Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 3 juni 2009 ALDUS BESLOTEN 11 JUNI Actualisering welstandsbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 3 juni 2009 ALDUS BESLOTEN 11 JUNI 2009. Actualisering welstandsbeleid"

Transcriptie

1 Aan de raad AGENDAPUNT 3 ALDUS BESLOTEN 11 JUNI 2009 Doetinchem, 3 juni 2009 Actualisering welstandsbeleid Voorstel: Als kader voor de actualisering van het welstandsbeleid vaststellen: 1. Er moet één integrale welstandsnota komen voor de gehele gemeente, die streng toetst waar nodig en soepel waar mogelijk. 2. De criteria moeten leesbaar en begrijpelijk zijn en dusdanig helder dat er geen sprake kan zijn van verschillen in interpretatie. 3. Om tot vereenvoudiging te komen, wordt gekozen voor optie 1: in meer gebieden alleen op hoofdlijnen sturen, waarbij wordt uitgegaan van twee welstandszones. 4. Om tot versoepeling te komen, vormt de zogenaamde 'voor- en achterkant benadering' een belangrijke mogelijkheid. 5. In woongebieden dient hierbij voor achterkanten alleen de begane grond als welstandsvrij te worden aangewezen. 6. Om meer duidelijkheid te geven aan de burger dienen onder andere de gebiedstypologieën te worden verfijnd. 7. In de welstandsnota dient duidelijk te worden geformuleerd wat de relatie is tussen de welstandsnota en andere ruimtelijke plannen. 8. De excessenregeling dient uitgebreid in de welstandsnota te worden omschreven. 9. In de welstandsnota dienen actuele thema's te worden beschreven, zoals cultuurhistorie, dakopbouwen, reclame, agrarische megabedrijven, vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen, nieuwe landgoederen en windmolens. 10. Bij toekomstige nieuwe ontwikkelingen dienen vooraf ruimtelijke kaders (stedenbouwkundig en architectonisch) te worden opgesteld. 11. Voor het opstellen van ruimtelijke kaders dient een format te worden ontwikkeld, zowel naar inhoud als naar proces. 12. De toetsing dient te geschieden door een breed samengestelde, onafhankelijke commissie van deskundigen, eventueel aangevuld met een burgerlid. 13. Het Gelders Genootschap kan aan deze rol als professionele en onafhankelijke toetsingsinstantie het beste invulling blijven geven. 14. De werkzaamheden van de welstandscommissie en de monumentencommissie dienen te worden afgestemd, zodat er een integraal advies kan worden gemaakt. 15. Het wekelijkse spreekuur van de rayonarchitect namens de welstandscommissie wordt als zeer positief ervaren. Dit dient te worden gehandhaafd. 16. De welstandsnota dient digitaal raadpleegbaar te worden op internet, zodat deze toegankelijker wordt voor de burger. 17. Om het welstandsbeleid voor de burger toegankelijker te maken, dient een folder te worden samengesteld over het welstandstoezicht, die een burger krijgt wanneer hij een bouwplan indient.

2 De gemeente Doetinchem beschikt sinds enige jaren over twee welstandsnota's. De welstands-nota van Doetinchem en de welstandsnota van Wehl zijn beide vastgesteld in juli Medio 2006 is het welstandsbeleid van de gemeente geëvalueerd. Hieruit is naar voren gekomen dat vanuit de ambtelijke organisatie behoefte is aan een specifieker beleid, terwijl er bij u geluiden opgaan voor het versoepelen en misschien wel afschaffen van het welstandsbeleid. Een gezamenlijke wens is te komen tot één gebiedsgerichte welstandsnota voor de gemeente, die streng toetst waar nodig en soepel toetst waar mogelijk. 2 Doetinchem, 3 juni 2009 Daarom is het project herziening welstandsnota gestart. Het doel van dit project is in beeld te brengen wat de problematiek is met betrekking tot het huidige welstandsbeleid. Dit heeft geleid tot de ter inzage liggende nota. Daarnaast geeft de nota inzicht in mogelijke modernisering, vereenvoudiging en verandering van het welstandsbeleid. De bedoeling is dat u deze nota vaststelt als kader voor het ontwikkelen van een nieuw welstandsbeleid. Proces De werkzaamheden met betrekking tot de evaluatie van het welstandsbeleid worden in enkele stappen verricht: - Analyse jaarverslag 2007 van de welstandscommissie. - Interviews met personen in de gemeentelijke organisatie die nauw betrokken zijn bij het welstandsbeleid. - Opstellen van de nota Evaluatie welstandsbeleid. Deze nota hebben wij op 4 november 2008 besproken en is daarna in de informatieve raadsbijeenkomst van 11 december 2008 behandeld. - Op basis daarvan is de nota Evaluatie welstandsbeleid Doetinchem definitief gemaakt en is nu in procedure voor het vaststellen van het kader. De nieuwe welstandsnota volgt rond de zomer De op te stellen herziene welstandsnota zal aan u worden voorgelegd met het verzoek deze vrij te geven voor inspraak. - Na het verwerken van eventuele aanpassingen die voortkomen uit de inspraakperiode, bieden wij u de definitieve welstandsnota ter vaststelling aan. Inhoud Uit analyse van het jaarverslag 2007 van de welstandscommissie komen enkele wensen naar voren: - Via internet kunnen de klantvriendelijkheid en toegang tot het welstandsbeleid worden verbeterd. - Een jaarlijks overleg met de wethouder en raadscommissie zorgt voor een eigentijds beleid. - Voor gebieden zoals het buitengebied en industriële zones wordt de toetsing op reclame als te algemeen ervaren. Er wordt een meer specifiek kader aanbevolen. - Het is gewenst meer draagvlak onder de inwoners te creëren. Uit de interviews met de verantwoordelijke wethouder, twee raadsleden, de medewerkster cultuurhistorie, een juridisch medewerkster en een medewerker bouwvergunningen/ monumenten en de rayonarchitect kan een aantal conclusies worden getrokken.

3 Het welstandsbeleid/de welstandsnota's - Het welstandsbeleid als kwaliteitsinstrument staat niet ter discussie. - De welstandsnota's van Doetinchem en Wehl sluiten niet op elkaar aan. - Het welstandsbeleid, zoals weergegeven in de welstandsnota's, is te globaal en geeft aanleiding tot verschillende interpretaties. Het beleid moet explicieter worden gemaakt. De welstandscriteria moeten concreet en helder zijn, zodat zij door verschillende personen op eenzelfde manier worden geïnterpreteerd. De nota van Wehl geeft qua systematiek meer helderheid dan die van Doetinchem. - Het welstandsbeleid moet zich meer richten op gebieden waar veel mensen komen, bijvoorbeeld de centra, en op plekken met veel kwaliteit, bijvoorbeeld bijzondere projecten of karakteristieke gebieden. In andere gebieden is een welstandstoets minder van belang. Sommige gebieden kunnen welstandsvrij worden gemaakt.

4 3 Doetinchem, 3 juni Er moet een goede afstemming plaatsvinden tussen welstand en de disciplines stedenbouw en cultuurhistorie. De nota Doetinchem: Cultuurhistorierijk! vormt hierbij een belangrijk beleidsdocument. - De welstandscommissie hanteert nu ook andere beleidsdocumenten dan alleen de welstandsnota s. Juridisch gezien is dit niet correct. Ontwikkelingen - De huidige welstandsnota's zijn met name bedoeld voor de beheersituatie. Voor klein-schalige ontwikkelingen zijn de welstandsnota's ook goed te gebruiken. - De welstandsnota's anticiperen niet op nieuwe, wat meer grootschalige ontwikkelingen. - Voor nieuwe ontwikkelingslocaties is het gewenst om architectonische criteria op te stellen, in samenhang met het stedenbouwkundig plan. - In het Masterplan Schil is het kader vastgelegd waarbinnen de stad Doetinchem zich kan en mag ontwikkelen. Het Masterplan Schil vormt de leidraad voor nieuwe ontwikkelingen. In het masterplan is een kaart opgenomen waarop transformatiegebieden en stads-reparatiegebieden zijn aangegeven. De stadsreparatiegebieden betreffen de oude linten. Hier zou het historische karakter dat in de loop van de tijd is verdwenen, weer terug moeten komen. In de transformatiegebieden is veel meer ruimte voor moderne expressies. Deze ambitie wordt echter op verschillende manieren vertaald door enerzijds de politiek en anderzijds de ambtenaren en de welstandscommissie. Er moet veel duidelijker worden geformuleerd wat de bedoeling is. - Voor de nieuwe ontwikkelingen in het masterplan moet vooraf helder zijn wat het speelveld is. In de welstandsnota zouden per project uit het masterplan welstandscriteria geformuleerd moeten worden. Ook zouden er welstandscriteria moeten worden opgesteld voor andere toekomstige ontwikkelingen in de gemeente, bijvoorbeeld in het centrum van Gaanderen. Welstandscommissie - Over het algemeen is men tevreden over de kwaliteit van de welstandscommissie. - De welstandscommissie voert het welstandsbeleid van de gemeente uit. Dat wordt nu echter nog niet zo ervaren. Er is dan ook vanuit de politiek wat weerstand tegen de huidige welstandscommissie. Het Gelders Genootschap wordt als te autonoom ervaren. - Het is gewenst om de welstandscommissie en de monumentencommissie samen te voegen, zodat er één integraal advies kan worden gemaakt. Landelijke bepalingen en wetgeving In oktober 2008 heeft de regering het voorstel van de commissie-wallage overgenomen en als kabinetsvoorstel naar buiten gebracht. De commissie- Wallage heeft onder andere voorgesteld om de verplichting van de onafhankelijke welstandscommissies uit de Woningwet te schrappen. Dit voorstel beoogt echter niet om welstand als kwaliteitsinstrument op te doeken. Het voor-stel wil alleen ruimte scheppen voor ambtelijke toetsing. Aanbevolen

5 wordt om de onafhanke-lijke welstandscommissie als toetsingsinstantie te handhaven. Afhankelijk van de nota zullen wij een definitief voorstel hierover doen. Communicatie - De toegankelijkheid van de welstandsnota voor de burger kan worden verbeterd. Op internet zijn de welstandsnota's wel als tekst beschikbaar, maar niet digitaal raadpleegbaar. - De benaderingswijze van de welstandscommissie richting de burgers wordt als positief ervaren. Dit geldt ook voor het wekelijkse spreekuur, waarin burgers en ontwerpers zich - voorafgaand aan het indienen van een plan - kunnen laten voorlichten door en vragen kunnen stellen aan de welstandscommissie.

6 4 Doetinchem, 3 juni Er is geen duidelijk beeld van hoe de burgers de welstandstoetsing ervaren. De politiek hoort vooral de situatie waarbij bouwplannen worden afgewezen en dat zijn er niet zo veel. Voorbeelden waar de advisering goed werkt, hoort men niet of nauwelijks. Kanttekeningen naar aanleiding van onze vergadering van 4 november Noch uit het jaarverslag, noch uit de interviews komt duidelijk naar voren hoe burgers de welstandstoetsing ervaren. De percentages uit het jaarverslag zeggen niets over klant-tevredenheid. - De politiek hoort vooral de situaties waarbij bouwplannen worden afgewezen of waarbij plannen worden aangepast om maar goedkeuring te verkrijgen, terwijl de aanvrager eigenlijk iets anders wil. Voorbeelden waar de aanvrager wel tevreden is over de advisering hoort men niet of nauwelijks. - Naar de indruk van de wethouders legt de advisering van de welstandscommissie de nadruk te veel op modern bouwen. De wethouders hebben de indruk dat de burgers zelf veel traditioneler willen bouwen en meer in stijl van de bestaande woningen. - Momenteel wordt in een aantal plannen gewerkt met een projectbouwmeester (coördinerend architect), die de plannen aanstuurt en begeleidt, en vervolgens in plaats van de welstandscommissie de plannen toetst. Wij willen deze werkwijze ook graag betrokken hebben in de discussie. Het gevaar bestaat dat de persoonlijke opvattingen van de project-bouwmeester een te grote rol gaan spelen in de advisering en planvorming. Vervolg naar aanleiding van de informatieve raadsbijeenkomst van 11 december 2008 De discussie in de informatieve raad riep bij ons de vraag op of het voorgestelde kader wel leidt tot de gewenste ontwikkelingen in de beeldkwaliteit van Doetinchem. Dit heeft voor ons geleid tot de behoefte om twee varianten uit te werken voor vereenvoudiging van het welstandsbeleid. Het streven naar ruimtelijke kwaliteit enerzijds en de welstand zoveel mogelijk vrijlaten anderzijds bemoeilijkt het maken van een keuze. De volgende twee opties zijn in de nota uitgewerkt: - Optie 1: in meer gebieden alleen op hoofdlijnen sturen, waarbij wordt uitgegaan van twee welstandszones. - Optie 2: juist geen onderscheid maken in welstandszones. Wij hebben gekozen voor optie 1. - De overheid stuurt vooral daar waar het grote impact heeft op de samenleving. - Het basisniveau geeft zo min mogelijk 'betutteling' door de overheid. - Een systeem met twee zones is simpel en gemakkelijk uit te leggen aan de burger. Nadelen: - Bij het basisniveau is de kans op verrommeling groter. Dit geldt zeker voor de woon-wijken. De waarde van onroerend goed wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de omgeving.

7 - Er ontstaat een verschil tussen gebieden waar actief gestuurd wordt en gebieden waar alleen 'op de winkel wordt gepast'. Aan het verblijfsklimaat in de woonwijken wordt in deze periode minder waarde gehecht. Het ruimtelijk kwaliteitsbeeld lijkt zich dan vooral te richten op winkelend en recreërend publiek, en minder op de bewoners. Optie 1 heeft verschillende voordelen. Een ervan is dat de gemeente alleen daar stuurt waar het grote uitwerking op de samenleving heeft. In ontwikkelingsgebieden zal in beginsel strak worden gestuurd op kwaliteit. Na realisering kan deze sturing vrijgelaten worden, de kwaliteit zal als vanzelf behouden blijven. Een ander voordeel is dat werken met een basisniveau zo min mogelijk betutteling door de overheid geeft. Daarnaast is een systeem met twee zones simpel en gemakkelijk uit te leggen aan de burger.

8 5 Doetinchem, 3 juni 2009 Er zijn ook enkele nadelen aan deze optie. Bij het werken met een basisniveau is de kans op verrommeling wat groter. Verder ontstaat er een verschil tussen gebieden waar actief gestuurd wordt (met name het centrum) en gebieden waar alleen een basisniveau wordt gehandhaafd (met name de woonwijken). Wij achten de voordelen aanmerkelijk groter dan de nadelen. Daarom adviseren wij u te kiezen voor optie 1 en het kader vast te stellen zoals door ons is voorgesteld. Zodra u het kader hebt vastgesteld, nemen wij fase 2 van het project ter hand. Die fase behelst de inhoudelijke invulling van het kader. Wij beginnen met het opstellen van een herziene welstandsnota. De herziene nota zal te zijner tijd worden vrijgegeven voor inspraak. Eventuele aanpassingen die voortkomen uit de inspraak zullen worden verwerkt, waarna wij de welstandsnota tot slot ter vaststelling aan u voorleggen. Burgemeester en wethouders van Doetinchem, De secretaris, De burgemeester, ING. N. VAN WAART DRS. H.J. KAISER

9

10 De raad van de gemeente Doetinchem; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders over actualisering van het welstands-beleid en met overname van de in dat voorstel vermelde overwegingen; gelet op artikel 12a van de Woningwet 2002; b e s l u i t : 1. Er moet één integrale welstandsnota komen voor de gehele gemeente, die streng toetst waar nodig en soepel waar mogelijk. 2. De criteria moeten leesbaar en begrijpelijk zijn, en dusdanig helder dat er geen sprake kan zijn van verschillen in interpretatie. 3. Om tot vereenvoudiging te komen, wordt gekozen voor optie 1: in meer gebieden alleen op hoofdlijnen sturen, waarbij wordt uitgegaan van twee welstandszones. 4. Om tot versoepeling te komen, vormt de zogenaamde 'voor- en achterkant benadering' een belangrijke mogelijkheid. 5. In woongebieden dient hierbij voor achterkanten alleen de begane grond als welstandsvrij te worden aangewezen. 6. Om meer duidelijkheid te geven aan de burger dienen onder andere de gebiedstypologieën te worden verfijnd. 7. In de welstandsnota dient duidelijk te worden geformuleerd wat de relatie is tussen de welstandsnota en andere ruimtelijke plannen. 8. De excessenregeling dient uitgebreid in de welstandsnota te worden omschreven. 9. In de welstandsnota dienen actuele thema's te worden beschreven, zoals cultuurhistorie, dakopbouwen, reclame, agrarische megabedrijven, vrijkomende agrarische bedrijfs-gebouwen, nieuwe landgoederen en windmolens. 10. Bij toekomstige nieuwe ontwikkelingen dienen vooraf ruimtelijke kaders (stedenbouw-kundig en architectonisch) te worden opgesteld. 11. Voor het opstellen van ruimtelijke kaders dient een format te worden ontwikkeld, zowel naar inhoud als naar proces. 12. De toetsing dient te geschieden door een breed samengestelde, onafhankelijke commissie van deskundigen, eventueel aangevuld met een burgerlid. 13. Het Gelders Genootschap kan aan deze rol als professionele en onafhankelijke toetsings-instantie het beste invulling blijven geven. 14. De werkzaamheden van de welstandscommissie en de monumentencommissie dienen te worden afgestemd, zodat er een integraal advies kan worden gemaakt. 15. Het wekelijkse spreekuur van de rayonarchitect namens de welstandscommissie wordt als zeer positief ervaren. Dit dient te worden gehandhaafd. 16. De welstandsnota dient digitaal raadpleegbaar te worden op internet, zodat ze toegankelijker wordt voor de burger. 17. Om het welstandsbeleid voor de burger toegankelijker te maken, dient een folder te worden samengesteld over het welstandstoezicht, die een burger krijgt wanneer hij een bouwplan indient. Aldus besloten in zijn vergadering van 11 juni 2009,

11 , griffier, voorzitter

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :20-12-07 Onderwerp Bouwregelgeving: wijziging welstandsnota naar aanleiding van de evaluatie hiervan en de bijbehorende wijziging van de bouwverordening (wijziging 12A) Status besluitvormend

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Kaders voor bijstellen welstandsbeleid Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch

Nadere informatie

WELSTANDSNOTA 2011 INSPRAAKNOTITIE. 1 Inleiding

WELSTANDSNOTA 2011 INSPRAAKNOTITIE. 1 Inleiding WELSTANDSNOTA 2011 INSPRAAKNOTITIE 1 Inleiding Op de Welstandsnota is de gemeentelijke inspraakverordening van toepassing. De nota lag met ingang van donderdag 15 september 2011 tot en met woensdag 26

Nadere informatie

Raadsvoorstel Modern welstandsbeleid

Raadsvoorstel Modern welstandsbeleid gemeente Eindhoven Inboeknummer 15bst00805 Beslisdatum B&W 16 juni 2015 Dossiernummer 15.25.351 Raadsvoorstel Modern welstandsbeleid Inleiding Eindhoven heeft de laatste jaren een geweldige ontwikkeling

Nadere informatie

Jaarverslag Welstand 2013 Gemeente Schinnen

Jaarverslag Welstand 2013 Gemeente Schinnen Jaarverslag Welstand 2013 Gemeente Schinnen Inleiding Conform de Woningwet ligt voor u het jaarverslag Welstand 2013 van de Gemeente Schinnen. Teneinde het welstandstoezicht binnen de gemeente inzichtelijk

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststelling Welstandsnota 2013

Onderwerp : Vaststelling Welstandsnota 2013 Zaaknummer Documentnummer Z-13-7466 INT/004012 Raadsvergadering : 23 september 2013 Agendapunt : 13 Onderwerp : Vaststelling Welstandsnota 2013 Samenvatting voorstel Door de inwerkingtreding van de Wet

Nadere informatie

Onderwerp: Welstandsnota gemeente Voerendaal 2013. Het vaststellen van de Welstandsnota gemeente Voerendaal 2013.

Onderwerp: Welstandsnota gemeente Voerendaal 2013. Het vaststellen van de Welstandsnota gemeente Voerendaal 2013. Raadhuisplein 1 T 045-575 33 99 6367 ED Voerendaal F 045-575 11 95 Postbus 23000 E info@voerendaal.nl 6367 ZG Voerendaal W voerendaal.nl \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 28 maart 2013 Nummer: 2013/5/ Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Jaarverslag Welstandstoezicht 2010

Jaarverslag Welstandstoezicht 2010 Jaarverslag Welstandstoezicht 2010 Opgesteld door In kader van Aangeboden aan : het college van burgemeester en wethouders van Velsen : artikel 12 c van de Woningwet : Gemeenteraad van Velsen December

Nadere informatie

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2009

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2009 2 februari 2010 Jaarverslag Burgemeester en Wethouders Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2009 Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Samengesteld door Ir. D. Danckaert Inhoud 1. Inleiding

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de gemeenteraad

Voorstel van het college aan de gemeenteraad Ons kenmerk G.12.00597 G.12.00597 Voorstel van het college aan de gemeenteraad Raadsnummer: PD/041 Datum collegebehandeling: 27 maart 2012 Steller: J. Ossewaarde Portefeuillehouder: de heer J. Bormans

Nadere informatie

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016 22-03-2017 Jaarverslag Burgemeester en Wethouders Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016 Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Samengesteld door Ir. D. Danckaert Inhoud 1. Inleiding

Nadere informatie

VOORWOORD EN INLEIDING

VOORWOORD EN INLEIDING VOORWOORD EN INLEIDING Inhoudsopgave pagina VOORWOORD EN INLEIDING VOORWOORD 1. INLEIDING 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Het doel en de reikwijdte van deze welstandsnota 1 1.3 Leeswijzer 2 Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

Raadsvergadering : 9 februari 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte. : Evaluatie proef welstandsvrije gebieden

Raadsvergadering : 9 februari 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte. : Evaluatie proef welstandsvrije gebieden Zaaknummer : 145782 Raadsvergadering : 9 februari 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Evaluatie proef welstandsvrije gebieden Collegevergadering : 12 januari 2016 agendapunt : 6

Nadere informatie

Aan : Gemeente Venray Van : BMC Datum : 17 juli 2013 Betreft : Welstand in Venray Werkwijze welstandscommissie (ARK)

Aan : Gemeente Venray Van : BMC Datum : 17 juli 2013 Betreft : Welstand in Venray Werkwijze welstandscommissie (ARK) Memo Aan : Gemeente Venray Van : BMC Datum : 17 juli 2013 Betreft : Welstand in Venray Werkwijze welstandscommissie (ARK) Inleiding In het kader van nieuw welstandsbeleid is onderzocht welke mogelijkheden

Nadere informatie

Datum: 05/02/2013 Portefeuillehouder: C.J. Windhouwer

Datum: 05/02/2013 Portefeuillehouder: C.J. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-002 Registratiekenmerk: Onderwerp: welstandsnota 2012 Korte inhoud: Ter vervanging van de huidige Welstandsnota uit 2004 is een nieuwe Nota opgesteld. Het uitgangspunt daarvan

Nadere informatie

ALMERE POORT BOUWKAVELS EUROPAKWARTIER - COLUMBUSKWARTIER WELSTANDSVRIJ Partiële herziening welstandsniveau augustus 2011

ALMERE POORT BOUWKAVELS EUROPAKWARTIER - COLUMBUSKWARTIER WELSTANDSVRIJ Partiële herziening welstandsniveau augustus 2011 ALMERE POORT BOUWKAVELS EUROPA - COLUMBUS WELSTANDSVRIJ Partiële herziening welstandsniveau augustus 2011 raadsbesluit : 14 juli 2011 publicatie : 19 augustus 2011 OOST HOMERUS COLUMBUS WEST HOGE KANT

Nadere informatie

Persbericht DRAAGVLAK VOOR WELSTANDSCOMMISSIES GROOT. Amsterdam, 1 september 2010

Persbericht DRAAGVLAK VOOR WELSTANDSCOMMISSIES GROOT. Amsterdam, 1 september 2010 Persbericht DRAAGVLAK VOOR WELSTANDSCOMMISSIES GROOT Amsterdam, 1 september 2010 De welstandscommissies in Nederland doen belangrijk werk, en ze doen hun werk over het algemeen goed. Dat vindt de overgrote

Nadere informatie

Voor de actualisering en modernisering van de Edese Welstandsnota wordt voorgesteld drie thema's nader te uit te werken:

Voor de actualisering en modernisering van de Edese Welstandsnota wordt voorgesteld drie thema's nader te uit te werken: Gemeente Ede Memo Aan : Raadcommissie Ruimtelijke Ontwikkeling Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 30 oktober 2012 Registratienummer : 727161 Opgesteld door : Rob Luca Bijlage : Werkschema

Nadere informatie

Onderwerp Aanpassing welstandsnota ten behoeve van de ontwikkeling van de Ronerborg-locatie te Roden, inspraak

Onderwerp Aanpassing welstandsnota ten behoeve van de ontwikkeling van de Ronerborg-locatie te Roden, inspraak Aan de gemeenteraad Agendapunt Documentnr.: RV15.0786 Roden, 2016 Onderwerp Aanpassing welstandsnota ten behoeve van de ontwikkeling van de Ronerborg-locatie te Roden, inspraak Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

Reglement van orde van de welstandscommissie Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Reglement van orde van de welstandscommissie Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Bijlage 9 Reglement van orde van de welstandscommissie Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Reglement op de welstandscommissie Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Mook en Middelaar 1. Benoeming en samenstelling

Nadere informatie

Agendanummer: Collegevergadering d.d Portefeuillehouder: H. Wierikx Registratienummer:

Agendanummer: Collegevergadering d.d Portefeuillehouder: H. Wierikx Registratienummer: RAADSVOORSTEL 4i (3e meent Halderberge Raadsvergadering d.d. 24-5-2017 Agendanummer: Collegevergadering d.d. 4-4-2017 Portefeuillehouder: H. Wierikx Registratienummer: 357682 Voorstel 1. De 'Welstandsnota

Nadere informatie

Vergunningverlening & Handhaving Postbus 1. Postbus AA BERKEL EN RODENRIJS

Vergunningverlening & Handhaving Postbus 1. Postbus AA BERKEL EN RODENRIJS *U14.13024* *U14.13024* De leden van de gemeenteraad Postbus 1 2650 AA BERKEL EN RODENRIJS Afdeling Vergunningverlening & Handhaving Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Datum 23 september 2014 Ons kenmerk

Nadere informatie

1. Benoeming en samenstelling van de welstandscommissie

1. Benoeming en samenstelling van de welstandscommissie Bijlage 9 Reglement van orde van de welstandscommissie Reglement op de welstandscommissie in Oldebroek 1. Benoeming en samenstelling van de welstandscommissie 1.1 Benoemingsprocedure 1.2 Samenstelling

Nadere informatie

2. Wat is de analyse en conclusie uit de klankbordbijeenkomsten met raadsleden?

2. Wat is de analyse en conclusie uit de klankbordbijeenkomsten met raadsleden? Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.1 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Versterken sturing raad in nieuwe planning&controlcyclus Voorstel: De sturing van de raad in de planning&controlcyclus te versterken door:

Nadere informatie

VOORWOORD. Namens het college van burgemeester en wethouders, Jacob Ouderkerken (wethouder)

VOORWOORD. Namens het college van burgemeester en wethouders, Jacob Ouderkerken (wethouder) VOORWOORD Namens het college van burgemeester en wethouders bied ik hierbij met plezier de nieuwe editie aan van de welstandsnota Prachtig dorp in het groen. De aanpassingen komen voort uit aanscherpingen

Nadere informatie

nummer : 77 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen Nota uiterlijk bouwwerken Heemskerk 2017

nummer : 77 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen Nota uiterlijk bouwwerken Heemskerk 2017 *Z0288114DA7* nummer : 77 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen Nota uiterlijk bouwwerken Heemskerk 2017 Aan de raad, Inleiding Volgens het coalitieprogramma dient in deze periode de welstandsnota te

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/167

Raadsvoorstel 2004/167 Raadsvoorstel 2004/167 Onderwerp Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Commissie Ruimte en Economie/Wonen en Werken d.d. 17 mei 2004 Datum 27 april 2004 Raadsvergadering 27 mei 2004 Samenvatting Voor de

Nadere informatie

Memo dakkapellen - welstand

Memo dakkapellen - welstand Memo dakkapellen - welstand Datum: 9 september 2014 Afdeling: Ruimte Probleemstelling Het plan bestaat om in 2015 de huidige welstandsnota te vervangen door een sterk vereenvoudigde versie. De vergunningenpraktijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1 DEEL C - PROCEDURE . Inhoudsopgave pagina DEEL C - PROCEDURE 1 9. WELSTANDSPROCEDURE 1 9.1 De status van de welstandsnota 1 9.2 Organisatie van welstand 1 9.3 De welstandsprocedure 1 9.4 Nieuwe bouwprojecten

Nadere informatie

Welstandsjaarverslag 2006

Welstandsjaarverslag 2006 Welstandsjaarverslag 2006 Burgemeester en wethouders van Beemster 13 november 2007. 1. Doelstelling en wettelijk kader Sinds 1 januari 2003 bepaalt de Woningwet, in artikel 12c, dat burgemeester en wethouders

Nadere informatie

I org WHEEVTH Nr GEWIJZIGD Houten, 8 mei 2012

I org WHEEVTH Nr GEWIJZIGD Houten, 8 mei 2012 Raadsvoorstel I org.00000714 WHEEVTH Nr.2012-016 GEWIJZIGD Houten, 8 mei 2012 Bouwverordening gemeente Houten, herziening 2012 Onderwerp: Bouwverordening gemeente Houten, herziening 2012 Beslispunten:

Nadere informatie

Scenario's welstandsbeleid Hollands Kroon 25 april 2013. Portefeuillehouder L. Franken 17

Scenario's welstandsbeleid Hollands Kroon 25 april 2013. Portefeuillehouder L. Franken 17 Onderwerp Vergadering van Scenario's welstandsbeleid Hollands Kroon 25 april 2013 Portefeuillehouder Nummer L. Franken 17 Contact en vragen via Technischevragen@hollandskroon.nl Voorstel Een keuze te maken

Nadere informatie

AANLEIDING / PROBLEEMSTELLING

AANLEIDING / PROBLEEMSTELLING Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. 13 juli 2015 Documentnummer : 2015.0.043.217 Zaaknummer: 2015-05-00265 Onderwerp: Welstandsnota 2015 Aan de gemeenteraad. Arnhem. 12 mei 2015 VOORSTEL

Nadere informatie

Jaarverslag Welstandstoezicht 2014. : het college van burgemeester en wethouders van Velsen : artikel 12 c van de Woningwet

Jaarverslag Welstandstoezicht 2014. : het college van burgemeester en wethouders van Velsen : artikel 12 c van de Woningwet Jaarverslag Welstandstoezicht 2014 Opgesteld door In kader van Aangeboden aan : het college van burgemeester en wethouders van Velsen : artikel 12 c van de Woningwet : Gemeenteraad van Velsen Juni 2015

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Te besluiten om: 1. In te stemmen met voorgestelde doorontwikkeling van de regionale samenwerking

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. Bestuurlijke context. B&W-besluit:

Nota van B&W. Onderwerp Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. Bestuurlijke context. B&W-besluit: Onderwerp Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Dhr. H. Wals Telefoon 5113989 E-mail: walsh@haarlem.nl VVH Reg.nr. S&O/2008/88493 Te kopiëren: bijlage A

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Welstandsbeleid 1 11 maart WIII

RAADSVOORSTEL. Welstandsbeleid 1 11 maart WIII RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Agendanummer: p.h.: Welstandsbeleid 1 11 maart 2014 14.03.10 WIII de raad van de gemeente Asten Samenvatting Op 24 april 2012 is het huidige welstandsbeleid

Nadere informatie

Reglement van orde van de welstandscommissie

Reglement van orde van de welstandscommissie Bijlage 9 Reglement van orde van de welstandscommissie 1 Benoeming en samenstelling van de welstandscommissie 1.1 Benoemingsprocedure 1.2 Samenstelling welstandscommissie 2. Taakomschrijving 2.1 Taakomschrijving

Nadere informatie

WELSTAND ALPHEN AAN DEN RIJN

WELSTAND ALPHEN AAN DEN RIJN WELSTAND ALPHEN AAN DEN RIJN Dorp Stad en Land & Twan Jütte Stedenbouw Architectuur Naar een nieuwe welstandsnota Alphen aan den Rijn Toelichting op de herziening van het welstandsbeleid. Waarom een nieuwe

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad datum: 15 mei 2012 portefeuillehouder: wethouder B. Buiting Datum vergadering: 19 juni 2012 agendanummer: 12 onderwerp: evaluatie en bijstelling welstandsbeleid 2012. Aan de

Nadere informatie

Voor de feitelijke informatie wil ik u verwijzen naar de bijgaande discussienotitie.

Voor de feitelijke informatie wil ik u verwijzen naar de bijgaande discussienotitie. Zaaknummer: OOPHdK08 Onderwerp Ruimtelijke kwaliteit en welstand Collegevoorstel Inleiding Welstand is een onderwerp waarmee veel mensen te maken hebben of krijgen omdat het rechtstreeks betrekking heeft

Nadere informatie

Welstandsniveau Welstandvrij

Welstandsniveau Welstandvrij Welstandsniveau Welstandvrij Inhoud 2 Welstandsniveaus 2 2.0 Beeldkwaliteit 3 2.4 Welstandniveau welstandsvrij 4 Leeswijzer Dit pdf-document bevat een deel van de Welstandsnota Gemeente Dordrecht met de

Nadere informatie

Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit. Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit gemeente Bunnik

Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit. Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit gemeente Bunnik Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit gemeente Bunnik 1 Inhoudsopgave van het Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit 1. Benoeming en samenstelling van de commissie

Nadere informatie

aangepaste Welstandsnota

aangepaste Welstandsnota UITGANGSPUNTEN VAN DE NIEUWE NOTA RUIMTELIJKE KWALITEIT HEERHUGOWAARD 2016 Opdracht komt van het huidige college meteen na vaststelling van de welstandsnota 2013; Versoepeling van het beleid en vereenvoudigen

Nadere informatie

PERSBERICHT. Groot draagvlak voor welstand. Amsterdam, 7 april 2006

PERSBERICHT. Groot draagvlak voor welstand. Amsterdam, 7 april 2006 PERSBERICHT Groot draagvlak voor welstand Amsterdam, 7 april 2006 Nederlanders vinden het erg belangrijk dat de gemeente let op het uiterlijk van gebouwen. Bijna tachtig procent van de mensen vindt het

Nadere informatie

Bouwkavels voor vrijstaande en halfvrijstaande woningen in woonwijk Veller I, cluster C te Barneveld

Bouwkavels voor vrijstaande en halfvrijstaande woningen in woonwijk Veller I, cluster C te Barneveld Bouwkavels voor vrijstaande en halfvrijstaande woningen in woonwijk Veller I, cluster C te Barneveld www.mnm.nl info@mnm.nl Tel. 0342-423400 www.drieklomp.nl info@drieklmp.nl Tel.: 0342-474000 22 kavels

Nadere informatie

Agendapunt: 19 No. 59/'11. Dokkum, 7 juni 2011

Agendapunt: 19 No. 59/'11. Dokkum, 7 juni 2011 Agendapunt: 19 No. 59/'11 Dokkum, 7 juni 2011 ONDERWERP: de bouw van een akkerbouwloods aan de Seepmawei 4 te Ternaard en de bouw van een akkerbouwloods in het algemeen met een goothoogte tot maximaal

Nadere informatie

B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2013

B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2013 B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2013 Voorwoord Naast een zelfstandig jaarverslag van de onafhankelijke welstandscommissie verlangt de Woningwet (Ww) ook van het College van B&W om eenmaal per jaar aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Adviesnota raad Vaststellen bestemmingsplan 'Oerle-Zuid, herziening I' en wijziging beeldkwaliteitsplan

Adviesnota raad Vaststellen bestemmingsplan 'Oerle-Zuid, herziening I' en wijziging beeldkwaliteitsplan *14bs00907* Datum raad : 9 december 2014 Datum RA-O : 25 november 2014 Agendapunt : Datum B&W : 4 november 2014 Volgnummer : 14bs00907; 14.164 Programma begroting : 1 Gewijzigd voorstel : nee Productnummer

Nadere informatie

Bijlage 9 Reglement van orde van de welstandscommissie

Bijlage 9 Reglement van orde van de welstandscommissie Bijlage 9 Reglement van orde van de welstandscommissie 1. Benoeming en samenstelling van de welstandscommissie 1.1 Benoemingsprocedure De gemeenteraad wijst op voordracht van het college de vereniging

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. J.K. Stegeman WVL Br 12G / Herziening welstandsnota en welstandstoezicht.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. J.K. Stegeman WVL Br 12G / Herziening welstandsnota en welstandstoezicht. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 12G201194 / 485588 ONDERWERP J.K. Stegeman WVL Br AGENDANUMMER Herziening welstandsnota en welstandstoezicht. BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA

Nadere informatie

Scherpenzeel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Scherpenzeel! Jaarverslag 2015. Zorg voor een mooi

Scherpenzeel Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Scherpenzeel! Jaarverslag 2015. Zorg voor een mooi Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Leo van Grondelle Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.van.grondelle@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Inspraaknota Nota Ruimtelijke Kwaliteit

Inspraaknota Nota Ruimtelijke Kwaliteit Inspraaknota Nota Ruimtelijke Kwaliteit Van 10 december 2015 tot en met 13 januari 2016 heeft het ontwerp van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit ter inzage gelegen. Gedurende voornoemde periode zijn in totaal

Nadere informatie

behoort bij besluit van de raad van de gemeente Bronckhorst van 23 september 2010, nr. 100923/16

behoort bij besluit van de raad van de gemeente Bronckhorst van 23 september 2010, nr. 100923/16 Bouwvergunning - bijlagen Bijlagen 1 tot en met 6, bijlage 8 en bijlagen 10 tot en met 12 (vervallen) Bijlage 7 Kwaliteitseisen voor buizen en hulpstukken van de buitenriolering op erven en terreinen Bijlage

Nadere informatie

Bijlage 9 Reglement van orde welstand

Bijlage 9 Reglement van orde welstand Bijlage 9 Reglement van orde welstand [In de praktijk blijken er grote verschillen in werkwijze tussen de (provinciale) welstandsorganisaties, waardoor het vrijwel onmogelijk is om een universeel toepasbare

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 Aanleiding en achtergronden

1 Inleiding. 1.1 Aanleiding en achtergronden 1 Inleiding Op 29 juni 2004 is de welstandsnota Amersfoort door de gemeenteraad vastgesteld. Nu drie jaar later is er een nieuw bestuur dat deregulering hoog op de agenda heeft staan. Daarnaast zijn er

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel tot het vaststellen van gebiedsgerichte welstandscriteria

OplegvelRaadsvoorstel tot het vaststellen van gebiedsgerichte welstandscriteria gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 07.RI9QI.OOI Inboeknummer o6bstoa633 Beslisdatum BSP 3 januari 2007 Dossiernummer 702 35I OplegvelRaadsvoorstel tot het vaststellen

Nadere informatie

Betreft achtste serie wijzigingen van de Bouwverordening gemeente Stein 1999

Betreft achtste serie wijzigingen van de Bouwverordening gemeente Stein 1999 Stein 22 oktober 2002 Gemeenteblad Afdeling A 2002, no. 97 Agendapunt 9a Bijlagen 1 Aan De Raad Betreft achtste serie wijzigingen van de Bouwverordening gemeente Stein 1999 Inleiding Zoals wellicht bekend

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.4 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER 2017 Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017 Te besluiten om: 1. De nota Continuïteit in Karakter Cultuurhistorie Doetinchem vast te stellen.

Nadere informatie

1e wijziging van de reclamerichtlijnen uit de "Welstandsnota Helmond 2013"

1e wijziging van de reclamerichtlijnen uit de Welstandsnota Helmond 2013 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Helmond Nr. 126803 21 juli 2017 1e wijziging van de reclamerichtlijnen uit de "Welstandsnota Helmond 2013" De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel

Nadere informatie

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening Aan de raad AGENDAPUNT 7k ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008 Visie op dienstverlening Voorstel: 1. Vaststellen visie op dienstverlening voor de periode 2008-2015: Wij als organisatie spelen constant in op een

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : P.J. Beers : BP-projecten : J. de Boer Voorstel aan de raad Onderwerp : Veilingterrein Noord Scharwoude

Nadere informatie

Druten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Druten! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Druten

Druten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Druten! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Druten Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 28 september Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 28 september Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid Voorstel: 1. Kennisnemen van de evaluatie hondenbeleid. 2. Het nieuwe modernere hondenbeleid vaststellen. 3. Het nieuwe

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING Jongeling, Joke RB S1 RAD: RAD121212 2012-12-12T00:00:00+01:00 BW: BW121106 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 12 december 2012 Portefeuillehouder : A.W.P. Kirkels Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Bijlage 9 Bouwverordening. Reglement Integrale Kwaliteits Commissie. Gemeente Gennep. Inhoudsopgave

Bijlage 9 Bouwverordening. Reglement Integrale Kwaliteits Commissie. Gemeente Gennep. Inhoudsopgave Bijlage 9 Bouwverordening Reglement Integrale Kwaliteits Commissie Gemeente Gennep Inhoudsopgave 1. Benoeming en samenstelling van de IKC 1.1 Begripsbepaling 1.2 Benoemingsprocedure 1.3 Samenstelling IKC

Nadere informatie

Nota uitgangspunten welstand

Nota uitgangspunten welstand Nota uitgangspunten welstand Vastgesteld d.d..... 2014 1 INHOUD 1. AANLEIDING... 3 2. VORM EN BRUIKBAARHEID VAN DE NOTA... 4 3. OBJECTGERICHTE CRITERIA VOOR VEEL VOORKOMENDE BOUWPLANNEN... 4 4. GEBIEDSGERICHTE

Nadere informatie

Beuningen Advisering Ruimtelijke Kwaliteit. Beuningen! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Beuningen

Beuningen Advisering Ruimtelijke Kwaliteit. Beuningen! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Beuningen Jaarverslag Advisering Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2014

B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2014 B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2014 Voorwoord Naast een zelfstandig jaarverslag van de onafhankelijke welstandscommissie verlangt de Woningwet (Ww) ook van het College van B&W om eenmaal per jaar aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Bijlage 9 Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit Toelichting

Bijlage 9 Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit Toelichting Bijlage 9 Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit In de praktijk blijken er grote verschillen in werkwijze tussen de (provinciale) welstandsorganisaties, waardoor het vrijwel onmogelijk

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Vaststellen Welstandscriteria Deo

Nota van B&W. Onderwerp Vaststellen Welstandscriteria Deo Onderwerp Vaststellen Welstandscriteria Deo Nota van B&W Portefeuille J.Nieuwenburg Auteur: A.M. Schneider Telefoon: a.schneider@haarlem.nl E-mail: a.schneider@haarlem.nl Reg.nr. SB/PMB/2008/78185 Met

Nadere informatie

Nota van B&W. Inleiding

Nota van B&W. Inleiding gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Jaarverslag welstandsverantwoording 201 0 Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 10 mei 2011 Inlichtingen mw. mr. J.M. Metselaar (023-567 3528)

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer 09.R2908.OOI Inboeknummer o8bstozror Dossiernummer 852.306 zz december zoo8 Raads informatiebrief Betreft selectie van pilotgebieden voor welstandsvrij bouwen. Inleiding

Nadere informatie

1.0. Actualisatie van de nota. Naast de wettelijke verplichting zijn er meer redenen om de nota aan te passen.

1.0. Actualisatie van de nota. Naast de wettelijke verplichting zijn er meer redenen om de nota aan te passen. Inleiding. Het raadsvoorstel is aangepast naar aanleiding van het negatief adviseren van de monumentencommissie over de evaluatie van de welstandsnota, over het onderdeel lichtbakken op lichtmasten. In

Nadere informatie

: 20127334 : Wonen en ruimte : welstand. Katwijk, 10 april 2012. Inleiding

: 20127334 : Wonen en ruimte : welstand. Katwijk, 10 april 2012. Inleiding Zaaknummer Programma Onderwerp : 20127334 : Wonen en ruimte : welstand Katwijk, 10 april 2012. Inleiding Elk bouwplan wordt om advies voorgelegd aan de Welstandscommissie Katwijk. Voor een aantal nader

Nadere informatie

EMBARGO tot maandag 18 augustus uur

EMBARGO tot maandag 18 augustus uur Raadsvoorstel ' Gemeente EMBARGO tot maandag 18 augustus 10.45 uur Onderwerp Welstandstoetsing Registratienr. 4556395 Steller/telnr. Sjouke v/d Vlugt/06 3196 6194 Bijiagen 2 Classificatie Openbaar o Geheim

Nadere informatie

2014/2015. Voorst Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voorst! Jaarverslag 2014/2015. Zorg voor een mooi

2014/2015. Voorst Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voorst! Jaarverslag 2014/2015. Zorg voor een mooi Jaarverslag 2014/2015 Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon ir. Leo van Grondelle Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.van.grondelle@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

GEMEENTE ZUNDERT WELSTANDSNOTA Deel III: Ambtelijke toetsingscriteria

GEMEENTE ZUNDERT WELSTANDSNOTA Deel III: Ambtelijke toetsingscriteria telefoon fax email internet kvk Breda Compositie 5 stedenbouw bv Boschstraat 35-37 4811 GB Breda 076 5225262 076 5213812 info@c5s.nl www.c5s.nl 20083802 GEMEENTE ZUNDERT WELSTANDSNOTA 2014 Deel III: Ambtelijke

Nadere informatie

Inhoud presentatie. Inleiding. Opbouw van de welstandsnota. Beoordelingskader. 2 voorbeelduitwerkingen. Procedure

Inhoud presentatie. Inleiding. Opbouw van de welstandsnota. Beoordelingskader. 2 voorbeelduitwerkingen. Procedure WELSTANDSNOTA GEMEENTE HEUSDEN 16 februari 2004 Inhoud presentatie Inleiding Opbouw van de welstandsnota Beoordelingskader 2 voorbeelduitwerkingen Procedure Inleiding Aanleiding welstandsnota Welstandsnota

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 De aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen

Hoofdstuk 2 De aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen No. De raad van de gemeente Westerwolde; op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 29 januari 2019, no. Z/19/082347/D-232684, afdeling Ruimte; besluit: vast te stellen de navolgende Bouwverordening

Nadere informatie

VOORWOORD EN INLEIDING

VOORWOORD EN INLEIDING VOORWOORD EN INLEIDING Inhoudsopgave pagina VOORWOORD EN INLEIDING VOORWOORD 1. INLEIDING 7 1.1 Aanleiding 7 1.2 Het doel en de reikwijdte van deze welstandsnota 7 1.3 Leeswijzer 8 Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

Door Griffie in te vullen Raadsvergadering: 28 juni 2016 Besluit: unaniem aangenomen Stemverklaring: ND. Agendanr.: 8 Voorstelnr.

Door Griffie in te vullen Raadsvergadering: 28 juni 2016 Besluit: unaniem aangenomen Stemverklaring: ND. Agendanr.: 8 Voorstelnr. Door Griffie in te vullen Raadsvergadering: 28 juni 2016 Besluit: unaniem aangenomen Stemverklaring: ND Agendanr.: 8 Voorstelnr.: RB2016044 Onderwerp: vaststelling nota ruimtelijke kwaliteit Heerhugowaard

Nadere informatie

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 26 januari november De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 26 januari november De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 08 november 2011 Agendapunt Onderwerp Toekomst Zuiderkapel te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Notitie. Beleid ten behoeve van. Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening

Notitie. Beleid ten behoeve van. Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening Notitie Beleid ten behoeve van Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening Gemeente Bussum Afdeling Ruimtelijke Inrichting September 2009 1 1. AANLEIDING De gemeente Bussum heeft in het jaar

Nadere informatie

Raadsvergadering. Opheffing gemeenschappelijke regeling Welstand en Monumenten Midden Nederland 2005 met bijbehorend Liquidatieactieplan.

Raadsvergadering. Opheffing gemeenschappelijke regeling Welstand en Monumenten Midden Nederland 2005 met bijbehorend Liquidatieactieplan. Raadsvergadering Nummer 19 december 2013 13-113 Onderwerp Opheffing gemeenschappelijke regeling Welstand en Monumenten Midden Nederland 2005 met bijbehorend Liquidatieactieplan. Aan de raad, Onderwerp

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/ Documentnr.: RV

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/ Documentnr.: RV Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/11052016 Documentnr.: RV16.0045 Roden, 4 mei 2016 Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan "Herontwikkeling locatie Ronerborg, Roden" en aanpassen welstandsnota voor dit

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 27 januari 2010 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010. Oostelijke randweg; afronding mer-procedure

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 27 januari 2010 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010. Oostelijke randweg; afronding mer-procedure Aan de raad AGENDAPUNT 3 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010 Oostelijke randweg; afronding mer-procedure Voorstel: 1. Het toetsingsadvies van de Commissie voor de mer over het milieueffectrapport (mer) oostelijke

Nadere informatie

VERORDENING COMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT EN ERFGOED GOOISE MEREN 2016

VERORDENING COMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT EN ERFGOED GOOISE MEREN 2016 VERORDENING COMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT EN ERFGOED GOOISE MEREN 2016 De raad van de gemeente Gooise Meren; gelezen het voorstel van 4 januari 2016, nr. RV16.007 gelet op artikel 84 van de Gemeentewet,

Nadere informatie

JAARVERSLAG Welstands- en Monumentencommissie district MERGELLAND

JAARVERSLAG Welstands- en Monumentencommissie district MERGELLAND JAARVERSLAG 2008 Welstands- en Monumentencommissie district MERGELLAND INHOUD 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Commissie a. Opbouw district b. Samenstelling commissie c. Taakomschrijving d. Advisering e. Mandaat

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/5

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/5 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15-12-2015 Nummer voorstel: 2016/5 Voor raadsvergadering d.d.: 12-01-2016 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

dat vervolgens bij notariële akte van 24 april 1998 is opgericht de Stichting Ruimtelijke Kwaliteit Limburg;

dat vervolgens bij notariële akte van 24 april 1998 is opgericht de Stichting Ruimtelijke Kwaliteit Limburg; 2002, no. 70 De Raad der gemeente Stein; gezien het voorstel inzake het instellen van een commissie ruimtelijke kwaliteit voor het district en de gemeente, alsmede het vaststellen van voorschriften omtrent

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 januari 2015;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 januari 2015; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Neerijnen. Nr. 30174 9 april 2015 Wijziging bouwverordening Neerijnen De raad van de gemeente Neerijnen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Bewonerswelstand Twee modellen voor zelforganisatie in de ruimtelijke kwaliteitszorg A f s t u d e e r s c r i p t i e d o o r : R o m y B e r n t s e

Bewonerswelstand Twee modellen voor zelforganisatie in de ruimtelijke kwaliteitszorg A f s t u d e e r s c r i p t i e d o o r : R o m y B e r n t s e Bewonerswelstand Twee modellen voor zelforganisatie in de ruimtelijke kwaliteitszorg A f s t u d e e r s c r i p t i e d o o r : R o m y B e r n t s e n Begeleid door: Mr. F.A.M. Hobma & Dr. J.L. Heintz

Nadere informatie

Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel Houtopstanden en 2 e wijziging APV, Hoofdstuk 4, afd. 3 Het bewaren van houtopstanden

Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel Houtopstanden en 2 e wijziging APV, Hoofdstuk 4, afd. 3 Het bewaren van houtopstanden Onderwerp Portefeuillehouder Broekhuizen en Siebenga Datum collegebesluit 21 februari 2017 Opsteller mevr. H. Huisman Registratie GF17.20016 Agendapunt Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel

Nadere informatie

Ruimtelijke Kwaliteit (welstand)

Ruimtelijke Kwaliteit (welstand) (welstand) Gemeente Noordwijkerhout 21 januari 2015 Ton Jansen, directeur Dorp, Stad en Land Egbert Töns, gemandateerde Dorp, Stad en Land 1 Dorp, Stad en Land Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (Welstandscommissie)

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Vaststellen van de 2 e herziening bestemmingsplan Amsterdamse Bos Woonschepen en de Woonschepenverordening

RAADSVOORSTEL. Vaststellen van de 2 e herziening bestemmingsplan Amsterdamse Bos Woonschepen en de Woonschepenverordening RAADSVOORSTEL Raadsvoorstel nr Portefeuillehouder wethouder P.A. Bot Datum B&W-besluit 28 april 2015 Voor de raadsvergadering van 3 juni 2015 Afdeling ROV Behandelend ambtenaar (voor technische vragen)

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 6.8. Doetinchem, 27 januari Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf

Aan de raad AGENDAPUNT 6.8. Doetinchem, 27 januari Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf Aan de raad AGENDAPUNT 6.8 Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf Voorstel: 1. De gemeenschappelijke regeling Openbaar Primair Onderwijs vaststellen. 2. Het reglement Gemeentelijk Toezicht op

Nadere informatie

Bijlage als bedoeld in de artikelen en 3.1

Bijlage als bedoeld in de artikelen en 3.1 BIJLAGEN BIJ DE BOUWVERGUNNING GEMEENTE GELDERMALSEN 2010 Behorende bij het besluit van gemeenteraad van 28-9-2010, nr. 15 Bijlage als bedoeld in de artikelen 2.1.1 en 3.1 Bijlage 1 Gegevens en bescheiden

Nadere informatie