M I N D F U L N E S S

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "M I N D F U L N E S S"

Transcriptie

1 M I N D F U L N E S S Huiswerksuggesties sessie 3 Formele oefeningen: Dagelijks 1 x Mindful Bewegen, nr 8 gevolgd door Zitmeditatie Lichaam & Adem, nr 9 Deze 2 losse meditaties achter elkaar afspelen (c.a. 25 minuten) 3 minuten adempauze, nr 6 Voel je vrij om de Staande en/of Liggende yoga meditaties (nrs 11 & 12) te doen wanneer je wilt. Informele oefeningen: Houd stress ervaringen bij (logboek). Gebruik dit als een gelegenheid om je bewust te worden van de lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en gevoelens. Schrijf zo snel mogelijk na de gebeurtenis, gedetailleerd en nauwkeurig je ervaringen op. Zodra je je overdonderd voelt, STOP, voel je ademhaling, merk op hoe het is i.p.v. je automatisch mee te laten slepen (zie punt hierboven). Maak eens een wandeling met aandacht. Wat zie je, voel je, ruik je, hoor je?

2 gedicht de herberg Mens-zijn is een herberg Elke ochtend verschijnt er een nieuwe gast. Een vreugde, een depressie, een gemenerik, een flits van inzicht komt als een onverwachte bezoeker. Verwelkom ze allemaal en onthaal ze gastvrij! Zelfs als het een hoop zorgen zijn die op gewelddadige wijze al het meubilair in je huis slopen. Behandel dan nog steeds elke gast met respect. Hij ruimt misschien wel bij je op Voor een nieuwe verrukking. De sombere gedachte, de schaamte, het venijn, ontmoet ze met een glimlach bij de deur, en vraag of ze binnen willen komen. Wees dankbaar voor wie er komt, want ieder van hen is gestuurd als een gids uit het onbekende. Rumi

3 lichaamsbewustzijn Geest en lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lichaamsbewustzijn is meer dan alleen het besef dat je armen en benen hebt, of dat je op een bepaalde manier zit. Als je een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn hebt, ben je in staat te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Je merkt bijvoorbeeld aan je ademhaling, hartslag, spierspanning of je iets spannend, prettig of angstig vindt. Als je lichaamsbewust bent, sta je open voor wat je lichaam je vertelt over jezelf en de dingen die je doet. Kortom, iemand die lichaamsbewust is, merkt (mede) aan zijn lichaam het met hem gaat. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar. Denk maar aan het gezegde een gezonde geest in een gezond lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld somber of angstig bent, heb je vaak weinig energie. Wanneer je blij en gelukkig bent dan kun je energie voor 10 hebben! Wanneer je voorovergebogen en ingezakt staat, zul je je niet snel vrolijk voelen. Als je je onzeker voelt helpt het je eerder als je rechtop met schouders naar achter gaat zitten/staan i.p.v. in elkaar gedoken. Een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn geef veel mogelijkheden, zowel voor je lichaam als voor je geest. Je zult bijvoorbeeld de alarmsignalen van stress eerder herkennen. Vaak merk je die pas op als de spanningen al behoorlijk zijn opgelopen. Je krijgt bijvoorbeeld last van klachten als rugpijn, moeheid, hartkloppingen, hoofdpijn, maagpijn of een opgejaagd gevoel. Een groter lichaamsbewustzijn zorgt ervoor dat je die signalen dat er iets niet lekker zit veel eerder kunt opmerken. Het geeft je zelfinzicht en zelfvertrouwen daar je sneller merkt of iets goed voor je is of niet. Of iets energie kost of geeft. Of iets stress oplevert of niet. Je kunt hier dan ook in een vroeger stadium oplossingen voor zoeken, naar je eigen grenzen luisteren en je grenzen aangeven.

4 aandachtspunten bij het doen van bewegingsoefeningen Doen in de Zijn-modus. De bewegingen zijn nu je punt van aandacht (zoals het eerder bijvoorbeeld je adem was). Dus blijf alert en nieuwsgierig aanwezig bij wat je opmerkt in je lichaam bij deze beweging.. en bij deze beweging. Blijf bij je ervaring Let op je adem. Adem door terwijl je beweegt. Wat merk in je lichaam? Wat voor gedachten komen er voorbij? Zie de begeleiding als aanwijzingen en niet als instructies. Voel je vrij om aanwijzingen wel of niet op te volgen of aan te passen. Weer eerder voorzichtig dan overmoedig. Experimenteer voorzichtig. Het gaat erom precies je grens op te zoeken en verantwoordelijkheid te nemen voor die grens. Voel je de neiging om te komen tot een automatische reactie (zoals snel en hard bewegen of stoppen of afraffelen). Moedig jezelf aan deze net iets uit te stellen en wat tijd en ruimte aan te brengen tussen willen reageren en dit inderdaad doen. de grens is je leraar -Als je ver onder je grens oefent dan leer je niet en verwaarloos je jezelf -Als je op je grens werkt, dan voed je jezelf en ontdek je je mogelijkheden en onmogelijkheden. -Als je voorbij je grens oefent dan beschadig je jezelf.

5 De adem De adem is een gemakkelijk object voor onze aandacht: De adem is altijd aanwezig We hoeven er niets voor te doen. Jij ademt niet; je wordt als het ware geademd. Hij zit van binnen; je richt je aandacht dus naar binnen De adem beweegt, er gebeurt wat. Het is makkelijker te blijven bij iets wat beweegt dan bij een vast punt De adem kan je wat vertellen over hoe je je voelt Veel mensen hebben positieve associaties met de adem; het kan je soms een gevoel van rust geven (niet altijd) Een veel voorkomend obstakel bij het volgen van de adem is dat de adembeweging zelf wordt beïnvloed en daarbij kan stokken of versnellen, soms tot hyperventileren aan toe. De belangrijkste oorzaak hiervan is over-concentratie. Doseer je aandacht en maak deze niet hard of krampachtig. Je hoeft ook niet perse diep en rustig te ademen. Het is geen ontspanningsoefening. Merk maar gewoon op hoe de adem gaat. Precies zoals die gaat. Zonder oordeel. Mocht je gespannen of paniekerig worden van de adem: Richt je niet zozeer op de adem als wel op de effecten ervan; de beweging van de buik of borst. Dat de beweging door de adem komt kun je vergeten. Als het teveel wordt, laat het dan los. Neem de tijd. Open misschien even je ogen en als je er klaar voor bent maak je weer heel voorzicht contact met de adem. Licht aanraken, alsof je met je tenen in het zwembad gaat om het water te voelen. Mocht het teveel worden en bovenstaand helpt je niet: breng dan je aandacht naar het contact dat je maakt met de stoel, het kussen, de grond. Dat is dan je anker. En mocht je er de ruimte voor voelen: blijf eens bij evt onrust, spanning of paniekerig gevoel. Onderzoek. Je komt er heus wel ergens weer uit. (naar R. Brandsma)

6 don t hesitate, meditate! Eerst maar de boodschappen, dan zijn die alvast in huis. Ondertussen zie je nog iets slingeren wat nodig moet opgeruimd en o ja, mijn zwager nog even bellen, dan is dat ook gebeurd. Maar wacht, nu ben ik eigenlijk moe. Ging mindfulness niet om goed voor jezelf zorgen? Als ik nu goed voor mezelf zorg, dan neem ik even rust. Maar dat TV programma kan ik niet missen. Daarna vroeg naar bed, ook dat heb ik nodig. Niets is zo moeilijk als een stukje uit het dagprogramma te kerven voor meditatie, voor bewust niet-doen. Het is zo moeilijk, dat we meer tijd besteden aan het plannen ervan, dan aan de feitelijke uitvoering. Wat is het beste moment? Wanneer moet ik beginnen? Wat doe ik eerst? Wat laat ik schieten? Ben ik nu niet te moe? Wat dacht je van ophouden met soebatten, plannen en schuiven, wachten, uitstellen? Wat dacht je ervan om die energie te besteden aan meditatie? Stop, ga zitten, breng de aandacht naar dit moment, en je bent begonnen. Je mediteert. Zo simpel is het. (naar R. Brandsma)

7 stress Het woord stress wordt gebruikt voor allerlei soorten spanningen die we in het leven ervaren. In deze tekst hebben we het over reacties op stress. Bij stress ontstaat er lichamelijke psychische signalen die aangeven dat er iets aan de hand is. Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam en geest op (be)dreiging of gevaar. Het is op zich een gezond mechanisme, waarbij ook een fysiologisch component (neurologisch en hormonaal) een rol speelt. Het kan ons leven redden! Bij een normale stressreactie reageert het lichaam op de volgende manier: Het hart gaat sneller kloppen Bloeddruk gaat omhoog Er komen diverse stresshormonen vrij, o.a. adrenaline en cortisol Bloedtoevoer naar vitale organen neemt toe en de bloedtoevoer naar de spijsverteringsorganen, de voortplantingsorganen en de huid neemt af. Spierspanning neemt toe Ademhaling versnelt Moesten we vroeger vluchten van een beer dan waren deze lichamelijke reacties nuttig! Nu krijgen we stress als we denken aan alles wat we nog moeten doen. vervelend maar niet levensbedreigend En dus hebben we niks aan deze lichamelijke reacties. Bekend is dus dat de stress niet zozeer wordt bepaald door het werkelijke gevaar maar meer door de manier waarop we tegen de werkelijkheid aankijken. Hoe meer controle we hebben of denken te hebben, hoe minder stress er ervaren wordt. De interpretatie van de werkelijkheid wordt bepaald door wat we geleerd hebben en hoe we denken. Hier zijn we ons vaak niet van bewust, het gaat als het ware automatisch. Dit is waar we in de training mee werken. Bewustwording van onze reactie op de werkelijkheid. Als stress te lang duurt of te erg is en niet gevolgd wordt door herstel (waar tijd, rust en ontspanning voor nodig is), heeft dit directe gevolgen voor het lichaam. Je kunt er echt ziek van worden. Er ontstaan allerlei lichamelijke en psychische klachten. Depressie, burn-out, angst. Ook het immuunsysteem kan aangetast worden door chronische stress. Herkennen van de gevolgen van chronische stress: Lichamelijke symptomen Overmatige vermoeidheid Slaapproblemen Pijn in nek, schouders, rug Hoofdpijn Maag/darm stoornissen Druk op borst

8 Psychologische symptomen Snel geirriteerd Moeite met concentreren, met herinneren Controle of overzicht verliezen Verlies van zelfvertrouwen/eigenwaarde Niet meer kunnen genieten Gevoel voortduren overbelast te zijn Kenmerken van mensen met een verhoogd stress risico neiging tot perfectionisme groot verantwoordelijkheidsgevoel moeite met nee zeggen meer doen dan je aankunt moeite met delegeren willen anderen niet belasten kroppen emoties op behoefte zichzelf te bewijzen bij alles hard werken Wat doet meditatie voor het herstel? Door meditatie wordt de parasympaticus (gedeelte in hersenen) geactiveerd, die zorgt voor een betere ontspanning. Door meditatie kun je de linker-prefrontale cortex (in de hersenen) meer ontwikkelen wat leidt tot meer positieve emoties en activering van gedrag. Meditatie versterkt het immuunsysteem. Stress bewust beantwoorden We zullen in ons leven altijd geconfronteerd worden met pijnlijke, moeilijke en stressvolle ervaringen en gebeurtenissen. Dat hoort bij de aard van ons leven. Wat we in deze training doen is bewust aandacht geven aan onze gedachten, houding en zienswijze i.p.v. automatisch ergens in te schieten. Stress Automatische reactie We zijn dan beter in staat om de stress te gaan beantwoorden in plaats van er automatisch op te reageren. De gedachten en gevoelens gaan niet met jou op de loop, nee, jij bent nu de baas. Bewustzijn, daar draait het om. Stress moment van aandacht bewust beantwoorden keuze 1 keuze 2 keuze 3

9 Stress-signaal (een waarneming, gedachte of lichamelijke sensatie) Versnelling hartslag Gevoel van haast of druk Gevoel van angst, onrust Snel of warrig denken Lichamelijke spanning (buik, spieren) Zweten, trillen, kort ademen Er is iets mis wat nu? Rennen Het moet opgelost! Weg ermee! Stoppen Afstand creëren. Verschil zien tussen de stressprikkel en de betekenis hiervan. Automatische reactie Een schepje er bovenop. Bewuste respons Erbij blijven. Ongemak verdragen. Niet laten meeslepen. Psychisch:: Lichamelijk: Psychisch:: Lichamelijk: Somber, angstig, in de war, woede, onzekerheid, lage zelfwaardering Voortdurende lichamelijke onrust Hoge bloeddruk, Hartritmestoornissen Steeds beter weten wat er van moment tot moment met je gebeurt Minder stressklachten Meer ontspanning en tevredenheid Vermoeidheid Chronische hoofd- of rugpijn Meer geduld en doorzettingsvermogen Meer mogelijkheden om verantwoorde keuzes te maken Betere gezondheid Uit balans Forceren van je lichaam door uitbarstingen van activiteiten. Forceren van je geest door over je grenzen heen te gaan Onzeker, niet goed weten hoe het met je is, afhankelijk van adviezen van anderen Heen en weer slingeren tussen enorm je best doen en het niet meer zien zitten Overmatig gebruik van oppeppende en rustgevende middelen Afname zelfvertrouwen, toename ondermijnende gedachten Behoud balans Positie innemen tegenover jezelf en anderen: openstaan voor nieuwe informatie en deze zelf kunnen toetsen Bewustzijn van hoe het met je is, besef van de grotere verbanden Haalbare doelen stellen Tijd nemen om je doelen te bereiken Vertrouwen in jezelf, meer ondersteunende gedachten

10 3 minuten adempauze Deze oefening is gericht op de ademhaling. Het is een kleine en eenvoudige, maar krachtige oefening die je helpt om de automatische piloot uit te schakelen. Hij is vooral geschikt voor die momenten dat je merkt dat je merkt dat je ergens helemaal in zit, bijvoorbeeld in een emotie of in het werk. Een goede lengte voor deze oefening is drie minuten. De oefening bestaat uit drie stappen: STAP 1. BALANS OPMAKEN VAN DE ERVARINGEN VAN HET HUIDIGE MOMENT Ga zitten, en als je al zit, ga verzitten. Zitvlak stevig op de stoel, gestrekte rug, voeten op de vloer. Sluit je ogen en voel heel bewust je lichaam. Vraag jezelf af: Wat ervaar ik op dit moment? Welke gedachten en gevoelens heb ik, wat zijn mijn lichamelijke gewaarwordingen? Neem nota van je ervaring, ook al is deze niet aangenaam. Je hoeft niets te veranderen, opmerken is genoeg. STAP 2. AANDACHT NAAR DE ADEMHALING Breng daarna je volle aandacht terug naar de ademhaling, naar het in- en uitademen. Je ademhaling kan als een anker fungeren om je naar het heden te leiden en kan je helpen om aandachtig en stil te zijn. STAP 3. AANDACHT UITBREIDEN Breid het bewustzijn van je ademhaling zodanig uit dat je je lichaam als geheel voelt, je houding en je gezichtsuitdrukking. Open hierna rustig de ogen. Neem de tijd. Ervaar hoe de wereld nu op je overkomt. Wellicht voel je iets van afstand en zelfs een gevoel van rust. Je blik is verbreed. Gebruik dit gevoel van ruimte om bewust te kiezen hoe je je dagprogramma wilt voortzetten. Maak daarna aandachtig de overgang naar hervatting van je activiteiten. (naar R. Brandsma)

11 2 slides van sessie 3

12 benoemen tijdens meditatie Opmerken gaat gepaard met waarnemen. Het is vaak lastig om duidelijk te zien wat er in je bewustzijn speelt. Benoemen helpt hierbij. Benoemen is een naam geven aan de waarneming. Je plakt er een stickertje op, je geeft het een label. Het helpt om iets helder te zien, zonder dat je er iets mee moet, zonder dat je erover na hoeft te gaan denken. Benoemen kan ondersteunend zijn als het aan een drietal kwaliteiten voldoet: Helder: zien wat er is, het juiste woord vinden ( denken, plannen, dromen, herinneren, analyseren ) Momentaan: niet vasthouden aan wat je ziet, zodat je open bent voor het nieuwe moment. Je laat het weer los. Zonder oordeel: je hoeft er niks van te vinden. Dit vraagt om een open en vriendelijke houding. Een houding die even neutraal staat ten opzichte van pijn als vreugde. Na het benoemen hoef je niets te doen. Je bent geen doener maar een waarnemer. Je komt vanzelf in een volgend moment en daar neem je opnieuw waar. Wat ligt er nu op de voorgrond? Het kan zijn dat het al verder weg is, kleiner wordt. Wellicht ligt er al iets anders op de voorgrond. Dan benoem je dat. Het kan ook zijn dat dezelfde ervaring nog op de voorgrond is, of groter is geworden. Dan benoem je het opnieuw. Het kan zijn dat het benoemde van de voorgrond is verdwenen en dat er verder niets is. Ook dat niets kun je benoemen. Ook kun je het benoemen even loslaten, totdat er weer iets op de voorgrond komt. Je houdt er niet aan vast, want dan sta je niet meer open voor het volgende moment. Je benoemt en laat los. Telkens weer. (naar R. Brandsma)

13 logboek week 3 meditaties dag & datum oefening ervaringen (wees nauwkeurig - wat merk je op aan sensaties in je lichaam, gedachten, emoties?)

14

15

Uitdagingen bewust beantwoorden

Uitdagingen bewust beantwoorden Sessie 5 Uitdagingen bewust beantwoorden Als ik het te druk heb dan betekent dit dat ik meer moet mediteren Mahatma Gandhi Stress: reageren of bewust beantwoorden? Stress is een natuurlijk en dagelijks

Nadere informatie

Bijeenkomst 3 Grenzen leren kennen

Bijeenkomst 3 Grenzen leren kennen Bijeenkomst 3 Grenzen leren kennen Formele oefeningen: * 1x per dag, 6 dagen in de week: liggende yoga oefeningen. Met behulp van de strekoefeningen en de yogakun je rechtstreeks contact maken met het

Nadere informatie

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min Zitmeditatie 45min Je begint nu enige tijd te zitten in milde en open aandacht 5 Je oefent in wakkerheid, in aanwezig zijn, zonder iets te moeten 4 Je oefent in niet-doen 4 Neem als het kan een vaste plek

Nadere informatie

Het landschap van stress

Het landschap van stress Sessie 4 Het landschap van stress Omgaan met moeilijkheden Moeilijke dingen vormen een deel van het leven. Daar hebben we niets over te zeggen. Situaties die je als onaangenaam ervaart, kunnen zorgen voor

Nadere informatie

Sessie 3. De adem als anker

Sessie 3. De adem als anker Sessie 3 De adem als anker Hoe doe je dat: terugkeren naar het hier en nu? De afgelopen week heb je tijdens het oefenen ongetwijfeld ervaren dat het lastig om je aandacht te richten op het opmerkzaam zijn

Nadere informatie

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers Gelukkig en Vrij zonder Stress Annelies Hilgers 1. Kijk uit voor stress... 3 2. Hoe beginnen?... 4 3. Ontspanning en Meditatie... 5 http://www.stopstressnu.nl 2 1. Kijk uit voor stress Je kent zeker wel

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Week 3. Bewust zijn van de adem. Lopend Stilstaan Werkboek Mindfulness Training pag 22

Week 3. Bewust zijn van de adem. Lopend Stilstaan Werkboek Mindfulness Training pag 22 Week 3 Bewust zijn van de adem Lopend Stilstaan Werkboek Mindfulness Training pag 22 De adembeweging is vergelijkbaar met de beweging van de oceaan: je voelt in- en uitademing als eb en vloed, contractie

Nadere informatie

Module 4 : Krachtbronnen

Module 4 : Krachtbronnen Module 4 : Krachtbronnen Vertrouwen Krachtbron: positieve mindset krachtbron: emoties hanteren Krachtbron: loslaten Moment voor jezelf en jouw verhaal opdrachten oefeningen Inleiding Veerkracht bouw je

Nadere informatie

Stap 3 De adem als anker

Stap 3 De adem als anker Stap 3 De adem als anker De verdeelde geest naar één punt brengen De adembeweging is vergelijkbaar met de beweging van de oceaan: je voelt in- en uitademing als eb en vloed, contractie en extensie, opname

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

Cursus ontspannen in de hartrevalidatie. (ontspanningstherapie binnen de hartrevalidatie)

Cursus ontspannen in de hartrevalidatie. (ontspanningstherapie binnen de hartrevalidatie) Cursus ontspannen in de hartrevalidatie (ontspanningstherapie binnen de hartrevalidatie) 1 REVALIDATIEDOELEN BIJDRAGE ONTSPANNING Verbeteren conditie/ belastbaarheid Bevorderen herstelprocessen in rust

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

Workshop. Mindful Werken voor balans en plezier in je werk

Workshop. Mindful Werken voor balans en plezier in je werk 2017 Workshop Mindful Werken voor balans en plezier in je werk Even voorstellen Ida Tuinhof Willem de Groote Cesartherapeut Pilatesdocent Bedrijfsfysiotherapeuten Mindfulness en compassietrainers Haptonoom

Nadere informatie

Mindfulness voor kinderen Introductie

Mindfulness voor kinderen Introductie Mindfulness voor kinderen Introductie Mindfulness voor kinderen - Introductie Mindfulness algemeen Wat? Geschiedenis Waarom? Hoe? Mindfulness kinderen Mindfulness voor kinderen Mindful Kids training Mindful

Nadere informatie

Mindfulness Werkboek. Mindfulness Based Stress Reduction - Insight Training. Thuisoefeningen & Logboeken

Mindfulness Werkboek. Mindfulness Based Stress Reduction - Insight Training. Thuisoefeningen & Logboeken Mindfulness Werkboek Mindfulness Based Stress Reduction - Insight Training Thuisoefeningen & Logboeken Maart 2018 1 Deze originele Mindfulness (MBSR- IT) Training is inclusief: Geluidsbestanden alle bijbehorende

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Samenvatting van sessie 2: in ons hoofd wonen

Samenvatting van sessie 2: in ons hoofd wonen Sessie 2 handout 1 Samenvatting van sessie 2: in ons hoofd wonen Het doel van de training is dat je vaker en meer bewust aanwezig bent. Wat ons ervan afhoudt elk moment volledig aanwezig te zijn, is de

Nadere informatie

STRESS EN HARTCOHERENTIE

STRESS EN HARTCOHERENTIE Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON STRESS EN HARTCOHERENTIE Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Vaak schenkt onze geest geen aandacht aan wat er nu gebeurt, maar denken we na over iets dat gebeurd is of maken we ons zorgen over de toekomst. Dat zorgt ervoor dat

Nadere informatie

Relatie tussen Mindfulness, veranderen en leren.

Relatie tussen Mindfulness, veranderen en leren. Relatie tussen Mindfulness, veranderen en leren. Inez Dirkzwager I.Dirkzwager@vumc.nl VUmc Amstel Academie http://www.vumc.nl/afdelingen/amstelacademie/ http://www.vumc.nl/afdelingen/amstelacademie/expertisecentrum/

Nadere informatie

Omgaan met obstakels

Omgaan met obstakels Sessie 2 Omgaan met obstakels Omgaan met obstakels Mindfulnessbeoefening confronteert je met jezelf en met al je eigenaardigheden. Dit klinkt misschien vervelend, maar het is waar. Zodra je toelaat wat

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Blijvend belang training, 49 respondenten

Blijvend belang training, 49 respondenten Evaluatie mindfulnesstrainingen, respondenten Blijvend belang training, respondenten Ja Weet niet Wat heb je geleerd in de training? Wat geleerd van training? Tot mezelf komen Problemen niet uit de weg

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?

Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Sessie 7 Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Goed voor jezelf zorgen begint met het ontwikkelen van een bewuste respons op die situaties in je leven waarvan

Nadere informatie

Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie. e-movere stressmanagement en ontspanning

Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie. e-movere stressmanagement en ontspanning Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie We zijn mensen van de multi-tasking tijd We denken en we doen veel Er wordt veel van ons gevraagd Bijna alles en iedereen staat onder druk

Nadere informatie

BIJEENKOMST 3: Grenzen leren kennen Huiswerk

BIJEENKOMST 3: Grenzen leren kennen Huiswerk BIJEENKOMST 3: Grenzen leren kennen Huiswerk Formele oefeningen: De éne dag doe je de liggende yoga oefeningen, met behulp van de strekoefeningen en de yoga kun je rechtstreeks contact maken met het bewustzijn

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Psychologische begeleiding, ruimer dan een gesprek. Informatiebrochure

Psychologische begeleiding, ruimer dan een gesprek. Informatiebrochure Psychologische begeleiding, ruimer dan een gesprek Informatiebrochure 2 Omgaan met de ziekte kanker gaat gepaard met extra stress. Zorgen over de diagnose, de operatie, de bijwerkingen van de behandeling,

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

8-weken training. Mindfulness. Sessie 1: De automatische piloot

8-weken training. Mindfulness. Sessie 1: De automatische piloot 8-weken training Mindfulness Sessie 1: De automatische piloot Vrede Vrede kan alleen in dit moment bestaan. Je kunt wel steeds zeggen: Wacht tot ik dit af heb, daarna ben ik vrij om in vrede te leven.

Nadere informatie

De automatische piloot

De automatische piloot Sessie 1 De automatische piloot De automatische piloot In de auto rijden we vaak kilometerslang op de automatische piloot, zonder ons er feitelijk van bewust te zijn wat we doen. Zo zijn we er een groot

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

Tips om liefdevol los te laten

Tips om liefdevol los te laten Tips om liefdevol los te laten Fijn dat je geïnteresseerd bent en dat je dit document hebt gedownload. Graag deel ik tips om je verder te helpen. Zoals Nelson Mandela in een prachtig gedicht heeft verwoord

Nadere informatie

Bijeenkomst 4 Het landschap van stress

Bijeenkomst 4 Het landschap van stress Bijeenkomst 4 Het landschap van stress Huiswerk Formele oefeningen De zitmeditatie tot en met geluiden. Bij het gedeelte van gedachten stop je het geluidsfragment. Je kunt deze afwisselen met de yogaoefeningen

Nadere informatie

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 18 mei 2017

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 18 mei 2017 Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 18 mei 2017 Ida Tuinhof Mindfulness- en Compassietrainer Bedrijfsfysiotherapeut Ida Tuinhof Bedrijfsfysiotherapeut Mindfulness- en Compassie trainer

Nadere informatie

Verlicht je symptomen van stress!

Verlicht je symptomen van stress! Verlicht je symptomen van stress! Wat is stress? van de Belgische bevolking lijdt aan stress! Maar stress is niet voor iedereen hetzelfde: Stress is een vorm van spanning die voorkomt bij de mens als reactie

Nadere informatie

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus Werkboek voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus In deze les leer je hoe je vanuit een ontspannen en alerte houding, de aandacht te richten op de lichamelijke gewaarwordingen die je voelt doordat

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten.

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Om je zeker en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

Huiswerk week 5. Formele oefeningen

Huiswerk week 5. Formele oefeningen Huiswerk week 5 Formele oefeningen 1. Dagelijks ca. 45 minuten oefenen. De ene dag de zit- of loopmeditatie en de andere dag de staande yoga-oefeningen. Meditatie betekent oefenen met de zijnmodus. Toelaten

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

Annemiek de Crom Communicatie 1

Annemiek de Crom Communicatie   1 Annemiek de Crom Communicatie www.annemiekdecrom.nl 1 Ontspanningsoefeningen Het lijkt zo eenvoudig, ontspannen, maar waarom is het dan zo moeilijk? Mensen geven bijna altijd tijdgebrek als oorzaak aan.

Nadere informatie

En ter voorbereiding op een te leveren prestatie. In te zetten bij angst, boosheid en verdriet. Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress

En ter voorbereiding op een te leveren prestatie. In te zetten bij angst, boosheid en verdriet. Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress Samen met Zoekie op weg naar Peak Performance Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress In te zetten bij angst, boosheid en verdriet En ter voorbereiding op een te leveren prestatie Anita Wuestman

Nadere informatie

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Draaglast en draagkracht Als door de confrontatie met ziekte de balans tussen draaglast en draagkracht wordt verstoord, moet gezocht

Nadere informatie

Inspiratie. Werkplaats Aandachtig Leven. Mindfulness betekent aandacht geven op een bepaalde manier gericht in het hier en nu niet (ver)oordelend.

Inspiratie. Werkplaats Aandachtig Leven. Mindfulness betekent aandacht geven op een bepaalde manier gericht in het hier en nu niet (ver)oordelend. Werkplaats Aandachtig Leven WERKPLAATS AANDACHTIG LEVEN: INSPIRATIE, BEZIELING, SPIRITUALITEIT, LEVENSWERK PSYCHO-SOCIAAL THERAPIE, SABBATICAL COACHING, MINDFULNESS TRAINING Nieuwsbrief 3 februari 2011

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl Inleiding voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus veerkrachtmanagement.nl Inleiding In ons Veerkracht programma ontmoeten we vaak mensen die worden geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Stap 12: Dieper leren voelen

Stap 12: Dieper leren voelen Stap 12: Dieper leren voelen Dieper leren voelen & hoe zit het met (hoog)gevoeligheid? In deze les gaan we verder in op het leren voelen en bewust worden van je lichaam. Als je meer verbinding voelt met

Nadere informatie

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat

Nadere informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Je wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de

Nadere informatie

Mindfulness voor kinderen en ouders

Mindfulness voor kinderen en ouders Mindfulness voor kinderen en ouders Anne Formsma, MSc. UvA minds/uva minds You Inhoud Wat is Mindfulness? Waarom Mindfulness voor kinderen en ouders? De training Oefeningen Video Oefening Wat is Mindfulness?

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen Hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Die klachten kunnen komen door hyperventilatie. Hyperventilatie wil zeggen dat u te snel of te

Nadere informatie

Mindfulness en het toelaten van gevoelens

Mindfulness en het toelaten van gevoelens Mindfulness en het toelaten van gevoelens Ger Schurink, maart 2016 In deze tekst worden verschillende mindfulness-methoden beschreven die kunnen helpen om gevoelens beter toe te laten. Aandacht en positieve

Nadere informatie

Mindfulness Jaarkalender

Mindfulness Jaarkalender Zien Zijn Mindfulness Jaarkalender O p n i e u w k i j k e n e n m e t a a n d a c h t e r v a r e n De automatische piloot Schud je zintuigen wakker en doorbreek je automatische piloot, zeker op het moment

Nadere informatie

Hartcoherentie training

Hartcoherentie training Hartcoherentie training Hoe werkt hartcoherentie training Onze lichaamstemperatuur, hormoonhuishouding, het immuunsysteem, spijsvertering, ademhaling en de hartslag. Ze hebben één ding gemeen: ze worden

Nadere informatie

Angst en onzekerheid bij erfelijke hartaandoeningen

Angst en onzekerheid bij erfelijke hartaandoeningen Angst en onzekerheid bij erfelijke hartaandoeningen 1. Acute stress 2. Chronische stress 3. Angst en onzekerheid bij erfelijke hartaandoeningen 4. Omgaan met angst en onzekerheid Jos van Erp Hartstichting

Nadere informatie

Jos van Erp Hartstichting / De Hart&Vaatgroep. Stress en gezondheid

Jos van Erp Hartstichting / De Hart&Vaatgroep. Stress en gezondheid Jos van Erp Hartstichting / De Hart&Vaatgroep Stress en gezondheid Acute stress Het stressmechanisme is een overlevingsmechanisme Stressor Het stressmechanisme: Een fysiologisch systeem dat functioneert

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit!

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! Hartelijke groeten, Petra Melkert Ergotherapeut en mindfulnesstrainer

Nadere informatie

Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment, and nonjudgmentally. - Jon Kabat-Zinn

Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment, and nonjudgmentally. - Jon Kabat-Zinn WAT IS MINDFULNESS? DEFINITIE & OORSPRONG Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Een definitie van mindfulness is: Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment,

Nadere informatie

> Relaxatie, ontspanningsbehandeling en AOT

> Relaxatie, ontspanningsbehandeling en AOT > Relaxatie, ontspanningsbehandeling en AOT > Relaxatie, ontspanningsbehandeling en AOT Wil jij beter kunnen omgaan met stress? Ontdekken hoe je ademhaling je kan helpen in stressvolle situaties? Heb je

Nadere informatie

Omgaan met spanningen

Omgaan met spanningen Omgaan met spanningen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Stimulerende spanning 1 Problematische spanning 1 Oorzaken van spanning 2 Spanningsklachten 2 De vicieuze cirkel 3 Overspannen

Nadere informatie

7 Handvatten voor je dagelijks leven.

7 Handvatten voor je dagelijks leven. Via 3 Wegen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen 7 Handvatten voor je dagelijks leven. Wieneke Timmermans www.jeoorsprong.nl Om je zeker, goed en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Hoe ga je om met stress?

Hoe ga je om met stress? Hoe ga je om met stress? Bij stress ontstaat er in ons lichaam een natuurlijke reactie die ons in staat stelt om snel en alert te reageren op gevaar: onze polsslag en ademhaling versnellen, de spieren

Nadere informatie

Tapping audio. Werkboek audio 2. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie

Tapping audio. Werkboek audio 2. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Tapping audio Werkboek audio 2 Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Audio 2 De dag beginnen zonder stress en met energie Deze oefening is bedoeld om de dag direct goed te beginnen. Je vervangt

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hoe ontstaat hyperventilatie? Hyperventilatie Wat is hyperventilatie? Ademhalen is een handeling die ieder mens verricht zonder er bij na te denken. Het gaat vanzelf en volkomen onbewust. Ademhaling is de basis van onze gezondheid.

Nadere informatie

- 1 -

- 1 - - 1 - Hallo, ik ben Agnes Jaspers Als Coach help ik mensen door middel van Mindfulness rust en ruimte te creëren in hun leven. Dit ebook heb ik speciaal voor jou geschreven. Je vindt in dit ebook een aantal

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker 1/7 Oncologie / Fysiotherapie Bewegen tijdens de behandeling van kanker Inleiding Veel patiënten met kanker die behandeld worden, hebben last van vermoeidheid en conditieverlies. Patiënten hebben vaak

Nadere informatie

Mindful ouders Introductie

Mindful ouders Introductie Mindful ouders Introductie Mindful ouders - Introductie Kennismakingsrondje Mindfulness algemeen Aandacht voor het hier-en-nu Keuzemogelijkheid Heartfulness Kennismaking Kennismaking 3 vragen: Voornaam?

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Introductie 6. Hand-outs Bijeenkomst 1 8. Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst 4 42

Inhoudsopgave. Introductie 6. Hand-outs Bijeenkomst 1 8. Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst 4 42 Inhoudsopgave Introductie 6 Hand-outs Bijeenkomst 1 8 Hand-outs Bijeenkomst 2 17 Hand-outs Bijeenkomst 3 26 Hand-outs Bijeenkomst 4 42 Hand-outs Bijeenkomst 5 57 Hand-outs Bijeenkomst 6 69 Hand-outs Bijeenkomst

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten

Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten In deze folder vindt u informatie over de training Stressreductie en Stressregulatie, die verzorgd wordt door de afdeling Medische

Nadere informatie

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 10 november 2016

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 10 november 2016 Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 10 november 2016 Willem de Groote Mindfulness- en Compassietrainer Bedrijfsfysiotherapeut Willem de Groote Bedrijfsfysiotherapeut Mindfulness- en Compassie

Nadere informatie

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams EHBOnrust in Er zijn nog 3 brieven die wellicht interessant voor je zijn of voor iemand die je kent: EHBOnrust in een (werk)relatie EHBOnrust als leidinggevende EHBOnrust in teams Briska Smit Briska ontspant

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

YOGA Integraal herstelprogramma bij stress & burn-out

YOGA Integraal herstelprogramma bij stress & burn-out YOGA Integraal herstelprogramma bij stress & burn-out Kun je als gevolg van stress niet meer goed functioneren in het dagelijks leven? Met onze integrale aanpak kun je direct werken aan je herstel. LEER

Nadere informatie

Terugvalpreventie in MBCT Onderwijsnotities

Terugvalpreventie in MBCT Onderwijsnotities Terugvalpreventie in MBCT Onderwijsnotities Sessie 6: Helder zien - De eerste signalen van depressie opmerken gewaarzijn van vroege waarschuwingssignalen, terugvalsignalen onder de microscoop leggen. Het

Nadere informatie

Workshop Mindful Werken in de Thuiszorg Thuiszorgcafé 9 november 2016

Workshop Mindful Werken in de Thuiszorg Thuiszorgcafé 9 november 2016 Workshop Mindful Werken in de Thuiszorg Thuiszorgcafé 9 november 2016 Ida Tuinhof Mindfulness- en compassietrainer Bedrijfsfysiotherapeut Programma Introductie Wat is mindfulness + achtergrond Wat is mindful

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

21 tips om te beginnen met mediteren

21 tips om te beginnen met mediteren 21 tips om te beginnen met mediteren Innerlijke rust binnen handbereik Voorwoord Ik weet hoe het voelt wanneer je gespannen bent, slecht slaapt, snel geïrriteerd bent en eigenlijk niet echt kan genieten

Nadere informatie

We voelen ons allemaal wel eens ongerust, angstig, gespannen of gestresst. Daar is vaak een reden voor.

We voelen ons allemaal wel eens ongerust, angstig, gespannen of gestresst. Daar is vaak een reden voor. 220 denk goed voel je goed Angst de baas worden We voelen ons allemaal wel eens ongerust, angstig, gespannen of gestresst. Daar is vaak een reden voor. Iets nieuws of iets moeilijks doen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen

PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen Meditatie Wat Is Dat Meditatie is niet zozeer alleen voor mensen die een klooster wonen. En ook niet alleen voor mensen die met spiritualiteit bezig zijn. Meditatie

Nadere informatie

Vermoeidheid bij MPD

Vermoeidheid bij MPD Vermoeidheid bij MPD Landelijke contactmiddag MPD Stichting, 10-10-2009 -van Wijlen Psycho-oncologisch therapeut Centrum Amarant Toon Hermans Huis Amersfoort Welke verschijnselen? Gevoelens van totale

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E -

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H Inhoud 1 W A T I S H Y P E R V E N T I L A T I E 2 W A T I S E E N P

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie