PEER INSTRUCTION.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PEER INSTRUCTION."

Transcriptie

1 2/#.VqivaZrhDMs PEER INSTRUCTION

2 WAT? Bij peer instruction overleggen groepen van twee tot vier studenten tijdens een hoorcollege kort met elkaar over een vraag of opdracht die de docent geeft. Om peer instruction effectief in te zetten is er meer nodig dan praat hier even over met je buur. Het is belangrijk aandacht te besteden aan de vraag die je voorlegt, de instructie die je geeft en de organisatie van het peer instruction-moment. HOE? Deze werkvorm volgt een strakke structuur (Nicol & Boyle, 2010): Je start met het stellen van een conceptvraag, ook wel ConcepTest genoemd (Schell, 2012). Dergelijke vraag vaak in de vorm van een meerkeuzevraag stimuleert de studenten tot actief nadenken en lokt discussie uit Studenten krijgen individuele denktijd (1-2 minuten) Studenten geven individueel een antwoord via stemming (bijv. via Poll Everywhere) Je toont de verdeling van de verschillende antwoorden Studenten discussiëren in kleine groepjes over hun antwoorden Studenten herstemmen individueel Je toont de verdeling van de verschillende antwoorden Je legt het juiste antwoord uit of geeft toelichting bij de verschillende antwoordmogelijkheden

3 WAAROM? Naast de vele voordelen van discussies die hier ook gelden, zijn er een aantal specifieke redenen om met PI te werken: Door tijdens de peer discussion in het lokaal rond te lopen en de reacties van studenten te beluisteren, merk je al snel of je studenten de leerstof begrepen hebben. Door afwisseling tussen doceren en discussiemomenten houden studenten hun aandacht gemakkelijker bij de leerstof. Als studenten na de peer discussion een anonieme stem kunnen uitbrengen, zijn ze nog meer gemotiveerd om mee na te denken en een antwoord op de vraag te zoeken. Studenten die met elkaar discussiëren over de leerstof, komen tot een diepere verwerking ervan. Ze leren beargumenteerd redeneren en hun mening verwoorden. Ze ondervinden dat sommige vragen geen eenduidig antwoord hebben, dat hun medestudenten ook niet altijd het goede antwoord kennen en dat fouten maken mag. Na de groepsdiscussie verhoogt het aantal juiste antwoorden en het vertrouwen bij studenten in het juiste antwoord (Smith et al., 2009). Lage drempel: Werken met peer instruction laat je toe om, zelfs in grote groepen, alle studenten aan het denken te zetten. De discussie onder studenten kan als hefboom fungeren voor een plenaire presentatie of discussie achteraf. De peer instructiontechniek heeft met andere woorden een belangrijk drempelverlagend effect. Studenten ervaren het positief en gunstiger voor hun leren (Nicol & Boyle, 2010).

4 AANDACHTSPUNTEN Doceertijd Peer discussie neemt doceertijd af. Vraag je studenten eventueel een deel van de leerstof in zelfstudie te verwerken en de contactmomenten voor te bereiden. Plenair moment Vaste stoelen Vraag studenten tijdens het plenaire feedbackmoment zowel een antwoord als de discussie en redenering van de peer discussie samen te vatten. Ook in aula s met vaste stoelen is PI mogelijk: Vraag studenten eventueel met hun voor- of achterbuur samen te werken. Loop rond Loop zelf rond tijdens de peer discussie. Zo pik je al snel hindernissen en misconcepties van je studenten op. Daar kan je na de sessie eventueel plenair op inpikken. Strakke Timing Leg een strakke timing op. Afspraken Spreek met studenten een teken af dat het einde van de discussie aankondigt.

5 AAN DE SLAG Welke vragen stel je? Het vergt enige aandacht om een opdracht of vraag te ontwerpen die precies de juiste moeilijkheidsgraad heeft. Er zijn verschillende soorten vragen: Je kan peilen naar voorkennis van studenten, naar de mate waarin ze de leerstof begrijpen of kunnen toepassen of naar de beleving van studenten. Eenvoudige, gesloten vragen lokken weinig discussie uit. Leg je studenten eerder complexe en open vragen of problemen voor. Concrete vragen genieten meestal de voorkeur boven meer theoretische vragen. Meerkeuzevragen, cases of vraagstukken lenen zich daar uitstekend toe. Als je het opleidingsonderdeel al enige tijd doceert, dan heb je waarschijnlijk een goed zicht op de misconcepties die er dikwijls bij studenten leven. Het kan interessant zijn om net daarop in te spelen. Je kan ook overwegen je studenten examenvragen van voorgaande jaren voor te leggen. Een bijkomende voordeel daarvan is dat ze de moeilijkheidsgraagd van je cursus en je examen leren kennen. Bij de praktijkvoorbeelden vind je enkele voorbeelden van mogelijke vragen.

6 AAN DE SLAG Welke output verwacht je? Vertel studenten vooraf wat het doel is van de peer discussion. Moeten ze aan het einde van hun discussie een one minute-paper schrijven, een concept map opstellen, hun mening over een onderwerp kunnen formuleren, een vraagstuk oplossen, een theorie toepassen? Zal je hen na afloop vragen een stem uit te brengen of te rapporteren? Hoe gebeurt de rapportering achteraf? Het is niet noodzakelijk de groepjes te laten rapporteren, maar door rapportering vooraf aan te kondigen, stimuleer je participatie. Het feit dat ze bij rapportering niet hun persoonlijke mening verwoorden, maar een antwoord geven dat door het roezemoesgroepje gedragen is, maakt dikwijls dat studenten zich voldoende zelfzeker voelen. Toch blijft het voor veel studenten een uitdaging om te spreken voor een grote groep. In dat geval kan je als docent zelf de antwoorden of oplossingen aanreiken, al dan niet opgebouwd op basis van de studentenreacties die je tijdens de peer discussion kon verzamelen.

7 PRAKTIJKVOORBEELD Peer instruction binnen de Bacheloropleiding Lichamelijke Opvoeding & Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (FABER, KU Leuven) Binnen dit IOO-project werd Peer Instruction ingezet om studenten vanaf het begin te activeren en hun vaardigheid in het hanteren van wetenschappelijke concepten en basisprincipes te bevorderen. Ga naar deze webpagina voor meer informatie over: Het project Het verloop van een les Reflecties van studenten De verschillende vakken waarin peer instruction gebruikt wordt, met voorbeelden van vragen. Meer kadering over het opzet van dit opleidingsonderdeel vind je ook in de BV-databank.

8 PRAKTIJKVOORBEELD Peer Instruction in filosofie en geesteswetenschappen (Monash University) Het doel van dit project was om het gebruik van Peer Instruction te faciliteren en aan te moedigen in filosofie en geesteswetesnchappen in het hoger onderwijs. Op deze website vind je heel wat interessante informatie terug: Tips over het gebruik van PI: Hoe kan je studenten voorbereiden, welke vragen kan je stellen, hoe kan je studenten laten stemmen Hoe kan je een PI hoorcollege ontwerpen? Neem zeker ook eens een kijkje naar Een voorbeeld van PI hoorcollege Soorten vragen die je kan gebruiken Evaluatie door studenten I enjoyed being able to test my knowledge and ability to apply that knowledge right there in the lecture. It also broke up the lecture and gave us something to actively do instead of just passively listening and taking in the information.... I wish more lecturers would use this method - well done! Reflecties van docenten die PI gebruikten

9 MEER WETEN? Aan de University of Strathclyde werd een onderzoek gedaan naar de manier waarop je Peer Instruction kan inzetten. We beschrijven hier kort het onderzoek en de belangrijkste resultaten. Meer informatie kan je in het artikel zelf lezen (klik op de screenshot hieronder om naar het artikel te gaan). Peer Instruction werd op twee verschillende manieren ingezet in een Engineering mechanic class in een eerste jaar (110 studenten). De onderzoekers gingen na hoe studenten deze verschillende werkwijzen percipieerden m.b.t. het begrip van de leerstof en hun motivatie.

10 MEER WETEN? In de tabel hieronder worden de twee werkwijzen beschreven. Het grootste verschil is dat de eerste werkwijze start met een individueel denkmoment, waarna studenten antwoorden op de concept tests, gevolgd door peer discussie. Bij deze methode wordt geen discussie met de volledige groep opgenomen.

11 MEER WETEN? De reacties van studenten vind je samengevat in de tabel hieronder (zie ook artikel vanaf p 466). We lichten de belangrijkste eruit (op de volgende pagina):

12 MEER WETEN? De peer discussie, die in beide werkwijzen aanwezig was, werd zeer positief onthaald. (zie stelling 1, 2, 3). Bijna alle studenten zijn voorstander om eerst individueel na te denken over een vraag, vooraleer er in kleine groepjes over te discussiëren (zie stelling 6), omdat Ze zo geactiveerd worden om eerst na te denken en hun eigen idee te vormen Ze daardoor ook actiever zullen deelnemen aan de groepsdiscussie, waardoor ze ook meer zullen leren over hiaten in hun eigen redenering. Maar: Despite the general agreement that it is better to start the concept test with an individual response, a small number of students in the interviews argued that for very difficult concept questions it might be better tot start with group discussion. De reacties over de klasbrede discussie zijn gemengd: Een aantal studenten vindt het verwarrend om antwoorden van andere studenten te horen, toch zijn er ook studenten die graag antwoorden van andere groepjes horen. Studenten vinden het vooral belangrijk om het juiste antwoord, met de redenering erachter, te krijgen van de docent.

13 REFERENTIES Crouch, C., & Mazur, E. (2001). Peer Instruction: Ten years of experience and results. American Association of Physics Teachers, 69 (9), Gok, Tolga (2012).The Effects of Peer Instruction on Students Conceptual Learning and Motivation. Asia-Pacific Forum on Science Learning and Teaching, 13(1), 17 Mazur, E. (1997). Peer Instruction: A User's Manual. New Jersey: Prentice Hall Nicol, D.J. (2003). Peer Instruction versus Class-wide Discussion in Large Classes: a comparison of two interaction methods in the wired classroom. Studies in Higher Education, 28 (4),

VRAGEN STELLEN.

VRAGEN STELLEN. http://www.wetenschapaandestroom.be/plasmas-fusieenergie-2/#.vqivazrhdms http://www.wetenschapaandestroom.be/plasmas-fusie-energie- 2/#.VqivaZrhDMs VRAGEN STELLEN WAT? Door vragen te stellen stimuleer

Nadere informatie

Pre- class ques2ons. Waarom veranderen? Pre- class ques2ons in. Ge#ng Students to Do the Reading

Pre- class ques2ons. Waarom veranderen? Pre- class ques2ons in. Ge#ng Students to Do the Reading Pre- class ques2ons Ge#ng Students to Do the Reading Johan Van den Bossche Waarom veranderen? Pre- class ques2ons in Peer Instruc2on (PI) Just in Time Teaching (JITT) Voorbereiden oefeningenlessen 1 Impact

Nadere informatie

Jan Velghe Universiteit Gent 27/09/2016 DIRECTIE ONDERWIJSAANGELEGENHEDEN AFDELING ONDERWIJSKWALITEITSZORG FLIPPED CLASSROOM

Jan Velghe Universiteit Gent 27/09/2016 DIRECTIE ONDERWIJSAANGELEGENHEDEN AFDELING ONDERWIJSKWALITEITSZORG FLIPPED CLASSROOM DIRECTIE ONDERWIJSAANGELEGENHEDEN AFDELING ONDERWIJSKWALITEITSZORG FLIPPED CLASSROOM Jan Velghe - 27/09/2016 1 AANDACHT TIJDENS EEN LES De aandacht van de studenten verslapt na gemiddeld 20 minuten aandacht

Nadere informatie

Blackboard: Discussion Board (Vraag en Antwoord) inzetten om inhoudelijke discussies te stimuleren vóór een hoorcollege

Blackboard: Discussion Board (Vraag en Antwoord) inzetten om inhoudelijke discussies te stimuleren vóór een hoorcollege 1 Blackboard: Discussion Board (Vraag en Antwoord) inzetten om inhoudelijke discussies te stimuleren vóór een hoorcollege Wat voor type vragen zou ik kunnen stellen, om een inhoudelijke discussie onder

Nadere informatie

Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education

Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education Inger Anneberg, anthropologist, post doc, Aarhus University, Department of Animal Science Jesper Lassen, sociologist, professor, University

Nadere informatie

Together Everyone Achieves More

Together Everyone Achieves More Together Everyone Achieves More dr. Evelien Opdecam Prof. dr. Patricia Everaert Faculteit Economie en Bedrijfskunde Coöperatief leren Contributie Waarom? Wat? Hoe concreet aangepakt? Evaluatie: Ervaringen

Nadere informatie

Excursie en bedrijfsbezoek

Excursie en bedrijfsbezoek WAT? Een excursie of een bedrijfsbezoek is een werkvorm die de link legt tussen wat behandeld wordt in de leslokalen en een realistische context. Het gaat om leren uit eerste hand ervaring. Denken en doen

Nadere informatie

Inleiding. In- class vragen: ideeën vanuit het onderwijsproject Adap%eve hoorcolleges 05/03/12. Verwerking info. student. Hoorcollege.

Inleiding. In- class vragen: ideeën vanuit het onderwijsproject Adap%eve hoorcolleges 05/03/12. Verwerking info. student. Hoorcollege. In- class vragen: ideeën vanuit het onderwijsproject Adap%eve hoorcolleges Geraldine Clarebout m.m.v. Lien Van der Meeren Centrum voor InstrucFepsychologie en technologie Subfaculteit Psychologie en Pedagogische

Nadere informatie

Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL. Sylvia Moes

Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL. Sylvia Moes Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL Sylvia Moes Beyond recorded lectures www.rec-all.info Case studies REC:all > REC:all (november 2011-november 2013) > Moving beyond recorded lectures > In

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Thema 1: Het leren (bevorderen) 19

Thema 1: Het leren (bevorderen) 19 I nhoud Voorwoord 5 Inleiding 15 Thema 1: Het leren (bevorderen) 19 1 Het leerproces van studenten 21 1.1 Waarom het leerproces van studenten? 21 1.2 Het leerproces volgens Biggs 22 1.3 Leeractiviteiten

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

ICT in het onderwijs

ICT in het onderwijs ICT in het onderwijs Wilfred Rubens DNA-middag, Interstudie NDO Foto: turtlemom_nancy Bron: Digital Birmingham Technologische ontwikkelingen (o.a. breedband) + inzichten in didactiek = potentie voor onderwijs

Nadere informatie

Marlies Baeten Centrum voor Professionele Opleiding en Ontwikkeling en Levenslang Leren

Marlies Baeten Centrum voor Professionele Opleiding en Ontwikkeling en Levenslang Leren STIMULEREN VAN LEREN IN STUDENTGERICHTE LEEROMGEVINGEN? Marlies Baeten Centrum voor Professionele Opleiding en Ontwikkeling en Levenslang Leren Probleemgestuurd leren Projectonderwijs Casusgebaseerd onderwijs

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Docent Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en leerlingen

Nadere informatie

Vergelijken met de theorie Beoordelen en waarderen van eigen denkbeelden en aanpak aan de hand van theorie

Vergelijken met de theorie Beoordelen en waarderen van eigen denkbeelden en aanpak aan de hand van theorie FEEDBACK FORMULEREN & STRUCTUREREN Andries Vroegrijk 6 juni 2014 Programma Introductie Oefening feedback geven Video Overleg Feedback Vergelijken met de theorie Beoordelen en waarderen van eigen denkbeelden

Nadere informatie

Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher

Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher Consultant Education Sick Pupils Educational Service Centre University Medical Centre The Netherlands

Nadere informatie

Testplan Module 12: Bachelor assignment ( )

Testplan Module 12: Bachelor assignment ( ) Testplan Module 12: Bachelor assignment (201500466) BSc Chemical Engineering, academic year: 2017-2018 Module information Module examiners Module parts EC Gardeniers, Bouwmeester, Betlem, Huskens, Brilman,

Nadere informatie

OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE BÈTAVAKKEN

OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE BÈTAVAKKEN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE BÈTAVAKKEN Bijeenkomst 1 19 maart 2018 INTRODUCTION TO CULTURE AND DIVERSITY 2 Actieve starter Op tafel ligt een envelop met kaartjes Bekijk ze en ga er mee aan de slag Maak

Nadere informatie

Rekenen: ook in de andere vmbo vakken

Rekenen: ook in de andere vmbo vakken Rekenen: ook in de andere vmbo vakken verdiepingsconferenties Freudenthal Instituut Korte inhoud werkgroep Het onderhouden en uitbreiden van rekenvaardigheden is een belangrijk thema in klas 3 en 4 van

Nadere informatie

Feedback op Toetsen. Renske de Kleijn. Onderwijskundig onderzoeker en adviseur Centrum voor Onderwijs en Leren - UU. 5 april 2016

Feedback op Toetsen. Renske de Kleijn. Onderwijskundig onderzoeker en adviseur Centrum voor Onderwijs en Leren - UU. 5 april 2016 Feedback op Toetsen Renske de Kleijn Onderwijskundig onderzoeker en adviseur Centrum voor Onderwijs en Leren - UU 5 april 2016 Overzicht 1. Kies een toets 2. De kracht van feedback 3. Verklaringen voor

Nadere informatie

Modulebeschrijving voor MOD1

Modulebeschrijving voor MOD1 Modulebeschrijving voor MOD1 Fontys Venlo Afd. informatica 12 april 2013 Samenvatting 1 Identificatie Module Modeling 1 ProgressCode MOD1 Docenten Ferd van Odenhoven Afdeling Fontys Hogeschool Techniek

Nadere informatie

Effectieve maatregelen

Effectieve maatregelen Effectieve maatregelen In het taal- en rekenonderwijs Pieter Danes 27 maart 2012 Bijeenkomst Taal in mbo 01-11-2011 Presentatie toen: Van Anja Schaafsma (ROC Mondriaan) Over effectief onderwijs Presentatie

Nadere informatie

Speakers Corners : book history-science-talents

Speakers Corners : book history-science-talents Speakers Corners : book history-science-talents type of feedback - pupil/pupil - pupil /teacher - teacher /pupil - class/pupil X X X X TASK level PROCESS level Self regulation Self level introduction-

Nadere informatie

BA 3 Pol PoWe_13-14_Leiden_BA_33_Pol_Part_Dem_Ennser-Jedenastik (6443PPD13) No. of responses = 14

BA 3 Pol PoWe_13-14_Leiden_BA_33_Pol_Part_Dem_Ennser-Jedenastik (6443PPD13) No. of responses = 14 BA Pol PoWe_-_Leiden_BA Pol_Part_Dem_Ennser-Jedenastik (6PPD) No. of responses = Survey Results Legend Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean Question text Left pole % % Right pole n=amount av.=mean

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

OnzeLes Samen met leerlingen elke dag een beetje beter Mei 2016

OnzeLes Samen met leerlingen elke dag een beetje beter Mei 2016 OnzeLes Samen met leerlingen elke dag een beetje beter Mei 2016 AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht Overzicht Doel sessie

Nadere informatie

KATHO-Cahier: Activerende hoorcolleges: de traditie herdacht

KATHO-Cahier: Activerende hoorcolleges: de traditie herdacht Auteurs: KATHO-Cahier: Activerende hoorcolleges: de traditie herdacht Prof. Dr. M. Clement*, E. Laga*, S. Creten * Verantwoordelijken onderwijskundige vorming, Dienst Universitair Onderwijs, K.U.Leuven

Nadere informatie

Ik kom er soms tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet bij mij heb of niet compleet

Ik kom er soms tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet bij mij heb of niet compleet 1 2 3 4 MATERIAL PREPARING LESSON ATTITUDE TOWARD WORK Ik kom er vaak tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet bij mij heb Ik kom er soms tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet

Nadere informatie

Een experiment met een didactiek die betere toetsresultaten moet opleveren. Metacognitieve vaardigheden Wilbert van der Heul

Een experiment met een didactiek die betere toetsresultaten moet opleveren. Metacognitieve vaardigheden Wilbert van der Heul Een experiment met een didactiek die betere toetsresultaten moet opleveren Metacognitieve vaardigheden Wilbert van der Heul Inleiding 00-10 Voorstellen: afhankelijk van de grote van de groep ieder persoonlijk?

Nadere informatie

HOERA, een meisje Ondertitel: Analyseren

HOERA, een meisje Ondertitel: Analyseren HOERA, een meisje Ondertitel: Analyseren 1. Inleiding Aan de hand van een concept cartoon verdiepen leerlingen zich in de vraag hoe het komt dat een meisje een meisje is. Een concept cartoon is een visuele

Nadere informatie

Amsterdam University of Applied Sciences. Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons Kruit, P.M. Link to publication

Amsterdam University of Applied Sciences. Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons Kruit, P.M. Link to publication Amsterdam University of Applied Sciences Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons Kruit, P.M. Link to publication Citation for published version (APA): Kruit, P. (2012). Leren redeneren en

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

Mastering tools: activeren van eerstejaars d.m.v. online huistaakjes

Mastering tools: activeren van eerstejaars d.m.v. online huistaakjes Outline 1. Wat is Mastering Physics? Mastering tools: activeren van eerstejaars d.m.v. online huistaakjes Mieke De Cock Walter Lauriks 2. Implementatie - 1 ste fase Ba - 1 ste fase Ba Farmaceutische wetenschappen

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting

Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting Departement Technische Wetenschappen - Opleidingen Elektrotechniek, Bouw en Logistiek Academiejaar 2009-2010 Inhoud 1 Situering same-age-in-class

Nadere informatie

CST: Leergroep rond samenwerkend leren via on line discussiegroepen

CST: Leergroep rond samenwerkend leren via on line discussiegroepen CST: Leergroep rond samenwerkend leren via on line discussiegroepen Tammy Schellens & Bram De Wever Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Hoe gebruiken we online discussiegroepen als didactische werkvorm?

Nadere informatie

11/8/2016. Academisch Schrijven in het curriculum. Opzet van deze bijeenkomst. Academisch schrijven. Toepassing in curriculum.

11/8/2016. Academisch Schrijven in het curriculum. Opzet van deze bijeenkomst. Academisch schrijven. Toepassing in curriculum. Academisch Schrijven in het curriculum Dr N. Saab, ICLON, Dr Ph. Dol, Academisch Talencentrum, Dr. J.A. Mol, Faculteit der Archeologie Opzet van deze bijeenkomst Interactief: 1. Wij geven enkele voorbeelden

Nadere informatie

WHAT S IN A BLEND? Studiedag 6 december 2012. Piet Bonte, KU Leuven Kulak

WHAT S IN A BLEND? Studiedag 6 december 2012. Piet Bonte, KU Leuven Kulak WHAT S IN A BLEND? Studiedag 6 december 2012 Piet Bonte, KU Leuven Kulak Tijdens deze sessie wordt gebruik gemaakt van de app ResponseWare (IOS/Google Play) Synoniemen Audience Response System (ARS) Student

Nadere informatie

Mondeling versus schriftelijk examen

Mondeling versus schriftelijk examen Mondeling versus schriftelijk examen Omschrijving Een mondeling examen is een evaluatievorm waarbij aan de hand van een gesprek tussen de examinator en de student wordt nagegaan in welke mate de student

Nadere informatie

Competentiegerichte feedback van studenten

Competentiegerichte feedback van studenten Competentiegerichte feedback van studenten SOK 5 juni 2015 Hallo, mijn naam is Jesse Verleije SOK-congres 5 juni 2015 1 Op de agenda Het belang van de juiste vragen De vragen die KdG haar studenten en

Nadere informatie

EUROPEAN SCHOOLNET ACADEMY SCHOOL EDUCATION GATEAWAY TEACHER ACADEMY

EUROPEAN SCHOOLNET ACADEMY SCHOOL EDUCATION GATEAWAY TEACHER ACADEMY EUROPEAN SCHOOLNET ACADEMY SCHOOL EDUCATION GATEAWAY TEACHER ACADEMY HOE WE DOCENTEN IN HEEL EUROPA ONDERSTEUNEN Koen Glotzbach koen.glotzbach@eun.org Junior Communication officer @ EUN Academy 22 September

Nadere informatie

DIGITALE MEDIA EN HET ONDERWIJS LIESBETH NEESKENS

DIGITALE MEDIA EN HET ONDERWIJS LIESBETH NEESKENS DIGITALE MEDIA EN HET ONDERWIJS LIESBETH NEESKENS 1 PROGRAMMA VOOR VANDAAG 1. Doelen en inleiding 2. Criteria voor (multi)media presentatie vaststellen 3. Wat is de theorie? 4. (Bestaand) filmmateriaal

Nadere informatie

Nieuwsbrief 23 december Beste ouders/ verzorgers,

Nieuwsbrief 23 december Beste ouders/ verzorgers, Nieuwsbrief 23 december 2016 Beste ouders/ verzorgers, Uitgaan na de kerstvakantie Niet vergeten: na de kerstvakantie komen alle kinderen met hun groepsleerkracht naar buiten om 14.00 uur. Naschoolse activiteiten

Nadere informatie

Group work to study a new subject.

Group work to study a new subject. CONTEXT SUBJECT AGE LEVEL AND COUNTRY FEATURE OF GROUP STUDENTS NUMBER MATERIALS AND TOOLS KIND OF GAME DURATION Order of operations 12 13 years 1 ste year of secundary school (technical class) Belgium

Nadere informatie

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het 5 werkdagen kan duren voordat uw taalniveau beoordeeld is.

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het 5 werkdagen kan duren voordat uw taalniveau beoordeeld is. - Instructie Deze toets heeft als doel uw taalniveau te bepalen. Om een realistisch beeld te krijgen van uw niveau,vragen we u niet langer dan één uur te besteden aan de toets. De toets bestaat uit twee

Nadere informatie

Creatief onderzoekend leren

Creatief onderzoekend leren Creatief onderzoekend leren De onderwijskundige: Wouter van Joolingen Universiteit Twente GW/IST Het probleem Te weinig bèta's Te laag niveau? Leidt tot economische rampspoed. Hoe dan? Beta is spelen?

Nadere informatie

Programma Ontwerp OMOOC

Programma Ontwerp OMOOC Programma Ontwerp OMOOC Clara Wiegel & Rita Kuppens Gemeente Amsterdam Design thinking is going on an expedition, without a map, without even knowing the destination. But with the confidence that you ll

Nadere informatie

Inhoud. 1. Mogelijkheden en type vragen in Poll Everywhere 2. Van start gaan met Poll Everywhere

Inhoud. 1. Mogelijkheden en type vragen in Poll Everywhere 2. Van start gaan met Poll Everywhere Poll Everywhere Inhoud 1. Mogelijkheden en type vragen in Poll Everywhere 2. Van start gaan met Poll Everywhere o o o o Inloggen Vragen aanmaken Vragen groeperen Editeren van vragen o Iconen die gebruikt

Nadere informatie

De complexe vaardigheid van formatief toetsen in de praktijk

De complexe vaardigheid van formatief toetsen in de praktijk De complexe vaardigheid van formatief toetsen in de praktijk Cindy Poortman, c.l.poortman@utwente.nl Project InformED, m.m.v. Kim Schildkamp, Christel Wolterinck, Jitske de Vries, Adrie Visscher (UT),

Nadere informatie

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE ARTISTIEK ONDERZOEK MASTER KUNSTEDUCATIE Willem de Kooning Academie Piet Zwart Instituut te Rotterdam april 2012 Marieke van der Hoek-Vijfvinkel begeleiding: Annette Krauss - MaikoTanaka ? KUNST ONDERZOEK

Nadere informatie

ILL-STRUCTURED OPDRACHTEN

ILL-STRUCTURED OPDRACHTEN ILL-STRUCTURED OPDRACHTEN voor context gericht onderwijs Lenie Kneppers Wat is een ill-structured opdracht? Opdracht is gesitueerd in een context: een voor leerlingen herkenbare, specifieke situatie of

Nadere informatie

Geheugenstrategieën, Leerstrategieën en Geheugenprestaties. Grace Ghafoer. Memory strategies, learning styles and memory achievement

Geheugenstrategieën, Leerstrategieën en Geheugenprestaties. Grace Ghafoer. Memory strategies, learning styles and memory achievement Geheugenstrategieën, Leerstrategieën en Geheugenprestaties Grace Ghafoer Memory strategies, learning styles and memory achievement Eerste begeleider: dr. W. Waterink Tweede begeleider: dr. S. van Hooren

Nadere informatie

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Woordkennis 1 Bestuderen Hoe leer je 2000 woorden? Als je een nieuwe taal wilt spreken en schrijven, heb je vooral veel nieuwe woorden nodig. Je

Nadere informatie

Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive. Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive

Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive. Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive 1 Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive Femke Boom Open Universiteit Naam student: Femke Boom Studentnummer: 850762029 Cursusnaam: Empirisch afstudeeronderzoek:

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Leerlingen Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en

Nadere informatie

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten.

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten. SUCCESVOL LEREN Tips voor studenten www.goleweb.eu Je krijgt de kans om de Lemo-vragenlijst in te vullen op www.goleweb.eu. Na deelname krijg je persoonlijke feedback over jouw motivatie en leervaardigheden.

Nadere informatie

Projectleider, e-learning adviseur, blogger

Projectleider, e-learning adviseur, blogger Projectleider, e-learning adviseur, blogger Projectleider, e-learning adviseur, blogger Programma Blended learning? Vormen van blended learning Praktijkvoorbeelden blended learning De mix maken Blended

Nadere informatie

PeerWise Studentenhandleiding.

PeerWise Studentenhandleiding. PeerWise Studentenhandleiding Educate-itbalie@uu.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Wat is PeerWise? 3 2 Hoe maak ik als student een account aan in PeerWise? 3 3 Aan de slag in PeerWise 3 4 Hoe formuleer je

Nadere informatie

DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten

DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten les re id mijn les voor Ik bere r Ik geef InLeIDInG PraKtIJKGerICHt CoMPetentIeGerICHt arbeidsmarktgericht Ik evalueer KwaLIteItsGerICHt Vier begrippen die de SYNTRA-opleidingen

Nadere informatie

Formatief toetsen: Randvoorwaarden & concrete handvaten voor in de klas

Formatief toetsen: Randvoorwaarden & concrete handvaten voor in de klas Formatief toetsen: Randvoorwaarden & concrete handvaten voor in de klas Kim Schildkamp Contact: k.schildkamp@utwente.nl Programma Formatief toetsen Voorwaarden voor formatief toetsen Voorbeelden van technieken

Nadere informatie

User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 4

User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 4 User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 4 Agenda! Algemene Feedback lesweek 3 opdracht! Reflectie oefening: Hoe gaat het tot nu toe?! Persona oefening! Lesweek 4 opdracht: Een werkdag uit

Nadere informatie

Meerkeuze-examen. 1 http://www.studielicht.be. Inhoud

Meerkeuze-examen. 1 http://www.studielicht.be. Inhoud Meerkeuze-examen Inhoud Hoe ziet een meerkeuze-examen eruit?... 1 Hoe bereid ik me voor op een meerkeuze-examen?... 1 Hoe pak ik een meerkeuzevraag aan?... 2 Hoe werk ik met het antwoordformulier?... 3

Nadere informatie

Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems

Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems Frans Mofers Nederland cursusmateriaal & CAA's alle cursusmateriaal vrij downloadbaar als PDF betalen voor volgen cursus cursussite

Nadere informatie

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars.

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. Auteur: Anneke Lucassen Zelfevaluatie begeleiden bij zelfstandig

Nadere informatie

Pilot 2: SMS2Vote. Universiteit Maastricht. Studenten Aantal Ca 500 Ronde 2 Datum uitvoering September Introductie van de pilot.

Pilot 2: SMS2Vote. Universiteit Maastricht. Studenten Aantal Ca 500 Ronde 2 Datum uitvoering September Introductie van de pilot. Pilot 2: SMS2Vote Pilot Naam SMS2Vote Instelling Universiteit Maastricht Vak naam QM1 Studenten Aantal Ca 500 Ronde 2 Datum uitvoering September 2010 Variant Live interactie Contactpersoon Gwen Noteborn

Nadere informatie

Concept Cartoons. Ed van den Berg, Kenniscentrum Hogeschool van Amsterdam en VU EWT Noord-Holland en Flevoland

Concept Cartoons. Ed van den Berg, Kenniscentrum Hogeschool van Amsterdam en VU EWT Noord-Holland en Flevoland Concept Cartoons Ed van den Berg, Kenniscentrum Hogeschool van Amsterdam en VU EWT Noord-Holland en Flevoland Doelen wetenschap en techniekonderwijs Inhoud: Biologie, natuurkunde, scheikunde, techniek,

Nadere informatie

Visie op de optimale inzet van kennis voor de samenleving. André van der Zande, DG RIVM

Visie op de optimale inzet van kennis voor de samenleving. André van der Zande, DG RIVM Visie op de optimale inzet van kennis voor de samenleving André van der Zande, DG RIVM Inhoud 1. Sociaal robuuste kennis 2. Triple Helix en policy window van Kingdon 3. Casus Volksgezondheid Toekomst Verkenning

Nadere informatie

Leeratelier: Actief studeren deel 2

Leeratelier: Actief studeren deel 2 Leeratelier: Actief studeren deel 2 Doel: Aanleren en inoefenen van belangrijke studievaardigheden Wie: Leercoach naam (e-mailadres) Hoe: Met behulp van presentaties en oefeningen Wanneer: data 2.4 Diepere

Nadere informatie

Studentenhandleiding Peerwise

Studentenhandleiding Peerwise Studentenhandleiding Peerwise Inleiding In deze handleiding wordt uitgelegd wat Peerwise is, hoe je als student een account aanmaakt en hoe je vervolgens aan de slag gaat met het werken in Peerwise. Wat

Nadere informatie

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics ALGEMEEN Het inrichten van een ICT Beheerorganisatie is een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Het resultaat is afhankelijk van veel aspecten.

Nadere informatie

Differentiëren ontrafeld

Differentiëren ontrafeld Differentiëren ontrafeld vijf principes voor het optimaal omgaan met verschillen Trynke Keuning & Marieke van Geel Je wilt natuurlijk je onderwijs optimaal inrichten voor al deze leerlingen Dat noemen

Nadere informatie

International Leiden Leadership Programme

International Leiden Leadership Programme International Leiden Leadership Programme Information Evening 1 November 2016 Universiteit Leiden.. LLP Programme team Menno Mennes Lucille Brakefield Janna van Helden Ratna Lachmansingh Programme Bij

Nadere informatie

Feedbacktool. Feestelijke lancering op het SOK-congres. De theorie. Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T >

Feedbacktool. Feestelijke lancering op het SOK-congres. De theorie. Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T > Feedbacktool Feestelijke lancering op het SOK-congres Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T 02 894 74 70 > www.scholierenkoepel.be De theorie > 1 Onderzoek 1: leerkrachten zijn de sleutel Invloed op schoolprestaties

Nadere informatie

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat Opdracht Formatief evalueren met digitale tools Inleiding Niet alleen de resultaten tellen, het leerproces zelf is minstens zo belangrijk. Bij formatief evalueren willen alle betrokkenen bij het leerproces

Nadere informatie

De kracht van (formatieve) toetsing

De kracht van (formatieve) toetsing De kracht van (formatieve) toetsing RU-onderwijsdag 29 okt 2015 Marc Vorstenbosch Testing rules learning (1) In de experimentele groep werden steeds vragen gesteld Studenten antwoordden met clickers (shakespeak

Nadere informatie

De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een. Vaste Relatie

De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een. Vaste Relatie De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een Vaste Relatie The Association between Daily Stress, Emotional Intimacy and Affect with Partners in a Commited

Nadere informatie

5-point scale: Strongly disagree OOOOO Strongly agree O No opinion / n.a. Zeer mee oneens OOOOO Zeer mee eens O Geen mening / n.v.t.

5-point scale: Strongly disagree OOOOO Strongly agree O No opinion / n.a. Zeer mee oneens OOOOO Zeer mee eens O Geen mening / n.v.t. 5-point scale: Strongly disagree OOOOO Strongly agree O No opinion / n.a. Zeer mee oneens OOOOO Zeer mee eens O Geen mening / n.v.t. Active learning The following questions are about active learning. In

Nadere informatie

Verschil in Perceptie over Opvoeding tussen Ouders en Adolescenten en Alcoholgebruik van Adolescenten

Verschil in Perceptie over Opvoeding tussen Ouders en Adolescenten en Alcoholgebruik van Adolescenten Verschil in Perceptie over Opvoeding tussen Ouders en Adolescenten en Alcoholgebruik van Adolescenten Difference in Perception about Parenting between Parents and Adolescents and Alcohol Use of Adolescents

Nadere informatie

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen?

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? De firewall van de Speedtouch 789 (wl) kan niet volledig uitgeschakeld worden via de Web interface: De firewall blijft namelijk op stateful staan

Nadere informatie

Extra proeven piloot student polytechniek of sociale en militaire wetenschappen

Extra proeven piloot student polytechniek of sociale en militaire wetenschappen Extra proeven piloot student polytechniek of sociale en militaire wetenschappen Individuele psychotechnische proeven officier Collectieve psychotechnische proeven officier Grondige kennis van de eerste

Nadere informatie

Programmaoverzicht Bachelor Open dag

Programmaoverzicht Bachelor Open dag Programmaoverzicht Bachelor Open dag 11 2017 Ronde en tijd Openingsronde 09.00-09.30 uur Sessies en activiteiten Waarom Tilburg University? Informatiesessie met de rector magnificus en een student van

Nadere informatie

Motiveren tot studeren. Eduardo Hermsen & Lisa Gommer (OD / CTW / CEE) 26 juni 2015

Motiveren tot studeren. Eduardo Hermsen & Lisa Gommer (OD / CTW / CEE) 26 juni 2015 Motiveren tot studeren Eduardo Hermsen & Lisa Gommer (OD / CTW / CEE) 26 juni 2015 3TU.CEE Samenwerking tussen 3TU Perry den Brok / Chantal Brans (TU/e) Aldert Kamp / Renate Klaassen (TUD) Jan van der

Nadere informatie

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten HUMANE WETENSCHAPPEN 1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten Inleiding Vanuit de pedagogische begeleidingsdienst pleiten we om leerlingen mee te voeren in rijke en gevarieerde leeromgevingen.

Nadere informatie

Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 28, 29 en 30 juni 2017 te Antwerpen

Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 28, 29 en 30 juni 2017 te Antwerpen Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 8, 9 en 0 juni 017 te Antwerpen Melline Huiskamp (Iselinge Hogeschool), Emmy Vrieling (Open Universiteit) en Iwan Wopereis (Open Universiteit) Titel: Waardevol

Nadere informatie

0515 DUTCH (FOREIGN LANGUAGE)

0515 DUTCH (FOREIGN LANGUAGE) UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education MARK SCHEME for the May/June 2011 question paper for the guidance of teachers 0515 DUTCH (FOREIGN

Nadere informatie

Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch

Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch Bottlenecks in Independent Learning: Self-Regulated Learning, Stress

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR LEERLINGEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL

Nadere informatie

Een Les Omvormen naar de Onderwijsmethode Probleemgestuurd Onderwijs (PGO)

Een Les Omvormen naar de Onderwijsmethode Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) Een Les Omvormen naar de Onderwijsmethode Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) 1. De theorie in een notendop Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) is gebaseerd op het Constructivisme (Loyens, Kirschner, & Paas,

Nadere informatie

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN HET DOEL VAN DEZE LEZING - Wat is formatief toetsen - De relatie tot bijvoorbeeld SRL en motivatie - Introduceren

Nadere informatie

VOORBEELD. Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst. Naam docent: Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen

VOORBEELD. Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst. Naam docent: Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst Een terugkoppeling ten behoeve van uw professionele ontwikkeling Naam docent: VOORBEELD Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen juli 2016 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE. Jaap van den Berg, MSc. Kiek van der Putte, MSc.

FYSIOTHERAPIE. Jaap van den Berg, MSc. Kiek van der Putte, MSc. FYSIOTHERAPIE Jaap van den Berg, MSc. Kiek van der Putte, MSc. WAT GA JE IN DEZE WORKSHOP DOEN EN WAT KRIJG JE TE HOREN? Doen: - de stappen in Team Based Learning (TBL); - IRAT - TRAT - Appeal Kiek van

Nadere informatie

WORKSHOP LET S PLAY FIRION 8 DECEMBER 2015

WORKSHOP LET S PLAY FIRION 8 DECEMBER 2015 WORKSHOP LET S PLAY FIRION 8 DECEMBER 2015 Referenties Almarode, J., & Almarode, D. (2008). Energizing students. Science Teacher, 75 (9), 32-35. Dirkse-Hulscher, S., & Talen, A. (2007). Het groot werkvormenboek.

Nadere informatie

Slidecasts: opnametechnieken en toepassingen in de Blended en Flipped classroom

Slidecasts: opnametechnieken en toepassingen in de Blended en Flipped classroom Slidecasts: opnametechnieken en toepassingen in de Blended en Flipped classroom KnowVU bijeenkomst Feb 2016 Dr. Maikel Wijtmans Division of Medicinal Chemistry, Dept. of Chemistry & Pharmaceutical Sciences,

Nadere informatie

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk)

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Christine Prast, onderwijskundige Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Vooraf Onderwijskundig kader waarbinnen herontwerp plaatsvond Uitgangspunt bij het hier

Nadere informatie

DKJL PPOZO deel 3 27 januari 2016 Nienke Bakker

DKJL PPOZO deel 3 27 januari 2016 Nienke Bakker DKJL PPOZO deel 3 27 januari 2016 Nienke Bakker 1 De opbouw van de middag Hoe gaat het? -Coachende procesfeedback - Een geschikte stelling Geschikte subvragen -Het leiden van een debat - Ontwerp je eigen

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie in het SO: élke leerling doet ertoe! Inspiratiedag M-decreet Bolle Lien & Ouahab Amal

Binnenklasdifferentiatie in het SO: élke leerling doet ertoe! Inspiratiedag M-decreet Bolle Lien & Ouahab Amal Binnenklasdifferentiatie in het SO: élke leerling doet ertoe! Inspiratiedag M-decreet 25-11-2016 Bolle Lien & Ouahab Amal Bekend benieuwd bewaard Noteer op de post-its en hang die aan het bord Bekend:

Nadere informatie

Q-rapportage Maritieme Techniek

Q-rapportage Maritieme Techniek Q-rapportage Maritieme Techniek Jaar 3, Q4, 2013-2014 Inhoud 1. Slaagpercentages van de kwartaalvakken 2. Aandachtspunten kwartaal algemeen 3. Aandachtspunten per vak & reactie docent en opleidingsdirectie

Nadere informatie

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet 1 Free time! read a Stel je hebt een dag vrij van school. Schrijf op wat je dan gaat doen. b Lees de tekst en schrijf op welke dingen Brian en Brenda voorstellen om te doen op een vrije dag. Free time

Nadere informatie

SOL. SOL self-organised learning

SOL. SOL self-organised learning SOL self-organised learning SOL is een didactisch concept waarin verschillende moderne methoden op een nieuwe manier gebruikt worden. Essentieel is dat SOL het leren combineert met doceren met als achterliggende

Nadere informatie