Professionaliseringsaanbod

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Professionaliseringsaanbod"

Transcriptie

1 26 sept Toegankelijk toetsen voor studenten met een ondersteuningsvraag: wat zijn de mogelijkheden? Studenten met een ondersteuningsvraag (o.a. vanwege functiebeperking, ziekte, psychische klachten, ouderschap, mantelzorg) ervaren belemmeringen bij toetsing in examinering. Niet vanwege gebrek aan kennis en vaardigheden, maar vanwege de toetsvorm en/of de omstandigheden waaronder getoetst wordt. Op grond van de WGBh/cz hebben studenten recht op geschikte en noodzakelijke aanpassingen. Examencommissies en docenten hebben hier een essentiële rol te vervullen. Wat moet je nu weten en waar kun je rekening mee houden om deze taak goed te kunnen volbrengen zonder in te boeten op de kwaliteit van de toets en de eindkwalificaties? En hoe kun je systematisch werken aan het vergroten van de toegankelijkheid van toetsing en examinering? Tijdens deze studiedag de staan de volgende vragen centraal: Welke belemmeringen ervaren studenten met een ondersteuningsvraag bij toetsing en examinering? Wat zijn de (on)mogelijkheden op het gebied van aangepaste toetsing en examinering? Hoe kan een verzoek voor aangepaste toetsing worden beoordeeld? Hoe kan binnen de opleiding/instelling planmatig worden gewerkt aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering? Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot toegankelijke toetsing en examinering op verschillende niveaus: jijzelf, examencommissie, instelling, politiek? Welke doelen en acties kunnen er geformuleerd worden om de toegankelijkheid van toetsing en examinering te vergroten? Op een interactieve manier gaan we aan de slag met bovenstaande vragen. We kijken zowel naar het hier en nu als naar de toekomst van toegankelijke toetsing en examinering. We reiken handvatten en tips aan. Er is voldoende ruimte om eigen casuïstiek en ervaringen in te brengen. Na afloop hebben deelnemers aan deze studiedag: inzicht in de problematiek van studenten met een ondersteuningsvraag met betrekking tot toetsing en examinering, hun rechten en plichten; inzicht in de mogelijkheden die er zijn binnen de wet- en regelgeving; ervaring opgedaan in de behandeling van een aanvraag voor aangepaste toetsing/ examinering volgens de drie stappen methode ; gereflecteerd op taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot toegankelijke toetsing en examinering op verschillende niveaus;

2 een aanzet gemaakt van mogelijke doelen en acties op de korte en lange termijn om de toegankelijkheid van toetsing en examinering te vergroten. De studiedag is interessant voor functionarissen die zich bezighouden met toetsbeleid, - organisatie, -ontwikkeling en -aanpassing in het het mbo, hbo en wo, zoals leden van examencommissies, docenten en studentendecanen. De studiedag staat gepland op 26 september 2019 van 9:30 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand). Begeleiders De studiedag wordt verzorgd door Elke van Doorn en Marjolein Büscher-Touwen, consultants expertisecentrum handicap + studie/cinop.

3 3 okt Verdiepende studiedag begeleiden van studenten met psychische klachten Steeds meer studenten met psychische problemen studeren in het onderwijs. Het gaat om studenten die de intelligentie hebben om onderwijs te volgen, maar die vaak behandeling van hun psychische problemen nodig hebben en daarnaast ondersteuning bij het studeren. Onderwijsprofessionals ervaren vaak handelingsverlegenheid in het contact met en de begeleiding van studenten met psychische problemen. In het onderwijs hoort de studentrol en niet de patiëntrol centraal te staan. Hoe ga je daar in de praktijk mee om? De studiedag is er op gericht om de kennis en vaardigheden van professionals in het onderwijs te vergroten voor wat betreft omgang met en de begeleiding/ondersteuning van studenten met psychische problemen bij het volhouden van hun opleiding. De volgende vragen staan hierbij centraal: Waarom aandacht voor studenten met psychische problemen? Hoe ga je om met studenten met psychische problemen? Waarom aandacht voor functioneren (functionele diagnose) in plaats van aandacht voor psychiatrische diagnose? Hoe kun je individueel maatwerk leveren bij de begeleiding? Hoe achterhaal je welke vaardigheden en hulpbronnen noodzakelijk zijn voor een student? Hoe krijg je zicht op interne en externe hulpbronnen? Tijdens deze studiedag worden deze vragen op een interactieve wijze beantwoord aan de hand van onder andere (eigen) casuïstiek, opdrachten en discussie. De studiedag stimuleert tevens om met elkaar ervaringen en kennis uit te wisselen over de begeleiding van studenten met psychische problemen. Na de studiedag heeft de deelnemer concrete handvatten gekregen voor de omgang met studenten met psychische problemen en meer kennis en vaardigheden over de begeleiding/ondersteuning van studenten met psychische problemen in het onderwijs. Wat komt er niet aan de orde? Per diagnosegroep een kant en klare oplossing. Tijdens deze studiedag gaan we ervan uit dat begeleiding/ondersteuning maatwerk is en gericht op de individuele student. Niet de psychiatrische diagnose, maar de functionele diagnose staat centraal. Ervaren studieloopbaanbegeleiders, studentendecanen en studieadviseurs, die de studenten die

4 zij begeleiden meerdere keren tijdens hun studieloopbaan ontmoeten. De studiedag staat gepland op 3 oktober 2019 van 9:30 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand). Begeleider De studiedag wordt verzorgd door Franca Hiddink, MRc, lectoraat Rehabilitatie Hanzehogeschool Groningen.

5 31 okt Studeren met autisme (ASS) en AD(H)D Wat is ASS of AD(H)D? Welke mogelijke belemmeringen ondervinden studenten met ASS/AD(H)D tijdens hun studie? Wat kun je als docent, studieadviseur of onderwijsprofessional doen om studenten met ASS/AD(H)D beter te begeleiden zodat zij succesvol kunnen studeren? Deze en andere vragen komen in de studiedag studeren met ASS en AD(H)D aan bod. Tijdens de studiedag krijgen de deelnemers theoretische kennis over ASS, zoals Theory of Mind, executieve functies en centrale coherentie en wordt er uitgebreid ingegaan op informatieverwerking. Daarnaast worden belemmeringen en succesfactoren behandeld die studenten met ASS en AD(H)D ervaren tijdens hun studie. Deelnemers onderzoeken vanuit de belemmeringen en sterke punten quick wins die kunnen bijdragen aan succesvol studeren. Er wordt ingezoomd op bewustwording van belemmerende factoren in communicatie, eigen casuïstiek wordt behandeld en deelnemers krijgen bruikbare handvatten aangereikt. Diverse werkvormen worden ingezet waarin ruimte is voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen aan elkaar en een ervaringsdeskundige op het gebied van ASS. Na deze studiedag hebben de deelnemers meer kennis over ASS en AD(H)D, meer zicht op de manier waarop ASS en AD(H)D invloed kunnen hebben op de studievoortgang en handvatten gekregen hoe belemmeringen kunnen worden verminderd/weggenomen. Ze zijn in staat de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Studieloopbaanbegeleiders, studieadviseurs, docenten en andere professionals die zich bezighouden met de begeleiding van studenten. De studiedag staat gepland op 31 oktober 2019 van 9:30 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand). Begeleiders De studiedag wordt verzorgd door Elke van Doorn, consultant bij Expertisecentrum handicap + studie/cinop en Leander Westerbeek van Eerten, trainer bij Autismepunt.nl, bij Autismeacademie en ervaringsdeskundige.

6 5 nov Passend onderwijs: (geen) diagnose vereist? Op 1 augustus 2014 werd het Passend Onderwijs ingevoerd. Eén van de doelen was het aantal thuiszitters terug te dringen. Dat zou betekenen dat de doorstroom van leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte wordt verbeterd en de instroom van deze leerlingen in het hoger onderwijs op termijn zal toenemen. Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat zij ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Daarvoor werken reguliere en speciale scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden. Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (ho) kent geen speciaal onderwijs, dus voor deze sectoren geldt dat een passend onderwijsaanbod altijd binnen de reguliere opleidingen moet worden gerealiseerd. Daarbij draait het nadrukkelijk om de vraag wat heb jij nodig?. Tijdens deze praktische studiemiddag staan de volgende vragen centraal: Wat leren we van de eerste ervaringen met passend onderwijs? Wat is nodig voor een doorlopende lijn voor leerlingen/studenten met specifieke ondersteuningsbehoeften bij de overgang voortgezet onderwijs (vo) => ho en vo => mbo => ho? Wat kan het ho leren van vo en mbo en andersom? Is het ho voldoende voorbereid? Na afloop hebben deelnemers aan deze studiemiddag: de knelpunten (in de regio) in beeld; mogelijke oplossingen leren kennen en; hun netwerk uitgebreid. Iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling en/of uitvoering van het beleid ten aanzien van studeren met een functiebeperking cq passend onderwijs in het vo, mbo en ho, zoals beleidsmakers, studentendecanen, studiebegeleiders, leerlingbegeleiders, zorgcoördinatoren, docenten en ambulant begeleiders. De studiemiddag staat gepland op 5 november 2019 van 13:00 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand).

7 Begeleider De studiemiddag wordt verzorgd door Karien Coppens, consultant bij Expertisecentrum handicap + studie/cinop.

8 10 dec Studeren met dyslexie en dyscalculie Studeren met dyslexie of dyscalculie: wat is het, wat doet het en hoe worden studenten met dyslexie of dyscalculie belemmerd in hun studie? Welke oplossingen kun je bieden als studiebegeleider en vanuit de instelling? Kom hierover meer te weten tijdens de studiemiddag over dyslexie en dyscalculie. Vanuit een start met feiten en cijfers over dyslexie en dyscalculie wordt de overstap gemaakt naar de praktijk van studeren met dyslexie of dyscalculie. Welke belemmeringen ervaren deze studenten? Wat kun jij doen om het onderwijs voor hen meer toegankelijk te maken? Wat helpt bij toetsing en examinering? Naast basiskennis staan dus vooral praktische tips en handvatten centraal. De studiemiddag wordt afgesloten met een reflectie op het eigen vak en op de eigen opleiding. Deelnemers vergroten met deze studiemiddag hun deskundigheid op het gebied van studiebelemmeringen en mogelijke oplossingen bij studeren met dyslexie/dyscalculie. Docenten, studieloopbaanbegeleiders, studieadviseurs, contactpersonen studeren met een functiebeperking en andere professionals die nog weinig kennis hebben over studeren met dyslexie en/of dyscalculie. De studiemiddag staat gepland op 10 december 2019 van 13:00 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand). Begeleider De studiemiddag wordt verzorgd door Karien Coppens, consultant bij Expertisecentrum handicap + studie/cinop.

9 16 jan Beleidsmatig denken over studeren met een functiebeperking De meeste onderwijsinstellingen beschikken over een beleidsplan of beleidsnotitie over studeren met een functiebeperking. Veelal is dit beleid gestoeld op een duidelijke visie op studeren met een functiebeperking of diversiteit. Welke thema s zouden in dit beleidsplan terug moeten komen? Hoe monitor je de beleidsontwikkelingen? En hoe stel je je beleid bij? Tijdens deze studiedag gaan we in op de context en urgentie, verschillende participatiemodellen, visievorming en de concrete uitwerking in beleid en een plan van aanpak. We doorlopen de beleidscyclus (PDCA) van huidige visie - huidige situatie - gewenste situatie en het borgen van ontwikkelingen in beleid. We geven inzicht in hoe u ook studenten met een functiebeperking kunt betrekken bij de ontwikkeling en evaluatie van uw beleid, wat er nodig is binnen de instelling om verandering teweeg te brengen en structureel te werken aan toegankelijk onderwijs voor studenten met een functiebeperking. Na afloop van deze studiedag bent u in staat om het beleid van uw instelling op te zetten of aan te scherpen en heeft u handvatten om het beleid structureel te evalueren. Deelnemers vergroten hun kennis over toegankelijk onderwijs en hoe je hier planmatig, vanuit een visie en beleid, aan kunt werken. Vanuit een kritische reflectie op de eigen situatie wordt een aanzet tot beleid gevormd of worden stappen gezet in het aanscherpen van het huidige beleid. Beleidsmedewerkers, studentendecanen, coördinatoren studeren met een functiebeperking of vergelijkbare functies. De studiedag staat gepland op 16 januari 2020 van 9:30 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand). Begeleiders De studiedag wordt verzorgd door Judith Jansen, programmamanager bij Expertisecentrum handicap + studie/cinop en Marjolein Büscher-Touwen, consultant bij Expertisecentrum handicap +studie/cinop.

10 13 feb Digitaal toegankelijk onderwijs voor iedereen Studenten denken, lezen, kijken en navigeren op veel verschillende manieren door apps, websites en digitale systemen. Hoe houd je rekening met studenten die vanwege hun beperking documenten niet digitaal kunnen lezen of delen van lesmateriaal missen omdat het niet digitaal toegankelijk is opgesteld? Wat als studenten verdwalen in de grote hoeveelheid content, geen geluid kunnen horen of video s niet kunnen zien? Of wanneer zij een taalachterstand hebben, een slechte internetverbinding hebben, of geen geluid kunnen afspelen (bijv. in de trein of de bibliotheek)? Digitale toegankelijkheid kan voor studenten het verschil maken om wel of niet te kunnen studeren. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen in jouw onderwijsinstelling ook digitaal mee kan doen? Niet alleen om te voldoen aan de strenger wordende wettelijke eisen, maar vooral zodat zoveel mogelijk studenten met succes kunnen studeren en geen enkele student onnodig uitvalt. Tijdens deze studiemiddag gaan we in op wat digitale toegankelijkheid inhoudt en wat het oplevert voor (alle) studenten, maar óók voor de onderwijsprofessionals en externe doelgroepen. Aan de hand van concrete voorbeelden laten we zien wat de voordelen zijn van digitaal toegankelijk werken. Digitaal toegankelijk worden is goed voor iedereen, maar daarnaast moet het ook nog eens volgens de wet. We gaan in op welke wettelijke kaders er rond digitale toegankelijkheid zijn. Om als instelling digitaal toegankelijk te worden zijn aanpassingen nodig in de gehele organisatie. Hoe ziet dat eruit? Welke stappen moeten er genomen worden om toegankelijk te worden, maar vooral ook te blijven? Tot slot gaan we praktisch aan de slag om te leren hoe jij zelf al stappen kan maken bij het opstellen van een toegankelijk Word- en PDFdocument. Aan het eind van de studiemiddag weet de deelnemer: wat digitale toegankelijkheid inhoudt; wat de voordelen zijn van digitale toegankelijkheid; welke kaders (wet- en regelgeving) rondom digitale toegankelijkheid vastliggen; wat erbij komt kijken om als onderwijsinstelling digitaal toegankelijk te worden én te blijven; hoe je een bronbestand (Word) toegankelijker kan maken en hoe een toegankelijk PDFdocument in elkaar zit. De studiemiddag is gericht op docenten die lesmateriaal maken, onderwijsontwikkelaars, de afdeling inkoop (i.v.m. het aankopen van digitale systemen), beleidsontwikkelaars/-medewerkers die digitaal toegankelijk beleid willen organiseren en communicatiemedewerkers.

11 De studiemiddag staat gepland op 13 februari 2020 van 13:00 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand). Begeleider De studiemiddag wordt verzorgd door Elke van Doorn en/of Patricia Defesche, consultants bij Expertisecentrum handicap + studie/cinop.

12 5 mrt Verdiepende studiedag begeleiden van studenten met psychische klachten Steeds meer studenten met psychische problemen studeren in het onderwijs. Het gaat om studenten die de intelligentie hebben om onderwijs te volgen, maar die vaak behandeling van hun psychische problemen nodig hebben en daarnaast ondersteuning bij het studeren. Onderwijsprofessionals ervaren vaak handelingsverlegenheid in het contact met en de begeleiding van studenten met psychische problemen. In het onderwijs hoort de studentrol en niet de patiëntrol centraal te staan. Hoe ga je daar in de praktijk mee om? De studiedag is er op gericht om de kennis en vaardigheden van professionals in het onderwijs te vergroten voor wat betreft omgang met en de begeleiding/ondersteuning van studenten met psychische problemen bij het volhouden van hun opleiding. De volgende vragen staan hierbij centraal: Waarom aandacht voor studenten met psychische problemen? Hoe ga je om met studenten met psychische problemen? Waarom aandacht voor functioneren (functionele diagnose) in plaats van aandacht voor psychiatrische diagnose? Hoe kun je individueel maatwerk leveren bij de begeleiding? Hoe achterhaal je welke vaardigheden en hulpbronnen noodzakelijk zijn voor een student? Hoe krijg je zicht op interne en externe hulpbronnen? Tijdens deze studiedag worden deze vragen op een interactieve wijze beantwoord aan de hand van onder andere (eigen) casuïstiek, opdrachten en discussie. De studiedag stimuleert tevens om met elkaar ervaringen en kennis uit te wisselen over de begeleiding van studenten met psychische problemen. Na de studiedag heeft de deelnemer concrete handvatten gekregen voor de omgang met studenten met psychische problemen en meer kennis en vaardigheden over de begeleiding/ondersteuning van studenten met psychische problemen in het onderwijs. Wat komt er niet aan de orde? Per diagnosegroep een kant en klare oplossing. Tijdens deze studiedag gaan we ervan uit dat begleiding/ondersteuning maatwerk is en gericht op de individuele student. Niet de psychiatrische diagnose, maar de functionele diagnose staat centraal. Ervaren studieloopbaanbegeleiders, studentendecanen en studieadviseurs, die de studenten die

13 zij begeleiden meerdere keren tijdens hun studieloopbaan ontmoeten. De studiedag staat gepland op 5 maart 2020 van 9:30 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand). Begeleider De studiedag wordt verzorgd door Franca Hiddink, MRc, lectoraat Rehabilitatie Hanzehogeschool Groningen.

14 16 apr Naar toegankelijk en inclusief onderwijs, tips voor docenten Je hebt vast wel gehoord dat er veel studenten zijn met een beperking/ziekte, studenten die te maken hebben met bijzondere familieomstandigheden of dat steeds meer studenten psychische klachten hebben. Maar hoe zit dat nou met jouw studenten? Welke belemmeringen worden ervaren? En wat kun jij doen in je onderwijs om deze weg te nemen? Tijdens de studiemiddag wordt ingegaan op veelvoorkomende beperkingen en de belemmeringen die worden ervaren, jouw eigen rol en wat je zowel in de voorbereiding als uitvoering van onderwijs kan doen. Aan de hand van opdrachten, videomateriaal, eigen casuïstiek en good practices gaan we aan de slag. Je krijgt tips die je in allerlei werkzaamheden kunt gebruiken: college geven, onderwijsgroepen begeleiden, individuele studenten begeleiden en toetsen en beoordelen. Na het volgen van deze studiemiddag heb jij: kennis van veelvoorkomende beperkingen en belemmeringen die studenten in het onderwijs ervaren; inzicht in jouw rol als docent in dit kader; volop ideeën om je onderwijs nog beter toegankelijk te maken voor al jouw studenten. De studiemiddag is gericht op docenten in het ho en mbo, maar kan ook relevant zijn voor hoofden van een vakgroep, examencommissies en andere functionarissen die zich bezig houden met toegankelijk en inclusief onderwijs. De studiemiddag staat gepland op 16 april 2020 van 13:00 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand). Begeleider De studiemiddag wordt verzorgd door Marleen Smans, consultant bij Expertisecentrum handicap + studie/cinop.

15 28 mei Samen op verkenning: kennis en handvatten t.b.v. studentenwelzijn Naast studenten met een functiebeperking, is er een aanzienlijke groep studenten die om zeer uiteenlopende redenen ondersteuning nodig heeft omdat zij in de voortgang van hun studie dreigt te worden belemmerd. Mantelzorgers, studenten met psychische klachten, jonge ouders, transgenders, studenten die te maken krijgen met verlies en rouw, om enkele voorbeelden te noemen. Het is niet altijd duidelijk voor docenten en begeleiders dat de student een vraag heeft. Voor de student geldt dat hij soms onvoldoende op de hoogte is van wat de onderwijsinstelling voor hem kan betekenen als het bijvoorbeeld gaat om begeleiding en voorzieningen. Welke soorten problematiek leven er onder studenten, hoe herken je ze, wat kun jij ermee als je iets vermoedt, hoe snijd je dat gesprek aan? Talloze vragen die zich aandienen als je met een open blik naar de verscheidenheid aan studenten kijkt die voor je zitten. Wij bieden een verkenning en handvatten. Tijdens deze studiedag gaan deelnemers aan de slag met de basis: waar hebben studenten met een ondersteuningsvraag recht op, wat zijn hun belangrijkste belemmeringen en hoe kan onderwijs (met zo min mogelijk extra tijd en geld) zó worden ingericht dat ze minder vaak vastlopen? Onderwerpen die aan bod komen zijn: onderzoek en cijfers over studentenwelzijn; beeldvorming; preventie; signaleren en doorverwijzen; mogelijke oplossingen en handvatten. Deze studiedag bestaat uit een combinatie van theorie, praktische voorbeelden en zelf aan de slag gaan met eigen casuïstiek. Deelnemers vergroten hun kennis over de range aan problematieken die vallen onder de noemer studentenwelzijn en de mogelijke belemmeringen die studenten ervaren. Hierdoor zijn zij sneller in staat te signaleren dat een student belemmeringen ervaart in zijn of haar studie. Ook zijn de deelnemers na het volgen van de studiedag beter toegerust om studenten te ondersteunen en/of gericht door te verwijzen. Docenten, startende studieloopbaanbegeleiders en andere professionals die zich bezighouden met de begeleiding van studenten en graag basiskennis op willen doen over studeren met met een ondersteuningsbehoefte/studentenwelzijn.

16 De studiedag staat gepland op 28 mei 2020 van 09:30 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand). Begeleider De studiedag wordt verzorgd door Elke van Doorn en/of Danny Verbeek, consultants bij Expertisecentrum handicap + studie/cinop.

17 9 jun De begeleiding van effectieve participatie t.b.v. van studenten met een ondersteuningsvraag Studenten met een ondersteuningsvraag worden steeds meer gehoord en betrokken: zij nemen deel aan beleidsvorming, agenderen hun eigen belangen op diverse platforms, hebben inspraak binnen de onderwijsinstelling en dragen steeds vaker bij aan het welbevinden van hun medestudenten. Door een rol te spelen in de voorlichting en informatievoorziening, maar ook door actief medestudenten te begeleiden. Deze bijdragen van studenten veronderstellen een mate van professionaliteit die niet vanzelf bij iedere student aanwezig is. Daarom is goede begeleiding van de vaak bedreven studenten essentieel. Dat vraagt van jou dat je stilstaat bij de selectie van geschikte studenten, dilemma s die zij in hun werk tegenkomen en de motieven en behoeften van jouw actieve studenten en continuiteit. Met andere woorden: het vraagt ook het nodige van jouw professionaliteit. Wij helpen je in kaart te brengen wat er nodig is om studentenparticipatie in goede banen te leiden en de effectiviteit ervan te verhogen. Tijdens de studiemiddag kijken wij met onderwijsprofessionals waar en hoe studenten met een ondersteuningsvraag om een bijdrage wordt gevraagd, op welke wijze zij die leveren en hoe we dat planmatig kunnen begeleiden zodat de student wordt beschermd en de continuiteit van hun bijdrage is gewaarborgd. Aan bod komen de onderwerpen: gremia van participatie; doelen van studentenparticipatie en actueel beleid; selectie van studenten; voorbereiden van de student op zijn taak; dilemma s; meerwaarde van studentenparticipatie en kwetsbaarheden; raamwerk voor begeleiding. Weten wanneer je studentparticipatie in kan zetten en hoe je dat aanpakt. Je leert een bruikbaar raamwerkplan op te stellen voor effectieve studentenparticipatie. Beleidsmedewerkers, studieloopbaanbegeleiders, studentendecanen en studieadviseurs. De studiemiddag staat gepland op 9 juni 2020 van 13:00 tot 16:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in s-hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand).

18 Begeleider De studiemiddag wordt verzorgd door Danny Verbeek, consultant bij Expertisecentrum handicap + studie/cinop.

19 Informatie en kosten De kosten bedragen 235,- per persoon per dagdeel en 325,- per persoon voor een hele dag bij de inzet van één begeleider (btw-vrij). Voor de studiebijeenkomst van een dag die door 2 begeleiders wordt verzorgd geldt een tarief van 500,- per persoon. U kunt zich inschrijven via onze website Studiebijeenkomsten kunnen ook incompany worden aangeboden, zowel in het hoger onderwijs als middelbaar beroepsonderwijs. De kosten voor een standaard studiebijeenkomst zijn 2100,- voor een dag en 1500,- voor een dagdeel per groep (maximaal 15 deelnemers, één begeleider). Naast deze studiebijeenkomsten verzorgt handicap + studie ook korte workshops over diverse thema s als studeren met psychische klachten, effectief communiceren met studenten met een autismespectrumstoornis, informatievoorziening, tips voor inclusief onderwijs, digitale toegankelijkheid en toegankelijk toetsen. Ook is er een online cursus over toegankelijk onderwijs geven aan studenten met een functiebeperking. Een blended variant van deze online cursus kan incompany verzorgd worden. Voor informatie kunt u contact opnemen met: Marjolein Büscher-Touwen, Marjolein.Buscher@handicap-studie.nl Elke van Doorn, Elke.vanDoorn@handicap-studie.nl

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod 26 sept Toegankelijk toetsen voor studenten met een ondersteuningsvraag: wat zijn de mogelijkheden? Studenten met een ondersteuningsvraag (o.a. vanwege functiebeperking, ziekte, psychische klachten, ouderschap,

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod 6 sept Studeren met dyslexie en dyscalculie Studeren met dyslexie of dyscalculie: wat is het, wat doet het en hoe worden studenten met dyslexie of dyscalculie belemmerd in hun studie? Welke oplossingen

Nadere informatie

Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een

Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een functiebeperking. In deze folder leest u wat Expertisecentrum

Nadere informatie

Klik om de stijl te bewerken. Studie en psyche. Studiemiddag Ervaringswijzer 20 januari 2015 Sietske Sportel handicap + studie

Klik om de stijl te bewerken. Studie en psyche. Studiemiddag Ervaringswijzer 20 januari 2015 Sietske Sportel handicap + studie Klik om de stijl te bewerken Studie en psyche Studiemiddag Ervaringswijzer 20 januari 2015 Sietske Sportel handicap + studie Klik om de stijl te bewerken uit het hoger onderwijs Rollen 2014/2015 Klik om

Nadere informatie

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Hoger onderwijsinstellingen beschikken over adequaat beleid om de visie op de kwaliteit van het onderwijs te realiseren. Onderdeel van

Nadere informatie

Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds. Activiteitenoverzicht 2015

Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds. Activiteitenoverzicht 2015 Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds Activiteitenoverzicht 2015 Colofon Titel Activiteitenoverzicht 2015 Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds Auteur Patricia Defesche, Marian de Groot Expertisecentrum

Nadere informatie

Toetsing en examinering voor studenten met een functiebeperking: wat zijn de mogelijkheden? Examencongres, 23 november 2017

Toetsing en examinering voor studenten met een functiebeperking: wat zijn de mogelijkheden? Examencongres, 23 november 2017 Toetsing en examinering voor studenten met een functiebeperking: wat zijn de mogelijkheden? Examencongres, 23 november 2017 Programma + Welkom en introductie + Jouw toekomstvisie: hoe toetsen we over vijf

Nadere informatie

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Hoger onderwijsinstellingen beschikken over adequaat beleid om de visie op de kwaliteit van het onderwijs te realiseren. Onderdeel van

Nadere informatie

Inclusief en toegankelijk onderwijs voor studenten met een functiebeperking

Inclusief en toegankelijk onderwijs voor studenten met een functiebeperking Inclusief en toegankelijk onderwijs voor studenten met een functiebeperking SOP 2-daagse Diversiteit en inclusiviteit in het hoger onderwijs, 30 juni 2017 Even voorstellen Expertisecentrum handicap + studie

Nadere informatie

Succesvolle overgang van vo naar ho. voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte

Succesvolle overgang van vo naar ho. voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte Succesvolle overgang van vo naar ho voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte Programma + Welkom + Aanleiding - Ervaringen - Cijfers + Handreiking + Dialoog Aanleiding Ervaringen en cijfers

Nadere informatie

Succesvol studeren met psychische klachten?! De rol van de onderwijsinstellingen bij de begeleiding van studenten met psychische klachten

Succesvol studeren met psychische klachten?! De rol van de onderwijsinstellingen bij de begeleiding van studenten met psychische klachten Succesvol studeren met psychische?! De rol van de onderwijsinstellingen bij de begeleiding van studenten met psychische Sietske Sportel, adviseur Expertisecentrum handicap + studie Participatie door educatie,

Nadere informatie

Studentenwelzijn opdracht handicap + studie. 29 januari Utrecht

Studentenwelzijn opdracht handicap + studie. 29 januari Utrecht Studentenwelzijn opdracht handicap + studie 29 januari 2019 - Utrecht Aandacht voor studentenwelzijn (1) + Signalen studenten(bonden) + RVS-rapport Recept voor maatschappelijk probleem 2017 + Onderzoek

Nadere informatie

Naar een inclusiever hoger onderwijs. Gezamenlijke Ambitie Studentenwelzijn

Naar een inclusiever hoger onderwijs. Gezamenlijke Ambitie Studentenwelzijn Naar een inclusiever hoger onderwijs Gezamenlijke Ambitie Studentenwelzijn 1 Preambule In het hoger onderwijs is aandacht voor studentenwelzijn. Hogescholen en universiteiten bieden (financiële) ondersteuning.

Nadere informatie

Regelgeving studeren met een beperking in het Hoger Onderwijs

Regelgeving studeren met een beperking in het Hoger Onderwijs Regelgeving studeren met een beperking in het Hoger Onderwijs Bronnen: Nel Hofmeester Ontwikkel je eigen leerstijl bijeenkomst 4 Expertisecentrum handicap + studie Regeringsbeleid leren/studeren met een

Nadere informatie

Wat heb je (nodig)? Zijn officiële diagnoses vereist voor het toekennen van voorzieningen?

Wat heb je (nodig)? Zijn officiële diagnoses vereist voor het toekennen van voorzieningen? Wat heb je (nodig)? Zijn officiële diagnoses vereist voor het toekennen van voorzieningen? 1 Intro Om aanspraak te kunnen maken op aanpassingen dient de student in het hoger onderwijs nu nog vrijwel altijd

Nadere informatie

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Ê Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen

Nadere informatie

Instroom en studiekeuze

Instroom en studiekeuze Studeren met een functiebeperking Instroom en studiekeuze December 2012 Expertisecentrum handicap + studie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Cijfers... 3 2.1. Uitval... 3 2.2. Aanvraag

Nadere informatie

Regiobijeenkomst: Instroom en privacy. Studeren met een functiebeperking

Regiobijeenkomst: Instroom en privacy. Studeren met een functiebeperking Regiobijeenkomst: Instroom en privacy Studeren met een functiebeperking Doelstellingen + Instroom voor studenten met een functiebeperking versterken + Kennis delen over cijfers en ontwikkelingen op het

Nadere informatie

Het einde van passend onderwijs: Gaan studeren!

Het einde van passend onderwijs: Gaan studeren! Het einde van passend onderwijs: Gaan studeren! Hannelore Veltman, Judith Jansen Voorstellen Hannelore Veltman Expertisecentrum handicap + studie Hannelore.veltman@handicap studie.nl +31 6 54675596 Judith

Nadere informatie

STUDIESUCCES KOPZORGEN VAN STUDENTEN. ICF schema OPLOSSING? Privé omstandigheden. Dealen met de beperking. Werk Zorgtaken Woonsituatie Sociale druk

STUDIESUCCES KOPZORGEN VAN STUDENTEN. ICF schema OPLOSSING? Privé omstandigheden. Dealen met de beperking. Werk Zorgtaken Woonsituatie Sociale druk STUDIESUCCES KOPZORGEN VAN STUDENTEN Individuele begeleiding van studenten met psychische beperkingen bij het volhouden van de opleiding Symposium Success@School 29 november 2018 Franca Hiddink Hanzehogeschool

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking Een student met dyslexie of autisme?! Wat betekent dat voor mij als docent? RU Onderwijsdag 2013 WELKOM! 1 Kennismaking Hanke van Buren Judith Jansen André Baars Jeroen

Nadere informatie

Studeren met een Functiebeperking

Studeren met een Functiebeperking STUDEREN Studeren met een Functiebeperking BESPREEK DE MOGELIJKHEDEN Maak een afspraak met de studentendecaan Windesheim zet kennis in werking Informatie voor ouders Een goede start is belangrijk om te

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Autisme (Ass) in de klas Autisme begrijpen en begeleiden

Autisme (Ass) in de klas Autisme begrijpen en begeleiden Autisme (Ass) in de klas Autisme begrijpen en begeleiden We gebruiken de termen leerling en docent maar we verwijzen hiermee naar leerlingen/studenten en leerkrachten/docenten van PO/VO/MBO/speciaal onderwijs

Nadere informatie

Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds. Activiteitenoverzicht 2016

Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds. Activiteitenoverzicht 2016 Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds Activiteitenoverzicht 2016 Colofon Titel Activiteitenoverzicht 2016 Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds Auteur Patricia Defesche, Marian de Groot Expertisecentrum

Nadere informatie

Overzicht. Begeleid Leren. Jong volwassenheid heeft een hoger risico om psychische problemen te krijgen

Overzicht. Begeleid Leren. Jong volwassenheid heeft een hoger risico om psychische problemen te krijgen Begeleid Leren Overzicht Symposium Success@School Utrecht, 29 november 2018 Doelgroep Begeleid Leren Positionering van Begeleid Leren Ontwikkelde kennis, producten en diensten Dr. Lies Korevaar Agenda

Nadere informatie

Klik om de stijl te bewerken. Een voldoende halen, of laten zien wat je kan? Welkom! conferentie Versterking examencommissies.

Klik om de stijl te bewerken. Een voldoende halen, of laten zien wat je kan? Welkom! conferentie Versterking examencommissies. Klik om de stijl te bewerken Een voldoende halen, of laten zien wat je kan? Welkom! conferentie Versterking examencommissies 9 maart 2016 VSNU Klik om de stijl te (even bewerken voorstellen) Lex Jansen

Nadere informatie

Social work gaat voor UDL

Social work gaat voor UDL Klik om de stijl te bewerken Social work gaat voor UDL Saxion AMM en handicap + studie werken samen Klik om de stijl te bewerken Klik de stijl te bewerken -1- handicap + studie Toegankelijk onderwijs voor

Nadere informatie

Het Studiesuccescentrum Koersen op succes 2015-2016

Het Studiesuccescentrum Koersen op succes 2015-2016 Ik wil succesvol studeren! Het Studiesuccescentrum saxion.nl/succesvolstuderen saxion.nl/studysuccessfully Het Studiesuccescentrum (SSC) coacht, ondersteunt en verbindt zodat de student zo succesvol mogelijk

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking Informatie voor aspirant-studenten 1 Studiesuccescentrum Windesheim Inhoud Studeren met een functiebeperking, informatie voor aspirant-studenten... 1 Studeren met een

Nadere informatie

PROTOCOL STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING AAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN

PROTOCOL STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING AAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN PROTOCOL STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING AAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN Preambule Dit protocol is bedoeld om duidelijkheid te bieden over de mogelijkheden van het studeren met een functiebeperking binnen

Nadere informatie

Studeren met een. functiebeperking

Studeren met een. functiebeperking Studeren met een functiebeperking OPTIMAAL STUDEREN AAN DE CHE! Vaak heb je geen hulp nodig, maar soms is een duwtje in de rug prettig! 2 Wat is een functiebeperking? Waarschijnlijk denk jij bij het woord

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking NHL Hogeschool. Vergroot je perspectief. Haal het beste uit jezelf! NHL Hogeschool helpt studenten om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dat op zich is al een uitdaging,

Nadere informatie

Regiobijeenkomst Informatievoorziening & digitale toegankelijkheid

Regiobijeenkomst Informatievoorziening & digitale toegankelijkheid Regiobijeenkomst Informatievoorziening & digitale toegankelijkheid Programma + Digitale toegankelijkheid en informatievoorziening bij Universiteit Maastricht - Dorothé Garé en Roja Takhtetchian, Floor

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Introductiebijeenkomst. Welkom bij [naam eigen onderwijsinstelling]

Introductiebijeenkomst. Welkom bij [naam eigen onderwijsinstelling] Introductiebijeenkomst Welkom bij [naam eigen onderwijsinstelling] Vandaag + Algemene opening - Op onderwijsinstelling - Studentenplatform - Ervaring + Informatiemarkt of rondleiding Welkom > Programma

Nadere informatie

Overzicht. Waar hebben studenten met psychische problemen last van? Studeren met psychische klachten

Overzicht. Waar hebben studenten met psychische problemen last van? Studeren met psychische klachten Studeren met psychische klachten Handicap + Studie Regiobijeenkomst Groningen, 15 oktober 2015 Overzicht 1. Waar hebben studenten met psychische problemen last van? 2. Toolkit Begeleid Leren 3. Samenwerking

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking 15 oktober 2013 Directie Hoger onderwijs en studiefinanciering Ministerie van OCW Anja van den Broek, Marjolein Muskens & Jeroen Winkels Meerjarig onderzoek 2008-2012

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Verslag studenten+ bijeenkomst 2 april Utrecht

Verslag studenten+ bijeenkomst 2 april Utrecht Verslag studenten+ bijeenkomst 2 april Utrecht Aanwezige organisaties/studenten+ Ieder(in) Handicap + studie LSVb ISO Signo Ergo Sum Platform Onbeperkt Studeren (Universiteit Utrecht) SOLGU Student Disability

Nadere informatie

Studeren met een Functiebeperking

Studeren met een Functiebeperking Studeren met een Functiebeperking Weten hoe jij zo optimaal mogelijk studeert? Maak een afspraak met de studentendecaan om je situatie te bespreken Windesheim zet kennis in werking Inhoud Pag 4 Studeren

Nadere informatie

Voortgang implementatie Masterplan Dyscalculie. Rapportage. Mei, s-hertogenbosch

Voortgang implementatie Masterplan Dyscalculie. Rapportage. Mei, s-hertogenbosch Voortgang implementatie Masterplan Dyscalculie Rapportage Mei, 2016 s-hertogenbosch Inhoud Introductie... 2 Opzet van het onderzoek... 2 Resultaten... 2 Conclusies, interpretaties en aanbevelingen... 2

Nadere informatie

Studenten met een functiebeperking helpen naar succes!

Studenten met een functiebeperking helpen naar succes! Studenten met een functiebeperking helpen naar succes! Fontys Hogescholen Dienst Studentenvoorzieningen Presentatie: André Rozendaal, teamleider Decanen & Psychologen Onderwerpen - Overgang van VO naar

Nadere informatie

VN-verdrag inzake personen met een handicap

VN-verdrag inzake personen met een handicap VN-verdrag inzake personen met een handicap Welkom en introductie + Judith Jansen, handicap + studie + Jenny E. Goldschmidt, Universiteit Utrecht opening > welkom en introductie > deze workshop Deze workshop

Nadere informatie

Betekenis geven aan data. expertworkshop

Betekenis geven aan data. expertworkshop Betekenis geven aan data expertworkshop , Wie staat er voor u? Judith Jansen Beleidsadviseur handicap + studie judith.jansen@handicap-studie.nl 06-54675612 , Wat komt er aan bod? Effect cijfers voor handicap

Nadere informatie

Instellingsrapportage 2016 Politieacademie. Vraagcores Politieacademie totaal. Informatie. Onderwijs(inhoud) Lessen / programma.

Instellingsrapportage 2016 Politieacademie. Vraagcores Politieacademie totaal. Informatie. Onderwijs(inhoud) Lessen / programma. Instellingsrapportage 2016 Politieacademie Vraagcores Politieacademie totaal Informatie Je hebt informatie gekregen over je opleiding voordat je aan je opleiding begon. Klopt deze informatie met wat je

Nadere informatie

41 OER Aeres Hogeschool (Dronten/Almere) Studeren met een Functiebeperking

41 OER Aeres Hogeschool (Dronten/Almere) Studeren met een Functiebeperking 41 OER Aeres Hogeschool (Dronten/Almere) Studeren met een Functiebeperking Wegwijs aan Aeres Hogeschool Dronten en Almere Maart 2017 27 OER Aeres Hogeschool (DR/AL) Studeren met een functiebeperking 1

Nadere informatie

Instellingsrapportage 2018 SOMA College. Vraagscores SOMA College totaal. Informatie. Onderwijs(inhoud) Lessen / programma. Vakken.

Instellingsrapportage 2018 SOMA College. Vraagscores SOMA College totaal. Informatie. Onderwijs(inhoud) Lessen / programma. Vakken. Instellingsrapportage 2018 SOMA College Vraagscores SOMA College totaal Informatie Je hebt informatie gekregen over je opleiding voordat je aan je opleiding begon. Klopt deze informatie met wat je nu over

Nadere informatie

PARTICIPATIE DOOR EDUCATIE

PARTICIPATIE DOOR EDUCATIE PARTICIPATIE DOOR EDUCATIE VOOR JONGEREN MET EEN PSYCHISCHE BEPERKING EXPERTISECENTRUM BEGELEID LEREN & PROMENS CARE GRONINGEN, 11 NOVEMBER 2014 De meeste psychiatrische aandoeningen komen voor het eerst

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN. IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN Kort voorstellen IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN SAMEN MET. op MBO Utrecht

IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN. IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN Kort voorstellen IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN SAMEN MET. op MBO Utrecht op MBO Utrecht Academie voor Welzijn niveau 3-4 Symposium Success@School Utrecht, 29 november 2018 Kort voorstellen U krijgt van ons in uw mailbox: Afdruk powerpoint Handout over het project De uitgewerkte

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking CIJFERS Studeren met een functiebeperking Gebaseerd op het onderzoek Studeren met een functiebeperking 2012 door ResearchNed/ITS in opdracht van het Ministerie van OCW. 1 De 10 meest voorkomende functiebeperkingen

Nadere informatie

Toetsen, niet minder maar anders

Toetsen, niet minder maar anders Toetsen, niet minder maar anders Tips voor een soepel proces van aanvraag Toelichting Begrippen Handicap + studie heeft deze tool ontworpen als aanvulling op het Referentiemodel Toetsing niet Het proces

Nadere informatie

JOB-monitor 2010 Vragenlijst

JOB-monitor 2010 Vragenlijst JOB-monitor 2010 Vragenlijst Definitief JOB in samenwerking met ResearchNed 2009 JOB. Geen van de materialen die onderdeel uitmaken van de JOB-monitor 2010 mogen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

Studeren met psychische klachten

Studeren met psychische klachten Studeren met psychische klachten Handicap + Studie Regiobijeenkomst Nijmegen, 8 oktober 2015 Lies Korevaar Overzicht 1. Waar hebben studenten met psychische problemen last van? 2. Toolkit Begeleid Leren

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Stichting prof. dr. J.W. Van Belkum-Fonds. Activiteitenoverzicht 2016

Stichting prof. dr. J.W. Van Belkum-Fonds. Activiteitenoverzicht 2016 Stichting prof. dr. J.W. Van Belkum-Fonds Activiteitenoverzicht 2016 Colofon Titel Activiteitenoverzicht 2016 Stichting prof. dr. J.W. Van Belkum-Fonds Auteur Patricia Defesche, Marian de Groot Expertisecentrum

Nadere informatie

Overzicht. Waarom aandacht voor studenten met psychische problemen?

Overzicht. Waarom aandacht voor studenten met psychische problemen? Ondersteuning van studenten met psychische problemen bij het volhouden/afronden van de studie Studieadviseurs Universiteit Utrecht Utrecht, 31 oktober 2017 Kennismaking Overzicht Waarom aandacht voor studenten

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd 2019 2020 Sociaal Werk Bachelor of Social Work - Voltijd In het kort Als sociaal werker bied jij ondersteuning aan mensen die in de problemen zitten en er, ook met hulp van familie en bekenden, niet meer

Nadere informatie

Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie. Instituut Archimedes. Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE

Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie. Instituut Archimedes. Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie Versie definitief Instituut Archimedes Datum 20 mei 2015 Hogeschool Utrecht Bronvermelding

Nadere informatie

Activiteitenplan 2018 handicap + studie

Activiteitenplan 2018 handicap + studie Activiteitenplan 2018 handicap + studie Colofon Titel Activiteitenplan 2018 handicap + studie Auteur Marian de Groot Versie 1 Datum 19-9-2017 Project Expertisecentrum handicap + studie Stichting CINOP

Nadere informatie

BELEID STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING LEZING DISABILITY STUDIES 1 OKTOBER 2015

BELEID STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING LEZING DISABILITY STUDIES 1 OKTOBER 2015 BELEID STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING LEZING DISABILITY STUDIES 1 OKTOBER 2015 2 Nationale Dyslexie Conferentie 3 april 2013 PROGRAMMA Introductie Het VU-beleid functiebeperking Monitoring: a) Aanleiding

Nadere informatie

JOB-monitor 2012 Vragenlijst

JOB-monitor 2012 Vragenlijst JOB-monitor 2012 Vragenlijst (na testen met mbo-studenten) JOB in samenwerking met ResearchNed 2011 JOB. Geen van de materialen die onderdeel uitmaken van de JOB-monitor 2012 mogen zonder voorafgaande

Nadere informatie

Kwaliteitszorg gewaarborgd

Kwaliteitszorg gewaarborgd Kwaliteitszorg gewaarborgd Maatstafthema Waarborgen voor kwaliteit en continuïteit Congres handicap + studie 8 dec. 2014 Schrijf svp op het naambordje: uw naam uw onderwijsinstelling de functie of rol

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt!   DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats Werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG.. Datum 25 oktober 2018 Profileringsfonds hoger onderwijs

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG.. Datum 25 oktober 2018 Profileringsfonds hoger onderwijs >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Basis. Inhoud Onderwerpen die in de basiscursus aan bod komen zijn:

Basis. Inhoud Onderwerpen die in de basiscursus aan bod komen zijn: Basis Omschrijving De basiscursus biedt in korte tijd gedegen achtergrondkennis over de uitgangspunten van SWPBS en informatie over wat de implementatie van SWPBS voor de praktijk kan betekenen. De cursus

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking 1. Vooraf De Inspectie van het Onderwijs en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid Nr. 665 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Workshop Gebruik stappenplannen ERWD VO en MBO

Workshop Gebruik stappenplannen ERWD VO en MBO Workshop Gebruik stappenplannen ERWD VO en MBO Conferentie VO-MBO Rondom Rekenen 14 december 2016 Arjan Clijsen Met welke pet op bent u hier? Wie is werkzaam in het voortgezet onderwijs? Wie is werkzaam

Nadere informatie

Regiobijeenkomst Flexibilisering en studeren met beperkte belastbaarheid

Regiobijeenkomst Flexibilisering en studeren met beperkte belastbaarheid Regiobijeenkomst Flexibilisering en studeren met beperkte belastbaarheid Expertisecentrum handicap + studie - Hogeschool Rotterdam 14 maart 2017 Sietske Sportel van Expertisecentrum handicap + studie opent

Nadere informatie

PARTICIPATIE DOOR EDUCATIE

PARTICIPATIE DOOR EDUCATIE PARTICIPATIE DOOR EDUCATIE VOOR JONGEREN MET EEN PSYCHISCHE BEPERKING EXPERTISECENTRUM BEGELEID LEREN & PROMENS CARE GRONINGEN, 11 NOVEMBER 2014 De meeste psychiatrische aandoeningen komen voor het eerst

Nadere informatie

o Vallen er veel studenten uit? o Zijn er veel moeilijke vakken, zo ja, welke? o Hoeveel contacturen zijn er / hoeveel zelfstudie moet je doen?

o Vallen er veel studenten uit? o Zijn er veel moeilijke vakken, zo ja, welke? o Hoeveel contacturen zijn er / hoeveel zelfstudie moet je doen? Gaan studeren Wil je na je havo-, vwo- of mbo-diploma graag verder studeren aan een hogeschool of universiteit? Maar weet je niet zeker of dat kan vanwege je functiebeperking? Dan helpt deze folder je

Nadere informatie

Welkom! Toetsen, Klik om de stijl te bewerken niet minder maar anders. inleiding referentiemodel

Welkom! Toetsen, Klik om de stijl te bewerken niet minder maar anders. inleiding referentiemodel Toetsen, Klik om de stijl te bewerken niet minder maar anders Welkom! Klik om de stijl te (even bewerken voorstellen) Lex Jansen (1955) Senior consultant handicap + studie 1981-2008 diverse functies in

Nadere informatie

STUDIEGIDS

STUDIEGIDS STUDIEGIDS 2018-2019 VCO/Consent VERDIEPINGSDAGEN HB + ASS Samenwerken Veel interactie, we hebben veel kunnen leren van elkaar. Actief, aanstekelijk en zeer enthousiasmerend. Ik heb veel coachingstips

Nadere informatie

Draagkracht en vereiste steun voor vervulling van de ouderrol. Lectoraat Rehabilitatie Groningen & Cenzor GGzGroningen

Draagkracht en vereiste steun voor vervulling van de ouderrol. Lectoraat Rehabilitatie Groningen & Cenzor GGzGroningen Draagkracht en vereiste steun voor vervulling van de ouderrol Peter van der Ende Senior-onderzoeker Lectoraat Rehabilitatie Docent Academie voor Sociale Studies Hanzehogeschool Groningen Marrie Venderink

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking. www.windesheimflevoland.nl. Windesheim Flevoland 1

Studeren met een functiebeperking. www.windesheimflevoland.nl. Windesheim Flevoland 1 Studeren met een functiebeperking www.windesheimflevoland.nl Windesheim Flevoland 1 Inhoudsopgave Inleiding Inleiding pag. 3 Studentendecaan pag. 4 Rechten en plichten geregeld pag. 6 Voorzieningen en

Nadere informatie

Help ik ben geslaagd, wat nu? Thijs van der Heijden

Help ik ben geslaagd, wat nu? Thijs van der Heijden Help ik ben geslaagd, wat nu? Thijs van der Heijden Kwetsbare doelgroep. Extra verantwoordelijkheid. Welke extra vaardigheden zijn nodig om de kansen te vergroten? Niet alleen studievaardigheden, ook sociale

Nadere informatie

Ervaringen met StuDent

Ervaringen met StuDent Ervaringen met StuDent Ondersteuning van zelfhulpgroep voor en door studenten met depressieve klachten Handicap en studie Hanzehogeschool Franca Hiddink Juni 2018 3 onderwerpen Organisatie: tijd, plaats,

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

Studeren met een Specifieke Hulpvraag. André Bartels Studentendecaan

Studeren met een Specifieke Hulpvraag. André Bartels Studentendecaan Studeren met een Specifieke Hulpvraag André Bartels Studentendecaan Kader / achtergrond 2007: start maatjesproject voor studenten met ASS (subsidie OC&W) 2009: presentatie projectresultaten + uitbreidingsplannen,

Nadere informatie

Studenten+ informeren. Wat willen zij zelf?

Studenten+ informeren. Wat willen zij zelf? Studenten+ informeren Wat willen zij zelf? 1 Intro Om succesvol te studeren is voorlichting aan studenten met een functiebeperking (voortaan student+) noodzakelijk. Uit de Nationale Studenten Enquête blijkt

Nadere informatie

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan.

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Een doorgaande lijn van plus naar klas Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. De trainer sluit goed aan bij vragen

Nadere informatie

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod 2010-2011 Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod De Ambulante Dienstverlening van Koninklijke Kentalis Het Rotsoord

Nadere informatie

PARTICIPATIE DOOR EDUCATIE

PARTICIPATIE DOOR EDUCATIE PARTICIPATIE DOOR EDUCATIE VOOR JONGEREN MET EEN PSYCHISCHE BEPERKING EXPERTISECENTRUM BEGELEID LEREN & PROMENS CARE GRONINGEN, 11 NOVEMBER 2014 De meeste psychiatrische aandoeningen komen voor het eerst

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Activiteitenplan 2017 handicap + studie. [Subtitel]

Activiteitenplan 2017 handicap + studie. [Subtitel] Activiteitenplan 2017 handicap + studie [Subtitel] Colofon Titel Activiteitenplan 2017 handicap + studie Auteur Marian de Groot Versie 1 Datum september 2016 Project h + s ([Projectnummer]) Stichting CINOP

Nadere informatie

DOEL van de WORKSHOP. KIESKEURIG 3 jaar OPDRACHT. Hoe KIESKEURIG bent u geweest bij het kiezen van deze workshop? 13-11-2014

DOEL van de WORKSHOP. KIESKEURIG 3 jaar OPDRACHT. Hoe KIESKEURIG bent u geweest bij het kiezen van deze workshop? 13-11-2014 KIESKEURIG 3 jaar Ondersteuning bij het kiezen van een vervolgopleiding voor middelbare scholieren HAVO en VWO November 2014 Eveline Hartman RSG Wolfsbos Hoogeveen Franca Hiddink Lectoraat rehabilitatie

Nadere informatie

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Wie zijn jullie? Wie zijn wij? Recht op onderwijs dat is gericht op: - de ontplooiing

Nadere informatie

Figuur 1: Leerlingen in basisonderwijs (2010-2011)

Figuur 1: Leerlingen in basisonderwijs (2010-2011) Passend onderwijs U heeft er vast al wel over gehoord: passend onderwijs. Maar wat is het nu precies en wat betekent dat voor onze school? Waarom gingen op 6 maart 2012 50.000 mensen uit het onderwijs

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie 31 497 Passend onderwijs Nr. 309 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan

Nadere informatie