In deze mededeling vraag ik graag je aandacht voor volgende onderwerpen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze mededeling vraag ik graag je aandacht voor volgende onderwerpen:"

Transcriptie

1 1 STUDIEGEBIED VOEDING Opleidingen Bakkerij, Grootkeuken, Hotel, Slagerij- en Voedingstechnieken In deze mededeling vraag ik graag je aandacht voor volgende onderwerpen: 1 Differentiatie 2 Gebruik van ICT in de klas 3 Vakgerichte aanvangsbegeleiding beginnende leraren 4 Digitale inschrijving voor de tweewekelijkse mededelingen Pedagogische begeleiding regio West-Vlaanderen 5 Vormingsactiviteiten van het Eekhoutcentrum 1 Differentiatie Als leraar zul je in de toekomst en zeker met het M-decreet (nog) meer moeten inspelen op de groeiende diversiteit in de leerlingenpopulatie. Dit kun je door het toepassen van verschillende differentiatietechnieken. Onderstaande tekst geeft een korte schets van binnenklasdifferentiatie naar o.a. het boek van Heylen (HEYLEN, L., Differentiatie in de klas: omgaan met verschillen, Leuven: Cego Publishers, 2006), de didactische componenten volgens Valcke (2005) en Deleu & Wante (2008) en documenten gemaakt in de Pedagogische begeleiding regio Oost- Vlaanderen. Je kunt altijd beroep doen op de begeleidingsdienst van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen ( voor meer duiding i.v.m. het onderwerp. Zo kun je binnenklasdifferentiatie nog meer implementeren in de praktijk van de klas. 1.1 Algemeen Differentiëren Leerlingen hebben verschillende niveaus en onderwijsbehoeften. Het onderwijs moet aangepast zijn aan die verschillen. Differentiatie is de wijze waarop een leraar hiermee en met de verschillen in de beginsituatie omgaat. Het doel is om alle leerlingen een bepaald niveau te laten behalen door te variëren in zaken zoals de doelstellingen, de leerinhoud, de werkvormen, de evaluatiepraktijk, het gebruik van media, de leeromgeving "Differentiatie is het positief en planmatig omgaan met verschillen tussen leerlingen met de bedoeling een zo groot mogelijke leerwinst te boeken bij alle leerlingen." (Prof. Johan Verhoeven)

2 Manieren van differentiëren A Convergente en divergente differentiatie De twee belangrijkste manieren van differentiatie zijn convergente en divergente differentiatie. B Convergente differentiatie (voor de hele groep) Bij convergente differentiatie is er een minimumdoel voor de hele groep. We verdelen de leerlingen in de klas in drie niveaus : een minimumniveau, een basisniveau en een hoger niveau (zie ook in de eerste graad de begrippen: elementair, basis, verdieping). Alle leerlingen doen mee aan de klassikale instructie. Daarna gaan ze de leerstof zelfstandig verwerken, zodat de leraar tijd heeft om de zwakke leerlingen verlengde instructie te geven. De meer begaafde leerlingen krijgen verdiepingsstof. Convergente differentiatie heeft hoge verwachtingen van leerlingen met zorg. Zij worden niet bij voorbaat opgegeven of op een eigen leerlijn gezet. Het nadeel van een eigen leerlijn is dat de instructietijd voor de zorgleerlingen relatief kort is, terwijl convergente differentiatie de instructietijd voor deze leerlingen juist verlengt. C Voordelen van convergent differentiëren Leerlingen kunnen zo lang mogelijk volgen in de klas, waardoor ze profiteren van de instructie en de communicatie over en weer in de groep. De groep blijft bij elkaar. Hierdoor benutten alle leerlingen de instructietijd optimaal. Het kan goed gecombineerd worden met een voorbereidende les, taak of opdracht. D Divergente differentiatie (voor het individu) Bij divergente differentiatie sluit de leraar zoveel mogelijk aan op de individuele niveaus en onderwijsbehoeften van de kinderen. De leraar is hierbij begeleider van hun leerproces. Bij divergente differentiatie nemen de verschillen tussen de leerlingen toe, waardoor er nog meer differentiatie nodig is. Het leren in homogene niveaugroepen heeft nadelige gevolgen voor de zwakke leerlingen en voor de gemiddelde leerling leidt het niet tot betere resultaten. Hoogbegaafde leerlingen hebben er wel baat bij, omdat zij profiteren van de andere sterke leerlingen in hun niveaugroep. Ze kunnen in hun eigen tempo doorgaan, maar een nadeel is dat zij op deze manier niet leren om rekening te houden met anderen.

3 3 E Voordelen van divergent differentiëren Divergent differentiëren heeft wel voordelen als het gaat om digitale media. De computer houdt vaak voor elke leerling zijn individuele niveau en vorderingen bij Interne en externe differentiatie Bij differentiatie is er ook een verschil tussen interne en externe differentiatie. A Interne differentiatie Interne differentiatie betekent dat er binnen één groep leerlingen met verschillende niveaus en onderwijsbehoeften zitten. De leraar differentieert dan in homogene of heterogene groepen. De ervaring met heterogene groepen is dat de zwakkere leerlingen hier veel aan hebben, zonder dat de sterkere leerlingen eronder lijden. B Externe differentiatie Externe differentiatie wil zeggen dat leerlingen ondergebracht zijn in verschillende groepen, klassen of scholen op grond van bijvoorbeeld begaafdheid, prestaties of belangstelling. 1.2 De binnenklasdifferentiatie Volgens Heylen (2006) is binnenklasdifferentiatie het positief en planmatig omgaan met verschillen tussen leerlingen met het oog op het grootst mogelijke leerrendement voor elke leerling. Men spreekt niet van binnenklasdifferentiatie als de leraar dezelfde opdrachten geeft aan de hele klas en enkel aanpassingen doet op het vlak van moeilijkheidsgraad, opdrachten moeilijker maakt voor sterkere leerlingen of snellere leerlingen extra werk geeft. Uiteraard hangt de manier van werken sterk af van de leraar. Sommige leraren zullen veel sterker differentiëren dan anderen. Belangrijk om weten is dat de grootte van de klassengroep ook een rol speelt. Je kunt natuurlijk veel korter op de bal spelen in een kleine groep dan in een klas van 25 leerlingen en meer. Het niveau van je leerlingen vraagt ook al dan niet om meer of minder differentiatie. Zo heb je het ene jaar een klas met leerlingen die min of meer aan elkaar gewaagd zijn, andere schooljaren heb je het gevoel dat er verschillende leeftijden door elkaar zitten Indicatoren van binnenklasdifferentiatie naar de didactische componenten Valcke (2005) en Deleu & Wante (2008) schuiven binnen hun didactische modellen volgende didactische componenten naar voor:

4 4 1 de beginsituatie aanwezige voorkennis van de leerling 2 de doelstellingen leerdoelen 3 de leerinhoud leerstof 4 het gebruik van media leermiddelen 5 de werkvormen instructiestrategie 6 de evaluatiepraktijk toetsing/bepalen van resultaten/evaluatie 7 de leeromgeving organisatievorm Het didactisch model is een regelmatig terugkerend model dat bij iedere les opnieuw doorlopen wordt en waarbij de leraar een belangrijke rol heeft. Hij moet een goede kennis hebben van bovenstaande componenten om zo alle leerlingen optimaal te kunnen begeleiden in hun leerproces. De leraar weet hoe de leerling te helpen om inzicht te krijgen in die leerinhoud waar de leerling moeite mee heeft. Hij weet ook welke instructiemethode het beste aansluit bij de verschillende leerprofielen binnen de groep leerlingen in de klas. De leraar is begeleider van alle lerenden geworden. Binnenklasdifferentiatie kan zowel gebeuren naar één didactische component als naar een combinatie van meerdere componenten Enkele vrijblijvende voorbeelden van binnenklasdifferentiatie in de praktijk per didactische component Aan de hand van onderstaande voorbeelden kun je als leraar nagaan in welke mate je al differentieert of hoe je kunt gaan differentiëren. Naast deze voorbeelden bestaan nog vele andere mogelijkheden De component beginsituatie De leraar sluit aan op de aanwezige voorkennis bij elke leerling. De leraar peilt naar de aanwezige voorkennis/vaardigheden/attitudes bij elke leerling. De leraar geeft leerlingen de mogelijkheid op verschillende punten in de leerstof te beginnen naargelang de aanwezige voorkennis, de verworven vaardigheden en attitudes. Sommige leerlingen krijgen voor bepaalde delen een vrijstelling, omdat ze die al beheersen. De leraar brengt de sterktes en zwaktes en/of het leerprofiel (i.e. leervoorkeuren gevormd door leerstijl, denkstijl, cultuur en gender) van leerlingen zoveel mogelijk in kaart. Leerlingen krijgen extra oefeningen om ervoor te zorgen dat hun kennis en vaardigheden het vereiste beheersingsniveau behalen, zoals beschreven in de minimumdoelen. Leerlingen mogen tijdens de les op hun eigen tempo werken.

5 De component doelstellingen Bij een (praktische) opdracht zijn de einddoelen niet voor de hele klas gelijk. De leraar werkt met verschillende doelstellingen voor elke leerling, afhankelijk van het leerprofiel, beheersingsniveau, werktempo of interesse van de leerling. De leerlingen mogen zelf hun leerdoelen formuleren. Leerlingen die moeite hebben met Nederlands krijgen het tekstmateriaal vooraf, zodat ze het al kunnen bekijken. De leraar werkt met basisdoelen die alle leerlingen moeten bereiken en uitbreidingsdoelen voor de leerlingen die de basisleerstof beheersen en klaar zijn voor verbreding of verdieping van het lesonderwerp. Sommige leerlingen mogen bepaalde leerstofonderdelen overslaan. Dit komt veel voor bij het minimum- of basispakket De component leerinhoud De leerlingen krijgen de leerstof aangeboden vanuit verschillende interessegebieden. Voorbeeld: leerlingen die de verplichte leerstof behandeld hebben, mogen zelf een onderwerp kiezen waarmee ze verder willen gaan (eventueel uit een voorgeselecteerde lijst onderwerpen). De leraar zorgt ervoor dat leerlingen de kans krijgen om de leerstof op hun eigen tempo te verwerken. Voorbeeld: zwakke leerlingen krijgen meer tijd voor het maken van oefeningen, zodat ze extra ondersteuning kunnen krijgen. Sterke leerlingen krijgen via extra oefeningen de kans om dieper in te gaan op een onderwerp. De leerinhoud bevat verschillende moeilijkheidsgraden, zodat ze toegankelijk is voor sterke en zwakke leerlingen. Voorbeeld: moetjes en magjes, werkbladen met kleurcodes die de moeilijkheidsgraad aangeven. Leerlingen werken met dezelfde oefeningen, maar met een verschillende mate aan ondersteuning, uitdaging of complexiteit. De leerlingen mogen zelf kiezen welke taken ze uitvoeren tijdens de les (opdrachten maken, vragen stellen, leren, nakijken). Voorbeeld: kiezen uit een opdrachtenlijst.

6 De component gebruik van media Er is lesmateriaal ter beschikking om de leerstof te herhalen. De leraar ontwikkelt zelf en/of gebruikt lesmateriaal aangepast aan de leernoden van de leerlingen. Leerlingen mogen tijdens de les aan een laptop of een computer werken. De leraar zet tekstmateriaal op geluidsband, zodat leerlingen die beter leren met auditief materiaal daartoe ook de kans hebben. De leraar presenteert het lesonderwerp via auditieve e n visuele leermaterialen. Leerlingen mogen zelf kiezen met welke materialen of leermiddelen (visuele, auditieve, audiovisuele, computer...) ze in de klas willen werken. Leerlingen met leerproblemen (bv. dyscalculie, dyslexie) hebben de mogelijkheid om een aantal extra hulpmiddelen (rekenmachine, laptop, woordenboek...) te gebruiken tijdens de les. De leraar moedigt de leerlingen aan om verschillende soorten materiaal of leermiddelen (visuele, auditieve, audiovisuele, computer...) te gebruiken bij het maken van een opdracht of taak. De leraar maakt gebruik van lesmateriaal met verschillende ondersteuningsniveaus, gaande van geen naar meerdere tussenstappen om de oefeningen te maken. De leraar maakt tijdens zijn lessen gebruik van verschillende soorten materiaal of onderwijsmiddelen (schoolbord, leerboek, smartbord, afbeeldingen, modellen, schema s, levensechte materialen, projector, cd-speler, geluidsfragmenten, fotocamera, TV, computer, cd-rom...) om de leerinhoud te presenteren De component werkvormen Bij de keuze van werkvormen schenkt de leerkracht aandacht aan de verschillende leerstijlen van Kolb (leren door inleving = dromer), doen (doener), onderzoek (denker) of informatie (beslisser). De leraar brengt variatie in de activerende werkvormen. De leraar geeft de leerlingen de keuze om zelfstandig of in groep aan een opdracht te werken. Het streefdoel is het toepassen van flexibele groeperingsvormen volgens beheersingsniveau, werktempo, interesse of leerprofiel (i.e. leervoorkeuren gevormd door leerstijl, denkstijl, cultuur en gender).

7 7 Via het principe van peer-tutoring (leerlingen begeleiden en coachen elkaar) helpen leerlingen met meer voorkennis klasgenoten met minder voorkennis. Leerlingen mogen zelf bepalen met welke werkvorm ze aan de slag gaan De component evaluatiepraktijk De leerlingen mogen zelf de deadline kiezen voor het inleveren van hun opdracht. De leerlingen werken in eigen tempo een taak af. Een leerling mag dan wat langer over een opdracht doen dan de officiële tijd. Sommige leerlingen werken altijd aan een trager tempo en zo krijgen zij ook aangepaste toetsen waarin alleen de geziene leerstof ondervraagd wordt. De leraar hanteert zowel product- als procesevaluatie. Indien de leraar werkt met basis- en uitbreidingsdoelen, dan moet hij ook de evaluatie hierop afstemmen. De kennis en vaardigheden van leerlingen wordt in kaart gebracht aan de hand van een beginevaluatie. De leraar probeert variatie in te bouwen in de evaluatiemethode (bv. met opdrachten, toetsen, observatie, paper, presentatie, toneel, rollenspel). Leerlingen krijgen de kans om zelf het type of onderwerp van een taak te kiezen, zolang er maar voldaan wordt aan een aantal vaste criteria. Voorbeeld: leerlingen krijgen de keuze uit vier a vijf verschillende opdrachten om de leerinhoud te verwerken. Leerlingen die dat nodig hebben (bijvoorbeeld leerlingen met dyslexie) krijgen meer tijd voor het maken van een toets. Leerlingen met een verschillend beheersingsniveau krijgen verschillende toetsen of dezelfde toets met een verschillende normering. Tijdens de lessen worden er doelbewust vragen van een verschillend niveau aan leerlingen van een verschillend niveau gesteld. Leerlingen met leerproblemen (dyscalculie, dyslexie...) hebben de mogelijkheid om extra hulpmiddelen (rekenmachine, laptop, woordenboek...) te gebruiken tijdens de evaluatie. Sommige leerlingen hoeven niet alle oefeningen te maken. De leraar selecteert weloverwogen in de hoeveelheid oefeningen.

8 8 Een leerling krijgt bij vier fouten een 7/10, terwijl een andere leerling gewoon een 6/10 krijgt. Sommige leerlingen hoeven bij een toets alleen de eerste tien vragen te doen. De andere leerlingen maken de hele toets. Uit de analyse van resultaten van een toets volgt vaak een globale indeling in niveaugroepen. Er zijn leerlingen die extra werk nodig hebben om te herhalen. Maar er is ook een groep die de stof goed beheerst en die wel wat verdieping kan gebruiken. In een herhalingsles is het van belang om de verdieping en herhaling af te stemmen op elke leerling. Bij het omgaan met deze verschillen zijn er diverse mogelijkheden. Voor de zorgleerlingen is het goed om hen voorbereidingen te geven, terwijl de klas zelfstandig werkt. Het kan ook zinvol zijn om deze leerlingen vaker te bevragen. Geef hen voorrang op de computer, zodat zij bijvoorbeeld meer kunnen oefenen. Voor de meer begaafden is het goed om hen in de herhalingsles zelf leerinhouden te laten kiezen. Regel aparte opdrachten in plaats van de klassikale minimumopdrachten. Zorg voor extraatjes als ze vroeg klaar zijn De component leeromgeving De leraar voorziet in de klas zowel stille werkplaatsen voor zelfstandig werk, als werkplaatsen waar leerlingen kunnen samenwerken aan een opdracht indien ze dit wensen. De leraar maakt gebruik van een aantal klassikale gebruiken of systemen die differentiatie gemakkelijker maken, zoals een kleine kring voor extra uitleg voor leerlingen die daar nood aan hebben. Er wordt gewerkt aan een positieve sfeer in de klas. Tijdens de les mogen leerlingen zelf kiezen waar/in welke ruimte ze aan een opdracht werken. Er is ook aandacht voor de emoties van leerlingen. 1.3 Kijkwijzer binnenklasdifferentiatie Aan de hand van onderstaande kijkwijzer kun je als leraar/vakgroep nagaan in welke mate je differentieert binnen de klas/de school om je klas- en lespraktijk bij te sturen.

9 9 Voor volgende stellingen kun je de keuze maken tussen vier waarden: 3 = vaak 2 = soms 1 = zelden 0 = nooit Nr. Stellingen a Ik probeer zicht te krijgen op de beginsituatie van mijn leerlingen (observatie, zelfreflectie, evaluatie, diagnostische toets). b Ik observeer leerlingen en probeer een zicht te krijgen op hun leerstijl, denkstijl, interesses, cultuur, ambities zodat ik er rekening kan mee houden in mijn lessen. c Ik overleg met de vakgroep hoe we met basis-, verdiepings- en uitbreidingsdoelen kunnen differentiëren. d Ik maak gebruik van verschillende types van differentiatie (tempodifferentiatie, niveaudifferentiatie, differentiatie naar belangstelling, naar meervoudige intelligentie/leerstijl, voorkennis, perceptie ) zodat leerlingen zich niet gestigmatiseerd voelen. e Ik hou rekening met het tempo van iedere leerling (bij het oplossen van opdrachten, bij het beantwoorden van vragen). f Ik bied leerlingen verschillende taken/opdrachten aan waaruit ze een keuze kunnen maken. g Ik laat leerlingen bij een zelfde opdracht kiezen hoe ze de opdracht aanpakken. h Ik doe inspanningen om samenwerkend leren te bevorderen. i Ik gebruik tijdens mijn lessen verschillende werkvormen en media. j Ik varieer in evaluatievormen (opdrachten, toetsen, observatie, presentatie, rollenspel, zelfreflectie, peerevaluatie). k Ik evalueer niet enkel het product, maar ook het proces van leerlingen. l Ik bied leerlingen systematisch individuele feedback (positief en remediërend). m Ik geef leerlingen kansen om het eigen leerproces in handen te nemen en bij te sturen (zelfreflectie, opvolging van werkpunten, procesmatige aanpak). Bron: Pedagogische begeleiding regio Oost-Vlaanderen

10 10 2 Gebruik van ICT in de klas De Pedagogische begeleiding regio West-Vlaanderen zet volgend schooljaar sterk in op het gebruik van multimediamiddelen als middel om te leren in de scholen. Een synthese van de visietekst. 2.1 Algemeen Nieuwe media leiden tot nieuwe mogelijkheden, maar vragen ook een andere didactische benadering. Waar ICT vroeger op zich het leerdoel was in een vak zoals informatica, wordt het nu ook gebruikt als ondersteuning en middel om te leren in het eigen vakgebied. We zijn geëvolueerd naar een fase waar de leerling niet alleen leert met, maar ook door ICT. De leraar schakelt vandaag op bepaalde momenten ICT in het didactische proces in, om iets aanschouwelijk voor te stellen, om bepaalde gegevens te berekenen, om uit een database oefeningen of opdrachten te filteren, om toetsen aan te reiken. Bij deze leeromgevingen gaat het in de eerste plaats om open en halfopen netwerktoepassingen, zoals internet, intranet en elektronische leerplatformen, soms aangevuld met allerlei andere ICT-bronnen. Heel vaak is hierbij ook een vorm van elektronische communicatie geïntegreerd. Algemene didactiek is de systematische studie van het onderwijsleerproces. Hiermee bedoelen we de studie van het plannen en uitvoeren van onderwijsgerichte activiteiten in een leeromgeving. Dat omvat het didactisch denken (de mentale voorbereiding, het plannen, het reflecteren) en het didactisch handelen (het eigenlijke lesgeven). De nadruk ligt daarbij in de eerste plaats op het concrete proces van leren en lesgeven: hoe iets efficiënt aanbrengen, hoe leerlingen motiveren, hoe efficiënt evalueren In de vakdidactiek zoeken we naar didactische vertalingen voor de vakspecifieke aspecten. Voor ieder vak is dat verschillend. Bij digitale didactiek wordt ICT gezien als een hulpmiddel, als een leermiddel met een directe of indirecte meerwaarde voor het didactisch leer- en onderwijsproces. Digitale didactiek staat niet naast de algemene didactiek of de vakdidactiek, maar wordt in beide geïntegreerd. 2.2 Meerwaarde van een goede digitale didactiek Meer mogelijkheden voor de leraar: een sterkere visuele en auditieve ondersteuning; het uitdrukkelijker aanbieden van overzichtelijke structuren; het verhogen van het analytisch vermogen;

11 11 het versterken van probleemoplossende vaardigheden; het stimuleren van grotere zelfstandigheid; het bevorderen van de zelfevaluatie; een meer gedifferentieerde en meer flexibele aanpak; een geïndividualiseerde evaluatie; het digitaal beheer van leerlingentaken; een directer, gevarieerder en efficiënter leerlingvolgsysteem; Hogere motivering van leerlingen Het werken met ICT-leermiddelen kan de motivatie van de leerling bevorderen. We denken o.a. aan de vertrouwdheid met het medium, de kansen tot interactiviteit en creativiteit, de diversiteit en het up-to-date zijn van de bronnen, het efficiënter werken, het werken op eigen tempo, de groeiende verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces Overaanbod kan echter het tegenovergestelde effect teweeg brengen: leerlingen haken af. Zoals bij elke didactiek streven we daarom ook hier naar afwisseling, zowel in de leermiddelen als in de werkvormen. ICT is trouwens maar één van de leermiddelen die je als leraar inzet, naast het klassieke aanbod en in overleg met de collega s. Meer kansen tot samenwerking Meer dan bij welke andere didactische werkvorm ook bieden groepsapplicaties (sharen), leerplatforms, community s en andere werkomgevingen en communicatietoepassingen de leraren en leerlingen de kans om van op afstand gelijktijdig of niet gelijktijdig, online of offline samen te werken. Een nieuwe dimensie in het leren (leren) De leerlingen komen al zoekend ook nieuw materiaal tegen waardoor zij in staat zijn om voor zichzelf nieuwe kennis te construeren. Dankzij o.a. de mogelijkheid om via leerplatformen samen aan documenten te werken, documenten te delen en dankzij de mogelijkheden van directe feedback, herhaling en simulatie kunnen leerlingen ook van en met elkaar leren. Zij kunnen beter inzicht verwerven in processen en leren van de reflectie ten opzichte van zichzelf en de anderen. Hierdoor verwerven ze meer procesgerichte vaardigheden en attitudes en meer zelfsturing. 2.3 ICT Leermiddelen ICT-leermiddelen die de leerstof levensnabijer en authentieker maken We denken hier bijvoorbeeld aan een virtueel bezoek (dat het leerrendement bij een echt bezoek kan verhogen), aan tekenpakketten, 3D-simulaties voor een menukaart, suikerwerk, aansturingsoftware,

12 12 filmpjes voor de vakken TV en PV die bijvoorbeeld een techniek op een schitterende manier verhelderen, aan flashfilmpjes, aan online audio- en video- en tekstmateriaal, aan Google Earth voor de terroir van de wijn ICT-leermiddelen die we in het leerproces integreren Hier hebben we bijvoorbeeld bestelsystemen, powerpointpresentaties, betaalsystemen, boekhoudpakketten, reservatiesystemen, taalpakketten, video, filmpjes ICT-leermiddelen die het leerproces geheel of gedeeltelijk autonoom sturen Het gaat hier om leermiddelen die de taak van de leraar gedeeltelijk overnemen. Een typisch voorbeeld is een leertraject. In een leertraject doorloopt de leerling een vast leerparcours waarbij theorie en toetsen elkaar afwisselen. In een leertraject zijn de leerlingen verplicht om het pad te volgen dat de leraar heeft uitgestippeld. ICT-leermiddelen die de individuele begeleiding van leerlingen ondersteunen In de eerste plaats denken we dan aan remedieer- en oefentaken voor de sterke leerling of de leerling met leerachterstand. Dergelijke oefeningen kunnen ook buiten de les digitaal aangeboden worden. De meerwaarde van deze oefeningen ligt enerzijds in de toegankelijkheid. De leerling kan zelf bepalen waar, wanneer en hoeveel oefeningen hij maakt. Anderzijds is er de directe feedback. Daarnaast zijn er de extra oefeningen die kunnen worden ingezet voor differentiatie. Tenslotte kunnen we ICT-leermiddelen ook inzetten om bepaalde problemen bij de leerling preventief aan te pakken. Een veel gebruikt voorbeeld van begeleiding is ook de stagebegeleiding. ICT-leermiddelen die de evaluatie ondersteunen We denken hier onder andere aan de databases met materiaal om te toetsen, aan het toetsen online, aan integratie in digitale portfolio s, maar ook aan logboeken, leerlingvolgsystemen, rapporteringsystemen, competentiemeters ICT-leermiddelen die samenwerking kunnen bevorderen Naast de vele mogelijkheden die elo s en community s hier bieden, zijn er ook de mogelijkheden van wiki s of online tekstverwerkers en rekenbladen waarbij men gezamenlijk aan een document kan werken en vaak ook de historie van een document kan opvragen.

13 13 Ook blogs of fora kunnen in het onderwijsleerproces geïntegreerd worden en zijn een efficiënt hulpmiddel bij groepswerk. Ze laten immers toe om op elk moment te reageren op vragen of standpunten die door de andere groepsleden werden ingevoerd. ICT-leermiddelen die in de leerzorg geïntegreerd kunnen worden Naast software voor leerlingenopvolging, denken we ook aan ICT als hulp om te remediëren, zoals bij leermoeilijkheden als dyslexie, dyscalculie Uiteraard biedt ICT ook tal van mogelijkheden bij binnenklasdifferentiatie. 3 Vakgerichte aanvangsbegeleiding beginnende leraren De Pedagogische begeleiding regio West-Vlaanderen nodigt je van harte uit op een eerste ontmoetingsdag voor beginnende leraren. Voor het studiegebied Voeding heeft deze plaats op woensdagnamiddag 21 oktober 2015 om uur in d Abdij, Baron Ruzettelaan Assebroek tel. (050) fax (050) Digitale inschrijving voor de tweewekelijkse mededelingen Pedagogische begeleiding regio West-Vlaanderen Wil je de tweewekelijkse mededelingen van de Pedagogische begeleiding regio West-Vlaanderen automatisch via ontvangen, dan kun je je registreren op de website: DPB secundair onderwijs. Onder het luik diensten vind je Digitale inschrijving voor mededelingen 5 Vormingsactiviteiten van het Eekhoutcentrum Voor een uitgebreid aanbod van nascholingen verwijzen we graag naar hun site: Patrick Ameye

14 14

Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne

Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne Stephanie.De.Bruyne1@gmail.com Een korte kennismaking Waarom? Reproductie sociale ongelijkheid Hervorming secundair onderwijs PISA resultaten

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers Minimumstandaard ICT, ten aanzien van - voorzieningen binnen de school - de medewerkers DDS, januari 2011 Inleiding In dit document wordt de minimum standaard voor ICT beschreven. Alle DDS scholen streven

Nadere informatie

Differentiatie in de klas. Wouter Smets

Differentiatie in de klas. Wouter Smets Differentiatie in de klas Wouter Smets Binnenklasdifferentiat ie: Waarom? 1. Binnenklasdifferentiatie: Waarom? Inspelen op verschillen in niveau interesse leerprofiel 1. Binnenklasdifferentiatie: Waarom?

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

ACTIVERENDE WERKVORMEN. Pedagogische dag COLOMAplus Johan Fouquaert

ACTIVERENDE WERKVORMEN. Pedagogische dag COLOMAplus Johan Fouquaert ACTIVERENDE WERKVORMEN Pedagogische dag COLOMAplus 2013-03-01 LEERPLANREALISATIE Het handboek. is de bijbel voor vele leraars ik krijg mijn handboek niet uit Nochtans. Activerend onderwijs Wat? Ll verwerkt

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning Visie Aanpassingen in de gedragingen van de leerkracht Het vertalen van een politiek besluit zoals het M- decreet in de dagelijkse praktijk is geen gemakkelijke opgave. Als leerlingen met een beperking

Nadere informatie

BZL-groeipad BEGELEID ZELFSTANDIG LEREN. Algemeen. Diocesane Pedagogische Begeleiding Bisdom Gent Werkgroep BZL

BZL-groeipad BEGELEID ZELFSTANDIG LEREN. Algemeen. Diocesane Pedagogische Begeleiding Bisdom Gent Werkgroep BZL BEGELEID ZELFSTANDIG LEREN Diocesane Pedagogische Begeleiding Bisdom Gent Werkgroep BZL 2005-2006 BZL-groeipad Algemeen Er is veel beweging in de opvattingen over leren. De accentverschuiving van kennisverwerving

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Dag van de slimme school Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Praktijkgetuigenis Mijn School op de Hei Even afspreken Om de andere workshop niet te storen, wees stil. Wil je graag iets

Nadere informatie

LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d

LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d 1 Leerplannen Eerste graad A-stroom (D/2009/7841/003) In voege sinds 1 september 2009 Tweede graad KSO/TSO (D/2002/0279/048) In voege sinds 1 september 2002

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

Differentiëren in een wiskundeles d.m.v. activerende directe instructie. Door Tania Mouton (HoGent) en Brian Baert (HoWest)

Differentiëren in een wiskundeles d.m.v. activerende directe instructie. Door Tania Mouton (HoGent) en Brian Baert (HoWest) Differentiëren in een wiskundeles d.m.v. activerende directe instructie Door Tania Mouton (HoGent) en Brian Baert (HoWest) Wat is differentiëren? Het positief en planmatig omgaan met verschillen tussen

Nadere informatie

ECONOMIE EN HANDEL. Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken

ECONOMIE EN HANDEL. Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken 1 ECONOMIE EN HANDEL Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken In dit artikel wil ik je enkele mogelijkheden en praktische voorbeelden aanreiken van binnenklasdifferentiatie in de les

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN - Situering - Lkr over binnenklasdifferentiatie - Binnenklasdifferentiatie? - Leerplannen - Binnenklasdifferentiatie in wiskunde Hilde De Maesschalck 8 oktober

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie in het SO: élke leerling doet ertoe! Inspiratiedag M-decreet Bolle Lien & Ouahab Amal

Binnenklasdifferentiatie in het SO: élke leerling doet ertoe! Inspiratiedag M-decreet Bolle Lien & Ouahab Amal Binnenklasdifferentiatie in het SO: élke leerling doet ertoe! Inspiratiedag M-decreet 25-11-2016 Bolle Lien & Ouahab Amal Bekend benieuwd bewaard Noteer op de post-its en hang die aan het bord Bekend:

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie in de lessen wereldoriëntatie: training tools

Binnenklasdifferentiatie in de lessen wereldoriëntatie: training tools Donderdag 12 oktober 2017 Studiedag VLOR (krachtig basisonderwijs) Yves Van Hoof (Erasmushogeschool Brussel) Binnenklasdifferentiatie in de lessen wereldoriëntatie: training tools Praktijkgids / Checklists

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode In kolom 1 vind je 68 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep mode. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items je reeds

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep informatica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke

Nadere informatie

ijkwijzer voor leermaterialen: leer-, werkboeken en bordboeken eigen ontwikkeld materiaal

ijkwijzer voor leermaterialen: leer-, werkboeken en bordboeken eigen ontwikkeld materiaal K ijkwijzer voor leermaterialen: leer-, werkboeken en bordboeken eigen ontwikkeld materiaal De keuze van leer- en handboeken of ander ondersteunend materiaal, belichten we in deze kijkwijzer vanuit het

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 2 Signaleren en interpreteren van verschillen

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 2 Signaleren en interpreteren van verschillen Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 2 Signaleren en interpreteren van verschillen Programma Doelen en programma toelichten Terugblik op huiswerkopdracht Opbrengstgericht differentiëren

Nadere informatie

Inhoud. Klaar voor de start? 11

Inhoud. Klaar voor de start? 11 Inhoud Klaar voor de start? 11 1 Bouwen op een fundament 16 A De praktijk 16 B Zelfreflectie 17 C De theorie 18 1.1 Ontwikkelen van onderwijs 18 1.2 De elementen van het onderwijsontwikkelmodel 20 D Toepassen

Nadere informatie

AANKONDIGING NASCHOLING. 13 maart 2008. Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs

AANKONDIGING NASCHOLING. 13 maart 2008. Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs AANKONDIGING NASCHOLING 13 maart 2008 Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs Doelstellingen Aan het einde van deze dag hebben deelnemers zicht op de behoefte aan zorg van hoogbegaafden

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 3 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie in instructie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 3 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie in instructie Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 3 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie in instructie Programma Doelen en programma toelichten Terugblik op huiswerkopdracht Wat

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Differentiatie in 1 of 2-uursvakken

Differentiatie in 1 of 2-uursvakken Differentiatie in 1 of 2-uursvakken Arjan Goemans An Steegen AVL-nascholingen 3 februari 2016 Intro Wie differentieert al? Voor welke vakken? Inhoud vandaag Intro 1. Wat is differentiatie? omschrijving

Nadere informatie

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen?

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Opbrengstgericht onderwijs, een verzamelnaam voor het doelgericht werken aan het optimaliseren van leerlingprestaties. systeem van effectieve schoolontwikkeling

Nadere informatie

GWT: Gemeenschappelijke werktijd

GWT: Gemeenschappelijke werktijd GWT: Gemeenschappelijke werktijd Benaming (actie) Beginsituatie en/ of weergave van de problematiek Link met de basisprincipes Gemeenschappelijke werktijd 2 e graad. Op onze school is elke klas enorm divers:

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie.

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie. Zorgcontinuüm Het zorgcontinuüm omvat de stappen die een school zet om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de verschillende actoren (leerling, ouders, leerkrachten,

Nadere informatie

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee.

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee. Onderwijsvernieuwing We doen er allemaal aan mee. Maar. Welke kant willen we op? Wat speelt er in mijn team? Wil iedereen mee? Waar liggen de interesses? Waar zit de expertise? WAARIN GA IK INVESTEREN?

Nadere informatie

Leerpaden in Toledo.

Leerpaden in Toledo. Leerpaden in Toledo. 16 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak p e d stage Uitdaging Het is belangrijk dat studenten

Nadere informatie

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN FLEXIBELE LEERTRAJECTEN Achtergrond Wat zijn flexibele leertrajecten? Vanaf een IHP, ook een IAC. Vanaf dat een leerling andere leerstof krijgt dan de rest van zijn groep (hoger of lager niveau). Het heeft

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep aardrijkskunde

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep aardrijkskunde Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep aardrijkskunde In kolom 1 vind je 67 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep aardrijkskunde. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. De items komen onder

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1 2. Evaluatie en toetsing Koen Van Gorp (a), Iris Philips (a) & Fauve De Backer (b) (a) CTO, KU Leuven (b) Steunpunt Diversiteit en Leren, UGent Contact: Koen.VanGorp@arts.kuleuven.be Iris.Philips@arts.kuleuven.be

Nadere informatie

Nieuwsbrief STAPPENPLAN-HUISTAAKBELEID

Nieuwsbrief STAPPENPLAN-HUISTAAKBELEID STAPPENPLAN-HUISTAAKBELEID Stap 0: Stap 1: Stap 2: Hoe pak je het aan in de eigen school? (Werk voor een voorbereidend kernteam intakegesprek) Starten met een bevraging of meerdere bevragingen (bevraging

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

3 DE NETWERKSESSIE : EVALUATIE F A T I H A B A K I

3 DE NETWERKSESSIE : EVALUATIE F A T I H A B A K I 3 DE NETWERKSESSIE : EVALUATIE F A T I H A B A K I WIE BEN IK? Leerkracht wetenschappen/stem/techniek 16 jaar onderwijservaring cognosco Europese projecten: Golab/Scientix/Amgen 2 STELLINGEN? 1. Had je

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DUBBELDEKKER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DUBBELDEKKER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DUBBELDEKKER School : Basisschool Dubbeldekker Plaats : Hilversum BRIN-nummer : 19LM Onderzoeksnummer : 94493 Datum schoolbezoek : 21 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) Veiliger, vraagt naar algemeenheden: basis Overzichtelijk maar te globaal Niet gedifferentieerd in niveau ICALT Meer gedetailleerd, biedt mogelijkheden tot verdieping

Nadere informatie

LiNk! Nederlands 2. Evalueren om te leren LINK! NEDERLANDS 2. LiNk! Nederlands

LiNk! Nederlands 2. Evalueren om te leren LINK! NEDERLANDS 2. LiNk! Nederlands LiNk! Nederlands 2 Evalueren om te leren LiNk! Nederlands 1 Agenda LiNk! Nederlands Krachtlijnen Leerwaaier Structuur Reflecteren en evalueren Waarom? Hoe? In de praktijk Vragen? 3 Krachtlijnen LiNk! Nederlands

Nadere informatie

Workshop Differentiatie. Oké, is het duidelijk zo? Iedereen beklimt dus deze boom.

Workshop Differentiatie. Oké, is het duidelijk zo? Iedereen beklimt dus deze boom. Workshop Differentiatie Oké, is het duidelijk zo? Iedereen beklimt dus deze boom. Voorstelrondje Wat kom je halen? Wat versta je onder differentiëren? Wat is het programma Doel: aantal voorbeelden van

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

TABASCO. Oriëntatie + voorbereiden

TABASCO. Oriëntatie + voorbereiden TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Een bestelling doen in een restaurant (mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.3 en 35.1.4 - grammatica:

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie en het M-decreet ieders leer-kracht aanspreken. Katrien Struyven Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Educatiewetenschappen

Binnenklasdifferentiatie en het M-decreet ieders leer-kracht aanspreken. Katrien Struyven Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Educatiewetenschappen Binnenklasdifferentiatie en het M-decreet ieders leer-kracht aanspreken Katrien Struyven Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Educatiewetenschappen Mythes over BKD 1. Differentiatie is enkel voor zwakke

Nadere informatie

Onderwijs met ict - studenten lerarenopleiding Bijlage: Tabellen

Onderwijs met ict - studenten lerarenopleiding Bijlage: Tabellen Onderwijs met ict - studenten lerarenopleiding Bijlage: Tabellen 1 Repons en achtergrondkenmerken van studenten 2 2 Gebruik van ict door studenten 4 3 Competentie op ict-gebied 5 4 Opvattingen over leerlingen

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER' School : basisschool 'De Touwladder' Plaats : Kaatsheuvel BRIN-nummer : 18KV Onderzoeksnummer : 94509 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: niet

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht

Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht Evi Geeroms en David Evenepoel Koninklijk Atheneum Etterbeek Wie zijn wij? Leerkrachten Koninklijk Atheneum Etterbeek (Brussel) Nederlandstalige

Nadere informatie

POSITIEF OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE LEEROMGEVING

POSITIEF OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE LEEROMGEVING POSITIEF OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE LEEROMGEVING 20 ste St.A.M.-congres 18-19 mei 2004 Johan L.Vanderhoeven UITGANGSPUNTEN De authentieke middenschool: blijvend ideaal Vier fundamentele en inhoudelijke

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

VITAAL Plus 1 e graad

VITAAL Plus 1 e graad VITAAL Plus 1 e graad Krachtlijnen VITAAL Plus 1 e graad 1 Bouwstenen VITAAL Plus 1 e graad DIFFERENTIATIE TAALTAKEN AUTHENTIEKE COMMUNICATIEVE SITUATIES SCHOOLTAALWOORDEN VAARDIGHEDEN REMEDIËRING INTERCULTURALITEIT

Nadere informatie

Doorstroming en oriëntering

Doorstroming en oriëntering Doorstroming en oriëntering Wat? De school wil aan alle leerlingen de kans bieden op een succesvolle loopbaan. Succesvol zijn in het onderwijs betekent dat de leerling, bij voorkeur op de leeftijd van

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding.

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep TO. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan

Nadere informatie

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten HUMANE WETENSCHAPPEN 1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten Inleiding Vanuit de pedagogische begeleidingsdienst pleiten we om leerlingen mee te voeren in rijke en gevarieerde leeromgevingen.

Nadere informatie

Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden

Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden Beroepshouding Definitie Op basis waarvan Hoe Doel Beroepshouding Effective differentiation is governed by a philosophy,

Nadere informatie

Educatief arrangeren rond LOB

Educatief arrangeren rond LOB Educatief arrangeren rond LOB Vorige week Contact met de docent deze week NAW-gegevens via CF Afspraken met begeleider Maken van het Werkplan Voorbereiden van het interview Vragen naar aanleiding van vorig

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus Vraag: Hoe goed doe ik het in mijn les? op het vlak van: Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus 2008-2011 1 Preventie en remediëring van

Nadere informatie

Vertaalde ET ICT. ET 1: ik wil, ik kan. ET 2: Ik werk veilig, ik draag zorg voor. Ik kan hulp vragen. Ik durf iets uitproberen.

Vertaalde ET ICT. ET 1: ik wil, ik kan. ET 2: Ik werk veilig, ik draag zorg voor. Ik kan hulp vragen. Ik durf iets uitproberen. Vertaalde ET ICT ET 1: ik wil, ik kan Ik kan hulp vragen. Ik durf iets uitproberen. Ik vind het fijn om de computer te gebruiken. Ik kan de helpfunctie gebruiken. Ik kan zelf uitzoeken hoe iets werkt.

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen In kolom 1 vind je 49 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep MVT (Frans, Engels, Duits). Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' School : basisschool 'Pater van der Geld' Plaats : Waalwijk BRIN-nummer : 13NB Onderzoeksnummer : 94513 Datum schoolbezoek : 12 juni

Nadere informatie

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren.

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. Stellingen doelen 1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. 3. Instructielessen maken voor het

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS DE ZOEKER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS DE ZOEKER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS DE ZOEKER School : obs De Zoeker Plaats : Zaandijk BRIN-nummer : 19DK Onderzoeksnummer : 94489 Datum schoolbezoek : 9 mei 2007 Datum vaststelling : 4 juli 2007 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken ter ondersteuning van hun leren.

1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken ter ondersteuning van hun leren. Eindtermen ICT 1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken ter ondersteuning van hun leren. 2. De leerlingen gebruiken ICT op een veilige, verantwoorde en

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 60 Studiepunten 4 Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep muzikale opvoeding. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

9-10-2013. voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs. Dolf Janson. www.jansonadvies.nl 1

9-10-2013. voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs. Dolf Janson. www.jansonadvies.nl 1 voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs Dolf Janson www.jansonadvies.nl 1 energie 9-10-2013 Teken eens het verloop van het energieniveau van je leerlingen tijdens een ochtend. tijd Hoe komen

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019

STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019 STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019 MISSIE DE VORDERING Vanuit een traditie van katholieke waarden en voor iedereen toegankelijk, verzorgen wij kwalitatief hoogstaand eigentijds basisonderwijs,

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep personenzorg (component huishoudkunde)

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep personenzorg (component huishoudkunde) Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep personenzorg (component huishoudkunde) In kolom 1 vind je 71 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep wiskunde. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek.

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Techniek. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items

Nadere informatie

Groep 7 en 8. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8

Groep 7 en 8. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8 Groep 7 en 8 Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8 85-95 % van de leerlingen beheerst AVI-plus 90% beheerst A t/m D-niveau op de DMT leerlingen lezen vlot woorden en zinnen leerlingen richten

Nadere informatie

Ervaringen pilootproject: leukere les, enthousiastere leerlingen je moet goed op elkaar ingespeeld zijn, best eenvoudig beginnen

Ervaringen pilootproject: leukere les, enthousiastere leerlingen je moet goed op elkaar ingespeeld zijn, best eenvoudig beginnen De les verleent zich het best tot instructie door 1 persoon De leerkrachten kunnen kiezen wie de les geeft De ondersteunende leerkracht biedt ondersteuning aan leerlingen zonder de les te storen Als bewust

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Checklist BCDE- model

Checklist BCDE- model 1 Checklist BCDE- model 2 Checklist: differentiatie model B Methodiek (Methoden gebruik) Instructies zoals bedoeld in de methode Basisstof voor alle kinderen Herhalingsstof voor de kinderen die dat nodig

Nadere informatie

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27 TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Iemand voorstellen (schriftelijk en mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.1 en 35.1.2 en 35.1.3 - grammatica:

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK School : Basisschool Den Dijk Plaats : Odiliapeel BRIN-nummer : 05YW Onderzoeksnummer : 95105 Datum schoolbezoek : 23 augustus 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Algemene informatie leerroutes Leerroutes en adaptiviteit

Algemene informatie leerroutes Leerroutes en adaptiviteit Differentiatie en adaptiviteit bij wiskunde met de nieuwe generatie wiskundemethodes Programma en leerroutes Resultatenpagina s (dashboards) Mogelijkheden om gedifferentieerd of gepersonaliseerd te leren

Nadere informatie

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO. EJ"Chec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO. EJChec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl liorl Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO EJ"Chec Ra pp orfa e Ij IT-workz LET OP! Dit is een voorbeeldrapportage van de mbo versie van de EduCheck waarin slechts enkele pagina

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER School : R.K. basisschool Klavertje Vier Plaats : Eys BRIN-nummer : 10QB Onderzoeksnummer : 95001 Datum schoolbezoek : 23 augustus Datum

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? U kunt gemakkelijk differentiëren studenten leren wat nodig is Motiverend en uitdagend lesmateriaal voor

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven. Procedure en criteria voor het beoordelen van studenten in de beroepspraktijk Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Nadere informatie

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein Onderwijs op het Cals College Nieuwegein 2017-2020 1 Onze kernwaarden Ambities onderwijsvernieuwing 2017-2020 We hebben vertrouwen in elkaars We streven een sfeer van openheid kunnen en bedoelingen. We

Nadere informatie