Vormingsbrochure Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende Diksmuide

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vormingsbrochure 2012-2013. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00"

Transcriptie

1 Vormingsbrochure Vzw Stovestraat 2A 8600 Diksmuide

2

3 Woord vooraf Met trots bieden wij u de tweede editie van onze vormingsbrochure aan: het ondersteuningsaanbod van het Netwerk Palliatieve Zorg voor het werkjaar Wij hopen hiermee professionelen actief binnen palliatieve zorg te ondersteunen in hun deskundigheid. Het pakket aan basiscursussen wordt uitgebreid. Naast twee reeksen op eigen locatie organiseert het Netwerk een basiscursus in Oostende. De samenwerking met het VOVB resulteert in de mogelijkheid om opleidingscheques te aanvaarden. Een basiscursus biedt een medewerker de ultieme kans om de wereld van palliatieve zorg te ontdekken en ervaringen uit te wisselen met collega s uit andere organisaties. Medewerkers die reeds een basisopleiding volgden en zich wensen te verdiepen, kunnen de jaaropleiding tot referentiepersoon volgen. Deze opleiding wordt in samenwerking met de andere West-Vlaamse Netwerken en de provincie West- Vlaanderen georganiseerd. Het Netwerk breidt in het werkjaar haar intervisie-aanbod uit. Naast intervisie voor referentiepersonen uit de woon en zorgcentra voorziet het Netwerk ook een intervisiegroep voor psychologen werkzaam in palliatieve zorg. Deelnemers ervaren deze werkvorm als verdiepend en leerrijk. Wie zich in specifieke thema s wil bijscholen, vindt zeker en vast zijn gading in de terugkommomenten. Deelnemers aan intervisie kunnen deze terugkommomenten gratis bijwonen. Voorzieningen die hun eigen medewerkers verder willen vormen, kunnen bij ons terecht voor vormingen op maat. In deze sessies, aangeboden binnen de eigen organisatie, komen specifieke thema s aan bod met betrekking tot palliatieve zorg. Wenst u meer informatie over ons vormingsaanbod, neem contact op met Karine Depuydt Vormingsverantwoordelijke info@paliatieve.be Inlichtingen betreffende inschrijvingsmodaliteiten, attesten, opleidingscheques en educatief verlof vindt u bij de betreffende vorming en achteraan deze brochure. Wij hopen u binnenkort te ontmoeten op onze vormingsinitiatieven! Het Tel:

4 Inhoud 1. Basiscursus palliatieve zorg 2. Opleiding referentiepersoon palliatieve zorg 3. Verdere vorming 3.1. Algemeen 3.2. Verdere vorming voor referentiepersonen palliatieve zorg WZC 3.3. Ondersteuningsaanbod voor psychologen werkzaam in palliatieve zorg 3.4. Terugkommomenten Pijn en symptoomcontrole voor gevorderden Rouw bij ouderen Gastro-intestinale problemen bij palliatieve patiënten Voeding en vocht in de terminale fase 4. Vorming op maat 4.1. Algemeen 4.2. Praktisch gebruik van de spuitaandrijver 4.3. Spel Palli-Anders 5. Regionale werkgroep personen met verstandelijke beperking en palliatieve zorg 6. Documentatiecentrum 7. Regio-overschrijdende initiatieven 7.1. Federatie Palliatieve Zorgen Vlaanderen 7.2. Negende Vlaams Congres Palliatieve Zorg 7.3. LEIF Kalender ondersteuningsaanbod Algemene inlichtingen

5 1. Basiscursus Palliatieve Zorg Doelgroep Paramedici, verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers die palliatieve patiënten begeleiden Doelstelling Verwerven van kennis en inzicht met betrekking tot palliatieve zorg Verwerven van basisvaardigheden in het omgaan met patiënt en familie ineen palliatieve situatie Attitudevorming met betrekking tot omgaan met (eigen) sterven, verlies, rouw. Programma Inleiding in palliatieve zorg Communicatie: basisprincipes en omgaan met de patiënt Communicatie: omgaan met familie Communicatie: omgaan met waarheid Communicatie: omgaan met artsen, collega s en leidinggevenden Existentiële pijn Pijn- en symptoomcontrole Comfortzorg Beslissingen rond het levenseinde Zorg voor mezelf Omgaan met rouw Implementatie palliatieve zorg in de voorziening en evaluatie De lesgevers wisselen theoretische inzichten af met praktische oefeningen. Zij voorzien voldoende tijd voor persoonlijke ervaringen, vragen en casuïstiek. Interactie in kleine groepjes, ervaringsoefeningen en momenten van zelfreflectie vragen van de cursist een engagement. Tel:

6 Data en tijdstippen Najaar 2012 (Diksmuide): 18 en 25 september, 2, 9, 16 en 23 oktober van 9u30 tot 16u30 (volzet) Najaar 2012 (VOVB Oostende) : 6, 13, 20 en 27 november, 4 en 11 december van 9u30 tot 16u30 Voorjaar 2013 (Diksmuide): 16, 23 en 30 april, 7, 14 en 21 mei van 9u30 tot 16u30 Aantal deelnemers Minimum 10 maximum 16 Kostprijs 280 syllabus, drank en versnaperingen inbegrepen. Betaald educatief verlof werd aangevraagd. Wij aanvaarden opleidingscheques. Deze cursussen worden georganiseerd in samenwerking met VOVB Oostende. Lesgevers De vormingsmedewerkers zijn deskundig op vlak van palliatieve zorg. Zij kunnen vanuit praktijkervaring en een degelijke opleiding hun kennis en vaardigheden overbrengen. Zij zijn verbonden aan het Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek- Oostende. Locatie Twee lessenreeksen gaan door in de lokalen van het Netwerk, Stovestraat 2A, 8600 Diksmuide. De cursus van Oostende gaat door in de lokalen van het HBOV en kadert binnen de verdergezette opleidingen van VOVB, Frère Orbanstraat 145A, 8400 Oostende. Inschrijvingen Alle inschrijvingen gebeuren via het.

7 2. Opleiding tot referentiepersoon palliatieve zorg Doelgroep De opleiding richt zich tot medewerkers werkzaam in een woonzorgcentrum of in de thuiszorg die de basisopleiding palliatieve zorg gevolgd hebben en die de functie van referentiepersoon palliatieve zorg invullen of deel uitmaken van een palliatief support team. Doelstellingen De opleiding sluit aan bij de basisopleiding palliatieve zorg en is een verdere uitdieping van specifieke aspecten. Naast het aanreiken van inzichten en kaders, wordt er vooral ervaringsgericht gewerkt om te groeien in deskundigheid in het bewogen omgaan met palliatieve bewoners/patiënten en families. Dit vraagt de bereidheid om stil te staan bij eigen omgaan met emoties, verlies, dood en rouw en vanuit de eigen levenservaring te willen groeien tot grotere beschikbaarheid en meer relatiegerichte zorg. Essentieel voor deze opleiding is de sfeer van veiligheid, respect en betrokkenheid. Bij een recente of acute verliessituatie, bij depressie of bij twijfel tot deelname, is overleg met de verantwoordelijken van de opleiding mogelijk. Inzicht verwerven in communicatieve vaardigheden. Inzicht verwerven in groepsvorming en multidisciplinair samenwerken. Op een ervaringsgerichte manier leren in contact treden met de palliatieve bewoners/patiënt en zijn naasten. Uitdiepen van de basisprincipes van pijn- en symptoomcontrole bij palliatieve bewoners/patiënten. Vaardigheden ontwikkelen in het omgaan met emotionele en spirituele pijn. Inzicht verwerven in de uitbouw en integratie van palliatieve zorg in een zorgsetting. Basisvaardigheden ontwikkelen in het omgaan met een ethisch denkkader. Tel:

8 Inhoud Communicatie in groepen Luisterend begeleiden Omgaan met verlies en dood Omgaan met macht, onmacht, conflicten en grenzen Omgaan met familie Pijn- en symptoomcontrole Emotionele zorg Spirituele zorg Presentie in de palliatieve zorg Aanraking en nabijheid Ethisch handelen Uitbouw en integratie van palliatieve zorg De regelgeving omtrent palliatieve zorg Lesgevers Medewerkers Netwerken Palliatieve Zorg West-Vlaanderen en gastdocenten Data De vorming vindt plaats tussen februari en november 2013 om de twee weken, telkens van 8u30 tot 16u30. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Netwerk Palliatieve Zorg Zuid West-Vlaanderen. Locatie De vorming gaat door in Roeselare; de locatie is echter nog niet gekend. Aantal deelnemers Minimum 16 maximum 18 Inschrijving Educatief verlof is aangevraagd. Informatie en inschrijving bij Netwerk Palliatieve Zorg Zuid West-Vlaanderen vzw, Tel: of palnet.zwvl@yucom.be

9 3. Verdere vorming 3.1. Algemeen Met het organiseren van intervisie en terugkommomenten wenst het netwerk medewerkers de kans te bieden om zich te verdiepen in deelaspecten van palliatieve zorg. Het netwerk voorziet intervisie voor twee specifieke doelgroepen: - referentiepersonen palliatieve zorg van de WZC - psychologen werkzaam in palliatieve zorg Intervisie is een werkvorm waarbij een homogene groep hulpverleners stil staat bij werk gerelateerde problemen. De deelnemers bespreken casussen vanuit verschillende standpunten. Intervisie vraagt een engagement van de deelnemer om stil te staan bij het eigen functioneren en om in een sfeer van veiligheid en betrokkenheid te willen leren van collega s. We werken in kleine groepen. Inschrijving vooraf is verplicht. Om de veiligheid binnen de groep te bewaren, kan een deelnemer niet vervangen worden door een collega. Bij voldoende kandidaten start het netwerk een derde groep op. Op terugkommomenten staan één of meerdere lesgevers stil bij een specifiek thema. Een ruimer publiek is welkom. Inschrijven vooraf is verplicht Verdere vorming voor referentiepersonen palliatieve zorg WZC Pakket 2012 In 2012 konden referentiepersonen palliatieve zorg van de WZC zich inschrijven voor een pakket van twee intervisies en drie terugkommomenten. Zij kunnen dit pakket vervolledigen met de tweede intervisiesessie in 2012 en een laatste vorming. Intervisiegroep 1: Donderdag 29 november 2012 van 14 tot 16 uur Intervisiegroep 2: Maandag 12 november 2012 van 14 tot 16 uur Wie deelnam aan de intervisie in het voorjaar van 2012 sluit opnieuw aan bij zijn of haar respectievelijke groep. Het vormingsmoment pijn en symptoomcontrole voor gevorderden gaat door op 4 december Meer informatie over deze vorming vindt u verder in de brochure. Tel:

10 Pakket 2013 Vanaf januari 2013 biedt het netwerk opnieuw een gelijkaardig pakket aan: twee intervisies en 3 vormingsmomenten, verspreid over het werkjaar Inschrijven voor het nieuwe pakket is verplicht vóór 1 maart Intervisiegroep 1: Donderdag 18 april 2013 van 14 tot 16 uur Intervisiegroep 2: Maandag 27 mei 2013 van 14 tot 16 uur Meer informatie over de drie vormingsmomenten vindt u verder in deze brochure. Kostprijs 60 voor het volledige pakket van 2 intervisies en de terugkommomenten Ondersteuningsaanbod psychologen werkzaam in palliatieve zorg In het najaar start het netwerk met intervisie voor psychologen die palliatieve patiënten begeleiden. Daarnaast kunnen zij aansluiten bij de terugkommomenten. Meer informatie hierover onder punt 3.4. Inschrijven Inschrijven vóór 20 oktober 2012 is verplicht. Kostprijs 60 voor een pakket van 3 intervisies en de terugkommomenten. Data Intervisies Donderdagen 8 november 2012, 28 maart en 10 oktober 2013 van 14 tot 16 uur Locatie Lokalen van het Netwerk, Stovestraat 2A, Diksmuide

11 3.4. Terugkommomenten Deze vormingsmomenten maken deel uit van het vormingsaanbod voor referentiepersonen van de WZC en de psychologen werkzaam in palliatieve zorg. Andere geïnteresseerden zijn zeker ook welkom Pijn en symptoomcontrole voor gevorderden Doelgroep Deze vorming is bedoeld voor verpleegkundigen WZC en thuiszorg die reeds over voldoende basiskennis pijn en symptoomcontrole beschikken. Programma U kent reeds de algemene principes van pijn en symptoomcontrole in de palliatieve zorg: analgetische ladder, vaak voorkomende hinderlijke symptomen, In deze vormingsnamiddag wordt verder ingegaan op pijnstilling zoals analgetica, coanalgetica en adjuvantia. Daarnaast staan we stil bij specifieke symptoombestrijding aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. Lesgever Dokter Siegfried Provoost, huisarts en equipearts Datum Dinsdag 4 december 2012 van 13u30 tot 16u30. Kostprijs en inschrijving 15 gratis voor wie zich ingeschreven heeft voor het vormingspakket 2012 Inschrijven vóór 23 november 2012 is verplicht. Locatie Lokalen van het Netwerk, Stovestraat 2A, Diksmuide Tel:

12 Rouw bij ouderen Doelgroep Deze vorming is bedoeld voor professionelen en vrijwilligers die ouderen begeleiden. Programma Ieder mens rouwt na een verlieservaring op zijn eigen manier. Ouderen zijn na een verlies extra kwetsbaar en hebben specifieke zorg nodig. In deze workshop gaan we samen op zoek naar antwoorden op onderstaande vragen: Wat is kenmerkend aan hun rouw? Wat is het verschil met depressie en dementie? Hoe kunnen we ouderen hierbij helpen? Lesgever Karine Depuydt, psycholoog Datum Donderdag 21 maart 2013 van 13u30 tot 16u30 Kostprijs en inschrijving 15 gratis voor deelnemers intervisie pakket 2013 Inschrijven vóór 8 maart 2013 is verplicht. Locatie Lokalen van het Netwerk, Stovestraat 2A, 8600 Diksmuide

13 Gastro-intestinale problemen bij palliatieve patiënten Doelgroep Deze vorming is bedoeld voor professionelen die palliatieve patiënten ondersteunen. Programma Gastro-intestinale problemen komen vaak voor bij palliatieve patiënten. Dit kan het gevolg zijn van de aandoening, van de behandeling of van een combinatie van beiden. In deze vormingsnamiddag staan we stil bij enkele van deze problemen: obstipatie, nausea, leverfalen,. Om het comfort van de patiënt te verhogen is het belangrijk om deze problemen te voorkomen en indien nodig adequaat te behandelen. Lesgever Veerle Coupez, coördinator en deskundige in palliatieve zorg Datum Donderdag 6 juni 2013 van 13u30 tot 16u30 Kostprijs en inschrijving 15 gratis voor deelnemers intervisie pakket 2013 Inschrijven vóór 24 mei 2013 is noodzakelijk. Locatie Lokalen van het Netwerk, Stovestraat 2A, 8600 Diksmuide Tel:

14 Voeding en vocht in de terminale fase Doelgroep Deze vorming is bedoel voor professionelen en vrijwilligers actief in palliatieve zorg Programma Eten doet leven, zegt men in de volksmond. Is deze uitspraak van toepassing bij stervende patiënten? Hoe kaart je dit heikele thema aan bij familieleden en andere zorgverleners? Wat gebeurt er op lichamelijk vlak wanneer een stervende al of niet voeding krijgt? We bekijken dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. Lesgevers Veerle Coupez, coördinator en deskundige in palliatieve zorg Karine Depuydt, psycholoog Datum Donderdag 26 september 2013 van 13u30 tot 16u30. Kostprijs en inschrijving 15 gratis voor deelnemers intervisie pakket 2013 Inschrijven vóór 12 september 2013 is verplicht. Locatie Lokalen van het Netwerk, Stovestraat 2A, 8600 Diksmuide

15 4. Vorming op maat 4.1. Algemeen Het Netwerk biedt vorming aan op maat van uw organisatie of van een specifieke doelgroep. In deze sessies kunnen specifieke thema s aan bod komen. De inhoud wordt afgestemd op de voorkennis en de ondersteuningsvraag van de deelnemers. Het Netwerk beschikt over interne en externe lesgevers. Voor een concrete afspraak wat inhoud en duur betreft, neemt u contact op met de vormingsverantwoordelijke van het Netwerk. De kostprijs bedraagt 60 per uur exclusief vervoerskosten. Voorbeelden van vorming op maat Wat is palliatieve zorg? Recente inzichten in rouw en rouwzorg. Basiskennis pijn en symptoomcontrole. Pijn en symptoomcontrole voor gevorderden. Medisch begeleid sterven en vroegtijdige zorgplanning Praktisch gebruik van de spuitaandrijver Doelgroep Verpleegkundigen van WZC en voorzieningen voor personen met een beperking Programma Een verpleegkundige van de palliatieve thuiszorg demonstreert hoe een spuitaandrijver aangebracht wordt en geeft praktische tips. De vorming duurt 1 à 2 uur. Kostprijs Deze vorming wordt u gratis aangeboden. Het netwerk voorziet hiervoor geen vormingsattesten. Locatie In de voorziening zelf Tel:

16 4.3. Het spel Palli-Anders Doelgroep Hulpverleners en vrijwilligers actief in palliatieve zorg Programma Met dit spel bieden we hulpverleners en vrijwilligers de kans om zich op een andere manier in de wereld van palliatieve zorg te verdiepen. Dit spel biedt hen de mogelijkheid om stil te staan bij de eigen kijk op sterven en de gevoelens die palliatieve situaties en afscheid nemen bij hen teweeg brengen. De spelbegeleider nodigt hen uit om vanuit een reflecterende houding in dialoog te treden met de andere spelers. Belangrijk is dat dit spel op een voor iedereen veilige manier verloopt. Begeleider Karine Depuydt, psycholoog Kostprijs 120 voor een spelduur van 2 uur. 5. Regionale werkgroep personen met verstandelijke beperking en palliatieve zorg Vertegenwoordigers van verschillende voorzieningen uit de regio komen drie keer per jaar samen. Het doel van deze bijeenkomsten is de palliatieve zorgcultuur binnen de eigen voorziening te ondersteunen. Op de agenda staan: concrete tips, informatie-uitwisseling tussen netwerk en voorzieningen, verslag van de veldwerkgroep van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. Daarnaast staat de werkgroep ook regelmatig stil bij actuele thema s. Data Donderdagen 13 december 2012, 7 maart en 6 juni 2013 Voor meer informatie over deze werkgroep kunt u terecht bij de vormingsverantwoordelijke van het netwerk via.

17 6. Documentatiecentrum Het netwerk beschikt over een uitgebreid documentatiecentrum. U kunt er niet alleen boeken voor volwassenen en kinderen ontlenen maar ook didactisch materiaal zoals de rouwkoffer Afscheid nemen en het spel Palli-Anders. Indien u meer informatie wenst of het documentatiecentrum wilt raadplegen, kunt u vrijblijvend contact opnemen met de verantwoordelijke van het documentatiecentrum via. 7. Regio-overschrijdende vormingen 7.1.Federatie Palliatieve Zorgen Vlaanderen De Federatie Palliatieve Zorgen Vlaanderen biedt een waaier aan vorming, bijscholing en opleiding aan rond verschillende thema s betreffende palliatieve zorg. Voor meer informatie kunt u terecht bij mevrouw Greet François, stafmedewerker Vorming, Training en Opleiding via greet.françois@palliatief.be of op de website Negende Vlaams Congres Palliatieve Zorg Op 13 september organiseert PANAL, in samenwerking met de Federatie Palliatieve Zorgen Vlaanderen, het negende Vlaamse Congres met veerkracht als centrale thema. Hoe blijven patiënten, familie en zorgverleners staande in een moeilijke periode van ongeneeslijke ziekte en afscheid nemen? Inschrijven via LEIF LEIF is het vierletterwoord voor LevensEinde InformatieForum en is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig einde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat. LEIF organiseert een LEIF-opleidingen voor artsen en andere zorgverstrekkers. Voor meer informatie kunt u terecht op Tel:

18 2012 Sept Kalender ondersteuningsaanbod Vlaams Congres Palliatieve Zorg Vlaanderen (Leuven) 18 Start basiscursus (Diksmuide) Nov 6 Start basiscursus (Oostende) 8 Intervisie psychologen 12 Intervisie referentiepersonen WZC groep 2 29 Intervisie referentiepersonen WZC groep 1 Dec 4 Verdere vorming: pijn en symptoomcontrole voor gevorderden Regionale werkgroep palliatieve zorg en personen met een verstandelijke 13 beperking 2013 Feb Begin Mrt 7 Start opleiding referentiepersoon palliatieve zorg (Roeselare) Regionale werkgroep palliatieve zorg en personen met een verstandelijke beperking 21 Verdere vorming: rouw bij ouderen 28 Intervisie psychologen April 16 Start basiscursus (Diksmuide) 18 Intervisie referentiepersonen WZC groep 1 Mei 27 Intervisie referentiepersonen WZC groep 2 Juni 6 Verdere vorming: gastro-intestinale problemen bij palliatieve patiënten Regionale werkgroep palliatieve zorg en personen met een verstandelijke 6 beperking Sept 26 Verdere vorming: voeding en vocht in de terminale fase Okt 10 Intervisie psychologen

19 Algemene inlichtingen Onze opleidingen en verdere vormingen worden gegeven door vormingsmedewerkers die deskundig zijn op het vlak van palliatieve zorg. Zij kunnen vanuit praktijkervaring en een degelijke opleiding hun kennis en vaardigheden overbrengen. Voor meer specifieke thema s doen wij een beroep op externe sprekers. Inlichtingen Stovestraat 2A 8600 Diksmuide Tel Inschrijvingen Telefonisch: Bevestiging en betaling Na uw inschrijving ontvangt u van ons een bevestiging. Voor de start van de opleiding bezorgen wij u de nodige praktische informatie. Uw inschrijving is pas definitief na betaling. Indien u een factuur wenst, vragen wij u dit bij inschrijving te vermelden. Educatief verlof U kunt educatief verlof aanvragen bij inschrijving, enkel voor de meerdaagse vormingen. Opleidingscheques Het Netwerk aanvaardt opleidingscheques voor de basiscursus. Attesten Na elke vorming of vormingsreeks bezorgen wij u een aanwezigheidsattest met uitzondering van de vorming spuitaandrijver. Tel:

Vormingsbrochure 2011-2012. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00

Vormingsbrochure 2011-2012. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00 Vormingsbrochure 2011-2012 Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende Stovestraat 2A 8600 Diksmuide 051 51 98 00 Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende Woord vooraf Met deze brochure wensen wij

Nadere informatie

Vormingsbrochure 2014-2015. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00

Vormingsbrochure 2014-2015. Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende. 8600 Diksmuide 051 51 98 00 Vormingsbrochure 2014-2015 Vzw Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende Stovestraat 2A 8600 Diksmuide 051 51 98 00 Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende Inhoud 1. Basiscursus palliatieve zorg 2.

Nadere informatie

Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen kwetsbaarheid en veerkracht 4, 11, 18, 25 en 26/6/12

Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen kwetsbaarheid en veerkracht 4, 11, 18, 25 en 26/6/12 Grijs gekleurde aankondigingen zijn nieuw opgenomen initiatieven Vorming georganiseerd door Zorg Saam Juni 2012 Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen

Nadere informatie

Vormingskrantje September 2009

Vormingskrantje September 2009 Vormingskrantje September 2009 Nieuwe Informatie Vorming georganiseerd door Zorg Saam Complementaire zorg Aromatherapie in de palliatieve zorg 7 en 14/12/09 Rouw Rouw en zingeving 20/11/09 Rouw en verdriet

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Beste patiënt

Palliatieve zorg. Beste patiënt Beste patiënt Wij zijn er ons van bewust dat de stap naar palliatieve zorg een grote stap is. Als team willen wij u hierbij zoveel mogelijk ondersteunen en helpen. Daarom geven wij u graag de nodige informatie

Nadere informatie

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA Regio Vlaams-Brabant November 2016 - Juni 2017 Forum Palliatieve Zorg/Panal foto uit film Twilight of a life van Sylvain Biegeleisen Het Forum Palliatieve

Nadere informatie

Vormingskrantje juli 2009

Vormingskrantje juli 2009 Vormingskrantje juli 2009 Nieuwe Informatie Vorming georganiseerd door Zorg Saam Complementaire zorg Aromatherapie in de palliatieve zorg 7 en 14/12/09 Rouw Rouw en zingeving 20/11/09 Rouw en verdriet

Nadere informatie

Als vrijwilliger komt u op één van de verschillende settings van het Palliatief Netwerk Noord-West- Vlaanderen terecht:

Als vrijwilliger komt u op één van de verschillende settings van het Palliatief Netwerk Noord-West- Vlaanderen terecht: Voorbereiding kennismakingsgesprek Beste, Hartelijk dank voor uw interesse voor vrijwilligerswerk bij Heidehuis vzw. Als voorbereiding op een kennismakingsgesprek, geef ik u graag kort wat informatie.

Nadere informatie

Complementaire Zorg Aromatherapie: initiatie 17/04/2012 Aromatherapie in de palliatieve zorg 15 en 29/05/2012

Complementaire Zorg Aromatherapie: initiatie 17/04/2012 Aromatherapie in de palliatieve zorg 15 en 29/05/2012 Grijs gekleurde aankondigingen zijn nieuw opgenomen initiatieven Vorming georganiseerd door Zorg Saam Vormingskrantje Februari 2012 Complementaire Zorg Aromatherapie: initiatie 17/04/2012 Aromatherapie

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren. Voorbeeld Informatiefolder, versie 2010 IKNL locatie Rotterdam

INFORMATIEFOLDER. BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren. Voorbeeld Informatiefolder, versie 2010 IKNL locatie Rotterdam INFORMATIEFOLDER BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren Inleiding Het netwerk palliatieve zorg Zeeland is opgericht in 2009, met als doel de toegankelijkheid en de kwaliteit van palliatieve zorgverlening

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Palliatieve Zorg INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN PALLIATIEVE ZORG Palliatieve zorg is de zorg die u ontvangt wanneer genezen niet meer kan en kwaliteit van leven voor u belangrijk is. Als team bieden wij

Nadere informatie

Engagementsverbintenis. Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen

Engagementsverbintenis. Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Engagementsverbintenis Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Deze overeenkomst bepaalt de samenwerking tussen: enerzijds

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING PALLIATIEVE ZORG

INTENTIEVERKLARING PALLIATIEVE ZORG INTENTIEVERKLARING PALLIATIEVE ZORG INLEIDING Het MB van 22 november 2001 bepaalt dat RVT s, Gemengde inrichtingen (RVT-ROB) en ROB s die ten minste sinds 1 juli 2001 het forfait C+ factureren middelen

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Samenwerking tussen voorziening en Netwerk Palliatieve Zorg

Samenwerking tussen voorziening en Netwerk Palliatieve Zorg Samenwerking tussen voorziening en Netwerk Palliatieve Zorg Veerle Coupez Verpleegkundige Palliatief deskundige Wie zijn we, wat doen we en wat kunnen we samen doen? Activiteiten Netwerk Activiteiten MBE

Nadere informatie

BASISCURSUS PALLIATIEVE ZORG

BASISCURSUS PALLIATIEVE ZORG DEPARTEMENT VERPLEEGKUNDE EN BIOTECHNOLOGIE Wilgenstraat 32 B-8800 Roeselare T +32 51 23 23 30 F +32 51 22 82 58 hwww.katho.be/hivb ivb@katho.be Permanente vorming Academiejaar 2011-2012 BASISCURSUS PALLIATIEVE

Nadere informatie

Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017

Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017 Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017 Deze lijst van onderzoeksvragen kwam tot stand na een bevraging bij de coördinatoren van de regionale netwerken voor palliatieve zorg en de voorzitters van

Nadere informatie

Palliatieve thuiszorg 21/01, 11 en 25/02,03 en 26/03 en 01/05/2010 Diversiteit in de palliatieve thuiszorg 23/02/2010

Palliatieve thuiszorg 21/01, 11 en 25/02,03 en 26/03 en 01/05/2010 Diversiteit in de palliatieve thuiszorg 23/02/2010 Vormingskrantje December 2009 Nieuwe Informatie Vorming georganiseerd door Zorg Saam Complementaire zorg Aromatherapie in de palliatieve zorg 7 en 14/12/09 Rouw De betekenis van levensverhalen in de zorg

Nadere informatie

Vormingsaanbod. De digitale wereld voor senioren

Vormingsaanbod. De digitale wereld voor senioren Vormingsaanbod De digitale wereld voor senioren VORMINGSAANBOD VOOR SENIOREN DIE HUN EERSTE STAPPEN ZETTEN IN DE DIGITALE WERELD Digitalisering is een thema waar in Limburg reeds een vormingsaanbod rond

Nadere informatie

Postgraduaat Palliatieve zorg

Postgraduaat Palliatieve zorg Postgraduaat Palliatieve zorg 2017-2018 JE VERWERFT INZICHTEN EN VAARDIGHEDEN IN HET PALLIATIEVE ZORGCONCEPT EN JE LEERT JE BEROEPSHOUDING MET BETREKKING TOT DE PALLIATIEVE ZORG VERDER TE ONTWIKKELEN.

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie

6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie 6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie 6.1 Palliatieve zorg Palliatieve zorg is de totaalzorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening bij wie geen genezende behandeling meer

Nadere informatie

Vormingsprogramma. Heidehuis Fazantendreef Brugge Sint-Michiels

Vormingsprogramma. Heidehuis Fazantendreef Brugge Sint-Michiels Vormingsprogramma 2015 Heidehuis Fazantendreef 11 8200 Brugge Sint-Michiels 2 Beste lezer, In het vormingsprogramma 2015 kan u enerzijds heel wat vaste waarden ontdekken en anderzijds enkele nieuwigheden

Nadere informatie

vormingsbrochure VTO palliatieve zorg Brussel-Halle-Vilvoorde 2015-2016

vormingsbrochure VTO palliatieve zorg Brussel-Halle-Vilvoorde 2015-2016 Driemaandelijkse nieuwsbrief van Netwerk Palliatieve Zorg BHV vzw, speciale editie van de nieuwsbrief - jaargang - nr 39 - juli/aug/sept 2015 erkenningsnummer P508816, afgiftekantoor 9300 Aalst 1, afzendadres:

Nadere informatie

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS INHOUDSTAFEL Vrijwilligers, een onmisbare schakel 3 1. Wat is palliatieve zorg? 4 2.

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste lezer,

VOORWOORD. Beste lezer, VOORWOORD Beste lezer, De Netwerken Palliatieve Zorg Gent-Eeklo en Zuid-Oost-Vlaanderen hebben als opdracht de palliatieve zorgcultuur bij de verschillende zorgsettings binnen hun regio te stimuleren en

Nadere informatie

Eventskalender 2014 Verpleging & Verzorging en Kinderopvang

Eventskalender 2014 Verpleging & Verzorging en Kinderopvang Eventskalender 2014 Verpleging & Verzorging en Kinderopvang Een unieke opportunity to connect met professionals binnen Verpleging en Verzorging en Kinderopvang. Profiteer van netwerkmogelijkheden met een

Nadere informatie

Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven

Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Palliatieve zorg Palliatieve zorg is een intensieve, persoonlijke zorg voor zieken in hun laatste levensfase als er

Nadere informatie

Neurologische zorg Bijscholing

Neurologische zorg Bijscholing Neurologische zorg In samenwerking met Bijscholing Deze opleiding wil de specifieke deskundigheid bevorderen van huidige en toekomstige neuroverpleegkundigen in het bijzonder maar ook van andere zorgverleners

Nadere informatie

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis De grote impact van het kleine gebaar Liselotte Van Ooteghem Mia Vervaeck Studiedag Kronkels - 27 november 2014 Wie we zijn en waarom we hier staan Inleiding

Nadere informatie

Beste lezer, Graag verwelkomen wij jou op één van onze vormingsmomenten! Nele Geysen, Karen De Meerleer, Lieve De Smet en Ria Vandermaesen.

Beste lezer, Graag verwelkomen wij jou op één van onze vormingsmomenten! Nele Geysen, Karen De Meerleer, Lieve De Smet en Ria Vandermaesen. VORMINGSBROCHURE 2015 Palliatief f Netwerrkk Arrrrondi issssement t Leuvven vvzzw VOORWOORD Beste lezer, Panal vzw heeft als opdracht de palliatieve zorgcultuur te stimuleren en uit te bouwen binnen het

Nadere informatie

Hoe palliatieve zorg implementeren in een woonzorgcentrum?

Hoe palliatieve zorg implementeren in een woonzorgcentrum? Hoe palliatieve zorg implementeren in een woonzorgcentrum? Organisatiecultuur als hefboom Jo Sels Directeur WZC Heilig Hart Nijlen & WZC Sint-Jozef Kessel VZW Zorggroep Zusters van Berlaar Jo.Sels@zusters-berlaar.be

Nadere informatie

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Valerie Desmet en Els Raepsaet cvo MIRAS - Zorg en Welzijn Ouderenzorg in beweging Begeleider wonen en leven Nieuwe visie op animatie Begeleider wonen en leven Nieuwe

Nadere informatie

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE 1. INLEIDING De beslissing nemen om te verhuizen naar een WZC is niet vanzelfsprekend. Vele zaken worden afgewogen vooraleer de beslissing valt. Dit ook voor wat het

Nadere informatie

Palliatieve Terminale zorg training voor beroepsbeoefenaren binnen de psychiatrie

Palliatieve Terminale zorg training voor beroepsbeoefenaren binnen de psychiatrie Deelnemer 1 Colofoon Deze training is vanuit een subsidie van het innovatiefonds voor zorgverzekeraars door de projectgroep palliatieve terminale zorg ontwikkeld binnen Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven

Nadere informatie

Procedure euthanasie ouderenzorg

Procedure euthanasie ouderenzorg Procedure euthanasie ouderenzorg 1. Euthanasie: Volgens de Belgische wetgeving wordt euthanasie omschreven als het opzettelijk levensbeëindigend handelen door een andere dan de betrokkene op diens verzoek

Nadere informatie

VORMINGSBROCHURE Palliatieve Zorg 2014-2015. Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen vzw

VORMINGSBROCHURE Palliatieve Zorg 2014-2015. Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen vzw VORMINGSBROCHURE Palliatieve Zorg 2014-2015 Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen vzw VOORWOORD Beste lezer, Het vormingsaanbod van het nieuwe academiejaar 2014-2015 staat op punt. Door de bijzondere

Nadere informatie

een waardig levenseinde

een waardig levenseinde De Bogaard 28 januari 2010 Sint Truiden 6 oktober 2011 een waardig levenseinde Wim Distelmans Leerstoel Waardig Levenseinde demens.nu aan de VUB zorg rond het levenseinde zorg rond het levenseinde hele

Nadere informatie

Tijdig spreken over het levenseinde

Tijdig spreken over het levenseinde Tijdig spreken over het levenseinde foto (c) Ben Biondina voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl Cliëntenbrochure van Goedleven foto (c) Jan Kooren voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl 1.

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team PALLIATIEVE ZORG IFPC Turnhout 23 oktober 2017 Hilde Michiels coördinator palliatief support team Palliatieve zorg - definitie Palliatieve zorg is de actieve totaalzorg voor mensen die ongeneeslijk ziek

Nadere informatie

Visie : Palliatieve zorgen

Visie : Palliatieve zorgen Indien op een gegeven ogenblik een curatieve therapie geen hulp meer brengt en de mens zich geconfronteerd ziet met het onvermijdelijke, wordt hij bevangen door angst en pijn. Het is moeilijk om dragen,

Nadere informatie

Hoe is palliatieve zorg in Vlaanderen georganiseerd? Netwerken

Hoe is palliatieve zorg in Vlaanderen georganiseerd? Netwerken Wat is palliatieve zorg? Cicely Saunders, pionier in palliatieve zorg, definieerde deze specifieke vorm van zorg als alles wat nog dient gedaan te worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden.

Nadere informatie

Nr 6 (extra nummer) 17 september De regionale ondersteunpunten kinderopvang of ROK s. 2. Bouwsteen 1: Werkgroep kwaliteit

Nr 6 (extra nummer) 17 september De regionale ondersteunpunten kinderopvang of ROK s. 2. Bouwsteen 1: Werkgroep kwaliteit Nr 6 (extra nummer) 17 september 2010 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. De regionale ondersteunpunten kinderopvang of ROK s 2. Bouwsteen 1: Werkgroep kwaliteit

Nadere informatie

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud Train the trainer Zorg-Esperanto De kracht van eenvoud 1. Over Zorg-Esperanto Zorg-Esperanto biedt inzicht in zorgsituaties, in de gewenste resultaten of doelen van de zorg en de middelen om deze doelen

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE

Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE Voorafgaande zorgplanning Wetgeving en communicatie SEL Zuid-West-Vlaanderen Lokale Steunpunten Thuiszorg 18 mei, 15 juni en 27 juni 2017 VRAGEN ROND HET LEVENSEINDE Halve eeuw medische spitstechnologie

Nadere informatie

Beste lezer, Graag verwelkomen wij jou op één van onze vormingsmomenten! Nele Geysen, Karen De Meerleer, Lieve De Smet en Ria Vandermaesen.

Beste lezer, Graag verwelkomen wij jou op één van onze vormingsmomenten! Nele Geysen, Karen De Meerleer, Lieve De Smet en Ria Vandermaesen. VORMINGSBROCHURE 2016 Palliatief f Netwerrkk Arrrrondi issssement t Leuvven vvzzw VOORWOORD Beste lezer, Panal vzw heeft als opdracht de palliatieve zorgcultuur te stimuleren en uit te bouwen binnen het

Nadere informatie

Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen

Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen Sandra van den Hof, netwerkcoördinator Palliatieve zorg 20-8-2014 Scholing Palliatieve zorg voor verpleegkundigen Duur van de scholing: 3 dagen Aantal deelnemers

Nadere informatie

VORMINGSBROCHURE Palliatieve Zorg 2013-2014. Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo vzw

VORMINGSBROCHURE Palliatieve Zorg 2013-2014. Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo vzw VORMINGSBROCHURE Palliatieve Zorg 2013-2014 Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo vzw Beste lezer, Wij stellen u graag de nieuwe vormingsbrochure 2013-2014 voor van de Netwerken Palliatieve Zorg Gent-Eeklo

Nadere informatie

Voor u ligt de brochure met het vormingsaanbod voor het academiejaar van de

Voor u ligt de brochure met het vormingsaanbod voor het academiejaar van de VOORWOORD Beste lezer, Voor u ligt de brochure met het vormingsaanbod voor het academiejaar 2008-2009 van de Netwerken Palliatieve Zorg Gent-Eeklo en Zuid-Oost-Vlaanderen. Ook dit jaar werken we samen

Nadere informatie

Scholingen Najaar 2015

Scholingen Najaar 2015 Scholingen Najaar 2015 verpleegkundigen en verzorgenden Expertisecentrum Palliatieve Zorg Basiscursus Palliatieve Zorg verpleegkundigen De basistraining Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen besteedt

Nadere informatie

Het zorgtraject van de bewoner in De Wingerd

Het zorgtraject van de bewoner in De Wingerd Woon- & Zorgcentrum De Wingerd Het zorgtraject van de bewoner in De Wingerd Dr. Jo Lisaerde Het zorgtraject van de bewoner Belevingsgerichte zorg: wie is deze bewoner? Zorgplanning: wat wenst de bewoner

Nadere informatie

Na de uitvoerig verstuurde en persoonlijk overgebrachte wensen Interuniversitair. toewensen voor het nieuwe jaar.

Na de uitvoerig verstuurde en persoonlijk overgebrachte wensen Interuniversitair. toewensen voor het nieuwe jaar. NieuwsbriefNPZL NPZL INHOUD Vlaams Congres 2015 2 Medewerkers 2 Zorgpad Palliatieve Zorg voor Artsen 3 Oproep kennisgeving 3 Dag van de Zorg 4 Onderzoeksforum Palliatieve Zorg 4 Symposium Verbeteren door

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Omgaan met verlieservaringen in een schoolcontext

Omgaan met verlieservaringen in een schoolcontext Omgaan met verlieservaringen in een schoolcontext Aanbod vanuit de netwerken palliatieve zorg Lucie Cannie Psychologe Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo Netwerk palliatieve zorg 15 Vlaamse netwerken,

Nadere informatie

Beste zorgverlener, Ik hoop u en/of uw collega s dan ook in 2012 te mogen begroeten. Met vriendelijke groet, Desiree Helmond, trainen met zorg

Beste zorgverlener, Ik hoop u en/of uw collega s dan ook in 2012 te mogen begroeten. Met vriendelijke groet, Desiree Helmond, trainen met zorg Beste zorgverlener, Hierbij ontvangt u het nieuwe scholingsprogramma 2012 van Trainen met zorg. Bij Trainen met zorg geen scholingen over voorbehouden of risicovolle handelingen. Wel scholingen om het

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Waarom uw zorg vroegtijdig plannen? Wat houdt het in? curatief handelen palliatief handelen actieve levensbeëindiging Waarom vroegtijdig uw zorg plannen? Welke zorg zou u wensen

Nadere informatie

TAKEN VAN DE ZORGKUNDIGE DUUR VAN DE OPLEIDING VOOR WIE? ONZE DOCENTEN BEKWAAMHEIDSATTEST

TAKEN VAN DE ZORGKUNDIGE DUUR VAN DE OPLEIDING VOOR WIE? ONZE DOCENTEN BEKWAAMHEIDSATTEST richt in: TAKEN VAN DE ZORGKUNDIGE De zorgkundige is een beoefenaar van een gezondheidsberoep en is specifiek opgeleid om de verpleegkundige bij te staan inzake zorgverstrekking en gezondheidsopvoeding

Nadere informatie

ROC Midden Nederland Bedrijfsopleidingen organiseert in samenwerking met de Netwerken Palliatieve Zorg in Midden Nederland een

ROC Midden Nederland Bedrijfsopleidingen organiseert in samenwerking met de Netwerken Palliatieve Zorg in Midden Nederland een ROC Midden Nederland Bedrijfsopleidingen organiseert in samenwerking met de Netwerken Palliatieve Zorg in Midden Nederland een Basiscursus palliatieve zorg voor verpleegkundigen (start 26 maart 2019) Inleiding

Nadere informatie

Vormingsbrochure 2008

Vormingsbrochure 2008 Vormingsbrochure 2008 Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven vzw Waversebaan 220 3001 Heverlee Tel. 016-23 91 01 Fax 016-23 81 73 e-mail: palliatief.netwerk@skynet.be www.panal.be VOORWOORD Beste lezer,

Nadere informatie

Verlies en emotionele pijn van kinderen en jongeren (basis) 26/02, 05 en 12/03/2010

Verlies en emotionele pijn van kinderen en jongeren (basis) 26/02, 05 en 12/03/2010 Vormingskrantje Februari 2010 Nieuwe Informatie Vorming georganiseerd door Zorg Saam Rouw Aanvaarden, loslaten en verbinden 09/02/2010 Palliatieve zorgen Diversiteit in de palliatieve thuiszorg 23/02/2010

Nadere informatie

Verpleegkundig competentieprofiel palliatieve zorg

Verpleegkundig competentieprofiel palliatieve zorg Verpleegkundig competentieprofiel palliatieve zorg Deskundigheidsniveau s 1 : A = basiscompetentie ontdekken / B = gevorderde competentie ontwikkelen / = specialistische competentie overdragen A B I. De

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg 2 Inhoud Inl e i d i n g... 3 Ve r zo r g i n g t h u i s... 4 Ve r zo r g i n g o p een pa l l i at i e v e e e n

Nadere informatie

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong COP-zorg Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg Hein Visser, Mira Jong Wie, wat, waar is COP zorg COP zorg: consultteam ondersteunende en palliatief zorg Nurse based team: verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg?

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? 2 Definitie Palliatieve zorg (WHO 2002) Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten,

Nadere informatie

OPEN AANBOD. Vormingsaanbod training tot meterschap. Huishoudelijke hulpen van dienstenchequebedrijven. Voor. Uit regio Kempen.

OPEN AANBOD. Vormingsaanbod training tot meterschap. Huishoudelijke hulpen van dienstenchequebedrijven. Voor. Uit regio Kempen. OPEN AANBOD Vormingsaanbod training tot meterschap Voor Huishoudelijke hulpen van dienstenchequebedrijven Uit regio Kempen Door Vzw Agora Neerjouten 11 3550 Heusden-Zolder Tel. 011/57 01 60 Fax 011/57

Nadere informatie

Onderdompeling in de wereld van dementie

Onderdompeling in de wereld van dementie Studiedag: Onderdompeling in de wereld van dementie 12 Inhoud Werken met mensen met dementie en op een goede manier met hen omgaan, veronderstelt een goed inzicht in wat dementie precies is en wat het

Nadere informatie

Kanker en palliatieve (thuis) zorg. Guy Hannes, coördinator palliatief netwerk arrondissement Turnhout (PNAT)

Kanker en palliatieve (thuis) zorg. Guy Hannes, coördinator palliatief netwerk arrondissement Turnhout (PNAT) Kanker en palliatieve (thuis) zorg Guy Hannes, coördinator palliatief netwerk arrondissement Turnhout (PNAT) 7 maart 2015 Waar willen we het over hebben? Situering : wat is palliatieve zorg? Evoluties

Nadere informatie

Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde

Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde KWB Baal 15 februari 2016 1 Praten over je levenseinde Dat is voor later, ik wil daar nu nog niet aan denken Ik ben nog gezond en in de bloei van mijn

Nadere informatie

Domino, de musical. Ontdek de lespakketten in deze folder. Cultuur in combinatie met belangrijke levensthema s. Jurgen Delnaet.

Domino, de musical. Ontdek de lespakketten in deze folder. Cultuur in combinatie met belangrijke levensthema s. Jurgen Delnaet. Jurgen Delnaet Maaike Cafmeyer Marijn De Valck Mark Tijsmans Alexander Metselaar Deborah De Ridder Domino, de musical Cultuur in combinatie met belangrijke levensthema s Ontdek de lespakketten in deze

Nadere informatie

Het palliatief support team

Het palliatief support team Het palliatief support team T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

CONCEPT. Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen. Sandra van den Hof, netwerkcoördinator Palliatieve zorg. Definitief, juni 2017

CONCEPT. Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen. Sandra van den Hof, netwerkcoördinator Palliatieve zorg. Definitief, juni 2017 CONCEPT Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen Sandra van den Hof, netwerkcoördinator Palliatieve zorg 2018 Definitief, juni 2017 Scholing Palliatieve zorg voor verpleegkundigen 2018 Duur van

Nadere informatie

Zorg rond het levenseinde

Zorg rond het levenseinde Groeningelaan 7 8500 Kortrijk Tel.nr. 056/24 52 71 Faxnr. 056/24.52.64 Zorg rond het levenseinde Zorg rond het levenseinde 12 Voor meer informatie over voorgaande onderwerpen, kan u contact opnemen met

Nadere informatie

Samen kunnen we nog zoveel doen!

Samen kunnen we nog zoveel doen! Samen kunnen we nog zoveel doen! Ook als genezen niet meer kan... Wat is palliatieve zorg? Onder palliatieve zorg valt alle zorg die erop gericht is patiënten, voor wie genezing niet meer mogelijk is,

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Pantone 430C Pantone 7426C Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Eenheid voor Zelfmoordonderzoek Locoregionale Uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Hoe blijf jij fit in je hoofd?

Nadere informatie

Vormingsbrochure. Najaar 2016 Netwerk Palliatieve Zorg Limburg

Vormingsbrochure. Najaar 2016 Netwerk Palliatieve Zorg Limburg Vormingsbrochure Najaar 2016 Netwerk Palliatieve Zorg Limburg VOORWOORD De missie van het NPZL is het ondersteunen van Palliatieve zorg in Limburg zodat eenvoudige, goede palliatieve zorg vanzelfsprekend

Nadere informatie

ACE-GROEP T TALEN07/08

ACE-GROEP T TALEN07/08 ACE-GROE T TALEN07/08 ANTICIATIVE CONTINUING EDUCATION taalcursussen WWW.GROET.BE ACE Groep t. spreek snel een taal! ACE-Groep T organiseert taalcursussen waarin mondelinge communicatie centraal staat.

Nadere informatie

Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ

Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ Wat is palliatieve zorg? Palliatieve zorg is er voor mensen bij wie genezing van ziekte niet meer mogelijk is. Kwaliteit van leven staat bij deze zorg centraal.

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Een planning die zorg vraagt WZC Onze Lieve Vrouw WAT IS VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING? Welke zorg zou u wensen indien u ernstig ziek zou worden? Wilt u een levensverlengende behandeling

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 199

Samenvatting. Samenvatting 199 Samenvatting Samenvatting 199 Goede zorg aan het levenseinde van mensen met een verstandelijke beperking is niet vanzelfsprekend, bijvoorbeeld omdat de verstandelijke beperking mensen belemmert in het

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

VOORWOORD. Voor het aanbod op maat' of voor aankoop van het 'sensibilisatiepakket' moet u zich wenden tot het Netwerk van uw regio.

VOORWOORD. Voor het aanbod op maat' of voor aankoop van het 'sensibilisatiepakket' moet u zich wenden tot het Netwerk van uw regio. VOORWOORD Het eerste jaar van vormingssamenwerking tussen Netwerk Palliatieve Zorg Gent- Eeklo en Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen is voorbij. De bundeling van onze krachten en expertise betekende

Nadere informatie

Onder palliatieve zorg wordt verstaan: de zorg voor een cliënt met een levensbedreigende ziekte die niet of niet meer kan genezen.

Onder palliatieve zorg wordt verstaan: de zorg voor een cliënt met een levensbedreigende ziekte die niet of niet meer kan genezen. De Hazelaar Hospice De Hazelaar is een afdeling voor terminaal zieke mensen. In een huiselijke sfeer wordt de cliënt ondersteund om de laatste levensfase op een goede manier door te brengen. Hospice De

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning VZP. WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven)

Vroegtijdige zorgplanning VZP. WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven) Vroegtijdige zorgplanning VZP WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven) Inleiding Gast Vrij Omgeven Ethiek binnen de dagelijkse zorg Stimul (bespreekbaar maken) Ethisch overleg Ieder zijn

Nadere informatie

vormingsbrochure 2012-2013 België - Belgique P.B. 9300 Aalst 1 BC10744 VTO palliatieve zorg Brussel-Halle-Vilvoorde

vormingsbrochure 2012-2013 België - Belgique P.B. 9300 Aalst 1 BC10744 VTO palliatieve zorg Brussel-Halle-Vilvoorde België - Belgique P.B. 9300 Aalst 1 BC10744 Driemaandelijkse nieuwsbrief van Netwerk Palliatieve Zorg BHV vzw, speciale editie van de nieuwsbrief - jaargang 7 - nr 27 - juli/aug/sept 2012 erkenningsnummer

Nadere informatie

Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie

Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie Groeien in leven en sterven Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie Dr. Alexander Verstaen (psycholoog) Centrum PERENNIS Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

Nadere informatie

Basisscholing Palliatieve Zorg voor artsen 2 november 2006 Nationaal Congres Palliatieve Zorg Sasja Mulder Onderwijs in palliatieve zorg in de medische specialisten opleiding 2001 2003 COPZ project ontwikkeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sessies voor personen met langdurige pijn

Patiënteninformatie. Sessies voor personen met langdurige pijn Patiënteninformatie Sessies voor personen met langdurige pijn Wat doet de pijnkliniek? Het Multidisciplinair Pijn Team (of de pijnkliniek ) bekijkt chronische pijn vanuit verschillende invalshoeken. De

Nadere informatie

Gedeelde zorg rond het levenseinde

Gedeelde zorg rond het levenseinde Gedeelde zorg rond het levenseinde Vroegtijdige zorgplanning Gedeelde zorg rond het levenseinde U als bewoner én wijzelf denken we wel eens aan sterven. We worden geconfronteerd met onze diepste vragen

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Aankondiging nieuwe cursussen TPV/NAC

Aankondiging nieuwe cursussen TPV/NAC Aankondiging nieuwe cursussen TPV/NAC Omdat deze formule succesvol is gebleken, organiseert Trekpaard Promotie Vlaanderen ook dit jaar een aantal cursussen in samenwerking met het Nationaal Agrarisch Centrum.

Nadere informatie

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Heb je problemen met lezen, schrijven of rekenen? Je bent niet alleen! In Vlaanderen heeft 1 op 7 mensen er moeite mee. Bij Basiseducatie kan je opnieuw bijbenen. Er zijn 13 Centra voor

Nadere informatie

Stichting Thuis Sterven De Ronde Venen. Jaarverslag 2010. Tel: 06-51.45.11.30. Aangesloten bij het Landelijk Steunpunt VPTZ, Bunnik

Stichting Thuis Sterven De Ronde Venen. Jaarverslag 2010. Tel: 06-51.45.11.30. Aangesloten bij het Landelijk Steunpunt VPTZ, Bunnik Stichting Thuis Sterven De Ronde Venen Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Jaarverslag 2010 Tel: 06-51.45.11.30 Aangesloten bij het Landelijk Steunpunt VPTZ, Bunnik www.thuissterven.info De inhoudsopgave

Nadere informatie

VORMINGSBROCHURE Palliatieve Zorg Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo vzw

VORMINGSBROCHURE Palliatieve Zorg Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo vzw VORMINGSBROCHURE Palliatieve Zorg 2011-2012 Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo vzw VOORWOORD Beste lezer, Het academiejaar 2010-2011 zit er bijna op. Zeker op gebied van vorming is het zomerreces in zicht.

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten

Training & themabijeenkomsten Training & themabijeenkomsten voor mantelzorgers Inhoudsopgave 3 4 6 Trainingen en themabijeenkomsten - Hoe werkt het? Trainingen Themabijeenkomsten Over VIT-hulp bij mantelzorg VIT-hulp bij mantelzorg

Nadere informatie

2013-2014. vormingsbrochure. België - Belgique P.B. 9300 Aalst 1 BC10744. VTO palliatieve zorg. Brussel-Halle-Vilvoorde

2013-2014. vormingsbrochure. België - Belgique P.B. 9300 Aalst 1 BC10744. VTO palliatieve zorg. Brussel-Halle-Vilvoorde België - Belgique P.B. 9300 Aalst 1 BC10744 Driemaandelijkse nieuwsbrief van Netwerk Palliatieve Zorg BHV vzw, speciale editie van de nieuwsbrief - jaargang 8 - nr 31 - juli/aug/sept 2013 erkenningsnummer

Nadere informatie