Opleidingsplan Jeugd Rangers Opdorp seizoen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opleidingsplan Jeugd Rangers Opdorp seizoen 2015-2016"

Transcriptie

1 Opleidingsplan Jeugd Rangers Opdorp seizoen

2 Algemeen: De voetbalclub wil zich een passende plaats toe eigenen in het Belgische voetbal. De club streeft naar een terdege uitbouw van haar organisatie en naar een infrastructuur die aan alle wettelijke eisen voldoet. De club wil financieel gezond zijn en een goede jeugdwerking uitbouwen. Binnen de opleiding staan kernwoorden als kwaliteit, sociaal-maatschappelijk verantwoord en gedrevenheid hoog in het vaandel. Via een kwaliteitsvol jeugdbeleid wenst de club haar beloften en eerste ploeg te bevolken met zoveel mogelijk eigen opgeleide jeugdspelers. Op die manier kunnen toeschouwers zich identificeren met de club. Aan de hand van een enthousiaste ( en gekwalificeerde ) trainersstaf krijgen alle jeugdspelers optimale speel- en ontplooiingskansen. De club verbindt zich er toe na te streven om elke jeugdspeler op seizoensbasis minimaal 50% speelgelegenheid te bieden. Daarnaast willen de club de spelers ook begeleiden en stimuleren om zich op sociaal vlak te ontplooien. Dit opleidingsplan dient als leidraad om de samenwerking onderling in goede banen te leiden en vervolgens om spelers op fysisch, tactisch, technisch maar ook sociaal vlak, te stimuleren zich zoveel mogelijk te ontplooien. Missie: Ingegeven door de overtuiging dat de jeugdopleiding een onmiskenbare pijler is in de structuur van een voetbalclub, wil de club een jeugdafdeling uitbouwen en in stand houden, zodanig dat de jeugdafdeling de club een herkenbaar imago bezorgt van voetbalclub waarvan het jeugdvoetbal een essentieel onderdeel uitmaakt. De hoofddoelstelling is, jeugdspelers zodanig op te leiden en te begeleiden dat hun aanwezige talenten optimaal ontwikkeld en benut worden, waardoor een continue doorstroming naar de senioren en bij voorkeur 1 e ploeg mogelijk wordt. Streefdoel is een grote groep eigen opgeleide jeugdspelers inpassen in de senioren. Daarbij worden enerzijds jeugdspelers voetbalspecifiek opgeleid maar zal hen anderzijds ook attitudes worden aangeleerd die zij op maatschappelijk vlak goed kunnen gebruiken. Ook zal hen een goede mix voorgehouden worden tussen studie en voetbal. Allerhande nevenactiviteiten voor de spelers en hun ouders moet ervoor zorgen dat de club wordt beschouwd als familiale club binnen de gemeente en regio.

3 Doelstellingen: De club gaat uit van de volgende doelstellingen: 1e: We willen élke speler, ongeacht zijn talenten, elke week laten trainen en voetballen op een niveau dat bij hem of haar past! Het streven is om elke speler op seizoensbasis minimaal 50% speelgelegenheid te bieden. Uiteraard op voorwaarde dat spelers blessurevrij zijn en zich houden aan overeengekomen afspraken, zoals deze voorafgaande aan het seizoen aan de spelers zijn overhandigd. 2e: We willen de jeugdopleiding naar een hoger niveau tillen, zodat iedereen daar voordeel van heeft, iedere speler, maar ook iedere supporter. (Het is voor supporters toch leuk dat als je naar het voetballen komt kijken en je dan spelers ziet die je letterlijk en figuurlijk zelf hebt zien opgroeien.) 3e: Educatief willen we een voorbeeldfunctie vervullen als het gaat over waarden en normen, respectvolle bejegening, verantwoord omgaan met materialen en eigendommen van anderen en hygiëne. Er is aandacht voor de sociale vorming, (contacten met leeftijdsgenoten, omgaan met regels etc.) en aandacht voor de emotionele ontwikkeling (ontwikkelen van zelfvertrouwen, omgaan met winst en verlies). 4e: En last but not least, we willen ook de beter getalenteerde spelers bij onze club houden. We willen de meer getalenteerde samen laten trainen zodat ze dan meer met en van elkaar leren en hun talenten zo goed mogelijk ontplooien. De club wil bovenstaande doelen verwezenlijken in een boven alles kindvriendelijke omgeving waarin iedere medewerker en speler oog dient te behouden voor plezier en kameraadschap in alle lagen van de club. Eén niet onbelangrijk aspect hierbij is dat we op deze manier onze jeugdspelers ook trachten op te leiden tot een goed supporter van het eerste elftal en van de club en daarnaast te stimuleren tot vrijwilliger binnen de club. Bij dit alles zullen goede contacten onderhouden worden met de ouders, maar ook met mogelijke - sponsors, supporters, vrijwilligers en met de Gemeente Buggenhout. Afspraken: Het realiseren van deze doelstellingen vertaalt zich in: De club wil de jeugdafdeling een vooraanstaande rol toedelen en alle middelen geven om: - de opleidingspiramide in stand te houden en zo de genoemde continue doorstroming naar de 1e ploegen / reserves te realiseren. - ook minder getalenteerde jongeren kansen te bieden om wekelijks te voetballen en op seizoen basis 50% speelgelegenheid te bieden. De club besteedt de nodige aandacht aan de ethische waarden en normen die nodig zijn om verantwoord in club en samenleving te functioneren door: - scholing van het kader voorop te stellen - informatie aan spelers / ouders / supporters - medewerking aan acties van de KBVB of anderen (antiracisme fair- play enz) - hanteren van gedragscodes - binnen de opleiding staan kernwoorden als kwaliteit, sociaal-maatschappelijk en gedrevenheid hoog in het vaandel.

4 Realisatie: Bovenstaande wordt gerealiseerd door een gedegen opleiding: - met optimale ontplooiingskansen aan haar jeugdspelers door ( gekwalificeerde ) trainers en kwaliteitsvolle infrastructuur aan te bieden. - opleiden en bijscholen van, werken met goede/gekwalificeerde trainers - bijscholen van bestuurders - bijscholen afgevaardigden - relevante informatie geven aan ouders - met gebruikmaking van moderne media en website - alle spelersgroepen trainen minimaal 2 x per week Daarnaast worden nevenactiviteiten georganiseerd met de bedoeling spelers te binden aan de clubs zoals: -Ploeguitstapjes - Tornooien - Paasstage - De seizoen afsluiting Communicatie : MET DE SPELERS / OUDERS De bedoeling moet zijn om duidelijkheid te creëren bij de spelers en ouders omtrent de visie van de jeugdopleiding en hoe deze in de praktijk wordt omgezet. Daarin zullen het de TVJO/bestuur en de opleiders een toelichting geven over de manier van werken en zullen de ouders, indien zij het nodig vinden, de kans krijgen om vragen te stellen of voorstellen te doen. Tijdens het seizoen zal dit moeten gecontinueerd worden aan de hand van verschillende informatiekanalen. Tips: Zorg ervoor dat je, bij het mondeling doorgeven van informatie, de volledige spelersgroep samen hebt en vraag de nodige aandacht. Stuur de reeds gegeven informatie nogmaals door via of nog beter via soccer-online Spelers die afwezig zijn en van zich niets laten horen, bel je zo vlug mogelijk op, zodat je weet wat er gaande is. Houd daarom altijd de lijst met de gegevens bij de hand. Al moet de afspraak duidelijk zijn dat spelers in de eerste plaats steeds de trainer verwittigen. MET DE COLLEGA-OPLEIDER(S) Samenwerken is enkel mogelijk wanneer de opleiders (binnen eenzelfde categorie) op dezelfde golflengte zitten. Constant overleg is daarbij een eerste stap. Tips: Zoek vóór of na de training een moment om samen te zitten. Opvolging attitude en kwaliteiten van de spelersgroep

5 Bekijken en eventueel aanpassen van de tussencategorie Mogelijke problemen preventief aanpakken Controleer onmiddellijk na de laatste training de selectie van de ploegen voor de komende wedstrijd. Bij mogelijke wijzigingen kan die info direct worden doorgespeeld naar de spelersgroep. spelers worden enkel doorgeschoven in onderling overleg met de TVJO en de betrokken trainer van de hogere of lagere reeks MET DE TVJO Wijzigingen in het vooropgestelde schema of onvoorziene problemen met spelers en/of ouders, worden eerst voorgelegd aan het bestuur of de TVJO. Opmerking : Om nadien discussies te vermijden, wordt dit ook schriftelijk ( ) doorgegeven. De TVJO kan informatie doorgeven op verschillende manieren. 1) 2) sms (ter bevestiging) 3) gsm (dringend) Opvolging DOOR DE OPLEIDER Socceronline aanwezigheidslijst trainingsvoorbereiding overzicht spelproblemen periodiek jongleeropdracht van U10-U11 tot en met U17 (augustus, oktober, december, februari en april) zie bijlage jongleren individueel evaluatiegesprek met iedere speler + bijhouden evaluatiefiche (augustus-september, winterstop, einde seizoen) - vermelding van sterke en minder sterke punten - opstellen van werkpunten DOOR DE TVJO In de loop van het seizoen zal de TVJO een aantal trainingen en wedstrijden bijwonen, die dan op een afgesproken tijdstip zullen besproken worden. opmerkingen: Samenzitten betekent meningen uitwisselen, wat alleen maar verrijkend kan zijn voor beide partijen. Toch is er een duidelijk visie, waarvan niet mag worden afgeweken. Indien er twijfels of problemen zijn aangaande de visie of het oplossen van spelproblemen, aarzel dan niet de jeugdcoördinator of voorzitter hierover aan te spreken.

6 Algemene onderlinge afspraken ALGEMENE ONDERLINGE AFSPRAKEN Trainingen Wees steeds op tijd en voorbereid Wees enthousiast en leef mee met de groep, stap in hun leefwereld Trainingen steeds voorbereiden, naar inhoud en naar organisatie Trainingen goed opbouwen en zorgen voor voldoende variatie (niet te lang hetzelfde) Zorg voor uitdagende, leerrijke en leuke oefenvormen en wedstrijdvormen Constante coaching, spel eens stilleggen, spelers geconcentreerd houden, Wedstrijden Wees op tijd en voorbereid Wees correct naar spelers en ouders toe Zorg voor een per wedstrijd. Bij voorkeur via socceronline. Zorg dat iedereen 50% speelt en nooit meer dan een kwartier op de bank zit Wees positief in de coaching en stuur bij Wijs een speler of de ploeg op zijn fouten Speel volgens het opleidingsplan Zorg dat de afgevaardigde of ouders geen trainerstaken op zich neemt (coaching, opstelling en wissels) Materiaal Draag zorg voor het materiaal dat je gebruikt Berg al het gebruikte materiaal terug op en dit op de juiste plaats Ook doelen e.d. die gebruikt zijn, plaats je terug Andere Doe eens iets anders met je ploeg, doe aan teambuilding, organiseer iets Hou rekening met vergaderingen, bevestig steeds snel je aanwezigheid. Probeer een team te zijn als trainers, samen staan we sterk!

7 De opleidingsvisie De bedoeling van dit sportief jeugdopleidingsplan is dat er een rode draad aanwezig is binnen de jeugdopleiding van Rangers Opdorp. Door per categorie een aantal doelstellingen te formuleren weet een trainer waar hij naar moet streven binnen zijn categorie. Het is een leidraad voor trainers doorheen onze jeugdopleiding van U6 naar U17. Dit leerplan is deels opgesteld aan de hand van de opleidingsvisie van de KBVB en deels door eigen inbreng. Vooreerst worden er per categorie enkele basics en teamtactics geformuleerd. Deze basics en teamtactics moeten dan ook getraind worden en uiteindelijk moeten spelers deze beheersen bij het overgaan naar een volgende categorie. Nadien worden er per leeftijdscategorie enkele doelstellingen geformuleerd die de spelers effectief moeten kunnen op het einde van het seizoen en waar dus ook veel moet op getraind worden. Dit zullen vooral technische vaardigheden zijn maar kunnen evengoed tactisch van aard zijn. Verder in dit jeugdopleidingsplan wordt ook de opbouw van trainingen per categorie meegegeven waarnaar een trainer zich moet richten. Vooral de trainingsopbouw wordt hier benadrukt, de invulling van de verschillende blokken wordt gemaakt aan de hand van de vooropgestelde doelstellingen. Ook worden er in dit leerplan enkele richtlijnen meegegeven in verband met wedstrijden waaraan een trainer zich moet houden zodat een optimale jeugdopleiding gegarandeerd blijft! Binnen dit jeugdopleidingsplan zullen vooral de technische vaardigheden vaak aan bod komen. Techniek en balvaardigheid is dan ook een enorm belangrijke factor voor een jeugdspeler waar heel veel op getraind moet worden. Techniek aanleren en behouden vraagt veel herhaling en dat zal men als trainer ook merken in dit plan. Techniek is niet alleen kappen en draaien maar ook inspelen, kaatsen en trappen op doel. Onze tactische speelstijl We kiezen voor attractief combinatievoetbal. Bij voorkeur op de helft van de tegenstander door vooruit te verdedigen en druk naar voren te zetten. Daarbij passen termen als aanvallend en attractief voetbal, direct spel en combinatiespel, totaalvoetbal en pressievoetbal. In defensief opzicht kiezen we voor een 4 mans achterlijn en zonevoetbal. Zonevoetbal We opteren om vanaf nu met een vast spelsysteem te spelen vanaf de miniemen tem het eerste elftal. Het voordeel van een vast spelsysteem over de gehele jeugdopleiding is dat spelers, ongeacht welke trainer ze hebben, weten over welk systeem het uiteindelijk gaat, wat hun individuele taak is binnen dat spelsysteem en hoe ze collectief daarin moeten fungeren. Zo ontstaan er ook vaste automatismen in elke ploeg wat het samenspel en het uiteindelijke voetbalspel zeker zal bevorderen. Een ander groot voordeel is dat spelers die doorschuiven naar een andere categorie, hetzij binnen hetzelfde seizoen, hetzij na een seizoen, zich slecht een beetje zal moeten aanpassen

8 Van dit spelsysteem kan in uitzonderlijke situaties afgeweken worden, bvb bij het continu onder druk staan indien men speelt tegen een ploeg die sterker is of bvb op het einde van de wedstrijd wanneer het nog mogelijk is om een kleine achterstand in te halen. Bij de jongere categorieën staat het spelsysteem in functie van de uiteindelijke spelvorm Waarin een logische opbouw bestaat van vereenvoudiging. Veldbezetting U7 - U9 vliegtuig : K+4 in ruitvorm Veldbezetting U10-13 : K+7 in dubbele ruit U15 EN HOGER: K+10 IN SYSTEEM

9 => gebaseerd op zonevoetbal WAAROM IN ZONE? Zonevoetbal doet spelers nadenken, spelers leren spelsituaties lezen waardoor ze als voetballer slimmer worden. Naast dit vergt zonevoetbal ook een groot concentratievermogen en communicatievermogen en laat de spelers ook toe om initiatieven te nemen. Hieronder een korte opsomming waarom we kiezen voor een spelsysteem: Een maximaal aantal mogelijkheden voor het driehoeksspel Efficiënte veldbezetting zowel in BB als in BV Verdediging met 4 spelers in zone: Gemakkelijker verdedigen van de breedte van het terrein tegen 3 aanvallers nog steeds 1 verdediger over die kan inschuiven. Verdedigen in zone doet spelers nadenken en verplicht spelers tot coaching Middenveld met 3 centrale middenvelders opgesteld in een driehoek: Terug spelverdelers opleiden (nummer 10) Stimuleren van inschuiven en taakovername Spelen met 3 aanvallers: Creëren van meer aanspeelpunten voorin Stimuleren van de individuele actie bij de flankaanvallers Opleiden van targetman (nummer 9) TAKEN VAN DE SPELERS POSITIE 1 = KEEPER (K) OF DOELVERDEDIGER (DV) Balbezit indien mogelijk, de bal op de grond leggen voor de opbouw te starten ver uit het eigen doel durven spelen aanbieden en zorgen voor flankverandering lange bal indien risicosituatie (onmiddellijk kans op doelgevaar) Balverlies alert zijn op dieptepassen van de tegenstander laten gelden op stilstaande fasen dicht bij doel coaching van de verdediging POSITIE 2 en 5 = FLANKVERDEDIGERS (FV)

10 Balbezit het veld breder maken indien de bal langs die kant kan worden gespeeld één van beide mag inschuiven met of zonder bal één van beide moet verdedigend denken en zorgen voor de restverdediging diagonaal inspelen naar 6, 7, 10 of 9 of rechtdoor in de ruimte Balverlies naar binnen komen maar de onderlinge afstanden verdelen over de ruimte kantelen tot aan de 2de paal buitenspellijn volgen van centrale verdedigers snelheid uit de actie halen door remmend te wijken rugdekking verlenen aan de centrale verdediger indien hij inschuift POSITIE 3 EN 4 = CENTRALE VERDEDIGERS (CV) Balbezit aansluiten één van beide mag inschuiven als de kans zich aanbiedt diagonaal inspelen (naar buiten) coaching van de FV en VM flankverandering Balverlies duel aangaan met de rechtstreekse tegenstander rugdekking verlenen aan de flankverdediger (zolang mogelijk centraal blijven) elkaar onderlinge dekking geven (vooral op lange ballen) hoe dichter bij het eigen doel, hoe korter de dekking op de dichtstbijzijnde tegenstander POSITIE 6 EN 8 = VERDEDIGENDE MIDDENVELDERS (VM) Balbezit zo lang mogelijk achter de bal blijven één van beide mag aansluiten één van beide moet verdedigend denken en zorgen voor de restverdediging flankverandering aanwezig zijn aan de 16 m bij een voorzet van op de flank Balverlies duel aangaan maar zonder veel risico op balverlies goed centraal blijven in de verdediging schuiven indien daar teveel ruimte is onderlinge dekking geven aan elkaar POSITIE 10 = AANVALLENDE MIDDENVELDER (AM) Balbezit variatie in het spel brengen (actie maken, kaatsen, bijhouden, diep steken, ) aanspeelbaar zijn tussen de linies centraal blijven plaatsovername met DS wanneer hij afhaakt ter hoogte van het penaltypunt komen bij voorzet

11 POSITIE 7 EN 11 = FLANKAANVALLERS (FA) Balbezit het veld breder maken indien de bal langs die kant kan worden gespeeld actie maken in een 1/1-situatie afwisseling in afhaken en diep lopen voorzet zoeken tussen de verdediging en de keeper opduiken aan de 2de paal bij voorzet van de andere kant ruimte maken (naar buiten of naar binnen) voor de opkomende FV met ruimte taakovername van de FV Balverlies naar binnen komen en terugzakken aanvallend denken voor een vlugge omschakeling negatieve pressing op de balbezitter 100% doorgaan indien twijfel in de verdediging van de tegenpartij POSITIE 9 = DIEPE SPITS (DS) Balbezit zo hoog en zo diep mogelijk spelen lateraal bewegen voor doorsteekpas (flirten met de buitenspelval) afhaken om te kaatsen (plaatsovername met AM) opduiken aan de 1ste paal bij voorzet van op de flank actie durven maken (dicht bij doel van de tegenpartij) bal vasthouden (lichaam gebruiken) om aansluiting mogelijk te maken Balverlies aanvallend denken voor een vlugge omschakeling negatieve pressing op inschuivende CV 100% doorgaan indien twijfel in de verdediging van de tegenpartij ACCENTEN BINNEN HET SPELSYSTEEM 1) hoog spelen van de verdediging 2) inschuiven van één van de flankverdedigers 3) diagonaal inspelen in de voet 4) verzorgde opbouw 5) restverdediging in T-vorm 6) voorzetten en bezetting voor doel 7) afspraken op stilstaande fasen STILSTAANDE FASEN doeltrap van de keeper o laag naar buiten (2 of 5) o laag centraal (3 of 4) o lang (gestrekt) naar buiten (7 of 11) inworp o diep langs de lijn in de ruimte (voor 7, 11, 10 of 9)

12 vrijschop o diagonaal vooruit op het lichaam / in de ruimte (9 of 10) o diagonaal achteruit (3, 4, 6 of 8) 1) op de eigen helft of ver van het doel van de tegenstander o accent op balbezit : geleidelijke opbouw via korte passing o accent op power-play : eerst kort (diagonaal vooruit of achteruit) en vervolgens lang in de gevarenzone 2) vrijschop op de flank met een mogelijkheid tot het creëren van een reële doelkans o inlopen met efficiënte bezetting vóór doel (zie hoekschop) o idem, maar mog. om de organisatie bij de tegenpartij verstoren door eerst kort te spelen opmerking : opletten voor buitenspelval van de tegenpartij 3) vrijschop centraal voor doel met een mogelijkheid tot het creëren van een reële doelkans o rechtstreeks : - keihard naast de muur (1ste poging) o plaatsbal over de muur (specialist) o onrechtstreeks : - speler 1 legt klaar en speler 2 trapt hard naast de muur o ingestudeerd nummertje met 2 of meerdere spelers 4) vrijschop tegen : muur o 3 of 4 is de eerste man en kijkt naar de keeper o 3 of 4 zorgt ervoor dat de muur in eerste instantie te dicht staat o 6 en 8 vullen de muur aan o 2 en 5 verhinderen de korte passing naar de buitenkant o 10 wordt 5de man in de muur, indien nodig o 7 en 11 komen helpen, indien nodig o 9 blijft diep en houdt 2 verdedigers bezig hoekschop voor en tegen o keeper staat 1m los van z n lijn in het midden van z n doel o 2 en 5 nemen de palen o 7 of 11 neemt positie vóór de 1ste paal ter hoogte van de kleine backlijn o 3, 4 en 6 of 8 nemen een man hier dekken we niet in zone, maar wordt mandekking toegepast. offensieve hoekschop : zie bijlage. penalty o in wedstrijden die reeds beslist zijn : geef iemand de kans die het verdient o in wedstrijden op het scherp van de snee : specialist ter zake (zie trainingen cooling down)

13 TAKEN BINNEN DE ELFTALPOSITIES U9 - U10-U11 U12-U13 U15 U17 ALGEMEEN Balbezit veld groter maken = onderlinge afstanden vergroten vooruit spelen als er een reële kans is om in balbezit te blijven of wanneer de kans op een tegendoelpunt groot is, anders zuinig zijn op de bal en mogelijkheden zoeken in de breedte of achterwaartse richting. hoe verder van het eigen doel, hoe méér risico er in het spel mag gelegd worden altijd minimum 1 speler meer achter de bal houden dan de tegenpartij (=restverdediging) alle spelers lopen vrij en kiezen zodanig positie dat ze gemakkelijk aanspeelbaar zijn voor hun medespelers. Inschakelen van middenvelders, verdedigers in de opbouw en aanval. Hierbij is het belangrijk het juiste moment te kiezen en de taken te laten overnemen door de overige spelers Afspraken maken over spelhervattingen zie vorige. Proberen een numeriek overtal te creëren Proberen te scoren Balverlies veld kleiner maken = onderlinge afstanden verkleinen de dichtstbijzijnde speler valt de balbezitter aan moedig je medespelers aan zeker bij een verkeerde keuze coach de speler voor u naar z n positie, en manier van verdedigen probeer de bal zo snel mogelijk, verantwoord te veroveren alle spelers hebben een verdedigende taak probeer een numeriek overtal of minimaal gelijk aantal spelers rond de balbezitter te creëren. Bij numerieke minderheid proberen het spel te neutraliseren en vertragen Afspraken maken over spelhervattingen Doelpunten voorkomen Omschakeling Balbezit naar Balverlies snel druk zetten op de bal indien er direct gevaar dreigt, snel onderlinge afstanden verkleinen hergroeperen indien er niet direct gevaar dreigt snel omschakelen van aanvallen opbouwende taken naar verdedigende taken probeer het spel te vertragen, zodat iedereen zijn positie kan innemen coach de speler voor u naar z n positie zeker direct de lange bal of snelle steekpass neutraliseren Omschakeling Balverlies naar Balbezit snel diepspelen als de mogelijkheid zich voordoet, gebruik maken van de desorganisatie, snel onder, anders weer orde op zaken stellen en bal in de ploeg houden snel omschakelen van verdedigende taken naar aanvallende taken coach de speler voor u naar z n positie zeker direct de lange bal of snelle steekpass indien mogelijk => indien scoringskans zich voordoet, trappen op doel

14 Ontwikkelingsfasen in de jeugdopleiding en de consequenties voor de voetbalopleiding en het jaarplan UITGANGSPUNTEN We zijn er ons van bewust, dat de aanleg om te voetballen niet aangeleerd kan worden. Maar daartegenover staat onze overtuiging dat aanleg alleen niet volstaat om een goede voetballer te worden. TALENT MOET JE ONTWIKKELEN! Het moderne voetbal stelt hoge eisen aan elke voetballer die niveau wenst te halen. Een moderne voetballer moet beschikken over : o o o o o o o Een goede baltechniek Een goed kopspel Een goed positiespel Een goede fysieke conditie Verdedigende en aanvallende kwaliteiten Speldiscipline Een sportieve levenswijze Het mag duidelijk zijn dat geen enkele jonge voetballer onmiddellijk aan deze voorwaarden voldoet. Wel is het mogelijk om door middel van een oordeelkundig opgebouwd leer- en trainingsproces, onze jonge voetballers, met hun eigen intrinsieke kwaliteiten, veel bij te brengen op het vlak van bovenvermelde aspecten. Na een grondig onderzoek door de K.U. Leuven, toont deze grafiek aan wat en wanneer men het beste aanleert bij jongeren: snelheid uithouding kracht en techniek. Anderzijds is het noodzakelijk van op verschillende leeftijden de factor tactiek mee in het trainingsschema op te nemen. Het is logisch dat bij 6 jarigen het tactische niet getraind moet worden, bij 15 jarigen moet tactiek een onderdeel zijn van elke training. Wat wel niet onbelangrijk is dat de kleinste leeftijdsgroepen de elementaire basisregels van het voetbal wel moeten leren dmv wedstrijdvormen. Het is belangrijk dat ze na enkele weken voetbal spelen weten waar de posities op het veld zijn.

15 Weergave van procentuele verdeling tussen techniek, tactiek en fysiek bij jeugdploegen, aan mentale begeleiding wordt continu aandacht besteed. Techniek Tactiek Fysiek U6 U7 U7-U8 U9 90 % NIET U10 U10-U11 90% NIET door middel van spelletjes U12-U13 80 % 10 % 10 % U15 60 % 20 % 20 % U17 50 % 20 % 30 % Progressie in het aanleerproces voor : uithouding - kracht - techniek snelheid (6 tot 18 jaar) We werken volgens de opleidingsvisie van de K.B.V.B. zoals die werd voorgesteld. FUN en FORMATION zijn de sleutelwoorden binnen de opleidingsvisie. FUN = al spelend leren = zelf ontdekken Voor iedere speler geldt :

16 o Speelt bijna de gehele tijd voetbal o Komt vaak aan de bal o Krijgt veel scoringskansen o Mag vrij spelen o Wordt aangemoedigd door de coach o Wordt gesteund door de ouders FORMATION = procesgericht leren Verschillende fases binnen de opleiding o Exploratiefase (5-7 jaar) = balgewenning o Individuele opleiding (7 13 jaar) = basistechnieken en tactieken BASICS o Individuele opleiding (13 17 jaar) = functioneren in ploegverband TEAMTACTICS o Vervolmaking (17-21 jaar) = integratie in volwassenheid FORMATION = opvoeden o De jeugdspeler verwerft menselijke waarden via het voetbal (respect) o De jeugdspeler leert neen zeggen tegen corruptie, druggebruik en racisme, geweld in het voetbal o De jeugdspeler speelt om te winnen maar leert verliezen o De jeugdspeler leert de spelregels van het voetbalspel na te leven o De jeugdspeler leert de leefregels (=discipline) na te leven en zelfdiscipline te verwerven o De jeugdspelers leren samenleven en samenwerken om sociale vaardigheden te verwerven. Het ontwikkelingsmodel bij balsporten. <5 jaar ontwikkelen van algemene balvaardigheid. 5 7 jaar : evolutie van individueel naast elkaar spelen naar individueel tegen elkaar spelen = oppositiespelen jaar : leren samenspelen met één of meerdere spelers zonder gedifferentieerde opdracht. Vanaf 11 jaar : geleidelijk aan evolueren naar spelen in teamverband met gedifferentieerde opdracht. Het voetbalontwikkelingsmodel de 4 hoofdfasen. LEEFTIJD BESCHRIJVING SPELDIMENSIE AFMETINGEN FASE 1 5 tot 6 jaar Ik en de bal (exploratie) m x 12 m FASE 2 7 tot 9 jaar Collectief spel dichtbij m x 25 m FASE 3 9 tot 11 jaar Collectief spel 2de graad m x 40 m dubbele ruit

17 100 m x 60 m FASE 4 vanaf 11 jaar Collectief spel veraf Het voetbalontwikkelingsmodel De ontwikkelingsdoelen. (uit De opleidingsvisie van de KBVB ) Technisch tactische ontwikkelingsdoelen TEAMTACTIC VERVOLMAKING BASICS Speldimensie / ontwikkelingsfases Ik en de bal (fase 1 : 2-2) Collectief spel dichtbij (fase 2 : 5-5) Collectief spel 2de graad (fase 3 : 8-8) Collectief spel veraf (fase 4 : 11-11) Mentale ontwikkelingsdoelen

18 Ik en de bal (fase 1 : 2-2) Collectief spel dichtbij (fase 2 : 5-5) Collectief spel 2de graad (fase 3 : 8-8) Collectief spel veraf (fase 4 : 11-11

19 Fysieke ontwikkelingsdoelen Fysieke ontwikkelingsdoelen UITHOUDING LENIGHEID (stretching) ALGEMENE KRACHT ALGEMENE COÖRDINATIE snelheid SPECIFIEKE KRACHT SPECIFIEKE COÖRDINATIE

20 Speldimensie / ontwikkelingsfases Speldimensie / ontwikkelingsfases Ik en de bal (fase 1 : 2-2) Collectief spel dichtbij (fase 2 : 5-5) Collectief spel 2de graad (fase 3 : 8-8) Collectief spel veraf (fase 4 : De exploratiefase : 5 7 jaar Oog-voet coördinatie is moeilijker dan oog-hand coördinatie Het kind moet : * wennen aan het gedrag van de bal * weten hoe de bal reageert als hij er tegen trapt * aanvoelen hoe hard/zacht hij de bal moet raken * aanvoelen wat hij moet doen om de bal bij zich te houden terwijl het loopt Het kind is nog niet rijp om samen te spelen. De Basics Definitie : de basics zijn het geheel van technische en tactische basisvaardigheden (basiscompetenties) die een speler op het einde van de opleiding moet beheersen om binnen de goed te kunnen functioneren, ongeacht het spelsysteem of spelconcept. 7 tot 13 jaar = GOUDEN LEEFTIJD Ideale leeftijd om de psycho - motorische capaciteit te ontwikkelen.

21 Indeling volgens spelsituatie B + : speler met bal o Balcontrole o Leiden en dribbelen o Afwerken o Passing B -: ifv bal en balbezitter o Interceptie (na balcontrole) o 1-1 : druk tackle remmen o Afweren (van doelpoging) o Interceptie (voor balcontrole) B + : speler zonder bal B -: situaties zonder bal o Vrijlopen - steunen o Speelhoeken afsluiten o Strikte dekking o Rugdekking Omschakeling B + naar B Spelsituaties na balverlies De Teamtactics Omschakeling B naar B + Spelsituaties na balbezit Definitie : De teamtactics zijn het geheel van handelingen die de verschillende spelers dienen uit te voeren om als team zo goed mogelijk te functioneren ongeacht het spelsysteem of spelconcept, waarbij de spelers gebruik maken van de basics, fysieke en mentale vaardigheden. Indeling volgens spelsituatie Balbezit (B +) Balbezit tegenstrever (B-) o Opbouwzone beheersen o Opbouwzone beheersen o Aanspeelbaarheid o Blokvorming o Balcirculatie o Dieptespel beletten Omschakeling B naar B + Omschakeling B + naar B o Gevaarlijke tegenaanval opzetten o Gevaarlijke tegenaanval beletten

22 Inhoudelijke bepaling volgens het voetbalontwikkelingsmodel Algemeen overzicht. 1+K/1+K 5j tot 7j 2/2 U6 Balgewenning Football as a dribbling and shooting game 4+K/4+K 7j tot 9j 5/5 U7 Oppositiespelen U7-U8 Toepassing 2/2 Football as a short passing game without off-side rule 7+K/7+K 9j tot 11 j 10+K/10+K 11j tot 15j 8/8 U10-U11 Toepassing 2/2 en 5/5 Uitbreiding naar half lang spel 11/11 U12-U13 Toepassing 2/2, 5/5 en 8/8 U15 Uitbreiding naar lang spel Football as a half-long passing game without off-side rule Football as a long passing game with off- side rule 10+K/10+K 15j tot 17j 11/11 U17 Perfectioneren Football as a long passing game with off- side rule Leerdoelen per ontwikkelingsniveau voor basics en teamtactics Trainingsinhouden per ontwikkelingsniveau op fysiek vlak BASICS 5-5 FYSIEK Karakteristieken per ontwikkelingsniveau op mentaal vlak 2 2

23 TEAMTACTICS MENTAAL DE ONTWIKKELINGSFASE 2 tegen 2 : 5 7 jaar. 1+K/1+K 5j tot 7j 2/2 U6 Balgewenning Footbal as a dribbling and shooting game BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING 1ste fase : Kinderen spelen met de bal naast elkaar 2de fase : Kinderen spelen tegen elkaar (= oppositiespelen) 1 1 (het duel) dwz leiden en dribbelen met accent op scoren. PSYCHOMOTORIEK 1ste fase : Algemeen lichaams- en balvaardigheden Oog-hand en oog-voet coördinatie : werpen, vangen en trappen Fysiek o Kracht : heel weinig ontwikkeld o Lenigheid : meestal grote enigheid o Uithouding : erg oneconomisch lopen (veel energieverlies), snel moe (maar ook snelle recuperatie) o Snelheid : reactiesnelheid in spelvormen o Coördinatie : o Weinig lichaamsbeheersing, evenwichtsgevoel, lichaams-, ruimte- een tijdsbesef o Vaak nog geen voorkeurvoet ontwikkeld (geen dominantie links of rechts) Mentaal o Toont grote spontaniteit o Speelt graag en maakt graag plezier o Is sterk op zichzelf gericht o Is vaak onrustig of vlug afgeleid o Kan geen langdurige concentratie aanhouden o Is gehecht aan jeugdopleider o Kijkt op naar jeugdopleider o Bootst jeugdopleider na

24 Opvoedkundig en sociale ontwikkeling 5 7 jaar : het zelfvertrouwen groeit, ook het inlevingsvermogen in de ander. Presteren wordt belangrijker. Bij spel staat winnen voorop. Mislukking wordt vaak ervaren als een persoonlijk falen. Sterke behoefte om aardig gevonden te worden. De trainer dient er over te waken dat de eigen creativiteit van het kind gestimuleerd wordt en het kind de mogelijkheid geboden wordt zelf dingen te ontdekken. Door de onmogelijkheid zich langdurig te concentreren zijn langdurige en vooral langdradige oefeningen, waarbij steeds hetzelfde dient herhaald, bij deze kinderen niet op hun plaats. Tijdens de verschillende spelvormen kan de creativiteit aangesproken worden door de kinderen zelf wisseloplossingen te laten zoeken om een bepaalde opdracht uit te voeren. (Want men beveelt geen creativiteit, men is niet creatief op bestelling.) De speler heeft hiervoor echter een gunstig klimaat nodig : een gevoel van vertrouwen en van vrijheid, het besef te worden aanvaard zoals hij is, en dergelijke. Dit zal er toe leiden dat de spelertjes ook meer opgaan in het spel, zich werkelijk uitleven en ook bouwen aan hun karaktereigenschappen : doorzettingsvermogen, durf, inzet, wilskracht, sportiviteit, enz Naast de familiale kring en de school wordt het kind nu ook geconfronteerd met een nieuw wereldje: de speelkameraadjes, de trainer, de clubafgevaardigden enz Het biedt de kinderen een unieke kans kennis te maken met een nieuw milieu, met aanpassing en reglementen, maar ook met fair-play, met verdraagzaamheid binnen de ploeg, met het rekening houden met andermans mening, met het leren beschaafd zijn mening zeggen, met het leren zich te excuseren, enz Door dit sociaal leer- en vormingsproces verwerft het kind inzicht in begrippen als eerlijkheid, in methodes als leren luisteren en vooral in een aantal attitudes zoals dienstvaardigheid zijn. Coachingtermen : o Tijd: wanneer de aangespeelde speler zodanig vrij stat dat hij zelf kan beslissen hoe hij verder wil spelen, hij kan de bal in elk geval aannemen/meenemen o Laat lopen: de aangespeelde speler kan de bal laten lopen en daarna terug het spel hervatten (of waardoor hij sneller om kan draaien en tempo maken) o Los: roept de keeper indien de spelers de bal niet hoeven aan te raken o Geef/speel: de speler die roept kan aangespeeld worden o Rug: tegenstrever in de rug o Alleen: speler die de bal ontvangt staat alleen en heeft tijd om iets met de bal te ondernemen

25 DE ONTWIKKELINGSFASE 5 tegen 5 : 7 9 jaar. 4+K/4+K 7j tot 9j 5/5 U7-U8 Toepassing 2/2 Football as a short passing game without off-side rule BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Ideale wedstrijdvorm is 5 5 (=enkele ruit) Met passafstanden tot ongeveer 10 meter BASICS TEAMTACTICS B + B - B + B - o Leiden en dribbelen o Korte passing o Druk zetten, duel of remmend wijken 1.openen breed 2.openen diep 5. positieve pressing op de baldrager 11. het duel nooit o Controle lage bal o Opstelling tussen 14. infiltratie met de bal: verliezen, zich nooit laten tegenspeler en doel leiden of dribbelen o Doelpoging tot 10m uitschakelen o Doelpoging lage voorzet o Vrij ingedraaid staan o Vrijlopen: aanspeelbaar zijn door vrije ruimte op te zoeken o inworp o Korte dekking op korte pass o Interceptie of afweren korte pass 15. een doelkans creëren via een individuele actie 21. zo snel mogelijk afwerken bij een Doel kans 12. het duel proberen te winnen bij 100% zekerheid niet laten uitschakelen door een individuele actie in de waarheidszone 21. doelpoging afblokken FYSIEK MENTAAL o Kracht : natuurlijke beweging, duelvormen tussen o Wordt leergierig homogene groepen (evenwicht) o Concentratie neemt toe o Lenigheid : meest gunstige periode o Is bereid deel uit maken van een team. o Uithouding : de omvang van de training voldoet o Snelheid : reactie en startsnelheid in spelvorm en looptechniek enkel observeren en speels scholen o Coördinatie : lichaamscoördinatie, oog-hand coördinatie en oog-voet coördinatie

26 Opvoeding en sociale ontwikkeling 7 9 jaar : meer bewust van zichzelf, bekommerd om het uiterlijk. Bij de groep willen horen, net als de andere willen zijn. De eigen wereld wordt uitgebreid met ervaringen, waarbij de behoefte aan dingen zelf opbouwen en privacy groter wordt. Groot gevoel voor recht en onrecht. Trekken zich terug of protesteren bij onrechtvaardige handeling. Losser staan van de ouders : deze zijn niet meer alwetend, behoefte aan steun blijft. Samen iets doen met ouders en volwassenen geniet de voorkeur. Gerichtheid op leeftijdsgenoten wordt sterker. Via sport, hobby s, spel en clubs zoeken ze elkaar op. Vaak is er wisseling van vriendjes. Zelfstandigheid groeit, begin van verantwoordelijkheid dragen voor zichzelf en voor dingen. In staat tot leren. Meer sociaal gericht : bewustwording van de aanwezigheid van de anderen. Zeer vlug verstrooid. Gevoelig voor het begrip van een opdracht vervullen. Gevoelig voor het waarom van bepaalde dingen : het waarom van bewegingen en handelingen uitleggen. Begrip tegenstander verschijnt : mijn bal tegenstrever. Nood om zich te bevestigen in competitie. Door het verschijnsel van de zelfoverschatting is de rol van de trainer bepalend. Door een tactvol optreden zal de trainer spelletjes met lof en aanmoedigingen moeten stimuleren. Coachingtermen : o Terug: de speler in BB staat tegen een overtal en moet terugdraaien en terugspelen o Duel: indien de speler kortst bij de bal het duel moet aangaan De elementaire basisbeheersing is verworven, de basistechnieken worden nu aangeleerd

27 DE ONTWIKKELINGSFASE 8 tegen 8 : 9 11 jaar. 7+K/7+K 9j tot 11 j 8/8 U10-U11 Toepassing 2/2 en 5/5 Uitbreiding naar half lang spel Football as a half-long passing game without off-side rule BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Ideale wedstrijdvorm is 8 8 (= dubbele ruit naast elkaar) Met BASICS passafstanden tot ongeveer 20 meter TEAMTACTICS B + B - B + B - o Halflange passing o Speelhoeken afsluiten 4. ruimte creëren voor zichzelf en het benutten o Controle op ervan halfhoge bal o Doelpoging van op 15 à 20m (halfver) o Doelpoging op halfhoge voorzet o Vrijlopen om zelf aanspeelbaar te zijn o Steunen o Corner en indirecte o Korte dekking op halflange pass FYSIEK o Kracht : spelen met eigen lichaamsgewicht, duelvormen tussen homogene groepen o Lenigheid : neemt af, dus stimuleren 6. geen balverlies o Corner en indirecte vrije waardoor de tegenpartij trap een doelkans krijgt o Uithouding : de omvang van de training en andere bewegingselementen o Snelheid : reactie-, startsnelheid en versnellen in spelvorm (recuperatie) looptechniek verbeteren o Coördinatie : lichaamscoördinatie, ooghandcoördinatie en oog- voetcoördinatie 10. een lijn overslaan bij passing diep 11. infiltratie op het juiste moment 12. infiltratie zonder bal : give en go 13. infiltratie met bal : geen MENTAAL kans op direct en o Wil zich meten met de andere 6. negatieve pressing op de baldrager 7. dekking door dichtste medespeler 10. een meeschuivende doelman 13. de bal recupereren door interceptie o Kan in teamverband een doel nastreven o Is kritisch tegenover eigen prestatie en die van anderen

28 DE ONTWIKKELINGSFASE 11 tegen 11 : jaar. 10+K/10+K 11j tot 15j 11/11 U12-U13 Toepassing 2/2, 5/5 en 8/8 U15 Uitbreiding naar lang spel Football as a long passing game with off-side rule BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Ideale wedstrijdvorm is met passafstanden van soms meer dan 30 meter (bij toepassing van buitenspelregel ontstaat immers veel ruimte tussen verdediging en doel) BASICS TEAMTACTICS B + B - B + B - o Lange passing o Controle hoge bal o Speelhoeken afsluiten 3. driehoekspel (juiste o Korte dekking op lange afstanden) 1. speelruimte verkleinen : sluiten(35x35) o Doelpoging vanaf 20m pass 5. ruimte creëren door 2. evenredige onderlinge o Doelpoging op hoge o Interceptie of afweren medespeler en benutten afstanden voorzet van lange pass ervan 3. medium blok o Vrijlopen om een o Onderlinge dekking 7. zo snel mogelijk de bal 4. centrale verdediger medespeler aanspeelbaar o Directe vrije trap nauwkeurig doorspelen dichts bij het duel bepaalt te maken o Duel bij balaanname 8. een zo hoog mogelijke de off- side lijn o Vrijlopen door diep in tegenstrever balsnelheid ontwikkelen 8. geen kruisbeweging de vrije ruimte te lopen (buitenspel omzeilen) 17. subtiele eindpass in de diepte trappen met naburige speler maken o Directe vrije trap 20. diepte induiken maar 9. schuiven en kantelen o Offensieve flankverdedigers o Centrale driehoek middenveld o Punt (10) naar voor of naar achter opletten voor off-side 23. balrecuperatie: 1 ste actie is diepte gericht 24. diep blijven spelen van het blok 16. een voorzet beletten 17. een eind pass in de diepte beletten: centrum afsluiten 23. onmiddellijk na balverlies druk zetten en dieptepass verhinderen FYSIEK MENTAAL

29 o Kracht : geen specifieke krachttraining, natuurlijke o Beoordelingsvermogen stijgt bewegingen, veelzijdigheid, duels tussen homogene o Heeft eigen mening groepen o Geldingsdrang neemt toe o Lenigheid : grote algemene stijfheid o Uithouding : de omvang van de training + korte duurinspanningen met de bal (opwarming) 20 regel (inspanning die max 20 duurt) o Snelheid : explosief vermogen en maximale snelheid in spelvorm (juiste arbeid/rust verhouding respecteren) looptechniek verbeteren o Coördinatie : basistechnieken herhalen, zeker op het einde van de fase bij begin puberteit (groeispurt)

30 U12-U13 Opvoedende en sociale ontwikkeling Pré pubertijd : zweven tussen kind en puber zijn. Protest, agressie en onmacht t.o.v. volwassenen begint zich af te tekenen. (Wisselvallig gedrag, lief-kattig, soms terugval in kinderlijk gedrag.) Nog te weinig interesse voor het andere geslacht, al komen verliefdheden soms voor. Behoefte om bij de groep te horen en behoefte aan privacy worden sterker. (eigen kamer) Schaamtegevoelens komen vaak voor wat betreft het eigen lichaam. Begint zich af te zetten tegen ouders en volwassenen. Gemotiveerd tot vooruitgaan, leert hij zeer snel aan. Hij wordt bewust van zijn sociale plaats. Is in staat de goede van de minder goede spelers te onderscheiden. Is in staat kritiek te uiten. Heeft neiging tot na-apen van idolen. Coachingtermen: o Kantel: de speler in BB moet de bal veranderen naar de andere kant o Druk: de speler het dichtst bij de BB loopt door tot bij de tegenstander en dwingt deze terug of breed te spelen o Steunen: bij BB dient de speler een linie achter de BB zich aan te bieden, zodat de BB terug kan spelen o Kaats: de aangespeelde speler heeft geen mogelijkheden om de bal aan of mee te nemen en moet de bal direct kaatsen o Sluiten/vooruit: als de bal vooruit gespeeld wordt en er snel aan of bijgesloten moet worden. o Sterk: de aangespeelde speler moet zich sterk maken in duel of de bal afschermen omdat hij een tegenstander in de rug heeft o Knijpen: wanneer de aanval van de tegenpartij over de andere zijde van het veld wordt opgezet, moeten de spelers aan de kant waar de bal zich niet bevindt, schuin naar binnen bewegen, ze geven elkaar op die manier rugdekking o Draai open: de aangespeelde speler moet de bal zo aan/meenemen dat hij een zo groot mogelijk gedeelte van het veld overziet en ook de pass naar zo veel mogelijk richtingen kan geven o Doordekken: wanneer de tegenstander zich in tegenwaarde richting beweegt, moet de speler die bij hem staat hem zo kort mogelijk blijven volgen o Rust: de speler kiest voor een trage opbouw U15 Opvoedkundige en sociale ontwikkeling 29

31 Puberteit : op zoek naar eigen identiteit, innerlijke strijd met zichzelf en de omgeving. Wispelturig en veranderlijk gedrag : periode van onzekerheid en twijfel, wensen en idealen voor de toekomst, behoefte aan vrijheid en zelfbeslissingsrecht : motivatieproblemen emotionele labiliteit en overgevoeligheid. Ontstaan van seksuele gevoelens en behoeften. Ontdekken van de eigen seksualiteit. Grote onzekerheid bij het ondergaan van alle lichamelijke veranderingen, soms nog gepaard gaande met schaamtegevoelens. Losmaking van het ouderlijke gezag. Kritische opstelling ten aanzien van het gedrag van ouders en volwassenen. Voelen zich dikwijls onbegrepen. Wel behoefte aan een derde ouder, een volwassen vertrouwensfiguur. De leeftijdsgroep wordt meer de basis van waaruit ze sociaal functioneren. Ze zetten zich samen af tegen de wereld, een eigen cultuur (brommers, base-ballpetten, muziekidolen). Ontdekken van seksuele mogelijkheden in relaties, verliefdheid, vrijen Communicatie en coaching termen Vanaf U12-U13 moeten alle coaching termen gekend en toepasbaar zijn SPORTIEF Al spelend en al vechtend leren! 10+K/10+K 15j tot 17j 11/11 U17 Perfectioneren Football as a long passing game with off-side rule BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Alle basics worden nu tot de perfectie uitgevoerd. De jeugdspeler voert zijn taak binnen het spelsysteem bij balbezit en balverlies zo goed mogelijk uit (=teamtactics) BASICS TEAMTACTICS 30

32 B + B - B + B - o Vervolmaking via individuele training 9. diagonale in en out 14. collectieve pressing bij passing naar zwakke zone kans op balrecuperatie 16. een voorzet trappen die bruikbaar is voor doel 18. efficiënte bezetting 1ste en 2de paal en elfmeter 19. strikte dekking ontvluchten: snel bewegen 22. de verste spelers lopen zich vrij net voor de bal recuperatie (loshaken / uit blok) 25. in blok spelers: enkelen infiltreren (sprint) 18. efficiënte bezetting 1ste en 2de paal en elfmeter 19. korte dekking in waarheidszone (splitvision) 20. geen systematische off-side door stap vooruit te zetten 22. een hoge compacte T- vorm (4 spelers + Keeper) 24. T-vorm: tegenaanval afremmen 25. niet T-vorm: zo snel mogelijk terug FYSIEK Kracht : snelkracht afhankelijk van de morfologie van de speler o Lenigheid : onderhouden in functie van blessures o Uithouding : extensieve en intensieve duurtraining (geen weerstand) o Snelheid : explosief vermogen en maximale snelheid in spelvorm (juiste arbeid /rust respecteren) looptechniek verbeteren o Coördinatie : basistechnieken blijven herhalen want door lengtegroei ontstaat verminderde bewegingscontrole MENTAAL o Toont minder zelfvertrouwen o Gaat op zoek naar eigen ik o Zet zich af tegen normale waarden o Moet meer en meer intentie tonen om te willen winnen en moet daarvoor bepaalde opofferingen willen doen U17 Opvoedkundige en sociale ontwikkeling Ontwikkeling van de sportcarrière. In deze fase, de perfectiefase, het is in deze fase dat een voetballer dikwijls doorbreekt en de kans krijgt om een vaste stek in het team te veroveren. Het is meestal begin van de eerste stap naar een carrière. 31

33 Psychosociale ontwikkeling. deze fase vormt de trainer dikwijls een onderdeel van de ontwikkeling. In Mentale vaardigheden. Jeugdtrainers moeten de spelers de volgende mentale vaardigheden aanleren die de basis vormen voor en optimaal functioneren als voetballer: 1. motivatie 2. zelfcontrole en zelfdiscipline 3. zelfvertrouwen en mentale sterkte 4. concentratie 5. inter-persoonlijke en teamrelaties 6. lifestyle management Communicatie en coaching termen Vanaf U12-U13 moeten alle coaching termen gekend en toepasbaar. Algemeen o Steeds verdere differentiatie bij het verzamelen en opdoen van kennis. De vakken op school worden moeilijker en uitgebreider. De intellectuele vorming bereikt zijn basis. o Afhankelijk van aanleg, mogelijkheden, het soort onderwijs, de omgeving en de interesses, ontwikkelt zich de keuze voor een vak, opleiding of beroep. o Op weg naar volwassenheid. Motorische ontwikkeling o Voortzetting van de puberteit met afronding ervan. Via nieuwe ervaringen en experimenten worden het zelfvertrouwen en de identiteit opgebouwd. Periodes van emotionele stabiliteit en labiliteit wisselen elkaar nog af. o Verhoogde belastbaarheid (uithouding, weerstand, kracht) o Overgang naar periode van volwassenheid. Basics : techniek o Techniek onder druk van tijd en tegenstanders en op kleine ruimte. o Individuele training om tekortkomingen weg te werken. Teamtactics : Balbezit : o Balcirculatie + aanvallende automatismen met tegenstanders o Wisselwerking tussen spelers van verschillende ploegcompartimenten en de lengte as van het veld. o Spelen op balbezit met beperking van het aantal baltoetsen. Spelvormen : aanval/verdediging o 32

34 Balbezit tegenstrever : o Volledige defensieve organisatie van het elftal. o Stilstaande fasen Fysiek Elke vorm van fysieke training kan toegepast worden op het juiste moment van de trainingssessie en het juiste tijdstip in het seizoen. Psychosociale ontwikkeling. In deze fase vormt de partner dikwijls een onderdeel van de ontwikkeling. Daarnaast maakt de trainer ook een vast onderdeel van deze ontwikkeling, belangrijk hierbij is dat deze trainer meestal niet meer de clubtrainer is uit de ontwikkelingsfase. Mentale vaardigheden. Jeugdtrainers moeten de spelers de volgende mentale vaardigheden aanleren die de basis vormen voor en optimaal functioneren als voetballer: 1. motivatie 2. zelfcontrole en zelfdiscipline 3. zelfvertrouwen en mentale sterkte 4. concentratie 5. inter-persoonlijke en teamrelaties 6. lifestyle management Overzicht BASICS : 1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen in de meest gunstige positie op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen (5-5). 2. speler kan zich zodanig verplaatsen dat een medespeler daardoor aanspeelbaar wordt op het ogenblik dat de speler aan de bal kan passen (11-11). 3. Speler kan zich zodanig verplaatsen dat hij als tussenstation kan fungeren om een andere speler (3de speler) gunstig in het spel te betrekken (11 11). 4. Speler kan een medespeler steunen (= door snel en juist naar de bal te bewegen) als medespeler aan de bal in moeilijkheden zit (= als hij onder druk wordt gezet) 8 8). 5. Speler kan met de juiste voet een korte pass op de juiste voet, met de juiste balsnelheid en op het juiste moment naar een medespeler geven die in de meest gunstige positie aanspeelbaar is en dichtbij staat (5 5). 6. Speler kan met de juiste voet de korte pass op een zodanige manier trappen / kopper dat de passontvanger in de meest gunstige omstandigheden verder kan spelen (rollende bal, in de loop of in de voet) (5 5). 7. Speler kan een halflange pass met de juiste voet en met de juiste balsnelheid geven naar een speler die in de meest gunstige positie aanspeelbaar is en die niet bereikbaar is met een korte pass (8 8). 8. Speler kan de halflange pass op een zodanige manier trappen met de juiste voet dat de passontvanger in de meest gunstige omstandigheden verder kan spelen (in de loop) (8 8). 9. Speler kan een lange pass met de juiste balsnelheid en met de juiste voet geven naar een speler die in de meest gunstige positie aanspeelbaar is en die niet bereikbaar is met een korte of halflange pass (11-11). 10. Speler kan de lange pass met de juiste voet op een zodanige manier trappen dat de passontvanger in de meest gunstige omstandigheden verder kan spelen (in de loop) (11-11). 11. Speler kan voorzet met de juiste voet op volle snelheid en zo hard mogelijk trappen tussen doel en verdediging en net 33

Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics

Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics Balbezit (TT+) Opbouwzone beheersen Aanspeelbaarheid Progressieve balcirculatie Infiltratie naar de waarheidszone De offensieve waarheidszone beheersen Offensieve

Nadere informatie

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 VZW Jeugdvoetbal Kampenhout Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 Talent ontwikkeling plan U 6 September week 2: Funtraining September week 4: balgewenning

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Er wordt gewerkt met een jaarprogramma Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek, fun,

Nadere informatie

TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd

TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd POSITIE 1 = KEEPER (K) OF DOELVERDEDIGER (DV) indien mogelijk, de bal op de grond leggen voor de opbouw te starten ver uit het eigen doel durven spelen

Nadere informatie

JEUGDWERKING FC ZWANEVEN

JEUGDWERKING FC ZWANEVEN JEUGDWERKING FC ZWANEVEN JEUGDOPLEIDINGSPLAN 1.1 Algemene principes De doelstelling van het opleidingsplan is een kwalitatief goede opleiding verzorgen. Elk kind is hierbij even belangrijk. Wij willen

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Vanaf U10 wordt er gewerkt met een jaarprogramma. Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek,

Nadere informatie

TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT

TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT Talentontwikkelingsplan SK Kampenhout Teneinde onze spelers optimaal te onwikkelen werken we binnen SK Kampenhout met ons TOP (Talent Ontwikkelings Plan) programma

Nadere informatie

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Speelvorm 1 tegen 1 Omschakeling B- naar B+ 3 tegen 1 Overtal 4 tegen 4 Positiespel Doelstelling Spelomgeving Ervoor zorgen dat het kind geen angst voor de

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE

OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE ZONEVOETBAL ALS OPLEIDINGSFILOSOFIE Zone Individuele mandekking! Een spelconcept en geen spelsysteem! Zoneprincipes bij balverlies (B- ) maar ook bij balbezit (B+

Nadere informatie

U10-U11. Kenmerken. Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter

U10-U11. Kenmerken. Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter U10-U11 Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter Kenmerken Basics halflange passing controle op halfhoge bal doelpoging vanop 15 à 20m (half ver)

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan 2: U7 - U9 Opleidingsplan 2: Collectief spel: dichtbij * De ontwikkelingsfase 5 tegen 5: U7, U8 en U9 K+4/K+4 (duiveltjes) U7 Toepassing 2-2 U8 Uitbreiding naar kort spel U9 Football as

Nadere informatie

FUN OPLEIDING FILOSOFIE LEERPLAN

FUN OPLEIDING FILOSOFIE LEERPLAN OPLEIDINGSVISIE FUN OPLEIDING FILOSOFIE LEERPLAN INHOUDSOPGAVE FUN... 3 OPLEIDING... 4 PROCESGERICHT LEREN... 4 OPVOEDEN... 4 FILOSOFIE... 5 ZONEVOETBAL ALS OPLEIDINGSFILOSOFIE... 5 ZONE-principes (B+)...

Nadere informatie

FC Landen. Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN

FC Landen. Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie FC Landen Jeugdopleidingsvisie ONDERBOUW (U7 tot U9) Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN Vanaf U6 wordt er gewerkt met jaarprogramma s. Spelertjes moeten zich GOED voelen door : -

Nadere informatie

Opleidingsvisie KVK Ninove

Opleidingsvisie KVK Ninove Opleidingsvisie KVK Ninove 1. STANDPUNTEN OPLEIDINGSVISIE VAN DE CLUB: Plezier: Plezier voor iedereen, ook voor de mindere spelers Aanmoedigingen door de coach (positieve coaching) Luisteren en bereikbaar

Nadere informatie

Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3

Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3 Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3 2vs2 Spelomgeving 1ste fase: kinderen spelen met de bal naast elkaar. 2de fase: kinderen spelen tegen elkaar d.w.z leiden en dribbelen met accent op scoren Kenmerken Psychomotoriek

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN en JAARPLAN Jeugdopleiding Tielt-Winge 3000

DOELSTELLINGEN en JAARPLAN Jeugdopleiding Tielt-Winge 3000 DOELSTELLINGEN en JAARPLAN Jeugdopleiding Tielt-Winge 3000 HET LEERPLAN VOOR JEUGDSPELERS VAN TW 3000-1- UITGANGSPUNTEN We zijn er ons van bewust, dat de aanleg om te voetballen niet aangeleerd kan worden.

Nadere informatie

U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan fase 3: U10 U13 Fase 3: Collectief spel 2 de graad * De ontwikkelingsfase 8 tegen 8 (1) : U10 enu11 K+7/K+7 preminiemen U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel Football

Nadere informatie

Jaarplanning SCHOLIEREN

Jaarplanning SCHOLIEREN Jaarplanning SCHOLIEREN Augustus fysieke opbouw Gewenning aan balsnelheid / loopsnelheid (extensieve uithouding) Pas- en trapvormen om het gehele veld te bestrijken (pasvormen van binnen naar buiten en

Nadere informatie

De samenwerking tussen de plaatselijke scholen en jeugdverenigingen opbouwen en onderhouden. Met clubs uit de omgeving.

De samenwerking tussen de plaatselijke scholen en jeugdverenigingen opbouwen en onderhouden. Met clubs uit de omgeving. MISSIE We zijn een club gelegen op de grens Oost Vlaanderen Henegouwen West Vlaanderen waardoor we de kans hebben jongeren op te leiden in een sfeer van openheid, waar verschillende etnische groepen samenkomen

Nadere informatie

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Ontwikkelingsmodel 11v11 U15/U17/U21 Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Balbezit: Lange passing Controle op halfhoge/hoge bal Doelpoging op hoge voorzet Doelpoging van afstand > 20 meter

Nadere informatie

Onderbouw MODULE 1 Periode A

Onderbouw MODULE 1 Periode A Onderbouw MODULE 1 Periode A BALBEZIT : ACCENT OPBOUWEN Speelveld breed maken Speelveld diep maken Zich vrij lopen Nauwkeurige passing 1:1:2:1 balbezit Leiden en dribbelen Korte passing Controle op lage

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11

Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11 Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11 1) Algemeen : Jeugdopleidingsplan : voetbalvisie van de club (A-elftal + JO) met speelstijl en spelconcept/-wijze De voetbalvisie van SKV Oostakker

Nadere informatie

U8 U9 NOOIT DRIBBELS EN INDIVIDUELE ACTIES BERISPEN NOOIT OF TE NOOIT OP HET RESULTAAT SPELEN STEEDS OPBOUW VAN ACHTERUIT

U8 U9 NOOIT DRIBBELS EN INDIVIDUELE ACTIES BERISPEN NOOIT OF TE NOOIT OP HET RESULTAAT SPELEN STEEDS OPBOUW VAN ACHTERUIT MAANDPLAN U6-U7 : Fun en straatvoetbal. Spelen met tennisballen.u7 vooral de 1-1 laten spelen en dribbels aanmoedigen.technische oefeningen met kleinere ballen regelmatig inlassen U8 U9 NOOIT DRIBBELS

Nadere informatie

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 => U10/U11/U12/U13 Pagina 1 Balbezit: Halflange passing Controle op halfhoge bal Doelpoging op halfhoge voorzet Steunen Vrijlopen om zelf aanspeelbaar

Nadere informatie

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (11-13 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (11-13 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT POSITIESPEL 1. Doelstellingen Vrijlopen Steunen 2. Richtlijnen Vrijlopen Steunen B1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen. B4. Speler kan een

Nadere informatie

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (9-11 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT PASSING

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (9-11 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT PASSING BALBEZIT POSITIESPEL 1. Doelstellingen Vrijlopen Steunen 2. Richtlijnen Vrijlopen Steunen B1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen. B4. Speler kan een

Nadere informatie

Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter.

Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter. Opleidingsplan 8vs8 U10 & U11 Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter. Kenmerken Basics B+ halflange passing controle op halfhoge bal doelpoging

Nadere informatie

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming :

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming : Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar Voetbaltechnische/tactische vorming : Op een speelse manier kunnen omgaan met dribbelen, drijven, kappen, draaien, passen, trappen en inwerpen.

Nadere informatie

Visie en opleidingsplan jeugd KFC Sint-Gillis-Waas

Visie en opleidingsplan jeugd KFC Sint-Gillis-Waas jeugd KFC Sint-Gillis-Waas Inleiding en doelstelling Iedere jeugdspeler moet de kans krijgen om te voetballen ongeacht zijn of haar kwaliteit. De jeugdspeler staat centraal in de opleiding en het wedstrijdresultaat

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN en JAARPLAN Jeugdopleiding Tielt-Winge 3000

DOELSTELLINGEN en JAARPLAN Jeugdopleiding Tielt-Winge 3000 DOELSTELLINGEN en JAARPLAN Jeugdopleiding Tielt-Winge 3000 HET LEERPLAN VOOR JEUGDSPELERS VAN TW 3000-1- UITGANGSPUNTEN We zijn er ons van bewust, dat de aanleg om te voetballen niet aangeleerd kan worden.

Nadere informatie

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING U15 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING U15 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD 1 JAARPLANNING: SEIZOEN 2015 2016 JAARPLAN U15 11 VS 11 AUTEURS: jeugdcoördinatoren FC Maasland NoordOost DATUM: 07/2015 ALGEMEEN: U15 A - Wekelijks: 2 trainingen

Nadere informatie

Opleidingsplan K Humbeek FC

Opleidingsplan K Humbeek FC 1 Opleidingsplan K Humbeek FC 2016-2017 1. Uitgangspunten Het moderne voetbal stelt hoge eisen aan elke voetballer die niveau wenst te halen. Een moderne voetballer moet beschikken over : Een goede baltechniek

Nadere informatie

«OPLEIDING» FEDERALE TRAINERSSCHOOL

«OPLEIDING» FEDERALE TRAINERSSCHOOL KBVB Koninklijke Belgische Voetbalbond Houba de Strooperlaan 145 1020 BRUSSEL Departement «OPLEIDING» FEDERALE TRAINERSSCHOOL Guido De Jaegher Uitgegeven op 05 september 2007 Nadruk verboden Alle rechten

Nadere informatie

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw.

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie en visie. Wij Standaard Denderleeuw jeugdopleiding hun hebben als doel om zoveel mogelijk spelers uit eigen jeugdwerking te laten doorstromen

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS. KFC Gavere Asper

OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS. KFC Gavere Asper OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS KFC Gavere Asper 1 Inhoud Inleiding Rol van de keeper in de ploeg Taak van de moderne keeper Verschillende spelsituaties balbezit balverlies Specifieke keepertechnieken zonder

Nadere informatie

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING 3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING VOETBALSPECIFIEKE (OPLEIDINGS)VISIE VOETBALVISIE VAN DE CLUB(EERSTE ELFTAL EN JO) A.SPEELSTIJL:HUISSTIJL/CULTUUR K Hove Sport streeft er naar om aanvallend en attractief

Nadere informatie

DE OPLEIDINGSVISIE OPLEIDINGSVISIE KSCM = OPLEIDINGSVISIE KBVB

DE OPLEIDINGSVISIE OPLEIDINGSVISIE KSCM = OPLEIDINGSVISIE KBVB DE OPLEIDINGSVISIE OPLEIDINGSVISIE KSCM = OPLEIDINGSVISIE KBVB Alle trainers binnen de jeugdopleiding van KSC Menen zijn in het bezit van de brochure: "opleidingsvisie ven de KBVB". l 1895 Y1;Iil~~ liw.,ui'

Nadere informatie

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw Algemene Voetbalvisie 8 tegen 8 Mo11 en Jo11 en Jo12 Toegepaste (basis)principes binnen 8 tegen 8 De jeugd van vv Bergambacht speelt in dubbel ruit met accent

Nadere informatie

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Woordje vooraf In ons specifiek opleidingsplan van de club, hebben we in grote lijnen al neergeschreven wat we juist verwachten van onze keepers. Omdat een goede opleiding

Nadere informatie

Eigenschappen per positie

Eigenschappen per positie M Eigenschappen per positie De doelverdediger De keeper is een belangrijk sluitstuk in het elftal. Hij kan in zijn eentje wedstrijden winnen of verliezen. De belangrijkste taak is ballen pakken en tegendoelpunten

Nadere informatie

KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN. Onze jeugd, de toekomst van onze club! O N D E R B O U W M I D D E N B O U W B O V E N B O U W

KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN. Onze jeugd, de toekomst van onze club! O N D E R B O U W M I D D E N B O U W B O V E N B O U W KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN Onze jeugd, de toekomst van onze club! O N D E R B O U W M I D D E N B O U W B O V E N B O U W Inhoudstabel INLEIDING... 3 VISIE... 4 Lidgeld... 4 Fun... 4 Resultaatgericht

Nadere informatie

Missie & Visie KFC Grobbendonk

Missie & Visie KFC Grobbendonk Missie & Visie KFC Grobbendonk 1. Missie KFC Grobbendonk wil meer zijn dan een voetbalclub. Bij KFC Grobbendonk zien we voetbal als een middel om de sociale verbondenheid te verhogen. We willen goed gestructureerd,

Nadere informatie

VOETBALOPLEIDINGSPLAN KSK GELUWE SEIZOEN 2013-2014

VOETBALOPLEIDINGSPLAN KSK GELUWE SEIZOEN 2013-2014 VOETBALOPLEIDINGSPLAN KSK GELUWE SEIZOEN 2013-2014 1. ONDERBOUW Doelstellingen Basics Ontwikkelingsmodel 2. BOVENBOUW Doelstellingen Basics Ontwikkelingsmodel Basisfilosofie : zonevoetbal 3. ORGANIGRAM

Nadere informatie

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -)

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS : JAAR UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) - TRAINING TIJDENS STAGEDAG TEAMTACTICS - Kandidaat: De Smet Günther .. Training tijdens opleidingsdag - INLICHTINGEN

Nadere informatie

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21 Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min Thema: B- Speelhoeken afsluiten Materiaal: 14 ballen 12 hesjes 2 duiveltjes doelen (+ verankering) 1 groot doel (indien niet beschikbaar 1 extra duiv.

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie

OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie De opleidingsfases - In het verlengde van de opleidingsvisie van Voetbal Vlaanderen onderscheiden we in ons opleidingstraject de volgende opleidingsfases:

Nadere informatie

Opleidingsplan SK Steenhuffel Voetbaltechnische en tactische doelstellingen

Opleidingsplan SK Steenhuffel Voetbaltechnische en tactische doelstellingen Opleidingsplan SK Steenhuffel Voetbaltechnische en tactische doelstellingen 29/10/2018 Opleidingsplan voetbaltechnische en tactische doelstellingen Pagina 1 Inhoudstabel 1 Inleiding 2 Zonevoetbal als opleidingsfilosofie

Nadere informatie

KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN

KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN Onze jeugd, de toekomst van onze club! Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 INLEIDING... 3 VISIE... 4 Lidgeld... 4 Fun... 4 Resultaatgericht voetballen versus persoonlijke ontwikkeling...

Nadere informatie

Jeugdopleidingsplan HOM

Jeugdopleidingsplan HOM Jeugdopleidingsplan HOM 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...... 2 1 Jeugdopleiding... 4 1.1 Visie...... 4 1.2 Fun-aspect..... 6 1.3 Formation-aspect... 7 1.4 Zonevoetbal als opleidingsfilosofie... 8 2 Leerplan......

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN JEUGDOPLEIDING KMD HALEN

OPLEIDINGSPLAN JEUGDOPLEIDING KMD HALEN OPLEIDINGSPLAN JEUGDOPLEIDING KMD HALEN 2017-2018 Inleiding KFC MD Halen - Stamnummer: 1051 We moeten er ons van bewust zijn dat de aanleg om te voetballen niet aangeleerd kan worden. Maar daartegenover

Nadere informatie

BELEID EN STRATEGIE JEUGDWERKING KSKL TERNAT

BELEID EN STRATEGIE JEUGDWERKING KSKL TERNAT BELEID EN STRATEGIE JEUGDWERKING KSKL TERNAT DE WAARDEN VAN ONZE JEUGDOPLEIDING KSKL TERNAT wil iedere jeugdspeler gelijke kansen bieden en dit ongeacht zijn of haar kwaliteiten. De ontwikkeling van de

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Collectieve analyse Opleiding Collectieve analyse Tegenstander VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Agenda De analyse van de ploeg 50 vensters om de wedstrijd beter te analyseren De specifieke analyse

Nadere informatie

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan 5-5

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan 5-5 K. Excelsior Zedelgem Jeugdopleidingsplan 5-5 Voorwoord Naar aanleiding van een aantal voorvallen op tornooien en op wedstrijden (onderbouw => debutantjes en duiveltjes) heb ik gemeend dat het uitvoetballen,

Nadere informatie

C L U B V I S I E

C L U B V I S I E C L U B V I S I E Doelstelling en missie K.F.C.M.D. HALEN wil aan zijn jeugdspelers een gezond alternatief aanbieden als vrije tijdsbesteding in 2 niveaus (Provinciaal/Bijzondere reeks of gewestelijk),

Nadere informatie

Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres

Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres Teamorganisatie Als uitgangspunt is genomen dat de D-pupillen- en C-juniorenteams van vv Bargeres (in onderstaande tekening in het geel aangegeven)

Nadere informatie

Sportieve jaarplanning

Sportieve jaarplanning Sportieve jaarplanning 2013-2014 Patro Hoevenen en KVV streven ernaar om elke speler 50% speeltijd te geven in alle jeugdreeksen, Spelvreugde krijgt steeds voorrang op het resultaat!!! - Pupillen: Spelertjes

Nadere informatie

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport is een club die dag in dag uit drijft op de inzet van vrijwilligers, voetballers en begeleiders, kortom mensen met een hart voor de club. Daarom willen

Nadere informatie

Doelstellingen Jeugdopleiding

Doelstellingen Jeugdopleiding Doelstellingen Jeugdopleiding 1. U6 U7 1) FYSISCH: - Spelend actief zijn. - Natuurlijke lenigheid behouden en aanwakkeren. 2) PSYCHOMOTORISCH: - Lichaamsperceptie: voor / achter, links / rechts, onder

Nadere informatie

Opleidingsplan WS Linkhout U6-U21

Opleidingsplan WS Linkhout U6-U21 Opleidingsplan WS Linkhout U6-U21 U6 * FUN!!! * Veel spelletjes en wedstrijdvormen * Wedstrijdvorm 1/1 op mini-doelen : Tornooivormen * Doelpogingen op duiveltjesdoel na dribbel, leiden, mikken, loop coördinatie

Nadere informatie

Opwarming U21. Opwarming 1

Opwarming U21. Opwarming 1 Opwarming U21 Opwarming 1 Spelersgroep verdelen in 2. Oefening naar 2 doelen uitvoeren. - de 2 (de 5) speelt in naar de 6 (de 8) - de 6 (de 8) kaatst terug naar de 2 (de 5) - de 2 (de 5) speelt door naar

Nadere informatie

11 v 11 Uitwerking

11 v 11 Uitwerking 11 v 11 Uitwerking 1-4-3-3 Speelwijze "De manier waarop het team de spelbedoeling wil realiseren" Hoe wil het team de wedstrijd winnen? Hoe wil het team tot scoren komen? Hoe wil het team doelpunten voorkomen?

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

U8 & U9 5V5 SHORT PASSING GAME Locatie xx-xx-xx

U8 & U9 5V5 SHORT PASSING GAME Locatie xx-xx-xx U8 & U9 5V5 SHORT PASSING GAME Locatie xx-xx-xx Welkom! INHOUD Inhoud Opleidingsvisie Short passing 5v5 VV/KBVB game RUIT K+4 Hervorming competitie Spelreglementen Panathlon Algemene info Demotraining

Nadere informatie

U10 & U11 1 e FASE 8V8 U12 & U13 2 e FASE 8V8 Locatie xx-xx-xx

U10 & U11 1 e FASE 8V8 U12 & U13 2 e FASE 8V8 Locatie xx-xx-xx U10 & U11 1 e FASE 8V8 U12 & U13 2 e FASE 8V8 Locatie xx-xx-xx Welkom! INHOUD Inhoud Opleidingsvisie VV/KBVB Halflange passing 8v8 2x ruit K+7 Hervorming competitie Spelreglementen Panathlon Algemene info

Nadere informatie

Opleidingsplan FC Maasland NO

Opleidingsplan FC Maasland NO Opleidingsplan FC Maasland NO (Veldbezetting en spelconcepten) Woordje vooraf Als uitgangspunt vertrekken we van de algemene voetbalvisie van de KBVB. Deze visie is de laatste jaren enorm uitgewerkt en

Nadere informatie

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U12 & U13 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U12 & U13 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD 1 JAARPLANNING: SEIZOEN 2015 2016 JAARPLAN U12 & U13 8 VS 8 AUTEURS: jeugdcoördinatoren FC Maasland NoordOost DATUM: 07/2015 ALGEMEEN: U12 - Wekelijks: 2 trainingen

Nadere informatie

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U10 & U11 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U10 & U11 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD 1 JAARPLANNING: SEIZOEN 2015 2016 JAARPLAN U10 & U11 8 VS 8 AUTEURS: jeugdcoördinatoren FC Maasland NoordOost DATUM: 07/2015 ALGEMEEN: U10 A & B (trainen samen)

Nadere informatie

SPORTIEVE VISIE JEUGDOPLEIDING V.C. HERENTALS. Sportieve visie jeugdopleiding augustus 2012 Pagina 1

SPORTIEVE VISIE JEUGDOPLEIDING V.C. HERENTALS. Sportieve visie jeugdopleiding augustus 2012 Pagina 1 SPORTIEVE VISIE JEUGDOPLEIDING V.C. HERENTALS Sportieve visie jeugdopleiding augustus 2012 Pagina 1 VOORWOORD Het sportief jeugdbeleid van V.C. Herentals werd uitgewerkt om een duidelijk beeld te schetsen

Nadere informatie

* De trainers beslissen in samenspraak wie en wanneer er doorgeschoven moet worden en niet de ouders.

* De trainers beslissen in samenspraak wie en wanneer er doorgeschoven moet worden en niet de ouders. Technisch Jeugdplan * Een belangrijk speerpunt is het blijven verbeteren van de jeugdopleiding met het uiteindelijke doel om het aantal jeugdspelers die naar het eerste elftal doorstromen te verhogen.

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Jeugdopleidingsplan vv westkapelle. Onze jeugd, onze toekomst!

Jeugdopleidingsplan vv westkapelle. Onze jeugd, onze toekomst! Jeugdopleidingsplan vv westkapelle. Onze jeugd, onze toekomst! Inhoudsopgave. Voorwoord... 4 Visie van onze jeugdwerking... 5 Doelstellingen van onze jeugdwerking... 5 Voetbalplezier... 5 Visie op wedstrijden...

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE JEUGD WOLFSDONK SPORT MEER DAN VOETBAL ALLEEN. WOLFSDONK SPORT Pagina 1

OPLEIDINGSVISIE JEUGD WOLFSDONK SPORT MEER DAN VOETBAL ALLEEN. WOLFSDONK SPORT Pagina 1 OPLEIDINGSVISIE JEUGD WOLFSDONK SPORT MEER DAN VOETBAL ALLEEN WOLFSDONK SPORT Pagina 1 INLEIDING De jeugdwerking van Wolfsdonk Sport heeft met dit project een duidelijke visie voor ogen : Een opleidingscentrum

Nadere informatie

Speelwijze E- en F-jeugd

Speelwijze E- en F-jeugd Speelwijze E- en F-jeugd 1. Algemeen Er wordt gespeeld in een vaste opstelling. 2. Balbezit Opbouw van achteruit. Bij balbezit speelveld optimaal benutten. Dit betekent dat de spelers aan de buitenkant

Nadere informatie

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze)

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) De speelstijl/speelwijze die vv Bargeres nastreeft is hieronder beschreven. Deze speelstijl/speelwijze geeft aan waar het opleiden van jeugdspelers

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

Opleidingsvisie Jeugd Calcio Genk. Het leerplan van. veldspelers en Keepers

Opleidingsvisie Jeugd Calcio Genk. Het leerplan van. veldspelers en Keepers Het leerplan van veldspelers en Keepers Seizoen 2016-2017 Inleiding Het leerplan van veldspelers Leren is: Een continu proces met ontwikkelingsdoelen die ontwikkelingslijnen vormen : van...via...naar...

Nadere informatie

ASV GEEL. Stamnummer KBVB Allemaal Samen Verbroedering Geel vzw. ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding

ASV GEEL. Stamnummer KBVB Allemaal Samen Verbroedering Geel vzw. ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding Missie ASV Geel wenst getalenteerde jonge spelers met de beste mensen en middelen kwaliteitsvol te omringen. Hierdoor krijgen zij maximale kansen om zich

Nadere informatie

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U8 & U9 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U8 & U9 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD 1 JAARPLANNING: SEIZOEN 2018 2019 JAARPLAN U8 & U9 VS AUTEURS: jeugdcoördinatoren FC Maasland NoordOost DATUM: 07/2018 ALGEMEEN: U8 A + B - Wekelijks: 2 trainingen

Nadere informatie

Sporting Calcio Genk. Het leerplan van

Sporting Calcio Genk. Het leerplan van Sporting Calcio Genk Het leerplan van veldspelers en Keepers 1 Inleiding Het leerplan van veldspelers Leren is: Een continu proces met ontwikkelingsdoelen die ontwikkelingslijnen vormen : van...via...naar...

Nadere informatie

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U7 & U8 & U9 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U7 & U8 & U9 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD 1 JAARPLANNING: SEIZOEN 2015 2016 JAARPLAN U7 & U8 & U9 5 VS 5 AUTEURS: jeugdcoördinatoren FC Maasland NoordOost DATUM: 07/2015 ALGEMEEN: U7 A, B & C (trainen samen)

Nadere informatie

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8 2 Basisvorm: 4 tegen 4 lang smal veld Vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek:

Nadere informatie

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. Missie, Visie & Doelstellingen Missie SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. SDOB is vooruitstrevend op het gebied van: Trainingsmethodes

Nadere informatie

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Motivatie Lerend vermogen Goede bewegers Gedrag Ruimtelijk georiënteerd Vrijspelen Dwingend verdedigen Sturen op ontwikkeling

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen 4.1. - 4.7 Oefenvorm 4.1. 4(+k) tegen (4+k) met 2 grote doelen Inhoud: Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek

Nadere informatie

Voetbalbedoelingen en taken van de VERDEDIGING Wat doen de verdedigers als wij in balbezit zijn? Goed opletten met het rondspelen (opbouw) geen onnodig balverlies lijden Geen slappe ballen geven, hard

Nadere informatie

Jeugdopleiding Onderbouw Debutantjes

Jeugdopleiding Onderbouw Debutantjes Jeugdopleiding Onderbouw Debutantjes Jeugdcoordinator: Verstraeten Steven Jeugdplan 1. Bedoeling: - Dat wij samen als trainers en coördinator een bepaalde visie creeeren die eigen is voor de club en zo

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE KBVB. Initiator Voetbal (Getuigschrift C)

OPLEIDINGSVISIE KBVB. Initiator Voetbal (Getuigschrift C) OPLEIDINGSVISIE KBVB Initiator Voetbal (Getuigschrift C) Opleidingsvisie KBVB Opleidingsvisie van de KBVB is het vertrekpunt ontwikkeld in 2001 en sindsdien gedoceerd en bijgestuurd getest in de praktijk

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE Page 2

OPLEIDINGSVISIE Page 2 OPLEIDINGSVISIE Page 2 INHOUDSTAFEL 1 INLEIDING 1 1.1 Jeugopleiding... 1 1.2 Speler... 2 2 MISSIE 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Meer dan een voetbalclub... 4 2.3 Samenwerkingsverband met KVC Asse Terheide...

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen Oefenvorm 3.1 4 tegen 4 lijnvoetbal 0 10 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door over de doellijn te dribbelen via positiespel spelers

Nadere informatie

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1)

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Datum: maandag 07 februari 2005 Programma: Ontvangst : 19.00 uur Stadion Sparta Aanvang training : 19.30

Nadere informatie

Opleidingsplan en sportieve visie

Opleidingsplan en sportieve visie Opleidingsplan en sportieve visie W O O R D V O O R A F 1. We hebben niet de pretentie om dit leerplan voor het opleiden van onze jeugdvoetballers voor te stellen als DE manier, veel eerder als EEN manier

Nadere informatie

Opleidingsvisie Jeugd Sporting C. Genk. Opleidingsvisie Jeugd

Opleidingsvisie Jeugd Sporting C. Genk. Opleidingsvisie Jeugd Opleidingsvisie Jeugd Inleiding De opleidingsvisie van Sporting C.Genk staat voor opbouwend, aanvallend en technisch verzorgd combinatievoetbal. Om deze individuele ontwikkeling van onze spelers over de

Nadere informatie

Zonevoetbal: Taakomschrijving per positie

Zonevoetbal: Taakomschrijving per positie Zonevoetbal: 5/5 8/8 11/11 1. U-6 tem U-9 (5/5) Positie 1 Probeer aanspeelbaar te zijn. Vooral meedoen met de voeten. Meevoetballen!!! Doorschuiven vliegende keeper Bij balbezit tegenpartij: Doelpunten

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen 1. Technisch-tactische ontwikkelingsdoelen 2. Mentale ontwikkelingsdoelen 3. Fysische ontwikkelingsdoelen 4. Algemeen overzicht leerplandoelstellingen per ontwikkelingsfase

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

Jeugdopleiding KVV Laarne-Kalken

Jeugdopleiding KVV Laarne-Kalken Jeugdplan Het jeugdplan van KVV Laarne-Kalken is een aaneenschakeling van leerplannen en doelen per leeftijdscategorie, waarbij de individuele ontwikkeling van de speler centraal staat. Het geeft duidelijk

Nadere informatie

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten Tactische uitgangspunten te gebruiken bij trainingspartijen en wedstrijden Hieronder vind je de tactische principes die je bij het coachen kunt gebruiken. Door deze principes ook tijdens de training/afsluitende

Nadere informatie

Voetbalvisie D.O.S. Kampen

Voetbalvisie D.O.S. Kampen Voetbalvisie D.O.S. Kampen Algemeen: D.O.S. Kampen is een ambitieuze voetbalvereniging waar leden met veel plezier actief of passief bezig zijn met het voetbalspelletje. Deze voetbalvisie gaat over de

Nadere informatie