NEW FACE. Persoonlijke informatie. Naam Bernard Maat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NEW FACE. Persoonlijke informatie. Naam Bernard Maat"

Transcriptie

1 NEW FACE Persoonlijke informatie Naam Bernard Maat Studentnummer Studio Thema Begeleiders Gecommitteerde MSc Mixed Studios , RMIT, Architecture, TU Delft Amsterdam aan zee Transformatie van de Brettenscheg ir. Wouter Willers, ir. Frank Koopman dr. Henny Coolen

2 Thema van de studio vs het gekozen onderwerp In september 2012 ben ik begonnen met afstuderen bij de studio RMIT, Mixed projects studio in Amsterdam. Het thema van de studio was Amsterdam aan zee transformatie van de Brettenscheg. Dit thema heeft alles te maken met de lijn tussen Haarlem en Amsterdam. De Brettenscheg, een overgebleven zone groen die een lage bebouwingsdichtheid kent, en Amsterdam-West van het Westelijk havengebied scheidt. Het inzoomen op dit gebied vond plaats op het projectgebied Amsterdam-West, binnen de ringweg A10. Daarbinnen heb ik eerst gekeken naar hoe dit gebied door de eeuwen heen ontwikkeld is en wat menselijk ingrijpen in dat landschap heeft betekend. Transport is een kenmerk dat erg bij het gebied rond de Brettenscheg hoort. Het vormt daarin een plek van transitie. De ontwikkeling van de bebouwing rond deze scheg, aan de routes heeft gezorgd voor een mooie spanning tussen stad en land. Daarom heb ik gekozen voor een locatie aan deze scheg. Ik heb gekozen voor het voormalige Bosch distributiecentrum, van de Firma tot voortzetting van zaken van Willem van Rijn NV, of kortweg Willem van Rijn. Dit gebouw bevindt zich ten zuiden van de Haarlemmerweg en vaart met aan de overzijde de Brettenscheg. Daarnaast aan de oostzijde wordt het Westelijk Marktkanaal gevonden dat aangelegd is ter ontsluiting van de Centrale Markthallen maar nooit is doorgelegd naar het Westelijk Havengebied wat in eerste instantie de bedoeling was. Het terrein zelf is onderdeel van het kleine industriegebied Landlust dat zich al ontwikkelde in de periode die voorafging aan het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP). Aan drie zijden omsloten door water en ten westen door woningblokken maken het een op zich staand gebied. In de structuurvisie 2040 wordt de visie van de stad Amsterdam zichtbaar. Amsterdam wil de komende jaren het centrum gebied uitbreiden tot ongeveer de ringweg A10. Dit gebied tussen het huidige stadscentrum en de ringweg zal worden volgens de visie een grotere dichtheid krijgen. Het gebied Landlust dat hierboven beschreven is valt daar binnen. En zal de komende decennia langzaam worden herontwikkeld tot een gebied waar zowel gewerkt wordt als gewoond. Het gekozen gebouw is nadat de firma Willem van Rijn in 1995 is vertrokken, aangekocht door een projectontwikkelaar en verbouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw. Bij deze verbouwing zijn een aantal aanpassingen gemaakt aan het gebouw die de logica van met name de routing erg hebben vertroebeld (zie afb.). De locatie vooraan op deze bijzondere locatie in combinatie met een gebouw dat niet van unieke (architectuur) historische waarde is, maar juist zoals er in Nederland veel meer staan, was voor mij een reden om hiervoor te kiezen.

3 Methodische aanpak van de studio versus de gekozen methode Binnen de studio van RMIT neemt het onderzoek een belangrijke plaats in binnen het (her)ontwerp. Het onderzoek van deze studio kan grofweg worden onderverdeeld in drie schaalniveaus: de stedenbouwkundige analyse, architectonische analyse en de bouwtechnische analyse. Vanuit deze schaalniveaus worden er waarden ontwikkeld die gebruikt kunnen worden in de uitgangspunten voor het ontwerp. Deze waarden worden opgesteld in een waardestelling. De waarden kunnen variëren van hoog, positief, indifferent of negatief en worden bepaald aan de hand van verschillende aspecten. Een voorbeeld van die aspecten is dat gekeken wordt naar de historische waarden op het maatschappelijke vlak, aan de hand van de ontwikkelingen die plaats hebben gehad. Daarnaast ook de waarden van het ensemble binnen de stedenbouwkundige context, architectuurhistorische en bouwhistorische waarden. Een andere belangrijk onderwerp kan de gebruikshistorie zijn. Deze onderwerpen worden getoetst aan de hand van of ze speciaal zijn, een gave representant zijn of anderszins relevant. Belangrijk daarbij dus is de huidige staat van het gebouw, maar ook het scala aan invloeden waaraan het gebouw is blootgesteld. vertroebelde routing in huidige situatie Het resultaat van al deze analyses leverde voor het Willem van Rijn gebouw verschillende waarden op welke verschillende aanleidingen geven voor het ontwerp. Ontwerp en onderzoek zijn nauw aan elkaar verwant, het is een cyclisch proces zoals ook beschreven in mijn thesisplan. Het thesisplan wat te vinden is op voorgaande pagina s (pg. X tm X) is geschreven in de periode voorafgaand aan het masterplan. In het thesisplan is beschreven de aanleiding tot de onderzoeksvraag, de onderzoeksvraag en het plan van aanpak die ik dacht te gaan gebruiken. Daarnaast heb ik een planning gemaakt van mijn afstudeerperiode (pg. X), waarin beschreven staan wanneer wat zou plaatsvinden en/of af zou zijn. Hierop is gereflecteerd in het stuk hieronder en de uitspraak over de relevantie. Onderzoek versus ontwerp In het thesisplan is een onderzoeksvraag geformuleerd, dit is dus gebeurd in een vrij vroeg stadium binnen het proces. Het formuleren van een niet te algemene vraag had qua reikwijdte een stuk kunnen schelen in het toespitsen van het onderzoek. Mijn onderzoeksvraag zoals opgesteld in het Graduation plan: How can the building of Willem van Rijn become more integrated with its surroundings in such a way that it connects the loose contextual ends in its vicinity?. Hiermee heb ik een veel te breed en vooral stedenbouwkundig onderzoeksveld aangesneden. Een betere manier zou zijn geweest om al veel meer op het gebouw te richten met de vraag, en veel specifieker te zijn. Dit zou het onderzoek meer hebben toegespitst, waardoor deelvragen veel eenvoudiger te beantwoorden zouden zijn geweest. Het herformuleren van de onderzoeksvraag in een veel eerder stadium zou waarschijnlijk erg hebben kunnen helpen.

4 While designing several problems will occur that were mostly not addressed at first, but they arise during the design (Breen, 2002). één van de eerste concept schetsen Achteraf kwam de toen gekozen onderzoeksvraag voort uit een op dat moment niet bestaande analyse van het gebouw. Op dat moment was er te weinig bekend over hoe het gebouw in elkaar zat. Dit kwam doordat analysefase en uitwerkfase, door gebouwkeuze niet op elkaar aansloten. In de analyse fase had ik namelijk in eerste instantie gekozen voor het Graficolor gebouw. Maar tijdens de analyse van dat gebouw kwam eigenlijk steeds meer naar voren wat er eigenlijk allemaal niet kon. Tijdens de zoektocht naar het oeuvre van dezelfde architect, kwam het Willem van Rijn gebouw naar voren. Door een bezichtiging en een interview met de huidige gebruikers van dat gebouw raakte ik steeds meer enthousiast over deze optie. De onderzoeksvraag zoals deze uiteindelijk is ontwikkeld luidt: How can a fifth phase bring balance between the previous four phases in the Willem van Rijn building in Amsterdam-West? Ontwerpmethoden In mijn thesisplan heb ik uiteengezet hoe ik te werk zou gaan. Grofweg zijn er voor drie fasen in mijn ontwerpproces onderzoeksmethoden opgesteld. Deze onderzoeksmethoden heb ik redelijk gevolgd. Gedurende het proces heb ik veel dingen genoteerd, maar gaandeweg verdwijnen er elementen uit het ontwerp of komen er juist bij. Achteraf bekeken zijn er te weinig van dat soort momenten geweest. Hierdoor er is uiteindelijk geen terugkoppelmoment geweest naar wat er nu gebeurd is. Dit is iets wat vaker had moeten plaatsvinden. In de schetsontwerpfase heb ik een precedenten onderzoek gedaan naar gebouwonderdelen en verschillende functies. Samenvattend is in deze fase vooral gebruik gemaakt van design by research. In de voorlopig ontwerp fase heb ik meer research by design toegepast zoals ik dat ook al omschreven had in het thesisplan. Dit is gedaan om meer inzicht te krijgen in zaken die ik al ontwerpend tegenkwam en deze op te lossen. reflectie schets na P4 mei 2013 Na de No Go in mei voor het P4 moment kreeg ik een onbedoeld terugkoppelmoment. Er was gestreefd naar een volledig beeld en dat was ook gelukt. Achteraf kan gesteld worden dat er een heel aantal delen niet klopten in het ontwerp. Ik had daarvoor mezelf niet de tijd gegeven te reflecteren. Maar nu kreeg ik de kans en de tijd om dat wel te doen en de punten aan te pakken waar ik niet tevreden over was. Door een schetspapier eroverheen te leggen kon ik voor mezelf de punten documenteren waar in het ontwerp ik op dat moment nog niet tevreden mee was (zie ook schets). Hierdoor kwamen punten aan het licht die in de periode na P2 uit het zicht verdwenen waren. Eén van die punten was de routing die in het ontwerp op dat moment dode einden opleverde, iets wat radicaal tegen mijn uitgangspunten in ging om de routing meer overzichtelijk te maken.

5 concept schets nieuwe situatie

6 Over het algemeen genomen zijn de interventies die gedaan zijn in mijn ontwerp gebaseerd op de waardestellingen zoals die naar voren gekomen zijn vanuit het onderzoek. Met de interactie tussen onderzoek en het ontwerp, wordt het ontwerp gesteund door de conclusies die voortkomen uit dat onderzoek. impressie schets binnenplaats P2 impressie schets voorzijde P4 mei 2013 Planning Om inzicht te krijgen van het gehele studiejaar heb ik voorafgaand aan het ontwerpproces een planning opgesteld. Deze planning omvatte uitgeschreven de producten die ik wanneer zou hebben en wat daarbij de aanpak zou zijn. Het eerste stuk van deze planning heb ik nog behoorlijk gevolgd echter daarna heb ik meer de data opgezocht die belangrijk waren. Ik zal niet snel weer een planning maken voor een heel jaar maar dit meer opdelen in periodes. Vergelijkend met dit project dus meer in de strekking van P1-P2- P3-P4-P5. Op die manier heb je meer inzicht in wat er moet gebeuren. Voorbereidend op een presentatie maak ik een lijst waarop ik belangrijke punten opschrijf. Project versus de bredere sociale context De bredere sociale context van dit project beslaat drie schaalniveaus, de buurt, de wijk en de stad. De verandering in de buurt is het meest ingrijpend aangezien hier het meeste zal veranderen. De effecten zijn daar het grootst. De effecten van het project moeten een positieve uitwerking hebben op de buurt en geen negatieve. Tijdens het locatiebezoek bleek uit eigen ervaring maar ook uit interviews in de buurt dat het redelijk onveilig is in de avond en nacht. De onveilige stedenbouwkundige situatie heeft naar mijn mening alles van doen met de inrichting van het gebied wat naast veiligheid ook aspecten als bruikbaarheid en toegankelijkheid aansnijdt. Hierdoor heeft het project in een vrij brede sociale context relevantie, en dan met name op het niveau van het masterplan en functie. Deze problemen komen veel meer voor en zijn dus generiek. In die zin dat andere gebieden baat kunnen hebben van de resultaten van dit onderzoek.

Willem van Rijn Shortstay Hotel. De transformatie van een distributiecentrum naar een hotel

Willem van Rijn Shortstay Hotel. De transformatie van een distributiecentrum naar een hotel Willem van Rijn Shortstay Hotel De transformatie van een distributiecentrum naar een hotel Reflectie Naam Esther Odijk Studentnr 1503197 Datum 27 06 2013 Inhoudsopgave Ontwerpproject blz. 3 Onderzoeksvraag

Nadere informatie

!!!!! Reflectie - Msc3 & Msc4! Schedeldoekshavencomplex! Rien Pels Rijcken student nr:

!!!!! Reflectie - Msc3 & Msc4! Schedeldoekshavencomplex! Rien Pels Rijcken student nr: Reflectie - Msc3 & Msc4 Schedeldoekshavencomplex Rien Pels Rijcken student nr: 4034392 Personal Information Naam: Rien Pels Rijcken Student nummer: 4034392 Adres: Postcode: Woonplaats: Den Haag Telefoonnummer:

Nadere informatie

wieger bronstring R E F L E C T I E Mei 2017 P4 date; 15 mei Tutors; ir. Lidy Meijers ir. Frank Koopman extern; dr.

wieger bronstring R E F L E C T I E Mei 2017 P4 date; 15 mei Tutors; ir. Lidy Meijers ir. Frank Koopman extern; dr. R E F L E C T I E wieger bronstring Mei 2017 P4 date; 15 mei 14.30 Tutors; ir. Lidy Meijers ir. Frank Koopman extern; dr. Olindo Caso Studio: Heritage & Architecture INLEIDING In dit stuk reflecteer ik

Nadere informatie

HERONTWIKKELING NIEUW KEMA HOOFDKANTOOR

HERONTWIKKELING NIEUW KEMA HOOFDKANTOOR REFLECTIE HERONTWIKKELING NIEUW KEMA HOOFDKANTOOR Een herontwerp voor een nieuw hoofdkantoor voor KEMA in Arnhem in een leegstaand on gewaardeerd jaren 80 gebouw. Lennart Schrama 1559001 Tutor: ir. Lidy

Nadere informatie

Refl ectie P4 DE HAARLEMMERPOORT de transitie naar stedelijke ruimte

Refl ectie P4 DE HAARLEMMERPOORT de transitie naar stedelijke ruimte Refl ectie P4 DE HAARLEMMERPOORT de transitie naar stedelijke ruimte RMIT: mixed projects Student: Maarten van Dam 1352458 Docenten: W. Willers F. Koopman 2013-2014 Student: Maarten van Dam 1352458 Adres:

Nadere informatie

De Haarlemmerpoort NAAM STUDENT NUMMER. Suzan Daalmeijer STUDIO PROJECT DOCENTEN

De Haarlemmerpoort NAAM STUDENT NUMMER. Suzan Daalmeijer STUDIO PROJECT DOCENTEN De Haarlemmerpoort NAAM STUDENT NUMMER STUDIO PROJECT DOCENTEN GECOMMITTEERDE DATUM Suzan Daalmeijer 1352423 RMIT - Amsterdam West Mixed Projects Ir. W.L.E.C. Meijers Ir. F.W.A. Koopman Ir. S.A. Bentinck

Nadere informatie

Inhoud. P5 presentatie april 2013 RMIT TU Delft Yuri Barends b

Inhoud. P5 presentatie april 2013 RMIT TU Delft Yuri Barends b Welkom welkom Inhoud -opgave -locatie -stedenbouwkundige schaal -uitkomsten analyse -waardestelling -uitgangspunten -masterplan -gebouwschaal -uitkomsten analyse -waardestelling -uitgangspunten -gebouwontwerp

Nadere informatie

Graduation Plan P2: Architectuur

Graduation Plan P2: Architectuur Graduation Plan P2: Architectuur Persoonlijke informatie Naam Romy Catharina Maria Dekker Studentnummer 4084136 Telefoonnummer 06-12871946 E-mail adres R.C.M.Dekker-1@student.tudelft.nl Afstudeer Studio

Nadere informatie

The relationship between social support and loneliness and depressive symptoms in Turkish elderly: the mediating role of the ability to cope

The relationship between social support and loneliness and depressive symptoms in Turkish elderly: the mediating role of the ability to cope The relationship between social support and loneliness and depressive symptoms in Turkish elderly: the mediating role of the ability to cope Een onderzoek naar de relatie tussen sociale steun en depressieve-

Nadere informatie

Media en creativiteit. Winter jaar vier Werkcollege 7

Media en creativiteit. Winter jaar vier Werkcollege 7 Media en creativiteit Winter jaar vier Werkcollege 7 Kwartaaloverzicht winter Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Opbouw scriptie Keuze onderwerp Onderzoeksvraag en deelvragen Bespreken onderzoeksvragen

Nadere informatie

ConnectIN Delft. P5 Presentatie 04 Juli Tom Kuipers b Afstudeerstudio: Urban Regeneration

ConnectIN Delft. P5 Presentatie 04 Juli Tom Kuipers b Afstudeerstudio: Urban Regeneration ConnectIN Delft Sociale, Ruimtelijke en Functionele Integratie van Delft-Zuid door het Transformeren van Schieoevers tot Entree van de Creatieve Stad Delft P5 Presentatie 04 Juli 2013 Tom Kuipers b1169092

Nadere informatie

De renovatie van jaren 60 portiekflats tot sociale en energiezuinige kluswoningen Fix-up the Walk-up

De renovatie van jaren 60 portiekflats tot sociale en energiezuinige kluswoningen Fix-up the Walk-up De renovatie van jaren 60 portiekflats tot sociale en energiezuinige kluswoningen Fix-up the Walk-up The renovation of 1960 s walk-up flats into social and energy-efficient fix-up dwellings Rub en Wessels

Nadere informatie

D E G R A A N S I L O

D E G R A A N S I L O D E G R A A N S I L O t r a n s f o r m a t i e d o o r d i a l o o g Door K.K.J.E. van de Braak Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Bouwkunde Bouwtechniek Design and Lifespan s a m e n v a t t

Nadere informatie

Herontwikkeling voormalig Storkterrein te Amsterdam Oostenburg

Herontwikkeling voormalig Storkterrein te Amsterdam Oostenburg Graduation lab Hybrid Building door Sander Mol studienummer: 9576650 5 november 2010 introductie introductie masterplan stedebouwkundig ontwerp architectonisch concept uitwerking conclusie introductie

Nadere informatie

De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een. Vaste Relatie

De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een. Vaste Relatie De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een Vaste Relatie The Association between Daily Stress, Emotional Intimacy and Affect with Partners in a Commited

Nadere informatie

Wat is de Modererende Rol van Consciëntieusheid, Extraversie en Neuroticisme op de Relatie tussen Depressieve Symptomen en Overeten?

Wat is de Modererende Rol van Consciëntieusheid, Extraversie en Neuroticisme op de Relatie tussen Depressieve Symptomen en Overeten? De Modererende rol van Persoonlijkheid op de Relatie tussen Depressieve Symptomen en Overeten 1 Wat is de Modererende Rol van Consciëntieusheid, Extraversie en Neuroticisme op de Relatie tussen Depressieve

Nadere informatie

Het Verband Tussen Negatieve Levensgebeurtenissen, 5-HTTLPR en Reactieve. Agressie. Pien S. Martens. Open Universiteit Heerlen

Het Verband Tussen Negatieve Levensgebeurtenissen, 5-HTTLPR en Reactieve. Agressie. Pien S. Martens. Open Universiteit Heerlen REACTIEVE AGRESSIE Het Verband Tussen Negatieve Levensgebeurtenissen, 5-HTTLPR en Reactieve Agressie Pien S. Martens Open Universiteit Heerlen Naam student: Pien Sophie Martens Studentnummer: 850945172

Nadere informatie

Geheugenstrategieën, Leerstrategieën en Geheugenprestaties. Grace Ghafoer. Memory strategies, learning styles and memory achievement

Geheugenstrategieën, Leerstrategieën en Geheugenprestaties. Grace Ghafoer. Memory strategies, learning styles and memory achievement Geheugenstrategieën, Leerstrategieën en Geheugenprestaties Grace Ghafoer Memory strategies, learning styles and memory achievement Eerste begeleider: dr. W. Waterink Tweede begeleider: dr. S. van Hooren

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Ariensplein 1 7511 JX Enschede 20-02-2014. In eigen beheer. Van der Jeugd Architecten. Dhr. P. van der Jeugd Dhr. R. van der Koelen Dhr. M.

Ariensplein 1 7511 JX Enschede 20-02-2014. In eigen beheer. Van der Jeugd Architecten. Dhr. P. van der Jeugd Dhr. R. van der Koelen Dhr. M. Ariensplein 1 7511 JX Enschede 20-02-2014 In eigen beheer Van der Jeugd Architecten Dhr. P. van der Jeugd Dhr. R. van der Koelen Dhr. M. Teunis Nieuwe Schoolweg 4 7514 CG Enschede T. 053 435 00 14 F. 053

Nadere informatie

Graduation Plan. Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences

Graduation Plan. Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences Graduation Plan Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences Graduation Plan: All tracks The graduation plan consists of at least the following data/segments: Personal information Name

Nadere informatie

Innovaties in de chronische ziekenzorg 3e voorbeeld van zorginnovatie. Dr. J.J.W. (Hanneke) Molema, Prof. Dr. H.J.M.

Innovaties in de chronische ziekenzorg 3e voorbeeld van zorginnovatie. Dr. J.J.W. (Hanneke) Molema, Prof. Dr. H.J.M. Innovaties in de chronische ziekenzorg 3e voorbeeld van zorginnovatie Dr. J.J.W. (Hanneke) Molema, Prof. Dr. H.J.M. (Bert) Vrijhoef Take home messages: Voor toekomstbestendige chronische zorg zijn innovaties

Nadere informatie

Graduation Plan. Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences

Graduation Plan. Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences Graduation Plan Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences Graduation Plan: All tracks Submit your Graduation Plan to the Board of Examiners (Examencommissie- BK@tudelft.nl), Mentors

Nadere informatie

Wat doet zwaartekracht met je lichaam? MARS MOVE. Marvin Holleman

Wat doet zwaartekracht met je lichaam? MARS MOVE. Marvin Holleman Wat doet zwaartekracht met je lichaam? MARS MOVE Marvin Holleman INHOUDSOPGAVE Mars Move 1 Inleiding 3 OnderzoeksAnalyse 4 Onderzoeksvragen: 4 Onderzoeksmethoden: 4 Desk research 5 Hoe kunnen we voorkomen

Nadere informatie

Het disciplinaire future self als bron van motivatie en activatie

Het disciplinaire future self als bron van motivatie en activatie Het disciplinaire future self als bron van motivatie en activatie Onderwijsproject Faculteit Wetenschappen 2014-2015 promotor: Prof. Dr. Philippe Muchez Het disciplinaire future self Possible selves represent

Nadere informatie

De Relatie tussen Mindfulness en Psychopathologie: de Mediërende. Rol van Globale en Contingente Zelfwaardering

De Relatie tussen Mindfulness en Psychopathologie: de Mediërende. Rol van Globale en Contingente Zelfwaardering De Relatie tussen Mindfulness en Psychopathologie: de Mediërende Rol van Globale en Contingente Zelfwaardering The relation between Mindfulness and Psychopathology: the Mediating Role of Global and Contingent

Nadere informatie

Blauwhoed en Juli grijpen kans historische vesting Brielle te completeren :03

Blauwhoed en Juli grijpen kans historische vesting Brielle te completeren :03 Blauwhoed en Juli grijpen kans historische vesting Brielle te completeren 24-05-2016 17:03 Een bijzondere ontwikkelopgave aan de monumentale vestingswallen in Brielle: de transformatie van een markante

Nadere informatie

Reflectie op het vak Programma, Ontwerp & Projectmanagement. Essay

Reflectie op het vak Programma, Ontwerp & Projectmanagement. Essay Essay april 2005 Tim Den Dekker 1140612 Johannes van Ussel 1142194 BK6R050 Programma, Ontwerp en Projectmanagement Programma, Ontwerp en Projectmanagement BK6R050 1 Voorwoord Dit essay is een zelfreflectie

Nadere informatie

De Achterstandswijk. Bos en Lommer te Amsterdam

De Achterstandswijk. Bos en Lommer te Amsterdam De Achterstandswijk Bos en Lommer te Amsterdam In voormalig stadsdeel Bos en Lommer, nu onderdeel van het Stadsdeel West te Amsterdam bevinden zich meerdere achterstandsbuurten die maken dat Bos en Lommer

Nadere informatie

Het revitaliseren van de Vaartsche Rijn zone, Rotsoord en de Pastoe fabriek

Het revitaliseren van de Vaartsche Rijn zone, Rotsoord en de Pastoe fabriek TU Delft / Rmit / Studio Utrecht P5 presentatie Het revitaliseren van de Vaartsche Rijn zone, Rotsoord en de Pastoe fabriek Het creëren van verschilende plekken die samen een sequentie van ruimtes vormen

Nadere informatie

Bowling alone without public trust

Bowling alone without public trust Bowling alone without public trust Een bestuurskundig onderzoek naar de relatie tussen een ervaren sociaal isolement van Amsterdamse burgers en de mate van publiek vertrouwen dat deze burgers hebben in

Nadere informatie

Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois

Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois Wat mij gelijk opviel is dat iedereen hier fietst. Ik vind het jammer dat iedereen

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

Enterprise Architectuur. een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente?

Enterprise Architectuur. een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente? Enterprise Architectuur een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente? Wie zijn we? > Frederik Baert Director Professional Services ICT @frederikbaert feb@ferranti.be Werkt aan een Master

Nadere informatie

Voorbeelden tentamenvragen Stedebouwkundig Ontwerpen (vakcode 7W220)

Voorbeelden tentamenvragen Stedebouwkundig Ontwerpen (vakcode 7W220) Voorbeelden tentamenvragen Stedebouwkundig Ontwerpen (vakcode 7W220) Het werkelijke tentamen zal bestaan uit ca. 40 multiple choice vragen. De correcte antwoorden van deze voorbeelden zijn te vinden onder

Nadere informatie

ARCHITECTUUR. Reflectie op herbestemming van de Maassilo. Timme Vervloed april 2013. Reflectie afstudeerproces architectuur TU Delft Bouwkunde

ARCHITECTUUR. Reflectie op herbestemming van de Maassilo. Timme Vervloed april 2013. Reflectie afstudeerproces architectuur TU Delft Bouwkunde ARCHITECTUUR Reflectie op herbestemming van de Maassilo Timme Vervloed april 2013 Reflectie afstudeerproces architectuur TU Delft Bouwkunde Copyright Timme Vervloed, 2013 Overname en citeren van de inhoud

Nadere informatie

P5 REFLECTIE. DE SCULPTUREN VAN HET LEVEN een gedicht

P5 REFLECTIE. DE SCULPTUREN VAN HET LEVEN een gedicht P5 REFLECTIE DE SCULPTUREN VAN HET LEVEN TU Delft Faculteit Bouwkunde MSc 4 Explorelab 15 Rozemarijn Maleki 1362291 OKTOBER 2013 INFORMATIE Persoonlijke informatie Naam Rozemarijn Maleki Studienummer 1362291

Nadere informatie

Westelijke Ontsluiting. Frank Talsma 4 juni 2012

Westelijke Ontsluiting. Frank Talsma 4 juni 2012 Westelijke Ontsluiting Amersfoort H N S Frank Talsma 4 juni 2012 13e participatiebijeenkomst 1) korte terugblik vorige presentatie 2) ontwerpprincipes voor vormgeving en inpassing 3) streefbeeld basisprofiel

Nadere informatie

Bouwhistorisch onderzoek B30. Informatiebijeenkomst d.d. 14 mei 2012

Bouwhistorisch onderzoek B30. Informatiebijeenkomst d.d. 14 mei 2012 Bouwhistorisch onderzoek B30 Informatiebijeenkomst d.d. 14 mei 2012 Presentatie BHO Waarom een BHO Opbouw van het onderzoek Inhoud van het rapport Waarom een BHO Inzicht krijgen in specifieke waarden van

Nadere informatie

Toetsing Let op! Belangrijke data:

Toetsing Let op! Belangrijke data: Toetsing De toetsing voor dit leerarrangement Praktijkgericht Onderzoek LA5-jaar 1, bestaat uit twee onderdelen: 1. Een (schriftelijke) onderzoeksopzet; 2. Een (mondelinge) presentatie van (de kern van)

Nadere informatie

Afstudeeropdracht. Win - Win

Afstudeeropdracht. Win - Win Agenda Afstudeeropdracht Aanleiding Twee elementen uitgelicht Methodologische verantwoording Normenkader Beheerplan wegen Richtlijnen en doelstellingen Kwaliteit van de doelstellingen De praktijk Conclusies

Nadere informatie

Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement

Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement Delft, 8 maart 2012 Realistic wall of water ir. F.C. (Floris) Boogaard, (020) 606 32 50/06-51 55 68 26 e-mail: f.c.boogaard@tudelft.nl/

Nadere informatie

De Relatie Tussen Persoonskenmerken en Ervaren Lijden bij. Verslaafde Patiënten met PTSS

De Relatie Tussen Persoonskenmerken en Ervaren Lijden bij. Verslaafde Patiënten met PTSS Persoonskenmerken en ervaren lijden bij verslaving en PTSS 1 De Relatie Tussen Persoonskenmerken en Ervaren Lijden bij Verslaafde Patiënten met PTSS The Relationship between Personality Traits and Suffering

Nadere informatie

Ontwikkelzone Zuid-West

Ontwikkelzone Zuid-West Ontwikkelzone Zuid-West Toelichtingen op aanleiding, proces en eerste verkenningen Startbijeenkomst 20 september 2017 Anne Pauline Huizinga Lars Mosman Mei van Eeghen Programma van de avond 19.15 uur Inloop

Nadere informatie

PILOT OMGEVINGSVISIE MASTERCLASS PARTICIPATIE Clara Overes & Gerard Jan Hellinga 8 april 2015.

PILOT OMGEVINGSVISIE MASTERCLASS PARTICIPATIE Clara Overes & Gerard Jan Hellinga 8 april 2015. PILOT OMGEVINGSVISIE MASTERCLASS PARTICIPATIE Clara Overes & Gerard Jan Hellinga 8 april 2015. Community Planning ISMaatwerk & HzA stedebouw&landschap ISMaatwerk; Clara Overes, participatie en communicatie

Nadere informatie

Beoordelingsmodel scriptie De beoordelaars gaan niet over tot een eindbeoordeling indien een van de categorieën een onvoldoende is.

Beoordelingsmodel scriptie De beoordelaars gaan niet over tot een eindbeoordeling indien een van de categorieën een onvoldoende is. Beoordelingsmodel scriptie De beoordelaars gaan niet over tot een eindbeoordeling indien een van de categorieën een is. Plan van aanpak 1.aanleiding (10 punten) Er is geen duidelijk omschreven aanleiding

Nadere informatie

ONDER vogelvluchtimpressie van het nieuwe Destelheide in het golvende Pajottenlandschap

ONDER vogelvluchtimpressie van het nieuwe Destelheide in het golvende Pajottenlandschap ONDER vogelvluchtimpressie van het nieuwe Destelheide in het golvende Pajottenlandschap Referentieproject 01 Masterplan vormingscentrum Destelheide Het vormingscentrum Destelheide is in 1970 gebouwd door

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

TU-Noord. Juni Programma en Placemaking

TU-Noord. Juni Programma en Placemaking TU-Noord Juni 2016 Programma en Placemaking Plekken maken waar mensen willen zijn versus Plekken maken waar mensen moeten zijn Binnenstad Den Haag KernBijzonder Max Euweplein Amsterdam Fysieke Branding

Nadere informatie

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS Gezondheidsgedrag als compensatie voor de schadelijke gevolgen van roken COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS Health behaviour as compensation for the harmful effects of smoking

Nadere informatie

Welkom. Eindpresentatie. Infrastructuur en Architectuur

Welkom. Eindpresentatie. Infrastructuur en Architectuur Welkom Eindpresentatie Infrastructuur en Architectuur Station Rotterdam Zuiderpoort TU Delft - Faculteit Bouwkunde Hybrid buildings - AR4AUH20 Rudolf Muis - 1269771 9 november 2012 Gecommiteerde: Willem

Nadere informatie

Den Brink na KEMA. Transformatie van het Zoetenlab

Den Brink na KEMA. Transformatie van het Zoetenlab Den Brink na KEMA Transformatie van het Zoetenlab AR3AR051 Thesis plan Student: Paul Mulder Datum: 23-05-2012 Begeleiders: Lidy Meijers, Frank Koopman en Hielkje Zijlstra Colofon Afstudeerscriptie: Paul

Nadere informatie

Workshop Placemaking

Workshop Placemaking Workshop Placemaking Landelijk Congres Openbare Ruimte Rotterdam 20 juni 2019 Marchel-Wim van Dongen Zelfstandig landschapsarchitect MWVD.nl / commissie vakontwikkeling NVTL Leo de Graaff Voorzitter wooncommissie

Nadere informatie

Mentaal Weerbaar Blauw

Mentaal Weerbaar Blauw Mentaal Weerbaar Blauw de invloed van stereotypen over etnische minderheden cynisme en negatieve emoties op de mentale weerbaarheid van politieagenten begeleiders: dr. Anita Eerland & dr. Arjan Bos dr.

Nadere informatie

Verklaring van het beweeggedrag van ouderen door determinanten van. The explanation of the physical activity of elderly by determinants of

Verklaring van het beweeggedrag van ouderen door determinanten van. The explanation of the physical activity of elderly by determinants of Verklaring van het beweeggedrag van ouderen door determinanten van het I-change Model The explanation of the physical activity of elderly by determinants of the I-change Model Hilbrand Kuit Eerste begeleider:

Nadere informatie

Engagement is not a Spur of the Moment

Engagement is not a Spur of the Moment Bevlogenheid is geen Bevlieging Affectieve Betrokkenheid als Mediator van het Verband tussen Distributieve, Procedurele en Interactionele Rechtvaardigheid en Bevlogenheid Engagement is not a Spur of the

Nadere informatie

P4 Reflectie. Lotte Janssen

P4 Reflectie. Lotte Janssen P4 Reflectie Lotte Janssen 4089944 Interiors, Buildings, Cities Afstudeerstudio 'Rethinking Roosenberg' Docenten: Mechthild Stuhlmacher, Jelke Fokkinga, An Fonteyne & Floris Cornelisse Examinator: Jan

Nadere informatie

Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis

Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis Initiatief Driestar BV is sinds 2011 eigenaar van het voormalige Ooglijdersgasthuis met bijbehorende gebouwen. Een deel van de gebouwen is rijksmonument. Het plan

Nadere informatie

BAKERIJ FOODCENTER: OP HET TRANSFORMATIE VAN DE WIJK VOOR OUDEREN

BAKERIJ FOODCENTER: OP HET TRANSFORMATIE VAN DE WIJK VOOR OUDEREN TRANSFORMATIE VAN DE BAKERIJ FOODCENTER: WIJK VOOR OUDEREN OP HET Wat zijn de gevolgen van de vergrijzing in Amsterdam-West voor de oprichting van een ouderencentrum in de voormalige bakkerij op het Foodcenter?

Nadere informatie

Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag. Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer?

Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag. Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer? Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer? Type of Dementia as Cause of Sexual Disinhibition Presence of the Behavior in Alzheimer s Type? Carla

Nadere informatie

Sturing en informatiegebruik in het sociaal domein

Sturing en informatiegebruik in het sociaal domein Sturing en informatiegebruik in het sociaal domein Bijeenkomst voor managers sociaal domein en informatiemanagers Verslag bijeenkomst 6 mei 2016 Waarom zijn we bij elkaar? Gemeenten en partners zijn al

Nadere informatie

Kwaliteit van praktijkgericht onderzoek; de spanning tussen praktische relevantie en methodische grondigheid

Kwaliteit van praktijkgericht onderzoek; de spanning tussen praktische relevantie en methodische grondigheid Kwaliteit van praktijkgericht onderzoek; de spanning tussen praktische relevantie en methodische grondigheid Pre-conferentie HRM lectorencongres 2016 Zwolle 17 november 2016 Dr. Daan Andriessen Lector

Nadere informatie

De Modererende Invloed van Sociale Steun op de Relatie tussen Pesten op het Werk. en Lichamelijke Gezondheidsklachten

De Modererende Invloed van Sociale Steun op de Relatie tussen Pesten op het Werk. en Lichamelijke Gezondheidsklachten De Modererende Invloed van Sociale Steun op de Relatie tussen Pesten op het Werk en Lichamelijke Gezondheidsklachten The Moderating Influence of Social Support on the Relationship between Mobbing at Work

Nadere informatie

GOAL-STRIVING REASONS, PERSOONLIJKHEID EN BURN-OUT 1. Het effect van Goal-striving Reasons en Persoonlijkheid op facetten van Burn-out

GOAL-STRIVING REASONS, PERSOONLIJKHEID EN BURN-OUT 1. Het effect van Goal-striving Reasons en Persoonlijkheid op facetten van Burn-out GOAL-STRIVING REASONS, PERSOONLIJKHEID EN BURN-OUT 1 Het effect van Goal-striving Reasons en Persoonlijkheid op facetten van Burn-out The effect of Goal-striving Reasons and Personality on facets of Burn-out

Nadere informatie

De Relatie tussen Autonomie, Pesten en Ervaren Gezondheid

De Relatie tussen Autonomie, Pesten en Ervaren Gezondheid De Relatie tussen Autonomie, Pesten en Ervaren Gezondheid The Relationship between Autonomy, Mobbing and Perceived Health Mariëtte Vester Eerste begeleider: mevrouw dr. T. Vollink Tweede begeleider: mevrouw

Nadere informatie

Herontwikkelingsmogelijkheden. Veldheim Stenia

Herontwikkelingsmogelijkheden. Veldheim Stenia Herontwikkelingsmogelijkheden Veldheim Stenia Behorend bij collegebesluit van 20 maart 2018 1 1. Inleiding Aan de Utrechtseweg liggen drie percelen die eigendom waren van Veldheim Stenia. Het gaat om de

Nadere informatie

Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015!

Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015! Voorstellen voor onderzoekspresentaties Mbo Onderzoeksdag Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015! Indienen van een voorstel kan tot en met 15 mei 2015 via e-mailadres:

Nadere informatie

DE STADSCORRIDOR IN ONTWIKKELING IN BEELD GEBRACHT VERSIE STEDENBOUW GEMEENTE UTRECHT

DE STADSCORRIDOR IN ONTWIKKELING IN BEELD GEBRACHT VERSIE STEDENBOUW GEMEENTE UTRECHT DE STADSCORRIDOR IN ONTWIKKELING IN BEELD GEBRACHT VERSIE 26.09.2016 - STEDENBOUW GEMEENTE UTRECHT Stadscorridor in Masterplan CITAAT Masterplan 2003: De aanpak van het Stationsgebied is gebundeld in twee

Nadere informatie

Verschillen tussen Allochtone- en Autochtone Jonge Studerende Moeders in het Ervaren van Dagelijkse Stress en het Effect ervan op de Stemming

Verschillen tussen Allochtone- en Autochtone Jonge Studerende Moeders in het Ervaren van Dagelijkse Stress en het Effect ervan op de Stemming Verschillen tussen Allochtone- en Autochtone Jonge Studerende Moeders in het Ervaren van Dagelijkse Stress en het Effect ervan op de Stemming Differences between Immigrant and Native Young Student Mothers

Nadere informatie

Werner Weijkamp 10 april 2014

Werner Weijkamp 10 april 2014 Werner Weijkamp 10 april 2014 Inhoud presentatie Voorgeschiedenis, aanleiding en probleemstelling. Techniek van het waardestellen en dynamiseren. Verbeelding, toepassing en toekomst. De DRU - Ulft Introductie

Nadere informatie

Virtual Research Environment van concept richting oplossingen

Virtual Research Environment van concept richting oplossingen ITS Research & Data Management Services Virtual Research Environment van concept richting oplossingen Maarten Hoogerwerf Informatie architect 4 juni 2019 Doel en overzicht Perspectief vanuit een gewone

Nadere informatie

De invloed van veerkracht op de relatie tussen pijn en psychische klachten bij revalidatiecliënten in een verpleeghuis.

De invloed van veerkracht op de relatie tussen pijn en psychische klachten bij revalidatiecliënten in een verpleeghuis. De invloed van veerkracht op de relatie tussen pijn en psychische klachten bij revalidatiecliënten in een verpleeghuis. The influence of resilience on the relationship between pain and psychological symptoms

Nadere informatie

Stad en landschap verbonden

Stad en landschap verbonden Afstudeerpresentatie - 19 april 2013 Stad en landschap verbonden Het inpassen van het bedrijventerrein van Haarlem in de omliggende structuren voor het recreatieve langzaam verkeer Jenny Nauta - 1303163

Nadere informatie

Het executief en het sociaal cognitief functioneren bij licht verstandelijk. gehandicapte jeugdigen. Samenhang met emotionele- en gedragsproblemen

Het executief en het sociaal cognitief functioneren bij licht verstandelijk. gehandicapte jeugdigen. Samenhang met emotionele- en gedragsproblemen Het executief en het sociaal cognitief functioneren bij licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen. Samenhang met emotionele- en gedragsproblemen Executive and social cognitive functioning of mentally

Nadere informatie

Utrecht Zuid. Rmit Thesis Plan

Utrecht Zuid. Rmit Thesis Plan Utrecht Zuid Rmit Thesis Plan Delft University of Technology Faculty of Architecture MSc 3 Architecture AR3Ar051 Ir. Lidy Meijers Floris Siebelink 1177524 Content Introductie Project Context 1.1 Persoonlijke

Nadere informatie

Tevredenheid en productiviteit op de radiologie afdeling

Tevredenheid en productiviteit op de radiologie afdeling Tevredenheid en productiviteit op de radiologie afdeling De invloed van fysieke omgevingsfactoren P5 presentatie 30 januari 2015 Adding value by Corporate Real Estate Anne-Marie Lommerse Hoofdmentor: Dr.

Nadere informatie

Sekseverschillen in Huilfrequentie en Psychosociale Problemen. bij Schoolgaande Kinderen van 6 tot 10 jaar

Sekseverschillen in Huilfrequentie en Psychosociale Problemen. bij Schoolgaande Kinderen van 6 tot 10 jaar Sekseverschillen in Huilfrequentie en Psychosociale Problemen bij Schoolgaande Kinderen van 6 tot 10 jaar Gender Differences in Crying Frequency and Psychosocial Problems in Schoolgoing Children aged 6

Nadere informatie

PRACTITIONER RESEARCH ALS PROFESSIONALISERINGSINSTRUMENT

PRACTITIONER RESEARCH ALS PROFESSIONALISERINGSINSTRUMENT PRACTITIONER RESEARCH ALS PROFESSIONALISERINGSINSTRUMENT Een actie-onderzoek met HRM ers bij de Nationale Politie Luca Lopes de Leao Laguna l.lopes@hva.nl HRM lectorencongres 9 november, 2018 PRACTITIONER

Nadere informatie

LinkedIn Profiles and personality

LinkedIn Profiles and personality LinkedInprofielen en Persoonlijkheid LinkedIn Profiles and personality Lonneke Akkerman Open Universiteit Naam student: Lonneke Akkerman Studentnummer: 850455126 Cursusnaam en code: S57337 Empirisch afstudeeronderzoek:

Nadere informatie

De Haarlemmerpoort 5.2

De Haarlemmerpoort 5.2 De Haarlemmerpoort 5.2 Een oude stadspoort getransformeerd tot horeca en congrescentrum Suzan Daalmeijer 1352423 PERSOONLIJKE INFORMATIE NAAM STUDIENUMMER ADRES TELEFOON E-MAIL Suzan Daalmeijer 1352423

Nadere informatie

Vuurtorenweg Toelichting op de concept Nota van Uitgangspunten. 2 april 2015 Dienst Stedelijke Ontwikkeling Afdeling Stedenbouw en Planologie

Vuurtorenweg Toelichting op de concept Nota van Uitgangspunten. 2 april 2015 Dienst Stedelijke Ontwikkeling Afdeling Stedenbouw en Planologie Vuurtorenweg 35-37 Toelichting op de concept Nota van Uitgangspunten 2 april 2015 Dienst Stedelijke Ontwikkeling Afdeling Stedenbouw en Planologie Toelichting Vuurtorenweg 35-37 1. Huidige toestand en

Nadere informatie

De Egelantier Hilversum i.o.v. Dudok Wonen 26-08-2015

De Egelantier Hilversum i.o.v. Dudok Wonen 26-08-2015 De Egelantier Hilversum i.o.v. Dudok Wonen 26-08-2015 De Egelantier In de zomer van 2015 is de nieuwe Egelantier geheel in gebruik genomen. Dit grote woon-zorgcomplex bestaat uit drie delen: een hoofdgebouw

Nadere informatie

Informatieavond Planpresentatie Osdorpplein 28 mei 2013 in De Meervaart

Informatieavond Planpresentatie Osdorpplein 28 mei 2013 in De Meervaart Informatieavond Planpresentatie Osdorpplein 28 mei 2013 in De Meervaart Inleiding Doel informatieavond Informeren over plannen Lebo Opgave Nadere uitleg van het project Bestaande situatie Uitgangspunten

Nadere informatie

Carlo Laatst. Portfolio Instapproject Architectuur

Carlo Laatst. Portfolio Instapproject Architectuur Carlo Laatst Portfolio Instapproject Architectuur Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het portfolioboekje van mijn instapproject Architectuur (in het kader van het schakelprogramma (voor de Master Architecture

Nadere informatie

Omslag ontwerp. Aanleverinstructies. Welke informatie hebben wij nodig? Let op:

Omslag ontwerp. Aanleverinstructies. Welke informatie hebben wij nodig? Let op: Aanleverinstructies Omslag ontwerp Op basis van uw wensen kunt u een geschikte ontwerper kiezen. Op de volgende pagina s van dit document vindt u info en een klein portfolio van de ontwerpers. 1. StudioLIN

Nadere informatie

de Rol van Persoonlijkheid Eating: the Role of Personality

de Rol van Persoonlijkheid Eating: the Role of Personality De Relatie tussen Dagelijkse Stress en Emotioneel Eten: de Rol van Persoonlijkheid The Relationship between Daily Stress and Emotional Eating: the Role of Personality Arlette Nierich Open Universiteit

Nadere informatie

OVERTOOMSE VELD-NOORD AMSTERDAM OPDRACHTGEVER: FAR WEST I.S.M. KRISTAL 240 APPARTEMENTEN EN 9 EENGEZINSWONINGEN WAARVAN 76 SOCIALE

OVERTOOMSE VELD-NOORD AMSTERDAM OPDRACHTGEVER: FAR WEST I.S.M. KRISTAL 240 APPARTEMENTEN EN 9 EENGEZINSWONINGEN WAARVAN 76 SOCIALE H De Huygenslocatie ligt in de wijk Overtoomse Veld dat zich op de overgang bevindt tussen de westelijke Tuinsteden en de vooroorlogse stad. De locatie is gesitueerd in een zone die in het kader van de

Nadere informatie

Fysieke Activiteit bij 50-plussers. The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and. Physical Activity among Adults Aged over 50

Fysieke Activiteit bij 50-plussers. The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and. Physical Activity among Adults Aged over 50 De relatie tussen eigen-effectiviteit 1 De Relatie tussen Eigen-effectiviteit, Intrinsieke Motivatie en Fysieke Activiteit bij 50-plussers The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and

Nadere informatie

De Effectiviteit van een Mindfulness-gebaseerde Lichaamsscan: een. Vergelijking met Rusten in Liggende Positie

De Effectiviteit van een Mindfulness-gebaseerde Lichaamsscan: een. Vergelijking met Rusten in Liggende Positie De Effectiviteit van een Mindfulness-gebaseerde Lichaamsscan: een Vergelijking met Rusten in Liggende Positie The Effectiveness of a Mindfulness-based Body Scan: a Comparison with Quiet Rest in the Supine

Nadere informatie

Van suikerfabriek tot creatieve verbinding

Van suikerfabriek tot creatieve verbinding Van suikerfabriek tot creatieve verbinding De transformatie van de voormalige suikerfabriek in Arnhem tot een bedrijfsverzamelgebouw dat de lokale creatieve industrie in contact brengt met het publiek

Nadere informatie

Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010

Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010 Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010 THEMA S - Identificatie - Opleiding - Opdrachtgevers - Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Bedrijventerrein Overamstel (deelgebied Daniël Goedkoopstraat / Willem Fenengastraat e.o.)

Bedrijventerrein Overamstel (deelgebied Daniël Goedkoopstraat / Willem Fenengastraat e.o.) Bedrijventerrein Overamstel (deelgebied Daniël Goedkoopstraat / Willem Fenengastraat e.o.) Beoordelingskader Bij de beoordeling of een bouwwerk voldoet aan redelijk eisen van welstand als bedoeld in art

Nadere informatie

Keuzetwijfels in de Emerging Adulthood rondom Studie- en Partnerkeuze. in Relatie tot Depressie

Keuzetwijfels in de Emerging Adulthood rondom Studie- en Partnerkeuze. in Relatie tot Depressie 1 Keuzetwijfels in de Keuzetwijfels in de Emerging Adulthood rondom Studie- en Partnerkeuze in Relatie tot Depressie Open Universiteit Nederland Masterscriptie (S58337) Naam: Ilse Meijer Datum: juli 2011

Nadere informatie

De causale Relatie tussen Intimiteit en Seksueel verlangen en de. modererende invloed van Sekse en Relatietevredenheid op deze relatie

De causale Relatie tussen Intimiteit en Seksueel verlangen en de. modererende invloed van Sekse en Relatietevredenheid op deze relatie Causale Relatie tussen intimiteit en seksueel verlangen 1 De causale Relatie tussen Intimiteit en Seksueel verlangen en de modererende invloed van Sekse en Relatietevredenheid op deze relatie The causal

Nadere informatie

Running Head: INVLOED VAN ASE-DETERMINANTEN OP INTENTIE CONTACT 1

Running Head: INVLOED VAN ASE-DETERMINANTEN OP INTENTIE CONTACT 1 Running Head: INVLOED VAN ASE-DETERMINANTEN OP INTENTIE CONTACT 1 Relatie tussen Attitude, Sociale Invloed en Self-efficacy en Intentie tot Contact tussen Ouders en Leerkrachten bij Signalen van Pesten

Nadere informatie

Lezing geluid in ro 28 juni 2017 vissers & roelands architecten & ingenieurs 1. Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017

Lezing geluid in ro 28 juni 2017 vissers & roelands architecten & ingenieurs 1. Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017 1 Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017 Presentatie - Wie zijn wij? - 4 projecten - Vragen 2 Vissers & Roelands Buro voor stedenbouw & architectuur - Architectonisch ontwerp van schets tot

Nadere informatie

Graduation Plan. Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences

Graduation Plan. Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences Graduation Plan Master of Science Architecture, Urbanism & Building Sciences Graduation Plan: All tracks Personal information Name Heleen van Russen Groen Student number 1533622 Telephone number +31 6

Nadere informatie

Reflec everslag. Koen Kraesgenberg. Frank van Borselenstraat 131. Woonplaats:

Reflec everslag. Koen Kraesgenberg. Frank van Borselenstraat 131. Woonplaats: Reflec everslag Herbestemming van het Zoetenlaboratorium, gelegen in het voormalig KEMA terrein in Arnhem, tot een centrum voor straatsport en straatcultuur. Naam: Koen Kraesgenberg Studentnummer: 1352822

Nadere informatie