TOEPASSEN VAN INTEGRATIEPATRONEN MET OPENTUNNEL 1.6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOEPASSEN VAN INTEGRATIEPATRONEN MET OPENTUNNEL 1.6"

Transcriptie

1 TOEPASSEN VAN INTEGRATIEPATRONEN MET OPENTUNNEL 1.6

2 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 OPENTUNNEL... 3 BREEDTE KOPPELVLAK... 4 BERICHTTRANSFORMATIE OP BASIS VAN XSLT UNIVERSELE STUF INTERFACE... 9 GATEWAY VOOR SERVICES VOOR ZAAKSYTEMEN EN DMS 1.0 (VOORHEEN StUF ZAKEN DMS) BERICHTVOLGORDELIJKHEID VERTRAAGDE (DOOR) LEVERING SPlITSEN VAN DE INPUT CONDITIONEEL ZETTEN VAN EEN DIGITALE HANDTEKENING CONDITIONEEL AANPASSEN VAN EEN BERICHT CONTENT BASED ROUTING ASYNCHRONE CONTINUERING CONDITIONEEL VERZENDEN BERICHT ARCHIVERING T.B.V. ONWEERLEGBAARHEID OPZETTEN VAN EEN ROLGEBASEERDE XML FILTER SERVICE UITGAANDE ROUTERING VAN BERICHTEN VIA GATEWAY / LOADBALANCER... 18

3 INLEIDING OpenTunnel van JNet BV is een integratiemakelaar en enterprise servicebus oplossing met faciliteiten specifiek voor de Nederlandse overheid. In dit document worden veel voorkomende integratievraagstukken aangestipt en de oplossingen die OpenTunnel in dit kader biedt. Er zullen regelmatig aanvullingen op dit document komen. OPENTUNNEL OpenTunnel is een platform die berichten die binnenkomen (via alle door OpenTunnel ondersteunde protocollen) transformeert en (meervoudig aflevert). Dit kan zowel synchroon (bericht wordt meteen doorgezet, denk aan vraag/antwoord) of asynchroon (denk aan notificaties en kennisgevingen). Bij asynchrone communicatie wordt getracht het bericht direct door te zetten naar een afnemend systeem maar deze behoeft niet online te zijn. OpenTunnel zal trachten het bericht alsnog af te leveren. Het begrip bericht dient ruim opgevat te worden. OpenTunnel kan zelfs met HTTP Get requests overweg en kan deze ook gebruiken bij een transformatie naar een bepaald doelbericht. OpenTunnel heeft ook faciliteiten voor ondersteuning van berichtvolgorde en bij de aflevering van berichten kan een bepaald interval in acht worden genomen. Dit voorkomt dat een doelsysteem wordt overspoeld door berichten. OpenTunnel synchroniseert en accommodeert systemen met totaal andere service karakteristieken. Wat er met een bericht dient te gebeuren na ontvangst wordt gespecificeerd in een tunnel. Met name het MIME type van het inkomend bericht is belangrijk. Is deze bijvoorbeeld gedefinieerd als application/ebms dan wordt het ebms protocol geactiveerd en zal OpenTunnel het bericht valideren op basis van dit protocol en een ontvangstbevestiging gaan sturen. OpenTunnel kent ook functionele bevestigingsberichten die geconfigureerd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan StUF Bv berichten als antwoord op een asynchrone kennisgeving. Een tunnel bepaalt hoe het bericht wordt ontvangen (protocol van entrypoint en mimetype), welke controles er dienen te worden uitgevoerd (authenticatie, autorisatie, controle digitale handtekening, xsd validaties, business rules), hoe het bericht moet worden omgezet (meervoudig) en waar het moet worden afgeleverd (meervoudig). Verder kunnen er allerlei extra service karakteristieken worden toegevoegd (bewaartermijn, aantal afleverpogingen, notificaties, definitie mappingtabellen t.b.v. transformatie). Vanuit een tunnel kan ook een aanroep worden gedaan naar een ander systeem om waarden op te halen die gebruikt worden bij de transformatie van het bronbericht in doelbericht(en). In OpenTunnel heet dit een tunnelfunctie.

4 Vereenvoudige weergave van een tunnel configuratie BREEDTE KOPPELVLAK Een entrypoint kan door de bepaling van het adres (via een url contextpad) en een set validaties heel specifiek worden ingericht voor ontvangst van bepaalde berichttypen. Een entrypoint kan ook worden ingericht voor de ontvangst van allerlei niet of nauwelijks bij elkaar behorende berichten. Indien de gewenste berichttransformaties of afleverpunten anders zijn, dan zijn in dat geval ook de tunneldefinities anders. Deze bepalen immers de controles, transformaties en afleverwijzen van het inkomende bericht. Bij een generiek entrypoint moet dus bij een tunnel worden opgegeven hoe een specifiek bericht moet worden herkend. Dit gebeurt door bij de tunnelidentificatie een aanwijzing op te nemen. Een WS-Addressing of ebms action kan worden gebruikt. Een andere mogelijkheid is een XPath expressie op te geven met een waarde waaraan een element moet voldoen of d.m.v. transport parameters zoals HTTP headers of JMS properties. Op deze wijze is het mogelijk om voor de buitenwereld een breed afleverpunt te bieden (voor OpenTunnel betekent dit een entrypoint) waarbij toch de juiste handelingen op het inkomende bericht worden gepleegd.

5 BERICHTTRANSFORMATIE OP BASIS VAN XSLT 1.0 Een belangrijke functie van OpenTunnel is het transformeren van een bericht. In deze paragraaf wordt uit de doeken gedaan hoe dit kan met behulp van XSLT. OpenTunnel ondersteunt in de huidige versie nog geen visuele mapping op basis waarvan een XSLT wordt aangemaakt. JNet gebruikt hiervoor meestal Altova Mapforce die wij eventueel meeleveren met OpenTunnel. In Altova Mapforce kan een input bestand (XML of XSD) en outputbestand (XML of XSD) worden geïmporteerd. Visueel kunnen de element transformaties worden getekend. De definieerde transformaties kunnen worden vastgelegd in een XSLT 1.0 bestand. Deze XSLT kan in OpenTunnel worden geïmporteerd en worden gekoppeld aan een transformatie in een tunnel. Het proces begint bij de creatie van een nieuwe mapping (het hoeft geen volledig project te zijn): Vervolgens worden bron- en doel bericht (of de xsd definities) geïmporteerd. In dit geval is het ShortPO.xml/xsd en ExtendedPO.xml/xsd.

6 Beide bestanden worden op het mapping pallet getoond: Hierna kunnen de mappings worden aangebracht. Een van de mappings bevat een functie.

7 Vervolgens wordt met de functie File->GenerateCodeIn -> XSLT 1.0 de mapping geëxporteerd naar een XSLT bestand. In dit geval wordt deze genaamd MappingMapToExtendedPO.xslt. Deze XML transformatie wordt als volgt in OpenTunnel geïmporteerd:

8

9 Deze transformatie kan vervolgens in tunnels worden gebruikt. Inputberichten met dezelfde structuur als ShortPO.xml kunnen op vele manieren aan OpenTunnel worden aangeboden. Het resultaat van de transformatie kan op vele wijzen worden aangeboden aan andere systemen. UNIVERSELE STUF INTERFACE Een OpenTunnel entrypoint kan over meerdere protocollen een universele XML of JSON interface aanbieden. Indien geen extra maatregelen zijn getroffen zoals controles of het instellen van beveiligingsopties kan alles aan één entrypoint worden aangeboden. Validatie tegen een XML Schema maakt het entrypoint robuuster. In OpenTunnel kan al het StUF verkeer indien gewenst naar één punt worden geleid. Indien XML schema validatie wordt aangezet kunnen er geen StUF berichten binnenkomen die niet aan de XSDs voldoen. Afhankelijk van de inhoud en type van een StUF bericht worden de berichten gerouteerd naar het juiste systeem. Zaakberichten naar een zaaksysteem, BG berichten naar een gegevensmagazijn etc. De routering (en eventuele transformaties) werken op basis van expressies (XPath, waarden van tunnelvariabelen, uitkomst van een tunnelfunctie) Indien de entrypoints specifieker worden ingericht hoeft OpenTunnel in mindere mate in de berichten te kijken. Dit heeft een positieve invloed op de performance.

10 StUF afnemerindicaties kunnen op generieke wijze worden geadministreerd in een op abonnementen gebaseerd datadistributiesysteem. Dit betekent twee dingen: Het zetten van afnemerindicaties moet worden gefaciliteerd en mutaties in een gegevensmagazijn, zakenmagazijn of dms moeten worden doorgegeven aan het datadistributiesysteem zodat deze kan bepalen of er geïnteresseerde afnemers zijn van deze gewijzigde gegevens. Het datadistributiesysteem geeft deze mutaties door (eventueel weer gebruik makend van OpenTunnel). Een universele StUF interface kan de intentie tot zetten van een afnemerindicatie ontdekken. Er zijn hiervoor twee mechanismen: via een toevoeging kennisgeving of het stellen van een vraag met afnemerindicatie = true. Als een van deze constructies voorkomen in een vraag dan kan dit bericht verdubbeld worden door OpenTunnel via een extra exitpoint. Bij het retourneren van een antwoord kan OpenTunnel via een stylesheet de waarde afnemerindicatie op true zetten indien het zetten van een afnemerindicatie via een vraag ging en de afnemerindicatie door het datadistributiesysteem succesvol gezet is. Het achterliggende systeem hoeft alleen de vraag te beantwoorden en hoeft geen zorg te dragen voor de administratie. GATEWAY VOOR SERVICES VOOR ZAAKSYTEMEN EN DMS 1.0 (VOORHEEN STUF ZAKEN DMS) StUF Services voor Zaaksystemen en DMS 1.0 is een nieuwe standaard. OpenTunnel ondersteunt deze standaard door een specifieke inrichting van OpenTunnel (entrypoints, sjablonen, meerdere tunnels, CMIS exitpoints en CMIS changelog listener). Het gedrag is dan ook aanpasbaar. Voor de verwerking van inkomende StUF berichten worden twee entrypoints gedefinieerd. Een voor synchrone en een voor asynchrone communicatie. Bij asynchrone communicatie worden de berichten en documenten in de OpenTunnel runtime database geplaatst voor gegarandeerde aflevering. De tunnels die ingericht worden voor het ondersteunen van de standaard kunnen de StUF berichten doorzetten naar het zaaksysteem. Indien het zaaksysteem geen StUF ondersteunt kan OpenTunnel het StUF koppelvlak bieden en dit in de tunnels die de standaard implementeert een transformatie uitvoeren naar de API van het zaaksysteem. Op basis van de inhoud van het aangeboden bericht bepaalt OpenTunnel welke tunnelconfiguratie van toepassing is en of het bericht via CMIS moet worden doorgegeven aan het DMS of naar het zaaksysteem (of beide). Mutaties die plaatsvinden in het DMS worden via de CMIS changelog listener (OpenTunnel entrypoint) doorgegeven aan het zaaksysteem.

11 Asynchroon verkeer in het kader van standaard services voor zaaksysteem en DMS

12 Synchroon verkeer in het kader van standaard services voor zaaksysteem en DMS BERICHTVOLGORDELIJKHEID Het is wenselijk dat berichten in volgorde worden verwerkt. Een bericht is vaak een weerslag van een gebeurtenis in de werkelijkheid en heeft meestal een element die het tijdstip van de gebeurtenis representeert, bijvoorbeeld het StUF element tijdstipregistratie. Indien berichten in een keten worden doorgegeven kan op ieder knoopunt om technische redenen deze volgordelijkheid worden doorbroken. Met name het parallel verwerken van gegevens in een cluster kan tot gevolg hebben dat een later aangeboden bericht eerder verwerkt wordt dan. Ook vele messaging implementaties bieden geen ondersteuning voor volgordelijk verwerken. In OpenTunnel kan een business timestamp worden gedefinieerd die er voor zorgt dat de verwerking in volgorde van deze business timestamp. In aanvulling hierop kan er een wachttijd worden ingebouwd in een tunnel alvorens het bericht wordt opgepakt ter verwerking en doorlevering. De combinatie van deze twee strategieën verhoogt de kans aanzienlijk dat berichten in volgorde worden verwerkt. De kans is echter geen volle 100% omdat niet gegarandeerd kan worden dat berichten die (heel veel) later binnenkomen dan de wachttijd niet voorkomen. VERTRAAGDE (DOOR) LEVERING Probleem: Het systeem waar gegevens door OpenTunnel moet worden afgeleverd heeft een matige performance of accepteert slechts een aantal berichten per tijdseenheid.

13 Oplossing: Het definiëren van een interval tussen de aflevering van berichten in een tunnel. OpenTunnel accommodeert op deze wijze systemen met totaal verschillende service karakteristieken. OpenTunnel treedt op als man-in-the-middle. Het buffert de berichten en levert in een rustig tempo door. Deze functionaliteit werkt ook in onze high availability versie. Des gewenst kan deze functionaliteit worden gecombineerd met een wachttijd in de verwerking en het definiëren van een business timestamp zoals besproken in de vorige paragraaf. In onderstaande twee schermafdrukken is sprake van een wachttijd tot verwerking van 20 seconden en een interval van 5 seconden tussen doorleveringen. Daarnaast een business timestamp expressie op element ts_expr waarbij de berichten in volgorde van business timestamp worden doorgeleverd.

14 SPLITSEN VAN DE INPUT Input kan leiden tot een veelvoud aan outputberichten. Denk aan csv bestanden of StUF samengestelde kennisgevingen (Lk03). OpenTunnel kan deze samengestelde berichten splitsen in kleinere eenheden. Deze kleinere eenheden worden vervolgens verder verwerkt (getransformeerd en afgeleverd). Het splitsen gebeurt in de tunnel. Een EntryPoint (bijvoorbeeld een FileEntryPoint) leest een groot bestand. Bij een tunnel kan worden opgegeven hoe de input moet worden gesplitst. De gesplitste output wordt in nieuwe tunnelinstanties geplaatst met een referentie naar het oorspronkelijke bericht. Dit is inzichtelijk in de OpenTunnel beheer module. De gesplitste berichten worden na transformatie doorgezet aan een andere systeem. Via deze functionaliteit hebben wij bijvoorbeeld een CSV import bestand omgezet naar zaak creatie berichten. OpenTunnel ondersteunt de volgende splitters: nl.jnc.gateway.message.ctrl.splitter.newlinesplitter. Splitst de input op basis van new line karakters. nl.jnc.gateway.message.ctrl.splitter.csvsplitter. CSV splitter waarbij iedere lijn een nieuw bericht wordt. nl.jnc.gateway.message.ctrl.splitter.xpathsplitter. Het bericht wordt behandeld als DOM document. Deze wordt geconfigureerd met een XPath expressie die een lijst van DOM nodes produceert. Elke DOM node wordt een nieuw bericht. De splitter wordt geconfigureerd via runtime variabelen in de beheer console.

15 CONDITIONEEL ZETTEN VAN EEN DIGITALE HANDTEKENING Probleem: Vanuit een OpenTunnel server moet namens meerdere partijen een digitale handtekening gezet worden. Denk aan het volgende scenario: Een applicatie beheert gegevens volgens een multi-tenant model. Deze applicatie wil berichten uitsturen die voorzien dienen te worden van een digitale handtekening. De applicatie wil de berichten slechts op één punt afleveren geen rekening houdend met de eigenaar van het uit te sturen bericht. Oplossing: In OpenTunnel dient dan per tunnel per tenant een eigen verzoekprofiel te worden samengesteld waarbij voor iedere tenant een eigen private key aan het profiel wordt gekoppeld t.b.v. het plaatsen van de digitale handtekening. Vervolgens moet er nog iets in bericht of protocol gevonden worden op basis waarvan een expressie gedefinieerd kan worden die de selectie van het gewenste requestprofiel stuurt. De StUF standaard bijv. definieert in de StUF header een element <organisatie> die hiervoor gebruikt kan worden. In onderstaand voorbeeld wordt een ander element gebruikt, namelijk een gemeentecode. Hieronder als voorbeeld een schermafdruk waarbij de gemeentecode in het StUF-WOZ bericht de selector is die voorschrijft welk verzoekprofiel met gekoppeld certificaat en transformer moet worden geselecteerd. Zoals u kunt zien is het exitpoint gelijk. Op deze wijze hoeft een bestaande applicatie niet te worden aangepast. In onderstaande schermafdruk is de selectie van een verzoekprofiel (met alle benodigde berichtoperaties) afhankelijk gemaakt van de waarde van het XML element gemeentecode.

16 CONDITIONEEL AANPASSEN VAN EEN BERICHT In OpenTunnel zijn er drie manieren om de output van een berichttransformatie dynamisch te maken: Het gebruik maken van een mapping tabel tussen inputelementen en de gewenste output elementen Het gebruik van meerdere berichtsjablonen op basis van een expressie uitgevoerd op de input (bericht of protocol) Een combinatie van beiden CONTENT BASED ROUTING Via expressies bij de definitie van een afleveradres kan een expressie worden opgegeven onder welke voorwaarden dit afleverpad moet worden gevolgd. Dit werkt op basis van expressies. ASYNCHRONE CONTINUERING OpenTunnel kan berichten direct bij de ontvanger afleveren. Indien een ontvangend systeem traag is of vaak niet beschikbaar kan de berichtverwerkingstransactie verkort worden door gebruik te maken van asynchrone continuering gebruik maken van een message queue.

17 Voorbeeld: in de Landelijke voorziening WOZ is bepaald dat de beschikbaarheid en performance van berichtenarchief geen invloed mag hebben op het hoofdverwerkingspad, n.l. het verwerken van het bericht in de database en het aanmaken van orders voor SAP. Een inkomend bericht zou normaliter dus afgeleverd worden op drie exitpoints (archief, SAP en WOZ database logica). Maar in plaats van het direct sturen van het bericht naar het archief wordt het in een JMS message queue geplaatst. De transactie is dan korter. Er is in OpenTunnel een extra tunnel gedefinieerd die via een JMS entrypoint de queue weer leest en het bericht alsnog via WebDAV protocol (exitpoint!) in het archief plaatst. De verdere verwerking gebeurt zo dus op de achtergrond. CONDITIONEEL VERZENDEN BERICHT Niet altijd behoeven berichten die aan OpenTunnel aangeboden worden automatisch te worden doorgeleverd. Dit kan ook onder condities gebeuren. Een voorbeeld is het sturen van een bericht aan de BerichtenBox van MijnOverheid. Het heeft geen zin berichten te versturen indien de burger geen berichtenbox heeft. OpenTunnel kan een WebService Call uitvoeren via een OpenTunnel functie. Het resultaat van een aanroep kan worden opgeslagen in een of meerdere zelf te creëren runtime variabelen. Deze worden geëvalueerd in een conditioneel exitpoint. Indien de conditie waar is wordt het bericht afgeleverd (eindstatus = DELIVERED) of niet (eindstatus = PROCESSED). In de tunnel wordt dus eerst de webservice aangeroepen die bekijkt of de BSN in het bericht een MijnOverheid account heeft. Afhankelijk van het resultaat wordt het bericht doorgezonden. ARCHIVERING T.B.V. ONWEERLEGBAARHEID

18 Bovengenoemde parameters worden verstuurd als metadata naar de MongoDB archivering server(s). De parameters kunnen gebaseerd zijn op Xpath statements uit het ingestuurde bericht, resultaten van een tunnelfunctie of een reeds gevulde tunnel runtime variabele. Daarnaast wordt natuurlijk het bericht zelf naar de archivering server(s) gestuurd ter opslag. OPZETTEN VAN EEN ROLGEBASEERDE XML FILTER SERVICE Deze beschrijving wordt binnenkort toegevoegd. UITGAANDE ROUTERING VAN BERICHTEN VIA GATEWAY / LOADBALANCER Indien OpenTunnel zich bevindt achter een TLS offloader (Gateway, Proxy, LoadBalancer) kan het bij uitgaand verkeer voor de gateway onduidelijk zijn naar welke partij de (TLS) verbinding moet worden opgezet. Dit kan worden ondervangen door vanuit OpenTunnel met een HTTP header de loadbalancer te instrueren. Het uitgaande bericht kan dan worden doorgeleverd door de Gateway. De URL wordt in onderstaand voorbeeld bepaald door een tunnelfunctie die in het CPA contract kijkt wat het uiteindelijke afleveradres is. Deze wordt geplaatst in het de HTTP header outboundurl. Het exitpoint van de OpenTunnel tunnel is in dit geval dus de Gateway zelf! OpenTunnel kan dus zelf TLS endpoint zijn maar kan ook samenwerken met een TLS Offloader.

19

Beschrijving OpenTunnel koppelvlak met MijnOverheid BerichtenBox

Beschrijving OpenTunnel koppelvlak met MijnOverheid BerichtenBox Beschrijving OpenTunnel koppelvlak met MijnOverheid BerichtenBox INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 OPVRAGEN GEABONNEERDEN... 4 MASSALE AANLEVERING OP BASIS VAN META- DATA VIA XML... 5 MASSALE AANLEVERING MET

Nadere informatie

Integratiemakelaar en servicebus met volledige Digikoppeling connectiviteit

Integratiemakelaar en servicebus met volledige Digikoppeling connectiviteit INLEIDING OpenTunnel is een integratiemakelaar en enterprise servicebus oplossing met faciliteiten specifiek voor de Nederlandse overheid. Het laatste komt tot uitdrukking in ondersteuning voor Digikoppeling

Nadere informatie

AANSLUITEN BRONHOUDERS OP DE LANDELIJKE VOORZIENING WOZ MET OPENTUNNEL 1.6

AANSLUITEN BRONHOUDERS OP DE LANDELIJKE VOORZIENING WOZ MET OPENTUNNEL 1.6 AANSLUITEN BRONHOUDERS OP DE LANDELIJKE VOORZIENING WOZ MET OPENTUNNEL 1.6 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Digikoppeling... 3 COMMUNICATIE TUSSEN BRONHOUDER/GEMEENTE EN LV- WOZ... 3 EBMS

Nadere informatie

Het gebruik van OSB ebms contracten in complexe infrastructuren

Het gebruik van OSB ebms contracten in complexe infrastructuren Inleiding Het gebruik van OSB ebms contracten in complexe infrastructuren Whitepaper Ernst Jan van Nigtevecht Maart 2009 Contracten die gepubliceerd worden voor een OSB ebms service hebben tot doel om

Nadere informatie

Standaard koppelvlak Digikoppeling adapter Servicebus. Datum: 18 augustus 2014 Versie: 0.3 Auteur: M. van den Broek

Standaard koppelvlak Digikoppeling adapter Servicebus. Datum: 18 augustus 2014 Versie: 0.3 Auteur: M. van den Broek Standaard koppelvlak Digikoppeling adapter Servicebus Datum: 18 augustus 2014 Versie: 0.3 Auteur: M. van den Broek Inhoudsopgave 1 Inleiding...1 2 Architectuur, uitgangspunten en verantwoordelijkheden...2

Nadere informatie

Organiseer uw verschillende SOAP services in één scenario

Organiseer uw verschillende SOAP services in één scenario 1 Organiseer uw verschillende SOAP services in één scenario Wouter Luijten wouterluijten@creetion.com 2 Introductie Tijdens de implementatie van een proces heeft u vaak te maken met een veelvoud aan services.

Nadere informatie

AANSLUITEN BRONHOUDERS OP DE LANDELIJKE VOORZIENING WOZ

AANSLUITEN BRONHOUDERS OP DE LANDELIJKE VOORZIENING WOZ AANSLUITEN BRONHOUDERS OP DE LANDELIJKE VOORZIENING WOZ INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Digikoppeling... 3 COMMUNICATIE TUSSEN BRONHOUDER/GEMEENTE EN LV- WOZ... 3 EBMS COLLABORATION PROTOCOL

Nadere informatie

afkijken nadoen EGEMwijs Roadmap StUF SOA Op weg naar een service-georiënteerde architectuur henri.korver@egem.nl

afkijken nadoen EGEMwijs Roadmap StUF SOA Op weg naar een service-georiënteerde architectuur henri.korver@egem.nl afkijken nadoen EGEMwijs Roadmap StUF SOA Op weg naar een service-georiënteerde architectuur henri.korver@egem.nl What kind of StUF? Acroniem: Standaard Uitwisseling Formaat voor (gemeentelijke) applicaties.

Nadere informatie

Temperatuur logger synchronisatie

Temperatuur logger synchronisatie Temperatuur logger synchronisatie Juni 10, 2010 1 / 7 Temperatuur logger synchronisatie Introductie Twee of meerdere ontvangers van het Multilogger systeem kunnen met de temperature logger synchronisatie

Nadere informatie

Early Adopters Berichtenbox MijnOverheid Sessie Techniek

Early Adopters Berichtenbox MijnOverheid Sessie Techniek Early Adopters Berichtenbox MijnOverheid Sessie Techniek Eric van den Hoek Ton Laarhoven Versie 20 april 2015 Programma 14.15 15.30 Welkom, programma De diepte in 2 Logius, dienst digitale overheid 20

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Creatief met Claim Check VNSG Tips & Tricks juni 2017

Creatief met Claim Check VNSG Tips & Tricks juni 2017 1 Creatief met Claim Check VNSG Tips & Tricks juni 2017 Auteur: Wouter Luijten Datum: 29-05-2017 2 Inleiding Het Claim-Check pattern is een pattern dat geïmplementeerd kan worden in SAP Netweaver PO ten

Nadere informatie

Aansluithandleiding Omgevingsloket online. Webservices PRODUCTIEOMGEVING. Directie Concern Informatievoorziening Beheer

Aansluithandleiding Omgevingsloket online. Webservices PRODUCTIEOMGEVING. Directie Concern Informatievoorziening Beheer Aansluithandleiding Omgevingsloket online Webservices PRODUCTIEOMGEVING Koningskade 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Contactpersoon Postbus.functioneelbeheerolo @minienm.nl Betreft Aansluithandleiding

Nadere informatie

Aansluit handleiding Omgevingsloket online. Webservices INREGELOMGEVING (INR) Directie Concern Informatievoorziening

Aansluit handleiding Omgevingsloket online. Webservices INREGELOMGEVING (INR) Directie Concern Informatievoorziening Aansluit handleiding Omgevingsloket online Webservices INREGELOMGEVING (INR) Koningskade 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Contactpersoon Postbus.functioneelbeheerolo @minienm.nl Betreft Aansluithandleiding

Nadere informatie

HTTP SMS API Technische Specificatie messagebird.com versie 1.1.6-05 mei 2014

HTTP SMS API Technische Specificatie messagebird.com versie 1.1.6-05 mei 2014 HTTP SMS API Technische Specificatie messagebird.com versie 1.1.6-05 mei 2014 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 1 VERBINDING MET DE API 4 1.1 QUICK START 4 2 SMS PARAMETERS 5 2.1 VERPLICHTE PARAMETERS 6

Nadere informatie

Overheidsservicebus met volledige Digikoppeling connectiviteit. Foutberichten en foutafhandeling

Overheidsservicebus met volledige Digikoppeling connectiviteit. Foutberichten en foutafhandeling Foutberichten en foutafhandeling FOUTEN BIJ ONTVANGST BERICHT OT20308 Generieke fout, maar de meest voorkomende is het niet kunnen vinden van een entrypoint URL Verkeerde URL wordt aangesproken door of

Nadere informatie

Ontwerp Versturen Patiëntgegevens

Ontwerp Versturen Patiëntgegevens Ontwerp Versturen Patiëntgegevens Datum: 15 Mei 2017 Publicatie: AORTA 2017 (V8.0.1.0) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Doel en scope... 4 1.2 Doelgroep voor dit document... 4 1.3 Documenthistorie...

Nadere informatie

Basis communicatie netwerk

Basis communicatie netwerk Basis communicatie netwerk In het Hypotheken Data Netwerk communiceert een tussenpersoon direct met een maatschappij. De tussenpersoon gebruikt hiervoor het pakket HDN Client. De maatschappij gebruikt

Nadere informatie

Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations. Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB

Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations. Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB Versie: v1.0 Datum: 17-3-2017 Inhoudsopgave 1. 2. 3. 4. Inleiding 3 Huidige

Nadere informatie

Niklas Integratie Platform Verbeteren, besparen en méér

Niklas Integratie Platform Verbeteren, besparen en méér Niklas Integratie Platform Verbeteren, besparen en méér Het betaalbare integratieplatform voor al uw Business-to-Business Integratie en Applicatie Integratie Volledig geautomatiseerde afhandeling van elektronisch

Nadere informatie

Digikoppeling adapter

Digikoppeling adapter Digikoppeling adapter Versie 1.0 Datum 02/06/2014 Status Definitief Van toepassing op Digikoppeling versies: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555

Nadere informatie

Basis communicatie netwerk

Basis communicatie netwerk Basis communicatie netwerk In het Hypotheken Data Netwerk communiceert een tussenpersoon direct met een maatschappij. De tussenpersoon gebruikt hiervoor het pakket HDN Basic. De maatschappij gebruikt het

Nadere informatie

LV WOZ CTO: Veel gestelde vragen

LV WOZ CTO: Veel gestelde vragen 0.1 LV WOZ CTO LV WOZ CTO: Veel gestelde vragen Datum 5 oktober 2018 Versie 1.1 ConceptNiet gevonden: wijzig het profiel: "Standaard" Versiehistorie Versie datum locatie omschrijv ing 1.0 20 januari 2014

Nadere informatie

E-Fax. Gebruikers handleiding

E-Fax. Gebruikers handleiding E-Fax Gebruikers handleiding Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Fax-over-IP (T.38)... 4 2.1 Introductie... 4 2.2 Achterliggende techniek... 4 2.3 Procedures... 5 2.4 Installatie en benodigdheden... 5 2.5 Tarieven...

Nadere informatie

1. Functionele eisen zaakmanagement systeem

1. Functionele eisen zaakmanagement systeem 1. Functionele eisen zaakmanagement systeem In dit document staan de functionele eisen die worden gesteld aan het zaakmanagementsysteem. 1.1. Input en output van zaakmanagement systeem Het zaakmanagement

Nadere informatie

VERA. Best practice Bulk Data. Datum: Status: Definitief. Stichting VERA Veenendaal

VERA. Best practice Bulk Data. Datum: Status: Definitief. Stichting VERA Veenendaal VERA Best practice Bulk Data Datum: 04-05-2018 Status: Definitief Stichting VERA Veenendaal 2012-2018 http://www.stichting-vera.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Bulk Data... 4 2.1 Aanleiding... 4 2.2

Nadere informatie

DOCTRAILS MODULE: MESSAGE FLIPPING

DOCTRAILS MODULE: MESSAGE FLIPPING MODULE: MESSAGE FLIPPING INTRODUCTIE PROBLEEMSTELLING In een aantal gevallen zijn ontvangers niet ingericht om op een eenvoudige manier een ontvangen bericht te beantwoorden. Het kan zijn dat er geen automatische

Nadere informatie

Even voorstellen 22-3-2016. Beheer van berichtstromen in MijnOverheid Berichtenbox. Caroline Aardoom Ketenbeheerder. Marc Kiel Aansluitcoordinator

Even voorstellen 22-3-2016. Beheer van berichtstromen in MijnOverheid Berichtenbox. Caroline Aardoom Ketenbeheerder. Marc Kiel Aansluitcoordinator van berichtstromen in MijnOverheid Berichtenbox Marc Kiel & Caroline Aardoom 21 maart 2016 Even voorstellen Marc Kiel Aansluitcoordinator Caroline Aardoom Ketenbeheerder 2 1 Agenda Introductie MijnOverheid

Nadere informatie

Functionele Componenten

Functionele Componenten Functionele Componenten 1 OCTOBOX is rule-based software die ingezet wordt voor de verwerking en afhandeling van inkomend berichtenverkeer. De software is voor meerdere doeleinden toepasbaar en richt de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1.JMS...2

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1.JMS...2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1.JMS...2 1.1.Inleiding...2 1.2.Messaging architectuur...3 1.2.1.Point to point domein...3 1.2.2.Publish/Subscribe domein...4 1.2.3.Synchrone - asynchrone verwerking...4 1.2.4.De

Nadere informatie

JNet Cloud Connector WWW.JNET.NL! INFO@JNET.NL

JNet Cloud Connector WWW.JNET.NL! INFO@JNET.NL JNet Cloud Connector INLEIDING Bij het aansluiten van systemen op een SaaS / Cloud oplossing spelen er meerdere uitdagingen: Een stabiele, veilige verbinding tussen de interne of uitbestede systemen van

Nadere informatie

Yenlo The experts in integration. Test rapport met Logius betreffende:

Yenlo The experts in integration. Test rapport met Logius betreffende: Test rapport Yenlo The experts in integration BETREFT Test rapport met Logius betreffende: Managed Digikoppeling Cloud Managed Digikoppeling Hardware Appliance Managed Digikoppeling Software Appliance

Nadere informatie

Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl. [Handleiding Generieke interface Energielabels.

Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl. [Handleiding Generieke interface Energielabels. Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl Handleiding Generieke interface Energielabels Documentnaam [Handleiding Generieke interface Energielabels.doc]

Nadere informatie

Neptune. Het complete integratieplatform voor uw organisatie! BROCHURE OPTIMALISEREN VAN INFORMATIE EN PROCESSEN

Neptune. Het complete integratieplatform voor uw organisatie! BROCHURE OPTIMALISEREN VAN INFORMATIE EN PROCESSEN BROCHURE Neptune Het complete integratieplatform voor uw organisatie! OPTIMALISEREN VAN INFORMATIE EN PROCESSEN Axians Rivium Boulevard 41 2909 LK Capelle aan den IJssel Tel: +31 88 988 96 00 - www.axians.nl

Nadere informatie

StUF in een notendop. Opsteller: Henri Korver Datum: 21 september 2005 Versie: 0.1 CONCEPT

StUF in een notendop. Opsteller: Henri Korver Datum: 21 september 2005 Versie: 0.1 CONCEPT StUF in een notendop Opsteller: Henri Korver Datum: 21 september 2005 Versie: 0.1 CONCEPT Versiebeheer Versienr. Datum Omschrijving 0.1 21/09/2005 Eerste opzet Reviewers Naam Rol Gereviewde versie Ard

Nadere informatie

Omschrijving Prijs Eenheid

Omschrijving Prijs Eenheid Bij de implementatie verwachten we dat er een installatie van de Digikoppeling adapter op locatie van de gemeente plaatsvindt of dat er een SaaS-oplossing wordt aangeboden die een Digikoppeling adapter

Nadere informatie

IBAN API. Simpel & krachtig. Documentatie : IBAN REST API Versie : 1.0 DE BETAALFABRIEK

IBAN API. Simpel & krachtig. Documentatie : IBAN REST API Versie : 1.0 DE BETAALFABRIEK IBAN API Simpel & krachtig Documentatie : IBAN REST API Versie : 1.0 DE BETAALFABRIEK Introductie De Betaalfabriek IBAN API is een REST API om IBAN-conversie en validatie te integreren in uw administratiesysteem,

Nadere informatie

Documentatie Visual Rental Dynamics Web API

Documentatie Visual Rental Dynamics Web API Documentatie Visual Rental Dynamics Web API Versie: 1.4 Datum: 6 maart 2018 Inhoudsopgave 1. REVISIE HISTORIE... 3 2. INLEIDING... 4 2.1 ALGEMEEN... 4 2.2 TOEPASSINGEN... 4 2.3 FAIR USE POLICY... 4 3.

Nadere informatie

Functionaliteit: lvwoz-processor 1. In deze versie worden de opentunnel.extra eigenschappen van berichten correct geretourneerd naar OpenTunnel.

Functionaliteit: lvwoz-processor 1. In deze versie worden de opentunnel.extra eigenschappen van berichten correct geretourneerd naar OpenTunnel. WAARDERINGSKAMER MEMO Datum: 25 september 2015 Betreft: Overzicht release LV WOZ Versie 7.2.10 Datum inproductiename: 30-9-2015 Functionaliteit: lvwoz-processor 1. In deze versie worden de opentunnel.extra

Nadere informatie

AFSPRAKEN StUF StUF bg OVERZICHT. Datum: 23 september 2017

AFSPRAKEN StUF StUF bg OVERZICHT. Datum: 23 september 2017 OVERZICHT 1. Vullen gegevensmagazijnen 2. Slechts één bron voor historische gegevens 3. Herstel fouten in historie gegevensmagazijnen 4. Meeleveren gerelateerden uit gegevensmagazijn 5. Mutatiesoort =

Nadere informatie

Handleiding Faxdiensten

Handleiding Faxdiensten Handleiding Faxdiensten Auteur: Marketing Datum: 01-10-2014 Versie: 2.0 Aantal bladen: 12 Nummer: 1018 2 P a g i n a Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Beheer E-Fax IN- en E-Fax OUT-diensten... 4 3. E-Fax-overzicht...

Nadere informatie

Dit document beschrijft hoe notificaties werken binnen Apployed en hoe deze kunnen worden ingesteld aan de behoefte van de eigen organisatie.

Dit document beschrijft hoe notificaties werken binnen Apployed en hoe deze kunnen worden ingesteld aan de behoefte van de eigen organisatie. Inleiding Dit document beschrijft hoe notificaties werken binnen Apployed en hoe deze kunnen worden ingesteld aan de behoefte van de eigen organisatie. Algemene werking notificaties Notificaties worden

Nadere informatie

Documentatie Distributed Services Enterprise Service Bus

Documentatie Distributed Services Enterprise Service Bus Documentatie Distributed Services Enterprise Service Bus Pleun Willemsen en Walter Ebbers 19 april 2012 v1.0 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 1.1 Opdracht................................ 4 2 Analyse 5 3 Ontwikkelomgeving

Nadere informatie

Secure webservices in Geo Omgevingen. Lester Scheidema

Secure webservices in Geo Omgevingen. Lester Scheidema Secure webservices in Geo Omgevingen Lester Scheidema Agenda Introductie Enable-U Secure webservices Toepasbaarheid binnen de KaartViewer Introductie Enable-U Dé Integratiespecialist Onafhankelijk bedrijf,

Nadere informatie

De Outlook en SharePoint integratie

De Outlook en SharePoint integratie Direct vanuit Outlook e-mailberichten en/of bijlagen opslaan in SharePoint ( drag and drop ). GeONE is uw partner voor SharePoint Informatie Management. Alle document management functionaliteiten beschikbaar

Nadere informatie

Generieke interface energielabels

Generieke interface energielabels Handleiding Generieke interface energielabels In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Directie Woningbouw) 1 Inleiding 3 1.1 Doel 3 1.2 Korte omschrijving 3 1.3 Indeling

Nadere informatie

SMS Webservice Implementatie handleiding

SMS Webservice Implementatie handleiding SMS Webservice Implementatie handleiding Versie 1.2 Inhoudspagina Versiebeheer... 2 Overzicht webservice... 2 Begrippenlijst... 2 Starten met de straightxs webservice... 3 Algemene beschrijving van de

Nadere informatie

DSO Kennismiddag Leveranciers. Aanleverkoppelvlak LVBB Aansluittest Gelderland. 13 februari 2018

DSO Kennismiddag Leveranciers. Aanleverkoppelvlak LVBB Aansluittest Gelderland. 13 februari 2018 DSO Kennismiddag Leveranciers Aanleverkoppelvlak LVBB Aansluittest Gelderland 13 februari 2018 Introductie Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaarstellen (LVBB) Lennert Luik: Product Owner KOOP

Nadere informatie

Delft-FEWS & Web Services

Delft-FEWS & Web Services Delft-FEWS & Web Services Presentatie Delft-FEWS Gebruikers dag 2018 Marc van Dijk, Rudie Ekkelenkamp, Stef Hummel 5 Juni 2018 Delft-FEWS & (Web) Services 1. Delft-FEWS 2. Roadmap 3. Standaarden Verzamelen

Nadere informatie

REST Adapter in SAP PI/PO voor REST-based Web Services

REST Adapter in SAP PI/PO voor REST-based Web Services REST Adapter in SAP PI/PO voor REST-based Web Services Inleiding Eindelijk! SAP heeft officieel de REST Adapter voor SAP PI/PO uitgebracht. Deze is beschikbaar vanaf SAP NetWeaver 7.3 EHP1 SP14 of SAP

Nadere informatie

Software Design Document

Software Design Document Software Design Document Mathieu Reymond, Arno Moonens December 2014 Inhoudsopgave 1 Versiegeschiedenis 2 2 Definities 3 3 Introductie 4 3.1 Doel en Scope............................. 4 4 Logica 5 4.1

Nadere informatie

Technical Note. API Beschrijving Aangetekend Mailen

Technical Note. API Beschrijving Aangetekend Mailen AUTHOR APPROVED Technical Note API Beschrijving Referentie: API beschrijving AM Versie: 0.0.7 Datum: 2015-07-24 Aangetekend Bellen B.V. Computerweg 5 Postbus 8307 3503 RH Utrecht T: +31 346 581 731 support@aangetekendmailen.nl

Nadere informatie

Overheidsservicebus (OSB) Paul Schlotter Architect OSB

Overheidsservicebus (OSB) Paul Schlotter Architect OSB Overheidsservicebus (OSB) Overheidsservicebus Paul Schlotter Architect OSB De OSB faciliteert de elektronische overheid Onderwerpen Waarom een OSB Positionering in eoverheid Inrichting Binnen vs Buiten

Nadere informatie

DECOS EN STUF-ZAKEN VOOR FRONTOFFICE FUNCTIONELE BESCHRIJVING V2.1

DECOS EN STUF-ZAKEN VOOR FRONTOFFICE FUNCTIONELE BESCHRIJVING V2.1 DECOS EN STUF-ZAKEN VOOR FRONTOFFICE FUNCTIONELE BESCHRIJVING V2.1 Februari 2015 INHOUD 1 VERSIEBEHEER DOCUMENT 3 2 INLEIDING 4 3 VERZENDEN VAN LOPENDE ZAKEN NAAR FRONTOFFICE 5 4 GEEF ZAKEN PER BURGER

Nadere informatie

Dienstbeschrijving faxdiensten

Dienstbeschrijving faxdiensten Dienstbeschrijving faxdiensten Auteur: Marketing Datum: 01-10-2014 Versie: 2.0 Aantal bladen: 10 Nummer: 1017 2 P a g i n a Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Fax-over-IP (T.38)... 4 2.1 Achterliggende techniek...

Nadere informatie

ONS NOTIFICATIES Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op

ONS NOTIFICATIES Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op ONS NOTIFICATIES Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op 10-09-2018 Table of Contents... 3 : algemene informatie... 4 : configuratie... 6 : instellingen en inschakeling bij een cliënt...12 : audits

Nadere informatie

Taxis Pitane. Transporter. Censys BV Eindhoven

Taxis Pitane. Transporter. Censys BV Eindhoven Taxis Pitane Transporter Censys BV Eindhoven Inhoud Communicatie, ongeacht software pakket dat u gebruikt... 3 Kenmerken van de communicatie software... 3 Ontwikkelomgeving... 4 Installatie van de software...

Nadere informatie

Handleiding DigiD koppeling

Handleiding DigiD koppeling Handleiding DigiD koppeling Stichting Nederland Kennisland, Digitale Pioniers Datum: Document naam: digid-zorg-enovatie-handleiding-1.2-publicatie Versie: 1.2 pagina [1/14] Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Digikoppeling Grote berichten

Digikoppeling Grote berichten Digikoppeling Grote berichten Open Geodag 2013 6 juni 2013 Agenda 1. Inleiding Digikoppeling 2. Digikoppeling Grote berichten 3. Demo 2 1 1. Inleiding Digikoppeling 3 Digikoppeling Standaard regelt logistiek

Nadere informatie

HDN DARTS WEB AUTHENTICATIE

HDN DARTS WEB AUTHENTICATIE HDN DARTS WEB AUTHENTICATIE HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 589 M: helpdesk@hdn.nl Copyright Communications Security Net B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING OP HET ONTWERP... 3 1.1 HET DOEL VAN DIT

Nadere informatie

Bancaire Infrastructurele Voorziening Aanleverservice. Implementatie conform koppelvlak WUS 2.0 Bedrijven

Bancaire Infrastructurele Voorziening Aanleverservice. Implementatie conform koppelvlak WUS 2.0 Bedrijven Bancaire Infrastructurele Voorziening Aanleverservice Implementatie conform koppelvlak WUS 2.0 Bedrijven Versie 0.1 Datum 28 november 2017 Status Definitief Colofon Projectnaam SBR Banken Bancaire Infrastructurele

Nadere informatie

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 4orange Connect 4orange, 2015 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 2 Inhoud Inhoud... 2 1. Achtergrond... 3 2) Browsen... 4 3) Scheduler... 4 4) Frequenties en kruistabellen... 4 5)

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Regisseur

Functioneel ontwerp. Regisseur Functioneel ontwerp Regisseur Datum: Woensdag 2 maart 2005 Auteur: L. Kuunders Versie: 0.3 E-mail: leon@kuunders.info Functioneel Ontwerp Regisseur Pagina: 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 FUNCTIONALITEIT

Nadere informatie

:39 1/5 FlowSteps

:39 1/5 FlowSteps 2019-09-13 14:39 1/5 FlowSteps FlowSteps FlowSteps maken het mogelijk om bewerkingen uit te voeren op berichten voordat ze naar de ontvanger worden verzonden. Dit kunnen hele subtiele bewerkingen zijn,

Nadere informatie

Document Kostensheet marktscan Digikoppeling def 1.0 Versie definitief Datum Onderwerp Marktscan Digikoppeling 2017 Toelichting Deze

Document Kostensheet marktscan Digikoppeling def 1.0 Versie definitief Datum Onderwerp Marktscan Digikoppeling 2017 Toelichting Deze Document 170418 Kostensheet marktscan Digikoppeling def 1.0 Versie definitief Datum 18-4-2017 Onderwerp Marktscan Digikoppeling 2017 Toelichting Deze kostensheet behoort bij de Marktscan Digikoppeling

Nadere informatie

Dit voorbeeldproject beschrijft het gebruik van web services (open standaarden) voor de ontsluiting van kernregistraties bij de gemeente Den Haag.

Dit voorbeeldproject beschrijft het gebruik van web services (open standaarden) voor de ontsluiting van kernregistraties bij de gemeente Den Haag. Voorbeeldproject Een Haagse SOA Dit voorbeeldproject beschrijft het gebruik van web services (open standaarden) voor de ontsluiting van kernregistraties bij de gemeente Den Haag. Aanleiding Vanuit de visie

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar Exact Globe.

Functionele beschrijving: scannen naar Exact Globe. Functionele beschrijving: scannen naar Exact Globe. Algemeen Met de KYOCERA scannen naar Exact Globe beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar Exact Globe. Met deze oplossing

Nadere informatie

FOUTAFHANDELINGEN TIJDENS HET AANLEVEREN VAN BESTANDEN VOOR KNOOPPUNTDIENSTEN WMO EN JW

FOUTAFHANDELINGEN TIJDENS HET AANLEVEREN VAN BESTANDEN VOOR KNOOPPUNTDIENSTEN WMO EN JW FOUTAFHANDELINGEN TIJDENS HET AANLEVEREN VAN BESTANDEN VOOR KNOOPPUNTDIENSTEN WMO EN JW Versie 1.0 Datum November 2015 Auteur Communicatie Inlichtingenbureau 1 Inleiding... 4 Aanlevermethoden bestanden...

Nadere informatie

Informatiebeleid & ICT Financiën en control Facilitaire zaken. Financiële administratie. backoffice applicatie (buiten Klantcontacten

Informatiebeleid & ICT Financiën en control Facilitaire zaken. Financiële administratie. backoffice applicatie (buiten Klantcontacten Voorinvullen (sectorspecifiek) svoering Serviceregister en - intranet Aanvragen van een dienst of product, dan wel het indienen van een verzoek of een bezwaar GEMMA e-formulieren specificatie 1.3 Zaaktypen

Nadere informatie

INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR

INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR HANDLEIDING INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR 0 0 HANDLEIDING INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR HANDLEIDING datum: 10-08-2018 1 Inleiding... 1 2

Nadere informatie

ONS NOTIFICATIES Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op

ONS NOTIFICATIES Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op ONS NOTIFICATIES Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op 17-04-2018 Table of Contents Ons Notificaties... 3 Ons Notificaties: algemene informatie... 4 Ons Notificaties: configuratie... 6 Ons Notificaties:

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KNOOPPUNTDIENSTEN BERICHTUITWISSELING VIA WEBSERVICE

GEBRUIKERSHANDLEIDING KNOOPPUNTDIENSTEN BERICHTUITWISSELING VIA WEBSERVICE GEBRUIKERSHANDLEIDING KNOOPPUNTDIENSTEN BERICHTUITWISSELING VIA WEBSERVICE AANVRAGEN EN INSTALLATIE CPA Versie 1.0 Datum Mei 2016 Auteur Communicatie Inlichtingenbureau Aansluiting op Digikoppeling..1

Nadere informatie

Volledige Digikoppeling connectiviteit. Foutberichten en foutafhandeling

Volledige Digikoppeling connectiviteit. Foutberichten en foutafhandeling Foutberichten en foutafhandeling INLEIDING OpenTunnel is een B2B Gateway die de volgende standaarden ondersteund en controleert op een juist gebruik: ñ XML Schema ñ WSDL 1.1 ñ WS-Addressing ñ WS-Security

Nadere informatie

Dynamische gebruikersbeslissingen in SAP Workflow

Dynamische gebruikersbeslissingen in SAP Workflow Dynamische gebruikersbeslissingen in SAP Workflow Inleiding Een gebruikersbeslissing in een SAP Workflow definitie biedt de mogelijkheid om een optiescherm aan de gebruiker aan te bieden. Hiermee kan de

Nadere informatie

MS-Office documenten integratie via SAP PI

MS-Office documenten integratie via SAP PI MS-Office documenten integratie via SAP PI Met behulp van het SAP Process Integration systeem (SAP PI) kun je op vele manieren je integratie regelen tussen je SAP systemen en/of andere systemen. Ook met

Nadere informatie

esigning: snel en eenvoudig elektronisch ondertekenen

esigning: snel en eenvoudig elektronisch ondertekenen Brochure esigning Versie 1.0 september 2018 esigning: snel en eenvoudig elektronisch ondertekenen 02 Inhoud 1 Samenvatting 3 2 Achtergrond 4 3 De praktijk 5 3.1 De initiator in 360 6 3.2 ValidSign 7 3.3

Nadere informatie

Door: Ruud van Eeghem Datum: juni 2008 Versie: 1.0. Handleiding gebruik EPBD GIPC tool

Door: Ruud van Eeghem Datum: juni 2008 Versie: 1.0. Handleiding gebruik EPBD GIPC tool Door: Ruud van Eeghem Datum: juni 2008 Versie: 1.0 Handleiding gebruik EPBD GIPC tool Aanleiding De EPBD GIPC tool is een database die ontwikkeld is om het gebruik van de generieke interface van de EPBD

Nadere informatie

Technisch Ontwerp VISSIM-PPA Koppeling

Technisch Ontwerp VISSIM-PPA Koppeling 1 Technisch Ontwerp VISSIM-PPA Koppeling Revisie Versie Datum Omschrijving 1.0 25 juli 2013 Initiële versie 1.1 26 juli 2013 Toevoeging van TDI regeltoestand. Toevoeging van bestandsnaam filtering. 1.2

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Ontwikkeling GEMMA Vernieuwing gegevens en berichtenstandaarden

Ontwikkeling GEMMA Vernieuwing gegevens en berichtenstandaarden Ontwikkeling GEMMA Vernieuwing gegevens en berichtenstandaarden Theo Peters, KING Landelijk ICT Beraad VIAG en GV en Utrecht 3 februari 2017 Standaarden.. RSGB RGBZ IM-ZTC StUF Gewenste beweging naar eindproducten

Nadere informatie

Koppelvlak BAG Koppelvlak BAG. Documentversie: 1.01 Datum: Versie van standaard: 3.10

Koppelvlak BAG Koppelvlak BAG. Documentversie: 1.01 Datum: Versie van standaard: 3.10 Koppelvlak BAG Documentversie: 1.01 Datum: 18-02-2016 Versie van standaard: 3.10 Status: In gebruik 1 Versiehistorie Versie Datum Auteur(s) Opmerkingen/veranderingen - 06-07-2014 Originele versie van de

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING MESSAGESERVICE WEBSERVICE

TECHNISCHE HANDLEIDING MESSAGESERVICE WEBSERVICE TECHNISCHE HANDLEIDING MESSAGESERVICE WEBSERVICE Versie: 1.43 Versiedatum: 23-03-2011 Status: Concept Stichting ETIM Nederland is een samenwerkingsverband van Stichting ECEG, TGF, UNETO-VNI en de deelnemende

Nadere informatie

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 API API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 Identificatie Alle programma's communiceren met elkaar door gebruik te maken van JSON objecten. Het normale

Nadere informatie

SQL Server Service Broker

SQL Server Service Broker Oriented Database Architectuur met SQL Server 2005 SQL Server Astrid Hackenberg en Anko Duizer In het artikel in DB/M 2 is geschreven over de Oriented Database Architectuur (SODA). In een SODA smelten

Nadere informatie

Outlook koppeling ChainWise

Outlook koppeling ChainWise Outlook koppeling ChainWise Product ChainWise Bedrijfssoftware Datum 04-08-2016 Alle rechten voorbehouden aan ChainWise Niets in deze uitgave mag worden gebruikt in welke vorm dan ook zonder schriftelijke

Nadere informatie

Webinar. Berichtenbox MijnOverheid (Techniek) Willeke Schouls. Ton Laarhoven

Webinar. Berichtenbox MijnOverheid (Techniek) Willeke Schouls. Ton Laarhoven Webinar Berichtenbox MijnOverheid (Techniek) Willeke Schouls Ton Laarhoven Programma Inhoud webinar Techniek: * Algemene inleiding 5 min. * Ketenwerking BerichtenBox 10 min. * Gebruikers BerichtenBox?

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager Algemeen Met de KYOCERA Scannen naar UNIT4 DocumentManager beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar UNIT4 DocumentManager

Nadere informatie

Functionele en technische meldingen

Functionele en technische meldingen 0.1 Foutmeldingen BAG Bevragen Functionele en technische meldingen Datum 28 januari 2013 Versie 0.1 ConceptNiet gevonden: wijzig het profiel: "Standaard" Versiehistorie Versie datum locatie omschrijving

Nadere informatie

Mail Service. Dienstbeschrijving. Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 9

Mail Service. Dienstbeschrijving. Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 9 Mail Service Dienstbeschrijving Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 9 Inhoud Hoofdstuk 1... 3 1.0 Introductie... 3 1.1 Inhoud van de dienst... 3 1.2 Bestaande accounts migreren... 3 1.3 Nieuw

Nadere informatie

Welkom bij. Het aansluitproces van A tot Z. Jan Slijfer, Data B Mailservice BV

Welkom bij. Het aansluitproces van A tot Z. Jan Slijfer, Data B Mailservice BV Welkom bij Het aansluitproces van A tot Z Jan Slijfer, Data B Mailservice BV Welkom bij Voorbereiden Testen/ aansluiten Productie OIN aanvragen Leveranciersportaal Domeinnaam bepalen DNS Domein-> Ipadressen

Nadere informatie

Handleiding AfterPay. door Patricia Sturm 5 september Versie 2.5 Openbaar

Handleiding AfterPay. door Patricia Sturm 5 september Versie 2.5 Openbaar Handleiding AfterPay door Patricia Sturm 5 september 2016 Versie 2.5 Openbaar Inhoud 1. Introductie... 3 2. AfterPay... 4 2.1. Verloop van een AfterPay transactie... 4 2.2. Aanleveren van een AfterPay

Nadere informatie

Release notes Swing 5.0.4

Release notes Swing 5.0.4 Release notes Swing 5.0.4 Copyright 2015 Swing Jive Swing is een product van ABF Research Swing Jive Full screen modus Voor een betere werking en weergave op tablets heeft Jive naast de standaard modus

Nadere informatie

Praktijkproef van aanvraag tot archief

Praktijkproef van aanvraag tot archief Praktijkproef van aanvraag tot archief Rapportage / terugblik fase 1 Miguel Hassink VNG December 2018 Landelijke voorzieningen SAAS on premise (ODMH) Trigger Yenlo MDC Digikoppeling DSO Omgevingsloket

Nadere informatie

Outlook koppeling ChainWise

Outlook koppeling ChainWise Outlook koppeling ChainWise Product ChainWise Bedrijfssoftware Datum 20-4-2017 Alle rechten voorbehouden aan ChainWise Niets in deze uitgave mag worden gebruikt in welke vorm dan ook zonder schriftelijke

Nadere informatie

Requirements marktscan Generieke inrichting Digikoppeling adapter

Requirements marktscan Generieke inrichting Digikoppeling adapter Requirements marktscan Generieke inrichting Digikoppeling adapter In dit document vindt u de requirements marktscan Generieke inrichting Digikoppeling adapter. Aan de hand van deze requirements toetsen

Nadere informatie