Datum Locatie Steller 7 november 2017 Paviljoen de Leyen Tamar Meibergen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum Locatie Steller 7 november 2017 Paviljoen de Leyen Tamar Meibergen"

Transcriptie

1 Naam bijeenkomst Gebiedssessie Vaarweg Drachten 2 Aanwezig - Afschrift aan Afwezig - - Datum Locatie Steller 7 november 2017 Paviljoen de Leyen Tamar Meibergen Wat is er vorige keer besproken en vervolgens veranderd? Programma: Ochtend gedeelte: Hoe steekt de situatie op de Hege Warren in elkaar etc. Middag gedeelte: Hier is besproken wat precies het afwegingskader moet zijn. Kaarten: We hebben alle brokjes op de kaart gezet. Thema s van recreatie, gevaarlijke kruisingen, pontjes, fietsroutes, natuur en landbouw, EHS-gebieden, Natura 200, haven gebonden economie, logistieke oplossingen zijn te vinden op deze omgevingsanalyse. De omgevingsanalyse kaart moet nog een slag krijgen maar komt daarna op Vaarwegenvisie.frl te staan. Afwegingskader: Er is een nieuwe versie van gemaakt. Dit is ook met Panteia besproken. We willen namelijk zoveel mogelijk aspecten in beeld brengen zonder dat er veel overlappingen zijn en grote woordenbrij. Dit afwegingskader wordt ook toegevoegd/rondgestuurd. Aanmerking/Kritiek: - Het veiligheidsgebeuren ontbreekt. Wat voor risico s lopen we op ongelukken? Daar zou een deskundige bij moeten komen. Combinatie van recreatievaart en vracht. Hoeveel doden accepteer je per jaar. Bij Panteia is dit onjuist gerapporteerd. Dit moet niet tot in den treuren worden doorgerekend, maar moet wel worden meegenomen in een toekomstig rapport.

2 - Dorpsbelang Grou moet worden uitgenodigd of mee gesproken worden - Er moet nog gesproken worden met de Veenhoop. Sweco Plaatje van de eventuele vaarwegen: Sweco is verdergegaan met de vraag; Wat is de meest logische route voor de nieuwe vaarweg? Er zijn 4 varianten gemaakt onder andere naar aanleiding van de eerste gebiedssessie in Drachten. Deze 4 varianten zijn niet hetzelfde als die van Wittenveen en Bos. Het belangrijkste uitgangspunt voor Sweco is het document richtlijnen vaarwegen. Vervolgens is daarbij het schip ingevoegd wat gebruikt moet worden namelijk Klasse Va met een van 110 meter en een breedte van meter. Profielen: Hier kunnen verschillende profielen aan worden gekoppeld. Eerst wordt gekeken wat het maatgevende schip is en daarop bouw je een profiel. Er bestaan verschillende profielen. Zo bestaat er een normaal profiel, dit zijn vaarwegen die heel druk worden bevaren en waar schepen elkaar makkelijk kunnen passeren. Een krap profiel: Hier is de intensiteit veel minder, maar twee maatgevende schepen kunnen elkaar nog wel passeren. Ook bestaat er een enkelstrooks-profiel. De richtlijn uit het document richtlijnen vaarwegen stelt dat dit profiel alleen in uitzonderlijke profielen kan worden toegepast. De kenmerken van een enkelstrooks-profiel zijn; - Uitzonderlijke situaties (de laatste 3 punten) Vaarweglengte < dan 2 km < 5000 scheepsbewegingen Geen hinder en/of zijwind De kenmerken van een krap profiel zijn: < 5000 scheepsbewegingen zonder maximale vaarwegenlengte of zijtakken zonder doorgaande vaart Uitgangspunt van Sweco: Normaal gesproken is er een intensiteit van 5 schepen per dag. Als je daarvan uit gaat moet er een krap profiel komen op de vaarweg Drachten. Een enkelstrooks-profiel zou in theorie niet kunnen, aangezien dit alleen over een heel kort stuk mag van maximaal 2 kilometer. Voorlopig vaarwegprofiel: In het profiel wat er nu staat is wel hinder en/of zijwind toegepast. De redenatie die nu bestaat leidt tot een enkelstrooksprofiel. Je ontkomt er volgens Sweco niet aan om zijwindtoeslag mee te nemen in het profiel. Als je een profiel hebt met zijwindtoeslag, zal de breedte van de vaarweg ongeveer 40 meter bedragen. Enkelstrook pas je volgens de richtlijn alleen op korte rechte stukken zonder bochten. Als we ervan gaan dat het krappe profiel wordt toegepast, dan komt de vaarweg uit op een breedte van 49 meter. Ook zal het profiel dieper worden op een groot gedeelte van de vaarweg. Uiteindelijk willen we toewerken naar een reëel profiel voor gebruik en aanleg, deze moet niet te krap zijn maar ook niet te breed.

3 Er is uitgegaan van een enkelstrooksprofiel tot zover omdat er een lage intensiteit is op de vaarweg. Opmerkingen; - Als er wordt uitgegaan van een enkelstrooksprofiel, dan moet er dus op elkaar worden gewacht omdat er maar 1 schip tegelijk doorheen kan. Wat is de vaartijd? Dit zal doorgerekend moeten worden. - Als we uitgaan van een enkelstrooksprofiel moeten er passeerplekken komen. De afstand van de Veenhoop naar Grou is 5 kilometer. Wettelijk gezien mag je maar 2 kilometer enkelstrooksprofiel hebben. Er moeten dus 1 of 2 passeerplekken komen. - De opties voor natuurvriendelijke oevers moeten ook meegenomen worden, zowel op het enkelstrooks- en krap profiel. - Vaarweg optie 1 en 2 zijn nu het meest aannemelijk. - Er moet ook gekeken worden of de midden variant niet nog steeds een reële optie is. - Allereerst moet er een ideaal profiel komen, als dit toepasbaar kan worden gemaakt kun je gaan afpellen. Omgevingsfactoren/kosten: De kosten zouden op zich niet in de breedtes en kades van de vaarweg moeten zitten. Tot een bepaald opzicht is dit zeker het geval, er moet echter niet vergeten worden dat er rekening moet worden gehouden met het feit dat wanneer het ruimtebeslag groter wordt er meer hindernissen bij zullen komen. Er is ook een kade nodig in het gebied waar landbouw is, om dit zoveel mogelijk intact te houden. Ook moet men rekening houden met het feit dat er een zwakke ondergrond is in het gebied. Deze ondergrond kan worden weggeslagen door de golven en zuiging van de schepen die over de vaarweg varen. Het zou mooi zijn als er een harde oever aan de polder-beschermende kant komt. Dit kost veel geld maar is wel zinnig om het gebied te kunnen beschermen. Ook moet de optie van een geul zonder kades inzichtelijk worden gemaakt. Ook moet er een duidelijk kosten plaatje komen van de vaarweg, dit is immers ook een opdracht vanuit de staten. Eerst heb je de initiële kosten van het aanleggen, daarnaast heb je exploitatie van 100 jaar. Dit moet worden ingeschat net zoals de kosten om alles te beheren, zo ook zogenaamde dichtslibt kosten, dit kunnen weleens hoge kosten worden. De staten hebben duidelijk gezegd dat ze de meerwaarde voor dit gebied willen benadrukken, hier wordt nog niet op gefocust in deze presentatie/kader. Verschillende varianten en kades: Er bestaan verschillende varianten met betrekking tot kades langs de nieuwe vaarweg. Zo bestaat er de variant met dubbele kades, wat tevens ook de duurste variant is. Als dit wenselijk is, moet er goed in beeld worden gebracht hoeveel en waar dubbele kades nodig zijn.

4 De volgende stap voor Sweco is om alle kosten in het plaatje erbij te betrekken. Ook moet er dan goed worden gekeken wat de kosten hiervan zijn, niet alleen de aanleg maar ook het onderhoud. Met deze informatie zou dan de afweging kunnen worden gemaakt of het niet beter en goedkoper is om de alles onder water te zetten, de boeren uit te kopen en geen kades neer te zetten/onderhouden of juist wel kades neerzetten en onderhouden. Sweco heeft het enkelstrooksprofiel ten tijde van deze sessie ingetekend en kan dit op kosten zetten. Ook kunnen zij kijken wat de kosten zijn als dit met een krap profiel wordt gedaan. Voor beide profielen kan dit op kosten worden gezet met en zonder kades. Ook moet de variant over de Hege Warren op de kaart komen met een kostenberekening. *Opmerking: - In Heerenveen bevalt de enkelstrooks vaarweg goed, aangezien er een lage frequentie is met ongeveer 10 schepen op wekelijkse basis. Bij Heerenveen is er een soort inhaalstrook en in de praktijk is er maar weinig wachttijd. Sweco zou vanuit dit voorbeeld het ideale profiel maken en dit op kosten zetten. - Voor het van Harinxmakanaal is al besloten dat de stap naar categorie V niet gemaakt gaat worden. - Het Schuttevaer profiel zit tussen een enkelstrooks- en krap profiel in. - Voor de staten is het zeer belangrijk om appels met appels te vergelijken, ofwel de reële optie. Uiteindelijk is het belangrijk om de benodigde profielen te vergelijken in verschillende gebieden. De profielen moeten niet zo zeer vergeleken worden maar juist de situatie. Uitgangspunten/ To do s voor Sweco: Sweco gaat uit van een enkelstrooks profiel met zijwindtoeslag, deze zal door hen worden doorgerekend. Daarnaast zal worden gekeken wat de variant met een krap profiel kost. Ook zal er gekeken worden naar de variant met de dubbele kade die dwars door het hele gebied gaat, hier zal wel minder focus op komen te liggen aangezien deze variant veel geld kost. Ook bekijk Sweco de variant die dwars door alles heen gaat, maar dan zonder kades. Hierbij maakt Sweco ook een berekening van de kosten voor de aanleg en het onderhoud. Informatie over grondaankoop en uitkoop van boeren komt van het Wetterskip. Ook moeten de gevolgen voor het omliggende gebied worden berekend.

5 Varianten: Sweco zal zich richten op variant I en II. Er zijn erg veel variabelen om uit te kiezen en het is voor Sweco erg lastig om al deze varianten met veel variabelen op kosten te zetten. Onderstaande varianten zijn besproken. Hier wordt rekening gehouden met de polder die zoveel mogelijk moet worden ontzien. Variant I: Noordelijke variant - Er loopt een weg à Hiervoor moet een kunstwerk (brug) komen. - Deze variant ligt dicht bij Natura 2000 gebied - Er ligt een gasleiding - Als er van een enkelstrooks vaarweg wordt uitgegaan moet er een passeerstation komen. - Het gebied in de Bird zal dan onder water komen te staan. Op de Bird wonen nog wel mensen, ook staat er een woning te koop en een molen en zal er een kade moeten komen. - Het is mooi als er een plus min constructie komt. - Je kunt hier landbouw en recreatie behouden. Zuidwaarts II - Er is een gemaal op deze route - Er zijn verschillende recreatiewoningen - Er zijn nog meer woningen en nog een gemaal verder op de route. - Kruising gasleidingen - Als er wordt uitgegaan van een enkelstrooks vaarweg moet er een passerstation komen. Variant 1 is: - Goedkoper - Rechtdoor - Veiliger: Er is nog een andere waterweg met veel recreatie. Die kruist de vaarweg, in Noordelijke variant is dit wel de veiligste manier. Linksaf: Is in veiligheidsoogpunt reëel Rechtdoor: Is reëel omdat er geïnvesteerd is in de kades. Conclusie: De middelste moet eruit, want deze is te duur en veroorzaakt te veel overlast. *Opmerkingen: - De ligging van de gasleiding moet worden onderzocht - De zuidelijke kant van de polder is geen optie - Zijn er daadwerkelijk 2 passeerpunten nodig? Het kan er ook 1 zijn, waar zou die dan moeten komen? - De brug in variant I zal een beweegbare brug worden. - Hooidambrug: Zou deze brug niet kunnen worden gebruikt in een variant? o Dit kan, mits er geen andere alternatieven zijn. o Deze brug ligt problematisch voor een eventuele variant, aangezien de vaarweg dan door Natura 2000 gebied gaat. o Het moet op dit moment niet worden ingetekend of meegenomen worden in het uitgangspunt, maar het kan wel worden onderzocht.

6 Hoe gaan we om met de informatie? De informatie die besproken is op deze gebiedssessie moet niet haar eigen leven gaan leiden. De bewoners in de Hege Warren is het wel duidelijk dat er iets speelt en zij hebben juist behoefte aan duidelijkheid. Voor recreatiewoningen en bijvoorbeeld dat huis wat te koop staat is het heel belangrijk dat er een duidelijke lijn komt die mensen op een of andere manier niet benadeeld. Tracédeel Drachten Veenhoop - Oudega aan het water - Scheiding van beroeps-en recreatievaart moet beter worden gemaakt. - Je neemt hier hetzelfde profiel als die je in het algemeen hebt genomen. Vervolgens komt er een plus bij om beroeps- en recreatie vaart van elkaar te scheiden. Dit moet inzichtelijk worden gemaakt, hier zou bijvoorbeeld een nevengeul kunnen komen voor recreatievaart. Oudega zou hier misschien wel wat in kunnen betekenen, maar dit ligt aan het project. Hiervoor zouden de opties inzichtelijk moeten worden gemaakt. *Opmerking Overal in dit gebied ligt veen. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor het calculeren van de route. Veen is een slappe ondergrond, de vraag is of je dit nog kunt gebruik voor het bouwen van de vaarweg en kades. Bij het Wetterskip moet meer informatie worden verkregen over het Veen in het gebied. Er ligt overal veen, hier gaat iets mee gebeuren. Het is echt een aandachtspunt voor het calculeren van de route. Het is slappe grond. Kun je dit nog gebruiken voor het bouwen. De gemiddelde dikte van het veen is meer dan 2 meter. Het is geen risico reservering, maar zal juist een plus worden. De vraag is of er iemand bij het Wetterskip is die hier iets van weet? Vervolg - Er moet nog een sessie komen als er goede resultaten liggen. - Er moet een dwars er doorheen versie komen, de natte variant, zonder kades. - Tijdens een andere sessie moet er met recreanten en boeren worden gepraat Gedeputeerde staten 22 november wordt er gepraat met de staten. Hierin wordt verteld wat we precies doormaken zonder lijnen op papier te zetten. Het doel is om de staten te committeren met wat we aan het doen gaan.

7 Deelnemers: - Sonja Busch - Robert Huigen - Klaas Rozendal

23 januari 2018 Provinciehuis, Leeuwarden Tamar Meibergen

23 januari 2018 Provinciehuis, Leeuwarden Tamar Meibergen Naam bijeenkomst Bespreking conceptrapport - Brede sessie Aanwezig - Afschrift aan Afwezig - - Datum Locatie Steller 23 januari 2018 Provinciehuis, Leeuwarden Tamar Meibergen 12.45 uur Inloop 13.00 uur

Nadere informatie

Zie laatste pagina. Datum Locatie Steller 12 december 2017 Paleis Stadhouderlijk Hof Bas Lodder

Zie laatste pagina. Datum Locatie Steller 12 december 2017 Paleis Stadhouderlijk Hof Bas Lodder Naam bijeenkomst Gebiedssessie Leeuwarden/ Franeker/ Harlingen Aanwezig Zie laatste pagina Afschrift aan Afwezig - - Datum Locatie Steller 12 december 2017 Paleis Stadhouderlijk Hof Bas Lodder Aftrap Robert

Nadere informatie

Opwaardering Twentekanalen. Economische stimulans Oost-Nederland

Opwaardering Twentekanalen. Economische stimulans Oost-Nederland Opwaardering Twentekanalen Economische stimulans Oost-Nederland 21 oktober 2014 Onderwerpen Wat doet? en de Twentekanalen Sluis Eefde Verruiming Twentekanalen Wat doet? Organisatie doel Eén RWS, Samen

Nadere informatie

CLASSIFICATIE C1: Public Information DATUM 26 april 2019 REFERENTIE VAN

CLASSIFICATIE C1: Public Information DATUM 26 april 2019 REFERENTIE VAN NOTITIE AAN Projectteam 150 kvverkabeling Geertruidenberg CLASSIFICATIE C1: Public Information VAN Wouter van Doeland ONDERWERP Effectbeoordeling techniek en kosten 150 kv-verbinding Geertruidenberg 1.

Nadere informatie

Toelichting locatiekeuze nieuwe sluis

Toelichting locatiekeuze nieuwe sluis Bijlage 2 Toelichting locatiekeuze nieuwe sluis Bijlage 2 : Toelichting locatiekeuze nieuwe sluis Locatieafweging tweede Sluis Eefde Uitgangspunten en werkwijze Een extra sluiskolk kan op verschillende

Nadere informatie

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens.

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens. Ministerie van Verkeer en Waterstaat De heer H. Taal Postbus 20904 2500 EX 'S-GRAVENHAGE Leeuwarden, 3 juni 2009 Verzonden, Ons kenmerk : 00831993 Afdeling : Verkeer en Vervoer Behandeld door : G.C.A.

Nadere informatie

Datum 27 september Verkeersbesluit. Versie vastgesteld door dagelijks bestuur 30 augustus 2016 AGV-1

Datum 27 september Verkeersbesluit. Versie vastgesteld door dagelijks bestuur 30 augustus 2016 AGV-1 Datum 27 september 2016 Verkeersbesluit Versie vastgesteld door dagelijks bestuur 30 augustus 2016 AGV-1 HET DAGELIJKS BESTUUR VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT; Overwegende: Dat het dagelijks

Nadere informatie

Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV voor het met mts Batavier varen op de Gaasp en de Weespertrekvaart tot 1 januari 2022

Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV voor het met mts Batavier varen op de Gaasp en de Weespertrekvaart tot 1 januari 2022 Kosttrans Scheepvaartbedrijf Gaasp en Weespertrekvaart in Amsterdam Datum 20 december 2016 Casecode W-16.02807 Kenmerk 16.101718 Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV-1 2016 voor het met mts Batavier

Nadere informatie

Verkeerstoets bouwplan Oranjezicht Monnickendam. 2 Voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling

Verkeerstoets bouwplan Oranjezicht Monnickendam. 2 Voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling Gemeente Waterland Verkeerstoets bouwplan Oranjezicht Monnickendam Datum 5 november 2009 Kenmerk WTL017/Adr/0171 Eerste versie 27 oktober 2009 1 Inleiding Achter de Bernhardlaan ligt tussen de bebouwing

Nadere informatie

Bijlage E Verschillen met MER 2009

Bijlage E Verschillen met MER 2009 Verruiming Vaarweg Eemshaven-Noordzee Milieueffectrapport 9 december 2013 Bijlage E Verschillen met MER 2009 In deze bijlage zijn de verschillen tussen het MER van 2009 en voorliggend MER beschreven. De

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Naar een bereikbaar en leefbaar Stompwijk. Weergave inloopbijeenkomst 18 mei 2015

Naar een bereikbaar en leefbaar Stompwijk. Weergave inloopbijeenkomst 18 mei 2015 Naar een bereikbaar en leefbaar Stompwijk Weergave inloopbijeenkomst 18 mei 2015 STOMPWIJKSE- WEG Naar een bereikbaar en leefbaar Stompwijk Weergave inloopbijeenkomst 18 mei 2015 Inleiding In deze weergave

Nadere informatie

FIETSSNELWEG ASSEN-GRONINGEN

FIETSSNELWEG ASSEN-GRONINGEN FIETSSNELWEG ASSEN-GRONINGEN MIDDEN-ZUID EINDBEELDSTUDIE, R E S U LT A A T V E R K E N N I N G S F A S E FIETSSNELWEG ASSEN/ GRONINGEN 3 NOVEMBER 217 II. DEELGEBIED MIDDEN-ZUID 4 MIDDEN-ZUID GRONINGEN

Nadere informatie

: Industriehaven Genemuiden : Nautische toets Industriehaven Genemuiden Ons kenmerk : LW-AF , versie 3 Datum : 13 juli 2012

: Industriehaven Genemuiden : Nautische toets Industriehaven Genemuiden Ons kenmerk : LW-AF , versie 3 Datum : 13 juli 2012 NoLogo MEMO Aan : Wendy Scheuten Van : Leon Lammers, Bas Wijdeven Dossier : BA1063-110-100 Project : Industriehaven Genemuiden Betreft : Nautische toets Industriehaven Genemuiden Ons kenmerk : LW-AF20120957,

Nadere informatie

Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind. Fietspad Houten - Culemborg. 27 september Pascale Willems Suzanne Spapens

Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind. Fietspad Houten - Culemborg. 27 september Pascale Willems Suzanne Spapens 1 2 Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind Fietspad Houten - Culemborg 27 september 2018 Pascale Willems Suzanne Spapens 3 Korte terugblik 4 Knelpunten en aandachtspunten Bijeenkomst 1, 23 mei 2018

Nadere informatie

Update Geohydrologisch onderzoek wegenproject N381 Drachten Drentse grens

Update Geohydrologisch onderzoek wegenproject N381 Drachten Drentse grens Update Geohydrologisch onderzoek wegenproject 381 Drachten Drentse grens Rapportage Auteur: C.H. van Immerzeel 15 oktober 2010 - IDO-Doesburg B.V. 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Uitgangspunten en

Nadere informatie

Uitgangspunten depositieberekeningen

Uitgangspunten depositieberekeningen Passende Beoordeling Verruiming Vaarweg Eemshaven Noordzee 3 december 2013 Bijlage E. Uitgangspunten depositieberekeningen 177 van 181 Passende Beoordeling Verruiming Vaarweg Eemshaven Noordzee 3 december

Nadere informatie

Projectteam Overnachtingshaven Lobith. Uitgangspuntennotitie effectstudies MIRT 3 Overnachtingshaven Lobith. stikstofdepositie

Projectteam Overnachtingshaven Lobith. Uitgangspuntennotitie effectstudies MIRT 3 Overnachtingshaven Lobith. stikstofdepositie Projectteam Overnachtingshaven Lobith Uitgangspuntennotitie effectstudies MIRT 3 Overnachtingshaven Lobith stikstofdepositie INHOUDSOPGAVE blz. 1. KADERS 1 1.1. Wettelijk kader 1 1.2. Beleidskader 1

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Bewonersbijeenkomst 05-07-2016 Sterke dijken, veilige toekomst In 2006 is in totaal circa 33 kilometer van de Markermeerdijken van

Nadere informatie

Doel van vanavond. 1. Presenteren voorkeursroute en bijbehorende ontwerpen. 2. Uw feedback ophalen t.a.v. ontwerpen. 3. Doorkijk vervolgproces

Doel van vanavond. 1. Presenteren voorkeursroute en bijbehorende ontwerpen. 2. Uw feedback ophalen t.a.v. ontwerpen. 3. Doorkijk vervolgproces 1 2 Doel van vanavond 1. Presenteren voorkeursroute en bijbehorende ontwerpen 2. Uw feedback ophalen t.a.v. ontwerpen 3. Doorkijk vervolgproces 30 mei 2016 (Sporthal Zielhorst) Na zomer 2016 (bestuurlijke

Nadere informatie

Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden

Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden Terheijden Dijkvak omschrijving Lengte in m Opgave B117a_b Bastion 803 Hoogte Overzichtskaart met aanduiding dijkvak B117a_b, impressie van de natte EVZ en

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Veilig varen doen we samen

Veilig varen doen we samen 10 gouden tips voor roeiers Veilig varen doen we samen Roeien op de Geldersche IJssel, Neder-Rijn, Lek, Pannerdensch Kanaal, Twentekanalen, Zwarte Water, Zwolle-IJsselkanaal en Meppelerdiep Veilig roeien

Nadere informatie

Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk

Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk Marco Siecker Wietske Theloesen 26 mei 2014 Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk 1. Opening 19:30 2. Terugblik 1 e gebiedsavond 19:35 3. Terugblik 1 e gebiedstafel 19:40 4. Thema s uitwerken

Nadere informatie

Tunnelmond A6/A9 nabij knooppunt Muiderberg

Tunnelmond A6/A9 nabij knooppunt Muiderberg abcdefgh Rijkswaterstaat Tunnelmond A6/A9 nabij knooppunt Muiderberg Een beschrijving van de problemen en de mogelijke oplossingen 28 maart 2006 abcdefgh Rijkswaterstaat Tunnelmond A6/A9 nabij knooppunt

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Notitie. 2 Uitgangspunten

Notitie. 2 Uitgangspunten Notitie Onderwerp: Wanssum Bodembescherming uitbreiding insteekhaven Wanssum Projectnummer: 351624 Referentienummer: SWNL0204709 Datum: 15-05-2017 1 Inleiding De insteekhaven nabij Wanssum wordt verlengd.

Nadere informatie

Verlengde Spoorlaan Drunen

Verlengde Spoorlaan Drunen Verlengde Spoorlaan Drunen Verlengde Spoorlaan Drunen Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat Vrijgegeven voor NRD GOL is een samenwerking tussen provincie Noord-Brabant, de gemeenten Heusden, Waalwijk

Nadere informatie

Memo. M. van Kordelaar. M. Corsel

Memo. M. van Kordelaar. M. Corsel Memo Aan: M. van Kordelaar CC: Van: M. Corsel Datum: 22 september 2015 Pagina: 1 van 4 Betreft: Prins Hendriklaan 28-30 Inleiding Op de Prins Hendriklaan 28-30 vindt een ontwikkeling plaats. In de bestaande

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D ONDERWERP Gemaal Korftlaan - advies wel of niet verbreden watergang aanvoertracé DATUM 7-7-2016, PROJECTNUMMER C03071.000121.0100 ONZE REFERENTIE Imandra: 078915484:D VAN Arjon Buijert - Arcadis AAN J.

Nadere informatie

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE 1. Aanleiding Op 31 maart 2016 heeft de gemeenteraad op basis van de herziening van het Mobiliteitsplan besloten om een nadere studie te doen naar de positie van

Nadere informatie

Inspraak mvr. Pasman over Zaanbrug 16jan /15324

Inspraak mvr. Pasman over Zaanbrug 16jan /15324 Circulatieplan Zaanbrug A9 A7 N246 Amsterdam Besluittraject Gemeente Zaanstad 2010 B&W Brug huidige locatie Locatieonderzoek Zaanbrug (Quickscan) December 2010 Raad Brug huidige locatie Gemeente Wormerland

Nadere informatie

Amsterdam. Amsterdams Rondje Hondje Diemen /

Amsterdam. Amsterdams Rondje Hondje Diemen / 2 GROOTTE TERREIN NVT SOORT TERREIN (JONG) BOS MET WATER TOEGANKELIJKHEID GEHELE JAAR LENGTE 5, 5 EN 15 KM BEWEGWIJZERING NEE HORECA NEE Amsterdams Rondje Hondje Diemen / Amsterdam Amsterdam, het drukste

Nadere informatie

RAADSGRIFFIE DDRnRPr.WT. Gemeenteraacr Presidium Commissie Griffie DIV team 2 M \

RAADSGRIFFIE DDRnRPr.WT. Gemeenteraacr Presidium Commissie Griffie DIV team 2 M \ Gemeentebestuur DOSSIER Afschrift: - PM (M. Beringer) - wethouder Van den Oever - secretaris Adviescommissie Postbus 8 Aan 3300 AA Dordrecht de gemeenteraad RAADSGRIFFIE DDRnRPr.WT Ontvangen: l^\ IC Griffier:

Nadere informatie

Aanleg van een trailerhelling

Aanleg van een trailerhelling Aanleg van een trailerhelling Steeds meer sportvissers maken gebruik van een boot om vanuit te vissen, zowel op het zoete als op het zoute water. In dit informatieblad staat beschreven waarmee rekening

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 15 mei 2017 / projectnummer: 2732 1. Toetsingsadvies Inleiding De gemeente Moerdijk

Nadere informatie

Voorstellen Arianne van de gemeente en Gertjan Leeuw en Jaap Bout van Antea Group

Voorstellen Arianne van de gemeente en Gertjan Leeuw en Jaap Bout van Antea Group Welkom op de derde bijeenkomst Voorstellen Arianne van de gemeente en Gertjan Leeuw en Jaap Bout van Antea Group Inhoudelijke vragen, opsparen tot het einde Doel van de meedenksessie is dat we iedereen

Nadere informatie

Advies wijziging infrastructuur Olst Effecten in beeld gebracht

Advies wijziging infrastructuur Olst Effecten in beeld gebracht Advies wijziging infrastructuur Olst Effecten in beeld gebracht Documentgegevens Nr. Datum Verspreid aan 0.1 19-4-2017 Arne Poirot (clustercommandant) 0.2 3-5-2017 Rudy Bongertman (ploegleider Olst) 0.3

Nadere informatie

Bijlage A: Variantenbeschrijving

Bijlage A: Variantenbeschrijving Bijlage A: Variantenbeschrijving 1 Variant A: Brug huidige locatie Figuur 1: Variant A Figuur 2: Ontwerptekening In deze variant wordt de nieuwe Steekterbrug op de bestaande locatie gerealiseerd (zie figuur

Nadere informatie

Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn. K.J.

Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn. K.J. MEMO Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn Apeldoorn, Projectnummer: 1 april 2008 N.056508 ARCADIS NEDERLAND BV Het Rietveld

Nadere informatie

Bruggen bouwen over de Waterboulevard

Bruggen bouwen over de Waterboulevard Bruggen bouwen over de Waterboulevard Beter en goedkoper (voorstel Leefbaar Almelo en ChristenUnie) Bert Hümmels: Volgens ons hoeft de veel te dure categorie 4 brug in de Egbert Gorterstraat niet! Als

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 VERBINDEN MET DE FIETS Bijlagen RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 SAMENHANG 1. Herkenbaarheid als doorgaande Fietsroute Plus, bijvoorbeeld door minimaal twee continu toe te passen 2. Zo veel mogelijk eenduidigheid

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Planstudie Paddepoelsterbrug Steller Jeanet Halsema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 050-3678865 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6261150 Datum Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Sprong over het IJ Kaders

Sprong over het IJ Kaders Betreft: Input waterrecreatie MKBA Sprong over het IJ Datum: 20 oktober 2016 Contactpersonen: Jaap Brouwer Waterrecreatie Nederland Auke Bender ANWB / Watersportverbond Sprong over het IJ De gemeente Amsterdam

Nadere informatie

juli 2013 Extra hypotheek voor energieneutrale woningen

juli 2013 Extra hypotheek voor energieneutrale woningen juli 2013 Extra hypotheek voor energieneutrale woningen Auteurs Marcel Warnaar Jasja Bos Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 METHODE... 4 2.1 Inleiding... 4 2.2 Energielasten in de standaard berekening...

Nadere informatie

Herinrichting openbaar domein Meulestede Noord

Herinrichting openbaar domein Meulestede Noord Herinrichting openbaar domein Meulestede Noord werfbijeenkomst 25/10/2016 In Meulestede Noord kan de kwaliteit van het openbaar domein verbeterd worden door een groenere inrichting en nieuwe verbindingen

Nadere informatie

Besprekingsverslag. Bijlagen: Presentaties context planstudie en opzet planstudie

Besprekingsverslag. Bijlagen: Presentaties context planstudie en opzet planstudie Besprekingsverslag Plaats Referentienummer Kenmerk De Bilt, 18 oktober 2010 291914 Plaats bespreking GrolschVeste, Enschede Betreft Informatieavond planstudie Verruiming Twentekanalen Bijlagen: Presentaties

Nadere informatie

.1.? Kooistra, Josina. Van: Kooistra, Josina namens Statengriffie provinsje Fryslân Verzonden: dinsdag 07 maart :5 5

.1.? Kooistra, Josina. Van: Kooistra, Josina namens Statengriffie provinsje Fryslân Verzonden: dinsdag 07 maart :5 5 Kooistra, Josina Van: Kooistra, Josina namens Statengriffie provinsje Fryslân Verzonden: dinsdag 07 maart 2017 09:5 5 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: FW: Brief voor de Statenleden Bijlagen:

Nadere informatie

Betreft Verkenning van de mogelijkheden voor een nieuwe ontsluiting van de Sotaweg

Betreft Verkenning van de mogelijkheden voor een nieuwe ontsluiting van de Sotaweg Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 17 december 2012 325526 Betreft Verkenning van de mogelijkheden voor een nieuwe ontsluiting van de Sotaweg 1 Inleiding Gemeente Kaag en Braassem denkt aan een nieuwe

Nadere informatie

Definitief ontwerp Fok en Schans

Definitief ontwerp Fok en Schans December 2016 Definitief ontwerp Fok en Schans Het begin De wens om de Schans en Fok aan te pakken staat al lang op de wensenlijst van de bewonersorganisatie Wijkbelang Heerenveen Noord en de gemeente

Nadere informatie

Geluidsmetingen in Bunnik

Geluidsmetingen in Bunnik 1 Geluidsmetingen in Bunnik Geluidsmetingen uitgevoerd naar aanleiding van het Ontwerp Inpassingsplan (OIP) voor de aanleg van de Rijsbruggerweg van Houten naar de A12 Inhoud 1. Inleiding 2. Samenvatting

Nadere informatie

Per vaarweg komen deze partijen elkaar steeds tegen bij de afstemming van werkzaamheden aan oever of bodem.

Per vaarweg komen deze partijen elkaar steeds tegen bij de afstemming van werkzaamheden aan oever of bodem. Inleiding De afgelopen jaren is er door de overheden veel geld gestoken in het opwaarderen van de Friese vaarwegen. Ook de komende jaren wordt er nog veel geïnvesteerd. De uitdaging is om dit prachtige

Nadere informatie

H4 Lichten, seinen & termen

H4 Lichten, seinen & termen Kielboot 4.4 Verkeerstekens algemeen Net zoals in het verkeer kan je op het water ook verkeerstekens tegen komen. Deze tekens zijn in 4 groepen te verdelen; - Verbodstekens, - Aanbevelingstekens, - Aanwijzingstekens,

Nadere informatie

Variantenstudie Gerrit Krolbruggen Door:

Variantenstudie Gerrit Krolbruggen Door: Variantenstudie Gerrit Krolbruggen Door: In samenwerking met: November2013 Inhoud Aanleiding Doelstelling Achtergrond Bereikbaarheid UMCG Knelpunten Variantenstudie Belanghebbenden Planning Vragen 2 Aanleiding

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer containers, grondstoffen en andere spullen worden via Rotterdam

Nadere informatie

en waarom met de aanleg van de N207-Zuid het tegendeel wordt bereikt

en waarom met de aanleg van de N207-Zuid het tegendeel wordt bereikt EEN BETERE BEREIKBAARHEID EN LEEFBAARHEID VOOR DE REGIO WADDINXVEEN / BOSKOOP / HAZERSWOUDE en waarom met de aanleg van de N207-Zuid het tegendeel wordt bereikt (Aangepaste) presentatie najaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Verslag. Dit verslag geeft een samenvatting van de belangrijkste besproken onderwerpen.

Verslag. Dit verslag geeft een samenvatting van de belangrijkste besproken onderwerpen. Verslag Onderwerp Omgevingswerkgroep Thorn-Wessem Datum 26 juni 2017 Plaats Thorn Voorzitter: Edmar Steneker Dit verslag geeft een samenvatting van de belangrijkste besproken onderwerpen. 1. Opening, doornemen

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

RAADSVERGADERING d.d. 11 juli 2019

RAADSVERGADERING d.d. 11 juli 2019 RAADSVERGADERING d.d. 11 juli 2019 Zaaknummer Voorstelnummer Onderwerp Agendapunt Portefeuillehouder(s) Afdelingshoofd(en) Z-18-018511 DOC-19-155747 Parkeren Medemblik Andrea van Langen Mandy Postma Besluit

Nadere informatie

effecten verbreding N279 op A2 en A50

effecten verbreding N279 op A2 en A50 Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente 'shertogenbosch t.a.v. wethouder dhr. Hoskam Postbus 12345 5200 GZ 'shertogenbosch Contactpersoon mw. L. Kusters T 073 681 78 34 Classificatie

Nadere informatie

Verslag informatieavond bochtafsnijding Delftse Schie

Verslag informatieavond bochtafsnijding Delftse Schie Verslag Directie Ruimte en Mobiliteit Contact C. Adriaansens T 070-441 62 99 bochtafsnijding@pzh.nl Vergadering van Verslag informatieavond bochtafsnijding Delftse Schie Woensdag, Museum Oud Overschie,

Nadere informatie

VERSLAG 20 januari 2016

VERSLAG 20 januari 2016 VERSLAG 20 januari 2016 Vergadering Omgevingsbijeenkomst Uitdammerdijk (module 15) en (module 16) Aanwezig Genodigden en Uitdammerdijk Afwezig Van Klaas Oudman, Alliantie Markermeerdijken Datum vergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt 09 Raadsvergadering 21 februari 2018 Portefeuillehouder Marcel Melissen Begrotingsprogramma Paragraaf grote Projecten / programma 4 Mobiliteit Onderwerp Extra middelen beschikbaar

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 S. js.io Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 Ri jkswater s t aat, Dienst Verkeerskunde, Hoofdafdeling Scheepvaart. Dordrecht, 2 juni 1975. NOTITIE

Nadere informatie

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling RSG DE BORGEN Anders varen Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling [1] RSG de BORGEN Anders varen [Technasium] mei 2017 1 DE OPDRACHT

Nadere informatie

Rijcurves expeditieverkeer supermarkt Plus

Rijcurves expeditieverkeer supermarkt Plus Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven Postbus 161 7400 AD Deventer Leeuwarden Amsterdam T +31 (0)570 666 222

Nadere informatie

: Projectteam N345 Rondweg De Hoven/Zutphen Datum : December 2016 : Nieuwe ontsluiting De Hoven op Kanonsdijk Zaaknummer :

: Projectteam N345 Rondweg De Hoven/Zutphen Datum : December 2016 : Nieuwe ontsluiting De Hoven op Kanonsdijk Zaaknummer : NOTITIE Uitvoeren Werken Van : Projectteam N345 Rondweg De Hoven/Zutphen Datum : December 2016 Betreft : Nieuwe ontsluiting De Hoven op Kanonsdijk Zaaknummer : 2011-017681 Inleiding De provinciale weg

Nadere informatie

Een project van Gemeente Leeuwarden. Aanlegvoorzieningen De Zuidlanden. Kavels aan bevaarbaar water

Een project van Gemeente Leeuwarden. Aanlegvoorzieningen De Zuidlanden. Kavels aan bevaarbaar water Een project van Gemeente Leeuwarden Aanlegvoorzieningen De Zuidlanden Kavels aan bevaarbaar water Versie januari 2017 Aanlegvoorzieningen in De Zuidlanden In De Zuidlanden worden kavels aangelegd die aan

Nadere informatie

Het betreft hier de volgende wateren: Geldersche IJssel Neder-Rijn Lek Twentekanalen Zwartewater Zwolle-IJsselkanaal Meppelerdiep

Het betreft hier de volgende wateren: Geldersche IJssel Neder-Rijn Lek Twentekanalen Zwartewater Zwolle-IJsselkanaal Meppelerdiep CONVENANT Samen veiilliig varen Roeiivereniigiingen en Riijjkswaterstaat Oost-Nederlland Doel Ter verbetering van de veiligheid van de beroepsschippers en de roeiers is het wenselijk om tussen Rijkswaterstaat

Nadere informatie

GEMEENTE HARENKARSPEL afdeling Ruimte CONCEPT november 2011- maart 2012

GEMEENTE HARENKARSPEL afdeling Ruimte CONCEPT november 2011- maart 2012 VERKENNING MOGELIJKHEDEN MAATREGELEN / INRICHTEN 30 KM-GEBIED Delftweg Koorndijk - Kalverdijk Fragment Grote Historische topografische Atlas Noord-Holland 1894/1933 Bestaande situatie GEMEENTE HARENKARSPEL

Nadere informatie

April 2017 Regio Brabant Watersportverbond Nieuwsbrief mei 2017 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: 1.

Nadere informatie

Verslag Informatiebijeenkomst Wilhelminasluis 14-4-2011

Verslag Informatiebijeenkomst Wilhelminasluis 14-4-2011 Verslag Informatiebijeenkomst Wilhelminasluis 14-4-2011 Dit is een verslag van de informatiebijeenkomst Wilhelminasluis van 14 april 2011. De bijeenkomst had als doel het bespreken van de plannen voor

Nadere informatie

Discussienotitie. Uitwerking besluit Havens en Vaarwegen voor beroepsvaart

Discussienotitie. Uitwerking besluit Havens en Vaarwegen voor beroepsvaart Discussienotitie Uitwerking besluit Havens en Vaarwegen voor beroepsvaart 2 Leeswijzer Met uitzondering van de hoofdvaarweg het Prinses Margrietkanaal (PM-kanaal), het IJsselmeer en de Waddenzee, beheert

Nadere informatie

Verdubbeling N33 Zuidbroek Appingedam

Verdubbeling N33 Zuidbroek Appingedam Verdubbeling N33 Zuidbroek ppingedam voorgenomen voorkeursalternatief N33 Midden. Meer weg, meer waarde Verdubbeling N33 Zuidbroek ppingedam Het Rijk en de provincie Groningen willen de N33 tussen Zuidbroek

Nadere informatie

NOTITIE. Beoordelingsnotitie routevarianten fietstracés langs de spoorlijn Groningen - Sauwerd. Van : Boud Geerdes / Jeroen Bos. Datum : December 2017

NOTITIE. Beoordelingsnotitie routevarianten fietstracés langs de spoorlijn Groningen - Sauwerd. Van : Boud Geerdes / Jeroen Bos. Datum : December 2017 verkeer NOTITIE Beoordelingsnotitie routevarianten fietstracés langs de spoorlijn Groningen - Sauwerd Van : Boud Geerdes / Jeroen Bos Datum : December 2017 Algemeen Voor de geplande fietsroute langs de

Nadere informatie

17 juni 2014. Dag 1: Blauwestad 1. Havenkwartier. Dag 2: Blauwestad - Groningen 1. Start bij Havenkwartier: strand en steigers langs het meer

17 juni 2014. Dag 1: Blauwestad 1. Havenkwartier. Dag 2: Blauwestad - Groningen 1. Start bij Havenkwartier: strand en steigers langs het meer Dag 1: Blauwestad 1. Havenkwartier Dag 2: Blauwestad - Groningen 1. Start bij Havenkwartier: strand en steigers langs het meer 2. Brug Paardenbijter (Oostwolderweg N967) 3. Brug bij hotel/restaurant De

Nadere informatie

inn MI inn li ui mi ii Reg datum 28/04/2014

inn MI inn li ui mi ii Reg datum 28/04/2014 Jeugdraad Bergen op Zoom t.a.v. secretaris B. ÿahin Smitsstraat 38 4623 XR Bergen op Zoom inn MI inn li ui mi ii 114-019830 Reg datum 28/04/2014 Betreft: advies WafandeűaL. Bergen op Zoom, 14 april 2014

Nadere informatie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand De sluis bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk heeft beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen sommige

Nadere informatie

Middenweg Eersel Bergeijk Informatiebijeenkomst 2 december Nulplus Maatregel Gebiedsakkoord N69

Middenweg Eersel Bergeijk Informatiebijeenkomst 2 december Nulplus Maatregel Gebiedsakkoord N69 Middenweg Eersel Bergeijk Informatiebijeenkomst 2 december 2015 Nulplus Maatregel Gebiedsakkoord N69 Onderdeel van Gebiedsakkoord N69 Gebiedsakkoord gebaseerd op drie onderdelen: 1. Nieuwe N69 (aanleg

Nadere informatie

Veilig varen op de Gouwe

Veilig varen op de Gouwe Veilig varen op de Gouwe Door de komst van de overslagterminal (het Alpherium) langs de Gouwe in Alphen aan den Rijn is er meer containerscheepvaart op de Gouwe. De provincie Zuid-Holland is vaarwegbeheerder

Nadere informatie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie ! Uitgangspunten vertrekken vanuit de hoofddoelstelling van het onderzoek: het

Nadere informatie

Variantenafweging Oostelijke randweg Harmelen (A12BRAVO project 8)

Variantenafweging Oostelijke randweg Harmelen (A12BRAVO project 8) Variantenafweging Oostelijke randweg Harmelen (A12BRAVO project 8) Opgesteld : S. ten Hove Datum : 16 juni 2008 Versie : 3.2 1 Inleiding Het project Oostelijke randweg Harmelen is onderdeel van het A12BRAVO

Nadere informatie

Uithoflijn ongelijkvloerse kruisingen. De tram naar de Uithof rijdt nog niet. maak er gebruik van.

Uithoflijn ongelijkvloerse kruisingen. De tram naar de Uithof rijdt nog niet. maak er gebruik van. Uithoflijn ongelijkvloerse kruisingen Hoofdfietsnet / Doorfietsnet Schaalsprong OV en fiets in de praktijk De tram naar de Uithof rijdt nog niet. maak er gebruik van. Cor van Angelen, 9 oktober 2014 Waarom

Nadere informatie

Analyse fact-sheet alternatieven en varianten Corridor N207-zuid

Analyse fact-sheet alternatieven en varianten Corridor N207-zuid Analyse fact-sheet alternatieven en varianten Corridor N207-zuid Tekst fact-sheet Vragen en commentaar betreffen: Alternatief 3A verbinding Roemer N11 lokale verbinding Kostenindicatie Oplossend vermogen

Nadere informatie

Overnachtingsplaatsen Merwedes

Overnachtingsplaatsen Merwedes Overnachtingsplaatsen Merwedes Informeren gemeenteraad Gorinchem 28 mei 2013 Inhoud Aanleiding Opgave Wat is een overnachtingsplaats? Zoekgebied Analyse locaties Oplossingen Visualisaties Woelse Waard

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012 Reg.nr: FLO/2011/18042 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: Uitwerking opties realisatie tweede hockeyveld Kollenberg Nuth 1. Samenvatting

Nadere informatie

Groot onderhoud Offenbachstraat e.o. Klankbordgroep 2 16 november 2015

Groot onderhoud Offenbachstraat e.o. Klankbordgroep 2 16 november 2015 Groot onderhoud Offenbachstraat e.o. Klankbordgroep 2 16 november 2015 Programma van vanavond Terugblik vorige bijeenkomst Plussen en minnen Uitgangspunten voor het ontwerp Presenteren voorlopig ontwerp

Nadere informatie

Notitie. Watersysteem Planvorming en Realisatie. Wetenschappelijke begeleidingscie gebiedsproces Horstermeerpolder. 14 februari 2013. J.J.

Notitie. Watersysteem Planvorming en Realisatie. Wetenschappelijke begeleidingscie gebiedsproces Horstermeerpolder. 14 februari 2013. J.J. Aan Wetenschappelijke begeleidingscie gebiedsproces Horstermeerpolder Kopie aan Projectteam Waternet Contactpersoon J.J. Hofstra Doorkiesnummer 020 608 36 14 Onderwerp Analyse van het open water in het

Nadere informatie

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018 Uitwerking verkeersonderzoek Olst Informatieavond 16 mei 2018 2 Agenda vanavond Aanleiding Verbeteren Leefbaarheid en Veiligheid in Olst Eerder onderzoek rondweg Olst Jan Hooglandstraat Twee varianten

Nadere informatie

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Bylage 4 Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Uit de verkeersstudie naar de Rondweg Lemmer (uitgevoerd in 2009/2010) is een voorkeursschetsontwerp naar voren gekomen. Dit ontwerp bestaat in hoofdlijnen

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC 's-hertogenbosch

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC 's-hertogenbosch Heeze, 15 april 2015 Aan: Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC 's-hertogenbosch Onderwerp: Zienswijze aangaande toekomstige waterbergingsgebied Kleine Dommel (C2162024) Geachte

Nadere informatie

Vragen van de heer J.H. Leever over bereikbaarheid van de haven van Den Oever in relatie tot het Visjagersgaatje

Vragen van de heer J.H. Leever over bereikbaarheid van de haven van Den Oever in relatie tot het Visjagersgaatje Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Datum ingekomen vragen : 16 november 2017 Datum GS-besluit: : 30 januari 2018 Vragen nr. 102 Vragen van de heer J.H. Leever over bereikbaarheid van

Nadere informatie

Oplegmemo bij hydrologisch onderzoek Appelscha Hoog d.d

Oplegmemo bij hydrologisch onderzoek Appelscha Hoog d.d Oplegmemo bij hydrologisch onderzoek Appelscha Hoog d.d. 21-2-2013 HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. PLANNING & STRATEGY Aan : Gemeente Ooststellingwerf, Geske Barendregt Van : Carolien Steinweg/Martijn van

Nadere informatie

Koninklijke Schuttevaer-BLN

Koninklijke Schuttevaer-BLN Koninklijke Schuttevaer-BLN Beste leden, Hierbij de BLN / BLN-Koninklijke Schuttevaer nieuwsbrief met het volgende nieuws: 1. Wesel Dattelnkanaal; kleine sluizen gestremd vanwege personeelsgebrek 2. Amsterdam

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq. Zonewateren. 28 juli 2004

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq. Zonewateren. 28 juli 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Zonewateren 28 juli 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Zonewateren 28 juli 2004 Inhoudsopgave........................................................................................

Nadere informatie

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Deelproject 1: Mansholtlaan verbreden naar 2 rijstroken per richting Toelichting op

Nadere informatie

Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen

Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen Bijlage 11- Uitvoeringsplan. Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen Voor u ligt een notitie om te komen tot een definitieve beslissing over de locatie van de losplaats en aanvoerweg (samen

Nadere informatie

Studie fietsroutes Beethoven

Studie fietsroutes Beethoven Studie fietsroutes Beethoven mogelijkheden tbv fietsroutes Zuidas concept 12-10-2011 1 bron: Hoofdnet Fiets dienst IVV 2005 1ste fase project Beethoven (plot 1,3en5) Hoofdnet Fiets toekomstig Hoofdnet

Nadere informatie

bij Zeeburg Vaargeulbreedte Amsterdam -Rijn Kanaal 01 - Nat afdelingsarchief Rijkswate-rstaat

bij Zeeburg Vaargeulbreedte Amsterdam -Rijn Kanaal 01 - Nat afdelingsarchief Rijkswate-rstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswate-rstaat 01 - Nat afdelingsarchief 95 111 RWS_Item_00320 Vaargeulbreedte Amsterdam -Rijn Kanaal bij Zeeburg Vaargeulbreedte in ARK voor de aanleg van natuurvriendelijke

Nadere informatie