De gemeenteraad van Den Helder, in vergadering bijeen op 4 en 10 november 2015;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De gemeenteraad van Den Helder, in vergadering bijeen op 4 en 10 november 2015;"

Transcriptie

1 AMENDEMENT nr.: A "1 S M l PVDA Amendement. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van D e n Helder, nummer R V , van 13 oktober 2015 (agendapunt 7); het ontwerpbesluit, nummer R B , als volgt te wijzigen: I het bedrag van í ,- genoemd in beslispunt 7 te verlagen met C ,- in verband met het verhogen van de verblijfsbelastingen met ingang van 1 januari 2017 en het schrappen van de bezuinigingsmaatregel op sport a d. ē ,- II. het bedrag van t ,- genoemd in beslispunt 10 te verlagen met é ,-, ^Namens de fracties van de WD, 4 saartij Den Helder D66 Pvd CDA H. Baanstra P. de Vrij R. S o WW* V J. Klopstra P ers Toelichting: Het a a n w e n d e n van verblijfsbelastingen als a l g e m e e n dekkingsmiddel lijkt op gespannen voet te staan met de ambitie om toerisme en verblijf in Den Helder te bevorderen. Wij stellen voor de verblijfsbelastingen níet eerder te verhogen dan met ingang van 1 januari D a a r n a a s t vinden wij de bezuinigingsmaatregel op sport niet gewenst voor Het positieve begrotingssaldo voor 2016 wordt hierdoor verlaagd met C ,-. Bij de behandeling van de Kadernota kan de inzet van verblijfsbelastingen nader integraal worden beschouwd. 0 De bezuinigingsmaatregel op sport vwb. de 10 Zo korting op sportverenigingen en het niet meer onderhouden van Quelderduyn als sportpark ad. Ç ,,- kan voor 2016 teruggedraaid worden om bij de behandeling van de Kadernota 2017 nader te bezien of het nodig is d e z e maatregelen daadwerkelijk structureel te moeten inzetten.

2 AMENDEMENT nr m ir. ooon li ji s? 2 PVDA i Amendement. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder, nummer RV , van 13 oktober 2015 (agendapunt 7); het ontwerpbesluit, nummer RB , als volgt te wijzigen: I het bedrag van f ,- genoemd in beslispunt 4 te verlagen met een bedrag van ē ,- en de onderdelen c, d en e van dit beslispunt te schrappen; II een nieuw beslispunt 13 in te voegen dat als volgt luidt: 13. een bedrag van f ,- te onttrekken van de algemene reserve ten behoeve van: a. Sail ,-; b. Opleiding brandweer C ,-. III het bedrag van ē ,- genoemd in beslispunt 10 te verlagen met een bedrag van e ,-; IV een nieuw beslispunt 14 in te voegen dat als volgt luidt: 14. een bedrag van e ,- toe te voegen aan de algemene reserve ten laste van de exploitatie 2016; V beslispunt 13 van het ontwerpbesluit opnieuw te nummeren. Namens öe fracties van de St D66 PvdA CDA Klopstra Baanstra P. öe Vrij R. S ers J Toelichting: De reserve Strategische Visie is nagenoeg opgebruikt zonder dat er zicht geboden wordt hoe deze weer wordt opgebouwd om aan de 6 doelstellingen vanuit die visie en aan de ambities uit het bestuursakkoord blijvend kan worden voldaan. Daarom is het níet wenselijk deze reserve thans aan te wenden voor Sail 2017 en opleidingen van de brandweer. Deze incidentele ruimtevragers kunnen voor een bedrag van ë 500 K worden gedekt uit de algemene reserve (middels gebruikmaking van de ruimte in de weerstandsratio tussen 1,27 en 1,25) en voor een bedrag van f ,- uit het positieve begrotingssaldo voor Op de haalbaarheid en financiering van het fietspad Duinweg wordt bij de behandeling van de Kadernota 2017 teruggekomen.

3 AMENDEMENT IU" aangenome^tverworpena ingetrokken verworpen į oorden Helder Amendement vrij parkeren in de binnenstad. gelezen het raadsvoorstel onder nummer RVO , betreffende de begroting 2016 en een aanvulling op de begroting ; een nieuw beslispunt toe te voegen aan het ontwerpbesluit, nummer RB , dat als volgt luidt: 14. voor de invoering van vrij parkeren met ingang van 1 januari 2016 een budget van C ,- beschikbaar te stellen ten laste van het budget voor Stedelijke vernieuwing. Namens de fractie Beter voor Den Helder, Carlo Assorgia Toelichting. In het programma Stedelijke vernieuwing is een bedrag van C ,- opgenomen voor de nadere uitwerking van het ambitiedocument 'Huiskamer van de stad'. Dit budget dient te worden aangewend om vrij parkeren in de binnenstad, zoals dat door meerdere partijen aan de kiezers is beloofd, per 1 januari 2016 in te voeren. Bij de Kadernota kan nader worden bezien of er nieuwe middelen vrijgemaakt kunnen worden voor de uitwerking van het ambitiedocument 'Huiskamer van de stad'.

4 AMENDEMENT ni* aangenomerí / verworpen1 ingetrokken AMENDEMENT De gemeenteraad van Den Helder in vergadering bijeen op 4 en 10 november 2015; gelezen het raadsvoorstel nummer RV , agendapunt 7, betreffende de programmabegroting 2016; een nieuw beslispunt toe te voegen aan het ontwerpbesluit, nummer RB , dat als volgt luidt: 14. Het budget voor de stedelijke vernieuwing structureel te verlagen met een bedrag van ē ,-. NamensjJe-fracjie van GroenLinks C.J.Dol-Cremers Toelichting: De gemeente maakt jaarlijks van 2008 tot 2018 C 5 min. aan Zeestad over voor de Stedelijke vernieuwing en de afspraak is dat hiervan het Stadshart opgeknapt wordt. Tevens zijn er nieuwe ambities bijgekomen zijn, waar jaarlijks C ,- benodigd is, terwijl de gemeente "de tering naar de nering moet zetten." Het zo zou moeten zijn dat, als we niet alle ambities kunnen betalen, Zeestad met de Raad andere prioriteiten moet stellen. samen In de begroting is rekening gehouden met een budget van C ,- voor de nieuwe ambities. Voorgesteld wordt dit bedrag te schrappen en hiervan C ,- structureel te bestemmen voor de 2 e wijkmanager (apart amendement).

5 AMENDEMENT ĩlĩ GroenLinks AMENDEMENT aangenomen Z verworpen /(ingetrokken De gemeenteraad van Den Helder in vergadering bijeen op 4 en ; november gelezen het raadsvoorstel nummer RV agendapunt 7, de programmabegroting 2016; betreffende het ontwerpbesluit RB als volgt te wijzigen: I Toevoegen nieuw punt 13 luidende: Voor het structureel aanstellen van de 2 * wijkmanager wordt een structureel budget van ē ,- beschikbaar gesteld en in de dekking te voorzien door het budget voor het programma Stedelijke vernieuwing structureel te verlagen met C ,-. II Punt 13 te vernummeren tot punt 14 Namens de fractie van GroenLinks Toelichting. In de eerste termijn van de begrotingsbehandeling op 4 november werd ons, bij verrassing, duidelijk dat per 1 januari 2016 de 2 d e wijkmanager dreigt te verdwijnen. De wethouder zegde ons toe dat ons hierover een raadsinformatiebrief zou worden toegezonden. Deze raadsinformatiebrief, die we afgelopen vrijdag ontvangen hebben, was zo kort en nietszeggend dat ons niets duidelijk is geworden. Er wordt gemeld dat de activiteiten en de functionaliteit blijven bestaan, maar het college wil dit op een andere manier vorm geven. Koppelen aan het resultaat van een enquête die eind 2013 gehouden is en december dit jaar herhaald zal worden en het betrekken bij het project" Nieuw perspectief openbare ruimte". Hoe of wat wordt niet duidelijk in deze raadsinformatiebrief!!! De raad heeft in 2013 bij meerderheid toch bewust de moeilijke keus gemaakt om "de 2 d e wijkmanager aan te stellen ten koste van de cultuurmakelaar". Dit om het wijkgericht werken een goede basis te geven. Het wijkgericht werken behelst veel meer facetten dan alleen "de openbare ruimte". Zeker in deze tijd waar alles gericht lijkt op "de participatie maatschappij" is een wijkmanager als coördinator van het grootste belang.

6 GroenLinks AMENDEMENT ĩlľ Amendement. aangenomerŕ/wrworpènv Z verworpen ingetrokken De gemeenteraad van Den Helder in vergadering bijeen op 4 en 10 november 2015; gelezen het raadsvoorstel nummer RVO agendapunt 7 betreffende de programmabegroting 2016; het ontwerpbesluit, nummer RB , als volgt te wijzigen: I het bedrag van de voorgestelde bezuinigingen in 2016, genoemd in beslispunt 7, ad. ^ ,- te verlagen met ^ ,- door de volgende bezuinigingen in 2016 te schrappen: a. programma 9 Cultuur, ad. ^ ,-; b. programma 10 Sport recreatie en vrije tijd, ad. ^ ,-; b, programma 11 Sociaal Domein, ad. ^ ,-; II de storting in de bestemmingsreserve Sociaal Domein genoemd in beslispunt 10 te verlagen met Ç ,-. Namens, de fractie van GroenLinks y e:j.doi -Cremers Toelichting. Sport, ontspanning, vrije tijd en cultuur worden voor veel mensen onbetaalbaar. Terwijl het college aangeeft dat deze voorzieningen juist een bindende factor zijn en participatie bevorderen. De Samenwerking tussen Schouwburg, Bibliotheek en Triade, maar ook de samenwerking tussen Reddingsmuseum, Willemsoord en Museumhaven, moet eerst met een uitgewerkt plan onderbouwd worden, voordat eventuele bezuinigingen worden opgelegd. In de openbare ruimte gaan we uit van minimaal basis en samen met de inwoners organiseren we het zodat we kosten neutraal de kwaliteit verhogen. Bezuinigingen op het subsidie beleid worden zonder visie doorgevoerd. Voor de kadernota 2017 moet het subsidiebeleid herijkt worden, zodat duidelijk wordt wat de gemeente de inwoners wel/niet aan voorzieningen wil bieden en welke financiën daarvoor nodig zijn. Totdat dit duidelijk is, worden in 2016 geen bezuinigingen door gevoerd op de programma's 9,10 en 11. Bij de vaststelling van de Kadernota worden, zo nodig, nieuwe afwegingen gemaakt.

7 AMENDEMENT DJ.:. ChristenUnie Amendement. aangenomen Z verworpen / ingetrokken^) ^ ŕi'v Hľťĩ Zi' cq ř gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 oktober 2015, nummer RVO , betreffende de programmabegroting 2016; het ontwerp besluit, RB , als volgt te wijzigen: het onder beslispunt 7 benoemde bedrag van C ,- (in 2019) te verlagen met C ,-, door het schrappen van de voorgenomen bezuiniging als gevolg van het "Invoeren van premediation" vanaf Namens de ChristenUnie ker-giljou Toelichting Het college is van mening dat "premediation" een positieve invloed heeft op het aantal malen dat inwoners beroep en bezwaar aantekenen en heeft de verwachte bezuiniging al verwerkt. Er heeft echter nog geen evaluatie plaats gevonden en er zijn nog geen cijfers bekend over de effecten van deze nieuwe werkwijze. Verstandiger lijkt het daarom om een evaluatie af te wachten en op de uitkomsten beleid te maken. Het risico bestaat dat "premediation" niet het beoogde effect heeft en dat de bestaande kennis bij de commissie beroep en bezwaar inmiddels is weg bezuinigd.

8 AMENDEMENT nr.: A ChristenUnie datum raadsvergadering: aan^enometw verworpen Ŵnţetľtikken Amendement. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 oktober 2015, nummer RVO , betreffende de programmabegroting 2016; Het ontwerp besluit, RB , als volgt te wijzigen: de bedragen genoemd in beslispunt 7 "nieuwe bezuinigingen en inkomstenverhogende maatregelen" te verhogen met C ,- door te bezuinigen op de formatie van het college van burgemeester en wethouders. Namens de ChristenUnie Toelichting Er worden veel lastenverzwaringen voorgesteld die de burger treffen evenals het korten op subsidies van voor inwoners belangrijke organisaties en verenigingen. Geen van de voorgaande colleges heeft zoveel fte's geteld en gezien de taakverdeling valt hierop te bezuinigen. Taakstellend dient het college hetzij in formatie hetzij in middelen terug gebracht te worden op het niveau van het voorgaande college.

9 8! Vrije 5^'* ^ M 1 i**ť* 'tí AMENDEMENT nr.: A ļ - ^ aangenomen I verworpetť/híg^tr^^ Amendement gelezen het raadsvoorstel nummer RVO betreffende de begroting 2016 en een aanvulling sluitende begroting ; het ontwerpbesluit, nummer RB , als volgt te wijzigen: I het bedrag van C ,- genoemd in beslispunt 7 te verlagen met C ,- in verband met het uitstellen van de 1096 korting op sportverenigingen tot 1 januari 2017; II. het bedrag van C ,- genoemd in beslispunt 10 te verlagen met C ,-. Namens de fractie Vrije Socialisten fu2 Carla van Driesten Toelichting: Een verlaging van de subsidies voor sportverenigingen kan gevolgen hebben voor de hoogte van de contributies en als gevolg daarvan het aantal leden. Door de korting op de subsidies van sportverenigingen niet eerder in te laten gaan dan 1 januari 2017, heeft de raad nog de mogelijkheid bíj de behandeling van de Kadernota te bezien of het wenselijk is de voorgenomen korting op de subsidies voor sportverenigingen te handhaven danwel te herzien. Daarnaast kunnen de sportverenigingen zich beter voorbereiden op de voorgenomen maatregel. Door het uitstellen van de voorgestelde maatregel wordt het positieve begrotîngssaldo voor 2016 C ,- lager, hetgeen weer leidt tot een lagere buffer voor het sociaal domein.

10 AMENDEMENT ĨÌT ChristenUnie Amendement. I 'J\ftr f\ Cĵ t il 'LO 1 P e^/jngetrokken^) aangenomen Z verworp gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 oktober 2015, nummer RVO , betreffende de programmabegroting 2016; het ontwerp besluit, RB , als volgt te wijzigen: het bedrag genoemd in beslispunt 4, ad. C ,-, te verlagen met C ,- door 4b te schrappen. Namens de ChristanUnis yf T. Bîersteker-Gtljou Toelichting Eén van de doelstellingen van EFR02 is het naar Den Helder halen van HBO en hoger onderwijs. Deze doelstelling is al vooreen groot deel gerealiseerd met de Maritime campus Netherland. Dat kan dienen als onze inbreng in het EFR02 project.

11 GroenLinks AMENDEMENT De gemeenteraad van Den Helder in vergadering bijeen op 4 en 10 november 2015; gelezen het raadsvoorstel nummer RV agendapunt 7: Punt 4 als volgt te wijzigen; Incidentele ruimtevragende maatregelen op te nemen ter grootte van f en deze te onttrekken aan de Strategische visie ten behoeve van: c. Sail 2017 É van Namens de, fractie van GroenLinks J. Do -Cremers Toelichting: Sail zal samen met de Marinedagen veel mensen naar Den Helder trekken. Hiervan zullen het imago van de stad en de ondernemers profijt hebben. Bij de presentatie kwam naar voren dat de "economische spin-off bij de vorige Sail 23 miljoen bedroeg. Citymarketing en het Ondernemersfonds zouden daarom extra financiële verantwoordelijkheid moeten nemen.

12 AMENDEMENT nr.!. ^ ļ i I \ ChristenUnie aangenomet(7 t(^verw Z verworpen orpēñtjvi / I ÌVtgetrokken Amendement. " gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 oktober 2015, nummer RVO , betreffende de programmabegroting 2016; Het ontwerp besluit, RB , als volgt te wijzigen: Het bedrag genoemd in beslispunt 4, ad. C ,-, te verlagen met C ,- en het bedrag genoemd onder 4e te wijzigen in C ,-. Namens de Christenunie T. Bierstel(e[ĩ0ĩĩj J Toelichting: We hebben een samenwerkingsverband met een goed geoutilleerde marine brandweer, waar veel specifieke kennis aanwezig is. Binnen het bestaande budget is voldoende deskundigheid geborgd. Meer en specifieke opleiding is alleen gerechtvaardigd als we voldoende middelen hebben. Verdere opleiding dient dan ook uitgesteld te worden tot hiervan sprake is. Er is met deze bezuiniging geen gevaar voor de openbare veiligheid.

13 AMENDEMENT til* datum raadsvergadering: Vrije aangenomen 7 verworpeţí/ ingetrokkęny Amendement De gemeenteraad van den Helder, in vergadering bijeen op 4 en 10 november 2015; gelezen in het raadsvoorstel RVO betreffende de begroting 2016 en een aanvulling op de begroting ; het ontwerpbesluit, nummer RB , als volgt te wijzigen: I een nieuw beslispunt 9 in te voegen dat als volgt luidt: 9. voor het, in samenwerking met het mantelzorgcentrum, inrichten van planbare respijtzorg in 2016 een budget van C ,- beschikbaar te stellen; II het bedrag van C ,- genoemd in beslispunt 10 te verlagen met C ,-. III. de volgende beslispunten te hernummeren. Namens de Vrije Socialisten Carla van Driesten OJ2 Toelichting: Planbare respijtzorg is hard nodig ter ontlasting van de mantelzorgers waar een steeds groter beroep op wordt gedaan in onze participatiemaatschappij. Voorgesteld wordt hiervoor in 2016 een eenmalig budget van C ,- beschikbaar te stellen ten laste van het positieve begrotingssaldo van Als gevolg hiervan wordt de buffer voor het sociaal domein hiermee dan C ,- lager.

14 AMENDEMENT ĩir er voor Dsn Helder aangenomen 7 verwoipen/ingetrokken (fingei Amendement - Ombudsman gelezen het raadsvoorstel onder nummer RVO betreffende de begroting 2016 en een aanvulling op de begroting ; I. het bedrag genoemd in beslispunt 3 te verhogen met C ,- voor de aanstelling van een Yi fte ombudsman/vrouw jeugdzorg voor de duur van een jaar (2016) met de wens voor de jaren 2017 en II. het bedrag van C ,- genoemd in beslispunt 10 te verlagen met C ,-. Toelichting: Ouders en kinderen die problemen hebben met de hulpverlening durven veelal niet te praten en hebben behoefte aan een onafhankelijke ombudsman/vrouw. Daarom is het aangewezen een plaatselijke ombudsman aan te stellen met als taak onder meer: 1. Informatie, advies, klachtenondersteuning aan kinderen en ouders bij beschikkingen van de gemeente; 2. Uitvoering van onderzoeken; 3. Uitvoering van zorg door instellingen, voogdij en jeugdreclassering; 4. Voorlichting over de rechtspositie van cliënten van de doelgroep ( zij hebben vanaf recht op ondersteuning mits vallend onder de nieuwe Jeugdwet). De aanstelling van de ombudsman/vrouw is in eerste instantie voor de duur van een jaar (2016). Daarmee heeft het college de mogelijkheid bij de behandeling van de Kadernota de raad een dekkingsvoorstel voor de jaren 2017 en 2018 voor te leggen. Het positieve begrotingssaldo voor 2016 wordt verlaagd met C ,-, hetgeen leidt tot een lagere buffer voor het sociaal domein. Namens Beter voor Den Heldejr Joke Vorstman V f ^

15 ooriijk lestuur Amendement. gelezen het raadsvoorstel nummer RVO agendapunt 7; het ontwerpbesluit als volgt te wijzigen: - Punt 12 "als algemene beleidslijn bij (incidentele) meevallers en ruimte in de begroting de volgende prioriteitsvolgorde te hanteren: a. de ratio weerstandsvermogen op het gewenste minimum niveau brengen; b. een buffer voor het sociaal domein vormen; c. het aanvullen van de reserve strategische visie. " wordt geheel geschrapt. - Punt 13 wordt vernummerd tot punt 12. A A. Er is als staande beleid vastgelegd dat alle financiële meevallers terugvloeien in de algemene reserve. Het is de essentie van het budgetrecht van de gemeenteraad dat per geval wordt besloten hoe de algemene reserve wordt aangewend. Een ongekwantificeerde beleidslijn met betrekking tot een verdeling van (incidentele) meevallers is een ernstige degradatie van het budgetrecht. Dit laat overigens onverlet dat de opdracht aan het college van burgemeester en wethouders is dat binnen de plannen een weerstandsratio van 1,25 wordt gewaarborgd.

16 AMENDEMENT nx GroenLinks AMENDEMENT aangenomerv^erworpeit/ ingetrokken De gemeenteraad van Den Helder in vergadering bijeen op 4 en 10 november 2015; gelezen het raadsvoorstel nummer RV agendapunt 7; het ontwerpbesluit als volgt te wijzigen: - Toevoegen nieuw punt 13 luidende: Het overschot op het Sociale domein van 2015 te bestemmen als "buffer Sociaal domein". Punt 13 te vernummeren tot punt 14 Namens de fractie van GroenLinks C.J. Dol-Cremers^^- Toèlichting: De rijksbijdrage voor het Sociale domein zal de komende jaren lager worden. Aangezien de gemeente in de afgelopen jaren telkens onderschrijdingen had, eerst op de WMO en in 2015 (zie de tussenrapportage) op het Sociale domein kunnen we de onderschrijding in 2015 goed kunnen gebruiken als buffer voor het Sociale domein in de komende jaren. We willen de voorzieningen voor

Behoorlijk Bestuur, De gemeenteraad van Den Helder, in vergadering bijeen op 4 en 10 november 2015;

Behoorlijk Bestuur, De gemeenteraad van Den Helder, in vergadering bijeen op 4 en 10 november 2015; BJoor looriijk aangenomeny verworpen ingetrokken/ aangehouden Best uu Behoorlijk Bestuur Motie De gemeenteraad van Den Helder, in vergadering bijeen op 4 en 10 november 2015; gelezen het voorstel van het

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten)

07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten) 07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten) Inhoudsopgave 07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten)... 2 Amendement Toekomst Stichting Media Houten, beschikbaar stellen subsidiebedrag....

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

voorstel aan de raad Kadernota 2015 Aan de raad van de gemeente Werkendam 1. Inleiding

voorstel aan de raad Kadernota 2015 Aan de raad van de gemeente Werkendam 1. Inleiding voorstel aan de raad onderwerp Kadernota 2015 samenvatting De Kadernota 2015 vormt de opzet voor het opstellen van de Begroting 2015 en de Meerjarenraming 2016-2018 en heeft vooral een globaal financieeltechnisch

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Eindrapportage Taskforce. Taskforce bezuinigingsvoorstellen sport : in een Perspectief sportaccommodaties ".

Eindrapportage Taskforce. Taskforce bezuinigingsvoorstellen sport : in een Perspectief sportaccommodaties . voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Kenmerk 14.005912 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 3 juli 2014 Jaargang en nummer 2014-36 Eindrapportage Taskforce. Taskforce bezuinigingsvoorstellen

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt'

Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt' RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Welzijn en zorg Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt'

Nadere informatie

Gemeente Oudewater Gemeente Woerden

Gemeente Oudewater Gemeente Woerden RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 15R.00417 Gemeente Oudewater Gemeente Woerden 15R.00417 Van : college van burgemeester en wethouders 23 juni 2015 Datum 23 juni 2015 Portefeuillehouder(s) : Wethouder A.M.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0077 Rv. nr.: 10.0077 B&W-besluit d.d.: 27-4-2010 B&W-besluit nr.: 10.0478 Naam programma +onderdeel: Programma nummer 6 Stedelijke Ontwikkeling (product 810.02 Lokaal Ruimtelijk ordeningsbeleid)

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Gemeente[![tr. Geldermalsen. Aldus besloten in de openbare vergadering van 27 oktober 2015, nummer 1 1,

Gemeente[![tr. Geldermalsen. Aldus besloten in de openbare vergadering van 27 oktober 2015, nummer 1 1, 9 Gemeente[![tr Geldermalsen '11. Voor de vervanging van inventarissen in de gymlokalen een krediet van 26.100 beschikbaar te stellen. 12. Voor het bouw- en woonrijp maken van het perceel ten behoeve van

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Raadsvergadering 11 juli 2019

Raadsvergadering 11 juli 2019 Raadsvergadering 11 juli 2019 1. Opening 2. Inspraakronde 3. Vaststellen agenda 4. Algemene beschouwingen Voorjaarsdebat 5. Voorjaarsdebat 6. Reactie college Schorsing t.b.v. fractieberaad 7. Slotdebat

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Onderwerp: Programmabegroting 2017 en verwerking financiële effecten uit de septembercirculaire.

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : Richtinggevend document Programmabegroting 2015-2018 : n.v.t. Portefeuillehouder : Raadswerkgroep Takendiscussie Contactpersoon : Afdeling

Nadere informatie

[V Heerhugowaard Stad van kansen. Financiële stukken 2012, 2013 en 2014 Recreatieschap Geestmerambacht

[V Heerhugowaard Stad van kansen. Financiële stukken 2012, 2013 en 2014 Recreatieschap Geestmerambacht [V Heerhugowaard Stad van kansen ļ Raadvergadering 7 Besluip p í-íii-źfl Agendanr.: 10 Voorstelnr.: RB2013079 Onderwerp: Financiële stukken 2012, 2013 en 2014 Recreatieschap Geestmerambacht Aan de Raad,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen Raadsvergadering 13 december 2016 Volgnummer 116-2016 Onderwerp Programmanummer Alle programma's Registratienummer 2016-36907 Collegevergadering 15-11-2016 Portefeuillehouder Organisatieonderdeel Wethouder

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland

Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Zaaknummer : 170397 Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - Onderwerp : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Collegevergadering : 17 mei 2016 agendapunt : 21 Portefeuillehouder

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

RWO/ grondzaken Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar. W. van Bemmel

RWO/ grondzaken Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar. W. van Bemmel gemeente Den Helder Registratienummer: BI08.00854 Portefeuillehouder: Raadsvoorstel H. Boskeljon / B. Fritzsche Van afdeling: RWO/ grondzaken Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar.

Nadere informatie

Gemeente t} Eergen op Zoom SC^

Gemeente t} Eergen op Zoom SC^ Gemeente t} Eergen op Zoom SC^ Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : vitalisering van de organisatie en de taakstellende bezuiniging op de loonsom : SM/05/08 Sector : Middelen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: 1. wijziging gemeenschappelijke regeling Promen 2. vaststelling verordening persoongebonden budget begeleid werken Wsw

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Onderwerp Zienswijze gemeenteraad inzake tussentijdse rapportage 2015 Samenwerking Kempengemeenten (S.K.) (vaststelling 16 e begrotingswijziging 2015)

Onderwerp Zienswijze gemeenteraad inzake tussentijdse rapportage 2015 Samenwerking Kempengemeenten (S.K.) (vaststelling 16 e begrotingswijziging 2015) f gemeente Eersel Raadsvoorstel Vergadering d.d. 22 oktober 215 Agendapunt: 5. R 15-6 Datum B&W 6 oktober 215 Portefeuillehouder ATHI/LSJO Document-nr 15.17623 rhem1 Onderwerp Zienswijze gemeenteraad inzake

Nadere informatie

Besluitenlijst raadsvergadering 30 oktober 2017, uitloop 8 november 2017 (BSL )

Besluitenlijst raadsvergadering 30 oktober 2017, uitloop 8 november 2017 (BSL ) Besluitenlijst raadsvergadering 30 oktober 2017, uitloop 8 november 2017 (BSL17.0049) 1. Opening. De voorzitter, de heer Schuiling, is hedenavond 30 oktober 2017 afwezig en wordt vervangen door de heer

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-102 Onderwerp Programmabegroting 2015-2018 Aan de raad, Onderwerp Programmabegroting 2015-2018 Gevraagde beslissing 1. De Programmabegroting 2015-2018

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij. De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012.

HEERHUGOWAARD. Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij. De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012. r o k kî2^ ĨĚî P VDA HEERHUGOWAARD Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij AMENDEMENT Onderwerp: armoedebeleid naar aanleiding van agendapunt 3A, RB2012072 bijlage A Voorjaarsnota 2012 status \jr\qfé^çjdú2^

Nadere informatie

/ /{(/J**- ii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinii ii

/ /{(/J**- ii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinii ii Datum vergadering gemeenteraad 1 Raadsvoorstelnummer Agendapunt 8 juli 2014 RV/14/00449 11 Voorstel ingebracht door Begrotingsprogramma Portefeuillehouder W.M.Wilbrink diverse H.N. de Ronde Onderwerp Kadernota

Nadere informatie

Alternatieve begroting

Alternatieve begroting Alternatieve begroting 2019 2022 CDA fractie Twenterand: Frouwke Bramer Mayke Smelt Roswitha Uitslag Bertus Akse Henk Kerkdijk Jan Kuilder Alternatieve begroting 2019-2022 -1-9/10/2018 Verantwoord investeren

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Jongeren van 17 tot 25 jaar met meervoudige problemen, die geen stabiele woon- of verblijfplaats hebben, of in de opvang verblijven

Jongeren van 17 tot 25 jaar met meervoudige problemen, die geen stabiele woon- of verblijfplaats hebben, of in de opvang verblijven RAADSVOORSTEL Onderwerp : Met het oog op morgen; sluitende aanpak voor zwerfjongeren in Deventer en omgeving Raadsvergadering : 9 september 2009 Politieke markt d.d. : 26 augustus 2009 Agendapunt : 11

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0097 Rv. nr.: 09.0097 B&W-besluit d.d.: 6-10-2009 B&W-besluit nr.: 09.1079 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Rapportage 2009 als onderdeel van de planning en controlcyclus Aanleiding:

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 juni 2016. De heer K. van Harten (fractie van de ChristenUnie) is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *19.0000078* 19.0000078 Raadsvergadering: 7 februari 2019 Onderwerp Kadernota 2020 WerkSaam Behandeld door/in Commissie Samenlevingszaken Datum 2 januari

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016

Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016 Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 13 juni 2016

Nadere informatie

- Het voorstel van het college B&W van 07-10-2014 Kerntakendiscussie Besluitdocument 2014

- Het voorstel van het college B&W van 07-10-2014 Kerntakendiscussie Besluitdocument 2014 Regnr.: Agendapunt: 4 Kerntakendiscussie besluitdocument Onderwerp: Bezuinigingen De raad van de gemeente Montferland bijeen d.d. 13-11-2014 Gelezen hebbende: - Het voorstel van het college B&W van 07-10-2014

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Raadsinformatiebrief Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Inleiding/Aanleiding Gemeenten ontvangen jaarlijks een algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Deze algemene uitkering is een

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 04-10-2018 18-078 Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en Veiligheid

Nadere informatie

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands Advies aan gemeenteraad Datum advies: 23 mei 2017 Financiële consequenties: Zie beslispunt Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: 80328 Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens Afdelingsmanager: G.H.J.

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 25 juni 2013 Agendanummer : 16 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : E. Plomp Voorstel aan

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Subsidie restauratie monumenten Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing

Nadere informatie

gelezen het raadsvoorstel nummer RV van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 31 mei 2011;

gelezen het raadsvoorstel nummer RV van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 31 mei 2011; gemeente Den Helder Raadsbesluit Raadsvergaderg d.d. : 11 juli 2011 Besluit nummer : RB11.0098 Onderwerp :Kademota 2012-2015 De ad van de gemeente Den Helden gelezen het adsvoorstel nummer RV011.0125 van

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren.

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren. Vergadering Raad 04-07-2013 Tijd: 00:00-00:00 Voorzitter: 1 Opening De voorzitter opent de vergadering. 2 Vragenhalfuurtje raadsleden Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen:

Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: Agendapunt: 8 (c) Raadsvoordracht Subsidie Bibliotheek Bollenstreek Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: De gemeenteraad van Noordwijk,

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 31 mei 2016 onderwerp Perspectiefnota 2017-2020 portefeuillehouder informant Dreven, A van (Adila) 2267 eenheid/afdeling Concernstaf CSADV Voorgesteld besluit raad 1. De perspectiefnota

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

NOTA VOOR DE RAAD. e informatie * TE 1. l i /. ' V Ĩ - * * * - ra ra. Datum: 19 juni 2015

NOTA VOOR DE RAAD. e informatie * TE 1. l i /. ' V Ĩ - * * * - ra ra. Datum: 19 juni 2015 e informatie * TE 1 r s plan. datum e JÉ ra ra N JA 1 NEE : îrtröuwelijk > WW w gemeente QOSterhOUt NOTA VOOR DE RAAD l i /. ' V Ĩ - * * * - Datum: 19 juni 2015 Nummer raadsnota: Bl.0150201 Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies Raadsvoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft u besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. Via dit voorstel wordt u verzocht een besluit

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS Zaak Onderwerp Concept besluit Samenvatting Besluit 39478 Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel 2 e herijking deelbegroting Jeugdhulp 2017 en 1 e herijking deelbegroting jeugdhulp 2018 Regio Hart van Brabant

Concept Raadsvoorstel 2 e herijking deelbegroting Jeugdhulp 2017 en 1 e herijking deelbegroting jeugdhulp 2018 Regio Hart van Brabant Concept Raadsvoorstel 2 e herijking deelbegroting Jeugdhulp 2017 en 1 e herijking deelbegroting jeugdhulp 2018 Regio Hart van Brabant Aanleiding Het Algemeen Bestuur van de GR Hart van Brabant legt voor

Nadere informatie

Ons kenmerk U Beh. door K. Suijkerbuijk Afdeling Middelen, Team Financiën

Ons kenmerk U Beh. door K. Suijkerbuijk Afdeling Middelen, Team Financiën Gemeente įí ñ Berven Berge op Zoom 2ÏĨ Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom II III III lil II1:1IE lil II 17 DEC 2015 Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Concretisering Taakstellingen

Nadere informatie

Startnotitie. Voorstelnummer RV/16/00658. Startnotitie leesstimulering en laaggeletterdheid

Startnotitie. Voorstelnummer RV/16/00658. Startnotitie leesstimulering en laaggeletterdheid Datum vergadering gemeenteraad 5 april 2016 Voorstelnummer RV/16/00658 Agendapunt 8 Voorstel ingebracht door Portefeuillehouder Begrotingsprogramma Beheerproduct Onderwerp J.G. Marringa S. van Alfen Samenlevingszaken

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. Presentatie aan de raad 16 mei 2013

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. Presentatie aan de raad 16 mei 2013 VOORBLAD RAADSVOORSTEL 13RV0032# Ronde Tafel : Debat : 28 mei 2013 Raadsvergadering : 11 juni 2013 Gewijzigd voorstel : Presentatie aan de raad 16 mei 2013 Portefeuillehouder : Johan Varkevisser Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie.

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. College Onderwerp: V20100064 Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. Collegevoorstel Inleiding: Naar aanleiding van de brief waarin de provincie de begroting

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies Zaaknummer: 00341259 : Collegevoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft de raad besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. U wordt hierna

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 5 Huishoudelijke hulp voor alle Doetinchemmers Te besluiten om: 1. De algemene voorziening Schoonmaakhulp als voorliggend aan te merken op de maatwerkvoorziening Ondersteuning

Nadere informatie

gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017;

gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017; man ETTEN LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017; gezien het amendement zoals ingebracht door de fracties van CDA,

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

Besluitenlijst raadsvergadering 31 oktober 2018, uitloop 7 november 2018 (BSL )

Besluitenlijst raadsvergadering 31 oktober 2018, uitloop 7 november 2018 (BSL ) Besluitenlijst raadsvergadering 31 oktober 2018, uitloop 7 november 2018 (BSL18.0045) 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering. Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heren Van den Born

Nadere informatie

Te besluiten de "eerste wijziging van de Legesverordening Verordening 2016" vast te stellen.

Te besluiten de eerste wijziging van de Legesverordening Verordening 2016 vast te stellen. ų ís Gemeente Įj Bergen op Zoom i Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: Programma F Middelen en Economie BBVnummer: 134653 Raadsvoorstel: 134948 Portefeuillehouder: Bert Euser Onderwerp 2e Tussenrapportage

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Visie dijken - Herstructurering bedrijventerreinen

Collegevoorstel. Zaaknummer: Visie dijken - Herstructurering bedrijventerreinen Zaaknummer: 00342937 Collegevoorstel Inleiding Dit voorstel gaat over het ter beschikking stellen van financiële middelen voor de realisatie van de visie op de dijken van Heusden. Een beperkt deel van

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Moties en Amendementen Raadsvergadering d.d. 2 november 2017 Programmabegroting

Moties en Amendementen Raadsvergadering d.d. 2 november 2017 Programmabegroting Moties en Amendementen Raadsvergadering d.d. 2 november 2017 Programmabegroting 2018-2021 Amendementen Nr. Onderwerp Van Ingediend Aangenomen Verworpen Ingetrokken 1 Bibliotheek D66 2 OZB inflatiecorrectie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : Bepaling minimale omvang Reserve WFA : SMD/06/32 Sector : Maatschappelijke 2 O DEC. 2006 Dienstverlening Afdeling : Beleidsatelier : Sociale

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0005531* 16.0005531 Raadsvergadering: 9 juni 2016 Voorstel: 4.50 Agendapunt: 17 Onderwerp Jaarstukken 2015 en concept begroting 2017 Recreatieschap

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

: 22 januari 2013 : 4 februari : J.L.M. Vlaar : J.C. Teeuwen

: 22 januari 2013 : 4 februari : J.L.M. Vlaar : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 22 januari 2013 : 4 februari 2013 Documentnr. Zaaknummer : 990 : B0305-2047 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Besluitenlijst B&W-vergadering d.d. 4 oktober 2016

Besluitenlijst B&W-vergadering d.d. 4 oktober 2016 enlijst B&W-vergadering d.d. 4 oktober 2016 Aanwezig: Burgemeester drs. J.W. Brenninkmeijer Wethouder A.C.P. Balk Wethouder Ir. J.H.M. van Dijk Wethouder drs. A.C.W.A.M. van Holstein Wethouder P.J. Van

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Onderwerp. Aanleiding. Voorstel. Beoogd resultaat. Ter besluitvorming

Onderwerp. Aanleiding. Voorstel. Beoogd resultaat. Ter besluitvorming Ter besluitvorming Onderwerp Openhouden consultatiebureaus in Abbekerk en Andijk per 1 januari 2017. Aanleiding De raad heeft in zijn vergadering van 8 december 2016 besloten om de locaties in Wognum,

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden, Aan de gemeenteraad van Ridderkerk Uw brief van: Ons kenmerk: 89398 Uw kenmerk: Contact: C. Kolf Bijlage(n): 2 Doorkiesnummer: E-mailadres: C.Kolf@ridderkerk.nl Datum: 24 september 2014 Betreft: Aanbieding

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie