Woorden wekken. Die. Wie leest het allermooiste voor? Wie stottert of slist Of brombeert of sist De zoetste sprookjes in jouw oor?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woorden wekken. Die. Wie leest het allermooiste voor? Wie stottert of slist Of brombeert of sist De zoetste sprookjes in jouw oor?"

Transcriptie

1 Die Wie leest het allermiste vr? Wie stttert f slist Of brmbeert f sist De zetste sprkjes in juw r? Dat is beslist Dat weet ik zeker, kind, Iemand die jij de liefste vindt Die is t. Sjerd Kuyper Wrden wekken Lann/Biblin, 2005

2

3 VOORSTELLING BOEKBABY S PROJECT Wat is Bekbaby's? Bekbaby's wil jnge uders samen met hun kleine kinderen laten genieten van beken. Ouders van jnge kinderen krijgen p verschillende mmenten tijdens de vrschlse leeftijd een pakket cadeau met beken en infrmatie ver vrlezen en de biblitheek. Z medigt Bekbaby's uders aan m z vreg mgelijk samen met hun kinderen beken te ntdekken en de biblitheek te bezeken. Waarm Bekbaby's? Kinderen die al vreg kennismaken met beken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen bvendien graag en ze zijn vaker lid van de biblitheek. Samen in een bekje kijken, plaatjes aanwijzen en benemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren: het zrgt vr een gede band tussen uders en kinderen. Het is 'quality time', ged vr een levenslange herinnering aan warme mmenten en gebrgenheid. Wie rganiseert Bekbaby s? Bekbaby s is een prject van Stichting Lezen en de Openbare biblitheken. Bekbaby s wil alle kinderen maximale kansen geven. De cnsultatiebureaus van Kind & Gezin, beheerd dr de verschillende Organiserende Besturen, bereiken bijna alle baby s en hun uders p verschillende mmenten. Zij vrmen daarm de eerste en belangrijkste partner in dit prject. Een prject als Bekbaby s heeft een psitieve invled p de taalntwikkeling van baby s en peuters en p de relatie tussen uder en kind. Zwel Stichting Lezen, de biblitheken als Kind & Gezin willen gezinnen hierbij ndersteunen. He het begn Bekbaby's startte in 2005 als een piltprject in een aantal Vlaamse steden en gemeenten. De deelnemende gezinnen kregen via de plaatselijke penbare biblitheek verschillende bekenpakketten. De Universiteit van Gent vlgde hen p. De resultaten van het nderzek waren erg bemedigend. Dr het prject brachten uders hun kinderen veel vreger dan aanvankelijk gedacht in aanraking met beken. En ze ndervnden dat ze samen met hun kinderen al snel plezier kunnen beleven aan beken. Vanaf september 2008 startte de samenwerking met Kind & Gezin. Het prject lpt dan in 20 Vlaamse gemeenten. Vanaf dat mment zijn het de vrijwilligers in de plaatselijke cnsultatiebureaus van Kind & Gezin die de babypakketten uitdelen aan uders met een baby van 6 maanden ud en daarbij een wrdje uitleg geven. Wanneer diezelfde kinderen de leeftijd van 15 maanden bereikt hebben, verwijzen de vrijwilligers de uders dr naar de plaatselijke penbare biblitheek vr een vervlgpakket.

4 Een nieuwe uitbreiding Vanaf 1 januari 2011 breidde Bekbaby s in verschillende fases uit van 20 naar 79 gemeenten. In het najaar van 2014 krijgen jaarlijks kinderen de cadeaupakketten. Dit verlp brengt Stichting Lezen en haar partners weer een stap dichter bij de drm m alle kinderen in Vlaanderen met beken in aanraking te brengen. Tt slt wrden in alle verige cnsultatiebureaus van Kind & Gezin in Vlaanderen flders ver het prject verspreid aan jnge uders. Meer lezen?

5 TAAK VAN DE VRIJWILLIGERS Ella heeft veel beken. Ze kan ng niet lezen. Maar ze weet wat erin staat. Want de beken zijn vrgelezen. Wel tien keer. Dr mama en dr papa. Dr ma en dr pa. Dr de buurmeisjes. Ella kijkt naar de plaatjes. En ze zegt wat ernaast staat. Dan lijkt het net f ze kan lezen. Imme Drs en Harrie Geelen Het miste bek van de wereld. Querid, 2003

6 TAAK VAN DE VRIJWILLIGERS Eerste uitdeelmment (p 6 maanden) Ieder kind dat p de leeftijd van 6 maanden het cnsultatiebureau bezekt, krijgt een Bekbaby s-pakket. De vrijwilligers mgen dat pakket uitdelen. Als er uders het cnsult p 6 maanden niet hebben bijgewnd, mag je het pakket meegeven p het cnsult van 9 maanden. De manier waarp jullie het pakket vrstellen aan de uders is heel belangrijk. Jullie enthusiasme zrgt er vr dat de uders de Bekbaby s-bdschap begrijpen en dat ze bereid zijn m thuis samen met hun baby in beken te kijken. Z wrdt het pakket het begin van een leven lang huden van verhalen, beken, liedjes en versjes. 1. Bekijk het pakket samen met de uders: - de linnen tas - een knisperbekje - een kartnnen bekje f een liedjesbek met CD - de brchure Baby s huden van beken. Een gids vr grte mensen met infrmatie ver vrlezen aan baby s en peuters en met bekentips 2. Ondertussen kan je krt wat uitleg geven: - Dit knisperbekje kan juw baby nu al zelf vasthuden. Hij/zij geniet van de felle kleuren en van het geluid als hij het bekje vastpakt. Vr hem/haar is dit bekje speelged. Hij/zij zal er p sabbelen, ermee gien en zwaaien en het pen en dicht prberen den. Maar het liefst van al kijkt hij/zij samen met ju in het bek. Elke dag, een paar minuten. Hij/zij geniet het meest als je geluiden maakt (kwaken bij de afbeelding van de kikker), een liedje zingt f kiekebe speelt met het bekje. - Dit kartnnen bek leg je best ng even weg tt juw baby 1 jaar is. Hij/zij geniet dan ng altijd van de felle kleuren. Hij/zij wil het bek zelf vasthuden, zelf de bladzijden mslaan en velen aan de verschillende elementjes. Wijs dingen aan en praat ver wat je ziet. Ok al zegt juw zn/dchter ng niets, hij herkent en verstaat al veel. Zet de televisie af en kijk samen elke dag een paar minuten in een bek. Het is gezellig en het is heel ged vr de taalntwikkeling! Bekbaby s den het later beter p schl. - In de flder vind je ng meer uitleg ver beken en kleine kinderen. En er staan k bekentips in. Al die beken kan je gratis lenen in de biblitheek. Als je baby twee jaar is, kan je k samen in de brchure kijken, want er is heel veel in te zien.

7 3. Administratie: - Duid p de bezekerslijst aan wie een pakket ntvangen heeft. - Kleef ter cntrle een Bekbaby s-stickertje in het Gezndheidsbekje Tweede uitdeelmment (p 15 maanden) Wanneer de kinderen die al een eerste pakketje hebben gekregen, de leeftijd van 15 maanden bereikt hebben, verwijzen de vrijwilligers de uders dr naar de plaatselijke penbare biblitheek vr een vervlgpakket. Ok nu weer zal het enthusiasme van de vrijwilliger de drslag geven. 1. Geef aan de uder(s) de uitndiging m in de biblitheek een tweede Bekbaby s-pakket af te halen: - Verwijs naar het eerste pakket en vertel dat er een tweede pakket klaar ligt in de biblitheek. - Tn het vrbeeldpakket dat jullie in het CB hebben aan de mensen. 2. Geef in een krt gesprek 2 belangrijke bdschappen mee: - De biblitheek is er vr iedereen en een baby f peuter kan gratis lid wrden en gratis beken ntlenen. - De biblitheek is geen stille plek, maar een plaats waar uders en hun kleine kinderen welkm zijn. 3. Administratie: - Duid p de bezekerslijst aan wie een uitndiging kreeg vr het afhalen van een tweede pakket. - Kleef ter cntrle een tweede Bekbaby s-stickertje in het Gezndheidsbekje.

8 Beken in het cnsultatiebureau (vr alle kinderen) We vragen de biblitheek m een wisselcllectie te bezrgen aan uw cnsultatiebureau vr kinderen van 0-3 jaar. De beken kunnen een gede aanleiding zijn m met uders ver beken te beginnen praten. Ouders kunnen meteen zien he hun baby f peuter p de beken reageert. 1. Leg een bekje naast de weegschaal en naast de verzrgingskussens: kinderen vinden het prettig als ze een bek mgen vasthuden. 2. Medig udere kinderen aan m een bek uit te kiezen. Het wachten duurt minder lang en de cnsultaties verlpen rustiger. 3. Speel in p wat je ziet: baby s bijten p bekjes, gien het na een paar secnden weg, zitten niet mi stil, enz. Dat is allemaal heel gewn. Elk kind ntdekt beken p zijn eigen manier en in zijn eigen temp. Stel uders gerust.

9 BOEKEN VOOR BABY S, PEUTERS EN KLEUTERS Inleiding Kinderen kan je al heel vreg vertruwd maken met beken. Van in de wieg kan je hen zin den krijgen in beken, in wrden, in verhalen en in taal. He de je dat, wanneer en met welke beken? Preven van taal: spelen met wrden, klanken, rijm en ritme Het eerste cntact dat kinderen hebben met beken en met mie taal zijn de slaap- en wiegeliedjes die je zingt m baby s te sussen en te trsten. Denk maar aan Slaap, kindje, slaap. Baby s genieten van de klank van je stem, van de meldie, van het ritme, het rijm en de herhaling. Vr wie? Van bij de gebrte Wat? Wiegeliedjes Bakerrijmpjes Versjes Scht- en kriebelspelletjes Wanneer? Op elk mment van de dag, een paar minuten Als vast terugkerend ritueel (bij het naar bed brengen, tijdens het verschnen, ) Om te sussen en te trsten He? Zingen Opzeggen Met gebaren en bewegingen (bv. wiegen) Aanraders Daar buiten lpt een schaap. Liedjes vr de allerkleinsten. Mies van Hut, Lemniscaat, 2010 Het liedjesbek van kleine Len. Linne Bie, Clavis, 2004 Ik zie je wel, ik hr je wel. Miep Diekmann en Thé Tjng-Khing, Querid, 2008

10 Slaap nu, Ninette: slaapliedjes van bij ns. Bas Bgaerts, Eva Schampaert en Julie Tavernier, Lann, 2011 Zie de maan schijnt dr de bmen. Mies Van Hut, Lemniscaat, 2011 Ozewiezewze: het ABC van kinderliedjes. Jan Van Cillie en Klaas Verplancke, De Eenhrn, 2003 Wie knipt de tenen van de reus? Jan Smeekens, Ingrid Gdn, Kristien Aertssen en Sylvia Weve, Davidsfnds/Infdk, 2008 Een schaap met witte vetjes. An Debaene, Davidsfnds/Infdk, 2013 Jepie jepie. Marijke Ten Cate, Lemniscaat, 2013 Alles in de wind. Mies Van Hut, Lemniscaat, 2013 Het liedjesbek van mevruw de pes. Wink Seresia, Kapitein Winki, 2014 De wereld in mijn handen. Kristien Dieltiens, De Eenhrn, 2013 Ozewieze watte: bekende kinderliedjes. Maartje Van der Laak, Lann, 2011 Kekebakkevlaaien. Emilie Vercruysse en Wink Seresia, Kapitein Winki, 2011 Handjes draaien, Wink Seresia, Kapitein Winki, 2012 Tarari tararera Emanuela Busslati, Tutti, 2011 Knuffelwrdjes & zenzinnen. Siska Geminne, De Ennhrn, Speel- en knuffelbekjes: kennismaken met beken Deze bekjes leg je gewn in de wieg f in bed, in de bx, p het verzrgingskussen, in de wandelwagen f in bad. Baby s krijgen p die manier de kans m beken te leren kennen. Vr wie? Vr baby s van 4 maand en uder Wat? Stffen bekjes Plastic bekjes Knisperbekjes Wanneer? Heel de dag dr, p elk mment zijn deze bekjes binnen handbereik van de kinderen In de wieg, bad, bx, naast het verzrgingskussen, in de wandelwagen He? Kinderen ntdekken zelf wat ze allemaal kunnen den met de bekjes: sabbelen, gien, ritselen, grijpen, pen- en dichtden en kijken. De vrlezer speelt in p hun gedrag Aandacht vestigen p het bekje en p een bepaalde afbeelding Geluiden maken bij afbeeldingen (bv. miauwen bij prent van een pes)

11 Liedjes en versjes die bij het bekje passen Kiekebespelletjes (met het bek en met de prenten in het bek) Aanraders Dieren. Stella Bagtt, Usbrne, 2013 Kraken met kikker en zijn vriendjes. Max Velthuijs, Lepld, 2007 Muziek met Kikker en zijn vriendjes. Max Velthuijs, Lepld, 2008 Slaap lekker, Kikker. Max Velthuijs, Lepld, 2013 Hap! Kikker. Max Velthuijs, Lepld, 2013 Nijntje welterusten. Dick Bruna, Mercis, 2012 Spet, spat, Muis. Lucy Cusins, Lepld, 2008 In bad met Nijntje. Dick Bruna, Mercis, 2014 Rupsje nitgeneg Knisperrammelaar en buggybekje. Eric Carle, Gttmer 2012 Rupsje nitgeneg velbek. Eric Carle, Gttmer 2013 Lekker pakken. Guid van Genechten, Clavis, 2010 Bengelbekje Dikkie Dik. Jet Beke, Gttmer, 2014 Dikkie Dik gaat in bad. Jet Beke, Gttmer, 2011 Dikkie Dik knisperbekje. Jet Beke, Gttmer, 2008 Baby s eerste speel-en velbek Dieren. Stella Baggt, Usbrne Publishing, 2013 Aadje Piraatje met in bad. Marjet Huiberts, 2014 Knuffelen met Pim en Pm. Mies Buhuys, Querid, 2014 Badderen met Pim en Pm. Mies Buhuys, Querid, 2014 Gnnie gaat varen, Olivier Dunrea, Gttmer, 2014 Spetter mee met dribbel. Eric Hill, Van Hlkema & Warendrf, 2013 Pluk! Annie M.G. Schmidt, Querid, 2011 Natte dingen. Matthijs Immink, Gttmer, 2013 Dag dieren. Dick Bruna, Marcis, 2007 Flddertje in bad. Annie M.G. Schmidt, Querid, 2010 Kleine ezel waterpret! Rindert krmhut, Lepld, Aanwijsbeken: ntdekken dat alles een naam heeft In deze beken ga je samen kijken, aanwijzen, benemen en sms verzin je er een klein verhaal bij (bv. bij beken die eerst een vrwerp tnen en daarna tnen wat het kind ermee det). Vr wie? Vr kinderen vanaf 1 jaar Wat? Dikke kartnnen bekjes met afgernde heken, per bladzijde één duidelijke afbeelding van herkenbare vrwerpen, persnen f handelingen Ftbeken

12 Znder verhaal, meestal wel ver een bepaald thema Sms met flapjes, velelementen, glitters Kijkbeken met veel details (vr udere kinderen) Wanneer? Meerdere keren per dag, een krt mment Om vrwerpen, handelingen (bv. kruipen), persnen en gevelens (bv. wenen) te leren benemen He? Samen kijken, aanwijzen en benemen Altijd interactief: vrlezer stelt vragen en wacht p antwrd, wisselwerking Steeds verband leggen met de realiteit, met hun eigen wereld Altijd in hele zinnen praten, geen babytaal Liedjes, versjes, bewegingen en kiekebespelletjes blijven aangewezen m de aandacht te trekken en vast te huden Aanraders De dieren p de berderij. Françis Delebeque, Gttmer, 2009 De vrlijke vier seizenen. Rtraut Susanne Berner, Lann, 2010 Het kleine museum. Alain le Saux en Grégire Sltareff, Querid, 2004 Het plaatjesbek. Dick Bruna, Mercis, 2011 Jip en Janneke. Dieren. Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendrp, Querid, 2010 Ik zie ik zie Marianne Dubuc en Jacques Dhmen, Querid, 2010 Verversdingen. Matthijs Immink en Nathalie Faber, Gttmer, 2010 Het grte dierenbek van Kaatje. Liesbet Slegers, Clavis, 2013 Wie? Guid Van Genechten, Clavis, 2009 Buitenbeentjes dik en dun. Guid Van Genechten, Clavis, 2013 Dikkie dik p de berderij. Jet Beke, Gttmer, 2011 Die is klein. Mirte Stut, Gttmer, 2014 Van cirkel en vierkant. Xavier Deneux, Clavis, 2013 Baby s kijkbek. Xavier Deneux, Ogappel, 2013 Met Nijntje naar de dierentuin. Dick Bruna, Mercis Publishing, 2014 Nijntjes eerste wrdenbek: Engels-Nederlands. Dick Bruna, Mercis Publishing, 2013 Nijntje en de wilde dieren. Dick Bruna, Mercis Publishing, 2010 Onderweg met Nijntje. Dick bruna, Mercis, 2012 Baby ziet (met spiegeltje). Chez Pitchall, Ogappel, 2014 Baby ziet (knisperbekje). Chez Pitchall, Ogappel, 2014 Wij huden van knuffelen. Yusuke Ynezu, De Vier Windstreken, 2013 Mijn eerste 100 dieren. Rger Priddy, Van Gr, 2013 Mijn eerste flapjesbek 100 wrden. Rger Priddy, Van Gr, 2014 Die daar. Mirte Stut, Gttmer, 2013

13 Dieren tngenbek. Matthew Van Fleet, Veltman, 2013 Buitendingen. Nathalie Faber, Gttmer, 2008 Dikkie Dik in de tuin. Jet Beke, Gttmer, 2011 Mijn allermiste speelgedwrdenbek. Pieter Gaudesabs, Lann, 2012 Kleuren. Orla Kiely, Gttmer, 2012 Het grte bek van wrden en plaatjes. Ole Könnecke, Gttmer, 2011 Mijn drmen. Xavier Deneux, SU Kids & Digits, 2012 Het jaar van Kikker. Max Velthuijs, Lepld, 2011 Piep! Allemaal dieren. Fleur van de Weel, Querid, 2011 Mijn kijkbek. Xavier Deneux, Ogappel, 2013 Gekke ren. Liesbet Slegers, Clavis, 2010 Spelen. Liesbet Slegers, Clavis, 2010 Jngens/meisjesdingen. Matthijs Immink, Gttmer, 2009 Kleertjes aan. Amélie Graux, Gttmer, 2013 Een dag met Pieter Knijn, Beatrix Ptter, Plegsma, 2013 Het babybek van alle dingen. Janet Ahlberg, Lann, 2012 Waar is mijn sk? Marijke ten Cate, Lemniscaat, Beken met een piepklein verhaal: er bestaat een verband tussen de prenten, er is een begin en een einde Na het aanwijzen en het benemen kmt er een fase waarin peuters verbanden leren leggen: Eerst det Nina dat, en dan dat en ten sltte dat. Ze zijn te aan rechtlijnige verhalen, met een begin en een einde, waarin vaak een aanwijselement zit. Ok nu ga je ng altijd samen kijken, aanwijzen en vertellen. Wat is dit?, Wat det hij nu?, Zie je de krkdil?. Vr wie? Vr kinderen vanaf 18 maanden Wat? Eenvudige verhalen ver herkenbare gebeurtenissen en gevelens: aankleden, pruimen, niet willen delen Duidelijke, rechtlijnige verhaallijn Gede aflp Wanneer? Verschillende keren per dag, enkele minuten Om te genieten, m iets te leren, m ver iets te praten Als afsluiter He? Knus en gezellig bij elkaar Vrlezer vertelt zijn eigen verhaal bij de prenten

14 Kinderen willen kijken, luisteren, aanwijzen en meeden Maak dingen cncreet: snuffelen, kriebelen, lachen Herhaal, herhaal, herhaal Aanraders De pan. Jan Ormerd, C. De Vries-Bruwers, 2008 Kleine Ezel kan al tellen. Rindert Krmhut, Lepld, 2012 Kleine Len is blt. Linne Bie, Clavis, 2004 Klein wit visje. Guid Van Genechten, Clavis, 2013 Muis zekt haar Panda. Lucy Cusins, Lepld, 2009 Gnnie. Olivier Dunrea. Gttmer, 2005 Gnnie zekt Gijsje. Olivier Dunrea, Gttmer, 2013 Eddie, Oliver Dunrea, Gttmer, 2007 Wassen. Liesbet Slegers, Clavis, 2010 Muis zekt naar Panda. Lucy Cusins, Lepld, 1999 Veel plezier met Muis! Lucy Cusins, Lepld, 2011 Pip en Psy en de lievelingsknuffel. Nsy Crw, Gttmer, 2013 Jasper en Jip. Olivier Dunrea, Gttmer, 2013 Snel naar huis, kleine muis. Britta Teckentrup, Gttmer, 2013 Ptje! Myl Freeman, Gttmer, 2011 Dierenmanieren. Julia Dnaldsn, Lemniscaat, 2012 Samen met Sam naar bed, Nick Butterwrth, De Eenhrn, 2012 Dag bek, dag zn, dag kek. Ingrid Gdn, Lann, 2012 Zaza maakt vriendjes. Myl Freeman, Clavis, 2012 Zie je wat ik de? Elly van der Linden, Clavis, 2012 De kar van de kning. Le Timmers, Querid, 2012 Bibi is dl p beken. Anna McQuinn, Luister, 2009 Waar is mijn ptje? Tny Rss, Memphis, 2012 Pip en Psy en het kleine plasje. Nsy Crw, Gttmer, 2011 Bezig beertje gaat p reis. Nsy Crw, Gttmer, 2012 Waarm lig jij in mijn bedje? Jke Van Leeuwen, Querid, 2011 Heb jij misschien mijn kat gezien? Eric Carle, Gttmer, 2011 Km bij mij. Nakawaki Hatsue, De Eenhrn, Prentenbeken: huis-, tuin- en keukenverhalen Peuters willen in beken meemaken wat ze in hun dagelijks leven k ervaren. Bang zijn, gaan zwemmen, bs zijn Herhaling in het verhaal en in de tekst spreekt peuters heel erg aan. Na een tijdje zeggen ze smmige zinnen mee f vertellen ze zelf wat er gaat gebeuren. Vr wie? Vr peuters vanaf 2 jaar Wat?

15 Krte verhalen ver herkenbare gebeurtenissen en gevelens uit een peuterleven Met iets nieuws f uitdagends Humr Beetje ndeugend f stut Gede aflp Wanneer? Op vaste mmenten Een vast vrleesritueel biedt huvast Overdag een meilijker bek, s avnds een warm en veilig bek He? Verwachtingen prepen, nieuwsgierig maken, samen kijken naar de kaft Een knuffel laten meelezen Vertellen in je eigen wrden en sms stukjes tekst letterlijk vrlezen Open vragen: Wat gaat er nu gebeuren? Wat zu jij den? Ingaan p pmerkingen, maar telkens terugkeren naar het verhaal Iets geks zeggen (als kinderen het verhaal kennen, zullen ze je verbeteren), verbaasd reageren, samen details in de illustraties ntdekken en aanwijzen Kinderen laten meeden en meezeggen Verhaal naspelen en navertellen Herhaling Veel variatie aanbieden (smaakntwikkeling) Aanraders De paraplu. Ingrid en Dieter Schubert, Lemniscaat, 2010 De wiebelbillenbgie. Guid van Genechten, Clavis, 2008 Een grte Ezel. Rindert Krmhut en Annemarie van Haeringen. Lepld, 2010 Gekke Geppie Gans. Petr Hracek, Lemniscaat, 2006 Kleertjes uit, pyamaatjes aan. Imme Drs, Max Velthuijs en andere, Plegsma, 2009 Later als ik grt ben. Bravi Sledad. Gttmer, 2009 Picknick met taart. Thé Tjng Khing, Lann, 2005 Rupsje Nitgeneg. Eric Carle, Gttmer, 2009 (kartnversie) Wat meten we den met de Be-he baby? Cressida Cwell en Ingrid Gdn, Lepld, 2007 Wij gaan p berenjacht. Michael Rsen en Helen Oxenbury. Gttmer, 2014 Eentje meer. Hergane Yvnne, Gttmer, 2014 Rsalie verkleedt zich. Brigitte Minne, De Eenhrn, 2014 Aan het werk! Dr Göbel, Plegsma, 2013 Dierentegenstellingen Pp-upbek. Petr Hrácek, De Vier Windstreken, 2013 Welterusten Kareltje; Gedemrgen Kareltje. Susanne Berner Rtraut, Querid, 2013

16 Dit is Lila. Imme Drs, Querid, 2012 Daar heb je Antn. Ole Könnecke, Gttmer Aan het werk. Dr Göbel, Plegsma, 2013 Vliegensvlugge vlieg. Michael Rsen, Lemniscaat, 2010 Slaap schildpad slaap. Maranke Rinck, Lemniscaat, 2011 En? Kitty Crwther, De Eenhrn, 2010 Deur dicht! Michel van Zeveren, Lemniscaat, 2008 (Deze indeling is gebaseerd p Vrlezen? Vanzelfsprekend. Margriet Chrus, Nijgh Versluys, 2002)

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voor ouders Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Baby s vinden voorlezen heel plezierig. Het betekent aandacht en contact. Het is fijn

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het voorlezen dat je jezelf kunt

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? BoekStart www.boekstart.nl Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? BABY S VAN 2 TOT 3 MAANDEN: KNUS EN GEZELLIG Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het

Nadere informatie

Zwart-wit boekjes... 2. Buggyboekjes... 3. Knisperboekjes... 4. Stoffen boekjes... 5. Plastic boekjes... 6. Kartonboekjes... 7

Zwart-wit boekjes... 2. Buggyboekjes... 3. Knisperboekjes... 4. Stoffen boekjes... 5. Plastic boekjes... 6. Kartonboekjes... 7 Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr. www.ellyvanderlinden.nl 22 januari 2014 Inhoud Zwart-wit boekjes...

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het voorlezen dat je jezelf kunt

Nadere informatie

Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr.

Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr. Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr. www.ellyvanderlinden.nl april 2014 Inhoud Zwart-wit boekjes... 2

Nadere informatie

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voor ouders Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Baby s vinden voorlezen heel plezierig. Het betekent aandacht en contact. Het is fijn

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Werkboek cursisten Alfabetisering. de voorleesvogel. Pagina 1 van 50

Werkboek cursisten Alfabetisering. de voorleesvogel. Pagina 1 van 50 Werkbek cursisten Alfabetisering de vrleesvgel Pagina 1 van 50 Auteurs Maya Blm ROC Zadkine Judith Pietersma Biblitheek Rtterdam Team Educatie Versie Juli 2006 Werkbek cursisten Alfa Pagina 2 van 50 De

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes.

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes. Werkblad met instructies vr het vrleesmaatje bij Eiki en Oeki hebben natte ptjes Instructies: Jij gaat een leerling uit grep.. (grep 1 tt en met 4) vrlezen. Bereid het verhaal ged vr. Zrg dat je het sepel

Nadere informatie

20 jaar kinderrechten!

20 jaar kinderrechten! Er is er een jarig, hera hera! Rechten? Plichten? Wensen? Ken je iemand die jarig is? Je buurjngen f je beste vriend? Jarig zijn is leuk. Vr de jarige zelf, maar k vr de anderen. Er is een feestje. We

Nadere informatie

Daar zijn echte vrienden voor!

Daar zijn echte vrienden voor! Daar zijn echte vrienden vr! Julia Behme Stefanie Dahle ISBN 978 90 5924 432 0 NUR 273 D/2015/6186/35 Suggesties: Emy Geyskens Daar zijn echte vrienden vr! Krte inhud 1 Op een mie lentemrgen wrdt Wardje

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 05-02-2017 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2015.08.4939 Arrhenius, Ingela P. Kijk Beer! AB 11,21 2016.43.1048

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik 1 Praktisch: Leeftijdsgrep: 1ste graad Grepsgrtte: klasgrep Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: Pwerpint met ft s van Clémence uit Dgb Smartbrd f beamer m de ft s te prjecteren Verhaal van Clémence

Nadere informatie

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken Stap 7. Deel 2. 7.2 Elkaar psitief blijven versterken In het tweede deel ga jij je aandacht bewust richten p he je elkaar kunt versterken in het blijven den wat werkt. Dat ga je den dr p te schrijven wat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Stadsbibliotheek Tienen

Stadsbibliotheek Tienen Boeken om met je baby/peuter van te smullen vind je ook in de bib! Stadsbibliotheek Tienen Baby's en boeken? Natuurlijk! Kinderen die van bij de geboorte verwend worden met boeken, liedjes, versjes en

Nadere informatie

Mama Lief. Elen Lescoat en Orianne Lallemand ISBN 978 90 5924 444 3. Vanaf 3 jaar NUR 273. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens

Mama Lief. Elen Lescoat en Orianne Lallemand ISBN 978 90 5924 444 3. Vanaf 3 jaar NUR 273. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens Elen Lescat en Orianne Lallemand ISBN 978 90 5924 444 3 Vanaf 3 jaar NUR 273 Suggesties: Emy Geyskens Krte inhud 1 Mijn mama is een fee. Haar jurk is een blesem, haar juwelen de zn en zij de miste. Mama

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Kleertjes uit, pyjamaatjes aan

Kleertjes uit, pyjamaatjes aan Het boordevolle boek voor baby s en peuters Kleertjes uit, pyjamaatjes aan Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 7 Inhoud 24 Naar de kinderboerderij Carry Slee met tekeningen van Dagmar Stam 13 Kleertjes uit,

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Sinterklaas www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 8 Charlotte Dematons Sinterklaas Lemniscaat (2007) isbn 9789056379858 Prachtig en beroemd

Nadere informatie

Kinderen uit de lagere school opvangen na een overlijden

Kinderen uit de lagere school opvangen na een overlijden VCLB Leuven Centrum vr Leerlingenbegeleiding vr Vrij en Gemeentelijk Onderwijs vzw Karel Van Ltharingenstraat 5 3000 Leuven Tel. 016 28 24 00 Fax 016 28 24 99 inf@vclbleuven.be www.vclbleuven.be Kinderen

Nadere informatie

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :.

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :. Dit aanmeldfrmulier is pgesteld ten beheve van een zrgvuldige aanmelding van leerlingen. Aanmeldfrmulier vr basisschl ndergetekenden melden hun kind aan bij RKBS Panta Rhei te Cevrden (naam/plaats schl)

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Kerst www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 7 Kathleen Amant Anna en de kerstboom Clavis (2010) isbn 97890448131 Het is bijna Kerstmis. Samen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Inhud Schlftgraaf Graag uw hulp bij schlactiviteiten Burendag Infrmatieavnd Film Agenda Open mnumentendag Vacature: vrijwilliger in de schlbiblitheek Znneblemwedstrijd Tuinuders

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

ISBN 978 90 78688 01 3 Eerste druk, vierde oplage

ISBN 978 90 78688 01 3 Eerste druk, vierde oplage 2008 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Congo 50 jaar! Congo? Wild en ongerept! Auteur: Jeroen Defauw. Congo is een land in Afrika. Ons. land (België) is nauw verbonden

Congo 50 jaar! Congo? Wild en ongerept! Auteur: Jeroen Defauw. Congo is een land in Afrika. Ons. land (België) is nauw verbonden Cng 50 jaar! Auteur: Jeren Defauw Wild en ngerept! Ken je het trpisch regenwud? Het is er eeuwig warm en nat. Er leven ntelbare planten en dieren. Een regenwud is heel ud! Cng? Cng is een land in Afrika.

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WALLABY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

MIJN KIND GAAT NAAR DE KLEUTERKLAS

MIJN KIND GAAT NAAR DE KLEUTERKLAS MIJN KIND GAAT NAAR DE KLEUTERKLAS 1. Is mijn kind klaar vr de kleuterschl? Handige tips m bij te huden Alle kinderen tussen 2,5 en 3 jaar mgen starten in de kleuterklas. Je twijfelt f je kind daar klaar

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen Stap 5 Deel 2 Je met niet alles gelven wat je denkt Lesje 5.2.1 Jezelf lsmaken uit vertuigingen Je hebt eerder al pgeschreven welke gedachtes zijn uitgegreid tt vertuigingen: de beelden ver jezelf en anderen

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Samen praten

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Samen praten Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda Samen praten Dit is een folder ter bevordering van de spraak- en taalontwikkeling bij kinderen. Niet bij alle kinderen komt het praten even makkelijk en vlug op gang.

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

De zuivel terug in Heeg?

De zuivel terug in Heeg? De zuivel terug in Heeg? RAPPORTAGE Piltprject binnen Prject Drpslandbuw Zuidwest Friesland Drine van den Beukel, Lucie Gelderblm, Freya Zandstra MAART 2015 PRINTVERSIE Van deze rapprtage bestaan twee

Nadere informatie

Als praten niet vanzelf gaat

Als praten niet vanzelf gaat Libra R&A locatie AC Eindhoven Als praten niet vanzelf gaat Niet alle kinderen leren vanzelf goed praten. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. In deze folder leest u waar u op moet letten en wat

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-19-8 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-19-8 Eerste druk, eerste oplage 2009 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Wat kan je lezen in deze brochure? Inleiding. Deel 1. Dyslexie. Deel 2. Ik. Deel 3. Ik heb dyslexie. Quiz en stellingen. Nog meer weten?

Wat kan je lezen in deze brochure? Inleiding. Deel 1. Dyslexie. Deel 2. Ik. Deel 3. Ik heb dyslexie. Quiz en stellingen. Nog meer weten? Vademecum CLB vr basisschlen 17/11/2010 Wat kan je lezen in deze brchure? Inleiding Deel 1. Dyslexie WAT IS DYSLEXIE? WAT IS DE OORZAAK VAN DYSLEXIE? WAAR JE LAST VAN KAN HEBBEN? WAT KAN JE ERAAN DOEN?

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 03-07-2016 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2014.45.1216 Arrhenius, Ingela P. Kijk Beer! AB 10,15 2014.45.1217

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Hier wonen wij! Bijlagen activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie José Hillen en Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Peuterboeken (2-4 jaar)

Peuterboeken (2-4 jaar) Peuterboeken (2-4 jaar) Samengesteld door Elly van der Linden, Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0-7 jaar www.ellyvanderlinden.nl Inhoud Boeken met rijmpjes, versjes en liedjes... 2 Woordenschatboeken...

Nadere informatie

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON SPREEKBEURT TIJGERPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE TIJGERPYTHON

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

Metacognitieve Therapie

Metacognitieve Therapie Metacgnitieve Therapie MODULE 10: TERUGVALPREVENTIE 10.1 terugvalpreventie 10.2 Psychse/schizfrenie: diagnse f stigma? Het begrip psychse, respectievelijk schizfrenie, wekt bij veel mensen een verkeerde

Nadere informatie

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Delstellingen Diepgaand inzicht krijgen in infrmatiebehefte m.b.t. WOII persnlijke betekenis WOII ntstaan interesse in WOII beiende/interessante thema s gebruik en

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Oef, wat is het warm!

Oef, wat is het warm! Oef, wat is het warm! In het thema Oef, wat warm! staat warm weer en het verschil tussen warm en koud centraal. Oef, wat warm! vindt bij uitstek plaats tijdens een warm voorjaar of een warme zomer. Het

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids Themabrief Wij gaan voorlezen Maart en april 2014 Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350 violierkids@komkids Wat willen wij? In het begin van de zomer gaan wij in de peuterspeelzaal

Nadere informatie

In dit workshopboekje lees je over allerlei leuke workshops waar je aan mee kunt doen op de bso.

In dit workshopboekje lees je over allerlei leuke workshops waar je aan mee kunt doen op de bso. In dit wrkshpbekje lees je ver allerlei leuke wrkshps waar je aan mee kunt den p de bs. Ok vind je hierin een kalender en een inschrijffrmulier. Kijk ged in de kalender wat er wanneer te den is en vul

Nadere informatie

Helpt u dit schooljaar ook mee?

Helpt u dit schooljaar ook mee? Helpt u dit schljaar k mee? OUDERHULPBOEKJE 2015-2016 Jenaplanschl t Schrijverke Helpt u k mee? Elk schljaar zijn veel uders actief bij de vrbereiding van Sint en Kerst, bij sprt- en spelactiviteiten,

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 12-12-2018 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2014.45.1217 Arrhenius, Ingela P. Kijk bus! AB 8,85 2015.08.4939

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Thema Verkeer mei 2016

Thema Verkeer mei 2016 NIEUWSBRIEF Kinderdagverblijf Tierelantijn Thema Verkeer mei 2016 Het nieuwe thema is.. Verkeer Liedje thema Verkeer: tinkel pinkel, belgerinkel Hr je niets? Mijn nieuwe fiets! Tinkel pinkel, belgerinkel

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Bestellijst Boekstart Babyboekje van het jaar

Bestellijst Boekstart Babyboekje van het jaar Bestellijst Boekstart Babyboekje van het jaar BESTELLIJST 2013-12 Uiterste besteldatum 1 januari 2014 Aantal Bestelnummer Auteur Titel Uitvoering NBD Biblion prijs 2013232944 Baby's eerste woordenboek

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling Ruwprtcl Widdnckschl Weert Ruwprtcl Widdnckschl Weert verlijden van een leerling In dit prtcl wrdt beschreven he Widdnckschl Weert kan handelen bij het verlijden van een leerling(en) van nze schl. Dit

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik. Werkvorm: groepswerk

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik. Werkvorm: groepswerk 1 Praktisch: Leeftijdsgrep: 3 de graad Grepsgrtte: klasgrep, pdelen in grepjes van 4 persnen Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: Pwerpints met ft s van Ghislain en Clémence uit Dgb Verhaal van

Nadere informatie

Speel- & Leerbrief november 2014 1

Speel- & Leerbrief november 2014 1 Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief nland jsjes in alle kleuren t regent er zuurtjes! 0 1 1 1 4 Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv, 1953-2014 dag nijntje, tot de volgende keer!

Nadere informatie

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager!

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager! Dear Student Je weet nu p welke level je gaat lezen. Dit is wat je te den staat: Kies een PENGUIN READER uit p juw level, NIET lager! Lees het bek Vul de Reading Recrd in. Als je de Reading Recrd naar

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 10 oktober 2016

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 10 oktober 2016 Nieuwsbrief 1 / 2 10 ktber 2016 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letterfeest Kinderbekenweek Dierendag Oudermrgens Muziekles Bijlage: grepjes van 4 maken Bijlage: kleurplaat Bijlage: zekplaatje

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Beweeg je mee? Activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld van een informatiebrief

Nadere informatie

Zorgen voor de aarde met Gloob & Teo

Zorgen voor de aarde met Gloob & Teo Zrgen vr de aarde met Glb & Te Dag van de Aarde udste kleuters Delstellingen De kinderen ntdekken dat ze infrmatie kunnen bekmen dankzij verschillende zintuigen. De kinderen bedenken ideeën m afval te

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Handleiding docenten Alfa. de voorleesvogel. Pagina 1 van 56

Handleiding docenten Alfa. de voorleesvogel. Pagina 1 van 56 Handleiding dcenten Alfa de vrleesvgel Pagina 1 van 56 Auteurs Maya Blm ROC Zadkine Judith Pietersma Biblitheek Rtterdam Team Educatie Versie Juli 2006 Handleiding Dcenten Alfa Pagina 2 van 56 d e v r

Nadere informatie

De wedstrijd Rookvrije Klassen

De wedstrijd Rookvrije Klassen De wedstrijd Rkvrije Klassen He werkt het? Deelname aan de Wedstrijd Rkvrije Klassen is een engagement dat de leerlingen vrijwillig en in klasverband aangaan, waarbij de klas ernaar streeft m na zes maanden

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Mediteren voor Musici

Mediteren voor Musici Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Mediteren vr Musici Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek Cntact: 06 155 77 510 infrmatie@hetsandelhut.nl

Nadere informatie

Onze eigen boontjes doppen in Kenia

Onze eigen boontjes doppen in Kenia Hnger graad 2 Lesvrbereiding Onze eigen bntjes dppen in Kenia Bij lesmateriaal, bij deze les p de site, vind je het ndige lesmateriaal vr deze les Print het werkblad 'Zek de 5 verschillen' vr elke leerling

Nadere informatie

KENNISBANK - PROJECTPLANNEN

KENNISBANK - PROJECTPLANNEN KENNISBANK - PROJECTPLANNEN BIJEENKOMST OPEN CLUB STICHTING MEER DAN VOETBAL Samenvatting De afgelpen jaren rganiseerde Meer dan Vetbal samen met een BVO en de KNVB diverse Open Club-bijeenkmsten. Del

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 20-01-2019 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2017.04.2732 Arrhenius, Ingela P. Leeuw, waar ben je? AB 10,89

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

Hartelijk dank, de werkgroep Verteltas

Hartelijk dank, de werkgroep Verteltas Beste ouder, Dit is een verteltas, een tas vol materialen om samen met uw kind te lezen, te spelen, te leren en plezier te maken. Kinderen vinden het heerlijk om samen een boek te bekijken en erover te

Nadere informatie

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. Schaapje Schaap en de Wolkjes Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. Kom, zegt Nina, we gaan slapen, ik ben moe. Maar

Nadere informatie

De griezels van Roald Dahl

De griezels van Roald Dahl De griezels van Rald Dahl Vaardigheden Begrijpend lezen, humr leren herkennen, je ideëen leren uiten, relevante infrmatie kiezen, een eigen verhaal plannen en uitveren. Kennis Kennis vergrten van het genre

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

Juni de maand van veiligheid

Juni de maand van veiligheid Juni de maand van veiligheid Veiligheid is het huidige thema van deze maand. Veiligheid, zie ik je denken? Ja! Veiligheid in en m het huis, veiligheid in relaties, veiligheid p straat e.d. Hiernder een

Nadere informatie