Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen"

Transcriptie

1 Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Toelichting Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d. 29 juni 2017 is het college aangewezen om voor de subsidies hoger dan programma s van eisen (PvE) vast te stellen die als uitgangspunt dienen voor de subsidieaanvraag. Dit onderdeel van de subsidieverordening is verder uitgewerkt in onderstaand format Programma van Eisen. In 2017 heeft het college voor het eerst met u gewerkt aan de totstandkoming van zo n PvE. Het onderhavige programma is bedoeld om uw aanvraag voor het subsidiejaar 2019 op af te stemmen. Het (PvE) is een innovatief instrument om de gemeentelijke opdrachtgeversrol bij het verstrekken van subsidies beter in te vullen. Dat doen we zoveel mogelijk aan de voorkant - voorafgaand aan de subsidieaanvraag - om op een resultaatgerichte wijze tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen. Het doel en de strekking van een PvE is om gezamenlijk tot een met elkaar overeengekomen en gewenst resultaat te komen voor de bewoners van de lokale samenleving. Wij gaan met elkaar steviger inzetten op het behalen en meten van het beoogde resultaat. We hanteren in Ede een aantal specifieke uitgangspunten: - organisaties en instellingen zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van activiteiten; - er wordt bij de verantwoording getoetst of met de uitgevoerde activiteiten een bijdrage geleverd is aan de gemeentelijke beleidsdoelen; - organisaties zijn zelf verantwoordelijk om aan te geven hoe zij doelmatig en doeltreffend werken. (We gaan vaker vragen naar onderbouwingen d.m.v. benchmarks e.d.). Het is aan u als gesubsidieerde organisatie om duidelijk te maken hoe de prestaties en activiteiten bijdragen aan de realisatie van deze doelen. Omdat de nieuwe subsidieverordening gedurende de looptijd van het subsidiejaar 2017 is vastgesteld en direct in werking trad voor 2018, zit er weinig tijd tussen het opstellen van het PvE 2018 en het PvE Daarom treft u in onderhavig format geen grote koerswijzigingen aan, maar kleine verschillen. Op basis van de uitkomsten van de VerTeldag (14 mei 2018) en de definitieve vaststelling van uw subsidie over 2017, zal de gemeente met uw instelling nog nader in gesprek gaan over het te behalen resultaat voor 2019, de wijze waarop dit gemeten wordt, en in het verlengde daarvan mogelijk de te verlenen diensten of activiteiten (zie format). Dit gebeurt in de periode 1 september 2018 t/m 1 december De afspraken die hieruit volgen, worden opgenomen in de voorlopige verlening 2019.

2 Programma van Eisen Maatschappelijke Opvang Valleiregio 1. ALGEMENE GEGEVENS Naam instelling Stichting Welzijns- en Gezondheidszorg, Leger des Heils, Gelderland Contactpersoon Dhr. R. Olieman Indiener (anders dan contactpersoon) Els Leeuw-Vermeulen (directeur bedrijfsvoering) Adres Postbus 1198, 7301 BK Apeldoorn adres Telefoonnummer (incl. mobiel nummer Rechtsvorm instelling Stichting 2. DOELEN EN UITGANGSPUNTEN VAN HET GEMEENTEBESTUUR Beoogde maatschappelijke effecten ( outcome ) zoals geformuleerd in de Programmabegroting : (Alleen die effecten die van toepassing zijn op de keten van OGGZ/ MO/VZ zijn weergegeven) Outcome MO/VZ keten Zoveel mogelijk inwoners in Ede hebben regie over hun eigen leven en worden indien nodig op maat ondersteund en begeleid: 1. Meer inwoners doen mee in de samenleving en wonen zo lang mogelijk zelfstandig 2. Zoveel mogelijk passend bij de ondersteuningsbehoefte van inwoners is er professionele ondersteuning op maat in verbinding met informele vormen van ondersteuning. 3. Waar mogelijk verminderen wij de professionele inzet en vervangen we deze door ondersteuning en begeleiding vanuit het eigen sociaal netwerk en/of vanuit informele vormen van ondersteuning, waarbij de kwaliteit gewaarborgd blijft. 4. Meer kwetsbare inwoners blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen, al dan niet met ambulante begeleiding, of stromen duurzaam uit de maatschappelijke opvang of beschermd wonen. De hierboven geformuleerde maatschappelijke effecten bevinden zich op het hoogste abstractieniveau voor de lokale samenleving. Ze hebben betrekking op alle burgers. Om resultaat rondom (dreigend) dak- en thuislozen in de Valleiregio in beeld te krijgen, is een verbijzondering gemaakt die specifiek van toepassing is voor de MO/VZ keten: De leefbaarheid vergroten en de kwetsbaarheid verkleinen van de (potentiele! - ook preventie) doelgroep MO/VZ. De zelfredzaamheid en de eigen regie versterken van de (potentiele! - ook preventie) doelgroep MO/VZ.

3 Opvang fungeert als springplank en duurt zo kort als mogelijk, maar zo lang als nodig. Traditionele opvangplekken zijn bedoeld om een crisissituatie te stabiliseren. In de Valleiregio werken we toe naar een inclusieve samenleving Bedoeling MO/VZ-keten Deze outcome is gestoeld op de bedoeling zoals die in 2017 zelf door ketenpartners is geformuleerd, namelijk: Het creëren van randvoorwaarden en voorzien in basisbehoeften zodat de inwoner naar eigen idee oplossingen kan vinden voor zijn eigen problemen, om bij te dragen aan het opheffen van kwetsbaarheid en vergroten van leefbaarheid. De inhoud van dit Programma van Eisen wordt door de gemeente en de zorgpartner gebruikt ten dienste van de bedoeling en met het oog op de maatschappelijke effecten. Partijen stellen daarom de bedoeling en de leidende principes (zie werkprocesboek OGGZ) centraal. De gemeente spant zich in om de systeemwereld (bekostiging, afspraken, processen) zo optimaal mogelijk te laten functioneren ter ondersteuning van die bedoeling. Probleem of vraaganalyse/ Ontwikkelingen en Opgaven 1. Diensten: Trajecten - Het aantal zware trajecten nam in 2016 en 2017 toe vanwege het loslaten van de zogenaamde 42-dagen termijn. (Let op: dus niet vanwege een toename van het aantal personen met een zwaar traject). De opgave is om blijvend, per cliënt een professionele afweging te maken over de inzet van een licht of een zwaar traject. Het is van belang dat de aanbieder hierop reflecteert en in staat is de afwegingen achteraf toe te lichten. - Op basis van de Factsheet 2017 (VGGM) is de toename van het aantal passantentrajecten opvallend. Van 61 trajecten (2016) naar 90 (2017). De toename zit hem met name in de stijging van de crisisplek (van 26 naar 47) en in mindere mate de winterregeling (van 30 naar 40). - Tot slot valt in 2017 de toename van het aantal voortrajecten op: 34 meer t.o.v De daadwerkelijke opvangtrajecten zijn hier niet evenredig mee gestegen en dat is in de lijn der verwachting, aangezien het aantal opvangplekken gelijk bleef. De opgave voor de aanbieder is erin gelegen om samen met de VGGM en de partners van de keten (Bijv. Veldtafel) beide constateringen waar nodig nader te duiden en afhankelijk van de uitkomst, te vertalen in de subsidieaanvraag. 2. Druk op de MO capaciteit Er lijkt een grote behoefte aan de dienstverlening van het Sociaal Pension. In 2016 was de bezettingsgraad 101%. Uit de rapporten van VGGM is gebleken dat in 2016 de vraag naar maatschappelijke opvang is gestegen en dat de doelgroep breder werd. Er is onder andere een groei zichtbaar in het aantal jongeren en het aantal zorgmijders (ervaring Leger des Heils). Ook de wachtlijst toont de druk op de maatschappelijke opvang aan.

4 De opgave voor de aanbieder is erin gelegen om goed samen te werken met ketenpartners om de wachtlijsten te beperken en deelnemers zo optimaal mogelijk te plaatsen. Zo kan de inzet van bemoeizorg tijdens de wachtlijstperiode instroom soms voorkomen, en tijdige doorstroom naar BW, MO plekken vrij maken. Doelgroep 3. Doordecentralisatie, Transformatie Volgens het Rijksbeleid wordt de maatschappelijke opvang steeds meer lokaal vormgegeven, waarbij verschillen per regiogemeente kunnen ontstaan. De nabije toekomst is dat de huidige centrumgemeentelijke constructie komt te vervallen. Dit vraagt inzet van de aanbieder om samen met de gemeente en het Instituut voor Publieke Waarden na te denken over hoe het landschap van de maatschappelijke opvang nog optimaler vormgegeven kan worden. In de loop van 2018 worden deze contouren langzaam zichtbaar, wat de aanbieder in staat stelt om in de aanvraag voor 1 september hierop aan te sluiten waar dat al mogelijk is. Personen die volgens de Wmo, Artikel 1.2.1, recht hebben op de maatwerkvoorziening Opvang. In het werkprocesboek OGGZ staat een nadere specificering. De aanvraag van de aanbieder richt zich met name op: - individuen - volwassenen - met ernstige psychi(atri)sche problematiek - verslaving en / of comorbiditeit 3. VRAAG AAN INSTELLING Op welk tijdvak heeft de activiteit betrekking? Wat is het meetbare resultaat van de activiteit? Januari 2019 t/m December 2019 De bedoeling van de aanbieder is om het aantal daklozen in de Valleiregio te minimaliseren en daarmee gezondheidsrisico s en overlast door dak- en thuislozen in de regio te minimaliseren. De focus ligt op herstel van het gewone leven, waardoor deelnemers optimaal kunnen participeren in de samenleving, binnen aanvaardbare maatschappelijke kaders. De opvang is gericht op het wegnemen van belemmeringen voor participatie, een snelle terugkeer naar zelfredzaamheid en het voorkomen van terugval. De volgende meetbare resultaten zullen een indicatie geven in welke mate dit gerealiseerd is: 1.Doelrealisatie - De mate waarin leefbaarheid is verhoogd, participatie is toegenomen en kwetsbaarheid afgenomen. * Focus aan de hand van de leefgebieden zingeving en sociaal netwerk. - De mate waarin recidive plaatsvindt

5 2 Reflectie cliënt op de hulp - De mate waarin de cliënt eigen regie heeft over zijn problemen en oplossingen - Nut/effect van de hulp? - Overige opvallende aanvullingen cliënt Wanneer hebben we dit bereikt (evt. gefaseerd) 3 Uitstroom uit de MO/VZ, uitgesplitst naar: - De gemiddelde duur van trajecten - De mate van uitstroom naar: - zelfstandig wonen - beschermd wonen - overige categorieën zoals afgesproken in factsheet Elk kwartaal geven de factsheets van de GGD een beeld van de output. De jaarrapportage geeft bovendien inzicht in de meetbare resultaten. De resultaten van 2017 zullen benut worden om in de periode september - december 2018 samen met VGGM te kijken hoe onderstaande formuleringen aangescherpt en waar nuttig geoperationaliseerd kunnen worden met streefwaarden of indicatoren. 1.Doelrealisatie - Als cliënten gestabiliseerd zijn en verder kunnen werken aan herstel. - Als de deelnemers een dagbesteding hebben, waar mogelijk betaald werk of het meest haalbare alternatief. - Als de deelnemers zingeving ervaren. - Als de deelnemers een netwerk hebben, contacten hebben hersteld/opgebouwd en zinvolle relaties aangaan. 2 Reflectie cliënt op de hulp - Als de deelnemers, met hulp van hun begeleider, zelf de regie voeren over het hulpverleningstraject. - Als de deelnemers de begeleiding en opvang van het LdH als positief ervaren en de mogelijkheid hebben om feedback te realiseren. 3 Uitstroom uit de MO/VZ - Als de deelnemers zo zelfstandig als mogelijk wonen na uitstroom uit de maatschappelijke opvang. Wat zijn de concrete activiteiten, diensten en/of trajecten? De aanbieder biedt opvang aan alleenstaanden. De kernactiviteit is het bieden van kortdurend verblijf, gekoppeld aan begeleiding. Daarvoor zet de aanbieder de volgende trajecten in, volgens de afspraken in het procesboek OGGZ:

6 - Voortraject - Traject Maatschappelijke opvang individueel - Traject Verzwaring Maatschappelijke opvang individueel - Traject Passanten Ten behoeve van bovenstaande trajecten zijn: - 20 MO plaatsen beschikbaar; - Waarvan 1 plek voor crisisopvang; - Ten tijde van de winterregeling gemiddeld 5 extra bedden beschikbaar. Inhoudelijke toelichting op het hoe van deze activiteiten / trajecten: Hoeveel personen gaan in 2019 daadwerkelijk gebruik maken van het aanbod van deze activiteiten? Op welke wijze worden de resultaten van de activiteiten gemeten? De aanbieder biedt structuur, toekomstperspectief en integrale hulpverlening op het gebied van wonen, werk, uitkering en schulden, gericht op uitstroom. De aanpak kenmerkt zich door laagdrempeligheid, vasthoudendheid en het leveren van een waardevolle, zinvolle professionele bijdrage. De begeleiding richt zich in het bijzonder op de leefgebieden zingeving, sociaal netwerk/ relaties en dagbesteding. Voor dagbesteding geldt dat met elke cliënt op maat wordt onderzocht wat mogelijk is en bijdraagt aan het beoogde (persoonlijke) resultaat. Maar activering staat centraal. Dit kan in de praktijk dus variëren van dagelijkse corveetaken in het instellingspand, tot aan scholing, coaching, vrijwilligerswerk of (betaald) werk. Gebaseerd op de output van 2017, i.c.m. de throughput van 20 plekken (13 plekken t.b.v. lichte trajecten, 6 plekken t.b.v. zware trajecten, 1 passantentraject), is de verwachting voor 2019 dat ongeveer: - 70 personen gebruik zullen maken van reguliere MO trajecten (evt verdeling licht/zwaar) - 50 personen gebruik zullen maken van het passantentraject personen gebruik zullen maken van het Voortraject. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat de doorlooptijd per traject verschilt. Passenten maken gebruik van de opvang, variërend van 1 dag tot 3 weken, terwijl de lichte en zware trajecten gemiddeld tussen de 90 en 180 dagen duren. 1.Doelrealisatie - De mate waarin leefbaarheid is verhoogd, participatie is toegenomen en kwetsbaarheid afgenomen Wat meten? De ontwikkeling inzichtelijk maken die die cliënten doormaken op de verschillende ZRM domeinen Welke bron? Zorgaanbieder voert (volgens afspraken werkprocesboek) benodigde gegevens in CVS.

7 Wie analyseert en rapporteert? VGGM analyseert gegevens, zoekt waar nodig duiding bij Veldtafel/ partners, trekt conclusies, rapporteert in Resultaten hoofdstuk van de factsheet. Inhoudelijke aanzet: Alle ZRM domeinen worden op cliënt niveau vergeleken n.a.v. 2 meetmomenten (bij aanvang traject en de laatste meting). N.a.v. uitkomsten analyse, deelt VGGM interessante uitkomsten in rapportages. (Bijvoorbeeld: Opvallend is dat op leefgebied X 80% van de cliënten een stijging laat zien van de score..enz.) Voor de trajecten MO/SP wordt specifiek gekeken naar het leefgebied zingeving. Welke bron? De aanbieder voert gegevens in in het eigen administratiesysteem, daarnaast nemen ze het leefgebied zingeving op in het deelnemer tevredenheidsonderzoek. Wie analyseert, rapporteert? aanbieder analyseert gegevens met betrekking tot zingeving en rapporteert in de jaarrapportage. Voor de trajecten MO/SP kijkt VGGM specifiek naar het leefdomein sociaal netwerk. Welke bron? -> De aanbieder voert gegevens in in CVS. Wie analyseert, rapporteert? -> VGGM analyseert gegevens specifiek voor aanbieder, trekt conclusies, rapporteert in Resultaathoofdstuk factsheet. - De mate waarin recidive plaatsvindt Wat meten? Inzichtelijk maken in welke mate recidive/ terugval plaatsvindt van opvangtrajecten. Welke bron? Zorgaanbieder voert (volgens afspraak werkprocesboek) benodigde gegevens in CVS. Wie analyseert en rapporteert? VGGM analyseert gegevens, zoekt waar nodig duiding bij Veldtafel/ partners, trekt conclusies, rapporteert in Resultaathoofdstuk factsheet. 2 Reflectie cliënt op de hulp Wat meten? -> De cliënttevredenheid over de begeleiding, opvang en dagbesteding. Hoe meten, welke bron? -> Jaarlijks cliënttevredenheidsonderzoek. Wie meet? -> Kwaliteitsafdeling van de aanbieder. Wie analyseert, rapporteert? -> De aanbieder, afdeling kwaliteit en in terugkoppeling met de MO in de jaarlijkse verantwoording naar de Gemeente Ede. Wat Meten? -> Het nut/effect van de hulp en de mate van eigen regie over het traject.

8 Hoe meten? -> Twee wekelijkse terugkoppeling van twee deelnemers (vrijwillig onderdeel van het traject). Exacte methode wordt meegenomen in het individuele plan van aanpak, en kan dus per deelnemer verschillen. Bijvoorbeeld een korte dagboekvorm en/of in een gesprek met de persoonlijk begeleider. Wie analyseert en rapporteert? -> Na een half jaar worden de bevindingen gecomprimeerd en geanalyseerd door de aanbieder. Bevindingen worden in teamoverleg besproken en weergegeven in de jaarlijkse verantwoording. Waar nuttig dient het als illustratie op de Tel- en Verteldag Uitstroom uit de MO/VZ, uitgesplitst naar: - De gemiddelde duur van trajecten Wat meten? Wat is de gemiddelde duur van verschillende MO/VZ trajecten geweest in het subsidiejaar? Wie meet? Zorgaanbieder registreert conform werkprocesboek benodigde gegevens in CVS. Wie analyseert en rapporteert? VGGM analyseert gegevens, zoekt waar nodig duiding bij Veldtafel/ partners, trekt conclusies, rapporteert in Resultaathoofdstuk factsheet. - De mate van uitstroom naar: - zelfstandig wonen - beschermd wonen - overige categorieën zoals reeds opgenomen in huidige factsheet Wat meten? De gerealiseerde uitstroom / woonresultaat, onderverdeeld naar: zelfstandig wonen (ambulante begeleiding), beschermd wonen, etc. Wie meet? Zorgaanbieder registreert in CVS conform werkprocesboek. Wie analyseert en rapporteert? VGGM analyseert gegevens, zoekt waar nodig duiding bij Veldtafel/ partners, trekt conclusies, rapporteert in Resultaathoofdstuk factsheet. 4. RANDVOORWAARDEN en BIJZONDERHEDEN Ketensamenwerking. Risico s Er wordt regelmatig overleg gehouden met de ketenpartners, de gemeente Ede, de jobcoach maatschappelijk werkers en de beheersgroep van de maatschappelijke opvang in het Sociaal Pension. De ontwikkelingen in het samen optrekken van de ketenpartners is positief en resulteert onder andere in het plaatsen van deelnemers in de meest passende opvangvorm. Tegelijkertijd wordt er van elkaar geleerd en weten partners gezamenlijk steeds pro-actiever in te spelen op ontwikkelingen binnen het sociale domein en specifiek op casusniveau en diversiteit van de doelgroep. Doorstroom / Uitstroom Maatschappelijke Opvang

9 Afhankelijkheden Niet-meetbare resultaten Er zijn externe variabelen van invloed op de voortgang van de beoogde resultaten, die niet of nauwelijks meetbaar zijn. Denk (op cliëntniveau) mogelijkheden op de woningmarkt en veranderingen in het netwerk, of (op ketenniveau) aan personeelswisselingen, ziekte bij ketenpartners, interne koerswijzigingen betrokken partners, politieke dynamiek, etc. In de verantwoordingsrapportage zal de subsidiepartner relevante variabelen/ invloeden toelichten die volgens hen van invloed zouden kunnen zijn geweest op het behaalde resultaat. Kaders Werkprocesboek Definities De ASV 2017 hanteert de volgende definities met betrekking tot resultaatsturing: Wij maken [ ] een onderscheid tussen outcome, resultaat, output en throughput. Onder outcome verstaan we het maatschappelijk effect dat we met ons gemeentelijk beleid willen bereiken. De gemeentelijke doelen [ ] hebben betrekking op de outcome. Om die outcome te bereiken zetten we meerdere beleidsinstrumenten in, bijvoorbeeld het subsidiëren van activiteiten. Hetgeen een instelling feitelijk doet bij die activiteiten, noemen we throughput (ureninzet, werkwijze). De diensten (en producten) die daarbij geleverd worden betreft de output. [ ] Het effect dat die diensten teweeg brengen bij de klanten/cliënten/gebruikers (en indirect ook bij de samenleving) noemen we het resultaat. Al die resultaten bij elkaar zouden moeten leiden tot de gewenste outcome, [ ] (ASV 2017:8) Met andere woorden; het aantoonbare effect van de subsidie wordt dus het resultaat genoemd. Daarom is de formele definitie van het woord resultaat als volgt opgenomen in de ASV 2017 (artikel 1): De aanwijsbare verandering c.q. de gerealiseerde persoonlijke baat, die één (of meer) activiteit(en) teweeg brengt, dan wel die een maatschappelijke baat oplevert.

Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Toelichting Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d. 29 juni 2017

Nadere informatie

Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Toelichting Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d. 29 juni 2017

Nadere informatie

Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Toelichting Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d. 29 juni 2017

Nadere informatie

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d.

Nadere informatie

Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Programma van Eisen Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Toelichting Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d. 29 juni 2017

Nadere informatie

Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Inleiding Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d.

Nadere informatie

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d.

Nadere informatie

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Inleiding: Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad

Nadere informatie

BETREFT ZRM METING EN ANALYSE en METING MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT

BETREFT ZRM METING EN ANALYSE en METING MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT Bijlage 4 BETREFT ZRM METING EN ANALYSE en METING MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT Voor een deel van de verantwoording voor het eerste halfjaar van 2016 is gebruik gemaakt van de ZelfRedzaamheid Matrix. Hieronder

Nadere informatie

Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang

Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Groningen. Nr. 36243 7 maart 2017 Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang Het

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Beleidsregels beschermd wonen en opvang gemeente Dordrecht 2016, eerste wijziging

Besluit tot wijziging van de Beleidsregels beschermd wonen en opvang gemeente Dordrecht 2016, eerste wijziging GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dordrecht. Nr. 34830 3 maart 2017 Besluit tot wijziging van de Beleidsregels beschermd wonen en opvang gemeente Dordrecht 2016, eerste wijziging Het COLLEGE

Nadere informatie

Instructie cliëntprofielen

Instructie cliëntprofielen Bijlage 4 Instructie cliëntprofielen Dit document beschrijft: 1. Inleiding cliëntprofielen 2. Proces ontwikkeling cliëntprofielen 3. Definitie cliëntprofielen 4. De cliëntprofielen op hoofdlijnen 5. De

Nadere informatie

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d.

Nadere informatie

VERBETERPLAN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG, VERSLAVINGSZORG EN OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

VERBETERPLAN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG, VERSLAVINGSZORG EN OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VERBETERPLAN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG, VERSLAVINGSZORG EN OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Aanleiding Met het Verbeterplan Maatschappelijke Opvang, Verslavingszorg en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017

Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017 Openbaar Onderwerp Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017 Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De gemeente Nijmegen is centrumgemeente voor de Openbare Geestelijke

Nadere informatie

Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017

Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017 Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017 Agenda Terugblik; arrangementen op basis van resultaatgebieden marktconsultaties Vooruitblik verlenging overeenkomst marktconsultaties

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Beschermd wonen

Perceelbeschrijving Beschermd wonen Perceelbeschrijving Beschermd wonen Inhoud 1. Beschermd wonen... 3 1.1 Gevraagd product... 3 1.2 Eisen aan aanbieder... 4 1.3 Basisprotocol... 5 Pagina 2 van 5 1. Beschermd wonen 1.1 Gevraagd product De

Nadere informatie

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg De zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) (Bron: GGD Amsterdam) bevat onder andere het domein huisvesting. Het afwegingskader in deze bijlage is afgeleid van deze zelfredzaamheidsmatrix.

Nadere informatie

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014 Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Raadscarrousel Drechtsteden 2 oktober 2012 Opbouw presentatie 1. Maatschappelijke Zorg (Wmo prestatievelden 7, 8 en

Nadere informatie

Vragen en opmerkingen nav document 'Beantwoording van vragen over het Domus initiatief in Lamweerde te Wehl'.

Vragen en opmerkingen nav document 'Beantwoording van vragen over het Domus initiatief in Lamweerde te Wehl'. Vragen en opmerkingen nav document 'Beantwoording van vragen over het Domus initiatief in Lamweerde te Wehl'. 1.1 Het grootste deel van de daklozen in de Achterhoek betreffen mannen die lijden aan alcoholverslaving.

Nadere informatie

Sturen op uitkomsten in de Wmo. Investeren in maatschappelijke participatie

Sturen op uitkomsten in de Wmo. Investeren in maatschappelijke participatie Investeren in maatschappelijke participatie November 2013 Kernboodschappen voor sturing op uitkomsten in de Wmo 1 Stel de beoogde uitkomsten centraal bij de inkoop van zorg en ondersteuning Om zichtbaar

Nadere informatie

Kader subsidieaanvragen OGGZ 2018

Kader subsidieaanvragen OGGZ 2018 Postbus 21000 (058) 233 83 88 8900 JA info@sdfryslan.nl Leeuwarden www.sdfryslan.nl Kader subsidieaanvragen OGGZ 2018 Versie: 1 september 2017 1. Inleiding en aanleiding Eén van de beleidsterreinen waarvoor

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr.

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr. Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein De raad van gemeente IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Gemeente Oss Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Robert Peters Neeltje van Haandel 3 december 2017 Duurzame Financiële Dienstverlening voor de inwoners van Oss 1. Aanleiding: de kosten en kwaliteit

Nadere informatie

Onderwerp Dekking coalitieakkoord 2014 vanuit maatschappelijke opvang en verslavingsbeleid

Onderwerp Dekking coalitieakkoord 2014 vanuit maatschappelijke opvang en verslavingsbeleid Collegevoorstel Sector : MO Reg.nr. : 4432920 Opsteller : H. Pesser Telefoon : (033) 469 4802 Datum : 1 oktober 2013 User-id : PES1 www Onderwerp Dekking coalitieakkoord 2014 vanuit maatschappelijke opvang

Nadere informatie

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging Beleidsregel Wmo-arrangement GGZ Valleiregie De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer ; gelet op artikel. van de.. [naam regelgeving]; besluit vast te

Nadere informatie

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen.

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Om deze ambitie te realiseren, zetten we in op maatregelen

Nadere informatie

Aanpak: OGGz. Beschrijving

Aanpak: OGGz. Beschrijving Aanpak: OGGz De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: OGGz Z.O. Drenthe GGD

Nadere informatie

Uitvraag Vrouwenopvang

Uitvraag Vrouwenopvang Uitvraag Vrouwenopvang 2018-2019 Beleidsambities Een veilig thuis 2015-2020 In de regiovisie Een veilig thuis 2015-2020 zijn de beleidskaders voor de periode 2015-2020 vastgelegd. De inzet van het beleid

Nadere informatie

Plan van aanpak Nieuwe Stationsstraat 28 Datum versie: 1 april 2016

Plan van aanpak Nieuwe Stationsstraat 28 Datum versie: 1 april 2016 Plan van aanpak Nieuwe Stationsstraat 28 Datum versie: 1 april 2016 1 Aanleiding Van 18 januari 2016 t/m 18 april 2016 vindt in het pand aan de Nieuwe Stationsstraat 28 te Ede een tijdelijke uitbreiding

Nadere informatie

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d.

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Dialoog, co creatie en coalitievorming

Dialoog, co creatie en coalitievorming Dialoog, co creatie en coalitievorming Van het faciliteren van netwerken naar het regisseren van een integrale benadering en werkwijze. rik.gerritsen@vggm.nl egbert.van.der.meer@bmc.nl Workshop 6 Kaders

Nadere informatie

Presentatie Monitoring. Ontwikkelrichting monitoring en eerste (voorlopige) cijfers

Presentatie Monitoring. Ontwikkelrichting monitoring en eerste (voorlopige) cijfers Presentatie Monitoring Ontwikkelrichting monitoring en eerste (voorlopige) cijfers Commissie Sociaal Domein, 28 april 2015 Programma 1. Doel van de presentatie 2. Wat moeten we tot stand brengen 3. Drie

Nadere informatie

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Marktconsultatie Beschermd Wonen

Marktconsultatie Beschermd Wonen SAMEN, VOOR ELKAAR Marktconsultatie Beschermd Wonen 5 oktober 2017 Agenda 1. Uitgangspunten 2. Proces tot nu toe 3. Producten 4. Programma van eisen 5. Tarieven 6. Vervolg Visie regio Centraal Gelderland

Nadere informatie

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Wmo subsidiekader 2014. 1. Inleiding. Bijlage: Wmo subsidiekader 2014. Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren

Wmo subsidiekader 2014. 1. Inleiding. Bijlage: Wmo subsidiekader 2014. Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren Bijlage: Wmo subsidiekader 2014 Wmo subsidiekader 2014 Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren 1. Inleiding In onderstaande vindt u het Wmo subsidiekader 2014, op basis waarvan

Nadere informatie

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N:

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N: Gemeenteblad 589 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE VOORST; gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Voorst 2015; B E S L U

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Doelen en uitgangpunten van het gemeentebestuur

1. Inleiding. 2. Doelen en uitgangpunten van het gemeentebestuur Programma van Eisen volgens TRILL voor Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter)

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) Beleidsplan Opvang en Bescherming Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) 9/21/2015 Even voorstellen Anne-Marie van Bergen Daan Heineke Adviseur Movisie Gespecialiseerd in (O)GGZ 2013

Nadere informatie

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding Binnen de overeengekomen basisovereenkomst ten behoeve van dienstverlening voor Wmo zullen er deelovereenkomsten rondom nieuwe producten, diensten, processen en

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ZWOLLE HOOFDSTUK 28: BESCHERMD WONEN EN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ZWOLLE HOOFDSTUK 28: BESCHERMD WONEN EN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ZWOLLE HOOFDSTUK 28: BESCHERMD WONEN EN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG Artikel 28.1 Begripsbepalingen In deze subsidiedeelverordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan

Nadere informatie

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Beleidskader maatschappelijk zorg 2017-2025 doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 164032 datum voorstel: 31 oktober 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Uw kenmerk. Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college

Uw kenmerk. Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college Retouradres: Postbus 19157, 2500 CD Den Haag Aan De voorzitter van de commissie samenleving, de heer D. Groenewold Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college

Nadere informatie

Inleiding. Doelen en uitgangspunten van het gemeentebestuur

Inleiding. Doelen en uitgangspunten van het gemeentebestuur Inleiding TRILL is een methodiek die de verantwoordelijkheden en de te leveren prestaties van betrokken partijen in kaart brengt. Zo moet de ambtenaar de beleidsdoelstellingen die door het gemeentebestuur

Nadere informatie

Verwerving opvang, wonen en herstel 16 maart 2017

Verwerving opvang, wonen en herstel 16 maart 2017 Verwerving opvang, wonen en herstel 16 maart 2017 Agenda Doel van de bijeenkomst Voorstellen Terugblik 9 maart Bouwstenen, leefgebieden, treden, resultaten Toegangskader & eisen/wensen Vervolgbijeenkomsten

Nadere informatie

Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR

Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR inleiding In de regionale werkgroep Toezicht Wmo is besloten een werkplan 2016 voor de toezichthouder op te stellen, voortvloeiend uit de opdracht

Nadere informatie

SOCIALE IMPACT VAN CRE8

SOCIALE IMPACT VAN CRE8 SOCIALE IMPACT VAN CRE8 CRE8 richt zich samen met Streetcornerwork op kwetsbare jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar, met meervoudige problemen, vaak uitgevallen uit school en met meestal een grote

Nadere informatie

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman METINGEN 2014, 2015 EN 2016 Monitor opvang Enschede A. Kruize B. Bieleman 1. Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 ingegaan. In deze wet wordt gesproken over twee ondersteuningsvormen

Nadere informatie

De Maatschappelijke zorg dichterbij. Op weg naar 2021: Transformatie van de maatschappelijke zorg

De Maatschappelijke zorg dichterbij. Op weg naar 2021: Transformatie van de maatschappelijke zorg De Maatschappelijke zorg dichterbij Op weg naar 2021: Transformatie van de maatschappelijke zorg Aanleiding WMO 2015: gemeenten worden verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning van burgers met

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

Inwoners Eindhoven en 14 regiogemeenten, die begeleiding nodig hebben waarbij sprake is van voornamelijk planbare ondersteuning.

Inwoners Eindhoven en 14 regiogemeenten, die begeleiding nodig hebben waarbij sprake is van voornamelijk planbare ondersteuning. OZL Plus Zelfstandig wonen Gericht op doorstroom naar OZL Zwaar Criteria Inhoudelijke criteria (doelgroep) Specifieke eisen Omschrijving Inwoners Eindhoven en 14 regiogemeenten, die begeleiding nodig hebben

Nadere informatie

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking ALGEMEEN DEEL SUBSIDIEBELEID De aanvraag moet voldoen aan de bepalingen van de Algemene subsidieverordening In de subsidieverordening is de procedure beschreven om in aanmerking te komen voor subsidie

Nadere informatie

TRILL Programma van eisen VWC

TRILL Programma van eisen VWC TRILL Programma van eisen VWC Inleiding TRILL is een methodiek die de verantwoordelijkheden en de te leveren prestaties van betrokken partijen in kaart brengt. Zo moet de ambtenaar de beleidsdoelstellingen

Nadere informatie

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede im ONDERWERP Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen SAMENVATTING De huidige budgetsubsidie voor de uitvoering van het ouderenwerk door de Stichting Welzijn Ouderen (WOH) loopt tot 1 januari

Nadere informatie

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT;

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; O M Nr. MO/1360807 Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; gelet op de artikelen 2.10 lid 5, 2.12 lid 2 en 2.13 van de

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Afdeling Beleidsontwikkeling Innovatie atelier Beschermd Wonen en Opvang Bezoekadres Kreupelstraat 1 Openings t i j d e n Zie gemeente.groningen.nl De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 31 977 Wijziging van de Wet op de jeugdzorg in verband met het opnemen van een gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de jeugdketen Nr. 9 DERDE

Nadere informatie

Procesbeschrijving declaratienota Wmo arrangement GGZ regiogemeenten

Procesbeschrijving declaratienota Wmo arrangement GGZ regiogemeenten Procesbeschrijving declaratienota Wmo arrangement GGZ regiogemeenten Context In navolging op de regionale visie rond Beschermd Wonen (Groeidocument Beschermd Wonen Valleiregio 2015-2017, juni 2015) en

Nadere informatie

Effectiviteit van wijkteams resultaten en effectmeting

Effectiviteit van wijkteams resultaten en effectmeting Effectiviteit van wijkteams resultaten en effectmeting 20 mei 2014 Saskia Keuzenkamp, Annette van den Bosch Wijkteams zijn effectief (LPBL) Eerder bereik van hh met problemen minder escalatie, maar hogere

Nadere informatie

Monitor begeleid wonen Twente 2012

Monitor begeleid wonen Twente 2012 Monitor begeleid wonen Twente 2012 metingen 2009, 2010 en 2011 A. Kruize S. Biesma B. Bieleman 1. Inleiding De wijze waarop de twee centrumgemeenten Almelo en Enschede, de maatschappelijke opvang willen

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 104320 6 november 2015 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Dienst Gezondheid

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014

Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014 Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo 2015 Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014 Het waarom van de nieuwe maatwerkprofielen/ arrangementen Aansluiten bij kanteling Wmo, uitgaan

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel 2017-2020 BBVnr: 2016/324154 1. Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de taak beschermd wonen door het Rijk gedecentraliseerd naar de (centrum)gemeenten.

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 1 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Dit hoofdstuk presenteert in vogelvlucht de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De bedoeling van dit hoofdstuk is een beeld te geven van hoe de wet in elkaar

Nadere informatie

Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering. Trekker: gemeente Arnhem

Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering. Trekker: gemeente Arnhem Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering Trekker: gemeente Arnhem Arnhem zet zich samen met Menzis en gemeenten in om kwetsbare ouderen langer thuis te laten wonen Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de

Nadere informatie

Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen. voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016

Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen. voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016 Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016 Proces Uitkomsten fysieke overlegtafel 9 juni 2016: Werkgroep resultaat en werkgroep

Nadere informatie

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten.

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten. Bekostiging inkoop Wmo-producten Limburg Noord Werkgroep bekostiging 25 maart 2016 John Reijnders Yvonne Hellegers Marloes Geraedts John Bankers Bart van Oort PSW SGL Zorg Proteion Gemeente Beesel Gemeente

Nadere informatie

BESLUIT Nr. MO/1489681 Nadere regels subsidie Algemene Voorzieningen Maatschappelijke Opvang Dordrecht 2015

BESLUIT Nr. MO/1489681 Nadere regels subsidie Algemene Voorzieningen Maatschappelijke Opvang Dordrecht 2015 Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; gezien het voorstel van 10 september 2015 inzake Nadere regels subsidie Algemene

Nadere informatie

Regionaal beleids- en afsprakenkader 2016

Regionaal beleids- en afsprakenkader 2016 Regionaal beleids- en afsprakenkader 2016 Noord- en Midden-Limburg Beschermd wonen, opvang en openbare geestelijke gezondheidszorg 1. Inleiding Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo)

Nadere informatie

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe Offerte gemeente Scherpenzeel - MEE Veluwe Meedoen mogelijk maken in de gemeente Scherpenzeel 1 september 2016 Gemeente Scherpenzeel Scherpenzeel 9.515 Autisme/ASS 95 Motorische beperking 581 LVB zwakbegaafd

Nadere informatie

Maatschappelijk aanbesteden

Maatschappelijk aanbesteden Maatschappelijk aanbesteden in vogelvlucht Mark Waaijenberg B&A Groep Maatschappelijk aanbesteden IN PERSPECTIEF 2 Samenleving Terugtreden is vooruitzien Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling Verstikkende

Nadere informatie

Marktconsultatie Algemeen Maatschappelijk Werk. Consultatiedocument Gemeente Renkum 2016

Marktconsultatie Algemeen Maatschappelijk Werk. Consultatiedocument Gemeente Renkum 2016 Marktconsultatie Algemeen Maatschappelijk Werk Consultatiedocument Gemeente Renkum 2016 1. Consultatiedocument 1.1 Aanleiding Vanaf 2015 is de gemeente Renkum verantwoordelijk voor een breed pakket aan

Nadere informatie

REGIOCONVENANT Uitstroom Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen

REGIOCONVENANT Uitstroom Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen REGIOCONVENANT Uitstroom Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen Inleiding Utrecht is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang (MO) en voorzieningen voor beschermd wonen

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2016-2019 3.2 Zorg (Wmo) 20 Programmabegroting 2016-2019 3.2.1 Wat wil Gouda bereiken? De implementatie van de nieuwe taken en verantwoordelijkheden tengevolge van de decentralisaties

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

Wmo-adviesraad Leiderdorp

Wmo-adviesraad Leiderdorp W Wmo-adviesraad Leiderdorp www.wmoadviesraadleiderdorp.nl www.wmoadviesraadleiderdorp.nl Aan het College van B&W van Leiderdorp Leiderdorp, 26 augustus 2016 Onderwerp: Advies Beleidskader maatschappelijke

Nadere informatie

Notitie Resultaatsturing t.b.v ontwikkeltafel 17 juni 2016

Notitie Resultaatsturing t.b.v ontwikkeltafel 17 juni 2016 Notitie Resultaatsturing t.b.v ontwikkeltafel 17 juni 2016 1. Inleiding Tijdens de ontwikkeltafel resultaatsturing van 27 mei jl. zijn aanbevelingen gedaan op het gebied van resultaatsturing, kwaliteitsmonitoring

Nadere informatie

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer houdende regels omtrent de Nadere subsidieregels 2019

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer houdende regels omtrent de Nadere subsidieregels 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Deventer Nr. 227778 29 oktober 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer houdende regels omtrent de Nadere subsidieregels

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 december 2016 Betreft Maatschappelijke opvang

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 december 2016 Betreft Maatschappelijke opvang > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang

Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang CVDR Officiële uitgave van Brummen. Nr. CVDR434005_1 17 oktober 2017 Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang Het college van burgemeester en wethouders van Brummen heeft besloten om: 1.

Nadere informatie

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Voor u ligt de beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'. Dit betreft een tijdelijke beleidsregel voor de periode 2014 en 2015, tot de aanvang

Nadere informatie

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl.

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl. V02 Wmo arrangementen GGZ - Werkgroep Beschermd Wonen (BW) Aan : Fysieke overlegtafel Beschermd Wonen 20 september 2016 Van : Werkgroep Beschermd Wonen Datum : 16 september 2016 Inleiding De Wmo-arrangementen

Nadere informatie

Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat?

Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat? Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat? Mieke Hogervorst Gemeente Leiden Susan van Klaveren Platform31 Agenda Doorstroming Uitstroom, wat is het probleem? Voorwaarden De Opgave: Wonen

Nadere informatie

Bekostiging specialistische jeugdhulp naar een nieuw model in 2018

Bekostiging specialistische jeugdhulp naar een nieuw model in 2018 Bekostiging specialistische jeugdhulp naar een nieuw model in 2018 Voorlichtingsbijeenkomst 27 september 2016 Even voorstellen De GRJR is één van de 42 regio s voor jeugdhulp Verantwoordelijk voor het

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda 2012-2013 Inleiding M&S Breda bestaat uit acht organisaties die er voor willen zorgen dat de kwetsbare burger in Breda mee kan doen. De deelnemers in M&S Breda delen

Nadere informatie

FORMULIER VOOR (GEBUNDELDE) AANVRAAG FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING NIEUWE ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 BRUMMEN

FORMULIER VOOR (GEBUNDELDE) AANVRAAG FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING NIEUWE ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 BRUMMEN Aanvraagformulier subsidie 2015 FORMULIER VOOR (GEBUNDELDE) AANVRAAG FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING NIEUWE ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 BRUMMEN Voor de functies ontmoeting en dagbesteding wordt een aanvraag

Nadere informatie

Procesboek Ede. Versie: Datum : Datum vaststelling procesboek:

Procesboek Ede. Versie: Datum : Datum vaststelling procesboek: - Procesboek Ede Opsteller: In opdracht van: Versie: Datum : GGD Gelderland Midden Gemeente Ede.. Datum vaststelling procesboek: Inhoudsopgave INLEIDING... 4 HELDERE VERANTWOORDELIJKHEDEN... 4 ZICHT OP

Nadere informatie

Monitor voortgang Wmo

Monitor voortgang Wmo Monitor voortgang Wmo Uitkomsten zesde meting, zomer 2015 Amersfoort, 31 augustus 2015 Contactpersoon: Hester van den Bergh Kenmerk: KV/hrbh/iawg/168364/2015 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids-

Nadere informatie

WERKSESSIE 2. Nieuwe afspraken BW: invullen van producten/pakketten

WERKSESSIE 2. Nieuwe afspraken BW: invullen van producten/pakketten WERKSESSIE 2 Nieuwe afspraken BW: invullen van producten/pakketten Idee nieuwe productenstructuur Time-out voorziening o p s c h a l e n Dagbes teding 24/7 beschikbaar- en bereikbaarheid (b&b) Bescherming

Nadere informatie

Kenniscafé Beschermd Wonen. 6 december 2017 Hotel Haarhuis, Arnhem

Kenniscafé Beschermd Wonen. 6 december 2017 Hotel Haarhuis, Arnhem Kenniscafé Beschermd Wonen 6 december 2017 Hotel Haarhuis, Arnhem Programma 09.30-10.30 uur: Henk Langes (adviseur Wonen en Zorg) en Fea von der Heide (coördinator Wonen) Een gesprek met - Lennart Homan

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 28 juni 2018 Jaargang en nummer 2018, nr. 44 Geheim Nee Rekenkameronderzoek: Opvang en zorg

Nadere informatie