PROJECTOPROEP PROJECTOPROEP OVER DE FINANCIERING VAN GERICHTE ONTWIKKELINGSEDUCATIE DOOR DERDEN VOOR HET JAAR 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROJECTOPROEP PROJECTOPROEP OVER DE FINANCIERING VAN GERICHTE ONTWIKKELINGSEDUCATIE DOOR DERDEN VOOR HET JAAR 2018"

Transcriptie

1 PROJECTOPROEP PROJECTOPROEP OVER DE FINANCIERING VAN GERICHTE ONTWIKKELINGSEDUCATIE DOOR DERDEN VOOR HET JAAR 2018 Met uitzondering van audiovisuele producties Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking Directie Civiele Maatschappij Dienst Ontwikkelingseducatie Karmelietenstraat Brussel november 2017

2 WOORD VOORAF De projectoproep heeft tot doel financiële steun te verlenen voor gerichte projecten (culturele, educatieve of informatieve events, enz.) met een groot potentieel inzake ontwikkelingseducatie over het thema van de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen in de wereld. De projecten moeten in 2018 op het Belgische grondgebied plaatsvinden met een maximale duur van 3 maanden. I. DOEL VAN DE PROJECTOPROEP 1.1 Ontwikkelingseducatie De Belgische samenwerking maakt werk van ontwikkelingseducatie om haar steentje bij [te]dragen aan de vorming van verantwoordelijke burgers. Burgers die voldoende onderlegd zijn om met betrekking tot de grote wereldwijde uitdagingen en de internationale solidariteit een degelijk onderbouwd standpunt in te nemen. Burgers die zich ervan bewust zijn dat ze het streven naar een meer rechtvaardige wereld kracht kunnen bijzetten. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking wil haar schouders zetten onder de individuele en collectieve inspanningen van de burgers voor rechtvaardige Noord-Zuidbetrekkingen. Deze missie is een wezenlijk deel van het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid van België. (Strategienota ontwikkelingseducatie, DGD, maart 2012). Ontwikkelingseducatie maakt aldus deel uit van de educatie tot wereldburgerschap. Het algemene doel hiervan is bij te dragen tot een meer rechtvaardige en solidaire wereld gebaseerd op democratische waarden. Bij ontwikkelingseducatie staan de Noord- Zuidbetrekkingen centraal. Ontwikkelingseducatie en de sensibilisering inzake billijke Noord-Zuidbetrekkingen zijn thema s die ook de media, het verenigingsleven en de civiele samenleving aanbelangen. Behalve de activiteiten op het gebied van ontwikkelingseducatie die de DGD in eigen beweging opzet, ondersteunt de Belgische ontwikkelingssamenwerking diverse acties van derde actoren. In een context van onderlinge samenhang tussen wereldwijde vraagstukken en het dagelijks leven van individuen en gemeenschappen is ontwikkelingseducatie een proces dat tot doel heeft: a) een breed inzicht in de internationale problematiek en de ontwikkelingsproblematiek te bevorderen en kritische meningsvorming te stimuleren, b) een verandering van waarden, attitudes en gedrag teweeg te brengen, zowel op individueel als op collectief vlak, c) de actieve uitoefening van rechten en verantwoordelijkheden op lokaal en globaal niveau aan te moedigen.

3 Dit proces maakt deel uit van een coherente en onderling afgestemde strategie die verschillende leermechanismen omvat : a. sensibilisering van burgers en gemeenschappen voor de ontwikkelingsproblematiek en voor de uitdagingen van de Noord-Zuidverhoudingen, b. bewustmaking van burgers en gemeenschappen van de onderlinge afhankelijkheid tussen Noord en Zuid, c. het engagement van burgers en gemeenschappen in de vorm van persoonlijke of collectieve acties ten voordele van een duurzaam en rechtvaardig ontwikkelingsmodel, d. het oproepen van burgers en gemeenschappen om te ijveren voor meer rechtvaardige en meer solidaire beleidskeuzes op lokaal, nationaal en internationaal gebied. Zie : Strategienota Ontwikkelingseducatie : De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) die de lidstaten van de Verenigde Naties en België in het bijzonder hebben onderschreven, vormen sinds 2015 de leidraad voor het algemene ontwikkelingsbeleid. Dit mondiale perspectief laat toe een veel bredere groep burgers aan te spreken (dan in de traditionele hulpverlening) om samen te sleutelen aan een betere wereld via nieuwe vormen van solidariteit, goed globaal burgerschap en maatschappelijke actie (met sociale media als bevoorrecht strijdmiddel). (Ngo-federatie & ACODEV 2015, p. 4.) 1.2 Centraal thema : De seksuele en reproductieve rechten Het doel van de projectoproep 2018 is de burgers te doen nadenken over seksuele en reproductieve rechten van vrouwen in de wereld. Waar gaat het over? Bij seksuele en reproductieve rechten gaat het om het recht van ieder persoon om te beslissen om seksuele betrekkingen te hebben, zich voort te planten, te huwen en te bepalen, wanneer en hoeveel kinderen er komen. Het gaat hierbij ook om het recht: om in alle veiligheid seksuele en reproductieve rechten uit te oefenen, en dat omvat ook de bescherming tegen seksueel geweld informatie te krijgen over en toegang te hebben tot veilige, doeltreffende, aanvaardbare en betaalbare methodes van gezinsplanning naar keuze, met inbegrip van de keuze van legale anticonceptiemethoden toegang te hebben tot goede gezondheidsdiensten die vrouwen begeleiden bij een veilige zwangerschap en bevalling vaneen gezonde baby. toegang te hebben tot informatie over keuzes en tot de middelen om keuzes te kunnen maken Seksueel geweld, schadelijke praktijken, seksuele dwang en seksueel misbruik hebben een negatief effect op de reproductieve gezondheid. Bij het thema van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten gaat alle aandacht naar vrouwen en meisjes! Maar vanuit het oogpunt van de mensenrechten heeft iedereen het recht beslissingen te nemen inzake seksuele en reproductieve gezondheid.

4 De wereldwijde beweging She decides ondersteunt het recht van vrouwen om zelf beslissingen te treffen over hun seksueel en reproductief leven (zie II. DEELNEMINGSVOORWAARDEN 2.1.STATUUT VAN DE AANVRAGENDE ORGANISATIE De Belgische organisatie heeft minimaal 3 jaar rechtspersoonlijkheid en is actief in het Belgische verenigingsleven. De organisatie moet haar organisatorische en financiële capaciteit aantonen. De projectverantwoordelijken moeten minimaal 3 jaar ervaring hebben in het uitwerken en organiseren van evenementen en/of acties betreffende ontwikkelingseducatie. Komen niet in aanmerking voor subsidies: - natuurlijke personen en feitelijke verenigingen (zonder rechtspersoonlijkheid); - handelsvennootschappen; - de erkende organisaties krachtens het koninklijk besluit van 11 september 2016 (die financiële steun van de DGD genieten) FIMFESTIVALS De organisatoren van filmfestivals kunnen deelnemen aan deze projectoproep. Voor hen gelden dezelfde algemene toetredingsvoorwaarden, maar ze moeten ook voldoen aan specifieke criteria, zie punt III Specifieke criteria voor filmfestivals. 2.2 VERPLICHTINGEN VAN DE AANVRAGENDE ORGANISATIE De organisaties die een project indient, aanvaardt meteen een aantal verplichtingen: De organisatie gaat een resultaatverbintenis aan en moet alles in het werk stellen om de in het project vooropgestelde doelstellingen te bereiken. Ook houdt de organisatie de administratie (de dossierbeheerder) op de hoogte van het verloop van het project en vraagt zij voor elke belangrijke projectwijziging op voorhand de goedkeuring van de administratie. De goede besteding van de subsidie dient aangetoond te worden via activiteitenverslagen en financiële verslagen. De organisatie moet de richtlijnen volgen inzake de zichtbaarheid van de Belgische ontwikkelingssamenwerking (zie bijlage 1: Richtlijnen inzake de zichtbaarheid van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking DGD).

5 De organisatie moet uiteraard voldoen aan de toepasselijke wet- en regelgeving met betrekking tot zijn statuut (vb.: wetgeving vzw s). III. KENMERKEN VAN DE PROJECTEN EN SELECTIECRITERIA OM IN AANMERKING TE KOMEN MOETEN DE INGEDIENDE PROJECTEN VOLDOEN AAN DE VOLGENDE KENMERKEN EN CRITERIA: Gerichte activiteiten met een duurzaam effect De basisfilosofie is het toekennen van financiële middelen voor gerichte en innoverende projecten met een duurzaam effect. Met gericht worden in de tijd beperkte activiteiten bedoeld. De toegestane maximumduur is 3 maanden. Het is dus niet de bedoeling de werking en het programma van een organisatie over een jaar of meerdere jaren te financieren of te cofinancieren. Duurzaam betekent dat de activiteiten een duurzaam effect op het doelpubliek hebben door aan te zetten tot nadenken, bewustwording en indien mogelijk actieve deelname en betrokkenheid (zie bijlage 2: definitie Ontwikkelingseducatie). Plaats en datum van de activiteiten De sensibiliseringsactiviteiten zijn gericht op een publiek in België en hebben dus plaats in België. Alle activiteiten moeten plaatsvinden tussen 1 januari en 31 december 2018 (indiendatum zie punt V). Doelpubliek In de aanvraag moeten het doelpubliek en de activiteit zo nauwkeurig mogelijk worden omschreven in kwantitatieve (schatting van het aantal personen) en kwalitatieve zin (bv. soort publiek, plaats of regio, enz. ; is het publiek al dan niet vertrouwd met de Noord- Zuidbetrekkingen, enz.). Thema De projecten moeten seksuele en reproductieve rechten als thema hebben (zie inleiding). Er is bij voorkeur een link tussen dit thema en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Het spreekt vanzelf dat het thema moet worden uitgewerkt vanuit de invalshoek van de ontwikkelingslanden en de Noord-Zuidverhoudingen. Doelstellingen en resultaten van ontwikkelingseducatie De projecten moeten bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen zoals geformuleerd in de definitie van ontwikkelingseducatie (zie bijlage 2).

6 Er moet minstens een aantoonbaar resultaat zijn op het gebied van de sensibilisering en de bewustmaking van het doelpubliek. Daartoe dient volgens een methodologie of gerichte aanpak te worden gewerkt. Methodologie of aanpak De methodologie of aanpak: is aangepast aan het doelpubliek is origineel en interactief, wat betekent dat het project dynamische activiteiten omvat die een actieve deelname van het publiek stimuleren. Er bestaat reeds veel didactisch materiaal over dit thema. Raadpleeg het oonbod op bevorderd de verspreiding van constructieve boodschappen (geen slogans en promotiecampagnes voor de organisatie, geen fondsenwerving, geen clichés,.) integreert de visie van het Zuiden, zodat de realiteit en de Noord-Zuidbetrekkingen in het project worden weerspiegeld. levert concrete, meetbare en duurzame resultaten op versterkt de complementariteit en synergie met andere partners, die wel of niet specifiek werken rond ontwikkelingssamenwerking en ontwikkelingseducatie. moet voorzien in een promotie/communicatiestrategie over het project Specifieke criteria voor filmfestivals NB: Definitie van zuidfilms: film die betrekking hebben op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of die de ontwikkelingsproblemen van de landen uit het zuiden (ontwikkelingslanden volgens de OESO-DAC definitie* of van auteurs afkomstig uit het zuiden belichten *. 1. Het programma bestaat uit ten minste 20% films uit het Zuiden (zie definitie) De Zuidprogrammering is niet uitsluitend gericht op het kernthema, wel moet een maximum aan begeleidende activiteiten worden gepland, om samen met het publiek het thema van de film te verkennen (debat met de regisseur of met een persoon met kennis over het onderwerp; educatieve spellen ter voorbereiding van de filmvertoning; educatief pakket voor opvoeders/leerkrachten; tentoonstellingen...) (*).

7 3. De Zuidprogrammering bevat ten minste* twee films over het kernthema van dit projectoproep met per film een sensibiliseringsactie met betrekking tot het kernthema voor het publiek. 4. De Zuidprogrammering maakt integraal deel uit van de algemene communicatiestrategie van het festival. 5. Het project bevat ook een concreet project om de distributie/vertoning van een of meerdere films uit het Zuiden in België ook buiten het festival te bevorderen (professionele ontmoetingen, conferenties, filmmarkt, overeenkomst met televisiezenders, of andere)*. * Bij de bepaling van het toegekende budget wordt gekeken naar het aantal en de kwaliteit van de voorgestelde activiteiten waarmee aan deze vijf criteria wordt voldaan. Selectiecriteria De verschillende projecten worden gerangschikt rekening houdend met de volgende selectiecriteria : Algemene beoordelingscriteria Punten 1. Relevantie /60 Thema /25 Doelgroep /15 /20 Resultaten 2. Methodologie /20 /Educatieve aanpak /15 Communicatie /5 3. Doeltreffendheid /20 Verhouding tussen de prijs en het aantal getroffen personen /15 Ervaring van de organisatie /5 TOTAAL /100 IV. BEDRAG VAN DE SUBSIDIES, GOEDKEURING VAN HET BUDGET EN SUBSIDIEERBARE UITGAVEN MINIMUM- EN MAXIMUMBEDRAG VAN DE SUBSIDIE PERCENTAGE TEGEMOETKOMING Minimumbedrag van de subsidie: euro Maximumbedrag van de subsidie: euro

8 Het project ontwikkelingseducatie en de bijbehorende activiteiten kunnen voor ten hoogste 75% van het totale reële budget worden gesubsidieerd. De organisatie moet dus zelf de overige kosten kunnen financieren (eigen middelen of andere donoren, ontvangsten, ). Het project ontwikkelingseducatie kan deel uitmaken van een ander project of een ruimer activiteitenprogramma dat niet uitsluitend de sensibilisering over dit thema tot doel heeft en niet louter gericht is op het doelpubliek van deze projectoproep. Als dit het geval is, moet de organisatie een omschrijving van het volledige evenement en van het totale budget geven. Het specifieke budget voor sensibilisering staat los van het totale budget en moet afzonderlijk gedetailleerd worden omschreven en apart worden ingediend volgens het model in bijlage (zie bijlage 3: budgettemplate van het project). Op basis van dit laatstgenoemde budget zal het percentage van de tegemoetkoming worden berekend (max. 75%). Voor de filmfestivals wordt niet alleen het totaal festivalbudget ingediend maar ook een specifiek budget dat verband houdt met de Zuidprogrammering, met de begeleidende activiteiten en de acties ter ondersteuning van de vertoning van films uit het Zuiden en met de promotie en de communicatie rond het evenement. GOEDKEURING VAN HET BUDGET De ingediende budgetraming zal door de Administratie worden beoordeeld, rekening houdend met de haalbaarheid ervan, de relevantie van de uitgaven in verhouding tot de geplande activiteiten op het gebied van ontwikkelingseducatie, alsook de door DGD subsidieerbare uitgaven (zie bijlage 4: lijst van subsidieerbare uitgaven). Het is mogelijk dat het door de Administratie goedgekeurde budget afwijkt van het ingediende budget. In dit geval zal de Administratie vragen dat het budget wordt aangepast en opnieuw ingediend. De subsidie wordt bepaald op basis van het goedgekeurde budget. Opgelet! De administratie kan het subsidiebedrag na afloop van het project wijzigen op basis van de totale reële kosten. Indien minder werd uitgegeven dan geraamd, zal de subsidie proportioneel worden verminderd. SUBSIDIEERBARE UITGAVEN EN VALORISATIES 1. Subsidieerbare uitgaven (zie bijlage 4: lijst van subsidieerbare en niet-subsidieerbare uitgaven). De subsidie dient alleen om de rechtstreekse kosten voor de uitwerking en de verwezenlijking van het project te dekken. De subsidie mag in geen geval worden aangewend om een eventueel financieel tekort weg te werken of structurele kosten (algemene werkingskosten) van de aanvragende organisatie te dekken.

9 De te dekken kosten moeten kunnen worden opgespoord en gecontroleerd aan de hand van bewijsstukken en rekeninguittreksels. De DGD aanvaardt enkel facturen die rechtstreeks door de leverancier zijn geadresseerd aan de organisatie die de subsidie ontvangt. Facturen die zijn geadresseerd aan personen, al dan niet lid van de gesubsidieerde organisatie, of aan andere organisaties of verenigingen, worden niet aanvaard. 2. Subsidiabiliteitsperiode De subsidiabiliteitsperiode loopt van 4 maanden vóór het begin van het project tot 3 maanden na de beëindiging ervan. Enkel bewijsstukken voor door de DGD goedgekeurde uitgaven die binnen de subsidieerbare periode zijn gedaan en gefactureerd, worden aanvaard, 3. Valorisaties (zie bijlage 5: toegestane valorisaties in het kader van een subsidie) Het budget mag valorisaties vermelden (bv. een zaal die gratis ter beschikking wordt gesteld), maar er staat geen subsidie tegenover. Deze valorisaties worden aanvaard voor maximum 5% van het door de DGD goedgekeurde budget. N.B.: Prestaties die volledig kosteloos worden uitgevoerd, dus zonder vergoeding van de reële kosten (verplaatsing, catering, enz.) of zonder forfaitaire dagvergoeding, mogen niet in het budget worden opgenomen. 4. Verschuiving van uitgaven In het definitieve en reële budget dat op het einde van het project bij de bewijsstukken wordt gevoegd, is een verschuiving van maximaal 10% van een budgetaire post naar een andere toegestaan (Investeringen Werkingskosten Personele middelen). Elke overschrijding (van meer dan 10%) moet het voorwerp uitmaken van een schriftelijke aanvaag tijdens het project en moet vooraf door de administratie worden goedgekeurd. De aanvraag moet worden toegelicht en gestaafd. FINANCIËLE BEPERKINGEN De toekenning van subsidies is altijd afhankelijk van de door de overheid ter beschikking gestelde budgetten. De indiener kan geen aanspraak maken op een subsidie indien de budgettaire enveloppe uitgeput is. V. PRESENTATIE VAN DE AANVRAAG Een aanvraag moet AANGETEKEND en in TWEE PAPIEREN EXEMPLAREN en één elektronische versie op USB-stick of cd (FR of NL) worden ingediend bij:

10 Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, De volledige dossiers moeten Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking worden ingediend op Directie Civiele Maatschappij D3.1 vastgestelde uiterste Karmelietenstraat 15 indieningsdatums afhankelijk 1000 Brussel van de datum van aanvang van het project. Alle op bedoelde datums ingediende dossiers worden samen onderzocht op een selectiecomité. UITERSTE INDIENINGSDATUM Opgelet, dit jaar is er slechts één indieningsdatum voor de financiering van evenementen: 17 januari N.B.: Een te laat ingediend dossier wordt niet ontvankelijk verklaard. Het poststempel geldt als bewijs. INHOUD VAN DE SUBSIDIEAANVRAAG De subsidieaanvraag bevat de volgende stukken: 1. Het ingevuld en ondertekend aanvraagformulier 2. Het specifieke geraamde budget (zie budgettemplate in bijlage 3) en, in voorkomend geval, het totale budget 3. Een kopie van de statuten zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad 4. Het activiteitenverslag van de laatste drie jaar (2014, 2015, 2016) enkel een elektronische versie op een USB-stick of cd 5. Het curriculum vitae van de projectverantwoordelijken 6. De financiële balans (jaarrekeningen) van de voorgaande twee boekjaren (2016, 2015). Een balans met een bedrag van of hoger wordt gecontroleerd door een boekhouder of een bedrijfsrevisor 7. Een bankattest met een rekeningnummer van de organisatie waarop de subsidie moet worden gestort 8. De verklaring op eer aangaande de dubbele financiering (zie bijlage 6) 9. Eventuele partnerovereenkomsten N.B.: Dossiers die onvolledig zijn en/of niet voldoen aan de basiscriteria (dat wil zeggen: thema, doelpubliek, plaats en periode van activiteit, ), worden ook niet ontvankelijk verklaard. VI. SELECTIEPROCEDURE FORMELE ONTVANKELIJKHEID VAN DE DOSSIERS Na toetsing van de ontvangen dossiers aan de ontvankelijkheidscriteria ontvangt elke aanvragende organisatie een kennisgeving.

11 INHOUDELIJK ONDERZOEK Alleen ontvankelijke dossiers worden inhoudelijk beoordeeld door een selectiecomité. Ze worden gerangschikt volgens het waarderingscijfer dat is behaald door te voldoen aan de selectiecriteria (zie blz. 7). Elk dossier wordt voor definitieve goedkeuring voorgelegd aan de administratieve en financiële autoriteiten en aan de Minister van Ontwikkelingssamenwerking. De organisatoren van de geselecteerde projecten worden zo snel mogelijk verwittigd. Zodra de laatste goedkeuring van de financiële dienst is verkregen, ontvangt de organisatie een ondertekend koninklijk besluit tot toekenning van de subsidie. VII. BETALING SUBSIDIE De betaling van de subsidie gebeurt in twee schijven: - Na toezending van het ondertekend koninklijk besluit kan een eerste schijf (70% van het totale toegekende subsidiebedrag) worden uitgekeerd, na ontvangst van een door de begunstigde opgemaakte schuldvordering. - Na afloop van het project en na ontvangst van een tweede schuldvordering wordt het saldo (maximum 30%) uitgekeerd op basis van de reële en controleerbare uitgaven, op voorwaarde dat de Administratie in het bezit is van alle in het koninklijk besluit vermelde documenten. Voor het volledige gesubsidieerde project moet het volgende worden toegestuurd: een genummerde lijst van de boekhoudkundige bewijsstukken, kopies van alle facturen en bankuittreksels, een financieel verslag, een activiteitenverslag, een exemplaar van alle promotiemateriaal en de schuldvordering voor het saldo van de subsidie. De uitbetalingstermijn bedraagt 4 à 6 weken na ontvangst en goedkeuring van de schuldvorderingen en de bewijsstukken. WETTELIJKE AANSPRAKELIJKHEDEN De subsidieontvanger is juridisch en financieel aansprakelijk voor de goede uitvoering van de activiteit, overeenkomstig het aanvraagdossier en het bepaalde in het koninklijk besluit tot toekenning van de subsidie. De wetten inzake de besteding van overheidssubsidies zijn van toepassing. In geval van onrechtmatige aanwending kan de terugbetaling van de subsidie of een deel van de subsidie worden geëist. VIII. CONTACTPERSONEN BIJ DE DGD Extra informatie over de procedure en de toekenningscriteria van subsidies kan worden verkregen bij:

12 FR Elise Pirsoul - elise.pirsoul@diplobel.fed.be 02/ NL Alice Kabongo - alice.kabongo@diplobel.fed.be Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking - Directie Civiele Maatschappij Dienst Ontwikkelingseducatie (D3.1) Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel BIJLAGEN: BIJLAGE 1: Richtlijnen inzake de nodige zichtbaarheid geven aan de Belgische ontwikkelingssamenwerking BIJLAGE 2: Definitie van ontwikkelingssamenwerking BIJLAGE 3: Budgettemplate BIJLAGE 4: Lijst van subsidieerbare uitgaven BIJLAGE 5: Toegestane valorisaties BIJLAGE 6: Verklaring op erewoord dubbele financiering

AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE VOOR EEN PROJECT ONTWIKKELINGSEDUCATIE

AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE VOOR EEN PROJECT ONTWIKKELINGSEDUCATIE PROJECTOPROEP AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE VOOR EEN PROJECT ONTWIKKELINGSEDUCATIE Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking Directie Civiele Maatschappij Dienst Ontwikkelingseducatie Karmelietenstraat

Nadere informatie

PROJECTOPROEP PROJECTOPROEP OVER DE FINANCIERING VAN GERICHTE ONTWIKKELINGSEDUCATIE DOOR DERDEN. met uitzondering van audiovisuele producties

PROJECTOPROEP PROJECTOPROEP OVER DE FINANCIERING VAN GERICHTE ONTWIKKELINGSEDUCATIE DOOR DERDEN. met uitzondering van audiovisuele producties PROJECTOPROEP PROJECTOPROEP OVER DE FINANCIERING VAN GERICHTE ONTWIKKELINGSEDUCATIE DOOR DERDEN met uitzondering van audiovisuele producties Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp

Nadere informatie

Gemeente Schaarbeek. 1. Algemeen principe

Gemeente Schaarbeek. 1. Algemeen principe Gemeente Schaarbeek Voor het eerst in 2015, heeft de gemeente Schaarbeek een begrotingskrediet voor de Noord-Zuid samenwerkingsprojecten te ondersteunen ingeschreven. De gemeente wil de lokale initiatieven

Nadere informatie

REGLEMENT. Darna Express

REGLEMENT. Darna Express Darna vzw Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Steenstraat 25-27 1000 Brussel REGLEMENT Darna Express Projectsubsidie voor de realisatie van culturele projecten ter stimulering van de dialoog tussen de Vlaams

Nadere informatie

Projectoproep solidair wereldburgerschap 2017 Reglement en procedure

Projectoproep solidair wereldburgerschap 2017 Reglement en procedure Projectoproep solidair wereldburgerschap 2017 Reglement en procedure Termijn voor het indienen van de projecten: tot en met vrijdag 20 oktober 2017 om 16.00 uur Context van de projectoproep Het Brussels

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit 1. Algemeen kader De cel Internationale Solidariteit van de gemeente Anderlecht streeft ernaar projecten inzake internationale solidariteit te ontwikkelen,

Nadere informatie

INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen

INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen Internationale uitwisselingen tussen Aalsterse verenigingen en groepen/verenigingen in andere landen kunnen bij de betrokken

Nadere informatie

Projectoproep solidair wereldburgerschap 2018 Reglement en procedure

Projectoproep solidair wereldburgerschap 2018 Reglement en procedure Projectoproep solidair wereldburgerschap 2018 Reglement en procedure Termijn voor het indienen van de projecten: tot en met vrijdag 16 maart 2018 om 16.00 uur Context van de projectoproep Het Brussels

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Booischotseweg 1 2235 Hulshout Tel: 015 22 40 17 www.hulshout.be hulshout@bibliotheek.be Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Artikel 1. Doelstelling en definitie Onder de hierna bepaalde

Nadere informatie

Gids voor de federale subsidies inzake gelijkheid van kansen. Federale gelijkekansenadministratie FOD Justitie

Gids voor de federale subsidies inzake gelijkheid van kansen. Federale gelijkekansenadministratie FOD Justitie Gids voor de federale subsidies inzake gelijkheid van kansen Federale gelijkekansenadministratie FOD Justitie Deel I Subsidies 1. Een subsidie verkrijgen De subsidies worden toegekend binnen de grenzen

Nadere informatie

Subsidie voor educatieve en sensibiliserende activiteiten

Subsidie voor educatieve en sensibiliserende activiteiten SUBSIDIEREGLEMENT Projectsubsidie Subsidie voor educatieve en sensibiliserende De gemeente Boechout voorziet jaarlijks een bedrag voor financiële steun voor ontwikkelingssamenwerking, zowel voor Zuidwerking

Nadere informatie

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D)

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) 1 Inleiding Meer dan ooit is onze toekomst digitaal. Op Europees niveau speelt

Nadere informatie

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december 2009 Bekendgemaakt

Nadere informatie

Projectoproep Eco-bewoners" uit Sint-Gillis

Projectoproep Eco-bewoners uit Sint-Gillis Projectoproep Eco-bewoners" uit Sint-Gillis REGLEMENT ARTIKEL 1- ORGANISERENDE OVERHEID De gemeente Sint-Gillis, Van Meenenplein 39, 1060 Sint-Gillis vertegenwoordigd door het College van Burgemeester

Nadere informatie

Gemeente Anderlecht Reglement voor het toekennen van subsidie(s) in de kader van het project G4 van het duurzame wijkcontract Passer

Gemeente Anderlecht Reglement voor het toekennen van subsidie(s) in de kader van het project G4 van het duurzame wijkcontract Passer Gemeente Anderlecht Reglement voor het toekennen van subsidie(s) in de kader van het project G4 van het duurzame wijkcontract Passer Gelet op art. 119 van de nieuwe gemeentewet; Gelet op de wet van 14

Nadere informatie

Legislatuur 2014 2019

Legislatuur 2014 2019 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ SU BSI DI EREGLEM ENT TER ONDERSTEU NI NG VAN ERKENDE VERENI GI NGEN VOOR ONTWI KKELI NGSSAM ENWERKI NG EN I NTERNATI ONALE SOLI DARI TEI T

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. opstartende G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. opstartende G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een opstartende G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Gemeente Tervuren. Informatie en richtlijnen bij het aanvragen van subsidies. Aanvraagformulier voor het werkjaar 2014

Gemeente Tervuren. Informatie en richtlijnen bij het aanvragen van subsidies. Aanvraagformulier voor het werkjaar 2014 Gemeente Tervuren Aanvraag tot subsidies voor activiteiten in Tervuren gericht op informatieverstrekking, educatie en sensibilisatie rond de problematiek van ontwikkeling(samenwerking), mensenrechten,

Nadere informatie

Reglement projectondersteuning Gentenaars zonder Grenzen

Reglement projectondersteuning Gentenaars zonder Grenzen Reglement projectondersteuning Gentenaars zonder Grenzen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 23 september 2008 Gewijzigd in de gemeenteraad van 23 juni 2009, 27 juni 2011, 14 december 2015 Bekendgemaakt

Nadere informatie

Subsidies voor sensibiliserende Noord-Zuidactiviteiten in Antwerpen

Subsidies voor sensibiliserende Noord-Zuidactiviteiten in Antwerpen Subsidies voor sensibiliserende Noord-Zuidactiviteiten in Antwerpen 1 Subsidies voor sensibiliserende Noord-Zuidactiviteiten in Antwerpen 2 3 Praktisch 7 Reglement 13 Subsidie tot 500 euro 17 Subsidie

Nadere informatie

Oproep voor projecten ontwikkelingssamenwerking en sensibilisatie, informatie en ontwikkelingseducatie

Oproep voor projecten ontwikkelingssamenwerking en sensibilisatie, informatie en ontwikkelingseducatie Reglement subsidies internationale Solidariteit Oproep voor projecten ontwikkelingssamenwerking en sensibilisatie, informatie en ontwikkelingseducatie Contact Stad Brussel Cel Internationale Solidariteit

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Gecoördineerde versie Gewijzigd bij het besluit van de

Nadere informatie

Subsidiereglement Bedrijf en buurt

Subsidiereglement Bedrijf en buurt Subsidiereglement Bedrijf en buurt Goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 oktober 2009 Bekendgemaakt op 29 oktober 2009 Artikel 1 - Doel van de subsidie De Stad Gent wil als lokale overheid een impuls geven

Nadere informatie

VOOR DE UITVOERING VAN DUURZAME PROJECTEN IN LIJN MET DE GEWESTELIJKE 'GOOD FOOD -STRATEGIE

VOOR DE UITVOERING VAN DUURZAME PROJECTEN IN LIJN MET DE GEWESTELIJKE 'GOOD FOOD -STRATEGIE PROJECTOPROEP 2019 - VERENIGINGEN VOOR DE UITVOERING VAN DUURZAME PROJECTEN IN LIJN MET DE GEWESTELIJKE 'GOOD FOOD -STRATEGIE KANDIDATUURDOSSIER Het kandidatuurdossier moet, naar behoren ingevuld en ondertekend,

Nadere informatie

Reglement projecttoelage voor activiteiten ten voordele van een goed doel.

Reglement projecttoelage voor activiteiten ten voordele van een goed doel. Reglement projecttoelage voor activiteiten ten voordele van een goed doel. Doel Artikel 1. Binnen de perken van de in de districtsbegroting voorziene kredieten geeft het district Berchem met een projecttoelage

Nadere informatie

REGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN HUMANITAIRE ACTIES

REGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN HUMANITAIRE ACTIES REGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN HUMANITAIRE ACTIES Vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit op 24 juni 2008 Aangepast bij gemeenteraadsbesluit op 23 november 2010 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel

Nadere informatie

INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER projecten buiten de grenzen van Europa

INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER projecten buiten de grenzen van Europa INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER projecten buiten de grenzen van Europa Stad Aalst wil een bijdrage leveren aan de realisatie van de principes van de Verenigde Naties (tot 2015 Millenniumdoelstellingen

Nadere informatie

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten GEMEENTERAAD: 26-06-2015 BEKENDMAKING: 01-07-2015 Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten Artikel 1. Doel Met deze subsidie wil de stad Sint-Niklaas projecten mogelijk maken of versterken

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie

Nadere informatie

Projectoproep 2018: Hoe de prioriteiten van uw organisatie afstemmen op de SDGs? - Begeleidend document bij het aanvraagformulier

Projectoproep 2018: Hoe de prioriteiten van uw organisatie afstemmen op de SDGs? - Begeleidend document bij het aanvraagformulier Projectoproep 2018: Hoe de prioriteiten van uw organisatie afstemmen op de SDGs? - Begeleidend document bij het aanvraagformulier 1. CONTEXT VAN DE OPROEP A) De SDGs: het wereldwijde kader voor duurzame

Nadere informatie

Subsidies voor ontwikkelingsprojecten in het Zuiden

Subsidies voor ontwikkelingsprojecten in het Zuiden Subsidies voor ontwikkelingsprojecten in het Zuiden 1 Subsidies voor ontwikkelingsprojecten in het Zuiden 2 3 Voorwoord Voorwoord 3 Praktisch 5 Reglement 11 Antwerpen leeft. Niet op een eiland, maar midden

Nadere informatie

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Vlaamse overheid Agentschap

Nadere informatie

Er zijn twee geldprijzen voorzien van elk 21.200 euro. Deze worden verdeeld tussen één NGO en één vierde pijler organisatie.

Er zijn twee geldprijzen voorzien van elk 21.200 euro. Deze worden verdeeld tussen één NGO en één vierde pijler organisatie. Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal duurzaamheid 2016-2017 ART 1. DOELSTELLING VAN DIT WEDSTRIJDREGLEMENT De stad Mechelen wil met haar beleid internationale samenwerking solidair zijn met het Zuiden.

Nadere informatie

1.2 Welke projecten komen in aanmerking? Beoordelingscriteria:

1.2 Welke projecten komen in aanmerking? Beoordelingscriteria: Subsidiereglement 2019 APB Toerisme Provincie Antwerpen 1. Beleid 1.1 Beleidslijnen 2019 APB Toerisme Provincie Antwerpen en de regiowerking Kempen willen ondersteuning bieden bij het uitwerken en ontwikkelen

Nadere informatie

Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning

Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning Artikel 1 Wat is de doelstelling van een projectsubsidie? De stad Antwerpen kan, onder de voorwaarden bepaald in dit reglement en binnen de

Nadere informatie

Subsidiereglement juli 2016

Subsidiereglement juli 2016 Subsidiereglement juli 2016 Artikel 1: Binnen de perken van de kredieten, daartoe voorzien in het gemeentebudget, worden aan de verenigingen en initiatieven, erkend door en/of aangesloten bij de Raad voor

Nadere informatie

Reglement Stadsmarketingfonds

Reglement Stadsmarketingfonds Reglement Stadsmarketingfonds Goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 mei 2009 Bekendgemaakt op 28 mei 2009 Artikel 1: Voorwerp Binnen de perken van de kredieten daartoe goedgekeurd op het budget van de

Nadere informatie

Artikel 2 De subsidies worden toegekend per werkjaar. Een werkjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.

Artikel 2 De subsidies worden toegekend per werkjaar. Een werkjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM TOELAGEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN DE GEWONE PROJECTENSTEUN, LANGDURIGE PROJECTEN- STEUN, NOODHULP EN WERELDPARTNER 11.11.11. (goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 april 2009)

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede 1 Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven Assenede 1 Algemene

Nadere informatie

FINANCIELE GIDS. Begeleidingsacties voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder. Departement Partnerships en Netwerk

FINANCIELE GIDS. Begeleidingsacties voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder. Departement Partnerships en Netwerk FINANCIELE GIDS Begeleidingsacties voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder Departement Partnerships en Netwerk INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE PRINCIPES... 4 A. Het subsidiebedrag... 4 B. De

Nadere informatie

Subsidiereglement. 1 maart stad Antwerpen servicepunt verenigingen

Subsidiereglement. 1 maart stad Antwerpen servicepunt verenigingen Subsidiereglement Reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van de maatschappelijke integratie en participatie van personen met een handicap 1 maart 2014 stad Antwerpen servicepunt

Nadere informatie

Dossier erkenning NGO

Dossier erkenning NGO Dossier erkenning NGO A)Voorstelling van de organisatie : - Naam, afkorting, juridisch statuut, ondernemingsnr., adres van maatschappelijke zetel en indien verschillend van de administratieve diensten

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN Artikel 1 Doelstelling De stad Tongeren wil erfgoedinitiatieven in Tongeren stimuleren en financieel ondersteunen, binnen de perken van het vastgestelde

Nadere informatie

Subsidiereglement voor leden van de Noord-Zuidraad

Subsidiereglement voor leden van de Noord-Zuidraad Stad Brugge Noord-Zuiddienst Subsidiereglement voor leden van de Noord-Zuidraad Zetel: Stadhuis, 8000 Brugge Correspondentieadres: Noord-Zuiddienst Hoogstraat 9 8000 Brugge t 050 44 82 44 noordzuiddienst@brugge.be

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ONTWIKKELINGSSAMENWERKING/NOORD-ZUID: beleidsopties en regelgeving ter ondersteuning van

Nadere informatie

Reglement Projectsubsidie

Reglement Projectsubsidie Reglement Projectsubsidie Lokale projecten van ontwikkelingseducatie Goedgekeurd door de provincieraad op 25 januari 2018. Artikel 1. - Doelgroep De deputatie verleent subsidies aan lokale projecten in

Nadere informatie

Subsidiereglement ontwikkelingsprojecten in de wereld

Subsidiereglement ontwikkelingsprojecten in de wereld Subsidiereglement ontwikkelingsprojecten in de wereld ART 1. DOELSTELLING VAN DIT SUBSIDIEREGLEMENT De stad Mechelen wil met haar beleid internationale samenwerking solidair zijn met het Zuiden, gesteund

Nadere informatie

Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de

Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de toelichting bij het budget -zoals goedgekeurd door de gemeenteraad-

Nadere informatie

PROJECTOPROEP VOOR DE FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN PROJECTEN LOKALE KINDERARMOEDEBESTRIJDING OP GRONDGEBIED AALST

PROJECTOPROEP VOOR DE FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN PROJECTEN LOKALE KINDERARMOEDEBESTRIJDING OP GRONDGEBIED AALST PROJECTOPROEP VOOR DE FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN PROJECTEN LOKALE KINDERARMOEDEBESTRIJDING OP GRONDGEBIED AALST DEEL 1: ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Voorwerp van de

Nadere informatie

Aanvraag activiteitensubsidie gezondheidspromotie

Aanvraag activiteitensubsidie gezondheidspromotie Aanvraag activiteitensubsidie gezondheidspromotie Indien mogelijk vragen we u om het formulier digitaal in te vullen. Dit aanvraagformulier hoort bij het subsidiereglement voor gezondheidspromotie. Dit

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN

SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN Stad Eeklo Cultuurdienst Molenstraat 36 9900 EEKLO T 09 218 27 31 F 09 378 40 49 info@stad.eeklo.be SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN Gelet op het decreet van 12 juli 2012 betreffende

Nadere informatie

DE VERSLAGEN VAN DE ONTWIKKELINGS-NGO S

DE VERSLAGEN VAN DE ONTWIKKELINGS-NGO S WORKSHOP 5 DE VERSLAGEN VAN DE ONTWIKKELINGS-NGO S De financiële rapportering door NGO s in het kader van de nieuwe regelgeving (KB 2006) door Marc HEIRMAN 1 Overzicht regelgevende teksten Wetten op Rijkscomptabiliteit,

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

SUBSIDIEREGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING SUBSIDIEREGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: kredieten De gemeente Brecht voorziet in de begroting een jaarlijks budget ontwikkelingssamenwerking. De voorgestelde

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Goedgekeurd op de gemeenteraad van 26.03.2015

Goedgekeurd op de gemeenteraad van 26.03.2015 GEMEENTELIJK REGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN INITIATIEVEN VAN VRIJWILLIGERSORGANISATIES IN DE ARMOEDEBESTRIJDING ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: Wat is de doelstelling van deze subsidies? Met dit reglement

Nadere informatie

Subsidiereglement. 1 maart stad Antwerpen servicepunt verenigingen

Subsidiereglement. 1 maart stad Antwerpen servicepunt verenigingen Subsidiereglement Reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Antwerpen 1 maart 2014 stad Antwerpen servicepunt verenigingen

Nadere informatie

Algemene bepalingen. Artikel 1: Wat is de doelstelling van het toekennen van deze subsidies?

Algemene bepalingen. Artikel 1: Wat is de doelstelling van het toekennen van deze subsidies? Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van de maatschappelijke integratie en participatie van personen met een handicap Algemene bepalingen Artikel 1: Wat is de doelstelling

Nadere informatie

PROJECTOPROEP NEDERLANDSTALIGE AANGELEGENHEDEN Een initiatief van Schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden.

PROJECTOPROEP NEDERLANDSTALIGE AANGELEGENHEDEN Een initiatief van Schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden. PROJECTOPROEP NEDERLANDSTALIGE AANGELEGENHEDEN 2019 Een initiatief van Schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden. O. OPROEP 2019 Het lokaal cultuurbeleid is een weerspiegeling van wat er in de stad

Nadere informatie

LANDBOUW. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT:

LANDBOUW. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT: 83 LANDBOUW Provincieraadsbesluit van 25 september 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement voor de subsidiëring van initiatieven voor duurzame en verbrede landbouw Gelet op het provinciedecreet;

Nadere informatie

Subsidiereglement voor leden van de Noord- Zuidraad

Subsidiereglement voor leden van de Noord- Zuidraad Subsidiereglement voor leden van de Noord- Zuidraad hervastgesteld door de gemeenteraad op 25 oktober 2016 bekendgemaakt op de website www.brugge.be op 26 oktober 2016 I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking Goedgekeurd door de provincieraad

Nadere informatie

PROJECTOPROEP VOOR DE SENSIBILISERING VAN DE BURGERS ROND DE STEDENBOUWKUNDIGE DOELSTELLINGEN EDITIE 2013

PROJECTOPROEP VOOR DE SENSIBILISERING VAN DE BURGERS ROND DE STEDENBOUWKUNDIGE DOELSTELLINGEN EDITIE 2013 PROJECTOPROEP VOOR DE SENSIBILISERING VAN DE BURGERS ROND DE STEDENBOUWKUNDIGE DOELSTELLINGEN EDITIE 2013 REGLEMENT VOOR DE INDIENING VAN PROJECTEN 2013/2014 Doelstelling van het programma Artikel 1 De

Nadere informatie

Rise- Innovatieve start-ups

Rise- Innovatieve start-ups Rise- Innovatieve start-ups Reglement Oproep van mei 2017 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing van een strategisch

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN

REGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN REGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 september 2009 Bekendgemaakt op 18 december 2008 en 1 oktober 2009 Artikel 1: Voorwerp Dit reglement kadert

Nadere informatie

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Vlaamse overheid Agentschap

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE KLEINE BIODIVERSITEITSPROJECTEN PARTICULIEREN

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE KLEINE BIODIVERSITEITSPROJECTEN PARTICULIEREN SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE KLEINE BIODIVERSITEITSPROJECTEN PARTICULIEREN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Toelichting bij de aanvraag van een projectsubsidie voor PROJECTOPROEP ROND INTERSECTIONALITEIT

Toelichting bij de aanvraag van een projectsubsidie voor PROJECTOPROEP ROND INTERSECTIONALITEIT Toelichting bij de aanvraag van een projectsubsidie voor PROJECTOPROEP ROND INTERSECTIONALITEIT 14CD-01-150505 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

CREATIEF EUROPA ( )

CREATIEF EUROPA ( ) CREATIEF EUROPA (2014-2020) SUBPROGRAMMA MEDIA OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EACEA/26/2019: Ondersteuning van filmfestivals LET OP: Deze oproep tot het indienen van voorstellen is afhankelijk

Nadere informatie

Reglement voor ondersteuning van Ekerse projecten

Reglement voor ondersteuning van Ekerse projecten 20131202_reglement_toelagen_versie_10.pdf District Ekeren Reglement voor ondersteuning van Ekerse projecten Artikel 1 Binnen de voorziene kredieten vastgelegd in de districtsbegroting ondersteunt het district

Nadere informatie

Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen

Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen 1 Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen 2018-2020 2020 Projectoproep in het domein van podiumkunsten voor een jong publiek criteria en modaliteiten Uiterste indiendatum 15 januari 2019 1.

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 4 1.1 Kan een feitelijke vereniging indienen? 4 1.2 Kan eenzelfde aanvrager

Nadere informatie

Subsidiereglement. Reglement voor de subsidiëring van initiatieven van vrijwilligersorganisaties in de armoedebestrijding.

Subsidiereglement. Reglement voor de subsidiëring van initiatieven van vrijwilligersorganisaties in de armoedebestrijding. Subsidiereglement Reglement voor de subsidiëring van initiatieven van vrijwilligersorganisaties in de armoedebestrijding 1 maart 2014 stad Antwerpen servicepunt verenigingen I. Algemeen Artikel 1 Wat is

Nadere informatie

REGLEMENT PROJECTSUBSIDIE SPORTEVENEMENTEN

REGLEMENT PROJECTSUBSIDIE SPORTEVENEMENTEN definitieve versie REGLEMENT PROJECTSUBSIDIE SPORTEVENEMENTEN 1. Algemene bepalingen Artikel 1.1 Het gemeentebestuur van Zedelgem kan, binnen de perken van de kredieten daartoe voorzien in het door de

Nadere informatie

PROVINCIAAL REGLEMENT INZAKE DE TOEKENNING VAN SUBSIDIES AAN SOCIAAL-CULTURELE VERENIGINGEN, DIE ACTIEF ZIJN IN DE PROVINCIE VLAAMS-BRABANT

PROVINCIAAL REGLEMENT INZAKE DE TOEKENNING VAN SUBSIDIES AAN SOCIAAL-CULTURELE VERENIGINGEN, DIE ACTIEF ZIJN IN DE PROVINCIE VLAAMS-BRABANT PROVINCIAAL REGLEMENT INZAKE DE TOEKENNING VAN SUBSIDIES AAN SOCIAAL-CULTURELE VERENIGINGEN, DIE ACTIEF ZIJN IN DE PROVINCIE VLAAMS-BRABANT Artikel 1. Binnen de perken van de daartoe op de begroting van

Nadere informatie

Reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van verenigingen met een specifiek educatieve werking

Reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van verenigingen met een specifiek educatieve werking 9e Directie Dienst 91 Kunst en Cultuur Reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van verenigingen met een specifiek educatieve werking HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Binnen de perken

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal voor kwaliteitsonderwijs en vorming voor iedereen

Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal voor kwaliteitsonderwijs en vorming voor iedereen Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal voor kwaliteitsonderwijs en vorming voor iedereen 2018-2019 Art 1. Doelstelling van dit wedstrijdreglement De stad Mechelen wil met haar mondiaal beleid solidair zijn

Nadere informatie

De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT

De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT 157 WELZIJN Provincieraadsbesluit van 24 november 2016 in verband met de goedkeuring van het voorstel tot wijziging van het reglement innovatieve projecten in de welzijns- en gezondheidssector. De provincieraad

Nadere informatie

Projectsubsidies organisaties: doel

Projectsubsidies organisaties: doel Projectsubsidies organisaties: doel De projectsubsidiëring is erop gericht organisaties die niet structureel ondersteund worden, de kans te bieden om één project, afgerond in tijd en doelstelling, te realiseren.

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale sportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

PROVINCIAAL REGLEMENT: wereldburgerschap stimuleren in West-Vlaanderen

PROVINCIAAL REGLEMENT: wereldburgerschap stimuleren in West-Vlaanderen PROVINCIAAL REGLEMENT: wereldburgerschap stimuleren in West-Vlaanderen Art. 1 - Doelstellingen Met dit reglement wil de Provincie West-Vlaanderen, binnen de perken van het budget en de bevoegdheden, het

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel

Nadere informatie

Reglement Jeugdsportfonds District Antwerpen

Reglement Jeugdsportfonds District Antwerpen Reglement Jeugdsportfonds District Antwerpen In het district Antwerpen heeft jeugdsport een hoge prioriteit. Het district wil een toelageregeling instellen om jeugdsport te stimuleren via het jeugdsportfonds.

Nadere informatie

Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project

Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project Koolmijnlaan 31/3-4, 3580 BERINGEN tel: 011 45 66 15 fax: 011 43 22 72 E-mail: info@pwaberingen.be website: www.pwaberingen.be Laatste versie:

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale sportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Artikel 1 De Ieder kalenderjaar, tijdens de eerste vergadering van de GROS, beslist de algemene vergadering van de GROS over een verdeelsleutel van het

Nadere informatie

SUBSIDIERING VAN UITZONDERLIJKE CULTURELE ACTIVITEITEN VAN BOVENLOKAAL BELANG

SUBSIDIERING VAN UITZONDERLIJKE CULTURELE ACTIVITEITEN VAN BOVENLOKAAL BELANG 1 SUBSIDIERING VAN UITZONDERLIJKE CULTURELE ACTIVITEITEN VAN BOVENLOKAAL BELANG REGLEMENT Vastgesteld door de Provincieraad in vergadering van 24 oktober 1984, nadien gewijzigd in vergadering van 20 september

Nadere informatie

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven van vrijwilligersorganisaties in de armoedebestrijding

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven van vrijwilligersorganisaties in de armoedebestrijding Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven van vrijwilligersorganisaties in de armoedebestrijding Algemene bepalingen Artikel 1: Wat is de doelstelling van deze subsidies? Met dit reglement

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie gemeenschapsvormende culturele projecten

Aanvraagformulier subsidie gemeenschapsvormende culturele projecten Aanvraagformulier subsidie gemeenschapsvormende culturele projecten Lever dit dossier in bij team cultuur, Cultuurplein 2, 2220 Heist-op-den-Berg of cultuur@heist-op-den-berg.be Titel Project Gegevens

Nadere informatie

Technische nota 4 - Benadering van de financiële controles van de ANGS

Technische nota 4 - Benadering van de financiële controles van de ANGS Technische nota 4 - Benadering van de financiële controles van de ANGS Datum 11/05/2017 Onderwerp Benadering van de financiële controles van de ANGS Bespreking tijdens vergadering - 6 maart 2017 Schriftelijk

Nadere informatie

SOCIALE ECONOMIE. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT:

SOCIALE ECONOMIE. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT: 393 SOCIALE ECONOMIE Provincieraadsbesluit van 25 juni 2015 in verband met de goedkeuring van de opheffing van het "Reglement ter subsidiëring van projecten in de sociale economie" en in verband met de

Nadere informatie

Een initiatief van Didier Gosuin, minister van Economie en Tewerkstelling PROJECTOPROEP 2018 CAHIER II: ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN EN VERPLICHTINGEN

Een initiatief van Didier Gosuin, minister van Economie en Tewerkstelling PROJECTOPROEP 2018 CAHIER II: ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN EN VERPLICHTINGEN Een initiatief van Didier Gosuin, minister van Economie en Tewerkstelling PROJECTOPROEP 2018 CAHIER II: ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN EN VERPLICHTINGEN 1. Uitgaven die in aanmerking komen Volgende uitgaven

Nadere informatie

REGLEMENT SPORTSUBSIDIES

REGLEMENT SPORTSUBSIDIES REGLEMENT SPORTSUBSIDIES DEEL I: AANVRAAG SPORTSUBSIDIE Artikel 1: Basis Een sportsubsidie wordt verleend aan sportverenigingen van het district Berendrecht- Zandvliet-Lillo als bijdrage in de werkingskosten

Nadere informatie

CREATIEF EUROPA ( ) Subprogramma Cultuur. Oproep tot het indienen van voorstellen

CREATIEF EUROPA ( ) Subprogramma Cultuur. Oproep tot het indienen van voorstellen CREATIEF EUROPA (2014-2020) Subprogramma Cultuur Oproep tot het indienen van voorstellen EACEA 32/2014 : Projecten voor Europese samenwerking Uitvoering van de regelingen van het subprogramma Cultuur:

Nadere informatie

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN COMM/LH/ED/ Questions & Answers

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN COMM/LH/ED/ Questions & Answers EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL COMMUNICATIE Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN COMM/LH/ED/2018-2020 SELECTIE VAN PARTNERS OM ACTIVITEITEN

Nadere informatie

Subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten

Subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten Binnen het in het budget voorziene en goedgekeurde bedrag (1419/4/3/7/9 steun voor erkende socio-culturele verenigingen en 1419/4/3/6/4 Ondersteuning

Nadere informatie

Hierna vindt u de concrete elementen die toelaten om te antwoorden op deze oproep die afgesloten wordt op 5 juni 2017.

Hierna vindt u de concrete elementen die toelaten om te antwoorden op deze oproep die afgesloten wordt op 5 juni 2017. PROJECTOPROEP 2017 BETREFFENDE HET FONDS VOOR PROMOTIE VAN DEELNAME EN SOCIALE ACTIVERING VAN GEBRUIKERS VAN HET OCMW VAN MOLENBEEK, MET INBEGRIP VAN HUN KIND(EREN) Het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek ondersteunt

Nadere informatie