Werkinstructie opzetten NKL-project

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkinstructie opzetten NKL-project"

Transcriptie

1 Werkinstructie opzetten NKL-project Versie 26 september 2017 auteur Paul Roncken

2 Inhoudsopgave 1 INLEIDING UITWERKING NKL-PROJECT ALGEMEEN AANPASSING BINNEN SAP... 4 Standaard projectstructuur binnen SAP... 4 Aanpassen projectstructuur binnen SAP t.b.v. NKL... 4 Structuur WBS-elementen binnen SAP AANPASSING BINNEN CIVIEL Calculatiesjabloon t.b.v. de NKL Netwerkbouwer t.b.v. de NKL AANMAKEN PROJECT IN SAP PROJECT BUILDER PROJECTDEFINITIE Projectnummer verkrijgen Projectdetails aanvullen Basisgegevens project aanvullen WBS-STRUCTUUR AANLEGGEN Lettercode aanpassen WBS-elementen selecteren Klantuitbreiding vullen Aannemer toevoegen aan project ACTIVITEITEN OP VRIJ ZETTEN PROJECTSTRUCTUUR EXTRA ACTIVITEITENCODES TOEVOEGEN EXTRA ACTIVITEITENCODES TOEVOEGEN TRACÉ-CODES AAN DE ACTIVITEITEN TOEVOEGEN WBS-ELEMENT AAN PROJECT Algemeen Toevoegen extra WBS-element in SAP Stappenplan toevoegen WBS-element AANMAKEN CALCULATIE IN CIVIEL SJABLOON KIEZEN UIT CIVIEL SELECTEER WBS-ELEMENTEN WBS-ELEMENTEN ONDERBOUWEN MET TARIEVEN KOSTENOVERZICHT UURTARIEVEN AANPASSEN CONFORM NKL-TARIEF OMZETTEN CALCULATIE NAAR EXCEL SLOTWOORD... 48

3 1 Inleiding Hierbij de werkinstructie voor het aanmaken van een NKL-project in SAP en Civiel. Om Enexis-breed tot een uniforme werkwijze te komen richting opdrachtgevers zoals RWS, Provincie, Prorail, Waterschappen e.d. is deze werkinstructie opgezet. Deze instructie biedt ondersteuning voor het opzetten van een NKL-project voor (medewerker)engineers. Voor het oppakken van een NKL-project is naast kennis van de Nadeelcompensatieregeling verleggen kabels en leidingen in en buiten rijkswaterstaatswerken en spoorwegwerken 1999 (NKL 1999) een gedegen kennis van SAP en Civiel een vereiste. 2 Uitwerking NKL-project 2.1 Algemeen Binnen projecten waar de NKL van toepassing is, dient de calculatie opgesplitst te worden in de volgende kostencomponenten: Materiaalkosten. Kosten uit en in bedrijf stellen. Kosten ontwerp en begeleiding. Uitvoeringskosten. Om een goede en duidelijke calculatie te maken binnen SAP en Civiel kunnen we standaard per WBS-element 4 activiteitencodes toepassen, onderverdeeld naar de kostencomponenten Materiaal, Uit en in bedrijf stellen, Ontwerp en begeleiding en Uitvoeringskosten. Binnen deze werkwijze wordt gebruik gemaakt van één netwerk onder het SAP-projectnummer, waarbij het onderscheid tussen de verschillende kostencomponenten zichtbaar is gemaakt in meerdere activiteiten per WBS-element. Deze activiteiten kunnen uitgebreid worden en zijn gekoppeld aan een object- of tracécode. De objectcode geeft men aan wanneer men elke kabel en/of leiding een separate code wilt geven en een tracécode is een verzameling kabels of leidingen welke men clustert binnen een gelijk vergoedingsregime. Dit kan eventueel afgesproken worden met de opdrachtgever. Men heeft binnen Civiel één calculatie en in het kostenoverzicht zijn de 4 kostencomponenten overzichtelijk weergegeven met de specificaties van de bijbehorende WBS-elementen, incl. de object- of tracécodes. Bespreek na ontvangst van de VTA (Verzoek Tot Aanpassing) met de opdrachtgever of de opsplitsing van de calculatie t.b.v. de projectovereenstemming (POS) op basis van object- of tracécodes geschiedt. De voorkeur is om te werken met tracécodes, daar men met objectcodes meer activiteiten nodig heeft (per kabel en/of leiding één code) en de calculatie complexer wordt (bijv. het opsplitsen van het grondwerk per kabel). Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 3 (48)

4 2.2 Aanpassing binnen SAP Standaard projectstructuur binnen SAP In de standaard situatie is in de Project Builder het WBS-element opgebouwd uit 2 activiteiten, nl. één voor het materiaal en één voor de diensten. Bij de WBS-elementen waarbij kabel of buis geleverd kan worden, bestaan deze uit 3 activiteiten. 3 cijfers WBS-element Netwerkactiviteiten Figuur 1: indeling Project Builder. Budgetpositie bepaald uitnutting De activiteitencode voor materiaal is het WBS-elementnummer met een 0 er achter. T.b.v. de levering van materiaal op een andere afleverlocatie is de activiteitencode het WBS-elementnummer met een 1 er achter. De activiteitencode voor diensten is het WBS-elementnummer met een 5 er achter. In figuur 1 is voor laagspanning net het WBS-element 006 en de bijbehorende activiteit voor het materiaal T.b.v. de levering van materiaal op een andere afleverlocatie is de activiteiten-code 0061 en voor de diensten Aanpassen projectstructuur binnen SAP t.b.v. NKL Voor NKL-projecten zijn binnen SAP standaardnetwerken Reconstructie *NKL* aangemaakt: Vestiging Projectdefinitie Omschrijving Standaard netwerk 1010 S GD: Reconstructies *NKL* S OL: Reconstructies *NKL* S OB: Reconstructies *NKL* S BZO: Reconstructies *NKL* S WB: Reconstructies *NKL* S LB: Reconstructies *NKL* Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 4 (48)

5 De opbouw voor het standaard project is onderstaand weergegeven: Figuur 2: standaard project t.b.v. NKL-project. Voor NKL-projecten gaan we uit van 2 standaard object- of tracé-codes (code 1 en code 2), elk bestaande uit 4 activiteiten, uitgesplitst naar Materiaalkosten (2x), Kosten ontwerp en begeleiding en Uitvoeringskosten. De Kosten uit- en in bedrijf stellen worden niet gebruikt in de activiteiten, daar dit door eigen personeel geschiedt en niet door de aannemer. Deze uren worden dus niet op de activiteiten voor de WBS-elementen geboekt. We gebruiken als range 8 activiteiten, ---0 en ---1 als activiteit voor het materiaal (interne dienst), ---2 en ---3 als activiteit voor het voor het leveren van materiaal op een andere afleverlocatie (interne dienst) en de activiteiten ---5, ---6, ---8 en ---9 als externe dienst (voor de aannemershandelingen). De omschrijvingen van de activiteiten onder een WBS-element worden aangepast aan de omschrijvingen conform de NKL i.v.m. herkenbaarheid. Als voorbeeld nemen we het WBS-element 006, zijnde R LS-N laagspanning net. De activiteiten worden gewijzigd in: Interne activiteiten bij : 0060 R LS-N Net mat.code R LS-N Net mat.code R LS-N Net mat.code 1(afl.loc) 0063 R LS-N Net mat.code 2(afl.loc) Externe activiteiten bij : 0065 R D LS-N Net ontw.code R D LS-N Net uitv.code R D LS-N Net ontw.code R D LS-N Net uitv.code 2 Per WBS-element hebben we dan 2 object- of tracé-codes in het standaard netwerk met de bijbehorende netwerkactiviteiten: Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 5 (48)

6 Object- of tracé-code 1: 0060, 0062, 0065 en Object- of tracé-code 2: 0061, 0063, 0068 en De omschrijving is ingekort vanwege het beperkt aantal posities binnen SAP. De object- of tracécode kan dan hierachter vermeld worden om een onderverdeling te creëren. Deze staan standaard op code 1 en code 2, maar worden vervangen met de werkelijke codes, zoals deze vermeld staan op de bijbehorende plantekeningen van Enexis. In onderstaand standaardnetwerk zijn de interne activiteiten onder het tabblad Eigen productie weergegeven. Voor WBS-element 006 (laagspanning net) zijn de bijbehorende activiteiten gemarkeerd weergegeven: Figuur 3: standaardnetwerk tabblad Eigen productie t.b.v. NKL-project. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 6 (48)

7 De externe activiteiten staan weergegeven onder tabblad Uitbesteding : Figuur 4: standaardnetwerk tabblad Uitbesteding t.b.v. NKL-project. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 7 (48)

8 In onderstaand voorbeeld zijn in de Project Builder bij WBS-element 006 de omschrijvingen en activiteitencodes toegepast zoals deze in het standaardnetwerk vermeld staan. Het WBS-element is onderverdeeld naar de 4 kostencomponenten voor een tweetal object- of tracécodes: 3 cijfers WBS-element Interne activiteiten Externe activiteiten Omschrijving aangepast aan de kostencomponenten Figuur 5: onderverdeling activiteiten onder een WBS-element. Op deze wijze kunnen we de kosten splitsen voor de opdrachtgever i.v.m. het vergoedings-regime. Deze splitsing is eveneens noodzakelijk voor de onderbouwing in de bijlagen A (kostenraming) en E (eindspecificatie) van de projectovereenstemming naar de opdrachtgever. Structuur WBS-elementen binnen SAP Het standaardnetwerk NKL bevat dezelfde WBS-elementen als het standaardnetwerk Reconstructie, daar een NKL-project altijd reconstructie is. Onder de WBS-elementen worden vervolgens standaard 4 activiteiten toegevoegd per object- of tracé-code, nl. voor Materiaal, Ontwerp en begeleiding en Uitvoeringskosten (2 interne en 2 externe). Per object- of tracé-code worden deze activiteiten toegepast indien van toepassing. Binnen het standaard netwerk voor NKL-projecten worden per WBS-element een tweetal object- of tracé-codes vermeld (code 1 en code 2). In totaliteit bevat een WBS-element standaard dus 8 activiteiten. De object- of tracé-code wordt achter de omschrijving van de activiteit toegevoegd i.v.m. de herkenbaarheid. Heeft men binnen het project meerdere object- of tracé-codes, kunnen er activiteiten uitgebreid worden in de Project Builder binnen hetzelfde WBS-element. Om te voorkomen dat er geen bestaande activiteitennummers vanuit de boekingsatlas toegepast worden, worden er vrije WBS-elementen beschikbaar gesteld, nl. 802 t/m 849. Op deze wijze heeft men de beschikking over 480 extra activiteiten bij grotere projecten (8020 t/m 8499). Deze nummeren we door over de verschillende WBS-elementen. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 8 (48)

9 Voorbeeld: onder WBS-element 006 kan men 16 activiteiten hebben, bijv. voor 4 separate kabels. De nummering gaat dan van 0060 t/m Voor de resterende activiteiten doen we een beroep op de vrije activiteitencodes. Dus kunnen de activiteiten 8020 t/m 8025 toegepast worden. De activiteiten 8010 t/m 8019 worden gereserveerd voor de functies van de medewerkers om een splitsing te maken voor de uren t.b.v. Ontwerp en begeleiding en Uit en in bedrijf stellen: Ontwerp en begeleiding (huidige activiteitencodes): 0001 Pre-engineering ontwerp 0003 Detail engineering ontwerp 9001 Uren Monteur ontwerp 9002 Uren Uitvoerder ontwerp Uit- en in bedrijf (toegevoegde activiteitencodes): 8010 Pre-engineering uit- in bedrijf 8011 Detail engineering uit- in bedrijf 8012 Uren Monteur uit- in bedrijf 8013 Uren Uitvoerder uit- in bedrijf Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 9 (48)

10 In onderstaande SAP-structuur zijn onder WBS-element R LS-N laagspanning net 3 objectcodes weergegeven voor het verleggen van een drietal laagspanningskabels en één lagedruk gasleiding onder R LD-N Hoofdleidingen. Achter de budgetposities op activiteitenniveau zijn de objectcodes weergegeven. Deze weergave is eveneens in de structuur van Civiel opgenomen, welke in het kostenoverzicht zichtbaar is. 3 cijfers WBS-element Objectcodes Voor de objectcode KS Z1548 zijn de vrije activiteiten 8020, 8021, 8022 en 8023 toegepast. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 10 (48)

11 2.3 Aanpassing binnen Civiel Calculatiesjabloon t.b.v. de NKL Binnen het calculatiesjabloon zijn de 4 kostencomponenten toegevoegd. Om de structuur overzichtelijk te houden zijn de bestekspostnummers aangepast: Kostencomponenten Hoofdstukken kostencomponenten Onderverdeling disciplines Figuur 6: calculatiesjabloon t.b.v. NKL-project. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 11 (48)

12 Netwerkbouwer t.b.v. de NKL Tevens is een netwerkbouwer aangemaakt, waarin de WBS-elementen met de bijbehorende activiteiten t.b.v. de NKL weergegeven zijn. De omschrijvingen zijn eveneens aangepast: Figuur 7: netwerkbouwer t.b.v. NKL-project. De object- of tracé-codes staan standaard op code 1 en code 2. Deze vervangen door de werkelijke codes, zoals deze vermeld staan op de bijbehorende plantekeningen van Enexis die met de projectovereenstemming meegezonden worden. Deze netwerkbouwer NKL wordt vervolgens aan de verkenner in Civiel toegevoegd. De structuur komt overeen met de structuur binnen SAP. Figuur 8: netwerkbouwer NKL in Verkenner opgenomen. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 12 (48)

13 Onderstaand de opengeklapte netwerkbouwer NKL. De werkwijze voor het calculeren is gelijk aan een gewoon project. Figuur 9: opbouw netwerkbouwer NKL in Verkenner. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 13 (48)

14 3 Aanmaken project in SAP 3.1 Project Builder Wanneer na het beoordelen van een aanvraag werkzaamheden voor Enexis noodzakelijk zijn, wordt eerst in SAP een project aangemaakt. De intake voor het aanmaken van een project vindt niet in Basix plaats vanwege de afwijkende activiteitencodes. Deze wordt wel in Basix geregistreerd om het project te kunnen volgen. We starten de Project Builder op, waarin de basisstructuur van het project aangemaakt wordt. Ga hiervoor naar SAP P79 en kies transactie CJ20N (Project Builder): U kunt de transactie eveneens invullen in het lege veld en enter selecteren: Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 14 (48)

15 Klik op om een nieuw project te creëren en kies Project met sjabloon : 1. creëer 2. Kies project met sjabloon 3.2 Projectdefinitie Projectnummer verkrijgen Het projectnummer bestaat uit een locatiecode en een reeks van 5 cijfers. De locatiecode is gekoppeld aan de vestiging volgens onderstaande tabel: Vestiging Groningen Drenthe Overijssel oost Overijssel west Friesland Brabant oost Brabant midden Brabant west Brabant noord-oost Brabant zuid-oost Limburg noord synfragebied 5B Limburg noord synfragebied 5A Limburg zuid synfragebied 6B Limburg zuid synfragebied 6A Locatiecode K E T W F D R B D G A M L Q Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 15 (48)

16 Als voorbeeld is voor regio Maastricht voor synfragebied 6A de locatiecode Q en voor 6B de locatie code L. Vul bij Projectdefinitie een waarde in, Q voor 6A of L voor 6B, en klik op. Het volgende schermpje verschijnt: 1. Selecteer 2. Zoek voorgestelde waarde Het eerste vrije projectnummer wordt voorgesteld: en selecteer. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 16 (48)

17 Projectdetails aanvullen Vul de onderstaande verplichte velden in: Projectdef.: reeds overgenomen vanuit vorige scherm. 2. Omschrijving: zie project omschrijving. 3. Start: conform regio afspraak. 4. Einde: conform regio afspraak. 5. St.projectdef.: selecteer het standaard-netwerk voor de eigen regio door te dubbelkikken op het gewenste standaardnetwerk. In dit geval Reconstructies *NKL*. Alle andere velden (vinkjes) ongemoeid laten. Enkele van bovenstaande gegevens kunnen later niet meer gewijzigd worden. Is alles juist ingevuld, klik dan op. Basisgegevens project aanvullen Vervolgens opent volgend scherm: klik op : Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 17 (48)

18 1. Verantw. pers.: personeelsnr. engineer. 2. Aanvrager: personeelsnr. contract engineer AsM. 3. Standplaats: gemeentecode, op te zoeken via de lijst Figuur 10: tabblad Basisgegevens. Klik op. 3.3 WBS-structuur aanleggen Lettercode aanpassen Het onderstaande scherm wordt geopend om de standaard WBS-elementen over te nemen in de operationele structuur. Standaard beginnen de WBS-elementen met een S (Standaard netwerken). Hier dient de juiste lettercode gekoppeld te worden voor de betreffende regio. Klik op Vervangen: Figuur 11: overzicht WBS-elementen behorende bij het gekozen standaardnetwerk. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 18 (48)

19 Vul S in onder Zoeken en bij Vervang door' je eigen lokatiecode. Voor bijv. regio Maastricht is voor synfragebied 6A de locatiecode Q en voor 6B de locatiecode L: Klik op Vervangen. De lokatiecode is gewijzigd van S naar L: WBS-elementen selecteren Omdat alle WBS-elementen aanwezig zijn binnen een standaardnetwerk dienen deze eerst gedeselecteerd te worden via menu Bewerken Markeren Alle demarkeren: Selecteer vervolgens de volgende regels: Markeer altijd de eerste drie regels en de laatste (niveau 1 en 2). Markeer de benodigde WBS-elementen (niveau 3). Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 19 (48)

20 Markeren doe je via vooraan de regel. Klik vervolgens op om de hiërarchie te controleren. Als de handelingen juist uitgevoerd zijn, krijgt men linksonder in het scherm de melding. Klik vervolgens op Opnemen. Vervolgens moet de Planner worden toegevoegd. Dit veld wordt door logistiek gebruikt als contactpersoon voor bestellingen en leveringen. Voor regio Maastricht is dit Planner Landgraaf. en klik op : Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 20 (48)

21 klik vervolgens op. Vervolgens krijgt men een of meerdere van de volgende meldingen (evenveel als het aantal geselecteerde WBS-elementen): en klik deze weg met. Het scherm van de Project Builder verschijnt. Vervolgens op de niveaus Voorbereiding, Uitvoering en Afhandelen project de Verantw. Pers. Aanvrager en Verantw. KPI invullen: Figuur 12: niveau Voorbereiding. Figuur 13: niveau Uitvoering. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 21 (48)

22 Figuur 14: niveau Afhandelen Project. Selecteer vervolgens op het hoogste niveau het WBS-element overzicht en het WBS-element overzicht verschijnt: Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 22 (48)

23 Controleer of de juiste WBS-elementen geselecteerd zijn en klik vervolgens op (projectdefinitie). Onder Status kan men de Gebr. status aangeven: door op te klikken: In onderstaande figuur 15 zijn de grenzen aangegeven wanneer een project PRIS of PRAS is: Figuur 15: PRIS-PRAS grenzen. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 23 (48)

24 Klantuitbreiding vullen Voor het vullen van de Klantuitbreiding selecteert men in de Project Builder het netwerk en vervolgens het tabblad Klantuitbreiding : Figuur 16: tabblad Klantuitbreiding. 1. Projectteam: nummer van de organisatorische kostenplaats van het team/afdeling dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het project. 2. Medewerker: indien van toepassing personeelsnummer per functie. 3. Synfra/combinummer: indien gewenst. 4. Clusternr./Synfragebied: indien gewenst. 5. Clusterwerk: indien gewenst 6. Soort cluster: indien gewenst Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 24 (48)

25 Aannemer toevoegen aan project Open het betreffende project uit de Project Builder en klik op de netwerkregel (geel gemarkeerd) en klik vervolgens op Overzicht activiteiten : 2 1 De activiteiten worden nu getoond: dubbelklik in het veld 9005: Selecteer tabblad Klantuitbreiding. De aannemer kan geselecteerd worden: De hier geselecteerde aannemer ontvangt de link binnen DPM. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 25 (48)

26 3.4 Activiteiten op VRIJ zetten De activiteiten 0001 en 0003 worden vrijgeven, anders kan men in de voorbereiding niet op dit project boeken in THIJS. Ga naar het activiteitenoverzicht en markeer de activiteiten 0001 en 0003 en via menu Bewerken Status-Vrijgeven: worden deze activiteiten vrijgegeven: Selecteer vervolgens menu Bewerken-Termijn-Indelen. Klik vervolgens op opslaan en het project is nu volledig aangemaakt. Vervolgens kan men het project opslaan: Selecteer Selecteer Ja. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 26 (48)

27 Selecteer Ja. 3.5 Projectstructuur We openen het project vanuit de Project Builder en vouwen de WBS-elementen uit: Standaard activiteitencodes Standaard activiteitencodes Figuur 17: projectstructuur in Project Builder. In fig. 17 is te zien dat de WBS-elementen 006 en 403 onderverdeeld zijn in 2 standaard object- of tracé-codes. Zijn meerdere object- of tracé-codes van toepassing, dienen deze handmatig toegevoegd te worden. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 27 (48)

28 4 Extra activiteitencodes 4.1 Toevoegen extra activiteitencodes Heeft men meerdere object- of tracé-codes in het project t.o.v. de standaard codes, kunnen er activiteiten uitgebreid worden in de Project Builder binnen hetzelfde WBS-element. Hiervoor worden vrije WBS-elementen beschikbaar gesteld, nl. 802 t/m 849. Op deze wijze heeft men de beschikking over 480 extra activiteiten (8020 t/m 8499). Deze nummeren we door over de verschillende WBS-elementen (zie par , blz. 8). In ons voorbeeldproject gaan we uit van 2 tracé-codes laagspanning en 3 tracé-codes lagedruk gas. We gaan nu onder WBS-element 403 een viertal activiteiten toevoegen, zijnde code 3. We benutten de vrije activiteiten 8020, 8021, 8022 en Onder WBS-element 403 gaan eerst de interne activiteiten 8020 en 8021 toevoegen. Klik met de rechtermuisknop op de regel met WBS-element 403 en selecteer Creëren en vervolgens Activiteit (interne activiteit). Hiermee voegen we een materiaal activiteit in: Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 28 (48)

29 Het volgende scherm getoond wordt: Vul de volgende velden in: 1. Activiteit 9060 is de eerst voorkomende vrije activiteitencode in het netwerk, welke automatisch gekozen wordt. Deze overschrijven door de gewenste, in ons geval Omschrijving: Geef de omschrijving aan. 3. Werkplek: AIUA ( AE&I uitvoerder aanleg), daar de materialen aan de uitvoerder toegewezen worden. 4. Prestatiesoort: 52420A (afhankelijk per regio). Klik vervolgens op enter: Figuur 18: toegevoegde materiaal activiteit. Op bovengenoemde wijze kan men meerdere activiteiten toevoegen, afhankelijk van de behoefte. Let er wel op dat de verplichte velden ingevuld worden naar de betreffende regio. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 29 (48)

30 Voor het toevoegen van een activiteit voor de diensten (aannemer) selecteert men Creëren en vervolgens Activiteit (uitbesteding): Het volgende scherm getoond wordt: Vul de volgende velden in: 1. Activiteit: 9060 is de eerst voorkomende vrije activiteitencode in het netwerk, welke automatisch gekozen wordt. Deze overschrijven door de gewenste, in ons geval Omschrijving: Geef de omschrijving aan. We nemen R D LD-N Net ontw. LD Besturingscode: De besturingscode wijzigen in PS04, anders kunnen er geen services van de aannemer toegevoegd worden. 4. Goederengroep: Selecteer UITBEST (Uitbesteed werk). 5. Ontvanger: Personeelsnr. engineer. 6. Activit.hoevh.: Voer PE in als eenheid. 7. Res./ATB: Selecteer Nooit. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 30 (48)

31 Klik vervolgens op enter: Figuur 19: toegevoegde diensten activiteit. In fig. 20 zijn de toegevoegde activiteiten weergegeven: Activiteitencodes uit- in bedrijf Activiteitencodes ontwerp&begeleiding Standaard activiteitencodes Toegevoegde activiteitencodes Figuur 20: toegevoegde activiteiten in Project Builder. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 31 (48)

32 4.2 Toevoegen tracé-codes aan de activiteiten De werkelijke tracé-codes worden nu opgevoerd. De omschrijvingen zijn aangepast i.v.m. max. posities in de omschrijving: Tracé-codes Figuur 21: toegevoegde tracé-codes in Project Builder. 5 Toevoegen WBS-element aan project Algemeen In SAP worden bij het aanmaken of toevoegen van een WBS-element twee netwerkactiviteiten aangemaakt: een voor de materialen (WBS-elementnr. met een 0 er achter) en een voor de diensten (WBS-elementnr. met een 5 er achter). Bij enkele WBS-elementen worden drie netwerkactiviteiten aangemaakt, nl. voor materiaal, afwijkende afleverlocatie en de diensten. De benaming voor een activiteit betreffende een dienst wordt voorafgegaan met de letter D. Materiaal 006(0) Leveren kabel 006(1) afwijkende afleverlocatie Dienst 006(5) Figuur 22: WBS-element laagspanning net. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 32 (48)

33 In fig. 22 is te zien dat het WBS-element voor laagspanning 006 is. De activiteit van een materiaal is dus 0060 en voor de dienst Activiteit 0061 kan gebruikt worden indien een deel van het materiaal op een andere locatie geleverd wordt. Toevoegen extra WBS-element in SAP Het kan voorkomen dat er achteraf een WBS-element om verschillende redenen toegevoegd moet worden. In SAP wordt dan voor het toegevoegde WBS-element niet de nummering volgens de boekingsatlas aangehouden, maar wordt het eerst voorkomende vrije WBS-element 001 aangemaakt. Binnen het netwerk worden voor de activiteiten de eerstvolgende vrije activiteitennummers geselecteerd. Is het laatst voorkomende activiteitennummer 9040, dan worden de nieuwe activiteitennummers 9050 en Tijdens het exporteren van Civiel naar SAP matchen de activiteiten niet met elkaar en krijgt men de gehele calculatie niet overgeschoten. De nummering in SAP dient handmatig aangepast te worden. Het WBS-element krijgt het nummer volgens de boekingsatlas en de netwerkactiviteiten krijgen het daarbij horende nummer. Stappenplan toevoegen WBS-element We willen een extra WBS-element toevoegen, nl Dubbelklik in de Project Builder op Standaard WBS-elementen onder Standaardreferenties : Men komt in het volgende scherm: en klikt op en zoek op *210*: Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 33 (48)

34 en vervolgens op voltooien Zet Max.aantal treffers op Vaker staat deze op 500, maar het aantal resultaten kan hoger zijn. Zorg dat je het standaard WBS-element selecteert welke overeenkomt met het standaard netwerk waarmee het project aangemaakt is. Voorliggend project betreft een reconstructie NKL, standaard netwerk S Dus selecteer je ook het WBS-element welke begint met S Dubbelklik op het gewenste WBS-element (S ): en klik vervolgens op voltooien. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 34 (48)

35 Het WBS-element staat nu onder Standaard WBS-elementen. Versleep vervolgens S. S naar Uitvoering : Versleep S naar Uitvoering Het volgende scherm verschijnt, waarin aangegeven wordt dat het standaard netwerk gekopieerd wordt: en klik op voltooien, waarna het volgende scherm getoond wordt: klik vervolgens op voltooien. Het WBS-element is onder Uitvoering toegevoegd met het nummer 001. De bijbehorende activiteitennummers bedragen 9060, 9070, 9080, 9090, 9100, 9110, 9120, en Dit zijn de Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 35 (48)

36 eerstvolgende vrije activiteiten in het betreffende netwerk. Selecteer het versleepte WBS-element en wijzig in het rechterscherm 001 in 210, conform de boekingsatlas. Na het drukken op Enter wordt automatisch in het linker scherm het nummer gewijzigd in Wijzig 001 in Wijzig op dezelfde wijze activiteit Deze dient gewijzigd te worden in 2100 voor het materiaal. 1 Wijzig 9060 in Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 36 (48)

37 Wijzig vervolgens de activiteitencodes voor de resterende activiteiten: Gewijzigde activiteitencodes Figuur 23: toegevoegd WBS-element met bijbehorende activiteiten. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 37 (48)

38 6 Aanmaken calculatie in Civiel 6.1 Sjabloon kiezen uit Civiel Open het calculatiesjabloon NKL: Vul de projectinformatie en projectgegevens gegevens in, verwijder de niet toe te passen disciplines onder Begroting en selecteer in de calculatieset de aannemer die het project gaat uitvoeren: Geselecteerde aannemer Tracé-codes welke eveneens in SAP vermeld staan (zie fig. 21, blz. 32). Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 38 (48)

39 6.2 Selecteer WBS-elementen Selecteer in de Verkenner de netwerkbouwer NKL : en selecteer bijv. het WBS-element 006 LS-net materiaal code 1 en versleep deze naar het hoofdstuk Materiaalkosten Laagspanning : Sleep Loslaten op LAAGSPANNING. Figuur 24: invoegen WBS-element in calculatie. De WBS-elementen in de netwerkbouwer beginnen met een 4-cijferige code. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 39 (48)

40 Figuur 25: toegevoegd WBS-element 006. Plaats op deze wijze alle WBS-elementen in de calculatie die voor het project noodzakelijk zijn. Houdt er rekening mee dat de WBS-elementen met de bijbehorende activiteitencodes bij het aanmaken van een project zowel in SAP als Civiel identiek zijn, i.v.m. het later exporteren van de gegevens vanuit Civiel naar SAP. Figuur 26: toegevoegde WBS-elementen. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 40 (48)

41 Wanneer men binnen Civiel de activiteitencodes en -omschrijving wilt wijzigen, moet Rompteksten aangevinkt staan. Men krijgt dan onder de activiteit een tweetal regels te zien. In beide regels moet gemuteerd worden, daar de bovenste regel in de calculatie zichtbaar is. Wanneer men tarieven toevoegt aan de aangepaste activiteit, worden automatisch de juiste activiteitencodes vermeld. Na de mutatie kan Rompteksten uitgevinkt worden. Wijzig vervolgens de codes in de werkelijke object- of tracé-codes: Figuur 27: toegevoegde tracé-codes. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 41 (48)

42 6.3 WBS-elementen onderbouwen met tarieven Nadat de WBS-elementen toegevoegd zijn, begint men met het calculeren van de uren, materialen en diensten. Dit calculeren vindt plaats m.b.v. een tweetal calculatiesets, één waarin zich de uren, materialen en werkpakketten bevinden en één waarin de diensten (eenheidshandelingen) van de betreffende aannemer opgenomen zijn. Open vervolgens de Verkenner en selecteer de toe te passen calculatieset: Sleep naar LS-N Net mat. L09055-LS-01. Figuur 28: invoegen tarief in calculatie. Wanneer het project gecalculeerd is en men drukt het kostenoverzicht af, is de onderverdeling en kosten per WBS-element zichtbaar incl. de object- of tracécodes. Deze kan dan toegepast worden als hulpmiddel bij het opzetten van de bijlagen behorende bij de projectovereenstemming (zie fig. 29, blz. 43). Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 42 (48)

43 7 Kostenoverzicht Figuur 29: kostenoverzicht. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 43 (48)

44 8 Uurtarieven aanpassen conform NKL-tarief Wanneer men in Civiel de calculatie opzet, gaat men uit van de prijzen van de tarieven zoals vermeld in SAP. Het kostenoverzicht wordt gebruikt voor het vullen van CJ40 (kostenplanning wijzigen) in SAP voor de bepaling van het budget. Dit leidt tot het investeringsvoorstel. Voor het opzetten van de projectovereenstemming (POS) t.b.v. de opdrachtgever worden de NKLuurtarieven toegepast, welke vermeld staan in het Tarievenoverzicht op DEN: Figuur 30: uurtarieven t.b.v. NKL. NKL-uurtarieven Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 44 (48)

45 Wanneer de calculatie gereed is, zijn de NKL-uurtarieven eenvoudig aan te passen voor de gehele calculatie. Voordat men de uren omzet naar NKL-uurtarieven, dient men eerst het bestek te controleren (repareren) en dan de uurtarieven aan te passen, zodat de kosten voor de materialen en diensten up to date zijn. Daarna gaat men in Civiel naar Tarieven in dit bestek. Hierin vindt men van alle tarieven die gecalculeerd zijn de prijzen vanuit SAP. Figuur 31: uurtarieven vanuit SAP. Vervolgens kan men de tarieven van de functies aanpassen aan de NKL-uurtarieven door deze te overschrijven: Figuur 32: uurtarieven t.b.v. NKL. Wanneer men dit uitgevoerd heeft, zijn de uurtarieven in de gehele calculatie omgezet naar de uurtarieven conform NKL: Figuur 33: uurtarieven t.b.v. NKL. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 45 (48)

46 9 Omzetten calculatie naar Excel Deze calculatie kan eveneens opgeslagen worden als Excel-bestand. Dit kan handig zijn wanneer men de bijlagen A (kostenraming) en E (eindspecificatie) opzet welke toegevoegd worden aan de projectovereenstemming. Men kan het bestek opslaan met menu Bestand-Opslaan als. Selecteer bij Opslaan als type Excel-sheet. Figuur 34: opslaan bestek als Excel-bestand Men krijgt vervolgens het volgende scherm en selecteer Onderbouwingen en klik op OK. Hierdoor worden de gecalculeerde tarieven eveneens in Excel weergegeven. Het bestek is nu opgeslagen als een Excel-bestand: Figuur 35: calculatie als Excel-bestand. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 46 (48)

47 Vanuit dit Excel-bestand kan men bijv. met kopiëren/plakken de bijlagen A (kostenraming) en E (eindspecificatie) opzetten. In fig. 36 is een voorbeeld weergegeven hoe de lay-out eruit kan zien. Deze bijlagen worden aangemaakt per object- of tracé-code en wordt als pdf toegevoegd aan de projectovereenstemming (POS) en de Eindspecificatie naar de opdrachtgever. Figuur 36: bijlage A t.b.v. POS. Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 47 (48)

48 10 Slotwoord Wanneer er vragen en/of opmerkingen betreffende voorliggend document blijven bestaan, kunt u contact opnemen met: Paul Roncken (E&A Maastricht) paul.roncken@enexis.nl Werkinstructie NKL-projecten versie 26 september 2017 Pagina 48 (48)

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document Calculatie tool Handleiding Auteur Bas Meijerink Datum 01-09-2016 Versie applicatie 01 Versie document 03D00 Inhoudsopgave 1. Een calculatie maken - 3-1.1 Start een nieuwe calculatie... - 3-1.2 Algemene

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

Werkinstructie SAP PLM

Werkinstructie SAP PLM Werkinstructie SAP PLM Creëren nieuwe objecten Van Dimensys Auteur Joanne Tigelaar Kenmerk Versie 1.5 Datum 30 oktober 2014 Bestand Werkinstructie Creeren nieuwe objecten Status Definitief Inhoudsopgave

Nadere informatie

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260 9. MEMO'S In Unit4 Auditor kunt u in een uit te voeren taak een aantekening toevoegen. In de aantekening beschrijft u de bevindingen met betrekking tot de uitvoering van de betreffende taak. Daarnaast

Nadere informatie

Handleiding WebHome Mediamanager Brochure module

Handleiding WebHome Mediamanager Brochure module Handleiding WebHome Mediamanager Brochure module U kunt alleen bestellingen doen, als u het object heeft vrijgegeven voor publicatie, in het tabblad Algemeen. Vrijgeven voor publicatie betekent dat u toestemming

Nadere informatie

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 1 van 35 UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 2 van 35 1. SEPA CHECK Ga naar http://www.unidis.nl/ en klik op doe de SEPA check. Zie onderstaande screenshot. U komt

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Een declaratie aanmaken

Een declaratie aanmaken Een declaratie aanmaken U kunt in Kleos drie verschillende soorten declaraties aanmaken: 1. een declaratie voor een dossier: een declaratie voor 1 dossier voor 1 debiteur; 2. een declaratie voor een cliënt:

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Beheren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Beheren 2 Beheren U heeft toegang tot Beheren via het menu links op het scherm. Via Beheren beheert

Nadere informatie

FaunaRegistratieSysteem (FRS): Stap-voor-Stap Instructie Tellingen voor WBE secretarissen & Telling Coördinatoren

FaunaRegistratieSysteem (FRS): Stap-voor-Stap Instructie Tellingen voor WBE secretarissen & Telling Coördinatoren FaunaRegistratieSysteem (FRS): Stap-voor-Stap Instructie Tellingen voor WBE secretarissen & Telling Coördinatoren Inhoudsopgave: Korte Inleiding -A- Klaarzetten Telplan door FBE -B- WBE mogelijkheden VOORAF

Nadere informatie

INSTRUCTIE HOE MAAK IK EEN TAAK AAN

INSTRUCTIE HOE MAAK IK EEN TAAK AAN INSTRUCTIE HOE MAAK IK EEN TAAK AAN Inleiding Je kunt op twee manieren taken aanmaken. Via de takenmodule of vanuit de oorsprong: een registeritem, doelstelling of proces. Dit laatste heeft de voorkeur

Nadere informatie

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Versie 1.0 11-05-2011 Inleiding Urenlang bezig met het controleren en invoeren van adresgegevens? Act! PostcodeCheck biedt uitkomst! U hoeft alleen de postcode

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Beheer helpdesk... 3 1.1. Settings... 3 1.2. Applicaties... 4 1.3. Prioriteiten... 5 1.4. Gebruik mailtemplates...

Nadere informatie

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Versie 5.0 december 2011 Inhoudsopgave UBplus Gebruik UBplusOnline per klant instellen 2 Gebruik

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is gelijk aan het proces dat wordt doorlopen

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Augustus Handleiding Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid

Augustus Handleiding Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid Augustus 2018 Handleiding Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid Augustus 2018 Inhoudsopgave Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid... 3 Account aanmaken... 4 Gegevens invullen... 5 Home pagina... 6 Mijn

Nadere informatie

Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen

Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen 1 Hoofdmenu... 2 2 Nieuwe Aanvraag... 2 1 Kaart... 3 2 Locatie... 4 3 Aanvrager... 5 4 Opdrachtgever... 5 5 Tijdsbepaling... 5 6 Maatregelen...

Nadere informatie

INSTRUCTIE HOE MAAK IK EEN DOELSTELLING?

INSTRUCTIE HOE MAAK IK EEN DOELSTELLING? INSTRUCTIE HOE MAAK IK EEN DOELSTELLING? Inleiding In de doelstellingenmodule kun je doelstellingen formuleren. Probeer een doelstelling altijd zo concreet en realistisch mogelijk te houden. In MIDAS zijn

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Handleiding Club.Opleidingen

Handleiding Club.Opleidingen Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Club.Opleidingen............................................................................................

Nadere informatie

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn.

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Aan de slag met de Bezoek je domein om de in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Volg de url 'administratie paneel' om in te loggen en de vervolgens in te stellen. Als eerst krijg je de

Nadere informatie

Handleiding Aysist 7

Handleiding Aysist 7 Handleiding Aysist 7 Uren boeken op een andere kostenplaats Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Zelfroostering... 3 2.1 Uren boeken op andere planeenheid... 3 2.2 De tijd aanpassen... 4 3 Via de roosteraar

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Vrachtwagenplatform

Gebruikershandleiding. Vrachtwagenplatform Gebruikershandleiding Vrachtwagenplatform Automotive supportteam: 0800 22 55 229 (kies optie 1), of automotive@abz.nl Gebruikershandleiding vrachtwagenplatform, 6 november 2015 Pagina 1 van 11 Inhoud Algemene

Nadere informatie

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan]

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan] Zorgverzekeraars In het programma onderdeel Extra, Zorgverzekeraars kunt u zorgverzekeraars via de Combobox bij Verzekeraar oproepen. Er rolt dan een lijst met namen naar beneden waarbij u een keuze kan

Nadere informatie

Digitale URenverwerking Volkerrail. Ga naar internet explorer. De Link naar de digitale urenverwerking Volkerrail is durv

Digitale URenverwerking Volkerrail. Ga naar internet explorer. De Link naar de digitale urenverwerking Volkerrail is durv Digitale URenverwerking Volkerrail Ga naar internet explorer. De Link naar de digitale urenverwerking Volkerrail is durv A. Klik op Login B. Vul je personeelsnummer in. Let op deze moet uit 7 posities

Nadere informatie

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 3.3. KraamzorgCompleet versie 3.3

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 3.3. KraamzorgCompleet versie 3.3 Update documentatie KraamZorgCompleet versie 3.3 KraamzorgCompleet versie 3.3 Inhoudsopgave Update documentatie versie 3.3 Hoofdstuk 1 Tarieven per verzekeringsconcern...1 1.1 Verzekeringsconcerns...1

Nadere informatie

We gaan een relatie toevoegen en bespreken alle velden die daarbij van toepassing zijn. De relaties zijn zichtbaar in uw rechter scherm.

We gaan een relatie toevoegen en bespreken alle velden die daarbij van toepassing zijn. De relaties zijn zichtbaar in uw rechter scherm. Relatie toevoegen Toepassingen binnen het relatiebestand 1. Relatie toevoegen 2. Relatie wijzigen 3. Relatie dupliceren 4. Relatie verwijderen 5. Relatiegroep bij relatie 6. Afdelingen 7. Contactpersonen

Nadere informatie

EDUscope Dossier Werken met Journalen

EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope versie 3.7.0 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Individueel leerlingjournaal... 3 3.1 Journaalregels toevoegen:... 3 3.2

Nadere informatie

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten EDUscope Administratie Versie 1.0 19-04-2016 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1.1 Formulier toevoegen... 3

Nadere informatie

Spreadsheets (Excel 2003)

Spreadsheets (Excel 2003) Spreadsheets (Excel 2003) 14 Toevoegen paragraaf 14.5 14.5 Subtotalen, draaitabellen en ALS In deze paragraaf bespreken we een aantal aanvullende functies in Excel. We beginnen met de subtotalen. Een subtotaal

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

TOOL MJOB HANDLEIDING

TOOL MJOB HANDLEIDING TOOL MJOB HANDLEIDING Tool MJOB Handleiding Tool MJOB Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene voorwaarden René Tijssen Postbus 20014, 2500 EA Den Haag Abonnementen

Nadere informatie

PRINT CV HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

PRINT CV HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology PRINT CV HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over Print cv s... 4 1.2 Doel van deze instructie... 4 1.3 Opbouw

Nadere informatie

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0 Tips en Tricks basis Microsoft CRM 2016 Revisie: versie 1.0 Datum: 23/03/2016 Inhoud 1. Basisinstellingen... 3 1.1 INSTELLEN STARTPAGINA... 3 1.2 INSTELLEN AANTAL REGELS PER PAGINA... 3 2. Algemene bediening...

Nadere informatie

Kostenplaatsen instellen en gebruiken v3. Hoofdstuk 1 Kostenplaatsen instellen en gebruiken

Kostenplaatsen instellen en gebruiken v3. Hoofdstuk 1 Kostenplaatsen instellen en gebruiken Hoofdstuk 1 Kostenplaatsen instellen en gebruiken Bijvoorbeeld voor praktijken met meerdere locaties is het handig om omzet en kosten te verdelen over de verschillende locaties. Dit kan door middel van

Nadere informatie

Factuur Lay-out / Factuur Template

Factuur Lay-out / Factuur Template Factuur Lay-out / Factuur Template In i-reserve is het mogelijk facturen te verzenden. De facturen worden als pdf bijlage per e-mail naar de klant verzonden. In deze tutorial wordt beschreven hoe u een

Nadere informatie

Werkinstructie Verzoeken

Werkinstructie Verzoeken Werkinstructie Verzoeken In Mijn Rechtspraak Toezicht Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden en blinden.

Nadere informatie

Handleiding 4CIS InfoBase Project Projectbeheer Urenregistratie Kostenregistratie Factureren op basis van kostenregistratie

Handleiding 4CIS InfoBase Project Projectbeheer Urenregistratie Kostenregistratie Factureren op basis van kostenregistratie Handleiding 4CIS InfoBase Project Projectbeheer Urenregistratie Kostenregistratie Factureren op basis van kostenregistratie 4CIS InfoBase 3.2.0 4CIS, 1999-2002, alle rechten voorbehouden Zakelijke software

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007)

Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007) Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007) 1. Inleiding DiginBFT, de digitale indiening van financiële verantwoordingsdocumenten van notarissen en gerechtsdeurwaarders

Nadere informatie

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken.

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. De instructies voor Excel zijn geschreven voor Excel

Nadere informatie

Tool Calculeren Handleiding

Tool Calculeren Handleiding V1.1 Tool Calculeren Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl Louise Bos Hanzestraat 1, 7006

Nadere informatie

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over verzendlijsten... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

GwwBundel Stappenplan calculeren van Duitse D83-bestanden Rob Wiegers

GwwBundel Stappenplan calculeren van Duitse D83-bestanden Rob Wiegers MEMO D a t u m 22 februari 2017 P r o j e c t B e t r e f t V a n GwwBundel Stappenplan calculeren van Duitse D83-bestanden Rob Wiegers 01 INLEIDING In Duitsland worden aanbestedingen van civiele werken

Nadere informatie

Act! Company Builder Handleiding

Act! Company Builder Handleiding Act! Company Builder Handleiding Versie 1.1 25-07-2014 Inleiding Kost het u ook zoveel tijd om, na het importeren van nieuwe contacten, bedrijven aan te maken of deze contacten te koppelen aan bestaande

Nadere informatie

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW HANDLEIDING In het kort Deze handleiding helpt u om stapsgewijs uw partijopgave te doen. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van deze handleiding, dan kunt u altijd telefonisch

Nadere informatie

www.cadac.com Gebruikershandleiding CBZ Add-in Arkey

www.cadac.com Gebruikershandleiding CBZ Add-in Arkey www.cadac.com Gebruikershandleiding CBZ Add-in Arkey Versie: 2.0.0 Datum: 16-10-2007 www.cadac.com Inhoudsopgave 1 Methodiek... 3 2 Tekening openen... 3 3 Ruimteboek openen... 4 3.1 Nieuw ruimteboek aanmaken...

Nadere informatie

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1 Handleiding planner Handleiding RoosterPlaats pagina 1 In dit document wordt uiteengezet hoe u aan de hand van onderstaande 5 stappen een rooster kan maken. Voordat u kunt beginnen met het creëren van

Nadere informatie

Handleiding. Act! SnelStart Connect. handleiding. Act! SnelStart Connect. Versie 1.0 12-12-2013

Handleiding. Act! SnelStart Connect. handleiding. Act! SnelStart Connect. Versie 1.0 12-12-2013 Act! SnelStart Connect Handleiding Versie 1.0 12-12-2013 Inleiding Met SnelStart Connect kunt uw Act! database koppelen met uw SnelStart boekhouding. SnelStart Connect biedt u de mogelijkheid om de gegevens

Nadere informatie

Periodieke facturen Deze functie is beschikbaar in de volledige versie van RADAR. RADAR Lite heeft deze functie niet.

Periodieke facturen Deze functie is beschikbaar in de volledige versie van RADAR. RADAR Lite heeft deze functie niet. Periodieke facturen Deze functie is beschikbaar in de volledige versie van RADAR. RADAR Lite heeft deze functie niet. Periodieke facturen klaarzetten(het sjabloon voor de termijnfactuur maken) Een periodieke

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

KWBN - Calamiteitenplan. KWBN Calamiteitenplan powered by Cross Approach KMO Solutions

KWBN - Calamiteitenplan. KWBN Calamiteitenplan powered by Cross Approach KMO Solutions KWBN - Calamiteitenplan KWBN Calamiteitenplan powered by Cross Approach KMO Solutions Inhoudsopgave Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie 4 1.1 Registreren... en Activeren 4 Hoofdstuk 2 Calamiteitenplan:

Nadere informatie

RAADPLEGEN EN TOEVOEGEN VAN DOCUMENTEN

RAADPLEGEN EN TOEVOEGEN VAN DOCUMENTEN RAADPLEGEN EN TOEVOEGEN VAN DOCUMENTEN INHOUD PROFIT COMMUNICATION CENTER... 1 BESTANDEN VASTLEGGEN... 2 VOORBEELD: MAIL VASTLEGGEN... 2 VOORBEELD: BESTAND VASTLEGGEN VANUIT VERKENNER... 4 UPDATES... 5

Nadere informatie

Bij de betreffende codelijsten voert u de nieuwe prestatiecodes in. Dit gaat als volgt:

Bij de betreffende codelijsten voert u de nieuwe prestatiecodes in. Dit gaat als volgt: Hoofdstuk 1 Prestatiecodes Fysiotherapie 2015-2016 Verzekeraars hebben in de contracten voor 2016 een aantal nieuwe prestatiecodes opgenomen. Om ervoor te zorgen, dat afspraken voor 2016 al met de juiste

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Contactformulier creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Handleiding. webcalculator pon privé lease

Handleiding. webcalculator pon privé lease Handleiding webcalculator pon privé lease 1 handleiding webcalculator pon privé lease Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is

Nadere informatie

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk DKO Beheerders 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 DKO Beheerders 2 1.1 Taken na update WISA-programma...................... 2 1.1.1 Aanmelden als administrator...................... 2 1.1.2 Nieuwe

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007...

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007... ESIS en Excel 2003 en 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand... 4 4. Sorteren in Excel 2003... 9 5. Sorteren in Excel 2007...10 6. Filteren in Excel

Nadere informatie

WERKINSTRUCTIE STIMULUS WEBPORTAL

WERKINSTRUCTIE STIMULUS WEBPORTAL WERKINSTRUCTIE STIMULUS WEBPORTAL In dit document treft u een overzicht aan van de mogelijkheden van de webportal. Tevens wordt stap voor stap uiteengezet hoe u via de webportal uw voortgangs- en eindrapportages

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening in Excel. Handleiding Excel Controller. Jaarrekening. Auteur(s) G. Buurmans. Date of creation

Excel Controller. Jaarrekening in Excel. Handleiding Excel Controller. Jaarrekening. Auteur(s) G. Buurmans. Date of creation Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 BTW NL 8107.42.159 B.01 1 Inhoudsopgave Inleiding Excel... 3 1 Beveiligingen afzetten in Excel... 4 2 Beveiligingen afzetten vanaf

Nadere informatie

Werkinstructie Voorgangsverslag maken

Werkinstructie Voorgangsverslag maken Werkinstructie Voorgangsverslag maken In Mijn Rechtspraak Toezicht Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden

Nadere informatie

Handleiding InformerOnline Handel

Handleiding InformerOnline Handel Handleiding InformerOnline Handel Deze handleiding is een vervolg op Handleiding InformerOnline. In deze handleiding worden de extra functionaliteiten van het pakket Handel uitgelegd. Het grote verschil

Nadere informatie

Uitgebreide informatie over de inrichting en werking van RADAR Lite kunt u vinden op de Service portal. Daar vindt u:

Uitgebreide informatie over de inrichting en werking van RADAR Lite kunt u vinden op de Service portal. Daar vindt u: Snel aan de slag met RADAR Lite Dit stappenplan helpt u om met zo min mogelijk inspanning zo snel mogelijk aan de slag te gaan met RADAR Lite. De hieronder beschreven stappen zijn de minimale instellingen

Nadere informatie

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Profin Financiële administratie Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Boekjaar aanmaken pagina 4 Grootboekrekeningen pagina 6 Dagboeken pagina 7 Dagboeken met een tegenrekening pagina

Nadere informatie

Handleiding. Visual Planning BHV

Handleiding. Visual Planning BHV Handleiding Visual Planning BHV Visual Planning BHV Pagina: 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk Pagina 1. Bestanden. 3 1.1. Bestandsconfiguratie. 3 2. Koppelen oude & nieuwe cursisten. 6 2.1 Koppelen nieuwe cursist.

Nadere informatie

Gebruikers Toevoegen. EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl. v2.0.11 22-09-2014

Gebruikers Toevoegen. EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl. v2.0.11 22-09-2014 Gebruikers Toevoegen EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen de IdentySoft software

Nadere informatie

Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren

Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren Inhoud Het CSV bestand... Een nieuw Excel werkblad aanmaken en een bestaand werkblad wijzigen... 2 Kolommen opmaken... 4 Opslaan als CSV bestand... 6 Het CSV

Nadere informatie

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INHOUD INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ALVORENS TE STARTEN... 4 UITGAAND BETALINGSVERKEER... 6 Samenstellen werklijst betalingen vanuit de openstaande verrichtingen...

Nadere informatie

BlueBank Versie 2 winter 2011

BlueBank Versie 2 winter 2011 BlueBank Versie 2 winter 2011 BlueBased B.V (2011) Auteur: Jeroen IJzerman BlueBank versie 2 BlueBased BV heeft ten behoeve van Stagerage een eigen stagebank gemaakt. Deze stagebank is alleen bedoeld voor

Nadere informatie

Handleiding. Act! SnelStart Connect Pro. handleiding. Act! SnelStartConnect Pro. Versie 1.0 3-4-2014

Handleiding. Act! SnelStart Connect Pro. handleiding. Act! SnelStartConnect Pro. Versie 1.0 3-4-2014 Act! SnelStartConnect Pro Handleiding Versie 1.0 3-4-2014 Inleiding Met SnelStart Connect Pro kunt uw Act!-database koppelen met uw SnelStart boekhouding. SnelStart Connect Pro biedt u de mogelijkheid

Nadere informatie

Assessment handleiding

Assessment handleiding Assessment handleiding versie 2016.1.2 Met behulp van deze korte handleiding kunt u stapsgewijs een Assessment onderzoek uitvoeren binnen Dariuz Works. U kunt een uitgebreide handleiding terugvinden op

Nadere informatie

Werken met verschillende lay-outs

Werken met verschillende lay-outs Werken met verschillende lay-outs Inleiding In deze handleiding vindt u een stappenplan voor het werken met verschillende lay-outs. Het werken met verschillende lay-outs kan een keuze zijn als u werkt

Nadere informatie

Werkzaamheid bij werkpakket toevoegen

Werkzaamheid bij werkpakket toevoegen Werkzaamheid bij werkpakket toevoegen Als er een werkpakket gemaakt is kunt u hier 1 of meerdere werkzaamheden aan toevoegen. Dit is afhankelijk van de type werkzaamheden. Een werkzaamheid bestaat uit

Nadere informatie

URENREGISTRATIEMODULE

URENREGISTRATIEMODULE URENREGISTRATIEMODULE HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 22-8-2017 Versie 2.1 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over de Urenregistratiemodule... 4 1.2 Doel van

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. PlanCare Dossier V11.7 Onderhoud arrangement, product, handeling

Inhoudsopgave. PlanCare Dossier V11.7 Onderhoud arrangement, product, handeling Inhoudsopgave Inleiding... 2 Project/Product... 3 Proces... 3 Producten definiëren... 4 Producten koppelen aan een Project... 5 Koppelen van Personeel aan Producten... 8 Producten aan mutaties koppelen...

Nadere informatie

Procedure voor het verkrijgen van een Excel werklijst op basis van een ontvangen gedcom bestand

Procedure voor het verkrijgen van een Excel werklijst op basis van een ontvangen gedcom bestand Het probleem bij het samenvoegen van stamboom bestanden is dat er geen «automatische» methode bestaat of, naar mijn mening, geprogrammeerd kan worden, die via het importeren van een gedcom bestand of welke

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING CMS

GEBRUIKERSHANDLEIDING CMS GEBRUIKERSHANDLEIDING CMS 6 januari 2017 Versie 0.2 Ledyears I Postbus 64 I 2950 AB Alblasserdam I Tel: 088-3221 000 I info@ledyears.nl I www.ledyears.nl 1 / 6 Inhoudsopgave 1. LAY-OUT AANMAKEN... 3 2.

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor Formulieren In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor de Functioneel beheerder. Ter verduidelijking zijn op relevante onderdelen eveneens schermvoorbeelden

Nadere informatie

Werkinstructie Verzoeken

Werkinstructie Verzoeken Werkinstructie Verzoeken In Mijn Rechtspraak - Toezicht Deze werkinstructie beschrijft: het indienen van een verzoek, het markeren van het verzoek met een spoedindicatie, het toevoegen van PDF-documenten

Nadere informatie

ONLINEADVISEREN.NL ONLINEADVISEREN.NL. Handleiding interactief websysteem ter ondersteuning van online adviseren

ONLINEADVISEREN.NL ONLINEADVISEREN.NL. Handleiding interactief websysteem ter ondersteuning van online adviseren ONLINEADVISEREN.NL Handleiding interactief websysteem ter ondersteuning van online adviseren Handleiding onlineadviseren 120815 Blz. 1 van 17 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden... 3 3 Algemene functionaliteit...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie)

Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie) Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie) Ga naar de volgende url in uw browser Ga naar: http://mediamanager.wegener.nl/ (bij voorkeur met: Google Chrome, Firefox of Internet Explorer

Nadere informatie

Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon

Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon I Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 People Inc.& Microloon 2... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Exporteren vanuit People Inc....

Nadere informatie

Wijzigen waardes Extra codenummers

Wijzigen waardes Extra codenummers Wijzigen waardes Extra codenummers In de normcalculatie kunnen we op het Controleblad bij ONDERDELEN / SPUITWERK de Extra aangestuurde codenummers lezen die zijn gegenereerd door de Audatex-rekenmachine

Nadere informatie

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de "Zie ook" lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies.

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de Zie ook lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies. Hoofdstuk 1 Boekhouding exporteren U kunt uw boekhouding vanuit Intramed exporteren door middel van een wizard. U kunt de boekhouding exporteren in FMuta-formaat, Auditfile-formaat (ADF), of een eigen

Nadere informatie

Handleiding. Invoeren werkbrief

Handleiding. Invoeren werkbrief Handleiding Invoeren werkbrief Een werkbrief invoeren in my.tentoo Deze handleiding helpt jou bij het invoeren van je werkbrief in my.tentoo. Stap voor stap wordt in dit document uitgelegd wat je moet

Nadere informatie

Studieplan. Permissie toekennen Beheer studieplan formulieren

Studieplan. Permissie toekennen Beheer studieplan formulieren Studieplan Om studenten inzicht te geven in de opbouw en inhoud van hun opleiding, wordt het Studieplan ingezet. Docenten verdelen vakken/modules over de periodes en studiejaren, vinken relevante kerntaken

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening

Excel Controller. Jaarrekening Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 F. van Eedenstraat 2 I. www.excelcontroller.nl KVK Rotterdam 24.31.44.22 T. 087 8758788 3351 SM Papendrecht E. info@excelcontroller.nl

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening

Excel Controller. Jaarrekening Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 F. van Eedenstraat 2 I. www.excelcontroller.nl KVK Rotterdam 24.31.44.22 T. 087 8758788 3351 SM Papendrecht E. info@excelcontroller.nl

Nadere informatie

Handleiding indienen subsidieaanvraag via de Stimulus Webportal

Handleiding indienen subsidieaanvraag via de Stimulus Webportal Handleiding indienen subsidieaanvraag via de Stimulus Webportal Inhoud Handleiding indienen subsidieaanvraag via de Stimulus Webportal... 1 1. Algemeen... 2 1.2 Aanmaken van gebruikersaccount... 2 2. Indienen

Nadere informatie

1. Doel - Het door de klant via een webapplicatie invoeren van zijn/haar orders in het TMS systeem van van Reenen.

1. Doel - Het door de klant via een webapplicatie invoeren van zijn/haar orders in het TMS systeem van van Reenen. ID WI1.08.07 Omschrijving Orderintake online order entry Proces P 1.08 Trefwoorden Aslas; Online Order Entry Beschreven door Laurens van Oostenbrugge Datum 22-05-2012 Activiteit Transport Versie TranspasOnline

Nadere informatie