Objectieven m.b.t. eco-constructie & Toe te voegen documenten aan het kandidatuurdossier 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Objectieven m.b.t. eco-constructie & Toe te voegen documenten aan het kandidatuurdossier 2009"

Transcriptie

1 Bijlage 2 : Objectieven m.b.t. eco-constructie & Toe te voegen documenten aan het kandidatuurdossier 2009 Hieronder zijn de doelstellingen beschreven waaraan een voorbeeldproject op vlak van eco-constructie zo goed mogelijk moet beantwoorden. Het kandidaatsdossier zal dan ook punt voor punt de gemaakte keuzes in functie van de hieronder opgenomen doelstellingen toelichten. Mogelijks zijn bepaalde doelstellingen technisch niet realiseerbaar of niet relevant: In dat geval zal de kandidaat de niet-haalbaarheid ervan kort toe moeten lichten. De opgenomen criteria zijn echter evenmin limitatief. De kandidaten kunnen m.a.w. aan hun kandidaatsdossier nog elke door hen beoogde, maar hieronder niet hernomen energetische verbetering toevoegen. Duurzaam bouwen is een manier van bouwen of renoveren die concrete antwoorden biedt op uitdagingen inzake leefmilieu en volksgezondheid. De door Leefmilieu Brussel voorgestelde benadering wordt gehanteerd in vijf domeinen die overeenstemmen met die uitdagingen en refereert naar de «praktische gids voor duurzaam bouwen en renoveren van kleine gebouwen (tot 1000 m 2 )». Het gaat om een totaalbenadering in de mate dat alle domeinen in acht worden genomen, zonder uitsluiting van een of ander domein. De onderstaande tabel geeft een overzicht van wat in elk domein kan worden gedaan, erop gelet dat alle oplossingen natuurlijk moeten worden geëxtrapoleerd in functie van de schaal en de kenmerken van het specifieke project waarop het wordt toegepast. Grondgebeid Energie Water Materie Comfort en gezondheid Alle inrichtingen van het gebouw en het perceel die sociale uitwisselingen, de zachte mobiliteit en de biodiversiteit bevorderen en het stedelijke landschap verrijken; Alle keuzes inzake materiaal, ontwerp, bouw of renovatie van gebouwen met een laag energieverbruik alsook de integratie van de hernieuwbare energiebronnen; (zie bijlage 1) Alle middelen voor het rationeel gebruik van water en de recyclage ervan, alsook voor het gebruik van regenwater op het perceel en de recuperatie ervan ; Alle uit te voeren acties, van de ecologische materiaalkeuze tot het afvalbeheer om te komen tot een architectuur die, de hele levenscyclus lang, de natuurlijke hulpbronnen beschermt ; Alle middelen om ervoor te zorgen dat een gebouw beantwoordt aan de vereisten inzake comfort, gezondheid en bereikbaarheid en het genoegen verschaft van gerenoveerd te wonen. De criteria voor de evaluatie van de projecten voor elk domein worden gedetailleerd in de onderstaande tabellen.

2 GRONDGEBIED THEMA S DOELSTELLINGEN BIM TECHNISCHE INFORMATIE: Kansen voor sociale uitwisselingen Mobiliteit Biodiversiteit Stedelijk landschap Belang dat wordt gehecht aan de sociale interacties, waarbij er nieuwe mogelijkheden voor uitwisselingen ontstaan en de groepsverbanden worden ondersteund: functionele mix, bouwdichtheid, creatie van gemeenschappelijke ruimten binnen de gebouwen en / of van intermediaire zones tussen de openbare ruimte en de private ruimten, enz. Afstemmen van de bestemming van het gebouw in functie van de bereikbaarheid ervan met het openbaar vervoer. Het gebouw beschikt over fietsparkeerruimten in functie van zijn omvang en bestemming. De plaats van werken is uitgerust met douches en vestiaires voor fietsers. De toegankelijkheid voor andersvaliden van het gebouw en het geheel is makkelijk. Verhoging van de biodiversiteit op het perceel, inclusief in een stedelijke omgeving, door elke, bebouwde of niet-bebouwde oppervlakte zo rijk mogelijk aan plant- en diersoorten (biomassa) te maken, in functie van de kenmerken van de site (bouwdichtheid, bestaande biodiversiteit, topografie en hydrografie). Het bevorderen van het bestaan van een gevoel van verbondenheid met de plek en van een collectieve identiteit door de relationele kwaliteiten van het bouw- en renovatieproject met zijn context en meer bepaald het architectonische geheel waartoe het zal behoren, te verzorgen. Beschrijving van de middelen die worden gebruikt om de sociale uitwisselingen te bevorderen. Beschrijving van de mobiliteitsstrategie. Beschrijving van de inrichting van de site. Beschrijving van de inpassing van het project in het stedelijke landschap ENERGIE : zie bijlage 1 WATER THEMA S DOELDSTELLINGEN BIM TECHNISCHE INFORMATIE: Beperking van waterverbruik installaties die het waterverbruik beperken door bijvoorbeeld volgende technieken te gebruiken: een drukbegrenzer die na de algemene teller wordt geïnstalleerd, kranen met debietbegrenzers, doorspoelbakken met twee reservoirs of een stop-knop, urinoirs in de herentoiletten met een automatisch inschakelmechanisme, spaardouchekoppen Beschrijving van het beheer van het waterverbruik.

3 Beheer regenwater Beheer van afvalwater Beheer van het regenwater met als bedoeling het wegvloeien in de stad te beperken door de volgende prioriteiten te stellen: 1. voorzieningen voor het minimaliseren van de ondoordringbare oppervlakken (maximaliseren van de doordringbaarheid van de omgeving (beplante natuurlijke bodem) en grijze ruimten (ingangen, parkings, enz. in doordringbare oppervlakken) 2. voorzieningen die het regenwater definitief aan het afstromend water onttrekken (recuperatie van het regenwater om het te gebruiken d.m.v. een tank die is afgestemd op de noden en/of teruggave aan het natuurlijk milieu via infiltratie of verdamping) 3. voorzieningen voor het vasthouden en wegvoeren tegen een geregeld debiet naar het rioleringsnet of de oppervlaktewateren (tanks of bassin met buffervolume en gecontroleerd lekdebiet, inrichting van platte daken als extensieve groendaken) Lokale verwerking van het grijs water en het afstromend water zodat het afvalwater niet in de natuur terechtkomt (zinkputten, oppervlaktewateren). Beschrijving van de strategie voor het beheer van het regenwater op het perceel Beschrijving van de verwerking van het afvalwater of vermelding van aansluiting op de riolering. MATERIALEN THEMA S DOELDSTELLINGEN BIM TECHNISCHE INFORMATIE: Ontwerp Duurzaamheid van de constructie : Ontwerp moet gebaseerd zijn op een reflectie betreffende bijvoorbeeld : De flexibiliteit van het gebruik van het gebouw en zijn lokalen: de buitenkant kan gerenoveerd of gewijzigd worden zonder de structuur te veranderen en de ruimten zijn makkelijk her in te richten (lichte of moduleerbare wanden) of aan te passen. De bouwelementen zijn duurzaam in de tijd en gemakkelijk te onderhouden. De bouwtechnieken voorzien dat een renovatie en/of de verplaatsing van de verschillende bouwelementen onafhankelijk van elkaar kan gebeuren. Beschrijving van de filosofie van het project vanuit het oogpunt van duurzaamheid Materiaalkeuze De voorkeur wordt gegeven aan de materialen met een geringe milieu-impact. De keuze zal gebeuren volgens de prioriteiten zoals opgegeven in de onderstaande tabel en is het voorwerp van een aangifte, opgesteld volgens het onderstaande model. 1 e keuze (klasse 1 ) 2 e keuze (klasse 2 ) Te vermijden (klasse 3 ) een score van 1a tot 1c, of een score van 2a tot 3c, of een score van 4a tot 7c, of met ecolabel op basis van hernieuwbare grondstoffen, of met ecolabel met petrochemische basis (uitgezonderd specifieke toepassing A), of zonder ecolabel (uitgezonderd specifieke toepassing A), of Aangifte van de materialen volgens de onderstaande tabel

4 Elementen voor appreciatie (cumulatieve voorwaarden) - Gezonde (onschadelijk voor de gezondheid) - Gerecupereerd (hergebruik) - Gerecycleerd in situ - Op basis van hernieuwbare energiebronnen - Van lokale herkomst - Met geringe grijze energie - Gerecycleerd of recycleerbaar Elementen voor appreciatie (cumulatieve voorwaarden) - Gezonde (onschadelijk voor de gezondheid) - Van lokale herkomst - Met geringe grijze energie - Gerecycleerd of recycleerbaar Elementen voor uitsluiting (behalve als ecolabel, score NIBE 4c minimum of specifieke toepassing B) - Met petrochemische basis ; - Met formaldehyde - Met pathogene vluchtige vezels - Met vluchtige organische stoffen - Met radon Beheer van bouwafval Specifieke toepassingen A Als de ontwerper opteert voor een materiaal in een toepassing waarvoor geen enkele NIBE-evaluatie beschikbaar is en dat geen enkel label draagt, verschaft de ontwerper alle informatie die de jury in staat stelt een oordeel te vellen over de milieubalans van het materiaal op basis van de elementen voor appreciatie of elke andere milieubalans die erkend is en op de Brusselse context kan worden toegepast. B Als geen enkel materiaal met geringe ecologische impact een doeltreffende technische oplossing voor een specifieke toepassing biedt, zal het door de ontwerper voorgestelde materiaal worden geëvalueerd, rekening houdend met de technische voorwaarden, alsook de aangewende hoeveelheid. Aangifte van de materialen (voorbeeld voor een dak) Toepassing klasse Beschrijving van het materiaal hoeveelheid eenheid Dakgebinte 1 Hout van Europese herkomst m³ met FSC-label Luchtdichtingssysteem 1 Cellulosevezels, gedeeltelijk gerecycleerd, met label NaturePlus Isolatie hellend dak 2 Minerale wol op basis van m³ gerecycleerd glas Onderdak 1 Paneel van houtvezels, met label NaturePlus Bedekking hellend dak 1A Keramische dakpannen, van lokale herkomst Beheer van de werf: minimalisering van de afvalproductie (beperking van sloop, sorteren en hergebruiken van sloopmaterialen ). Het afval dat ter plaatse niet kan worden hergebruikt, wordt gesorteerd en weggevoerd naar recyclagecircuits. Beschrijving van de geplande maatregelen om de impact van de werf op het leefmilieu te minimaliseren.

5 Beheer van afval bij gebruik In het project voorzieningen inpassen die het sorteren van afval makkelijk en mogelijk maken, net als, in voorkomend geval, hun hergebruik of hun recyclage in situ of in de omgeving. Afvalfracties in functie van de bestaande recyclagecircuits: papier, glas, PMD, composteerbaar afval, elektrische batterijen, inktpatronen, onderhoudsproducten, enz. en niet meer volgens de bestemming van het project Beschrijving van de voorzieningen die het sorteren van afval mogelijk en makkelijk maken COMFORT & GEZONDHEID THEMA S DOELSTELLINGEN BIM TECHNISCHE INFORMATIE: Akoestiek Het ontwerp moet ook rekening houden met het akoestische comfort, door technische keuzes en aangepaste uitvoering, en dit zowel aan de binnenkant van het gebouw als aan de buitenkant door het gebruik van bijvoorbeeld geluidsisolerende beglazing, stille technische installaties en/of een performante isolatie van de technische ruimten, geluidsisolatie van kokers en valse plafonds. Beschrijving van de genomen maatregelen om het akoestische comfort te verzekeren Licht Lucht Temperatuur Rekening houdend met het visuele comfort door de voorkeur te geven aan natuurlijke lichtinval en door te letten op een goede kunstmatige verlichting. Binnenluchtkwaliteit: Naast de energieaspecten hernomen in bijlage 2, dient de ventilatie ook goed te worden bestudeerd zodat een goede binnenluchtkwaliteit kan verzekerd worden (hygrometrie, temperatuur, geurtjes, ). Zo dient de ventilatie-installatie een luchtfiltersysteem te bevatten waarvan het onderhoud moet verzekerd worden door een gespecialiseerde firma. De relatieve luchtvochtigheid moet tussen 50 % en 70% liggen. Seizoensgebonden comfort : een (actief of passief) koelontwerp garandeert een comfortabele temperatuur in de zomer. -beschrijving van de aandacht voor natuurlijke verlichting in het gebouw. -lijst van de verschillende zones en de dimensionering van betreffende lichtsterktes (m.b.t. kunstmatige verlichting) beschrijving van het beheer van de luchtkwaliteit (debieten, filters, monstername,. ) - m.b.t. actieve koeling: dimensionering - m.b.t. passieve koeling: resultaten van de dynamische simulatie (in termen van aantal uren dat temperatuur van 26 C et 28 C wordt overschreden

- Wedstrijd Voorbeeldgebouwen 2011 -

- Wedstrijd Voorbeeldgebouwen 2011 - 1. Administratieve gegevens nummer en naam van het dossier adres van het project beschrijving van het project bestemming van het gebouw nieuw / renovatie / gemengd oppervlakte van het perceel waarop het

Nadere informatie

BE.EXEMPLARY BIJLAGE 1 - INSTRUCTIES VOOR DE TECHNISCHE BESCHRIJVING VAN HET PROJECT

BE.EXEMPLARY BIJLAGE 1 - INSTRUCTIES VOOR DE TECHNISCHE BESCHRIJVING VAN HET PROJECT BE.EXEMPLARY 2016 - BIJLAGE 1 - INSTRUCTIES VOOR DE TECHNISCHE BESCHRIJVING VAN HET PROJECT Bijlage bij de voorwaarden et het reglement van de projectoproep Be.Exemplary 2016 Inhoudsopgave 1.1. Energie...

Nadere informatie

VOORBEELDGEBOUWEN 2012

VOORBEELDGEBOUWEN 2012 VOORBEELDGEBOUWEN 2012 - BIJLAGE 1 RICHTLIJNEN VOOR DE TECHNISCHE BESCHRIJVING VAN HET PROJECT Bijlage bij de voorwaarden en het reglement van de Projectoproep Voorbeeldgebouwen INLEIDING...2 1....2 1.1.

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel Duurzaam materiaalgebruik: problematiek en uitdagingen Liesbet TEMMERMAN cera a asbl Doelstellingen van de presentatie Stilstaan

Nadere informatie

PROJECT TITEL PROJECTTEAM. KANDIDATUUR Technische nota

PROJECT TITEL PROJECTTEAM. KANDIDATUUR Technische nota B E. E X E M P L A R Y2017 PROJECT TITEL PROJECTTEAM KANDIDATUUR Technische nota Dit document vormt een model om de kandidaten te helpen om een deel van hun dossier te structureren. Het gebruik ervan is

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen?

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel Duurzaam materiaalgebruik: problematiek en uitdagingen Liesbet TEMMERMAN cera a vzw Doelstelling(en) van de presentatie Stilstaan

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel Duurzaam materiaalgebruik: problematiek en uitdagingen Liesbet TEMMERMAN cera a asbl Doelstellingen van de presentatie Stilstaan

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Isolatiematerialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel OM TE BEGINNEN: DE CONTEXT Liesbet TEMMERMAN cera a vzw De context: Beoordeling van een staal Voor u op tafel ligt een staal

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW ISOLATIEMATERIALEN: HOE KIEZEN? LENTE 2018 Om te beginnen: de context Liesbet TEMMERMAN CERAA vzw De context: Beoordeling van een staal Voor u op tafel ligt een staal thermische

Nadere informatie

OPLEIDING MATERIALEN IN DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING MATERIALEN IN DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING MATERIALEN IN DUURZAME GEBOUWEN Dag1.1 Voorstellingvan de opleiding Pierre Willem info@ecorce.be www.ecorce.be 3 INHOUDSOPGAVE DE OPLEIDING"DUURZAME GEBOUWEN" GRAFISCHE VOORSTELLINGEN 4 DE OPLEIDING

Nadere informatie

- Beperkte wedstrijd, 3 deelnemers - Renovatie van kantoren

- Beperkte wedstrijd, 3 deelnemers - Renovatie van kantoren - Beperkte wedstrijd, 3 deelnemers - Renovatie van kantoren - Begin2007 - Opdrachtgever: CREDIBE - Huisvesting - Milieugerichte aanpak Kantoren Netto oppervlak: 1850 m² Architectonisch ontwerp Functie

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Algemene opleiding

Opleiding Duurzaam Gebouw : Algemene opleiding Opleiding Duurzaam Gebouw : Algemene opleiding Leefmilieu Brussel VOORSTELLING VAN DE DIENST FACILITATOR DUURZAME GEBOUWEN EN VAN EEN STAAL VAN ECOLOGISCHE MATERIALEN Liesbet TEMMERMAN DIENST FACILITATOR

Nadere informatie

OPLEIDING BEHEER VAN AFVAL IN DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING BEHEER VAN AFVAL IN DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING BEHEER VAN AFVAL IN DUURZAME GEBOUWEN Dag1.1 Voorstelling van de opleiding Pierre Willem info@ecorce.be www.ecorce.be 3 INHOUDSOPGAVE DE OPLEIDING "DUURZAME GEBOUWEN" GRAFISCHE VOORSTELLINGEN

Nadere informatie

& Toe te voegen documenten aan het kandidatuurdossier 2009

& Toe te voegen documenten aan het kandidatuurdossier 2009 Bijlage 1: Objectieven in het kader van energieconcept & Toe te voegen documenten aan het kandidatuurdossier 2009 1.OMSCHRIJVING ENERGIECONCEPT: Voorbeeldgebouwen m.b.t hun energieconcept minimaliseren

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame renovatie: kort overzicht Leefmilieu Brussel Duurzaam bouwen vanuit de invalshoek van energie. Anne-Laure MAERCKX CENERGIE Doelstelling(en) van de presentatie Een denkoefening

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel ILOT PICARD: PROJECT PRESENTATIE Antoine HUPIN, Patrimoniumverantwoordelijke URBANI Doelstelling(en) van de presentatie/tour Laten

Nadere informatie

Vorming Duurzaam Gebouw : ENERGIE

Vorming Duurzaam Gebouw : ENERGIE Vorming Duurzaam Gebouw : ENERGIE Leefmilieu Brussel DUURZAME GEBOUWEN: INLEIDING Catherine Massart Architecture en Climat UCL Doelstellingen van de presentatie Een globale visie over de uitdagingen en

Nadere informatie

Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen

Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen Leefmilieu Brussel Afd. Energie, Lucht, Klimaat et Geluid Dpt Ecoconstructie Sophie Duterne 21/04/09 Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Groendaken: van ontwerp tot onderhoud

Opleiding Duurzaam Gebouw: Groendaken: van ontwerp tot onderhoud Opleiding Duurzaam Gebouw: Groendaken: van ontwerp tot onderhoud Leefmilieu Brussel UITVOERINGS- EN ONDERHOUDSKOSTEN VAN EEN GROENDAK Frederic LUYCKX, architect & onderzoeker Doelstellingen van de presentatie

Nadere informatie

RECUPERATIE REGENWATER EN INFILTRATIE CONCRETE VOORBEELDEN EN ELEMENTEN VOOR EEN GOEDE DIMENSIONERING

RECUPERATIE REGENWATER EN INFILTRATIE CONCRETE VOORBEELDEN EN ELEMENTEN VOOR EEN GOEDE DIMENSIONERING 1 Integraal beheer van het regenwater op het perceel Leefmilieu Brussel RECUPERATIE REGENWATER EN INFILTRATIE CONCRETE VOORBEELDEN EN ELEMENTEN VOOR EEN GOEDE DIMENSIONERING Johan Vanmarsenille 1 Doelstelling(en)

Nadere informatie

Energiefacilitator voor Collectieve Huisvesting & Premies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Energiefacilitator voor Collectieve Huisvesting & Premies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Energiefacilitator voor Collectieve Huisvesting & Premies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Jonathan Fronhoffs Dienst Energiefacilitator voor de Collectieve Huisvesting van het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie

Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie Kandidatuuroproep Adviseur worden in eco-renovatie In Europa is de bouwsector een van de grootste verbruikers van de natuurlijke rijkdommen, de energie en het

Nadere informatie

Bewust Duurzaam Bouwen

Bewust Duurzaam Bouwen Bewust Duurzaam Bouwen inleiding Inleiding 2 3 Energie Energieverbruik België 2005 4 Energieverbruik woning Totaal: ca. 28.000 kwh 5 Energieverbruik woning Totaal: ca. 3.000 kwh 6 Energieverbruik woning

Nadere informatie

Groene daken en groene gevels: aandachtspunten voor het gebouw

Groene daken en groene gevels: aandachtspunten voor het gebouw Groene daken en groene gevels: aandachtspunten voor het gebouw Ine Knoops Arch. en Ing. Bouwkunde Onderzoeker WTCB ine.knoops@bbri.be 02/655 77 11 1 Inhoud van de presentatie 1. Groene daken Beschrijving

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Algemene opleiding

Opleiding Duurzaam Gebouw : Algemene opleiding Opleiding Duurzaam Gebouw : Algemene opleiding Leefmilieu Brussel INTEGRATIE VAN CRITERIA EN EISEN INZAKE DUURZAAM BOUWEN IN LASTENBOEKEN Liesbet TEMMERMAN CERAA vzw Opleiding tot stand gebracht door de

Nadere informatie

GEMEENSCHAPSHUIS WESTVLETEREN ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013

GEMEENSCHAPSHUIS WESTVLETEREN ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 GEMEENSCHAPSHUIS WESTVLETEREN ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 Het project is gelegen, te Westvleteren (Vleteren), in België Verboeckhavenstraat 99, 1030 Brussel t/f +32 2 245 16 18

Nadere informatie

Duurzame materialen voor de binnenafwerking kiezen

Duurzame materialen voor de binnenafwerking kiezen Seminarie Duurzaam Bouwen: Duurzame materialen voor de binnenafwerking kiezen 05 juni 2015 Leefmilieu Brussel Mundo-b: Kiezen van duurzaam afwerkingsmateriaal in het kader van een kantoorrenovatie Frédéric

Nadere informatie

Projectvoorstelling Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C, Westerlo

Projectvoorstelling Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C, Westerlo Projectvoorstelling Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C, Westerlo Geert De bruyn & Luc Stijnen Kamp C Westerlo,, 4 oktober 2002 Het bouwteam Bouwheer Provincie Antwerpen Architectuur en ruimtelijke

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzamer werfbeheer

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzamer werfbeheer Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzamer werfbeheer Leefmilieu Brussel WORKSHOP Milieu-impact van een renovatiewerf Liesbet Temmerman + Sébastien BREELS MATRIciel Doelstellingen van de praktische workshop

Nadere informatie

OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN

OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN De meest voorkomende inrichtingen worden hieronder vermeld. Voor meer details, raadpleeg www.nwrm.eu (NWRM: Natural Water Retention Measures), Europese nomenclatuur

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE Dag 1.5 Globale aanpak LENTE 2013 Stéphan Truong Beheerder van de opleiding voor rekening van Leefmilieu Brussel TRAINING.IBGEBIM@ecorce.be 2 DOELSTELLING(EN)

Nadere informatie

www.wyckaert.eu DUURZAAM BOUWEN STANDPUNT VAN DE AANNEMER

www.wyckaert.eu DUURZAAM BOUWEN STANDPUNT VAN DE AANNEMER www.wyckaert.eu DUURZAAM BOUWEN STANDPUNT VAN DE AANNEMER www.wyckaert.eu Standpunt van de aannemer waarom duurzaam bouwen duurzaam bouwen en de rol van de aannemer 2 case studies nieuwe afdeling kleuterschool

Nadere informatie

De ecologische keuze van bouwmaterialen: aandachtspunten en basisbegrippen

De ecologische keuze van bouwmaterialen: aandachtspunten en basisbegrippen De ecologische keuze van bouwmaterialen: aandachtspunten en basisbegrippen Opleidingscyclus 'De ecologische keuze van bouwmaterialen' 21 april 2009 1 Inhoud: 1. Enkele cijfers 2. Grijze energie: een basisbegrip

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel Duurzaam bouwen vanuit de invalshoek van energie. Anne-Laure MAERCKX CENERGIE Doelstelling(en) van de presentatie Een denkoefening

Nadere informatie

Brussels Greenbizz. Een duurzaam gebouw ontwerpen met behulp van dynamische simulaties. Toon POSSEMIERS Algemeen directeur, Cenergie cvba

Brussels Greenbizz. Een duurzaam gebouw ontwerpen met behulp van dynamische simulaties. Toon POSSEMIERS Algemeen directeur, Cenergie cvba Brussels Greenbizz Een duurzaam gebouw ontwerpen met behulp van dynamische simulaties Toon POSSEMIERS Algemeen directeur, Cenergie cvba 20 oktober 2016 Antwerpen Het project Thermisch comfort Visueel comfort

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN BOUWWERVEN IN CIRCULAIRE ECONOMIE LENTE 2019 Gevalstudie: project Vandergoten (PO 2018) Baudouin TENNSTEDT - Citydev 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N Waarom recycleren

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN BOUWWERVEN IN CIRCULAIRE ECONOMIE HERFST 2017 Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie Bouwsector Isabelle SOBOTKA 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N Presentatie

Nadere informatie

INVENTARIS AFVALSTOFFEN

INVENTARIS AFVALSTOFFEN INVENTARIS AFVALSTOFFEN 1. ALGEMENE BESCHOUWINGEN 1.1. WAAROM EEN FORMULIER VOOR EEN INVENTARIS VAN BOUWAFVAL? De afbraak en de selectieve verwijdering van bouwmaterialen waardoor het mogelijk is het sorteren

Nadere informatie

MIJN SCHOOL, EEN KWALITEITSVOLLE PLEK

MIJN SCHOOL, EEN KWALITEITSVOLLE PLEK MIJN SCHOOL, EEN KWALITEITSVOLLE PLEK GIDS VOOR HET BASISONDERWIJS CHECKLIST SCHOOL Naam : Adres Straat : N : Postcode : Stad : GEBRUIKER Naam : Functie : DATUM OM DE CHECKLIST KWALITEIT IN TE VULLEN :

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam Bouwen

Seminarie Duurzaam Bouwen Seminarie Duurzaam Bouwen Leefmilieu Brussel Brusselse stadswoningen gerenoveerd tot passiefhuizen: Voorbeeldgebouwen Camille DE SMET LEEFMILIEU BRUSSEL/ DPMT PROMOTIE DUURZAAM BOUWEN Doelstellingen van

Nadere informatie

Certificaat. Schema 1.A.1 : Kantoorgebouwen N certificaat BVAL-9 11-41 77-S25276-O0 1 BCCA a.s.b.l.-v.z.w. Hollandsch Huys. Energie 2.

Certificaat. Schema 1.A.1 : Kantoorgebouwen N certificaat BVAL-9 11-41 77-S25276-O0 1 BCCA a.s.b.l.-v.z.w. Hollandsch Huys. Energie 2. BCCA Certificaat Schema 1.A.1 : Kantoorgebouwen N certificaat BVAL-9 11-41 77-S25276-O0 1 BCCA a.s.b.l.-v.z.w. BCCA certificeert dat het bouwwerk: Hollandsch Huys Prins Bisschopssingel 36a - 3500 Hasselt

Nadere informatie

DE NIEUWKOOPSE EILANDEN

DE NIEUWKOOPSE EILANDEN Contact: ev@vinkbouw.nl DE NIEUWKOOPSE EILANDEN FASE 1: 12 WONINGEN AAN DE PRACHTIGE NIEUWKOOPSE PLASSEN Ruimte om van te dromen INLEIDING Ook altijd graag aan het water willen wonen op een unieke plek,

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Thermische isolatiematerialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel

Opleiding Duurzaam Gebouw: Thermische isolatiematerialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel Opleiding Duurzaam Gebouw: Thermische isolatiematerialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel WORKSHOP KEUZE VAN THERMISCHE ISOLATIE: Illustratie aan de hand van een concreet voorbeeld Liesbet TEMMERMAN & Laurent

Nadere informatie

nest Renovatie dakappartement te Anderlecht Rénovation appartement en toiture à Anderlecht

nest Renovatie dakappartement te Anderlecht Rénovation appartement en toiture à Anderlecht nest Renovatie dakappartement te Anderlecht Rénovation appartement en toiture à Anderlecht Voorbeeldproject energie & ecoconstructie 2008, Ministerie Leefmilieu Brussel RE - USE - Heropwaardering bestaand

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaatnummer 20120515-0001118936-00000005-8 nummer postnummer Voorhavenlaan 33 9000 bus gemeente A 101 Gent bestemming type appartement - softwareversie 1.3.3 berekend

Nadere informatie

Projectvoorstelling. Brussels Greenfields. Leefmilieu Brussel (BIM) Brussels Greenfields 1

Projectvoorstelling. Brussels Greenfields. Leefmilieu Brussel (BIM) Brussels Greenfields 1 Projectvoorstelling Brussels Greenfields Leefmilieu Brussel (BIM) Brussels Greenfields 1 Agenda Algemeen deel : context van het project Gedetailleerd deel : werking van het project Leefmilieu Brussel (BIM)

Nadere informatie

Ecodesign. Leen Van Aken. Groep Design & Technologie

Ecodesign. Leen Van Aken. Groep Design & Technologie Ecodesign Leen Van Aken Groep Design & Technologie Wat is ecodesign? Eco - design Ecologisch > esthetisch, ergonomisch, economisch, functioneel, Levenscyclus > ontwerp, productie, distributie, gebruik

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN REGENWATERBEHEER OP HET PERCEEL LENTE 2018 Inleiding tot het thema waterbeheer Stéphan TRUONG Op basis van de presentatie van CERAA 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N Het

Nadere informatie

SÉMINAIRE BÂTIMENT DURABLE

SÉMINAIRE BÂTIMENT DURABLE Seminarie Duurzame Gebouwen SÉMINAIRE BÂTIMENT DURABLE Circulaire economie in de bouw 26 april 2019 BOUW & CIRCULAIRE ECONOMIE Overzicht van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Isabelle SOBOTKA Coördinatrice

Nadere informatie

Lot 2. Lot 3 Lot 4. Lot 7

Lot 2. Lot 3 Lot 4. Lot 7 Lot 1 Lot 2 Lot 3 Lot 4 Lot 7 Datum 24 octobre 2016 Onderwerp Duurzame Wijk Tivoli GreenCity VERKOOP DOCUMENTEN ALGEMENE KENMERKEN VAN TIVOLI GREENCITY EN BIJZONDERE KENMERKEN PER LOT In samenwerking met

Nadere informatie

4 e Plan voor Preventie en Beheer van Afvalstoffen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

4 e Plan voor Preventie en Beheer van Afvalstoffen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 4 e Plan voor Preventie en Beheer van Afvalstoffen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Goedgekeurd op 11 maart 2010 4e Afvalplan Nieuwe wettelijke context In Brussel : plan van onbepaalde duur, onderworpen

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel VOORBEELDEN VAN WATERBEHEER Maggy HOVERTIN MATRIciel Plan van de uiteenzetting "Ducuroir"-project: flatgebouwen in Vorst waterbeheer,

Nadere informatie

525 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

525 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Dorps 23 2830 gemeente Willebroek bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1918 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 525 De energiescore laat toe

Nadere informatie

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

Oververhitting THERMISCH COMFORT. Seminarie Duurzame gebouwen. 21 juni 2019

Oververhitting THERMISCH COMFORT. Seminarie Duurzame gebouwen. 21 juni 2019 Seminarie Duurzame gebouwen Oververhitting 21 juni 2019 THERMISCH COMFORT Van subjectieve definitie naar objectieve benadering Muriel BRANDT Studiebureau écorce INLEIDING Sedert het begin van de jaren

Nadere informatie

OPLEIDINGEN BEHEER VAN WATER IN GEBOUWEN 2008. Voorstelling

OPLEIDINGEN BEHEER VAN WATER IN GEBOUWEN 2008. Voorstelling OPLEIDINGEN BEHEER VAN WATER IN GEBOUWEN 2008 Voorstelling Een nieuwe opleidingscyclus in ecologisch bouwen Bouwen, renoveren of beheren van gebouwen met respect voor het milieu is vandaag onontkoombaar.

Nadere informatie

Circulair bouwen: de success story van circulaire werven

Circulair bouwen: de success story van circulaire werven Circulair bouwen: de success story van circulaire werven Anne-Laure MAERCKX 24 oktober 2017 Antwerpen Context Beheer van materiële hulpbronnen Beheer van menselijke middelen Hinderpalen en stimuli Conclusies

Nadere informatie

460 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

460 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Berg 6 9170 gemeente Sint-Gillis-Waas bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1945 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 460 De energiescore laat

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Stimuli en hinderpalen voor doeltreffende renovaties Leefmilieu Brussel GEDETAILLEERD VOORBEELD VAN EEN RENOVATIE Voorbeeldgebouwen [047] Stuckensstraat Madeline DEMOUSTIER Fhw

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN ENERGIEBEHEER (ENERGIEVERANTWOORDELIJKE) LENTE 2018 De energieverantwoordelijke: delen van ervaringen Opvolging van het verbruik en REG-maatregelen op de Sibelga-site Stéphane

Nadere informatie

HOE EN WAAROM MINDER PAPIER VERBRUIKEN OP SCHOOL?

HOE EN WAAROM MINDER PAPIER VERBRUIKEN OP SCHOOL? HOE EN WAAROM MINDER PAPIER VERBRUIKEN OP SCHOOL? 1. PAPIERVERBRUIK Brusselse lagere en middelbare scholen verbruiken elk jaar 250 miljoen vellen A4, goed voor ongeveer 1250 ton papier! Slechts 5% van

Nadere informatie

Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF

Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF I. Ecosportief, sporten doe je spoorloos! II. Belangrijke uitdagingen voor de sport III. Ecosportieve instrumenten IV. Ecosportieve infrastructuur en ruimte

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie certificaatnummer 20090615-0000209416-00000001-5 straat Trumelet Faberstraat nummer 9 bus 3 postnummer 8670 gemeente Koksijde bestemming appartement

Nadere informatie

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor duurzame stedelijke ontwikkeling in Amsterdam. HET PROJECT

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN HERGEBRUIK VAN MATERIALEN EN BOUWELEMENTEN HERFST 2018 Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie Bouwsector Isabelle SOBOTKA 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N N Wereldwijde

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam Bouwen

Seminarie Duurzaam Bouwen Seminarie Duurzaam Bouwen De EPB in 2015 : hoe toepassen? Thomas LECLERCQ - Manuel da CONCEIÇÃO NUNES Hoe de EPB resultaten van mijn project optimaliseren? MATRIciel Plan van de uiteenzetting 1. Eisen

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME PASSIEF-EN (ZEER) LAGE- ENERGIEGEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME PASSIEF-EN (ZEER) LAGE- ENERGIEGEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME PASSIEF-EN (ZEER) LAGE- ENERGIEGEBOUWEN LENTE 2012 Pierre WILLEM écorcesprl team@ecorce.be www.ecorce.be OPLEIDING DUURZAME PASSIEF-EN (ZEER) LAGE- ENERGIEGEBOUWEN Dag 1 Inleiding Muriel

Nadere informatie

Opleiding «Duurzaam gebouw : ENERGIE»

Opleiding «Duurzaam gebouw : ENERGIE» Opleiding «Duurzaam gebouw : ENERGIE» PROGRAMMA Plaats : Brussel Voor iedereen, in functie van de gebouwbestemming : OF MODULE «ENERGIE IN INDIVIDUELE OF COLLECTIEVE HUISVESTING (< 10 EENHEDEN)» (6 dagen)

Nadere informatie

Woord vooraf. Duurzaam bouwen is vanaf nu mogelijk! Deze eerste verzameling is hiervan het bewijs, ook al is er op dit gebied nog heel wat te doen.

Woord vooraf. Duurzaam bouwen is vanaf nu mogelijk! Deze eerste verzameling is hiervan het bewijs, ook al is er op dit gebied nog heel wat te doen. Woord vooraf Duurzaam bouwen is vanaf nu mogelijk! Deze eerste verzameling is hiervan het bewijs, ook al is er op dit gebied nog heel wat te doen. Voorzichtig met het milieu omgaan in de bouwsector is

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie energieprestatiecertificaat straat Hoogstraat nummer 570 bus postnummer 9235 gemeente Fruitrode bestemming eengezinswoning type open bebouwing softwareversie 1.0 berekend energieverbruik (kwh/m²): 380

Nadere informatie

Toelichting vanuit het gezichtspunt Ingenieur Speciale technieken en EPB

Toelichting vanuit het gezichtspunt Ingenieur Speciale technieken en EPB Energiezuinige zwembaden: Case Study Bart Callens is Senior Project Engineer bij VK Engineer. Daar leidt hij het projectteam van ingenieurs en design assistants, zowel voor sportinfrastructuur, maar eveneens

Nadere informatie

Uitvoering van een proefproject Autonoom Modulair Bouwen VERKLARENDE NOTA. Met de steun van

Uitvoering van een proefproject Autonoom Modulair Bouwen VERKLARENDE NOTA. Met de steun van Uitvoering van een proefproject Autonoom Modulair Bouwen VERKLARENDE NOTA Met de steun van 1. Context Het project MØDÜLL 2.0 wordt georganiseerd door het referentiecentrum duurzaam bouwen in Brussel, met

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Stimuli en hinderpalen voor doeltreffende renovaties Leefmilieu Brussel Renovatie van het erfgoed, architecturale waarde en rol van de ambachtsman Jérôme BERTRAND STADSWINKEL

Nadere informatie

227 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

227 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Louis Dhont 24 bus 9 9800 gemeente Deinze bestemming appartement type - bouwar 1994 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 227 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

Duurzaam bouwen vandaag Certificatie van de competenties en realisaties op het gebied van duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen vandaag Certificatie van de competenties en realisaties op het gebied van duurzaam bouwen Duurzaam bouwen vandaag Certificatie van de competenties en realisaties op het gebied van duurzaam bouwen Samenvatting 3 Inleiding 5 Voor u: Valideo 7 De aanpak van Valideo 8 De 4 thema s van het Valideoreferentieel

Nadere informatie

Collectieve woningen: renovaties met hoge energieprestatie

Collectieve woningen: renovaties met hoge energieprestatie Seminarie Duurzaam Bouwen : Collectieve woningen: renovaties met hoge energieprestatie 11/12/2015 Leefmilieu Brussel De Brunfaut-toren: de uitdaging van een zeer zware renovatie scherp gesteld! Renaud

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestemming type appartement softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2 ): 191 Het berekende energieverbruik is een inschatting van de energiezuinigheid van het appartement.

Nadere informatie

466 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

466 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Mechelse 15 bus 1 1840 gemeente Londerzeel bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 466 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

Test-Aankoop. Een totaalconcept. Hollandstraat 13-1060 Sint-Gillis

Test-Aankoop. Een totaalconcept. Hollandstraat 13-1060 Sint-Gillis Test-Aankoop Een totaalconcept Hollandstraat 13-1060 Sint-Gillis Opdrachtgever: Test-Aankoop Gebruiker: Test-Aankoop Architect: Architectenkantoor Wastchenko & Jongen Studiebureau: Flow Transfer International

Nadere informatie

Rev Juridische dienst Ecocheques

Rev Juridische dienst Ecocheques 08.06.2009 Rev. 13.05.2011 Juridische dienst info@salar.be Ecocheques De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte informatie, waarvoor ze echter niet

Nadere informatie

RENOVATIE WONING GENTBRUGGE ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 - ARCHITECTUUR

RENOVATIE WONING GENTBRUGGE ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 - ARCHITECTUUR RENOVATIE WONING GENTBRUGGE ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 - ARCHITECTUUR p2 atelier tom vanhee Verboeckhavenstraat 99, 1030 Brussel t/f 02 245 16 18 m 0496 12 74 38 tom@ateliertomvanhee.be

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Ringlaan nummer 64 bus 5 bestemming appartement type - bouwjaar 2003 softwareversie 9.10.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 188 De

Nadere informatie

Energiepremies 2014. Energiepremies 2014. De drie bedragcategorieën voor de energiepremies. A - Energiestudies. B - Isolatie en verluchting

Energiepremies 2014. Energiepremies 2014. De drie bedragcategorieën voor de energiepremies. A - Energiestudies. B - Isolatie en verluchting De drie bedragcategorieën voor de energiepremies Energiepremies 2014 A - basispremie: voor alle types aanvragers B - premie "gemiddeld inkomen": voor gezinnen met een inkomen tussen 30.000/jaar en 60.000/jaar

Nadere informatie

Energie en comfort in duurzame gebouwen

Energie en comfort in duurzame gebouwen Energie en comfort in duurzame gebouwen Aluminium Experience Day 30 augustus 2011 Dr.ir.arch. Griet Verbeeck (PHL & K.U.Leuven) DUURZAME GEBOUWEN KLIMAATSVERANDERING UITPUTTING NATUURLIJKE RIJKDOMMEN DUURZAAMHEID

Nadere informatie

Sustainable energy in large office buildings

Sustainable energy in large office buildings Sustainable energy in large office buildings Agenda 1 Engie Tower Brussels 2 Engie Tower Antwerp 1 Voordelen van duurzame ontwikkeling Een gebouw is een grote bron van energieverbruik (40% van de totale

Nadere informatie

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2):

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2): certificaatnummer 20110627-0000869054-00000007-9 straat Wijngaardstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2): Het berekende

Nadere informatie

Opleiding. Duurzaam gebouw : ENERGIE. Leefmilieu Brussel. DUURZAME GEBOUWEN: INLEIDING Catherine Massart. Architecture en Climat UCL

Opleiding. Duurzaam gebouw : ENERGIE. Leefmilieu Brussel. DUURZAME GEBOUWEN: INLEIDING Catherine Massart. Architecture en Climat UCL Opleiding Duurzaam gebouw : ENERGIE Leefmilieu Brussel DUURZAME GEBOUWEN: INLEIDING Catherine Massart Architecture en Climat UCL Doelstellingen van de presentatie Een globale visie over de uitdagingen

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel TERTIAIRE GEBOUWEN: (R)EVOLUTIE VOORBEELDGEBOUWEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Anne-Laure MAERCKX CENERGIE Doelstellingen

Nadere informatie

Premies in Brussel Akoestisch luik van de premie voor de renovatie van het woonmilieu

Premies in Brussel Akoestisch luik van de premie voor de renovatie van het woonmilieu Premies in Brussel Akoestisch luik van de premie voor de renovatie van het woonmilieu Marie-Noëlle ADNET Leefmilieu Brussel Afd. Vergunningen en partnerschappen Departement geluid Plan van de uiteenzetting

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame renovatie: kort overzicht Leefmilieu Brussel Duurzaam bouwen vanuit de invalshoek van energie. Anne-Laure MAERCKX CENERGIE Doelstelling(en) van de presentatie Een denkoefening

Nadere informatie

DUURZAME OVERHEIDSOPDRACHTEN

DUURZAME OVERHEIDSOPDRACHTEN Seminarie Duurzaam Bouwen DUURZAME OVERHEIDSOPDRACHTEN 07 oktober 2016 Ecologisch of energie-efficiënt ontwerpen Muriel BRANDT Studiebureau écorce DOELSTELLING(EN) VAN DE PRESENTATIE Standpunt van het

Nadere informatie

DE DUURZAME WIJK Het summum van ecologisch en economisch wonen.

DE DUURZAME WIJK Het summum van ecologisch en economisch wonen. DE DUURZAME WIJK Het summum van ecologisch en economisch wonen. Een toekomstvisie VANDAAG Focus op energie TOEKOMST REFERENTIEEL B Focus op brede duurzaamheid 2 De 8 pijlers van duurzaamheid aandacht voor

Nadere informatie

WOONPROJECT PIVO ASSE Tom Thys architecten i.s.m. Fris in het Landschap. bewonersvergadering 10 september 2009

WOONPROJECT PIVO ASSE Tom Thys architecten i.s.m. Fris in het Landschap. bewonersvergadering 10 september 2009 WOONPROJECT PIVO ASSE Tom Thys architecten i.s.m. Fris in het Landschap bewonersvergadering 10 september 2009 DIVERSE WOONTYPOLOGIEËN APPARTEMENTEN kijken uit over de wijdere collectieve ruimte woonproject

Nadere informatie

BREEAM Casestudy. Mr T - Amsterdam

BREEAM Casestudy. Mr T - Amsterdam BREEAM Casestudy ten behoeve van het renovatieproject Mr T - Amsterdam Projectomschrijving Impact Vastgoed B.V. is namens Mr T (Investments) B.V. voornemens de locatie Meester Treublaan 7, verder genoemd

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam Bouwen In teamverband bouwen: kwaliteit, doeltreffendheid, snelheid. Leefmilieu Brussel

Seminarie Duurzaam Bouwen In teamverband bouwen: kwaliteit, doeltreffendheid, snelheid. Leefmilieu Brussel 1 Seminarie Duurzaam Bouwen In teamverband bouwen: kwaliteit, doeltreffendheid, snelheid Leefmilieu Brussel De participerende procedure in dienstverlenende projecten: toekomstige bewoners betrekken voor

Nadere informatie

renovatie woning Gent

renovatie woning Gent renovatie woning Gent atelier tom vanhee Verboeckhavenstraat 99, 1030 Brussel t/f 02 245 16 18 m 0496 12 74 38 www@ateliertomvanhee.be RENOVATIE WONING GENT WOONVOLUME MET RAMEN ALS SCHILDERIJEN PROJECT

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Ventilatie: ontwerp en afstelling Leefmilieu Brussel Keuze van een hygiënisch ventilatiesysteem voor een tertiair nieuwbouw- of renovatieproject Lieven INDIGNE CENERGIE Doelstellingen

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW ISOLATIEMATERIALEN: HOE KIEZEN? LENTE 2018 Conclusies en perspectieven Liesbet TEMMERMAN CERAA vzw Conclusies & perspectieven 1ste criterium bij keuze bouwmateriaal of -product:

Nadere informatie

Voertuigenarsenaal Delvaux

Voertuigenarsenaal Delvaux Voertuigenarsenaal Delvaux Respect voor het erfgoed Louis Schmidtlaan 7-1040 Etterbeek Opdrachtgever: GOMB Gebruiker: Delvaux Architecten: Léopold d Ursel, Xavier De Smedt, Thierry Cols Budget: 1.500.000

Nadere informatie