Gelezen hebbende het concept politiek programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van begin 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gelezen hebbende het concept politiek programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van begin 2017"

Transcriptie

1 Datum: Aanwezigen: Bestuur en leden Onderwerp: Algemene Leden Vergadering bespreking programma. Starttijd: 10:30 Algemeen De voorzitter opent de vergadering. M1. Uitstel vaststelling nieuwe politiek programma Lisette de Jong Het vaststellen van de inhoud van het nieuwe partijprogramma dient uitgesteld te worden, zodat er meer tijd is om het programma begrijpelijk, concreet en realistisch te maken. Eerst moet een aanpak bedacht worden om dit te bereiken, pas daarna kan het partijprogramma verder vormgegeven worden. Motie 1 wordt door Lisette ingetrokken. Het programma moet gezien worden als een stap in de goede richting. Het programma waar we nu over gaan stemmen in een work in progress/levend document waar nog zaken in veranderd kunnen worden. Er zijn nog genoeg mogelijkheden om het aan te passen in de toekomst. M2. Verwijderen TTIP passage hoofdstuk 1 Jeroen Weber Gelezen hebbende het concept politiek programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van begin 2017 Constaterende Dat op pagina 7 onder punt 1.2 staat aangegeven dat de LP het TTIP handelsverdrag afwijst op basis van de overweging dat de LP vóór vrije handel en daarom tegen het verdrag dat (volgens de LP) de handel belast met nog meer regels en voorschriften Overwegende Dat in dezelfde alinea wordt aangegeven dat de LP belemmeringen op import en export wil wegnemen Van oordeel zijnde Dat het TTIP handelsverdrag de facto handelsbelemmeringen op import en export voor een aanzienlijk deel wegneemt en tevens importtarieven komen te vervallen en het een grote impuls voor het Nederlands bedrijfsleven zal inhouden Verzoekt het de programmacommissie dientengevolge en bovenstaande in acht nemende de passage inzake TTIP in zijn geheel te schrappen en gaat over tot de orde van de dag.

2 Motie 2 wordt aangehouden, aangezien deze wordt aangehouden tot de eerstvolgende TTIP discussie. M3 inzake 2.1 Zorg Karel Knispel, Lisette de Jong Feedback op huidige 2.1: De eerste vraag die iedereen zal stellen: wat gebeurt er met degenen die niet verzekerd zijn? De LP zal worden weggezet als een anti sociale partij, en zal hiermee veel stemmen verliezen. De stap naar een vrijwillige zorgverzekering is nog veel te groot. Ten eerste voor de mensen zelf, die begrijpen niet hoe zoiets zou kunnen werken, ten tweede is het niet in één keer te realiseren in de huidige samenleving, waarbij eigen verantwoordelijkheid nemen en andere libertarische principes ver te zoeken zijn. Er worden een aantal feiten genoemd zonder uitleg, voorbeelden, bewijs. Mensen lezen nu voor het eerst dat de overheid het aantal aanbieders beperkt. Hoe doet de overheid dit dan?? Wat moet iemand met een buitenlandse zorgverzekeraar? Dat is toch alleen maar lastig, het is hooguit interessant voor die enkele Duitser (of andere nationaliteit) die naar Nederland is geëmigreerd, zodat hij in het Duits kan communiceren met de verzekeraar. Dit roept vooral veel vragen op. Amendement voor 2.1 Zorg De gezondheidszorg in Nederland is over het algemeen goed geregeld. Echter, sommige regels beperken ons om realistische prijzen en een goede kwaliteit te waarborgen. De LP wil geleidelijk aan meer keuzevrijheid mogelijk maken, zowel voor de verzekerde als voor de verzekeraar. Hierdoor zal er een grotere variatie ontstaan in het aantal aanbieders en in hun producten, en heeft de verzekerde meer mogelijkheden om een keuze te maken die past bij zijn persoonlijke situatie en wensen. Door het grotere aanbod zal de verzekeraar meer moeite moeten doen om zijn producten aantrekkelijk te maken, waardoor de kwaliteit omhoog gaat. Tenslotte zal de toenemende concurrentie de prijzen in balans houden. In ons land ben je verplicht jezelf te verzekeren tegen kosten in de zorg. Daarbij ben je verplicht om een eigen risico te nemen. De LP wil het verplichte eigen risico afschaffen. Een zorgverzekeraar moet vrij zijn om een zorgpakket aan te bieden zonder eigen risico. Zo kun je zelf bepalen of je dat risico wel of niet wilt nemen. De overheid heeft ervoor gezorgd dat er een beperkt aantal aanbieders is op het gebied van zorgverzekeringen << toevoegen uitleg; hoe dan?>>. In het huidige systeem heb je de keuze uit vier << vier? Google zegt dat er minstens 9 overkoepelende zorgverzekeraars zijn>> bedrijven, die zo de prijzen hoog kunnen houden. << bewijzen voor kartel afspraak?>> De LP wil de markt vrijgeven voor meer aanbieders, door het afschaffen van de volgende regels: 1. << zie uitleg hoe overheid aantal aanbieders beperkt; eenvoudige regel(s) afschaffen die niet teveel impact heeft/ die niet direct een totaal andere mentaliteit verwacht, maar aanspreekt bij de mensen>> 2. 3.

3 Uitleggen beperkingen in aanbieden zorgverzekeringen Aantal overkoepelende zorgverzekeraars vermelden CvZ wettelijk kartel uitleggen/waarom prijsverhogend? Rechten afkopen van zwakkeren Hoe gaan we om met mensen die niet verzekerd zijn en toch ziek worden? (blauw kader) Deze motie wordt aangenomen. A1 inzake 2.1 Zorg De voornaamste van toename van de kosten zijn ook zorgverzekeraars. Dure en gecompliceerde organisaties die de maandelijkse betaling alleen maar omhoog opjagen. De zorg moet gewoon weer terug naar de zorginstellingen. Waarom zou men gewoon niet een maandelijks vrijwillig kunnen bijdragen aan een zorginstelling in plaats van een verzekeraar? Dat is hoe bedrijven hun diensten, abonnementen en produkten aanbieden; zonder verplichting, levensvatbaar en met een duidelijk plan hoe ze misbruik moeten tegen te gaan. De voornaamste reden van toename van kosten is de macht die de zorgverzekeraars hebben gekregen van de overheid. De zorgverzekeraars zijn de laatste jaren gefuseerd om zo meer macht te krijgen. Als reactie daarop zijn zorginstellingen gaan fuseren om tegenwicht te kunnen bieden aan deze macht. Zogenaamd om zo efficiënt mogelijk zorg te kunnen verlenen, maar het is goed onderhandelen over de prijs als je geen andere ziekenhuizen in de buurt hebt. Wetenschappelijk onderzoek geeft echter aan dat een megagroot ziekenhuis geen schaalvoordelen biedt en de burger geeft aan dat hij behoefte heeft aan een klein, knus en overzichtelijk ziekenhuis waar de lijnen kort zijn en snel geschakeld kan worden. Een geval van de operatie is geslaagd, maar de patiënt is overleden. De LP wil de patiënt weer op één zetten door hem de keuzevrijheid te geven waar hij zijn zorg inkoopt. Zo zullen de kosten van de zorg dalen, de patiënttevredenheid stijgen en de kwaliteit toenemen. Melding van overheidsingrijpen in deze kwesties Melding van onzekerheid over wat de effecten van schaal in vrije markt zijn. Melding maken van mogelijkheid tot keuze in schaal. Bronnen: Wat wil de patiënt? Patienten knus_ziekenhuis.html 275 bedden optimum tions/working%20papers/200813_001.pdf

4 and evidence/evidence informed policy making/publications/hen summaries of network members reports/are bigger hospitals better Deze essentie wordt meegenomen in 2.1. Aanpassingen zijn melding van overheidsingrijpen in deze kwesties. Melding van onzekerheid over wat de effecten van de schaal zijn. (zie Melding mogelijkheid tot keuze in schaal) M4 inzake 2.2 alcohol en andere drugs Ik vind legaliseren van alle drugs veel te ver gaan voor dit programma. Ik zou als eerste stap alleen softdrugs en partydrugs willen legaliseren. Heroïne en LSD legaliseren is voor veel mensen nog een te grote stap. Voor partydrugs zou ik dan een boven de 18 beleid willen invoeren en alleen in apotheken (of iets dergelijks) De motie wordt ingetrokken. M5 inzake 2.2 Alcohol en andere drugs Marco Ooijer Bij deze wilde ik dit voorstel aandragen: als er nu iemand zou kunnen uitzoeken hoeveel geld NL kwijt is aan de drugsverboden, valt daarmee te beargumenteren waarom alle drugs gelegaliseerd zouden moeten worden, en mss gereguleerd als nu gebeurt met sterke drank. Dit zou een enorme kostenbesparing opleveren (o.a. meer capaciteit voor rechtbanken vrijmaken), en het zou beter zijn voor de volksgezondheid (drugs van reputabele merken zouden dan te koop zijn bij reputabele winkels, ipv dat verslaafden dan drugs van onbekende kwaliteit zouden moeten kopen in achterafsteegjes), en het zou wss ook de verslaving verminderen, domweg omdat het dan minder stoer is om ze te gebruiken. De motie wordt aangenomen. A2 inzake 2.2 Alcohol en andere drugs Nick Vollebergh Paragraaf veranderen in Drugs, tevens hele paragraaf veranderen in De LP is voorstander van het decriminaliseren, en vervolgens het legaliseren van alle drugs. Productie, handel en bezit worden dan in ieder geval gedoogd, en uiteindelijk wettelijk toegestaan. Wat je ook van drugs vindt, het is en blijft onderdeel van de samenleving. Criminele vervolging geeft zorgbehoevende verslaafden extra problemen, en geeft kwaadaardigen de kans om veel geld te verdienen. Deze winsten dwingen zij af met geweld. Door productie en handel te legaliseren krijgen goedaardige mensen de ruimte om in de markt te stappen en een goed product te leveren. Geteste kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid verkoopt immers beter dan troep van straatdealers. Conflicten, die nu met geweld opgelost worden, worden dan voor de rechter opgelost, zoals bij normale bedrijven. Legalisering voorkomt helaas niet alle criminaliteit, hiertegen blijft streng optreden nodig.

5 1 Uit de praktijk blijkt dat decriminalisering zorgt voor meer recreatief gebruik, maar ook een zeer sterke afname van het aantal probleemgebruikers, drugsdoden en ziekten. De LP vindt dit een goede ruil. Door te decriminaliseren en uiteindelijk te legaliseren bespaart de samenleving miljarden op de mislukte War on Drugs. Het amendement wordt aangenomen. A3 inzake 2.3 Gezondheid Weghalen paragraaf, voegt niets toe De motie wordt aangenomen. A4 inzake 2.4 Zekerheid door solidariteit Het is leuk, maar wat voegt dit eigenlijk toe? Voorstel tot schrappen. In blauw vlak Zekerheid door solidariteit begrip solidariteit is uitgehold door gedwongen solidariteit door de staat. zekerheid is misschien wel een illusie, ook met de staat; deze kan zekerheid op elk moment opheffen en dit hebben ze ook gedaan. vrijwilige solidariteit vergroot de sociale cohesie vrijwillige solidariteit voorziet in het ego van de donor (bwoording veranderen) vrijwillige keuze wie te helpen en wie niet. De motie wordt gedeeltelijk aangenomen. Aangenomen wordt: 2.4 herschrijven naar aanleiding van de hieronder aangegeven punten. De alinea wordt herschreven in blauw vlak. In blauw vlak: 1 paper/drug decriminalization portugal lessons creating fair successfu l drug policies

6 Zekerheid door solidariteit Begrip solidariteit is uitgehold door gedwongen solidariteit door de staat Zekerheid is misschien wel een illusie, ook met de staat; deze kan zekerheid op elk moment opheffen en dit hebben ze ook gedaan Vrijwillige solidariteit vergroot de sociale cohesie Vrijwillige solidariteit voorzien in het ego van de donor (bewoording veranderen) Vrijwillige keuze wie te helpen en wie niet. A5 inzake 2.5 Medische Ethiek Abortusverhaal weg, verplicht doneren moet een vrije keuze blijven. Amendement 5 wordt aangenomen in hoeverre dat Abortus niet wordt (2.5.1 ) aangenomen. A6 inzake 2.5 Medische ethiek Robert Valentine Paragraaf geheel verwijderen Amendement 6 wordt verworpen M6 inzake 2.5 Medische ethiek Frans Gunnink Graag zou ik het artikel over abortus gewijzigd zien. Er zijn verschillende redenen om tot een wijziging over te gaan. 1) In de overwegingen op pagina 13 wordt gesteld: Als je abortus toestaat, respecteer je de keuze van de moeder, maar zou het kunnen dat je de (nog onbekende) rechten van de foetus schendt. Deze rechten zijn echter niet onbekend. Een ongeboren kind heeft recht op leven en recht op medische zorg. Hoewel deze punten nog niet expliciet in de Nederlandse wet staan (anders zou abortus al verboden zijn) staat er wel expliciet dat een ongeboren kind volledig meetelt als erfgenaam, als vader of moeder overlijden voor zijn geboorte. Het doden van het kind gaat dus in tegen de rechten van het kind. 2) Belangrijker is echter dat uit de ontwikkeling van de celbiologie en embryologie vast is komen te staan dat een embryo een volledig mens is, in ontwikkeling en dat na de eerste celdeling er geen sprake meer is van een wezenlijke verandering die kan duiden op de overgang van foetus naar mensenbaby. Alles wat er nodig is voor een volledig zelfstandig persoon is aanwezig in het ongeboren kind, hoe klein en primitief het ook lijkt te zijn (feitelijk is het het tegenovergestelde van primitief). Het hart begint te kloppen in week 5/6. De motie wordt verworpen

7 A7 inzake 2.5 Medische ethiek Nick Vollebergh Gehele paragraaf veranderen in Abortus Het libertaire gedachtegoed heeft geen eenduidige mening over abortus. De LP laat haar vertegenwoordigers vrij in het uitdragen van hun zeer diverse meningen over abortus, op basis van hun persoonlijke overtuigingen. Wij zijn tegen subsidiëring van abortus Orgaandonatie Mensen gaan onnodig dood omdat de overheid betaalde orgaandonatie heeft verboden. Wij vinden dat mensen hierover zelf keuzes mogen maken. De minst ingrijpende manier om de wachtlijsten te laten krimpen is het kweken van donororganen. Onderzoek naar deze kunstmatige orgaangroei mag niet vastlopen op overheidshandelen of (over)regulering. Tot die tijd willen wij het verzekeraars mogelijk maken donororganen te kopen. Zij kopen deze organen van overleden donoren, en de opbrengsten komen in de erfenis. We willen ook levende donoren de mogelijkheid bieden om gecompenseerd te worden voor hun donatie. Om gedwongen orgaandonatie te voorkomen is een register noodzakelijk waarmee de rechtmatigheid van de orgaandonatie kan worden vastgesteld. De LP heeft geen bezwaren tegen regels die niet donoren uitsluiten van het ontvangen van donororganen Euthanasie Wilsbekwame mensen hebben de principiële vrijheid om hun leven te beëindigen wanneer zij dit willen. Anderen, zoals artsen en verpleegkundigen, zijn nooit verplicht hieraan mee te werken. De LP is voor legalisering van assistentie bij euthanasie, zolang geen onduidelijkheden bestaan over de wensen van de patiënt. Wij vinden dat medicatie waarmee een waardig levenseinde kan worden behaald op recept verkrijgbaar moet kunnen zijn Vaccinatie Hoewel vaccinatie overtuigend voordelig voor onze samenleving is, kunnen ouders en kinderen nooit gedwongen gevaccineerd worden Stamcel en embryonaal onderzoek De LP heeft geen bezwaren tegen het gebruik van stamcellen en menselijke embryo s tot zes weken voor wetenschappelijk onderzoek Adoptie De overheid hoort vrijwillige binnenlandse en buitenlandse adoptie, mits in het belang van het kind, niet in de weg te staan. Het verbod op adoptieluiken moet worden opgeheven voor instellingen die aantoonbaar in het belang van de vondelingen handelen Aangepaste (rode tekst) versie is per motie aangenomen Wordt aangenomen Wordt verworpen/geschrapt

8 2.5.5 Wordt verworpen/geschrapt Wordt aangenomen A8 inzake 2.6 Mensen met een beperking Weg, maak je het jezelf alleen maar moeilijker mee. We vinden een waardig leven van de zwaksten heel belangrijk Het afschaffen van de zorg voor degenen die volledig van ons afhankelijk zijn komt voor ons pas op het laatst bovenstaande betekent niet dat we het antwoord schuldig moeten blijven zwaarder leunen op liefdadigheid vrijwillige verzekeringen (voor bv zorgbehoevende kinderen) probleem is de overgang naar het nieuwe systeem positieve, simpele manier uitleggen verkoop van staatseigendommen liefdadigheid / broederschap afschaffen van zorg voor deze personen staat eigenlijk helemaal niet ter discussie. schijnzekerheid van huidige overheidszekerheid model voor (armen)zorg van libertairen verschilt fundamenteel van het huidige model. 2.6 Wordt teruggestuurd met de bovenstaande opmerkingen van de aanwezigen en het wordt herschreven. 2.7 wordt aangenomen. A9 inzake 2.8 Geestelijke gezondheid Moet dit in het verkiezingsprogramma? Voor de leek verschilt dit weinig met de huidige situatie. Wordt aangenomen en 2.8 geschrapt eventueel wordt het opgenomen in de Q en A.

9 A10 inzake 3. economie Verwijderen Dat is wat ons betreft een grondrecht en verdient veel sterkere wettelijke bescherming. Dat is wat ons betreft een grondrecht en dient gerespecteerd te worden. Het amandement wordt verworpen, de tekst wordt aangepast(rood). A11 inzake 3. economie Verwijderen Mensen moeten ook vrij zijn om eigendom van anderen te kopen. Dat is de essentie van handel. Het amandement wordt aangenomen. A12 inzake 3. economie Veranderen van 15,6% vlaktaks naar 30% Het amandement wordt ingetrokken A13 inzake 3. economie Toevoegen als bulletpoint: De vennootschapsbelasting over de eerste willen we verlagen naar 15%. De vennootschapsbelasting willen we verlagen naar 10%. Uiteindelijk willen we deze belasting afschaffen. De aangepaste (rood) tekst wordt aangenomen. P.M. We gaan het hebben over boxen. P.M. In hoofdstuk 10.2 moeten we kijken naar het vlaktakstarief. A14 inzake 3. economie

10 Wijzigen inflatie in de hand werkt; in een goed functioneren van de economie verstoort een goed functioneren van de economie verstoort en de koopkracht ondermijnt. Wordt aangepast (rode tekst) aangenomen. P.M. Twee laatste bullets moet worden bekeken of ze niet hetzelfde zijn A27 Inzake 1.1 Europa Marco Ooijer Zelfs leden van de PvdA zijn ongelukkig met de huidige EU. De Europese unie is haar doel voorbijgestreefd. Oorspronkelijk opgericht als de Kolen en Staal-unie, als economisch blok, is de huidige EU in hoofdzaak een politiek blok, en dus een extra laag politiek bovenop de rijksoverheid, dit strookt in het geheel niet met de wens van de LP om de rol van de overheid zo klein mogelijk te maken en onze visie dat zelfs een nationale overheid eigenlijk te groot is om effectief de zaken van de burger te regelen. Dus om de burger het leven zo makkelijk mogelijk te maken, wil de LP dat de overheid zich met zo min mogelijk bemoeit. Een politieke EU past daar niet in. Daarom vind de LP een Brexit helemaal niet eng, die biedt het VK zelfs uitgebreide mogelijkheden om zaken te doen met de rest van de wereld, waar het economisch nota bene beter gaat dan in de EU. Dit is een reden om niet bij voorbaat een Nexit af te wijzen. Nu er zelfs openlijk sprake is van een Texit Texas uit de VS, lijkt de tijd hier rijp voor. De amendementen van Marco zijn als geheel besproken dat het eigenlijk geen Amendementen zijn en dat hij concreter moet worden wat precies het voorstel is. Daarom wordt uiteindelijk ook een forum voorgesteld. A Discriminatie Marco Ooijer De LP is fel tegenstander van alle vormen van discriminatie, inclusief de zgn. positieve discriminatie (welke, hoe je het ook wend of keert, nog steeds discriminatie is, en bovendien van een vretend contraproductieve aard ook nog. Daar is niemand bij gebaat en daarom vind de LP dat er er een einde aan moet komen. Zolang de overheid nog zelf discrimineert (al dan niet positief ), dan mag zij geen dure campagnes over grondwetsartikel 1 voeren. De amendementen van Marco zijn als geheel besproken dat het eigenlijk geen Amendementen zijn en dat hij concreter moet worden wat precies het voorstel is. Daarom wordt uiteindelijk ook een forum voorgesteld. A29 Inzake 2.1 Zorg Marco Ooijer De LP is niet tevreden met het huidige systeem van ziektekostenvergoeding: ingevoerd onder het mom van marktwerking, maar het is juist die marktwerking die ontbeert aan het huidige stelsel.

11 Zolang de overheid centraal de lijst opstelt voor behandelingen die vergoed moeten worden, zullen de verzekeraars zich daaraan houden, maar minder geneigd zijn om andere behandelingen te vergoeden. Een niet gaan concurreren met elkaar om klanten te lokken. Nu is de patiënt (de zwakkere in de samenleving) de dupe van het starre systeem wat de overheid opdringt. Er zijn nu geen slimme oplossingen te verwachten, zoals: een huisarts die zich laat betalen zolang de patient gezond is, en geen inkomen meer krijgt indien de patiënt ziek wordt. Dmv bv een abonnement op de huisarts. Omdat de patiënt niet zelf kan kiezen blijven slechte zorginstellingen in stand gehouden worden, zoals bejaardentehuizen met slechts 3 verzorgers per hele afdeling, die instanties krijgen toch wel betaald, dus voelen geen aandrang om te veranderen. De amendementen van Marco zijn als geheel besproken dat het eigenlijk geen Amendementen zijn en dat hij concreter moet worden wat precies het voorstel is. Daarom wordt uiteindelijk ook een forum voorgesteld. A30 Inzake 2.5 Orgaandonatie Marco Ooijer Aangezien het tekort aan donororganen niet komt door een tekort aan (geregistreerde) donoren, maar door procedurefouten in ziekenhuizen, welke zelfs bij geregistreerde donoren, niet de organen verwijderen, ten gunste van (terminaal) zieke patiënten welke donororganen behoeven, vindt de LP het verwerpelijk dat de overheid dure TV-campagnes blijft inzetten om meer mensen zich te laten registreren als orgaandonor. Dit is op zijn minst verspilling van belastinggeld, en verspilling van mensenlevens, danwel oorzaak van onnodig menselijk lijden. Dit vindt de LP onmenselijk, en daarom moeten op zijn minst de procedures in ziekenhuizen worden aangepast. Wetsvoorstellen van de strekking dat mensen ook zonder toestemming (registratie), bij overlijden hun organen niet meer mogen behouden, lijden alleen maar de aandacht af van de werkelijke oorzaak, zonder een productieve oplossing te bieden. Zulke wetsvoorstellen zullen alleen maar lijden tot dat er meer gemiste kansen komen om bruikbare organen te verkrijgen voor behoevende mensen. [vervolg over orgaankweek..] De amendementen van Marco zijn als geheel besproken dat het eigenlijk geen Amendementen zijn en dat hij concreter moet worden wat precies het voorstel is. Daarom wordt uiteindelijk ook een forum voorgesteld. M13 3 (Introductie) Dennis Oosterwaal Amendement Invoering van een 15,6% vlaktaks met een belastingvrije som van Hiermee vervalt de noodzaak om het toeslagencircus in stand te houden. De laagste inkomens worden uit de wind gehouden terwijl de volgende hervorming aan bod komt. Duidelijk aangeven dat wij uiteindelijk de belastingen naar 0 willen. Alternatief: Wij willen de belastingen zo laag mogelijk hebben Dit is besproken bij amendement 13.

12 A15 inzake 3.1 Markt Verwijderen Daarmee worden al meteen mensenrechten geschonden. Want als mensen niet vrij en vrijwillig hun transacties kunnen handelen, kunnen mensen niet vrij over hun eigendom beschikken. De kern van een vrije markt is dat die transacties zonder belemmering moeten kunnen plaatsvinden. Het amendement wordt aangenomen A16 inzake 3.1 Markt Verwijderen Hiermee kunnen de transacties plaatsvinden op een optimale manier waarbij beide partijen er beter van worden. Wanneer de overheid betuttelende wetten ter bescherming van de consument aanneemt, wordt een grens overschreden. Het amendement wordt aangenomen Alle moties worden doorgestuurd aan alle aanwezige leden. Het voorstel van Nick Vollebergh om op een forum te kunnen gaan reageren wordt aangenomen. De motie om op 10 september weer een ALV te houden wordt aangenomen. De voorzitter sluit de vergadering.

dat alle moties en amendementen door ten minste 3 leden wordt ondertekend.

dat alle moties en amendementen door ten minste 3 leden wordt ondertekend. Datum: 25 6 2016 Aanwezigen: Bestuur en leden Onderwerp: Algemene Leden Vergadering bespreking programma. Starttijd: 10:45 Algemeen De voorzitter opent de vergadering M11 algemene moties en amendementen

Nadere informatie

AMENDEMENTEN 1-11. NL In verscheidenheid verenigd NL 2011/2193(INI) 11.4.2012. Ontwerpadvies Jiří Maštálka (PE478.552v01-00)

AMENDEMENTEN 1-11. NL In verscheidenheid verenigd NL 2011/2193(INI) 11.4.2012. Ontwerpadvies Jiří Maštálka (PE478.552v01-00) EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie juridische zaken 2011/2193(INI) 11.4.2012 AMENDEMENTEN 1-11 Jiří Maštálka (PE478.552v01-00) over vrijwillige, onbetaalde donaties van weefsels en cellen (2011/2193(INI))

Nadere informatie

Ledenpanel Voorbereiding Congres 2016

Ledenpanel Voorbereiding Congres 2016 Ledenpanel Voorbereiding Congres 2016 Status: Afgesloten Begindatum: 24-12-2015 Einddatum: 11-01-2016 Live: 19 dagen Vragen: 12 Talen: nl Panelgrootte: 3.314 Bounced: 10 (0,3%) Geweigerd: 23 (0,7%) Gedeeltelijk

Nadere informatie

Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren Partij voor de Dieren 1) Programmaonderdeel Zorg uit het verkiezingsprogramma 2012 2) Toelichting bij standpunt(en) bij stellingen uit de Stemwijzer Huisartsenzorg Zorg Solidariteit in de zorg staat onder

Nadere informatie

Als iemand slachtoffer is geworden van incest moet abortus ook kunnen worden gepleegd.

Als iemand slachtoffer is geworden van incest moet abortus ook kunnen worden gepleegd. Spreekbeurt door een scholier 1609 woorden 12 februari 2003 7.2 79 keer beoordeeld Vak Nederlands De redenen voor een abortus. Je kan wel zo zeggen van ik wil geen kind en daarom wil ik een abortus, maar

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wilsverklaringen 3 Levenstestament

Nadere informatie

2. Niet-reanimeren Formulier Niet-reanimeren Verklaring 3. Niet-beademen Formulieren Verklaring Niet-reanimeren of Verklaring Behandelverbod

2. Niet-reanimeren Formulier Niet-reanimeren Verklaring 3. Niet-beademen Formulieren Verklaring Niet-reanimeren of Verklaring Behandelverbod Levenskwesties Iedereen kan in een situatie komen waarin ingrijpende beslissingen rond het levenseinde moeten worden genomen. Dan is het goed dat u een mening heeft gevormd over zaken als stervensbegeleiding,

Nadere informatie

17 oktober Onderzoek: Orgaandonatie

17 oktober Onderzoek: Orgaandonatie 17 oktober 2014 Onderzoek: Orgaandonatie 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De

Nadere informatie

Opdracht Geschiedenis Algemene beschouwing

Opdracht Geschiedenis Algemene beschouwing Opdracht Geschiedenis Algemene beschouwing Opdracht door een scholier 1621 woorden 25 november 4,9 13 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Inleiding Onderwijs Milieu Gezondheidszorg Conclusie

Nadere informatie

De zelfverkozen dood van ouderen

De zelfverkozen dood van ouderen De zelfverkozen dood van ouderen Eerste druk, maart 2012 2012 Wouter Beekman isbn: 978-90-484-2348-4 nur: 748 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Ogen open voor ontwikkelingen rond donatie van organen en weefsels in Nederland. Mr. dr. M.M. ten Hoopen, Universiteit Maastricht.

Ogen open voor ontwikkelingen rond donatie van organen en weefsels in Nederland. Mr. dr. M.M. ten Hoopen, Universiteit Maastricht. 1 Ogen open voor ontwikkelingen rond donatie van organen en weefsels in Nederland Mr. dr. M.M. ten Hoopen, Universiteit Maastricht 2 Inhoud WOD: afwegingen, doelstellingen, hoofdlijnen Tijd voor systeemverandering?

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap mca.nl Inhoudsopgave Wilsverklaringen 3 Levenstestament

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap www.nwz.nl Inhoud Wilsverklaringen 3 Levenstestament 4

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN Stuk 653 (2000-2001) Nr. 8 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 4 maart 2002 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN Zie :

Nadere informatie

Bent u al donor? Ja Nee

Bent u al donor? Ja Nee Nederland zegt Bent u al donor? Ja Nee Wist u dat u als donor in één keer acht levens kunt redden? En dat het heel makkelijk is om u als donor te registreren? Of u nu oud, jong, groot, klein, dik, dun,

Nadere informatie

Gids orgaandonatie. Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten. De Maakbare Mens vzw

Gids orgaandonatie. Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten. De Maakbare Mens vzw Gids orgaandonatie Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten De Maakbare Mens vzw Inhoud Orgaandonatie, daar al ns over nagedacht? 5 Orgaandonatie en steden, gemeenten en lokale diensten: vanwaar

Nadere informatie

Schade per beleidsmethode

Schade per beleidsmethode Legalisering harddrugs: Een last of een deugd? 16 april 2016 D66 Congres 103 Arnhem Moderator: Jeffrey van Haaster (fractievoorzitter D66 Leiden) Panel: Daan van der Gouwe (Trimbos instituut) Has Cornelissen

Nadere informatie

13 juni 2014. Onderzoek: Goedkopere zorgpolis zonder vrije artsenkeuze?

13 juni 2014. Onderzoek: Goedkopere zorgpolis zonder vrije artsenkeuze? 13 juni 2014 Onderzoek: Goedkopere zorgpolis zonder vrije artsenkeuze? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Postbus 20018 2500 EA Den Haag Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bussum 17 februari 2015 Betreft Vervolg op het Masterplan

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opgave 1 1 maximumscore 1 oligopolie Voorbeelden van een juiste verklaring zijn: Er is sprake van een beperkt aantal (twee) aanbieders. Toetreding tot deze markt is moeilijk. 2 maximumscore 2 Prijs bij

Nadere informatie

Spreektekst Wet op de Orgaandonatie 20 maart 2013

Spreektekst Wet op de Orgaandonatie 20 maart 2013 Spreektekst Wet op de Orgaandonatie 20 maart 2013 Voorzitter, afgelopen zondagnacht ben ik getuige geweest van een transplantatieprocedure in het Leids Universiteit Medisch Centrum. Ik mocht meelopen met

Nadere informatie

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof stem voor verandering Het verkiezingsprogramma in 5 minuten We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof tussen arm en rijk te vergroten? Of kiezen we ervoor om

Nadere informatie

Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting Donoren zijn van levensbelang

Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting  Donoren zijn van levensbelang Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting www.transplantatiestichting.nl Donoren zijn van levensbelang Donoren zijn van levensbelang Donororganen en donorweefsels zijn nodig om ernstig zieke mensen

Nadere informatie

2016D28081 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2016D28081 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2016D28081 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond er bij enkele fracties behoefte een aantal vragen en opmerkingen voor te leggen

Nadere informatie

Opgave 1 Jeugdwerkloosheid in Europa

Opgave 1 Jeugdwerkloosheid in Europa Opgave 1 Jeugdwerkloosheid in Europa 1 maximumscore 4 Het verrichten van flexibele arbeid kan een voorbeeld zijn van positieverwerving als de eigen keuze van de jongeren uitgaat naar flexibele arbeid in

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 24 oktober 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 24 oktober 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

ACM wil met dit document de ziekenhuissector meer duidelijkheid geven over de toepassing van de Mededingingswet in dit wijzigende landschap.

ACM wil met dit document de ziekenhuissector meer duidelijkheid geven over de toepassing van de Mededingingswet in dit wijzigende landschap. Beoordeling fusies en samenwerkingen ziekenhuiszorg Inleiding Het ziekenhuislandschap is volop in beweging. Specialisatie en concentratie wordt gezien als een belangrijke route om kwaliteit en doelmatigheid

Nadere informatie

Consultatieverslag: wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting

Consultatieverslag: wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting Consultatieverslag: wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting 1.Onderwerp consulatie Zorgverzekeraars moeten voor dezelfde zorgverzekering dezelfde premie vragen.

Nadere informatie

Voltooid Leven Nu doorpakken. Robert Schurink Directeur NVVE

Voltooid Leven Nu doorpakken. Robert Schurink Directeur NVVE Voltooid Leven Nu doorpakken. Robert Schurink Directeur NVVE Inleiding NVVE bestaat sinds 1973 en had als doel de legalisering van euthanasie NVVE heeft in 2003 doelstelling verbreed en het brede palet

Nadere informatie

Ja, tenzij of toch nee, mits

Ja, tenzij of toch nee, mits Gepubliceerd in De Volkskrant, 23 oktober 2010, p. 9 van het Vervolg Ja, tenzij of toch nee, mits Door Jos Straathof en Jenny Slatman Het was eerder deze week een primeur: een nationale online wervingsactie

Nadere informatie

Het Nederlandse geldstelsel is als een timmerman zonder hamer

Het Nederlandse geldstelsel is als een timmerman zonder hamer Het Nederlandse geldstelsel is als een timmerman zonder hamer De Nederlandse centrale bank heeft haar instrumenten verloren aan de Europese centrale bank. Toen ik in de jaren 70 en 80 economieonderwijs

Nadere informatie

Zorg om de zorg. Menselijke maat in de gezondheidszorg

Zorg om de zorg. Menselijke maat in de gezondheidszorg Zorg om de zorg Menselijke maat in de gezondheidszorg Prof.dr. Chris Gastmans Prof.dr. Gerrit Glas Prof.dr. Annelies van Heijst Prof.dr. Eduard Kimman sj Dr. Carlo Leget Prof.dr. Ruud ter Meulen (red.)

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie

Donoren zijn van levensbelang Inclusief donorformulier

Donoren zijn van levensbelang Inclusief donorformulier Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting www.donorvoorlichting.nl Donoren zijn van levensbelang Inclusief donorformulier Donoren zijn van levensbelang Donororganen en donorweefsels zijn nodig om ernstig

Nadere informatie

PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE. Cor Spreeuwenberg

PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE. Cor Spreeuwenberg PRAKTISCHE VRAGEN OVER BESLISSINGEN ROND HET LEVENSEINDE Cor Spreeuwenberg HOE KOMT HET DAT OVER DIT SOORT BESLISSINGEN MEER WORDT GESPROKEN DAN VROEGER? vroeger dood door infectieziekten en ongevallen

Nadere informatie

No show in de zorg. Voorstel om verspilling in de gezondheidszorg aan te pakken. Pia Dijkstra Tweede Kamerlid D66.

No show in de zorg. Voorstel om verspilling in de gezondheidszorg aan te pakken. Pia Dijkstra Tweede Kamerlid D66. No show in de zorg Voorstel om verspilling in de gezondheidszorg aan te pakken. Notitie Juli 2012 Pia Dijkstra Tweede Kamerlid D66 Inleiding De kosten van de gezondheidzorg stijgen hard. Dat komt voornamelijk

Nadere informatie

Samen bereiken we meer!

Samen bereiken we meer! Samen bereiken we meer! Wij zijn een christelijke partij die naar een betere samenleving streeft. Een land ben en maak je Samen. Dit is ons verkiezingsprogramma zodat u een beter idee krijgt waar onze

Nadere informatie

OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK

OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK 1 De waarde van ONAFHANKELIJK Financieel Advies bij een OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK 2 Vrij is onafhankelijk Vrij zijn betekent in de kern dat je de mogelijkheid hebt om keuzes te kunnen

Nadere informatie

Levenseinde en euthanasie

Levenseinde en euthanasie Levenseinde en euthanasie Een verkenning naar de informatievoorziening over deze onderwerpen en de mening van mantelzorgers over euthanasie bij dementie Oktober 2017 Susanne van den Buuse (Alzheimer Nederland)

Nadere informatie

Informatie over euthanasie

Informatie over euthanasie Informatie over euthanasie Inleiding Euthanasie is een onderwerp waar mensen heel verschillend over kunnen denken. Wat u van euthanasie vindt, hangt onder meer af van uw (religieuze) achtergrond, opvoeding,

Nadere informatie

Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht

Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht Op verzoek van Gemeente Dordrecht Anneloes Wepster Auteur Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl 023-5629972 www.debat.nl

Nadere informatie

Toestemming geven voor orgaandonatie

Toestemming geven voor orgaandonatie Universitair Medisch Centrum Groningen Toestemming geven voor orgaandonatie Informatie voor nabestaanden Toestemming geven voor orgaandonatie 2 Universitair Medisch Centrum Groningen Inleiding Als iemand

Nadere informatie

Pastoraat Beslissingen rond het levenseinde

Pastoraat Beslissingen rond het levenseinde Pastoraat Beslissingen rond het levenseinde Inleiding Wie opgenomen wordt in het ziekenhuis, hoopt na de behandeling weer genezen te zijn en door te gaan met zijn of haar leven. Helaas verloopt een ziekte

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Lerarentekort

Praktische opdracht Maatschappijleer Lerarentekort Praktische opdracht Maatschappijleer Lerarent Praktische-opdracht door een scholier 2390 woorden 12 november 2003 6,5 56 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Het probleem 1.Wat is het probleem? Mijn Po

Nadere informatie

NMa Concentra,e en spreiding, wat vinden ze ervan? Studiedag DP 30 november 2012

NMa Concentra,e en spreiding, wat vinden ze ervan? Studiedag DP 30 november 2012 NMa Concentra,e en spreiding, wat vinden ze ervan? Studiedag DP 30 november 2012 Over de NMa De Nederlandse Mededingingsautoriteit, kortweg NMa, ziet erop toe dat bedrijven op de vrije markt met elkaar

Nadere informatie

Voorwaarden Lijfrente Garantie Polis

Voorwaarden Lijfrente Garantie Polis Voorwaarden Lijfrente Garantie Polis ABN AMRO Levensverzekering N.V. Deze voorwaarden beschrijven uw lijfrenteverzekering. Deze lijfrenteverzekering zorgt voor periodieke uitkeringen zo lang minstens één

Nadere informatie

Dr. Piet Lormans en coördinator Johan Froyman

Dr. Piet Lormans en coördinator Johan Froyman Beste familie In deze folder proberen wij een antwoord te bieden op de vele vragen rond orgaandonatie. Hebt u nood aan bijkomende informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met een medisch of verpleegkundig

Nadere informatie

17 januari Onderzoek: 'Donorwet'

17 januari Onderzoek: 'Donorwet' 17 januari 2018 Onderzoek: 'Donorwet' Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Eindexamen vwo economie I

Eindexamen vwo economie I Opgave 1 1 maximumscore 1 Uit het antwoord moet blijken dat de hoogte van de arbeidsinkomensquote 0,7 / 70% is. 2 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat als b 1 daalt, het inkomen na belastingheffing

Nadere informatie

I N I T I A T I E F V O O R S T E L

I N I T I A T I E F V O O R S T E L I N I T I A T I E F V O O R S T E L Op de bres voor betaalbare collectieve zorg 1. Inleiding Op 1 januari 2006 treedt de nieuwe zorgverzekeringswet in werking. Nu al is duidelijk dat het nieuwe zorgstelsel

Nadere informatie

Nationale voorbij contact dat u best punten wel eens recht zou kunnen hebben op veel meer dan het in Nederland gangbare

Nationale voorbij contact dat u best punten wel eens recht zou kunnen hebben op veel meer dan het in Nederland gangbare NAVIGATIE Basisprincipes Nederlands Landen die in aanmerking komen Wat wordt vergoed? Toestemming verplicht? Toestemming bij lange wachtlijsten Verdere eisen Vergoeding Uitleg en Informatie Vergoeding

Nadere informatie

Uw zorgverzekering in 2013. De zorgverzekering voor universitair medische centra

Uw zorgverzekering in 2013. De zorgverzekering voor universitair medische centra EXCLUSIEF VOOR DE UMC S Uw zorgverzekering in 2013 De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering speciaal voor u UMC Zorgverzekering

Nadere informatie

Medisch behandeld worden in de EU

Medisch behandeld worden in de EU Medisch behandeld worden in de EU Waar moet je op letten? epecs European Patients Empowerment for Customised Solutions Algemeen E U R O P E S E REGELGEVING Onze Europese buurlanden 1 zijn veel dichterbij

Nadere informatie

29 800 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2005

29 800 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2005 vra2005vws-10 29 800 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2005 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld... 2005

Nadere informatie

OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET

OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET Rapport OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET Peiling I&O Research februari 2018 8 februari 2018 www.ioresearch.nl OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER DONORWET Nipte meerderheid voor nieuwe

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave Boekverslag door B. 1102 woorden 2 juni 2003 5.4 32 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave - Inleiding - Samenvatting verkiezingsstrijd - Artikelen - Bronvermelding Inleiding Verkiezingen We

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0341/45. Amendement. Roger Helmer, David Coburn namens de EFDD-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0341/45. Amendement. Roger Helmer, David Coburn namens de EFDD-Fractie 9.12.2015 A8-0341/45 45 Overweging H H. overwegende dat klimaatverandering, niet-concurrerende energieprijzen en de bijzonder grote afhankelijkheid van onbetrouwbare leveranciers uit derde landen een bedreiging

Nadere informatie

2018D22525 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2018D22525 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2018D22525 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond er bij enkele fracties behoefte een aantal vragen en opmerkingen voor te leggen

Nadere informatie

Het budgettaire zorgenkind: wat kunnen we doen?

Het budgettaire zorgenkind: wat kunnen we doen? Presentatie VGE Masterclass, 14 april 2011 Het budgettaire zorgenkind: wat kunnen we doen? Erik Schut 2 Vragen Wat is het probleem? Welke oplossingen? Gaan die werken? Zo niet, wat dan? 3 Wat is het probleem?

Nadere informatie

Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg?

Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg? Zeg nou zelf! Wat zeggen burgers over de gezondheidszorg? Josje den Ridder 1 Zeg nou zelf! Praat mee over burgers en gezondheid! Wat zouden burgers zeggen als ze zelf mee zouden praten? Houdt het onderwerp

Nadere informatie

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel: Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, presentatie

Nadere informatie

Mag ik dan nooit meer stoppen met werken?

Mag ik dan nooit meer stoppen met werken? Mag ik dan nooit meer stoppen met werken? 67 vragen over aow-vragen en uw pensioen (Uit AD van 1-11-2016) De AOW-leeftijd gaat in 2022 met drie maanden omhoog voor iedereen die na 1954 geboren is. Reden

Nadere informatie

Dossier Voorafgaande zorgplanning

Dossier Voorafgaande zorgplanning Dossier Voorafgaande zorgplanning Elk jaar komen heel wat mensen in een situatie terecht waarin ze, omwille van een onomkeerbare coma, dementie of een andere aandoening, niet meer in staat zijn om zelf

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 1 Voordat de export wegviel was er evenwicht op de

Nadere informatie

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties In deze bijlage behandelen we kort vijf opties die de gemeente kan inzetten bij de

Nadere informatie

De patiënt centraal van meldpunt naar mijlpaal

De patiënt centraal van meldpunt naar mijlpaal De patiënt centraal van meldpunt naar mijlpaal Ir. Titia Lekkerkerk oktober 2011 Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie Een koepel van patiëntenorganisaties 2 Wat doen we? Samen met lidorganisaties

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel mermeer Raadsvoorstel 2016.0047131 onderwerp Portefeuilehouder drs. Ap Reinders, dr. Tom Horn steiler Rob Kouwenhoven Collegevergadering 6 September 201 6 Raadsvergadering 1. Samenvatting I/Var willen

Nadere informatie

WERKDOCUMENT. NL In verscheidenheid verenigd NL

WERKDOCUMENT. NL In verscheidenheid verenigd NL EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie juridische zaken 11.11.2011 WERKDOCUMENT over het voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning en de

Nadere informatie

Onze visie op de gezondheidszorg.

Onze visie op de gezondheidszorg. Onze visie op de gezondheidszorg www.prolife.nl 2 Leven verdient zorg, aandacht en bescherming Veel mensen vragen ons wat onze visie is op christelijke zorg. In dit boekje geven wij hierop een antwoord.

Nadere informatie

Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO)

Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) Hieronder vindt u een samenvatting van de inhoud van de WGBO. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar het Burgerlijk Wetboek Boek 7: Bijzondere

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht door een scholier 1930 woorden 14 maart 2003 6,2 18 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 0. Geef een korte argumentatie waarom jij tegen of voor de doodstraf

Nadere informatie

De heer Öztürk (PvdA): Voorzitter. Bij de stemmingen onder punt 3, over de begroting van Economische Zaken, houd ik onze motie op stuk nr. 27 aan.

De heer Öztürk (PvdA): Voorzitter. Bij de stemmingen onder punt 3, over de begroting van Economische Zaken, houd ik onze motie op stuk nr. 27 aan. Mededelingen stemmingen Ik verzoek de leden, hun plaatsen in te nemen. Voor wij gaan stemmen, geef ik als eerste het woord aan de heer Öztürk van de Partij van de Arbeid, die een wijziging wil doorgeven

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-II

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-II Opgave 1 Regulering van wietteelt 1 maximumscore 3 het beschrijven van de formele machtsverhouding tussen de rijksoverheid en de gemeenten (per aspect 1 scorepunt) 2 een juiste interpretatie van de teksten

Nadere informatie

De effecten van vervangende organen op de kijk op het leven van mensen.

De effecten van vervangende organen op de kijk op het leven van mensen. Essay door Shane Severins 0936056. De effecten van vervangende organen op de kijk op het leven van mensen. Introductie: Leven als een onsterfelijke robot zoals de terminator. Dit lijkt misschien op een

Nadere informatie

: Gerard Spong : 4 juni 2014. Wijziging verzekeringswet

: Gerard Spong : 4 juni 2014. Wijziging verzekeringswet van datum woorden : Gerard Spong : 4 juni 2014 : 1345 Wijziging verzekeringswet 1. De minister van Volksgezondheid heeft het voornemen geuit art. 13 Zorgverzekeringswet te wijzigen. De wijziging komt er

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

Dossier Draagmoeder. Beleidsinformatie:

Dossier Draagmoeder. Beleidsinformatie: Dossier Draagmoeder Een draagmoeder is een vrouw die zwanger is voor een ander: de wensouder(s). De draagmoeder staat het kind na de geboorte af aan de wensouders. Niet-commercieel draagmoederschap is

Nadere informatie

Praktische-opdracht door een scholier 1727 woorden 15 december keer beoordeeld. Maatschappijleer

Praktische-opdracht door een scholier 1727 woorden 15 december keer beoordeeld. Maatschappijleer Praktische-opdracht door een scholier 1727 woorden 15 december 2001 6 61 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Praktische opdracht maatschappijleer. Deel: 1 Wachtlijstproblematiek in de gezondheidszorg.

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2004-II

Eindexamen economie 1-2 vwo 2004-II 4 Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Een voorbeeld van een juiste berekening is:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 867 Wijziging van enkele wetten op het terrein van de volksgezondheid in verband met het invoeren van de mogelijkheid tot het heffen van kostendekkende

Nadere informatie

Te weinig verschil Verschil tussen de hoogte van uitkeringen en loon is belangrijk. Het moet de moeite waard zijn om te gaan werken.

Te weinig verschil Verschil tussen de hoogte van uitkeringen en loon is belangrijk. Het moet de moeite waard zijn om te gaan werken. Hoofdstuk 4 Inkomen Paragraaf 4.1 De inkomensverschillen Waardoor ontstaan inkomens verschillen. Inkomensverschillen ontstaan door: Opleiding Verantwoordelijkheid Machtspositie Onregelmatigheid of gevaar

Nadere informatie

Voor- en nadelen van inkoopmacht zorgverzekeraars

Voor- en nadelen van inkoopmacht zorgverzekeraars Voor- en nadelen van inkoopmacht zorgverzekeraars Zorgvisie congres zorginkoop Lucy Kok Ede, 31 oktober 2012 NMa wijst klachten zorgaanbieders tegen zorgverzekeraars af Rechter: NMa moet klacht mondhygiënisten

Nadere informatie

Patiëntenrechten en -plichten

Patiëntenrechten en -plichten Patiëntenrechten en -plichten Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Rechten 1 Toestemming voor behandeling 2 Minderjarige patiënten 2 Het recht op inzage in uw dossier 3 Wetenschappelijk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 449 Voorstel van wet de leden Wilders en Bosma tot intrekking van de goedkeuringswet inzake de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie

Nadere informatie

Herregistratie BIG-register. artsen

Herregistratie BIG-register. artsen Herregistratie BIG-register artsen November 2012 Brief: wettelijke verplichting herregistratie is aan alle BIG geregistreerden gestuurd Ministerie van Volksgezondheid beoordelingskader Versie 30-01-2013,

Nadere informatie

Antwoord van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 3 december 2014)

Antwoord van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 3 december 2014) AH 738 2014Z18811 Antwoord van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 3 december 2014) 1 Wat is uw reactie op het bericht ( Zorgminister misleidt Kamer ) waarin twee vooraanstaande

Nadere informatie

Thema avond euthanasie en dementie Ad Römkens: voorzitter commissie ethiek geestelijk verzorger, zorgethicus

Thema avond euthanasie en dementie Ad Römkens: voorzitter commissie ethiek geestelijk verzorger, zorgethicus Hartelijk welkom Thema avond euthanasie en dementie Ad Römkens: voorzitter commissie ethiek geestelijk verzorger, zorgethicus Inhoud avond 1 Inleiding op thema m.b.v. presentatie 2 filmdocumentaire: Als

Nadere informatie

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Patiëntenrechten van ouders en kind Vrouw - Moeder - Kind centrum In deze folder geven wij u informatie over de patiëntenrechten van u en uw kind. Deze folder is geschreven voor ouders. In de folder

Nadere informatie

Het wetsvoorstel is op 11 maart 2014 aangenomen door de Tweede Kamer. Bontes, SGP, ChristenUnie, VVD, 50PLUS, D66 en PvdA stemden voor.

Het wetsvoorstel is op 11 maart 2014 aangenomen door de Tweede Kamer. Bontes, SGP, ChristenUnie, VVD, 50PLUS, D66 en PvdA stemden voor. Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) datum 11 maart 2014 Betreffende wetsvoorstel:

Nadere informatie

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie?

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie? MODULE II Wat heb jij aan de Europese Unie? In de Europese Unie ben je als consument goed beschermd. Producten moeten aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen, reclame mag niet misleidend zijn en

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen

Aangenomen en overgenomen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid datum 19 juni 2015 Betreffende wetsvoorstel: 34117

Nadere informatie

BELEID NVN ROND ORGAANDONATIE

BELEID NVN ROND ORGAANDONATIE BELEID NVN ROND ORGAANDONATIE 26-11-2011 1 Stand van zaken: enkele cijfers In totaal in Nederland ± 61.500 mensen met een nieraandoening Waarvan 15.500 mensen met nierfunctievervangende therapie hiervan

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 7

Samenvatting. Samenvatting 7 Samenvatting Levensbeëindiging het veroorzaken of bespoedigen van de dood door het toedienen van een middel met het doel het leven te bekorten is strafbaar als doodslag of moord. Onder omstandigheden kan

Nadere informatie

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008 GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden Augustus 2008 Toelichting: De vragen zijn ingedeeld in drie onderdelen: -1- vergoedingen voor geneesmiddelen, -2- preferentiebeleid van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 13 september 2016 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Vragen en antwoorden geneesmiddelenprijzen

Vragen en antwoorden geneesmiddelenprijzen Vragen en antwoorden geneesmiddelenprijzen Wie bepaalt precies de prijs van een geneesmiddel? De geneesmiddelenfabrikant bepaalt in eerste instantie de prijs van een geneesmiddel. Hij doet dit binnen de

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Dr. Christina Tobback

Patiëntenrechten. Dr. Christina Tobback Patiëntenrechten Dr. Christina Tobback Patiënt de natuurlijke persoon aan wie gezondheidszorg wordt verstrekt, al dan niet op eigen verzoek hij ontvangt zorg omdat hij ernaar vraagt op vraag van een vertegenwoordiger

Nadere informatie

Uitgesproken tekst 50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay op dinsdag 6 februari 2018 in debat in de Senaat over wetsvoorstel donorregistratie.

Uitgesproken tekst 50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay op dinsdag 6 februari 2018 in debat in de Senaat over wetsvoorstel donorregistratie. Uitgesproken tekst 50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay op dinsdag 6 februari 2018 in debat in de Senaat over wetsvoorstel donorregistratie. Voorzitter, Ik dank de initiatiefneemster voor haar brief van

Nadere informatie