JAARPROGRAMMA ABC Soesterkwartier 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARPROGRAMMA ABC Soesterkwartier 2017"

Transcriptie

1 JAARPROGRAMMA ABC Soesterkwartier 2017 Inleiding ABC Soesterkwartier zijn 3 scholen met ambitieniveau 3. Afgelopen jaar is er constructief samengewerkt met diverse partijen uit de wijk en stad waardoor er gezamenlijk gebouwd wordt aan een sterk pedagogisch klimaat. Afgelopen jaar hebben we een eerste aanzet gegeven aan het eigenaarschap van ABC voor alle ABC partners en komend jaar willen me dat verder uitbouwen naar niet alleen eigenaarschap van de ABC partners, maar ook van ouders en kinderen en andere bewoners uit de wijk. Een hoofdthema voor 2017 is het voorkomen van de uitstroom van leerlingen naar scholen buiten de wijk. In 2016 gingen maar liefst 400 kinderen buiten de wijk op school. Voor 2017 is ook een effectieve samenwerking met het wijkteam van Soesterkwartier belangrijk. Hierin is een gezamenlijk gedragen pedagogische visie leidend. Voor het Soesterkwartier zijn dit de 10 gouden regels. We zetten hierbij ook in op ruzie maken mag. Hoofdlijnen voor Verder werken aan een ABC waarin de domeinen buurt, school/kdv en thuis met elkaar verbonden worden en de sociale omgang met elkaar, nadruk heeft. We gaan werken aan het komen tot een gezamenlijk aanpak van conflicthantering. 2.Verder werken aan een ABC waarvan docenten, ouders en kinderen zich eigenaar voelen door de talenten van deze groepen in kaart te brengen en (ouder) initiatieven gebundeld te doen. 3.Verder werken aan herkenbare structuren voor de kinderen van de wijk in het activiteitenprogramma. En het met name inzetten op diversiteit binnen sport en cultuur/kunst. Het introduceren van de drietrap raket voor Soesterkwartier. (werken aan zichtbaarheid in de wijk) 4. Inzetten op samenwerking binnen de beweging in het sociale domein. Afstemming met IndeBuurt033 met name rondom thema pedagogisch klimaat. En aangaan van sterkere samenwerkingsrelaties met initiatieven (formeel en informeel) uit de buurt. 5.Inzetten op de gezonde school en buurt. Sporten en bewegen welke het sociale benadrukken en aanspreken bij de doelgroep. Naast het programma zetten we dit jaar in op een betere communicatie richting leerkrachten, ouders en kinderen. Er wordt komend jaar ingezet op een manier van communiceren waarbij leerkrachten, kinderen en ouders weten waar en wanneer activiteiten starten door middel van de ABC-app&website, het ontwikkelen van een activiteitenladder i.s.m. het buurtnetwerk 12-, en het ondersteunen van het wijkinitiatief om te komen tot een nieuwe wij-kaart. Hiernaast werkt de ABC Soesterkwartier mee aan de Zomerpretpas - welke zomervakantie activiteiten in kaart brengt - gratis of voor zeer voordelige tarieven. Dit achter wij belangrijk voor een wijk waarin veel kinderen niet op vakantie kunnen.

2 Jonge gezinnen met kinderen van 0 6 jaar Verbinding thuis school - VOLWAARDIG PARTNERSCHAP PROGRAMMA 1 Voorkom opvoedproblemen en ontwikkelingsachterstanden en waar nodig vroegtijdig oplossen. ANALYSE AKTIE RESULTAAT EVALUATIE In 2014 is het wijkteam Soesterkwartier van start gegaan en per 1 januari 2017 IndeBuurt033. Het wijkteam, IndeBuurt033 en ABC (waar IndeBuurt033 onderdeel van is) kunnen samen een sterk wijkgericht netwerk opzetten om die gezinnen / kinderen te ondersteunen welke een steuntje in de rug nodig hebben. Er is afstemming tussen de ABCpartners en het wijkteam. Het wijkteam sluit 2 maal per jaar aan bij de stuurgroep ABC. Gezamenlijk organiseren ABCpartners met het wijkteam een voorlichting over het Wijkteam voor ouders. Het resultaat is dat er afstemming is tussen ABC partners en het Wijkteam. En dat medewerkers van ABC partners het wijkteam kennen. Het resultaat is een voorlichtingsbijeenkomst over het wijkteam voor de ouders van het Soesterkwartier. De resultaten van dit programma zullen met het wijkteam worden geëvalueerd. Voor 2017 streven we ernaar om de lijntjes van wijkteam richting partners ABC korter te maken. Onder meer door het wijkteam 2x per jaar aan te laten sluiten bij de stuurgroep van ABC. Hiernaast merken wij dat ouders de weg naar het wijkteam niet altijd weten - waardoor er te weinig preventief gewerkt kan worden. En opvoedproblemen groter worden. Hier onbreekt een stuk voorlichting. Hiernaast is ook een goede infrastructuur van programma s als SOVA, Ridders in de wijk, Rots en Water e.d. van belang.

3 PROGRAMMA 2 Jonge gezinnen met kinderen van 0 6 jaar Verbinding thuis buurt: SOCIALE VERBONDENHEID. Nieuwe betekenisvolle verbanden. Ouders weten zich, in een nieuwe fase van hun leven, met nieuwe vragen, gesteund door sociale verbanden. ANALYSE AKTIE RESULTAAT EVALUATIE De ABC Soesterkwartier heeft zich ten doel gesteld dat ouders betrokken zijn bij de ABC en zich hier onderdeel van voelen. Ouders, en met name jonge (alleenstaande) moeders in Soesterkwartier hebben beperkt netwerk en meer dan andere ouders afhankelijk van diverse instanties. Met name de alleenstaande moeders geven aan behoefte te hebben aan onderlinge steun. De koffieochtenden zijn 1 van de manieren om onderling een netwerk te creëren waarin informatie uitwisseling en ontmoeting belangrijk zijn. middelen die hierbij ingezet worden. 1. In ABC verband wordt 1 ouderinloop bij de Magneet georganiseerd. En 1 nieuwe ouderinloop bij de Kubus opgezet. 2. Er wordt samengewerkt met het Mama&papa cafe, en andere ontmoetingsplekken voor ouders met jonge kinderen in de buurt. 3. Er wordt verkend onder de ABC partners welke oudervoorlichtingen/ ondersteuning er in gezamenlijkheid opgepakt kunnen worden. Er is een wekelijkse ouderinloop bij de Magneet met tenminste 8 ouders - waarbij ouders samen komen om informatie uit te wisselen of een voorlichting te volgen over opvoedingszaken. En er onderlinge steunnetwerken ontstaan.. Er wordt 1 keer per jaar een gezamenlijke activiteit georganiseerd met het mamacafe/ouderinloop en ABC partners. Er is een plan op welke wijze per 2018 ABC partners oudervoorlichtingen e.d. in gezamenlijkheid op kunnen pakken. Evaluatie: alle bijeenkomsten worden geëvalueerd met de betrokken ouders. Hiernaast kan de samenwerking met wijkinitiatieven als het Mamacafé sterker neergezet worden binnen ABC verband.

4 PROGRAMMA 3 Jonge gezinnen met kinderen van 0 6 jaar Verbinding school buurt: GEZAMENLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID Een goede start voor ieder kind Een vloeiende overgang (doorgaande lijn) naar de basisschool en voor ieder kind indien gewenst of nodig een voorschools programma. ANALYSE AKTIE RESULTAAT EVALUATIE Om sterke netwerken rondom de jonge kinderen te bouwen van onze wijk, zetten wij samen met de VVE in op een vloeiende overgang naar de basisscholen in samenwerking met de ABC SK. We zetten in 2017 in op: - Doorgaande lijn van peutergroep naar groep 1 en 2. - Activiteiten voor taalontwikkeling - Activiteiten voor sociaal gedrag. - Ontmoeting - Warme overdracht Scholen in de wijk worden niet meer automatisch door de ouders uit de wijk uitgekozen als school voor hun kind. Wat een leegloop uit de wijk is van kinderen die naar een school in de aanliggende wijk(en) gaan. - 1 x gezamenlijk voorlichtingsbijeenkomst met onderbouw/ VVE en peutergroep/opvang voor professionals uit SK werkende met het jonge kind. -Er worden 2 werkgroep bijeenkomsten georganiseerd voor onderling afstemming en vervolgstappen. - We willen een gezamenlijke analyse laten maken naar beweegredenen voor ouders om hun kind wel naar een school in de buurt te laten gaan. - professionals werkende met jonge kinderen in de wijk kennen elkaar en zijn op de hoogte van elkaars werkzaamheden. - ABC partners hebben meer inzicht in welke stappen zij kunnen ondernemen om meer kinderen naar buurtscholen te trekken, en ontwikkelen hier een plan van aanpak op. Komend jaar richten wij ons op het in kaart brengen van de beweegredenen van ouders om hun kind buiten de wijk op school te doen. En wat zij nodig zouden hebben om hun kind wel in de buurt op school te doen.

5 Kinderen van 6 10 jaar en hun ouders Verbinding thuis - school. VOLWAARDIG PARTNERSCHAP PROGRAMMA 4 Potentieel aanboren en benutten. Aandacht voor de brede ontwikkeling van talenten van kinderen. ANALYSE AKTIE RESULTAAT EVALUATIE Veel kinderen uit de wijk hebben geen gestructureerd vrijetijdsaanbod en zijn geen lid van een sportvereniging. Een belangrijke rol welke de ABC Soesterkwartier kan innemen is het verzorgen van een divers aanbod van naschoolse activiteiten, met mogelijkheden om talenten en mogelijkheden van kinderen te ontdekken en te ontwikkelen. Waarbij ABC SK kinderen stimuleert om na een introductiecursus lid te worden van een vereniging of club in de buurt. De aanbieders van de activiteiten zullen veelal ZZpers uit de wijk zijn, zodat na het volgen van de activiteiten de kinderen hen ook weer in de wijk ontmoeten. Of personeelsleden van ABC partners welke interesse hebben in het uitvoeren van een activiteit in ABC verband. We zetten met het programma in op sport en beweging / gezondheid, oefenen van sociale vaardigheden, en kunst. En zullen inzetten op een evenwichtige inschrijving vanuit de wijk op deze activiteiten. ABC SK organiseert een breed aanbod van naschoolse activiteiten. In 2017 willen we gebruik maken van de zgn. drietrapraket: 1. Onder schooltijd wordt kennis gemaakt met de desbetreffende activiteit door middel van een wervingsles. 2. Kinderen nemen deel in een door ABC georganiseerde na schoolse activiteit. 3. Er wordt met de kinderen / ouders de mogelijkheden verkend om door te stromen naar een reguliere club. Eventueel met behulp van het jeugdsport of cultuur fonds. ABC Soesterkwartier zet in op de volgende activiteiten: Spelatelier (vrijdagmiddag speeltuin rivierenwijk). - In totaal doen 350 kinderen mee aan de verschillende naschoolse activiteiten. Hiervan stroomt 10 % door naar een reguliere club of vereniging. Spelatelier Rivierenwijk: 40 bijeenkomsten van 1,5 uur waarbij 20 kinderen wekelijks binnen een vaste structuur (met regels die zij zelf hebben opgesteld) veilig kunnen samen spelen met andere kinderen en volwassenen. Kinderen vervullen zelf taken binnen het Spelatelier en hebben hun sociale vaardigheden ontwikkeld. Het activiteitenprogramma wordt geevalueerd met de ABC stuurgroep op basis van een enquete onder de deelnemers / met samenwerkingspartners worden signalen voor nieuwe activiteiten geinventariseerd..

6 Ridders in de Wijk (najaar) Ridders in de wijk voor kinderen uit groep 5/6 Waarbij kinderen via een programma van 8 weken, sociale vaardigheden aan leren en een heldendaad voor de wijk verrichten. Sportprogramma in de wijk Binnen dit programma zetten we in op structuur. Er hebben de volgende wekelijkse trajecten gedraaid: - Freerunnen. - Capoeira Wat : Zin in de Zomer / winter & de zomerpretpas Voor wie: alle kinderen uit de wijk Wanneer : vakantieperiodes 2017/2018 Wat: B-slim activiteiten Voor en met wie: alle kinderen van de wijk met ouders. Wanneer: 2017 met hoogtepunt in mei/juni Waarom: ABC wil onderdeel zijn van aanpak ongezonde leefstijl in de wijk. Ook gaan we kinderen de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan hardloop-clinics rondom de Marathon Eemplein. Hiernaast levert SRO: - Sportbuurtkids - Sportbuurtclub - Peutergym - kleuterdansmix Kinderen uit de wijk die niet op vakantie gaan wel mee kunnen doen aan activiteiten in de wijk, zodat eigenwaarde en zelfrespect verstrekt wordt. Hier wordt voor de zomervakantie het intiatief zomerpretpas ondersteund. En met partners geinventariseerd welke activiteiten zij nog willen organiseren voor de zomervakantie. Voor 2017 meer focus op gezondheid. Daartoe inzet op: -Kinderen koken op de plataan voor ouderen. -Lekker fitmaand, maand lang activiteiten in school en wijk in het kader van gezond leven en bewegen. Ieder schooljaar organiseert ABC Soesterkwartier in april een beweegmaand. Deze wordt gekoppeld aan de Koningsspelen. Er zijn verschillende sportieve en gezonde activiteiten voor de jeugd in het Soesterkwartier. Naast alle sportieve activiteiten wordt er op de Kubus middels de Lekker Fit methode aandacht besteed aan gezond leven - het Anker en de Magneet onderzoeken hiertoe de mogelijkheden voor de toekomst.. Daarnaast staat het onderwerp centraal op de voorschool en de BSO. Binnen -12 netwerk en stuurgroep De activiteiten worden met B-slim en de stuurgroep geëvalueerd.

7 Wat: kunst en cultuur aanbod Wie: kinderen van de wijk Wanneer: Waarom: talenten van kinderen aanboren Aanbod van ZZpers uit de wijk / kunst en cultuur in de wijk. Naschools aanbod op gebied van kunst en cultuur ism SIK De activiteiten worden met de betrokken partijen en de stuurgroep geëvalueerd.

8 Kinderen van 6 10 jaar en hun ouders Verbinding school buurt: GEZAMENLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID Verbindend opgroeien PROGRAMMA 5 Kinderen weten waar ze aan toe zijn. Zowel op school als op de sportclub gelden dezelfde uitgangspunten (bijv. oplossen ruzies, maar ook in meebeslissen/meedoen). ANALYSE AKTIE RESULTAAT, EVALUATIE ABC SK heeft een gemengde populatie, sociaal cultureel als economisch. ABC SK heeft in 2017 als doel om kinderen en bewoners met elkaar in contact te brengen. Alle organisaties ( ook bewoners) die met kinderen werken in de wijk SK zijn samen verantwoordelijk voor de kinderen in de wijk. Om die afstemming te borgen organiseert ABC SK 1 x per jaar een bijeenkomst. Kinderen in groepen 6,7 en 8 hebben te maken met toenemende sociale media druk. Om daar op een gezonde manier mee om te kunnen gaan worden en voorlichtingen gehouden in de bovenbouw groepen en in 2018 in de onderbouw. Ook de ouders worden in de voorlichtingsbijeenkomsten meegenomen. Ontmoeting onder schooltijd: * voor de groepen 3 en 4 een gezamenlijke ontmoeting in de kinderboekenweek - rondom het thema gruwelijk eng. (11 oktober) * Voor de jonge kinderen (peuters/kleuters) gezamenlijke activiteit rondom kinderboekenweek & een schrijver. * voor de groepen 7 een gezamenlijke ontmoeting tijdens de dag van de dialoog in de tweede week van november. -In het najaar organiseert ABC SK een ontmoetings / netwerkbijeenkomst voor professionals en betrokken bewoners, Doel: aanhaken aan punten uit okt 2016 en nieuwe doelstelling voor thema bijeenkomsten social media, groepsdruk voor kinderen uit de bovenbouw/ ouders/professionals onder schooltijd. - ABC Soesterkwartier organiseert een thema bijeenkomst over lezen door de leesconsulenten. -Alle kinderen van de groepen 3,4, 7 hebben deelgenomen aan de ontmoeting onder schooltijd. -De kinderen kennen elkaar van gezicht en herkennen elkaar op staat -Beter sociale omgang in de staat en op openbaren plekken in de wijk en er hebben minimaal 25 ouders een bijdrage geleverd aan de verschillende ontmoetingen. - 4 zzp-ers uit de wijk leveren een bijdrage aan de ontmoetingen. Tijdens de ontmoetingsbijeenkomst komen minimaal 50 professionals en bewoners bij elkaar. Aan alle bovenbouw groepen en de ouders zijn thema bijeenkomsten aangeboden en uitgevoerd rondom social media en groepsdruk. - verslag van de ontmoetingsactiviteiten door jeugdpersbureau, kinderen zelf en ouders. Verslag en evaluatie van de beide activiteiten Evaluatie leerkrachten en met de ouders

9

10 Tieners (10+) en hun ouders Verbinding school buurt: GEZAMENLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID Jongerenparticipatie PROGRAMMA 9 Tieners kunnen meepraten en meebeslissen, zowel op school als in de buurt. ANALYSE AKTIE RESULTAAT EVALUATIE In het Soesterkwartier vinden we het belangrijk dat kinderen een stem hebben, meepraten en meebeslissen over dingen die zij belangrijk vinden voor hun wijk. We willen graag van hen weten welke onderwerpen voor hen van belang zijn en wat zij op de agenda willen hebben. Kinderen serieus nemen en tools geven waardoor zij kunnen ontwikkelen als een actief burger.de kinderen krijgen een stem en worden gestimuleerd meer zelf organiserend te worden. - IndeBuurt033 organiseert de kinderwijkraad voor de groepen 7 van alle 3 de basisscholen uit de buurt. Dit is een structurele activiteit om actief burgerschap te ontwikkelen onder de kinderen. De input van deze kinderwijkraad wordt gebruikt voor het wijkplan IndeBuurt033 en het ABC jaarplan 2018/ Er is een KWR met minimaal 12 kinderen van de 3 scholen - In 2017 worden er gewerkt aan 3 thema s ( gekozen door de KWR) die ook naar de scholen en wijk gecommuniceerd worden. -Er wordt regelmatig verslag gedaan door jeugdpersbureau SK op de website SK -Ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij de uitvoering van de acties -Ouders worden uitgedaagd mee als vrijwilliger kinderwijkraad SK om continuïteit te garanderen - De kinderwijkraad organiseert 1 x per jaar een wijk-kinderinspraak bijeenkomst waarbij alle kinderen hun stem kunnen laten horen. Verslag door KWR -De top 3 onderwerpen worden overgenomen door het buurtbestuur SK.

4.6 Wijkplan Zuidwest Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht

4.6 Wijkplan Zuidwest Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht 4.6 Wijkplan Zuidwest Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht 2019 2024 47 Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht 2019 2024 48 De buurtcentra zijn informatiepunten voor de wijk In ieder

Nadere informatie

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Door het ondertekenen van deze intentieverklaring verklaren de hierna genoemde besturen mee te werken aan de inhoudelijke realisatie van Brede School

Nadere informatie

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Vreedzaam Bewonersinitiatieven

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Vreedzaam Bewonersinitiatieven ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven We blijven bewonersinitiatieven desgewenst ondersteunen en besteden vooral

Nadere informatie

Alle scholen van Archipel op weg naar een educatief centrum een IKC in de praktijk! 23 mei 2012

Alle scholen van Archipel op weg naar een educatief centrum een IKC in de praktijk! 23 mei 2012 Alle scholen van Archipel op weg naar een educatief centrum een IKC in de praktijk! 23 mei 2012 Vooraf Archipel ontwikkelt haar scholen tot educatieve centra In nauwe samenwerking met De Blokkentoren Januari

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Bestuurlijk overleg Jeugd & Onderwijs: Operatie Amersfoort Jong II 2013-2014. 9 december 2013

Bestuurlijk overleg Jeugd & Onderwijs: Operatie Amersfoort Jong II 2013-2014. 9 december 2013 Bestuurlijk overleg Jeugd & Onderwijs: Operatie Amersfoort Jong II 2013-2014 9 december 2013 Vooraf Formele bekrachtiging evaluatie doelstellingen 2013 en vaststellen doelstelling 2014 In tegenstelling

Nadere informatie

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap Congres Leve het jonge kind! 2011 Deelsessie Democraatjes in de dop? Mirjam van der Ven, Eduniek Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame

Nadere informatie

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven Naast het blijvend ondersteunen van initiatieven van bewoners, trekken

Nadere informatie

Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016

Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016 Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016 Agenda 16:00 Opening, welkom 16:10 Toelichting op ambitie en vraagstelling 16:40 Vragen 17:40 Vervolgstappen 18:00 Afsluiting Mededelingen

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Even voorstellen 5. Waar staan we voor 7. Ons onderwijs 7. Boeiend onderwijs: 8. Kwaliteit bewaken 8

Inhoudsopgave: Even voorstellen 5. Waar staan we voor 7. Ons onderwijs 7. Boeiend onderwijs: 8. Kwaliteit bewaken 8 Informatiegids Inhoudsopgave: Even voorstellen 5 Waar staan we voor 7 Ons onderwijs 7 Boeiend onderwijs: 8 Kwaliteit bewaken 8 Veiligheid door respect en regels 9 Open voor vernieuwingen 9 Engels en Frans

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Initiatieven en activiteiten in Soesterkwartier en Isselt

Initiatieven en activiteiten in Soesterkwartier en Isselt Initiatieven en activiteiten in Soesterkwartier en Isselt Hieronder vind je een overzicht van activiteiten in Soesterkwartier en initiatieven voor en door inwoners Jeugd/Volwassenen/Senioren... 2 Mamacafé

Nadere informatie

De toekomst begint vandaag!

De toekomst begint vandaag! verder bouwen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch De toekomst begint vandaag! Als professionals, schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en gemeente werken we samen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch;

Nadere informatie

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd 01 Lekker Fit! Inhoudsopgave Lekker Fit 1 Tien pijlers 2 01 Extra bewegingsonderwijs tijdens en na schooltijd 3 02 De komst van de gymleraar nieuwe stijl 4 03 Lespakket Lekker Fit! 5 04 Sportlessen als

Nadere informatie

Evaluatie Innovatiefonds Rheden-Rozendaal

Evaluatie Innovatiefonds Rheden-Rozendaal Evaluatie Innovatiefonds Rheden-Rozendaal Facilitator: Jan Boekestijn, Symion-organisatieadvies Cliënt: Jan Martens, gemeente Rheden Datum: 16-03-2017 Plaats: Kastanjelaan 13 te Velp 1. De projecten hebben

Nadere informatie

Met een goede start naar de basisschool

Met een goede start naar de basisschool Met een goede start naar de basisschool INSPIRATIEDOCUMENT OVER HET BELANG VAN DE OPVOED- EN OPGROEIOMGEVING VOOR DE ONTWIKKELING VAN JONGE KINDEREN MEE Nederland ActiZ GGD GHOR Nederland MOgroep 1 Over

Nadere informatie

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE)

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE) Wijkplan Veens Riad Agarroud Willemieke Koudijs Simone de Vreede Monique ter Beeke (MEE) Januari 2015 Inhoudsopgave Inleiding Wijk West 3 Wijkster 3 Team West 3 Bewonersparticipatie 4 Wijkplatforms 4 Buurtpreventie

Nadere informatie

Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN

Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN ONDERSTEUNING VOOR WIE DAT NODIG HEEFT. OPGROEIEN EN OPVOEDEN Speelt er

Nadere informatie

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning.

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning. Het Pedagogisch Klimaat Schooljaar 2007 / 2008 Wat is een pedagogisch klimaat? Als we praten over een pedagogisch klimaat binnen Breedwijs Zuid Berghuizen gaat het over de sfeer die de partners willen

Nadere informatie

2012-2016. Zelfstandig Leren

2012-2016. Zelfstandig Leren 2012-2016 Zelfstandig Leren 0 Inhoud Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Leerinhouden/ activiteiten... 2 Doelen voor het zelfstandig leren... 3 Definitie zelfstandig leren...

Nadere informatie

ocu e g B n n ad Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven

ocu e g B n n ad Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven ocu e g B n n ad Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven Met actieve bewoners die zich melden bij speeltuin de Kleine Dom

Nadere informatie

Het ontmoetingspunt voor groot en klein. Locatie Zwijsenstraat

Het ontmoetingspunt voor groot en klein. Locatie Zwijsenstraat Het ontmoetingspunt voor groot en klein Locatie Zwijsenstraat Kindcentrum De Kiezel, Mgr Zwijsenstraat 85, 5683 HB Best 0499-714214, www.kindcentrumdekiezel.nl Welkom op de kindcentrum De Kiezel. Samen

Nadere informatie

Peuterwerk in het sociaal domein

Peuterwerk in het sociaal domein Peuterwerk in het sociaal domein Position Paper Februari 2017 1 Visie op peuterwerk in het sociaal domein De SER, landelijke politieke partijen en gemeenten onderstrepen dat sociaal beleid méér is dan

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

Plan van Aanpak samen op weg naar beweging

Plan van Aanpak samen op weg naar beweging Plan van Aanpak samen op weg naar beweging 2017-2018 Mei 2017 - 2 - Inhoudsopgave 1. Sportief, Gezond & Cultureel 3 2. Meedoen & Talent 4 3. Samen & Actief 5 4. Communicatie & Organisatie 6 Inleiding We

Nadere informatie

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL BREDE MARIA SCHOOL REUSEL Pedagogisch beleid Brede Mariaschool Visie De Brede Mariaschool werkt vanuit een visie waarbij het welbevinden van de aan de Brede Mariaschool toevertrouwde kinderen centraal

Nadere informatie

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW 2014-2015 Netwerk: Sterktes Zwaktes Activiteiten en projecten en participatie: Het wij-gevoel onder de partners Positieve en spontane samenwerkingen die voortvloeien uit het

Nadere informatie

Het Kindcentrum Informatie voor professionals

Het Kindcentrum Informatie voor professionals Het Kindcentrum 0-13 Informatie voor professionals De kenmerken Op steeds meer plekken in s-hertogenbosch wordt gewerkt aan Kindcentra 0-13. In een kindcentrum staan het kind en zijn of haar ontwikkeling

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

Andere (school)tijden in het onderwijs en op De Windroos. Informatie voor ouders en verzorgers

Andere (school)tijden in het onderwijs en op De Windroos. Informatie voor ouders en verzorgers Andere (school)tijden in het onderwijs en op De Windroos Informatie voor ouders en verzorgers Andere tijden in het onderwijs Opzet van deze bijeenkomst Waarom andere tijden? Traject tot nu toe Wat is het,

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Om wie maakt u zich wel eens zorgen?

Om wie maakt u zich wel eens zorgen? Om wie maakt u zich wel eens zorgen? Iedereen heeft wel eens een lastige periode in het leven. Bijvoorbeeld door het verlies van dierbaren, door financiële problemen of door spanningen in de relationele

Nadere informatie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie Wijkplan 2015 Centrum/ Noord-West Internet-versie Inhoudsopgave 1. Visie Pagina 2 2. Wijkanalyse Pagina 3 3. Conclusie Pagina 5 Wijkplan 2015 CNW, maart 2015 Pagina 1 1. Visie De visie van Veens luid:

Nadere informatie

Jaarverslag Brede School Heerhugowaard 2007

Jaarverslag Brede School Heerhugowaard 2007 Jaarverslag Brede School Heerhugowaard 2007 Brede School Heerhugowaard De brede school is een netwerk van onderwijs, welzijn en zorg voor kinderen en hun ouders, met als doel de actieve deelname van kinderen

Nadere informatie

Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Cultuur

Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Cultuur Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Cultuur Esmee Meijdam, combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk, directeur Leerdam, 19 0oktober 2017 1 1 Inleiding Via deze weg dient

Nadere informatie

CONCEPT STEDELIJK PLAN. Amersfoort

CONCEPT STEDELIJK PLAN. Amersfoort CONCEPT STEDELIJK PLAN Amersfoort Amersfoort, 9 november 2016 INLEIDING De gemeente Amersfoort werkt wijkgericht, met als basis een wijkplan en stedelijk plan. In de plannen beschrijven we de doelen en

Nadere informatie

Wensen en verwachtingenavond basisschool de Lage Weide

Wensen en verwachtingenavond basisschool de Lage Weide Wensen en verwachtingenavond basisschool de Lage Weide Op 22 april 2015 gingen ouders en teamleden van basisschool de Lage Weide met elkaar in gesprek. Het gesprek ging over de samenwerking tussen ouders

Nadere informatie

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort houdende regels omtrent jeugd en onderwijs

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort houdende regels omtrent jeugd en onderwijs CVDR Officiële uitgave van Amersfoort. Nr. CVDR608905_1 21 maart 2018 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort houdende regels omtrent jeugd en onderwijs Beleidsregel

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.2 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Pedagogisch Beleid. Peuterspeelzalen

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Pedagogisch Beleid. Peuterspeelzalen Stichting Kinderopvang Alkmaar Pedagogisch Beleid Peuterspeelzalen Inhoudsopgave 1. INLEIDING...3 2. DOEL VAN HET BELEID...3 2.1 ALGEMEEN...3 2.2 BIJDRAGE AAN ORGANISATIEDOELEN...3 2.3 ROLLEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN...4

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Ononderbroken ontwikkeling

Ononderbroken ontwikkeling Meerjarenplanning 2015-2019: Ononderbroken ontwikkeling Alle medewerkers van het kindcentrum spreken dezelfde pedagogische taal De VZS is leidraad voor het handelen van alle medewerkers en is het fundament

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

Informatieavond: Andere schooltijden

Informatieavond: Andere schooltijden Informatieavond: Andere schooltijden AGENDA Aanleiding Visie Huidige situatie Vijf gelijke dagen model Overzicht modellen Financiën Tijdspad Werkgroep Afsluiting AANLEIDING - We zien dat er steeds meer

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

De Koppelpoort. Als je vanuit een andere invalshoek kijkt, dan zie je andere dingen.

De Koppelpoort. Als je vanuit een andere invalshoek kijkt, dan zie je andere dingen. De Koppelpoort Als je vanuit een andere invalshoek kijkt, dan zie je andere dingen. AMBITIES Bewoners aan zet meer ondersteuning voor initiatieven van (groepen) bewoners Wijkgericht, de buurt als ontwikkelgebied

Nadere informatie

Werkprogramma 2013 -Samenvatting-

Werkprogramma 2013 -Samenvatting- Werkprogramma 2013 -Samenvatting- Leerdam, april 2013 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Visie Jong Leerdam 3 3. Sportieve en Gezonde School 4 4. Culturele School 6 5. Actieve Buurt 7 6. Sterke vereniging

Nadere informatie

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Wat is Actief Betrokken Club? Per 1 mei 2014 is Sportbedrijf Almelo samen met MHC, ON en PH gestart met het project Actief Betrokken Club (ABC). Doelstelling van het project

Nadere informatie

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers VISIEDOCUMENT November 2015 OOGO De Liemers De samenwerkende gemeenten Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar en de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Oss: actieve LHBT-gemeente

Oss: actieve LHBT-gemeente Meerjarenplan 2015-2017 Oss: actieve LHBT-gemeente (LHBT: Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders) Project Oss: actieve LHBT-gemeente Datum Mei 2015 Versie 1 Auteur A. de Bruijn Project

Nadere informatie

Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Sport Esmee Meijdam, combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk, directeur Leerdam, 31 oktober 2017 1 1 Inleiding Via deze weg dient

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters Informatiebrochure Hoera Maasbree Locatie de Violier, peuters Inhoudsopgave 1. Hoera Maasbree... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Maasbree, locatie Violier... 3 2.1. Dagopvang... 3 2.1.a Reguliere dagopvang...

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

7.2 Meerjarenplanning

7.2 Meerjarenplanning 7.2 Meerjarenplanning Ambitie: St. Antonius Abt biedt voor alle kinderen aantrekkelijk en modern! Wij zijn de eerste keus van alle leerlingen en o uders uit de wijk Acht en daarbuiten. Hierbij zijn de

Nadere informatie

Stap 3: Ondersteun de ouders

Stap 3: Ondersteun de ouders Stap 3: Ondersteun de ouders Voorbeeld 1 Ontwikkeling van het Jonge Kind Impuls, Marlijn Oosterhof en Sylvia den Hollander Het goede voorbeeld In Amsterdam biedt een aantal welzijnsaanbieders - Dynamo,

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B November 2011 1 Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van BSS 6. Pedagogische dialoog Continuüm

Nadere informatie

Andere schooltijden??

Andere schooltijden?? Andere schooltijden?? Doel van de avond: Ouders informeren zodat zij een gefundeerde keus kunnen maken over een eventuele wijziging van schooltijden. Vanavond: 1. Van initiatief tot nu 2. maatschappelijke

Nadere informatie

WIJKPROFIEL WERKGEBIED ZUID, OOST, NOORDOOST, BINNENSTAD

WIJKPROFIEL WERKGEBIED ZUID, OOST, NOORDOOST, BINNENSTAD WIJKPROFIEL WERKGEBIED ZUID, OOST, NOORDOOST, BINNENSTAD Inleiding Harten voor Sport formuleert regelmatig een beknopt beeld van de wijken/werkgebieden van Utrecht met betrekking tot het sporten en bewegen,

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 VVE beoordeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg (JGZ) (Uitvoerend: JGZ) 1.2 VVE

Nadere informatie

Moeder- en kindcentrum

Moeder- en kindcentrum Moeder- en kindcentrum Jaarverslag 2012 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014' Februari 2013 Moeder- en Kindcentrum Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 58 20 06 19 45 43 47 info@bij-1.nl Stichting

Nadere informatie

Wensen en verwachtingenavond Jenaplanschool de Wiekslag 14 november 2016

Wensen en verwachtingenavond Jenaplanschool de Wiekslag 14 november 2016 Wensen en verwachtingenavond Jenaplanschool de Wiekslag 14 november 2016 Op 14 november 2016 gingen ouders en leerkrachten van de Wiekslag met elkaar in gesprek over de samenwerking tussen ouders en school.

Nadere informatie

De Vreedzame School. Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek. De Vreedzame School: democratie moet je leren

De Vreedzame School. Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek. De Vreedzame School: democratie moet je leren De Vreedzame School Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek Wat is er aan de hand met onze jeugd? Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) Toenemende

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016 In het jaarplan worden de doelstellingen en activiteiten beschreven waar wij het komend aandacht aan gaan besteden. De onderwerpen komen uit het schoolplan, de evaluatie van het huidige jaarplan en onderwerpen

Nadere informatie

Kerntaken Programma LimonadeBrigade Gorinchem

Kerntaken Programma LimonadeBrigade Gorinchem Kerntaken Programma LimonadeBrigade Gorinchem 2015-2019 Stimuleren tot samenwerken (integrale aanpak, co-creatie) Doorlopende lijn ontwikkelen (integrale aanpak, ontschotting) Interveniëren volgens het

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 N Visie op hoofdlijnen op het 1 gebruik van buurthuizen Betere bezetting van accommodaties, meer zelfstandige buurthuizen en minder gesubsidieerde

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Erve Hooyerinck

Pedagogisch werkplan BSO Erve Hooyerinck Pedagogisch werkplan BSO Erve Hooyerinck (buitenschoolse opvang) Versie september 2018 Dit pedagogisch werkplan is een uitwerking van ons pedagogisch beleid, die voor de gehele organisatie Kinderopvang

Nadere informatie

MR jaarverslag

MR jaarverslag MR jaarverslag 2015-2016 Leden MR: Docenten: Gea Boers, Matthieu Boonstra, Wim Russchen, Sonja Vredeveld Ouders: Michiel Masselink, Kristiaan Smits, Anja van Veen, Anja Vierhoven, Taakverdeling MR: Voorzitter:

Nadere informatie

Janny Reitsma

Janny Reitsma Welkom 1998 2006 2011 2019 Janny Reitsma PACT: een landelijk innovatieproject Bouwen aan een hoogwaardige pedagogische basisvoorziening voor kinderen, waarin IEDER kind meetelt, meedoet en leert: een inclusieve

Nadere informatie

Sport. Jeugd (12-) Alle Dromen over Dukenburg op een rij

Sport. Jeugd (12-) Alle Dromen over Dukenburg op een rij Alle Dromen over Dukenburg op een rij Sport Sporten centraal in de wijk (wonen aan de rand) Dukenburg Sportdag, samen met scholen, sportclubs, bewoners Kennismaken met sport, route langs sportclubs Wandelclubjes

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

Het worden andere tijden!

Het worden andere tijden! Het worden andere tijden! 1.0 Redenen voor andere schooltijden (bron: verschillende onderzoeken door scholen) Waarom zou een school willen overstappen op andere tijden? Kort gezegd gaat het erom meer rust

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Stromenland is met diverse gremia gezamenlijk gekomen tot deze notitie basisondersteuning. De procesgang is

Nadere informatie

Cultuureducatie in het PO en SO

Cultuureducatie in het PO en SO Cultuureducatie in het PO en SO 04-10-2015/JD Inhoud Introductie 1. PR8cultuurprogramma 2. Expertisecentrum Kunst en Scholen 3. Cultuureducatie met Kwaliteit 4. Aanvullende educatieve projecten Introductie

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool den Akker

Jaarplan Basisschool den Akker Jaarplan 2018-2019 Basisschool den Akker Beste lezer, Voor u ligt het jaarplan 2018-2019 van basisschool den Akker. In dit jaarplan wordt beschreven welke doelen de school stelt voor het schooljaar 2018-2019.

Nadere informatie

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Even Buurten Rotterdam Ontstaan vanuit vraag ouderen en professionals binnen netwerk GENERO Stedelijke samenwerking welzijn, zorg en wonen; Regierol gemeente

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Uitwerking ronde 1: Inventarisatie beweegredenen en doelstellingen

Uitwerking ronde 1: Inventarisatie beweegredenen en doelstellingen Uitwerking ronde 1: Inventarisatie beweegredenen en doelstellingen Doelgroep Beweegreden Doelstelling Club leidinggevende Meer potentiele leden bereiken. Groei aantal jeugdleden. Verbeteren kader. Uitbreiden

Nadere informatie

Plan van aanpak Hoek van Holland/Van Rijckevorsel n.a.v. rapportage inspectie kwaliteit VVE.

Plan van aanpak Hoek van Holland/Van Rijckevorsel n.a.v. rapportage inspectie kwaliteit VVE. De aanpak op schoolniveau: Indicator Doel Actie/middel Tijdpad Wie Resultaat Professionalisering Tussenevaluatie /borging Condities Scholing VVE. Ouders De leerkrachten van de vroegschoolse zijn VVE-geschoold.

Nadere informatie

Methodiek in een notendop

Methodiek in een notendop Methodiek Kies&Co Kinderwijkraad Methodiek in een notendop Wat is deze methodiek Wat heb je eraan Beschrijving van nut en noodzaak van kinderwijkraden in kwetsbare wijken. De methodiek is bedoeld voor

Nadere informatie

Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017

Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017 ONDERSTEUNING IN DE VOORSCHOOLSE PERIODE Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017 INLEIDING Het grootste deel van de kinderen ontwikkelt zich normaal; zij bezoeken zonder noemenswaardige bijzonderheden

Nadere informatie

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Agenda Sport en Bewegen in de Buurt Werkgroep en Proces Advies: We zien de noodzaak en benutten de kansen Onze visie Onze programma

Nadere informatie

2015 Jaarverslag. Monique Schievink, Welschap Welzijn Consulent Brede School Heemskerk Heemskerk, 3 mei 2016

2015 Jaarverslag. Monique Schievink, Welschap Welzijn Consulent Brede School Heemskerk Heemskerk, 3 mei 2016 2015 Jaarverslag Monique Schievink, Welschap Welzijn Consulent Brede School Heemskerk Heemskerk, 3 mei 2016 Het jaarverslag 2015 is in een ander jasje gestoken. In het kort komen een aantal speerpunten

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Plan doorgaande lijn VVE. Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld

Plan doorgaande lijn VVE. Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld Plan doorgaande lijn VVE Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld In dit plan wordt het accent gelegd op het verstevigen van de samenwerking tussen OBS Kogerveld, Freekids Peuterspelen en de

Nadere informatie

Dag van de verantwoording 29 oktober2013. Dagvoorzitter Abdel Meniar

Dag van de verantwoording 29 oktober2013. Dagvoorzitter Abdel Meniar Dag van de verantwoording 29 oktober2013 Dagvoorzitter Abdel Meniar Speerpuntveiligheid Toezicht 5 Prioriteiten Projectmatig werken (samenwerking Politie) Interventieteam DHW Controle s Mobiele Post 5

Nadere informatie

Zomerscholen. Kees Broekhof Sardes

Zomerscholen. Kees Broekhof Sardes Zomerscholen Kees Broekhof Sardes Agenda Kader: bestuursafspraken Doelgroepen Doelen en ambities Kwaliteit Kwantiteit Ervaringen in Utrecht en elders Bestuursafspraken zomerschool Doelgroepen: kinderen

Nadere informatie

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^ Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: Activiteit; Stellers: Conny van Aarle Akkoord: Gemeente Boxtel, afd. Maatschappelijke Ontwikkeling H. Schuurman;

Nadere informatie

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie voor de periode 2019-2021 Utrecht.nl Colofon uitgave Culturele Zaken Gemeente Utrecht 030-286 00 00 info@utrecht.nl in opdracht van

Nadere informatie

Graag vraag ik uw aandacht voor 3 onderwerpen: verenigingsondersteuning, plein- en buurtsport en effectenonderzoek Synerkri.

Graag vraag ik uw aandacht voor 3 onderwerpen: verenigingsondersteuning, plein- en buurtsport en effectenonderzoek Synerkri. - Synerkri Aan Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Krimpen aan den IJssel t.a.v. de heer A. de Leeuw Postbus 200 2920 AE Krimpen aan den IJssel Krimpen aan den IJssel, 21 juni 2018

Nadere informatie

Bestedingsprogramma. Onderwijsbeleid Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren.

Bestedingsprogramma. Onderwijsbeleid Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren. Bestedingsprogramma Onderwijsbeleid 2018 ABBA/VOS/1515 1) Samenspel (Toeleiding voorschool) Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren. Werven in

Nadere informatie

Jaarplan Juni 2019 Paula Bouw, locatieleider Onderwijs Petra Goesten, directeur IKC

Jaarplan Juni 2019 Paula Bouw, locatieleider Onderwijs Petra Goesten, directeur IKC Jaarplan 2019 2020 Paula Bouw, locatieleider Onderwijs Petra Goesten, directeur IKC Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2019 2020. In dit jaarplan worden de doelstellingen van het komend schooljaar beschreven.

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie