Opleiding voor palliatief referenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opleiding voor palliatief referenten"

Transcriptie

1 istock Opleiding voor palliatief referenten september - november 2019 Forum Palliatieve Zorg - Odisee Hogeschool - Erasmushogeschool Brussel

2

3 De basismodule palliatief referent, georganiseerd vanuit het Forum Palliatieve Zorg en de Brusselse hogescholen Erasmus en Odisee, is bestemd voor zorgverleners die reeds referent zijn in palliatieve zorg in hun setting of die dit willen worden. Je kan inschrijven als je een bachelor- of masterdiploma hebt binnen de zorgverlening. Ook als ASBO, 4de graad of HBO5 - verpleegkundige kan je toegelaten worden, mits voldoende motivatie. Na deze basismodule kan je desgewenst verder gaan met een verdiepingsmodule palliatief deskundige (samen vormt dit het postgraduaat palliatieve zorg). In acht volledige lesdagen (en een evaluatie- en terugkomdag) maken we de referent palliatieve zorg wegwijs in de relevante wetgeving en in de (verdere) uitbouw van de visie en structuur van palliatieve zorg in de eigen organisatie. Er wordt ook dieper ingegaan op aspecten van rouwzorg en voorafgaande zorgplanning, het omgaan met familie van zorgvragers, praktische aanpak van symptomen en symptoombestrijding enz. Van cursisten verwachten we een actieve inbreng aan de hand van onder meer casestudies.

4 DAG 1 Donderdag 19 september u 16.30u 1. Inleiding, leervragen, casuïstiek en kennismaking (Ann Jaques Odisee hogeschool, Dennis Demedts Erasmus en Eva Jacobs Forum Palliatieve Zorg) 2. Inleiding basismodule palliatief referent (Huisarts en CRA Sophie Tobback) 3. Historiek, evolutie en wetgeving van de palliatieve zorg in BelgIë (Ruddy Verbinnen, Algemeen coördinator UAB) 4. Basisconcepten palliatieve zorg, wetgeving en structuren (Vicky Van de Velde, psychologe Forum Palliatieve Zorg) 1. Tijdens deze eerste lesdag wordt het programma en de evaluatieopdracht ingeleid. 2. Daarna volgt een introductie in de referentenopleiding: wat houdt de functie van palliatief referent in? Wat wil ik graag realiseren in het woonzorgcentrum of in een andere setting? Wat zijn mijn ambities? Wat is mijn referentiekader? Wat is haalbaar? 3 en 4. We staan vervolgens stil bij de ontstaansgeschiedenis van palliatieve zorg, de evoluties die we intussen gekend hebben en de manier waarop palliatieve zorg momenteel ingebed is in Vlaanderen en Brussel. We overlopen de wet op palliatieve zorg, de wet op de patiëntenrechten en de euthanasiewetgeving en kijken hoe deze kan geïmplementeerd worden en welke de struikelblokken zijn.

5 DAG 2 Donderdag 26 september Training Voorafgaande Zorgplanning (Robert Geeraert, consulent woonzorg en levenseinde + actrice Inge Verhees) 2. Psychosociale benadering van de patiënt en zijn omgeving (Erik Verliefde, klinisch psycholoog) 1. Het continue proces over nadenken wat je wil of niet wil wanneer je ernstig ziek zou worden en je je wil niet langer kan uitdrukken, jezelf informeren, beslissingen nemen en voorbereiden, tijdig erover spreken met je zorgverleners en naasten en je beslissingen op papier zetten, noemt men voorafgaande zorgplanning. Het vastleggen van je wensen op papier gebeurt via voorafgaande wilsverklaringen. In deze vorming worden eerst de vijf correcte wilsverklaringen toegelicht en tot welke mogelijkheden ze leiden, voor wie ze zijn bestemd, met wie ze worden ingevuld, wie een vertegenwoordiger en vertrouwenspersoon is, welke de troeven en hindernissen van deze wilsverklaringen zijn, enz. Daarna wordt op een zeer interactieve manier a.h.v. rollenspelen met een acteur nagegaan hoe je hierover het best communiceert. 2. Palliatieve zorg heeft ook een diepe psychologische impact op de zorgvrager en zijn omgeving. Hoe laat je het leven eigenlijk los? Hoe verwerk je het verlies van zelfstandigheid en het afhankelijk worden (cognitief, functioneel, somatisch). Hoe ga je om met de emotionele belasting (angst, verdriet, depressie, woede, agressie, schuldgevoel, )? Welke noden bij zorgvrager en familie worden ineens belangrijk en hoe zoeken we het evenwicht tussen draaglast en draagkracht? De overgang van ziektebed naar sterfbed wordt nader bekeken vanuit de persoonlijke en professionele ervaringen van de deelnemers.

6 DAG 3 Donderdag 3 oktober 2019 Praktische aanpak van symptomen en symptoombestrijding (pijn, gastro-intestinaal, ) (Carmino Van Meerhaeghe, hoofdverpleegkundige palliatieve eenheid, AZ Damiaan Oostende) We gaan dieper in op de fysiologie van de pijn, de factoren die pijnbeleving kunnen beïnvloeden, de gevolgen van pijn en de ontkenning van de pijn door de zorgvrager, de zorgverlener en de arts. Verder kijken we hoe we pijn in kaart kunnen brengen middels het bekijken van pijnlokalisatie, pijnkarakter, pijnverloop en intensiteit. De verschillende pijnschalen worden daarbij overlopen. We gaan verder in op pijnmanagement en de palliatieve benadering van gastro-intestinale-, respiratoire-, lever- en urogynaecologische problemen. Ook wordt de voedsel- en vochttoediening in de palliatieve fase behandeld, evenals de palliatieve benadering van neuropsychologische stoornissen. DAG 4 Donderdag 10 oktober 2019 Basisvaardigheden communicatie met de zorgvrager (Jan Blockhuys, communicatiedeskundige Woordzorg) De medisch optimale outcome en de wens van de zorgvrager gaan niet altijd hand in hand. Zorgvragers en dierbaren reageren vaak zeer individueel en emotioneel en dat doen ze vanuit hun copingstijl. Wat zijn monitors en wat zijn blunters? We bekijken de meest voorkomende problemen i.v.m. communicatie met de zorgvrager. Wat wil de zorgvrager eigenlijk en hoe komen we dat te weten? Hoe ondersteunen we de zorgvrager in zijn/haar wensen en hoe verdedigen we ze samen met hem/haar tegenover anderen? Hoe komen we hier tot een consensus?

7 DAG 5 Donderdag 17 oktober Implementatie palliatieve zorg in een organisatie (Robert Geeraert, consulent woonzorg en levenseinde) 2. Existentiële en spirituele pijn en zorg (Kathleen Van Steenkiste, vrijzinnig humanistisch consulent huisvandemens Gent) 1. In deze module behandelen wij aan de hand van de bespreking van eigen ervaringen onder meer volgende thema s: het werken aan een cultuur van eindigheid en bewoners- of cliëntgerichte zorg de competenties van een goede palliatief referente de meerwaarde van een palliatief supportteam het belang van multidiscplinaire samenwerking het werken met individuele leefzorgplannen welke zijn de sterktes en zwaktes van de palliatieve werking van het eigen woonzorgcentrum (de eigen voorziening)? welke verbeterprojecten zouden wij kunnen uitvoeren? 2. Wat is spiritualiteit? Wat is existentiële pijn? Wat doet dit nu met mij? Hoe geven wij dit een plaats in palliatieve zorg? Durf ik daar vragen over stellen? Het is noodzakelijk om hier een taal voor te ontwikkelen en ons eigen te maken om de juiste vragen te kunnen stellen.

8 DAG 6 Donderdag 24 oktober Hoe ethisch zorgoverleg organiseren? Valkuilen en beperkingen (Jan Coel, verpleegkundige PXL) 2. Rouw (Annelien Tack, psychologe PST UZ Brussel) 1. Wat is ethiek in de palliatieve zorg? Hoe maken we ethiek concreter? Welke zijn mogelijke verschillende ethische benaderingen in de zorg? Welke is de visie op levenseinde van mijn organisatie? Aan de hand van eigen casussen bekijken we hoe we een ethisch zorgoverleg kunnen organiseren. 2. Wat is rouw en rouwverwerking? Hoe kijken we tegenwoordig naar verlies en rouw? En rouwen, hoe doen we dat? Als zorgverlener worden we onvermijdelijk geconfronteerd met deze vragen. In deze module worden verlies en rouw bij ziekte en na overlijden besproken. Afscheid nemen, hoe aanwezig te zijn, te steunen en te troosten bij een ingrijpende verlieservaring komen uitgebreid aan bod. We bekijken hoe een rouwende te begeleiden op een verlies- én herstelgerichte manier.

9 DAG 7 Donderdag 7 november Subcutane spuitaandrijver (Lindsay Cool, verpleegkundige Omega vzw) 2. Euthanasie en palliatieve sedatie (Wim Distelmans, radiotherapeut-oncoloog UZ Brussel) 1. Wat zijn indicaties voor het gebruik van de spuitaandrijver? We bespreken de voor- en nadelen. We bekijken welke medicatie al dan niet in de pomp mag. Nadien gaan we praktisch aan de slag en oefenen we aan de hand van casuïstiek. 2. Hoe verloopt een euthanasieprocedure, waarop moet men letten, Hoe kunnen we een echte vraag naar euthanasie van een pseudovraag onderscheiden? Hoe verloopt een euthanasie praktisch en medicotechnisch? Daarnaast wordt de praktijk van palliatieve sedatie toegelicht, en het verschil met euthanasie. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de communicatie met patiënt en familie.

10 DAG 8 Donderdag 14 november Cultuursensitieve palliatieve zorg (Hannie Van den Bilcke, coördinator Forum Palliatieve Zorg) 2. Zelfzorg en teamzorg (Caroline Damman, docent Odisee/Wijkplaats bvba) 1. (Palliatieve) zorg op maat geven is belangrijk, maar niet altijd evident. Hoe geef je goede zorg aan iemand die je nauwelijks kent? In deze les staan we stil bij wat je nodig kan hebben om met een zeer diverse groep van zorgvragers qua sociodemografische kenmerken, culturele achtergrond, leeftijd, enz. om te gaan en de hulpvraag en het zorgaanbod beter op elkaar af te stemmen. We gaan dieper in op thema s zoals kennis over de ander en onszelf, interculturele vaardigheden en attitudes, mogelijke verschillen in noden, aanpak bij diagnose en behandeling, etc. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan we met elkaar in dialoog. 2. Waar ligt onze grens? Kennen we deze goed? Durven we die te bepalen en aangeven? Hoe gaan we daarmee om? Hoe kunnen wij goed voor onszelf zorgen? In deze module staat de zorgverlener centraal, met zijn emoties, angsten, persoonlijkheid, die in een palliatieve zorg- en rouwfase zichzelf ook staande dient te houden (als professional, maar ook als persoon). DAG 9 Donderdag 9 januari 2020 Voormiddag: schriftelijk examen - namiddag: terugkommoment

11 Praktisch De lessen vinden plaats op Odisee Hogeschool, campus Brussel, Warmoesberg 26, 1000 Brussel. Deze campus ligt op wandelafstand van Brussel-Centraal. Een wegbeschrijving vind je via Er zijn vaste wekelijkse lesdagen op donderdag. Er zijn 8 opeenvolgende lesmomenten in het najaar 2019 en één evaluatie- en terugkomdag: 19/09/19, 26/09/19, 03/10/19, 10/10/19, 17/10/19, 24/10/19, 7/11/19, 14/11/19 en 09/01/20 (evaluatie). Kostprijs 550 euro per deelnemer (lunch, drank, cursusmateriaal inbegrepen). Opleidingscheques en Vlaams opleidingsverlof verlof zijn mogelijk. Het getuigschrift van palliatief referent wordt toegekend aan wie minimaal 90% van de lessen van de basismodule heeft bijgewoond én minimaal 50% behaald heeft voor de evaluatieopdracht. Wie niet aan deze voorwaarden voldoet, ontvangt een deelnameattest met vermelding van het effectief gevolgde programma. Info Meer informatie kan je verkrijgen bij Eva Jacobs, coördinator Vorming Forum Palliatieve Zorg, 02/ , vorming@forumpalliatievezorg.be. Voor administratieve inlichtingen kan je terecht bij Ann Jaques (02/ , ann.jaques@odisee.be). Inschrijven Inschrijven kan online via de website van Odisee: Na inschrijven wordt je aanvraagdossier gestart en ontvang je per mail een vragenlijst. De programmacoördinator van het postgraduaat (en ook van de basismodule) zal je aanvraag onderzoeken op basis van de toelatingsvoorwaarden. Na goedkeuring van je dossier wordt de factuur opgestuurd naar het door jou vermelde facturatieadres. Graag betalen voor aanvang van de vorming.

12 Opleiding voor palliatief referenten september - november 2019 in samenwerking met

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN september - november 2018 Forum Palliatieve Zorg - Odisee Hogeschool - Erasmushogeschool Brussel foto uit film Twilight of a life van Sylvain Biegeleisen De basismodule

Nadere informatie

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN september - november 2017 Forum Palliatieve Zorg - Odisee Hogeschool - Erasmus Hogeschool Brussel foto uit film Twilight of a life van Sylvain Biegeleisen De basismodule

Nadere informatie

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN september - november 2017 Forum Palliatieve Zorg - Odisee Hogeschool - Erasmus Hogeschool Brussel foto uit film Twilight of a life van Sylvain Biegeleisen De basismodule

Nadere informatie

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA Regio Vlaams-Brabant November 2016 - Juni 2017 Forum Palliatieve Zorg/Panal foto uit film Twilight of a life van Sylvain Biegeleisen Het Forum Palliatieve

Nadere informatie

Postgraduaat Palliatieve zorg

Postgraduaat Palliatieve zorg Postgraduaat Palliatieve zorg 2017-2018 JE VERWERFT INZICHTEN EN VAARDIGHEDEN IN HET PALLIATIEVE ZORGCONCEPT EN JE LEERT JE BEROEPSHOUDING MET BETREKKING TOT DE PALLIATIEVE ZORG VERDER TE ONTWIKKELEN.

Nadere informatie

VORMINGSBROCHURE

VORMINGSBROCHURE VORMINGSBROCHURE - Woord vooraf Graag bieden we je in - opnieuw een gevarieerd vormingsaanbod aan vanuit W.E.M.M.E.L., het expertisecentrum Waardig Levenseinde. De organisaties die er deel van uitmaken,

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Beste patiënt

Palliatieve zorg. Beste patiënt Beste patiënt Wij zijn er ons van bewust dat de stap naar palliatieve zorg een grote stap is. Als team willen wij u hierbij zoveel mogelijk ondersteunen en helpen. Daarom geven wij u graag de nodige informatie

Nadere informatie

Vormingskrantje September 2009

Vormingskrantje September 2009 Vormingskrantje September 2009 Nieuwe Informatie Vorming georganiseerd door Zorg Saam Complementaire zorg Aromatherapie in de palliatieve zorg 7 en 14/12/09 Rouw Rouw en zingeving 20/11/09 Rouw en verdriet

Nadere informatie

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE 1. INLEIDING De beslissing nemen om te verhuizen naar een WZC is niet vanzelfsprekend. Vele zaken worden afgewogen vooraleer de beslissing valt. Dit ook voor wat het

Nadere informatie

Vormingsbrochure 2011-2012. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00

Vormingsbrochure 2011-2012. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00 Vormingsbrochure 2011-2012 Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende Stovestraat 2A 8600 Diksmuide 051 51 98 00 Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende Woord vooraf Met deze brochure wensen wij

Nadere informatie

Zorg rond levenseinde

Zorg rond levenseinde Zorg rond levenseinde Palliatieve zorg en omgaan met levenseinde op acute geriatrie . De oudere patiënt in het ziekenhuis. Multipathologie : kankerpatiënten cardiovasculaire aandoeningen, COPD, diabetes,dementie,nierfalen,

Nadere informatie

istock VORMINGSBROCHURE

istock VORMINGSBROCHURE istock VORMINGSBROCHURE 2018-2019 SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER JANUARI 1 2 3 4 BASIS ZV PALL REF POSTGRAD PZ LEIFOPLEIDING 5 BASIS VW 6 LEIFOPLEIDING POSTGRAD PZ PV ZV 3 7 8 PALL REF POSTGRAD PZ

Nadere informatie

Vormingskrantje juli 2009

Vormingskrantje juli 2009 Vormingskrantje juli 2009 Nieuwe Informatie Vorming georganiseerd door Zorg Saam Complementaire zorg Aromatherapie in de palliatieve zorg 7 en 14/12/09 Rouw Rouw en zingeving 20/11/09 Rouw en verdriet

Nadere informatie

Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017

Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017 Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017 Deze lijst van onderzoeksvragen kwam tot stand na een bevraging bij de coördinatoren van de regionale netwerken voor palliatieve zorg en de voorzitters van

Nadere informatie

Het palliatief support team

Het palliatief support team Het palliatief support team T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Procedure euthanasie ouderenzorg

Procedure euthanasie ouderenzorg Procedure euthanasie ouderenzorg 1. Euthanasie: Volgens de Belgische wetgeving wordt euthanasie omschreven als het opzettelijk levensbeëindigend handelen door een andere dan de betrokkene op diens verzoek

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Op verhaal komen bij ziekte

PATIËNTEN INFORMATIE. Op verhaal komen bij ziekte PATIËNTEN INFORMATIE Op verhaal komen bij ziekte Als ziekte in je leven komt De confrontatie met een ingrijpende ziekte, ouderdom of rouw doet iedereen wel iets. Heftige emoties kunnen je overspoelen,

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

Vormingsbrochure 2012-2013. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00

Vormingsbrochure 2012-2013. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00 Vormingsbrochure 2012-2013 Vzw Stovestraat 2A 8600 Diksmuide 051 51 98 00 Woord vooraf Met trots bieden wij u de tweede editie van onze vormingsbrochure aan: het ondersteuningsaanbod van het Netwerk Palliatieve

Nadere informatie

ONCOLOGISCHE PROBLEMATIEKEN IN PALLIATIEVE ZORG

ONCOLOGISCHE PROBLEMATIEKEN IN PALLIATIEVE ZORG De rode draad voor de minisymposia van 2017 is: ONCOLOGISCHE PROBLEMATIEKEN IN PALLIATIEVE ZORG De meerderheid van palliatieve patiënten die Panal jaarlijks begeleidt, heeft een oncologische diagnose (70%).

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team PALLIATIEVE ZORG IFPC Turnhout 23 oktober 2017 Hilde Michiels coördinator palliatief support team Palliatieve zorg - definitie Palliatieve zorg is de actieve totaalzorg voor mensen die ongeneeslijk ziek

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Palliatieve Zorg INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN PALLIATIEVE ZORG Palliatieve zorg is de zorg die u ontvangt wanneer genezen niet meer kan en kwaliteit van leven voor u belangrijk is. Als team bieden wij

Nadere informatie

Euthanasie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Euthanasie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Euthanasie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

VORMINGSBROCHURE

VORMINGSBROCHURE VORMINGSBROCHURE 2017-2018 pexels SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER JANUARI 1 2 3 PV VPK 1 4 5 BASIS ZV PALL REF POSTGRAD VPK 6 BASIS VW 7 LEIFNURSES POSTGRAD VPK 8 9 PALL REF POSTGRAD VPK 10 LEIFNURSES

Nadere informatie

Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen

Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen Sandra van den Hof, netwerkcoördinator Palliatieve zorg 20-8-2014 Scholing Palliatieve zorg voor verpleegkundigen Duur van de scholing: 3 dagen Aantal deelnemers

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

Palliatieve sedatie is geen euthanasie. Medische aspecten

Palliatieve sedatie is geen euthanasie. Medische aspecten Palliatieve sedatie is geen euthanasie Medische aspecten Hoe kwam deze richtlijn er? Werkgroep artsen met interesse in palliatieve zorg Uit meerdere regionale ziekenhuizen en 1 ste lijn Meerdere specialiteiten

Nadere informatie

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten DRIEDAAGSE VORMINGSREEKS Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten STUDIEDAG E Het nut van ADL- evaluatie in de diagnostiek van dementie en andere cognitieve aandoeningen In

Nadere informatie

Complementaire Zorg Aromatherapie: initiatie 17/04/2012 Aromatherapie in de palliatieve zorg 15 en 29/05/2012

Complementaire Zorg Aromatherapie: initiatie 17/04/2012 Aromatherapie in de palliatieve zorg 15 en 29/05/2012 Grijs gekleurde aankondigingen zijn nieuw opgenomen initiatieven Vorming georganiseerd door Zorg Saam Vormingskrantje Februari 2012 Complementaire Zorg Aromatherapie: initiatie 17/04/2012 Aromatherapie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten. Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007

Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten. Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007 Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007 Overzicht Inleiding Prevalentie psychosociale problemen Specifieke aspecten bij longkanker

Nadere informatie

Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg. Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X

Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg. Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X Auteurs: Kathleen Leemans, Joachim Cohen Contact: kleemans@vub.ac.be 02/477.47.64 De indicatorenset is ontwikkeld

Nadere informatie

Dankwoord 13. Achtergrond en opzet van de studie Inleiding Onderzoeksmethodes 21

Dankwoord 13. Achtergrond en opzet van de studie Inleiding Onderzoeksmethodes 21 Inhoud Dankwoord 13 DEEL 1 Achtergrond en opzet van de studie 15 1. Inleiding 17 2. Onderzoeksmethodes 21 1. SENTI-MELC studie (Hoofdstukken 6, 7, 8, 9, 15) 21 2. Studie naar de frequentie en kenmerken

Nadere informatie

Hoe omgaan met een verzoek om euthanasie? Een leidraad

Hoe omgaan met een verzoek om euthanasie? Een leidraad Hoe omgaan met een verzoek om euthanasie? Een leidraad Groep Philippus Neri - VZW Sint-Lucia Deze leidraad geldt voor een verzoek om euthanasie door een patiënt bij ondraaglijk psychisch en fysisch lijden.

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning en omgaan met het levenseinde informatie voor patiënten

Voorafgaande zorgplanning en omgaan met het levenseinde informatie voor patiënten Voorafgaande zorgplanning en omgaan met het levenseinde informatie voor patiënten 2 Wilsverklaring en levenseinde Stilstaan bij je levenseinde is nooit gemakkelijk. Toch kan het zinvol zijn erover na te

Nadere informatie

1. Vragenlijst hulpverleners voor overlijden palliatieve eenheid, palliatief supportteam en mobiele thuisequipe Over de patiënt

1. Vragenlijst hulpverleners voor overlijden palliatieve eenheid, palliatief supportteam en mobiele thuisequipe Over de patiënt 1. Vragenlijst hulpverleners voor overlijden palliatieve eenheid, palliatief supportteam en mobiele thuisequipe Over de patiënt Leeftijd Geslacht Diagnose Vragenlijst hulpverlener voor overlijden vraag

Nadere informatie

Palliatieve thuiszorg 21/01, 11 en 25/02,03 en 26/03 en 01/05/2010 Diversiteit in de palliatieve thuiszorg 23/02/2010

Palliatieve thuiszorg 21/01, 11 en 25/02,03 en 26/03 en 01/05/2010 Diversiteit in de palliatieve thuiszorg 23/02/2010 Vormingskrantje December 2009 Nieuwe Informatie Vorming georganiseerd door Zorg Saam Complementaire zorg Aromatherapie in de palliatieve zorg 7 en 14/12/09 Rouw De betekenis van levensverhalen in de zorg

Nadere informatie

CONCEPT. Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen. Sandra van den Hof, netwerkcoördinator Palliatieve zorg. Definitief, juni 2017

CONCEPT. Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen. Sandra van den Hof, netwerkcoördinator Palliatieve zorg. Definitief, juni 2017 CONCEPT Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen Sandra van den Hof, netwerkcoördinator Palliatieve zorg 2018 Definitief, juni 2017 Scholing Palliatieve zorg voor verpleegkundigen 2018 Duur van

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Palliatieve zorg. Palliatieve zorg 1

Patiënteninformatie. Palliatieve zorg. Palliatieve zorg 1 Patiënteninformatie Palliatieve zorg Palliatieve zorg 1 Palliatieve zorg Palliatief team Martini Ziekenhuis Telefoon: (050) 524 5610 E-mail: palliatiefteam@mzh.nl Inleiding Palliatieve zorg is de zorg

Nadere informatie

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg?

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? 2 Definitie Palliatieve zorg (WHO 2002) Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten,

Nadere informatie

Bemiddeling in Sociale Zaken en in Familiale Zaken

Bemiddeling in Sociale Zaken en in Familiale Zaken 2011-2012 postgraduaat Bemiddeling in Sociale Zaken en in Familiale Zaken www.erasmushogeschool.be partner in de Universitaire Associatie Brussel Het belang van bemiddeling Bemiddeling is vermoedelijk

Nadere informatie

Psychologische ondersteuning van patiënt, familie en hulpverlener. Inge Bossuyt, verpleegkundige palliatief support team UZ Leuven

Psychologische ondersteuning van patiënt, familie en hulpverlener. Inge Bossuyt, verpleegkundige palliatief support team UZ Leuven Psychologische ondersteuning van patiënt, familie en hulpverlener Inge Bossuyt, verpleegkundige palliatief support team UZ Leuven Inhoud 1. Zorgattitude van alle hulpverleners 2. Hoe beleving en bekommernis

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. postgraduaat. Geestelijke Gezondheidszorg. Januari december Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. postgraduaat. Geestelijke Gezondheidszorg. Januari december Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 postgraduaat Geestelijke Gezondheidszorg Januari 2014 - december 2014 Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Postgraduaat Geestelijke Gezondheidszorg Dit postgraduaat wordt georganiseerd

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Een planning die zorg vraagt WZC Onze Lieve Vrouw WAT IS VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING? Welke zorg zou u wensen indien u ernstig ziek zou worden? Wilt u een levensverlengende behandeling

Nadere informatie

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong COP-zorg Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg Hein Visser, Mira Jong Wie, wat, waar is COP zorg COP zorg: consultteam ondersteunende en palliatief zorg Nurse based team: verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

INDICATORENFICHES VOOR KWALITEITSMETING PALLIATIEVE ZORG

INDICATORENFICHES VOOR KWALITEITSMETING PALLIATIEVE ZORG INDICATORENFICHES VOOR KWALITEITSMETING PALLIATIEVE ZORG Kathleen Leemans, Joachim Cohen, Lieve Van den Block, Robert Vander Stichele, Luc Deliens - Vrije Universiteit Brussel 2013 Vragenlijst hulpverleners

Nadere informatie

Palliatieve zorgen. Studentenbrochure

Palliatieve zorgen. Studentenbrochure Palliatieve zorgen Studentenbrochure 01. Inleiding Binnenkort loop je stage op de palliatieve eenheid en het palliatief support team (PST). Deze brochure is een voorbereiding op jouw stage. De bedoeling

Nadere informatie

Zorg in de laatste levensfase. Agnes van der Heide Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC

Zorg in de laatste levensfase. Agnes van der Heide Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Zorg in de laatste levensfase Agnes van der Heide Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Verschillen Nederland buitenland Palliatieve zorg is geen specialisme Palliatieve zorg is in principe

Nadere informatie

vormingsbrochure VTO palliatieve zorg Brussel-Halle-Vilvoorde 2015-2016

vormingsbrochure VTO palliatieve zorg Brussel-Halle-Vilvoorde 2015-2016 Driemaandelijkse nieuwsbrief van Netwerk Palliatieve Zorg BHV vzw, speciale editie van de nieuwsbrief - jaargang - nr 39 - juli/aug/sept 2015 erkenningsnummer P508816, afgiftekantoor 9300 Aalst 1, afzendadres:

Nadere informatie

www.leif.be LevensEinde InformatieForvm Opleidingen Vormingsbrochure academiejaar 2011-2012 Leifl ijn 078 15 11 55

www.leif.be LevensEinde InformatieForvm Opleidingen Vormingsbrochure academiejaar 2011-2012 Leifl ijn 078 15 11 55 LevensEinde InformatieForvm Opleidingen Het LEIF project is een open initiatief en bestaat uit mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE

Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie SEL Zuid-West-Vlaanderen Lokale Steunpunten Thuiszorg 18 mei, 15 juni en 27 juni 2017 VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE Halve eeuw medische spitstechnologie

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Balans in evenwicht. Praktische tips voor familieleden van een palliatieve persoon. Ann Herman St. Jozefskliniek Izegem 27/09/11

Balans in evenwicht. Praktische tips voor familieleden van een palliatieve persoon. Ann Herman St. Jozefskliniek Izegem 27/09/11 Balans in evenwicht Praktische tips voor familieleden van een palliatieve persoon Historiek Binnen de werkgroep Sociaal werk van de Federatie Palliatieve Zorg werkten we geruime tijd rond de taakinhoud

Nadere informatie

Dossier Voorafgaande zorgplanning

Dossier Voorafgaande zorgplanning Dossier Voorafgaande zorgplanning Elk jaar komen heel wat mensen in een situatie terecht waarin ze, omwille van een onomkeerbare coma, dementie of een andere aandoening, niet meer in staat zijn om zelf

Nadere informatie

Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen kwetsbaarheid en veerkracht 4, 11, 18, 25 en 26/6/12

Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen kwetsbaarheid en veerkracht 4, 11, 18, 25 en 26/6/12 Grijs gekleurde aankondigingen zijn nieuw opgenomen initiatieven Vorming georganiseerd door Zorg Saam Juni 2012 Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen

Nadere informatie

Palliatieve eenheid Onthaalbrochure

Palliatieve eenheid Onthaalbrochure Palliatieve eenheid Onthaalbrochure INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUD Op de Palliatieve eenheid 4 Opname 5 Wat breng je mee? 6 Onze doelstellingen 6 Inrichting zorgeenheid 7 Bezoek 8 Het team 8 Financiële

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

GRENZEN IN HET BIEDEN VAN ZORG : DE PRAKTIJK..

GRENZEN IN HET BIEDEN VAN ZORG : DE PRAKTIJK.. GRENZEN IN HET BIEDEN VAN ZORG : DE PRAKTIJK.. Katrien Naudts Diensthoofd Zorgkwaliteit Domeinverantwoordelijke Ethisch zorg verlenen 1 Overzicht 1.Inleiding 2.Onderzoek Artevelde Hogeschool 3.Stappenplan

Nadere informatie

Palliatieve zorg in de eerste lijn. Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg

Palliatieve zorg in de eerste lijn. Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg Palliatieve zorg in de eerste lijn Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg Palliatieve zorg Geen Cure, maar Care streven naar een comfortabel einde Als genezing niet meer mogelijk

Nadere informatie

Gedeelde zorg rond het levenseinde

Gedeelde zorg rond het levenseinde Gedeelde zorg rond het levenseinde Vroegtijdige zorgplanning Gedeelde zorg rond het levenseinde U als bewoner én wijzelf denken we wel eens aan sterven. We worden geconfronteerd met onze diepste vragen

Nadere informatie

Vormingsbrochure 2014-2015. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00

Vormingsbrochure 2014-2015. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00 Vormingsbrochure 2014-2015 Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende Stovestraat 2A 8600 Diksmuide 051 51 98 00 Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende Inhoud 1. Basiscursus palliatieve zorg 2.

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Zorg rond het levenseinde

Zorg rond het levenseinde Groeningelaan 7 8500 Kortrijk Tel.nr. 056/24 52 71 Faxnr. 056/24.52.64 Zorg rond het levenseinde Zorg rond het levenseinde 12 Voor meer informatie over voorgaande onderwerpen, kan u contact opnemen met

Nadere informatie

Visie : Palliatieve zorgen

Visie : Palliatieve zorgen Indien op een gegeven ogenblik een curatieve therapie geen hulp meer brengt en de mens zich geconfronteerd ziet met het onvermijdelijke, wordt hij bevangen door angst en pijn. Het is moeilijk om dragen,

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek Samen uw zorg tijdig plannen Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Een naaste die met u meedenkt...3 1.2 Gespreksonderwerpen...3 2. Belangrijke vragen...3 2.1 Lichamelijke veranderingen...3

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

Interculturele communicatie

Interculturele communicatie Interculturele communicatie 11 november 2014 Andre van Houwelingen, Klinisch psycholoog, psychotherapeut Medisch Centrum Haaglanden 1 Programma Inleiding en kennismaking Wat is cultuur Wat is communicatie

Nadere informatie

Casus Hoe wensen mensen te sterven? Samen werken rond. vroegtijdige zorgplanning. Samen werken rond. Vroegtijdige Zorgplanning

Casus Hoe wensen mensen te sterven? Samen werken rond. vroegtijdige zorgplanning. Samen werken rond. Vroegtijdige Zorgplanning DEELSEL Gent : (SEL : samenwerking Eerste Lijn) Samen werken rond vroegtijdige zorgplanning Samen werken rond Vroegtijdige Zorgplanning Palliatieve Zorg Gent-Eeklo Uitgangspunt van dit project : Toename

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie

Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie Groeien in leven en sterven Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie Dr. Alexander Verstaen (psycholoog) Centrum PERENNIS Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

Nadere informatie

Brochure. Medisch - ethische zaken

Brochure. Medisch - ethische zaken Brochure Medisch - ethische zaken Informatie vanuit Wittenbergzorg over medisch-ethische zaken In een veranderende maatschappij en een veranderend zorglandschap wil Wittenbergzorg kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

WAAR GERIATRIE EN PALLIATIEVE ZORG ELKAAR ONTMOETEN

WAAR GERIATRIE EN PALLIATIEVE ZORG ELKAAR ONTMOETEN WAAR GERIATRIE EN PALLIATIEVE ZORG ELKAAR ONTMOETEN Studiedag werkgroep PST 08 februari 2019 Mathias Demuynck (geriater) Aurélie Van Lancker (geriatrisch verpleegkundige) WAAR GERIATRIE EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen of ouder en kwetsbaar bent, kunnen er vragen rijzen over het levenseinde. Deze fase van het

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

Zorgpad Stervensfase. Lia van Zuylen, internist-oncoloog. Kenniscentrum Palliatieve Zorg Erasmus MC, Rotterdam

Zorgpad Stervensfase. Lia van Zuylen, internist-oncoloog. Kenniscentrum Palliatieve Zorg Erasmus MC, Rotterdam Zorgpad Stervensfase Lia van Zuylen, internist-oncoloog Kenniscentrum Palliatieve Zorg Erasmus MC, Rotterdam Inhoud Herkenning stervensfase Inhoud van Zorgpad Stervensfase Onderzoeksresultaten Zorgpad

Nadere informatie

Het opzettelijk verlagen van het bewustzijn van een patiënt in de laatste levensfase met als doel anderszins onbehandelbaar lijden te verlichten en

Het opzettelijk verlagen van het bewustzijn van een patiënt in de laatste levensfase met als doel anderszins onbehandelbaar lijden te verlichten en Het opzettelijk verlagen van het bewustzijn van een patiënt in de laatste levensfase met als doel anderszins onbehandelbaar lijden te verlichten en niet het leven te bekorten. Op verzoek van de regering

Nadere informatie

Postgraduaat familiale bemiddeling

Postgraduaat familiale bemiddeling Postgraduaat familiale bemiddeling Academiejaar 2011-2012 Ernstige familiale conflicten en echtscheiding zijn vaak pijnlijk en ingrijpend. De problemen die zich stellen, zijn niet alleen van emotionele,

Nadere informatie

dame van 74 jaar verblijft thuis met echtgenoot drie dochters, dichtbij en aktief betrokken cognitief beperkt volkse vrouw

dame van 74 jaar verblijft thuis met echtgenoot drie dochters, dichtbij en aktief betrokken cognitief beperkt volkse vrouw dame van 74 jaar verblijft thuis met echtgenoot drie dochters, dichtbij en aktief betrokken cognitief beperkt volkse vrouw antecedenten: diabetes mellitus ethyl ++ diverse fracturen tgv valpartijen cholecystectomie

Nadere informatie

Vormingsbrochure 2008

Vormingsbrochure 2008 Vormingsbrochure 2008 Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven vzw Waversebaan 220 3001 Heverlee Tel. 016-23 91 01 Fax 016-23 81 73 e-mail: palliatief.netwerk@skynet.be www.panal.be VOORWOORD Beste lezer,

Nadere informatie

2013-2014. vormingsbrochure. België - Belgique P.B. 9300 Aalst 1 BC10744. VTO palliatieve zorg. Brussel-Halle-Vilvoorde

2013-2014. vormingsbrochure. België - Belgique P.B. 9300 Aalst 1 BC10744. VTO palliatieve zorg. Brussel-Halle-Vilvoorde België - Belgique P.B. 9300 Aalst 1 BC10744 Driemaandelijkse nieuwsbrief van Netwerk Palliatieve Zorg BHV vzw, speciale editie van de nieuwsbrief - jaargang 8 - nr 31 - juli/aug/sept 2013 erkenningsnummer

Nadere informatie

Janny Teule Yvonne Zelders Academie voor Verpleegkunde Lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering

Janny Teule Yvonne Zelders Academie voor Verpleegkunde Lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering Psychosociale Ondersteuning van Ouders met Kanker Janny Teule Yvonne Zelders Academie voor Verpleegkunde Lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering Opbouw presentatie Ontwikkelingtraject POOK-training

Nadere informatie

Zorg rondom het levenseinde

Zorg rondom het levenseinde Zorg rondom het levenseinde Waar de zorg om mensen gaat Waar de zorg om mensen gaat Zorg in de laatste levensfase Als genezing niet meer mogelijk is In de laatste fase van ons leven kunnen we voor belangrijke

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren. Voorbeeld Informatiefolder, versie 2010 IKNL locatie Rotterdam

INFORMATIEFOLDER. BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren. Voorbeeld Informatiefolder, versie 2010 IKNL locatie Rotterdam INFORMATIEFOLDER BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren Inleiding Het netwerk palliatieve zorg Zeeland is opgericht in 2009, met als doel de toegankelijkheid en de kwaliteit van palliatieve zorgverlening

Nadere informatie

Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde

Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde KWB Baal 15 februari 2016 1 Praten over je levenseinde Dat is voor later, ik wil daar nu nog niet aan denken Ik ben nog gezond en in de bloei van mijn

Nadere informatie

www.chroniccaretienenlanden.be kansarmoede en alleenstaanden samenvatting plaats van overlijden Vlaams Gewest Zorgregio 112 Tienen Stad Tienen Thuis Ziekenhuis Bejaardentehuis Andere Openbare weg Werkplaats

Nadere informatie

Scholingen Najaar 2015

Scholingen Najaar 2015 Scholingen Najaar 2015 verpleegkundigen en verzorgenden Expertisecentrum Palliatieve Zorg Basiscursus Palliatieve Zorg verpleegkundigen De basistraining Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen besteedt

Nadere informatie

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen IKNL, lid van coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen Informatie voor mensen met hartfalen die palliatieve zorg krijgen of daar binnenkort voor in aanmerking

Nadere informatie

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Klinisch redeneren doen we in feite al heel lang. VUmc Amstel Academie heeft hiervoor een systematiek ontwikkeld, klinisch redeneren in 6 stappen, om gedetailleerd

Nadere informatie

Palliatieve sedatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Palliatieve sedatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Palliatieve sedatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Informatiebrochure. Palliatief Support Team. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Palliatief Support Team. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Palliatief Support Team I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Leden van het palliatief supportteam 6 Bij wie kan je terecht? Coördinerend palliatief arts 7 Zorgcoördinator

Nadere informatie

Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven. Academiejaar 2013-2014

Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven. Academiejaar 2013-2014 Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven Academiejaar 2013-2014 Dienst Voortgezette Opleidingen KAHO Sint-Lieven, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent Preventieadviseur Basismodule

Nadere informatie

Guy Hannes Coördinator PNAT

Guy Hannes Coördinator PNAT Dementie : palliatieve benadering? Guy Hannes Coördinator PNAT Palliatieve zorg = van alle tijden Een waardig afscheid, omringd door geliefden Voedingsbodem vooruitgang van de geneeskunde : we leven langer.

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Uw specialist heeft u verteld dat u ongeneeslijk ziek bent. Niet meer kunnen genezen is een bericht met ingrijpende gevolgen en het valt niet mee om hier

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG In de tjongerschans

PALLIATIEVE ZORG In de tjongerschans PALLIATIEVE ZORG In de tjongerschans Alie Timmer Marieke van Harskamp Disclosure sheet Palliatieve zorg in de Tjongerschans Inleiding Palliatieve zorg: definitie en meer. Markering Behoeften Kenmerken

Nadere informatie

OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A

OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A Contactpersoon (inhoudsdeskundige): via campus Dirk Martens te Aalst: tel.: 053 72 71 70 of per e-mail: dany.verhertbrugge@odisee.be Vanaf het academiejaar 2012-2013

Nadere informatie

TEAM PELVIENE ONCOLOGIE

TEAM PELVIENE ONCOLOGIE TEAM PELVIENE ONCOLOGIE KANKERCENTRUM Onco_pelv_013 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE / INHOUD(SOPGAVE) 01 Waarvoor kan u terecht bij het team Pelviene Oncologie? 3 02 Hoe kunt u ons bereiken? 4 04 Wie

Nadere informatie

Van curatief naar palliatief: moeilijke communicatie

Van curatief naar palliatief: moeilijke communicatie Van curatief naar palliatief: moeilijke communicatie Het belang van communicatie in palliatieve zorg Sofie Eelen psychologe PST AZ St Jozef Malle Van curatief naar palliatief Communicatie: van curatief

Nadere informatie