Schade per beleidsmethode

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schade per beleidsmethode"

Transcriptie

1 Legalisering harddrugs: Een last of een deugd? 16 april 2016 D66 Congres 103 Arnhem Moderator: Jeffrey van Haaster (fractievoorzitter D66 Leiden) Panel: Daan van der Gouwe (Trimbos instituut) Has Cornelissen (Stichting Legalize!) Kaj Hollemans (Kha.nl) Ton Nabben (Bonger / UvA) 1. Introductie Kaj Hollemans Schade per beleidsmethode 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0 Volledig verboden Gedoogd (huidige wiet) Gereguleerd Licht gereguleerd (huidige alcohol / tabak) Volledig gelegaliseerd Schade

2 2. Regulering is geen legalisering: elke harddrug heeft zijn eigen aanpak nodig Has Cornellissen stelt dat regulering of legalisering semantisch probleem is, uiteindelijk is het doel om het niet meer illegaal te maken. Hoe je dat precies invult kan dan bekeken worden. Ieder drug heeft zijn eigen gereguleerde aanpak nodig. De methadon verstrekking aan verslaafden wordt als voorbeeld genoemd, dat is ook een manier van reguleren. Daan van der Gouwe voegt toe dat er per drug verschillende verslavingsrisico s bestaan waar rekening mee moet worden gehouden. Daarbij is het eerst zaal de coffeeshops en cannabis wetgeving te reguleren, we staan op dat gebied al 15 jaar stil en worden door talloze andere landen voorbijgestreefd. De war on drugs is mislukt, er zijn oplossingen nodig die kijken naar kleinschalige regulering van middelen die goed opgezet moeten worden en goed gemonitord moeten worden. Er bestaat een kans op toename van gebruik van bepaalde middelen, dat weet je alleen als je alles goed meet, monitort en evalueert. Ton Nabben stelt dat regulering een afgezwakt verbod is en een afgezwakte vorm van legalisering, binnen dat kader is voor elk middel maatwerk nodig. MDMA is een gemakkelijker middel om te reguleren door de relatief lage schade die het met zich meebrengt. Kaj Hollemans benadrukt dat gedogen een halve manier is van reguleren. Omdat je de achterdeur en de productie niet in de hand houdt. Er bestaat daardoor nog steeds gezondheidsrisico s omdat je niet weet wat je koopt, dat zal juist met harddrugs belangrijk zijn. Ton Nabben voegt toe dat Qat ook op lijst twee is gezet, en dat dit met slimme regelgeving goed gereguleerd had kunnen worden. Maar dat is niet gebeurd. Geluiden uit de zaal: - De sociale gevolgen van het gebruik en de risico s van deze middelen op de samenleving zijn te zwaar. Re: Maar veel ervan zijn al gemakkelijk verkrijgbaar, ze zijn al aanwezig in de samenleving. Re: Dan moeten we er op richten om ze minder gemakkelijk beschikbaar te maken - Alcohol is vrij verkrijgbaar en een gevaarlijk middel. Re: Gebruik niet strafbaar maken levert juist een gezondere markt op. Re: Hoogopgeleide apothekers kunnen prima de verstrekking van middelen op zich nemen. Moderator: Zal er toename komen in gebruik bij regulering? Daan van der Gouwe stelt dat beleid vrij weinig effect heeft op het gebruik. Er zouden meer mensen komen die het eens gaan proberen, maar niet stelselmatig. Kijk maar naar het wietgebruik in Nederland.

3 Kaj Hollemans stelt dat we al 40 jaar coffeeshops hebben in Nederland, en niet iedereen loopt stoned op straat. Met harddrugs zullen mensen ook zelf de keuze gaan maken of ze het wel of niet willen gebruiken en hoe vaak. Re: En kwetsbare mensen die juist op slechte momenten naar middelen grijpen, hoe gaat dat goed? Kaj Hollemans stelt dat een straatdealer aan dat soort mensen altijd door zal blijven verkopen, terwijl een apotheker of goed opgeleid persoon in een verkoopwinkel juist eerder problemen kan signaleren. Daan van der Gouwe stelt dat in Portugal ze zijn begonnen met een strikt gereguleerde markt, waarin personen aan erg veel voorwaarden moeten voldoen voordat ze drugs kunnen krijgen. Door deze gereguleerde manier van verstrekken is het aantal HIV patiënten significant gedaald, terwijl het gebruik niet veel hoger is geworden. In Zwitserland zie je dezelfde effecten. Conclusie Met een gereguleerde drugsmarkt die met maatwerk op de verschillende soorten drugs wordt ingericht kan gebruik en gezondheid veel beter gemonitord worden. Voorbeelden uit andere landen laten zien dat gebruik niet veel zal toenemen.

4 3. Er bestaat een niet-wetenschappelijke benadering van drugs in de maatschappij en D66 gaat daar in mee. Daan van der Gouwe ziet in dat een politieke partij een andere agenda heeft dan bijvoorbeeld het Trimbos instituut. Dus het is lastig voor een politieke partij om een puur wetenschappelijke benadering te hanteren. Has Cornellissen stipt aan dat het om een normen en waarden discussie gaat. De wetenschap moet er echt meer bij betrokken worden, zodat de discussie minder normatief en principieel ingestoken kan worden. De focus moet verschuiven van principes naar wetenschappelijke kennis. Kaj Hollemans reageert dat puur wetenschappelijke inzichten ook niet alle antwoorden hebben. Niemand kan de toekomst voorspellen. Ton Nabben meent dat we in een risico paradox zitten. Harddrugs en incidenten worden enorm groot uitgemeten met veel commotie. Dit zag je erg goed bij het Paddo verbod, het nut daarvan bestaat niet. Truffels zijn nog steeds verkrijgbaar, met dezelfde werkzame stof erin. Typisch geval waar het sentiment het overnam van focus op wat het meetbare beste effect is op de samenleving. Het is erg moeilijk om tot een rationele discussie te komen. Daarbij zal een ministerie zich nooit bezig houden met de vraag waarom mensen bepaalde soorten drugs nemen, terwijl die kennis wel van belang is om er goed op in te kunnen spelen. Geluiden uit de zaal: - We hebben als D66 al het beste standpunt. Maar er bestaat teleurstelling over de stellingname en positie van D66 in het debat. Op dit thema mogen we veel provocatiever zijn. Re: Als D66 in het kabinet komt, moeten we VWS claimen. - Als voorbeeld worden de drugsdoden tijdens ADE vorig jaar aangestipt. Dat was een kans voor D66 om op te roepen tot een gereguleerde veilig markt. Maar in plaatst daarvan reageerde D66 met alleen de oproep om pillen te laten testen. We moeten ons echt meer profileren op dit gebied, heel conservatief Nederland zit er niet op te wachten en als iedereen z n mond houdt dan blijft de situatie hetzelfde. Vera Bergkamp We maken stappen. De regulering van cannabis komt er echt aan. Er ligt een initiatief wetsvoorstel wat nog verder ontwikkeld moet worden. Het aanpassen van de internationale verdragen gaat niet gemakkelijk, maar we voeren wel de druk op. Samen met de Jonge Democraten zijn we bezig om ons meer uit te laten over MDMA, de discussie levend te houden en op te roepen tot decriminalisering. Het lijkt misschien soms voorzichting, maar we moeten wel realistisch blijven. Als we cannabis kunnen reguleren zou dat al een grote overwinning zijn, daar bestaat al veel tegenstand, maar we gaan het echt proberen.

5 De focus ligt op regulering met het oog op de volksgezondheid. Als het crimineel aspect ook afneemt is dat een mooie bijkomstigheid. Voor de aanpak van cannabisteelt is er nu al niet genoeg capaciteit. Als dat gedeelte gereguleerd wordt dan is er meer capaciteit over om de nog bestaande illegale teelt aan te pakken. - Wanneer komt de economische discussie op gang? Belasting heffen wanneer het gereguleerd wordt? Vera Bergkamp: De volksgezondheid is het belangrijkst. Als je er ook geld mee kan verdienen dan is dat mooi meegenomen. We denken niet aan het heffen van accijnzen. De vraag is of regulering daadwerkelijk iets economisch oplevert. - D66 moet provocatiever zijn. Er bestaat geen goed en duidelijk verhaal bij de andere partijen als het over regulering gaat. Bij een discussie krijgen ze het zwaar, argumenten voor zijn meer legitiem dan tegen. Conclusie Vanuit de zaal klinkt een roep om meer provocatie en duidelijkere principiële stellingname voor regulering van harddrugs. Met een duidelijk verhaal over wat voor soort regulering en waarom dat werkt. Els Borst wordt gemist. Vera Bergkamp meent dat de fractie doet wat zij kan en dat de focus eerst op regulering van cannabis ligt. Ook moeten we realistisch blijven en de internationale verdragen kunnen we niet negeren.

6 4. De maatschappij accepteert XTC gebruik en een eventuele regulering steeds meer, wat zijn de gevaren? Hadassa Deijs van MDMJA vertelt over de aanpak van MDMJA om de maatschappij te laten zien dat XTC regulering niet eng of gevaarlijk is. Idee binnen MDMJA overheerst dat de samenleving én het gebruik veiliger wordt van een goed gereguleerde situatie. Stipt het gevaar van gedogen aan. We zijn al bezig op gebruikersniveau bezit te gedogen. Maar als deze lijn van gedogen zich voortzet en er bijvoorbeeld XTC shops komen dan zal de productie nog steeds onzichtbaar en ongecontroleerd zijn. Mocht verkoop ook gedoogd gaan worden zoals nu bij wiet dan is het van groot belang dat er alleen geteste en veilige pillen verkocht worden. Daan van der Gouwe stelt dat er de laatste jaren wel een flinke groei in de gevaarlijke incidenten is ontstaan door de groei in gebruik en ook door de hoge hoeveelheid MDMA die tegenwoordig in pillen zit. Ton Nabben stipt aan dat er normalisering ontstaat dat samenhangt met het imago van het middel. Zeker bij cannabis en MDMA is dit het geval omdat het relatief ongevaarlijke drugs zijn. Kaj Hollemans zegt dat XTC thuis hoort op lijst 2. Dan kunnen we het in ieder geval hetzelfde gaan behandelen als cannabis. Het grootste risico bestaat bij een te hoge dosering. Bij regulering heb je invloed op de samenstelling, de concentratie, de leeftijdsgrens aan wie het verkocht wordt. We moeten in oplossingen denken i.p.v. te proberen het niet beschikbaar te maken, want dat is gebleken onrealistisch. Uit de zaal: - Maar zal er geen nog grotere concentratie verhoging ontstaan als we bezit van 1 pil gaan decriminaliseren? Dan wil iedereen zoveel mogelijk MDMA in die ene pil gestopt. Re: Daan van der Gouwe: Dat is een goede hypothese, dat zou je moeten onderzoeken. - Het economisch argument lijkt geen goed argument om de discussie te voeren. Tegenstanders zijn om andere redenen tegen en kunnen niet met economische aspecten overgehaald worden. Daarbij blijft er een enorme markt voor het buitenland bestaan, net als nu bij cannabis een argument is. Re: Has Cornellissen: Er is sowieso nog veel taboe, ook bij D66 blijkbaar. Men durft de vraag niet te stellen wie er gebruiken en waarom en hoe erg dat nou echt is. Als je voor bent, ben je voor, dan moet je daar naar streven en alle redelijke argumenten daarbij gebruiken. Conclusie MDMA reguleren behoort tot de mogelijkheden, maar een lijn van gedogen lijkt momenteel realistischer. Eerst moeten we het bezit van een vastgestelde gebruikershoeveelheid echt gedogen/decriminaliseren. Maar de kritische vraag

7 is wat er dan gebeurt met de concentraties MDMA in pillen en of dit niet gevaarlijkere situaties oplevert.

Opdracht Maatschappijleer analyse-opdracht drugs

Opdracht Maatschappijleer analyse-opdracht drugs Opdracht Maatschappijleer analyse-opdracht d Opdracht door een scholier 2076 woorden 2 maart 2002 6 267 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1. Wat is het probleem? Kort gezegd is de politieke kwestie:

Nadere informatie

Betoog Nederlands Legaliseren van wietteelt

Betoog Nederlands Legaliseren van wietteelt Betoog Nederlands Legaliseren van wietteelt Betoog door een scholier 1818 woorden 19 november 2006 5,6 92 keer beoordeeld Vak Nederlands Legaliseren van wietteelt waarom niet?!? De cijfers alle mensen

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Drugs

Werkstuk Maatschappijleer Drugs Werkstuk Maatschappijleer Drugs Werkstuk door een scholier 2083 woorden 8 maart 2006 4,9 54 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Soorten drugs 4 Softdrugs 4 Harddrugs

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z16006959 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229536 Nee G.J. Gorter Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Onder het gedoogbeleid op het gebied van drugs vallen de zogenaamde Soft drugs. Het gebruik van Soft drugs wordt gedoogd dat houd in:

Onder het gedoogbeleid op het gebied van drugs vallen de zogenaamde Soft drugs. Het gebruik van Soft drugs wordt gedoogd dat houd in: Profielwerkstuk door een scholier 2176 woorden 10 april 2002 5,2 119 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1: Wat is het probleem? Het probleem is dat we in Nederland van het gedoogbeleid af willen,

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen havo 2017-II

maatschappijwetenschappen havo 2017-II Opgave 1 Strafrecht op festivals Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 4 en tabel 1. Inleiding Op festivals worden drugs gebruikt. In Nederland is het produceren en verhandelen van drugs in strijd

Nadere informatie

Nederlandse cannabisbeleid

Nederlandse cannabisbeleid Improving Mental Health by Sharing Knowledge Het Nederlandse cannabisbeleid & de volksgezondheid: oorsprong en ontwikkeling Margriet van Laar Hoofd programma Drug Monitoring CIROC Seminar Woensdag 7 maart,

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-II

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-II Aanwijzing voor de kandidaat Als in een vraag staat dat je een hoofd- of kernconcept moet gebruiken, dan gebruik je in het antwoord die elementen uit de omschrijving van het hoofd- of kernconcept die nodig

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-II

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-II Opgave 1 Regulering van wietteelt 1 maximumscore 3 het beschrijven van de formele machtsverhouding tussen de rijksoverheid en de gemeenten (per aspect 1 scorepunt) 2 een juiste interpretatie van de teksten

Nadere informatie

31 maart 2015. Onderzoek: Drugsbeleid

31 maart 2015. Onderzoek: Drugsbeleid 31 maart 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

2.1 Coffeeshops in Nederland

2.1 Coffeeshops in Nederland 2.1 Coffeeshops in Nederland Eind 14 telt Nederland 591 coffeeshops verspreid over 3 coffeeshopgemeenten (figuur 2.1). Daarmee ligt het aantal coffeeshops voor het eerst sinds 1999, toen de eerste meting

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 24 077 Drugbeleid Nr. 179 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE, VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN

Nadere informatie

UITGEDOOGD. VNL-nota legalisering softdrugs

UITGEDOOGD. VNL-nota legalisering softdrugs UITGEDOOGD VNL-nota legalisering softdrugs Naam: VNL (VoorNederland) Datum: 20 september 2016 Inleiding In de jaren '70 pleitte professor Hulsman voor het eerst voor het decriminaliseren van cannabis.

Nadere informatie

Datum 3 april 2017 Betreft Commissiebrief Tweede Kamer inzake Brief bij motie over voorzien in drugstests tijdens evenementen (34165, nr.

Datum 3 april 2017 Betreft Commissiebrief Tweede Kamer inzake Brief bij motie over voorzien in drugstests tijdens evenementen (34165, nr. > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

5,8. Betoog door een scholier 2398 woorden 6 juni keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding:

5,8. Betoog door een scholier 2398 woorden 6 juni keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding: Betoog door een scholier 2398 woorden 6 juni 2004 5,8 139 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding: Drugs waren in de meeste landen vrij te koop. De eerste pogingen om drugs te verbieden waren in 1911.

Nadere informatie

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1 zijn er altijd al geweest en zullen er ook altijd blijven. Veel jongeren experimenteren in de puberteit met roken, alcohol en drugs en een deel laat zich verleiden tot risicovol gedrag. Jongeren zijn extra

Nadere informatie

Coffeeshop. Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl. 1 Als je denkt aan coffeeshops. Waar denk je dan aan? (Zie alle antwoorden in de bijlage)

Coffeeshop. Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl. 1 Als je denkt aan coffeeshops. Waar denk je dan aan? (Zie alle antwoorden in de bijlage) Coffeeshop Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl 1 Als je denkt aan coffeeshops. Waar denk je dan aan? (Zie alle antwoorden in de bijlage) 1 120,0% 100,0% 80,0% 2 Heb jij de afgelopen maanden cannabis

Nadere informatie

AAN ALLE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN - GENERAAL

AAN ALLE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN - GENERAAL AAN ALLE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN - GENERAAL Den Haag, 21 oktober 2009 Geachte Kamerleden, Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer de nieuwe drugsnota van het kabinet, waarvan de hoofdlijnen staan

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté

Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté Boeken en reportages www.accesinterdit.nl DRUGSCONSUMPTIE LIFE TIME drugsgebruik 15-64 jaar (Nationale Drugmonitor, 2012) 30 25 22,6 25,7 20

Nadere informatie

5,3. Spreekbeurt door een scholier 1885 woorden 16 maart keer beoordeeld. Nederlands

5,3. Spreekbeurt door een scholier 1885 woorden 16 maart keer beoordeeld. Nederlands Spreekbeurt door een scholier 1885 woorden 16 maart 2009 5,3 66 keer beoordeeld Vak Nederlands SCHRIJFPLAN BESCHOUWING NEDERLANDS 12 MAART 2009 INHOUD: DRUGSGEBRUIK IN NEDERLAND *Introductie: onderwerp

Nadere informatie

VNG ledenbrief Experimenten met het gedoogd telen van wiet 10 november 2017

VNG ledenbrief Experimenten met het gedoogd telen van wiet 10 november 2017 Van: VNG Aan: Stadhuis Onderwerp: Lbr. 17/066 - Experimenten met het gedoogd telen van wiet Datum: vrijdag 13:45:17 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser B VNG ledenbrief Experimenten met het gedoogd telen

Nadere informatie

Grenseffectenrapportage 2018

Grenseffectenrapportage 2018 Grenseffectenrapportage 2018 Studentendossier: De mogelijke effecten van het Experiment gesloten cannabisketen op de Euregio s Maas-Rijn en Rijn-Maas-Noord Het Institute for Transnational and Euregional

Nadere informatie

Een experiment met een gesloten cannabisketen. Dike van de Mheen, oktober 2018

Een experiment met een gesloten cannabisketen. Dike van de Mheen, oktober 2018 Een experiment met een gesloten cannabisketen Dike van de Mheen, oktober 2018 Het probleem In Nederland: 573 coffeeshops in 103 gemeenten De cannabisketen: -> Een gedoogde voordeur en een illegale achterdeur

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen havo 2016-I

maatschappijwetenschappen havo 2016-I Opgave 4 Toestaan van wietteelt? Bij deze opgave horen de teksten 6 tot en met 8 en afbeelding 1 uit het bronnenboekje. Inleiding In Nederland is het telen van hennepplanten (cannabis), waaruit wiet of

Nadere informatie

behandeld door Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Nico van de Bovenkamp telefoon (0223)

behandeld door Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Nico van de Bovenkamp telefoon (0223) Aan de leden van de Commissie Bestuur en Middelen verzendgegevens datum : 10 februari 2017 kenmerk: AU17.01334 bijlagen : 1 onderwerp Startnotitie cannabis Geachte heer, mevrouw, behandeld door Veiligheid,

Nadere informatie

BB/U201600750 Lbr. 16/033

BB/U201600750 Lbr. 16/033 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Modernisering cannabisbeleid uw kenmerk ons kenmerk BB/U201600750 Lbr. 16/033 bijlage(n) 1 datum 11 mei 2016

Nadere informatie

DPENI3AAR MINISTERIE. College van procureurs-generaal. Voorzitter. Postbus 20305, 2500 EH Den Haag Prins Clauslaan 16.

DPENI3AAR MINISTERIE. College van procureurs-generaal. Voorzitter. Postbus 20305, 2500 EH Den Haag Prins Clauslaan 16. College van procureurs-generaal Ministerie van Justitie en Veiligheid T+31 886991100 Veiligheid, het College van procureurs-generaal gevraagd te adviseren over een Directie Wetgeving wwwomnl en wat de

Nadere informatie

Alcohol en hersenontwikkeling bij jongeren. Nr. 2018/23, Den Haag, 17 december Samenvatting

Alcohol en hersenontwikkeling bij jongeren. Nr. 2018/23, Den Haag, 17 december Samenvatting Alcohol en hersenontwikkeling bij jongeren Nr. 2018/23, Den Haag, 17 december 2018 Samenvatting Alcohol en hersenontwikkeling bij jongeren pagina 2 van 5 Alcoholconsumptie brengt risico s met zich mee.

Nadere informatie

NUL-BELEID COFFEESHOPS. Gemeente Bellingwedde

NUL-BELEID COFFEESHOPS. Gemeente Bellingwedde NUL-BELEID COFFEESHOPS Gemeente Bellingwedde 2014 Aanleiding In archiefstukken wordt aangegeven dat de gemeente Bellingwedde een nul-beleid hanteert voor coffeeshops. Echter is er in het archief geen raadsbesluit

Nadere informatie

Softdruggebruik in Nederland

Softdruggebruik in Nederland Softdruggebruik in Nederland Het Nederlandse beleid inzake softdrugs staat op dit moment op verschillende manieren ter discussie. Aan de Nederlanders is gevraagd wat zij ervan vinden. De antwoorden zijn

Nadere informatie

Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté

Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté Boeken en reportages www.accesinterdit.nl DRUGSCONSUMPTIE LIFE TIME drugsgebruik 15-64 jaar (Nationale Drugmonitor, 2012) 30 25 22,6 25,7 20

Nadere informatie

Scenario A. Gereguleerde cannabisketen

Scenario A. Gereguleerde cannabisketen Scenario A Gereguleerde cannabisketen Dit document bevat een beschrijving van een gereguleerde cannabisketen, waarbij de gehele keten van productie tot de levering aan de consument nieuw wordt vormgegeven.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 24 077 Drugbeleid Nr. 393 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel SP

Initiatiefvoorstel SP Initiatiefvoorstel SP Open brief Stichting Drugsbeleid Bijlagen/nummer Dienst/afdeling/sector Raad/Raadsgriffie Aan de raad, Aanleiding De Stichting Drugsbeleid heeft een open brief opgesteld inzake het

Nadere informatie

Algemeen quiz kaarten.indd :14:52

Algemeen quiz kaarten.indd :14:52 Algemeen Algemeen 01 Waar kan je drugs laten testen? Think for yourself, care about others. Algemeen Algemeen 02 Welke middelen kun je wel en welke kun je niet laten testen bij de test-service? Think for

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 24 077 Drugbeleid Nr. 103 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 maart 2002

Nadere informatie

ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker.

ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker. ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN OUDERS ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker bernard.van.t.klooster@novadic-kentron.nl DEURNE- ZEILBERG 5 juni 2018 Wat heeft u zelf wel eens gebruikt? Cocaine

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B 1 Inhoudsopgave Inleiding.. 3 Tijdlijn verzameling..4 week 1 & 2..4 week 3 & 4..5 week 5 & 6..6 week 7...7 De verwerkingskeuze....7

Nadere informatie

Manifest van Maastricht: experiment voor het reguleren van de teelt en handel van softdrugs

Manifest van Maastricht: experiment voor het reguleren van de teelt en handel van softdrugs Manifest van Maastricht: experiment voor het reguleren van de teelt en handel van softdrugs Vooraf Dit manifest dient als eerste aanzet tot de oplossing van de problemen die veroorzaakt worden door de

Nadere informatie

2011D52889 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2011D52889 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2011D52889 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond er bij enkele fracties behoefte een aantal vragen en opmerkingen voor te leggen

Nadere informatie

Onderwerp: Toenemend gebruik van harddrugs in Zoetermeer (03-01-2014)

Onderwerp: Toenemend gebruik van harddrugs in Zoetermeer (03-01-2014) Politieke vragen Onderwerp: Toenemend gebruik van harddrugs in Zoetermeer (03-01-2014) Drugshulpverleners slaan alarm: het aantal drugsbehandelingen op de Eerste Hulpafdelingen van ziekenhuizen stijgt

Nadere informatie

2014D08441 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D08441 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D08441 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond er bij enkele fracties behoefte een aantal nadere vragen en opmerkingen voor

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1306 woorden 5 juli keer beoordeeld. Drugs

Werkstuk door een scholier 1306 woorden 5 juli keer beoordeeld. Drugs Werkstuk door een scholier 1306 woorden 5 juli 2016 1 1 keer beoordeeld Vak Anders Drugs Sasja Mertens- 10-5-16 Inleiding Ik hou mijn werkstuk over drugs, omdat ik er meer over wil weten. Drugs vind ik

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Drugs

Praktische opdracht ANW Drugs Praktische opdracht ANW Drugs Praktische-opdracht door een scholier 1630 woorden 22 juni 2003 5,7 40 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Ik moest voor het vak anw een po schrijven en je mocht zelf ene onderwerp

Nadere informatie

Blauwe Nota discussienota coffeeshopbeleid

Blauwe Nota discussienota coffeeshopbeleid Blauwe Nota discussienota coffeeshopbeleid Inhoud 1. inleiding a. huidig coffeeshopbeleid b. regionale afspraken c. aanleiding blauwe nota d. doel van de blauwe nota 2. opdracht raad a. opdrachtomschrijving

Nadere informatie

Stop de zinloze jacht op drugs, reguleer de wietteelt

Stop de zinloze jacht op drugs, reguleer de wietteelt Voorstel voor initiatief tot een raadsbesluit Sina Salim D66 Ede Stop de zinloze jacht op drugs, reguleer de wietteelt Dit voorstel bevat de hoofdlijnen van een plan om een stichting op gereguleerde wijze

Nadere informatie

Position paper cannabisbeleid

Position paper cannabisbeleid Position paper cannabisbeleid 1. Inleiding Gemeenten ervaren grote maatschappelijke en bestuurlijke problemen als gevolg van de productie van cannabis en de handel in cannabis. Het gaat om problemen op

Nadere informatie

09UIT14144 18 augustus 2009

09UIT14144 18 augustus 2009 . Burgemeester gemeente Schiedam Aan de Gemeenteraad van Schiedam Postbus 1501 3100 EA SCHIEDAM Stadskantoor Stadserf 1 3112 DZ SCHIEDAM T010219 11 11 F 010 246 53 51 W www.schiedam.nl UW KENMERK ONS KENMERK

Nadere informatie

6,1. Praktische-opdracht door een scholier 1192 woorden 27 april keer beoordeeld. Biologie P.o. deelopdracht 5: drugs.

6,1. Praktische-opdracht door een scholier 1192 woorden 27 april keer beoordeeld. Biologie P.o. deelopdracht 5: drugs. Praktische-opdracht door een scholier 1192 woorden 27 april 2001 6,1 46 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie P.o. deelopdracht 5: drugs Inhoud: 2: inhoud 3: inleiding 4: verschillende soorten drugs 5:

Nadere informatie

Geregelde Achterdeur Een voorstel om de bevoorrading van Arnhemse coffeeshops te reguleren door middel van georganiseerde wietkweek

Geregelde Achterdeur Een voorstel om de bevoorrading van Arnhemse coffeeshops te reguleren door middel van georganiseerde wietkweek Geregelde Achterdeur Een voorstel om de bevoorrading van Arnhemse coffeeshops te reguleren door middel van georganiseerde wietkweek D66, Hans Giesing GroenLinks, Sjaak van t Hof SP, Jurgen Elfrink GEMEENTELIJKE

Nadere informatie

6.4. Praktische-opdracht door een scholier 3621 woorden 22 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Huidige drugsbeleid van Nederland:

6.4. Praktische-opdracht door een scholier 3621 woorden 22 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Huidige drugsbeleid van Nederland: Praktische-opdracht door een scholier 3621 woorden 22 juni 2002 6.4 117 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Huidige drugsbeleid van Nederland: Er zijn drie ministeries gezamenlijk verantwoordelijk voor

Nadere informatie

28 secondant #3/4 juli-augustus 2011. Volksgezondheid staat centraal in het Nederlandse drugsbeleid. Nut en nood

28 secondant #3/4 juli-augustus 2011. Volksgezondheid staat centraal in het Nederlandse drugsbeleid. Nut en nood 28 secondant #3/4 juli-augustus 2011 Volksgezondheid staat centraal in het Nederlandse drugsbeleid Nut en nood van coffeeshops Zes op tien coffeeshops dicht door kabinetsbeleid, Sluit coffeeshops in Maastricht,

Nadere informatie

Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015

Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015 Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015 Doelstelling vandaag Wat is Preventie? Welke plannen heeft de overheid? Hoe wil de staatssecretaris ouders helpen? Welke rol spelen: Moedige Moeders? Huisartsen?

Nadere informatie

Conceptversie: 8. Manifest Joint Regulation

Conceptversie: 8. Manifest Joint Regulation Conceptversie: 8 Manifest Joint Regulation Het water staat ons aan de lippen Het huidige beleid waarin de verkoop van cannabis vanuit coffeeshops is toegestaan en de teelt van deze drugs illegaal is, mag

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. M.J. van Rijn

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. M.J. van Rijn Besluit houdende wijziging van lijst I, behorende bij de Opiumwet, in verband met plaatsing op deze lijst van hasjiesj en hennep met een gehalte aan tetrahydrocannabinol (THC) van 15 procent of meer. Daartoe

Nadere informatie

Manifest. Joint Regulation

Manifest. Joint Regulation Manifest Joint Regulation Utrecht, 31 januari 2014 Het huidige beleid waarin de verkoop van cannabis vanuit coffeeshops is toegestaan en de teelt van deze drugs illegaal is, mag misschien wel werken in

Nadere informatie

cannabisbeleid? Marc Willemsen Trimbos Institute, Maastricht University

cannabisbeleid? Marc Willemsen Trimbos Institute, Maastricht University Titel Tegenstrijdigheid Titel van van deze deze tabak- presentatie presentatie en cannabisbeleid? Subtitel Subtitel van van de de presentatie presentatie Marc Willemsen Trimbos Institute, Maastricht University

Nadere informatie

01-03-12 XTC. Speed. Manier van gebruik: Pillen Stofnaam: MDMA (methyleendioxymethamfetamine) Globaal effect: Stimulerend

01-03-12 XTC. Speed. Manier van gebruik: Pillen Stofnaam: MDMA (methyleendioxymethamfetamine) Globaal effect: Stimulerend 01-03-12 versie EHBDu12p EHBDu Educare Trimbos 2012 Globaal effect: Stimulerend Manier van gebruik: Pillen Stofnaam: MDMA (methyleendioxymethamfetamine) Gewenste werking: Toename energie Entactogeen 1

Nadere informatie

KAPPEN MET DRUGS. Failliet beleid. Enkele feiten

KAPPEN MET DRUGS. Failliet beleid. Enkele feiten KAPPEN MET DRUGS KAPPEN MET DRUGS Failliet beleid Het drugsbeleid van Nederland is failliet. De gevolgen van het gedoogbeleid op de volksgezondheid, de veiligheid en het sociale leven zijn ontwrichtend.

Nadere informatie

Antenne Gooi en Vechtstreek 2017

Antenne Gooi en Vechtstreek 2017 Dé expert op het gebied van verslaving Antenne Gooi en Vechtstreek 2017 Zicht op middelengebruik onder jonge mensen in de regio www.jellinek.nl/preventie Demografische gegevens Antenne is een initiatief

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335

Rapport. Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335 Rapport Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335 2 Klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Nunspeet vanaf 1999 onvoldoende actie onderneemt

Nadere informatie

ONAFHANKELIJKE COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN

ONAFHANKELIJKE COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN ONAFHANKELIJKE COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE p. 2 INLEIDING p. 3 OPDRACHT COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN p. 5 SELECTIE GEMEENTEN p. 6 DEELNEMENDE

Nadere informatie

Gemeente Medemblik, Coffeeshopbeleid 2012

Gemeente Medemblik, Coffeeshopbeleid 2012 Gemeente Medemblik, Coffeeshopbeleid 2012 Vaststelling: 15 augustus 2012 Publicatie: 23 augustus 2012 Inwerkingtreding: 24 augustus 2012 Inhoud Samenvatting Inleiding 1. Nederlands drugsbeleid 2. Vormen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 593 Besluit, houdende wijziging van lijst I, behorende bij de Opiumwet, in verband met plaatsing op deze lijst van hasjiesj en hennep met een

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 16.11.2000 COM(2000) 737 definitief (97/396/JBZ), over ketamine (97/396/JBZ), over GHB (97/396/JBZ), over ketamine (97/396/JBZ), over GHB Verslag van de

Nadere informatie

Ledenpanel Voorbereiding Congres 2016

Ledenpanel Voorbereiding Congres 2016 Ledenpanel Voorbereiding Congres 2016 Status: Afgesloten Begindatum: 24-12-2015 Einddatum: 11-01-2016 Live: 19 dagen Vragen: 12 Talen: nl Panelgrootte: 3.314 Bounced: 10 (0,3%) Geweigerd: 23 (0,7%) Gedeeltelijk

Nadere informatie

6 Justitiële verkenningen, jrg. 32, nr. 1 2006

6 Justitiële verkenningen, jrg. 32, nr. 1 2006 5 Voorwoord De discussie over de paradoxale kanten van het Nederlandse softdrugsbeleid is in het afgelopen jaar weer opgelaaid. Aanleiding was de oproep van een aantal burgemeesters in Limburg om niet

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 27 januari 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 27 januari 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 2030 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 47 25 DP Den Haag Postbus 2030 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie Welkom Docent: Siri Kruit sirikruit@live.nl 1 Programma les 3 Kennismaking kort; theorie vorige lessen Preventie; nader bekeken Uitgaansdrugs: -presentatie -nabespreken

Nadere informatie

Leren parafraseren & synthetiseren

Leren parafraseren & synthetiseren Leren parafraseren & synthetiseren Inhoud 1. Standpunt / conclusie (vs) argumenten / onderzoek 2. Een samenhangend betoog schrijven 3. Verwijzen naar andere auteurs 4. Taal in wetenschappelijke teksten

Nadere informatie

Wij zijn het eens met deze analyse en zijn dan ook van plan de lijstensystematiek van de Opiumwet in de huidige opzet te handhaven.

Wij zijn het eens met deze analyse en zijn dan ook van plan de lijstensystematiek van de Opiumwet in de huidige opzet te handhaven. > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl VGP/

Nadere informatie

Bijlage 1: overzicht internationale ontwikkelingen

Bijlage 1: overzicht internationale ontwikkelingen Bijlage 1: overzicht internationale ontwikkelingen Onderstaand overzicht komt voor het overgrote deel overeen met hetgeen op 21 november 2016 aan de Tweede Kamer is verzonden (Kamerstuk 24077 nr. 386).

Nadere informatie

Stad en platteland GHB-problematiek in perspectief

Stad en platteland GHB-problematiek in perspectief Stad en platteland GHB-problematiek in perspectief verboden TRIMBOS AMERSFOORT 17 maart 2016 Dr. Ton Nabben Bonger Instituut voor Criminologie (UVA) 2 GHB: Gamma-Hydroxy-Butyraat Narcosemiddel (downer)

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Veilige buurten Veilige buurten Veilige Buurten 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Iedereen wil wonen, werken, wandelen en winkelen in een veilige buurt. Een buurt waar je gewoon je kinderen buiten

Nadere informatie

DOS-BELEIDSPLAN

DOS-BELEIDSPLAN DOS-BELEIDSPLAN 2017-2018 DRUGS OP SCHOOL Inhoud 1 Visie DOS... 2 2 Vier pijlers... 3 2.1 Regelgeving met duidelijke grenzen en consequenties... 3 2.2 Begeleiding... 6 2.2.1 Wie doet wat bij VERMOEDEN

Nadere informatie

Pubers en verleidingen

Pubers en verleidingen Pubers en verleidingen Hadewig Bijsterveld Ouderavond 25 september 2018 Puberteit: een turbulente periode Pubers vinden het moeilijk om - belangrijke zaken eerst te doen - doelen te stellen - gevoelens

Nadere informatie

Leerdoelen EHBDu Presentatie

Leerdoelen EHBDu Presentatie Landelijke curriculum EHBDu, ontwikkeld door EducareGroningen i.s.m. het Trimbos-instituut PRESENTATIE DOOR JOHAN DEN BESTEN Leerdoelen EHBDu Presentatie De deelnemer Kan de 3 globale werkingsvormen van

Nadere informatie

Trends in middelengebruik bij jongeren

Trends in middelengebruik bij jongeren Trends in middelengebruik bij jongeren Mondriaan 2018 H.Damoiseaux Trends in middelengebruik bij Jongeren - Wetenschappelijk Onderzoek : Trimbos instituut - Eigen onderzoek: o.a. uitgaansmonitor, peergroups

Nadere informatie

Er zijn natuurlijk in het buitenland veel discussies omtrent dit onderwerp. Landen als Frankrijk, Duitsland

Er zijn natuurlijk in het buitenland veel discussies omtrent dit onderwerp. Landen als Frankrijk, Duitsland Praktische-opdracht door een scholier 4870 woorden 18 januari 2012 7,6 41 keer beoordeeld Vak Economie Wat is de rol van de overheid op de legale softdrugsmarkt in Nederland? Werkstuk (onderzoeksverslag)

Nadere informatie

Kadernota In control of Alcohol&Drugs 2016-2020 Noord-Holland Noord

Kadernota In control of Alcohol&Drugs 2016-2020 Noord-Holland Noord Kadernota In control of Alcohol&Drugs 2016-2020 Noord-Holland Noord Projectgroep In control of Alcohol & Drugs 2 december 2015 1. Inleiding Voor u ligt het nieuwe programma In Control of Alcohol of Drugs

Nadere informatie

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Gaby Herweijer Adviseur Gezondheidsbevordering

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Gaby Herweijer Adviseur Gezondheidsbevordering Welkom bij Uw kind en genotmiddelen Gaby Herweijer Adviseur Gezondheidsbevordering Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

Internationaal recht en cannabis II Regulering van cannabisteelt en -handel voor recreatief gebruik: positieve mensenrechtenverplichtingen

Internationaal recht en cannabis II Regulering van cannabisteelt en -handel voor recreatief gebruik: positieve mensenrechtenverplichtingen Samenvatting Internationaal recht en cannabis II Regulering van cannabisteelt en -handel voor recreatief gebruik: positieve mensenrechtenverplichtingen versus VN-drugsverdragen Hebben overheden internationaalrechtelijk

Nadere informatie

Q1 Wat is je geslacht?

Q1 Wat is je geslacht? Q1 Wat is je geslacht? Beantwoord: 541 Ov ergeslagen: 3 Man Vrouw Antw oordkeuzen Man Vrouw Reacties 43,07% 233 56,93% 308 Totaal 541 1 / 31 Q2 Hoe oud ben je? Beantwoord: 541 Ov ergeslagen: 3 2 / 31 Q3

Nadere informatie

Opgave 1 Agressie op het sportveld

Opgave 1 Agressie op het sportveld Opgave 1 Agressie op het sportveld Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding In 12 raakte een grensrechter na afloop van een amateurvoetbalwedstrijd ernstig gewond

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Drugs

Opdracht Maatschappijleer Drugs Opdracht Maatschappijleer Drugs Opdracht door R. 3281 woorden 28 januari 2012 7,2 31 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1. Wat is drugs en waar komen ze vandaan? a. Wat zijn drugs? Drugs zijn verdovende

Nadere informatie

De Nederlandse drugsmarkt in 2012

De Nederlandse drugsmarkt in 2012 Improving Mental Health by Sharing Knowledge De Nederlandse drugsmarkt in 2012 Daan van der Gouwe onder meer: Gezonde School en Genotmiddelen Nationale Drug Monitor Meldpunt Drugsincidenten THC Monitor

Nadere informatie

Er zijn heel veel soorten drugs. Voorbeelden daarvan zijn: cocaïne, heroïne, XTC, hasj en wiet,

Er zijn heel veel soorten drugs. Voorbeelden daarvan zijn: cocaïne, heroïne, XTC, hasj en wiet, Werkstuk door een scholier 1908 woorden 20 januari 2003 6,4 769 keer beoordeeld Vak Nederlands Kern: Onderwerp: Wat is drugs? Waar komen drugs vandaan? Waarom gebruiken mensen drugs? Wat gebruiken mensen

Nadere informatie

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP Denken, voelen en doen staan sterk met elkaar in verband. Via uw gedachten kunt u invloed uitoefenen op hoe u zich voelt. Op deze manier kunt u ongewenste gevoelens

Nadere informatie

de vraag naar wiet zal blijven

de vraag naar wiet zal blijven secondant #3/4 juli-augustus 2011 17 interview Nicole Maalsté, onderzoeker Universiteit Tilburg over het coffeeshopbeleid: de vraag naar wiet zal blijven Als het kabinet de huidige cannabisoverlast effectief

Nadere informatie

Drank en Drugs in 2014

Drank en Drugs in 2014 Drank en Drugs in 2014 Judith Noijen Jellinek Preventie Projectleider Unity Amsterdam, 27 november 2013 Presentatie - Alcohol in 2014 - Cijfers - Wijziging Drank en Horeca wet - Drugs in 2014 - Cijfers

Nadere informatie

Cannabis monitoring en evidence-informed beleid. Dr. Margriet van Laar Programmahoofd Drug Monitoring & Policy Trimbos-instituut

Cannabis monitoring en evidence-informed beleid. Dr. Margriet van Laar Programmahoofd Drug Monitoring & Policy Trimbos-instituut Cannabis monitoring en evidence-informed beleid Dr. Margriet van Laar Programmahoofd Drug Monitoring & Policy Trimbos-instituut Deze presentatie Een paar mijlpalen in het cannabisbeleid (focus op volksgezondheid)

Nadere informatie

Gereguleerde wietteelt of niet? Afstudeerpaper CDA Talent Academie 2014-2015

Gereguleerde wietteelt of niet? Afstudeerpaper CDA Talent Academie 2014-2015 Gereguleerde wietteelt of niet? Afstudeerpaper CDA Talent Academie 2014-2015 Marjon Verkleij Mentor: Liesbeth Spies, burgemeester te Alphen a/d Rijn, portefeuille o.a. Openbare Orde Inhoudsopgave Gereguleerde

Nadere informatie

Burgemeester Cohen tot kabinet: 'Wereld rijp voor Nederlands drugsbeleid' (de Volkskrant, 5 december 2009)

Burgemeester Cohen tot kabinet: 'Wereld rijp voor Nederlands drugsbeleid' (de Volkskrant, 5 december 2009) Inhoudsopgave: 01: Burgemeester Cohen tot kabinet: 'Wereld rijp voor Nederlands drugsbeleid' (de Volkskrant, 5 december 2009) 02: Inhoudsopgave 03: Partijstandpunten over cannabisbeleid: GroenLinks, SP,

Nadere informatie

MOTIE manifest legaliseren cannabisteelt

MOTIE manifest legaliseren cannabisteelt MOTIE manifest legaliseren cannabisteelt De gemeenteraad van Delft, in vergadering bijeen op.., constaterende dat; Er in Nederland een gedoogbeleid is voor cannabis en er in Nederland circa 450.000 gebruikers

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer havo 2008-I

Eindexamen maatschappijleer havo 2008-I Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Opgave 1 Politieke besluitvorming: leeftijdsgrens alcohol omhoog naar 18 jaar? 1 maximumscore 1 Eén van de volgende taken: wetgevende

Nadere informatie