Creatief met Claim Check VNSG Tips & Tricks juni 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Creatief met Claim Check VNSG Tips & Tricks juni 2017"

Transcriptie

1 1 Creatief met Claim Check VNSG Tips & Tricks juni 2017 Auteur: Wouter Luijten Datum:

2 2 Inleiding Het Claim-Check pattern is een pattern dat geïmplementeerd kan worden in SAP Netweaver PO ten einde de payload te reduceren in de verschillende integratie scenario s. Buiten het verkleinen van de message footprint in het systeem is dit pattern ook te gebruiken in andere scenario s. In dit artikel illustreer ik een aantal voorbeelden van Claim-Check cases en geef voor één van deze voorbeelden weer hoe deze te implementeren. Requirements Het Claim-Check pattern is een integratie pattern dat beschikbaar is in SAP Netweaver PO EhP1 voor SAP Netweaver 7.3 SP5. Voorbeeld Cases Reductie message footprint Bij een vliegmaatschappij hebben ze een online boeking site. Bij het boeken ben je verplicht om een scan van je paspoort op te sturen. Aangezien de maatschappij duizenden orders per dag moet verwerken wilt u niet dat de binary data van het paspoort (wat vele MBs kan zijn) in alle flows meegenomen wordt. Periodiek versturen van geaggregeerde orders Dit is het voorbeeld van SAP waarin een bedrijf dagelijks orders vast legt in hun systeem en deze drie keer per week verstuurd naar de fabriek: Buffering van in- en uitgaand verkeer Bij een energieleverancier kan het zijn dat een klant opbelt met het bericht dat de meterstanden verkeerd zijn. Op de desbetreffende installatie (meterkast) dient een rectificatie uitgevoerd te worden. Alle in- en uitgaande berichten die betrekking hebben op die installatie moeten tijdelijk gebufferd worden tot de rectificatie volledig uitgevoerd is zodat er te allen tijde gewerkt wordt met correcte informatie. Zodra de rectificatie voltooid is mag de buffer weer worden vrijgegeven en worden alle berichten volgens de oorspronkelijke routering weer verstuurd. Claim-Check Pattern Het Claim-Check pattern bestaat over het algemeen uit de volgende stappen: Ontvangen van het bericht met payload Opstellen van een key (die later weer gebruikt wordt bij de claim check) Extract en persist (de key en de data van het ontvangen bericht worden gepersist)

3 3 Message reductie en taggen van de claim check Data retrieval (via de claim check) en verdere verwerking Uitwerking Buffering Als voorbeeld heb ik het derde scenario genomen: buffering van in- en uitgaand verkeer. De andere twee scenario s zijn eenvoudig te implementeren wanneer het derde scenario duidelijk is. Stap 1: Ontvangen van bericht Het Claim-Check pattern kan maar overweg met één bericht soort. Dat wil zeggen, om meerdere bericht soorten te ondersteunen zou je het volledige patroon moeten implementeren pér bericht soort. Aangezien dit niet wenselijk is bij buffering, is de eerste stap het transformeren van het specifieke bericht naar een generiek bericht: Na het ontvangen van het specifieke bericht (Message A) dient er gecontroleerd te worden of het bericht gebufferd moet worden of niet. Hiervoor hebben we een eenvoudige CAF tabel gemaakt die alle installatie IDs (headpoints) vasthoudt die in rectificatie staan. Het CAF framework genereert op basis van deze tabel een CRUD-service die we in een Extended Receiver Determination kunnen aanroepen om te bepalen of we linksaf of rechtsaf moeten. Indien we linksaf moeten (lees: oorspronkelijke ontvanger) volgen we gewoon de reguliere routering. Indien we rechtsaf moeten (lees: naar de buffer) dan mappen we het specifieke bericht via een XSLT mapping om naar een generiek bericht:

4 4 Dit generieke bericht bevat de unieke ID van de installatie (die we uit het oorspronkelijke bericht halen), de message ID van het bericht dat ge-persist gaat worden (op dit moment onbekend, dus 0) en de volledige payload van het specifieke bericht in een CDATA sectie. Voor ieder bericht soort wat we willen bufferen zullen we deze stap opnieuw moeten inrichten aangezien de XSLT mapping uniek is per bericht soort. Stap 2: Extract en persist In deze stap schrijven we het resultaat uit stap 1 weg naar een dedicated message store op PO. Vervolgens sturen we een gereduceerde variant van het bericht naar een collect proces op PO. Voor deze stap maken we gebruik van een adapter module die door SAP is uitgeleverd: SCPMappingBean. Uiteindelijk willen we dat het lean bericht dat we naar BPM sturen er als volgt uit ziet:

5 5 Om dit te bewerkstelligen moeten we de adapter module configureren in de receiver adapter: Hiervoor dienen drie parameters gevuld te worden: mappingid: Object ID van de operation mapping van Message Generic naar Message Generic (Lean) persistsuntil: Aantal dagen dat het bericht in de message store moet blijven staan. Let wel, ook als deze periode verstrijkt gebeurt er in feite niets behalve dat het bericht een vlaggetje krijgt in de store. Via een aparte custom delete job kunnen deze gevlagde berichten verwijderd worden. Reguliere archivering is niet van toepassing op de message store. xpath: Xpath expressie die aangeeft waar het message ID veld zich bevindt in de lean interface. Stap 3: Collect en retrieve Het lean bericht dat uit stap 2 volgt wordt opgevangen in een BPM proces. Dit proces ontvangt het bericht en gaat vervolgen via een intermediate event wachten op nieuwe berichten (die gecorreleerd kunnen worden aan deze instance) tot het een trigger van buitenaf krijgt om te stoppen:

6 6 Stap 3.1: Collect Via een intermediate event wordt gewacht op nieuwe berichten met hetzelfde headpoint. Iedere keer als er een bericht binnen komt wordt deze toegevoegd aan een lijst en wordt de intermediate opnieuw geïnstantieerd.

7 7 Dit blijft zich herhalen tot de kill switch van buitenaf getriggerd wordt. Zodra deze trigger heeft plaatsgevonden mappen we de lijst met ontvangen berichten om naar een lijst met messageids voor verdere verwerking: Stap 3.2: Retrieve Zodra de kill switch getriggerd wordt is de allereerste stap het ophalen van alle payloads voor de messageids die ontvangen zijn. Hiervoor kan gebruikt worden gemaakt van de OriginalMessageAccessor EJB (standaard uitgeleverd via de service registry). Deze service verwacht een lijst van messageids en een operation mapping:

8 8 De operation mapping is nodig om van N payloads in de message store, 1 aggregated message te maken. Een n:1 mapping dus: Kleine correctie: message ID is uiteraard niet 0 Het resultaat van de N:1 mapping komt in de output van de getmergedmessageusingmultimapping terecht en is eenvoudig te casten naar een data object van het correcte type: Stap 3.3: Update Zodra alle payloads opgehaald zijn dient de status van ieder bericht geüpdate te worden in de message store van R (Ready) naar P (Processed). Dit heeft als gevolgd dat de reguliere garbage collector van PO deze automatisch verwijdert. Hiervoor kunnen we ook een standaard EJB gebruiken, namelijk de MessageStatusUpdater bean welke simpelweg een lijst met message Ids verwacht:

9 9 Stap 3.4: Send Ieder bericht in de aggregated list dient vanuit het proces verstuurd te worden naar de Advanced Adapter Engine voor verdere verwerking. De verwerking in de AAE omvat het mappen van generieke bericht terug naar het specifieke bericht en routering naar de oorspronkelijke ontvanger. Het kan zijn dat er additionele stappen benodigd zijn om de ontvanger te bepalen. Een optie is bijvoorbeeld om het oorspronkelijke verzendende systeem in het generieke bericht op te slaan. Dit kan dan vervolgens weer gebruikt worden om te bepalen hoe de verdere routering dient plaats te vinden. Ten slotte leest de XSLT mapping de content uit het payload veld en zet dit om naar het specifieke bericht. Conclusie Resultaat van de voorgaande stappen is dat we een buffer scenario hebben dat per installatie geïnstantieerd kan worden. Je kan hier nog extra dingen aan toevoegen zoals een slimmere kill switch die de buffer stapsgewijs kan legen (berichten binnen een bepaald tijdinterval uitlezen en versturen). Voor het periodiek versturen van orders kun je hetzelfde principe hanteren maar is het niet nodig om eerst te mappen naar een generiek bericht. Voor simpelweg payload reductie geldt hetzelfde: ook hier zijn stap 1 en stap 3.4 niet nodig. Door deze stappen te volgen is hopelijk duidelijk geworden hoe het Claim Check principe te implementeren is binnen SAP PO en welke business requirements je hier mee zoal kan afdekken. Over de auteur Deze Tips & Tricks is u aangeleverd door Wouter Luijten, Senior Consultant bij Creetion.

Organiseer uw verschillende SOAP services in één scenario

Organiseer uw verschillende SOAP services in één scenario 1 Organiseer uw verschillende SOAP services in één scenario Wouter Luijten wouterluijten@creetion.com 2 Introductie Tijdens de implementatie van een proces heeft u vaak te maken met een veelvoud aan services.

Nadere informatie

MS-Office documenten integratie via SAP PI

MS-Office documenten integratie via SAP PI MS-Office documenten integratie via SAP PI Met behulp van het SAP Process Integration systeem (SAP PI) kun je op vele manieren je integratie regelen tussen je SAP systemen en/of andere systemen. Ook met

Nadere informatie

VOORKOM CONFIGURATIE CONFLICTEN EN ACTIVERINGSISSUES TUSSEN SAP PI KLASSIEKE EN JAVA-ONLY SCENARIO S

VOORKOM CONFIGURATIE CONFLICTEN EN ACTIVERINGSISSUES TUSSEN SAP PI KLASSIEKE EN JAVA-ONLY SCENARIO S VOORKOM CONFIGURATIE CONFLICTEN EN ACTIVERINGSISSUES TUSSEN SAP PI KLASSIEKE EN JAVA-ONLY SCENARIO S Door Roberto Viana-Blanco / Enterprise Integration Architect @Rojo Consultancy INTEGRATED CONFIGURATION

Nadere informatie

Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations. Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB

Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations. Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB Versie: v1.0 Datum: 17-3-2017 Inhoudsopgave 1. 2. 3. 4. Inleiding 3 Huidige

Nadere informatie

REST Adapter in SAP PI/PO voor REST-based Web Services

REST Adapter in SAP PI/PO voor REST-based Web Services REST Adapter in SAP PI/PO voor REST-based Web Services Inleiding Eindelijk! SAP heeft officieel de REST Adapter voor SAP PI/PO uitgebracht. Deze is beschikbaar vanaf SAP NetWeaver 7.3 EHP1 SP14 of SAP

Nadere informatie

VNSG Magazine September 2014

VNSG Magazine September 2014 VNSG Magazine September 2014 SAP backend processen ontsluiten naar Operation Process Intelligence Inleiding In de maart 2014 editie van Tips & Tricks heeft Creetion laten zien hoe end-2-end processen transparant

Nadere informatie

ZN - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2007

ZN - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2007 ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2007 Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2007 Status: Productie Versie: v03.00 Publicatie datum: 21-4-2017

Nadere informatie

Voorbeelden generieke inrichting Digikoppeling

Voorbeelden generieke inrichting Digikoppeling Voorbeelden generieke inrichting Versie 1.1 Datum 19/12/2014 Status Definitief Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555 4555 (10 ct p/m) e. servicecentrum@logius.nl Documentbeheer

Nadere informatie

:39 1/5 FlowSteps

:39 1/5 FlowSteps 2019-09-13 14:39 1/5 FlowSteps FlowSteps FlowSteps maken het mogelijk om bewerkingen uit te voeren op berichten voordat ze naar de ontvanger worden verzonden. Dit kunnen hele subtiele bewerkingen zijn,

Nadere informatie

Voor meer achtergrond over SAP Operational Process Intelligence, zie ook de februari 2014 editie van Tips & Tricks.

Voor meer achtergrond over SAP Operational Process Intelligence, zie ook de februari 2014 editie van Tips & Tricks. Titel Realtime proces monitoring met SAP HANA Operational Process Intelligence Introductie Meestal worden bij het realtime monitoren van processen en cases maatwerkschermen gebouwd. Dit omdat elke procestype

Nadere informatie

ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010

ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010 ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010 Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010 Status: Productie Versie: v02.00 Publicatie datum: 9-12-2015

Nadere informatie

Het gebruik van OSB ebms contracten in complexe infrastructuren

Het gebruik van OSB ebms contracten in complexe infrastructuren Inleiding Het gebruik van OSB ebms contracten in complexe infrastructuren Whitepaper Ernst Jan van Nigtevecht Maart 2009 Contracten die gepubliceerd worden voor een OSB ebms service hebben tot doel om

Nadere informatie

De Outlook en SharePoint integratie

De Outlook en SharePoint integratie Direct vanuit Outlook e-mailberichten en/of bijlagen opslaan in SharePoint ( drag and drop ). GeONE is uw partner voor SharePoint Informatie Management. Alle document management functionaliteiten beschikbaar

Nadere informatie

Eigen Widgets in CRM. Introductie. Limitering. Widgets beschikbaar stellen. Tips & Tricks Eigen Widgets in CRM

Eigen Widgets in CRM. Introductie. Limitering. Widgets beschikbaar stellen. Tips & Tricks Eigen Widgets in CRM Tips & Tricks Eigen Widgets in CRM Eigen Widgets in CRM Introductie De WebUI van CRM 7.0 maakt het mogelijk om je eigen widgets te maken en deze in je eigen view te gebruiken. Dat kan door gebruik te maken

Nadere informatie

ZN - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2007

ZN - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2007 ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2007 Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2007 Status: Productie Versie: v02.00 Publicatie datum: 14-8-2015

Nadere informatie

FileFrame Integratie emailcampagne management

FileFrame Integratie emailcampagne management FileFrame Integratie emailcampagne management 4orange, 2013 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl Fileframe integratie emailcampagne management Onderdeel van campagne management Inhoud

Nadere informatie

OCI koppeling webshop leveranciers

OCI koppeling webshop leveranciers OCI koppeling webshop leveranciers Laatste update: 14 juli 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Werking ProActive Inkoop 3 3. Opzet koppeling 5 3.1.Automatisch inloggen in de webshop...5 3.2.Terugkeren

Nadere informatie

Alerts Notificatie van belangrijke kengetallen die komen van een Fancom regelaar in de stal.

Alerts Notificatie van belangrijke kengetallen die komen van een Fancom regelaar in de stal. FarmManager - Email Vanaf release 11.6 heeft FarmManager de mogelijkheid om regelaar data en alarm meldingen te versturen via e-mail. De informatie kan niet alleen door de boer gebruikt worden, op elk

Nadere informatie

Welkom bij Digicel Online Top Up

Welkom bij Digicel Online Top Up 1 Welkom bij Digicel Online Top Up Welkom en bedankt voor het kiezen van Digicel Online Top Up, de snelste en gemakkelijkste manier om top up te versturen naar landen in de Caribische regio. Onze website

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) MS OFFICE OUTLOOK 2007 (WINDOWS) VERSIE 1.1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge

Nadere informatie

ZN - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010

ZN - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010 ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010 Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010 Status: Productie Versie: v03.00 Publicatie datum: 21-4-2017

Nadere informatie

SEOshop. Installatie- & gebruikershandleiding

SEOshop. Installatie- & gebruikershandleiding SEOshop Installatie- & gebruikershandleiding Inhoud Instructie SEOshop plug-in... 3 De configuratie... 3 Het wijzigen van de verzendmethode(n)... 5 Het aanmaken van de labels... 6 Track & Trace mail...

Nadere informatie

Om de gegevens aan te bieden aan de NBC benchmark heeft u de volgende gegevens nodig:

Om de gegevens aan te bieden aan de NBC benchmark heeft u de volgende gegevens nodig: NBC Benchmark Verkoop informatie naar NBC Benchmark Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 20 februari 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 29 juni 2012 Definitief Carol Esmeijer Taakplanner

Nadere informatie

User experience voor projecten

User experience voor projecten User experience voor projecten In de PS module zijn er een aantal nieuwe mogelijkheden beschikbaar voor het werken met projecten. Zo is in EhP 6 de Project Editor uitgebreid met de mogelijkheid om Gannt

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice ICT-diensten... 4 2.2

Nadere informatie

Handleiding WooCommerce - Twinfield

Handleiding WooCommerce - Twinfield Handleiding WooCommerce - Twinfield www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van WooCommerce naar Twinfield. Er bestaan twee verschillende koppelingen van WooCommerce

Nadere informatie

ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Windows Live Mail 2012

ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Windows Live Mail 2012 ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Windows Live Mail 2012 Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Windows Live Mail 2012 Status: Productie Versie: v02.00 Publicatie datum: 14-8-2015

Nadere informatie

xxter Mobotix T24 configuratie

xxter Mobotix T24 configuratie xxter Mobotix T24 configuratie Setup / instellingen voor VoIP De Mobotix T24 kan in samenwerking met xxter als video intercomsystem werken. De configuratie zoals beschreven in dit document is getest. Andere

Nadere informatie

Alvorens u EDI berichten van Transus kunt ontvangen dient u eerst een aantal voorbereidingen te treffen. Zo dient u eerst:

Alvorens u EDI berichten van Transus kunt ontvangen dient u eerst een aantal voorbereidingen te treffen. Zo dient u eerst: Compad Bakkerij EDI Transus koppeling Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 18 november 2016 Concept Carol Esmeijer 1.1 14 februari 2016 Concept Carol Esmeijer Jumbo informatie 1.2

Nadere informatie

ZN - Handleiding Instellen Windows Live Mail 2012

ZN - Handleiding Instellen Windows Live Mail 2012 ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Windows Live Mail 2012 Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Windows Live Mail 2012 Status: Productie Versie: v03.00 Publicatie datum: 21-4-2017

Nadere informatie

Handleiding Magento - Factuursturen

Handleiding Magento - Factuursturen Handleiding Magento - Factuursturen www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van Magento naar Factuursturen. De koppeling zorgt dat voor facturen in Magento automatisch

Nadere informatie

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 API API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 Identificatie Alle programma's communiceren met elkaar door gebruik te maken van JSON objecten. Het normale

Nadere informatie

Maximo Tips and Tricks

Maximo Tips and Tricks Maximo Tips and Tricks Agenda Tips & Tricks 1. Scherm lay-out on demand 2. Koppelen Excel en Maximo 3. Foto s toevoegen aan records 4. Type ahead functie 5. Scripting voor calculaties en validaties 6.

Nadere informatie

Release-informatie wederverkopers: TomTom WEBFLEET

Release-informatie wederverkopers: TomTom WEBFLEET Release-informatie wederverkopers: TomTom WEBFLEET 2.10.0 Status: beschikbaar TomTom WEBFLEET-release 2.9.0 bevat de volgende functies en verbeteringen: Contents Nieuwe tabblad order workflow in Wijzig

Nadere informatie

Technische beschrijving pseudonimisatie gegevensverzameling NIVEL Zorgregistraties eerste lijn

Technische beschrijving pseudonimisatie gegevensverzameling NIVEL Zorgregistraties eerste lijn Bijlage 2 bij Privacyreglement NIVEL Zorgregistraties eerste lijn Technische beschrijving pseudonimisatie gegevensverzameling NIVEL Zorgregistraties eerste lijn Pseudonimisatie Onder 'pseudonimisatie'

Nadere informatie

Gebruikersinstructie Spam- & Virusfilter QNS Quality Network Services

Gebruikersinstructie Spam- & Virusfilter QNS Quality Network Services Gebruikersinstructie Spam- & Virusfilter QNS Quality Network Services Door : QNS - Quality Network Services Datum: Donderdag 01 november 2018 Plaats: Breda Versie: 1.2 Inhoudsopgave Spamfilter Algemene

Nadere informatie

Handleiding Magento - Asperion

Handleiding Magento - Asperion Handleiding Magento - Asperion www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van Magento naar Asperion. De koppeling zorgt dat voor facturen in Magento automatisch een factuur

Nadere informatie

Altijd op de hoogte van belangrijke events met

Altijd op de hoogte van belangrijke events met Altijd op de hoogte van belangrijke events met alerts in SAP Business One Wilt u als manager op de hoogte worden gesteld als er wordt afgeweken van gestelde budgetten of minimale winstmarges? Bent u inkoper

Nadere informatie

Handleiding Magento - Reeleezee

Handleiding Magento - Reeleezee Handleiding Magento - Reeleezee www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van Magento naar Reeleezee. De koppeling zorgt dat voor facturen in Magento automatisch een

Nadere informatie

Handleiding Magento - Yuki

Handleiding Magento - Yuki Handleiding Magento - Yuki www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van Magento naar Yuki. De koppeling zorgt dat voor facturen in Magento automatisch een factuur of

Nadere informatie

Nieuwe grote release SAP Vendor Invoice Management

Nieuwe grote release SAP Vendor Invoice Management Nieuwe grote release SAP Vendor Invoice Management Inleiding Recent is een nieuwe grote release uitgebracht voor SAP Vendor Invoice Management. Deze VNSG tip beschrijft de belangrijkste toevoegingen en

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice

Nadere informatie

THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS

THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS 1. Keuze navigatietaal van de website 2. Aanloggen 3. Wachtwoord wijzigen 4. Wachtwoord vergeten 5. Een PPA uitnodiging sturen naar een kandidaat 6. Een PPA rapport creëren

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KNOOPPUNTDIENSTEN

GEBRUIKERSHANDLEIDING KNOOPPUNTDIENSTEN GEBRUIKERSHANDLEIDING KNOOPPUNTDIENSTEN AANVRAAG EN INSTALLATIE CPA Datum laatste wijziging 11 september 2018 Auteur Communicatie Inlichtingenbureau Inhoudsopgave 1. Wat is een CPA?... 3 2. Standaard CPA

Nadere informatie

Beschrijving pseudonimisatieplatform ZorgTTP

Beschrijving pseudonimisatieplatform ZorgTTP Beschrijving pseudonimisatieplatform ZorgTTP copyright ZorgTTP 2016 De rechten van intellectuele en industriële eigendom, waaronder het auteursrecht, op alle informatie in dit document berusten bij ZorgTTP

Nadere informatie

Installatie Handleiding. MyParcel plug-in

Installatie Handleiding. MyParcel plug-in Installatie Handleiding plug-in Inhoudsopgave Instructie POS Lightspeed plug-in... 3 De configuratie... 3 Het wijzigen van de verzendmethode(n)... 6 Het aanmaken van de labels... 7 Track & Trace mail...

Nadere informatie

Instructies interface KNLTB Versie 0.1

Instructies interface KNLTB Versie 0.1 Instructies interface KNLTB Versie 0.1 Handleiding voor de interface met de KNLTB Belangrijk: De eerste keer moet de interface met AllUnited uitgevoerd worden om te kijken of alle parameters goed staan.

Nadere informatie

Sparse columns in SQL server 2008

Sparse columns in SQL server 2008 Sparse columns in SQL server 2008 Object persistentie eenvoudig gemaakt Bert Dingemans, e-mail : info@dla-os.nl www : http:// 1 Content SPARSE COLUMNS IN SQL SERVER 2008... 1 OBJECT PERSISTENTIE EENVOUDIG

Nadere informatie

Handleiding Faxdiensten

Handleiding Faxdiensten Handleiding Faxdiensten Auteur: Marketing Datum: 01-10-2014 Versie: 2.0 Aantal bladen: 12 Nummer: 1018 2 P a g i n a Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Beheer E-Fax IN- en E-Fax OUT-diensten... 4 3. E-Fax-overzicht...

Nadere informatie

Koppeling Nmbrs Workbee Doc nr.: SD 034 Datum: Versie: 1.1

Koppeling Nmbrs Workbee Doc nr.: SD 034 Datum: Versie: 1.1 Inhoud van dit document Benodigde gegevens voor de koppeling... 2 Nmbrs - Workbee... 2 Workbee en de Nmbrs integratie... 3 Over Workbee... 3 Over de integratie met Nmbrs... 3 Opzetten integratie Nmbrs

Nadere informatie

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen Monitoring SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat 19 2741SV Waddinxveen 1 Inhoudsopgave Monitoring...3 Introductie...3 Netwerkcomponenten...4 Back-up...4 Discovery...4 Poller...5 SNMP-traps...5 Maintenance...5

Nadere informatie

Xelion ESPA koppeling Handleiding Beheer V1.6

Xelion ESPA koppeling Handleiding Beheer V1.6 Xelion ESPA koppeling Handleiding Beheer V1.6 van de Xelion ESPA koppeling. Dit document is bedoeld voor beheerders en operators Inhoud 1 Overzicht... 1 2... 2 2.1 Espa apparaat toevoegen... 4 2.1.1 ESPA

Nadere informatie

E-mail instellen in Outlook 2010

E-mail instellen in Outlook 2010 E-mail instellen in Outlook 2010 Benodigde gegevens Je kunt aan de slag met het instellen van je e-mailprogramma zodra je een e-mailadres hebt aangemaakt. Voor het instellen van je e-mailprogramma heb

Nadere informatie

ZN - Handleiding Instellen Mozilla Thunderbird

ZN - Handleiding Instellen Mozilla Thunderbird ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Mozilla Thunderbird Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Mozilla Thunderbird Status: Productie Versie: v03.00 Publicatie datum: 21-4-2017 Auteur:

Nadere informatie

iphone app - Roll Call

iphone app - Roll Call iphone app - Roll Call Roll Call - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger

Nadere informatie

Flexweb gastouderopvang

Flexweb gastouderopvang Flexweb gastouderopvang Handleiding voor gastouders document-versie 1.04 Volwassen software waar je geen kind aan hebt! Copyright Copyright 2010 Dicon Development Center BV. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Handleiding OpenCart - MoneyBird

Handleiding OpenCart - MoneyBird Handleiding OpenCart - MoneyBird www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van OpenCart naar MoneyBird. De koppeling zorgt dat voor bestellingen in OpenCart automatisch

Nadere informatie

BRP-BZM Use Case Realisations Guidelines

BRP-BZM Use Case Realisations Guidelines BRP-BZM Use Case Realisations Guidelines Versie 2.0 02-09-2011 Definitief Versiehistorie Datum Versie Auteur 23-12-2010 0.1 Eerste versie R.F. Schaaf 04-01-2011 1.0 Feedback verwerkt R. Schaaf en D. Geluk

Nadere informatie

HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6. HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6 STAP 3

HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6. HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6 STAP 3 Met behulp van deze handleiding kunt u Outlook Express configureren voor het ophalen van uw e-mail met behulp van POP en het verzenden via SMTP. STAP 3 STAP 1 Open het programma Outlook Express. Klik in

Nadere informatie

Handleiding App installatie en beheerportal

Handleiding App installatie en beheerportal Handleiding App installatie en beheerportal Inhoud 1. De App installeren en activeren via de SEOshop App store... 2 2. Testen of de koppeling correct is geconfigureerd... 5 3. Inloggen beheerportal...

Nadere informatie

GEEN ZIN IN OVERTYPEN?

GEEN ZIN IN OVERTYPEN? GEEN ZIN IN OVERTYPEN? VERSNEL UW BUSINESS DOOR: AUTOMATISCHE DATA INVOER W ORKFLOW VOOR GOEDKEURING TIJDENS HET INKOOPPROCES DIGITAAL DOCUMENT ARCHIEF DOCUMENT CAPTURE Document Capture voor Dynamics NAV

Nadere informatie

Reliable Messaging. Marc de Graauw

Reliable Messaging. Marc de Graauw Reliable Messaging Marc de Graauw Betrouwbaar transport Netwerk is niet betrouwbaar Het is niet te garanderen dat twee partijen beide 100% zeker weten dat communicatie geslaagd is Het is wel te garanderen

Nadere informatie

Succesvol project management in SAP Business One 9.2

Succesvol project management in SAP Business One 9.2 Succesvol project management in SAP Business One 9.2 Lang- of kortlopende projecten; een gestructureerde planning biedt houvast om gewenste resultaten te behalen en deze naderhand te analyseren. Heeft

Nadere informatie

Verwerken van binnenkomende bedrijfsdocumenten met OpenText Business Center

Verwerken van binnenkomende bedrijfsdocumenten met OpenText Business Center Verwerken van binnenkomende bedrijfsdocumenten met OpenText Business Center Inleiding Een belangrijk component van SAP Invoice Management (SIM) is de herkenning en extractie van relevante velden van een

Nadere informatie

Compad Store Automation

Compad Store Automation Compad Store Automation Elektronisch facturering Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 1 november 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 26 maart 2014 Definitief Carol Esmeijer Technische

Nadere informatie

Meetinstrumenten Inhoudsopgave:

Meetinstrumenten Inhoudsopgave: Meetinstrumenten Inhoudsopgave: Openen van de meetinstrumenten 2 Selecteren meetinstrumenten voor een patiënt /cliënt 4 Meetinstrument naar de patiënt / cliënt sturen 6 Inlezen meetresultaten 10 Bekijken

Nadere informatie

Hertriggeren alle moduleboekingen (en evenementen) van 1 vak (doorsturen van SAP-SLM naar gekoppelde systemen)

Hertriggeren alle moduleboekingen (en evenementen) van 1 vak (doorsturen van SAP-SLM naar gekoppelde systemen) Hertriggeren alle (doorsturen van SAP-SLM naar gekoppelde systemen) ZPIQBRFC Pagina 1 van 6 1. Inleiding en leeswijzer Dit document beschrijft hoe alle moduleboekingen (inclusief boekingen op events) voor

Nadere informatie

Overdaad schaadt Simple Screen Adaptation in SAP Business One

Overdaad schaadt Simple Screen Adaptation in SAP Business One Overdaad schaadt Simple Screen Adaptation in SAP Business One Vergroot gebruiksvriendelijkheid en productiviteit door een passende user interface per rol of functie Wat zijn uw ervaringen met SAP Business

Nadere informatie

Direct communiceren met collega s Nieuwe chatfunctie in SAP Business One 9.2

Direct communiceren met collega s Nieuwe chatfunctie in SAP Business One 9.2 Direct communiceren met collega s Nieuwe chatfunctie in SAP Business One 9.2 Soms heeft u direct een antwoord nodig van een collega, zodat u zo snel mogelijk verder kunt met werken. De telefoon wordt niet

Nadere informatie

Handleiding Standalone-installatie NIEUWE DIAS-VERSIES OP WINDOWS PC

Handleiding Standalone-installatie NIEUWE DIAS-VERSIES OP WINDOWS PC Handleiding Standalone-installatie NIEUWE DIAS-VERSIES OP WINDOWS PC Oktober 2015 Hoofdstuk 1, Standalone-installatie nieuwe Dias versie op Windows PC Inhoud 1 Standalone-installatie nieuwe Dias versie

Nadere informatie

Handleiding OpenCart - factuursturen.nl

Handleiding OpenCart - factuursturen.nl Handleiding OpenCart - factuursturen.nl www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van OpenCart naar Factuursturen.nl. De koppeling zorgt dat voor bestellingen in OpenCart

Nadere informatie

Additionele services aanbieden met Servicecontracten in SAP Business One

Additionele services aanbieden met Servicecontracten in SAP Business One Additionele services aanbieden met Servicecontracten in SAP Business One Verkoopt of levert u services naast uw regulieren producten én wilt u deze afspraken vastleggen in één document, zodat deze op elk

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Windows Mobile smartphones Mobiel IVP Windows Mobile Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 Inleiding... 3 1 Installatie...

Nadere informatie

HANDLEIDING TRACK & 1. Track & Trace e-mails bewerken 2. 1.1 Algemeen 3 1.2 E-mails 3 1.3 E-mails bewerken 4 1.4 Triggers 4 1.5 Beschikbare Tags 5

HANDLEIDING TRACK & 1. Track & Trace e-mails bewerken 2. 1.1 Algemeen 3 1.2 E-mails 3 1.3 E-mails bewerken 4 1.4 Triggers 4 1.5 Beschikbare Tags 5 HANDLEIDING TRACK & INHOUDSOPGAVE Trigger Based Track & Trace e-mails 1. Track & Trace e-mails bewerken 2 1.1 Algemeen 3 1.2 E-mails 3 1.3 E-mails bewerken 4 1.4 Triggers 4 1.5 Beschikbare Tags 5 2. Track

Nadere informatie

Temperatuur logger synchronisatie

Temperatuur logger synchronisatie Temperatuur logger synchronisatie Juni 10, 2010 1 / 7 Temperatuur logger synchronisatie Introductie Twee of meerdere ontvangers van het Multilogger systeem kunnen met de temperature logger synchronisatie

Nadere informatie

Aanvragen Kassa Compleet Hoe werkt het?

Aanvragen Kassa Compleet Hoe werkt het? Aanvragen Kassa Compleet Hoe werkt het? Deze handleiding is geldig vanaf augustus 2016. De informatie uit deze handleiding kan wijzigen. Ga voor actuele informatie naar ing.nl/kassacompleet of neem contact

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Omgevingsloket online. Koppeling met BAG

Functioneel ontwerp. Omgevingsloket online. Koppeling met BAG Functioneel ontwerp Omgevingsloket online Koppeling met BAG Juli 2014 Release 2.10 Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Identificatie 3 1.2 Doel van dit document 3 1.3 Randvoorwaarden, uitgangspunten

Nadere informatie

ZN - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2016

ZN - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2016 ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2016 Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2016 Status: Productie Versie: v01.00 Publicatie datum: 28-11-2017

Nadere informatie

Gebruikershandleiding UNIT4 DataCollector

Gebruikershandleiding UNIT4 DataCollector Gebruikershandleiding UNIT4 DataCollector 2.7.0.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding Unit4 DataCollector... 2 2 Systeemeisen... 3 3 Installatie DataCollector... 4 3.1 Downloaden DataCollector... 4 3.2 Uitpakken

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING TESTCASE GENERATOR

GEBRUIKERSHANDLEIDING TESTCASE GENERATOR GEBRUIKERSHANDLEIDING TESTCASE GENERATOR VERSIE 1.0.0 MEI 2017 HDN 2017 1. Inleiding Testcase Generator Binnen het HDN platform worden er op regelmatige basis maatschappij specifieke schema s geactiveerd.

Nadere informatie

Handleiding. Documentbeheer. PlanCare 2. elektronisch cliënten dossier. G2 Paramedici het EPD voor paramedici. Handleiding. Declareren. Versie 3.0.0.

Handleiding. Documentbeheer. PlanCare 2. elektronisch cliënten dossier. G2 Paramedici het EPD voor paramedici. Handleiding. Declareren. Versie 3.0.0. Handleiding Documentbeheer Handleiding Declareren Versie 3.0.0.3 PlanCare 2 elektronisch cliënten dossier G2 Paramedici het EPD voor paramedici INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 2 2 Gebruik van de module...

Nadere informatie

HANDLEIDING. Martijn Mengerink.

HANDLEIDING. Martijn Mengerink. HANDLEIDING Auteur: Website: E-mail : Martijn Mengerink www.biedmeer.nl support@biedmeer.nl Datum Versie Opmerking 15-05-2013 V1.0 Initiële opzet Pagina 2 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 4 INSTELLEN VAN DE KOPPELING

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

v.1.11 Verenigingenweb handleiding Genkgo koppeling: Exact Online

v.1.11 Verenigingenweb handleiding Genkgo koppeling: Exact Online v.1.11 Verenigingenweb handleiding Genkgo koppeling: Exact Online Inhoud Welke koppelingen zijn er?...3 Koppeling A ) Synchronisatie profielen (relaties)...3 Koppeling B ) Koppeling van debiteurenkaarten...3

Nadere informatie

ZN - Handleiding Instellen Mozilla Thunderbird

ZN - Handleiding Instellen Mozilla Thunderbird ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Mozilla Thunderbird Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Mozilla Thunderbird Status: Productie Versie: v02.00 Publicatie datum: 14-8-2015 Auteur:

Nadere informatie

Business Proces en Social Media

Business Proces en Social Media Business Proces en Social Media G L O M I D C O 1 1 1.1 Inleiding Social media zoals Facebook, LinkedIn en Twitter hebben een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Sterker nog, ze zijn niet meer weg te

Nadere informatie

Testen in de testomgeving Rabo OnlineKassa

Testen in de testomgeving Rabo OnlineKassa Testen in de testomgeving Rabo OnlineKassa Voordat u de Rabo OnlineKassa in gebruik neemt, adviseren wij u om de Rabo OnlineKassa eerst te integreren met de testomgeving van de Rabo OnlineKassa (sandbox

Nadere informatie

Simacan Connect verwerkt en harmoniseert verschillende databronnen, zodat deze te gebruiken zijn met eigen databronnen.

Simacan Connect verwerkt en harmoniseert verschillende databronnen, zodat deze te gebruiken zijn met eigen databronnen. Integratie van verkeersinformatie in logistieke processen Simacan, onderdeel van de OVSoftware Groep (www.ovsoftware.nl), richt zich op het verwerken, beschikbaar maken en inzichtelijk maken van grote

Nadere informatie

Releasebeschrijving e-former versie 7.0

Releasebeschrijving e-former versie 7.0 Releasebeschrijving e-former versie 7.0 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 Tussentijds opslaan... 3 Digitale handtekening... 4 Beveiliging... 6 Toegangscontrole bij lokaal gebruik... 6 Verwijderen uploads...

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

NHibernate als ORM oplossing

NHibernate als ORM oplossing NHibernate als ORM oplossing Weg met de SQL Queries Wat is ORM? ORM staat in dit geval voor Object Relational Mapping, niet te verwarren met Object Role Modeling. ORM vertaalt een objectmodel naar een

Nadere informatie

XML Datafeeds. Volledig geautomatiseerd advertenties plaatsen V 2.3 1-5-2014

XML Datafeeds. Volledig geautomatiseerd advertenties plaatsen V 2.3 1-5-2014 XML Datafeeds Volledig geautomatiseerd advertenties plaatsen V 2.3 1-5-2014 Dit document beschrijft de XML datafeed specificatie voor Pro Accounts van AdvertentiePlanet. 1 AdvertentiePlanet is een onderdeel

Nadere informatie

PhPlist Gebruikers Handleiding

PhPlist Gebruikers Handleiding PhPlist Gebruikers Handleiding Auteur: Sander Duivenvoorden Bedrijf: Buildnet webservices E-mail: support@buildnet.nl Datum: 23-09-2008 Laatste wijziging: 17-10-2008 Versie: 1.1 1 Inleiding Het verzenden

Nadere informatie

Digikoppeling adapter

Digikoppeling adapter Digikoppeling adapter Versie 1.0 Datum 02/06/2014 Status Definitief Van toepassing op Digikoppeling versies: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.0

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.0 Gebruikershandleiding StUF Testplatform Versie 1.3.0 Documentversie: 0.7 Datum 25 november 2014 Status In gebruik Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 2 GEBRUIK MAKEN VAN HET STUF TESTPLATFORM...4 2.1 INLOGGEN

Nadere informatie

XML Datafeeds. Volledig geautomatiseerd advertenties plaatsen V 2.2 5-4-2013

XML Datafeeds. Volledig geautomatiseerd advertenties plaatsen V 2.2 5-4-2013 XML Datafeeds Volledig geautomatiseerd advertenties plaatsen V 2.2 5-4-2013 Dit document beschrijft de XML datafeed specificatie voor Pro Accounts van AdvertentiePlanet. AdvertentiePlanet is een onderdeel

Nadere informatie