nr. 591 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 13 april 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Export pluimveevlees naar Zuid-Afrika - Importheffing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nr. 591 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 13 april 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Export pluimveevlees naar Zuid-Afrika - Importheffing"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 591 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 13 april 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Export pluimveevlees naar Zuid-Afrika - Importheffing Een handelsakkoord tussen de Europese Unie en Zuid-Afrika zorgt ervoor dat er vanuit Europa pluimveevlees naar Zuid-Afrika kan worden geëxporteerd zonder importheffingen. Vermits in Zuid-Afrika het kippenvlees in een koudwaterbad wordt gedrenkt, neemt het meer water op dan het Europees kippenvlees dat deze bewerking niet ondergaat. Bijgevolg is de Zuid-Afrikaanse consument meer tuk op het Europees pluimveevlees. De Zuid-Afrikaanse pluimveesector heeft hierop een eerste keer gereageerd in 2014 door een antidumpingclausule te eisen. Met succes, want inmiddels werd een antidumpingheffing opgelegd aan de Europese exporteurs. Die kwamen vooral uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarop heeft de markt zich binnen Europa verlegd, onder meer naar Vlaamse leveranciers van pluimveevlees, die inmiddels meer vlees naar Zuid-Afrika exporteren. De totale export naar Zuid-Afrika vanuit Europa zou immers niet gedaald zijn. Reden te meer voor de Zuid-Afrikaanse producenten om een nieuwe aanval te openen door een beroep te doen op de safeguardclausule, waardoor een heffing van 37% van de waarde van het geëxporteerde product zou worden geheven indien deze wordt toegestaan. Inmiddels hebben alle betrokken partijen een dossier ingediend bij de ITAC, de International Trade Administration Commission of South Africa. Vanuit de Europese instanties zou dit worden bestempeld als een delicaat dossier. Nochtans zal een importheffing allicht geen invloed hebben op de omzet van Zuid-Afrikaans vlees omdat de consument de voorkeur geeft aan ander vlees. In die optiek is de kans reëel dat het Europees vlees zal worden vervangen door vlees uit Brazilië, waarmee Zuid-Afrika eveneens een handelsakkoord blijkt te hebben. 1. Hoeveel pluimveevlees werd jaarlijks vanuit Vlaanderen geëxporteerd naar Zuid- Afrika sinds 2010? 2. Welke andere land- en tuinbouwproducten werden jaarlijks vanuit Vlaanderen geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika sinds 2010? Hoeveel bedroeg het aantal en de handelswaarde? 3. Hoeveel bedroeg de handelsbalans tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika jaarlijks in de periode ? 4. a) Hoeveel en welke land- en tuinbouwproducten worden jaarlijks vanuit Zuid- Afrika in Vlaanderen geïmporteerd sinds 2010? b) Welke jaarlijkse waarde vertegenwoordigt deze import?

2 5. Wat was de impact van de antidumpingheffing op de exportkansen voor Vlaams pluimveevlees naar Zuid-Afrika? 6. Welke impact kan de invoering van de safeguardclausule hebben op de export van Vlaams pluimveevlees naar Zuid-Afrika? 7. a) Vervalt de antidumpingheffing indien de safeguardclausule wordt goedgekeurd? b) Welk concreet verschil betekent dit inzake heffingsniveau op Europees vlees dat in Zuid-Afrika geïmporteerd wordt? 8. a) Wat is de stand van zaken van het dossier rond de safeguardclausule? b) Welk standpunt neemt Vlaanderen hierbij in? c) Welke acties onderneemt Vlaanderen bij Europa om de handelsbelangen van onze producenten en leveranciers van pluimveevlees te vrijwaren? d) Wanneer wordt een uitspraak verwacht? e) Waarom wordt dit dossier beschouwd als zijnde delicaat? 9. Is de kans reëel dat het Europees vlees zal worden vervangen door import vanuit Brazilië indien de safeguardclausule wordt opgelegd aan Europees vlees? 10. Worden ook tegenzetten vanuit Europa overwogen aangaande de import van Zuid- Afrikaanse producten bij ons indien de safeguardclausule zou worden aanvaard? 11. a) Worden vanuit VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en FIT (Flanders Investment & Trade) specifieke acties ondernomen om de Zuid- Afrikaanse markt voor onze land- en tuinbouwproducten te prospecteren? Zo ja, welke acties werden reeds ondernomen? b) Welke acties staan nog op stapel? c) Wat zijn de resultaten? Deze vraag werd gesteld aan de ministers Geert Bourgeois (277), Joke Schauvliege (591).

3 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW GECOÖRDINEERD ANTWOORD op vraag nr. 591 van 13 april 2016 van FRANCESCO VANDERJEUGD 1. De Nationale Bank van België is verantwoordelijk voor de verzameling en de verspreiding van Belgische in- en uitvoercijfers. Er zijn evenwel geen aparte gewestelijke uitvoercijfers voor pluimveevlees beschikbaar. Uitvoer van pluimveevlees van België naar Zuid-Afrika, in ton pluimveevlees Gelet op de opbouw van de vraagstelling vermoed ik dat u bedoelde vanuit Vlaanderen geëxporteerd naar Zuid-Afrika (in plaats van vanuit Vlaanderen geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika ). Ik heb deze vraag dan ook in die zin beantwoord. Uitvoer van de belangrijkste agrarische producten van België naar Zuid-Afrika, in ton (in ton) mout afgeleide producten van cacao (pralines, verwerkte chocolade) diepvriesgroenten aardappelbereidingen veevoeders oliën Uitvoer van de belangrijkste agrarische producten van België naar Zuid-Afrika, in miljoen euro (in miljoen euro) mout 9,2 11,6 8,5 9,3 24,3 16 afgeleide producten van cacao 4,1 5,1 5,7 7,8 6,4 7,8 (pralines, verwerkte chocolade) diepvriesgroenten 1,1 3,8 5,9 4,4 7,8 6,3 aardappelbereidingen 11, ,2 5,8 4,5 veevoeders 3,4 4,2 5,3 3,4 3,6 3,1 oliën 1,6 1,9 2,3 2,5 2,1 2,3 3. De totale handelsbalans tussen België en Zuid-Afrika vertoont een handelstekort. De agrohandelsbalans daarentegen vertoont een positief saldo. HANDELSSALDO (totale handel) (totale handel) HANDELSSALDO (totale handel)

4 De belangrijkste land- en tuinbouwproducten die ons land invoert uit Zuid-Afrika zijn achtereenvolgens wijn, citrusvruchten, druiven, geconserveerde vruchten en fruitbereidingen. Deze vijf producten vertegenwoordigden 80% van de totale import van agrarische producten vanuit Zuid-Afrika in Invoer van de vijf belangrijkste agrarische producten met herkomst Zuid-Afrika, in miljoen euro (in miljoen euro) wijn 20 18,8 18,6 20,6 20,4 20,6 citrusvruchten 10,4 8,3 7,1 7,4 6 7 druiven 7,6 4,8 4 3,5 3,9 4,2 geconserveerde vruchten 3,1 2,2 1,9 1,8 1,2 2 fruitbereidingen 1,7 1 1,4 1,1 1 2,2 Eurostat, verwerking Departement Landbouw en Visserij Invoer van de belangrijkste agrarische producten met herkomst Zuid-Afrika, in ton (in ton) wijn citrusvruchten druiven geconserveerde vruchten fruitbereidingen Eurostat, verwerking Departement Landbouw en Visserij 5. Uit het antwoord op vraag 1 kan worden afgeleid dat de Belgische export van pluimveevlees naar Zuid-Afrika sinds medio 2014, d.i. na het instellen van de antidumpingheffingen die vooral bedrijven uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk troffen, sterk gestegen is. 6. Deze impact zal mogelijks negatief zijn maar kan op dit ogenblik moeilijk ingeschat worden. In principe zullen de verschillende Europese lidstaten eenzelfde impact ondervinden ingeval safeguard measures zou worden ingevoerd. 7. a) Op basis van de informatie die thans beschikbaar is, zou de invoering van de safeguard measures de in 2014 ingestelde antidumpingmaatregel vervangen. b) Vandaag kan pluimveevlees vanuit de Europese Unie tariefvrij geëxporteerd worden naar Zuid-Afrika. In de toekomst zou dan een heffing van 37% ingesteld worden, voor pluimveevlees afkomstig uit alle lidstaten van de Europese Unie. 8. a) ITAC, International Trade Administration Commission of South Africa, heeft de verschillende betrokken partijen om reactie gevraagd en zal deze nu analyseren. Daarna zal zij het dossier overmaken aan de Cooperation Council, de samenwerkingsraad, waarin zowel de Europese Unie als Zuid-Afrika vertegenwoordigd zijn. De Cooperation Council zal dan een definitieve beslissing nemen over dit dossier. ITAC kan in de tussenperiode wel beslissen om al voorlopige maatregelen in te stellen. b) Vlaanderen is zeer bezorgd over de situatie en volgt dit dossier op de voet.

5 c) Tijdens de beheerscomités dierlijke sectoren in maart en april heeft België dit dossier op de agenda geplaatst en de Europese Commissie om een actuele stand van zaken gevraagd. België heeft bij de Europese Commissie aangedrongen op een nauwgezette opvolging van dit dossier. Het FIT-kantoor in Johannesburg staat in nauw contact met Ambabel Pretoria, die op zijn beurt betrokken is bij de demarches van de in Pretoria gevestigde EUdelegatie. Deze laatste probeert te voorkomen dat er nieuwe antidumpingmaatregelen zouden worden uitgevaardigd tegen Europese (en dus ook Belgische) producenten. De EU-delegatie in Pretoria legde al een bezwaarschrift neer bij ITAC. d) Over de timing van het verder verloop van de procedure is geen concrete informatie beschikbaar. e) Zuid-Afrika was in 2015 de belangrijkste afzetmarkt voor pluimveevlees vanuit de Europese Unie, goed voor 13,5% van de totale export. Nieuwe heffingen kunnen een nadelig effect hebben op de export en houden dus een risico op marktverstoring voor de Europese pluimveesector in. 9. De kans bestaat dat Zuid-Afrika de import vanuit de Europese Unie zal vervangen door import uit andere landen. Men gaat er van uit dat Brazilië niet meer kippenproducten zal kunnen uitvoeren. 10. Tot op heden heeft de Europese Commissie hierover geen voorstellen geformuleerd. 11. a) Zuid-Afrika is momenteel geen prioritaire markt voor onze land- en tuinbouwsectoren. De invoer van agro-producten en afgeleiden situeert zich normaliter enkel in de kleine nichemarkt van de rijkere consument. Zuid-Afrika is een wereldproducent en exporteur van fruit en samen met buurland Namibië de belangrijkste exporteur van visserijproducten in Afrika. Het land voert nagenoeg geen groenten in en is, ondanks de uitzonderlijke en enorme droogte waarin het land zich momenteel bevind, nog steeds quasi zelfvoorzienend in voedselproductie. b-c)fit heeft in november 2015 deelgenomen aan de internationale vakbeurs International Food Exhibition in Johannesburg. Deelname aan deze beurs stond uiteraard ook open voor de bedrijven uit de agro-sector, maar geen enkel bedrijf uit deze sector heeft eraan deelgenomen. Momenteel zijn er geen bijkomende acties gepland, maar de toestand wordt door het kantoor van FIT in Johannesburg opgevolgd. VLAM werkt momenteel aan een voorstel van promotieprogramma voor Afrika voor de vlees- en zuivelsector. In overleg met de betrokken sectoren wordt geopteerd voor acties in Oost- en West Afrika. Zuid-Afrika werd niet bij de doellanden opgenomen.

b) Werd er meer bepaald een definitieve heffing ingevoerd na 3 juli 2017?

b) Werd er meer bepaald een definitieve heffing ingevoerd na 3 juli 2017? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 241 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 2 mei 2018 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Export

Nadere informatie

Agrohandelsrapport 2005

Agrohandelsrapport 2005 Agrohandelsrapport 2005 Januari 2007 Johan Janssens Jonathan Platteau Vlaamse Overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij Afdeling Monitoring en Studie (AMS) Leuvenseplein 4 1000 Brussel Inhoudstafel Samenvatting...

Nadere informatie

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// /////

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///// Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 21 april 2016 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2010

De agrarische handel van Nederland in 2010 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Wereldhandel in agrarische producten daalde in met ruim 10%, maar vertoont in weer herstel Nederlandse agrarische export groeit in naar

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2012

De agrarische handel van Nederland in 2012 De agrarische handel van Nederland in 2012 1. Opvallende ontwikkelingen Totale wereldhandel in agrarische producten groeit voor tweede opeenvolgende jaar met ruim 10% Nederlandse agrarische export groeit

Nadere informatie

nr. 869 van LYDIA PEETERS datum: 2 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Fruit- en groentetelers - Europese steun

nr. 869 van LYDIA PEETERS datum: 2 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Fruit- en groentetelers - Europese steun SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 869 van LYDIA PEETERS datum: 2 september aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Fruit- en groentetelers - Europese steun Sinds 2014 wordt met Europees

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2013

De agrarische handel van Nederland in 2013 De agrarische handel van Nederland in 2013 1. Opvallende ontwikkelingen Totale handelsoverschot groeit met 4,5 miljard; aandeel agrarische producten 2 miljard Nederlandse agrarische export neemt in 2013

Nadere informatie

Agrohandelsrapport 2006

Agrohandelsrapport 2006 Agrohandelsrapport 2006 September 2007 Johan Janssens Jonathan Platteau Vincent Samborski Vlaamse Overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij Afdeling Monitoring en Studie (AMS) Ellipsgebouw Koning Albert

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 17 maart 2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Agrohandelsrapport 2007

Agrohandelsrapport 2007 Agrohandelsrapport 2007 Departement Landbouw en Visserij afdeling Monitoring en Studie Johan Janssens Jonathan Platteau Vincent Samborski Agrohandelsrapport 2007 Janssens J., Platteau J., Samborski V.

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2014

De agrarische handel van Nederland in 2014 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Totale Nederlandse handelsoverschot is in gelijk gebleven aan het niveau van ( 47,6 mld.); handelsoverschot agrarische producten komt

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2013

De agrarische handel van Nederland in 2013 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Totale handelsoverschot groeit met 4,5 miljard; aandeel agrarische producten 2 miljard Nederlandse agrarische export neemt in opnieuw

Nadere informatie

DE BUITENLANDSE HANDEL IN LAND- EN TUINBOUWPRODUCTEN

DE BUITENLANDSE HANDEL IN LAND- EN TUINBOUWPRODUCTEN FOCUS DE BUITENLANDSE HANDEL IN LAND- EN TUINBOUWPRODUCTEN STAND VAN ZAKEN IN 2013 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij Afdeling Monitoring en Studie Blik op de buitenlandse agrohandel 1.

Nadere informatie

nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 30 augustus 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Witloof - Evolutie - Export

nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 30 augustus 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Witloof - Evolutie - Export SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 3 augustus 216 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Witloof - Evolutie - Export Witloof, althans grondwitloof,

Nadere informatie

Agrohandelsrapport 2009

Agrohandelsrapport 2009 Agrohandelsrapport 2009 Departement Landbouw en Visserij afdeling Monitoring en Studie Vincent Samborski Johan Janssens Jonathan Platteau Agrohandelsrapport 2009 Vincent Samborski, Johan Janssens, Jonathan

Nadere informatie

LEEUWENDEEL VLAAMSE EXPORT NAAR EU-LIDSTATEN

LEEUWENDEEL VLAAMSE EXPORT NAAR EU-LIDSTATEN Bijlage ANALYSE EXPORTCIJFERS 2018 op basis van een analyse van Flanders Investment & Trade (FIT) van de in- en uitvoercijfers 2018 van de Nationale Bank van België (NBB). LEEUWENDEEL VLAAMSE EXPORT NAAR

Nadere informatie

DE BUITENLANDSE HANDEL IN LAND- EN TUINBOUWPRODUCTEN

DE BUITENLANDSE HANDEL IN LAND- EN TUINBOUWPRODUCTEN FOCUS DE BUITENLANDSE HANDEL IN LAND- EN TUINBOUWPRODUCTEN STAND VAN ZAKEN IN 2012 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij Afdeling Monitoring en Studie Blik op de buitenlandse agrohandel 1.Aandeel

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 19 april 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 21 juni 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DE BUITENLANDSE HANDEL IN LAND- EN TUINBOUWPRODUCTEN

DE BUITENLANDSE HANDEL IN LAND- EN TUINBOUWPRODUCTEN AMS FOCUS 2012 DE BUITENLANDSE HANDEL IN LAND- EN TUINBOUWPRODUCTEN STAND VAN ZAKEN IN 2011 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij Afdeling Monitoring en Studie Blik op buitenlandse agrohandel

Nadere informatie

BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN

BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN FOCUS BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN Stand van zaken 2014 INHOUD 1. Inleiding 2. Aandeel landbouw in Belgische handel 3. Agrarische handel en onderdelen 4. Aandeel van Vlaanderen 5.Effect

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 17 mei 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Agrohandelsrapport 2008

Agrohandelsrapport 2008 Agrohandelsrapport 2008 Departement Landbouw en Visserij afdeling Monitoring en Studie Tom Van Bogaert Johan Janssens Jonathan Platteau Vincent Samborski Agrohandelsrapport 2008 Tom Van Bogaert, Johan

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 19 juli 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 20 oktober 2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen Ten gevolge van de

Nadere informatie

SCHAPEN EN GEITEN. Bijkomende informatie:

SCHAPEN EN GEITEN. Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 21 juni 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG BEHEERSCOMITÉ VARKENS 18 OKTOBER 2018 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Bilaterale handel Vlaanderen - Colombia

Bilaterale handel Vlaanderen - Colombia Bilaterale handel Vlaanderen - Colombia Handelsbalans Vlaanderen - Colombia Onze handel met Colombia is steevast in een handelstekort geëindigd. Dat tekort was op zijn hoogst in 2008: zowat een half miljard

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 30 augustus 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Tijdens jaar 2010: JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

Tijdens jaar 2010: JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW ANTWOORD op vraag nr. 424 van 10 februari 2015 van FRANCESCO VANDERJEUGD 1. Uit analyse van de achterliggende gegevens van de beleidsmatige

Nadere informatie

De buitenlandse handel van België

De buitenlandse handel van België De buitenlandse handel van België 1 ste kwartaal 2010 1 De buitenlandse handel van België na het eerste kwartaal van 2010 (Bron: NBB communautair concept*) Analyse van de cijfers van het eerste kwartaal

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 24 augustus 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Bolivia

De handelsbetrekkingen van België met Bolivia De handelsbetrekkingen van België met Bolivia Algemeen: 2010 (schattingen) BBP 19,4 miljard USD Groeipercentage van het BBP 4,2% Inflatie 7,2% Uitvoer van goederen (FOB) Invoer van goederen (FOB) Handelsbalans

Nadere informatie

nr. 905 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 15 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Hoeveproducten - Ondersteuning

nr. 905 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 15 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Hoeveproducten - Ondersteuning SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 905 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 15 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Hoeveproducten - Ondersteuning Bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds

Nadere informatie

VR DOC.1027/2

VR DOC.1027/2 VR 2015 0910 DOC.1027/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het subsidiëren van operationele groepen inzake het Europees Partnerschap voor Innovatie - netwerk voor de productiviteit en duurzaamheid

Nadere informatie

Bron: Belgische Boerenbond

Bron:  Belgische Boerenbond VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Vraag nr. 41 van 4 september 2014 van DIRK DE KORT Russische sancties - Maatregelen voor land- en

Nadere informatie

Agrohandelsrapport 2010

Agrohandelsrapport 2010 Agrohandelsrapport 2010 2011 Departement Landbouw en Visserij afdeling Monitoring en Studie Auteurs Vincent Samborski Jonathan Platteau Agrohandelsrapport 2010 Vincent Samborski, Jonathan Platteau September

Nadere informatie

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Druiven: Ontwikkeling wereldhandel en aandeel Chili (export) en Nederland (import) 10%

Druiven: Ontwikkeling wereldhandel en aandeel Chili (export) en Nederland (import) 10% wereldhandel in 1000 ton Factsheet druiven oktober FACTSHEET DRUIVEN Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com Groei wereldhandel in druiven, vooral nieuwe markten Zuid en

Nadere informatie

Bilaterale handel Vlaanderen - Cyprus

Bilaterale handel Vlaanderen - Cyprus Bilaterale handel Vlaanderen - Cyprus Handelsbalans Vlaanderen Cyprus (2008 2015) x EUR miljoen export % jaarverloop import % jaarverloop handelsbalans 2002 79,10 29,01 50,1 2003 71,42-9,71% 36,91 +27,24%

Nadere informatie

Internationale handel visproducten

Internationale handel visproducten Internationale handel visproducten Marktmonitor ontwikkelingen 27-211 en prognose voor 212 Januari 213 Belangrijkste trends 27-211 Ontwikkelingen export De Nederlandse visverwerkende industrie speelt een

Nadere informatie

Van stal tot akker: de link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw

Van stal tot akker: de link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw Van stal tot akker: de link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw Vakgroep landbouweconomie, Universiteit Gent Overzicht presentatie Belang van sector Situatie Evolutie Uitdagingen Belang agrovoedingscomplex

Nadere informatie

1 VARKENSSECTOR MARKTSITUATIE. 1.1 Prijzen. Bijkomende informatie:

1 VARKENSSECTOR MARKTSITUATIE. 1.1 Prijzen. Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 24 augustus 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

ZAKENDOEN IN MAROKKO. 1 juli 2019

ZAKENDOEN IN MAROKKO. 1 juli 2019 ZAKENDOEN IN MAROKKO 1 juli 2019 Agenda Wie ben ik? Associatieakkoord EU en Marokko Handelsbelemmeringen in Marokko Hoe zich wapenen tegen handelsbelemmeringen? Wie ben ik? Vóór FIT: ook internationaal

Nadere informatie

3 PLUIMVEE EN EIEREN. Beheerscomité Dierlijke Producten. Datum: 20/03/2014

3 PLUIMVEE EN EIEREN. Beheerscomité Dierlijke Producten. Datum: 20/03/2014 Titel: Datum: 20/03/2014 Beheerscomité Dierlijke Producten Voorzitter: Verslaggever: Entiteit: Afdeling: Aanwezigen: Agendapunten: Luis CARAZO JIMENEZ Lieve De Smit Departement Landbouw en Visserij Landbouw-

Nadere informatie

BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN MET RUSLAND IN 2014

BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN MET RUSLAND IN 2014 FOCUS BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN MET RUSLAND IN 2014 INHOUD 1. Oorzaak van de crisis 2. Algemene evolutie in de EU- 28 3. Algemene evolutie in België 4. Kwantificering van de export naar

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland mei 2019

Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland mei 2019 Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland mei 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dan Pretoria, Zuid -Afrika Wat kunt u verwachten bij deze

Nadere informatie

KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË

KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË ECONOMISCH JAARRAPPORT 27 Federplast.be Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen VZW Association des Producteurs d Articles en Matières Plastiques

Nadere informatie

4 VARKENS. Beheerscomité Dierlijke Producten. Datum: 20/03/2014

4 VARKENS. Beheerscomité Dierlijke Producten. Datum: 20/03/2014 Titel: Datum: 20/03/2014 Beheerscomité Dierlijke Producten Voorzitter: Verslaggever: Entiteit: Afdeling: Aanwezigen: Agendapunten: Luis CARAZO JIMENEZ Lieve De Smit Departement Landbouw en Visserij Landbouw-

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG BEHEERSCOMITÉ VARKENS 19 SEPTEMBER 2018 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 14 december 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 4, 1, en 2, a), en artikel 29, 1, 1 ;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 4, 1, en 2, a), en artikel 29, 1, 1 ; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 mei 2009 betreffende de gemeenschappelijke ordening der markten in de sector groenten

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AFRIKAANSE VARKENSPEST (AVP): COMMUNICATIE Nieuw uitvoeringsbesluit van de Europese Commissie van gestemd op 23 november 2018: aanpassing van de zonering door de Europese Commissie Het is belangrijk te

Nadere informatie

VR DOC.0098/1

VR DOC.0098/1 VR 2019 0102 DOC.0098/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp van decreet houdende instemming

Nadere informatie

VR DOC.0369/2BIS

VR DOC.0369/2BIS VR 2017 2104 DOC.0369/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de ondersteuning van de verstrekking van groenten, fruit en melk aan leerlingen in onderwijsinstellingen DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

IMPACTANALYSE RUSLAND

IMPACTANALYSE RUSLAND Studiedienst Stafmedewerkers Diestsevest 40 3000 Leuven T (016) 28 64 11 F (016) 28 64 09 PERSNOTA Datum 31 juli 2015 Betreft: IMPACTANALYSE RUSLAND 1 ALGEMENE CONTEXT De EU-28 exporteerde in 2013 voor

Nadere informatie

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Brussel, 20 januari 2016 Uit een studie van de FOD Economie over de Belgische agrovoedingsindustrie blijkt dat de handel tussen 2000 en 2014 binnen de Europese

Nadere informatie

Handelingen. Commissievergadering. Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking VOORLOPIGE VERSIE

Handelingen. Commissievergadering. Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking VOORLOPIGE VERSIE vergadering C116 BUI7 zittingsjaar 2012-2013 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking van 19 februari 2013 VOORLOPIGE

Nadere informatie

FACTSHEET Nederland Handelsstroom verse groenten en fruit Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; ;

FACTSHEET Nederland Handelsstroom verse groenten en fruit Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; ; FACTSHEET Nederland Handelsstroom verse groenten en fruit Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com 60% HANDELSSTROOM GROENTEN/FRUIT KOMT UIT BUITENLAND Bijna 10% internationaal

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 18 juni 2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de regeling van subsidies aan ondernemingen voor uitgaven ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

ECONOMISCH JAARVERSLAG RAPPORT ÉCONOMIQUE ANNUEL

ECONOMISCH JAARVERSLAG RAPPORT ÉCONOMIQUE ANNUEL ECONOMISCH JAARVERSLAG 2016-2017 RAPPORT ÉCONOMIQUE ANNUEL 2016-2017 1. Kerncijfers Omzet Export Werkgelegenheid en werkgevers Investeringen Innovatie Conjunctuurvooruitzichten Kerncijfers Omzet Omzet:

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.11.2013 COM(2013) 718 final 2013/0341 (NLE) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief-

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij de directie Europees recht van de FOD Buitenlandse Zaken - Presentatie

Vrijwilligerswerk bij de directie Europees recht van de FOD Buitenlandse Zaken - Presentatie Vrijwilligerswerk bij de directie Europees recht van de FOD Buitenlandse Zaken - Presentatie Jacobs Marie (december 2014) 1 Vrijwilligerswerk bij de directie Europees recht van de FOD Buitenlandse Zaken

Nadere informatie

BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN

BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN FOCUS BUITENLANDSE HANDEL VAN AGRARISCHE PRODUCTEN Stand van zaken 2015 INHOUD 1. Samenvatting 2. Aandeel agrohandel in Belgische handel 3. Aandeel voeding 4. Belgische agrarische handel 5.Aandeel van

Nadere informatie

1. Hoe is de productie voor bio-energiedoeleinden sinds 2013 jaarlijks geëvolueerd?

1. Hoe is de productie voor bio-energiedoeleinden sinds 2013 jaarlijks geëvolueerd? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 136 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 20 januari 2016 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Europees

Nadere informatie

FACTSHEET ZUID AFRIKA

FACTSHEET ZUID AFRIKA 1000 TON FACTSHEET ZUID AFRIKA Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com ZUID AFRIKA BELANGRIJKE SPELER OP WERELDMARKT VERS FRUIT Nederland belangrijkste afnemer Zuid

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 1. Goederenexport van Ierland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Ierse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 1. Goederenexport van het Verenigd Koninkrijk naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Britse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE

Nadere informatie

1 MARKTSITUATIE PLUIMVEE. 1.1 Prijzen. voorzitter: Luis Carazo verslaggever: Lieve De Smit

1 MARKTSITUATIE PLUIMVEE. 1.1 Prijzen. voorzitter: Luis Carazo verslaggever: Lieve De Smit Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 23 april 2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het voorstel van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, gedaan op 23 juni 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het voorstel van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, gedaan op 23 juni 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage I, IV, V, VI, VIII en X bij het besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 1997 betreffende de verplichte bijdragen bestemd voor de promotie

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 1. Goederenexport van Spanje naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Spaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 1. Goederenexport van Zwitserland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zwitserse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

KANSDOSSIER LANDBOUWMACHINES Australië. September 2015

KANSDOSSIER LANDBOUWMACHINES Australië. September 2015 KANSDOSSIER LANDBOUWMACHINES Australië September 2015 Disclaimer Dit rapport is opgesteld door de Economische Afdeling van het. Het is tot stand gekomen door persoonlijke contacten met overheidsinstanties

Nadere informatie

Effecten van Russische boycot op invoer van Europees vlees, zuivel, groente en fruit. Stand van zaken in juni 2015.

Effecten van Russische boycot op invoer van Europees vlees, zuivel, groente en fruit. Stand van zaken in juni 2015. Effecten van Russische boycot op invoer van Europees vlees, zuivel, groente en fruit. Stand van zaken in juni 2015. Siemen van Berkum en Gerben Jukema, LEI Wageningen UR, 24 juni 2015. Hoofdpunten De Nederlandse

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 1. Goederenexport van Canada naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Canadese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

vergadering C90 LAN5 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid

vergadering C90 LAN5 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid vergadering C90 LAN5 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van 20 januari 2010 2 Commissievergadering nr. C90 LAN5 (2009-2010) 20

Nadere informatie

Exportvoorwaarden voor China

Exportvoorwaarden voor China Exportvoorwaarden voor China FEVIA - 18 November 2014 1 Inhoud 1. Organisatie Chinese overheid met betrekking tot import 2. Organisatie FAVV met betrekking tot export 3. Algemene exportvoorwaarden 4. Specifieke

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 23 maart 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VLAM Jaarprogramma 2018

VLAM Jaarprogramma 2018 VLAM Jaarprogramma 2018 Commissie Landbouw Vlaams Parlement 06/12/2017 Guy Vandepoel voorzitter Frans De Wachter algemeen directeur Overzicht Inleiding Vernieuwde missie, visie & strategie Begroting Promotie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Onze Referentie Minbuza 2016.141697 Uw

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 22 februari 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be beheerscomité dierlijke producten 22 september 2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Internationale handel H7 1. Internationale handel. Waarom importeren: 25-2-2013. Waar komt het vandaan?

Internationale handel H7 1. Internationale handel. Waarom importeren: 25-2-2013. Waar komt het vandaan? Internationale handel H7 1 Waar komt het vandaan? Economie voor het vmbo (tot 8,35 m.) Internationale handel Importeren = invoeren (betalen) Exporteren = uitvoeren (verdienen) Waarom importeren: Meer keuze

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1 1. Goederenexport van Australië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Australische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1 1. Goederenexport van Zuid-Korea naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zuid-Koreaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro). Bron: International

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers België-Nederland juni 2019

Handels- en investeringscijfers België-Nederland juni 2019 Handels- en investeringscijfers België-Nederland juni 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. David Mark via Pixabay - brouwerij, België Wat kunt u verwachten

Nadere informatie

Product-info Aubergine

Product-info Aubergine Product-info Aubergine PT 2009 / 58 Oktober 2009/ Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Product-info Aubergine Auteur Peter van der Salm Functie Marktanalist Telefoon 079-3470662

Nadere informatie

De buitenlandse handel van België - 2009 -

De buitenlandse handel van België - 2009 - De buitenlandse handel van België - 2009 - De buitenlandse handel van België in 2009 (Bron: NBB communautair concept*) Analyse van de cijfers van 2009 Zoals lang gevreesd, werden in 2009 de gevolgen van

Nadere informatie

VR DOC.0810/2BIS

VR DOC.0810/2BIS VR 2017 1407 DOC.0810/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de regeling van subsidies aan ondernemingen voor investeringen in maatregelen ter bevordering van het milieu en de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Beheerscomité dierlijke producten: pluimveevlees en eieren. Lieve De Smit Departement Landbouw en Visserij Afdeling Landbouw- en Visserijbeleid

Beheerscomité dierlijke producten: pluimveevlees en eieren. Lieve De Smit Departement Landbouw en Visserij Afdeling Landbouw- en Visserijbeleid Datum: 17/10/2013 Onderwerp: Beheerscomité dierlijke producten: pluimveevlees en eieren Verslaggever: Entiteit: Afdeling: Lieve De Smit Departement Landbouw en Visserij Afdeling Landbouw- en Visserijbeleid

Nadere informatie

Quinoa: Ondanks problemen in Peru wereldhandel op peil gebleven

Quinoa: Ondanks problemen in Peru wereldhandel op peil gebleven TONS Factsheet Quinoa, januari 2018 FACTSHEET QUINOA fruitvegfacts@gmail.com Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; Quinoa: Ondanks problemen in Peru wereldhandel op peil gebleven Bolivia

Nadere informatie

producentenorganisaties (PO's) wettelijk kader Lea Elst

producentenorganisaties (PO's) wettelijk kader Lea Elst producentenorganisaties (PO's) wettelijk kader Lea Elst Producentenorganisaties (wettelijk kader) Inleiding Doelstellingen en voorwaarden Uniek lidmaatschap / contractuele onderhandelingen Praktisch Andere

Nadere informatie