VERSLAG COCREATIE SESSIE 1 Donderdag 25 oktober 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG COCREATIE SESSIE 1 Donderdag 25 oktober 2018"

Transcriptie

1 VERSLAG COCREATIE SESSIE 1 Donderdag 25 oktober 2018

2 Welkomstwoord door Sara Lembrechts en Ellen Van Vooren van het Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi)

3 Wie zijn wij? Ellen Van Vooren Stafmedewerker bij KEKI Sara Lembrechts Stafmedewerker bij KEKI Marlies Deforche Service Designer bij Twisted Studio Lieven Herie Procesbegeleider bij Schakel

4 Visie op kinderrechten Voor KeKi zijn kinderrechten meer dan formele juridische beginselen. Kinderrechten hebben ook een maatschappelijke betekenis, die vaak impliciet of verborgen blijft. De metafoor van de ijsberg stelt dit visueel voor. Vaak kijken we ons blind op het formele, op dat wat we zien, maar vergeten we dat waar we eigenlijk op vastlopen zich ook onder het wateroppervlak situeert.

5

6 REFLECTOR

7 Doelstelling KeKi zal tussen juli 2018 en juli 2019 een ondersteuning ontwikkelen met het oog op het versterken van participatie van kinderen en jongeren aan het Vlaams beleid.

8 Wat vooraf ging 2015 In kaart brengen van bestaande expertise, methodieken en technieken om met kinderen en jongeren aan beleidsparticipatie te doen (beleidsadvies op vraag van de Vlaamse overheid) 2016 Uitwerken van een ondersteuningstool voor beleidsmakers om participatief met kinderen en jongeren aan de slag te gaan (beleidsadvies op vraag van de Vlaamse overheid) 2017 Toetsen van eerste ideeën over een Reflectietool voor participatie aan beleid (netwerkgroep beleidsparticipatie, experten in binnen- en buitenland) 2018 Opdracht op vraag van de Vlaamse overheid om een ondersteuning te ontwikkelen en keuze om dit samen met de eindgebruikers aan te pakken

9 Stappen 2018 JULI AUG - SEPT OKT NOV - DEC 2019 JAN - FEB - MAART APR - MEI - JUNI Kaderen Onderzoek Ideeën Testen Evaluatie Afronding KICKOFF COACHING onderzoek SAMEN- BRENGEN onderzoek COCREATIE sessie met gebruikers PROTOTYPIN G sessie met gebruikers 13/11 EVALUATIE sessie om feedback uit testen te verwerken AFWERKING Ondersteuning en handleiding

10 Waarom Service Design? Service design is een methode om nieuwe, waardevolle diensten te ontwerpen of bestaande diensten te optimaliseren. Deze methode gaat uit van een integrale kijk op de dienstverlening. De meerwaarde van deze methodiek is dat het vanuit een mensgericht designdenken wordt aangepakt. Vanuit de noden van de gebruikers wordt er samen met andere belanghebbenden naar concrete oplossingen gezocht. Tijdens het traject wordt er ook gebruik gemaakt van visualisaties. Ideeën worden zo snel mogelijk concreet gemaakt door middel van foto s,tekeningen en maquettes en steeds afgetoetst met de gebruikers.

11 Gebruikerservaring Design

12 Service Design Diensten of beleid bedenken of verbeteren Aansluitend bij de noden en drijfveren van gebruikers Mindset = Design thinking Beroep = Service Design Cocreatie met gebruikers Holistisch

13 Falen is nuttig Als iets lukt, hoop je dat het de volgende keer ook lukt, maar heb je iets geleerd? Vooral als iets mislukt kunnen er lessen getrokken worden, komt er nuttige feedback, en kunnen we groeien. Tijdens dit traject beschouw we falen als een onmisbaar onderdeel in een groeiproces. Dit doen we door onze ideeën zo snel mogelijk te gaan testen met onze gebruikers. Zo kunnen we in een vroeg stadium de nodige bijsturingen doen om te verzekeren dat ons idee écht werkt.

14 Agenda vandaag - Denken vanuit het perspectief van jezelf én anderen. - Ideeën bedenken voor onze uitdagingen. - Enkele ideeën verder uitwerken.

15 Het onderzoek We leefden ons in en wat we eruit leerden

16 We verzamelden literatuur over beleidsparticipatie

17 We interviewden Vlaamse beleidsmakers

18 We voerden een online bevraging van lokale, Vlaamse en Europese beleidsmakers uit

19 We schaduwden minister Sven Gatz een volledige dag

20 We bevragen kinderen en jongeren over hun ervaring met beleidsparticipatie

21 Enkele inzichten Er is een drempel als men het woord kinderrechten hoort. Participatie is een term die als synoniem gebruikt wordt voor inspraak, maar niet voor impact. Als je participatie zelf hebt beleefd, kan je het makkelijker vertalen naar je eigen werkcontext. Kinderen en jongeren worden vaak bevraagd over de toekomst, niet over het heden. Beleid is gericht op output en resultaat maar noden liggen bij processen en impact. Proces, procedure, resultaat en impact moeten in verhouding staan. Beleidsmakers zien de meerwaarde van reflectie zeker in, maar missen de link naar actie.

22 Uitdagingen 1 Hoe kunnen we het concept kinderrechten meer herkenbaar of toegankelijk overbrengen zodat weerstand plaats maakt voor interesse? 2 Hoe kunnen we ervoor zorgen dat beleidsmakers de waarden van kinderrechten uitdragen?

23 Uitdagingen 3 Hoe kunnen we volwassenen doen beseffen dat kinderen en jongeren ook ideeën en oplossingen kunnen aanbrengen? 4 Hoe kunnen we met kleine ingrepen de (volwassen) systemen waarbinnen we werken, meer op maat van kinderen en jongeren krijgen?

24 Uitdagingen 5 Hoe kunnen we vertrouwen creëren bij beleidsmakers zodat ze zelf kinderen en jongeren bij hun beleidsproces kunnen betrekken? 6 Hoe kunnen we beleidsmakers op dagdagelijkse basis echte interactie met kinderen en jongeren doen ervaren?

25 Uitdagingen 7 8 Hoe kunnen we het geloof dat het mogelijk is om ook jonge kinderen te betrekken vergroten? Hoe kunnen we beleidsmakers doen ervaren dat zij degene zijn die verandering kunnen creëren?

26 Uitdagingen 9 Hoe kunnen we inzetten op alle doelgroepen zonder dat kinderen en jongeren uit de boot vallen? 10 Hoe kunnen we van reflecteren een leuke, speelse evidentie maken zodat het meer ingebed raakt tijdens een beleidsproces? 10 Hoe kunnen we van reflecteren een evidentie maken zodat het meer ingebed raakt tijdens een beleidsproces? Uitdaging 10 werd aangepast

27 Uitdagingen 11 Er werd een nieuwe uitdaging toegevoegd Hoe kunnen we structuren en systemen opzetten die vertrekken vanuit kinderen en jongeren?

28 Alle uitdagingen op een rij 1. Hoe kunnen we het concept kinderrechten meer herkenbaar of toegankelijk overbrengen zodat weerstand plaats maakt voor interesse? 2. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat beleidsmakers de waarden van kinderrechten uitdragen? 3. Hoe kunnen we volwassenen doen beseffen dat kinderen en jongeren ook ideeën en oplossingen kunnen aanbrengen? 4. Hoe kunnen we met kleine ingrepen de (volwassen) structuren waarbinnen we werken, meer op maat van kinderen en jongeren krijgen? 5. Hoe kunnen we vertrouwen creëren bij beleidsmakers dat ze zelf kinderen en jongeren bij hun beleidsproces kunnen betrekken? 6. Hoe kunnen we ambtenaren op dagdagelijkse basis echte interactie met kinderen en jongeren doen ervaren? 7. Hoe kunnen we het geloof dat het mogelijk is om ook jonge kinderen te betrekken vergroten? 8. Hoe kunnen we beleidsmakers doen ervaren dat zij degene zijn die verandering kunnen creëren? 9. Hoe kunnen we inzetten op alle doelgroepen zonder dat kinderen en jongeren uit de boot vallen? 10. Hoe kunnen we van reflecteren een leuke, speelse evidentie maken zodat het meer ingebed raakt tijdens een beleidsproces? 11. Hoe kunnen we structuren en systemen opzetten die vertrekken vanuit kinderen en jongeren?

29 Inspiratie Welke soorten creatieve oplossingen zoeken we?

30 Kindergemeenteraden Via de kindergemeenteraad gaan lokale besturen op zoek naar de mening van de lagereschoolkinderen. De kindergemeenteraad komt een viertal keer samen en daarin bepalen de kinderen zelf de thema's waarover ze het willen hebben. Dat kan gaan over activiteiten, sport, cultuur, verkeer, speelterreinen, milieu... In totaal kunnen er maximaal zestien kinderen deelnemen. Indien nodig organiseren we om de kindergemeenteraad samen te stellen, eerst verkiezingen waarbij de kinderen met de meeste stemmen in de kindergemeenteraad zitten. De kindergemeenteraadsleden verkiezen bij de eerste vergadering een kinderburgemeester.

31 Vooraleer de eindtermen van het secundair onderwijs aan te passen, raadpleegde de Vlaamse overheid in 2016 eerst leerlingen, leerkrachten en experts. Tijdens een traject dat eindigde met een breed debat in het Vlaams Parlement, kon iedereen zijn mening delen. Meedenken over de toekomst van het onderwijs

32 Burgerkabinet Jeugd Minister van Jeugd Sven Gatz plande in samenwerking met de jeugdsector, een Burgerkabinet, een discussieforum waarvan hij de aanbevelingen in het beleid wilde verwerken. Tegelijkertijd liep er ook een diversiteitstraject in de jeugdsector zelf, dat uitmondde in een ronde tafel over dit thema. Hoe kunnen alle jongeren in hun vrije tijd elkaar meer ontmoeten? Beter leren kennen? Meer samen doen?

33 Little voices (Wales, UK): kinderen en jongeren als onderzoeker Kinderen gaan na waar ze onderzoek over willen doen en hoe ze dit aanpakken. Een groep kinderen in Wales schreef zo een alternatief rapport voor het VN-comité.

34 MeMoQ - Observeren, vragen stellen, vaststellen, actie ondernemen MeMoQ is een zelf-evaluatie instrument om de kwaliteit van kinderopvang in kaart te brengen aan de hand van vragen voor zelfevaluatie. Het instrument bestaat uit verschillende luiken. Begeleiders in kinderopvang worden bijvoorbeeld uitgenodigd om via observatie en vragen te kijken hoe betrokken kinderen zijn in de opvang en of er acties nodig zijn om dit te verbeteren. Het instrument wordt ook gebruikt door de dienst Inspectie.

35 Ideeën! We gingen aan de slag met de uitdagingen.

36 De personages Tijdens het bedenken van ideeën hielden we rekening met deze 5 personages die onze doelgroep voorstellen.

37

38

39 Stemmen op de ideeën

40 De eerste ideeën We deden 4 rondes van telkens 10 minuten waarbij duo s oplossingen bedachten bij telkens 1 uitdaging en 1 personage. Er werden 21 ideeën gegenereerd. Na een stemronde werden de populairste ideeën gegenereerd: 1. De maandelijkse reflectiebug: elke eerste donderdag van de maand, krijgt elke beleidsmaker een herinnering op zijn bureau om aan reflectie te doen. (4 stemmen) 2. Buurtbabbelbox: Lokale jeugddienst in samenwerking met jongeren. (3 stemmen) 3. KeKi on tour: een KeKi-community waar leerprocessen en activiteiten centraal staan. (4 stemmen) 4. Scholenroulette: Voor elk plan, beslissing, idee snel aftoetsen met een school of klas. ( en vertalen op kindermaat). De scholen zitten in een pool en worden gekozen via een roulette-systeem. (4 stemmen) 5. Interactieve kruisbestuiving: wisselwerking tussen volwassen structuren en systemen van kinderen en jongeren. (3 stemmen) 6. Vorming: Kinderen au serieux : kinderen/jongeren en volwassenen samen 7. Pro-kinderrechtenfilm: brengt het verhaal dat breder is dan enkel het juridische. 8. Guerilla-actie kinderrechten: Speelse en op maat gemaakte actie voor elk beleidsdomein, met als doel sensibilisering. (4 stemmen)

41 De eerste ideeën 9. De waarheid komt uit de kindermond: Voor elke vergadering verplicht 15 minuten kinderen en jongeren aan het woord laten. (6 stemmen) 10. Practice what you preach: problemen worden bekeken door een kinder/jongerenbril. 11. Levende Joker: begeleiding van beleidsmakers door een tussenpersoon of organisatie met expertise en contact met kinderen en jongeren. Ervaringen kunnen online gedeeld worden. 12. Eigen kinderen test: hoe zou ik dit aan mijn eigen kinderen uitleggen? 13. Ideeën op bordjes: Inspiratie van het Festival 'Woeste Wijven, Wilde mannen' waar elk kind zijn eigen bordje mocht maken met ik wil het recht op Op de koffie met kinderen: structureel tijd maken in de agenda om kinderen en jongeren te ontmoeten. 15. Beleidsmaker 'op-de-rooster'-campagne: 'Ik sta garant voor kindvriendelijk beleid'- sticker. 16. Kinderpanel app: Een platform waar kinderen en jongeren op aanwezig zijn. Wanneer een beleidsmaker een vraag heeft kan hij deze stellen op het platform en kunnen kinderen en jongeren antwoorden.

42 De eerste ideeën 17. De realisatiespiegel: de spiegel brengt regelmatig eigen realisaties in beeld om beleidsmakers te overtuigen van hun eigen realisaties. Stap voor stap bekijken wat jouw acties als beleidsmaker hebben opgeleverd. Welke acties hebben geleid tot succes en waar zijn de obstakels? 18. Van zelfhulpgroep naar interactieve vorming: tijdens de middag praktijkervaringen bespreken in groep en uitwisselen. Daar worden de goede dingen genomen, wat kan leiden tot een boek met praktijkverhalen. 19. Joost mag het weten: we vragen het aan een tussenpersoon. 20. De maandelijkse reflectiebug: elke eerste donderdag van de maand, krijgt elke beleidsmaker een herinnering op zijn bureau om aan reflectie te doen. 21. Service-design met kinderen en jongeren: op basis van deze methodiek met kinderen en jongeren rond concrete projecten aan de slag gaan.

43 3 uitgewerkte ideeën We clusterden gelijkaardige ideeën uit de vorige ronde en werkten deze verder uit.

44 De waarheid komt uit de kindermond Bij de start van een beleidsproces maar kan ook in andere fases zijn, verplicht meenemen van de visie en de beleving van kinderen. De manier waarop dat zou gebeuren, is door kinderen aan het woord te laten. Dat kan op verschillende manieren. Je kan daar heel creatief in zijn en ook niet te veeleisend. Voorbeelden: - via een filmpje van karrewiet - via eenvoudige filmpjes die mensen doorsturen - via schoolbezoek - via pano-reportage - uitnodigen van kinderen - etc. Voor wie? Beleidsmakers Wie of wat nodig? Bewustwordingscampagne, ideeën om kinderen en jongeren te bereiken, contactpersoon of organisatie Wat heeft geïnspireerd? Collega s rond tafel

45 De guerilla- reflectiebug Een traject dat heel kleinschalig begint en uitmondt in een grote actie waar de climax duidelijk wordt. Het begint kleinschalig waar je maandelijks op je computerscherm plots een vraag of een opdracht krijgt specifiek met betrekking tot jouw beleidsdomein. Dat wekt nieuwsgierigheid en zo gaan de tongen rollen. Beleidsmaker vragen aan elkaar: 'Heb jij dat ook gehad? Wat betekent dat? Van wie zou dat zijn?" Het mag eigenlijk niet duidelijk zijn van wie dit komt. Het is een sensibiliseringscampagne waar een bug op bepaalde momenten verschijnt. De climax is op één dag waar kinderen en jongeren het beleidsdomein bestormen en waar er echt in dialoog wordt gegaan. We proberen dit proces in beeld te brengen (filmen) als blijvend sensibiliseringsproduct om af en toe te herbekijken. Voor wie? Ambtenaren van de Vlaamse overheid, maar we willen heel specifiek op verschillende beleidsdomeinen werken. Wie of wat nodig? "Levende joker? Joost?Technische aspect: hoe krijgen we dat op iedereen zijn computer? " Wat heeft geïnspireerd? Wie is de Mol. Brandalarm.

46 Levende joker Persoon of organisatie die tussen beleid en kinderen en jongeren staat. We zouden eigenlijk de drempel willen verlagen en het excuus van weinig tijd en geld wegnemen. Als je dat niet hebt, huur hem of haar in en dan kan de levende joker dat proces op gang trekken. Het kan zowel lokaal, Vlaams en federaal. Het zou heel klein kunnen starten maar ook heel groot kunnen zijn. Uit de verschillende processen die worden doorlopen zouden er goede praktijken en tips kunnen worden verzameld zodat je een platform krijgt dat beleidsmakers kunnen raadplegen. Voor wie? Beleidsmakers Wie of wat nodig? Budget voor de organisatie die deze processen moet gaan begeleiden. Wat heeft geïnspireerd? Joker en Jeugdparagraaf.

47 Volgende stap 2018 JULI AUG - SEPT OKT NOV - DEC 2019 JAN - FEB - MAART APR - MEI - JUNI Kaderen Onderzoek Ideeën Testen Evaluatie Afronding KICKOFF COACHING onderzoek SAMEN- BRENGEN onderzoek COCREATIE sessie met gebruikers PROTOTYPIN G sessie met gebruikers 13/11 EVALUATIE sessie om feedback uit testen te verwerken AFWERKING Ondersteuning en handleiding Welkom op sessie 2! 13/11 om 12u30

48 HELP JIJ ONZE POSTKAARTJES TE BEZORGEN AAN KINDEREN EN JONGEREN?

49 ZIN IN MEER CO-CREATIE? Schrijf je in voor sessie 2 en neem iemand mee! De sessie gaat door op 13 november Zelfde locatie: JES Sleep Inn Van 12u30 tot 13u30 kennismakingslunch Van 13u30 tot 16u30 workshop Inschrijven via ellen.vanvooren@keki.be of sara.lembrechts@keki.be

50 Stuur alle vragen naar:

COCREATIE SESSIE 2 - TESTOPSTELLINGEN Dinsdag 13 november 2018

COCREATIE SESSIE 2 - TESTOPSTELLINGEN Dinsdag 13 november 2018 COCREATIE SESSIE 2 - TESTOPSTELLINGEN Dinsdag 13 november 2018 Welkom! Wie zijn wij? Ellen Van Vooren Stafmedewerker bij KEKI Sara Lembrechts Stafmedewerker bij KEKI Marlies Deforche Service Designer bij

Nadere informatie

laboratoria mobiele alternatieven

laboratoria mobiele alternatieven laboratoria mobiele alternatieven Wat is Lama? LaMA is een participatief modeltraject dat vertrekt vanuit co-creatie. we brengen één zone in kaart waarbinnen we werken en testen we gaan participatief aan

Nadere informatie

BELEIDSPARTICIPATIE DOOR EEN KINDERRECHTENBRIL

BELEIDSPARTICIPATIE DOOR EEN KINDERRECHTENBRIL BELEIDSPARTICIPATIE DOOR EEN KINDERRECHTENBRIL Een instrument voor reflectie Sara Lembrechts & Eveline Meylemans Kenniscentrum Kinderrechten vzw (KeKi) Wat kan je verwachten? Overzicht 1 IJsbreker Wat

Nadere informatie

BELEIDSPARTICIPATIE DOOR EEN KINDERRECHTENBRIL

BELEIDSPARTICIPATIE DOOR EEN KINDERRECHTENBRIL BELEIDSPARTICIPATIE DOOR EEN KINDERRECHTENBRIL Een reflectie-instrument voor beleidsmakers Sara Lembrechts Kenniscentrum Kinderrechten vzw (KeKi) KeKi s dubbele opdracht - Brugfunctie: bijdragen tot een

Nadere informatie

KINDERRECHTEN ALS KAPSTOK VOOR KINDVRIENDELIJK BELEID

KINDERRECHTEN ALS KAPSTOK VOOR KINDVRIENDELIJK BELEID KINDERRECHTEN ALS KAPSTOK VOOR KINDVRIENDELIJK BELEID Een reflectie-oefening Sara Lembrechts Kenniscentrum Kinderrechten vzw (KeKi) Wat kan je verwachten? OVERZICHT 1 Theoretische bagage Oefening protection

Nadere informatie

laboratoria mobiele alternatieven

laboratoria mobiele alternatieven Drie jaar LaMA laboratoria mobiele alternatieven Wat is Lama? LaMA is een participatief modeltraject dat vertrekt vanuit co-creatie. we brengen één zone in kaart waarbinnen we werken en testen we gaan

Nadere informatie

Draaiboek mini-burgerkabinet

Draaiboek mini-burgerkabinet Draaiboek mini-burgerkabinet 31 januari 2018 7 april 2018 Wat is het burgerkabinet en wanneer vindt dit alles plaats? Vlaams minister van Cultuur,, Jeugd en Brussel Sven Gatz wil burgers betrekken bij

Nadere informatie

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window AGENDA WAT IS SERVICE DESIGN? OVER DEZE TOOLKIT HOE KUN JE DEZE TOOLKIT GEBRUIKEN? TOOLKIT

Nadere informatie

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window Joep Paemen, Namahn

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window Joep Paemen, Namahn VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES Presentatie door: Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window Joep Paemen, Namahn AGENDA WIE ZIJN WIJ? WAT IS SERVICE DESIGN? WAAROM EEN TOOLKIT? EEN CASE IN RIJKEVORSEL? WIE ZIJN

Nadere informatie

WOORDJE VOORAF. Meerpaal en Kiekeboe Meer. Directrice Heidi Van Dun Gemeenteschool Hoogstraten. Gemeenteschool Hoogstraten.

WOORDJE VOORAF. Meerpaal en Kiekeboe Meer. Directrice Heidi Van Dun Gemeenteschool Hoogstraten. Gemeenteschool Hoogstraten. Gemeenteschool Hoogstraten Creatieve sessie Meerpaal en Kiekeboe Meer WOORDJE VOORAF Directrice Heidi Van Dun Gemeenteschool Hoogstraten 1 Wie zijn we? Sara Cindy Judith Sofie Het project Het project 2

Nadere informatie

Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat

Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat Speech Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat 2017-2018 Brussel, woensdag 21 november 2018 Voorzitter, collega s, dames en heren, -

Nadere informatie

Gemeenteschool Hoogstraten. Creatieve sessie. Scharrel Minderhout

Gemeenteschool Hoogstraten. Creatieve sessie. Scharrel Minderhout Gemeenteschool Hoogstraten Creatieve sessie Scharrel Minderhout WOORDJE VOORAF Directrice Eline Huybrechts Scharrel Minderhout Wie zijn we? Sara Cindy Judith Sofie Het project Het project Human centered

Nadere informatie

PARTICIPATIE DOOR KINDEREN

PARTICIPATIE DOOR KINDEREN PARTICIPATIE DOOR KINDEREN Ellen Van Vooren Kenniscentrum Kinderrechten 17 januari, dialooggroep kleuters & lagere school kinderen, Leuven KINDERRECHTEN PARTICIPATIE IDEE Participatie: een kinderrecht?

Nadere informatie

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Programma van de workshop Korte toelichting bij het spel Kwaliteit Troef Kennismaken met de spelkaarten Reflectie

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

1/03/2018. Gemeenteschool Hoogstraten. Creatieve sessie. Basisschoool Spijker WOORDJE VOORAF. directeur Marc Vanwijn

1/03/2018. Gemeenteschool Hoogstraten. Creatieve sessie. Basisschoool Spijker WOORDJE VOORAF. directeur Marc Vanwijn Gemeenteschool Hoogstraten Creatieve sessie Basisschoool Spijker WOORDJE VOORAF directeur Marc Vanwijn 1 Wie zijn we? Sara Cindy Judith Sofie Het project Het project 2 3 4 Human centered design projectzone

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

Werkvorm: Bouw je krachtveld

Werkvorm: Bouw je krachtveld Werkvorm: Bouw je krachtveld Het krachtenveld om je co-creatie project heen kan worden ingedeeld in verschillende lagen. Dit document bevat tips en denkvragen om je bewust te maken van het krachtenveld

Nadere informatie

Portfolio kindvriendelijke steden en gemeenten

Portfolio kindvriendelijke steden en gemeenten Portfolio kindvriendelijke steden en gemeenten Met dit portfolio toon je aan dat jouw stad of gemeente volgende 5 criteria heeft gerealiseerd. Elk criterium is opgedeeld in enkele deelvragen. 1. Een breed

Nadere informatie

Formatief evalueren in het talenonderwijs

Formatief evalueren in het talenonderwijs Formatief evalueren in het talenonderwijs Ontwikkeling van een toolbox aan de hand van een participatief actieonderzoek Debbie De Neve An Leroy Actieonderzoek Actieonderzoek Look: Wat zijn de noden/uitdagingen

Nadere informatie

Kracht van kruispunten

Kracht van kruispunten Kracht van kruispunten 1 1 jaar samen met het jeugdwerk op kruispuntentocht Met het hele jeugdwerk samen 2 debatten 25 good en bad practices 5 opiniestukken Op zoek naar antwoorden voor: Jeugdwerkers en

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

kick-off Profielwerkstuk & Design Thinking

kick-off Profielwerkstuk & Design Thinking kick-off Profielwerkstuk & Design Thinking Eerst even terug naar gisteren... Mark Mieras over info, anticiperen, fouten maken, bijsturen, nieuwsgierig zijn Belangrijke inzichten?? Eerst even terug naar

Nadere informatie

COCREATIE. in straten, wijken, dorpen en gemeenten. #kwadraet

COCREATIE. in straten, wijken, dorpen en gemeenten. #kwadraet COCREATIE in straten, wijken, dorpen en gemeenten #kwadraet C o c r e a t i e p r a k t i j k e n e x p e r t i s e Koen Steuperaert directeur Procesbegeleider koen@kwadraet.be www.kwadraet.be Kwadraet

Nadere informatie

AANBOD. vzw Link in de Kabel

AANBOD. vzw Link in de Kabel AANBOD vzw Link in de Kabel vzw Link in de Kabel Wat? Link in de Kabel is een organisatie die zich inzet om maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren uit het Leuvense mediawijs te maken en zo hun

Nadere informatie

De kracht van bewonersplatforms

De kracht van bewonersplatforms De kracht van bewonersplatforms Schets achtergrond en context Bewonersplatforms: het model Rollen Enkele resultaten Evaluatie Smaakmaker Context 14 dorpen + centrum 16.512 inwoners Oppervlakte: 5.439 ha.

Nadere informatie

Bevraging klasuitstappen lager onderwijs

Bevraging klasuitstappen lager onderwijs Bevraging klasuitstappen lager onderwijs Inhoud Voorstelling Klas Op Stap Aanleiding onderzoek & werkwijze Resultaten Aan de slag o Aanbieders o Klas Op Stap Info op de aanbiederspagina van www.klasopstap.be

Nadere informatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Waarom was dit nodig? Structuur al 25 jaar ongewijzigd: wel steeds uitgebreid en aangebouwd, maar niet consequent, verkokerd Doelstellingen organisatie Modern

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: prikkel je geest Out of the box denken. Of, buiten de gebaande paden denken. Doorbreek denkpatronen. Breekt het zweet je al uit als je dit hoort? Heb jij moeite

Nadere informatie

Ouders & School (LOP Lokeren)

Ouders & School (LOP Lokeren) Ouders & School (LOP Lokeren) Vooronderzoek Onderzoek in secundaire scholen (Brussel) Model van ouderbetrokkenheid (denkkader) Drie actoren (ouder, school, leerling!) Drie pijlers Drie voorwaarden Zes

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Vragen uit Loopbaan gesprekken waarmee je meteen jouw voordeel kunt doen Marischka Setz DNHS Waar sta

Nadere informatie

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT TETRA-Project 2016-2018 MORELE STRESS Morele stress is het wrange gevoel dat je ervaart wanneer je je waarden en visie op goede zorg niet in de

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM LET S YNNOVATE! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, riep Einstein al een dikke eeuw geleden. Wil je innoveren, dan zul je uit je routine moeten stappen. Maar hoe kun je succesvol

Nadere informatie

powered by verkenningstraject

powered by verkenningstraject powered by verkenningstraject innovatieve jeugdhulp 2019 verkenningstraject innovatieve jeugdhulp voor wie is het? Het innovatienetwerk is er voor iedereen die geïnteresseerd is in vernieuwing in de jeugd(hulp)

Nadere informatie

Thuis in Gavere. Verslag cocreatie workshop op 21 juni 2017

Thuis in Gavere. Verslag cocreatie workshop op 21 juni 2017 Thuis in Gavere Verslag cocreatie workshop op 21 juni 2017 Welkomstwoord door schepen van senioren Mevr. Tanja Eeckhout Het Thuis in Gavere project De gemeente/ocmw biedt vandaag al veel aan (bv. op socio-cultureel

Nadere informatie

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding De 7 stappen van je participatieproces - handleiding 1 1) Doelstellingen helder krijgen De eerste vraag die we moeten beantwoorden is niet Hoe gaan we dit doen? maar wel vragen zoals: - Waarom doen we

Nadere informatie

10/12/2015. Uit evaluaties en klachten: nog nood aan tips voor communicatie en voor mogelijke interventies nog heel wat misverstanden.

10/12/2015. Uit evaluaties en klachten: nog nood aan tips voor communicatie en voor mogelijke interventies nog heel wat misverstanden. Studiedag peer-mediation 15 december 2015 Argumenten om voor een extra publicatie te zorgen Heel wat beleidsinstrumenten voor het voorkomen en aanpakken van vormen van geweld op scholen door scholen niet

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

Welkom! Zin in Onderwijs

Welkom! Zin in Onderwijs Welkom! Zin in Onderwijs www.zininonderwijs.nl els@zininonderwijs.nl anna@zininonderwijs.nl Wat gaan we vandaag doen? We gaan vooral praktisch aan de slag Oefenen Van en met elkaar leren Er een leuke mooie

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Van idee naar subsidiabel projectplan

Van idee naar subsidiabel projectplan FINALEDAG 3-2-1-CO! ZORGT VOOR VERRIJKTE INNOVATIEVE IDEEËN Van idee naar subsidiabel projectplan Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 26 maart 2015 vond voor de tweede

Nadere informatie

De kanarie in de kolenmijn. Hoe aandacht voor autisme je website kan verbeteren

De kanarie in de kolenmijn. Hoe aandacht voor autisme je website kan verbeteren De kanarie in de kolenmijn Hoe aandacht voor autisme je website kan verbeteren Kennismaken Introductie Mijn achtergrond (Digi)talig Informatievoorziening in de zorg Vanuit de leefwereld kijken naar vakkennis

Nadere informatie

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Agenda 1. Kwaliteitsontwikkeling in Brede Scholen in Brussel en Kent - Verwachtingen? 2. Extended Schools & kwaliteitsontwikkeling

Nadere informatie

Kindvriendelijkheid zonder het label. Provinciale bijeenkomst Oost- Vlaanderen 8 oktober 2015

Kindvriendelijkheid zonder het label. Provinciale bijeenkomst Oost- Vlaanderen 8 oktober 2015 Kindvriendelijkheid zonder het label Provinciale bijeenkomst Oost- Vlaanderen 8 oktober 2015 1. Wat is kindvriendelijkheid voor jullie? 2. Wat is een kindvriendelijke stad/gemeente? theoretisch kader 3.

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

CO2_brochure_2015_v3.indd 1 21/10/14 21:51

CO2_brochure_2015_v3.indd 1 21/10/14 21:51 2015 CO2_brochure_2015_v3.indd 1 21/10/14 21:51 6 januari 2015 // DAG 1 // BRILLEN 13 januari 2015 // DAG 2 // BELEID MAKEN 20 januari 2015 // DAG 3 // DE BEGELEIDERSPLOEG 27 januari 2015 // DAG 4 // WETGEVING

Nadere informatie

E-book Beleef het onderwijs! Een praktische handleiding voor verbetering. Joyce Thijssen

E-book Beleef het onderwijs! Een praktische handleiding voor verbetering. Joyce Thijssen E-book Beleef het onderwijs! Een praktische handleiding voor verbetering Joyce Thijssen Inleiding Enthousiaste leerlingen, ouders, leerkrachten en schoolbestuur? Dat wil toch iedere school! Cocreatie is

Nadere informatie

De wereld veranderen moet! Femma eist dat vrouwen én mannen evenwichtig en kwaliteitsvol combineren.

De wereld veranderen moet! Femma eist dat vrouwen én mannen evenwichtig en kwaliteitsvol combineren. De wereld veranderen moet! Femma eist dat vrouwen én mannen evenwichtig en kwaliteitsvol combineren. Opbouw 1. Femma ID 2. Het combinatieverhaal: er was eens 3. Succesfactoren bij politiserend werken 4.

Nadere informatie

Pedagogisch PACT. Jeugd in Onderzoek Maandag 13 maart Marielle Balledux en Jolanda Spoelstra Nederlands Jeugdinstituut

Pedagogisch PACT. Jeugd in Onderzoek Maandag 13 maart Marielle Balledux en Jolanda Spoelstra Nederlands Jeugdinstituut Pedagogisch PACT Een PACT tussen professionals uit onderwijs, opvang en zorg Jeugd in Onderzoek Maandag 13 maart 2017 Marielle Balledux en Jolanda Spoelstra Nederlands Jeugdinstituut Deze workshop 16.00-17.00

Nadere informatie

Actie toolbox. van idee naar actie. Auteur: Bas Bakker. Meer tools nodig? Kijk op

Actie toolbox. van idee naar actie. Auteur: Bas Bakker.  Meer tools nodig? Kijk op Actie toolbox van idee naar actie Auteur: Bas Bakker www.basblogt.com 1. Inhoudsopgave 2. Van idee naar actie... 3 3. Het idee...6 4. Drie grote stappen bepalen...8 5. Experiment: Je eerste klant... 9

Nadere informatie

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Kwaliteit troef Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Het pedagogisch raamwerk Annelies Roelandt Kwaliteit troef Kennismaking Reflecteren Nulmeting Hoe zit het met

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

Aanbod op maat voor de babyen peuteropvang

Aanbod op maat voor de babyen peuteropvang omvorming biedt interactieve vormingen, begeleidingen of coachingstrajecten aan rond diverse thema s voor iedereen die werkt met kinderen, gezinnen, bejaarden, cliënten of patiënten. Aanbod op maat voor

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

Beleidsplan (concept)

Beleidsplan (concept) Inleiding Met ruim 40 scholen is de daltonregio Noord-Holland een belangrijke regio in ons land. De laatste jaren heeft het toenmalige bestuur van de regio Noord-Holland door diverse omstandigheden geen

Nadere informatie

Realiseer blijvende gedragsverandering

Realiseer blijvende gedragsverandering Realiseer blijvende gedragsverandering Trends in trainen en ontwikkelen Van leren naar presteren Organisaties willen aantoonbaar rendement op trainingen Van trainingszaal naar werkvloer Leren vindt grotendeels

Nadere informatie

Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad. Een overzicht 27 september 2016

Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad. Een overzicht 27 september 2016 Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad Een overzicht 27 september 2016 Aanleiding Cf. Heterogeen samengestelde samenleving superdiversiteit Twee vaststellingen: Participatie MKKJ lager dan

Nadere informatie

VITAS Creative Development

VITAS Creative Development VITAS Creative Development 1 CREATIVE DEVELOPMENT Creative development gaat verder dan alleen een mooi design maken voor software producten. VITAS is expert op het gebied van het ontwerpen van gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven)

Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven) Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven) Inhoud > Introductie > Wat is Wereld van Nestor? > Hoe werd het ontwikkeld? > Hoe ziet het er uit? > Wanneer te gebruiken?

Nadere informatie

Sessie 29. Ik kies voor advies. Wim Van Roy & Kevin Buydts

Sessie 29. Ik kies voor advies. Wim Van Roy & Kevin Buydts Sessie 29 Ik kies voor advies Wim Van Roy & Kevin Buydts Samenwerking De Wakkere Burger vzw Voor participatie-democratie open geest bij het beleid info voor actieve burgers Evaluaties en verandertrajecten

Nadere informatie

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen Wat is jouw uitvinders naam? INTRODUCTIE Als je dit boekje in handen hebt, ben je waarschijnlijk iemand die al een uitvinding heeft bedacht en daarmee de wereld gaat veranderen voor jezelf en anderen,

Nadere informatie

Intervisie Thema: betrekken scholen & leerkrachten

Intervisie Thema: betrekken scholen & leerkrachten Intervisie Thema: betrekken scholen & leerkrachten Universiteit Gent Steunpunt Diversiteit & Leren Intervisie, 19 april 2013 INTRO Betrekken scholen & leerkrachten Hoe? Vraag wordt veel gesteld, ook vanuit

Nadere informatie

Onderzoekende School Bachelorproef in co-creatie door studenten kleuteronderwijs en basisscholen

Onderzoekende School Bachelorproef in co-creatie door studenten kleuteronderwijs en basisscholen Onderzoekende School Bachelorproef in co-creatie door studenten kleuteronderwijs en basisscholen Sofie Michels & Bénédicte Vanblaere Situering Lerarenopleiding kleuteronderwijs AHS: grootschalige curriculumhervorming

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN

OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN Hoe wordt de participatie, de inbreng van leerlingen zelf vorm gegeven? Vraag van het Stimuleringsfonds Brede School Antwerpen Basis: - Verkiezing

Nadere informatie

MENSEN STERKER MAKEN. in veranderende tijden

MENSEN STERKER MAKEN. in veranderende tijden MENSEN STERKER MAKEN in veranderende tijden MENSEN STERKER MAKEN in veranderende tijden De wereld verandert Hoe maken we van verandering verbetering? Het antwoord : mensen sterker maken Jij bent een held!

Nadere informatie

VN-klachtenprocedure voor kinderrechten

VN-klachtenprocedure voor kinderrechten VN-klachtenprocedure voor kinderrechten Ontwikkelingen op internationaal en Vlaams niveau Sara Lembrechts Kenniscentrum Kinderrechten vzw (KeKi) Antwerpen 2 februari 2016 Overzicht Wat houdt de nieuwe

Nadere informatie

Werksessie marktvisie & - strategie

Werksessie marktvisie & - strategie Werksessie marktvisie & - strategie Ontwikkeling naar een marktstrategie voor huisvestingsportefeuille Nationale Politie `De Nationale Politie ondersteund door De Bouwcampus Plek in het gehele proces (Huisvestings)opgave

Nadere informatie

Het. Theatrum. - Informatiebrochure -

Het. Theatrum. - Informatiebrochure - Het Theatrum - Informatiebrochure - Het is niet de vraag hoe we ons verlangen opwekken, maar hoe we het ruimte durven geven. Welkom! Leuk dat je interesse hebt in het Theatrum! In deze brochure vind je

Nadere informatie

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen geschiedenis Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Introduceren thema Oorlog:

Nadere informatie

7 TIPS AND TRICS VAN LIES & SARA

7 TIPS AND TRICS VAN LIES & SARA Kinderen Baas #1 JES en Lasso bieden met het project Kinderen Baas aan Brusselse jeugd- en cultuurorganisaties een platform om elkaar te leren kennen en samen een traject af te leggen. Het project startte

Nadere informatie

Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken

Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken creatieve en flexibele inzet

Nadere informatie

Werving en aquisitie. Introductie en voorlichting IRun2BFit. Intakegesprek (programma op maat) Intentieverklaring en samenwerkingsovereenkomst

Werving en aquisitie. Introductie en voorlichting IRun2BFit. Intakegesprek (programma op maat) Intentieverklaring en samenwerkingsovereenkomst Bijlage A Werving en aquisitie Introductie en voorlichting IRun2BFit Intakegesprek (programma op maat) Intentieverklaring en samenwerkingsovereenkomst Organiseren en opzet lokale organisatie Instructiebijeenkomst

Nadere informatie

MovingMindsProject Bachelor-Proof

MovingMindsProject Bachelor-Proof MovingMindsProject Bachelor-Proof Inhoud 1. Genese van het project 2. Inhoud BAP@UCLL 3. Proces 4. Verankering na project Genese project University College Leuven-Limburg Hogeschool in fusie: KHLeuven

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

Kort Verslag Themaronde 19 april 2013

Kort Verslag Themaronde 19 april 2013 Kort Verslag Themaronde 19 april 2013 In dit verslag wordt kort ingegaan op de verschillende thema s die aan bod kwamen in de uitwisselingsronde. Deze thema s werden bepaald aan de hand van de noden van

Nadere informatie

Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes?

Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes? Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes? Agenda Doel en aanpak Thuis in de Toekomst Mijlpalen in het project Rol lokale besturen We doen het samen Inhoud platform Communicatiemiddelen

Nadere informatie

NA AR DE TOP V E R E N I G I N G 3. 0 U P D AT E J E W E R K I N G C U LT U U R N E T W E R K K E M P E N 2 3 F E B R U A R I

NA AR DE TOP V E R E N I G I N G 3. 0 U P D AT E J E W E R K I N G C U LT U U R N E T W E R K K E M P E N 2 3 F E B R U A R I MET JE TEAM NA AR DE TOP V E R E N I G I N G 3. 0 U P D AT E J E W E R K I N G C U LT U U R N E T W E R K K E M P E N 2 3 F E B R U A R I 2 0 1 9 THE SKY IS THE LIMIT. OOK VOOR JOUW VERENIGING! THE SKY

Nadere informatie

Sessie 23: Krijg inzicht in je buurtsportwerking

Sessie 23: Krijg inzicht in je buurtsportwerking Sessie 23: Krijg inzicht in je buurtsportwerking 06/12/2018 - Brussel foto:skarabeeprojects.be Sessie 23: Krijg inzicht in je buurtsportwerking Ken jij de Quickscan Buurtsport? Die tool geeft je meer inzicht

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

OMGAAN MET VERANDERING

OMGAAN MET VERANDERING OEFENING OMGAAN MET VERANDERING OEFENING 1 UITSPRAKEN WELKE UITSPRAAK PAST HET BEST BIJ JOU? Hoe ga jij om met de gidsen in jouw organisatie? Zeg jij hoe de dingen moeten gebeuren? Of leg jij uit waarom

Nadere informatie

DIEPTESESSIE ESF. DUO+ Vrijdag 26 januari 2018

DIEPTESESSIE ESF. DUO+ Vrijdag 26 januari 2018 DIEPTESESSIE ESF DUO+ Vrijdag 26 januari 2018 www.topuntgent.be Interstedelijk CLB CLB GO! Vrij CLB regio Gent Bijdragen tot het welbevinden van leerlingen nu en in de toekomst Verhogen van de gekwalificeerde

Nadere informatie

HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF

HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF Inleiding Het boek Wat je schrijft ben je zelf (WJSBJZ) is een werkboek. Het bestaat uit 33 levensvragen met bijbehorende opdracht. Bij elke vraag is er schrijfruimte

Nadere informatie

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Methodiek Omschrijving: In deze workshop staan succesverhalen centraal. We luisteren naar recente succesverhalen uit

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Hai, hai, Jij wordt de creator van je eigen leven!

Hai, hai, Jij wordt de creator van je eigen leven! Hai, hai, Hoe was 2018 voor jou? We zijn weer bij het einde van het jaar en dat is een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat er volgend jaar komen gaat. De

Nadere informatie

WEconomy Werkplaats. Village Trade Center t Veerhuis, Varik Facilitator Marguerite Evenaar 25-10-2015

WEconomy Werkplaats. Village Trade Center t Veerhuis, Varik Facilitator Marguerite Evenaar 25-10-2015 WEconomy Werkplaats Een open formule voor crowd-thinking en co-creatie, waarin de initiatiefnemers er borg voor staan, dat de kwaliteit in lijn is met de bron het werk van Prof. Jan Jonker, Radboud Universiteit,

Nadere informatie

Ouderenbeleidsparticipatie in Gent. Hoe pakken we het aan?

Ouderenbeleidsparticipatie in Gent. Hoe pakken we het aan? Ouderenbeleidsparticipatie in Gent Hoe pakken we het aan? Trefdag ouderen en lokaal beleid 07/05/2019 Participatie van ouderen wordt steeds belangrijker: waarom? Maatschappelijke uitdagingen worden complexer

Nadere informatie