Lesson Study als professionaliseringsstrategie in de context van telproblemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesson Study als professionaliseringsstrategie in de context van telproblemen"

Transcriptie

1 Lesson Study als professionaliseringsstrategie in de context van telproblemen Nellie Verhoef Universiteit Twente, Faculteit Gedragswetenschappen, Instituut ELAN Samenvatting In bijgaande studie professionaliseren zeven docenten van verschillende scholen zich door middel van Lesson Study. De onderzoeksvraag was wat docenten leren van Lesson Study. Wiskundig inhoudelijk lag de nadruk op het zelfstandig leren redeneren van 4 vwo wiskunde A - leerlingen. De docenten ontwikkelden samen twee opeenvolgende lessen. De lessen werden uitgevoerd en live door docenten geobserveerd. De observaties werden besproken, de voorbereiding werd geëvalueerd en bijgesteld en vervolgens opnieuw uitgevoerd op een andere school. De logboekverslagen, aangevuld met caseleerling-interviews en discussievragen direct na de les beschrijven wat de docenten leerden per Lesson Study fase. De reflectieve bijeenkomsten op de school werden met video geregistreerd. De resultaten laten zien dat de professionele ontwikkeling van docenten begint met het bespreken van uitgedeelde wetenschappelijke literatuur en eindigt in een verandering van kennis en opvattingen van docenten. Interventies die niet werkten bleken een belangrijke bron voor leren van docenten te zijn. Onderzoeksdoel Het onderzoeksdoel betrof het leren van wiskundedocenten in de context van het redeneren van leerlingen bij telproblemen. Leerlingen voelen zich onzeker bij telproblemen in contexten en zijn geneigd snel formules te gebruiken zonder die te begrijpen. Deze ervaringen stimuleerden de docenten om in detail bloot te leggen wat leerlingen doen als zij telproblemen aanpakken. De onderzoeksvraag luidde: wat leren wiskundedocenten per Lesson Study fase van leerlingen die telproblemen aanpakken? Theoretisch kader Lesson Study Lesson Study is afkomstig uit Japan (Fernandez & Yoshida, 2004; Shimizu, 1999; Stigler & Hiebert, 1999; Takahashi & Yoshida, 2004). Ook in Nederland neemt de interesse in Lesson Study toe (Verhoef, Coenders, Smaalen, Pieters, & Tall, 2015; Verhoef, Coenders, van Smaalen, & Tall, 2013; Verhoef & Tall, 2011). Het doel van Lesson Study is het in detail in kaart brengen van lespraktijken om die te kunnen begrijpen en te veranderen (Lewis, 2009; Pérez, Soto, & Serván, 2010).

2 Figure 1 The lesson study cycle (adapted from Stepanek, Appel, Leong, Mangan, & Mitchell, 2007) p.3 Lesson Study, het bestuderen van de lespraktijk, verloopt stapsgewijs (zie Figuur 1). Samen bepalen de deelnemers het doel van de Lesson Study (stap 1), waarna een (of meer) les(sen) wordt voorbereid (stap 2). De les wordt uitgevoerd en de leerlingen worden live geobserveerd (stap 3) (Saito, Hawe, Hadiprawiroc, & Empedhe, 2008). Direct na de uitvoering wordt de les nabesproken in het licht van het leren van leerlingen (stap 4) (Oshima, Horino, Oshimab, Yanamoto, Inagaki, Takenaka, Yamaguchif, Murayamaa, & Nakayama, 2006). Vervolgens wordt de les herzien en opnieuw uitgevoerd (stap 5). Het proces eindigt met een reflectie op de hele Lesson Study cyclus (stap 6) (Doig, 2011). Het leren van docenten Om het leren van docenten te kunnen analyseren gebruikten we het Interconnected Model of Teacher Professional Growth (IMTPG) model van Clarke en Hollingsworth (2002), p.951 (Figuur 2).

3 Figuur 2 The Interconnected Model of Professional Growth (Clarke & Hollingsworth, 2002) IMTPG gaat ervan uit dat docenten zich ontwikkelen door een wisselwerking van uitvoering en reflectie in een viertal domeinen. Drie domeinen hebben betrekking op de dagelijkse lespraktijk van de docent: de kennis en opvattingen van docenten (PD), het lesgeven in de klas (DP) en de leerresultaten (DC). Het vierde domein, externe domein (ED), bevat alle invloeden van buiten de directe lespraktijk. In dit geval bestond het ED uit aangereikte wetenschappelijke literatuur over succesfactoren en belemmeringen bij het oplossen van telproblemen, de live observaties, de discussies op school direct na de lesuitvoering en de reflectiebijeenkomsten op de universiteit. Clarke en Hollingsworth (2002) benadrukken dat een verandering in één van de domeinen effecten heeft op andere domeinen. Zodra een verandering een permanent karakter krijgt is er sprake van professionele groei. In relatie tot de Lesson Study fasen typeren we de voorbereiding aan de hand van literatuur als ED, de uitvoering van de les (DP), de live observatie van leerlingen (DC), de bespreking direct na de les (PD + ED), de bijstelling en opnieuw uitvoeren (DP), en de eindevaluatie (PD + ED). Telproblemen In de tachtiger jaren deden Hadar en Hadass (1981) onderzoek naar de aanpak van het volgende telprobleem: op hoeveel manieren kunnen n geadresseerde brieven in de verkeerde envelop terechtkomen? De onderzoekers legden vast dat er het probleem wel opgelost kon worden voor een specifieke waarde van n, maar niet in zijn algemeenheid. Later brachten Batanero, Navarro-Pelayo en Godino (1997) in kaart hoe leerlingen 13 nauwelijks van elkaar verschillende telproblemen voor te leggen. De onderzoekers gaven aan dat de contexten onjuist werden geïnterpreteerd, antwoorden op basis van intuïtie werden gegeven, en veel fouten in de berekening. Eizenberg en Zavslavsky (2004) vulden aan dat het voor leerlingen het moeilijk is om antwoorden op juistheid te controleren. Onderzoeksmethode De deelnemers aan het onderzoek waren zeven docenten van verschillende scholen voor voortgezet onderwijs. De onderzoeksinstrumenten bestonden uit logboekvragen aan docenten, case-leerlinginterviews en discussievragen direct na de les gevalideerd door videoregistratie. De dataverzameling vond plaats in het najaar van 2013 in klas 4 vwo A. De data zijn geordend per Lesson Study fase. Resultaten en conclusies Tabel 1 laat zien wat docenten leren per Lesson Study fase. In de eerste kolom staan de namen van de docenten. In de tweede kolom staat verkort in statements weergegeven wat de docenten leerden en in de laatste kolom staan de Lesson Study fases: Voorbereiding (V), Observatie les 1 (O1) en observatie les 2 (O2), Uitvoering les 1 (U1) en uitvoering les 2 (U2), nabespreking direct na les 1 (R) en Evaluatie (E) van de hele cyclus beide lessen omvattend.

4 Tabel 1 Wat docenten leren per Lesson Study fase in de context van telproblemen Ik leerde dat fase Aart mijn leerlingen onzeker zijn en trucs gebruiken V Bob ik mijn lessen moet verrijken met visualisaties en schema s V Coen ik systematisch moeten werken als ik mijn leerlingen telproblemen wil laten oplossen V Dick ik meer met leerlingen moet praten over een telprobleem (las ik in een artikel) V Eric leerlingen telproblemen automatisch oplossen, ze hebben geen idee of het goed of fout is V Eric er veel verschillen tussen leerlingen zijn als het om het aanpakken van telproblemen gaat V Fred het belangrijk is om zelf een oplssing te vinden, meer dan nadoen wat een ander doet V Gijs het moeilijk te voorspellen is hoe een leerling zal gaan reageren V Aart als leerlingen getallen zien ze direct gaan vermenigvuldigen zonder er eerst over te redeneren O1 Bob de docent leerlingen kan helpen door toepassingen te bespreken O1 Coen leerlingen niet van plan zijn om eerst te gaan redeneren O1 Coen.. leerlingen niet eerst systemetisch de gegevens ordenen O1 Dick leerlingen steeds bevestiging nodig hebben je doet het goed O1 Eric.. leerlingen eerst alles in hun hoofd doen voordat ze daadwerkelijk aan de slag gaan O1 Eric.. leerlingen niet kunnen ordenen omdat ze er geen naam voor weten te bedenken O1 Fred het uitspelen van situaties helpt leerlingen om de situatie te begrijpen O1 Gijs.. open vragen zijn nuttig om het leren van leerlingen bloot te kunnen leggen U1 Coen.. je kunnen voorstellen belangrijker is dan een schets maken R Coen.. mijn opvatiingen veranderen: het stimuleren van de intuïtie is belangrijk R Dick het niet werken van een aanpak veel invloed op mij heeft R Dick leerlingen bij bepaalde contexten direct afhaken R Eric leerlingen te weinig zijn geholpen in de les R Gijs het misschien betere is om een realistische situatie echt uit te spelen R Aart leerlingen leren van het uitspelen van problemen O2 Coen enthousiaste leerlingen geen idee hebben of het goed is wat ze doen O2 Fred leerlingen het nodig hebben om systematisch te werken, dat geeft zekerheid O2 Gijs verschillende leerlingen compleet andere dingen leren O2 Dick leerlingen onzeker zijn U2 Aart visualiseringen voor leerlingen belangrijk zijn om iets te begrijpen E Bob het boek erg veel invloed heeft op de manier van leren van leerlingen E Coen het complex is om leerlingen te helpen bij het leren visualiseren E Dick geschikte prakische problemen moeilijk te vinden zijn E Eric leerlingen er zich bewust van moeten zijn dat je op veel verschillende manieren kunt kijken E Eric het moeilijk is om jezelf achteraf te controleren E Eric je als docent leerlingen moet leren systematiseren E Fred het aanbieden van verschillende problemen helpt om van gezichstpunt te veranderen E Gijs leerlingen moeten leren visualisaties van situaties te maken E Gijs.. leerlingen zich vastklampen aan getallen E

5 De docenten worden zich ervan bewust dat leerlingen trucs gebruiken (DP) om telproblemen op te lossen en niet systematisch tellen en uitschrijven (ED). Live observaties geven de docenten inzicht in de lespraktijk en het belang van visualisatie (DP). Docenten ontdekken bij de uitvoering wat niet werkt en dat uitspelen van situaties wel werkt (DC). De reflectie en de evaluatie doen docenten beseffen dat het uitspelen van situaties in de les (PD), maar ook dat het discussiëren over onderwijzen en leren (ED), een positief effect op hun ontwikkeling heeft. Wetenschappelijke betekenis Deze studie wijst op het belang van visualisatie in de zin van uitbeelden en onderstreept het effect van de flexibiliteit van Lesson Study in de complexiteit van de dagelijkse lespraktijk. Deze resultaten sluiten aan bij internationaal onderzoek naar de effecten van het leren in (ook digitaal vormgegeven) contexten waarbij de nadruk ligt op de ontwikkeling van conceptuele kennis en vaardigheden (Galligan, 2010; Widjaja, 2010). Referenties Batanero, C., Navarro-Pelayo, V., & Godino, J. D. (1997). Effect of the implicit combinatorial model on combinatorial reasoning in secondary school pupils. Educational Studies in Mathematics, 32, Clarke, D., & Hollingsworth, H. (2002). Elaborating a model of teacher professional growth. Teaching and Teacher Education, 18(8), Doig, B. G. S. (2011). Japanese Lesson Study: Teacher Professional Development through Communities of Inquiry. Mathematics Teacher Education and Development, 13(1), Eizenberg, M. M., & Zaslavsky, O. (2004). Students' verification strategies for combinatorial problems. Mathematical Thinking and Learning, 6(1), Fernandez, C., & Yoshida, M. (2004). Lesson study: A Japanese approach to improving mathematics teaching and learning Mahwah, NJ: Erlbaum. Galligan, L., Loch, B., McDonald, C., & Taylor, J. A. (2010). The use of tablet and related technologies in mathematics teaching. Australian Senior Mathematics Journa, 24(1), Hadar, N., & Hadass, R. (1981). The road to solve a combinatorial problem is strewn with pitfalls. Educational Studies in Mathematics, 12(4), Lewis, C. C. (2009). What is the nature of knowledge development in lesson study? Educational Action Research, 17(1), Oshima, J., Horino, R., Oshimab, R., Yanamoto, T., Inagaki, S., Takenaka, M., Yamaguchif, E., Murayamaa, I., & Nakayama, H. (2006). Changing teachers' epistomological perspectives: a case study of teacher-researcher collaborative lesson studies in Japan. Teaching Education, 17(1), Pérez, A. I., Soto, E., & Serván, M. J. (2010). Participatory action research and the reconstruction of teachers' practical thinking: lesson studies and core reflection. An experience in Spain. Educational Action Research, 18(1), Saito, E., Hawe, P., Hadiprawiroc, S., & Empedhe, S. (2008). Initiating education reform through lesson study at a university in Indonesia. Educational Action Research, 15(3), Shimizu, Y. (1999). Aspects of mathematical teacher education in Japan: Focusing on the teachers roles. Journal of Mathematics Teacher Education, 2, Stepanek, J., Appel, G., Leong, M., Mangan, M. T., & Mitchell, M. (2007). Leading lesson study: A practical guide for teachers and facilitators. Thousand Oaks, CA: Corwin Press. Stigler, J. W., & Hiebert, J. (1999). The teaching gap: Best ideas from the world s teachers for improving education in the classroom. New York: The Free Press.

6 Takahashi, A. (2006). Characteristics of Japanese mathematics lessons., from Takahashi, A. Y., & Yoshida, M. (2004). Ideas for Establishing Lesson-Study. Teaching Children Mathematics,, 2(9), Verhoef, N. C., Coenders, F. G. M., Smaalen, D. v., Pieters, J. M., & Tall, D. O. (2015). Professional development through lesson study: teaching the derivative using GeoGebra. Professional Development in Education. doi: doi/full/ / Verhoef, N. C., Coenders, F. G. M., van Smaalen, D., & Tall, D. O. (2013). The Complexities of Lesson Study in a European situation. International Journal of Science and Mathematics Education. doi: DOI /s Verhoef, N. C., & Tall, D. O. (2011). Lesson Study: The Effect on Teachers Professional Development Paper presented at the 35th Conference of the International Group for the Psychology of Mathematics Education, Ankara: Turkye. Widjaja, W., Dolk, M., & Fauzan, A. (2010). The role of contexts and teacher's questioning to enhance students' thinking. Journal of Science and Mathematics Education in Southeast Asia, 33(2),

Lesson Study: beginnende en ervaren docenten in één multidisciplinair team

Lesson Study: beginnende en ervaren docenten in één multidisciplinair team Lesson Study: beginnende en ervaren docenten in één multidisciplinair team Lesson Study UT Nellie Verhoef Lesson Study: een multidisciplinair team met Fer Coenders beginnende en ervaren docenten BSL: problemen

Nadere informatie

Pas op je tellen! Naar een didactiek voor combinatoriek. Saskia van Boven, Radboud Docenten Academie Gerrit Roorda, RUG, Lerarenopleiding

Pas op je tellen! Naar een didactiek voor combinatoriek. Saskia van Boven, Radboud Docenten Academie Gerrit Roorda, RUG, Lerarenopleiding Pas op je tellen! Naar een didactiek voor combinatoriek Saskia van Boven, Radboud Docenten Academie Gerrit Roorda, RUG, Lerarenopleiding Inleiding en aanleiding Behoefte om materialen te delen voor vakdidactiek

Nadere informatie

LESSON STUDY SUI LIN GOEI VU AMSTERDAM HOGESCHOOL WINDESHEIM DOOR SAMENWERKEN DE LES VERSTERKEN MAATSCHAPPELIJKE IMPACT ALFA- EN GAMMAWETENSCHAPPEN

LESSON STUDY SUI LIN GOEI VU AMSTERDAM HOGESCHOOL WINDESHEIM DOOR SAMENWERKEN DE LES VERSTERKEN MAATSCHAPPELIJKE IMPACT ALFA- EN GAMMAWETENSCHAPPEN LESSON STUDY DOOR SAMENWERKEN DE LES VERSTERKEN MAATSCHAPPELIJKE IMPACT ALFA- EN GAMMAWETENSCHAPPEN 7 DECEMBER 2017 SESSIE ONDERWIJS EN PEDAGOGIEK SUI LIN GOEI VU AMSTERDAM HOGESCHOOL WINDESHEIM nr. 1

Nadere informatie

Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 28, 29 en 30 juni 2017 te Antwerpen

Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 28, 29 en 30 juni 2017 te Antwerpen Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 8, 9 en 0 juni 017 te Antwerpen Melline Huiskamp (Iselinge Hogeschool), Emmy Vrieling (Open Universiteit) en Iwan Wopereis (Open Universiteit) Titel: Waardevol

Nadere informatie

LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING

LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING Evelien van Geffen, MSc. Lerarenopleider HvA e.c.van.geffen@hva.nl Bron: www.loesje.nl 1 TRENDS IN LERAREN OPLEIDEN Lesgeven is sterk situationeel en contextueel

Nadere informatie

CORDERIUS COLLEGE LESSON STUDY 22 JANUARI 2014

CORDERIUS COLLEGE LESSON STUDY 22 JANUARI 2014 CORDERIUS COLLEGE LESSON STUDY 22 JANUARI 2014 PROGRAMMA Opening en welkom Kennismaken en doel Lesson Study Wat is Lesson Study? Data Lesson Study bijeenkomsten, voorbereiden eerste bijeenkomst 30 januari

Nadere informatie

LESSON STUDY: professionalisering van beginnende en ervaren scheikundedocenten op één school

LESSON STUDY: professionalisering van beginnende en ervaren scheikundedocenten op één school LESSON STUDY: professionalisering van beginnende en ervaren scheikundedocenten op één school FER COENDERS VAKDIDACTICUS SCHEIKUNDE ELAN In deze presentatie Beginnende docenten PCK Lesson Study Gebruikte

Nadere informatie

De professionele ontwikkeling van docenten: Nascholing of werkplekleren?

De professionele ontwikkeling van docenten: Nascholing of werkplekleren? De professionele ontwikkeling van docenten: Nascholing of werkplekleren? Jan van Driel, POOLL Congres Leren op de werkplek Leuven, 7 januari 2015 Professionele ontwikkeling van docenten Professional development

Nadere informatie

Visie op wiskunde onderwijs Een Lesson Study voor vakdidactiek

Visie op wiskunde onderwijs Een Lesson Study voor vakdidactiek Visie op wiskunde onderwijs Een Lesson Study voor vakdidactiek Theo van den Bogaart, Joke Daemen, Derk Pik, Lidy Wesker Het leren en professionaliseren van onszelf Het denken en leren van de student centraal,

Nadere informatie

FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: BEVORDERENDE EN BELEMMERENDE FACTOREN

FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: BEVORDERENDE EN BELEMMERENDE FACTOREN FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: BEVORDERENDE EN BELEMMERENDE FACTOREN ONDERWIJS RESEARCH DAGEN, ROTTERDAM, 26 MEI 2016 CHRISTEL H.D. WOLTERINCK WILMA B. KIPPERS KIM SCHILDKAMP CINDY L. POORTMAN FORMATIEF

Nadere informatie

Samenwerking tussen docenten in onderwijsinnovaties in het hoger beroepsonderwijs: een case study

Samenwerking tussen docenten in onderwijsinnovaties in het hoger beroepsonderwijs: een case study Samenwerking tussen docenten in onderwijsinnovaties in het hoger beroepsonderwijs: een case study Remco Coppoolse, Elly de Bruijn, Gerhard Smid Onderzoeksdoel en theoretisch kader Onderwijsinnovaties leiden

Nadere informatie

Begeleiding Startende Leraren. Uitwisselingsbijeenkomst. 17 juni 2016

Begeleiding Startende Leraren. Uitwisselingsbijeenkomst. 17 juni 2016 Begeleiding Startende Leraren Uitwisselingsbijeenkomst 17 juni 2016 Rita Schildwacht E-mail: m.schildwacht@fontys.nl Begeleiden startende leraren op de werkplek 3 praktijken Jaar 2 en/of 3: LESSON STUDY

Nadere informatie

WELKOM! Wil je op je A4 opschrijven wat je nu weet over Lesson Study? Evelien van Geffen 12 mei 2016

WELKOM! Wil je op je A4 opschrijven wat je nu weet over Lesson Study? Evelien van Geffen 12 mei 2016 WELKOM! Wil je op je A4 opschrijven wat je nu weet over Lesson Study? Evelien van Geffen e.c.van.geffen@hva.nl 12 mei 2016 1 UITKOMSTEN VORIG ONDERZOEK Een aantal conclusies uit het onderzoek van Amagir,

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Docent Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en leerlingen

Nadere informatie

Teach Less, Learn More!

Teach Less, Learn More! Teach Less, Learn More! Studiereis naar Japan, de bakermat van Lesson Study Van 18 tot 25 november mocht ik van de HU op studiereis naar Japan, het land waar Lesson Study is ontstaan. In dit fascinerende

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

Lesson Study NL. Aafke Elschot Tom Coenen Nellie Verhoef. Twents Meesterschap

Lesson Study NL. Aafke Elschot Tom Coenen Nellie Verhoef. Twents Meesterschap Lesson Study NL Wat is een eerlijke verdeling? Samenwerking tussen wetenschappelijk en voortgezet onderwijs in de vorm van Lesson Study op het gebied van Speltheorie Aafke Elschot Tom Coenen Nellie Verhoef

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR LEERLINGEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL

Nadere informatie

Lesson Study: leren van je leerlingen

Lesson Study: leren van je leerlingen 10-11-2017 1 Lesson Study: leren van je leerlingen Dag van de Vakdidactiek 8 november 2017 Siebrich de Vries, s.de.vries@rug.nl dd-mm-jj 2 Inhoud presentatie Wat is Lesson Study: kernaspecten en oorsprong

Nadere informatie

SAMEN WERKEN, SAMEN LEREN? PROFESSIONELE LEERGEMEENSCHAPPEN IN B ASISONDERWIJS. dr. Bénédicte Vanblaere

SAMEN WERKEN, SAMEN LEREN? PROFESSIONELE LEERGEMEENSCHAPPEN IN B ASISONDERWIJS. dr. Bénédicte Vanblaere SAMEN WERKEN, SAMEN LEREN? PROFESSIONELE LEERGEMEENSCHAPPEN IN B ASISONDERWIJS dr. Bénédicte Vanblaere OPBOUW DOCTORAATSONDERZOEK Context (school, vakgroep, leerkracht) Leiderschapsvariabelen Schoolleiderschap

Nadere informatie

De ervaren leerzaamheid van Lesson Study Concept 3 juni 2015

De ervaren leerzaamheid van Lesson Study Concept 3 juni 2015 De ervaren leerzaamheid van Lesson Study Concept 3 juni 2015 Siebrich de Vries en Gerrit Roorda, Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrag en Maatschappijwetenschappen, Lerarenopleiding Mail: s.de.vries@rug.nl;

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Leerlingen Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en

Nadere informatie

Sensible mathematics: een zoektocht aan de hand van lesson study. N.C. Verhoef, D. van Smaalen en J.M. Pieters

Sensible mathematics: een zoektocht aan de hand van lesson study. N.C. Verhoef, D. van Smaalen en J.M. Pieters Sensible mathematics: een zoektocht aan de hand van lesson study N.C. Verhoef, D. van Smaalen en J.M. Pieters Universiteit Twente, Faculteit Gedragswetenschappen, Instituut ELAN Juni 2012 Abstract Deze

Nadere informatie

Een model voor het leren van docenten in de context van een curriculumverandering

Een model voor het leren van docenten in de context van een curriculumverandering Een model voor het leren van docenten in de context van een curriculumverandering Fer Coenders, Sanne Dijkstra, Jules Pieters (Universiteit Twente) en Cees Terlouw (Saxion Hogeschool) Context en probleem

Nadere informatie

UNIVERSITY OF TWENTS MEESTERSCHAP 1/25/2017 FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: TIPS VOOR IN DE LES

UNIVERSITY OF TWENTS MEESTERSCHAP 1/25/2017 FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: TIPS VOOR IN DE LES UNIVERSITY OF TWENTS MEESTERSCHAP FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: TIPS VOOR IN DE LES Kim Schildkamp Wilma Kippers Christel Wolterinck Fer Coenders 1 IN DEZE WORKSHOP: 1. 2. 3. 4. 5. LEERDOELEN THEORIE VRAGENLIJST

Nadere informatie

Protocolnummer: 035 Ontwikkeld door: geïnspireerd door Nancy Dana en aangepast aan de Europese context door Katholiek Onderwijs Vlaanderen Titel

Protocolnummer: 035 Ontwikkeld door: geïnspireerd door Nancy Dana en aangepast aan de Europese context door Katholiek Onderwijs Vlaanderen Titel Protocolnummer: 035 Ontwikkeld door: geïnspireerd door Nancy Dana en aangepast aan de Europese context door Katholiek Onderwijs Vlaanderen Titel Onderzoeksplan opstellen Bronnen Dana, F.N. and Yendol-Hoppey,

Nadere informatie

VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren

VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren Welke richting slaan we in met de lerarenopleiding? Hoe is het om in 2020 in de lerarenopleiding te studeren? Hoe ziet de leraar van de toekomst eruit? Zijn mobiele

Nadere informatie

Alice Middelkoop. 12 maart 2018

Alice Middelkoop. 12 maart 2018 Alice Middelkoop 12 maart 2018 Een kritische evaluatie van reflectie Waarvoor gebruik je reflectie? A. Nadenken over je praktijk om tot mogelijke verbeteringen te komen. B. Nadenken over de theorie om

Nadere informatie

Voorstel 33 Bart Zandvliet

Voorstel 33 Bart Zandvliet Naam indiener (contactpersoon): Bart Zandvliet Mailadres: bzandvliet@novacollege.nl Telefoonnummer: 06-11343636 Naam van de presentator: Bart Zandvliet 1. Titel van de presentatie: Docententeam ontwikkelt

Nadere informatie

Twents Meesterschap. Tom Coenen Aafke Elschot Judith Timmer. Twents Meesterschap

Twents Meesterschap. Tom Coenen Aafke Elschot Judith Timmer. Twents Meesterschap Twents Meesterschap Spelen met wiskunde Samenwerking tussen wetenschappelijk en voortgezet onderwijs in de vorm van Lesson Study op het gebied van Speltheorie Tom Coenen Aafke Elschot Judith Timmer Twents

Nadere informatie

HET AANPAKKEN VAN ONGESTRUCTUREERDE PROBLEMEN

HET AANPAKKEN VAN ONGESTRUCTUREERDE PROBLEMEN HET AANPAKKEN VAN ONGESTRUCTUREERDE PROBLEMEN Neem ik afstand en wacht ik af, of grijp ik in en vertel ik hen wat te doen?' Introductie In de meeste wiskunde- en scheikundelessen krijgen leerlingen gestructureerde

Nadere informatie

Didactiek van Informatieverwerking en Statistiek voor leerlingen van 12-16?

Didactiek van Informatieverwerking en Statistiek voor leerlingen van 12-16? Didactiek van Informatieverwerking en Statistiek voor leerlingen van 12-16? Ontwikkeling van een module en boek voor de 2 e graads lerarenopleiding wiskunde. Informatieverwerking en Statistiek Gerard van

Nadere informatie

Co-teaching voor Inclusie in de lagere school. Elke Van Nieuwenhuyze en Liesbet Decroos BALO Odisee-Waas

Co-teaching voor Inclusie in de lagere school. Elke Van Nieuwenhuyze en Liesbet Decroos BALO Odisee-Waas Co-teaching voor Inclusie in de lagere school Elke Van Nieuwenhuyze en Liesbet Decroos BALO Odisee-Waas Co-teaching voor Inclusie in de lagere school een praktijkvoorbeeld binnen de zichtlijn: leraren,

Nadere informatie

Techniek? Dat is niks voor mij. Hoe kunnen scholen en bedrijven samen bijdragen aan een betere beeldvorming over en keuze voor bèta en techniek?

Techniek? Dat is niks voor mij. Hoe kunnen scholen en bedrijven samen bijdragen aan een betere beeldvorming over en keuze voor bèta en techniek? Techniek? Dat is niks voor mij. Hoe kunnen scholen en bedrijven samen bijdragen aan een betere beeldvorming over en keuze voor bèta en techniek? Juliette Walma van der Molen Center for Science Education

Nadere informatie

Verspreiden van innovaties & databased

Verspreiden van innovaties & databased Verspreiden van innovaties & databased decision making Nelleke de Jong MSc Dr. Elanor Kamans Hanzehogeschool Groningen, Universiteit Twente Een demonstratie van de Exchangeteam-methode Hanze Research Day,

Nadere informatie

Feedback middels formatief toetsen

Feedback middels formatief toetsen Feedback middels formatief toetsen Studiedag Mbo Taalacademie Kim Schildkamp Contact: k.schildkamp@utwente.nl Formatief toetsen en feedback Waar denkt u aan bij de termen formatief toetsen en feedback?

Nadere informatie

Leergang AOS - Bijeenkomst 2 26 november 2015 Ari de Heer Hans Poorthuis Larike Bronkhorst

Leergang AOS - Bijeenkomst 2 26 november 2015 Ari de Heer Hans Poorthuis Larike Bronkhorst Leergang AOS - Bijeenkomst 2 26 november 2015 Ari de Heer Hans Poorthuis Larike Bronkhorst Programma en doelen bijeenkomst 1. Uitwisselen peerfeedback 2. Doordenken onderzoeksopzet 3. Vooruitblik startreviews

Nadere informatie

Lesson Study in de lerarenopleiding

Lesson Study in de lerarenopleiding Lesson Study in de lerarenopleiding Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk in zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Waarom Lesson Study in de opleiding?

Nadere informatie

Feedbacktool. Feestelijke lancering op het SOK-congres. De theorie. Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T >

Feedbacktool. Feestelijke lancering op het SOK-congres. De theorie. Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T > Feedbacktool Feestelijke lancering op het SOK-congres Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T 02 894 74 70 > www.scholierenkoepel.be De theorie > 1 Onderzoek 1: leerkrachten zijn de sleutel Invloed op schoolprestaties

Nadere informatie

Ik kom er soms tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet bij mij heb of niet compleet

Ik kom er soms tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet bij mij heb of niet compleet 1 2 3 4 MATERIAL PREPARING LESSON ATTITUDE TOWARD WORK Ik kom er vaak tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet bij mij heb Ik kom er soms tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet

Nadere informatie

Onderwijs in programmeren in het voortgezet onderwijs: een benadering vanuit de Pedagogical Content Knowledge

Onderwijs in programmeren in het voortgezet onderwijs: een benadering vanuit de Pedagogical Content Knowledge 153 Samenvatting Onderwijs in programmeren in het voortgezet onderwijs: een benadering vanuit de Pedagogical Content Knowledge Informatica is een vak dat de laatste 20 jaar meer en meer onderwezen wordt

Nadere informatie

Leren observeren en collegiale consultatie

Leren observeren en collegiale consultatie 1 03-09-2015 30-09-2016 1 Leren observeren en collegiale consultatie Michelle Helms-Lorenz 2 03-09-2015 30-09-2017 2 Bij het observeren komt veel kijken Bij het trekken van conclusies nav observaties komt

Nadere informatie

Wat is actieonderzoek? Actie Uitgaan van wat je nu doet. Of je de doelen die je hebt met je onderwijs nu bereikt, wat zou beter kunnen?

Wat is actieonderzoek? Actie Uitgaan van wat je nu doet. Of je de doelen die je hebt met je onderwijs nu bereikt, wat zou beter kunnen? Docent in ontwikkeling met actieonderzoek T. Platteel ICLON, Universiteit Leiden Inleiding In de politiek wordt er op het moment veel gepraat over de onderzoekende docent. Eerstegraads docenten moeten

Nadere informatie

Kennismaking met Lesson Study

Kennismaking met Lesson Study 18-5-2018 1 Kennismaking met Lesson Study 3e landelijke Lesson Study-conferentie 8 mei 2018 18-5-2018 2 Wat is voor u professionalisering die werkt? Lesson Study is dd-mm-jj 3 een onderzoekscyclus met

Nadere informatie

Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context?

Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context? Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context? NRO-project 405-15-726 Siebrich de Vries, Gerrit Roorda, Klaas van Veen Maart 2017 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Marjo Maas: fysiotherapeut / docent / onderzoeker Peer assessment De impact van peer assessment op het klinische redeneren en het klinisch handelen van fysiotherapeuten in opleiding en fysiotherapeuten

Nadere informatie

Overzicht. Introductie. Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down. Iwan Wopereis. 4CID Symposium 2017, Nijmegen 21 april 2017

Overzicht. Introductie. Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down. Iwan Wopereis. 4CID Symposium 2017, Nijmegen 21 april 2017 Introductie Iwan Wopereis Overzicht Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down Maastricht University en Open Universiteit 1 Overzicht Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down

Nadere informatie

Vragenlijst Formatief Toetsen Leerling

Vragenlijst Formatief Toetsen Leerling Vragenlijst Formatief Toetsen Leerling Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente en heeft als doel te onderzoeken hoe en in welke mate formatief toetsen wordt gebruikt door docenten en

Nadere informatie

De opleider als rolmodel

De opleider als rolmodel De opleider als rolmodel De opleider als rolmodel programma 14.00 welkom 14.15 voorstelronde/verwachtingen 14.35 excellent teacher en excellent rolemodel 14.55 groepswerk 15.10 plenaire rapportage 15.35

Nadere informatie

Grafieken en Embodiment

Grafieken en Embodiment Freudenthal Group, FSW Grafieken en Embodiment Carolien Duijzer Marja van den Heuvel Panhuizen Paul Leseman Michiel Veldhuis Michiel Doorman Overzicht Introductie Onderzoeksproject Activiteit 1: Route

Nadere informatie

Het spel van de teacher leader in een veranderproces

Het spel van de teacher leader in een veranderproces Het spel van de teacher leader in een veranderproces Symposium CPO van de Master Leren en Innoveren (MLI), locatie Helmond We are all in the game 17 juni 2016 drs. Monique van der Heijden Academic Director

Nadere informatie

Overzicht curriculum VU

Overzicht curriculum VU Overzicht curriculum VU Opbouw van de opleiding Ter realisatie van de gedefinieerde eindkwalificaties biedt de VU een daarbij passend samenhangend onderwijsprogramma aan. Het onderwijsprogramma bestaat

Nadere informatie

Kritisch denken over complexe politieke problemen. Margarita Jeliazkova Instituut ELAN, Universiteit Twente, Enschede

Kritisch denken over complexe politieke problemen. Margarita Jeliazkova Instituut ELAN, Universiteit Twente, Enschede Kritisch denken over complexe politieke problemen Margarita Jeliazkova Instituut ELAN, Universiteit Twente, Enschede Agenda Wat is kritisch denken en wat is het niet? Wat zijn complexe maatschappelijke

Nadere informatie

21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO

21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO 21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO Hbo-onderzoek Hogescholen ervaren meer dan universiteiten een spanning tussen methodologisch verantwoord onderzoek en relevante, creatieve oplossingen ontwikkelen focus

Nadere informatie

Codesign als adviesstrategie bij curriculumontwikkeling: Fasen, hoofdvragen, belangrijkste activiteiten, beoogde resultaten en succesfactoren

Codesign als adviesstrategie bij curriculumontwikkeling: Fasen, hoofdvragen, belangrijkste activiteiten, beoogde resultaten en succesfactoren Codesign als adviesstrategie bij curriculumontwikkeling: Fasen, hoofdvragen, belangrijkste activiteiten, beoogde resultaten en succesfactoren Ineke van den Berg, Magda Ritzen & Albert Pilot Universiteit

Nadere informatie

We geven hier een definitie uit de school van de grote Amerikaanse vakdidacticus biologie Joseph Novak, gemaakt door Wandersee (2002) blz. 129.

We geven hier een definitie uit de school van de grote Amerikaanse vakdidacticus biologie Joseph Novak, gemaakt door Wandersee (2002) blz. 129. 7.6 Zorgen voor samenhang ecologie Conceptmap maken Marcel Kamp Het maken van een conceptmap is een werkvorm die bij uitstek samenhang in het denken bevordert. In Ecologie leren en onderwijzen wordt op

Nadere informatie

ORD De implementatie van Flipped- Classroom bij flexibilisering van het deeltijdonderwijs binnen Saxion

ORD De implementatie van Flipped- Classroom bij flexibilisering van het deeltijdonderwijs binnen Saxion ORD 2019 De implementatie van Flipped- Classroom bij flexibilisering van het deeltijdonderwijs binnen Saxion Lectoraat Innovatief & Effectief Onderwijs Anne Lohuis MSc. dr. Tjark Huizinga Jolise t Mannetje

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Dit proefschrift omvat vier deelstudies waarin de pedagogische vakkennis (pedagogical content knowledge ofwel PCK) van bètadocenten wordt onderzocht. PCK wordt omschreven als de

Nadere informatie

Lespraktijken ontwerpen voor cognitief sterke leerlingen in de reguliere klas via Lesson Study

Lespraktijken ontwerpen voor cognitief sterke leerlingen in de reguliere klas via Lesson Study Lespraktijken ontwerpen voor cognitief sterke leerlingen in de reguliere klas via Lesson Study Studiedag Zorgen voor talent, 25/04/19 Dr. Kathleen Bodvin, procesbegeleider Danny Van Campfort & Hadewych

Nadere informatie

Lesson Study Teaching to learn

Lesson Study Teaching to learn Teaching Learn Lesson Study Teaching to learn Best of luck with your public research lesson. I'm eager to know any advice you have, based on that. We have done some here, but not strongly established that

Nadere informatie

5/18/2017 DOOR SAMENWERKEN LEREN DIFFERENTIEREN; LESSON STUDY, EEN CASE STUDY. Vu Lesson Study cyclus: focus onderwijsbehoeften en differentiëren

5/18/2017 DOOR SAMENWERKEN LEREN DIFFERENTIEREN; LESSON STUDY, EEN CASE STUDY. Vu Lesson Study cyclus: focus onderwijsbehoeften en differentiëren DOOR SAMENWERKEN LEREN DIFFERENTIEREN; LESSON STUDY, EEN CASE STUDY Tirza Bosma Lesson study conferentie 9 mei 2017 ONDERZOEK NAAR DIFFERENTIEREN IN COMBINATIE MET LESSON STUDY 1. Case study van ontwikkeling

Nadere informatie

Proefschrift Fer Coenders Teachers professional growth during the development and class enactment of context-based chemistry student learning material

Proefschrift Fer Coenders Teachers professional growth during the development and class enactment of context-based chemistry student learning material Tijdschrift voor Didactiek der -wetenschappen 27 (2010) nr. 1 & 2 99 Proefschrift Fer Coenders Teachers professional growth during the development and class enactment of context-based chemistry student

Nadere informatie

Feedback geven en krijgen. Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings

Feedback geven en krijgen. Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings Feedback geven en krijgen Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings Overzicht Wat is feedback? Feedback van leraar aan leerlingen Hét model van Hattie & Timperley (2007) Zelf aan de slag Uitwisselen

Nadere informatie

Een kwaliteitsfunctionaris faciliteert practice development

Een kwaliteitsfunctionaris faciliteert practice development Een kwaliteitsfunctionaris faciliteert practice development Dr. Shaun Cardiff Programmaleider Professionele Ontwikkeling Lectoraat Persoonsgerichte & Evidence Based Praktijkvoering in Zorg & Welzijn Opbouw:

Nadere informatie

TORPEDO TORPEDO. Een digitale leeromgeving voor de ontwikkeling van reken-wiskundig probleemoplossend vermogen

TORPEDO TORPEDO. Een digitale leeromgeving voor de ontwikkeling van reken-wiskundig probleemoplossend vermogen Een digitale leeromgeving voor de ontwikkeling van reken-wiskundig probleemoplossend vermogen Reken-wiskundig probleemoplossend vermogen Reken-wiskundig probleemoplossend vermogen stelt mensen in staat

Nadere informatie

Ontluikend proportioneel redeneren De eerste stapjes bij 4-5 jarige kleuters

Ontluikend proportioneel redeneren De eerste stapjes bij 4-5 jarige kleuters Ontluikend proportioneel redeneren De eerste stapjes bij 4-5 jarige kleuters Elien Vanluydt, Lieven Verschaffel en Wim Van Dooren Centrum voor Instructiepsychologie en Technologie, KU Leuven Inhoudstafel

Nadere informatie

STEM academies voor kwetsbare jongeren in Brussel.

STEM academies voor kwetsbare jongeren in Brussel. STEM academies voor kwetsbare jongeren in Brussel Jan.Sermeus@odisee.be Jelle.DeSchrijver@odisee.be http://odifiks.odisee.be/ 1 STEM academies 9 14 jaar, 4 x 2 uur aandacht voor kansengroepen focus op

Nadere informatie

Het beroep en de professionele identiteit van de lerarenopleider. Anja Swennen, Vrije Universiteit Amsterdam

Het beroep en de professionele identiteit van de lerarenopleider. Anja Swennen, Vrije Universiteit Amsterdam Het beroep en de professionele identiteit van de lerarenopleider Anja Swennen, Vrije Universiteit Amsterdam 10 januari 2013 1 Overzicht Korte geschiedenis van het beroep van de lerarenopleider De identiteit

Nadere informatie

De ontwikkeling van pabostudenten tot professioneel gecijferde leerkracht

De ontwikkeling van pabostudenten tot professioneel gecijferde leerkracht De ontwikkeling van pabostudenten tot professioneel gecijferde leerkracht Eric Ansems, Joost van Berkel, Vronie Disselhorst & Michel van Ingen Fontys Pabo s-hertogenbosch Werkgroep Presentatie onderzoek

Nadere informatie

LEERLING-GESTUURD ONDERZOEK

LEERLING-GESTUURD ONDERZOEK LEERLING-GESTUURD ONDERZOEK Hoe kun je leerlingen stimuleren om zelf onderzoek te doen? Introductie Aan de basis van onderzoekend leren ligt het stimuleren van de nieuwsgierigheid bij leerlingen naar de

Nadere informatie

Het I*Teach project. Innovative Teacher BG/05/B/P/PP-166 038. Nico van Diepen Universiteit Twente

Het I*Teach project. Innovative Teacher BG/05/B/P/PP-166 038. Nico van Diepen Universiteit Twente Het I*Teach project Innovative Teacher B Nico van Diepen Universiteit Twente Overzicht Het project De doelen De resultaten De plannen Het project Internationaal / EU Leonardo Partners - Sofia University

Nadere informatie

Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher

Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher Consultant Education Sick Pupils Educational Service Centre University Medical Centre The Netherlands

Nadere informatie

Lesson Study: Effectief en bruikbaar in het Nederlandse onderwijs?

Lesson Study: Effectief en bruikbaar in het Nederlandse onderwijs? Lesson Study: Effectief en bruikbaar in het Nederlandse onderwijs? NRO-project 405-15-726 Siebrich de Vries, Gerrit Roorda, Klaas van Veen ORD, 28 juni 2017 1. Aanleiding Inhoud presentatie 2. Wat is Lesson

Nadere informatie

Wat leren docenten in een community of practice? Hoe leren ze?

Wat leren docenten in een community of practice? Hoe leren ze? stti / mei 2012, v2 Opzet Vragen: Wat leren docenten in een community of practice? Hoe leren ze? 1. Beschrijving van de werkwijze: Wat is een community of practice; hoe hebben we deze community ingericht;

Nadere informatie

DOCENTEN-IN-OPLEIDING ONDERZOEKEN DE PRAKTIJKKENNIS VAN ERVAREN DOCENTEN

DOCENTEN-IN-OPLEIDING ONDERZOEKEN DE PRAKTIJKKENNIS VAN ERVAREN DOCENTEN DOCENTEN-IN-OPLEIDING ONDERZOEKEN DE PRAKTIJKKENNIS VAN ERVAREN DOCENTEN (deel 1) DOCENTEN-IN-OPLEIDING ONDERZOEKEN DE PRAKTIJKKENNIS VAN ERVAREN DOCENTEN Deel 1: het gebruik van concept mapping in de

Nadere informatie

Programma Onderzoek Vernieuwing Bètavakken

Programma Onderzoek Vernieuwing Bètavakken Programma Onderzoek Vernieuwing Bètavakken Onderzoeksproject UU3 Statistiek als brug tussen wiskunde en natuurwetenschappen Universiteit Utrecht Onderzoeksproject UU3 1 Procedure U kun uw sollicitatie

Nadere informatie

voorbereiding op een technische vervolgstudie. Het vwo is de opleiding waarmee toegang tot de universiteit wordt verkregen.

voorbereiding op een technische vervolgstudie. Het vwo is de opleiding waarmee toegang tot de universiteit wordt verkregen. Differentiaalvergelijkingen begrijpen: Het wiskundig denken bij het opstellen van differentiaalvergelijkingen in kaart brengen J.A. Zwarteveen - Roosenbrand, N.C.Verhoef, H.P.Hendrikse, J.M. Pieters Samenvatting

Nadere informatie

Looking beyond the data Statistiekvaardigheden van beginnende PABO-studenten

Looking beyond the data Statistiekvaardigheden van beginnende PABO-studenten Looking beyond the data Statistiekvaardigheden van beginnende PABO-studenten Arjen de Vetten (ipabo, VU) Judith Schoonenboom (VU), Ronald Keijzer (ipabo, UU) & Bert van Oers (VU) Het Ministerie van Onderwijs

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Docenten in het hoger onderwijs zijn experts in wát zij doceren, maar niet noodzakelijk in hóe zij dit zouden moeten doen. Dit komt omdat zij vaak weinig tot geen training hebben gehad in het lesgeven.

Nadere informatie

FORMATIVE ASSESSMENT IN MATHEMATICS EDUCATION BY USING TECHNOLOGY

FORMATIVE ASSESSMENT IN MATHEMATICS EDUCATION BY USING TECHNOLOGY FORMATIVE ASSESSMENT IN MATHEMATICS EDUCATION BY USING TECHNOLOGY Ilona Friso-van den Bos Marja van den Heuvel-Panhuizen & Mieke Abels Freudenthal Group Faculty of Social and Behavioural Sciences FASMEd

Nadere informatie

Betekenisvol Leren Onderwijzen in de werkplekleeromgeving

Betekenisvol Leren Onderwijzen in de werkplekleeromgeving Betekenisvol Leren Onderwijzen in de werkplekleeromgeving Kempelonderzoekscentrum Jeannette Geldens, lector Monique van der Heijden, promovenda-docentonderzoeker Herman L. Popeijus, erelector Doelen en

Nadere informatie

Amsterdam University of Applied Sciences. Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons Kruit, P.M. Link to publication

Amsterdam University of Applied Sciences. Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons Kruit, P.M. Link to publication Amsterdam University of Applied Sciences Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons Kruit, P.M. Link to publication Citation for published version (APA): Kruit, P. (2012). Leren redeneren en

Nadere informatie

Pilots voor de ontwikkeling van professionele leergemeenschappen

Pilots voor de ontwikkeling van professionele leergemeenschappen Pilots voor de ontwikkeling van professionele leergemeenschappen Raamplan voor 15 regionaal te starten pilots m.m.v. Wouter van Joolingen, Wim van de Grift, Theo Wubbels, Gert Rijlaarsdam en Jan van der

Nadere informatie

EUROPEAN SCHOOLNET ACADEMY SCHOOL EDUCATION GATEAWAY TEACHER ACADEMY

EUROPEAN SCHOOLNET ACADEMY SCHOOL EDUCATION GATEAWAY TEACHER ACADEMY EUROPEAN SCHOOLNET ACADEMY SCHOOL EDUCATION GATEAWAY TEACHER ACADEMY HOE WE DOCENTEN IN HEEL EUROPA ONDERSTEUNEN Koen Glotzbach koen.glotzbach@eun.org Junior Communication officer @ EUN Academy 22 September

Nadere informatie

Wat leren lerarenopleiders* van conferentie-deelname?

Wat leren lerarenopleiders* van conferentie-deelname? Wat leren lerarenopleiders* van conferentie-deelname? Dr. ir. Quinta Kools, Dr. Rita Schildwacht Fontys Lerarenopleiding Tilburg, lectoraat professionalisering van leraren en lerarenopleiders context Conferentie

Nadere informatie

Relatie Algebra in een Intelligent Tutoring Systeem

Relatie Algebra in een Intelligent Tutoring Systeem Relatie Algebra in een Intelligent Tutoring Systeem 1 April 2017 Esther Hageraats Student master BPMIT Faculteit Management, Science & Technology Examencommissie: L. Rutledge en S. Joosten Studie en loopbaan

Nadere informatie

Leren bedrijfseconomische problemen op te lossen door het maken van vakspecifieke schema s

Leren bedrijfseconomische problemen op te lossen door het maken van vakspecifieke schema s Leren bedrijfseconomische problemen op te lossen door het maken van vakspecifieke schema s Bert Slof, Gijsbert Erkens & Paul A. Kirschner Als docenten zien wij graag dat leerlingen zich niet alleen de

Nadere informatie

52. Op weg naar rijkere breukenlessen

52. Op weg naar rijkere breukenlessen 52. Op weg naar rijkere breukenlessen Op naar rijkere breukenlessen Maaike Koopman, Marieke Thurlings en Perry den Brok Onderzoek naar breukenlessen: introductie PROO onderzoek (411-10-703) De rol van

Nadere informatie

Tussentijds Toetsen als Leerstrategie. Dirkx, K.J. H., Kester, L., Kirschner, P.A.

Tussentijds Toetsen als Leerstrategie. Dirkx, K.J. H., Kester, L., Kirschner, P.A. Tussentijds Toetsen als Leerstrategie Dirkx, K.J. H., Kester, L., Kirschner, P.A. Overzicht Welk doel kan een tussentijds toetsen hebben? Tussentijds toetsen als leerstrategie: het testing-effect 4 studies

Nadere informatie

Tussentijds toetsen. Dirkx, K.J. H., Kester, L., Kirschner, P.A.

Tussentijds toetsen. Dirkx, K.J. H., Kester, L., Kirschner, P.A. Tussentijds toetsen Dirkx, K.J. H., Kester, L., Kirschner, P.A. Overzicht Wel: Wat is het doel van tussentijds toetsen? Welke vormen van tussentijds toetsen? 4 studies die tussentijds toetsen (testing

Nadere informatie

Gelijkheid ervaren met de hangmobiel: algebra in groep 7

Gelijkheid ervaren met de hangmobiel: algebra in groep 7 Gelijkheid ervaren met de hangmobiel: algebra in groep 7 Mara Otten Promovendus Universiteit Utrecht Begeleiders: Prof. Dr. Marja van den Heuvel Panhuizen (Universiteit Utrecht) Dr. Michiel Veldhuis (Universiteit

Nadere informatie

Creatief denken. 11 maart 2016

Creatief denken. 11 maart 2016 11 maart 2016 Rekenen-wiskunde en creatief denken SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling NRCD 11 maart 2016 Marc van Zanten, SLO & UU http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden/

Nadere informatie

Lesson Study in de Lerarenopleiding RUG

Lesson Study in de Lerarenopleiding RUG 1 Lesson Study in de Lerarenopleiding RUG Carien Bakker vakdidactica Nederlands c.h.w.bakker@rug.nl Charlotte Speekenbrink eerstegraadsdocente Nederlands (in opleiding) Marjolein Gielstra eerstegraadsdocente

Nadere informatie

EU-Speak _ leslla docenten

EU-Speak _ leslla docenten EU-Speak _ leslla docenten Wat heeft een docent nodig om de laaggeletterde volwassen immigrant te leren lezen en schrijven? EU-Speak 1 Partners: Engeland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Spanje, Nederland

Nadere informatie

Handelingsgerichte en theoretische kennis in videogeleide reflectie in zelfdialogen, peerdialogen en supervisiedialogen in de lerarenopleiding

Handelingsgerichte en theoretische kennis in videogeleide reflectie in zelfdialogen, peerdialogen en supervisiedialogen in de lerarenopleiding www.acttea.ut.ee EU 2012-2015 Handelingsgerichte en theoretische kennis in videogeleide reflectie in zelfdialogen, peerdialogen en supervisiedialogen in de lerarenopleiding Dubravka Knezic, Universiteit

Nadere informatie

Een Lesson Study team als een professionele leergemeenschap

Een Lesson Study team als een professionele leergemeenschap Een Lesson Study team als een professionele leergemeenschap Sui Lin Goei, Vrije Universiteit Amsterdam & Hogeschool Windesheim Nellie Verhoef & Fer Coenders, Universiteit Twente Siebrich de Vries, Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Opleiden op school. nieuw denken. nieuw doen?

Opleiden op school. nieuw denken. nieuw doen? Opleiden op school nieuw denken en nieuw doen? 1 Leraren opleiden in twee contexten School Inst. Theo Thijssen Werkplekleren: Leren docent te worden door het te zijn, erover te praten en na te denken met

Nadere informatie

ISED Denk- & leervaardighedensymposium, februari 2011 Rijksuniversiteit Groningen 2

ISED Denk- & leervaardighedensymposium, februari 2011 Rijksuniversiteit Groningen 2 Samenvattende posters van leerkrachten over Britse L2L' projecten 10 februari 2011 Titel Poster 1 Exploring cooperative learning strategies and social interaction. De lollipop methode (elke week een andere

Nadere informatie

Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1

Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1 Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1 Bijlage 1: Het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs: Stadium van het instructie model Oriëntatiefase

Nadere informatie

Teacher feedback in the classroom

Teacher feedback in the classroom Teacher feedback in the classroom A study of learning enhancing feedback and its use in the classroom Feedback: theory and classroom practice A study of the occurrence of learning enhancing feedback in

Nadere informatie