Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender. Veranderforum 22 februari 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender. Veranderforum 22 februari 2018"

Transcriptie

1 Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender Veranderforum 22 februari 2018

2

3 Veranderforum 4-22 februari Locatie: Belgica BiS (Kerkstraat 115, Dendermonde). De agenda zal er als volgt uitzien: 12u45 Ontvangst 13u00 Tijdslijn ELZ Dender: een overzicht van januari tot nu. Afwerking vraag 3: Waarvoor staan wij als eerstelijnszone? Voorstelling en bespreking voorstelgedragscharter op basis van oefening op vorige forum. Aanzet tot vraag 5: Vanuit welke leidende principes zien wij iedereen binnen onze eerstelijnszone samenwerken? ELZ Dender voor wie en met wie? Aanzet om het brede werkveld te clusteren. Vooruitblik naar het traject van het veranderforum in u30 Netwerkmoment

4

5 TIJDLIJN Tijdslijn ELZ Dender: een overzicht

6 Tijdlijn NOV /11 werkgroep 15/11 Collectieve sessie 23/11 Overleg Kabinet en Agentschap 28/11 DEC /12 Veranderforum 15/12 22/12 JAN /1 17/1 Collectieve sessie 19/1 werkgroep NM 23/1 Veranderforum 30/1 FEBR /2 werkgroep 20u-22u 8/2 9/2 Overleg Kabinet en Agentschap Do 22/2 Veranderforum 23/2 Klankbordgroep 28/2 werkgroep 20u-22u MA /3 8/3 Collectieve sessie 10/3 Toonmoment Vlaams Parlement 15/3 Toonmoment Vlaams Parlement 21/3 APR 2018 Woe 25/4 infomoment 1 jaar ELZ Dender Do 26/4 infomoment 1 jaar ELZ Dender 25/4 MEI /5 15/5 Collectieve sessie 29/5 JUNI /6 Di 26/6 Veranderforum 29/6

7 Tijdlijn JULI /7 23/7 AUG /8 21/8 SEPT /9 Collectieve sessie 21/9 25/9 Veranderforum OKT /10 19/10 NOV /11 Collectieve sessie 22/11 Veranderforum 23/11 DEC /12 19/12

8 VRAAG 2 WAAROM BESTAAN WIJ ALS EERSTELIJNSZONE? Hoe omschrijven wij het betekenisvolle werk dat wij doen? Wat zou men missen mochten wij er niet zijn? Wat willen wij als eerstelijnszone gerealiseerd zien? Wat is de finaliteit die wij betrachten? Voor wie? Met wie? Wanneer zijn we goed bezig als zone?

9

10 VRAAG 4: WELKE KERNOPDRACHTEN (PROCESSEN MET EEN FINALITEIT) MOETEN WIJ GEORGANISEERD KRIJGEN? Het werk delen om het daarna te kunnen verdelen Welke kernopdrachten moeten wij georganiseerd krijgen om ons betekenisvolle werk te realiseren? Welke zorg- en ondersteuningsvragen zijn er in de ELZ Dender? Hoe deze vragen indelen? Welke processen zijn het belangrijkste om aan te pakken in de ELZ Dender?

11

12 (*) Zorg- en ondersteuningsvragen m.b.t. Zorg- en ondersteuningsvragen m.b.t.: Gezonde levensstijl: items m.b.t. voeding, beweging, alcohol, roken, slapen Administratie Diagnostiek Medische aspecten, paramedische aspecten, geestelijke gezondheidsaspecten: zorg- en ondersteuningsnood m.b.t. medische aspecten, tandheelkunde, farmacie, vroedkunde, verpleegkunde, kinestherapie, ergotherapie, logopedie, diëtiek, podologie, audiologie, technische beeldvorming, orthoptie, orthopedagogie, psychologie, psychiatrie, Onderwijs Financiële aspecten Juridische aspecten Werk Vrijetijdsbesteding Huisvesting Ondersteuning: hulpmiddelen, boodschappen, personenvervoer, oppas, gezinsondersteuning, pedagogische ondersteuning, vrije tijd Relationele of gezinsgerelateerde aspecten Zingeving: Zoeken naar de zin, de bedoeling of het doel van het leven of van grote gebeurtenissen in het leven, of het trachten dit doel zelf te scheppen. Persoonlijk welbevinden: Welbevinden staat voor de mate waarin iemand zich lichamelijk, geestelijk en sociaal goed voelt. Welbevinden gaat dus over lekker in je vel zitten, maar ook over lichamelijk gezond zijn en tevreden zijn met je leven. Een goed of slecht welbevinden kan van invloed zijn op het dagelijks leven.

13 VRAAG 3: WAARVOOR STAAN WIJ ALS EERSTELIJNSZONE? De waarden van onze eerstelijnszone

14 Ons prototype - 5 vragen We bouwen een gedeelde visie op onze ELZ - Ons prototype (5 vragen) 1. Dwang en drang 2. Bestaansrecht 3. Waarden 4. Kernopdrachten 5. Leidende principes 1. Waarom moeten wij in godsnaam iets gaan veranderen? Dwang en drang 2. Waarom bestaan wij als eerstelijnszone? 3. Waarvoor staan wij als eerstelijnszone? 4. Welke kernopdrachten (processen met een finaliteit) moeten wij georganiseerd krijgen? 5. Vanuit welke leidende principes zien wij iedereen binnen onze eerstelijnszone samenwerken?

15 Verder op weg verder concretiseren Waarden ELZ Dender Respect Doelgericht werken Creativiteit Integriteit Krachtgerichtheid Teamgerichtheid

16 Respect Gevoel of uiting waarmee je laat merken dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol persoon. Gedrag: We houden rekening met elkaars gevoel of uiting. We luisteren actief naar elkaar. We hebben aandacht vooor de totale persoon. Wij erkennen en aanvaarden de eigenheid van elkaar. Doelgericht werken Ondersteuning bieden om doelen duidelijk te stellen en een kader aanbieden om ze te realiseren. of, in onze leidende principes verwoorden we dit als: Teams werken doelgericht in functie van en samen met de persoon met zorg- of ondersteuningsnood, of in functie van en samen met andere teams. Gedrag: We zijn betrokken op het geheel en niet enkel op de eigen expertise. We versterken elkaar om eenieders doelstellingen te realiseren. We streven naar doelen die er op gericht zijn om personen en teams zo maximaal mogelijk zelfredzaam te maken en te houden. Creativiteit Een originele oplossing bieden om de doelstelling te bereiken. Gedrag: We denken buiten de bestaande en vertrouwde kaders. We mogen experimenten. Falen en herbeginnen horen daarbij. We denken in kansen, niet in beperkingen. WAARDEN ELZ DENDER Integriteit Handelen vanuit de waarden en principes van de ELZ Dender. Gedrag: We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. We zijn loyaal aan de waarden en principes van de ELZ Dender We zijn eerlijk en betrouwbaar We hebben een professionele houding Krachtgerichtheid Bij het realiseren van de doelen inzetten op maximale zelfredzaamheid en op de mogelijkheden. Gedrag: We motiveren elkaar. We benutten alle kansen. We geloven in mogelijkheden en gaan er mee aan de slag. Teamgerichtheid Teams zijn samen competent voor het uitvoeren van een opdracht. Het team kan alles, niet elk individu kan alles. Gedrag: We ondersteunen en versterken elkaar. We gaan uit van gelijkwaardigheid. We hebben vertrouwen in elkaars expertise.

17 De totemzoeker van de scouts geeft aan dat een Libel als dier het best aansluit bij onze waarden: opmerkzaam, teamspeler, doortastend, wendbaar, doelgericht, maakt creatief en optimaal gebruik van kansen. Het is een insect met een schitterende vleugelslag.

18 VRAAG 5: VANUIT WELKE LEIDENDE PRINCIPES ZIEN WIJ IEDEREEN BINNEN ONZE EERSTELIJNSZONE SAMENWERKEN? Deze omschrijven wat wij belangrijk vinden op het vlak van Structuur (macro/micro) Leiderschap Teams Medewerkers Cultuur Systemen Het is de kijk van onze ELZ op de manier waarop we ons allemaal zien samenwerken.

19 Ons prototype - 5 vragen We bouwen een gedeelde visie op onze ELZ - Ons prototype (5 vragen) 1. Dwang en drang 2. Bestaansrecht 3. Waarden 4. Kernopdrachten 5. Leidende principes 1. Waarom moeten wij in godsnaam iets gaan veranderen? Dwang en drang 2. Waarom bestaan wij als eerstelijnszone? 3. Waarvoor staan wij als eerstelijnszone? 4. Welke kernopdrachten (processen met een finaliteit) moeten wij georganiseerd krijgen? 5. Vanuit welke leidende principes zien wij iedereen binnen onze eerstelijnszone samenwerken?

20 Wat zijn de prioriteiten van onze organisatie? Wie neemt waarvoor verantwoordelijkheid op? VISIE Hoe zorgen we ervoor dat mensen kunnen rekenen op de hulp en de talenten van hun collega s? TEAMS Wat verwachten we van mensen op vlak van vaardigheden en gedrag? LEIDERSCHAP INDIVIDU PROCES MICRO- STRUCTUUR Wat is het werk dat we georganiseerd moeten krijgen? MACRO- STRUCTUUR SYSTEMEN Welke hulpmiddelen en instrumenten hebben we ter beschikking om het werk gedaan te krijgen? Hoe verdelen we taken en verantwoordelijkheden in onze organisatie? Welke rollen en functies moeten we bepalen?

21 Een aanzet... Visie en processen De ELZ Dender heeft 2 opdrachten (zie vraag 2). De personen met zorg- en ondersteuningsnood (PZON) zijn óók onze partners. De PZON staat centraal. Empowerment van de PZON én partners/professionelen/niet-professionelen zijn een belangrijk uitgangspunt. We zorgen voor educatie en ondersteuning voor zowel de PZON, als teams (empowerment). We brengen expertise binnen bij de PZON, professionele, niet-professionele hulpverleners, teams Iedereen denkt beleidsmatig mee, ook over het verbeteren van processen in de eerstelijnszone. Gezond leven is de verantwoordelijkheid van iedereen. Ook de niet gestelde vraag is een vraag. Er is aandacht voor zorgmijders en zorgweigeraars. We zetten maximaal in op de verheldering van de zorg- en ondersteuningsnood. We werken samen in netwerkverbanden vanuit expertise. We versterken elkaar. We werken vanuit Expertenclusters. We werken (levens)doelstellingsgericht. We nemen de context van de PZON mee. Wederkerigheid is een belangrijk aspect. Iedereen werkt mee om de doelstellingen te bereiken (actiegerichtheid). Wat zijn de prioriteiten van onze organisatie? Wat is het werk dat we georganiseerd moeten krijgen? VISIE PROCES

22 Een aanzet... Micro- & macrostructuur De sleutel van organiseren zit in interafhankelijkheid De mate waarin activiteiten van elkaar interafhankelijk zijn ifv de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood, bepaalt de mate waarin die activiteiten organisatorisch onafhankelijk of samen dienen te worden georganiseerd. We durven dit denken toe te passen op het niveau van de ELZ, over onze verschillende organisaties heen. Soms kan het geen impact hebben, soms een betere samenwerking/coördinatie/overleg, soms een nieuwe geïntegreerde samenwerking in een nieuwe constellatie. Teams zijn bouwstenen Teams zijn samen competent voor het uitvoeren van een opdracht. Het team kan alles, niet elk individu kan alles. Teams krijgen een zo groot mogelijke, betekenisvolle opdracht rond een PZON. We denken zoveel mogelijk stroomsgewijs en verknippen verantwoordelijkheid voor een PZON zo weinig mogelijk. Dit is betekenisvoller voor de medewerker en beter voor de klant. Teams worden hiervoor maximaal ondersteund. We beperken het aantal teamleden rond de PZON. Hoe verdelen we taken en verantwoordelijkheden in onze organisatie? Iedereen staat zo dicht mogelijk tegen de persoon met de zorg- en ondersteuingsnood/- vraag. Dit is betekenisvol werken voor medewerkers. MACRO- STRUCTUUR MICRO- STRUCTUUR Welke rollen en functies moeten we bepalen?

23 Een aanzet... Micro- & macrostructuur We delen werk op in rollen die we verdelen binnen het team, volgens de expertise en vaardigheden van de teamleden: We hanteren minder voorgedefinieerde functies, maar meer flexibele rollen. We hanteren eenheid in taal en eenheid van handelen. We hanteren het eenhandsprincipe: wat door één persoon kan gedaan worden, houden we bij één persoon, tenzij het niet anders kan (teamprincipe). We hanteren basisrollen en specifieke rollen om tot een kwalitatief en integraal zorgmodel te bekomen (mogelijke rollen: zie kader). Hoe verdelen we taken en verantwoordelijkheden in onze organisatie? MACRO- STRUCTUUR MICRO- STRUCTUUR Welke rollen en functies moeten we bepalen?

24 Een aanzet... Micro- & macrostructuur Teamwerking is een recht voor iedereen Voor teams rond PZON Voor ondersteunende teams Voor besturende teams Eenmalige problemen pakken we aan, de urgentie nemen we op. Hierin zijn we flexibel. Niet iedereen heeft alle expertise, wel een polyvalante basis. Problemen pakken we structureel/procesmatig aan (lean). We nemen opdrachten/doelstellingen/acties trapsgewijs op volgens volgend principe: Zelfzorg en empowerment Mantelzorg niet-professionele hulp en ondersteuning Professionele hulp en ondersteuning We werken waar mogelijk proactief. Iedere medewerker en partner van de ELZ Dender neemt een radarfunctie op Ook de helikopterview is belangrijk. Hoe verdelen we taken en verantwoordelijkheden in onze organisatie? MACRO- STRUCTUUR MICRO- STRUCTUUR Welke rollen en functies moeten we bepalen?

25 Een aanzet... Leiderschap Wie neemt waarvoor verantwoordelijkheid op? LEIDERSCHAP We geven teams zoveel mogelijk autonomie en bevoegdheden, tenzij... We beschouwen onze medewerkers als professionals die samen expertise delen, samen tot inhoudelijke afspraken/conventies komen waar nodig. Horizontale expertisenetwerken zijn hierop gericht om dit mogelijk te maken. Leidinggevenden zijn gericht op de zorg- en ondersteuningsnood van morgen en overmorgen, niet op het operationele van vandaag. Leiderschap zien we als Ondersteunend leiderschap, niet directief. We werken niet met consensus, maar met initiatiefrecht en adviesplicht. We maken keuzes vanuit het triple/quadruple aimmodel (zie verder).

26 Het Triple Aim-model Kwaliteit voor het individu Gezondheid voor de bevolking De principes en doelstellingen van het Triple Aimmodel zijn: 1. de gezondheid van de bevolking te verbeteren in het algemeen, en van de chronisch zieken in het bijzonder; 2. de kwaliteit van de zorg te verbeteren (toegankelijkheid, evidence-based, ), Kostenneutraliteit voor het systeem 3. de toegewezen middelen efficiënter gebruiken (betere zorg aanbieden met de geïnvesteerde middelen - duurzaamheid van het financieringssysteem van de zorg).

27 Het Quadruple Aim-principe Uit: EEN GEÏNTEGREERDE ZORGVERLENING IN DE EERSTE LIJN (beleidsvisie ) Aanvullend geeft de wetenschappelijk reflectiekamer aan dat de eerstelijnszorg vandaag moet bijdragen tot de realisatie van de "Quadruple Aim". Dit concept formuleert 4 doelstellingen voor de zorg: 1. verbeteren van de zorg zoals die door het individu wordt ervaren; 2. verbeteren van gezondheidstoestand op bevolkingsniveau met bijzondere aandacht voor toegankelijkheid en sociale rechtvaardigheid; 3. het realiseren voor de patiënt van meer "waarde" op het vlak van gezondheid met de ingezette middelen; 4. ervoor te zorgen dat professionelen in de gezondheidszorg hun werk op een goede en duurzame manier kunnen doen.

28 Een aanzet... Teams en individu We werken met professionals die handelen volgens de waarden van ons ELZ. Zo geven zij onze gewenste cultuur vorm. Dit is ook het toetsingskader om beslissingen te nemen. We trachten in onze ELZ om professionals in hun kracht te laten werken en durven carrièrepaden over de organisaties heen in onze ELZ te promoten. Individuele medewerkers hebben recht op coaching. Ook teams hebben recht op coaching. Ze zijn niet autonoom, ze worden het. Teamwerking is een groeiproces en het verdient ondersteuning. Teams werken doelstellingsgericht in functie van en samen met de PZON, of in functie van en samen met andere teams. Medewerkers hebben binding met hun organisatie én met de ELZ. Hoe zorgen we ervoor dat mensen kunnen rekenen op de hulp en de talenten van hun collega s? Wat verwachten we van mensen TEAMS op vlak van vaardigheden en gedrag? INDIVIDU

29 Een aanzet... Systemen We handelen vanuit de waarden/gedragscharter van ELZ Dender: We streven naar autonomie om het kader van ELZ Dender te bepalen (contextdenken). Elke eerstelijnszone heeft initiatiefrecht en adviesplicht. Elke eerstelijnszone kan eigen doelstellingen bepalen. Elke eerstelijnszone heeft bepaalde financiële autonomie. Elke eerstelijnszone heeft Impact op de eigen kostenstructuur (vb. waar tijd in steken en waar niet). We handelen ethisch verantwoord. We bieden een ethisch kader aan. We hanteren een gebruiksvriendelijk eenheidsdossier. We hanteren het cyclisch PDCA-principe voor evalueren en bijsturen. SYSTEMEN Welke hulpmiddelen en instrumenten hebben we ter beschikking om het werk gedaan te krijgen?

30 ELZ Dender voor wie en met wie? Aanzet om het brede werkveld te clusteren.

31 7 expertiseclusters

32 Verder op weg verder concretiseren Verder op weg

33 Verder op weg verder concretiseren Werkgroep Van leidende principes naar structuur en samenwerkingsvormen Woensdag 28 februari van 20u-22u WZC De Vliet, Zele Veranderforum Woensdag 25/4 van 12u tot 13u30: infomoment 1 jaar ELZ Dender Belgica Bis Donderdag 26/4 van 19u30 tot 21u00: infomoment 1 jaar ELZ Dender Stadhuis Dendermonde Ros Beiaardzaal Dinsdag 26/6 om 19u00 Dinsdag 25/9 om 19u30 Donderdag 22/11 om 19u30 Verder op weg Werkgroep & Veranderfora

34 Verder op weg verder concretiseren Verder op weg Mini-symposium reorganisatie van de eerste lijn Zaterdagmorgen 10 maart van 9u30 tot 14u00 Donderdagnomiddag 15 maart van 13u30 tot 18u00 Locatie: Vlaams Parlement Brussel Doorgeven van principes en inzichten aan nieuw op te starten eerstelijnszones

35 ALLEN SAMEN VOOR ELZ DENDER

36 Jan: Reinout: Kirsty:

VRAAG 5: VANUIT WELKE LEIDENDE PRINCIPES ZIEN WIJ IEDEREEN BINNEN ONZE EERSTELIJNSZONE SAMENWERKEN?

VRAAG 5: VANUIT WELKE LEIDENDE PRINCIPES ZIEN WIJ IEDEREEN BINNEN ONZE EERSTELIJNSZONE SAMENWERKEN? VRAAG 5: VANUIT WELKE LEIDENDE PRINCIPES ZIEN WIJ IEDEREEN BINNEN ONZE EERSTELIJNSZONE SAMENWERKEN? Deze omschrijven wat wij belangrijk vinden op het vlak van Structuur (macro/micro) Leiderschap Teams

Nadere informatie

Woensdag 25 april 2018 Donderdag 26 april jaar pionier Eerstelijnszone Dender

Woensdag 25 april 2018 Donderdag 26 april jaar pionier Eerstelijnszone Dender Woensdag 25 april 2018 Donderdag 26 april 2018 1 jaar pionier Eerstelijnszone Dender 1 Inleiding 3 2 Waarom moeten we veranderen? 4 3 Waarom bestaan we als ELZ? 8 4 Waarvoor staan we als ELZ? 10 5 Welke

Nadere informatie

Op weg naar prototype voor de Eerstelijnszone. Frank De Craecker Procesbegeleider Pioniers

Op weg naar prototype voor de Eerstelijnszone. Frank De Craecker Procesbegeleider Pioniers Op weg naar prototype voor de Eerstelijnszone Frank De Craecker Procesbegeleider Pioniers Onze opdracht als pionier Het project ELZ heeft tot doel om tot een prototype van een eerstelijnszone te komen

Nadere informatie

16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie

16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie INFOSESSIE Inleiding 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie De eerste lijn is volop in beweging (2017) Eerste lijn moet bijdragen tot de realisatie van de Quadruple Aim o o o o Verbeteren van de zorg

Nadere informatie

VERANDERFORUM GENT OOST. 26 februari 2018

VERANDERFORUM GENT OOST. 26 februari 2018 VERANDERFORUM GENT OOST 26 februari 2018 AGENDA 1. Verwelkoming 2. Intro Eerstelijnszone 3. Stemming toetreding Wachtebeke 4. Transitiecoach Samia Van Vooren 5. Waarom willen we veranderen..? 6. Afsluiter

Nadere informatie

Veranderforum Eerstelijnszone AMALO

Veranderforum Eerstelijnszone AMALO Veranderforum Eerstelijnszone AMALO 23-01-2019 Agenda > Verwelkoming > Voorstelling huisartsenwachtpost Noord-West Brabant > Visie: goedkeuring > Waardenkader: oefening > Voorlopige zorgraad samenstelling

Nadere informatie

Veranderteam. 18 oktober 2018

Veranderteam. 18 oktober 2018 Veranderteam 18 oktober 2018 Verwelkoming Agenda Bespreking feedback vorig verslag Vraag 2: Waarom bestaan wij als eerstelijnszone? Oefening 1: voorbereiding finaliteiten per niveau Feedback + reflectie

Nadere informatie

Pioniersproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender. Veranderforum 25 september 2018

Pioniersproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender. Veranderforum 25 september 2018 Pioniersproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender Veranderforum 25 september 2018 Veranderforum dinsdag 25 september 2018 Tijdstip en locatie: dinsdag 25 september vanaf 18u00-20u00 in LDC Zilverpand

Nadere informatie

Clustervergadering Eerstelijnszone AMALO 12 maart 2019

Clustervergadering Eerstelijnszone AMALO 12 maart 2019 Clustervergadering Eerstelijnszone AMALO 12 maart 2019 Agenda Agenda 1. Informatie geven over de stand van zaken op Vlaams niveau en van eerstelijnszone Amalo 2. Informeren over richtlijnen voor de samenstelling

Nadere informatie

Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender. Infomoment 22 en 23 juni 2017

Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender. Infomoment 22 en 23 juni 2017 Pilootproject Samenwerken in de eerstelijnszone Dender Infomoment 22 en 23 juni 2017 Waarom veranderen? Wat veranderen? Hoe veranderen? Ons prototype in 5 vragen Data veranderforum Netwerkmoment Sam s

Nadere informatie

Veranderforum. Eerstelijnszone. Veurne (tijdelijke naam)

Veranderforum. Eerstelijnszone. Veurne (tijdelijke naam) Veranderforum Eerstelijnszone Veurne (tijdelijke naam) Verwelkoming Stand van zaken Sam s Verhaal Eerstelijnsconferentie (2017) Beleidsvisie omtrent Persoon met een zorgvraag (PZOV) Staat centraal Meer

Nadere informatie

Veranderforum 1 18/9/2018. De Braambeier, Zedelgem

Veranderforum 1 18/9/2018. De Braambeier, Zedelgem Veranderforum 1 18/9/2018 De Braambeier, Zedelgem Verwelkoming Voorstelling leden veranderforum Voorstelling veranderteam Veranderteam Christa Deprouw, kraamzorg Jannick Desmedt, oppasdiensten Matthias

Nadere informatie

Groen licht voor de ELZ: wat nu?

Groen licht voor de ELZ: wat nu? Groen licht voor de ELZ: wat nu? Marleen Dethier Transitiecoach Huidige zorgsituatie rond persoon > Veel goede intenties en goede zorg > Meerdere overlegstructuren maar met beperkte betrokkenen > Soms

Nadere informatie

Clusteroverleg. 1/04/2019 LDC Jonkhove

Clusteroverleg. 1/04/2019 LDC Jonkhove Clusteroverleg 1/04/2019 LDC Jonkhove Verwelkoming Michelle Agenda Plenaire informatie Waarom zitten we hier? Wat willen we bereiken? Richtlijnen Vlaamse Overheid (clusterverdeling) // Richtlijnen ELZ

Nadere informatie

Betrokkenheid van de persoon met een zorg- of ondersteuningnood Leer- en deeldag eerstelijnszones 19 maart Michèle Van Elslander

Betrokkenheid van de persoon met een zorg- of ondersteuningnood Leer- en deeldag eerstelijnszones 19 maart Michèle Van Elslander Betrokkenheid van de persoon met een zorg- of ondersteuningnood Leer- en deeldag eerstelijnszones 19 maart 2019 Michèle Van Elslander Aanleiding Bij de reorganisatie van de eerstelijn staat de persoon

Nadere informatie

Wat is een eerstelijnszone?

Wat is een eerstelijnszone? Wat is een eerstelijnszone? Hervorming gezondheidszorg Vlaanderen Versie mei 2019 Waarom hervormen? 3 uitgangspunten Geïntegreerde zorg = over beroepsgroepen en sectoren heen Persoonsgerichte zorg = de

Nadere informatie

Groen licht voor de ELZ: wat nu?

Groen licht voor de ELZ: wat nu? Groen licht voor de ELZ: wat nu? ELZ Haspengouw Huidige zorgsituatie rond persoon > Veel goede intenties en goede zorg > Meerdere overlegstructuren maar met beperkte betrokkenen > Soms over het hoofd van

Nadere informatie

Leer- en deeldag Eerstelijnszones 19 maart 2019, Elisabethzaal, Antwerpen

Leer- en deeldag Eerstelijnszones 19 maart 2019, Elisabethzaal, Antwerpen ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Leer- en deeldag Eerstelijnszones

Nadere informatie

Hervormingen eerste lijn. Workplace Hazardous Materials Information System

Hervormingen eerste lijn. Workplace Hazardous Materials Information System Hervormingen eerste lijn Vorming eerstelijnszones Stuurgroep 18 april 2018 Workplace Hazardous Materials Information System Verwelkoming KENNISMAKING Voorstelling DR. BERT SELLESLAGS LMN-voorzitter DR.

Nadere informatie

Eerstelijnszone. Kemp en Duin. Zorgraad. Marleen Dethier. transitiecoach

Eerstelijnszone. Kemp en Duin. Zorgraad. Marleen Dethier. transitiecoach Eerstelijnszone Kemp en Duin Zorgraad Marleen Dethier transitiecoach Agenda Algemene toelichting: zorgraad Clusteroverleg Tijdslijn 5 vragen 2019 2018 Organisatie van de ELZ Charter Tweejarenbeleidsplan

Nadere informatie

KICK-OFF. EERSTELIJNSZONE Regio Veurne

KICK-OFF. EERSTELIJNSZONE Regio Veurne KICK-OFF EERSTELIJNSZONE Regio Veurne Verwelkoming Inleiding Wat ging er vooraf? 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie Beleidsvisie voor: De persoon met een zorg- en ondersteuningsnood De ondersteuning

Nadere informatie

Veranderforum

Veranderforum Veranderforum 23 10 2018 Verwelkoming Lucas Vandendriessche Mahatma Gandhi Indiaas politicus 1869-1948 Wees de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren. Sam s Verhaal Wat ging er aan vooraf? 16

Nadere informatie

Eerste lijn in transitie Opfrismoment veranderforum. Transitiecoach Hanne Vanraes

Eerste lijn in transitie Opfrismoment veranderforum. Transitiecoach Hanne Vanraes Eerste lijn in transitie Opfrismoment veranderforum Transitiecoach Hanne Vanraes Eerstelijnszones regio Kortrijk, Waregem, Menen 26/3/2019 Eerstelijnszorg: definitie De zorg die zich richt op personen

Nadere informatie

Veranderforum. Eerstelijnszone. Oostkust

Veranderforum. Eerstelijnszone. Oostkust Veranderforum Eerstelijnszone Oostkust Verwelkoming Dhr. Noël Delaere Sam s Verhaal Wat ging er aan vooraf? 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie Beleidsvisie omtrent Persoon met een zorgnood (PZON)

Nadere informatie

Wat ging er aan vooraf?

Wat ging er aan vooraf? Veranderforum Verwelkoming Sam s Verhaal Wat ging er aan vooraf? 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie Beleidsvisie omtrent Persoon met een zorgvraag (PZOV) Staat centraal Meer aandacht voor mantelzorger(s)

Nadere informatie

Veranderforum 2. 28/11/2018 Vrijetijdscentrum Jabbeke

Veranderforum 2. 28/11/2018 Vrijetijdscentrum Jabbeke Veranderforum 2 28/11/2018 Vrijetijdscentrum Jabbeke Verwelkoming Paul Storme voorzitter OCMW Jabbeke Stand van zaken Claudine Verbrugghe ELZ Oostende - Bredene ELZ Houtland & Polder ELZ Oostkust ELZ Brugge

Nadere informatie

Omgevingsanalyse ELZ s Waasland. Lise Schepers LMN Waasland Karin De Cleene LMN Lokeren-Lochristi

Omgevingsanalyse ELZ s Waasland. Lise Schepers LMN Waasland Karin De Cleene LMN Lokeren-Lochristi Omgevingsanalyse ELZ s Waasland Lise Schepers LMN Waasland Karin De Cleene LMN Lokeren-Lochristi Vorming Eerstelijnszones Vlaanderen/ Vlaams Instituut voor de eerste lijn VERANDERING BOTTOM-UPPROCES ACTIEPLANNEN

Nadere informatie

Veranderforum 3. WZC De Stek 21/03/2019

Veranderforum 3. WZC De Stek 21/03/2019 Veranderforum 3 WZC De Stek 21/03/2019 Verwelkoming Joachim Coens Burgemeester Stand van zaken Claudine ELZ Oostende - Bredene ELZ Houtland & Polder ELZ Oostkust ELZ Brugge ELZ regio Veurne ELZ WE40 ELZ

Nadere informatie

Clusteroverleg. 23/05/2019 Sociaal Huis Knokke-Heist

Clusteroverleg. 23/05/2019 Sociaal Huis Knokke-Heist Clusteroverleg 23/05/2019 Sociaal Huis Knokke-Heist Verwelkoming Agenda Plenaire informatie Waarom zitten we hier? Wat willen we bereiken? Richtlijnen Vlaamse Overheid (clusterverdeling) // Richtlijnen

Nadere informatie

Op zoek naar. ESF inspireert Mid Term Event 23 oktober 2018

Op zoek naar. ESF inspireert Mid Term Event 23 oktober 2018 Op zoek naar ESF inspireert Mid Term Event 23 oktober 2018 Dit zijn Sofie, Tim en Anke al 10 jaar medewerkers in een van de 19 kantoren van Puuur. Samen met Fien, hun kantoorverantwoordelijke begeleiden

Nadere informatie

Clusteroverleg Gezondheidszorg. 09/05/2019 Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen Afdeling Oostkust

Clusteroverleg Gezondheidszorg. 09/05/2019 Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen Afdeling Oostkust Clusteroverleg Gezondheidszorg 09/05/2019 Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen Afdeling Oostkust Verwelkoming Claudine Agenda Plenaire informatie Waarom zitten we hier? Wat willen we bereiken? Richtlijnen Vlaamse

Nadere informatie

Veranderforum 13 december 18 EERSTELIJNSZONE RITS (REGIO IZEGEM TIELT SAMEN)

Veranderforum 13 december 18 EERSTELIJNSZONE RITS (REGIO IZEGEM TIELT SAMEN) Veranderforum 13 december 18 EERSTELIJNSZONE RITS (REGIO IZEGEM TIELT SAMEN) Veranderforum ELZ RITS 13/12/18 Agenda van het veranderforum 1. Speeddate: ontmoet hulpverleners van om de hoek en maak jezelf

Nadere informatie

Veranderforum ELZ Kempenland. DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout

Veranderforum ELZ Kempenland. DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout Veranderforum ELZ Kempenland DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout Programma 20u00: Start Veranderforum o Verwelkoming Kim Schellingen (LMN regio Turnhout) o Voorstelling missie, visie en waarden Vicky

Nadere informatie

De geografische afbakening. Historiek Geografische afbakening van de ELZ (kaart)

De geografische afbakening. Historiek Geografische afbakening van de ELZ (kaart) Eerstelijnszones Agenda Verwelkoming De geografische afbakening Waarom een reorganisatie van de eerstelijn? Het veranderteam en veranderforum De transitiecoach Aan de slag in de eerstelijnszone Een naam

Nadere informatie

KICK-OFF Eerstelijnszone Brussel. 26 april 2018

KICK-OFF Eerstelijnszone Brussel. 26 april 2018 KICK-OFF Eerstelijnszone Brussel 26 april 2018 Agenda Marie-Rose Conceptueel kader Vlaamse projecten eerstelijnszorg Vorming eerstelijnszones Prioritaire taken eerstelijnszone Stand van zaken eerstelijnszones

Nadere informatie

INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON

INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON 12 maart 2019 AGENDA > Kennismaking > Toelichting hervorming eerste lijn > Toelichting richtlijnen en samenstelling voorlopige zorgraad > Verdere

Nadere informatie

16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie

16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie INFOSESSIE Inleiding 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie De eerste lijn is volop in beweging (2017) Eerste lijn moet bijdragen tot de realisatie van de Quadruple Aim o o o o Verbeteren van de zorg

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 #vvsgbwcongres Bouwstenen voor een innovatieve arbeidsorganisatie Lieven Eeckelaert 21 november 2016 Mechelen Onze maatschappelijke uitdaging

Nadere informatie

Hervorming eerstelijnszorg. Lisa Thys & Michelle Roels

Hervorming eerstelijnszorg. Lisa Thys & Michelle Roels Hervorming eerstelijnszorg Lisa Thys & Michelle Roels 2 Wat ging vooraf? 3 Hervorming Eerstelijnszorg 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie Voorbereiding via werkgroepen, eindrapporten, wetenschappelijke

Nadere informatie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie 20 19 23 Dit is onze missie Ons hoogste doel Ieder kind moet veilig, gezond, gelukkig en kansrijk op kunnen groeien. Onze scholen spelen daarin een essentiële rol. Wij bieden een prettige, veilige en duurzame

Nadere informatie

Eerstelijnszone basispakket. Versie februari 2019

Eerstelijnszone basispakket. Versie februari 2019 Eerstelijnszone basispakket Versie februari 2019 Waarom hervormen? 3 uitgangspunten Geïntegreerde zorg = over beroepsgroepen en sectoren heen Persoonsgerichte zorg = de PZON mee aan het stuur Getrapte

Nadere informatie

Verslag: veranderforum 14/3/2019

Verslag: veranderforum 14/3/2019 Verslag: veranderforum 14/3/2019 Locatie: LDC t Fazantenhof Lochristi Agenda: 1. Plenaire informatiesessie Reorganisatie van de eerstelijn 1 2. Concreet voorstel Aansturing ELZ Scheldekracht 3 3. Concrete

Nadere informatie

Hervormingen eerste lijn. Workplace Hazardous Materials Information System

Hervormingen eerste lijn. Workplace Hazardous Materials Information System Hervormingen eerste lijn Vorming eerstelijnszones Stuurgroep 19 juni 2018 Workplace Hazardous Materials Information System Agenda Verwelkoming Goedkeuring verslag 18 april 2018 Algemene stand van zaken

Nadere informatie

Agenda kick-off eerstelijnszone regio Ieper

Agenda kick-off eerstelijnszone regio Ieper Agenda kick-off eerstelijnszone regio Ieper Verwelkoming Inleiding Hoe een eerstelijnszone vormen? Waarom veranderen? Aanpak en Timing ELZ regio Ieper Verwelkoming Mevr. Loes Vandromme, Schepen van Sociale

Nadere informatie

WIFI : mintus - gast

WIFI : mintus - gast WELKOM! CLUSTEROVERLEG PZON ELZ Brugge 18 juni 2019 - Brugge op 1 lijn WIFI : mintus - gast Agenda Waarom zitten we hier? Wat willen we bereiken? Doel? PZON vertegenwoordiging in Zorgraad: Richtlijnen

Nadere informatie

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018 Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit Patiëntgerichte zorg 16 oktober 2018 Inhoudsopgave Introductie Een ervaring als patiënt én verpleegkundige: wat betekent dat? Interview

Nadere informatie

Trefdag Zelfzorg 21 juni 2018 Eerstelijnszones in volle ontwikkeling

Trefdag Zelfzorg 21 juni 2018 Eerstelijnszones in volle ontwikkeling Trefdag Zelfzorg 21 juni 2018 Eerstelijnszones in volle ontwikkeling Programma: 9u Welkom 9u10 Hervorming eerstelijn in het kort 9u30 Interactieronde 1: inhoudelijk 10u30 Pauze 10u45 Interactieronde 2:

Nadere informatie

De bouwstenen van IAO Goestingsdag

De bouwstenen van IAO Goestingsdag De bouwstenen van IAO Goestingsdag Melanie Meier 26/09/2018 DE PRINCIPES DENKEN DE N KE N D O E N 2 HOE HEBBEN WE ALTIJD GEORGANISEERD? Specialisatie: splitsing van het werkproces 3 3 HOE HEBBEN WE ALTIJD

Nadere informatie

Eerstelijnszone basispakket. Versie maart 2019

Eerstelijnszone basispakket. Versie maart 2019 Eerstelijnszone basispakket Versie maart 2019 Waarom hervormen? 3 uitgangspunten Geïntegreerde zorg = over beroepsgroepen en sectoren heen Persoonsgerichte zorg = de PZON mee aan het stuur Getrapte zorg

Nadere informatie

Samenwerkingsmodellen

Samenwerkingsmodellen Samenwerkingsmodellen 19/03/2019 Frank De Craecker (Flander Synergy) Bart Onselaere (Pionier ELZ Dender) Miep Ceunen (Pionier ELZ Zoolim) Doel Integrale benadering Zelfmanagement en vaardigheden bevorderen

Nadere informatie

4 e Veranderforum. 28 maart 2019

4 e Veranderforum. 28 maart 2019 4 e Veranderforum 28 maart 2019 Agenda Verwelkoming Stand van zaken voorlopige zorgraad- clustervergaderingen Terugkoppeling Waardenkader- voorstel vergadercharter voorlopige zorgraad Stand van zaken GBO

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Garanties voor hulpcontinuïteit in de overgang naar meerderjarigheid

Garanties voor hulpcontinuïteit in de overgang naar meerderjarigheid Garanties voor hulpcontinuïteit in de overgang naar meerderjarigheid Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017 David Debrouwere Afdelingshoofd Voorzieningenbeleid Jongerenwelzijn Inhoud Actieplan jongvolwassenen

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

TH-LPI Lean Performance Indicator. Best Peter Manager Brainwave Ltd.

TH-LPI Lean Performance Indicator. Best Peter Manager Brainwave Ltd. Best Peter Manager Brainwave Ltd. TH-LPI Lean Performance Indicator Dit rapport werd gegenereerd op 11-11-2015 door White Alan van Brainwave Ltd.. De onderliggende data dateren van 10-03-2015. OVER DE

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

VERANDERFORUM EERSTELIJNSZONE ANTWERPEN CENTRUM

VERANDERFORUM EERSTELIJNSZONE ANTWERPEN CENTRUM VERANDERFORUM EERSTELIJNSZONE ANTWERPEN CENTRUM 19 NOVEMBER 2018 AGENDA 20u00 Verwelkoming 20u10 Toelichting proces Eerstelijnszones Vlaanderen 20u20 Begroting 20u25 Voorstelling veranderteam 20u35 Inleiding

Nadere informatie

Wat is het belonen waard?

Wat is het belonen waard? Wat is het belonen waard? Frank.decraecker@flanderssynergy.be Enkele leidende vragen Keuze van teams en gevolgen naar beloning Wanneer starten met antwoorden? Beloning naar werk of werken? Enkele stellingen

Nadere informatie

Richtlijnen voor de samenstelling van voorlopige Zorgraden van de eerstelijnszones

Richtlijnen voor de samenstelling van voorlopige Zorgraden van de eerstelijnszones Richtlijnen voor de samenstelling van voorlopige Zorgraden van de eerstelijnszones Een zorgraad is een geformaliseerd samenwerkingsverband dat binnen haar werkgebied (de eerstelijnszone) werkt aan de organisatie

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Veranderforum. 7 mei GC Felix Sohie - Hoeilaart

Veranderforum. 7 mei GC Felix Sohie - Hoeilaart Veranderforum 7 mei 2019 GC Felix Sohie - Hoeilaart Wat mag je verwachten Welkom en stavaza veranderteam Oprichting (Voorlopige) Zorgraad: wat & hoe? Clustergroepen: hoe komen tot een gedragen voorstel

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader voor instellingen waar mensen verblijven die niet thuis kunnen wonen Utrecht, maart 2017 Behandeling Handelingen en interventies van medische, gedragswetenschappelijke

Nadere informatie

Bouwen aan de maatschappij van morgen! Ons leren is ontdekken

Bouwen aan de maatschappij van morgen! Ons leren is ontdekken Bouwen aan de maatschappij van morgen! Ons leren is ontdekken Visie- en ambitiedocument Op weg naar IKC Hoge Hoeve Westervoort Aanleiding Kinderen voorbereiden op de maatschappij van morgen. Als samenwerkende

Nadere informatie

Richtlijnen zorgraad WE40

Richtlijnen zorgraad WE40 Richtlijnen zorgraad WE40 Zorgraad - Forum De eerstelijnszone zal een vzw zijn. Dit wil o.a. zeggen dat er een raad van bestuur en een algemene vergadering nodig zal zijn. De zorgraad zal als raad van

Nadere informatie

KICK-OFF. EERSTELIJNSZONE Beernem Oostkamp Zedelgem - Jabbeke

KICK-OFF. EERSTELIJNSZONE Beernem Oostkamp Zedelgem - Jabbeke KICK-OFF EERSTELIJNSZONE Beernem Oostkamp Zedelgem - Jabbeke Verwelkoming Reorganisatie eerstelijnszorg Agenda Verwelkoming Inleiding Stand van zaken reorganisatie eerste lijn Overzicht gevormde zones

Nadere informatie

Op de volgende pagina s kan u het competentieprofiel voor de directeur GO! Lyceum Gent vinden. Deze directeur zien we als lid van een directieteam.

Op de volgende pagina s kan u het competentieprofiel voor de directeur GO! Lyceum Gent vinden. Deze directeur zien we als lid van een directieteam. Samen voor kwaliteitsvol onderwijs Op de volgende pagina s kan u het competentieprofiel voor de directeur GO! Lyceum Gent vinden. Deze directeur zien we als lid van een directieteam. Het directieteam werkt

Nadere informatie

Pilootproject Waasland. Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken

Pilootproject Waasland. Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken De context Oproep vanuit de overheid voor opzetten van pilootprojecten gezamenlijke inspanning Federale overheid Vlaamse overheid Waalse

Nadere informatie

Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken

Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken Pilootproject Waasland Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken De context Oproep vanuit de overheid voor opzetten van pilootprojecten gezamenlijke inspanning Federale overheid Vlaamse overheid Waalse

Nadere informatie

Veranderforum 4. 21/05/2019 De Stip, Oostkamp

Veranderforum 4. 21/05/2019 De Stip, Oostkamp Veranderforum 4 21/05/2019 De Stip, Oostkamp Verwelkoming Jan de Keyser Agenda Beleidsplan ELZ WE40 Zorgraad ELZ WE40 Varia Vraag 4: Beleidsplan Sarah Beleidsplan Theorie Interactieve tafels (opdrachten)

Nadere informatie

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS Inhoud Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS DEEL I: Inleiding 1. Een vak met geschiedenis en toekomst 1.1 Begeleiding van ziekte en zorg thuis 1.2 Leren balanceren

Nadere informatie

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde Doel Conform het kwaliteitsdecreet beschrijft dit document het kwaliteitsbeleid van het MFC Sint- Jozef. Het omschrijft de missie, visie en waarden ten aanzien van de hulp- en dienstverlening en het beschrijft

Nadere informatie

met een voorstelling van

met een voorstelling van Wat is een eerstelijnszone? Hervorming gezondheidszorg Vlaanderen Versie maart 2019 met een voorstelling van Waarom hervormen? 3 uitgangspunten Geïntegreerde zorg = over beroepsgroepen en sectoren heen

Nadere informatie

Themasessie 20/01. Kickoff Industrieproject

Themasessie 20/01. Kickoff Industrieproject Themasessie 20/01 Kickoff Industrieproject Visie Processen Leider schap Macro structuur Team Micro structuur Individu & cultuur Systemen VISIE In welke mate heee de organisage een expliciete visie? Bestaat

Nadere informatie

Anders organiseren LOGO BEDRIJF. Wevelgem, 21 juni 2018

Anders organiseren LOGO BEDRIJF. Wevelgem, 21 juni 2018 Anders organiseren LOGO BEDRIJF Wevelgem, 21 juni 2018 1 Sterke bedrijven met betrokken medewerkers Dromen we hier niet allemaal van joostvandriessche@pvo.be 2 Innovatieve arbeidsorganisatie STERK, WENDBAAR,

Nadere informatie

Rembrandt College Veenendaal

Rembrandt College Veenendaal Rembrandt College Veenendaal Werving en selectie Teamleider Talen en Techniek 1 Inleiding Het Rembrandt College is met het vertrek van de Teamleider Talen en techniek op zoek naar een inspirerend leidinggevende

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

Samenwerking in de eerstelijnszone

Samenwerking in de eerstelijnszone Samenwerking in de eerstelijnszone Project Flanders Synergy en Agentschap Zorg en Gezondheid (VLAIO) Infosessie 22 maart 2017 Agenda 1. Context en situering 2. Doelstelling en inhoud project 3. Oproep

Nadere informatie

Iemand koffie? Of liever iets anders?

Iemand koffie? Of liever iets anders? Iemand koffie? Of liever iets anders? 1) Kennismaking - inleiding 2) Stand van zaken 3) Aanvraagdossier 4) Planning en timing 5) Volgende bijeenkomst(en) 2. stand van zaken oproepbrief informatierondes

Nadere informatie

Organisatie van de Zorg

Organisatie van de Zorg Organisatie van de Zorg Voorstelling Sabine Victor zorgcoach- casemanager 051 24 91 62 0492 58 01 95 sabine.victor@zbroeselare.be www.zbroeselare.be dienst Thuiszorg Zorgbedrijf directie dienstencentra

Nadere informatie

Hervorming geestelijke gezondheidszorg 107 voor volwassenen Toekomstige hervorming voor kinderen Sector Arbeids- & Organisatiepsychologie

Hervorming geestelijke gezondheidszorg 107 voor volwassenen Toekomstige hervorming voor kinderen Sector Arbeids- & Organisatiepsychologie Deontologische vragen m.b.t. samenwerken in teams en netwerken Prof. Adélaïde BLAVIER, PhD Centre d Expertise en Psychotraumatismes et Psycho-Légale Département de Psychologie, Université de Liège (ULg)

Nadere informatie

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS 0 6 UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS Krijgt het kind wat het nodig heeft? leerkracht Koester de nieuwsgierigheid van het kind, geef het kind regie en plan samen de leerdoelen. Koers Best Onderwijs 2016-2020

Nadere informatie

Richtlijnen zorgraad WE40

Richtlijnen zorgraad WE40 Richtlijnen zorgraad WE40 Zorgraad - Forum De eerstelijnszone zal een vzw zijn. Dit wil o.a. zeggen dat er een raad van bestuur en een algemene vergadering nodig zal zijn. De zorgraad zal als raad van

Nadere informatie

Kind en Gezin anno Versterkte dienstverlening

Kind en Gezin anno Versterkte dienstverlening Kind en Gezin anno 2019 Versterkte dienstverlening Kind en Gezin anno 2019 wat moet je weten? Waarom versterkt de dienstverlening van Kind en Gezin? Wat betekent deze versterkte dienstverlening in de praktijk?

Nadere informatie

BIJLAGE 2 WEDERZIJDSE AFSPRAKEN TUSSEN LOGO ANTWERPEN GEMEENTE IN HET KADER VAN GEZONDE GEMEENTE

BIJLAGE 2 WEDERZIJDSE AFSPRAKEN TUSSEN LOGO ANTWERPEN GEMEENTE IN HET KADER VAN GEZONDE GEMEENTE BIJLAGE 2 WEDERZIJDSE AFSPRAKEN TUSSEN LOGO ANTWERPEN GEMEENTE IN HET KADER VAN GEZONDE GEMEENTE SITUERING Deze afsprakennota kadert binnen de ruimere samenwerking tussen de gemeente en Logo Antwerpen

Nadere informatie

VERANDERTEAM. 28 februari 2019

VERANDERTEAM. 28 februari 2019 VERANDERTEAM 28 februari 2019 Agenda 1. Goedkeuring vorig verslag (veranderteam 17.01.2019) 2. Korte evaluatie vorig VF 3. Samenstelling Zorgraden a) Voorstelling werkingsmodel b) Afspraken rond samenstelling

Nadere informatie

Kring Besturen Dag 21/04/2018

Kring Besturen Dag 21/04/2018 Kring Besturen Dag 21/04/2018 DE KINESITHERAPEUT EN DE KINEKRING BINNEN DE EERSTELIJNSZONE (PRESTATIE)FINANCIERING VAN DE KINESITHERAPIE IN DE TOEKOMST? Welkom in Gent AXXON KBD 21/04/18 AXXON KBD 21/04/18

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Visie op verpleegkundige professionaliteit

Visie op verpleegkundige professionaliteit Visie op verpleegkundige professionaliteit Verpleegkundige professionaliteit en trots Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg in het MCL. De afgelopen

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPLATFORM EERSTELIJNSGEZONDHEIDSZORG Woensdag 25 februari 2015

SAMENWERKINGSPLATFORM EERSTELIJNSGEZONDHEIDSZORG Woensdag 25 februari 2015 SAMENWERKINGSPLATFORM EERSTELIJNSGEZONDHEIDSZORG Woensdag 25 februari 2015 ORGANISATIE VAN DE EERSTE LIJN Voorbereiding van verandering > Zesde Staatshervorming: overheveling van structuren naar Vlaamse

Nadere informatie

Werksessie marktvisie & - strategie

Werksessie marktvisie & - strategie Werksessie marktvisie & - strategie Ontwikkeling naar een marktstrategie voor huisvestingsportefeuille Nationale Politie `De Nationale Politie ondersteund door De Bouwcampus Plek in het gehele proces (Huisvestings)opgave

Nadere informatie

LEAN LEIDERSCHAP. Een kwestie van vertrouwen. Tosca Klinkenberg Wil van der Heijden

LEAN LEIDERSCHAP. Een kwestie van vertrouwen. Tosca Klinkenberg Wil van der Heijden LEAN LEIDERSCHAP Een kwestie van vertrouwen Tosca Klinkenberg Wil van der Heijden DOEL AGENDA Definities van lean Soorten leiderschap Lean leiderschap; principes en profiel Reflectie Hoe word je een lean

Nadere informatie

Nutrition Platform for Chronic Care

Nutrition Platform for Chronic Care Nutrition Platform for Chronic Care Collectief impact platform Evidence-based diensten Gepersonaliseerd i Stefan Vandecandelaere 14/06/2016 Focus op preventie & bijsturing via Gezonde & lekkere voeding

Nadere informatie

Lokale besturen en eerstelijnszones: een belangrijk engagement. VVSG Infosessie voor lokale besturen november 2018

Lokale besturen en eerstelijnszones: een belangrijk engagement. VVSG Infosessie voor lokale besturen november 2018 Lokale besturen en eerstelijnszones: een belangrijk engagement VVSG Infosessie voor lokale besturen november 2018 Wat ging vooraf De zorg rond de burger Ondersteuning van actoren in zorg en welzijn o De

Nadere informatie

Pedagogisch fundament. handboek ikc leeuwarden

Pedagogisch fundament. handboek ikc leeuwarden Pedagogisch fundament handboek ikc leeuwarden pedagogisch fundament Inhoud Moreel kader IKC Leeuwarden Dit handboek is een hulpmiddel te komen tot een pedagogisch fundament voor een IKC s. Uitgangspunt

Nadere informatie

VERANDERFORUM EERSTELIJNSZONE NOORD ANTWERPEN (MERKSEM - SCHOTEN - EKEREN LUCHTBAL - BERENDRECHT - ZANDVLIET- LILLO STABROEK)

VERANDERFORUM EERSTELIJNSZONE NOORD ANTWERPEN (MERKSEM - SCHOTEN - EKEREN LUCHTBAL - BERENDRECHT - ZANDVLIET- LILLO STABROEK) VERANDERFORUM EERSTELIJNSZONE NOORD ANTWERPEN (MERKSEM - SCHOTEN - EKEREN LUCHTBAL - BERENDRECHT - ZANDVLIET- LILLO STABROEK) 4 DECEMBER 2018 AGENDA 20u00 Verwelkoming 20u10 Toelichting proces Eerstelijnszones

Nadere informatie

SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem.

SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem. SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem. Zorg verlenen. Dat doen we bij SOVAK op onze eigen manier. Wij vinden het belangrijk dat we mensen met een (verstandelijke) beperking precies die zorg

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Organisatiescan persoonsgerichte zorg

Organisatiescan persoonsgerichte zorg Organisatiescan persoonsgerichte zorg Doel organisatiescan: bijdragen aan implementatie (-bereidheid) van persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming in de organisatie. Insteek is op organisatieniveau.

Nadere informatie

Deel 1: Positieve psychologie

Deel 1: Positieve psychologie Deel 1: Positieve psychologie Welkom bij: Positieve gezondheid. Jan Auke Walburg 2 Carla Leurs 3 4 Bloei Bloei is de ontwikkeling van het fysieke en mentaal vermogen. Welbevinden en gezondheid Verschillende

Nadere informatie