Perstekst: Actieplan De Vlaamse varkenshouderij op weg naar 2020

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Perstekst: Actieplan De Vlaamse varkenshouderij op weg naar 2020"

Transcriptie

1 Melle, 1 december 2011 Perstekst: Actieplan De Vlaamse varkenshouderij op weg naar 2020 Minister-president Kris Peeters tijdens de studiedag: Vlaanderen in Actie: Vlaanderen investeert in onderzoek en kennis voor de varkenshouderij. (01/12/2011, ILVO PLANT,Caritasstraat 21, 9090 Melle.) Op 1 december 2011 maakte Vlaams minister-president Kris Peeters in Melle (ILVO, Caritasstraat 21) het Vlaams actieplan voor de varkenshouderij bekend. Het plan bevat 22 maatregelen die de Vlaamse varkenshouderij op middellange termijn duurzaam zullen maken. Het actieplan komt bovenop eerdere initiatieven van de Vlaamse overheid om op korte termijn verbeteringen in de situatie van de varkenshouders aan te brengen. De 22 punten in het actieplan zullen gerealiseerd worden door de Vlaamse overheid, maar ook door de varkenssector, de slachterijsector, de distributeurs en handelaars, de veevoedersector en de wetenschappelijke wereld. Voor de varkenssector in Vlaanderen is het de eerste keer dat een actieplan van deze omvang, samenhang en gedragenheid tot stand kwam. Ontstaan van het Vlaams actieplan voor de varkenshouderij. Sinds 2007 heeft de Vlaamse varkenssector, één van de belangrijkste deelsectoren binnen de Vlaamse land- en tuinbouw, het hard te verduren. Dalende varkensprijzen en structureel sterk toegenomen voederkosten torpederen de winstmarges. Sommige bedrijven draaien met verlies. De periode van laagconjunctuur houdt bovendien reeds zeer lang aan. Gezien het belang van de sector en de wijzigende marktomstandigheden riep minister-president Kris Peeters vanaf begin 2011 alle actoren en experts uit de sector bijeen in een reeks varkensdialoogdagen. Doel was de pijnpunten en de mogelijke oplossingen te inventariseren en te evalueren. Zo zijn er op de middellange termijn nieuwe strategieën ontstaan die de sector een competitief, rendabel en duurzaam perspectief bieden. Economische aspecten van de varkenshouderij 30 januari 2011 Economische aspecten van voeders 23 februari 2011 Marktstrategieën: afzet, kwaliteit en labelling 23 maart 2011 Rentabiliteit op het varkensbedrijf 6 april 2011 Marktstrategieën (vervolg) 27 april 2011 Toekomst van de zeugenhouderij en bespreking 22 juni 2011 van strategienota Boerenbond Het document Dialoogdagen varkenshouderij: de Vlaamse Varkenshouderij op weg naar 2020 bevat de discussienota s en verslagen van alle dialoogdagen.

2 Op basis van de uitkomst van elk van de 6 dialoogdagen werden concrete acties gedistilleerd en becijferd. Het finale Vlaams actieplan voor de varkenshouderij telt 22 acties. Hun oogmerk voor de middellange termijn is drieledig: - Verhogen van de transparantie - Bevorderen van afzet, kwaliteit en onderhandelingspositie - Investeren in onderzoek en kennis Het actieplan komt bovenop een pakket eerder genomen korte termijnacties, die de Vlaamse overheid (binnen het Europees en Vlaams toegelaten kader) sinds anderhalf jaar uitwerkte: - Overbruggingskredieten - Vervroegde uitbetaling van VLIF kapitaalpremies - Stimulering tot aansluiting bij erkend kwaliteitssysteem - Verbetering van transparantie via ex-ante bekendmaking van slachthuisprijzen - Europese reflectiedag onder BE voorzitterschap met uitgebreid EU adviescomité als gevolg en impact op besluitvorming GLB post Steunregeling voor private opslag Visie, inhoud van het Vlaams actieplan voor de varkenshouderij. In een vrije marktomgeving is het onmogelijk voor de Vlaamse overheid om tussen te komen in de prijsvorming zelf. De overheid kan wel faciliterend optreden om het structureel overleg tussen alle schakels van de keten aan te sporen en om de marktwerking transparanter te maken. Met dit geïntegreerd actieplan wil de Vlaamse overheid extra kansen bieden voor alle soorten varkensbedrijven: voor grote en voor kleine bedrijven, voor biologische, voor niche- of voor bulkproducenten. Het product dat de Vlaamse varkenshouderij aflevert, het Vlaams varken kenmerkt zich door een uitzonderlijke conformiteit, een zeer hoog mager vleespercentage en een uitzonderlijk slachtrendement. Op unaniem verzoek van de sector worden acties ondernomen om het unieke karakter van dit product te versterken en beter in de markt te zetten, zowel in binnen- als buitenland. Het actieplan heeft de ambitie om met weloverwogen en door de sector gesteunde maatregelen de varkenshouder zo te begeleiden en te versterken dat hij zijn bedrijf rendabeler kan laten presteren. Het actieplan focust op 2 speerpunten ter verbetering van de positie van de varkenshouder: Het marktaandeel vergroten: door referentiegetallen voor een betere bedrijfsvoering aan te bieden (actie 1: richtwaarden voor de varkenshouderij) door het behoud van ons specifiek Vlaams fokzeugenbestand (actie 11) door de fokwaarde als kengetal op de bedrijven op te waarderen (actie 19: integratie van beschikbare technologieën voor data uitwisseling in de fokwaardeschatting)

3 door het slachtgebeuren te optimaliseren (actie 8: opmaak code van goede praktijken m.b.t. het slachtgebeuren) door te streven naar kostprijsbeheersing van de voedergrondstoffen (actie 15: actieplan alternatieve eiwitbronnen) door de troeven van het uniek karakter van ons Vlaams varkensvlees (Piétrain) te promoten (actie 9: VLAM promotie) Het marktaandeel herverdelen: door initiatieven ter verhoging van de transparantie (actie 1: opmaken richtwaarden voor de varkenshouderij in Vlaanderen) door verheldering van de financieringsstromen (actie 3: afspraken tussen BEMEFA en de financiële instellingen) door het slachtgebeuren te optimaliseren (actie 4: ijking klasseertoestellen en verbetering van de transparantie van de slachtgegevens) door de nuanceverschillen in de diverse lastenboeken voor kwaliteitslabels te rationaliseren en dusdanig de rapporteringskosten te verlagen (actie 10: vereenvoudiging van de kwaliteitssystemen) Ter ondersteuning van beide speerpunten investeert het beleid in de uitbouw van het onderzoek rond varkenshouderij en het versterken van de doorstroming naar de sector. door voor de varkenshouders een dispatchend aanspreekpunt van het varkensonderzoek te organiseren, het zogenaamde varkensloket (actie 16: versterken van het Praktijkcentrum Varkens) door gemonitorde kengetallen als richtinggevend voor de bedrijfsvoering te promoten (actie 17: demonstratieproject kengetallen) door de onderzoeksinstellingen rationeler en intensiever te laten samenwerken (actie 18: vernieuwing en uitbouw van de onderzoeksinfrastructuur) Achtergrondcijfers bij de varkenssector en de varkenscrisis. De situatie van de varkenssector is sinds 2007 problematisch te noemen. In de periode werd de sector geconfronteerd met lage marktprijzen en zeer hoge voederkosten. Dit resulteerde in slinkende winstmarges en voor vele varkenshouders zelf verlieslatende productie. De voederkosten zijn de belangrijkste kostenfactor: voor een gesloten bedrijf maken zij ongeveer 70% uit van de totale kosten. De Europese marktsteun (uitvoersteun en private opslag) heeft de sector in beperkte mate geholpen, maar niet voldoende om de crisis te bedwingen. In 2009 zijn de voederkosten terug gedaald, maar nooit meer tot het niveau van voor de prijsstijging in Het kostenniveau van de varkensproducent bevindt zich structureel op een hoger niveau. Sinds midden 2010 zijn de voederprijzen opnieuw fors gestegen. Momenteel is er een lichte daling, maar het voeder blijft op een historisch duur peil hangen.

4 aantal bedrijven met varkens aantal varkens per bedrijf jan/07 apr/07 jul/07 okt/07 jan/08 apr/08 jul/08 okt/08 jan/09 apr/09 jul/09 okt/09 jan/10 apr/10 jul/10 okt/10 jan/11 apr/11 jul/11 okt/11 /100kg /t Evolutie van de prijs van de varkenskarkassen en het vleesvarkensvoeder prijs varkenskarkas (linkse as) prijs vleesvarkensmeel (rechtse as) Bron: BEMEFA en Departement Landbouw en Visserij De varkenssector is één van de belangrijkste sectoren van de Vlaamse land- en tuinbouw. Met bijna 60% van de totale productiewaarde is de veeteelt de belangrijkste sector binnen de Vlaamse land- en tuinbouw. De varkenshouderij maakt bijna de helft uit van de Vlaamse veeteelt. Volgens de mei-enquête 2010 zijn er in België 6,5 miljoen varkens ( ). 94% van deze varkensstapel bevindt zich in Vlaanderen. Er zijn momenteel zowat 5000 varkensbedrijven in Vlaanderen. Het aantal varkenshouders vertoont de laatste 10 jaar een continu dalende tendens. Het aantal varkens is minder sterk gekrompen, zodat het gemiddelde aantal varkens per bedrijf steeg van 789 in 2000 tot in Evolutie van het aantal bedrijven met varkens en het gemiddelde aantal varkens per bedrijf, aantal bedrijven met varkens aantal varkens per bedrijf Bron: Departement Landbouw en Visserij op basis van FOD Economie

5 In 2010 zijn er in België 11,9 miljoen varkens geslacht, met een geslacht gewicht van ton. In de Europese Unie werden er datzelfde jaar ongeveer 250 miljoen varkens geslacht, wat inhoudt dat de Belgische varkensproductie goed is voor zo n 5% van het totaal aantal slachtingen in Europa. De handelsbalans van varkensvlees voor België in 2010 vertoont een overschot. In totaal is er een export van ongeveer 1.8 miljard euro en een positief handelssaldo van 1.2 miljard euro. Dit is in grote mate te danken aan de omvangrijke uitvoer van vers vlees. De meeste handel gebeurt met landen van de Europese Unie. Bij de invoer bedraagt het aandeel van de intracommunautaire handel bijna 100%, bij de uitvoer is dit 91%. Handel in varkensproducten (in miljoen euro), België 2010 Uitvoer Invoer Saldo Levend 104,5 94,9 9,7 Vers 983,2 94,1 889,1 Bevroren 177,0 16,0 161,0 Worsten & bereidingen 349,0 259,9 89,0 Gezouten, gedroogd of gerookt vlees 97,2 104,6-7,4 Afvallen 72,7 24,3 48,4 Vet en spek 58,9 22,4 36,4 TOTAAL 1.842,4 616, ,2 Bron: Comext Meer informatie: Het volledige actieplan kan u vinden op Luc De Seranno, woordvoerder minister Kris Peeters Tel. 02/ GSM 0477/ persdienst.peeters@vlaanderen.be Greet Riebbels, communicatie ILVO GSM greet.riebbels@ilvo.vlaanderen.be

Marktoverzicht van de Belgische varkenssector 25 januari 2019

Marktoverzicht van de Belgische varkenssector 25 januari 2019 Marktoverzicht van de Belgische varkenssector 25 januari 2019 1 4 7 10 13 16 19 22 25 28 31 34 37 40 43 46 49 52 175 1/ Prijzen Nationale prijzen varkenskarkassen, gewogen gemiddelde S/E-klasse /100kg

Nadere informatie

VLAAMS ACTIEPLAN VOOR DE VARKENSHOUDERIJ

VLAAMS ACTIEPLAN VOOR DE VARKENSHOUDERIJ 2 VLAAMS ACTIEPLAN VOOR DE VARKENSHOUDERIJ EEN INITIATIEF VAN VLAAMS MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS Entiteit: Departement Landbouw en Visserij Datum: 1/12/2011 3 COLOFON Samenstelling Entiteit: Departement

Nadere informatie

VARKENSPRO VLEESVARKENS FOD INFORMATIE KGAANTAL PRODUCTIE PRIJS VARKENSSTAPEL TON OPBRENGSTEN ALGEMENE DERKOSTEN BIGGEN

VARKENSPRO VLEESVARKENS FOD INFORMATIE KGAANTAL PRODUCTIE PRIJS VARKENSSTAPEL TON OPBRENGSTEN ALGEMENE DERKOSTEN BIGGEN Els Bernaerts, Els Demuynck ECONOMIE KOSTEN BEDRIJVEN ECONOMISCHE VARKENS DERKOSTEN BIGGEN DEPARTEMENT STATISTIEK VARKENSΜ VLAANDEREN ZEUG TON OPBRENGSTEN KGAANTAL GESPECIALISEERDE EURO EIDSINKOMEN BIGGENPRIJS

Nadere informatie

1.1 Veestapel. Figuur 5.1: Evolutie van de varkensstapel in Vlaanderen, 1.000 stuks, 1997-2007

1.1 Veestapel. Figuur 5.1: Evolutie van de varkensstapel in Vlaanderen, 1.000 stuks, 1997-2007 Varkens De varkenshouderij is vanuit economisch oogpunt een heel belangrijke sector binnen de Vlaamse land- en tuinbouw. Ze kan opgedeeld worden in twee deelsectoren: vermeerdering en vetmesting. Actuele

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG BEHEERSCOMITÉ VARKENS 19 SEPTEMBER 2018 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Eindverslag van de technische werkgroep voor de berekening van een varkensindex

Eindverslag van de technische werkgroep voor de berekening van een varkensindex Eindverslag van de technische werkgroep voor de berekening van een varkensindex 1. Achtergrond Gezien de markt voor varkensvlees bij uitstek een Europese markt is, werd vanuit de ketenwerkgroep varkens

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 20 oktober 2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Vlaamse bedrijfseconomische richtwaarden varkenshouderij

Vlaamse bedrijfseconomische richtwaarden varkenshouderij Rapport Vlaamse bedrijfseconomische richtwaarden varkenshouderij Aanvulling: actuele tendensen voor 2011 Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij VLAAMSE BEDRIJFSECONOMISCHE RICHTWAARDENSCHAPPEN

Nadere informatie

Marktontwikkelingen varkenssector

Marktontwikkelingen varkenssector Marktontwikkelingen varkenssector 1. Inleiding In de deze nota wordt ingegaan op de marktontwikkelingen in de varkenssector in Nederland en de Europese Unie. Waar mogelijk wordt vooruitgeblikt op de te

Nadere informatie

JONGE VARKENSHOUDERS TEKENEN VOOR EEN EERLIJKE PRIJS - PERSMAP -

JONGE VARKENSHOUDERS TEKENEN VOOR EEN EERLIJKE PRIJS - PERSMAP - JONGE VARKENSHOUDERS TEKENEN VOOR EEN EERLIJKE PRIJS - PERSMAP - Voorstelling op het varkensbedrijf van Olivier Geerts Lossestraat 7, Pepingen INHOUD 1. Cartoon 2. Boodschap van Groene Kring en de jonge

Nadere informatie

gespecialiseerde bedrijven overige bedrijven aantal varkens per bedrijf

gespecialiseerde bedrijven overige bedrijven aantal varkens per bedrijf De markt voor de varkenshouderij in Nederland Structuur In Nederland worden op ongeveer 1. bedrijven varkens gehouden. Het aantal bedrijven met varkens is de afgelopen jaren duidelijk afgenomen (figuur

Nadere informatie

Bepaling van het bedrijfseconomisch optimale slachtgewicht van vleesvarkens -Verder kijken dan de ronde lang is-

Bepaling van het bedrijfseconomisch optimale slachtgewicht van vleesvarkens -Verder kijken dan de ronde lang is- Bepaling van het bedrijfseconomisch optimale slachtgewicht van vleesvarkens -Verder kijken dan de ronde lang is- Frederik Leen, Alice Van den Broeke, Sam Millet en Jef Van Meensel Optimaal slachtgewicht?

Nadere informatie

Crédit Agricole/Landbouwkrediet. Persmap. Vlaamse varkenshouderij vandaag. En morgen? Crédit Agricole/Landbouwkrediet

Crédit Agricole/Landbouwkrediet. Persmap. Vlaamse varkenshouderij vandaag. En morgen? Crédit Agricole/Landbouwkrediet Crédit Agricole/Landbouwkrediet Persmap Vlaamse varkenshouderij vandaag. En morgen? Crédit Agricole/Landbouwkrediet 2011 Hebben onze Vlaamse varkensboeren nog een toekomst? [VILT; (05/09/2011)] Er is geen

Nadere informatie

PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 2012

PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 2012 AMS FOCUS 212 PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 212 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1. Blik op de productierekeningen 2. Productiewaarde 3. Intermediair verbruik 4. Netto

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1. Voorwoord. ADLO-project Economische en technische kengetallen in het moderne varkensbedrijf. Beste lezer,

Nieuwsbrief 1. Voorwoord. ADLO-project Economische en technische kengetallen in het moderne varkensbedrijf. Beste lezer, Projectpartners: Nieuwsbrief 1 ADLO-project Economische en technische kengetallen in het moderne varkensbedrijf Jaargang 1, nummer 1 Januari 2012 Voorwoord Beste lezer, Allereerst een gezond en gelukkig

Nadere informatie

Praktijkcentra Dierlijke productie

Praktijkcentra Dierlijke productie Praktijkcentra Dierlijke productie Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Landbouw en Visserij 1 Nood aan praktijkonderzoek? Veeteelt productiewaarde van

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Druk op varkensvleesmarkt blijft De vooruitzichten voor de Nederlandse varkenshouderij voor het tweede kwartaal 2015 blijven mager. Ondanks de seizoensmatige

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Rabobank Cijfers & Trends Een visie op branches in het Nederlandse bedrijfsleven. 39e jaargang editie 2014/2015 Perspectief Aanbod groter dan vraag in 2015 Het aanbod van biggen en vleesvarkens zal de

Nadere informatie

PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 2013

PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 2013 FOCUS 214 PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 213 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1. Blik op de productierekeningen 2. Productiewaarde 3. Intermediair verbruik 4. Netto

Nadere informatie

Van stal tot akker: de link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw

Van stal tot akker: de link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw Van stal tot akker: de link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw Vakgroep landbouweconomie, Universiteit Gent Overzicht presentatie Belang van sector Situatie Evolutie Uitdagingen Belang agrovoedingscomplex

Nadere informatie

Toespraak t.g.v. de uitreiking van Phytofar Instituut prijzen 2015

Toespraak t.g.v. de uitreiking van Phytofar Instituut prijzen 2015 Toespraak t.g.v. de uitreiking van Phytofar Instituut prijzen 2015 Joris Relaes Brussel, 5 november 2015 Waar ga ik het niet over hebben? Een vergeten verjaardag: 20 jaar WTO 1995-2015 Naar een geglobaliseerde

Nadere informatie

LANDBOUW EN VOEDING IN

LANDBOUW EN VOEDING IN LANDBOUW EN VOEDING IN VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST Joris Relaes Kabinetschef Landbouw Kabinet minister-president Kris Peeters Agribex, Brussel 6 december 2013 De Vlaamse landbouw aan de vooravond van de

Nadere informatie

INDICATIEVE KOSTPRIJSBEREKENING VOOR DE VARKENSHOUDERIJ

INDICATIEVE KOSTPRIJSBEREKENING VOOR DE VARKENSHOUDERIJ INDICATIEVE KOSTPRIJSBEREKENING VOOR DE VARKENSHOUDERIJ 2 «De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België.» INHOUD INHOUD...

Nadere informatie

Trefdag VarkensAcademie 30 november 2018

Trefdag VarkensAcademie 30 november 2018 Slimmer boeren met cijfers Trefdag VarkensAcademie 30 november 2018 De financiële marges in de varkenshouderij staan dit jaar weer zwaar onder druk. Lage verkoopprijzen gecombineerd met gestegen grondstoffen-

Nadere informatie

SCHAPEN EN GEITEN. Bijkomende informatie:

SCHAPEN EN GEITEN. Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 21 juni 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW

DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW FOCUS 214 DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 214 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1. Blik op de productierekeningen 2. Productiewaarde 3. Intermediair verbruik 4. Netto

Nadere informatie

Castratie van biggen:

Castratie van biggen: De Vlaamse overheid, Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, eenheid DIER en het departement Landbouw en Visserij, afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Castratie van biggen: Afgerond en opgestart

Nadere informatie

Afzetmogelijkheden van intacte beren voor varkenshouder en slachthuis PVL, 18 en 19 november 2014 Luc Verspreet, CEO GROEP COVALIS Jan Coenegrachts,

Afzetmogelijkheden van intacte beren voor varkenshouder en slachthuis PVL, 18 en 19 november 2014 Luc Verspreet, CEO GROEP COVALIS Jan Coenegrachts, Afzetmogelijkheden van intacte beren voor varkenshouder en slachthuis PVL, 18 en 19 november 2014 Luc Verspreet, CEO GROEP COVALIS Jan Coenegrachts, bedrijfsleider COVAVEE - COVALIS Agenda GROEP COVALIS

Nadere informatie

BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN MET RUSLAND IN 2014

BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN MET RUSLAND IN 2014 FOCUS BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN MET RUSLAND IN 2014 INHOUD 1. Oorzaak van de crisis 2. Algemene evolutie in de EU- 28 3. Algemene evolutie in België 4. Kwantificering van de export naar

Nadere informatie

Marktsituatie en biggenstromen vanuit Nederland

Marktsituatie en biggenstromen vanuit Nederland Marktsituatie en biggenstromen vanuit Nederland Benny ten Thije Select Porc B.V. -> Va-handel Dijk Biggenbemiddeling in binnen- en buitenland Varkensproductie Varkensproductie wereldwijd - 1,3 miljard

Nadere informatie

Winwinlening De Vlaamse Cooreman-Declercq voor KMO s: reeds 98,4 mio leningen

Winwinlening De Vlaamse Cooreman-Declercq voor KMO s: reeds 98,4 mio leningen PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Woensdag 9 januari 2013 Winwinlening De

Nadere informatie

Met elektronische identificatie naar individuele dieropvolging in de varkenshouderij

Met elektronische identificatie naar individuele dieropvolging in de varkenshouderij Nieuwsbrief 1 Januari 2018 Met elektronische identificatie naar individuele dieropvolging in de varkenshouderij In de varkenshouderij is vandaag vooral een groepscultuur gekend. Zo wordt er gesproken van

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG BEHEERSCOMITÉ VARKENS 18 OKTOBER 2018 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Technische en economische resultaten van de varkenshouderij op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk boekjaren 2006-2008

Technische en economische resultaten van de varkenshouderij op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk boekjaren 2006-2008 Technische en economische resultaten van de varkenshouderij op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk boekjaren 2006-2008 Departement Landbouw en Visserij afdeling Monitoring en Studie Joeri Deuninck,

Nadere informatie

IMPACTANALYSE RUSLAND

IMPACTANALYSE RUSLAND Studiedienst Stafmedewerkers Diestsevest 40 3000 Leuven T (016) 28 64 11 F (016) 28 64 09 PERSNOTA Datum 31 juli 2015 Betreft: IMPACTANALYSE RUSLAND 1 ALGEMENE CONTEXT De EU-28 exporteerde in 2013 voor

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID Voorstelling Landbouwrapport 2010 Het Vlaamse landbouwbeleid

Nadere informatie

TECHNISCHE EN ECONOMISCHE RESULTATEN VAN DE VARKENSHOUDERIJ OP BASIS VAN HET LANDBOUWMONITORINGSNETWERK

TECHNISCHE EN ECONOMISCHE RESULTATEN VAN DE VARKENSHOUDERIJ OP BASIS VAN HET LANDBOUWMONITORINGSNETWERK FOCUS 2014 TECHNISCHE EN ECONOMISCHE RESULTATEN VAN DE VARKENSHOUDERIJ OP BASIS VAN HET LANDBOUWMONITORINGSNETWERK BOEKJAREN 2011-2013 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1. Blik op varkenshouderij

Nadere informatie

nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 30 augustus 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Witloof - Evolutie - Export

nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 30 augustus 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Witloof - Evolutie - Export SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 3 augustus 216 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Witloof - Evolutie - Export Witloof, althans grondwitloof,

Nadere informatie

TECHNISCHE EN ECONOMISCHE RESULTATEN VAN DE VARKENSHOUDERIJ OP BASIS VAN HET LANDBOUWMONITORINGSNETWERK

TECHNISCHE EN ECONOMISCHE RESULTATEN VAN DE VARKENSHOUDERIJ OP BASIS VAN HET LANDBOUWMONITORINGSNETWERK FOCUS 2013 TECHNISCHE EN ECONOMISCHE RESULTATEN VAN DE VARKENSHOUDERIJ OP BASIS VAN HET LANDBOUWMONITORINGSNETWERK BOEKJAREN 2010-2012 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1. Blik op varkenshouderij

Nadere informatie

AANTAL FRUIT ARBEIDSINKOMEN VLAANDEREN EURO BEDRIJ BEDRIJFSECONOMISCHE GEMIDDELD MILJARD ECONOMISCH BRUTO ANDEEL S GESTEGEN VARKENS VOEDERGEWASSEN

AANTAL FRUIT ARBEIDSINKOMEN VLAANDEREN EURO BEDRIJ BEDRIJFSECONOMISCHE GEMIDDELD MILJARD ECONOMISCH BRUTO ANDEEL S GESTEGEN VARKENS VOEDERGEWASSEN Els Bernaerts, Els Demuynck VLAANDEREN UW VARKENS ANDEEL S GESTEGEN STIJGING RUNDVEE TABEL BASIS INBOUWWAARDE BELANG KOSTEN DRIJVENFAK GROENTEN AGRARISCHE MILJARD ERINGSKAART MELK MILJOEN LANDBOUWBEDRIJVEN

Nadere informatie

Belgisch vlees. Feiten & Cijfers In België worden jaarlijks 11,7 miljoen varkens, runderen en kalveren geslacht.

Belgisch vlees. Feiten & Cijfers In België worden jaarlijks 11,7 miljoen varkens, runderen en kalveren geslacht. Belgisch vlees Feiten & Cijfers 2013 In België worden jaarlijks 11,7 miljoen varkens, 515.000 runderen en 300.000 kalveren geslacht. België Poznan: 1.018 km Berlijn: 781 km Warschau: 1.341 km Londen: 332

Nadere informatie

Beheerscomité dierlijke producten: varkensvlees. Timo Delveaux Departement Landbouw en Visserij Afdeling Landbouw- en Visserijbeleid

Beheerscomité dierlijke producten: varkensvlees. Timo Delveaux Departement Landbouw en Visserij Afdeling Landbouw- en Visserijbeleid VERSLAG: Titel (wijzig in documenteigenschappen) Datum: 20/09/2012 Onderwerp: Beheerscomité dierlijke producten: varkensvlees Verslaggever: Entiteit: Afdeling: Timo Delveaux Departement Landbouw en Visserij

Nadere informatie

1 VARKENSSECTOR. voorzitter: Luis Carazo verslaggever: Lieve De Smit

1 VARKENSSECTOR. voorzitter: Luis Carazo verslaggever: Lieve De Smit Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 21 april 2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Opslagregeling en kleiner aanbod ondersteunen langzaam herstel Europese varkensmarkt. Kwartaalbericht Varkens Q1 2016

Rabobank Food & Agri. Opslagregeling en kleiner aanbod ondersteunen langzaam herstel Europese varkensmarkt. Kwartaalbericht Varkens Q1 2016 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q1 2016 Opslagregeling en kleiner aanbod ondersteunen langzaam herstel Europese varkensmarkt Na een teleurstellend vierde kwartaal in het vorige jaar, start

Nadere informatie

Een voorbeeld: Fins onderzoek. Belang van betrokkenheid van de sector in vraag gedreven onderzoek

Een voorbeeld: Fins onderzoek. Belang van betrokkenheid van de sector in vraag gedreven onderzoek Belang van betrokkenheid van de sector in vraag gedreven onderzoek Case: Optimalisatie van het slachtgewicht van vleesvarkens Landbouwonderzoek om competitiviteit van sector te ondersteunen Effectieve

Nadere informatie

Producentenorganisaties Brancheorganisaties

Producentenorganisaties Brancheorganisaties Producentenorganisaties Brancheorganisaties 9/10/2015 Lea Elst Producentenorganisaties Brancheorganisaties Inleiding Producentenorganisaties (PO/UPO) (startsteun) Brancheorganisaties (BO) Uitbreiding van

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AFRIKAANSE VARKENSPEST (AVP): COMMUNICATIE Nieuw uitvoeringsbesluit van de Europese Commissie van gestemd op 23 november 2018: aanpassing van de zonering door de Europese Commissie Het is belangrijk te

Nadere informatie

Hogere bigvitaliteit in de Nederlandse zeugenhouderij

Hogere bigvitaliteit in de Nederlandse zeugenhouderij Hogere bigvitaliteit in de Nederlandse zeugenhouderij 4 e Voortgangsrapportage Stuurgroep bigvitaliteit 5 Januari 2015. Voortgang verhogen bigvitaliteit in Nederland. Achtergrond. Op 13 november 2009 heeft

Nadere informatie

LARA LANDBOUWRAPPORT Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij

LARA LANDBOUWRAPPORT Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij LARA LANDBOUWRAPPORT 2014 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij VIRA VISSERIJRAPPORT 2014 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij WELKOM Kristof Van Laere Sierteler LARA 2014 Dirk

Nadere informatie

31 Technische resultaten

31 Technische resultaten 31 Technische resultaten De varkenshouderij heeft gedurende de laatste drie decennia een indrukwekkende vooruitgang geboekt. In deze periode, waarin het totaal aantal varkens en het aantal varkens per

Nadere informatie

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX FOCUS 2018 DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX RESULTATEN ENQUÊTE VOORJAAR 2018 INHOUD 1. INDEX OPNIEUW DALEND 1. Index opnieuw dalend Na drie opwaartse rondes daalt de conjunctuurindex van de Vlaamse

Nadere informatie

VOORSTELLING SYNTHESEDOCUMENT VOEDSELVERLIES IN VLAANDEREN

VOORSTELLING SYNTHESEDOCUMENT VOEDSELVERLIES IN VLAANDEREN VOORSTELLING SYNTHESEDOCUMENT VOEDSELVERLIES IN VLAANDEREN Kris Roels, Interdepartementale Werkgroep Voedselverlies Studienamiddag Voedselverlies in Vlaanderen, 15/10/2012 Inhoud Voortraject Synthesedocument

Nadere informatie

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX FOCUS 2017 DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX RESULTATEN ENQUÊTE NAJAAR 2017 INHOUD 1. Index stijgt lichtjes 2. Landbouwsectoren 3. Tuinbouwsectoren 4. Belemmeringen 5. Meer informatie 1. INDEX STIJGT

Nadere informatie

NORMEN EN ECONOMISCHE WAARDERINGEN VOOR: DE RENTABILITEITSINDEX 2012 en HET PRODUCTIEGETAL 2013 VLEESVARKENSHOUDERIJ

NORMEN EN ECONOMISCHE WAARDERINGEN VOOR: DE RENTABILITEITSINDEX 2012 en HET PRODUCTIEGETAL 2013 VLEESVARKENSHOUDERIJ NORMEN EN ECONOMISCHE WAARDERINGEN VOOR: DE RENTABILITEITSINDEX 2012 en HET PRODUCTIEGETAL 2013 VLEESVARKENSHOUDERIJ Wageningen UR Livestock Research berekent jaarlijks de waarderingsnormen voor de rentabiliteitsindex

Nadere informatie

Problematiek varkenshouderij

Problematiek varkenshouderij Problematiek varkenshouderij Vaststellingen Vertrouwensindex Landbouw 2011 van Landbouwkrediet Jozef De Laporte Kenniscenter Landbouw Landbouwkrediet Enquête Landbouwkrediet Berekening vertrouwensindex

Nadere informatie

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Brussel, 20 januari 2016 Uit een studie van de FOD Economie over de Belgische agrovoedingsindustrie blijkt dat de handel tussen 2000 en 2014 binnen de Europese

Nadere informatie

Juli 2012. Update cijfers extreme groeiers in Vlaanderen

Juli 2012. Update cijfers extreme groeiers in Vlaanderen Juli 2012 Update cijfers extreme groeiers in Vlaanderen Evolutie extreme groeiers periode 2004 2007 1 Vanuit een beleidsstandpunt is het verkrijgen en verankeren van meer en meer succesvolle groeiondernemingen

Nadere informatie

Inspirerende cases afzet en vermarkting varkensvlees Isabelle Vuylsteke Inagro Afdeling Dierlijke productie

Inspirerende cases afzet en vermarkting varkensvlees Isabelle Vuylsteke Inagro Afdeling Dierlijke productie Inspirerende cases afzet en vermarkting varkensvlees Isabelle Vuylsteke Inagro Afdeling Dierlijke productie Inhoud Labelling varkensvlees: Stalconcepten Ras differentiatie Alternatieve voeders Labelling

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale Economie

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 23 april 2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot. op de prijzen en de uitvoer. van bepaalde landbouwproducten. september 2015

Impact van de Russische boycot. op de prijzen en de uitvoer. van bepaalde landbouwproducten. september 2015 Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten september 2015 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale

Nadere informatie

ING Zakelijk. Effecten grondstoffenmarkt en varkenshouderij. Iets over ING. Marktontwikkelingen varkenshouderij figuren en grafieken

ING Zakelijk. Effecten grondstoffenmarkt en varkenshouderij. Iets over ING. Marktontwikkelingen varkenshouderij figuren en grafieken ING Zakelijk Effecten grondstoffenmarkt en varkenshouderij Iets over ING Marktontwikkelingen varkenshouderij figuren en grafieken Cor Bruns Sectormanager landbouw 25 september 2012 ING Agrarisch Agrarisch,12

Nadere informatie

VR DOC.1027/2

VR DOC.1027/2 VR 2015 0910 DOC.1027/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het subsidiëren van operationele groepen inzake het Europees Partnerschap voor Innovatie - netwerk voor de productiviteit en duurzaamheid

Nadere informatie

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX FOCUS 2015 DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX RESULTATEN ENQUÊTE NAJAAR 2015 INHOUD 1. Vlaamse conjunctuurindex 2. Landbouw 3. Tuinbouw 4. Belemmeringen 5. Administratieve taken 6. Meer informatie 1.

Nadere informatie

Producenten Organisatie Varkenshouderij

Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten organisaties onder de loep 31 Mei 2016 Beleidsplan Recept voor Duurzaam Varkensvlees Wij bepalen zelf onze toekomst! Van reactief naar proactief (Business

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 20 oktober 2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

4 VARKENS. Beheerscomité Dierlijke Producten. Datum: 20/03/2014

4 VARKENS. Beheerscomité Dierlijke Producten. Datum: 20/03/2014 Titel: Datum: 20/03/2014 Beheerscomité Dierlijke Producten Voorzitter: Verslaggever: Entiteit: Afdeling: Aanwezigen: Agendapunten: Luis CARAZO JIMENEZ Lieve De Smit Departement Landbouw en Visserij Landbouw-

Nadere informatie

Herdefiniëren van voederconversieformule via participatief onderzoek

Herdefiniëren van voederconversieformule via participatief onderzoek Herdefiniëren van voederconversieformule via participatief onderzoek 02/04/2019 Ilias Chantziaras, Dominiek Maes, Isabelle Hoschet, Frederik Leen, Lies Messely, Jef Van Meensel and Sam Millet Voederconversie

Nadere informatie

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX FOCUS 2018 DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX RESULTATEN ENQUÊTE VOORJAAR 2018 INHOUD 1. Index opnieuw dalend 2. Landbouwsectoren 3. Tuinbouwsectoren 4. Belemmeringen 5. Investeringen 6. Meer informatie

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 17 maart 2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

AFLEVERSTRATEGIE BIJ VLEESVARKENS

AFLEVERSTRATEGIE BIJ VLEESVARKENS Spekdikte (gem 12,1) Spekdikte (gem 13,5) Tekst: Norbert Vettenburg (Departement Landbouw en Visserij), Jos Van Thielen (KULeuven/Thomas More) en Bruno Vandorpe (Vives) AFLEVERSTRATEGIE BIJ VLEESVARKENS

Nadere informatie

Castratie van biggen:

Castratie van biggen: De Vlaamse overheid, Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, eenheid DIER en het departement Landbouw en Visserij, afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Castratie van biggen: Afgerond en opgestart

Nadere informatie

Hoe evolueert de aardappelteelt in de toekomst?

Hoe evolueert de aardappelteelt in de toekomst? Hoe evolueert de aardappelteelt in de toekomst? Oudenaarde, 31 januari 2017 Guy Vandepoel, Lid Hoofdbestuur Boerenbond Een sector in expansie BE aardappelproductie groeit sneller ten opzichte van Europese

Nadere informatie

Kansendossier Biologische producten en landbouw. België

Kansendossier Biologische producten en landbouw. België Kansendossier Biologische producten en landbouw België Biologische producten en landbouw in België De vraag naar bioproducten zit in België al enkele jaren in de lift en blijkt bovendien bijzonder crisisbestendig.

Nadere informatie

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX FOCUS 2017 DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX RESULTATEN ENQUÊTE VOORJAAR 2017 INHOUD 1. Index klimt verder uit dal 2. Landbouwsectoren 3. Tuinbouwsectoren 4. Belemmeringen 5. Investeringen 6. Meer informatie

Nadere informatie

MAANDELIJKS OVERZICHT VAN DE PRODUCTIE VAN EN DE HANDEL IN BROEDEIEREN EN KUIKENS (Verordening (EEG) Nr. 1868/77) Deel I

MAANDELIJKS OVERZICHT VAN DE PRODUCTIE VAN EN DE HANDEL IN BROEDEIEREN EN KUIKENS (Verordening (EEG) Nr. 1868/77) Deel I MAANDELIJKS OVERZICHT VAN DE PRODUCTIE VAN EN DE HANDEL IN BROEDEIEREN EN KUIKENS (Verordening (EEG) Nr. 1868/77) Departement Landbouw en Visserij Deel I Land: België Maand: Jaar: 214 1 stuks A. Ingelegde

Nadere informatie

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

De doelstelling van dit rapport is om een goed beeld te geven van de huidige situatie in de varkenshouderij in Vlaanderen.

De doelstelling van dit rapport is om een goed beeld te geven van de huidige situatie in de varkenshouderij in Vlaanderen. Beste lezer, Dit rapport kadert in het project Uitzicht door inzicht, dat mogelijk werd gemaakt door het Agentschap Ondernemen en Vlaanderen in Actie Pact 2020. Met dit project willen de 4 projectpartners,

Nadere informatie

NORMEN EN ECONOMISCHE WAARDERINGEN VOOR: DE RENTABILITEITSINDEX 2006 en HET PRODUCTIEGETAL 2007 VLEESVARKENSHOUDERIJ

NORMEN EN ECONOMISCHE WAARDERINGEN VOOR: DE RENTABILITEITSINDEX 2006 en HET PRODUCTIEGETAL 2007 VLEESVARKENSHOUDERIJ NORMEN EN ECONOMISCHE WAARDERINGEN VOOR: DE RENTABILITEITSINDEX 2006 en HET PRODUCTIEGETAL 2007 VLEESVARKENSHOUDERIJ De Animal Sciences Group berekent jaarlijks de waarderingsnormen voor de rentabiliteitsindex

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

FARMACIJFERS 2014. De geneesmiddelenindustrie in België : een vector voor groei. De kerncijfers

FARMACIJFERS 2014. De geneesmiddelenindustrie in België : een vector voor groei. De kerncijfers FARMACIJFERS 214 De geneesmiddelenindustrie in België : een vector voor groei De kerncijfers Verantwoordelijke uitgever : Catherine Rutten voor pharma.be, Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie

Nadere informatie

Een verkenning van differentiatie op de Belgische markt voor varkensvlees

Een verkenning van differentiatie op de Belgische markt voor varkensvlees WEG MET DE EENHEIDSWORST? Een verkenning van differentiatie op de Belgische markt voor varkensvlees Rapport 2015 WEG MET DE EENHEIDSWORST? Een verkenning van differentiatie op de Belgische markt voor varkensvlees

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 23 februari 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ v.u. Jules Van Liefferinge depotnr. D/2015/3241/316 www.vlaanderen.be/landbouw DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ PRODUCTIEWAARDE, MILJOEN EURO, 2014 overige 167 223 325 512 602 1.460 844 712 355 179 102

Nadere informatie

Polsslag Ondernemend Limburg januari 2017

Polsslag Ondernemend Limburg januari 2017 Polsslag Ondernemend Limburg januari 2017 VKW Limburg en UNIZO Limburg houden de vinger aan de pols van de Limburgse economie POL Themabevraging januari 2017 Outlook 2017 1 Evaluatie 2016 volgens sector

Nadere informatie

Luc Verspreet. Varkensacademie 27/11/2015 BETER EN SNELLER MARKTGERICHT PRODUCEREN, DÉ UITDAGING VOOR DE VOLLEDIGE VARKENSKETEN

Luc Verspreet. Varkensacademie 27/11/2015 BETER EN SNELLER MARKTGERICHT PRODUCEREN, DÉ UITDAGING VOOR DE VOLLEDIGE VARKENSKETEN BETER EN SNELLER MARKTGERICHT PRODUCEREN, DÉ UITDAGING VOOR DE VOLLEDIGE VARKENSKETEN Varkensacademie 27/11/2015 Luc Verspreet Een nieuwe groep FUSIE TUSSEN GROEP WESTVLEES EN GROEP COVALIS STRUCTUUR GROEP

Nadere informatie

1 VARKENSSECTOR MARKTSITUATIE. 1.1 Prijzen. Bijkomende informatie:

1 VARKENSSECTOR MARKTSITUATIE. 1.1 Prijzen. Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 24 augustus 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

nr. 591 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 13 april 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Export pluimveevlees naar Zuid-Afrika - Importheffing

nr. 591 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 13 april 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Export pluimveevlees naar Zuid-Afrika - Importheffing SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 591 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 13 april 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Export pluimveevlees naar Zuid-Afrika - Importheffing Een

Nadere informatie

Studie Landbouwinkomen

Studie Landbouwinkomen Studie Landbouwinkomen Rapport 3 Simulaties Auteurs: Jeroen Buysse UGent David De Pue UGent Uitgevoerd door: Universiteit Gent, Vakgroep Landbouweconomie ILVO, Onderzoeksgroep Farm management In opdracht

Nadere informatie

Beheerscomité dierlijke producten: pluimveevlees en eieren. Lieve De Smit Departement Landbouw en Visserij Afdeling Landbouw- en Visserijbeleid

Beheerscomité dierlijke producten: pluimveevlees en eieren. Lieve De Smit Departement Landbouw en Visserij Afdeling Landbouw- en Visserijbeleid Datum: 17/10/2013 Onderwerp: Beheerscomité dierlijke producten: pluimveevlees en eieren Verslaggever: Entiteit: Afdeling: Lieve De Smit Departement Landbouw en Visserij Afdeling Landbouw- en Visserijbeleid

Nadere informatie

Debriefing dierlijke sectoren

Debriefing dierlijke sectoren Debriefing dierlijke sectoren Sector Rundvlees 25 januari 2019 Runderen 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 /100kg 550 Nationale prijzen runderkarkassen 2013-2018 Categorie A - jonge stieren 525 500 475

Nadere informatie

Productierekening 2005

Productierekening 2005 Productierekening 2005 December 2006 Els Demuynck Els Bernaerts Jonathan Platteau Beleidsdomein Landbouw en Visserij Afdeling Monitoring en Studie (AMS) Leuvenseplein 4 1000 Brussel De productierekening

Nadere informatie

NORMEN EN ECONOMISCHE WAARDERINGEN VOOR: DE RENTABILITEITSINDEX 2011 en HET PRODUCTIEGETAL 2012 VLEESVARKENSHOUDERIJ

NORMEN EN ECONOMISCHE WAARDERINGEN VOOR: DE RENTABILITEITSINDEX 2011 en HET PRODUCTIEGETAL 2012 VLEESVARKENSHOUDERIJ NORMEN EN ECONOMISCHE WAARDERINGEN VOOR: DE RENTABILITEITSINDEX 2011 en HET PRODUCTIEGETAL 2012 VLEESVARKENSHOUDERIJ Wageningen UR Livestock Research berekent jaarlijks de waarderingsnormen voor de rentabiliteitsindex

Nadere informatie

BRENGEN DALEND D AANBOD EN GROEIENDE E EXPORT RUST?

BRENGEN DALEND D AANBOD EN GROEIENDE E EXPORT RUST? BOERENBOND BRENGEN DALEND D AANBOD EN GROEIENDE E EXPORT RUST? Dat onze export zich buiten Europa grotendeels heeft herpakt, hebben we te danken aan de sterk groeiende vraag vanuit China. Dit heeft er,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 21 501-32 Landbouw- en Visserijraad Nr. 874 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

NEIEREN PRIJS CONSUMPT BEDRIJF PRODUCTCATEGORIE LEGHENNEN UITVOER EINDPRODUCTIEWAARDE BEDRIJFSRESULTATEN H3 SCHARRELEIEREN PRODUCTIE

NEIEREN PRIJS CONSUMPT BEDRIJF PRODUCTCATEGORIE LEGHENNEN UITVOER EINDPRODUCTIEWAARDE BEDRIJFSRESULTATEN H3 SCHARRELEIEREN PRODUCTIE Els Bernaerts, Els Demuynck NEIEREN UKSPLUIMVEE EURO EI BEDRIJVEN UITVOER ARBEIDSINKOMEN PRIJS CONSUMPT EINDPRODUCTIEWAARDE BEDRIJFSRESULTATEN ZELFVOORZI SCHARRELEIEREN KIPPENVLEES LEGKIPPEN PRODUCTIE

Nadere informatie

van de heren Karlos Callens en Marc Vanden Bussche, de dames Mercedes Van Volcem en Lydia Peeters en de heer Sas van Rouveroij

van de heren Karlos Callens en Marc Vanden Bussche, de dames Mercedes Van Volcem en Lydia Peeters en de heer Sas van Rouveroij stuk ingediend op 1521 (2011-2012) Nr. 1 6 maart 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de heren Karlos Callens en Marc Vanden Bussche, de dames Mercedes Van Volcem en Lydia Peeters en de heer Sas

Nadere informatie

DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW

DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW FOCUS DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 2015 INHOUD 1. Blik op de productierekening 2. Productiewaarde 3. Intermediair verbruik 4. Netto toegevoegde waarde 5. Meer informatie 6. Overzicht

Nadere informatie

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX

DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX FOCUS 2018 DE VLAAMSE LANDBOUWCONJUNCTUURINDEX RESULTATEN ENQUÊTE NAJAAR 2018 INHOUD 1. INDEX STABIEL 1. Index stabiel De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw blijft nagenoeg gelijk op 79.

Nadere informatie