Yugen Budo Shinkokai nieuwsbrief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Yugen Budo Shinkokai nieuwsbrief 2009-1"

Transcriptie

1 In dit nummer: Centrale training 11 januari 2009, een verslag. Volgende centrale training op 14 juni. Tate ichimonji no kamae. Examen. Badges. 2009

2 Bo-jutsu Verslag centrale training. Op is er in de Ogamidojo een centrale training georganiseerd, met als onderwerp; het ontleden van één Ogami-Kata. In dit geval de eerste Bo Kata, Shiho uchi (slaan in vier richtingen). De opkomst was naar tevredenheid, behalve, dat het altijd dezelfde mensen zijn die niet op komen dagen.:-( De aangeboden stof is een aanvulling op de vaste vorm van de Kata. Er is uitgelegd dat er vele lagen van beleving en uitvoering bestaan. In de eerste laag (Omote-buitenkant) werden de oppervlakkige technieken behandeld. In de tweede laag (Ura-binnenkant) werden de meer verborgen technieken behandeld. In de derde laag (Okuden-geheim) werden een paar geheime technieken behandeld. Deze lagen zijn in elke Kobudo Kata aanwezig. Tevens komen zij terug in de drie Kata s van elke Ogami-kata serie. De eerste Bo Kata (Shihouchi no kun) is op het eerste gezicht Omote (basis). De tweede Bo Kata (Nuki no kun) is al wat geavanceerder (Ura). De derde Bo Kata (In-yo no kun) is nog meer naar de essentie gericht (Okuden).

3 Een meester kan al deze lagen door elkaar toepassen en doet dat vooral buiten het verstand om. Hij hecht zich als het ware aan de inkomende partij en zijn technieken zullen zich navenant deze inkomende :kracht, snelheid, agressie, souplesse ontplooien. Zo merkt men dus dat er technieken zijn die de agressor op afstand houden, maar dat er ook technieken zijn, die direct korte metten maken. Ook binnen één enkele techniek, is het mogelijk om vele lagen van deze kunde in te zetten. Waar een beginner in een gevecht de volgorde blokkeren en aanvallen aanhoudt, gebruikt de gevorderde student directere technieken. Tevens zijn er enkele technieken behandeld die in het Okuden thuis horen. Dit zijn zeer subtiele technieken die vooral drijven op het juiste gebruik van Kiai-jutsu (het harmoniseren met de tegenstander). De gevechtswaarde van die technieken zit meer in het wegnemen van de krijgsspirit van de tegenstander..b.v. simpel, ontspannen en zeer kalm, naast een aanval stappen en de punt van de Bo naar de keel laten wijzen is meestal al voldoende om de tegenstander op andere gedachten te brengen. Ook, het op de hand blokkeren, hoort binnen het Okuden-waza. Deze, in eerste instantie niet agressieve beweging is niet gericht op het gevecht, maar op het voorkomen van een gevecht. Dit heet Katsujin-kun (de staf die vrede en leven schenkt). De staf die moordt heet Satsujin-kun. Het is niet zozeer de staf die hier moorddadig is, alswel de mentale instelling van de uitvoerder.

4 Het moge duidelijk zijn dat; ondanks dat wij leren om in één slag te doden, onze mentale instelling vrede schenkend moet zijn. Wees niet bedroefd als je niet alle Kumite s hebt kunnen onthouden. In dit geval hebben jullie een sleutel gekregen waarmee je zelf vele Kumite s kunt ontsluiten. Ook in de reguliere solo Kata s zitten vele verborgen technieken. Veel meer dan men in eerste instantie zou denken. Zoek, onderzoek, en ervaar! Er zijn in deze twee uur vele Kumite s de revue gepasseerd, groot, klein, hard, zacht makkelijk, en moeilijk. Ik zal aan de hand van wat foto s één Kumite uitlichten. 1

5

6 Met dank aan Sander-sensei, en Maarten-san. Ossu Henk (Ogami-dojo)

7 Volgende centrale training op 14 juni De komende centrale training zal gegeven gaan worden door twee leraren. Een gedeelte van de aanwezigen zal aan de slag gaan met sensei Cees Janssen. Thema nog onbekend. Daarnaast kunnen acht leerlingen, die zich daarvoor dienen op te geven, gaan boogschieten.. De beperking is vanwege de aandacht die er maximaal gegeven kan worden en het aantal bogen dat voorhanden is. Als je interesse hebt voor het boogschieten kun je je opgeven bij je leraar, of een mailtje aan: Er zit wel een kostprijsje aan vast van 7,50. Ter plaatse te voldoen. Deelname zal over de dojos verdeeld worden. De training zal plaats vinden in de Shinmukan dojo in Huissen aan de Van Gelrestraat van tot uur. Ter inleiding een stuk over boogschieten door Frans van der Meer Mohr die de training zal gaan verzorgen. "De weg van de boog" Een weg of zen-kunst wordt niet beoefend vanwege het nut of de schoonheid, of om in een activiteit meer bedreven te raken. De kunst is eerder een instrument tot geestelijke ontwikkeling. Zen-kunst beoogt het bewustzijn te trainen, een gerichtheid op de uiterste werkelijkheid te bereiken. Ook "de weg van de boog" heeft zo'n innerlijk doel. Voor alles moet het menselijk bewustzijn in harmonie zijn met het onbewuste. De schutter dient één te zijn met zijn doel. Als we ons bij het loslaten van de pijl in de juiste gemoedstoestand bevinden, doet het er niet toe of ze doel raakt of niet. "Ze mist niet, ook al raakt ze het doel niet".

8 De uitvinding van pijl en boog. Archeologen weten niet precies hoe en wanneer de prehistorische mens de pijl en boog heeft uitgevonden. Men vermoedt dat het tussen de en jaar geleden geweest moet zijn. Dát de boog sedert het stenen tijdperk is gebruikt, bewijzen gevonden pijlpunten van hoorn, bot en steen. Men weet zelfs hoe de boog eruit heeft gezien aan de hand van prehistorische grottekeningen die in Afrika, Spanje en Frankrijk zijn ontdekt. Het was een eenvoudige boog van hout, van ongeveer anderhalf tot twee meter lang. De pees was van een dierlijke darm gemaakt en de pijl kon tot tot dertig centimeter worden uitgetrokken. De oudste, nog bestaande boog werd in 1944 in Denemarken gevonden en dateert uit het mesolithicum, ongeveer 8000 jaar geleden. Gedurende duizenden jaren speelde de boog een beslissende rol in het menselijk leven. Zó belangrijk was de boog dat de uitvinding ervan gelijk wordt gesteld met die van het wiel en de ontdekking van het vuur. Oorspronkelijk was de boog een wapen, gebruikt in de strijd en bij de jacht. Met de opkomst van het vuurwapen verloor de boog zijn waarde. Tegenwoordig wordt het boogschieten algemeen gezien als een nuttige vrijetijdsbesteding, een combinatie van lichaamsbeweging en concentratie. In het Verre Oosten echter, met name in Japan, China en Korea is het boogschieten een weg van voortdurende lichamelijke én geestelijke oefening. Een krijgskunst die hooggeacht wordt en als erfgoed wordt vereerd. Frans van der Meer Mohr

9 Tate ichimonji no Kamae In het bo-jutsu, ziet men aan het begin van bijna elke kata, een tate ichimonji no Kamae (rechtopstaande gevechtshouding). Deze kamae is een zeer complete en uitgewerkte kamae. Allereerst zorg deze houding er voor, dat de vitale delen van het lichaam worden weggedraaid van de te verwachten aanvalslijn. De enige weke delen die nog open zijn, zijn de hals, en het kleine stukje tussen de onderste rib en de bovenrand van de heup. Op het moment van wegdraaien, moet men als een harmonica, inzakken. (dit gebeurt automatisch, op het moment dat men al uitademend de energie in de hara concentreerd). Hierdoor word het open stukje tussen rib en heup nog kleiner. Door de speciale uitademing HHAAAA (met veel ruimte in de mond) worden de organen maximaal onder de ribben getrokken. De linkerhand kan voor de hals worden geplaatst. De bo wordt rechtop tegen het lichaam gehouden, wat er voor zorgt dat er een maximale veiligheid bereikt word. Men kan natuurlijk wel worden geraakt, maar dat zal geen dodelijke verwonding zijn. Er zijn in deze kamae verschillende varianten, dit heeft te maken met de tijd waarin bepaalde kata werden ontwikkeld. En de interpretatie van de desbetreffende maker. Tot uiteindelijk de meest ideale kamae werd bereikt.

10 De eerste yoi beweging, mits opgewekt vanuit de hara, wekt energie op en verdeelt die gelijkmatig over het lichaam. Door het aannemen van de volgende houding wordt yin en yang door het lichaam verdeeld, yin naar de benen yang naar het bovenlichaam. En dit word dan nog eens gedeeld, yin naar de linkerkant van het bovenlichaam, en yang naar de rechterkant van het bovenlichaam. En linkerbeen yin en rechterbeen yang. Dit doe je als volgt, eerst open je de enkels, knieën en heup en anus (basischakra) trek vervolgens licht je buik in. En visualiseer dat je vanuit je basis chakra een connectie maakt met het middelpunt van de aarde en energie omhoog haalt en vastzet in je centrum. Op fysiek vlak lijkt het alsof je met je anus een knikker van de grond opraapt en optilt. tegelijkertijd stel je je voor dat je tijdens de inademing door elke porie energie naar binnen zuigt die tot in de botten reikt. Yin en yang zijn altijd in ieder aspect van je leven aanwezig, bv een tsuki bestaat uit een moment van yin op yin (rust), yin met yang (groeien), yang op yang (maximale spanning), yang met yin (afnemen). let op, er is altijd yin ten opzichte van yang, en viceversa. Dus alleen maar yin bestaat niet, er is altijd wel wat yang aanwezig. Afwezigheid van 1 van beide word dood genoemd!! Door deze verdeling zal er aarde in de benen zijn (standvastigheid), vuur in de borst (spirit), en ether (vluchtigheid) in de geest. (let op, dat de spanningverdeling in de handen niet toeneemt. Voor de bo geldt, op het moment van contact is de handspanning als volgt verdeeld: De ringvinger 80%, de pink 70%, de middelvinger 60%, de wijsvinger 20%, de duim 30%,).

11 De weggedraaide kamae wordt vooral gebruikt tegen snijdende wapens. In deze houding kan men met minimale inzet het totale lichaam beschermen. Ofwel: om de bo van links naar rechts te bewegen, je stand aan te passen, of een combinatie van die twee. Resumé: Fysieke bescherming. Energetische bescherming. Gronden. (benen als een berg, bovenlichaam als wuivend riet). Geestelijk klaarmaken voor het gevecht. Energie opwekkend. Fysieke kracht opwekkend. Centreren in het haragebied. De gehele procudure: katanaam uitroepen (in een echt gevecht werd er vaak je naam en de naam van de school geroepen. De juiste manier om dat te doen, is om voor de schreeuw, 1 reversed ademhaling te maken. Dit zie je ook bij gewichtheffers. En in de schreeuw alle aandacht explosief naar de tanden te brengen. Hierdoor komt een gigantische hoeveelheid ki vrij. Rei, openen, kamae, is een combinatie van beweging en ademhaling, gericht op het optimaliseren van lichaam en geest voor het gevecht. Dit vraagt veel zelfstudie. Henk Arnold, Ogamidojo

12 Okinawa kobudo examen Op negen januari 2009 heeft Roman Belle zijn blauwe band verdiend. En is hij net als de andere blauwe banden zich aan het voorbereiden op het 1e dan examen. Hij heeft een bijzondere incassatie test doorstaan. Nadat hij met sneeuw was ingewreven heeft hij Hamahiga no sai met ontbloot bovenlichaam (buiten bij -8) uitgevoerd. Hij werd hierbij ondersteund door zijn collegae; Casper, Maarten, en Remco. Hij heeft geen enkele krimp gegeven. Badges Er zijn nog steeds badges met ons logo in geel en blauw te verkrijgen á 7,50. Daarnast zijn er de nieuwe badges waarop in kanji Kobudo staat geschreven. Ook deze voor 7,50. Bij de centrale training zijn ze voorhanden. Van de Yugen Budo T-shirts zijn voornamelijk nog grote maten verkrijgbaar.

Karate. 空 手. Een werkstuk gemaakt door Chuck Beekhuizen.

Karate. 空 手. Een werkstuk gemaakt door Chuck Beekhuizen. Karate. 空 手 Een werkstuk gemaakt door Chuck Beekhuizen. 1 Inhoud: 1 Wat is karate. 2 Karateles. 3 Examen. 4 Hollywood. 5 Japanse vertalingen. 6 Dojo etiketten 2 Karate. Ik houd mijn spreekbeurt over karate,

Nadere informatie

Dan-graden examen eisen zijn in opdracht van het Stijlplatform Kyokushinkai, aangesloten bij de Karate - do bond Nederland, gemaakt.

Dan-graden examen eisen zijn in opdracht van het Stijlplatform Kyokushinkai, aangesloten bij de Karate - do bond Nederland, gemaakt. Dan-graden examen eisen zijn in opdracht van het Stijlplatform Kyokushinkai, aangesloten bij de Karate - do bond Nederland, gemaakt. Deze Dan-graden examen eisen is mede tot stand gekomen met medewerking

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

nieuwsbrief 2007 nr. 1

nieuwsbrief 2007 nr. 1 In dit nummer: Verslag examens en centrale training 17 december 2006 Centrale training: Tachigiri geiko 2007 Budo en ego Badges 2 e Centrale training najaar 2007 De Yugen Budo Nieuwsbrief is een uitgave

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

Yugen Budo Shinkokai nieuwsbrief 2010-1

Yugen Budo Shinkokai nieuwsbrief 2010-1 In dit nummer: Goede leerling / goede leraar. Stef eerste kyu. Wist je dat? Badges. Yugen Budo Ha. Centrale training mei 2010. Vrije trainingen. 2010 Goede leerling/goede leraar. Bij het uitzoeken van

Nadere informatie

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen De 5 Tibetanen De 5 Tibetanen zijn eigenlijk 6 oefeningen. De eerste 5 zijn welbekend als "de 5 Tibetanen, maar er is nog een 6e oefening wat "de geheime leer" of "de geheime oefening" wordt genoemd. De

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Mudra de subtiele energie Mudra s zijn handgebaren. De meest bekende is misschien wel de duim en wijsvinger tegen elkaar met de hand rustend op de knie. Mudra s zijn subtiel en leiden de energie in een

Nadere informatie

Het Schietpatroon INHOUDSOPGAVE

Het Schietpatroon INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Overzicht... 3 De Houding aan de lijn... 4 Pijl opzetten (Kepen)... 5 Booghand en koordhand plaatsen... 6 Concentratie... 7 Vooraantrek... 8 Aantrek... 9 Ankeren... 10 Mikken... 11 Doortrekken

Nadere informatie

Praktische informatie over leer zwaardvechten als een samoerai

Praktische informatie over leer zwaardvechten als een samoerai Wat betekent kendo? Informatie voor de beginners Kendo is een Japanse sport en het betekent; de weg (do) van het zwaard (ken)! Maar ja, wat betekent dat dan weer? De weg van het zwaard betekent; dat je

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Laat ik, voordat ik over taiji (Tai Chi) begin, eerst over mezelf vertellen. Mijn naam is Jos

Laat ik, voordat ik over taiji (Tai Chi) begin, eerst over mezelf vertellen. Mijn naam is Jos (Hemel en Aarde) Taiji Laat ik, voordat ik over taiji (Tai Chi) begin, eerst over mezelf vertellen. Mijn naam is Jos Thissen, ben sinds midden tachtiger jaren bezig met vechtkunsten. Na eerst enkele jaren

Nadere informatie

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld.

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. De houding moet tijdens het volledig schietpatroon behouden blijven.

Nadere informatie

NCS DANgraad exameneisen. Sandan

NCS DANgraad exameneisen. Sandan NCS DANgraad exameneisen Sandan Pagina 1 van 7 Nationaal NCS examen karate-do Sandan Voorschriften. Het nationale NCS examenpakket karate-do geldt voor alle bij de NCS aangesloten stijlgroepen karate-do.

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

M IJN W E R K STU K O V E R K A R A TE. G em aakt door Rob van den E yssel 11-2008 G roep 6 Johanna huiskam pschool E erbeek

M IJN W E R K STU K O V E R K A R A TE. G em aakt door Rob van den E yssel 11-2008 G roep 6 Johanna huiskam pschool E erbeek M IJN W E R K STU K O V E R K A R A TE G em aakt door Rob van den E yssel 26-11 11-2008 G roep 6 Johanna huiskam pschool E erbeek Bronverm elding Ik heb de inform atie van dit w erkstuk uit m ijn hoofd

Nadere informatie

Aikido. No Kokoro. Het wezen van Aikido 1. Yamaguchi Shihan

Aikido. No Kokoro. Het wezen van Aikido 1. Yamaguchi Shihan Aikido No Kokoro Het wezen van Aikido 1 Yamaguchi Shihan In de tekst Aikido no Kokoro (1976) zet Yamaguchi Shihan, één van de belangrijkste naoorlogse Aikido leraren van de Aikikai Hombu dojo in Tokyo,

Nadere informatie

Yoga voor dag en nacht

Yoga voor dag en nacht Mieke de Bock en Miriam Wapenaar Yoga voor dag en nacht Praktische oefeningen BBNC uitgevers Rotterdam, 2010 Inleiding Er zijn al heel wat yogaboeken geschreven. Voor het schrijven van Yoga voor dag en

Nadere informatie

Aikibudo voor 15 jaar en ouder

Aikibudo voor 15 jaar en ouder ikibudo is technisch geen eenvoudige krijgskunst. De beginnende ikidoka zal eerder zaken moeten afleren dan aanleren. Dit gaat niet helemaal op wanneer iemand al eerder met ikibudo in aanraking is geweest.

Nadere informatie

esogetics VO LG E N S P E TE R M A N D E L

esogetics VO LG E N S P E TE R M A N D E L esogetics ENERGIE REFLECTOR OLIE VO LG E N S P E TE R M A N D E L Instituut voor Kleurenpunctuur Mr. P. N. Arntzeniusweg 80 1098 GS Amsterdam tel.: 020-4687865 fax.: 020-4688384 info@kleurenpunctuur.nl

Nadere informatie

Tao Training Haarlem. Helende Klanken

Tao Training Haarlem. Helende Klanken Tao Training Haarlem Helende Klanken De 6 Helende Klanken. Duizenden jaren geleden ontdekten de Taoïstische meesters, dat ieder orgaan verbonden is met een bepaalde klank, kleur en kwaliteit van energie.

Nadere informatie

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem.

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem. 1) Ontspannen loslaten Ik kom regelmatig mensen tegen die teveel druk en spanning ervaren of overprikkeld zijn. Ze geven aan behoefte te hebben aan meer ontspanning en rust, ze willen dingen makkelijker

Nadere informatie

Inleiding 3. Introductie.. 4. Stap 1: Herken het moment.. 5. Stap 2: Maak een Game Plan.. 6. Stap 3: Visualiseer het moment.. 7

Inleiding 3. Introductie.. 4. Stap 1: Herken het moment.. 5. Stap 2: Maak een Game Plan.. 6. Stap 3: Visualiseer het moment.. 7 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie.. 4 Stap 1: Herken het moment.. 5 Stap 2: Maak een Game Plan.. 6 Stap 3: Visualiseer het moment.. 7 Stap 4: Wees in het hier en nu 8,9 Vervolg 10 2 Inleiding Elke

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Qi Gong. QiGong Oefeningen

Qi Gong. QiGong Oefeningen Qi Gong Qi Gong betekent "energie werk" en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen.

Nadere informatie

Tellen in Japans 1 = Ichi 2 = Ni 3 = San 4 = Shi 5 = Go 6 = Roku 7 = Shichi 8 = Hachi 9 = Kyu 10 = Ju

Tellen in Japans 1 = Ichi 2 = Ni 3 = San 4 = Shi 5 = Go 6 = Roku 7 = Shichi 8 = Hachi 9 = Kyu 10 = Ju 11 e Kyu (gele slip) *Kosten van het examen Euro 2,50 Begroetingsceremonie aan begin les: One gaishi masu = ik wil graag aan einde les: Domo arigato gosei masta = hartelijk dank Wie is de man op de foto?

Nadere informatie

Affirmaties, welke passen bij mij?

Affirmaties, welke passen bij mij? Affirmaties, welke passen bij mij? Veel mensen maken gebruik van affirmaties, om hun gevoel, zelfbeeld en gedachten positief te beïnvloeden. Regelmatig hoor ik van cliënten, dat hoe vaak ze ook affirmeren,

Nadere informatie

OEFENING: ADEMHALING. Drs. R. Hoorn, sportpsycholoog VSPN / psycholoog NIP tel: 06-45 75 06 79 - e-mail:info@sportsmind.nl www.sportsmind.

OEFENING: ADEMHALING. Drs. R. Hoorn, sportpsycholoog VSPN / psycholoog NIP tel: 06-45 75 06 79 - e-mail:info@sportsmind.nl www.sportsmind. OEFENING: ADEMHALING Wat is het? Ademhalingsoefeningen zijn bedoeld om je bewust te maken van je ademhaling. Het doel is het aanleren van buikademhaling. Waarom ademhalingsoefeningen? Door je bewust te

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Yugen Budo Shinkokai nieuwsbrief 2008-2

Yugen Budo Shinkokai nieuwsbrief 2008-2 In dit nummer: Verslag centrale training 16 september 2007. Kiai jutsu stage Theo de Gelaen. Tate ichimonji no kamae. Misogi en klankconcert 2008 Verslag centrale training 16 september 2007. Ossu Yugen

Nadere informatie

Wadoryu no Seishan. 1) Musubi dachi, Rei (groet) 2) Open links rechts in shizentai: Yoi

Wadoryu no Seishan. 1) Musubi dachi, Rei (groet) 2) Open links rechts in shizentai: Yoi 1 1) Musubi dachi, Rei (groet) 2) Open links rechts in shizentai: Yoi 3) Draai rechterhiel uit en plaats de voet recht, volg meteen met 4 4) Tegelijkertijd: Stap zonder heupbeweging* door het midden recht

Nadere informatie

Sichido: de zeven posities met tekeningen van Dominique Zaugg

Sichido: de zeven posities met tekeningen van Dominique Zaugg Sichido: de zeven posities met tekeningen van Dominique Zaugg Voorbereiding Stap 1: Yo-I Stap 2: Yumidaoshi Het oproepen van de juiste geestesgesteldheid Het neerlaten van de Yumi De linkerhand houdt de

Nadere informatie

NCS DANgraad exameneisen. Nidan

NCS DANgraad exameneisen. Nidan NCS DANgraad exameneisen Nidan Pagina 1 van 12 Nationaal NCS examen karate do Nidan Voorschriften. Het nationale NCS examenpakket karate do geldt voor alle bij de NCS aangesloten stijlgroepen karate do.

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje U9

Techniekenboekje. geel-oranje U9 Techniekenboekje geel-oranje U9 Gele Gordel Eerste streepje Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Geschiedenis en geest van het judo ( land van herkomst is Japan stichter is Jigoro Kano geest van het judo

Nadere informatie

Jiu-Jitsu. Blauwe band 2e Kyu

Jiu-Jitsu. Blauwe band 2e Kyu Jiu-Jitsu Blauwe band 2e Kyu Algemene doelstelling Exameneisen Oefenstof Examenregelement Examenformulier Versie 03-04-02 F. Zwiers, rijksgediplomeerd leraar, 3 e Dan houder. Algemene doelstelling De leerling

Nadere informatie

Exameneisen 1 e DAN. Examenonderdelen: Kihon, Kata, Kumite, Jiyu Kumite. 1. Kihon

Exameneisen 1 e DAN. Examenonderdelen: Kihon, Kata, Kumite, Jiyu Kumite. 1. Kihon Examenonderdelen: Kihon, Kata, Kumite, Jiyu Kumite 1. Kihon 1A Tsuki Waza (stoottechnieken) Uitgangspositie: Yoi Dachi, Hidari kamae (links voor), Mae (vooruit) a) 5 keer Sanbon Tsuki (jodan, chudan, chudan)

Nadere informatie

Exameneisen Shotokan Karate-Do.

Exameneisen Shotokan Karate-Do. Exameneisen Shotokan Karate-Do. Naam: Exameneisen Karate-Do bij Budo-Sport Heerlerbaan, ingaand op 1 januari 2011. Update 4 mei 2011. Conform aanpassing DAN-examen eisen van de Karatedo Bond Nederland

Nadere informatie

Kyu graad eisen Shotokan Karate bij Budosport Heerlen.

Kyu graad eisen Shotokan Karate bij Budosport Heerlen. Kyu graad eisen Shotokan Karate bij Budosport Heerlen. Nieuwe exameneisen Karate-Do bij Budosport Heerlen, ingaand op 1 januari 2016. Algemeen. Conform aanpassing DAN-examen eisen van de commissie Dan-examens

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Spreekbeurt LO Teakwondpooo

Spreekbeurt LO Teakwondpooo Spreekbeurt LO Teakwondpooo Spreekbeurt door een scholier 1181 woorden 21 januari 2002 7,4 136 keer beoordeeld Vak LO Mijn spreekbeurt gaat over Taekwon-do. Vanaf september 1999 zit ik zelf ook op deze

Nadere informatie

Exameneisen 2 e DAN. terug zetten, achterste been ASHI BARAI / KISAME TSUKI JODAN, GYAKU TSUKI CHUDAN;

Exameneisen 2 e DAN. terug zetten, achterste been ASHI BARAI / KISAME TSUKI JODAN, GYAKU TSUKI CHUDAN; Examenonderdelen: Kihon, Kata, Kumite, Enbu, Kata Bunkai, Jiyu Kumite 1. Kihon 1A Tsuki Waza (stoottechnieken) Uitgangspositie: Yoi Dachi, Hidari kamae (links voor), Mae (vooruit) a) 5 keer Sanbon Tsuki

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

De roos raken is leuk. De weg er naar toe is de uitdaging.

De roos raken is leuk. De weg er naar toe is de uitdaging. De roos raken is leuk. De weg er naar toe is de uitdaging. Naam:. Categorie: Vereniging:.. Geboorte jaar:.. Provincie Limburg Naam: Categorie:. Vereniging: ------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie DC 7 Epilepsie 1 Inleiding In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie 4 Epilepsie-aanvallen 1 1 2 Wat is epilepsie? Een epileptische aanval is een plotselinge kortsluiting

Nadere informatie

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Met dank aan 50 jaar onderzoek en bijna 90 onderzoeken, hebben wetenschappers de beste oefeningen voor een platte buik ontdekt. Het geheim is om je buikspieren echt uit

Nadere informatie

In dit schriftje staat alles wat ik leer over vechten. Als je wilt mag je best een paar pagina s lezen. Denny

In dit schriftje staat alles wat ik leer over vechten. Als je wilt mag je best een paar pagina s lezen. Denny In dit schriftje staat alles wat ik leer over vechten. Als je wilt mag je best een paar pagina s lezen. Dojo Jo betekent: plaats. Do betekent: oefeningen. Dojo is de plaats waar je oefent. Of in 1 woord:

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Kyokushin Karate Handleiding voor het trainen van het Kyokushin Karate Karateschool Kiyozumi Gebr. Smit Datum:

Kyokushin Karate Handleiding voor het trainen van het Kyokushin Karate Karateschool Kiyozumi Gebr. Smit Datum: Kyokushin Karate Handleiding voor het trainen van het Kyokushin Karate Datum: 02-02-2013 Inhoudsopgave 1. Woordenlijst... 3 A. Tellen in het Japans... 3 B. Algemene Begrippen... 3 C. Richtingen en bewegingen...

Nadere informatie

D e G o u d e n H a r t

D e G o u d e n H a r t De Gouden Hart Meditatietechnieken Pagina 1 uit 11 D e G o u d e n H a r t m e d i t a t i e t e c h n i e k e n Meditatie is gewoon Zijn Hieronder staan enige technieken, die onder anderen meditatie en

Nadere informatie

WORKSHOP Maak jouw yoga serie voor thuis!

WORKSHOP Maak jouw yoga serie voor thuis! WORKSHOP Maak jouw yoga serie voor thuis! WWW.LIGHTHOUSEWORKS.NL WORKSHOP Maak jouw yoga serie voor thuis! Deze handleiding is geschreven voor deelnemers van de Yoga Intensive, waar dit document aan de

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

T A I CHI BIJ OUDEREN

T A I CHI BIJ OUDEREN T A I CHI BIJ OUDEREN Laforce Annik Wat is Tai Chi Oorspronkelijk was Tai Chi een vechtkunst die in het oude China werd beoefend. Tegenwoordig wordt Tai Chi minder toegepast als een vorm van zelfverdediging

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Vaak schenkt onze geest geen aandacht aan wat er nu gebeurt, maar denken we na over iets dat gebeurd is of maken we ons zorgen over de toekomst. Dat zorgt ervoor dat

Nadere informatie

Nog even dit. Nieuwe of oude gebieden?

Nog even dit. Nieuwe of oude gebieden? Nog even dit. Evenals vorig jaar zullen we onze reiskosten weer gezamenlijk dragen. Na onze skiweek geven de chauffeurs de gemaakte brandstofkosten aan mij door en delen we het totaalbedrag door het aantal

Nadere informatie

IK EN IK EN DE ANDER.

IK EN IK EN DE ANDER. Hierbij nodigen wij jullie uit voor de workshop IK EN IK EN DE ANDER. Gebaseerd op de principes en uitgangspunten van Rots&Water. Als pleegouder wordt er door de pleegkinderen een groot beroep gedaan op

Nadere informatie

WIJ zijn hier gekomen niet alleen om jullie en alle anderen hier te

WIJ zijn hier gekomen niet alleen om jullie en alle anderen hier te SAMENVATTING VAN DE REDEVOERINGEN GEHOUDEN VOOR DE JEUGD IN SURINAME EN DE NEDERLANDSE ANTILLEN Willemstad, 19 oktober 1955, Oranjestad, 22 oktober 1955. Paramaribo, 5 november t 955 WIJ zijn hier gekomen

Nadere informatie

Taijiquan Theorie. Taijiquan Theorie door Chen Changxing

Taijiquan Theorie. Taijiquan Theorie door Chen Changxing Taijiquan Theorie Taijiquan Theorie door Chen Changxing Dit is een vertaling uit het Engels van de Taijiquan Theorie door Chen Changxing. Soms misschien moeilijk te begrijpen, maar alles zal meer duidelijk

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

(pdf p. 100, München-manuscript plaat 61). Twee openingen aan de linkerkant

(pdf p. 100, München-manuscript plaat 61). Twee openingen aan de linkerkant (pdf p. 100, München-manuscript plaat 61). Twee openingen aan de linkerkant Wanneer jullie beiden naar elkaar toekomen door jullie zwaard krachtig te zwaaien, plaats dan je linkervoet naar voor en hou

Nadere informatie

- Aanvaller linksvoor (hidari) - Verdediger linksvoor (hidari)

- Aanvaller linksvoor (hidari) - Verdediger linksvoor (hidari) 7e KYU GELE BAND BASIS: - junzuki - doorstotende vuistslag, zelfde arm en been voor - gyakuzuki - doorstotende tegengestelde vuistslag - mae geri - voorwaartse trap met bal van de voet - mawashi geri -

Nadere informatie

WEERBAARHEID ZELFVERDEDIGING RUST CH I KATA KARATE ASSERTIVITEIT RITME COMMUNICATIE ONTSPANNING KARATE-JITSU VEILIGHEID SOCIAAL PERSONAL TRAINING

WEERBAARHEID ZELFVERDEDIGING RUST CH I KATA KARATE ASSERTIVITEIT RITME COMMUNICATIE ONTSPANNING KARATE-JITSU VEILIGHEID SOCIAAL PERSONAL TRAINING WEERBAARHEID ZELFVERDEDIGING RUST CH I KATA KARATE ASSERTIVITEIT RITME COMMUNICATIE ONTSPANNING KARATE-JITSU VEILIGHEID SOCIAAL PERSONAL TRAINING ZELFVERTROUWEN KRACHT ANTIAGRESSIE BALANS AUTISME RESPECT

Nadere informatie

Handout Stiltewandeling 6 april 2019

Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Wanneer je samen wandelt, is het heerlijk om samen te praten en van gedachten te wisselen. Dat is heel waardevol. Het is ook een waardevolle ervaring om af te spreken

Nadere informatie

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest.

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest. Tai Chi Balans tussen lichaam en geest. Algemeen Geboren op de eeuwenoude bodem van de Chinese cultuur, absorbeert Wushu (pinyin voor gevechtsport) de smaak voor Chinese klassieke filosofie. Men gebruikt

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie

Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie Wanneer u last heeft van spanning, slaapproblemen en/of stress bieden ontspanningsoefeningen een mogelijke oplossing. 1. Ademhalingsoefening 2a. Visualisatie

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie

Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014

Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014 Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014 Inhoud persmap Persbericht 3 Over taijiquan 4 Over qigong 5 Factsheet wereld taiji en qigong dag 6 2 Zevende editie van de Wereld Taiji en Qigong dag in Antwerpen

Nadere informatie

IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004

IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004 `PRESENTEREN VANUIT EEN ENERGIEVELD VAN RUST` IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004 Waarom heb ik dit gemodelleerd? Ik ben nu ruim 6 jaar werkzaam als sporttrainer, tijdens dit werk sta ik veel voor groepen mensen

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl.

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl. Van de redactie Het is nu alweer een jaar geleden dat we zijn begonnen met deze nieuwsbrief. Er is in het afgelopen sportseizoen veel gebeurt. Veel nieuwe banden, slips en ook natuurlijk niet te vergeten

Nadere informatie

Doordat de bewegingen samen gaan met de adem, creëert de Prithvi Namaskara een diep gevoel van kalmte en stilte.

Doordat de bewegingen samen gaan met de adem, creëert de Prithvi Namaskara een diep gevoel van kalmte en stilte. PRITHVI NAMASKARA Groet aan moeder aarde (een variatie) Het doel van Pritvi Namaskara is om ons weer in contact te brengen met ons eigen centrum. Het voornaamste chakra waar de Groet aan Moeder Aarde op

Nadere informatie

Karate - Wereldoorlog

Karate - Wereldoorlog Karate - Wereldoorlog Inleiding Dit gedeelte van de geschiedenis van het hedendaagse karatedo is voor onze stijlgroepering, het shotokan een belangrijke periode geweest. Tijdens de tweede wereldoorlog

Nadere informatie

Dingeman Coumou www.coumou.nl

Dingeman Coumou www.coumou.nl Inleidende oefeningen voor klassiek gitaar Methode om in de eerste gitaarlessen de juiste houding van de linker en rechter hand te leren. Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Ga er maar zo bij

Nadere informatie

Mushin. Exameneisen Jeugd Aikido. [tiende tot en met zesde kyu]

Mushin. Exameneisen Jeugd Aikido. [tiende tot en met zesde kyu] Exameneisen Jeugd Aikido [tiende tot en met zesde kyu] Introductie Aikido jeugd examens Hieronder vind je een overzicht van de exameneisen voor de jeugd van Aikido Kennemerland. Je begint bij 10e kyu (witte

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

www.muyoha.weebly.com

www.muyoha.weebly.com www.muyoha.weebly.com Tekeningen: Eleonora Levanskya Tekst: Muyoha Bron: Christopher S. Kilham The Five Tibetans: Five Dynamic Exercises for Health, Energy, and Personal Power Healing Arts Press 1994 DE

Nadere informatie

Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen. of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific

Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen. of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific Section Three Skill Development Vrijmaken van geblokkeerde ademhalingswegen bij volwassene die wel of niet bij bewustzijn is Azië/Pacific Uitvoeringsvereiste Demonstreer hoe je een volwassen patiënt die

Nadere informatie

B E W E G I N G VA N U I T J E B A S I S T R A I N I N G S C E N T R U M

B E W E G I N G VA N U I T J E B A S I S T R A I N I N G S C E N T R U M NIN-JUTSU TAI CHI TRAININGEN VOOR KINDEREN WORKSHOPS BEGELEIDING OP INDIVIDUELE BASIS OUDER & KIND ÉÉN OP ÉÉN TRAINING TEAMTRAININGEN T R A I N I N G S C E N T R U M B E W E G I N G VA N U I T J E B A

Nadere informatie

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.!

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.! Ga goed zitten. Aandacht is bij de adem. Ganesh Mantra: Gajananam bhuta ganadi sevitam Kapitya jambu phala chara bhakshanam Uma sutam shoka vinash karakam namami vighneshwara pada pankajam Vertaling: ik

Nadere informatie

YOSEIKAN-JUJUTSU. 1. Kihon goshin jutsu no kata. 2. Yoseikan - Aiki-jutsu Kihon. 3. Yoseikan - Freestyle Kihon. 4. Yoseikan - Grappling Kihon

YOSEIKAN-JUJUTSU. 1. Kihon goshin jutsu no kata. 2. Yoseikan - Aiki-jutsu Kihon. 3. Yoseikan - Freestyle Kihon. 4. Yoseikan - Grappling Kihon YOSEIKAN-JUJUTSU 1. Kihon goshin jutsu no kata 2. Yoseikan - Aiki-jutsu Kihon 3. Yoseikan - Freestyle Kihon 4. Yoseikan - Grappling Kihon 5. Yoseikan - Take down Kihon 6. Yoseikan - Tai sabaki Kihon 7.

Nadere informatie

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website www.act-online.nl) Afsluitende aandachtoefening bij bijeenkomst 1: De start (Hoofdstuk 2) Afsluitende aandachtoefening

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

Wekelijkse Work Out!

Wekelijkse Work Out! Wekelijkse Work Out! Maandag - Conditie Wandeling Dinsdag - Driehoek Push Up Woensdag - Squat Donderdag - De Curl - Up Vrijdag - Boksen Zaterdag - Dips Zondag -Conditie Jumps INTRO Deze work out oefeningen

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand HOOFDSTUK 2 1. Introductie video 2.Houding gitaarspelen linker hand Als we kijken naar de houding van de linkerhand kunnen we het beste er even een A4 papiertje bij pakken. Bij de basis houding voor je

Nadere informatie

De vijf Tibetaanse Riten

De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse riten gebaseerd op Fontein der Jeugd van Peter Kelder. Deze vijf bewegingen, de riten genoemd, activeren en balanceren de meridianen van het lichaam. In combinatie

Nadere informatie

Ruik nu aan de rozijn. Houd de rozijn onder je neus en merk bij elke inademing de geur ervan op. En kijk er nu nog eens naar.

Ruik nu aan de rozijn. Houd de rozijn onder je neus en merk bij elke inademing de geur ervan op. En kijk er nu nog eens naar. Tips en oefeningen voor thuis Mindfulness leert mensen te leven met aandacht en bewust met handelingen en gedachten in het hier en nu om te gaan. Dit kan sommige mensen wat zweverig in de oren klinken,

Nadere informatie

esogetics esogetics ENERGIE REFLECTOR OLIE VO LG E N S P E TE R M A N D E L

esogetics esogetics ENERGIE REFLECTOR OLIE VO LG E N S P E TE R M A N D E L esogetics esogetics GmbH D-666 Bruchsal Hildastr. Tel +9 (0) 00-0 Fax +9 (0) 00- info-de@esogetics.com www.esogetics.com Niederlassung: CH-600 Luzern Hirschmattstr. 6 Tel + (0) 06 Fax + (0) 096 info-ch@esogetics.com

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Buikspiertraining. De spieren aan de binnenkant zijn de transversus abdominus en de multifidus (de diepe rugspieren )

Buikspiertraining. De spieren aan de binnenkant zijn de transversus abdominus en de multifidus (de diepe rugspieren ) Uitgever : Damoi - Kwaï Nummer 71 17de jaargang 3de kwartaal 2014 Buikspiertraining Vervolg vorige editie De Zijkant Zoals je hebt kunnen zien bij de andere oefeningen wordt de zijkant van je buik - de

Nadere informatie

lichaam tastgevoel energielichaam. Wat verstaan we onder het lichaam?

lichaam tastgevoel energielichaam. Wat verstaan we onder het lichaam? Kashmiryoga Bij deze yoga ligt het accent niet op het lichaam en de houdingen zelf, maar op het luisteren naar het lichaam. Het wordt wel de yoga als kunst van het ontspannen genoemd. Door de opeenstapeling

Nadere informatie

Zomerschool Rooi 2014. Mindfulness Qigong. Paul Strijbos

Zomerschool Rooi 2014. Mindfulness Qigong. Paul Strijbos Zomerschool Rooi 2014 Mindfulness Qigong Paul Strijbos 2014, Paul Strijbos Uitgegeven in eigen beheer Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Programmaboekje van gele tot en met bruine gordel

Programmaboekje van gele tot en met bruine gordel Programmaboekje van gele tot en met bruine gordel 1 Beste judoka s en ouders Hierbij vinden jullie de theoretische bundel die gekend moet zijn voor het judoexamen van gele tot en met bruine gordel. Wij

Nadere informatie

Bij alle technieken in de verschillende standen dient er sprake te zijn van een relatie tussen arm c.q. voet, hara en achterste voet.

Bij alle technieken in de verschillende standen dient er sprake te zijn van een relatie tussen arm c.q. voet, hara en achterste voet. SHOTOKAN RYU 1e Dan Exameneisen 1. Kihon 2. Kata 3. Kumite 4. Jiyu Kumite Aandachtspunten voor Dachi, Tsuki, Geri, Uchi en Uke Waza: Bij alle technieken in de verschillende standen dient er sprake te zijn

Nadere informatie

Baduanjin (Acht Brokaten)

Baduanjin (Acht Brokaten) Baduanjin (Acht Brokaten) 1. Duw de handen naar de hemel en reguleer de driewarmer versterkt en balanceert systemen voor ademhaling, hormonen, spijsvertering en eliminatie; brengt extra bloed naar de borstkas

Nadere informatie