Schematisch overzicht van het Rechtspositiebesluit WPO/WEC en de oude CAO PO versus de nieuwe CAO PO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schematisch overzicht van het Rechtspositiebesluit WPO/WEC en de oude CAO PO versus de nieuwe CAO PO"

Transcriptie

1 Schematisch overzicht van het Rechtspositiebesluit WPO/WEC en de oude CAO PO versus de nieuwe CAO PO WAS WORDT 1. Algemene bepalingen: Werkgevers in het openbaar onderwijs moeten de CAO PO vaststellen als rechtspositiebesluit. Een CAO PO en het Rechtspositiebesluit WPO/WEC met een groot aantal gedetailleerde, moeilijk te begrijpen, centraal voorgeschreven bepalingen. Rechtspositiebesluit WPO/WEC en CAO PO Werkgevers in het openbaar onderwijs moeten de CAO PO vaststellen als rechtspositiebesluit voor het personeel, anders is er geen ontslaggrond meer voor het personeel (dit was altijd geregeld in het Rechtspositiebesluit WPO/WEC). Formeel is er dan geen grondslag voor aanstelling, salarisbetaling, disciplinaire maatregelen, verlof, reiskosten, ontslag, etc. (art. 1.4, lid 1b). De looptijd van de CAO PO is van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008 (artikel 1.4 lid 4). Partijen hebben t.a.v. meerdere onderwerpen kaderstellende cao-afspraken gemaakt met nadere invulling op het niveau van de werkgever en de P(G)MR en het niveau van de werkgever en de individuele werknemer. De ruimte voor werkgevers om een eigen invulling te geven aan cao-afspraken is sterk verruimd. Zie bijvoorbeeld de afspraken over functies en functiewaardering, arbeidsduur, scholing en ontwikkeling, salaris, werkgelegenheid en facilitering medezeggenschap. Het Rechtspositiebesluit WPO/WEC is overgezet naar de CAO PO, onder gelijktijdige opschoning en vereenvoudiging van een groot aantal bepalingen. Alleen de RPB-bepalingen ter zake de commissies van beroep blijven in stand, artikelen 236 t/m 252). Primaire arbeidsvoorwaarden worden geregeld in het Kaderbesluit rechtspositie PO (Staatsblad 439 van 18 september 2006). Instellen van een interpretatiecommissie bij geschil tussen werkgeversorganisatie en gezamenlijke centrales omtrent interpretatie van bepalingen van deze CAO (art. 1.3).

2 WAS WORDT 2. Arbeidsduur en formatiebeleid: Op grond van het Rechtspositiebesluit WPO/WEC en de CAO PO heeft de werknemer een arbeidsduur van 1790 uur met een aanspraak op 80 uur ADV-verlof, 1710 uur met aanspraak op 51 uur ADV-verlof. Daarbinnen geldt een normjaartaak van 1659 uur. De algemene arbeidsduur bedraagt nu 1659 uur (art. 2.1/2.2 lid 1). De term ADV-verlof is geschrapt en vervangen door de term compensatieverlof (art. 2.1 lid 7). Compensatieverlof ontstaat wanneer een medewerker zodanig wordt ingeroosterd dat hij zonder compensatieverlof in hetzelfde schooljaar uit zou komen boven de algemene arbeidsduur van 1659 uur. Compensatieverlof kan worden opgenomen in hele en/of halve dagen (art.2.1 lid 7). Meer gewerkte uren kunnen ook worden uitbetaald of gespaard worden ten behoeve van spaarverlof (art. 2.1 lid 8 en 9). De werkgever stelt in overleg met de PGMR de kaders van het taakbeleid vast (art. 2.1 lid 4, art. 2.2 lid 5). Over de nadere invulling van de arbeidsduur inclusief het aantal vindt jaarlijks overleg plaats tussen de werkgever en de individuele werknemer (art. 2.1 lid 5, art. 2.2 lid 6). Bij schoolbesturen en scholen die een rooster draaien van 940 lesuren p/j (nieuwe schooltijdenwet), kunnen medewerkers 10 lesuren/2 snipperdagen compenseren. Bij een rooster van 940 uur bestaat er voor het onderwijsgevend personeel en onderwijsondersteunend personeel met lesgebonden en/of behandeltaken geen mogelijkheid meer om verlof te sparen voor spaarverlof (art. 2.2 lid 3). Bij scholen die een ander rooster draaien kunnen medewerkers maximaal 1790 uur werken onder de voorwaarde dat deze uren daadwerkelijk worden ingevuld met lesgevende en overige taken. Meer gewerkte uren worden uitbetaald of gespaard voor spaarverlof schooljaar onder de voorwaarde dat dit niet leidt tot verdringing van werkgelegenheid of in strijd is met het dienstbelang. Over het algemeen zal worden gekozen voor compensatie van meergewerkte uren in hetzelfde schooljaar: in dat geval werkt men dus 1659 uur (art. 2.1 lid 7).

3 Groepsleerkrachten in de onderbouw hebben een lessentaak van 880 uur en kunnen op grond van de vigerende regelgeving eveneens aanspraak maken op ADV-verlof, ook als ze niet worden ingezet in de bovenbouw. De maximale lessentaak bedraagt gemiddeld ten hoogste 930 uur op jaarbasis. Leerkrachten die in de onderbouw werkzaam zijn en niet meer dan 880 uur lesgeven, mogen met uren aangevuld worden tot 930 lestaken en/of andere niet-lesgebonden taken tot totaal 1659 uur. De CAO PO biedt in het kader van flexibiliteit de mogelijkheid dat in overleg tussen werkgever en individuele werknemer binnen de 1659 uur meer lessen worden gegeven. Ook is een afspraak mogelijk over minder lesuren bijv. (de mentor of de beginnende leerkracht, zie toelichting op art. 2.1/2.2) De helft van de 10 % deskundigheidsbevordering wordt ingezet voor scholing en persoonlijke ontwikkeling. Over de andere 5% dient hij achteraf verantwoordelijkheid af te leggen (art. 2.1 lid 3, art. 2.2 lid 3). Binnen de normjaartaak heeft de werknemer aanspraak op 10% deskundigheidsbevordering in te vullen door hemzelf met verantwoording achteraf in het functioneringsgesprek. Een werknemer die in een jaar uren spaart voor de spaarverlofregeling mag in dat jaar niet gebruik maken van opname van zijn bapo-uren (bijlage XI, art. 2 lid 5). Een werknemer die bapo-verlof opneemt mag niet meer uren betaald/verlof krijgen dan 1659 (m.u.v. vervangingswerkzaamheden, bijlage XI, art. 5)). Een werknemer kan uren sparen voor spaarverlof en gelijktijdig bapo-verlof opnemen. Een werknemer die bapo-verlof opneemt mag meer uren betaald/verlof krijgen dan 1659 uur.

4 WAS WORDT 3/4. Dienstverband bijzonder/openbaar onderwijs De regeling voor het bijzonder onderwijs staat in de CAO-PO, de regeling voor het openbaar onderwijs in het Rechtspositiebesluit WPO/WEC. De werknemer betaalt zelf de kosten van de verklaring omtrent gedrag. Harmonisering van bepalingen tussen bijzonder en openbaar onderwijs waar dit mogelijk is; de hoofdstukken tussen bijzonder en openbaar onderwijs zijn waar mogelijk gelijkluidend. De werkgever vergoedt de kosten voor het verkrijgen van een verklaring omtrent gedrag aan de werknemer (art. 3.1 lid 5, art. 4.1 lid 4). De regeling korttijdelijk personeel, t.w. de werknemer die bij hetzelfde schoolbestuur in een periode van 18 maanden 30 weken gerekend vanaf het 1 e dienstverband heeft gewerkt, krijgt een vacature aangeboden in de vaste formatie, als er ruimte is; De regeling korttijdelijk personeel vervalt m.i.v Een nieuwe regeling voor opeenvolgende dienstverbanden, t.w. - de duur van dienstverbanden voor bepaalde tijd mag maximaal 36 maanden zijn en dient dan voortgezet te worden voor onbepaalde tijd. Als er in deze periode een tussenpozen van meer dan 3 maanden, gaat er weer een nieuwe periode in van 36 maanden; - als een werknemer vervangt en 12 maanden in dienst is (vanaf 1 ste indiensttreding en er geen tussenpozen van langer dan 3 maanden is geweest) en de vervanging eindigt en wordt omgezet in een vacature, dan kan hij op deze vacature geplaatst worden voor onbepaalde tijd. Het is dus geen verplichting voor de werkgever, want deze heeft mogelijk ook nog voorrangsbenoemingen/aanstellingen van andere werknemers (art. 3.5 en 4.5). Zie hiervoor de benoemingsvolgorde in bijlage IE. Verschillende opzeggingstermijnen bijzonder en openbaar onderwijs. Harmonisatie van de opzeggingstermijnen voor werknemers bijzonder en openbaar onderwijs. De werknemer heeft een opzeggingstermijn van 1 maand bij een dienstverband korter dan een jaar. Vanaf één jaar dienstverband geldt een opzeggingstermijn van 2 maanden. De opzeggingstermijn voor werkgevers in het openbaar en het bijzonder onderwijs is als volgt geregeld:

5 Eerste indiensttreding bijzonder onderwijs: alleen bij eerste indiensttreding kan dit voor bepaalde tijd. Een aanstelling voor bepaalde tijd anders dan ter vervanging in het openbaar onderwijs mag maximaal 1 jaar duren (m.u.v.ziekte). Herbenoemingverplichting werknemers bij restvaliditeit. dienstverband korter dan een jaar: 1 maand dienstverband korter dan 5 jaar: 2 maanden; dienstverband vanaf 5 jaar: 3 maanden en mogelijk in het bijzonder onderwijs nog langer op grond van de overgangsbepaling in de Flexwet (art. 3.6en art. 4.6). Bij een benoeming/aanstelling voor bepaalde tijd met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd is het voortaan mogelijk dat in zeer bijzondere gevallen de benoeming/aanstelling voor bepaalde tijd met nog een jaar wordt verlengd (art. 3.3 lid 2 en art. 4.3). Er is een verruiming gekomen m.b.t. eerste indiensttreding voor bepaalde tijd in het bijzonder onderwijs. Een werknemer mag een benoeming voor bepaalde tijd krijgen, als hij - herintreder is en niet voldoet aan de bekwaamheidseisen op grond van de Wet BIO; - bevorderd wordt naar een directiefunctie; - nog geen twaalf maanden in een vervangingsbetrekking(en) heeft gewerkt. - Een aanstelling voor bepaalde tijd in het openbaar onderwijs is maximaal voor drie jaar mogelijk in de volgende gevallen: - bij vervanging van een tijdelijk afwezige werknemer; - als voorziening in een tijdelijke vacature; - als de werknemer uitsluitend is belast met werkzaamheden in het kader van contractactiviteiten of een dergelijke werknemer vervangt; - als de werknemer uitsluitend is belast met werkzaamheden in het kader van projecten waarvoor additionele gelden ter beschikking zijn gesteld of een dergelijke werknemer vervangt (art. 4.4). Er is een extra artikel toegevoegd voor werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn wegens ziekte (art. 3.9 lid 2 en art. 4.8 lid 2). Deze werknemers dienen zelfs herplaatst te worden in een andere/lagere functie. Er mogen minder dan 4 schalen tussen de functies zitten (art. 3.9 lid 3 en art. 4.8 lid 3). Benoemingsvolgorde:

6 Opzegging en ontslag pensioengerechtigde werknemer bij 65-jaar. Voornemen tot een besluit tot opzegging voor het bijzonder onderwijs geldt voor een aantal gronden (o.a. niet bij ziekte en arbeidsongeschiktheid). Periode van schorsing als ordemaatregel in het openbaar onderwijs (Rpb) van 1 week met verlenging van 3 weken. Uitzendarbeid is qua duur beperkt tot maximaal 9 maanden. Een lio-er wordt benoemd/aangesteld voor bepaalde tijd voor een periode van 5 maanden voor een werktijdfactor 1 of 10 maanden voor een werktijdfactor 0,5. Als nieuwe categorie op plaats 1 wordt toegevoegd de werknemer die voor minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt verklaard en waar sprake is van een voortzetting van de betrekking in aangepaste vorm. De categorie korttijdelijk personeel verdwijnt uit de benoemingsvolgorde vanwege de nieuwe 36-maanden bepaling (bijlage IE). Bij opzegging en ontslag van de pensioengerechtigde werknemer kunnen werkgever en werknemer overeenkomen dat - de beëindiging van het dienstverband jaarlijks met maximaal 12 maanden wordt uitgesteld, of - aansluitend een nieuwe benoeming/aanstelling voor bepaalde tijd overeengekomen wordt met een duur van maximaal 12 maanden, die elke keer kan worden verlengd (art en art. 4.10). Voornemen tot een besluit tot opzegging bij het bijzonder onderwijs geldt voor alle ontslaggronden (art lid 1). Periode schorsing als ordemaatregel in het openbaar onderwijs van 4 weken met een verlenging van 4 weken (art lid 1). In het openbaar onderwijs is het mogelijk om inhouding bezoldiging als disciplinaire maatregel toe te passen, op grond van art lid 3 (het bijzonder onderwijs kan dit op basis van Burgerlijk Wetboek doen). Als schorsingsgrond bij wijze van ordemaatregel wordt de strafrechtelijke vervolging uitgebreid met strafrechtelijk onderzoek (art lid c en art lid c). De tijdsbeperking van negen maanden is uit het artikel over uitzendarbeid geschrapt (art en art. 4.20). Een lio-er wordt benoemd/aangesteld voor bepaalde tijd voor een periode die overeenkomt met een benoeming/aanstelling van vijf maanden voor een werktijdfactor 1 binnen één schooljaar (art lid 1 en art lid 1).

7 WAS WORDT 5. Functie en functiewaardering Een Rechtspositiebesluit met normfuncties en de mogelijkheid van functiedifferentiatie met gebruikmaking van één van de landelijke systemen voor functiewaardering. Voor de niet-normfuncties geldt de Regeling bezwarenprocedure functiewaardering personeel basisonderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, verzorgingsinstellingen en centrale diensten. Partijen zijn overeengekomen dat de normfuncties en de mogelijkheid tot het toepassen van functiedifferentiatie blijven gehandhaafd. Nieuw is dat bij functiedifferentiatie de functies worden beschreven en gewaardeerd met behulp van het functiewaarderingssysteem FUWA PO. De werkgever kan in overleg met de P(G)M besluiten tot het inrichten van een interne bezwarenprocedure functiewaardering (art. 5.5). De werkgever is aangesloten bij een landelijke commissie functiewaardering (art. 5.6). Verder maakt de werkgever met de PGMR vóór 1 augustus 2008 een afspraak over de inrichting van het functiebouwwerk, dat wil zeggen het totaal van functies op bestuursniveau. In overleg tussen de werkgever en de PMR vindt de invulling van het functiebouwwerk op schoolniveau plaats (art. 5.3). In geval een werknemer door toepassing van FUWA PO in een lagere functie wordt geplaatst dan hij vervulde, behoudt hij, zolang hij in dienst is bij dezelfde werkgever, zijn salaris en het salarisuitzicht verbonden aan zijn vorige functie (art. 5.4 lid 9 en art lid 2).

8 WAS WORDT 6. Salaris -- Het salaris van een werknemer die nog nooit gewerkt heeft wordt vastgesteld volgens salarisnummer 1 van de salarisschaal die bij zijn functie behoort. Nadere richtlijnen voor de inschaling in het onderwijs in aansluiting op een betrekking buiten het onderwijs of na een onderbroken carrière. Vaststelling salaris bij indiensttreding in aansluiting op een betrekking buiten het onderwijs of na een voorafgaande lagere onderwijsfunctie. Voor de categorie onderwijsgevend personeel gaat de benoeming/aanstelling en het salaris in op 1 augustus, indien: - deze functie vanaf het begin van het schooljaar beschikbaar is en minimaal 2 maanden wordt benoemd/aangesteld en - in het voorafgaande schooljaar een aaneengesloten periode van langer dan 2 maanden benoemd/aangesteld is geweest, welke is geëindigd op of na 1 juni van dat schooljaar. De werkgever kan de werknemer een extra periodiek toekennen, maar ook eenmalig de jaarlijkse periodiek onthouden na twee achtereenvolgende negatieve beoordelingen (art. 6.1 lid 3 en 4). De werknemer die nog nooit heeft gewerkt kan onderhandelen over zijn salarisnummer van de salarisschaal die bij zijn functie behoort (art. 6.2 lid 1). Hier kan een werkgever zelf beleid opmaken, uitgangspunt is dat de werknemer die in loondienst was met bewijsstukken aan moet tonen wat zijn laatste maandsalaris is en zelfstandige ondernemers op basis van een belastingaangifte over het voorgaande jaar (art. 6.6 lid 1). Deze regeling is overgenomen en aangevuld met een extra periodiek in een leraarsfunctie voor onderwijsassistenten/leraarondersteuners, voor elke 4 jaar dat zij deze functie hebben vervuld (art. 6.6 lid 3). Voor de categorie onderwijsgevend personeel en onderwijsondersteunend personeel met lesgebonden en/of behandeltaken gaat de benoeming/aanstelling en het salaris in op 1 augustus, indien: - deze functie vanaf het begin van het schooljaar beschikbaar is en - in het voorafgaande schooljaar een aaneengesloten periode van langer dan 2 maanden benoemd/aangesteld is geweest, welke is geëindigd op of na 1 juni van dat schooljaar (art lid 2).

9 Onderwijsgevend personeel, dat gedurende een periode van 12 achtereenvolgende maanden gedurende alle schoolweken had gewerkt, had recht op betaling van de voorgaande zomervakantie. Het bedrag van de jubileumgratificatie wordt afgerond op 5. Er kan geen ander leraar tot adjunct-directeur benoemd/aangesteld worden als deze een salarisgarantie had van adjunct-directeur. Toelage i.v.m. directeurswerkzaamheden aan een andere instelling werd vastgesteld volgens de bijlage bij het RPB. Er kan geen betaling van de voorgaande zomervakantie na 12 maanden meer plaatsvinden (Wet Walvis). Er vindt geen afronding meer plaats bij het bedrag van de jubileumgratificatie (art. 6.18). Levensloopverlof is toegevoegd aan diensttijd voor jubileumgratificatie (bijlage VI). Deze regeling is geschrapt. De werkgever dient met de werknemer afspraken te maken over de hoogte van de toe te kennen toelage i.v.m. directeurswerkzaamheden bij een andere instelling (art. 6.19).

10 WAS WORDT 7. Vergoedingen en financiële regelingen Tegemoetkoming verhuiskosten in zones en afhankelijk van het aantal woon/slaapvertrekken van vorige woning. De vergoedingsregeling verhuiskosten is vernieuwd, gemoderniseerd en vereenvoudigd. De tegemoetkoming in de verhuiskosten omvat o.a. 12% van het jaarinkomen met een minimaal en maximaal bedrag. Voor deze tegemoetkoming hoeft de werknemer geen bewijzen te overleggen (art. 7.1 lid 6b). Voor transportkosten dient de werknemer wel betaalbewijzen in te dienen (art. 7.1 lid 6a en bijlage A10). Tegemoetkoming in de reiskosten indien de afstand tussen de woning en het gebouw meer dan 2 zones bedraagt. Er geldt een hogere tegemoetkoming voor werknemers in het eerste jaar van indiensttreding. Bij dienstreizen gelden verschillende vergoedingen, afhankelijk van het voertuig. Voor reizen met eigen motorvoertuig geldt 0,19 voor de eerste km. Verlof wegens militaire dienst Een nieuwe vergoedingsregeling woning-werkverkeer, waarbij de afstand tussen de woning en het gebouw wordt uitgedrukt in kilometers enkele reis op basis van de snelste route conform de ANWB-routeplanner. Voor de eerste zeven kilometer enkele reis wordt geen vergoeding verstrekt. Er is nog maar 1 tabel, die uitgaat van de afstand enkele reis, waarin direct afgelezen kan worden hoeveel vergoeding de werknemer totaal (dus voor zowel de heen- als terugreis) krijgt (art. 7.3 en bijlage A10). Bij dienstreizen kan de werknemer met toestemming van de werkgever een vergoeding ontvangen van 0,28. Hiervan is 0,19 onbelast en 0,09 belast. Als de werknemer gebruik wenst te maken van de salderingsregeling van de Belastingdienst, dient hij wel dagelijks zijn daadwerkelijk afgelegde kilometers bij te houden (art. 7.5 en bijlage A10). De regeling m.b.t. betaling en verlof wegens militaire dienst is grotendeels vervallen. Werkgever en werknemer dienen afspraken te maken m.b.t. eventuele betaling en de hoogte daarvan (art. 7.6).

11 8. Vakantieverlof algemeen Het totale vakantieverlof van de functiecategorie directie, onderwijsgevend en onderwijsondersteunend personeel met lesgebonden en/of behandeltaken kan met 2 dagen worden verminderd. De beschikbaarheid tijdens de zomervakantie voor de functiecategorie directie, onderwijsgevend en onderwijsondersteunend personeel met lesgebonden en/of behandeltaken is uitgebreid. Maximaal drie dagen gedurende de eerste en laatste drie dagen van de zomervakantie kunnen hiervoor gebruikt worden (art. 8.2 lid 4). Geen compensatieverlof m.b.t. zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de functiecategorie directie, onderwijsgevend en onderwijsondersteunend personeel met lesgebonden en/of behandeltaken. Overig kort betaald buitengewoon verlof i.v.m. verzorging. Lang buitengewoon verlof overwegend in het algemeen belang wordt verleend voor maximaal 5 jaar, voor politieke functies geldt geen limiet. Doorbetaling bij betaald ouderschapsverlof is 75%. Het bapo-verlof mag op verzoek van de werknemer worden gespaard onder voorwaarde dat er maximaal 50% per week wordt opgenomen (m.u.v. degene die onder het overgangsrecht vallen, waar Compensatieverlof van maximaal 3 weken voor de functiecategorie directie, onderwijsgevend en onderwijsondersteunend personeel met lesgebonden en/of behandeltaken bij zwangerschaps- en bevallingsverlof dat samenvalt met de zomervakantie (art. 8.2 lid 6). Naast het kort buitengewoon verlof i.v.m. verzorging is er ook langdurend zorgverlof mogelijk op grond van de Wet Arbeid en Zorg. Dit is zonder behoud van salaris (art. 8.9). Lang buitengewoon verlof overwegend in het algemeen belang wordt verleend voor maximaal 3 jaar, voor politieke functies 4 jaar. Bij afloop verlof is er bij politieke functies ook een ontslaggrond, indien er geen vacatures zijn (art en art. 8.15). Doorbetaling bij betaald ouderschapsverlof wordt, i.v.m. vervallen van de afdrachtsvermindering voor de werkgever, m.i.v. 1 januari %. De werknemer kan het percentage aanvullen met ouderschapsverlofkorting via de belastingdienst als hij in ieder geval dat kalenderjaar meedoet aan levensloopregeling. De formule is aangepast op de korting en bedraagt dus 45% x 3 maanden = 135% (art. 8.21). De flex-bapo wordt afgebouwd. Werknemers die op of na 1 augustus jaar zijn geworden mogen alleen tijdens de eerste drie jaren nog bapo sparen, te weten: op hun 52 e, 53 e en 54 e jaar (bijlage XI, art. 2 lid 3). Voor de werknemers die vóór 1 augustus 52 jaar geldt er een overgangsrecht, zij

12 nog gekeken mag worden naar 50% op jaarbasis). behouden de huidige rechten (bijlage XI, art. 2 lid 2). Er is nog geen regeling m.b.t. levensloop. Een budgettair neutrale invoering van de levensloopregeling. De 0,8% van het individuele bruto loon als werkgeversbijdrage is niet pensioengevend. Er vindt geen doorbetaling plaats van: - pensioenpremies tijdens het verlof (de werknemer betaalt zelf de werknemers- en werkgeverspremies door); - gerelateerde onkostenvergoedingen tijdens het verlof. Er is geen sprake van opbouw van vakantie uitkering en eindejaarsuitkering tijdens verlof. De minimale omvang van de opname van het levensloopverlof is 3 maanden. Deeltijdverlof is mogelijk. De opname van het verlof wordt gemaximeerd op drie jaar, indien het verlof niet direct voorafgaande aan pensionering wordt opgenomen (bijlage X).

13 WAS WORDT 9. Scholing en ontwikkeling De CAO PO beschrijft vooral de instrumenten die werkgevers moeten hanteren bij hun professionaliseringsbeleid. In dit hoofdstuk is de relatie aangebracht tussen de professionele ontwikkeling van medewerkers en de verplichtingen die volgen uit de Wet BIO. Hierin zijn mede de financiële middelen afkomstig uit het Convenant professionalisering en begeleiding onderwijspersoneel verwerkt. In vervolg op de eerdere afspraak met betrekking tot de verdeling van het budget voor professionalisering in een collectief deel en een individueel deel is het persoonlijk ontwikkelingsbudget geïntroduceerd. De inzet is gerealiseerd, met de kanttekening dat alleen kaderstellende afspraken zijn gemaakt. De invulling ervan wordt overgelaten aan de schoolbesturen. Invoering gesprekkencyclus over het (toekomstig) functioneren van de werknemer en het opzetten van een bekwaamheidsdossier (art. 9.4 en 9.6).

14 WAS WORDT 10. Werkgelegenheid, afvloeiing en overplaatsing Gekozen kan worden uit of ontslagbeleid of werkgelegenheidsbeleid. Het anciënniteitbeginsel (last in first out) staat centraal. Het afvloeiingscriterium afspiegelingsbeginsel is toegevoegd aan de regeling werkgelegenheidsbeleid, in concreto in het artikel inzake het sociaal plan (art. 10.2). Schoolbesturen die ontslagbeleid hanteren kunnen in het DGO het afspiegelingsbeginsel overeenkomen (art lid 7).

15 WAS WORDT 11. Overige rechten en plichten Preventietaken is m.i.v. 1 juli 2005 is verplichting. EHBO-toelage, vergoeding door het ministerie voor scholen voor sbo en (v)so. In deze CAO zijn de taken van de preventiemedewerker uitgeschreven (art. 11.6). De werkgever dient beleid te maken m.b.t. de facilitering van de bedrijfshulpverleners en EHBO-ers, waarbij uitgangspunt is dat alle kosten in tijd en geld voor rekening van de werkgever zijn. Zittende bedrijfshulpverleners en/of EHBO-ers mogen er geen financieel nadeel van ondervinden en behouden dus deze toelage (art. 11.5).

16 WAS WORDT 12. Beroepsrecht bijzonder onderwijs Commissie voor Geschillen voor de werkgever die lid is van de vereniging Besturenraad Protestants Christelijk Onderwijs en de werknemer (artikel I2 CAO PO). Deze regeling is geschrapt. Er is één beroepsgrond bijgekomen, nl. eenmalige inhouding periodieke verhoging (art lid 1j).

17 WAS WORDT 13. Medezeggenschap Vanwege de invoering van lumpsumbekostiging zijn voor de duur van twee jaren extra faciliteiten ter beschikking gesteld aan de PG)MR-en. Hiermee bestaan de faciliteiten van de P(G)MR uit tijd, fre s en geld. De additionele middelen in het kader van invoering lumpsum zijn vervallen. Over het aantal uren dat beschikbaar wordt gesteld voor werkzaamheden in het kader van medezeggenschap hebben partijen afgesproken dat dit voor een lid van de GMR + MR is vastgesteld op 100 uur en voor lidmaatschap van één van de raden op 60 uur (art.13.3 lid 2). Daarnaast worden bedragen die nu in fre s zijn opgenomen vertaald naar bedragen in geld. De bedragen genoemd in bijlage A11 zijn als volgt tot stand gekomen: het aantal fre s, afhankelijk van de schoolgrootte wordt gedeeld door 179 fre s (ook voor sbo en so) en wordt daarna vermenigvuldigd met de gemiddelde personeelslast van een leraar basisonderwijs. Voor het sbo en so is gekozen voor de gemiddelde personeelslast van een leraar van een school voor sbo (art lid 4 en bijlage A11). Tot slot zijn partijen overeengekomen dat de werkgever met de P(G)MR een afspraak maakt over de hoogte van de vergoeding van de kosten van het raadplegen van een juridische deskundige door de P(G)MR, alsmede de kosten van het voeren van rechtsgedingen door de P(G)MR. Aan de hoogte van de toekenning van deze vergoeding zijn voorwaarden verbonden (art lid 12).

18

- Looptijd De CAO-PO treedt in werking op 1 augustus 2006 en loopt tot en met 31 juli 2008.

- Looptijd De CAO-PO treedt in werking op 1 augustus 2006 en loopt tot en met 31 juli 2008. Onderhandelaarsakkoord CAO-PO 2006-2008 2 mei 2006 De Werkgeversvereniging Primair Onderwijs enerzijds en de werknemersorganisaties AC, ACOP, CCOOP en CMHF anderzijds, verder te noemen partijen, hebben

Nadere informatie

Normjaartaak Onderwijzend Personeel (OP) Primair Onderwijs

Normjaartaak Onderwijzend Personeel (OP) Primair Onderwijs Normjaartaak Onderwijzend Personeel (OP) Primair Onderwijs Oktober 2006 Inhoudsopgave: Inleiding Normjaartaak en compensatieverlof Sparen voor sabbatsverlof Verzilveren van het compensatieverlof Sparen

Nadere informatie

1. Wanneer komt een personeelslid in aanmerking voor BAPO?...2. 2. Hoeveel uren BAPO-verlof kan een personeelslid krijgen?...2

1. Wanneer komt een personeelslid in aanmerking voor BAPO?...2. 2. Hoeveel uren BAPO-verlof kan een personeelslid krijgen?...2 BAPO: VEEL GESTELDE VRAGEN. 1. Wanneer komt een personeelslid in aanmerking voor BAPO?...2 2. Hoeveel uren BAPO-verlof kan een personeelslid krijgen?...2 3. Hoe dient een personeelslid, dat gebruik wenst

Nadere informatie

Arbeidsduur en normjaartaak Werktijdfactor en dat wat daarbij komt.

Arbeidsduur en normjaartaak Werktijdfactor en dat wat daarbij komt. Arbeidsduur en normjaartaak Werktijdfactor en dat wat daarbij komt. Definitief maart 2008 1/13 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Normjaartaak...3 3. Hoe ziet de invulling van de normjaartaak van een full-timer

Nadere informatie

01-12-2014. Bespreking nieuwe CAO PO 2014-2015

01-12-2014. Bespreking nieuwe CAO PO 2014-2015 01-12-2014 Bespreking nieuwe CAO PO 2014-2015 Vernieuwing van de cao PO grotendeels gebaseerd op onderhandelaarsakkoord! Afspraken over: Loonparagraaf Looptijd en werkingssfeer Professionalisering Werkdruk

Nadere informatie

Personeelshandboek 4.7.7 BAPO-regeling Stichting Lek en IJssel (versie juni 2009)

Personeelshandboek 4.7.7 BAPO-regeling Stichting Lek en IJssel (versie juni 2009) De BAPO-regeling Inleiding De regeling Bevordering Arbeids Participatie Onderwijspersoneel (BAPO) is een belangrijk onderdeel van het leeftijdsbewust personeelsbeleid. De BAPO-regeling heeft ten doel het

Nadere informatie

CAO PO 2014-2015. 1 april 2015. Petra Oosterom

CAO PO 2014-2015. 1 april 2015. Petra Oosterom CAO PO 2014-2015 1 april 2015 Petra Oosterom PRAKTISCH Presentatie komt digitaal beschikbaar via scholen Programma: Presentatie nieuwe cao: 40-urige werkweek Taakbeleid Vakantie Professionalisering Duurzame

Nadere informatie

BIJLAGE I (PO en VO) Overzicht was-wordt salarisbedragen per 1 augustus 2005

BIJLAGE I (PO en VO) Overzicht was-wordt salarisbedragen per 1 augustus 2005 BIJLAGE I (PO en VO) Overzicht was-wordt salarisbedragen bedragen bedragen bedragen bedragen in euro's in euro's in euro's in euro's 01-03-03 01-08-05 01-03-03 01-08-05 incl. ASM incl. ASM van 1% van 1%

Nadere informatie

Erratalijst behorend bij de CAO PO 2006/2008

Erratalijst behorend bij de CAO PO 2006/2008 Erratalijst behorend bij de CAO PO 2006/2008 Overeengekomen op 28 juni 2007 door de Werkgeversvereniging Primair Onderwijs enerzijds en de organisaties van werknemers, AC, ACOP, CCOOP en CMHF anderzijds

Nadere informatie

1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014.

1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014. CAO PO Hoofdstuk 8A Duurzame inzetbaarheid Artikel 1 Inwerkingtreding 1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014. 2. De artikelen 6.35 en 8.25 en bijlage XI van deze cao komen

Nadere informatie

Normjaartaak onderwijsondersteunend personeel (OOP) in het primair onderwijs

Normjaartaak onderwijsondersteunend personeel (OOP) in het primair onderwijs Normjaartaak onderwijsondersteunend personeel (OOP) in het primair onderwijs 06.556482 Oktober 2006 Inhoudsopgave Inleiding De normjaartaak Normjaartaak: werktijd voor OOP Spaarverlof Verzilveren van

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (FAQ s) CAO Primair Onderwijs. 40 urige werkweek

Veel gestelde vragen (FAQ s) CAO Primair Onderwijs. 40 urige werkweek Veel gestelde vragen (FAQ s) CAO Primair Onderwijs 40 urige werkweek Wat houdt de 40 urige werkweek in? Bij wtf 1,000 werkt een medewerker 40 uur per week. De normjaartaak komt te vervallen, maar medewerkers

Nadere informatie

(P)(G)MR en CAO. Hoofddorp cursussen, advisering, maatwerk.

(P)(G)MR en CAO. Hoofddorp cursussen, advisering, maatwerk. (P)(G)MR en CAO Hoofddorp 14-10-2015 Even voorstellen Udo Pemmelaar Directeur Basisschool Beleidsadviseur bij een schoolbestuur Ambtelijk secretaris van de GMR Trainer voor VOO een nieuwe CAO Fris en Fruitig

Nadere informatie

11 september 2014. Onderhandelingsakkoord CAO-PO 01-07-2014 tot en met 30-06-2015

11 september 2014. Onderhandelingsakkoord CAO-PO 01-07-2014 tot en met 30-06-2015 11 september 2014 Onderhandelingsakkoord CAO-PO 01-07-2014 tot en met 30-06-2015 Eerste Informatievoorziening en te hanteren procedures: Met dit onderhandelingsakkoord hebben sociale partners beoogd tot

Nadere informatie

1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014.

1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014. Hoofdstuk 8A Duurzame inzetbaarheid Artikel 8A.1 Inwerkingtreding 1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014. 2. De artikelen 6.35 en 8.25 en bijlage XI van deze cao komen op

Nadere informatie

6.A Levensfasebewust personeelsbeleid. Individueel keuzebudget

6.A Levensfasebewust personeelsbeleid. Individueel keuzebudget 6.A Levensfasebewust personeelsbeleid Individueel keuzebudget 1. De werknemer krijgt jaarlijks de beschikking over een basisbudget van 50 klokuren. Hiermee kunnen keuzes worden gemaakt die passen binnen

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord verlenging van de CAO-PO

Onderhandelaarsakkoord verlenging van de CAO-PO Met uitzondering van de Bond KBO (Organisatie van katholieke schoolbesturen) hebben de vakcentrales en overige werkgevers op donderdag 28 oktober de CAO PO 2002 tot 2005 ondertekent. Dit is de CAO die

Nadere informatie

5.6 Externe bezwarenprocedure 1. De werkgever is aangesloten bij één van de hiertoe ingestelde landelijke commissies functiewaardering, te weten:

5.6 Externe bezwarenprocedure 1. De werkgever is aangesloten bij één van de hiertoe ingestelde landelijke commissies functiewaardering, te weten: 1.1 Begripsbepalingen Werkgever: De rechtspersoon die het bevoegd gezag vormt over één of meer instellingen. Het bestuursorgaan dat het bevoegd gezag vormt over één of meer instellingen. Het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Nieuwsbrief CAO-PO September 2014 Opgesteld door Geeke Wolters en Frans Thomassen

Nieuwsbrief CAO-PO September 2014 Opgesteld door Geeke Wolters en Frans Thomassen Nieuwsbrief CAO-PO September 2014 Opgesteld door Geeke Wolters en Frans Thomassen 1. Nieuwe cao PO Onderhandelaarsakkoord Zoals bij de meesten bekend zal zijn is er een onderhandelaarsakkoord over de nieuwe

Nadere informatie

Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006

Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006 Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006 Artikel 1 Vastgesteld bij besluit van het college van bestuur van 7 november 2006, nr. 2006cb0252, zoals laatstelijk gewijzigd bij zijn besluit van 3 december

Nadere informatie

CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling. 1. Inleiding. 2. Begripsbepalingen

CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling. 1. Inleiding. 2. Begripsbepalingen CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling 1. Inleiding Met het oog op de forse daling van het leerlingaantal de komende jaren zal ook het personeelsbestand van LVO moeten inkrimpen. Daarnaast is het

Nadere informatie

Definitieve teksten cao: een toelichting

Definitieve teksten cao: een toelichting Definitieve teksten cao: een toelichting Zwolle, Nieuwegein,Rotterdam,Eindhoven 8, 9, 15, 16 december 2014 Doel Alle onduidelijkheden wegnemen Antwoord geven op alle vragen Zodat jullie aan de slag kunnen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Afsluitingsovereenkomst / 4. Deel I CAO-bepalingen / 6

Inhoudsopgave. Afsluitingsovereenkomst / 4. Deel I CAO-bepalingen / 6 Inhoudsopgave Afsluitingsovereenkomst / 4 Deel I CAO-bepalingen / 6 Algemene bepalingen / 7 1.1 Begripsbepalingen / 7 1.2 Werkingssfeer, inwerkingtreding en looptijd / 8 Arbeidsduur / 8 2.1 Algemene arbeidsduur

Nadere informatie

13. Normjaartaak onderwijsondersteunend personeel (OOP) in het primair onderwijs

13. Normjaartaak onderwijsondersteunend personeel (OOP) in het primair onderwijs 13. Normjaartaak onderwijsondersteunend personeel (OOP) in het primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding De normjaartaak Jaarrooster in de schoolorganisatie: bedrijfstijd Normjaartaak: werktijd voor OOP

Nadere informatie

Werkgeversvereniging Primair Onderwijs (WvPO)

Werkgeversvereniging Primair Onderwijs (WvPO) Werkgeversvereniging Primair Onderwijs (WvPO) Inzet van de WvPO voor de CAO-PO 2006-2008 Inleiding Het CAO-overleg tussen werkgevers en werknemer in het onderwijs is gericht op de totstandkoming van een

Nadere informatie

Ouderschapsverlof. 1 Officieel is de afdrachtvermindering betaald ouderschapsverlof voor de werkgever per 1 januari

Ouderschapsverlof. 1 Officieel is de afdrachtvermindering betaald ouderschapsverlof voor de werkgever per 1 januari Ouderschapsverlof Inleiding Het doorbetalingpercentage bij betaald ouderschapsverlof zal met ingang van 1 januari 2007 verlaagd worden van 75% naar 55%. De reden hiervoor is dat de fiscale regeling afdrachtvermindering

Nadere informatie

CAO PO 2014-2015 Voorlichtingsbijeenkomst 27 mei 2015

CAO PO 2014-2015 Voorlichtingsbijeenkomst 27 mei 2015 CAO PO 2014-2015 Voorlichtingsbijeenkomst 27 mei 2015 Geraadpleegd: CAO PO 2014-2015 PO-raad AVS OCNV AOb Leeuwendaal Doel bijeenkomst - Wat verandert er? - Uitleg begrippen uit cao - Compensatieverlof

Nadere informatie

Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015??

Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015?? Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015?? Versie 3* Inleiding Vanaf 2015 zijn een aantal wetten en regelingen gepubliceerd die gevolgen hebben voor het bepaalde in de cao PO

Nadere informatie

kantoor Den Haag PO-Raad Postbus AE Utrecht Geachte heer,

kantoor Den Haag PO-Raad Postbus AE Utrecht Geachte heer, kantoor Den Haag > 1 Postbus 30206 2500 GE 'S-GRAVENHAGE Telefoon 0800-0543 Telefax (088) 15 234 05 Kennisgroep CAO PO-Raad Postbus 85246 3508 AE Utrecht Datum 19 september 2018 Uw kenmerk Kenmerk CAO

Nadere informatie

Overzicht rechten en plichten P(G)MR in CAO PO 2014-2015. 2. Arbeidsduur en normjaartaak

Overzicht rechten en plichten P(G)MR in CAO PO 2014-2015. 2. Arbeidsduur en normjaartaak Overzicht rechten en plichten P(G)MR in CAO PO 2014-2015 Naast en in aanvulling op de in de WMS genoemde bevoegdheden, kent de CAO-PO een aantal bevoegdheden toe aan de P(G)MR. 2. Arbeidsduur en normjaartaak

Nadere informatie

Wat is er afgesproken? LOON Waarom komt er pas op 1 januari nog wat extra s bij en niet al per 1 september? WERKDRUK

Wat is er afgesproken? LOON Waarom komt er pas op 1 januari nog wat extra s bij en niet al per 1 september? WERKDRUK Op 30 juni is tussen CNV Onderwijs, de overige bonden en de PO-Raad een akkoord gesloten over een nieuwe cao voor het primair onderwijs. Daarmee komt een eind aan een langdurig traject van onderhandelen

Nadere informatie

CAO PO Directieberaad 31 maart 2015

CAO PO Directieberaad 31 maart 2015 CAO PO 2014-2015 Directieberaad 31 maart 2015 Vragen van directeuren onder te brengen in de rubrieken: Begripsbepaling Informatie Individuele / persoonsgerichte vragen Rekenmodel Basismodel of overlegmodel

Nadere informatie

Levensfase bewust Personeelsbeleid Uitvoeringsregeling

Levensfase bewust Personeelsbeleid Uitvoeringsregeling Levensfase bewust Personeelsbeleid Uitvoeringsregeling Svok 1 juli 2016 2 e versie Cao 2016/17 1 In deze uitvoeringsregeling wordt hoofdstuk 7 van de CAO VO 2016-2017 nader uitgewerkt voor de SVOK. Per

Nadere informatie

- Concept - CAO PO Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008

- Concept - CAO PO Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008 - Concept - CAO PO 2006-2008 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008 WvPO AC ACOP CCOOP CMHF 1 Inhoudsopgave Preambule Statuut Sociaal Beleid

Nadere informatie

CAO REFORMATORISCH PO COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET REFORMATORISCH PRIMAIR ONDERWIJS

CAO REFORMATORISCH PO COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET REFORMATORISCH PRIMAIR ONDERWIJS 1 JANUARI 2009 31 DECEMBER 2009 CAO REFORMATORISCH PO COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET REFORMATORISCH PRIMAIR ONDERWIJS VGS RMU, WERKNEMERS WAARVAN DE TEKST IS VASTGESTELD DOOR HET BESTUUR VAN

Nadere informatie

CAO REFORMATORISCH PO 2013 VGS

CAO REFORMATORISCH PO 2013 VGS CAO REFORMATORISCH PO 2013 VGS RMU, WERKNEMERS Colofon CAO Reformatorisch PO 2013 Collectieve Arbeidsvoorwaarden voor het reformatorisch Primair Onderwijs Uitgave VGS Ridderkerk, 2013 Deze cao is alleen

Nadere informatie

Nieuwe kaders CAO PO voor de Stichting Eem-Vallei Educatief

Nieuwe kaders CAO PO voor de Stichting Eem-Vallei Educatief werkveld datum Instemming/advies GMR Goedkeuring RvT Vastgesteld CvB Organisatie 2014-2015 voor de Stichting Eem-Vallei Educatief Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 2. Wijzigingen cao PO (in

Nadere informatie

Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs. Reformatorische Maatschappelijke Unie Werknemers. cao REFORMATORISCH PRIMAIR ONDERWIJS

Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs. Reformatorische Maatschappelijke Unie Werknemers. cao REFORMATORISCH PRIMAIR ONDERWIJS Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs Reformatorische Maatschappelijke Unie Werknemers cao REFORMATORISCH PRIMAIR ONDERWIJS 2014 2015 Colofon CAO Reformatorisch PO 2014-2015 Collectieve Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Hoe kan het dat de loonsverhoging maar 1,2% is. Er is toch geen nullijn meer?

Hoe kan het dat de loonsverhoging maar 1,2% is. Er is toch geen nullijn meer? Veelgestelde vragen onderhandelaarsakkoord cao vo 2014-2015 1. Loonparagraaf Hoeveel loonsverhoging is afgesproken? In de cao is, als voorschot op het einde van de nullijn voor overheid en onderwijs in

Nadere informatie

1. Kader en uitgangspunten De CAO-VO is van toepassing. Deze regeling is een nadere uitwerking hiervan.

1. Kader en uitgangspunten De CAO-VO is van toepassing. Deze regeling is een nadere uitwerking hiervan. Verlof- en werktijdenregeling OOP Colofon Uitgave : ZAAM interconfessioneel voortgezet onderwijs Voorgenomen besluit : 15 november 2016 : 2016/000817/CvB-REG Besproken in PGMR : 24 november 2016 Vastgesteld

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord CAO OMO 2018 per 1 april 2018

Onderhandelaarsakkoord CAO OMO 2018 per 1 april 2018 Onderhandelaarsakkoord CAO OMO 2018 per 1 april 2018 Preambule Uitgangspunt voor de onderhandelingen vormden de volgende doelstellingen: Evenwichtige arbeidsvoorwaarden dragen bij aan goed onderwijs in

Nadere informatie

Financiële arbeidsvoorwaarden 2009

Financiële arbeidsvoorwaarden 2009 Voorlichtingspublicatie FEZ/ART i.o 2008/46080 Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Bestemd voor bevoegde gezagsorganen van scholen voor de sector primair

Nadere informatie

Samenvatting onderhandelaarsakkoord september 2014 Marja van den Ouden

Samenvatting onderhandelaarsakkoord september 2014 Marja van den Ouden Bijlage 5.3 Samenvatting onderhandelaarsakkoord september 2014 Marja van den Ouden CAO PO 1 juli 2014 30 juni 2015 Deze samenvatting van het onderhandelakkoord is gemaakt met behulp van de informatie van

Nadere informatie

CAO PO 2006/2008. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008

CAO PO 2006/2008. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008 CAO PO 2006/2008 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008 CAO PO 2006-2008 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 augustus

Nadere informatie

CAO PO 2006-2008. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008. WvPO AC ACOP CCOOP CMHF

CAO PO 2006-2008. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008. WvPO AC ACOP CCOOP CMHF CAO PO 2006-2008 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008 WvPO AC ACOP CCOOP CMHF pagina 1 van 184 Inhoudsopgave Preambule 12 Statuut Sociaal Beleid

Nadere informatie

Voorlichting Onderhandelaarsakkoord Cao PO

Voorlichting Onderhandelaarsakkoord Cao PO Voorlichting Onderhandelaarsakkoord Cao PO Platformbijeenkomsten, najaar 2014 René Tromp Wille-Anne van t Zelfde Inhoud Proces Afspraken Vervolg Proces (I) Modernisering per 1 januari 2014 primaire en

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2010-004737 concern organisatie College van burgemeester en wethouders Hamervoordracht voor de collegevergadering van 24 augustus 2010 Portefeuille 23 Agendapunt B1 Tekst wordt

Nadere informatie

Acties korte termijn (2014) Acties korte termijn (eerste helft 2015) Acties voor de langere termijn (2015 2017)

Acties korte termijn (2014) Acties korte termijn (eerste helft 2015) Acties voor de langere termijn (2015 2017) Stappenplan CAO PO Acties korte termijn (2014) 1. Van toepassing verklaren CAO PO 2. Informatie aan management 3. Informatie aan P(G)MR 4. Informatie aan medewerkers 5. Uitvoeren regeling duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Duurzame inzetbaarheid Paragraaf A Persoonlijk budget Artikel 9.1 Aanspraak Artikel 9.2 Hoogte Artikel 9.3 Aanwending

Hoofdstuk 9 Duurzame inzetbaarheid Paragraaf A Persoonlijk budget Artikel 9.1 Aanspraak Artikel 9.2 Hoogte Artikel 9.3 Aanwending Hoofdstuk 9 Paragraaf A Duurzame inzetbaarheid Persoonlijk budget Artikel 9.1 Aanspraak 1. De werknemer heeft recht op een persoonlijk budget ten behoeve van zijn duurzame inzetbaarheid. 2. Het persoonlijk

Nadere informatie

Tekstuele uitwerking Akkoord CAO-VO 2011 2012

Tekstuele uitwerking Akkoord CAO-VO 2011 2012 Tekstuele uitwerking Akkoord CAO-VO 2011 2012 Punt 1 & 2 14. Vakantieverlof 14.1 Vakantieverlof voor de functiecategorieën directie en leraren 1. a. De werknemer die behoort tot de functiecategorie directie,

Nadere informatie

WMS. Ede, 11 november 2015. www.poraad.nl

WMS. Ede, 11 november 2015. www.poraad.nl WMS Ede, 11 november 2015 Wie hebben we in de zaal? Bestuurders Schoolleiders Leden medezeggenschapsraad Agenda Speeddaten Standpunt PO-Raad Keuzemoment in het programma Speeddaten Wat is het belangrijkste

Nadere informatie

CAO PO 2009. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2009. WvPO AC ACOP CCOOP CMHF

CAO PO 2009. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2009. WvPO AC ACOP CCOOP CMHF CAO PO 2009 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2009 WvPO AC ACOP CCOOP CMHF pagina 1 van 199 Inhoudsopgave Preambule Statuut Sociaal Beleid

Nadere informatie

Aanvullende rechtspositieregeling voor de ambtenaar in een instelling voor kunsteducatie

Aanvullende rechtspositieregeling voor de ambtenaar in een instelling voor kunsteducatie Hoofdstuk 19b Aanvullende rechtspositieregeling voor de ambtenaar in een instelling voor kunsteducatie Paragraaf 1 Algemene bepalingen Werkingssfeer Artikel 19b:1 Dit hoofdstuk is van toepassing op ambtenaren

Nadere informatie

CAO PO 2013. Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs

CAO PO 2013. Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs CAO PO 2013 Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs 2 CAO PO 2013 Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs PO-Raad AC - ACOP - CCOOP - CMHF 3 Colofon CAO

Nadere informatie

II Het dienstverband

II Het dienstverband II Het dienstverband Voorwaarden De onderwerpen in dit boek hebben betrekking op de situaties waarbij er sprake is van een - tijdelijk of vast - dienstverband. Er is sprake van een dienstverband als er

Nadere informatie

CAO PO 2006/2008. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008

CAO PO 2006/2008. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008 CAO PO 2006/2008 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2008 Inhoudsopgave Colofon CAO PO 2006-2008 Collectieve Arbeidsvoorwaarden voor het primair

Nadere informatie

CAO PO 2013. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013. PO-Raad AC ACOP CCOOP CMHF

CAO PO 2013. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013. PO-Raad AC ACOP CCOOP CMHF Versie 22 januari 2013 CAO PO 2013 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het primair onderwijs Van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013 PO-Raad AC ACOP CCOOP CMHF pagina 1 van 204 Inhoudsopgave Preambule

Nadere informatie

Nieuwe afspraken over taakbeleid in de CAO 2014-2015

Nieuwe afspraken over taakbeleid in de CAO 2014-2015 Nieuwe afspraken over taakbeleid in de CAO 2014-2015 Vanaf 1 augustus 2015 gaat er een nieuw hoofdstuk 2a gelden. Bij de voorbereiding van het schooljaar 2015-2016 gaat iedere werkgever al uit van dit

Nadere informatie

Kader-CAO voor het voortgezet onderwijs. Werkgevers in onderwijs

Kader-CAO voor het voortgezet onderwijs. Werkgevers in onderwijs Kader-CAO voor het voortgezet onderwijs Werkgevers in onderwijs Kader-CAO voor het voortgezet onderwijs behorend bij de decentrale school-cao Werkgevers in onderwijs Colofon Uitgave VOS/ABB, werkgevers

Nadere informatie

De wijzigingen gaan, met terugwerkende kracht, in per 1 januari Artikel 18:1:5, eerste lid, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

De wijzigingen gaan, met terugwerkende kracht, in per 1 januari Artikel 18:1:5, eerste lid, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden: A Wijzigingen in het Reglement Arbeidsvoorwaarden Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant als gevolg van circulaire CVA/U201200224 per 1 januari 2012. Wijzigingen UWO De wijzigingen gaan, met terugwerkende

Nadere informatie

De taakomschrijvingen van de verschillende functies/taken binnen een school zijn vastgelegd

De taakomschrijvingen van de verschillende functies/taken binnen een school zijn vastgelegd Taakbeleid Inleiding De huidige basisschool moet op een bedrijfsmatige en professionele manier stilstaan bij de afstemming van de verschillende werkzaamheden van de personeelsleden. Er moet een optimale

Nadere informatie

Thans bevoegd. Door mandateren aan. Grondslag (AVR) Mandateren aan

Thans bevoegd. Door mandateren aan. Grondslag (AVR) Mandateren aan P&O mandaten (o.b.v. AVR) Waar afdelingsmanager vermeld staat, wordt hiermee tevens bedoeld de directeur, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van een afdeling Aanstelling en arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Inzet persoonlijk budget

Uitvoeringsregeling Inzet persoonlijk budget Voorgenomen bestuursbesluit Uitvoeringsregeling Inzet persoonlijk budget MT Bestuursbureau : n.v.t. Voorgenomen besluit CvB : 4 november 2014 Behandeld in CvS : 27 november 2014 Behandeld in GMR : 11 november

Nadere informatie

Professionalisering. Q&A cao po. Vrijdag 9 januari 2015

Professionalisering. Q&A cao po. Vrijdag 9 januari 2015 Q&A cao po Vrijdag 9 januari 2015 Professionalisering Wie is er verantwoordelijk voor de professionalisering van de werknemer? Voor alle werknemers geldt dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen

Nadere informatie

voorlichtingsbijeenkomst intern begeleiders

voorlichtingsbijeenkomst intern begeleiders voorlichtingsbijeenkomst intern begeleiders één vraag en twee mythes intern begeleider: taak of functie? een ib-er in het speciaal (basis) onderwijs verdient meer dan een ib-er in het basisonderwijs. een

Nadere informatie

FINANCIELE ARBEIDSVOORWAARDEN CAO PO AUGUSTUS JANUARI AUGUSTUS 2008

FINANCIELE ARBEIDSVOORWAARDEN CAO PO AUGUSTUS JANUARI AUGUSTUS 2008 FINANCIELE ARBEIDSVOORWAARDEN CAO PO 2008 1 AUGUSTUS 2007 1 JANUARI 2008 1 AUGUSTUS 2008 Met ingang van 5 november jl. is de CAO onderwijs sector PO 2007-2009 van kracht geworden. Daarmee is een aantal

Nadere informatie

P&O mandaten Griffie (o.b.v. AVR)

P&O mandaten Griffie (o.b.v. AVR) P&O mandaten Griffie (o.b.v. AVR) Toelichting: Waar in de tabel bij staat vermeld, wordt hiermee bedoeld dat de Voorzitter van de werkgeverscommissie is de betreffende besluiten te nemen ten zien van de

Nadere informatie

ARBEIDSVOORWAARDENREGELING GEMEENTE GRONINGEN. Gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Gemeentewet, de Ambtenarenwet;

ARBEIDSVOORWAARDENREGELING GEMEENTE GRONINGEN. Gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Gemeentewet, de Ambtenarenwet; CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR56417_2 21 november 2017 ARBEIDSVOORWAARDENREGELING GEMEENTE GRONINGEN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN; Gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Gemeentewet,

Nadere informatie

Themabijeenkomst voor medewerkers besturen primair onderwijs Leusden CAO PO 2014-2015 7-2-2015. Programma. Loonparagraaf

Themabijeenkomst voor medewerkers besturen primair onderwijs Leusden CAO PO 2014-2015 7-2-2015. Programma. Loonparagraaf Themabijeenkomst voor medewerkers besturen primair onderwijs Leusden CAO PO 2014-2015 Hanneke Westening 11 februari 2015 Programma Wat is er nieuw in de cao 2014-2015? Afspraken over: -Loonparagraaf -Looptijd

Nadere informatie

Voorpublicatie CAO-VO 2005-2006 Tekstversie B 13 april 2005

Voorpublicatie CAO-VO 2005-2006 Tekstversie B 13 april 2005 Voorpublicatie CAO-VO 2005-2006 Tekstversie B 13 april 2005 Voorpublicatie Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs 2005-2006 WVO - ACOP - CCOOP - CMHF Colofon CAO-VO 2005 2006 Collectieve

Nadere informatie

Cafetaria-en salderingsregeling

Cafetaria-en salderingsregeling 1 Cafetaria-en salderingsregeling Cafetaria-en salderingsregeling De cafetariaregeling is een regeling waarbij de medewerker zelf kan bepalen hoe hij zijn /haar loon geniet. De medewerker kan belast loon

Nadere informatie

Thans bevoegd. Door mandateren aan. Grondslag (AVR) Mandateren aan

Thans bevoegd. Door mandateren aan. Grondslag (AVR) Mandateren aan P&O mandaten (o.b.v. AVR) Waar afdelingsmanager vermeld staat, wordt hiermee tevens bedoeld de, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van een afdeling Het nemen van alle rechtspositionele besluiten

Nadere informatie

Bijlage 2 bij ledenbrief ECCVA/U Bijlage 2 CARUWO teksten

Bijlage 2 bij ledenbrief ECCVA/U Bijlage 2 CARUWO teksten Bijlage 2 bij ledenbrief ECCVA/U201601310 Bijlage 2 CARUWO teksten A. Aan artikel 1:1 lid 1 wordt na onderdeel vv een nieuw onderdeel toegevoegd: ww vakantietoelage: jaarlijkse toelage van 8% van het salaris

Nadere informatie

P&O mandaten (o.b.v. AVR)

P&O mandaten (o.b.v. AVR) P&O mandaten (o.b.v. AVR) Aanstelling en arbeidsovereenkomst (hoofdstuk 2) Aanstelling/wijziging stelling medewerkers in vaste dienst in tijdelijke dienst (niet) stelling in vaste dienst na proeftijd Aang

Nadere informatie

Wijzigingen CAR UWO als gevolg van invoering IKB. Het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland heeft op 29 november 2016 besloten:

Wijzigingen CAR UWO als gevolg van invoering IKB. Het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland heeft op 29 november 2016 besloten: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Steenwijkerland. Nr. 173284 9 december 2016 Wijzigingen CAR UWO als gevolg van invoering IKB Het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland heeft

Nadere informatie

Alfabetisch trefwoordenregister

Alfabetisch trefwoordenregister Alfabetisch trefwoordenregister Aanstelling 2.1 Aanstelling, vast of tijdelijk 2.1.3 Aanvullende uitkering bij werkloosheid - anticumulatie 5.5.15 - berekeningsgrondslag 5.5.8 - bedrag 5.5.10 - beëindiging

Nadere informatie

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling 14 4 BELONING 4.1 Beloning en inschaling 4.1.1 Inschaling Artikel 28 1. Het niveau van de functie bij de werkgever wordt bepaald aan de hand van het systeem van functiewaardering dat is overeengekomen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 36 Besluit van 15 januari 2007, houdende wijziging van het Kaderbesluit rechtspositie VO in verband met de formalisering van de CAO sector onderwijs

Nadere informatie

CAO VO 2011-2012. Collectieve Arbeidsovereenkomst. voor het voortgezet onderwijs. 18 augustus 2011 i

CAO VO 2011-2012. Collectieve Arbeidsovereenkomst. voor het voortgezet onderwijs. 18 augustus 2011 i CAO VO 2011-2012 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs 18 augustus 2011 i INHOUDSOPGAVE 1. Algemene bepalingen... 7 1.1. Begripsbepalingen... 7 1.2. Werkingssfeer, inwerkingtreding

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN PRIMAIR ONDERWIJS. Tijdelijk werk in het primair onderwijs

WERK EN INKOMEN PRIMAIR ONDERWIJS. Tijdelijk werk in het primair onderwijs WERK EN INKOMEN PRIMAIR ONDERWIJS Tijdelijk werk in het primair onderwijs 2 3 Steeds meer leraren en ondersteunend personeel in het primair onderwijs (po) hebben tijdelijk werk. Zij hebben een tijdelijk

Nadere informatie

Deze bijeenkomst is geen uitleg over de achtergronden van de CAO. Deze bijeenkomst geeft geen mening over de inhoud van de CAO

Deze bijeenkomst is geen uitleg over de achtergronden van de CAO. Deze bijeenkomst geeft geen mening over de inhoud van de CAO CAO en de St. KOE Deze bijeenkomst is geen uitleg over de achtergronden van de CAO Deze bijeenkomst geeft geen mening over de inhoud van de CAO Deze bijeenkomst geeft geen advies over de CAO En... de CAO

Nadere informatie

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Artikel 6.28 doorbetaling bij ouderschapsverlof

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Artikel 6.28 doorbetaling bij ouderschapsverlof Bijlage bij B&W-besluit 16 december 2014 (BD 2014-012864) Wijziging Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA) in verband met het einde van de ouderschapsverlofkorting en het vervallen van

Nadere informatie

Akkoord CAO Primair Onderwijs. 1 januari 2018 t/m 28 februari 2019

Akkoord CAO Primair Onderwijs. 1 januari 2018 t/m 28 februari 2019 Akkoord CAO Primair Onderwijs 1 januari 2018 t/m 28 februari 2019 CAO 1-1-2018 28-2-2019 Afspraken over: 1. Looptijd en loonontwikkeling 2. Functies en loongebouw L- en D-schalen 3. Werkverdeling en tijd

Nadere informatie

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Cao Openbare Bibliotheken 2015-2019 Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Gewijzigde artikelen met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 Hoofdstuk II Salariëring en vergoedingen Artikel

Nadere informatie

CAO VO 2014/2015 CAO VO 2016/2017

CAO VO 2014/2015 CAO VO 2016/2017 Hoofdstuk 3 CAO VO 2014/2015 CAO VO 2016/2017 Salaris Artikel 3.1 en 3.2 In de nieuwe salarisschalen zijn de structurele salarisverhogingen van 0,8% en 1,25% verwerkt. De salarissen en salarisschalen zijn

Nadere informatie

CAO VO 2006 2007 Collectieve arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs

CAO VO 2006 2007 Collectieve arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs CAO VO 2006 2007 Colofon 2 Colofon CAO VO 2006 2007 Collectieve arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs Uitgave: Partijen Vormgeving: WVO en Diepenmaat Uitgeverij & Ontwerpbureau, Dieren Drukwerkbegeleiding:

Nadere informatie

CAO PO 2013. Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs

CAO PO 2013. Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs CAO PO 2013 Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs 2 CAO PO 2013 Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs PO-Raad AOb AVS CNVO FvOv 3 Colofon CAO PO 2013

Nadere informatie

Informatiebrochure invallers

Informatiebrochure invallers Stichting Lek en IJssel Informatiebrochure invallers Pagina 1 van 6 Inhoud Voorwoord... 3 Werkwijze invalpool... 3 CAO... 4 Tijdelijke dienst... 4 Salarisbetaling... 4 Salarisschalen... 4 Doorbetaling

Nadere informatie

CAO VO 2007-2008 (verlengd) Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs

CAO VO 2007-2008 (verlengd) Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs CAO VO 2007-2008 (verlengd) Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs juni 2008 1 Inhoudsopgave Afsluitingsovereenkomst Preambule 1 Algemene bepalingen 1.1 Begripsbepalingen 1.2 Werkingssfeer,

Nadere informatie

CAO VO 2008-2009 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs

CAO VO 2008-2009 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs CAO VO 2008-2009 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs 11/26/2008 1 Afsluitingsovereenkomst Preambule Inhoudsopgave 1. Algemene bepalingen 1.1 Begripsbepalingen 1.2 Werkingssfeer,

Nadere informatie

Een beknopte samenvatting ten behoeve voor personeel en medezeggenschapsraden

Een beknopte samenvatting ten behoeve voor personeel en medezeggenschapsraden Belangrijkste wijzigingen in Cao PO 2014-2015 Een beknopte samenvatting ten behoeve voor personeel en medezeggenschapsraden Medio december 2014 hebben de sociale partners in het primair onderwijs de tekst

Nadere informatie

Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs

Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs Werkgeversverbond Voortgezet Onderwijs CAO VO 2005-2006 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs CAO VO 2005 2006 Colofon 2 Colofon CAO VO 2005 2006 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

3 Salaris en vergoedingsregelingen. Bezoldiging

3 Salaris en vergoedingsregelingen. Bezoldiging 3 Salaris en vergoedingsregelingen Bezoldiging Artikel 3:1 1 Met inachtneming van artikel 1:2:1 wordt aan de ambtenaar binnen het kader van een lokaal vast te stellen bezoldigingsregeling een bezoldiging

Nadere informatie

BETAALD EN ONBETAALD OUDERSCHAPSVERLOF PRIMAIR ONDERWIJS

BETAALD EN ONBETAALD OUDERSCHAPSVERLOF PRIMAIR ONDERWIJS BETAALD EN ONBETAALD OUDERSCHAPSVERLOF PRIMAIR ONDERWIJS Algemeen Op basis van de artikelen 8.19 tot en met 8.21 van de CAO Primair Onderwijs kan een ouder/verzorger onder bepaalde voorwaarden aanspraak

Nadere informatie

CAO VO 2011 / 2012. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs

CAO VO 2011 / 2012. Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs CAO VO 2011 / 2012 Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het voortgezet onderwijs Inhoudsopgave 1. Algemene bepalingen 8 1.1. Begripsbepalingen 8 1.2. Werkingssfeer, inwerkingtreding en looptijd 9 1.3.

Nadere informatie

www.poraad.nl CAO PO 2014-2015

www.poraad.nl CAO PO 2014-2015 CAO PO 2014-2015 Wat gaan we doen? Zorgen dat jullie aan de slag kunnen met de CAO Door: Informatie over de CAO PO Vragen beantwoorden Welke ruimte is er voor eigen invulling? Welke kansen liggen er? Koppelen

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord CAO-PO 01-07-2014 tot en met 30-06-2015 2 juli 2014. Partijen zijn op 2 juli 2014 het navolgende overeengekomen:

Onderhandelaarsakkoord CAO-PO 01-07-2014 tot en met 30-06-2015 2 juli 2014. Partijen zijn op 2 juli 2014 het navolgende overeengekomen: Onderhandelaarsakkoord CAO-PO 01-07-2014 tot en met 30-06-2015 2 juli 2014 Partijen zijn op 2 juli 2014 het navolgende overeengekomen: Met dit onderhandelaarsakkoord hebben sociale partners beoogd tot

Nadere informatie

In deze inzetbrief zijn de voorstellen opgenomen voor een nieuwe CAO primair onderwijs per 1 januari 2011.

In deze inzetbrief zijn de voorstellen opgenomen voor een nieuwe CAO primair onderwijs per 1 januari 2011. -Vertrouwelijk- Aan: Betreft: De centrales voor overheids- en onderwijspersoneel Inzet PO-Raad CAO PO 1. Inleiding en context In deze inzetbrief zijn de voorstellen opgenomen voor een nieuwe CAO primair

Nadere informatie

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eijsden-Margraten. Nr. 131209 31 december 2015 Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en

Nadere informatie

CAO PO 2013. Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs

CAO PO 2013. Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs CAO PO 2013 Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs 2 CAO PO 2013 Collectieve Arbeidsovereenkomst 2013 voor het Primair Onderwijs PO-Raad AOb AVS CNVO FvOv 3 Colofon CAO PO 2013

Nadere informatie