Leerpaden in Toledo.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leerpaden in Toledo."

Transcriptie

1 Leerpaden in Toledo. 16 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak p e d stage Uitdaging Het is belangrijk dat studenten precies weten hoe de onderdelen van een rekenblad eruit zien en dat ze deze juist kunnen benoemen. Fouten bij het lesgeven in de basiswoordenschat worden niet getolereerd. Vaak hanteren ze de woorden dat knopje of die balk. De benamingen worden niet goed gebruikt en het is essentieel als je lesgeeft over een programma dat je ook de correcte benaming hanteert. Het aanvangsniveau van de studenten verschilt sterk. Sommige studenten zijn al relatief goed thuis in de basisbeginselen en de vakterminologie. Voor anderen is Excel nieuw. Deze niveauverschillen zoveel mogelijk wegwerken zorgt voor optimale ruimte om snel over te stappen naar interessantere leerinhouden. Een klassieke klassikale les over basisbeginselen en terminologie van een rekenblad wordt vaak als saai ervaren dor de studenten. Zijn er boeiender alternatieven? Doel De lector wil de vakterminologie rond rekenblad op een snelle, efficiënte en boeiende manier laten leren. Aanpak/oplossing Adaptieve leerpaden De lector heeft geopteerd om in de elektronische leeromgeving

2 Toledo adaptieve leerpaden aan te maken.dit betekent dat de inhoud van de leerpaden pas beschikbaar wordt gemaakt wanneer er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Bij aanvang heeft de student dus enkel toegang tot het eerste hoofdstuk. Het volgende hoofdstuk wordt pas zichtbaar als het voorgaande hoofdstuk is afgerond. De studenten zijn vrij om zelf te bepalen wanneer ze het leerpad doorlopen. Hiervoor hebben ze 3 weken tijd voor de aanvang van de klassikale lessen. Tegen dan moeten ze het leerpad doorlopen hebben. Structuur leerpad De docent heeft er voor gekozen theoretische hoofdstukken en toetsen te combineren Test X Y... De eerste twee hoofdstukken zijn theoretisch. Het eerste hoofdstuk bevat een introductie en in het tweede hoofdstuk wordt er kort uitgelegd via een website wat een rekenblad is en waarin dit verschilt van een database. Theoretische hoofdstukken. Tijdens de theoretische hoofdstukken worden er verschillende soorten leerinhouden aangeboden aan de studenten zoals websites en filmpjes. Zo zijn er bijvoorbeeld filmpjes die gemaakt zijn met Camtasia waarin beeldschermopnames, video-opnames en geluid gecombineerd worden. De filmpjes zijn ingedeeld in verschillende gelabelde onderdelen. Hierdoor is het mogelijk voor studenten de stukken die ze al kennen over te slaan. De audiovisuele elementen maken het geheel ook dynamischer. De docent heeft getracht om in te spelen of de verschillende leerstijlen van de studenten. Toetsen. Er kan enkel worden nagegaan of de student een hoofdstuk heeft doorgenomen. In principe kan de student er dus ook vlug doorheen klikken. Om dit op te vangen heeft de docent op verschillende plaatsen in het leerpad toetsen ingevoegd. Het derde hoofdstuk bevat een test. De student moet hier meer dan 90% van de vragen correct beantwoorden om toegang te krijgen tot het volgende hoofdstuk. Bij falen kan de student de leerstof (of delen hiervan) nogmaals doornemen en de test opnieuw maken. De test bestaat uit vragen die random worden geselecteerd uit een pool van meer 100 vragen. Bij een herkansing gaat de student dus grotendeels andere vragen voorgeschoteld krijgen. Vaak ontdekken de studenten pas tijdens deze test dat ze de leerstof onvoldoende beheersen. De lector kan controleren wat de studenten wel of niet gedaan hebben.

3 Via het prestatieoverzicht kan de docent nagaan tot in welke fase de student is geraakt, wanneer ze dit gedaan hebben, enz. Bijkomende info Internetlinks Camtasia: Equipe/instelling/persoon Katholieke Hogeschool Kempen Jean Pierre Pluymers Contact: TPACK-analyse Vakinhoudelijke kennis Uiteraard moet de lector beschikken over kennis over de materie die gebruikt gaat worden als inhoud van het leerpad. In dit geval was dit kennis over de juiste terminologie en basishandeling in rekenbladen met spreadsheetprogramma s zoals Microsoft Office Excel en Open Office CALC. Technische kennis Om leerpaden te kunnen aanmaken, moet de lector thuis zijn in de werking van Toledo. De lector moet in staat zijn om inhoud van de verschillende onderdelen van de leerpaden aan te maken en te beheren. Verder moeten er diverse mappen en links aangemaakt worden. Voor het aanmaken van de testen was kennis over pool- en toetsbeheer in Toledo ook noodzakelijk. Het kennen van HTLM levert een meerwaarde op omdat hiermee websites gebouwd kunnen worden waarop de informatie op diverse manieren aangeboden kan worden. Tot slot moet de lector ook kunnen werken met audioen videosoftware voor het aanmaken van de video s. Didactische kennis Een belangrijke didactische keuze is de manier waarop het leerpad aangeboden wordt aan de studenten. In dit geval koos de lector er bewust voor om niet alle leerinhouden onmiddellijk aan te bieden maar om adaptieve leerpaden te gebruiken om er zeker van te zijn dat de student correct met de leerinhouden omgaat. De lector moet ook in staat zijn om de leerinhouden in te delen in betekenisvolle gehelen die elkaar in een logische volgorde opvolgen.

4 Om het materiaal aantrekkelijk te maken opteert de lector onder meer voor het gebruik van video s, websites enz. Leerproces-analyse Actief De student moet zelf verantwoordelijkheid nemen en zijn eigen leerproces in handen nemen. Hij of zij moet dus zelf actief bezig zijn met de leerstof om kennis op te bouwen. Doelgericht en betekenisvol De studenten moeten niet enkel met Excel kunnen werken maar moeten hier later ook les over kunnen geven. Ze kunnen het geleerde dus ook implementeren in hun eigen lespraktijk. Constructief en cumulatief De inhoud van een hoofdstuk bouwt verder op de inhoud van een voorgaand hoofdstuk. Hoewel de opbouw lineair is, kan de student toch nog beslissen over het tempo. Een student met een ruime voorkennis kan relatief vlug door de theorie gaan en vervolgens de test afleggen. Studenten kunnen ook bepaalde onderdelen van een video overslaan. Een student met een beperkte voorkennis kan juist meer tijd nemen om door een theoretisch hoofdstuk uit te gaan en leerstof herbekijken. Door de toetsen kunnen de studenten vaststellen waar hun tekorten in kennis zitten en deze vervolgens bijschaven. In de les gaat de lector niet meer in op de begrippen die aan bod zijn gekomen in het leerpad maar gaat hij onmiddellijk verder met nieuwe zaken. Zelfregulerend De studenten kunnen hun eigen leerproces bewaken. Aan de hand van de toetsen kunnen ze vaststellen of ze leerstof voldoende beheersen en hun eigen leerproces bijsturen door de delen die ze onvoldoende beheersen. De studenten kunnen zelf bepalen wanneer ze de leerstof verwerken binnen vastgelegde termijn van drie weken. Individueel verschillend De inhoud van de cursus is voor iedere student gelijk. Een student kan er wel zelf over beslissen hoe hij zijn tijd indeelt, welke onderdelen van de theorie hij overslaat, welke onderdelen hij meerdere malen doorneemt, enz.

5 SWOT-analyse Sterktes Het aantal contactmomenten blijft behouden maar wordt wel anders ingevuld. Hierdoor kunnen de contacttijden efficiënter worden benut. De tijd gaat niet verloren met begrippen maar kan met interessante inhouden opgevuld worden zodat er meer ruimte is voor essentie. Door het afleggen van het leerpad hebben de studenten min of meer een gelijke beginsituatie. De studenten kunnen de basisleerstof anytime, anyplace, anywhere verwerken. De studenten ervaren het leerpad als een aangename manier om de basis te verwerven. Het is voor de studenten een variatie in werkvorm. De begripskennis en terminologie van studenten is beter dan voorheen. Kansen Deze aanpak kan ook toegepast worden voor andere vakgebieden. Bedreigingen De aangemaakte leerpaden zijn niet bruikbaar buiten Blackboard/Toledo. Het aanmaken van de leerpaden is een tijdrovende bezigheid. Het leerpad over Excel is nu 5 jaar in gebruik maar de software verandert vlug. Om een leerpad aan te maken over Excel 2010 moet alles worden aangepast: de filmpjes, de vragen, enz. Relatief weinig van de inhoud is herbruikbaar. Dit is een specifiek nadeel voor informatica, in andere vakgebieden kunnen leerpaden misschien wel langer gebruikt worden. Het herwerken van leerpad kan leiden tot verlies van overzicht bij adaptieve inhouden. Leerpaden worden door sommige collega s als bedreiging beschouwd omdat vermoeden dat de verborgen agenda bij de invoering een reductie van het aantal contactmomenten en lesuren is.

Didactische Technologie

Didactische Technologie Didactische Technologie Peter Lakeman, Jetske Vleugel, Jaap Wilmink HvA DOO Mens en Technologie Leerjaar 3, 2012 2013 Modules Voorwoord 1 Digitaliseren van lesstof 2 Technologie in het onderwijs 3 Digitale

Nadere informatie

MO - Huishouding 2013/824/6/D

MO - Huishouding 2013/824/6/D Basiseducatie - Leergebied MO Leerplan MO - Huishouding Goedkeuringscode 2013/824/6/D Indieningdatum 2013 01 31 Leerplancommissie MO Annelies De Pelsemaeker (CBE Brussel) Aram De Ryck (CBE Zuid-Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

MO - Techniek 2013/825/6/D

MO - Techniek 2013/825/6/D Basiseducatie - Leergebied MO Leerplan MO - Techniek Goedkeuringscode 2013/825/6/D Indieningdatum 2013 01 31 Leerplancommissie MO Annelies De Pelsemaeker (CBE Brussel) Aram De Ryck (CBE Zuid-Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

Vaardigheden in het OGO. Handboek voor studenten. Versie 2009

Vaardigheden in het OGO. Handboek voor studenten. Versie 2009 Vaardigheden in het OGO Handboek voor studenten Versie 2009 Opleidingsinstituut Werktuigbouwkunde (OIW) W-hoog 1.122 Tel. 2475580 werktuigbouwkunde@tue.nl 11-9-2009 11-9-2009 Inhoudsopgave 1. Ontwerpgericht

Nadere informatie

Een intranet binnen de muren van je school

Een intranet binnen de muren van je school voorbeelden pti zottegem 1 Een intranet binnen de muren van je school Johan Van Houdenhove PTI Zottegem 1. Wat is een intranet? 2. Wat kan een intranet betekenen voor mijn school? 3. Onze eigen ervaringen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3 De OAO-keuken

HOOFDSTUK 3 De OAO-keuken HOOFDSTUK 3 De OAO-keuken Koen DePryck [België] CVO Antwerpen-Zuid 1. INLEIDING Open en afstandsonderwijs (OAO) kan onder veel verschillende vormen en formaten verschijnen, gaande van webgebaseerde cursussen,

Nadere informatie

CMDA-toolkit. Afstudeerproject Document: Eindrapport Versie: 2.0

CMDA-toolkit. Afstudeerproject Document: Eindrapport Versie: 2.0 CMDA-toolkit Afstudeerproject Document: Eindrapport Versie: 2.0 Student: E-mail: Studentnummer: Projectnaam: Externe professional: Begeleider: Tweede lezer: Nadine Buizert Nadine.Buizert2@hva.nl 520808

Nadere informatie

INHOUD INHOUD. Over de auteur 006 Voorwoord 008 Leeswijzer 012

INHOUD INHOUD. Over de auteur 006 Voorwoord 008 Leeswijzer 012 INHOUD INHOUD Over de auteur 006 Voorwoord 008 Leeswijzer 012 1. Waarom e-learning? 016 1.1 Voordelen van e-learning 018 1.2 Struikelblokken bij e-learning 021 2. Inrichten van een e-learningomgeving 024

Nadere informatie

EEN LESVOORBEREIDING MAKEN

EEN LESVOORBEREIDING MAKEN 1 EEN LESVOORBEREIDING MAKEN Inleiding Een lesvoorbereiding maken is, in tegenstelling met wat sommigen ook beweren, best wel een zinvolle bezigheid. Het is het moment waarop nagedacht wordt over de komende

Nadere informatie

Een investering in kennis resulteert in het hoogste rendement

Een investering in kennis resulteert in het hoogste rendement Een investering in kennis resulteert in het hoogste rendement Of je nou wel of niet aan beleggen doet, de gevolgen van wat zich in de financiële wereld afspeelt raakt ons direct. Het is maar al te duidelijk

Nadere informatie

VOORWOORD... 2 GERAADPLEEGDE LITERATUUR... 14 BIJLAGEN... 15

VOORWOORD... 2 GERAADPLEEGDE LITERATUUR... 14 BIJLAGEN... 15 VOORWOORD... 2 I PERIODE SEPTEMBER 2001 TOT JANUARI 2002... 2 INLEIDING... 2 WAT IS ER GEBEURD... 3 EVALUATIE VAN DE CURSUSSEN... 4 WAT IS ER NOG NIET GEBEURD... 5 RICHTING ACTIVEREND ONDERWIJS?... 5 IMPLEMENTATIE

Nadere informatie

Handleiding e-learning ontwikkelen!!!!!!!!!!! ilearn Company B.V. - Postbus 359-6710 BJ Ede - Kvk 55578284 - Btw NL851772067B01 Pagina 1"

Handleiding e-learning ontwikkelen!!!!!!!!!!! ilearn Company B.V. - Postbus 359-6710 BJ Ede - Kvk 55578284 - Btw NL851772067B01 Pagina 1 Handleiding e-learning ontwikkelen ilearn Company B.V. - Postbus 359-6710 BJ Ede - Kvk 55578284 - Btw NL851772067B01 Pagina 1" Inhoudsopgave 1. Wat is e-learning 3 2. Welke kansen biedt e-learning? 3 3.

Nadere informatie

Ontwikkelen van de persoonlijke competenties

Ontwikkelen van de persoonlijke competenties Ontwikkelcirkels Ontwikkelen van de persoonlijke competenties Praktische gids Met dank aan onze collega s van de FOD Mobiliteit en Vervoer voor hun medewerking Ontwikkelcirkels Ontwikkelen van de persoonlijke

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Productevaluatie versus procesevaluatie. Secundair Onderwijs

1 Inleiding. 2 Productevaluatie versus procesevaluatie. Secundair Onderwijs Marialand 31 9000 Gent Secundair Onderwijs EVALUATIE IN HET VAK ICT/INFORMATICA 1 Inleiding Over evaluatie in het vak Informatica is er al heel veel gesproken. Het is ook niet zo eenvoudig, omdat binnen

Nadere informatie

Omniwize. Handleiding

Omniwize. Handleiding Omniwize Handleiding www.omniwize.net Handleiding Omniwize pag. 1 Handleiding Omniwize... 1 1. Omniwize... 5 1.1 De modules... 5 1.1.1 Agenda... 5 1.1.2 Rapport... 5 1.1.3 Leerlingen... 5 1.2 Het gebruik

Nadere informatie

Digitale didactiek INLEIDING INFORMATIE

Digitale didactiek INLEIDING INFORMATIE Digitale didactiek INLEIDING Digitale didactiek betreft de kennis en kunde om ICT toe te passen met een meerwaarde voor het leerproces van leerlingen. Het gaat over het kunnen beantwoorden van onder meer

Nadere informatie

MOOC Blended learning ontwikkeling 07-11-2014. Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO

MOOC Blended learning ontwikkeling 07-11-2014. Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO Naam deelnemer: Naam: Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO Type en datum: Ontwerp 1.0. oktober 2014 Verklaring eigen werk: Hierbij verklaar ik

Nadere informatie

Docentenhandleiding epack

Docentenhandleiding epack Docentenhandleiding epack Magistratenlaan 138-5223 MB Postbus 233 5201 AE s-hertogenbosch Tel: (073) 628 88 11 Datum: Versie: 20 juli 2012 5.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 De methodesite... 4 1.1 Introductie:

Nadere informatie

BEOORDELEN VAN ONDERZOEKS- VAARDIGHEDEN VAN LEERLINGEN

BEOORDELEN VAN ONDERZOEKS- VAARDIGHEDEN VAN LEERLINGEN BEOORDELEN VAN ONDERZOEKS- VAARDIGHEDEN VAN LEERLINGEN richtlijnen, alternatieven en achtergronden kernredactie: Dr. K.M. Stokking Drs. M.F. van der Schaaf MesoConsult B.V. Tilburg juni 1999 Deze brochure

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Delft, 2009 Voorwoord Als studente Industrieel Ontwerpen heb ik

Nadere informatie

DE ROL VAN DE BIBLIOTHEEK IN OPEN EN ONLINE ONDERWIJS: EEN VERKENNING

DE ROL VAN DE BIBLIOTHEEK IN OPEN EN ONLINE ONDERWIJS: EEN VERKENNING DE ROL VAN DE BIBLIOTHEEK IN OPEN EN ONLINE ONDERWIJS: EEN VERKENNING De rol van de bibliotheek in open en online onderwijs: een verkenning 3 INHOUDSOPGAVE Samenvatting 4 Achtergrond 6 Directe aanleiding

Nadere informatie

TAAL X VAK = SUCCES 2

TAAL X VAK = SUCCES 2 TAAL X VAK = SUCCES 2 Eindverslag van het project 'Docenten aan zet bij taal in alle vakken' 2012/2013 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Opbrengsten 6 Evaluatie 11 Conclusie en aanbevelingen 14 Bijlage 1

Nadere informatie

Draaiboek voor het opstellen van een ICT-beleidsplan in de lerarenopleiding

Draaiboek voor het opstellen van een ICT-beleidsplan in de lerarenopleiding Draaiboek voor het opstellen van een ICT-beleidsplan in de lerarenopleiding 1 Colofon ENW AUGent L. VANLANDUYT, N. VERLIEFDE, Draaiboek voor het opstellen van een ICT-beleidsplan in de lerarenopleiding,

Nadere informatie

RICOH LEARNING SERVICES

RICOH LEARNING SERVICES RICOH LEARNING SERVICES Ricoh Learning Services Na vandaag weet je meer. Meer over jezelf en meer over de wereld om je heen. Elke dag leren we nieuwe dingen. We verzamelen kennis en verwerven nieuwe vaardigheden.

Nadere informatie

Scriptieonderzoek Sanne Verbogt

Scriptieonderzoek Sanne Verbogt Scriptieonderzoek Sanne Verbogt 1 b3 4 2 b3 4 b5 1 3 b4 6 b7 b2 b3 4 b7 5 b3 7 1 #2 4 6 b5 4 3 6 b2 1 5 4 7 b2 6 #5 6 b7 1 #4 b6 #4 2 1 7 b5 3 6 3 #4 5 1 3 5 6 b3 b7 b3 2 7 2 1 3 #5 b7 b4 3 6 2 b5 b7 7

Nadere informatie

Implementatieplan van een testtool. Een aanpak. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Implementatieplan van een testtool. Een aanpak. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Implementatieplan van een testtool Een aanpak Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA BV Pagina 1 van 19 Managementsamenvatting Steeds meer organisaties realiseren zich dat

Nadere informatie

Samen Online Ondernemen Startersgids

Samen Online Ondernemen Startersgids Samen Online Ondernemen Startersgids Google Adwords voor Ondernemers Editie 2015 Index Index... 1 1. Hoe past Google AdWords binnen mijn marketingstrategie?... 2 1.1 Het bepalen van een goede AdWords-strategie...

Nadere informatie

Presenteren met Powerpoint in de les

Presenteren met Powerpoint in de les PROVINCIALE HANDELSSCHOOL HASSELT ICT Presenteren met Powerpoint in de les Samengesteld door: Christ Bosmans ict-coördinator christ.bosmans@pandora.be http://www.christbosmans.be Inhoudsopgave Inleiding...3

Nadere informatie

Vier in Balans Monitor 2009

Vier in Balans Monitor 2009 Vier in Balans Monitor 2009 Ict in het onderwijs: de stand van zaken Vier in Balans Monitor 2009 Ict in het onderwijs: de stand van zaken Inhoudsopgave Samenvatting 6 1 Introductie Vier in Balans 12 2

Nadere informatie

Professionaliseren met Skool. Training en onderwijsbegeleiding

Professionaliseren met Skool. Training en onderwijsbegeleiding Professionaliseren met Skool Training en onderwijsbegeleiding Inhoud ICT effectief Alles start met een visie Coaching ICT-coördinator Werken met SkoolControl SkoolControl, overal en altijd Mediawijsheid

Nadere informatie