VRAAG 5: VANUIT WELKE LEIDENDE PRINCIPES ZIEN WIJ IEDEREEN BINNEN ONZE EERSTELIJNSZONE SAMENWERKEN?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRAAG 5: VANUIT WELKE LEIDENDE PRINCIPES ZIEN WIJ IEDEREEN BINNEN ONZE EERSTELIJNSZONE SAMENWERKEN?"

Transcriptie

1 VRAAG 5: VANUIT WELKE LEIDENDE PRINCIPES ZIEN WIJ IEDEREEN BINNEN ONZE EERSTELIJNSZONE SAMENWERKEN? Deze omschrijven wat wij belangrijk vinden op het vlak van Structuur (macro/micro) Leiderschap Teams Medewerkers Cultuur Systemen Het is de kijk van ons ELZ op de manier waarop we ons allemaal zien samenwerken.

2 Ons prototype - 5 vragen We bouwen een gedeelde visie op onze ELZ - Ons prototype (5 vragen) 1. Dwang en drang 2. Bestaansrecht 3. Waarden 4. Kernopdrachten 5. Leidende principes 1. Waarom moeten wij in godsnaam iets gaan veranderen? Dwang en drang 2. Waarom bestaan wij als eerstelijnszone? 3. Waarvoor staan wij als eerstelijnszone? 4. Welke kernopdrachten (processen met een finaliteit) moeten wij georganiseerd krijgen? 5. Vanuit welke leidende principes zien wij iedereen binnen onze eerstelijnszone samenwerken?

3 Een aanzet... Visie en processen Wie neemt waarvoor verantwoordelijkheid op? LEIDERSCHAP De ELZ Dender heeft 2 opdrachten (zie vraag 2). De personen met zorg- en ondersteuningsnood (PZON) zijn óók onze partners. De PZON staat centraal. Empowerment van de PZON én partners/professionelen/niet-professionelen zijn een bealngrijk uitgangspunt. We zorgen voor educatie en ondersteuning voor zowel de PZON, als teams (empowerment). We brengen expertise binnen bij de PZON, professionele, niet-professionele hulpverleners, teams Iedereen denkt beleidsmatig mee, ook over het verbeteren van processen in de eerstelijnszone. Gezond leven is de verantwoordelijkheid van iedereen. Ook de niet gestelde vraag is een vraag. Er is aandacht voor zorgmijders en zorgweigeraars. We zetten maximaal in op de verheldering van de zorg- en ondersteuningsnood. We werken samen in netwerkverbanden vanuit expertise. We versterken elkaar. We werken vanuit Expertenclusters. We werken (levens)doelstellingsgericht. We nemen de context van de PZON mee. Wederkerigheid is een belangrijk aspect. Iedereen werkt mee om de doelstellingen te bereiken (actiegerichtheid).

4 Een aanzet... Micro- & macrostructuur De sleutel van organiseren zit in interafhankelijkheid De mate waarin activiteiten van elkaar interafhankelijk zijn ifv de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood, bepaalt de mate waarin die activiteiten organisatorisch onafhankelijk of samen dienen te worden georganiseerd. We durven dit denken toe te passen op het niveau van de ELZ, over onze verschillende organisaties heen. Soms kan het geen impact hebben, soms een betere samenwerking/coördinatie/overleg, soms een nieuwe geïntegreerde samenwerking in een nieuwe constellatie. Teams zijn bouwstenen Teams zijn samen competent voor het uitvoeren van een opdracht. het team kan alles, niet elk individu kan alles. Teams krijgen een zo groot mogelijke, betekenisvolle opdracht rond een PZON. We denken zoveel mogelijk stroomsgewijs en verknippen verantwoordelijkheid voor een PZON zo weinig mogelijk. Dit is betekenisvoller voor de medewerker en beter voor de klant. Teams worden hiervoor maximaal ondersteund. We beperken het aantal teamleden rond de PZON. Iedereen staat zo dicht mogelijk tegen de persoon met de zorg- en ondersteuingsnood/-vraag. Dit is betekenisvol werken voor medewerkers. Hoe verdelen we taken en verantwoordelijkheden in onze organisatie? MACRO- MICRO- Welke rollen en functies moeten we bepalen?

5 Een aanzet... Micro- & macrostructuur MICRO- MACRO- We delen werk op in rollen die we verdelen binnen het team, volgens de expertise en vaardigheden van de teamleden: We hanteren minder voorgedefinieerde functies, maar meer flexibele rollen. We hanteren eenheid in taal en eenheid van handelen. We hanteren het eenhandsprincipe: wat door één persoon kan gedaan worden, houden we bij één persoon, tenzij het niet anders kan (teamprincipe). We hanteren basisrollen en specifieke rollen om tot een kwalitatief en integraal zorgmodel te bekomen (mogelijke rollen: zie kader). Hoe verdelen we taken en verantwoordelijkheden in onze organisatie? Welke rollen en functies moeten we bepalen?

6 Een aanzet... Micro- & macrostructuur MICRO- Teamwerking is een recht voor iedereen Voor teams rond PZON Voor ondersteunende teams Voor besturende teams Eenmalige problemen pakken we aan, de urgentie nemen we op. Hierin zijn we felxibel. Niet iedereen heeft alle expertise, wel een polyvalantte basis. Problemenpakken we structureel/procesmatig aan (lean). We nemen opdrachten/doelstellingen/acties trapsgewijs op volgens volgend principe: Zelfzorg en empowerment Mantelzorg niet-professionele hulp en ondersteuning Professionele hulp en ondersteuning We werken waar mogelijk proactief. Iedere medewerker en partner van de ELZ Dender neemt een radarfunctie op Ook de helikopterview is belangrijk. Hoe verdelen we taken en verantwoordelijkheden in onze organisatie? MACRO- Welke rollen en functies moeten we bepalen?

7 Een aanzet... Leiderschap Wie neemt waarvoor verantwoordelijkheid op? LEIDERSCHAP We geven teams zoveel mogelijk autonomie en bevoegdheden, tenzij... We beschouwen onze medewerkers als professionals die samen expertise delen, samen tot inhoudelijke afspraken/conventies komen waar nodig. Horizontale expertisenetwerken zijn hierop gericht om dit mogelijk te maken. Leidinggevenden zijn gericht op de zorg- en ondersteuningsnood van morgen en overmorgen, niet op het operationele van vandaag. Leiderschap zien we als Ondersteunend leiderschap, niet directief. We werken niet met consensus, maar met initiatiefrecht en adviesplicht. We maken keuzes vanuit het triple/quadruple aimmodel (zie verder).

8 Het Triple Aim-model Kwaliteit voor het individu Gezondheid voor de bevolking De principes en doelstellingen van het Triple Aim-model zijn: 1. de gezondheid van de bevolking te verbeteren in het algemeen, en van de chronisch zieken in het bijzonder; 2. de kwaliteit van de zorg te verbeteren (toegankelijkheid, evidence-based, ) Kostenneutraliteit voor het systeem 3. de toegewezen middelen efficiënter gebruiken (betere zorg aanbieden met de geïnvesteerde middelen - duurzaamheid van het financieringssysteem van de zorg).

9 Het Quadruple Aim-principe Uit: EEN GEÏNTEGREERDE ZORGVERLENING IN DE EERSTE LIJN (beleidsvisie ) Aanvullend geeft de wetenschappelijk reflectiekamer aan dat de eerstelijnszorg vandaag moet bijdragen tot de realisatie van de "Quadruple Aim". Dit concept formuleert 4 doelstellingen voor de zorg: 1. verbeteren van de zorg zoals die door het individu wordt ervaren; 2. verbeteren van gezondheidstoestand op bevolkingsniveau met bijzondere aandacht voor toegankelijkheid en sociale rechtvaardigheid; 3. het realiseren voor de patiënt van meer "waarde" op het vlak van gezondheid met de ingezette middelen; 4. ervoor te zorgen dat professionelen in de gezondheidszorg hun werk op een goede en duurzame manier kunnen doen.

10 Een aanzet... Teams en individu Hoe zorgen we ervoor dat mensen kunnen rekenen op de hulp en de talenten van hun collega s? Wat verwachten we van mensen TEAMS op vlak van vaardigheden en gedrag? INDIVIDU We werken met professionals die handelen volgens de waarden van ons ELZ. Zo geven zij onze gewenste cultuur vorm. Dit is ook toetsingskader om beslissingen te nemen. We trachten in onze ELZ om professionals in hun kracht te laten werken en durven carrièrepaden over de organisaties heen in onze ELZ te promoten. Individuele medewerkers hebben recht op coaching. Ook teams hebben recht op coaching. Ze zijn niet autonoom, ze worden het. Teamwerking is een groeiproces en het verdient ondersteuning. Teams werken doelstellingsgericht in functie van en samen met de PZON, of in functie van en samen met andere teams. Medewerkers hebben binding met hun organisatie én met de ELZ.

11 Een aanzet... Systemen SYSTEMEN Welke hulpmiddelen en instrumenten hebben we ter beschikking om het werk gedaan te krijgen? We handelen vanuit de waarden/gedragscharter van ELZ Dender: We streven naar autonomie om het kader van ELZ Dender te bepalen (contextdenken). Elke eerstelijnszone heeft initiatiefrecht en adviesplicht. Elke eerstelijnszone kan eigen doelstellingen bepalen. Elke eerstelijnszone heeft bepaalde financiële autonomie. Elke eerstelijnszone heeft Impact op de eigen kostenstructuur (vb. waar tijd in steken en waar niet). We handelen ethisch verantwoord. We bieden een ethisch kader aan. We hanteren een gebruiksvriendelijk eenheidsdossier. We hanteren het cyclisch PDCA-principe voor evalueren en bijsturen.

Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender. Veranderforum 22 februari 2018

Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender. Veranderforum 22 februari 2018 Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender Veranderforum 22 februari 2018 Veranderforum 4-22 februari 2018 3 Locatie: Belgica BiS (Kerkstraat 115, Dendermonde). De agenda zal er als volgt

Nadere informatie

Woensdag 25 april 2018 Donderdag 26 april jaar pionier Eerstelijnszone Dender

Woensdag 25 april 2018 Donderdag 26 april jaar pionier Eerstelijnszone Dender Woensdag 25 april 2018 Donderdag 26 april 2018 1 jaar pionier Eerstelijnszone Dender 1 Inleiding 3 2 Waarom moeten we veranderen? 4 3 Waarom bestaan we als ELZ? 8 4 Waarvoor staan we als ELZ? 10 5 Welke

Nadere informatie

Op weg naar prototype voor de Eerstelijnszone. Frank De Craecker Procesbegeleider Pioniers

Op weg naar prototype voor de Eerstelijnszone. Frank De Craecker Procesbegeleider Pioniers Op weg naar prototype voor de Eerstelijnszone Frank De Craecker Procesbegeleider Pioniers Onze opdracht als pionier Het project ELZ heeft tot doel om tot een prototype van een eerstelijnszone te komen

Nadere informatie

Veranderforum Eerstelijnszone AMALO

Veranderforum Eerstelijnszone AMALO Veranderforum Eerstelijnszone AMALO 23-01-2019 Agenda > Verwelkoming > Voorstelling huisartsenwachtpost Noord-West Brabant > Visie: goedkeuring > Waardenkader: oefening > Voorlopige zorgraad samenstelling

Nadere informatie

16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie

16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie INFOSESSIE Inleiding 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie De eerste lijn is volop in beweging (2017) Eerste lijn moet bijdragen tot de realisatie van de Quadruple Aim o o o o Verbeteren van de zorg

Nadere informatie

VERANDERFORUM GENT OOST. 26 februari 2018

VERANDERFORUM GENT OOST. 26 februari 2018 VERANDERFORUM GENT OOST 26 februari 2018 AGENDA 1. Verwelkoming 2. Intro Eerstelijnszone 3. Stemming toetreding Wachtebeke 4. Transitiecoach Samia Van Vooren 5. Waarom willen we veranderen..? 6. Afsluiter

Nadere informatie

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 #vvsgbwcongres Bouwstenen voor een innovatieve arbeidsorganisatie Lieven Eeckelaert 21 november 2016 Mechelen Onze maatschappelijke uitdaging

Nadere informatie

De bouwstenen van IAO Goestingsdag

De bouwstenen van IAO Goestingsdag De bouwstenen van IAO Goestingsdag Melanie Meier 26/09/2018 DE PRINCIPES DENKEN DE N KE N D O E N 2 HOE HEBBEN WE ALTIJD GEORGANISEERD? Specialisatie: splitsing van het werkproces 3 3 HOE HEBBEN WE ALTIJD

Nadere informatie

Clustervergadering Eerstelijnszone AMALO 12 maart 2019

Clustervergadering Eerstelijnszone AMALO 12 maart 2019 Clustervergadering Eerstelijnszone AMALO 12 maart 2019 Agenda Agenda 1. Informatie geven over de stand van zaken op Vlaams niveau en van eerstelijnszone Amalo 2. Informeren over richtlijnen voor de samenstelling

Nadere informatie

Veranderforum 1 18/9/2018. De Braambeier, Zedelgem

Veranderforum 1 18/9/2018. De Braambeier, Zedelgem Veranderforum 1 18/9/2018 De Braambeier, Zedelgem Verwelkoming Voorstelling leden veranderforum Voorstelling veranderteam Veranderteam Christa Deprouw, kraamzorg Jannick Desmedt, oppasdiensten Matthias

Nadere informatie

Wat is het belonen waard?

Wat is het belonen waard? Wat is het belonen waard? Frank.decraecker@flanderssynergy.be Enkele leidende vragen Keuze van teams en gevolgen naar beloning Wanneer starten met antwoorden? Beloning naar werk of werken? Enkele stellingen

Nadere informatie

Veranderteam. 18 oktober 2018

Veranderteam. 18 oktober 2018 Veranderteam 18 oktober 2018 Verwelkoming Agenda Bespreking feedback vorig verslag Vraag 2: Waarom bestaan wij als eerstelijnszone? Oefening 1: voorbereiding finaliteiten per niveau Feedback + reflectie

Nadere informatie

Themasessie 20/01. Kickoff Industrieproject

Themasessie 20/01. Kickoff Industrieproject Themasessie 20/01 Kickoff Industrieproject Visie Processen Leider schap Macro structuur Team Micro structuur Individu & cultuur Systemen VISIE In welke mate heee de organisage een expliciete visie? Bestaat

Nadere informatie

Organisatiescan persoonsgerichte zorg

Organisatiescan persoonsgerichte zorg Organisatiescan persoonsgerichte zorg Doel organisatiescan: bijdragen aan implementatie (-bereidheid) van persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming in de organisatie. Insteek is op organisatieniveau.

Nadere informatie

Leer- en deeldag Eerstelijnszones 19 maart 2019, Elisabethzaal, Antwerpen

Leer- en deeldag Eerstelijnszones 19 maart 2019, Elisabethzaal, Antwerpen ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Leer- en deeldag Eerstelijnszones

Nadere informatie

Veranderforum. Eerstelijnszone. Oostkust

Veranderforum. Eerstelijnszone. Oostkust Veranderforum Eerstelijnszone Oostkust Verwelkoming Dhr. Noël Delaere Sam s Verhaal Wat ging er aan vooraf? 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie Beleidsvisie omtrent Persoon met een zorgnood (PZON)

Nadere informatie

Betrokkenheid van de persoon met een zorg- of ondersteuningnood Leer- en deeldag eerstelijnszones 19 maart Michèle Van Elslander

Betrokkenheid van de persoon met een zorg- of ondersteuningnood Leer- en deeldag eerstelijnszones 19 maart Michèle Van Elslander Betrokkenheid van de persoon met een zorg- of ondersteuningnood Leer- en deeldag eerstelijnszones 19 maart 2019 Michèle Van Elslander Aanleiding Bij de reorganisatie van de eerstelijn staat de persoon

Nadere informatie

Niet harder maar slimmer werken

Niet harder maar slimmer werken Niet harder maar slimmer werken Aan de slag met innovatieve arbeidsorganisatie WEST4WORK, 3 november 2015 Lieven Eeckelaert 1 Iedereen heeft het recht om met goesting te werken Sales Director Klanten Sales

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

Veranderforum

Veranderforum Veranderforum 23 10 2018 Verwelkoming Lucas Vandendriessche Mahatma Gandhi Indiaas politicus 1869-1948 Wees de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren. Sam s Verhaal Wat ging er aan vooraf? 16

Nadere informatie

Veranderforum. Eerstelijnszone. Veurne (tijdelijke naam)

Veranderforum. Eerstelijnszone. Veurne (tijdelijke naam) Veranderforum Eerstelijnszone Veurne (tijdelijke naam) Verwelkoming Stand van zaken Sam s Verhaal Eerstelijnsconferentie (2017) Beleidsvisie omtrent Persoon met een zorgvraag (PZOV) Staat centraal Meer

Nadere informatie

Op zoek naar. ESF inspireert Mid Term Event 23 oktober 2018

Op zoek naar. ESF inspireert Mid Term Event 23 oktober 2018 Op zoek naar ESF inspireert Mid Term Event 23 oktober 2018 Dit zijn Sofie, Tim en Anke al 10 jaar medewerkers in een van de 19 kantoren van Puuur. Samen met Fien, hun kantoorverantwoordelijke begeleiden

Nadere informatie

Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender. Infomoment 22 en 23 juni 2017

Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender. Infomoment 22 en 23 juni 2017 Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender Infomoment 22 en 23 juni 2017 Waarom veranderen? Wat veranderen? Hoe veranderen? Ons prototype in 5 vragen Data veranderforum Netwerkmoment Sam s

Nadere informatie

35. WAAROM IS DE VOORGEDRAGEN REGIO- OMSCHRIJVING GESCHIKT ALS EEN EERSTELIJNSZONE

35. WAAROM IS DE VOORGEDRAGEN REGIO- OMSCHRIJVING GESCHIKT ALS EEN EERSTELIJNSZONE Aanvraag ELZ AMALO 35. WAAROM IS DE VOORGEDRAGEN REGIO- OMSCHRIJVING GESCHIKT ALS EEN EERSTELIJNSZONE Sociale geografische kaart ELZ AMALO Intersectorale samenwerking met lokale besturen, welzijn en gezondheidsorganisaties

Nadere informatie

Keuze organisatievormen matrix

Keuze organisatievormen matrix Keuze en matrix Onderdeel van toolkit Nieuw Leren 3. Keuze matrix Structuur Wat Hoe is de ingericht? Functies, bevoegdheden, hiërarchie, verdeling van arbeid, etc. Hiërarchisch op basis van hark, functie

Nadere informatie

Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper. Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013

Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper. Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013 Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper Editors: D. Paulus, K. Van den Heede, R. Mertens Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013 Position

Nadere informatie

Wat is een eerstelijnszone?

Wat is een eerstelijnszone? Wat is een eerstelijnszone? Hervorming gezondheidszorg Vlaanderen Versie mei 2019 Waarom hervormen? 3 uitgangspunten Geïntegreerde zorg = over beroepsgroepen en sectoren heen Persoonsgerichte zorg = de

Nadere informatie

Nutrition Platform for Chronic Care

Nutrition Platform for Chronic Care Nutrition Platform for Chronic Care Collectief impact platform Evidence-based diensten Gepersonaliseerd i Stefan Vandecandelaere 14/06/2016 Focus op preventie & bijsturing via Gezonde & lekkere voeding

Nadere informatie

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS Inhoud Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS DEEL I: Inleiding 1. Een vak met geschiedenis en toekomst 1.1 Begeleiding van ziekte en zorg thuis 1.2 Leren balanceren

Nadere informatie

Wat ging er aan vooraf?

Wat ging er aan vooraf? Veranderforum Verwelkoming Sam s Verhaal Wat ging er aan vooraf? 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie Beleidsvisie omtrent Persoon met een zorgvraag (PZOV) Staat centraal Meer aandacht voor mantelzorger(s)

Nadere informatie

Korte toelichting Innovatieve arbeidsorganisatie

Korte toelichting Innovatieve arbeidsorganisatie Korte toelichting Innovatieve arbeidsorganisatie door Joost Van Driessche, organisatie architect 1 Sterke productiebedrijven met betrokken medewerkers Dromen we hier niet allemaal van 2 Mooie doelstelling,

Nadere informatie

Groen licht voor de ELZ: wat nu?

Groen licht voor de ELZ: wat nu? Groen licht voor de ELZ: wat nu? Marleen Dethier Transitiecoach Huidige zorgsituatie rond persoon > Veel goede intenties en goede zorg > Meerdere overlegstructuren maar met beperkte betrokkenen > Soms

Nadere informatie

Hervormingen eerste lijn. Workplace Hazardous Materials Information System

Hervormingen eerste lijn. Workplace Hazardous Materials Information System Hervormingen eerste lijn Vorming eerstelijnszones Stuurgroep 18 april 2018 Workplace Hazardous Materials Information System Verwelkoming KENNISMAKING Voorstelling DR. BERT SELLESLAGS LMN-voorzitter DR.

Nadere informatie

Tijd voor Het Nieuwe Leidinggeven! Lees in 2 minuten wat Het Nieuwe Leidinggeven is, wat het uw organisatie brengt en hoe het te ontwikkelen is.

Tijd voor Het Nieuwe Leidinggeven! Lees in 2 minuten wat Het Nieuwe Leidinggeven is, wat het uw organisatie brengt en hoe het te ontwikkelen is. Tijd voor Het Nieuwe Leidinggeven! Lees in 2 minuten wat Het Nieuwe Leidinggeven is, wat het uw organisatie brengt en hoe het te ontwikkelen is. De manier waarop we het werk organiseren en samenwerken

Nadere informatie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie 20 19 23 Dit is onze missie Ons hoogste doel Ieder kind moet veilig, gezond, gelukkig en kansrijk op kunnen groeien. Onze scholen spelen daarin een essentiële rol. Wij bieden een prettige, veilige en duurzame

Nadere informatie

Anders organiseren LOGO BEDRIJF. Wevelgem, 21 juni 2018

Anders organiseren LOGO BEDRIJF. Wevelgem, 21 juni 2018 Anders organiseren LOGO BEDRIJF Wevelgem, 21 juni 2018 1 Sterke bedrijven met betrokken medewerkers Dromen we hier niet allemaal van joostvandriessche@pvo.be 2 Innovatieve arbeidsorganisatie STERK, WENDBAAR,

Nadere informatie

16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie

16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie INFOSESSIE Inleiding 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie De eerste lijn is volop in beweging (2017) Eerste lijn moet bijdragen tot de realisatie van de Quadruple Aim o o o o Verbeteren van de zorg

Nadere informatie

Pilootproject Waasland. Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken

Pilootproject Waasland. Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken De context Oproep vanuit de overheid voor opzetten van pilootprojecten gezamenlijke inspanning Federale overheid Vlaamse overheid Waalse

Nadere informatie

Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken

Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken De context Oproep vanuit de overheid voor opzetten van pilootprojecten gezamenlijke inspanning Federale overheid Vlaamse overheid Waalse

Nadere informatie

KICK-OFF. EERSTELIJNSZONE Regio Veurne

KICK-OFF. EERSTELIJNSZONE Regio Veurne KICK-OFF EERSTELIJNSZONE Regio Veurne Verwelkoming Inleiding Wat ging er vooraf? 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie Beleidsvisie voor: De persoon met een zorg- en ondersteuningsnood De ondersteuning

Nadere informatie

Sollicitatie- vragen. De 100 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatie- vragen. De 100 meest gestelde sollicitatievragen 100 Sollicitatie- vragen De 100 meest gestelde sollicitatievragen 1. Kan je jezelf kort even voorstellen? 2. Hoe kwam je in contact met deze vacature? 3. Kan je me wat meer vertellen over jouw laatste

Nadere informatie

Hervorming eerstelijnszorg. Lisa Thys & Michelle Roels

Hervorming eerstelijnszorg. Lisa Thys & Michelle Roels Hervorming eerstelijnszorg Lisa Thys & Michelle Roels 2 Wat ging vooraf? 3 Hervorming Eerstelijnszorg 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie Voorbereiding via werkgroepen, eindrapporten, wetenschappelijke

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader voor instellingen waar mensen verblijven die niet thuis kunnen wonen Utrecht, maart 2017 Behandeling Handelingen en interventies van medische, gedragswetenschappelijke

Nadere informatie

Veranderforum 13 december 18 EERSTELIJNSZONE RITS (REGIO IZEGEM TIELT SAMEN)

Veranderforum 13 december 18 EERSTELIJNSZONE RITS (REGIO IZEGEM TIELT SAMEN) Veranderforum 13 december 18 EERSTELIJNSZONE RITS (REGIO IZEGEM TIELT SAMEN) Veranderforum ELZ RITS 13/12/18 Agenda van het veranderforum 1. Speeddate: ontmoet hulpverleners van om de hoek en maak jezelf

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Groen licht voor de ELZ: wat nu?

Groen licht voor de ELZ: wat nu? Groen licht voor de ELZ: wat nu? ELZ Haspengouw Huidige zorgsituatie rond persoon > Veel goede intenties en goede zorg > Meerdere overlegstructuren maar met beperkte betrokkenen > Soms over het hoofd van

Nadere informatie

LEAN LEIDERSCHAP. Een kwestie van vertrouwen. Tosca Klinkenberg Wil van der Heijden

LEAN LEIDERSCHAP. Een kwestie van vertrouwen. Tosca Klinkenberg Wil van der Heijden LEAN LEIDERSCHAP Een kwestie van vertrouwen Tosca Klinkenberg Wil van der Heijden DOEL AGENDA Definities van lean Soorten leiderschap Lean leiderschap; principes en profiel Reflectie Hoe word je een lean

Nadere informatie

4 e Veranderforum. 28 maart 2019

4 e Veranderforum. 28 maart 2019 4 e Veranderforum 28 maart 2019 Agenda Verwelkoming Stand van zaken voorlopige zorgraad- clustervergaderingen Terugkoppeling Waardenkader- voorstel vergadercharter voorlopige zorgraad Stand van zaken GBO

Nadere informatie

Op de volgende pagina s kan u het competentieprofiel voor de directeur GO! Lyceum Gent vinden. Deze directeur zien we als lid van een directieteam.

Op de volgende pagina s kan u het competentieprofiel voor de directeur GO! Lyceum Gent vinden. Deze directeur zien we als lid van een directieteam. Samen voor kwaliteitsvol onderwijs Op de volgende pagina s kan u het competentieprofiel voor de directeur GO! Lyceum Gent vinden. Deze directeur zien we als lid van een directieteam. Het directieteam werkt

Nadere informatie

Innovatief Organiseren- de kracht van structuur. Vanessa De Mulder- 8 maart 2018

Innovatief Organiseren- de kracht van structuur. Vanessa De Mulder- 8 maart 2018 Innovatief Organiseren- de kracht van structuur Vanessa De Mulder- 8 maart 2018 Woonzorggroep GVO Onze uitdagingen Uitdagingen van de technische en facilitaire diensten Uitdagingen van Woonzorggroep GVO/ouderenzorg

Nadere informatie

De geografische afbakening. Historiek Geografische afbakening van de ELZ (kaart)

De geografische afbakening. Historiek Geografische afbakening van de ELZ (kaart) Eerstelijnszones Agenda Verwelkoming De geografische afbakening Waarom een reorganisatie van de eerstelijn? Het veranderteam en veranderforum De transitiecoach Aan de slag in de eerstelijnszone Een naam

Nadere informatie

Team performance in Copyright 2018 ROI Institute Europe

Team performance in Copyright 2018 ROI Institute Europe Team performance in beeld Om maar gelijk met de deur in huis te vallen Denk aan de teams waarin je gewerkt hebt en stel jezelf de volgende vraag: Wat was het belangrijkste kenmerk van het team waardoor

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Kring Besturen Dag 21/04/2018

Kring Besturen Dag 21/04/2018 Kring Besturen Dag 21/04/2018 DE KINESITHERAPEUT EN DE KINEKRING BINNEN DE EERSTELIJNSZONE (PRESTATIE)FINANCIERING VAN DE KINESITHERAPIE IN DE TOEKOMST? Welkom in Gent AXXON KBD 21/04/18 AXXON KBD 21/04/18

Nadere informatie

Nutrition Platform for Chronic Care (NPCC) JOHAN MOYERSOEN

Nutrition Platform for Chronic Care (NPCC) JOHAN MOYERSOEN Nutrition Platform for Chronic Care (NPCC) JOHAN MOYERSOEN NPCC: Toekomstgericht bedrijf in de zorgeconomie Kader Nieuw Industrieel beleid zorgeconomie 2013 + binnen focusdomeinen West-Vlaamse zorgeconomie

Nadere informatie

natuurluk duursaam Bedrijfsfilosofie Marij Coolen Dr ing. Carla Verkeste

natuurluk duursaam Bedrijfsfilosofie Marij Coolen Dr ing. Carla Verkeste natuurluk duursaam Bedrijfsfilosofie Marij Coolen Dr ing. Carla Verkeste natuurluk duursaam natuurluk duursaam ondersteuning per 1 juli 2011 ontstaan vanuit 2 ondernemingen o.b.v. gezamenlijk DNA natuurlijk

Nadere informatie

Dwang en drang. Groen = creëren Blauw = versterken Rood = stoppen

Dwang en drang. Groen = creëren Blauw = versterken Rood = stoppen Dwang en drang Dwang en drang Groen = creëren Blauw = versterken Rood = stoppen 1. Niet duidelijk, haalbaarheid? Overheid Transparantie in kost Vereenvoudiging en digitalisering van de tarificatie Meer

Nadere informatie

VLAAMS ZORGLANDSCHAP IN BEWEGING Dirk Dewolf administrateur-generaal 3 december 2018

VLAAMS ZORGLANDSCHAP IN BEWEGING Dirk Dewolf administrateur-generaal 3 december 2018 VLAAMS ZORGLANDSCHAP IN BEWEGING Dirk Dewolf administrateur-generaal 3 december 2018 UITDAGINGEN VOOR ZORGMODEL > Demografische en epidemiologische ontwikkelingen: vergrijzing en multimorbiditeit > Wetenschappelijke

Nadere informatie

Helpt het hulpmiddel?

Helpt het hulpmiddel? Helpt het hulpmiddel? Het belang van meten Zuyd, Lectoraat Autonomie en Participatie Faculteit Gezondheidszorg Dr. Ruth Dalemans, Prof. Sandra Beurskens 08-10-13 Doelstellingen van deze presentatie Inzicht

Nadere informatie

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid TOOLBOX Werknemersbijdrage Gezonde leef- en werkstijl (werken naar vermogen) Leren & ontwikkelen Loopbaanplanning Veranderingsbereidheid & flexibiliteit Eigen regie

Nadere informatie

Agenda kick-off eerstelijnszone regio Ieper

Agenda kick-off eerstelijnszone regio Ieper Agenda kick-off eerstelijnszone regio Ieper Verwelkoming Inleiding Hoe een eerstelijnszone vormen? Waarom veranderen? Aanpak en Timing ELZ regio Ieper Verwelkoming Mevr. Loes Vandromme, Schepen van Sociale

Nadere informatie

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Inleiding Zorg Groep Beek (ZGB) is al vele jaren een heel goed alternatief voor cliënt gerichte thuiszorg en wijkverpleging in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

Het gerecht. Ingrediënten

Het gerecht. Ingrediënten Recept 2: Wat wil de cliënt? Een recept voor maatwerk en passende zorg voor de cliënt Het gerecht Het resultaat: maatwerk, oftewel passende zorg voor de cliënt. Ieder mens is uniek en heeft andere wensen

Nadere informatie

Context. Instroom. 1 Een herkenbare leef- en werkomgeving. 2 Een herkenbare leef- en werkomgeving. 3 Een herkenbare, wisselende leef- en werkomgeving.

Context. Instroom. 1 Een herkenbare leef- en werkomgeving. 2 Een herkenbare leef- en werkomgeving. 3 Een herkenbare, wisselende leef- en werkomgeving. Context Een bekende, stabiele leef- en leeromgeving. 1 Een herkenbare leef- en werkomgeving. 2 Een herkenbare leef- en werkomgeving. 3 Een herkenbare, wisselende leef- en werkomgeving. 4 Een herkenbare,

Nadere informatie

KICK-OFF. EERSTELIJNSZONE Beernem Oostkamp Zedelgem - Jabbeke

KICK-OFF. EERSTELIJNSZONE Beernem Oostkamp Zedelgem - Jabbeke KICK-OFF EERSTELIJNSZONE Beernem Oostkamp Zedelgem - Jabbeke Verwelkoming Reorganisatie eerstelijnszorg Agenda Verwelkoming Inleiding Stand van zaken reorganisatie eerste lijn Overzicht gevormde zones

Nadere informatie

Empowerment verhogen in de eerstelijn

Empowerment verhogen in de eerstelijn Empowerment verhogen in de eerstelijn 15 oktober 2016 Gijs Van Pottelbergh, huisarts en onderzoeker Voorzitter LMN Groot Leuven, Coordinator Zorgzaam Leuven 1 Empowerment Modewoord Complex onderwerp Vandaag

Nadere informatie

Tijd Doel Werkvorm Benodigdheden

Tijd Doel Werkvorm Benodigdheden Module 1 Inhoud programma: Nieuw beroepsprofiel Bachelor Nursing 2020. Informatie over het nieuwe beroepsprofiel t.a.v. praktijkleren, CanMEDS-rollen. Stagewerkplan/portfolio, opstellen leerdoel, begeleiden

Nadere informatie

IRB in de Sociale Verslavingszorg. Eerste ervaringen. Cees Witsenburg

IRB in de Sociale Verslavingszorg. Eerste ervaringen. Cees Witsenburg IRB in de Sociale Verslavingszorg. Eerste ervaringen. Cees Witsenburg 1 Uit de missie van Brijder: De wensen en mogelijkheden van onze patiënten, hun omgeving en onze expertise vormen de bouwstenen van

Nadere informatie

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 INLEIDING Dit V&VN Palliatieve zorg jaarplan 2019 is het resultaat van een periode van reflectie en onderzoek door het bestuur V&VN Palliatieve zorg. De aanleiding was

Nadere informatie

Al gedacht aan zelfsturende teams? Sofie Damen P+O-Congres Mechelen 18 oktober 2016

Al gedacht aan zelfsturende teams? Sofie Damen P+O-Congres Mechelen 18 oktober 2016 Al gedacht aan zelfsturende teams? Sofie Damen P+O-Congres Mechelen 18 oktober 2016 Opwarmer 3 uitspraken Ik word graag behandeld als deskundig, als iemand die zijn job kent en daar ook het vertrouwen

Nadere informatie

Een project met de steun van het Departement Onderwijs

Een project met de steun van het Departement Onderwijs Een project met de steun van het Departement Onderwijs WAT is een Community of Practice? Een formeel georganiseerde groep mensen werkzaam in hetzelfde domein, die een belang of hartstocht delen en vanuit

Nadere informatie

Uitwisseling tussen teamleden in sociale teams cruciaal voor prestatie

Uitwisseling tussen teamleden in sociale teams cruciaal voor prestatie Uitwisseling tussen teamleden in sociale teams cruciaal voor prestatie Voorlopige resultaten van het onderzoek naar de perceptie van medewerkers in sociale (wijk)teams bij gemeenten - Yvonne Zuidgeest

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

Vraagsturing en ontwikkeling van organisaties

Vraagsturing en ontwikkeling van organisaties Vraagsturing en ontwikkeling van organisaties Vraaggericht en vraaggestuurd Gevolgen voor organisaties Organisatieverandering De rol van consultants Casus: twee woonzorgcentra Tips vanuit theorie en praktijk

Nadere informatie

WIFI : mintus - gast

WIFI : mintus - gast WELKOM! CLUSTEROVERLEG PZON ELZ Brugge 18 juni 2019 - Brugge op 1 lijn WIFI : mintus - gast Agenda Waarom zitten we hier? Wat willen we bereiken? Doel? PZON vertegenwoordiging in Zorgraad: Richtlijnen

Nadere informatie

Whitepaper ORMIT: Ontwikkelen loont

Whitepaper ORMIT: Ontwikkelen loont Whitepaper ontwikkelen loont! Inleiding Gemiddeld geeft een organisatie ieder jaar zo n 2% van de loonkosten uit aan opleiden en ontwikkelen. Is deze investering de moeite waard? Zijn medewerkers tevreden

Nadere informatie

Eerste lijn in transitie Opfrismoment veranderforum. Transitiecoach Hanne Vanraes

Eerste lijn in transitie Opfrismoment veranderforum. Transitiecoach Hanne Vanraes Eerste lijn in transitie Opfrismoment veranderforum Transitiecoach Hanne Vanraes Eerstelijnszones regio Kortrijk, Waregem, Menen 26/3/2019 Eerstelijnszorg: definitie De zorg die zich richt op personen

Nadere informatie

Op weg naar een reflectieve organisatie over professionaliteit, ethiek en moreel leiderschap

Op weg naar een reflectieve organisatie over professionaliteit, ethiek en moreel leiderschap Op weg naar een reflectieve organisatie over professionaliteit, ethiek en moreel leiderschap Prof. Dr Marian A. Verkerk (UMCG) De casus. Klassieke morele vraag Wanneer is het fixeren van een patiënt moreel

Nadere informatie

Wat gebeurt er Martien Plasmeijer en Robert Portielje 27 mei 2010

Wat gebeurt er Martien Plasmeijer en Robert Portielje 27 mei 2010 Wat gebeurt er Martien Plasmeijer en Robert Portielje 27 mei 2010 De Oak Group - Intentie: Mensen in organisaties vanuit de context echt verantwoordelijkheid te zien nemen. Zodat ze nog betekenisvoller

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

Belang en inzet van ervaringsdeskundigen

Belang en inzet van ervaringsdeskundigen Belang en inzet van ervaringsdeskundigen Start van de Implementatie Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel 5 februari 2015 Monique Lindhout, directeur Hersenletsel.nl Ervaringsdeskundigheid is in Steeds

Nadere informatie

Stand van Zaken Doorontwikkeling Interne Organisatie

Stand van Zaken Doorontwikkeling Interne Organisatie Stand van Zaken Doorontwikkeling Interne Organisatie Huisartsopleiding Leiden Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde PROF. DR. A.W.M. KRAMER 16 MAART 2016 DOCUMENTBEHEER Organisatie: Afdeling: Adres:

Nadere informatie

Lijdende teams of Leidende teams? Verandering aangrijpen om teams te bezielen

Lijdende teams of Leidende teams? Verandering aangrijpen om teams te bezielen Lijdende teams of Leidende teams? Verandering aangrijpen om teams te bezielen Waaraan herken je een Leidend Team? Op elk niveau van de organisatie werken mensen in teams samen. Effectief samenwerkende

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

The future of Quality

The future of Quality The future of Quality Organisatieontwikkeling & Strategisch Q-beleid gaan hand in hand Abdon Moens IT Services - Infrastructure - Software op maat - Standaard software HR Services - W&S - HR management

Nadere informatie

Eerstelijnszone basispakket. Versie maart 2019

Eerstelijnszone basispakket. Versie maart 2019 Eerstelijnszone basispakket Versie maart 2019 Waarom hervormen? 3 uitgangspunten Geïntegreerde zorg = over beroepsgroepen en sectoren heen Persoonsgerichte zorg = de PZON mee aan het stuur Getrapte zorg

Nadere informatie

ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014

ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014 ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014 Basis elementen team 1. Een collectief doel; 2. Onderlinge afhankelijkheid door verschillende

Nadere informatie

Duurzame integratieve kwaliteitszorg. Andre Vyt

Duurzame integratieve kwaliteitszorg. Andre Vyt Duurzame integratieve kwaliteitszorg Andre Vyt Kernaspecten Hoe integreren we alle relevante aspecten in ons kwaliteitsbeleid? Hoe integreren we het kwaliteitsbeleid in onze dagelijkse werking? Wat zijn

Nadere informatie

Algemene Vergadering LOGO Kempen. Woensdag 21 november 2018 Welzijnszorg Kempen

Algemene Vergadering LOGO Kempen. Woensdag 21 november 2018 Welzijnszorg Kempen Algemene Vergadering LOGO Kempen Woensdag 21 november 2018 Welzijnszorg Kempen Een geïntegreerde zorg in de eerste lijn Persoon met een zorg- en ondersteuningsnood centraal Regie in eigen handen (integraal,

Nadere informatie

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018 Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit Patiëntgerichte zorg 16 oktober 2018 Inhoudsopgave Introductie Een ervaring als patiënt én verpleegkundige: wat betekent dat? Interview

Nadere informatie

Zelfsturen of zelforganiseren. Introductie en valkuilen

Zelfsturen of zelforganiseren. Introductie en valkuilen Zelfsturen of zelforganiseren Introductie en valkuilen Zo werkt het niet: Zelfsturende teams worden nog al eens ingesteld als middel om iets anders te bereiken (zoals bezuinigingen, efficiëncy), En niet

Nadere informatie

Managementondersteuning in de 21ste eeuw. Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny

Managementondersteuning in de 21ste eeuw. Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny Managementondersteuning in de 21ste eeuw Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny Agenda Kennismaking Het Nieuwe Werken volgens Moneypenny De impact van Het Nieuwe Werken op de managementondersteuner

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

Puzzelen aan zorg. Emmanuel Samyn Johan Wens

Puzzelen aan zorg. Emmanuel Samyn Johan Wens Puzzelen aan zorg Emmanuel Samyn Johan Wens Opdracht 1 Wat maakt van Eugene zijn verhaal een succesverhaal? Noteer zo veel mogelijk factoren die bijdragen aan dit succes. Noteer de top 5 van uw tafel.

Nadere informatie

Ondersteuning Programma Betere Zorg. Met behulp van de Qsuite

Ondersteuning Programma Betere Zorg. Met behulp van de Qsuite Ondersteuning Programma Betere Zorg Met behulp van de Qsuite Koers houden De hervormingen in de zorg vragen om stevig leiderschap en aanpakken. Er wordt veel gevraagd van zorgorganisaties en daarbij kunnen

Nadere informatie

De Curriculumbouwers

De Curriculumbouwers De Curriculumbouwers Curriculumontwikkeling in de praktijk met de curriculumbouwer ROC van Twente Kirsti Booijink & Dick van der Ent Curriculumbouwer SAMBO ICT 2014 1 Introductie Kirsti Booijink: Onderwijskundig

Nadere informatie

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid TOOLBOX Werknemersbijdrage Gezonde leef- en werkstijl (werken naar vermogen) Leren & ontwikkelen Loopbaanplanning Veranderingsbereidheid & flexibiliteit Eigen regie

Nadere informatie