% IBAL-TW Op maat CONTACTGEGEVENS ABRUSCO vzw (Taalkot) Leopold II Laan 178, 1080 Sint-Jans-Molenbeek T E info@abrusco.be W Arktos (AF Vorming) Naaldstraat 23, 1070 Anderlecht T E bwauters@arktos.be W Emino (AF Werkervaring, IBAL) Naaldstraat 23, 1070 Anderlecht T E koen.vanroey@emino.be W een publicatie van Groep INTRO (AF Vorming, AF Werkervaring, IBAL, SPI) Werkhuizenstraat 34, 1080 Sint-Jans-Molenbeek T E charlotte.deruyver@groepintro.be W JES vzw (AF- Vorming, AF Werkervaring, IBAL, SPI) Werkhuizenstraat 3, 1080 Sint-Jans-Molenbeek T E brussel@jes.be W PROFO vzw (AF Vorming, AF Werkervaring, IBAL) Willebroekkaai 36, 1000 Brussel T E profo.brussel@gmail.com W met de steun van Verantwoordelijke Uitgever: Steef Corijn, Antwerpselaan 26, 1000 Brussel

7 Kies voor jong, bruisend, Brussels talent AAN DE SLAG? Elke werkgever die een jongere uit Duaal Leren (Centrum Deeltijds Onderwijs, Leertijd, Duaal Leren in voltijds onderwijs) een leerwerkplek wil aanbieden, registreert zich eerst als erkende leerwerkplek. Dat kan via het aanvraagformulier op de website U sluit een overeenkomst af met de jongere. Welke overeenkomst u afsluit, hangt af van een aantal factoren zoals het aantal uren die de jongere op de werkplek leert en het systeem waarin de jongere opleiding volgt. Tracé Brussel vzw helpt u graag verder bij het zoeken naar de meest passende overeenkomst, uw aanvraag voor erkenning tot leerwerkplek en de financiële incentives waarvoor u in aanmerking komt. OVEREENKOMSTEN Samenwerking in het kader van een duaal traject Samenwerking in het kader overige opleidingen van de Centra voor Deeltijds Onderwijs en Leertijd Overeenkomst Alternerende Opleiding (OAO) ( 20u) Deeltijdse arbeidscontracten voor de social profit (met sociale maribel) Stageovereenkomst Alternerende Opleiding (SAO) (<20u) Overeenkomst alternerende opleiding (OAO) Stageovereenkomst alternerende opleiding (SAO) Bezoldigd? Leervergoeding (bedragen zie ommezijde) Neen Deeltijds arbeidscontract ( 13u; <20u) Vakantiedagen? Leerling volgt schoolvakantieregeling: max. 20 opgebouwde betaalde vakantiedagen aangevuld met onbetaald verlof Leerling volgt schoolvakantieregeling Deeltijdse arbeidsovereenkomst Conform de geldende CAO Conform de geldende CAO Modelovereenkomsten zijn terug te vinden via

8 LEERVERGOEDING OAO De leervergoedingen binnen de overeenkomst alternerende opleiding (OAO) zijn vastgelegd door de Vlaamse regering. Die leervergoedingen werden bepaald aan de hand van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI). Op basis van de vooropleiding van de leerling wordt de schaal van de leervergoeding bepaald. Schaal Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Leervergoeding 462,30 euro/maand (29% van het GGMI) 510,10euro/maand (32% van het GGMI) 549,90 euro/maand (34,5% van het GGMI) ERKENNING ALS LEERWERKPLEK Uw aanvraag voor erkenning tot leerwerkplek wordt behandeld door het Vlaams Partnerschap Duaal Leren of door het Sectorale Partnerschap dat verantwoordelijk is voor uw sector. Een aanvraag tot erkenning kan u digitaal indienen via een website van het Vlaams Agentschap voor Ondernemingsvorming SYNTRA Vlaanderen. MENTOR Binnen uw onderneming wordt een mentor aangesteld. De mentor staat in voor de begeleiding van de jongere op de werkplek en is het aanspreekpunt voor de jongere en de aanbieder duaal leren. Hij/zij moet min. 25 jaar oud zijn, vijf jaar ervaring hebben en een korte opleiding gevolgd hebben. Voor meer info kan u terecht bij uw sector of bij Syntra Vlaanderen. INCENTIVES Sectorale premies : Ga zeker na bij uw sector of u aanspraak maakt op specifieke sectorale premies Ondernemingen uit de socioculturele sector kunnen specifieke financiële ondersteuning (sociale maribel) aanvragen via loket@jongerenindesocialprofit.be Incentives voor ondernemingen gevestigd in het Brussels hoofdstedelijk gewest: Mentorpremie: deze premie wordt toegekend per periode van twaalf maanden voor elke mentor die gedurende ten minste zes maanden minstens één en maximum vier leerlingen tegelijk begeleidt. Werkgevers die jongeren willen aanwerven na hun opleiding komen in aanmerking voor de activa.brussels-maatregel. Voor de aanvraag van de mentorpremie of voor meer informatie kan u terecht bij de Prospectiecel Duaal Leren van Select Actiris: T of duaalleren@actiris.be. Bent u een werkgever gevestigd in het Vlaams gewest? Incentives worden toegekend door het Vlaams Departement Werk en Sociale Economie Voor meer info kan u terecht op de volgende website: Vragen? Contacteer Tracé Brussel vzw T: of duaal@tracebrussel.be Verantwoordelijke Uitgever: Steef Corijn, Antwerpselaan 26, 1000 Brussel een publicatie van met de steun van

Kies voor jong, bruisend, Brussels talent

Kies voor jong, bruisend, Brussels talent Kies voor jong, bruisend, Duaal Leren, ook in uw onderneming! Kies voor jong, bruisend, Jongeren werken wekelijks minstens 3 dagen in uw onderneming Jongeren verwerven beroepsvaardigheden op uw werkvloer

Nadere informatie

Jong, bruisend, Brussels talent

Jong, bruisend, Brussels talent LEREN EN WERKEN Jong, bruisend, Brussels talent Een Centrum voor Deeltijds Onderwijs of Leertijd biedt leerlingen trajecten op maat: een opleiding wordt gecombineerd met werkplekleren, individuele begeleiding

Nadere informatie

Infosessie Duaal leren / Leren en werken Syntra West, CLW Kortrijk Kortrijk 17 april 2018

Infosessie Duaal leren / Leren en werken Syntra West, CLW Kortrijk Kortrijk 17 april 2018 Infosessie Duaal leren / Leren en werken Syntra West, CLW Kortrijk Kortrijk 17 april 2018 Provinciaal partneroverleg DUAAL LEREN Kies voor jong en bruisend talent DUAAL LEREN & WERKEN Bij Duaal Leren verwerven

Nadere informatie

Hoe ziet je schooljaar eruit?

Hoe ziet je schooljaar eruit? Wat is het? Hoe ziet je schooljaar eruit? Soorten overeenkomsten Bij duaal leren leer je vaardigheden in je school, Centrum voor Deeltijds Onderwijs of in je Syntra-lesplaats en op de werkvloer. Wil je

Nadere informatie

OPLEIDING DUAAL LEREN GROOTKEUKEN EN CATERING, GROOTKEUKENKOK DUAAL

OPLEIDING DUAAL LEREN GROOTKEUKEN EN CATERING, GROOTKEUKENKOK DUAAL OPLEIDING DUAAL LEREN GROOTKEUKEN EN CATERING, GROOTKEUKENKOK DUAAL Voor kandidaat woonzorgcentra, sociale restaurants en lokale dienstencentra INHOUDSTABEL * 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen voor

Nadere informatie

Lasser-monteerder - duaal

Lasser-monteerder - duaal BSO7 Lasser-monteerder - duaal Zevende jaar Lasser-monteerder - duaal LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 7de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Frans 2 Project Algemene

Nadere informatie

Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk

Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk Een uitgave van het Netwerk Samen tegen Schooluitval Brussel in samenwerking met Leerwinkel Brussel Je weet nog niet

Nadere informatie

Elektrotechnicus - Duaal

Elektrotechnicus - Duaal BSO Zevende jaar LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 7de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Frans 2 Project Algemene Vakken 4 Wiskunde 2 4 Op school: TV/PV: in samenspraak

Nadere informatie

Vooraf. 3 juli 2015: conceptnota bis goedgekeurd VR

Vooraf. 3 juli 2015: conceptnota bis goedgekeurd VR Duaal leren Vooraf 23 januari 2015: eerste conceptnota goedgekeurd VR Formele adviezen: VLOR, RvB SYNTRA Vlaanderen, SERV Informele adviezen: sectoren, BNCTOO, Aandachtspunten 3 juli 2015: conceptnota

Nadere informatie

Departement Onderwijs & Vorming

Departement Onderwijs & Vorming Leren en werken Departement Onderwijs & Vorming Inhoud Huidig stelsel leren en werken Stand van zaken: Duaal Leren. Een volwaardig kwalificerende leerweg. Stelsel leren en werken Deeltijds leerplichtige

Nadere informatie

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs)

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Geachte ouders, Beste jongere, Aan alle andere geïnteresseerden, Deze informatiebrochure heeft als bedoeling een kort inzicht

Nadere informatie

Duaal leren. RESOC Westhoek

Duaal leren. RESOC Westhoek Duaal leren RESOC Westhoek 6-3-2018 Situering DUAAL LEREN is gedeelde bevoegdheid van WERK en ONDERWIJS ONDERWIJS = verantwoordelijk voor onderwijskwalificaties en eindverantwoordelijke leertraject SYNTRA

Nadere informatie

Scholengemeenschap Gent Noord-West

Scholengemeenschap Gent Noord-West Scholengemeenschap Gent Noord-West Onderwijs geven aan jongeren. Het is een boeiende opdracht van de dertien katholieke scholen van onze scholengemeenschap STROMING. Zowel in het algemeen secundair als

Nadere informatie

Decreet duaal leren en de aanloopfase

Decreet duaal leren en de aanloopfase Decreet duaal leren en de aanloopfase Na 2 de principiële goedkeuring 1/12/2017 Context Beleidsnota onderwijs en werk: Van leren en werken een volwaardig onderwijstraject maken Onderwijs blijft eindverantwoordelijke;

Nadere informatie

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR? Leerwegen naar de toekomst Je kan op meer dan 1 manier je diploma secundair onderwijs behalen. Of een andere kwalificatie die je op weg helpt naar dat diploma. Dit zijn

Nadere informatie

Dual leren: bij welke school kan ik terecht? Ambachtelijke richtingen

Dual leren: bij welke school kan ik terecht? Ambachtelijke richtingen Dual leren: bij welke school kan ik terecht? Ambachtelijke richtingen Provincie brood- banketbakkerij duaal chocolatier duaal slagerij duaal KOGEKA 4, Sint Jozef Geel + CLW Kogeka 4 Geel Werkend Leren

Nadere informatie

Duaal leren. Inspiratiesessie april 2017 Hasselt

Duaal leren. Inspiratiesessie april 2017 Hasselt Duaal leren Inspiratiesessie april 2017 Hasselt Agenda 1. Situering 2. De werkregisseur: SYNTRA Vlaanderen 3. Concreet: op weg naar krachtige leeromgevingen binnen leerondernemingen voor elke leerling

Nadere informatie

OVERZICHT AANVRAGEN en BESLISSINGEN D.P.C.C. voor het SCHOOLJAAR Secundair Onderwijs

OVERZICHT AANVRAGEN en BESLISSINGEN D.P.C.C. voor het SCHOOLJAAR Secundair Onderwijs Stand van zaken op 14 december 2018 SG 20 "Sint-Maarten" - Brugge 1. VTI Boeveriestraat 73 8000 Brugge OVERZICHT AANVRAGEN en BESLISSINGEN voor het SCHOOLJAAR 2019-2020 Secundair Onderwijs de derde graad

Nadere informatie

VR DOC.0648/2BIS

VR DOC.0648/2BIS VR 2019 0305 DOC.0648/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2016 houdende uitvoering van het decreet van 10 juni 2016 tot regeling van bepaalde

Nadere informatie

The impossible leap in one hundred simple steps. Het decreet duaal in mensentaal

The impossible leap in one hundred simple steps. Het decreet duaal in mensentaal The impossible leap in one hundred simple steps Het decreet duaal in mensentaal SITUERING (1) Waarom? Knelpunten huidige systeem van leren en werken (cfr. evaluatie decreet leren en werken) Voordelen van

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leren & werken Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles over leertijd www.leertijd.be

Nadere informatie

* 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen voor duaal leren? * 4 Wat is het verschil met een stage? * 4 Duale opleidingen groendiensten

* 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen voor duaal leren? * 4 Wat is het verschil met een stage? * 4 Duale opleidingen groendiensten OPLEIDING DUAAL LEREN GROENDIENSTEN Infobrochure voor groen- en tuinbeheer, groenaanleg en- beheer, tuinaanlegger-groenbeheer SCHOOLJAAR 2018-2019 INHOUDSTABEL * 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het overleg met de afgevaardigden van de schoolbesturen op 15 december 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het overleg met de afgevaardigden van de schoolbesturen op 15 december 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot uitbreiding van het tijdelijke project schoolbank op de werkplek rond duaal leren en houdende diverse maatregelen betreffende het stelsel van leren en werken en het

Nadere informatie

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Seminarie Duaal Leren

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Seminarie Duaal Leren Seminarie Duaal Leren West4Work - Nieuwpoort 8 juni 2017 Als lokaal bestuur meebouwen aan bruggen tussen onderwijs en werk 1. Duaal Leren: wat is dat? 2. Nieuwe Overeenkomst Alternerende Opleiding 3. Verplichtingen

Nadere informatie

Nieuwe opleiding duaal zorgkundige

Nieuwe opleiding duaal zorgkundige Nieuwe opleiding duaal zorgkundige Gezocht: kandidaat woonzorgcentra en diensten voor gezinszorg Inhoud Wat is duaal leren? 3 Waarom kiezen voor duaal leren? 3 Wat is het verschil met een stage? 3 De opleiding

Nadere informatie

Leren op de werkvloer

Leren op de werkvloer Leren op de werkvloer Jong en welzijn op het werk: hoe combineren? 9 oktober 2017 Pieter Michiel Vermaut Prebes West Vlaanderen 1 KB s? Leercontract? Arbeid op school? Medisch toezicht? Opleidingstrajecten?

Nadere informatie

Tijdelijk project "schoolbank op de werkplek" rond duaal leren in het secundair onderwijs

Tijdelijk project schoolbank op de werkplek rond duaal leren in het secundair onderwijs Tijdelijk project "schoolbank op de werkplek" rond duaal leren in het secundair onderwijs 1. Inleiding Het duale leren bestaat uit een schoolcomponent en een werkplekcomponent die inhoudelijk op elkaar

Nadere informatie

Elektromechanische technieken - Duaal

Elektromechanische technieken - Duaal TSO Elektromechanische technieken - Duaal Derde graad Elektromechanische technieken - Duaal LESSENTABEL Vak Type 5e jaar 6e jaar Katholieke godsdienst AV 2 2 Aardrijkskunde AV 1 1 Engels AV 2 2 Frans AV

Nadere informatie

Bouwplaatsmachinist - Duaal

Bouwplaatsmachinist - Duaal BSO Bouwplaatsmachinist - Duaal Derde graad Bouwplaatsmachinist - Duaal LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 5de jaar 6de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 2 Lichamelijke Opvoeding 2 2 Frans 1 1

Nadere informatie

Duaal Leren. Zesde Staatshervorming droeg ILW over naar Vlaanderen Vlaams decreet Leren en Werken aan herziening toe ->Eén grote werf met deelwerven

Duaal Leren. Zesde Staatshervorming droeg ILW over naar Vlaanderen Vlaams decreet Leren en Werken aan herziening toe ->Eén grote werf met deelwerven Duaal Leren Zesde Staatshervorming droeg ILW over naar Vlaanderen Vlaams decreet Leren en Werken aan herziening toe ->Eén grote werf met deelwerven Duaal Leren Duaal leren Eén grote werf met deelwerven

Nadere informatie

Scholengemeenschap Gent Centrum

Scholengemeenschap Gent Centrum Scholengemeenschap Gent Centrum Onze scholengemeenschap groepeert 11 katholieke scholen in Gent. Leerlingen vinden er een ruim aanbod aan studierichtingen, zowel gewoon als buitengewoon, algemeen vormend,

Nadere informatie

Eerste graad: Eerste leerjaar A Eerste leerjaar B Basisoptie Mechanica-elektriciteit Beroepenvelden Elektriciteit & Metaal.

Eerste graad: Eerste leerjaar A Eerste leerjaar B Basisoptie Mechanica-elektriciteit Beroepenvelden Elektriciteit & Metaal. Centrum Deeltijds Onderwijs 'De Rotonde' Holstraat 66 Tel.: 09 233 41 89 gent@derotondegent.be http://www.derotondegent.be Deeltijds onderwijs: Aanvuller, Administratief medewerker, Admnistratief medewerker

Nadere informatie

VR DOC.0327/2BIS

VR DOC.0327/2BIS VR 2017 3103 DOC.0327/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot uitbreiding van het tijdelijke project schoolbank op de werkplek rond duaal leren en houdende diverse maatregelen betreffende basis- en secundair

Nadere informatie

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen Duaal leren

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen Duaal leren De, sleutelfiguur binnen duaal leren Duaal leren Enkele cruciale uitgangspunten Elke duale opleiding wordt gebaseerd op een standaardtraject waarin de algemene vorming en de beroepsgerichte vorming worden

Nadere informatie

1. Samenvattende tabel nieuwe overeenkomsten en overgangsmaatregelen

1. Samenvattende tabel nieuwe overeenkomsten en overgangsmaatregelen 1. Samenvattende tabel nieuwe overeenkomsten en overgangsmaatregelen In deze tabel geven we algemene info over de verschillende overeenkomsten die mogelijk zijn in het huidige stelsel van Leren en Werken

Nadere informatie

Het nieuwe systeem van alternerend leren en werken in Vlaanderen vanaf 1 september 2016

Het nieuwe systeem van alternerend leren en werken in Vlaanderen vanaf 1 september 2016 Het nieuwe systeem van alternerend leren en werken in Vlaanderen vanaf 1 september 2016 In het kader van de zesde staatshervorming werden de bevoegdheden inzake leren en werken (duaal leren) overgeheveld

Nadere informatie

Advies programmaties duaal leren gewoon secundair onderwijs

Advies programmaties duaal leren gewoon secundair onderwijs Raad Secundair Onderwijs 12 februari 2019 RSO-RSO-ADV-1819-003 Advies programmaties duaal leren gewoon secundair onderwijs 2019-2020 Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 BE-1030 Brussel T +32

Nadere informatie

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Infosessie Duaal Leren

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Infosessie Duaal Leren Infosessie Duaal Leren Als kinderopvanginitiatief meebouwen aan bruggen tussen onderwijs en werk 1. Duaal Leren: wat is dat? Duaal Leren is de meest intensieve vorm van werkplekleren: minimaal zestig procent

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leertijd en deeltijds leren & werken Leren Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leertijd en deeltijds leren & werken Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles over leertijd

Nadere informatie

DIA SJCA SJIB SMA. scholengemeenschap aarschot-betekom choose learn create enjoy

DIA SJCA SJIB SMA. scholengemeenschap aarschot-betekom choose learn create enjoy DIA SJCA SJIB SMA scholengemeenschap aarschot-betekom choose learn create enjoy 2 Welkom...3 Sint-Jozefsinstituut...4 Instituut Sancta Maria...5 Sint-Jozefscollege...6 Damiaaninstituut...7 Studieaanbod

Nadere informatie

School zkt. Arbeidsmarkt

School zkt. Arbeidsmarkt School zkt. Arbeidsmarkt Sectorspecifieke cijfers Bouw, Hout, Koeling & warmte Inleiding Secundair onderwijs in provincie Antwerpen: Voltijds onderwijs: TSO en BSO Werken & leren: DBSO en Syntra Buitengewoon

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 15, 7, laatst gewijzigd bij het decreet van 17 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 15, 7, laatst gewijzigd bij het decreet van 17 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering tot uitbreiding van het tijdelijke project schoolbank op de werkplek rond duaal leren en houdende diverse maatregelen betreffende basis- en secundair onderwijs, leertijd

Nadere informatie

[ ] LEEROVEREENKOMSTEN GRONDIG HERVORMD OP 1 SEPTEMBER 2016

[ ] LEEROVEREENKOMSTEN GRONDIG HERVORMD OP 1 SEPTEMBER 2016 [2016-09-11] LEEROVEREENKOMSTEN GRONDIG HERVORMD OP 1 SEPTEMBER 2016 In het kader van de 6 e staatshervorming werden de bevoegdheden inzake leren en werken (duaal leren) overgeheveld naar de gewesten.

Nadere informatie

Op Stapel maart Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel maart Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2018-10 27 maart 2018 27-03-2018 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Naar de 2 de graad secundair onderwijs

Naar de 2 de graad secundair onderwijs Naar de 2 de graad secundair onderwijs 2018-2019 Waarom is deze keuze belangrijk? Inhoud 1. Hoe kiezen? 2. Studieaanbod 3. Hulpbronnen 1. Hoe kiezen? 1. Jezelf goed inschatten 2. Weten wat er te kiezen

Nadere informatie

Duaal leren Overeenkomsten & Sociale wetgeving (basis) Voorjaar 2018 WELKOM

Duaal leren Overeenkomsten & Sociale wetgeving (basis) Voorjaar 2018 WELKOM Duaal leren Overeenkomsten & Sociale wetgeving (basis) Voorjaar 2018 WELKOM Agenda 1. Voor de opmaak en start van een overeenkomst - Digitale loket 2. Soorten overeenkomsten 3. Overeenkomst van alternerende

Nadere informatie

Presentatie Lerend netwerk. Mark Vanden Eede 29 januari 2018

Presentatie Lerend netwerk. Mark Vanden Eede 29 januari 2018 Presentatie Lerend netwerk Mark Vanden Eede 29 januari 2018 Vormelek vzw is het sectoraal opleidingsfonds van de elektriciens, installatie en distributie (PSC 149.01). Samen met Tecnolec en FBZ behoort

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2016 houdende uitvoering van het decreet van 10 juni 2016 tot regeling van bepaalde aspecten van alternerende

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 10 juni 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00518 Onderwerp: Aanpassing van de capaciteit van de scholen van het gewoon- en buitengewoon secundair onderwijs

Nadere informatie

INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK

INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK Halmstraat 6 A - 3600 Genk Tel: 089 38 58 12-089 84 30 58 Fax: 089 38 58 12 E-mail: dbso.tisl.genk@skynet. Verbonden aan : INFO-BRUCHURE Technisch

Nadere informatie

Tijdelijk project "schoolbank op de werkplek" rond duaal leren in het secundair onderwijs

Tijdelijk project schoolbank op de werkplek rond duaal leren in het secundair onderwijs Tijdelijk project "schoolbank op de werkplek" rond duaal leren in het secundair onderwijs 1. Inleiding Het duale leren bestaat uit een schoolcomponent en een werkplekcomponent die inhoudelijk op elkaar

Nadere informatie

De leervergoedingen voor 2017 in de drie gemeenschappen

De leervergoedingen voor 2017 in de drie gemeenschappen De leervergoedingen voor 2017 in de drie gemeenschappen Hierbij delen we u de aangepaste barema s mee van de leervergoedingen die officieel zijn vastgelegd binnen elke gemeenschap. Het gaat om een indexaanpassing.

Nadere informatie

Kick-off duaal leren. Brussel - 24 augustus 2017

Kick-off duaal leren. Brussel - 24 augustus 2017 Kick-off duaal leren Brussel - 24 augustus 2017 Welkom! Overzicht Welkom Toelichting incentives voor bedrijven en jongeren Toelichting decreet duaal What s new? Incentives voor bedrijven en jongeren Jessie

Nadere informatie

MATRIX SECUNDAIR ONDERWIJS 2 e GRAAD

MATRIX SECUNDAIR ONDERWIJS 2 e GRAAD Bijlage 2 Matrix secundair onderwijs MATRIX SECUNDAIR ONDERWIJS 2 e GRAAD : niche-studierichtingen ( ): deze studierichtingen kunnen ook aangeboden worden binnen BuSO OV4 Finaliteit Doorstroom Domeinoverschrijdend

Nadere informatie

Nour, 22 jaar. Thibaut, 15 jaar Chloë, 18 jaar.

Nour, 22 jaar. Thibaut, 15 jaar Chloë, 18 jaar. Nour, 2 Thibaut, 15 jaar Chloë, 18 jaar www.leertijd.be 1 Welke opleidingen? Leertijd duaal (vanaf 3de graad) Leertijd en alternance (à partir du 3ème degré) Verkoop en marketing Commerce Begeleider in

Nadere informatie

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2017-07 19 mei 2017 19-05-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 23 mei 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00481 Onderwerp: Aanpassing van de capaciteit van de scholen van het gewoon- en buitengewoon secundair onderwijs

Nadere informatie

ORIENTERENDE STAGES BEROEPSVERKENNENDE STAGE. Stand van zaken mei 2008

ORIENTERENDE STAGES BEROEPSVERKENNENDE STAGE. Stand van zaken mei 2008 ORIENTERENDE STAGES Stand van zaken mei 2008 BEROEPSVERKENNENDE STAGE De beroepsverkennende stage is bedoeld voor een werkzoekende die - misschien geïnteresseerd is in een beroep, maar zich geen concreet

Nadere informatie

b) Zo ja, hoeveel en om welke reden? Graag een opsplitsing van de cijfers per provincie.

b) Zo ja, hoeveel en om welke reden? Graag een opsplitsing van de cijfers per provincie. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 41 van EMMILY TALPE datum: 11 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Duaal leren - Proefprojecten Uit het antwoord op vraag om

Nadere informatie

Duaal werkt? De match met de West-Vlaamse arbeidsmarkt.

Duaal werkt? De match met de West-Vlaamse arbeidsmarkt. Provinciaal partneroverleg duaal leren West-Vlaanderen ROADSHOW DUAAL LEREN 2.0 Duaal werkt? De match met de West-Vlaamse arbeidsmarkt. VDAB - RTC-TUA West - West-Vlaamse RESOC s - Streekoverleg Kust Roeselare

Nadere informatie

* 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen voor duaal leren? * 4 Wat is het verschil met een stage? * 4 De opleiding Duaal Zorgkundige

* 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen voor duaal leren? * 4 Wat is het verschil met een stage? * 4 De opleiding Duaal Zorgkundige OPLEIDING DUAAL LEREN ZORGKUNDIGE Infobrochure voor woonzorgcentra en diensten voor gezinszorg SCHOOLJAAR 2018-2019 INHOUDSTABEL * 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen voor duaal leren? * 4 Wat is het

Nadere informatie

Advies over het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering bij het decreet over het statuut duaal leren

Advies over het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering bij het decreet over het statuut duaal leren Raad Secundair Onderwijs 16 juni 2016 RSO-RSO-ADV-1516-014 Advies over het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering bij het decreet over het statuut duaal leren Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Brochure voor de opleidingsverstrekker DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2019-2020 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS 1 GEZINSZORG Inhoud Deeltijds Leren en Werken in de social profit 3 Gesubsidieerde

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Vlaamse Opvoedings- en huisvestingsinstellingen en diensten

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Vlaamse Opvoedings- en huisvestingsinstellingen en diensten DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Vlaamse Opvoedings- en huisvestingsinstellingen en diensten SCHOOLJAAR 2019-2020 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de medewerking van INHOUD EVEN VOORSTELLEN 3 1.

Nadere informatie

GEZINSZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS. Met de medewerking van

GEZINSZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS. Met de medewerking van GEZINSZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2018-2019 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de medewerking van Inhoud VOORWAARDE: ERKEND ZIJN ALS WERKPLEK 3 EVEN VOORSTELLEN 4 1. Ons project

Nadere informatie

* 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen voor duaal leren? * 4 Wat is het verschil met een stage? * 4 De opleiding Duaal Kinderbegeleider

* 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen voor duaal leren? * 4 Wat is het verschil met een stage? * 4 De opleiding Duaal Kinderbegeleider OPLEIDING DUAAL LEREN KINDERBEGELEIDER Infobrochure voor kinderdagverblijven en buitenschoolse groepsopvang SCHOOLJAAR 2018-2019 INHOUDSTABEL * 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen voor duaal leren?

Nadere informatie

Kick-off Erkenningen van ondernemingen

Kick-off Erkenningen van ondernemingen Kick-off 2018 Erkenningen van ondernemingen Agenda 1. De werkregisseur: SYNTRA Vlaanderen 2. Ondernemingen informeren 3. Erkenning Situering DUAAL LEREN is gedeelde bevoegdheid van WERK en ONDERWIJS ONDERWIJS

Nadere informatie

Werkplekleren als opstap naar duaal leren

Werkplekleren als opstap naar duaal leren Werkplekleren als opstap naar duaal leren Duaal leren in de Westhoek 27/04/2018 Pedro Ligneel (Howest) directeur VTI Ieper 2009-2017 WWW.SMSI.BE www.vtiieper.be School voor wetenschap en techniek Wetenschappelijke

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - BESLUIT

GEMEENTERAAD - BESLUIT GEMEENTERAAD - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 22 juni 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00518 Onderwerp: Aanpassing van de capaciteit van de scholen van het gewoon- en buitengewoon secundair onderwijs van

Nadere informatie

Dag secundair onderwijs 5 februari 2016

Dag secundair onderwijs 5 februari 2016 Dag secundair onderwijs 5 februari 2016 Inhoud 1. Stand van zaken en planning 2016-2017 Duaal = streven naar 60% leren op werkplek Gericht op onderwijskwalificatie: algemene vorming & beroepskwalificatie

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2011-2012 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2011

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijke project schoolbank op de werkplek rond duaal leren in de leertijd

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijke project schoolbank op de werkplek rond duaal leren in de leertijd Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijke project schoolbank op de werkplek rond duaal leren in de leertijd DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 december 2005 betreffende de

Nadere informatie

1/09/ /12/2015

1/09/ /12/2015 Extra tewerkstellingsplaatsen in PC 319.01 voor laatstejaars studenten uit het deeltijds onderwijs 1/09/2014 31/12/2015 BROCHURE VOOR CLW PC 319.01 1. Het project Werken en studeren Situering project Eind

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2010-2011 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2010

Nadere informatie

Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg. Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil

Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg. Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil Campus Provil Duinenstraat 1 3920 Lommel DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS Welkom in het deeltijds

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering van het decreet van 10 juni 2016 tot regeling van bepaalde aspecten van alternerende opleidingen

Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering van het decreet van 10 juni 2016 tot regeling van bepaalde aspecten van alternerende opleidingen Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering van het decreet van 10 juni 2016 tot regeling van bepaalde aspecten van alternerende opleidingen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2008 Werknemers (1) Werkzoekenden

Nadere informatie

Advies. Uitrol Duaal Leren. Brussel, 29 mei 2017

Advies. Uitrol Duaal Leren. Brussel, 29 mei 2017 Advies Uitrol Duaal Leren Brussel, 29 mei 2017 SERV_20170614_UitrolDuaalLeren_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be .

Nadere informatie

VR DOC.0979/3

VR DOC.0979/3 VR 2017 0610 DOC.0979/3 Voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs Na beraadslaging, BESLUIT: De Vlaamse minister

Nadere informatie

MATRIX SECUNDAIR ONDERWIJS 2 e GRAAD (*): niche-studierichtingen / ( ): deze studierichtingen kunnen ook aangeboden worden binnen BuSO OV4

MATRIX SECUNDAIR ONDERWIJS 2 e GRAAD (*): niche-studierichtingen / ( ): deze studierichtingen kunnen ook aangeboden worden binnen BuSO OV4 Bijlage 3 Matrix secundair onderwijs MATRIX SECUNDAIR ONDERWIJS 2 e GRAAD : niche-studierichtingen ( ): deze studierichtingen kunnen ook aangeboden worden binnen BuSO OV4 Finaliteit Doorstroom Domeinoverschrijden

Nadere informatie

Overeenkomst van alternerende opleiding

Overeenkomst van alternerende opleiding Overeenkomst van alternerende opleiding GESLOTEN MET TOEPASSING VAN HET DECREET VAN 10 juni 2016 TOT REGELING VAN BEPAALDE ASPECTEN VAN ALTERNERENDE OPLEIDINGEN Tussen de onderneming:... maatschappelijke

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs

Secundair volwassenenonderwijs BETAALD EDUCATIEF VERLOF : VOLLEDIG UITGESLOTEN OPLEIDINGEN (alle modules) zijn in deze kleur aangeduid UITGESLOTEN MODULES zijn in deze kleur aangeduid Secundair volwassenenonderwijs algemene vorming

Nadere informatie

OPLEIDINGSINITIATIEVEN VOOR JONGEREN

OPLEIDINGSINITIATIEVEN VOOR JONGEREN INFORMATIEBROCHURE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR OUDERENZORG OPLEIDINGSINITIATIEVEN VOOR JONGEREN SCHOOLJAAR 2017-2018 Met de steun van het Sociaal Fonds Ouderenzorg en VIVO vzw De overeenkomst alternerende

Nadere informatie

Slotevent Duaal optimaal Workshop 2 Werkplekcomponent

Slotevent Duaal optimaal Workshop 2 Werkplekcomponent Slotevent Duaal optimaal Workshop 2 Werkplekcomponent 29 mei 2018 In samenwerking met Syntra Vlaanderen Agenda 1. Kennismakingsronde 2. Waarvoor kan je bij ons terecht als school? 3. Waarvoor kan je bij

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Brochure voor de opleidingsverstrekker DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2018-2019 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS 1 GEZINSZORG Inhoud Deeltijds Leren en Werken in de social profit 3 Gesubsidieerde

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus.

Nadere informatie

JONG, BRUISEND, BRUSSELS TALENT WIL BIJ U AAN DE SLAG

JONG, BRUISEND, BRUSSELS TALENT WIL BIJ U AAN DE SLAG JONG, BRUISEND, BRUSSELS TALENT WIL BIJ U AAN DE SLAG Deeltijds leren en werken Uw bedrijf of organisatie groeit of evolueert. U bent op zoek naar goed opgeleide werkkrachten, bij voorkeur meertalig. Jong,

Nadere informatie

OPLEIDING DUAAL LEREN ZORGKUNDIGE Infobrochure voor residentiële voorzieningen en diensten voor gezinszorg SCHOOLJAAR

OPLEIDING DUAAL LEREN ZORGKUNDIGE Infobrochure voor residentiële voorzieningen en diensten voor gezinszorg SCHOOLJAAR OPLEIDING DUAAL LEREN ZORGKUNDIGE Infobrochure voor residentiële voorzieningen en diensten voor gezinszorg SCHOOLJAAR 2019-2020 INHOUDSTABEL * 3 Wat is duaal leren? * 3 Waarom kiezen voor duaal leren?

Nadere informatie

Overeenkomst van alternerende opleiding

Overeenkomst van alternerende opleiding Bijlage 1. Model van een overeenkomst van alternerende opleiding als vermeld in artikel 2 Overeenkomst van alternerende opleiding GESLOTEN MET TOEPASSING VAN HET DECREET VAN 10 juni 2016 TOT REGELING VAN

Nadere informatie

Een voor ondernemingen en jongeren aantrekkelijk systeem van Duaal Leren in Vlaanderen. aanpak en proefprojecten

Een voor ondernemingen en jongeren aantrekkelijk systeem van Duaal Leren in Vlaanderen. aanpak en proefprojecten Een voor ondernemingen en jongeren aantrekkelijk systeem van Duaal Leren in Vlaanderen Voka aanpak en proefprojecten Ondernemers willen jongeren kansen geven en zetten duaal leren op de politieke agenda

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2013-2014 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden

Nadere informatie

Overzichtstabel werkplekleervormen

Overzichtstabel werkplekleervormen Overzichtstabel werkplekleervormen 1. Focus op oriëntering Alle niet-werkende werkzoekenden die interesse hebben voor een beroep maar zich geen concreet beeld kunnen vormen van dit beroep en/of twijfelen

Nadere informatie

ACOD Onderwijs geeft een protocol van niet akkoord bij het ontwerp van decreet betreffende het duaal leren en de aanloopfase

ACOD Onderwijs geeft een protocol van niet akkoord bij het ontwerp van decreet betreffende het duaal leren en de aanloopfase ACOD Onderwijs geeft een protocol van niet akkoord bij het ontwerp van decreet betreffende het duaal leren en de aanloopfase Motivering van het niet-akkoord ACOD Onderwijs is voorstander van een degelijk

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN INFORMATIEBROCHURE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR OUDERENZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2015-2016 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de steun van het Sociaal Fonds Ouderenzorg FONDS

Nadere informatie

Op Stapel maart Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel maart Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2016-03 22 maart 2016 22-03-2016 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 infodocument werkgever 2015 Wil je een schoolverlater zonder diploma secundair onderwijs kansen bieden om onze sector te leren kennen

Nadere informatie

EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT

EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT PERIODE 211-21 december 21 - Noerens Veerle 1. INLEIDING In het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social profit verbinden de sociale

Nadere informatie

Nieuwe opleiding duaal zorgkundige

Nieuwe opleiding duaal zorgkundige Nieuwe opleiding duaal zorgkundige Voor kandidaat-woonzorgcentra en -diensten voor gezinszorg Inhoud Wat is duaal leren? 3 Waarom kiezen voor duaal leren? 3 Wat is het verschil met een stage? 3 De opleiding

Nadere informatie