F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 1"

Transcriptie

1 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 1 INHOUD VOORWOORD Hogere Graad - Specialisatie Graad Deeltijds Kunstonderwijs Studierichting Beeldende Kunst algemeen gedeelte Leerplan DEEL 1 DEEL 2 DEEL 3 ONTWIKKELINGSGEBIEDEN RICHTLIJNEN HET CONCRETE LEERPLAN specifiek gedeelte (aparte bundels per optie) BEELDHOUWKUNST SCHILDERKUNST TEKENKUNST BIJLAGE 1 BIJLAGE 2 BIJLAGE 3 BIJLAGE 4 BEGRIPPENKADER OVERZICHT VAN DIVERSE TECHNIEKEN VOORBEELDSCHEMA S BIBLIOGRAFIE

2 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 2 DEEL 3 HET CONCRETE LEERPLAN specifiek gedeelte (aparte bundels) BEELDHOUWKUNST SCHILDERKUNST TEKENKUNST 3.1 INLEIDING (p. 2) 3.2 OPTIEVAKKEN SAA (p. 3) Optievak Specifiek Artistiek Atelier (SAA) Beeldhouwkunst Hogere Graad (p. 5) Optievak Specifiek Artistiek Atelier (SAA) Beeldhouwkunst Specialisatiegraad (p. 9) Werkvelden (p. 12) Infrastructuur en middelen (p. 20) 3.3 ANDERE VERPLICHTE OPTIEVAKKEN (p. 21) Andere Verplichte Optievakken Hogere Graad. A. Kunstgeschiedenis Andere Verplichte Optievakken Specialisatiegraad. A. Bijzondere Kunstgeschiedenis. B. Keuzeatelier. 3.4 (niet verplichte) FACULTATIEVE VAKKEN (p. 22) Facultatieve vakken Hogere Graad. A. Digitale Beeldverwerking. B. Informatica. C. Nederlands. D. Tekenen Facultatieve vakken Specialisatiegraad. A. Digitale Beeldverwerking. B. Nederlands. C. Tekenen. 3.5 INFRASTRUCTUUR EN MIDDELEN (verplichte en facultatieve vakken) (p. 22)

3 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/ INLEIDING Dit deel, deel III, beslaat het concrete leerplan van één van de opties in de Hogere Graad (HG) en Specialisatiegraad (SG): Beeldhouwkunst. Het is nuttig voorafgaand de delen I en II - die eerder theoretische, pedagogisch-didactische delen zijn - even door te lezen. Deze delen vormen: de neerslag van de gedachtegang van de werkgroep, samengesteld uit leerkrachten uit diverse academies, de aanloop tot het kaderen van het concrete leerplan (met tips) en het situeren van het deeltijds kunstonderwijs (DKO) Beeldende Kunst als artistiek - creatieve onderwijsvorm. Uit dit open leerplan kan worden geput om op een creatief- en artistiek-pedagogische wijze het leerproces van vormgeven in de Beeldhouwkunst op gang te brengen en te stimuleren. In Hogere Graad (HG) en Specialisatiegraad (SG) (Beeldhouwkunst), worden de leerlingen begeleid in het vinden en ontwikkelen van een eigen wijze van vormgeven, ondersteund door beschouwen en bespreken van het eigen werk en het werk van anderen (ontwikkelen van het beeldend denkvermogen). Dit gebeurt door een stapsgewijs inleiden in het betreffende medium (media), leren beheersen van de benodigde vaardigheden, en kennis maken met allerlei aspecten van de opbouw van een beeld - proces, onderzoek. Interesse wekken voor kunst in het algemeen. Het kunstonderwijs is voortdurend in beweging, normen worden constant bevraagd, grenzen worden verlegd. De leerling wordt ertoe gebracht om voor hem/haar nieuw en persoonlijk werk te maken. De opleiding wordt opgevat als een artistieke eerder dan als een technische opleiding. Dit wil zeggen dat het vormelijk-inhoudelijke voorgaat op het materieel-technische.

4 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/ OPTIEVAKKEN Basisdoelstellingen (of algemene leerplandoelstellingen Hogere Graad (HG) - Specialisatiegraad (SG), zie onder meer ook het minimumleerplan opties tekenkunst, vrije grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, augustus 1990). De leerlingen kunnen: kennis en inzicht (cognitie) verwerven in: verhoudingen; functie en vorm van (organische) structuren (anatomie); kunstgeschiedenis; het memoriseren van het waargenomene/van ervaringen; de structurele opbouw; het vertalen van kennis naar artistiek(e) werk(vormen); materialen (en het aanwenden ervan). sociale vaardigheden aanleren: zelfstandigheid, zelfverantwoordelijkheid, zelfvorming; kritische ingesteldheid, objectiviteit; concentratie en doorzetting; de communicatie van emoties via beeldende middelen optimaliseren (ook digitaal); beeldende activiteiten in groep(swerk) uitvoeren (evaluatie van het groepswerk en van het beeldende resultaat, overleg, taakverdeling, enz.,... zie ook: creatieve sociale gezindheid); open staan voor evaluatie in alle mogelijke vormen. kennismaken met de artistieke (beroeps)uitoefening: ervaringen opdoen in contact met professionele toepassingsgebieden; vergelijken met de eigen beleving.

5 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 5 attitudes in verband met veiligheid, hygiëne, gezondheid en milieu aanleren: facetten van veiligheid, hygiëne en milieu leren kennen en toepassen. attitudes in functie van een expressief/creatief/artistiek/kunstzinnig gedrag aanleren: plezier en voldoening vinden in het beeldend vorm geven en genieten van wat beeldend is vorm gegeven; genieten van het beeldend handelen waardoor de expressiemogelijkheden verruimen; vertrouwen op eigen expressiemogelijkheden, nieuwe expressiemogelijkheden ontdekken en durven creatieve uitingen te tonen; ideeën ontwikkelen en vormgeven via schetsen; ervaren dat schetsen een voorbereiding kan zijn voor het (driedimensineel) vorm geven; beeldende activiteiten zelfstandig individueel uitvoeren en evalueren; zichzelf als persoon ontdekken, vormen en ontwikkelen; het (audio)visuele aanbod passend verwerken. in verband met het technische leren dat: de technische aspecten ten dienste staan van de creativiteit en expressie (in een organisch geheel); ontwerpen en uitvoeren stimuleert tot beeldende activiteit, het gezichtsveld en de gevoelswereld verruimt en de leerling artistiek vooruit helpt; het eindresultaat een gevolg is van overleg, dialoog, beeldvorming, schetsen (2D en 3D).

6 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/ Optievak Specifiek Artistiek Atelier (SAA) Beeldhouwkunst Hogere Graad De leerlingen kunnen vanaf de leeftijd van 18 jaar aan een scholing Hogere Graad (HG) - deeltijds kunstonderwijs (DKO) beginnen. Worden eveneens toegelaten de regelmatige ingeschrevenen, houder van een getuigschrift van de tweede graad van het kunstsecundair leerplichtonderwijs, en ook houders van een getuigschrift van het secundair onderwijs 3de graad. Het lestijdenvolume is vastgesteld op minimum 8 voor een cyclus van 5 leerjaren en minimum 10 voor een cyclus van 4 leerjaren, maximaal 12 wekelijkse lestijden in de Hogere Graad (HG). De leervakken voor de Hogere Graad (HG) zijn: verplichte leervakken: - SPECIFIEK ARTISTIEK ATELIER (SAA) (minimum 5 lesuren per week per leerjaar) en - KUNSTGESCHIEDENIS (minimum 2 lesuren per week over de volledige graad), andere mogelijke bijkomende vakken (facultatief): Nederlands, Tekenen, Informatica, Digitale beeldverwerking. De globale opsomming van doelstellingen van dit leerplan wenst tegemoet te komen aan de intenties van openheid naar ieder eigen artistiek pedagogisch project en schoolwerkplan. Specifiek Artistiek Atelier Beeldhouwkunst Beeldhouwen dient in de meest ruime betekenis (als universele beeldende communicatievorm) gezien te worden: het verwezenlijken van een beeld om zich te uiten vanuit de eigen beleving. De beeldtaal, gebruikmakend van de waarneming, is een brug tussen het individu en zijn/haar omgeving. Waarnemen-weergeven-vormgeven dient eveneens ruim geïnterpreteerd te worden als zien, voelen, horen, betasten, herinneren, proeven, innerlijk ervaren, enz. (werken naar waarneming vraagt een specifieke keuze, interpretatie van het waargenomene en een aangepaste beeldende oplossing). Het jaarprogramma zorgt voor een stimulerende leidraad, structuur binnen het atelier, zonder een rigide keurslijf te zijn. Niet het programma maar het optimaal vormen van de student staat centraal. De kunst en het kunstgebeuren (historische context), het ontwerpen (als denken), de bevraging (evaluatie, zelfevaluatie) zetten aan tot zelfstandig werken en een persoonlijk artistiek uitbeelden. Het aanleggen van een archief of map, kan een belangrijk werkinstrument zijn. Hierin verzamelt de leerling (over de jaren heen) tekeningen, foto s, teksten, documentatie allerhande met betrekking tot de opdrachten of eigen ideeën. Hieruit kan men inspiratie putten. Studieschetsen (tekeningen, maquettes) vormen een groot aandeel in het creatieproces van een beeld. Ze zijn de eerste stap in de visualisatie ervan.

7 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 7 De leerlingen kunnen: op het artistieke vlak - thematiek, inhoudelijke aspecten: aandacht hebben voor de historische en actuele iconografie (metafoor, e.a.) en thema s, en trachten hierin een eigen positie in te nemen (o.a. via museum- en galerijbezoek kennis nemen van werkstukken uit de eigen omgeving, andere culturen, verleden, heden, ); het ontstaansproces even belangrijk achten als de uiteindelijke realisatie; het ruimtelijk gevoel ontwikkelen, (zie verder 3.2.3, Werkvelden, pagina 12); de eigen ruimtelijke sensaties, gevoelens kunnen ontdekken en verwerken in een beeld; inzicht verwerven in de verhoudingen en anatomie van het menselijk lichaam en deze elementen expressief interpreteren; uitgaande van beeldbeschouwing, waarneming, zelf beelden(d) creëren; vanuit waarneming/beschouwing gedachten en ideeën door middel van een schets vastleggen (denkend beelden - beeldend denken); de creatieve verbeelding ontwikkelen (streven naar een oorspronkelijke beeldtaal): het persoonlijk ervaren ontdekken en als drijfveer gebruiken voor elk beeld; visuele, tactiele, auditieve, rationele, emotionele ervaringen opdoen en ze op een oorspronkelijke manier vorm geven; zich authentiek uitdrukken, streven naar communicatie, waarbij de zuiver persoonlijke thematiek overstegen wordt.

8 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 8 (artistiek-)technische vaardigheden aanleren, met andere woorden: Het atelier wil een zo ruim mogelijke inleiding geven in het beeldhouwen. Dit komt tot uiting in het zeer verscheiden materiaalgebruik (klei, hout, plaaster, beton, papier, isomo, ijzer, ) en in de verschillende manieren waarop die materialen verwerkt worden (toevoegen, weghalen, stapelen, assembleren, multipliceren ). De technische bagage staat niet op zich maar is onontbeerlijk voor het bedenken en realiseren van het ontwerp; afhankelijk van het doel een specifieke manier van vorm geven gebruiken (technisch, documentair, illustratief, studieschets naar compositie, ontwerp,...); aanleren van vaardigheden die nodig zijn voor het verwerken van materialen; een concept kunnen uitvoeren; verschillende materialen en technieken hanteren om een voor de realisatie van het beeld optimale werkwijze te kunnen kiezen; open staan voor nieuwe beeldende middelen, technieken; een werk vervaardigen door toevoeging; een werk vervaardigen door het weghalen van materiaal; omzetten van een materiaal door middel van mouleren in een ander materiaal (gieten, estamperen, multipliceren ); constructietechnieken, collage, assemblage, en andere technieken kunnen toepassen; werken met schaal (ontwerp-realisatie) en verhoudingen. beeldende begrippen en vaardigheden aanleren, dit wil zeggen: een keuze maken uit de beeldende mogelijkheden om tot een eigen plastische visie te komen; de beeldende kwaliteiten, mogelijkheden van materieel, materie herkennen en toepassen; de beeldende mogelijkheden van een techniek ontdekken en toepassen; de beeldtaal, terminologie, begrijpen en hanteren voor de bespreking van eigen en andermans werk; een compositie opbouwen aan de hand van een aantal ordeningsprincipes (statisch, dynamisch, symmetrisch, asymmetrisch, stabiel, labiel, (on)evenwichtig, (an)organisch, chaotisch, ritmisch, contrast, ); een beeld opbouwen tot een geheel (elk element heeft zijn plaats tegenover andere elementen en in het geheel);

9 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 9 reduceren van een element tot zijn grondvorm, hoofd- en bijzaak kunnen onderscheiden; uitgaande van waarneming: stileren,, omzetten in collage, assemblage, ontwerp,, basis van de anatomie verwerven (leren kijken in plaats van kennen); vlakke en driedimensionale onderwerpen in beeld weergeven in minimale en/of optimale massa: uitwendige, inwendige structuur, verhoudingen (reëel-mentaal), detail, materie (reëel-suggestief), kleur, (associatie); oplossen van constructieve problemen; vertrouwd geraken met de taal van de driedimensionale vormgeving. attitudinale vaardigheden aanleren, dit wil zeggen: Leren beeldhouwen heeft naast het aanleren van een aantal vaardigheden ook te maken met het wegnemen van mentale obstakels. Leren is voor een deel ook loslaten. De doelstellingen breiden zich uit tot een algemeen vormend - attitudinaal - niveau: het leren beoordelen van eigen werk (als geheel en in de afzonderlijke delen), het ontwikkelen van de intuïtie (eigen spontaneïteit en inspiratie herkennen en oproepen), zelfstandig werken, het ontwikkelen van een open houding tegenover onderwerpen en werkprocessen. zich richten op het "onderzoek" van het beeld, de eigen beelden (zelf gerealiseerde werken), andere beelden (van collega studenten, en kunstwerken uit tentoonstellingen) - en dit alles kritisch onderwerpen aan inzichten uit opgedane ervaringen; open staan voor het nieuwe (materiaal, techniek, vormoplossing of beeldtaal); zowel op eigen initiatief als in opdracht een specifieke thematiek kunnen verwerken (zelfstandigheid); geduld, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen kunnen hanteren (beeldhouwen is een langzaam leerproces, kennis opbouwen door ervaring); leren omgaan met kritiek, zelfkritiek, zelfevaluatie; probleemoplossend denken, (voor elke situatie kunnen ook verschillende oplossingen mogelijk zijn); inzicht verwerven/evalueren, in functie van, en het zich vragen stellen rond vorm, expressiviteit of inhoud van het werk/proces; volgens een gestructureerd proces leren werken.

10 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/ Optievak Specifiek Artistiek Atelier (SAA) Beeldhouwkunst Specialisatiegraad De leerlingen kunnen vanaf de leeftijd van 18 jaar aan een scholing Specialisatiegraad (SG) - deeltijds kunstonderwijs (DKO) beginnen. Worden eveneens toegelaten de regelmatige ingeschrevenen, derde leerjaar van de derde graad, houder van een getuigschrift van de derde graad van het kunstsecundair leerplichtonderwijs. Het lestijdenvolume is vastgesteld op minimum 8 voor een cyclus van 2 leerjaren, maximaal 12 wekelijkse lestijden in de Specialisatiegraad Specialisatiegraad (SG). De leervakken voor de Specialisatiegraad (SG) zijn: verplichte leervakken: - SPECIFIEK ARTISTIEK ATELIER (SAA) (minimum 5 lesuren per week per leerjaar) en - (minimum 1 lesuur per week over de volledige graad), KEUZEATELIER (het specifiek atelier van een andere optie)/ of BIJZONDERE KUNSTGESCHIEDENIS andere mogelijke bijkomende vakken (facultatief): Nederlands, Tekenen, Digitale beeldverwerking. De globale opsomming van doelstellingen van dit leerplan wenst tegemoet te komen aan de intenties van openheid naar ieder eigen artistiek pedagogisch project en schoolwerkplan. De leerlingen kunnen: naast het putten uit de oude meesters als bron voor inspiratie of als ondersteuning, daarbij ook de moderne en hedendaagse meesters op de voorgrond laten komen; op persoonlijke wijze, naar eigen inzichten een volwaardige werkstuk, een volledig eigen project ontwikkelen waarbij zowel het referentiekader als de bronnen en de evolutie van deze individuele zoektocht als resultaten gepresenteerd kunnen worden; gaandeweg een gerichte zoektocht op spoor zetten (het eindresultaat hoeft daarom nog niet noodzakelijk bereikt te zijn wel de opzet van een traject, een spoor dat logisch verdergezet kan worden na de opleiding eventueel zelfs binnen een andere discipline) zelfstandig kiezen uit materialen (creatief, innovatief omgaan met materialen); vrij formaten en technieken creatief aanwenden; de impact van de presentatie van het beeldend werk als een onderdeel van het beeldend gebeuren (leren) beschouwen; het geheel coherent voorstellen; keuze maken voor en/of combineren van één of meerdere thema s - zowel figuratief, als abstracties en volledig abstract; in hun eigen werk uiting geven van de nodige virtuositeit.

11 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 11 Specifiek Artistiek Atelier Beeldhouwkunst Beeldhouwen dient in de meest ruime betekenis (als universele beeldende communicatievorm) gezien te worden, maquette, land-art, projectie, installatie, ) - zie Hogere Graad (HG). In de Hogere Graad (HG) komen een ruim aanbod van technieken (materialen) en beeldende mogelijkheden aan bod. In de Specialisatiegraad (SG) gaat men nadrukkelijker op zoek naar een techniek (materiaal) en vormgeving om zijn/haar (eigen) ervaringswereld te visualiseren. Met andere woorden, de student gaat stap voor stap een persoonlijke beeldtaal ontwikkelen om zijn visie tot uitdrukking te brengen (synthese) en krijgt zo vertrouwen in het eigen scheppend vermogen. Vanaf het moment van inspiratie kan men gericht en gestructureerd gebruik maken van zijn inzicht in techniek en vormgeving om een idee (ideeën) ruimtelijk te realiseren. Het programma ontstaat in samenspraak met de leerkracht vanuit de specifieke behoefte van de leerling. Het aanleggen van een documentatiemap kan een belangrijk werkinstrument zijn.

12 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 12 De leerlingen kunnen: op het artistieke vlak: het ruimtelijk gevoel (volume) ontwikkelen, (zie verder Werkvelden, pagina 12); vormgeven naar diverse onderwerpen; de creatieve verbeelding verder ontwikkelen; een uitvoering kunnen ondersteunen d.m.v. tekst, afmetingen, plaatsing in de ruimte, de plaats van bestemming, de gekozen uitvoering, kleur,...; waarneming, het onderwerp en de voorontwerpen kunnen zien als een geheel om tot een visie te komen, om tot een vertaling te komen naar een synthese van beeldtaal; zoeken naar een dialectiek tussen de vorm en de materie (in de Hogere Graad heeft de leerling geleerd om technieken toe te passen naar het concept); een kunstwerk vormen door het verpersoonlijken van beeldtaal - een kunstwerk of creaties komen vanuit de eigen leefwereld en ervaringsgebieden, die besproken en geanalyseerd worden; door middel van tekeningen, (kleine) voorstudies en vormstudies een weg zoeken naar een eigen vormtaal vanuit een gekozen thema; een thema doordenken, doordrongen worden van een gekozen thema (uitvoering wordt mogelijk ondersteund door studies naar waarneming); leren presenteren. (artistiek-)technische vaardigheden aanleren, m.a.w.: verder verfijnen van de in de Hogere Graad aangeleerde technische vaardigheden. beeldende begrippen en vaardigheden aanleren, d.w.z.: aandacht hebben voor de historische en actuele iconografie (metafoor, e.a.) en thema s, en trachten hierin een eigen positie in te nemen (o.a. via museum- en galerijbezoek kennis nemen van werkstukken uit de eigen omgeving, andere culturen, verleden, heden, ). attitudinale vaardigheden aanleren, d.w.z.: door synthese komen tot zelfstandigheid en vrij denken, de leerling maakt een synthese van het aangeleerde uit de Hogere Graad; zelfstandig werken en het werk toetsen aan een eigen creatieve visie - met culturele en sociale wortels -, filosofische denkbeelden, emotionele expressies; een thema kiezen waardoor hij/zij zich aangetrokken voelt, zonodig zich daartoe documenteren, de eigen interesse analyseren en daardoor zich verruimen; de onderzoekdrang stimuleren zonder belemmering; naar buiten treden met de nodige representatieve en sociale vaardigheden.

13 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/ Werkvelden Gericht op de basiselementen (beeldaspecten), grondstoffen, technieken en artistiek-historische informatie. Dit overzicht is van toepassing op zowel de doelstellingen van de Hogere Graad (HG) als van de Specialisatiegraad (SG). De hierna vernoemde items staan in een niet-hiërarchisch bedoelde volgorde: Algemeen hanteren van de massa (minimaal of optimaal), hanteren van de volumes (dik/dun, diep/ondiep, hoog/laag, licht/zwaar, hol/bol, enz.) in functie van ruimtelijk expressie, zich ruimtelijk uitdrukken, vormgeven in reliëf, holle vormen modelleren om massa te suggereren, construeren en assembleren (d.m.v. kit, lijm, soldeer, draad, ), begrijpen van en kunnen werken met ruimtelijke vormen, aandacht besteden aan figuratie, abstractie, structuur, kleur,, materiaal onderzoeken, werken naar opdracht, functionaliteit, vrij werk, portretteren, abstract vormgeven, ruimtelijk schetsen (al dan niet naar model - houding, bouw van het menselijk lichaam), ontwerpen maken in zachte materialen als houvast voor bewerkingen in harde materialen; handgereedschappen kennen en kunnen hanteren in functie van bewerkingstechnieken (lijmen, zagen, raspen, gutsen, beitels, ), vormaspecten en expressie gebruiken/aanwenden in functie van het materiaal (steensoorten, houtsoorten, klei, ).

14 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 14 Compositie Contrast(en) er wordt veel aandacht besteed aan het evenwichtig leren opbouwen van een beeld, grootteverhoudingen zien, ervaren (van de dynamisch/statische werking), ontdekken (dat een (geslaagde) compositie niet per se structureel, ritmisch of repetitief moet zijn/dat er ontelbare mogelijkheden zijn om een vlak in te delen), positie (coördinaten) waarnemen (ontdekken dat betekenisverandering kan ontstaan onder invloed van plaatsing/enscenering), achtergrond ten opzichte van voorgrond onderscheiden, centrisch en concentrisch focussen (van binnen naar buiten en omgekeerd), ordeningsmogelijkheden en richtingverschillen onderscheiden (evenwicht, symmetrie, a-symmetrie, gulden snede, ), formaat- (en kadrering)verschillen onderzoeken en aanwenden (lay-out/verhouding van de uitbeelding ten opzichte van omgeving/ruimte), inzicht in en kunnen werken met evenwicht, balans als expressiemiddel, een compositie kunnen opbouwen aan de hand van een ordeningsprincipe (onder andere: ritme), inschatten van verhoudingen en de mentale en technische hulpmiddelen daarvoor, confrontatie met de eigen ruimtelijke perceptie, stapelen van volumes om ze (logisch) te ordenen: evenwicht en zwaartekracht, symmetrie, het vlak en de wetmatigheden van het vlak. contrasthoeveelheden en mogelijke groeperingen vaststellen, contrasten naar omvang, duidelijkheid en oppervlak aanvoelen. Kleur(en) (kleurverschillen, kleurperspectief, optische kleurwerking, kleurcontrast,...) zoeken, verzamelen, ontdekken, beschrijven,

15 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 15 herkennen, benoemen, bespreken, toon en kleur waarnemen, ervaren en toepassen. vergelijken, sorteren/groeperen (puur, bont, natuur, vrolijk, somber, warm, koud, textuur, licht, donker,...), het aan elkaar relateren van kleur en kleur-/volumewerking (kleurkracht, transparantie,, contrastwaarde), combineren (variaties bekomen/laten ontstaan), nuanceren, nabootsen, onderzoeken van de relatie tussen factuur, textuur, kleur, lichtinval en vorm, kennismaking met de materie in de ruimste zin, (medium van expressie en creativiteit, onderzoek van factuur, textuur, tactiele sensaties,...), ontwikkelen van een persoonlijke schriftuur (van de zichtbare elementen, zoals textuur, die een rechtsreeks gevolg zijn van een persoonlijke manier van werken), vergelijken van de materie ten opzichte van de vorm(taal), haar dialectiek, bewerken van materies (textuur). Creaties (cultuur, kunstactiviteit) (onder)zoeken (historische/actuele context), vergelijken/beschrijven, (h)erkennen, bespreken, interpreteren, tentoonstellen/beeldend verwerken, verwerken in/als een (multi-)media-publicatie/installatie.

16 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 16 Licht(bronnen) Lijn(en) waarnemen, onderzoeken (vorm, schaduw, kleurnuances, contrast), (sfeer/kleur)beïnvloeding / relatie licht - schaduw,), ontdekken (vormgevende/ruimtebepalende mogelijkheden), experimenteren, lichtvorm (diffuus, lateraal, scherend), lichtrichting, lichteffect, lichtmateriaal hanteren. waarnemen, beschrijven (abstractie, gevoeligheid,, lijndikte, ), benoemen, bespreken, interpreteren (karaktervoering), ordenen, noteren, nabootsen, weergeven, inzicht verkrijgen in en kunnen hanteren van volumes en van grafische vormelementen, uitvoeren van ritmestudies door middel van geometrisch bepaalde figuren (statischdynamisch), werken met doorsnijdingen, construeren van elementen, assembleren in ijzer; combineren van volumineuze elementen en grafische structuren (bvb. met als thema: beweging), een vormelijk thema gebruiken om eenheid, herhaling en contrast te brengen (ritme).

17 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 17 Media-aparatuur beschouwen als een verlengstuk van de waarneming (het ervaren) in de ruimste zin, ervaren (van samenhang volume - kleur - licht - ruimte -...), herhalen (van tekening/beeld/prent), ontwikkelen (van fotografische/grafische/digitale procédés), onderzoeken (van de beeldvoering in toneel, film, videoclip, installatie, reclamespot, schilderij, foto, beeldhouwwerk,... /en van de specifieke functionaliteit, manipulatie,, experiment, ), (gemaakte (kunst)beelden) vergelijken (met de eigen ervaring), gerichte keuze in functie van de opdracht kunnen maken, (rand)apparatuur kunnen gebruiken (scanner, printer, cd-writer, digitale/analoge camera, ), basiskennis verwerven (lay-out, typografie, pre-press, desktop publishing (DTP), digitaal geluid, bewegend beeld,, tijdsgegeven, ). Natuur (natuurvorm-, kleur- en volumekarakter en hun onderlinge samenhang) ontdekken, beeldend weergeven, visualiseren, illustreren (naar model, abstract benaderd, ), in verhouding(en) zien, weergeven, verbanden leggen (via onderzoek), ontdekken (van de relatie tot de cultuur: stilleven, landschap,...), onderscheiden (cultuur - natuur/eigen - andere culturen/ ), (spontaan) noteren (van het waargenomene), studeren naar waarneming, observeren van: - het portret (anatomie, proporties), analyseren en synthetiseren tot geometrische elementen, - de hand (anatomie, proporties): relatie houding-expressie (symboliek), ritmestudie en onderzoek van de ruimtewerking, - het menselijk lichaam (anatomie, onderzoek naar houding, karakter door middel van proporties, ritmische structuren, evenwicht,...).

18 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 18 Ruimte waarnemen (relaties: binnen - buitenkant, vlak - ruimte, het planmatige van diepteniveaus, voor-achter, lagen en maskers), ontdekken en ervaren (dat wijziging van oogpunt het ruimtegevoel (kan veranderen) verandert), ontdekken en weergeven (van effectieve/suggestieve ruimte(lijkheid): overlapping, transparantie), ruimte suggereren/suggereren van ruimte in een plat vlak (reliëf), ontdekken van ruimtelijkheid: het beeld eerder als een op zichzelf staand geheel zien, dan als afbeelding, inzicht in en kunnen hanteren van massa en ruimte, inzicht in en kunnen werken met ruimtelijke vormelementen, onderzoeken van de relatie object-ruimte: evenwicht als expressie, contrast, tegenstelling als ordeningsprincipe, onderzoeken van de ruimtewerking: spel van licht en schaduw op een 'plat vlak, basreliëf (thematisch onderbouwde oefening: bvb. deursculptuur), onderzoeken van opengewerkte volumes (bvb. ruimte en volume suggereren door middel van een assemblage van plaatelementen, mogelijk onderwerp: een buste, ), onderzoeken van plastische en ruimtelijke mogelijkheden en gevolgen van een figurengroep (bvb. uitgaande van een specifieke (eventueel verzonnen) locatie), analyseren van de ruimtelijke werking en ritmiek van grafische structuren en de opbouw ervan in eigen creaties, vergelijken van diepte en suggesties (de ruimte en haar derde dimensie). Vorm(en/ vlakken, samengestelde vormen, ) ervaren ontdekken van rasters, vulling, textuur, ontdekken van toonverloop: radiaal, diagonaal, horizontaal, verticaal,, ontdekken van de relatie vorm - functie/dat een functie de vorm (kan bepalen) bepaalt, observeren (ook in de natuurlijke omgeving) - observatie van organische vorm, analyse en synthese,

19 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 19 werken met proporties, spanningsopbouw, constructie van bolle elementen, relatie vorm-materie-textuur-kleur, beschrijven, herkennen (omtrek, samenstelling, kleur, onderlinge verhouding), benoemen, bespreken, vergelijken (verschil in aard en ruimtelijke plaatsing), sorteren, waarderen, ordenen, plaatsen (ruimte: voor-achter, dichtbij-veraf, groot-klein), opstellen, gezichts-/ standpunt bewust bepalen, ontwerpen, suggereren, stileren van vormelementen uit de realiteit (hoofdzaak-detail) tot rondom uitgewerkt geheel (pakvorm), opbouwen van een organische vormgeving met een ruimtelijke werking, vertrekkende van een bestaand gegeven (bvb. vertakte boomstam), uitvoeren/construeren (opbouwen, boetseren, kneden, snijden, kleven, binden, zagen, knippen, gieten, patineren, smelten, uitstoken, slijpen,...): - werken met gips (tweedelige mallen); - holle opbouwtechniek; - toevoegen; - wegnemen; - hakken uit de materie; - specieke technieken eigen aan het te verwerken/bewerken materiaal (bvb. las-, ciseleertechniek, ); -, relateren van vorm en kleur, afwerken, suggereren van volume aan de hand van holle en bolle vormen/elementen.

20 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/05 20 Andere (techniek) ontdekken (van verschillende en specifieke mogelijkheden in de te onderscheiden materialen en technieken), verwerken (van verschillende en specifieke mogelijkheden in de te onderscheiden materialen en technieken, ook kopieer- en reproductietechnieken), ervaren (van de ruimte(lijkheid) ), plannen (van een opbouw), bespreken (van een beeld), ontwikkelen van een concept, met specifieke materiaalkeuze, techniek en vormgeving naar aanleiding van een eigen thema (bvb. dierstudie), realiseren van een sculpturale overbrugging - een verbinding tussen twee punten - in maquettevorm, uitgaande van de historische, geografische, ecologische, sociale, stedenbouwkundige, geaardheid van een bestaande of verzonnen plek. Deze beeldaspecten zijn samen met de technieken niet weg te cijferen onderdelen van het beeld (de beelden/leerinhoud). In de beeldende activiteit zelf - in het gebruik - moet de essentie, een genuanceerd waardevolle inhoudelijke zingeving, worden toegevoegd. (zie ook: Overzicht van diverse technieken, bijlage 2)

21 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/ Infrastructuur en middelen ALGEMENE INFORMATIE in verband met infrastructuur en middelen: De algemene infrastructuur dient minimaal te beantwoorden aan de vigerende regelgeving van het A.R.A.B., het A.R.E.I en de Welzijnswet en uitvoeringsbesluiten. Deze informatie is te raadplegen op de website van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid: Je kan er ook de richtlijnen op nalezen in de minimumleerplannen. (info en bevoegdheid: gemeenschapsinspecteur deeltijds kunstonderwijs, beeldende kunst)

22 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/ ANDERE VERPLICHTE OPTIEVAKKEN Andere Verplichte Optievakken Hogere Graad A. Kunstgeschiedenis ZIE APARTE BUNDEL VAK: KUNSTGESCHIEDENIS (nog in voorbereiding) Andere Verplichte Optievakken Specialisatiegraad A. Bijzondere Kunstgeschiedenis ZIE APARTE BUNDEL VAK: (bijzondere) KUNSTGESCHIEDENIS (nog in voorbereiding) B. Keuzeatelier Het artistieke dient de nodige ontwikkelingskansen te krijgen, ook in het keuzeatelier. Men streeft hierbij naar het ontwikkelen van: - uitingsdrang, - verbeelding, - probleemoplossend denken en handelen (basishandelingen, ), - durf voor experiment (proefondervindelijk), - inventief gebruik van materialen, technieken en beeldaspecten. Ook het beeldend kunnen omgaan met betreffende beeldaspecten (licht, kleur, lijn, vorm, compositie, textuur, ) op zelfstandige en creatief - artistieke wijze is hier belangrijk. En dit in samenhang met het ontwikkelen van het waarnemingsvermogen, ontledingsvermogen, emotionele ontwikkeling, abstraheervermogen, interpretatievermogen, expressievermogen, omgaan met materiaal en materieel, inzicht inzake technische begrippen,

23 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpBK0190-HG-SG 13/10/ (niet verplichte) FACULTATIEVE OPTIEVAKKEN Facultatieve vakken Hogere Graad A. Digitale Beeldverwerking ZIE APARTE BUNDEL VAK: DIGITALE BEELDVERWERKING (nog in voorbereiding) B. Informatica ZIE APARTE BUNDEL VAK: INFORMATICA (nog in voorbereiding) C. Nederlands ZIE APARTE BUNDEL VAK: NEDERLANDS (nog in voorbereiding) D. Tekenen ZIE APARTE BUNDEL VAK: TEKENEN (nog in voorbereiding) Facultatieve vakken Specialisatiegraad A. Digitale Beeldverwerking ZIE APARTE BUNDEL VAK: DIGITALE BEELDVERWERKING (nog in voorbereiding) B. Nederlands ZIE APARTE BUNDEL VAK: NEDERLANDS (nog in voorbereiding) C. Tekenen ZIE APARTE BUNDEL VAK: TEKENEN (nog in voorbereiding) 3.5 INFRASTRUCTUUR EN MIDDELEN (verplichte en facultatieve vakken) ZIE APARTE BUNDEL VOOR IEDER VAN DE SPECIEKE VAKKEN (nog in voorbereiding)

HET CONCRETE LEERPLAN

HET CONCRETE LEERPLAN 1 DEEL 3 HET CONCRETE LEERPLAN specifiek gedeelte (aparte bundels) BEELDHOUWKUNST SCHILDERKUNST TEKENKUNST Vrije Grafiek 3.1 INLEIDING (p. 2) 3.2 OPTIEVAKKEN SAA (p. 4) 3.2.1 Optievak Specifiek Artistiek

Nadere informatie

F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpTK0162- HG-SG 13/10/05 1

F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpTK0162- HG-SG 13/10/05 1 F:dko0405/sv-dv/not/bk/lpTK0162- HG-SG 13/10/05 1 INHOUD VOORWOORD Hogere Graad - Specialisatie Graad Deeltijds Kunstonderwijs Studierichting Beeldende Kunst algemeen gedeelte Leerplan DEEL 1 DEEL 2 DEEL

Nadere informatie

/10 25dc-OBK-MG Middelbare Graad Deeltijds Kunstonderwijs Studierichting Beeldende Kunst. Leerplan ONTWIKKELINGSGEBIEDEN

/10 25dc-OBK-MG Middelbare Graad Deeltijds Kunstonderwijs Studierichting Beeldende Kunst. Leerplan ONTWIKKELINGSGEBIEDEN 1-4-09 1/10 25dc-OBK-MG 21.11.2002 Middelbare Graad Deeltijds Kunstonderwijs Studierichting Beeldende Kunst Leerplan (algemeen gedeelte) INHOUD VOORWOORD DEEL 1 DEEL 2 DEEL 3 ONTWIKKELINGSGEBIEDEN RICHTLIJNEN

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare Graad Volwassenen Oriëntatie

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare graad jongeren Beeldende

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN

BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN tweede graad KSO BEELDENDE EN ARCHITECTURALE KUNSTEN De tweede graad KSO beeldende en architecturale kunsten is een theoretisch artistiek-creatieve studierichting. In deze studierichting krijg je een uitgebreide

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS Guimardstraat 1-1040 BRUSSEL LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS KUNSTINITIATIE ETALAGE EN STANDENDECORATIE PUBLICITEITSGRAFIEK Derde graad BSO Brussel -Licap

Nadere informatie

HET CONCRETE LEERPLAN

HET CONCRETE LEERPLAN O:/Beeldende Kunst/Begeleiding/Leerplannen/003 Leerplan Keramiek HG-SG 03/09/07 1 DEEL 3 HET CONCRETE LEERPLAN specifiek gedeelte (aparte bundels) KERAMIEK 3.1 INLEIDING 3.2 DOELSTELLINGEN 3.2.1 Optievak

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT GEKOPPELD AAN DE EINDTERMEN 3 DE GRAAD BASISONDERWIJS Voor het bepalen van de doelstellingen hebben we ons gebaseerd op de eindtermen basisonderwijs. De volgende doelstellingen

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs OLYMPIASCHOOL Schoolmaatplan Beeldend Beeldend onderwijs is goed vertegenwoordigd op de Olympischool. Bij de kleuters wordt er dagelijks beeldend gewerkt en van groep 3 tot en met 8 hebben de kinderen

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas 1. Algemene doelstelling cultuureducatie 2. Doelen en visie van de school 3. Visie cultuureducatie 4. Beschrijving van de bestaande situatie 5. Beschrijving van

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama

basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 3 de graad van de langlopende

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.11 Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken, moet voldoen. WO TE 6.11.1 Dat

Nadere informatie

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Welke afspraken worden gemaakt om geschiedenis te studeren? Wordt dit opgevolgd per graad en van graad tot graad? Leren leren blijft

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

U vraagt voor de expositie natuurlijk ook enkele (installatie)gidsen. Wedden dat de bezoekers nog nooit zo n visueel wereldbeeld konden ervaren?

U vraagt voor de expositie natuurlijk ook enkele (installatie)gidsen. Wedden dat de bezoekers nog nooit zo n visueel wereldbeeld konden ervaren? Het verhaal Het kunstwerk op de rotonde: is het een installatie, een assemblage of een beeldhouwwerk? Vergelijken met kunstinstallaties of art-installations op internet. Meteen de hedendaagse maatschappelijke

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN EN VOET BUURTAMBASSADEURS

DOELSTELLINGEN EN VOET BUURTAMBASSADEURS DOELSTELLINGEN EN VOET BUURTAMBASSADEURS 3 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS - BSO - De volgende doelstellingen en VOET kunnen aan bod komen. Dat is steeds afhankelijk van de onderzochte (school)omgeving. Die

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad muziek

basiscompetenties 3de graad muziek basiscompetenties 3de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 3 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN WISKUNDIGE TLVRDIGHEDEN Derde graad 1 Het begrijpen van wiskundige uitdrukkingen in eenvoudige situaties (zowel mondeling als 1V4 2V3 3V3 (a-b-c) schriftelijk) 2 het begrijpen van figuren, tekeningen,

Nadere informatie

Meetkunst. Les 2 Van kunst naar ruimte. Weergeven op schaal en in perspectief

Meetkunst. Les 2 Van kunst naar ruimte. Weergeven op schaal en in perspectief Meetkunst Les 2 Van kunst naar ruimte Weergeven op schaal en in perspectief Kunst laat vaak een interpretatie van de werkelijkheid om ons heen zien. Soms lijkt een schilderij heel echt ; sommige kunstenaars

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 2 de graad van de langlopende

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

theorie tekenen onderbouw

theorie tekenen onderbouw theorie tekenen onderbouw inhoud deel 1 technieken en materialen deel 2 ruimtelijkheid deel 3 vorm deel 4 ruimte en licht deel 5 kleur deel 6 compositie deel 7 inleiding kunstgeschiedenis schriftelijke

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Compositie (samenstelling) is het belangrijkste ordeningssysteem 1. Compositie,

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jaarplan GESCHIEDENIS Algemene doelstellingen Eerder gericht op kennis en inzicht 6 A1 A2 A3 A4 A5 Kunnen hanteren van een vakspecifiek begrippenkader en concepten, nodig om zich van het verleden een wetenschappelijk

Nadere informatie

Workshop. Vriendschapsbandjes

Workshop. Vriendschapsbandjes Workshop Vriendschapsbandjes Opzet: Vriendschapsbandjes in macramé met pareltjes aan. (Idee uit het boekje Eigentijds macramé, Margriet Kors en Gina Lambers, Cantecleer, 2002, ISBN 90 213 3201 9) pagina

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN EN VOET VAN COUDENBERG TOT KUNSTBERG

DOELSTELLINGEN EN VOET VAN COUDENBERG TOT KUNSTBERG DOELSTELLINGEN EN VOET VAN COUDENBERG TOT KUNSTBERG 2 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS - ASO - De volgende doelstellingen en VOET komen aan bod. Aangezien de leerlingen in groepjes worden onderverdeeld, onderzoek

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

R u i m t e. Kunst BV

R u i m t e. Kunst BV R u i m t e Kunst BV A4 ~ periode B 2010 2011 Kunst Algemeen Beeldende Vorming Inleiding In de periodes B en C van dit jaar ga je kennis maken met het vak Kunst. De naam klinkt wellicht wat hoogdravend,

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

Creativiteit, kun je dat afdwingen?

Creativiteit, kun je dat afdwingen? Creativiteit, kun je dat afdwingen? Over procesgerichte didactiek, de didactiek van creativiteit, eigenaarschap en betrokkenheid www.kunstedu.nl procesgerichte didactiek proces van de kunstenaar zelf ondergaan

Nadere informatie

GEBRUIK VAN WERKBLADEN

GEBRUIK VAN WERKBLADEN Gebruik van werkbladen Begeleiding aardrijkskunde GEBRUIK VAN WERKBLADEN Begeleiding aardrijkskunde 1 Vaststellingen Het gebruik van werkbladen in lessen aardrijkskunde situeert zich vooral in de eerste

Nadere informatie

A. MISSIE MEDIATRAINING B. VISIE MEDIATRAINING. GO! middenschool MIRA Loystraat Hamme

A. MISSIE MEDIATRAINING B. VISIE MEDIATRAINING. GO! middenschool MIRA Loystraat Hamme A. MISSIE MEDIATRAINING De grote missie van deze module is leerlingen te laten ontdekken en hen te laten proeven van de mediawereld door niet alleen het negatieve, maar zeker ook het positieve ervan te

Nadere informatie

leerlijn muzische kleuters en 1ste lj.xls 1 van 10 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

leerlijn muzische kleuters en 1ste lj.xls 1 van 10 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod 1. Intensief gebruik maken van alle zintuigen Wanneer ik ertoe word uitgenodigd, gebruik ik bepaalde zintuigen bij het waarnemen. Ik gebruik spontaan al mijn zintuigen bij het waarnemen. Ik weet al op

Nadere informatie

REPERTOIRESTUDIE WOORDKUNST Hogere Graad

REPERTOIRESTUDIE WOORDKUNST Hogere Graad Onderwijssecretariaat van de steden en gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap Ravensteingalerij 3 bus 7 1000 Brussel 02/506 41 50 ovsg@pi.be www.ovsg.be Leerplan REPERTOIRESTUDIE WOORDKUNST Hogere Graad

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min.

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min. HOE WORD IK EEN DETECTIVE? NAAM leerling: KLAS: Docent: Samengewerkt met (naam leerling: Kijk je wel eens naar een detectiveserie? Je ziet dan hoe een detective heel nauwkeurig observeert en onderzoekt

Nadere informatie

Spelend leren en ontdekken

Spelend leren en ontdekken Spelend leren en ontdekken Handboek drama voor het basisonderwijs Schema: leerlijn drama voor de leerlingen per twee leerjaren Bijlage 2 bij hoofdstuk 4 Etje Heijdanus-de Boer Anouk van Nunen Hans Boekel

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Wie zijn wij? Onze academie is op

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

WYSIWYG 2.0 Draaiboek

WYSIWYG 2.0 Draaiboek WYSIWYG 2.0 Draaiboek WYSIWYG Middelheimmuseum WYSIWYG Middelheimmuseum Museumregels en -tips Inhoudstafel Museumregels Uitleg over verloop Uitleg gebruik PDA s Woordenlijst Opdrachten Algemene opdrachten

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad dans

basiscompetenties 2de graad dans basiscompetenties 2de graad dans 1 CONCORDANTIETABEL basiscompetenties 2de graad dans Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen binnen

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad dans

basiscompetenties 3de graad dans basiscompetenties 3de graad dans 1 CONCORDANTIETABEL basiscompetenties 3de graad dans Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 3 de graad van de langlopende studierichtingen binnen

Nadere informatie

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden.

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden. ACTIVITEITEN NAAM activiteit Leeftijdsgroep Markeer de optie. Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. Programmeren met Scratch 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) > project

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Schuilt er een onderzoeker in jou? Schuilt er een onderzoeker in jou? Bijlage: Lesdoelen en leerplandoelen INHOUD 1 Eerste kennismaking met Inagro en zijn activiteiten... 3 1.1 Lesdoelen... 3 1.2 Leerplandoelen... 3 1.2.1 Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domeinen ckv Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

PTA CKV havo Belgisch Park cohort

PTA CKV havo Belgisch Park cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van de leerling

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Secundair Onderwijs Eindtermen Artistieke Opvoeding 1ste graad

Secundair Onderwijs Eindtermen Artistieke Opvoeding 1ste graad Secundair Onderwijs Artistieke Opvoeding 1ste graad BEELD BEELD PLASTISCHE OPVOEDING : WAARNEMEN 1.1. visuele waarneming en beeldend geheugen versterken en vergroten door beeldelementen te herkennen. 1.2.

Nadere informatie

Schoolcultuur: een inleiding

Schoolcultuur: een inleiding Schoolcultuur: een inleiding De Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst is de plaats bij uitstek waar je in een programma van voltijds secundair onderwijs een opleiding in de beeldende kunsten krijgt.

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 3B

Steekkaart: nummer 3B Steekkaart: nummer 3B Onderwerp Het maken van een collage van de lievelingsdingen, met behulp van het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 3 e leerjaar Leergebied Muzische opvoeding: Beeldopvoeding

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN EN VOET VAN COUDENBERG TOT KUNSTBERG

DOELSTELLINGEN EN VOET VAN COUDENBERG TOT KUNSTBERG DOELSTELLINGEN EN VOET VAN COUDENBERG TOT KUNSTBERG 2 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS - KSO - De volgende doelstellingen en VOET komen aan bod. Aangezien de leerlingen in groepjes worden onderverdeeld, onderzoek

Nadere informatie

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort Domeinen CKV Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. Leerlijn ICT DERDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken

Nadere informatie

Raster: een glasplaat of folie met een daarop aangebrachte, regelmatige zwarte structuur. Gedrukte versies noemen we een raster.

Raster: een glasplaat of folie met een daarop aangebrachte, regelmatige zwarte structuur. Gedrukte versies noemen we een raster. Samenvatting door een scholier 928 woorden 13 januari 2002 6,1 534 keer beoordeeld Vak CKV Beeldende aspecten zijn: - punt - lijn - vorm - kleur - licht - ruimte - textuur - compositie beeldende middelen

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 1-2 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort PTA CKV vwo Belgisch Park cohort 018-019-00 A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels We gebruiken op school voor het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar de handleiding CONTACTSLEUTELS van uitgeverij De Sleutel. Kenmerken van Contactsleutels: Elk leerjaar beschikt

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

& JEUGDMUZIEKATELIER OOSTKAMP BEELDENDE KUNST MUZIEK WOORDKUNST-DRAMA INFO LESSEN CON SERVA TORIUM ACADEMIE BRUGGE DKO

& JEUGDMUZIEKATELIER OOSTKAMP BEELDENDE KUNST MUZIEK WOORDKUNST-DRAMA INFO LESSEN CON SERVA TORIUM ACADEMIE BRUGGE DKO & JEUGDATELIER WOORDKUNST-DRAMA INFO LESSEN 2019-2020 CON SERVA TORIUM ACADEMIE WOORDKUNST - DRAMA Ontdek de vele mogelijkheden van de Kunstacademie Oostkamp. De Stedelijke Academie Brugge en het Stedelijk

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

IK ALS UNIEKE KUNSTENAAR

IK ALS UNIEKE KUNSTENAAR onderzoekt ontdekt diverse kunstuitingen DE ONDERZOEKER exploreert en experimenteert vindt een evenwicht tussen zichzelf en de groep* kan zich inleven* toont nieuwsgierigheid* DE SAMENSPELER toont engagement*

Nadere informatie

Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

PTA kunstvakken II beeldend GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16 PTA grafimedia GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16

PTA kunstvakken II beeldend GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16 PTA grafimedia GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16 Deel-PTA voor twee vakken Let op: dit PTA voor het deelvak tekenen telt mee bij 2 hoofdvakken: bij het hoofdvak grafimedia en het vak kunstvakken II beeldend. In dit PTA wordt in afzonderlijke paragrafen

Nadere informatie

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE!

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! In Atheneum Brussel gaat een heel specifieke onderwijswereld voor je open. Met lessen die het klaslokaal overstijgen, kleine leerlingengroepen,

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

ontwerpleerplan Kunstenbad

ontwerpleerplan Kunstenbad ontwerpleerplan Kunstenbad De onderzoeker De vakman Ik als unieke kunstenaar De samenspeler De performer drukt zich persoonlijk uit bouwt vertrouwen op* vertelt een (eigen) verhaal Ik als unieke kunstenaar

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Grafische sector

Nadere informatie

Tekenen - Begrippenlijst

Tekenen - Begrippenlijst Tekenen - Begrippenlijst Hoofdstuk 1: Betekenis Betekenis Beeld Plat Tweedimensionaal Ruimtelijk Driedimensionaal Symbool Afgebeeld Verbeeld De bedoeling, datgene wat de maker duidelijk wil maken. Nabootsering

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A ONS STUDIEAANBOD 1ste graad A 1ste jaar A met keuze Latijn / economie - wetenschappelijk werk / taalverrijking 2de jaar A met optie Latijn / moderne wetenschappen / artistieke vorming 2de graad ASO met

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan?

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? kunst & maatschappij context biedt (bronnen voor) context aan legt verbanden culturele instelling of externe vakdocent leerkracht of docent tussen leerstof analyseren

Nadere informatie

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria:

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Regie Documentaire Weet in een door de student zelf gemaakte film al basaal te boeien

Nadere informatie

Eerste graad A-stroom

Eerste graad A-stroom EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Vijverbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde Het natuurlijk milieu Reliëf 16* De leerlingen leren respect opbrengen voor de waarde van

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen....by Just Notes Music

Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen....by Just Notes Music Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen...by Just Notes Music Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Vooraf 2 Leerlijn Muziek 3 Competenties Groep 1-2 3 Competenties Groep 3-4 4 Competenties

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie