Beoordeling. Beoordeling. verderop in dit hoofdstuk behandelen. Eventuele door de kredietvrager in te brengen zekerheden. aanvrager.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beoordeling. Beoordeling. verderop in dit hoofdstuk behandelen. Eventuele door de kredietvrager in te brengen zekerheden. aanvrager."

Transcriptie

1 Voordat een consumptief krediet kan worden verstrekt, wordt de aanvraag bij de kredietverstrekker bekeken door een kredietbeoordelaar. D i e t o e t s t d e a a n v r a a g a a n d e acceptatienormen ( b e o o r d e l i n g s c r i t e r i a ) v a n d e k r e d i e t v e r s t r e k k e r. D i e r i c h t l i j n e n z i j n n i e t o v e r a l g e l i j k. In de rente die een kredietnemer moet betalen, zit een opslag verwerkt voor het kred i e t r i s i c o. H e t r i s i c o d a t d e k r e d i e t v e r s t r e k k e r b e r e i d i s t e n e m e n i s v e r w e r k t i n d i e richtlijnen. De risico-opslag m o e t i m m e r s o p w e g e n t e g e n h e t r i s i c o d a t g e n o m e n wordt, dat leningen niet (goed) terugbetaald worden. D e k r e d i e t b e o o r d e l a a r b e k i j k t d e k r e d i e t a a n v r a a g o p d e v o l g e n d e p u n t e n : Kredietwaardigheid van de aanvrager H i e r b i j g a a t h e t o m d e c i j f e r t j e s, d u s o f d e g e v r a a g d e l e n i n g f i n a n c i e e l haalbaar is. Kredietverleden van de aanvrager H e t k r e d i e t v e r l e d e n w o r d t g e c o n t r o l e e r d m e t e e n B K R - t o e t s, d i e w e verderop in dit hoofdstuk behandelen. Eventuele door de kredietvrager in te brengen zekerheden. E v e n t u e e l d e p e r s o o n l i j k e i n d r u k d i e d e k r e d i e t v e r s t r e k k e r h e e f t v a n d e aanvrager. De financiële situatie (wat de k r e d i e t v r a g e r k a n u i t g e v e n ) i s i n d e e e r s t e p l a a t s v a n belang. Het termijnbedrag is een last, die kan worden betaald door een positief verschil tussen inkomsten en uitgaven. Ook de financiële toekomst van de kredietvrager is erg belangrijk. De financiële situatie van de k r e d i e t v r a g e r z a l w e l l i c h t g e d u r e n d e d e looptijd van de lening veranderen, dus het is belangrijk om te kijken naar hoe de financ i ë l e s i t u a t i e z i c h n o r m a a l g e s p r o k e n z a l o n t w i k k e l e n. Het is belangrijk voor de k r e d i e t v e r s t r e k k e r o m t e k i j k e n b i j w e l k b e d r i j f e n i n welke branche de k r e d i e t v r a g e r w e r k t. O n t w i k k e l i n g e n b i n n e n h e t b e d r i j f o f d e bedrijfstak, kunnen een belangrijk element bij de beoordeling zijn. E r k u n n e n h e v i g e s c h o m m e l i n g e n z i j n i n h e t i n k o m e n v a n b e o e f e n a r e n v a n v r i j e beroepen en zelfstandig ondernemers. Dit kan komen door onder meer onverw a c h t e u i t g a v e n e n g o e d e o f s l e c h t e r e s u l t a t e n v a n h e t b e d r i j f. D e f i n a n c i ë l e situatie van de kredietvrager kan hierdoor vaak onzeker zijn. Het kan ook zijn dat de k r e d i e t v r a g e r e e n u i t k e r i n g g e n i e t. D e v r a a g i n d e z e situatie is hoe lang de uitkering nog op dit niveau blijft. Bij verschillende uitk e r i n g e n, w a a r o n d e r d e W W - u i t k e r i n g, w o r d t d e u i t k e r i n g l a n g z a a m a f g e b o u w d. H i e r d o o r k a n d e s i t u a t i e n a e e n a a n t a l j a r e n o o k o n z e k e r w o r d e n. Ook van personen die arbeidsongeschikt zijn kan het inkomen dalen door algemene uitkeringsdalingen of een uitslag van een herkeuring. 75

2 D o o r h o g e r i s i c o - o p s l a g e n i n h u n t a r i e v e n o p t e n e m e n k u n n e n k r e d i e t v e r s t r e k k e r s kredietvragers met hogere kredietrisico s ook accepteren. In de wet is wel een maximum gesteld aan de risico-opslag, waaraan elke kredietverstrekker zich moet houden. LEENCAPACITEIT D e b e d o e l i n g v a n k r e d i e t v e r l e n i n g i s n i e t, o m d e c o n s u m e n t e r m e e i n d e p r o b l e m e n te brengen. Als een consument zoveel kredieten afsluit dat de terugbetaling ervan problematisch kan worden, spreken we van overkreditering. D i t i s v o o r g e e n e n k e l e p a r t i j e e n g o e d e s i t u a t i e. D e c o n s u m e n t l o o p t i m m e r s e e n b e h o o r l i j k r i s i c o o m i n f i n a n c i ë l e p r o b l e m e n t e k o m e n. D e k r e d i e t i n s t e l l i n g l o o p t h e t r i s i c o d a t z e h a a r u i t g e l e e n d e g e l d e n n i e t g e h e e l t e r u g k r i j g t. O f e r m o e t e r g v e e l e n e r g i e ( e n d u s g e l d ) i n g e s t o k e n worden om de afgesproken betalingen te ontvangen. Bovendien leidt o v e r k r e d i t e r i n g t o t een negatief imago van de financiële sector. De bedoeling van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Ve r e n i g i n g v a n Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de N e d e r l a n d s e Ve r e n i g i n g v a n Banken (NVB) is dat o v e r k r e d i t e r i n g b i j h e t v e r s t r e k k e n v a n c o n s u m p t i e f k r e d i e t n i e t mag voorkomen. Of, zoals ze dat zelf formuleren, dat consumptief krediet geen oorzaak kan zijn van o v e r k r e d i t e r i n g e n d a a r m e e o o k n i e t b i j d r a a g t a a n p r o b l e m a t i s c h e s c h u l d e n. Om dit te bewerkstelligen, heeft zowel de VFN als de NVB een G e d r a g s c o d e Consumptief Krediet opgesteld. Beide Gedragscodes zijn van toepassing op consumpt t i e v e k r e d i e t e n t u s s e n e n e n a l l e e n v e r p l i c h t v o o r d e e i g e n l e d e n. Vo o r p a r t i j e n d i e n i e t z i j n a a n g e s l o t e n b i j d e V F N e n / o f d e N V B, z o r g t d e A F M v o o r e e n zogenaamd level playing field. Dat houdt in dat ook deze partijen zich aan de opges t e l d e r e g e l s m o e t e n h o u d e n. D e G e d r a g s c o d e s v a n V F N e n N V B z i j n e c h t e r n i e t v o o r 100% gelijk. Z o h e e f t d e V F N p e r 1 j a n u a r i e e n a a n t a l v e r a n d e r i n g e n d o o r g e v o e r d i n h a a r Gedragscode, die niet zijn gevolgd door de NVB. Persbericht VFN d.d. 29 december 2011 VFN stimuleert verantwoord krediet en makkelijker overstappen De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) voert per 1 januari 2012 een 3-tal wijzigingen door in haar G e d r a g s c o d e C o n s u m p t i e f K r e d i e t. D e w i j z i g i n g e n l e i d e n t o t e x t r a k r e d i e t r u i m t e v o o r d e c o n s u m e n t b i j A f l o p e n d e K r e d i e t e n ( P e r s o o n l i j k e L e n i n g e n ), e e n v e r b e t e r i n g v a n d e m o g e l i j k h e d e n v o o r d e c o n s u m e n t o m o v e r t e s t a p p e n n a a r e e n a n d e r e a a n b i e d e r, e n e e n a a n s c h e r p i n g v a n de verstrekking van Aflossingsvrije Kredieten. 76

3 Extra kredietruimte voor de consument bij Aflopende Kredieten: H o e w e l d e c o n s u m e n t m e t e e n P e r s o o n l i j k e L e n i n g d e l o o p t i j d v a n d e l e n i n g g o e d k a n a f s t e m m e n o p d e a a n k o o p d i e w o r d t g e f i n a n c i e r d, i s h e t a a n d e e l v a n P e r s o o n l i j k e L e n i n g e n i n d e N e d e r l a n d s e m a r k t n o g z e e r g e r i n g ; d o o r d e v e r r u i m i n g van de verstrekkingsmogelijkheden bij Aflopende Kredieten kan groei in kredietverlen i n g o p v e r a n t w o o r d e w i j z e p l a a t s v i n d e n, s t e l t B e r t R e i t s m a, s e c r e t a r i s v a n d e V F N. K r e d i e t v e r s t r e k k e r s k u n n e n v a n a f 1 j a n u a r i d e w e r k e l i j k e m a a n d l a s t e n v a n e e n p e r s o o n l i j k e l e n i n g g e b r u i k e n o m d e m a x i m a l e k r e d i e t r u i m t e v o o r d e c o n s u m e n t t e bepalen. Nu wordt daarvoor nog een maandlast van minimaal 2% gehanteerd. In de nieuwe bepaling is een begrenzing opgenomen voor Persoonlijke Leningen met een zeer lange looptijd of een hoge slottermijn. C o n s u m e n t k a n m a k k e l i j k e r o v e r s t a p p e n n a a r a n d e r e a a n b i e d e r : D o o r s t r e n g e r e n o r m e n b i j C o n s u m p t i e f K r e d i e t v e r l e n i n g k o n e e n s t e e d s g r o t e r e g r o e p c o n s u m e n t e n n i e t m e e r o v e r s t a p p e n n a a r e e n a n d e r e a a n b i e d e r, b i j v o o r b e e l d o m t e k u n n e n p r o f i t e r e n v a n e e n l a g e r r e n t e p e r c e n t a g e o f b e t e r e v o o r w a a r d e n. D e c o n s u m e n t z a t i n e e n L o c k U p e n e r w a s f e i t e l i j k v o o r d e z e c o n s u m e n t e n g e e n s p r a k e m e e r v a n e e n c o m p e t i t i e v e m a r k t. D e z e s i t u a t i e h e b b e n w i j d o o r b r o k e n d o o r een nieuwe bepaling in de G e d r a g s c o d e, z e g t B e r t R e i t s m a. I n d i e s i t u a t i e s d a t oversluiting van een Consumptief Krediet aantoonbaar in het belang van de consum e n t i s, k a n d e a a n b i e d e r d e c o n s u m e n t t o c h e e n k r e d i e t a a n b i e d e n, o o k a l w o r d t n u n i e t m e e r v o l d a a n a a n d e l e e n n o r m e n. A a n s c h e r p i n g v e r s t r e k k i n g A f l o s s i n g s v r i j e K r e d i e t e n : D e o p v a t t i n g e n t e n a a n z i e n v a n v e r a n t w o o r d e k r e d i e t v e r l e n i n g v e r s c h u i v e n v a n e e n focus die voornamelijk lag op het gebied van gemak en lage maandlasten naar de w e n s o m k r e d i e t t e v e r s t r e k k e n m e t e e n n a d r u k k e l i j k e r e r e l a t i e t u s s e n l e n i n g e n leendoel. Op basis van deze ontwikkeling zijn (consumptieve) kredieten in een aflossingsvrije variant minder vanzelfsprekend geworden. In de VFN G e d r a g s c o d e w o r d t d e v e r s t r e k k i n g v a n n i e u w e A f l o s s i n g s v r i j e K r e d i e t e n b e p e r k t t o t h u i s e i g e n a r e n d i e v o l d o e n d e o v e r w a a r d e h e b b e n i n h u n H y p o t h e c a i r e F i n a n c i e r i n g, d e z o g e n a a m d e W O Z - K r e d i e t e n. 77

4 Aflossingscapaciteit Bij het beoordelen van de a f l o s s i n g s c a p a c i t e i t v a n e e n k l a n t, g a a t d e b a n k u i t v a n e e n m a a n d b e d r a g v a n 2 % v a n d e k r e d i e t l i m i e t ( b i j d o o r l o p e n d k r e d i e t ) o f v a n t e n m i n s t e 2% van de k r e d i e t s o m ( b i j a f l o p e n d k r e d i e t ). D i t g e l d t o o k a l s d e w e r k e l i j k e m a a n d l a s t v a n h e t k r e d i e t l a g e r u i t p a k t. A l s d e k l a n t a l l o p e n d e c o n s u m p t i e v e k r e d i e t e n h e e f t, w o r d t d a a r v o o r d i e z e l f d e 2 % gehanteerd als maandlast, ongeacht de werkelijke maandbetalingen. In de per 1 januari 2012 vernieuwde Gedragscode van de VFN is deze regel losgelaten: bij een persoonlijke lening mag door VFN-leden uitgegaan worden van de werkelijke maandlast om de maximale kredietruimte te bepalen. Daarbij mag de gehanteerde m a a n d l a s t n i e t l a g e r z i j n d a n d e m a a n d l a s t v a n e e n v e r g e l i j k b a a r a f l o p e n d k r e d i e t m e t een looptijd van 96 maanden. Zo wordt voorkomen dat er hele lange looptijden gehanteerd worden om zoveel mogelijk te kunnen lenen. Bovendien is de te hanteren maandl a s t n i e t l a g e r d a n 2 % v a n d e s l o t t e r m i j n d i t o m t e v o o r k o m e n d a t g e w e r k t w o r d t m e t een hoge slottermijn om een zo hoog mogelijke lening af te kunnen sluiten. Netto-inkomen B i j h e t b e r e k e n e n v a n d e m a x i m a a l v e r a n t w o o r d e k r e d i e t v e r s t r e k k i n g g a a t d e b a n k u i t v a n h e t n e t t o - i n k o m e n v a n d e k l a n t. H i e r b i j w o r d t a l l e e n r e k e n i n g g e h o u d e n m e t i n k o m s t e n m e t e e n b e s t e n d i g k a r a k t e r, v a s t e i n k o m s t e n d u s, d i e w o r d e n h e r r e k e n d n a a r e e n m a a n d b e d r a g. In de NVB-gedragscode worden de inkomstenbronnen opgesomd: Inkomen uit een arbeidsovereenkomst Vaste 13e maand Inkomen uit pensioen Inkomen op grond van AOW Heffingskorting partner I n k o m e n u i t w a c h t g e l d r e g e l i n g, W I A, Wa j o n g, o f e e n a n d e r e, s o o r t g e l i j k e regeling N i e t i e d e r e e n h e e f t e e n c o n t r a c t v o o r o n b e p a a l d e t i j d b i j z i j n w e r k g e v e r. D a n k a n d e kredietverstrekker om aanvullende informatie vragen. Zo kan de werkgever een intent i e v e r k l a r i n g a f g e v e n, w a a r i n a a n g e g e v e n w o r d t d a t d e w e r k n e m e r n a a f l o o p v a n h e t tijdelijke contract een vast dienstverband krijgt. B i j h o g e s a l a r i s s e n k a n o m e e n w e r k g e v e r s v e r k l a r i n g g e v r a a g d w o r d e n, z o a l s d e z e bij hypotheken gebruikelijk is. Ook kan de kredietverstrekker het inkomen nog extra c o n t r o l e r e n d o o r n a a s t d e s a l a r i s s t r o o k o o k t e v r a g e n n a a r e e n b a n k a f s c h r i f t, w a a r u i t blijkt wat er precies gestort wordt. 78

5 E r z i j n o o k i n k o m s t e n w a a r v a n d e b a n k z e l f m a g b e p a l e n o f z e v i n d t d a t d e z e e e n bestendig karakter hebben, zoals provisie of overwerkvergoedingen. Ook voor klanten die geen vast inkomen hebben, zoals freelancers en zelfstandig ondernemers, bepaalt de bank zelf welk deel van het inkomen als bestendig gezien wordt. O n t v a n g e n g e l d e n d i e i n i e d e r g e v a l N I E T w o r d e n m e e g e n o m e n b i j h e t b e p a l e n v a n h e t netto maandelijkse inkomen, zijn: Zorgtoeslag Vakantiegeld Kinderbijslag Reiskostenvergoeding Tegemoetkoming schoolkosten Belastingteruggave ziektekosten De tegemoetkoming schoolkosten maakt dus geen onderdeel uit van het inkomen waarmee gerekend wordt. Studiefinanciering kan wel meegenomen worden als onderdeel van het inkomen. Basisnorm en leennorm Om overkreditering te voorkomen moeten banken zich bij het verstrekken van kredieten houden aan regels rondom de financiële positie van de aanvrager. Dit wordt beoordeeld door middel van de basisnorm. Als het netto-inkomen beneden die norm ligt, mag er geen consumptief krediet verstrekt worden. De basisnorm is afhankelijk van het type huishouden, er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen: alleenstaande alleenstaande met kinderen gehuwd/samenwonend gehuwd/samenwonend met kinderen Ieder jaar wordt de basisnorm in december vastgesteld door de NVB en de VFN, waarb i j z e a d v i e s k r i j g e n v a n h e t N a t i o n a a l I n s t i t u u t v o o r B u d g e t v o o r l i c h t i n g ( N i b u d ). Uiterlijk vanaf 1 april in het jaar daarop moet de nieuwe basisnorm worden toegepast. In de berekening van de b a s i s n o r m w o r d t e e n n o r m w o o n l a s t g e b r u i k t, d e z e w o r d t opgegeven door het Nibud. Bij het berekenen van de leencapaciteit van de klant gaat de bank vanzelfsprekend uit van de werkelijke woonlasten. 79

6 Basisnormen VFN/NVB 2011 Alleenstaand Alleens t a a n d met kinderen G e h u w d / Samenwonenden G e h u w d / Samenw o n e n d e n met kinderen Totaal inkomen incl* Norm woonlast Uitgaven sterposten Nibud % extra Branchetoeslag B a s i s n o r m N V B i n c l * Va k a n t i e t o e s l a g Overige toeslagen B a s i s n o r m N V B e x c l * m i n i m u m n o r m v o o r i n k o m e n s incl* m i n i m u m n o r m v o o r i n k o m e n s excl* m i n i m u m n o r m v o o r i n k o m e n s excl* * toeslagen en vakantiegeld Met behulp van de basisnorm wordt de leennorm vastgesteld. De l e e n n o r m i s h e t bedrag dat een huishouden na aftrek van de v a s t e l a s t e n a l t i j d t e r b e s c h i k k i n g m o e t hebben voor levensonderhoud. Deze leennorm wordt berekend met de volgende form u l e : Leennorm = Basisnorm + 15% * (netto inkomen -/- norm woonlast -/- basisnorm) De leennorm is dus hoger dan de basisnorm; er wordt een bedrag bij opgeteld. Dit k o m t v o o r t u i t d e w e t e n s c h a p d a t m e n s e n d o o r g a a n s m e e r g a a n u i t g e v e n n a a r m a t e z e hogere inkomens hebben. Ze rijden dan in een duurdere auto en gaan vaker op vakant i e. Vo o r h o g e r e n e t t o i n k o m e n s ( v a n a f c a n e t t o ) g e l d t e e n a f w i j k e n d e r e g e l. I n d e g e d r a g s c o d e v a n d e N V B s t a a t h i e r o v e r : B i j n e t t o - i n k o m e n s v a n a f p e r maand geldt ten minste de leennorm die hoort bij een netto inkomen van In de tabel is dat doorgerekend en vermeld als minimumnorm voor inkomens. D e bedragen die daar staan zijn de leennormen. Daar blijkt ook dat het grensbedrag van geïndexeerd is. 80

7 Het bedrag dat uit de berekening van de leennorm komt, moet men dus minimaal overhouden als de v a s t e l a s t e n v a n h e t n e t t o - i n k o m e n z i j n a f g e h a a l d. Onder vaste lasten worden in ieder geval verstaan: w o o n l a s t e n ( h u u r m i n u s h u u r t o e s l a g, o f f i c t i e f b e p a a l d e n e t t o h y p o t h e e k l a s t - zie uitwerking bij Gedragscode Hypothecaire Financieringen) alimentatie lasten van bestaande leningen De overige v a s t e l a s t e n z i j n o p g e n o m e n i n h e t p a k k e t v o o r l e v e n s o n d e r h o u d d a t h e t Nibud hanteert. Er zijn echter nog wel vaste lasten te bedenken die daar niet inzitten, z o a l s e x t r a z i e k t e k o s t e n, h o g e e n e r g i e l a s t e n, k i n d e r o p v a n g e n p e n s i o e n v e r p l i c h t i n g e n. De kredietverstrekker mag zelf beslissen of hij hiermee rekening houdt. De maximale maandlast voor het aan te vragen krediet berekenen we dus als volgt: maximale maandlast = netto maandinkomen -/- vaste lasten -/- leennorm Het bedrag dat hier uitkomt als maximale maandlast, bepaalt de maximale k r e d i e t s o m : de maandlast is maximaal 2% van het krediet. maximale maandlast / 0,02 = maximaal krediet of maximale maandlast * 50 = maximaal krediet Voorbeeld aflossingscapaciteit Een samenwonend stel zonder kinderen heeft een netto maandinkomen van De basisnorm die bij hun huishouden hoort is De leennorm komt uit op: %*( ) = A l s z i j e e n h u u r b e t a l e n v a n 6 0 0, d a n i s d e m a x i m a l e maandlast voor kredietverlening: / / = 205 O p b a s i s v a n d e 2 % - r e g e l k u n n e n z e d a a r m e e e e n k r e d i e t afsluiten van maximaal ( 205 * 50). Als een consument dat wenst, moet de bank hem op verzoek kosteloos informatie verschaffen over de basis- en leennormen. Dit staat overigens alleen vermeld in de NVBgedragscode, niet in die van de VFN. 81

8 Relatie tussen consumptief krediet en woningfinanciering Voorheen kon het voorkomen dat mensen die qua maximale h y p o t h e e k n e t i e t s t e k o r t kwamen, dit konden aanvullen met een consumptief krediet. Het bepalen van de maxim a l e v e r s t r e k k i n g g a a t b i j h y p o t h e k e n o p e e n a n d e r e m a n i e r, w a a r d o o r d e z e v r e e m d e s i t u a t i e k o n o n t s t a a n. O m t e v o o r k o m e n d a t m e n s e n d e f i n a n c i e r i n g v o o r d e w o n i n g a a n v u l l e n m e t e e n c o n s u m p t i e v e l e n i n g, i s h i e r o v e r e e n s p e c i a l e b e p a l i n g o p g e n o m e n in de gedragscodes voor consumptief krediet. Hierin is bepaald dat de bank geen kred i e t z a l v e r l e n e n ( m e d e ) v o o r d e a a n k o o p v a n e e n w o n i n g, a l s d a a r d o o r d e n o r m e n van de G e d r a g s c o d e H y p o t h e c a i r e F i n a n c i e r i n g e n w o r d t o v e r s c h r e d e n ( G H F ). Z o w o r d t voorkomen dat de maximale woonlast, die volgens de GHF verantwoord is, overschreden kan worden. Natuurlijk is de k r e d i e t v e r s t r e k k e r v o o r h e t t o e p a s s e n v a n d e z e b e p a l i n g a f h a n k e l i j k van de informatie die hij van de klant krijgt. Alleen als de k r e d i e t v r a g e r m e l d t d a t h i j h e t g e l d g a a t g e b r u i k e n v o o r d e f i n a n c i e r i n g v a n e e n w o n i n g, z a l d e b a n k d e t o e t s i n g van de h y p o t h e e k b e t r e k k e n b i j h e t b e o o r d e l e n v a n d e k r e d i e t a a n v r a a g. Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) Om te kunnen bepalen of met het verstrekken van een consumptief krediet de normen van de G e d r a g s c o d e H y p o t h e c a i r e F i n a n c i e r i n g e n w o r d e n o v e r s c h r e d e n, i s h e t g o e d om te weten hoe die G e d r a g s c o d e w e r k t. W e b e h a n d e l e n d e g r o t e l i j n e n e r v a n. O v e r i g e n s w o r d t o o k w e l n a a r d e z e n o r m e n v e r w e z e n o n d e r d e n o e m e r C H F - n o r m e n. CHF staat voor Contactorgaan Hypothecaire Financieringen. De normen zijn opgesteld om overkreditering te voorkomen. De bedoeling is dat consumenten geen hypotheek afsluiten waarvan ze de m a a n d l a s t e n n i e t o f n a u w e l i j k s k u n n e n opbrengen. Het NIBUD heeft zich dan ook bemoeid met het vaststellen van de normen. Het uitgangspunt is dat iedereen naast zijn woonlasten en andere v a s t e l a s t e n, g e n o e g g e l d o v e r m o e t h o u d e n o m g e w o o n v a n t e k u n n e n l e v e n. D a a r o m z i j n e r p e r c e n t a g e s vastgesteld die maximaal aan woonlasten en andere vaste lasten besteed mogen worden. Hoe hoger het inkomen, des te hoger dat percentage is. We noemen dat percentage de woonquote. De woonquote is niet alleen maar afhankelijk van het inkomen. Ook het renteniveau speelt hierbij een rol. Bij een hoger renteniveau is de w o o n q u o t e h o g e r. D e w o o n q u o t e s z i j n o p g e n o m e n i n f i n a n c i e r i n g s l a s t t a b e l l e n, d i e u i n d e e - l e a r n i n g o m g e v i n g k u n t v i n d e n. E r z i j n t w e e t a b e l l e n : é é n v o o r m e n s e n t o t 6 5 j a a r e n één voor 65-plussers. Bij het bepalen van de woonquote bij tweeverdieners wordt het p e r c e n t a g e g e h a n t e e r d d a t s t a a t b i j h e t h o o g s t e v a n d e t w e e i n k o m e n s ( d e i n k o m e n s worden voor het raadplegen van de tabel dus niet eerst bij elkaar opgeteld). 82

9 De rente die gehanteerd wordt bij het aflezen van de tabel, is de zogenaamde toetsrente. Daarvoor wordt de werkelijke rente van de aan te vragen h y p o t h e e k g e b r u i k t, als de rente van de hypotheek minimaal 10 jaar vaststaat. Is de rentevastperiode korter of is de rente variabel, dan wordt gewerkt met de minimale t o e t s r e n t e d i e h e t C H F ieder kwartaal vaststelt. In het eerste kwartaal van 2012 stond deze minimale toetsrente op 5,6%. woonquote * bruto jaarinkomen = toegestane woonlast per jaar toegestane woonlast per jaar / 12 = toegestane woonlast per maand Als de klant lopende financieringen heeft, dan worden deze bedragen van de toeg e s t a n e w o o n l a s t a f g e h a a l d. N u w e d e t o e g e s t a n e w o o n l a s t w e t e n, k u n n e n w e d a t terugrekenen naar de maximaal toegestane h y p o t h e e k. D a t d o e n w e m e t b e h u l p v a n e e n a n n u ï t e i t e n f a c t o r, a f t e l e z e n u i t e e n r e n t e t a f e l o f a n n u ï t e i t e n t a b e l ( z i e h i e r v o o r d e b i j l a g e ). O m d a t w e r e k e n e n m e t d e w o o n l a s t p e r m a a n d, m o e t e n w e i n d e z e t a b e l o o k k i j k e n n a a r h e t r e n t e p e r c e n t a g e p e r m a a n d : d e j a a r r e n t e / 1 2. Ve r d e r h a n g t d e f a c t o r af van de looptijd van de lening in maanden (aantal jaren * 12). toegestane woonlast per maand * annuïteitenfactor = maximale hypotheek Voorbeeld maximale hypotheek M o n i q u e i s 3 5 j a a r, a l l e e n s t a a n d e n h e e f t e e n v a s t j a a r i n k o m e n v a n b r u t o. Ze wil een h y p o t h e e k a f s l u i t e n w a a r v a n d e r e n t e 1 0 j a a r v a s t s t a a t, m e t e e n r e n t e van 6,4%. De looptijd van de lening is 30 jaar. Vo o r d e z e b e r e k e n i n g g a a n w e u i t v a n e e n m a x i m a a l f i n a n c i e r i n g s l a s t p e r c e n t a g e ( v o o r b e e l d ) v a n 3 3, 5 %. D e t o e g e s t a n e f i n a n c i e r i n g s l a s t k o m t d a a r m e e o p , 5 0 p e r j a a r, o f w e l 8 2 3, 5 4 p e r m a a n d. D e z e m a a n d l a s t v e r m e n i g v u l d i g e n w e m e t d e a n n u ï t e i t e n f a c t o r d i e h o o r t b i j e e n maandrente van 0,53333% en een l o o p t i j d v a n 3 0 j a a r ( m a a n d e n ) : 1 5 9, H e t m a x i m a l e h y p o t h e e k b e d r a g v o o r Monique komt neer op

10 Wat betreft het inkomen waarmee gerekend wordt bij het bepalen van de maximale hypotheek (toetsinkomen), is het belangrijk om te weten dat het gaat om vaste inkom e n s b e s t a n d d e l e n. K l a n t e n m e t e e n b e h o o r l i j k e i g e n v e r m o g e n, m o g e n v o l g e n s d e Gedragscode vermogensinkomsten meenemen in hun t o e t s i n k o m e n : m a x i m a a l 3 % o v e r het beschikbare vermogen. In 2010 en 2011 is volop gediscussieerd over de verstrekkingsnormen voor hypotheken. De AFM had een Toetskader Hypothecaire Financieringen opgesteld, met daarin voorstellen voor een aanzienlijke aanscherping van de regels. De minister van Financiën w a s g e n e i g d d e z e v o o r s t e l l e n t o t w e t t e v e r k l a r e n, m a a r d e b a n k e n k w a m e n m e t een tegenvoorstel. Daarin werd een zodanige aanpassing van de G e d r a g s c o d e Hypothecaire Financieringen (GHF) voorgesteld, dat daar mee verdergegaan is. In het Toetskader stond onder andere de constatering, dat volgens de GHF de toegestane woonlasten op een andere manier berekend worden, dan de w o o n l a s t e n d i e volgens de VFN/NVB norm gehanteerd worden bij kredietbeoordeling. De GHF werkt met annuïtaire lasten, de VFN/NVB Gedragscode met de werkelijke w o o n l a s t e n. D a a r d o o r o n t s t a a t d e s i t u a t i e d a t d e f i n a n c i ë l e r u i m t e d i e b i j d e h y p o t h e e k b e r e k e n i n g a l s b u f f e r v o o r m o g e l i j k e r i s i c o s i s i n g e b o u w d, g e b r u i k t k a n w o r d e n a l s l e e n c a p a c i t e i t v o o r c o n s u m p t i e f k r e d i e t. O m t e v o o r k o m e n d a t a a n c o n s u m e n t e n o n v e r a n t w o o r d k r e d i e t v e r s t r e k t w o r d t, m o e t e n a a n b i e d e r s v a n h y p o t h e c a i r e n c o n s u m p t i e f k r e d i e t m a a t r e g e l e n n e m e n. D e a a n b i e d e r s v a n c o n s u m p t i e f k r e d i e t m o e t e n d a a r o m b i j d e b e r e k e n i n g v a n d e l e e n c a p a c i t e i t v a n d e aanvrager met een eigen woning rekening houden met: de netto annuïtaire woonlasten, OF de bruto maandlasten van de hypotheek Het hanteren van de werkelijke woonlasten (de bruto maandlasten minus het belastingvoordeel) is voor woningeigenaren dus niet meer toegestaan. Het rekenen met de netto annuïtaire last is voor kredietverstrekkers niet erg praktisch. O m d i t t e o n d e r v a n g e n h e b b e n d e N V B e n d e V F N h u n G e d r a g s c o d e s a a n g e p a s t m e t i n g a n g v a n 1 j a n u a r i L e t o p! D e z e a a n p a s s i n g i n d e G e d r a g s c o d e s i s n i e t p e r d i r e c t d o o r g e v o e r d i n d e W f t e x a m e n s. D a a r o m k a n h e t v o o r k o m e n d a t u i n e e n e x a m e n b e g i n n o g vragen tegenkomt waarin deze nieuwe toetsmethode nog niet is opgenomen. 84

11 Rekenen met de netto annuïtaire last is toegestaan, maar ook een eenvoudiger berek e n i n g. D a a r b i j w o r d t v o o r h e t b e p a l e n v a n d e n e t t o w o o n l a s t e e n v a s t p e r c e n t a g e v a n de bruto lasten afgehaald. Dat percentage is bij: e e n b r u t o - i n k o m e n v a n d e ( g e z a m e n l i j k e ) c o n s u m e n t ( e n ) v a n t w e e m a a l m o d a a l of hoger: 30%; een bruto-inkomen van de (gezamenlijke) consument(en) van minder dan twee maal modaal: 25% Hierbij wordt onder de bruto lasten van een woningfinanciering verstaan: te betalen rente; contractuele aflossingen; premie voor een kapitaalverzekering bij de hypotheek; inleg van banksparen bij de hypotheek; erfpachtcanon/retributie/liggelden bij woonboten. De risicopremie voor een overlijdensrisicoverzekering hoeft niet te worden meegerekend bij het bepalen van de bruto lasten. Belangrijk bij het toepassen van deze regel is: wat geldt als modaal inkomen? De R i j k s o v e r h e i d h a n t e e r t v o o r e e n b e d r a g v a n a l s m o d a a l. D e g r e n s v o o r het hanteren van 25% of 30% ligt daarmee in 2012 op een bruto jaarinkomen Voorbeeld woonlasten B r i a n h e e f t e e n b r u t o j a a r i n k o m e n v a n , b i j z i j n e c h t g e n o t e E s m é e i s d a t Z e h e b b e n e e n e i g e n h u i s m e t e e n h y p o t h e e k, w a a r v o o r z e p e r m a a n d a a n r e n t e e n a a n p r e m i e b e t a l e n. Z i j w i l l e n e e n l e n i n g a a n v r a g e n. Va n welke woonlasten wordt bij deze leningaanvraag uitgegaan? H u n g e z a m e n l i j k i n k o m e n i s , d a t i s m e e r d a n twee keer modaal. Voor de w o o n l a s t e n w o r d t d u s u i t g e g a a n v a n d e b r u t o w e r k e l i j k e w o o n l a s t, m i n u s 3 0 %. B r u t o w e r k e l i j k e w o o n l a s t : 833 (rente) (premie) = 983. W o o n l a s t v o o r b e r e k e n i n g c o n s u m p t i e f k r e d i e t : 983 -/- 30% = 688,10. A l s E s m é e g e e n i n k o m e n h e e f t, i s h e t t o t a l e i n k o m e n v a n b r u t o p e r j a a r. Dan bedraagt de te hanteren woonlast: 983 -/- 25% = 737,25. 85

De VFN leden nemen jaarlijks deel aan een self assessment waarin de naleving van de code wordt getoetst.

De VFN leden nemen jaarlijks deel aan een self assessment waarin de naleving van de code wordt getoetst. Toelichting bij de VFN Gedragscode per 01-01-2012 Artikel 1, reikwijdte Dit artikel beoogt de reikwijdte van de VFN Gedragscode ten opzichte van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) vast te

Nadere informatie

Gedragscode VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland)

Gedragscode VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland) Regelingen en voorzieningen CODE 5.2.2.55 Gedragscode VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland) bronnen Gedragscode VFN, www.vfn.nl, maart 2012 VFN Gedragscode per 1.1.2012 (vervangt

Nadere informatie

De VFN leden nemen jaarlijks deel aan een self assessment waarin de naleving van de code wordt getoetst.

De VFN leden nemen jaarlijks deel aan een self assessment waarin de naleving van de code wordt getoetst. Toelichting bij de VFN Gedragscode per 01-01-2014 Artikel 1, reikwijdte Dit artikel beoogt de reikwijdte van de VFN Gedragscode ten opzichte van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) vast te

Nadere informatie

Basishuur: Het gedeelte van de rekenhuur dat volgens de Wet op de huurtoeslag voor rekening van de huurder blijft

Basishuur: Het gedeelte van de rekenhuur dat volgens de Wet op de huurtoeslag voor rekening van de huurder blijft GEDRAGSCODE CONSUMPTIEF KREDIET vastgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken 1 Begrippen Aflossingscapaciteit Het bedrag dat de consument maandelijks als kredietvergoeding en/of aflossing op een

Nadere informatie

Basishuur: Het gedeelte van de rekenhuur dat volgens de Wet op de huurtoeslag voor rekening van de huurder blijft

Basishuur: Het gedeelte van de rekenhuur dat volgens de Wet op de huurtoeslag voor rekening van de huurder blijft GEDRAGSCODE CONSUMPTIEF KREDIET vastgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken 1 Begrippen Aflossingscapaciteit Het bedrag dat de consument maandelijks als kredietvergoeding en/of aflossing op een

Nadere informatie

Basishuur: Het gedeelte van de rekenhuur dat volgens de Wet op de huurtoeslag voor rekening van de huurder blijft

Basishuur: Het gedeelte van de rekenhuur dat volgens de Wet op de huurtoeslag voor rekening van de huurder blijft GEDRAGSCODE CONSUMPTIEF KREDIET vastgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken 1 Begrippen Aflossingscapaciteit: Het bedrag dat de consument maandelijks als kredietvergoeding en/of aflossing op

Nadere informatie

VFN Gedragscode per 01-01-2014 (vervangt de VFN Gedragscode 01-01-2012)

VFN Gedragscode per 01-01-2014 (vervangt de VFN Gedragscode 01-01-2012) VFN Gedragscode per 01-01-2014 (vervangt de VFN Gedragscode 01-01-2012) 1. Reikwijdte De VFN Gedragscode is van toepassing op alle krediet aan consumenten anders dan een krediet aan een consument voor

Nadere informatie

1 Inleiding 1. 2 Bepaling netto woonlasten 3 2.1 Inleiding 3 2.2 Werkelijke bruto woonlasten 4 2.3 Annuïtaire netto woonlasten 4

1 Inleiding 1. 2 Bepaling netto woonlasten 3 2.1 Inleiding 3 2.2 Werkelijke bruto woonlasten 4 2.3 Annuïtaire netto woonlasten 4 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Bepaling netto woonlasten 3 2.1 Inleiding 3 2.2 Werkelijke bruto woonlasten 4 2.3 Annuïtaire netto woonlasten 4 3 Wijzigingen BKR 7 3.1 Telecombedrijven stoppen met registreren

Nadere informatie

Inkomstenbelasting. Module 7 hoofdstuk 2

Inkomstenbelasting. Module 7 hoofdstuk 2 Inkomstenbelasting Module 7 hoofdstuk 2 Verschillende vormen inkomen, verschillende vormen belasting Verschillende boxen Box 1 Bruto inkomen uit arbeid (denk aan brutoloon) Inkomen uit koophuis Aftrekposten

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

Hierna zal de berekening van de compensatie overkreditering worden toegelicht.

Hierna zal de berekening van de compensatie overkreditering worden toegelicht. 1. Inleiding Bij kredietverlening aan particulieren worden normen gehanteerd om te bepalen hoeveel krediet u op basis van uw persoonlijke omstandigheden maximaal verleend mag worden. Indien er meer krediet

Nadere informatie

Prospectus. Persoonlijke Lening. Santander Consumer Finance Benelux B.V.

Prospectus. Persoonlijke Lening. Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Persoonlijke Lening Santander Consumer Finance Benelux B.V. Santander Consumer Finance Benelux B.V. (hierna Santander) is als kredietverstrekker geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten

Nadere informatie

Prospectus. Doorlopend krediet. Santander Consumer Finance Benelux B.V.

Prospectus. Doorlopend krediet. Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Doorlopend krediet Santander Consumer Finance Benelux B.V. Santander Consumer Finance Benelux B.V. (hierna Santander) is als kredietverstrekker geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten

Nadere informatie

De Stadsbank Oost Nederland verstrekt sociale leningen zonder gebruik te maken van bemiddelaars of gevolmachtigde agenten.

De Stadsbank Oost Nederland verstrekt sociale leningen zonder gebruik te maken van bemiddelaars of gevolmachtigde agenten. Prospectus sociale lening Algemeen In deze prospectus geven wij u inzicht in de werkwijze van de Stadsbank Oost Nederland bij het verstrekken van sociale leningen. De Stadsbank Oost Nederland is aangesloten

Nadere informatie

Prospectus Sociaal Krediet 2014

Prospectus Sociaal Krediet 2014 5 informatie Prospectus Sociaal Krediet 2014 Algemeen De prospectus Sociaal Krediet geeft u inzicht in de werkwijze van de gemeente Zwolle bij het verstrekken van een persoonlijke lening.. Persoonlijke

Nadere informatie

Kies voor een krediet dat bij u past. Altijd een lening op maat

Kies voor een krediet dat bij u past. Altijd een lening op maat Kies voor een krediet dat bij u past Altijd een lening op maat Inhoud U en uw lening...03 Welkom bij Credivance...03 Drie heldere leenvormen...04 Doorlopend Krediet...05 WOZ-krediet...05 Persoonlijke Lening...06

Nadere informatie

Prospectus Doorlopend Krediet

Prospectus Doorlopend Krediet Prospectus Doorlopend Krediet Inhoudsopgave Pagina Op verantwoorde wijze lenen 1 Wat is een doorlopend krediet? 1 Aanvraagprocedure 1, 2 Bepaling kredietwaardigheid en wijze van risicobeoordeling 2 Drie

Nadere informatie

Kies voor een krediet dat bij u past. Altijd een lening op maat

Kies voor een krediet dat bij u past. Altijd een lening op maat Kies voor een krediet dat bij u past Altijd een lening op maat U en uw lening Een nieuwe auto. Een dakkapel. Een wereldreis. Wilt u uw wensen vervullen, maar heeft u het geld er niet voor? Dan kan een

Nadere informatie

Prospectus. Niet-doorlopend geldkrediet. Santander Consumer Finance Benelux B.V.

Prospectus. Niet-doorlopend geldkrediet. Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Niet-doorlopend geldkrediet Santander Consumer Finance Benelux B.V. Santander Consumer Finance Benelux B.V. is gespecialiseerd in het verstrekken van doorlopend en nietdoorlopend geld- en goederenkrediet.

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019) Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om welke

Nadere informatie

Prospectus Internet Voordeel Krediet

Prospectus Internet Voordeel Krediet Prospectus Internet Voordeel Krediet De ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) is een financiële dienstverlener die onder andere actief is als aanbieder van kredieten. Op basis van de wetgeving voor financiële

Nadere informatie

Prospectus Persoonlijke Lening

Prospectus Persoonlijke Lening Prospectus Persoonlijke Lening Inhoudsopgave Pagina Op verantwoorde wijze lenen 1 Wat is een persoonlijke lening? 1 Aanvraagprocedure 1 Bepaling kredietwaardigheid en wijze van risicobeoordeling 2 Twee

Nadere informatie

Prospectus Doorlopend Krediet

Prospectus Doorlopend Krediet Prospectus Doorlopend Krediet Inhoudsopgave Op verantwoorde wijze lenen 1 Wat is een doorlopend krediet? 1 Aanvraagprocedure 1 Bepaling kredietwaardigheid en wijze van risicobeoordeling 2 Twee voorbeelden

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126) 2008 Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om

Nadere informatie

Als u gaat trouwen. Sommige inkomsten en aftrekposten kunt u verdelen. Let op! PA 940-1Z71FD

Als u gaat trouwen. Sommige inkomsten en aftrekposten kunt u verdelen. Let op! PA 940-1Z71FD 7 Als u gaat trouwen Als u gaat trouwen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die u en uw echtgenoot betalen. Trouwen kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor uw inkomsten en aftrekposten en uw heffingskortingen.

Nadere informatie

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1 Belastingplan 2012 - Wettelijk minimumloon per maand o 15 jr. 434,00 o 16 jr. 499,10 o 17 jr. 571,40 o 18 jr. 658,20 o 19 jr. 759,45 o 20 jr. 889,65 o 21 jr. 1.048,80 o 22 jr. 1.229,60 o 23 jr. e.o. 1.446,60

Nadere informatie

Algemene informatie hypotheken (starter)

Algemene informatie hypotheken (starter) Algemene informatie hypotheken (starter) Wij zetten de belangrijkste begrippen voor u op een rijtje: Hypotheekvormen... 2 Annuïteitenhypotheek... 2 Lineaire hypotheek... 2 Leningvormen... 2 Doorlopend

Nadere informatie

Prospectus Doorlopend Krediet

Prospectus Doorlopend Krediet Prospectus Doorlopend Krediet Inhoudsopgave Pagina Op verantwoorde wijze lenen 1 Wat is een doorlopend krediet? 1 Aanvraagprocedure 1 Bepaling kredietwaardigheid en wijze van risicobeoordeling 2 Drie voorbeelden

Nadere informatie

Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014)

Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014) Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014) Box 1: Belastbaar inkomen uit werk en woning (2013) Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning : Inkomen uit werk en woning bestaat uit inkomsten

Nadere informatie

Prospectus Doorlopend Krediet

Prospectus Doorlopend Krediet Prospectus Doorlopend Krediet Inhoudsopgave Pagina Op verantwoorde wijze lenen 1 Wat is een doorlopend krediet? 1 Aanvraagprocedure 1, 2 Bepaling kredietwaardigheid en wijze van risicobeoordeling 2 Drie

Nadere informatie

Prospectus Privélimiet Plus

Prospectus Privélimiet Plus Prospectus Privélimiet Plus De ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) is een financiële dienstverlener die onder andere actief is als aanbieder van kredieten. Op basis van de wetgeving voor financiële dienstverleners

Nadere informatie

KREDIETPROSPECTUS MAATWERK REKENING-COURANT KREDIET

KREDIETPROSPECTUS MAATWERK REKENING-COURANT KREDIET KREDIETPROSPECTUS MAATWERK REKENING-COURANT KREDIET Aanvraagprocedure Theodoor Gilissen Bankiers N.V. (hierna: de bank ) verstrekt in het algemeen slechts kredietfaciliteiten aan cliënten als tevens sprake

Nadere informatie

Aangeven van vermogensbestanddelen. Aanmerkelijk belang. Aanvullende alleenstaande-ouderkorting. Aanvullende combinatiekorting

Aangeven van vermogensbestanddelen. Aanmerkelijk belang. Aanvullende alleenstaande-ouderkorting. Aanvullende combinatiekorting A Aangeven van vermogensbestanddelen In box 3 geeft u aan wat de bezittingen en schulden op 1 januari 2007 en 31 december 2007 waren van uzelf, uw fiscale partner en uw minderjarige kinderen. Aanmerkelijk

Nadere informatie

Hierna worden de belangrijkste stappen in de berekening van uw compensatie overkreditering toegelicht.

Hierna worden de belangrijkste stappen in de berekening van uw compensatie overkreditering toegelicht. Uitwerking compensatieberekening Eerste hypotheek of combi hypotheek Cliënt Voorbeeld Beoordeling : Eerste hypotheek Afgesloten in het 2006 Verstrekt krediet 200.000,00 De eerste hypotheek (1H) wordt beoordeeld

Nadere informatie

Prospectus ABN AMRO Doorlopend Krediet

Prospectus ABN AMRO Doorlopend Krediet Prospectus ABN AMRO Doorlopend Krediet De flexibele leenoplossing van ABN AMRO Consumer Finance Waarom deze prospectus ABN AMRO Consumer Finance N.V. hierna te noemen ABN AMRO Consumer Finance is een financiële

Nadere informatie

Inhoud. Credivance maakt lenen persoonlijk... 3. Verantwoord lenen en leenvormen... 5. Flexibel Plan... 7. Persoonlijk Plan... 9

Inhoud. Credivance maakt lenen persoonlijk... 3. Verantwoord lenen en leenvormen... 5. Flexibel Plan... 7. Persoonlijk Plan... 9 Inhoud Credivance maakt lenen persoonlijk............................ 3 Verantwoord lenen en leenvormen.............................. 5 Flexibel Plan.............................................................

Nadere informatie

Als u gaat samenwonen

Als u gaat samenwonen 2 7 Als u gaat samenwonen Als u gaat samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die u en uw huisgenoot betalen. Welke gevolgen dat precies zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Samenwonen

Nadere informatie

Geld lenen FINANCIERINGEN BV. Postbus 178 3980 CD Bunnik. T (030) 659 66 66 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl. www.defam.nl

Geld lenen FINANCIERINGEN BV. Postbus 178 3980 CD Bunnik. T (030) 659 66 66 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl. www.defam.nl Geld lenen FINANCIERINGEN BV Postbus 178 3980 CD Bunnik T (030) 659 66 66 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl www.defam.nl Het juiste krediet voor al uw wensen Uw droomauto gevonden, een nieuwe keuken aanschaffen,

Nadere informatie

Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013?

Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013? Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013? Voor alle op 31 december 2012 bestaande hypotheken blijven de oude hypotheekregels van kracht. Oversluiten van een bestaande schuld

Nadere informatie

FD0578 0305(i) Leningen

FD0578 0305(i) Leningen FD0578 0305(i) Leningen Bij OHRA houden we van duidelijkheid. Dat betekent: weinig kleine lettertjes, geen lange wachttijden en korte lijnen. Zo houden we het overzichtelijk en weet u direct waar u aan

Nadere informatie

Prospectus Kredietmaatschappij Vola BV

Prospectus Kredietmaatschappij Vola BV Prospectus Kredietmaatschappij Vola BV Inhoudsopgave Algemeen Producten Aanvraag Algemene voorwaarden Tarievenoverzicht Algemeen Vola voor geld. Kredietmaatschappij Vola BV, kortweg Vola, is één van de

Nadere informatie

Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Persoonlijke Lening

Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Persoonlijke Lening B.V. Prospectus Persoonlijke Lening Wie zijn wij? B.V. is een onafhankelijke financieringsmaatschappij die u een uitgebreid pakket aan diensten biedt rond financiering en leasing, gespecialiseerd in het

Nadere informatie

Belastbaar inkomen Maar niet Tarief premie Heffing over totaal meer dan meer dan Belastingtarief volksverzekering Totaal tarief van de schijven

Belastbaar inkomen Maar niet Tarief premie Heffing over totaal meer dan meer dan Belastingtarief volksverzekering Totaal tarief van de schijven Kerncijfers 2008 voor de adviespraktijk Algemeen Schijventarief box 1 Belastbaar inkomen Maar niet Tarief premie Heffing over totaal meer dan meer dan Belastingtarief volksverzekering Totaal tarief van

Nadere informatie

Het juiste krediet voor uw groene wensen

Het juiste krediet voor uw groene wensen Het juiste krediet voor uw groene wensen Wat vindt u waar? In deze brochure leest u alles wat u moet weten over de groene lening van GreenLoans. Klik op de link van uw keuze en lees meer. 1 2 3 4 Daarom

Nadere informatie

Geld lenen. Postbus 178 3980 CD Bunnik. T (030) 659 66 00 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl. www.defam.nl

Geld lenen. Postbus 178 3980 CD Bunnik. T (030) 659 66 00 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl. www.defam.nl Geld lenen F L E X Postbus 178 3980 CD Bunnik T (030) 659 66 00 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl www.defam.nl Het juiste krediet voor al uw wensen Uw droomauto gevonden, een nieuwe keuken aanschaffen,

Nadere informatie

Proces Acceptatiebeleid

Proces Acceptatiebeleid Proces Acceptatiebeleid In dit document is het acceptatiebeleid van Nationale-Nederlanden Bank (NNB) beschreven. NNB is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen

Nadere informatie

Hierna worden de belangrijkste stappen in de berekening van uw compensatie overkreditering toegelicht.

Hierna worden de belangrijkste stappen in de berekening van uw compensatie overkreditering toegelicht. Uitwerking compensatieberekening Eerste hypotheek of combi hypotheek Cliënt : Voorbeeld Beoordeling : Eerste hypotheek of combihypotheek Afgesloten in het jaar : 2006 Verstrekt krediet : 200.000,-- De

Nadere informatie

KREDIETPROSPECTUS MAATWERK VASTE LENING

KREDIETPROSPECTUS MAATWERK VASTE LENING KREDIETPROSPECTUS MAATWERK VASTE LENING Aanvraagprocedure Theodoor Gilissen Bankiers N.V. (hierna: de bank ) verstrekt in het algemeen slechts kredietfaciliteiten aan cliënten als tevens sprake is van

Nadere informatie

Latere-Leeftijd-Lening

Latere-Leeftijd-Lening Latere-Leeftijd-Lening Prospectus per 1 december 2003 Uw tussenpersoon is: Tarieven per 1 december 2001 Tarievenoverzicht per 1 december 2001 LATERE-LEEFTIJD-LENING (Andere bedragen op aanvraag) 12 maanden

Nadere informatie

WOZ-krediet PLUS BV. Postbus 178 3980 CD Bunnik. T (030) 659 66 07 F (030) 659 65 24 E info@defamplus.nl. www.defamplus.nl

WOZ-krediet PLUS BV. Postbus 178 3980 CD Bunnik. T (030) 659 66 07 F (030) 659 65 24 E info@defamplus.nl. www.defamplus.nl WOZ-krediet PLUS BV Postbus 178 3980 CD Bunnik T (030) 659 66 07 F (030) 659 65 24 E info@defamplus.nl www.defamplus.nl Het juiste krediet voor al uw wensen Uw droomkeuken gevonden, het huis verbouwen,

Nadere informatie

Prospectus. Doorlopend geldkrediet. Santander Consumer Finance Benelux B.V.

Prospectus. Doorlopend geldkrediet. Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Doorlopend geldkrediet Santander Consumer Finance Benelux B.V. Santander Consumer Finance Benelux B.V. is gespecialiseerd in het verstrekken van doorlopend en nietdoorlopend geld- en goederenkrediet.

Nadere informatie

Acceptatie instructies Doorlopend Krediet en Persoonlijke Lening

Acceptatie instructies Doorlopend Krediet en Persoonlijke Lening Acceptatie instructies Doorlopend Krediet en Persoonlijke Lening Wij geven in dit handboek de volgende onderwerpen aan: O Onze werkwijze OOnze richtlijnen voor acceptatie OOnze behandeling van uw aanvraag,

Nadere informatie

Samenvatting. Dossier naam: Voor-Beeld Datum: 25-08-2011. Partijen Voor Beeld. Kinderen D Voor T Voor

Samenvatting. Dossier naam: Voor-Beeld Datum: 25-08-2011. Partijen Voor Beeld. Kinderen D Voor T Voor Samenvatting Dossier naam: Voor-Beeld Datum: 25-08-2011 Partijen Voor Beeld Kinderen D Voor T Voor Gebruikte gegevens Voor Loondienst Inkomen conform salarisstrook: 61.392 (inclusief vakantietoeslag, Inkomsten

Nadere informatie

VRAGENLIJST KLANTENPROFIEL MBT HYPOTHECARIE FINANCIERING

VRAGENLIJST KLANTENPROFIEL MBT HYPOTHECARIE FINANCIERING VRAGENLIJST KLANTENPROFIEL MBT HYPOTHECARIE FINANCIERING 1 Naam + geb.datum Adres(sen) Postcode/woonplaats Communicatiegegevens: Tel.nrs / emailadressen Bij welke bank(en) bankiert u momenteel? Burgerlijke

Nadere informatie

Consumptief krediet. de situaties waarvoor consumptief krediet bedoeld is. de factoren die een rol spelen bij het verlenen van een consumptief krediet

Consumptief krediet. de situaties waarvoor consumptief krediet bedoeld is. de factoren die een rol spelen bij het verlenen van een consumptief krediet I n d i t o n d e r d e e l w o r d t d e l e z e r i n z i c h t v e r s c h a f t i n h e t o n d e r w e r p c o n s u m p t i e f krediet. De volgende onderwerpen komen hierbij aan de orde: de situaties

Nadere informatie

Bijlage WFTNIVO examens 2012. Bijlage WFTNIVO examens 2012. Inhoud. Belastingtarief box 2 en 3

Bijlage WFTNIVO examens 2012. Bijlage WFTNIVO examens 2012. Inhoud. Belastingtarief box 2 en 3 Inhoud - Schijventarief box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) p.1 - Belastingtarief box 2 en 3 p.2 - Heffingskortingen p.2 - Bijtelling p.3 - Percentages eigenwoningforfait p.3 - Vrijstellingen

Nadere informatie

I TOELICHTING BIJ EEN EERSTE HYPOTHEEK EN COMBI HYPOTHEEK

I TOELICHTING BIJ EEN EERSTE HYPOTHEEK EN COMBI HYPOTHEEK Deel I TOELICHTING BIJ EEN EERSTE HYPOTHEEK EN COMBI HYPOTHEEK In deze toelichting worden de verschillende onderdelen en kengetallen in de berekening overkreditering toegelicht. De berekening van de compensatie

Nadere informatie

Voorbeeld gebaseerd op een goede adviespraktijk m.b.t. bruto/netto berekening: man, 44 jaar en vrouw, 40 jaar Verstrekte hypotheek in 2006 195.

Voorbeeld gebaseerd op een goede adviespraktijk m.b.t. bruto/netto berekening: man, 44 jaar en vrouw, 40 jaar Verstrekte hypotheek in 2006 195. Casussen fiscaliteit In dit document biedt de AFM u als financiële dienstverleners enkele uitgewerkte praktijkvoorbeelden aan die de AFM heeft aangetroffen bij haar onderzoek. Er zijn voorbeelden die in

Nadere informatie

Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK)

Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK) Uitwerking compensatieberekening Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK) cliënt Voorbeeld Beoordeling consumptief krediet (CK) Afgesloten in het jaar 2006 Verstrekt krediet

Nadere informatie

WOZ-krediet. Postbus 178 3980 CD Bunnik. T (030) 659 66 00 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl. www.defam.nl

WOZ-krediet. Postbus 178 3980 CD Bunnik. T (030) 659 66 00 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl. www.defam.nl WOZ-krediet S E L E C T Postbus 178 3980 CD Bunnik T (030) 659 66 00 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl www.defam.nl Het juiste krediet voor al uw wensen Uw droomkeuken gevonden, het huis verbouwen, de

Nadere informatie

Prospectus Crediam Lenen

Prospectus Crediam Lenen Prospectus Crediam Lenen Prospectus 1 Wat extra ruimte is wel zo prettig. Ook financieel. Voor geplande of juist onverwachtse uitgaven. Want wat is er vervelender dan dat u juist op dát moment geen geld

Nadere informatie

Prospectus Doorlopend Krediet

Prospectus Doorlopend Krediet Prospectus Doorlopend Krediet 1 Wie zijn wij? Volvo Car Finance is een handelsnaam van Santander Consumer Finance Benelux B.V., een onafhankelijke financieringsmaatschappij die u een uitgebreid pakket

Nadere informatie

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis uw kennis, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Geld lenen FINANCIERINGEN BV. Postbus 178 3980 CD Bunnik. T (030) 659 66 66 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl. www.defam.nl

Geld lenen FINANCIERINGEN BV. Postbus 178 3980 CD Bunnik. T (030) 659 66 66 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl. www.defam.nl Geld lenen FINANCIERINGEN BV Postbus 178 3980 CD Bunnik T (030) 659 66 66 F (030) 659 66 60 E info@defam.nl www.defam.nl Het juiste krediet voor al uw wensen Uw droomauto gevonden, een nieuwe keuken aanschaffen,

Nadere informatie

Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK)

Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK) Uitwerking compensatieberekening Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK) Cliënt: Voorbeeld Beoordeling Consumptief krediet (CK) Afgesloten in het jaar : 2006 Verstrekt krediet

Nadere informatie

Klantprofiel Hypotheken

Klantprofiel Hypotheken Klantprofiel Hypotheken Klant 1 Klant 2 Naam.. Ondernemer ja nee ja nee Sinds.. Sinds. Dienstverband Fulltime Fulltime Part-time uur Part-time uur Vast Vast Flex/uitzend Flex/uitzend Bepaalde tijd Bepaalde

Nadere informatie

Als u gaat samenwonen

Als u gaat samenwonen 2 8 Als u gaat samenwonen Als u gaat samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die u en uw huisgenoot betalen. Welke gevolgen dat precies zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Samenwonen

Nadere informatie

Toelichting jaaropgave hypotheken

Toelichting jaaropgave hypotheken Toelichting jaaropgave hypotheken U heeft de jaaropgave(n) van uw hypotheek over 2014 ontvangen. Maar welke informatie vindt u eigenlijk op deze jaaropgave? En hoe zit het met de aftrek van de hypotheekrente?

Nadere informatie

Wijzigingen NHG en Kredietbeleid Florius per 1 januari 2013

Wijzigingen NHG en Kredietbeleid Florius per 1 januari 2013 Wijzigingen NHG en Kredietbeleid Florius per 1 januari 2013 Inleiding De wet- en regelgeving op het gebied van hypotheken verandert per 1 januari 2013. Hierdoor wijzigen ook de NHG normen en het kredietbeleid

Nadere informatie

Belasting betalen en Hypotheekrente aftrek. Ontwerp power point; Henk Douna

Belasting betalen en Hypotheekrente aftrek. Ontwerp power point; Henk Douna Belasting betalen en Hypotheekrente aftrek Ontwerp power point; Henk Douna De grootste financiële beslissing in een mensenleven 2 520.000.000.000,- ( 520 mrd) Totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens

Nadere informatie

Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Doorlopend Krediet

Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Doorlopend Krediet B.V. Prospectus Doorlopend Krediet Wie zijn wij? B.V. is een onafhankelijke financieringsmaatschappij die u een uitgebreid pakket aan diensten biedt rond financiering en leasing, gespecialiseerd in het

Nadere informatie

Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Huurkoop

Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Huurkoop B.V. Prospectus Huurkoop Wie zijn wij? B.V. is een onafhankelijke financieringsmaatschappij die u een uitgebreid pakket aan diensten biedt rond financiering en leasing, gespecialiseerd in het verstrekken

Nadere informatie

Je eigen woning en de Belastingdienst in 2012

Je eigen woning en de Belastingdienst in 2012 Je hypotheek en de belasting in 2012 Hier vind je een toelichting op het jaaroverzicht van je SNS Hypotheek. Ook lees je hier de belangrijkste fiscale regels die in 2012 gelden voor de eigen woning, hypotheek,

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK

KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis uw kennis,

Nadere informatie

Met Alpha Credit Nederland uw favoriete auto binnen handbereik! De autofinancierder van Nederland

Met Alpha Credit Nederland uw favoriete auto binnen handbereik! De autofinancierder van Nederland Met Alpha Credit Nederland uw favoriete auto binnen handbereik! De autofinancierder van Nederland 1 Uw favoriete auto binnen handbereik 4 Huurkoop 6 Persoonlijke lening 8 Doorlopend krediet 10 Financieren

Nadere informatie

Adviestabel ouderbijdragen kinderopvang 2003

Adviestabel ouderbijdragen kinderopvang 2003 Toelichting bij het formulier voor de berekening van het belastbaar inkomen 1. Algemeen Vooraf Ouders betalen de hoogste ouderbijdrage, tenzij zij kunnen aantonen dat het gezamenlijke belastbaar huishoudinkomen

Nadere informatie

Prospectus niet-doorlopende kredieten. FCE Bank plc.

Prospectus niet-doorlopende kredieten. FCE Bank plc. Prospectus niet-doorlopende kredieten FCE Bank plc. Algemeen FCE Bank plc. is een financiële dienstverlener die onder andere kredieten verstrekt voor de aan- schaf van een auto. Dit prospectus informeert

Nadere informatie

Inventarisatielijst. Personalia Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Telefoonnummer thuis. Telefoonnummer werk. Telefoonnummer mobiel.

Inventarisatielijst. Personalia Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Telefoonnummer thuis. Telefoonnummer werk. Telefoonnummer mobiel. Inventarisatielijst Personalia Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer thuis Telefoonnummer werk Telefoonnummer mobiel Geboortedatum Geslacht Emailadres Burger Servicenummer (Sofi-nummer) Soort

Nadere informatie

Verzonden: Aangifte inkomstenbelasting 2014

Verzonden: Aangifte inkomstenbelasting 2014 Eigen kopie, niet opsturen Aangifte Inkomstenbelasting 2014 Formulierenversie IB 651-2Z51OLAV Afgedrukt op 12-4-2015 Verzonden: Aangifte inkomstenbelasting 2014 Burgerservicenummer 133136097 Ondertekening

Nadere informatie

PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN

PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN LEKKER RIJDEN, RIJDEN ZONDER ZORGEN UW AUTO GOED FINANCIEREN, DAT SCHEELT EEN HOOP ZORGEN. EN SPAREN VOOR UW NIEUWE AUTO HOEFT NIET.

Nadere informatie

Hypotheekrecht en - vormen

Hypotheekrecht en - vormen Hypotheekrecht en - vormen Wat is een hypotheek? Een hypotheek is in theorie een zekerheidsrecht. Wanneer u een hypotheek afsluit, geeft u het recht van hypotheek aan de geldverstrekker. Dit recht van

Nadere informatie

DEFAM. Uw heldere keuze.

DEFAM. Uw heldere keuze. DEFAM. Uw heldere keuze. Bij DEFAM kunt u terecht voor alle consumptief kredietvormen, waarmee u kunt doen wat u graag wílt doen. Een consumptief krediet is bij DEFAM gemakkelijk en snel geregeld. Bovendien

Nadere informatie

Prospectus Aflopend Krediet

Prospectus Aflopend Krediet Prospectus Aflopend Krediet Prospectus aflopend krediet Fidis Nederland B.V. 1 mei 2006 versie 1 Pagina 1 Doel van deze prospectus Deze prospectus is bedoeld om u duidelijke informatie te verstrekken over

Nadere informatie

VvAA belastingworkshop. Februari/maart 2014

VvAA belastingworkshop. Februari/maart 2014 VvAA belastingworkshop Februari/maart 2014 Inhoud Hoofdlijnen belastingstelsel Boxenstelsel Fiscaal partnerschap Eigen woning Inkomensvoorzieningen Persoonsgebonden aftrek Heffingskortingen Middeling Aftrekmogelijkheden

Nadere informatie

CITROËN FINANCIAL SERVICES. Autofinanciering CITROËN AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN LEKKER RIJDEN, RIJDEN ZONDER ZORGEN

CITROËN FINANCIAL SERVICES. Autofinanciering CITROËN AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN LEKKER RIJDEN, RIJDEN ZONDER ZORGEN CITROËN Autofinanciering AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN LEKKER RIJDEN, RIJDEN ZONDER ZORGEN Uw auto goed financieren, dat scheelt een hoop zorgen. En sparen voor uw nieuwe auto hoeft niet. Bij

Nadere informatie

PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN

PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN PEUGEOT AUTOFINANCIERING AANTREKKELIJKE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN LEKKER RIJDEN, RIJDEN ZONDER ZORGEN UW AUTO GOED FINANCIEREN, DAT SCHEELT EEN HOOP ZORGEN. EN SPAREN VOOR UW NIEUWE AUTO HOEFT NIET. BIJ

Nadere informatie

Onderwerp: GC022 tussenbeoordeling klacht; gelegenheid toelichting en overlegging stuken

Onderwerp: GC022 tussenbeoordeling klacht; gelegenheid toelichting en overlegging stuken Per e- mail verzonden aan, op 9 januari 2014 Onderwerp: GC022 tussenbeoordeling klacht; gelegenheid toelichting en overlegging stuken Geachte De Geschillencommissie ( GC ) heeft uw klacht nader beoordeeld

Nadere informatie

U of uw fiscale partner verkoopt een eigen woning of heeft een eigenwoningreserve

U of uw fiscale partner verkoopt een eigen woning of heeft een eigenwoningreserve UW WONING EN DE FISCUS U koopt een woning 2e woning Rente en kosten voor de eigenwoningschuld Niet aftrekbaar zijn: Eenmalig aftrekbare kosten Inkomsten Eigen Woning U sluit een spaar-, leven- of beleggingshypotheek

Nadere informatie

SNS Lenen. Prospectus Lenen

SNS Lenen. Prospectus Lenen Prospectus Lenen SNS Lenen Heeft u extra geld nodig? Om een grote uitgave te doen of om geld achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven? Bij SNS Bank kunt u terecht voor een lening die bij u past.

Nadere informatie

Inleiding. Bedrijfsgegevens RCI Financial Services

Inleiding. Bedrijfsgegevens RCI Financial Services Inleiding Dit prospectus geeft uitgebreid informatie over de consumptieve kredieten van RCI Financial Services B.V. h.o.d.n. Renault Financial Services, Renault Business Finance, Nissan Financial Services

Nadere informatie

Belastingspecial 2011

Belastingspecial 2011 Pensioenbelangen 1-2011:Pensioenbelangen 28-4-11 13:44 Pagina 21 Belastingspecial 2011 bestemd voor uw aangifte Inkomsten Belasting 2010 Deze belastingspecial, dient als leidraad bij het invullen van uw

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 330 Ingangsdatum: 01-06-2012

Afdeling Samenleving Richtlijn 330 Ingangsdatum: 01-06-2012 Afdeling Samenleving Richtlijn 330 Ingangsdatum: 01-06-2012 HEFFINGSKORTINGEN Algemeen De uitgaven van de overheid worden onder andere door het opleggen van belastingen gefinancierd. Er bestaan verschillende

Nadere informatie

Prospectus Doorlopend Krediet. Prospectus Doorlopend krediet Fidis Nederland B.V. 1 mei 2006 Versie 1 Pagina 1

Prospectus Doorlopend Krediet. Prospectus Doorlopend krediet Fidis Nederland B.V. 1 mei 2006 Versie 1 Pagina 1 Prospectus Doorlopend Krediet Prospectus Doorlopend krediet Fidis Nederland B.V. 1 mei 2006 Versie 1 Pagina 1 Doel van deze prospectus Deze prospectus is bedoeld om u duidelijke informatie te verstrekken

Nadere informatie