Neptune. Het complete integratieplatform voor uw organisatie! BROCHURE OPTIMALISEREN VAN INFORMATIE EN PROCESSEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Neptune. Het complete integratieplatform voor uw organisatie! BROCHURE OPTIMALISEREN VAN INFORMATIE EN PROCESSEN"

Transcriptie

1 BROCHURE Neptune Het complete integratieplatform voor uw organisatie! OPTIMALISEREN VAN INFORMATIE EN PROCESSEN Axians Rivium Boulevard LK Capelle aan den IJssel Tel:

2 BROCHURE NEPTUNE 2 Axians - Tel:

3 NEPTUNE BROCHURE Inhoud 1 Het complete integratieplatform 2 Enterprise Service Bus (ESB) 3 Standaard Adapters 4 Protocollen & Dataformaten 5 Waarom Neptune als integratie-platform? Axians - Tel:

4 BROCHURE NEPTUNE Neptune Het complete integratieplatform voor uw organisatie! Verschillende zaken tot één geheel maken Of u nu een grote of kleine organisatie bent, de integratiebehoeften van organisaties gaat steeds vaker verder dan puur en alleen het uitwisselen van berichten. Daarom is Neptune ook meer dan een Enterprise Service Bus (ESB); het is een compleet integratieplatform gericht op het optimaliseren van uw informatievoorziening en bedrijfsprocessen. Integreren is meer dan het koppelen van systemen Integreren kan omschreven worden als iets of iemand opnemen in het geheel of verschillende zaken tot één geheel maken. In de context van organisaties omschrijven wij het als het afstemmen van doelstellingen, mensen, processen en technologie zodat ze één goed functionerend geheel vormen. Het ontsluiten, delen, tijdig en in context beschikbaar stellen van informatie speelt hierbij een belangrijke rol. Data Integratie Verbeteren kwaliteit en beschikbaarheid van data Proces integratie Optimaliseren van processen en samenwerking Data synchronisatie Rol gebaseerde integrale overzichten Real-time procesaansturing, monitoring en bijsturing Online samenwerking Identiteit Netwerken 4 Axians - Tel:

5 NEPTUNE BROCHURE Wij onderscheiden een viertal typen integraties, te weten: - data integratie - procesintegratie - netwerkintegratie - identiteit integratie Data integratie Bij data integratie gaat het vooral om het verbeteren van de kwaliteit en beschikbaarheid van gegevens. Bij veel organisaties worden bepaalde gegevens zoals contactgegevens van een klant - in meerdere systemen bijgehouden. Het is dan wel zaak dat deze gegevens in alle systemen hetzelfde zijn en ook blijven, anders worden er wellicht verkeerde conclusies en beslissingen gemaakt op basis van foutieve gegevens. Binnen Neptune hebben we dan ook voldoende functionaliteit voor het synchroniseren van gegevens tussen verschillende applicaties. Voor elke gegevensentiteit wordt bepaald welk systeem de primaire bron wordt voor het gegeven en dus de waarheid bevat. Vanuit de primaire bron worden de wijzigingen gesynchroniseerd met andere applicaties. De synchronisatie kan zowel geagendeerd op basis van batch-processing plaatsvinden (waarbij op vaste tijdstippen complete gegevensverzamelingen gesynchroniseerd worden) als real-time (waarbij elke wijziging in de primaire bron direct wordt doorgegeven aan andere applicaties). Als een doelsysteem tijdelijk niet beschikbaar is worden de updates door Neptune vastgehouden en alsnog ter verwerking aangeboden zodra deze weer beschikbaar komt. Een ander aspect van data integratie is het beschikbaar stellen van informatie in de vorm van wat wij noemen rol gebaseerde integrale overzichten. Het idee is dat met 1 druk op de knop een compleet overzicht wordt verkregen van iets, bijvoorbeeld een klant, zonder dat men zelf hiervoor allerlei applicaties hoeft te benaderen en ook specifiek voor de rol die een bepaalde medewerker heeft. De medewerker hoeft dus niet meer zelf op zoek naar de informatie maar krijgt deze in de context van zijn rol en functie aangeboden. Iedere medewerker in dezelfde rol krijgt dus dezelfde informatie aangeboden; een overzicht is niet meer afhankelijk van een medewerker en zijn kennis van of toegang tot applicaties. Axians - Tel:

6 BROCHURE NEPTUNE Neptune biedt ondersteuning voor het op een onderhoudbare, herbruikbare en flexibele manier ontsluiten van de informatie die in de verschillende applicaties is vastgelegd. Deze ontsluitingen kunnen dan gebruikt worden om één of meerdere rol-gebaseerde integrale overzichten te realiseren. Dezelfde ontsluitingen kunnen dus hergebruikt worden in meerdere integrale overzichten (zie ook Figuur 1). Overigens kunnen deze overzichten door ons, door u of door een 3e partij ontwikkeld worden. Tevens kunnen de ontsluitingen op een reeds bestaand integraal overzicht worden afgestemd. Integraal klantbeeld t.b.v. sales Integraal klantbeeld t.b.v. klantcontactcentrum CRM ERP DMS Figuur 1 De twee verschillende klantbeelden maken gebruik van dezelfde ontsluitingen van Neptune om gegevens uit het CRM, het ERP en het DMS op te vragen. Bij een vervanging of een upgrade van bijvoorbeeld het CRM hoeft alleen de koppeling tussen het CRM en Neptune aangepast te worden. Voordeel is dat de koppelingen tussen de klantbeelden en Neptune en daarmee ok de klantbeelden zelf blijven dan buiten schot. Procesintegratie Bij procesintegratie gaat het vooral om het aanroepen van business functionaliteit in applicaties, zoals het plaatsen van een order vanuit een website. Als gevolg hiervan worden er in het ERP allerlei bedrijfsregels toegepast en andere sub processen gestart, zoals het aanmaken van een verzamelopdracht en het inplannen van transport. Het gaat dus verder dan alleen het bijwerken van informatie in een applicatie; de informatie vormt vaak een trigger voor het opstarten van allerlei andere sub processen. Maar hoe verkrijg je nu inzicht in de status van het proces als deze over meerdere afdelingen of applicaties loopt? En hoe weet je op wie we zitten te wachten? Vaak moeten er dan vele telefoontjes gepleegd worden om dit te achterhalen. Procesintegratie is dan ook vooral gericht op het monitoren en optimaliseren van processen die over meerdere applicaties, afdelingen en/of organisaties heen lopen en waarbij ook rekening gehouden moet worden met Service level agreement (SLA) afspraken en eventuele overtredingen daarvan. Neptune biedt een Business Process Management (BPM) platform waarin processen gemodelleerd kunnen worden op basis van Business Process Model & Notation (BPMN), inclusief eventuele SLA afspraken en escalaties. BPMN is de facto standaard voor het modelleren van bedrijfsprocessen die 1:1 uitgevoerd kunnen worden door een BPM platform. Een be- 6 Axians - Tel:

7 NEPTUNE BROCHURE drijfsproces dat door middel van BPMN is gemodelleerd dus daadwerkelijk ook een onderdeel van IT implementatie en vormt dus de basis voor de documentatie en implementatie van het proces, waardoor deze ook niet meer van elkaar kunnen afwijken. De Neptune data integratie functionaliteit wordt gebruikt om de diverse applicaties te integreren die in het proces gebruikt moeten worden. Gebruikers krijgen automatisch taken toegewezen op basis van prioriteit in een takenlijst die ze dan vervolgens in de daarvoor toegewezen systemen kunnen afhandelen. De voortgang van deze taken wordt vervolgens automatisch bewaakt door het BPM platform waarbij er proactief signalen worden verstuurd naar bijvoorbeeld teamleiders als een SLA of KPI overschreden wordt of dreigt te worden. Netwerkintegratie Steeds meer staan de systemen die met elkaar geïntegreerd moeten worden in verschillende netwerkdomeinen, zeker als u ook gebruikt maakt van de mogelijkheden van cloud computing. Bij het integreren van verschillende netwerken speelt beveiliging een belangrijke rol. Neptune biedt niet alleen ondersteuning voor encryptie op transport niveau op basis van Secure Sockets Layer (SSL), maar ook op bericht niveau. Hierdoor kunnen berichten niet gelezen worden door derden en er ook vastgesteld kan worden of een bericht aangepast nadat deze is verzonden door de afzender. Daarnaast kunnen de verschillende koppelingen ook wel services genaamd die aangeboden worden via Neptune beveiligd worden door middel van Basic Authenticatie en Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) of Microsoft Active Directory (AD) authenticatie. Identiteit integratie Single Sign-On (SSO) vormt vaak ook een belangrijk aspect bij integratie. Gebruikers zitten er niet op te wachten om gebruikersnaam en wachtwoorden te moeten onthouden om toegang te krijgen tot bepaalde informatie en/of diensten. Neptune biedt ondersteuning voor SSO voor haar BPM en dashboard omgeving. Daarnaast biedt Neptune ook de mogelijkheid om authenticatie en autorisatie in te richten ten behoeve van klantgeoriënteerde portalen, waarbij deze klanten zelf accounts kunnen aanmaken en onderhouden (wachtwoorden aanpassen, opvragen etc.). Daarnaast biedt Neptune ook de mogelijkheid om gebruikers te authentiseren op basis van Google, Facebook of Twitter. Axians - Tel:

8 BROCHURE NEPTUNE Neptune Enterprise Service Bus (ESB) De basis van Neptune wordt gevormd door de Neptune Enterprise Service Bus (ESB). Deze ESB biedt naast de standaard mogelijkheden om data te kunnen transformeren, routeren en te queuen ook mogelijkheden voor protocol overbrugging van bijvoorbeeld FTP naar http. Daarnaast worden integraties die over de ESB verlopen automatisch gelogd en gemonitord. Met behulp van een dashboard kunnen applicatiebeheerders vervolgens kijken wat de status is van een bepaalde koppeling en hoe de ESB presteert. Alle berichten die als gevolg van een integratie met diverse systemen worden uitgewisseld worden automatisch aan elkaar gecorreleerd zodat men achteraf gemakkelijk in het dashboard kan zien welke applicaties er aangeroepen zijn als gevolg van welk initieel verzoek en welke responses er daarbij gegeven zijn. De applicatiebeheerder kan ook vrij zoeken naar berichten op basis van de inhoud van deze berichten, ongeacht in welk formaat deze zijn aangeboden. Bovenop de Neptune ESB zijn de Neptune BPM voor de procesintegratie en Neptune Master Data Management (MDM) voor de data synchronisatie geïmplementeerd. 8 Axians - Tel:

9 NEPTUNE BROCHURE In het onderstaand plaatje is conceptueel weergegeven uit welke componenten Neptune is opgebouwd. Standaard Adapters Een adapter zorgt voor de complete ontsluiting van een specifieke applicatie. Standaard kunnen (tegen een meerprijs) de onderstaande adapters meegeleverd worden met Neptune. - Axians Document Center - Microsoft SharePoint en andere CMIS compatibele content management systemen. - Microsoft CRM - Salesforce.com - Microsoft Dynamics AX Daarnaast beschikken we ook over branche specifieke adapters. Axians - Tel:

10 BROCHURE NEPTUNE Protocollen & Dataformaten Naast de adapters beschikt Neptune standaard over ondersteuning voor de volgende protocollen en dataformaten: - SOAP - REST - JMS - MSMQ - HL7 - AS2/EDIFACT - POP3 - SMTP - FTP(S) - HTTP(S) - Fileshares - XML - JSON - CSV - Fixed record length Waarom Neptune als integratie-platform? Er zijn verschillende integratie-oplossingen in de markt beschikbaar, waarom zou u voor Neptune kiezen? Neptune; - Is een compleet & modulair platform opgebouwd uit o.a. Neptune ESB, Neptune BPM & Neptune MDM - Heeft lage kosten als gevolg van inzet van opensource componenten - Geschikt als zowel on-premise als cloud oplossing - Is operating systeem onafhankelijk - Beschikt over groeiend aantal standaard en branche specifieke adapters 10 Axians - Tel:

11 NEPTUNE BROCHURE Axians - Tel:

12 OPTIMALISEREN VAN INFORMATIE EN PROCESSEN Rivium Boulevard LK Capelle aan den IJssel Tel:

Imtech Document Center. Imtech ICT. Van sales opportunity tot projectuitvoering

Imtech Document Center. Imtech ICT. Van sales opportunity tot projectuitvoering Imtech ICT Van sales opportunity tot projectuitvoering Imtech Document Center Imtech ICT Integrated Solutions Hogeweg 41 NL-5301 LJ Zaltbommel T +31 418 57 07 50, www.imtech.nl/is info.is@imtech.nl Inhoud

Nadere informatie

De generieke IT-referentiearchitectuur

De generieke IT-referentiearchitectuur De generieke IT-referentiearchitectuur verdiept Modellen van informatievoorziening en technologie Danny Greefhorst Het opstellen van architecturen kost vaak te veel tijd, waardoor projecten worden vertraagd

Nadere informatie

Ontwerpen van een Enterprise Service Bus

Ontwerpen van een Enterprise Service Bus Applicatie-ontwikkeling waarbij integratie met andere systemen niet van toepassing is komt zelden meer voor. Daarom komt steeds prominenter naar voren de vraag naar een Enterprise Service Bus (ESB). Maar

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

Privacy & security in de cloud een verkenning van tools en technieken

Privacy & security in de cloud een verkenning van tools en technieken Privacy & security in de cloud een verkenning van tools en technieken Project : SURFworks Projectjaar : 2012 Projectmanager : Jocelyn Manderveld Auteur(s) : Wouter Bokhove, Maarten Wegdam Reviewer(s) Opleverdatum

Nadere informatie

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra Slim Samenwerken aan ICT Cloud computing en shared service centra Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht van het Kwaliteitsinstituut

Nadere informatie

Visie op Klantcontacten, Zaken en Integraal Midoffice

Visie op Klantcontacten, Zaken en Integraal Midoffice Visie op Klantcontacten, Zaken en Integraal Midoffice Inhoudsopgave 1. INLEIDING 2 2. VISIE OP ANTWOORD EN DIENSTVERLENING 4 3. VISIE OP ZAAKGERICHT WERKEN 6 4. VISIE OP ORGANISATORISCHE ASPECTEN 8 5.

Nadere informatie

7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen

7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen 7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen Organisaties die zich op dit moment (opnieuw) in een CRM software selectie traject begeven, hebben een grote uitdaging. Daar waar vroeger

Nadere informatie

UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD BESCHIKBAAR OP

UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD BESCHIKBAAR OP UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD BESCHIKBAAR OP UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD 2 Utica de Cloud provider 3 Werkplek Online 5 Mail Online 6 Utica Workspace 365 7 VoIP Online 11 Server Online 12 Backup Online

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 2 Inleiding Lancom biedt haar klanten reeds sinds 2007 de mogelijkheid om te gaan werken van uit een Cloud model waarbij de servers in een datacenter van Lancom

Nadere informatie

Technische impact van hybride cloud computing op IAM

Technische impact van hybride cloud computing op IAM Naam: G. Kiewiet Studentnummer: 835761448 Datum: 13 december 2011 Technical impact of hybrid cloud computing on IAM Colofon Naam G. Kiewiet Studentnummer 835761448 Datum 13 december 2011 Opleiding Business

Nadere informatie

Eindverslag. Technische Universiteit Delft. TI3800 Bachelorproject. Mobiel Notificatie Systeem

Eindverslag. Technische Universiteit Delft. TI3800 Bachelorproject. Mobiel Notificatie Systeem Technische Universiteit Delft TI3800 Bachelorproject Mobiel Notificatie Systeem Eindverslag Auteurs: Edwin van den Houdt ManWai Shing Begeleiders: Cor-Paul Bezemer (TU Delft) Eugène Pattikawa (Exact) Peter

Nadere informatie

ProCall Enterprise. Effectief en optimaal communiceren en samenwerken Business-class Unified Communications software

ProCall Enterprise. Effectief en optimaal communiceren en samenwerken Business-class Unified Communications software Nu met mobility en collaboration functionaliteiten vernieuwd design Effectief en optimaal communiceren en samenwerken Business-class Unified Communications software // Unified Communications & classic

Nadere informatie

De mkb-accountant en Cloud Computing

De mkb-accountant en Cloud Computing De mkb-accountant en Cloud Computing November 2014 De tekst van deze brochure is tot stand gekomen met medewerking van NEMACC, het mkb kenniscentrum waarin NBA en de Erasmus Universiteit Rotterdam hun

Nadere informatie

Offerte aanvraag en Programma van Eisen. Gegevensmagazijn. Programma PDW. Gemeente Wijk bij Duurstede

Offerte aanvraag en Programma van Eisen. Gegevensmagazijn. Programma PDW. Gemeente Wijk bij Duurstede Offerte aanvraag en Programma van Eisen Gegevensmagazijn Programma PDW Gemeente Wijk bij Duurstede Versie 1.0 (Febuari 2009) Inhoud 1. Inleiding....3 2. Selectie leverancier...4 3. Uitgangspunten informatiearchitectuur...5

Nadere informatie

De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers?

De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers? De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers? Auteur: Reinout Dotinga Quality Assured Services B.V. Thorbeckestraat 53 2613 BV DELFT KvK 60679905 INHOUDSOPGAVE: 1. INLEIDING 3 2. VOOR

Nadere informatie

Architectuur. Enterprise Portal

Architectuur. Enterprise Portal Architectuur Enterprise Portal Auteur : Ivo Huurdeman Versie : 1.0 Status : Final Documentdatum : 11-02-14 Architectuur 2014 Pagina 1 van 20 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding... 3 1...Enterprise

Nadere informatie

BUSINESS LOGIC SharePoint en Sitecore: Het beste van twee werelden

BUSINESS LOGIC SharePoint en Sitecore: Het beste van twee werelden BUSINESS LOGIC SharePoint en Sitecore: Het beste van twee werelden Integratie van SharePoint met het Sitecore platform INHOUD Het beste van twee werelden 2 De wereld volgens SharePoint 2 De wereld volgens

Nadere informatie

Cross reference: NEN7510 en Identity & Access Management

Cross reference: NEN7510 en Identity & Access Management Cross reference: NEN7510 en Identity & Access Management Een overzicht van onderdelen uit de NEN 7510 norm voor informatiebeveiliging in de zorg die door een integrale identity en access management oplossing

Nadere informatie

Digikoppeling Architectuur

Digikoppeling Architectuur Digikoppeling Architectuur Versie 1.2 Datum 2 april 2010 Status Definitief Colofon Projectnaam Versienummer Organisatie Digikoppeling Definitief Servicecentrum Logius Postbus 96810 2509 JE Den Haag T 0900

Nadere informatie

Cloud Computing. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Cloud Computing. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Cloud Computing Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 13 Inhoud 1. Cloud Computing vandaag de dag.... 3 2. Cloud Computing en Services...

Nadere informatie

Identity management in kaart gebracht

Identity management in kaart gebracht topic identity management Van positionering naar conceptueel model en aandachtspunten ten aanzien van Identity management in kaart gebracht Steeds meer bedrijven verdiepen zich in identity management (IdM).

Nadere informatie

Een Introductie van Vendor Management Software voor ICT managers

Een Introductie van Vendor Management Software voor ICT managers www.asknetive.nl Een Introductie van Vendor Management Software voor ICT managers Over Nétive VMS BV Nétive VMS BV helpt bedrijven en organisaties in zakelijke dienstverlening en overheid om het gehele

Nadere informatie

Single sign on kan dé oplossing zijn

Single sign on kan dé oplossing zijn Whitepaper Single sign on kan dé oplossing zijn door Martijn Bellaard Martijn Bellaard is lead architect bij TriOpSys en expert op het gebied van security. De doorsnee ICT-omgeving is langzaam gegroeid

Nadere informatie

Smartsite ixperion en Microsoft Sharepoint 2010

Smartsite ixperion en Microsoft Sharepoint 2010 Seneca B.V. Elektronicaweg 31 2628 XG Delft Nederland T +31(0)15-251 37 00 F +31(0)15-251 37 01 E info@seneca.nl I www.seneca.nl Een Seneca Whitepaper Smartsite ixperion en Microsoft Sharepoint 2010 Nieuwe

Nadere informatie

VISIE. Oracle Gebruikersclub Holland. APEX helaas gratis. BPEL in een BPM-wereld. Verslag tweede OGh DBA-dag. Oracle en de cloud

VISIE. Oracle Gebruikersclub Holland. APEX helaas gratis. BPEL in een BPM-wereld. Verslag tweede OGh DBA-dag. Oracle en de cloud VISIE Oracle Gebruikersclub Holland * from a, b Najaar 2010 Jaargang 15 Nummer 2 h 7,50 a.c1 = b.c1 c1 = x APEX helaas gratis BPEL in een BPM-wereld Verslag tweede OGh DBA-dag Oracle en de cloud Programma

Nadere informatie

Handreiking - Regie op regie

Handreiking - Regie op regie Handreiking - Regie op regie Naar een veranderde dienst ICT als gevolg van de transitie naar de cloud [Geef tekst op] Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. WAT IS CLOUD?... 5 2.1. Cloud in het onderwijs... 5 3.

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006 Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration 3 april 2006 René Jorissen rjorissen@os3.nl Mark Meijerink mark@os3.nl 1 Samenvatting Samenvatting Om tijd en geld

Nadere informatie

Gemeentelijk informatieplan 2014

Gemeentelijk informatieplan 2014 Gemeentelijk informatieplan 2014 Versie 1.0 Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Context... 4 2.1 Wat kan... 4 2.2 Wat moet... 4 2.3 Wat willen we... 5 3. Missie en leidende principes... 6 3.1 Missie...

Nadere informatie