Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus BA Rotterdam D 0338

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338"

Transcriptie

1 S. js.io Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus BA Rotterdam D 0338

2

3 Ri jkswater s t aat, Dienst Verkeerskunde, Hoofdafdeling Scheepvaart. Dordrecht, 2 juni NOTITIE INZAKE DE MOGELIJKHEDEN EN VOORWAARDEN VOOR HET KOLENTRANSPORT PER BINNENSCHIP NAAR DE P.G.E.M.-CENTRALE TE NIJMEGEN. Inleiding. Zoals is overeengekomen op de bespreking van 14 mei j. l., waarbij de Direktie Limburg, het arrondissement Waal en de Dienst Verkeerskunde vertegenwoordigd waren, is door de Hoofdafdeling Scheepvaart van mijn dienst een korte studie gemaakt van de nautische konsekwenties die zijn verbonden aan het varen met duwstellen naar de haven van de P.G.E.M. te Nijmegen. In deze studie zijn vier alternatieven onderscheiden, te weten: 1. Vaart met grote motorschepen naar de bestaande haven van de P.G.E.M. 2. Vaart met 2-baks duwstellen naar de bestaande haven. 3. Vaart met 4-baks duwstellen naar de bestaande haven. 4. Vaart met 4-baks duwstellen naar een nieuw te bouwen langshaven aan de Waal. In onderstaand verslag zijn de resultaten van het onderzoek puntsgewijs weergegeven. 1. Inzet van grote motorschepen. In dit geval is geen aanpassing nodig van de configuratie van de circulatiekom. Evenmin is het nodig om het kanaalgedeelte tussen de circulatiekom en de haven van de P.G.E.M. aan te passen. Het huidige reglement voor het noordelijk deel van het Maas-Waalkanaal laat schepen toe tot een lengte van 120 meter en een breedte van 14 meter. Bij een diepte van 3,10 meter kunnen deze schepen circa ton lading vervoeren. Dit betekent dat ook de grootste motorschepen, die nu in de Rijnvaart bekend zijn, het genoemde kanaalgedeelte mogen bevaren, zodat voor deze schepen geen speciale vergunning of wijziging van het reglement vereist is. Wel zal in dit geval de frekwentie van in- en uitvarende grote schepen aanzienlijk toenemen. Hierdoor wordt de noodzaak om te komen tot een verkeersregeling bij het vertakkingspunt te Weurt vergroot.

4 Inzet van 2-baks duwstellen. Onder bepaalde voorwaarden kan de vaart met 2-baks duwstellen verantwoord worden geacht. In de lange formatie is een dergelijke eenheid circa 175 meter lang en 11,40 meter breed. Bij een diepgang van 3,10 meter kunnen deze eenheden a ton lading vervoeren. Aangezien het huidige reglement geen schepen toelaat die langer zijn dan 120 meter, zal voor de vaart met 2-baks duwstellen een speciale vergunning vereist zijn. Aan de verlening van een dergelijke vergunning dienen met het oog op de veiligheid o.a. de volgende voorwaarden te worden gekoppeld: a. De duwboot moet beschikken over een certificaat van onderzoek voor de Rijn; b. Het in de duwboot geinstalleerde voortstuwingsvermogen, uitgedrukt in P.K.'s moet minimaal 0,25x het laadvermogen in tonnen zijn; c. De duwboot moet voorzien zijn van moderne besturings- en navigatiemiddelen. In verband met de bestuurbaarheid is een dubbelschroefsvaartuig met flankingroeren vereist. Onder moderne navigatiemiddelen zijn in ieder geval radar en marifoon begrepen; d. De kapitein van het duwstel dient zich per marifoon door de sluismeester van Weurt te laten informeren over de verkeerssituatie op het kanaal. Het duwstel dient op de Waal te wachten indien de kanaalmond niet vrij is van in noordelijke richting uitvarende schepen; e. De kapitein van het duwstel dient zich eveneens door de sluismeester te laten informeren over de verkeerssituatie, alvorens de haven van de P.G.E.M. uit te varen; f. Het invaren van het kanaal vanaf de Waal kan alleen worden toegestaan als het duwstel in de lange formatie vaart. Het ongeladen uitvaren uit de haven van de P.G.E.M. in de richting van de Waal kan ook worden toegestaan indien het duwstel in de korte brede formatie vaart (lengte circa 100 m, breedte 22,80 m). Onder deze voorwaarden wordt het verantwoord geacht dat 2-baks duweenheden een min of meer frekwent verkeer onderhouden tussen de haven van de P.G.E.M. en het benedenstrooms gelegen gedeelte van de Waal. In dit geval is geen wijziging van de configuratie van haven, kanaal of circulatiekom vereist. Wel moet de steiger voor de ingang van de haven van de P.G.E.M. zover worden verkort dat een doorvaartopening van circa 70 meter breedte wordt verkregen.

5 Vaart met 4-baks duwstellen naar de bestaande haven. De 4-baks duwstellen hebben een lengte van 185 a 193 meter en een breedte van 22,80 meter. De bestaande configuratie van het kanaal, de haven en de circulatiekom is voor deze eenheden voldoende ruim om van de Waal naar de haven van de P.G.E.M. te varen en omgekeerd. Hierbij moet worden aangetekend, dat er zich geen wachtende schepen in de circulatiekom of in het toeleidingskanaal mogen bevinden. Als niet aan deze eis kan worden voidaan, bijvoorbeeld omdat de voorhaven van de sluis te Weurt een funktie zou moeten blijven vervullen als overnachtingsplaats of als vluchthaven, dan dient het kanaalvak tussen de haven en de circulatiekom zover verruimd te worden dat naast de wachtende schepen een vrije vaarstrook gehandhaafd b l i j f t, die minstens even breed is als het huidige kanaal. Het grote probleem bij 4-bakken-vaart is, dat een dergelijke eenheid het voor de overige scheepvaart onmogelijk maakt om tegelijkertijd het Maas-Waalkanaal in of uit te varen. Een eerste proefvaart, die gehouden werd op 28 mei 1975, toonde aan dat een geladen duweenheid tijdens de invaarmanoeuvre het kanaalgedeelte dat ligt tussen het vertakkingspunt en de P.G.E.M.-haven, ongeveer 15 a 20 minuten voor al het overige verkeer afsluit. Naar schatting zal de ongeladen uitvaart 10 a 15 minuten in beslag nemen. De vraag of 4-bakken-vaart toegestaan kan worden is daarom terug te voeren tot de vraag: "Wat zijn de konsekwenties van deze tijdelijke afsluiting voor de overige scheepvaart?"

6 - 4 - Overig verkeer. De overige scheepvaart kan worden onderverdeeld in 5 stromen. stroom U uitvaart van Weurt in noord. richting A. Invaart van een geladen 4-bakker. Gevolgen voor: stroom U : De duweenheid begint zijn invaarmanoeuvre als alle in noordelijke richting varende schepen het kanaalpand hebben verlaten. Tijdens de volgende 20 minuten mag de sluis van Weurt niet uit- varen. Als de tweede kolk te Weurt in bedrijf is zal dit betekenen dat soms een schutting schepen gedurende een aantai minuten moet worden opgehouden. De konsekwenties voor het schutbedrijf zijn over een langere periode gezien, gering, omdat de vaart met 4-baks duwstellen weinig frekwent zal zijn. stroom 0-^: ondervindt vrij wel geen hinder. stroom 0 : moet gedurende 15 a 20 minuten op stroom wachten. stroom A-^: ondervindt geen hinder. stroom A2: moet gedurende 15 a 20 minuten wachten. Tijdens de proefvaart op 28 mei 1975 was te zien dat ook kleine schepen, die anders kopvoor het kanaal invaren, nu moesten opdraaien om met de kop op de stroom te wachten tot de voorhaven van de sluis vrij was. Deze opdraaimanoeuvres zijn in verband met de grote intensiteit van het verkeer op de Waal ongewenst.

7 - 5 - Bij hoge verkeersintensiteiten ontstaat het volgende verkeersbeeld: een r i j wachtende schepen (0 2 ), en een r i j opdraaiende eveneens wachtende schepen (A 2 ), daar door heen moeten de grote doorgaande verkeersstromen Oj en Aj zich normaal afwikkelen. Als de intensiteit op de Waal nog aanzienlijk toeneemt (NVI prognose 1985) zal dit bij minder gunstige weersomstandigheden, (mist, regen, harde zijwind, nachtvaart) vrijwel zeker leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. B. Uitvaart_van_een_ongeladen_4-b Voor een veilige uitvaart is het noodzakelijk dat zich bij het vertakkingspunt een verkeersregelaar bevindt die in samenwerking met de sluismeester van Weurt het tijdstip moet bepalen waarop de uitvaart kan beginnen. Het zal tevens de taak van de verkeersregelaar zijn om de overige vaart op de Waal in een zodanige baan te leiden dat de duweenheid met voldoende snelheid de circulatiekom kan uitvaren. Voor alle overige scheepvaart bij het vertakkingspunt ontstaat een situatie die vergelijkbaar is met het onder A beschreven geval. Aangezien de uitvaart minder tijd zal vergen dan de invaart zullen de wachtrijen op de Waal van minder grote omvang zijn. Overigens verdient het aanbeveling om door middel van prototype proeven met uitvarende ongeladen duwstellen een beter beeld te verkrijgen van de benodigde vaarbaanbreedte tijdens de uitvaart. Hierbij gaat het met name om de vraag of de duweenheid bij het nemen van de bocht over de as van de rivier uitzwaait of niet. Tevens is het van belang om de invloed van zijwind op het vaargedrag van een ongeladen duwstel nader te onderzoeken. Konklus ies_m i b I _t I unt_3^ - De mogelijkheid om met 4-baksduwstellen naar de bestaande haven van de P.G.E.M. te varen moet niet uitgesloten worden geacht. - Zowel de invaart als de uitvaart dient goed begeleid te worden. - Het verdient aanbeveling om een nadere studie te wijden aan de verkeers begeleiding. In dit stadium wordt gedacht aan een verkeerspost ter plaatse van het vertakkingspunt, die niet alleen informerend maar ook verkeersregelend zal optreden.

8 - 6 - Overigens is het in verband met de toenemende intensiteit van de overige scheepvaart aan te bevelen om de bestaande circulatiekom te verruimen. De beperkte afmetingen van de huidige circulatiekom zijn voor de kapiteins van grote motorschepen die op de Waal stroomafwaarts varen en bij Weurt het Maas-Waalkanaal in willen, aanleiding om eerst op te draaien, daarna hun schip met de stroom mee achteruit te laten zakken en vervolgens kopvoor het kanaal in te varen. Zoals reeds eerder werd opgemerkt, is deze opdraai-manoeuvre bij hoge verkeersintensiteiten ongewenst. Een zodanige verruiming van de circulatiekom, dat het ook voor grote stroomafwaarts varende schepen mogelijk wordt om kopvoor het Maas-Waalkanaal binnen te varen, is daarom in de nabije toekomst gewenst. Een ruimere circulatiekom heeft tijdens de invaart van een 4-baksduwstel het voordeel dat de schepen die op de Waal moeten wachten dan direkt achter het duwstel aan de circulatiekom kunnen binnenvaren en daar kunnen wachten tot het duwstel de haven van de P.G.E.M. heeft bereikt. 4. Nieuwe langshaven aan de Waal In dit geval kan 4-bakkenvaart worden toegelaten zonder dat zich noemenswaardige nautische problemen zullen voordoen. De instelling van een verkeerspost bij het vertakkingspunt zal evenwel de verkeersveiligheid tijdens de uitvaarmanoeuvre van het duwstel, ten goede komen. Q

Proefvaarten met duwstellen

Proefvaarten met duwstellen Proefvaarten met duwstellen Voorwaarden op de Rijn en zone 2 in Nederland De criteria vanuit het ROSR en Bijlage II: Snelheid ten opzichte van het water: 13 km/uur (artikel 5.06 en dienstinstructie 2)

Nadere informatie

Traject Toegelaten afmetingen Verplicht lengte breedte diepgang varen uit de oever op minstens. Albertkanaal

Traject Toegelaten afmetingen Verplicht lengte breedte diepgang varen uit de oever op minstens. Albertkanaal Toegelaten afmetingen op de kanalen beheerd door nv De Scheepvaart I. Afmetingen In afwijking van artikel 1 2 en van artikel 2 van het Bijzonder Reglement van de kanalen beheerd door nv De Scheepvaart

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden

Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Bouwdienst Rijkswaterstaat Hoofdafdeling Natte Infrastructuur Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden Invloed van af- en ontmerende

Nadere informatie

Proefvaren en punt 15 van het certificaat. Artikel 5.04 Belading tijdens de proefvaart

Proefvaren en punt 15 van het certificaat. Artikel 5.04 Belading tijdens de proefvaart Proefvaren en punt 15 van het certificaat Artikel 5.04 Belading tijdens de proefvaart Beladingstoestand van schepen en samenstellen tijdens de proefvaart Schepen en samenstellen die bestemd zijn voor het

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart op de in beheer bij het Rijk zijnde vaarwegen en op andere met name genoemde vaarwegen

Hoofdstuk 9. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart op de in beheer bij het Rijk zijnde vaarwegen en op andere met name genoemde vaarwegen Deel II Hoofdstuk 9. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart op de in beheer bij het Rijk zijnde vaarwegen en op andere met name genoemde vaarwegen Artikel 9.01. Toepassingsgebied Dit hoofdstuk is van

Nadere informatie

Ankergewichten duwbakken en duwboten.

Ankergewichten duwbakken en duwboten. Ankergewichten duwbakken en duwboten. ROSR 1976 Art 7.01; Ankergerei 1. Schepen die voor het vervoer van goederen zijn bestemd, met uitzondering van zeeschipbakken, moeten zijn uitgerust met één of twee

Nadere informatie

Overnachtingshaven Lobith

Overnachtingshaven Lobith Koninklijke Schuttevaer Vasteland 12e - 3011 BL RotterdamPostbus 23415 3001 KK Rotterdam T +31 10 412 91 36 F +31 10 433 09 18 I www.koninklijkeschuttevaer.nl Overnachtingshaven Lobith Onderwerp: 18 maart

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016)

Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016) Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016) Het sluiscomplex Weurt (km. 11,8) bestaat uit de volgende onderdelen met bijbehorende kentallen: 1) De oude sluis (oost) met 3 roldeuren

Nadere informatie

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016)

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Het sluiscomplex Heumen (km. 1,4) bestaat uit de volgende onderdelen met bijbehorende kentallen: 1) De oude sluis (west) met 3 puntdeuren

Nadere informatie

A. Verbodstekens A.1 In-, uit- of doorvaren verboden (algemeen teken)

A. Verbodstekens A.1 In-, uit- of doorvaren verboden (algemeen teken) A. Verbodstekens A.1 In-, uit- of doorvaren verboden (algemeen teken) of of A.1.a Buiten gebruik gestelde gedeelten van de vaarweg; vaarverbod, niet geldend voor een klein schip zonder motor A.2 Voorbijlopen

Nadere informatie

NAUTISCHE ASPECTEN LOBBERDENSE WAARD

NAUTISCHE ASPECTEN LOBBERDENSE WAARD NAUTISCHE ASPECTEN LOBBERDENSE WAARD Rapport Rapport Nr. Datum : 24469.600/5 : 29 juni 2011 Paraaf Management: M ARIN P.O. Box 28 6700 AA Wageningen The Netherlands T +31 317 47 99 11 F +31 317 49 32 45

Nadere informatie

HET KANAAL GENT-TERNEUZEN VERGELEKEN MET ENKELE ANDERE ZEEVAARTKANALEN. Nota S Rijks *aterstaat. Hoofdafdeling Scheepvaart mei 1974

HET KANAAL GENT-TERNEUZEN VERGELEKEN MET ENKELE ANDERE ZEEVAARTKANALEN. Nota S Rijks *aterstaat. Hoofdafdeling Scheepvaart mei 1974 HET KANAAL GENT-TERNEUZEN VERGELEKEN MET ENKELE ANDERE ZEEVAARTKANALEN Nota S 73 20 Rijks *aterstaat Dienst Verkeerskunde Dordrecht Hoofdafdeling Scheepvaart mei 1974 INHOUD blz 1 Inleiding l 2 Samenvatting

Nadere informatie

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft.

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft. 43 Examen maart 2013 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen 1. Hieronder is een verkeerssituatie

Nadere informatie

MER Waalrfront Bijlagenrapport 8. Nautische effecten aanpassing Waalhaven

MER Waalrfront Bijlagenrapport 8. Nautische effecten aanpassing Waalhaven MER Waalrfront Bijlagenrapport 8. Gemeente Nijmegen 7 november 2006 Eindrapport 9S3184.A0 Barbarossastraat 35 Postbus 151 6500 AD Nijmegen (024) 328 42 84 Telefoon (024) 360 54 83 Fax info@nijmegen.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Watertruck Evaluatie Industrieel modelproject in ZO-Brabant

Watertruck Evaluatie Industrieel modelproject in ZO-Brabant Watertruck Evaluatie Industrieel modelproject in ZO-Brabant s-hertogenbosch 30 Juni 2014 WATERTRUCK PROEFVAARTEN in ZO-Brabant 26 mei 2014-11 juni 2014 C.B.O. bvba MCA Brabant MEBIN BAETSEN-GROEP VAN NIEUWPOORT

Nadere informatie

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV Datum 30 september Beleidsregels voor nautische Ons kenmerk 16.089057/BBV16.0425 Versie vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 27 september vergunningen Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

Veilig varen doen we samen

Veilig varen doen we samen 10 gouden tips voor roeiers Veilig varen doen we samen Roeien op de Geldersche IJssel, Neder-Rijn, Lek, Pannerdensch Kanaal, Twentekanalen, Zwarte Water, Zwolle-IJsselkanaal en Meppelerdiep Veilig roeien

Nadere informatie

1/17 SCHELDE SLEPEN VAN MOEILIJK HANDELBARE SCHEPEN EN/OF VARENDE TUIGEN

1/17 SCHELDE SLEPEN VAN MOEILIJK HANDELBARE SCHEPEN EN/OF VARENDE TUIGEN 107 afspraken maakt die voor de verkeersdeelnemers en de omgeving ook duidelijk zijn intenties duidelijk kenbaar maakt door een duidelijk vaargedrag; gebruik maakt van de mogelijkheid informatie te krijgen

Nadere informatie

BICS Instructiekaart E-MELDPLICHT MET BICS 4.00. E-MELDPLICHT met BICS 4.00. Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Instructies Melden met BICS

BICS Instructiekaart E-MELDPLICHT MET BICS 4.00. E-MELDPLICHT met BICS 4.00. Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Instructies Melden met BICS BICS Instructiekaart E-MELDPLICHT MET BICS 4.00 Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. 1 Dit document bevat de beknopte (werk)instructies voor schippers die moeten voldoen aan de meldplicht (m.n. de elektronische

Nadere informatie

Besluit 2017-I-11. gezien de conclusies van de hoorzitting met het binnenvaartbedrijfsleven in maart 2017,

Besluit 2017-I-11. gezien de conclusies van de hoorzitting met het binnenvaartbedrijfsleven in maart 2017, Besluit 2017-I-11 De Centrale Commissie, gezien de RIS-strategie die door de CCR bij Besluit 2012-I-10 is aangenomen en het belang dat wordt toegekend aan het gebruik van elektronische meldingen, gezien

Nadere informatie

Samen door de bocht(en) Editie

Samen door de bocht(en) Editie Samen door de bocht(en) Editie 2011-2012 Samen door de bocht(en) In de bochten bovenstrooms Nijmegen tot aan de Pannerdensche Kop breidt Rijkswaterstaat in overleg met het Watersportverbond en de Koninklijke

Nadere informatie

Examen November 2003

Examen November 2003 Examen November 2003 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 22 november 2003. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen

Nadere informatie

RAPPORT VAN EXPERTISE

RAPPORT VAN EXPERTISE Gemeente Heemstede Sneek, 21 mei 2013 afdeling juridische zaken Postbus 352, 2100 AJ Heemstede RAPPORT VAN EXPERTISE Opdrachtgever : Gemeente Heemstede Opdrachtdatum : 12-04-2013 Onze referentie : P13030

Nadere informatie

Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder

Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder Artikel 13.01. Verboden handelingen Behoudens toestemming van de bevoegde autoriteit is het verboden op de

Nadere informatie

Goed marifoongebruik? Begrepen, over!

Goed marifoongebruik? Begrepen, over! Goed marifoongebruik? Begrepen, over! Goed marifoongebruik is essentieel voor een vlotte en veilige vaart. Niet onbelangrijk als u weet dat de Nederlandse vaarwegen tot de drukste ter wereld behoren. In

Nadere informatie

Het betreft hier de volgende wateren: Geldersche IJssel Neder-Rijn Lek Twentekanalen Zwartewater Zwolle-IJsselkanaal Meppelerdiep

Het betreft hier de volgende wateren: Geldersche IJssel Neder-Rijn Lek Twentekanalen Zwartewater Zwolle-IJsselkanaal Meppelerdiep CONVENANT Samen veiilliig varen Roeiivereniigiingen en Riijjkswaterstaat Oost-Nederlland Doel Ter verbetering van de veiligheid van de beroepsschippers en de roeiers is het wenselijk om tussen Rijkswaterstaat

Nadere informatie

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017 VERBETERLIJST 105 Kaart Kanaal Gent - Terneuzen Editie 2016 Bijgewerkt t/m BaZ 26 / 2017 21 december 2017 De laatste versie van deze verbeteringen kan geraadpleegd worden op www.vlaamsehydrografie.be 2016

Nadere informatie

bij Zeeburg Vaargeulbreedte Amsterdam -Rijn Kanaal 01 - Nat afdelingsarchief Rijkswate-rstaat

bij Zeeburg Vaargeulbreedte Amsterdam -Rijn Kanaal 01 - Nat afdelingsarchief Rijkswate-rstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswate-rstaat 01 - Nat afdelingsarchief 95 111 RWS_Item_00320 Vaargeulbreedte Amsterdam -Rijn Kanaal bij Zeeburg Vaargeulbreedte in ARK voor de aanleg van natuurvriendelijke

Nadere informatie

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen;

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Nr. CVDR418890_1 12 september 2017 Beleidsregels voor nautische vergunningen Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

Bemanningsvoorschriften voor Pleziervaartuigen

Bemanningsvoorschriften voor Pleziervaartuigen Bemanningsvoorschriften voor Pleziervaartuigen De vraag is: Wat zijn de bemanningsvoorschriften voor een pleziervaartuig waarmee maximaal 12 personen bedrijfsmatig vervoerd worden? Definities Pleziervaartuig

Nadere informatie

Notitie. : Vechtbrug in de N-236 te Weesp

Notitie. : Vechtbrug in de N-236 te Weesp Aan Onderwerp Bouw Brugbouw in de N-236 over de Vecht te Weeso Bijlagen :1 1.Bordenplan (BPR) Nautisch advies Contactpersoon G. Kroon Doorkiesnummer Locatie : Vechtbrug in de N-236 te Weesp Nautisch vaarwegbeheerder:

Nadere informatie

H4 Lichten, seinen & termen

H4 Lichten, seinen & termen Kielboot 4.4 Verkeerstekens algemeen Net zoals in het verkeer kan je op het water ook verkeerstekens tegen komen. Deze tekens zijn in 4 groepen te verdelen; - Verbodstekens, - Aanbevelingstekens, - Aanwijzingstekens,

Nadere informatie

Digitale thuiscursus VB1(KVB1)

Digitale thuiscursus VB1(KVB1) Digitale thuiscursus VB1(KVB1) Vaarschool Albatros Grote Oost 30 1621 BW Hoorn www.vaarschoolalbatros.nl Uw docent Coen Cromjongh 0229 317 020 Voor inhoudelijke vragen over de cursus, kunt u terecht op:

Nadere informatie

WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf

WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf RP (19) 22 29 mei 2019 WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf 1.7.2019 Wijzigingen van het Rijnvaartpolitiereglement (Besluit 2018-II-17) Het secretariaat verzoekt de versie (verzameling

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

1 BIJLAGE. 1.1 Plan van de haven

1 BIJLAGE. 1.1 Plan van de haven 1 BIJLAGE 1.1 Plan van de haven 1.2 Concessiegebied MBZ 1.3 Afbakening van het havengebied Brugge-Zeebrugge volgens het GRUP http://www.geopunt.be/catalogus/datasetfolder/02a02b0b-cbf8-4a7e-a4e1-b27ad581a6d7

Nadere informatie

Blauw-bord varen. samen va ttende rapportage. In opdracht van Rijkswaterstaat, Directie Oost-Nederland. KLUYTENAAR nautisch adviesburo

Blauw-bord varen. samen va ttende rapportage. In opdracht van Rijkswaterstaat, Directie Oost-Nederland. KLUYTENAAR nautisch adviesburo 01 Blauw-bord varen samen va ttende rapportage In opdracht van Rijkswaterstaat, Directie Oost-Nederland KLUYTENAAR nautisch adviesburo Rotterdam, 22januari 1996 Auteur: P.A. Kluytenaar Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Vaarbewijs 1. Verlichting

Vaarbewijs 1. Verlichting Vaarbewijs 1 Verlichting Kleine schepen Motorboot: Boordlichten Toplicht, tenminste 1 meter boven boordlichten Heklicht of Rondom schijnend licht i.p.v. apart toplicht en heklicht Kleine schepen Zeilboot:

Nadere informatie

KRAAIJENBERGSEPLASSEN EN OMGEVING

KRAAIJENBERGSEPLASSEN EN OMGEVING PERSONEELSVERENIGING RADBOUD SECTIE WATERSPORT "VOORDEWIND" (voordewind.ruhosting.nl/) KRAAIJENBERGSEPLASSEN EN OMGEVING Aanbevelingen en adviezen voor leden van Voordewind betreffende de veiligheid bij

Nadere informatie

Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart. Algemeen. hoofdvaargeul varen.

Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart. Algemeen. hoofdvaargeul varen. Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart Algemeen - Houd op het vaarwater zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) aan. Ook binnen de betonde vaargeul. - Pas uw koers en snelheid tijdig

Nadere informatie

Veilig varen doen we samen

Veilig varen doen we samen Veilig varen doen we samen Vaarregels recreatie- en beroepsvaart Algemeen - Houd op het vaarwater zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) aan. Ook binnen de betonde vaargeul. - Pas uw koers en snelheid

Nadere informatie

Vragen over de binnenvaartregeling, artikel 3.4, lid 1 en 2

Vragen over de binnenvaartregeling, artikel 3.4, lid 1 en 2 Vragen over de binnenvaartregeling, artikel 3.4, lid 1 en 2 Artikel 3.4 laatste versie (Staatscourant 2011, 17433-30 september 2011) 1. In afwijking van artikel 3.2, eerste lid, bedraagt voor duwstellen

Nadere informatie

PROTOCOL 11. Behoeften waaraan de voorgestelde wijziging geacht is te beantwoorden

PROTOCOL 11. Behoeften waaraan de voorgestelde wijziging geacht is te beantwoorden - 31 - PROTOCOL 11 Definitieve wijziging van het Rijnvaartpolitiereglement - Vrijstelling voor veerponten van de verplichting tot uitrusting met Inland ECDIS-apparatuur in de informatiemodus of een daarmee

Nadere informatie

Verbeterpunten nautische toegankelijkheid haven van Gent

Verbeterpunten nautische toegankelijkheid haven van Gent Verbeterpunten nautische toegankelijkheid haven van Gent kapt. Dirk Vernaeve Havenkapitein-commandant Situatieschets nautische toegang Max. schip Middensluis l.o.a.:: 115 m b.o.a.: 16 m sd: 7.25 m 10,000

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Albertkanaal. De schepen zijn naargelang de grootte en beladingsgraad opgesplitst in twee categorieën:

Albertkanaal. De schepen zijn naargelang de grootte en beladingsgraad opgesplitst in twee categorieën: Albertkanaal De schepen zijn naargelang de grootte en beladingsgraad opgesplitst in twee categorieën: K: Schepen van CEMT-klasse I of II en schepen van andere klassen met een diepgang van 1.50m of lager

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 6 e bijeenkomst programma testje Marifoon en radar Vaarregels (voorrangsregels) BPR Doorvaren sluizen Slecht zicht Ligplaats nemen Snelle motorboten Overige regels Marifoon Maritieme telefoon

Nadere informatie

Bouwen in de Alexanderhaven te Roermond

Bouwen in de Alexanderhaven te Roermond Bouwen in de Alexanderhaven te Roermond Onderzoek nautische aspecten Studie in opdracht van Waterschap Roer en Overmaas Datum: 25 januari 2014 Bouwen in de Alexanderhaven te Roermond Onderzoek nautische

Nadere informatie

: Industriehaven Genemuiden : Nautische toets Industriehaven Genemuiden Ons kenmerk : LW-AF , versie 3 Datum : 13 juli 2012

: Industriehaven Genemuiden : Nautische toets Industriehaven Genemuiden Ons kenmerk : LW-AF , versie 3 Datum : 13 juli 2012 NoLogo MEMO Aan : Wendy Scheuten Van : Leon Lammers, Bas Wijdeven Dossier : BA1063-110-100 Project : Industriehaven Genemuiden Betreft : Nautische toets Industriehaven Genemuiden Ons kenmerk : LW-AF20120957,

Nadere informatie

Veilig varen op de Gouwe

Veilig varen op de Gouwe Veilig varen op de Gouwe Door de komst van de overslagterminal (het Alpherium) langs de Gouwe in Alphen aan den Rijn is er meer containerscheepvaart op de Gouwe. De provincie Zuid-Holland is vaarwegbeheerder

Nadere informatie

1. Bij welk type behoren de afmetingen van 67 meter lang en 8.20 meter breed?

1. Bij welk type behoren de afmetingen van 67 meter lang en 8.20 meter breed? KENNIS SCHIP EN MOTORKENNIS 1. Bij welk type behoren de afmetingen van 67 meter lang en 8.20 meter breed? A. Een Dortmund-Eemskanaalschip. B. Een Rijn-Hernekanaalschip. C. Een Kempenaar. 2. Welk van onderstaande

Nadere informatie

Langszij meevoeren: Certificaatplicht. Langszij meevoeren door pleziervaartuigen. Langszij meevoeren algemeen:

Langszij meevoeren: Certificaatplicht. Langszij meevoeren door pleziervaartuigen. Langszij meevoeren algemeen: Langszij meevoeren: Certificaatplicht Pleziervaartuigen die voldoen aan artikel 2 van bijlage II en/of artikel 6 van het BVB zijn certificaatplichtig. Sleepboten die voldoen aan artikel 2 van bijlage II

Nadere informatie

2012 examen 3 Beperkt Stuurbrevet

2012 examen 3 Beperkt Stuurbrevet 2012 examen 3 Beperkt Stuurbrevet Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 17 november 2012. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. U bent

Nadere informatie

Examen Maart Twee schepen naderen elkaar met tegengestelde koersen bij een engte. Bij gevaar voor aanvaring moet (CEVNI):

Examen Maart Twee schepen naderen elkaar met tegengestelde koersen bij een engte. Bij gevaar voor aanvaring moet (CEVNI): Examen Maart 2002 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 9 maart 2002. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

PLM Cranes B.V. De heer F. Blok Sluisweg SW HEIJNINGEN. Onderwerp: verleende ontheffing. Geachte heer Blok,

PLM Cranes B.V. De heer F. Blok Sluisweg SW HEIJNINGEN. Onderwerp: verleende ontheffing. Geachte heer Blok, PLM Cranes B.V. De heer F. Blok Sluisweg 21-25 4794 SW HEIJNINGEN Uw brief van : Uw kenmerk : Ons kenmerk : Barcode : Behandeld door : Doorkiesnummer : Datum : Verzenddatum : 18 december 2013 *14UT001463*

Nadere informatie

Proefexamen Beperkt Stuurbrevet

Proefexamen Beperkt Stuurbrevet Proefexamen Beperkt Stuurbrevet Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. U bent geslaagd indien u 60 % gehaald hebt (36/60). Let op: met dit systeem van meerkeuzevragen

Nadere informatie

Planning sluizen Terneuzen: Vragen en Antwoorden

Planning sluizen Terneuzen: Vragen en Antwoorden Planning sluizen Terneuzen: Vragen en Antwoorden Hoe werkt de planning van de sluizen in Terneuzen? Wanneer moet ik me melden? Hoe kan ik me elektronisch melden? Kan ik ook nog melden via de marifoon?

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

een schip dat is bestemd of geschikt is voor de vaart op zee;

een schip dat is bestemd of geschikt is voor de vaart op zee; CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR11962_5 23 februari 2016 Verordening binnenhavengeld 1995 G E M E E N TE B E S T U U R Nr. 3901 VERORDENING binnenhavengeld 1995. Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Congestie ECT Terminal

Congestie ECT Terminal Koninklijke Schuttevaer-BLN Congestie ECT Terminal BLN-Koninklijke Schuttevaer krijgt de afgelopen tijd veel vragen van leden en media over de ontstane situatie in de Rotterdamse haven. Vooralsnog ziet

Nadere informatie

Padbreedte van schepen in bochten

Padbreedte van schepen in bochten Padbreedte van schepen in bochten Bepalen bochtentoeslag voor het dimensioneren van vaarwegen Datum 13 januari 2012 Status Rapport Colofon Uitgegeven door Dienst Verkeer en Scheepvaart Informatie ir. J.W.

Nadere informatie

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI):

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI): Examen Maart 2005 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 5 maart 2005. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 vraag 1) Zeilend met een vlet zie je recht vooruit een schip dat aan stuurboord twee boven elkaar gehesen groene ruiten voert en aan bakboord een rode bal. Je

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

EXAMEN JULI 1999 BEPERKT STUURBREVET

EXAMEN JULI 1999 BEPERKT STUURBREVET EXAMEN JULI 1999 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 16 juni 1999. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

Het ROEIEN en de vaarregels

Het ROEIEN en de vaarregels Het ROEIEN en de vaarregels Net als op de openbare weg gelden op het openbare water verkeersregels. En dus ook varend met de roeiboten van de K.W.V.L. moeten we ons daar aan houden. Veel van de regelgeving

Nadere informatie

Koninklijke Schuttevaer-BLN

Koninklijke Schuttevaer-BLN Koninklijke Schuttevaer-BLN Beste leden, Hierbij de BLN / BLN-Koninklijke Schuttevaer nieuwsbrief met het volgende nieuws: 1. Wesel Dattelnkanaal; kleine sluizen gestremd vanwege personeelsgebrek 2. Amsterdam

Nadere informatie

Notitie. : L. van Hengstum Kopie aan : M. Said Datum : 31 juli 2012 Betreft. : Belasting door aanvaring Projectcode : HT1694

Notitie. : L. van Hengstum Kopie aan : M. Said Datum : 31 juli 2012 Betreft. : Belasting door aanvaring Projectcode : HT1694 Notitie Ingenieursbureau Bezoekadres : Galvanistraat 15 Postadres : Postbus 6633 3002 AP Rotterdam Website : www.rotterdam.nl Aan : L. van Hengstum Kopie aan : M. Said Datum : 31 juli 2012 Betreft : Belasting

Nadere informatie

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 vraag 1) Wie is de gezagvoerder van een sleep met een gesleept vaartuig? A. de schipper van de sleepboot B. de schipper van het gesleepte vaartuig C. geen van

Nadere informatie

CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART. CLNI/CONF (12) 4 16 juli 2012 Or : de de/fr/nl/en

CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART. CLNI/CONF (12) 4 16 juli 2012 Or : de de/fr/nl/en CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART Door de CCR georganiseerde Diplomatieke Conferentie voor de goedkeuring van het Herziene Verdrag van Straatsburg inzake de beperking van aansprakelijkheid van scheepseigenaren

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 russel LGEMEEN EN EPERKT STUURREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het PS. Vragen 1-5 In de tabel

Nadere informatie

Deelrapport verkeer en vervoer Aanvulling

Deelrapport verkeer en vervoer Aanvulling Deelrapport verkeer en vervoer Aanvulling Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie Postbus 299-4600 AG Bergen op Zoom + 31 (0)164 212 800 nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu www.nieuwesluisterneuzen.eu Rapport Vlaams

Nadere informatie

Regels bij aankomst volgschepen. Stremming Haven Harlingen

Regels bij aankomst volgschepen. Stremming Haven Harlingen Regels bij aankomst volgschepen Stremming Haven Harlingen - De Nieuwe Willemshaven / Vluchthaven wordt gestremd vanaf 08.15 tot 10.00u. Volgschepen moeten voor die tijd de haven verlaten of wachten tot

Nadere informatie

Verkeersbesluit Vaarwegen AGV- 1

Verkeersbesluit Vaarwegen AGV- 1 vergunninghouder Scheepvaartwegen Waver en Oude Waver Datum 3 maart 2015 Casecode W-15.00287 Kenmerk 15.020852 Verkeersbesluit Vaarwegen AGV- 1 Varen met bovenmaats schip Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 2013

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 2013 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 110 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Vragen 1-4 In

Nadere informatie

Werkzaamheden omgeving viaduct Hoofdstraat, en Weekendafsluiting Hoofdstraat, inclusief op- en afritten, van 28 september tot 1 oktober

Werkzaamheden omgeving viaduct Hoofdstraat, en Weekendafsluiting Hoofdstraat, inclusief op- en afritten, van 28 september tot 1 oktober Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1313-AVR

Nadere informatie

Reglementen. Ivar ONRUST

Reglementen. Ivar ONRUST Reglementen Ivar ONRUST 2 Toepassingsgebied Diverse reglementen S.R.K.G.T. B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Richtlijnen bij aankomst / vertrek / verhalen van zeeschepen voor de haven van Harlingen

Richtlijnen bij aankomst / vertrek / verhalen van zeeschepen voor de haven van Harlingen Richtlijnen bij aankomst / vertrek / verhalen van zeeschepen voor de haven van Harlingen 2019 HAVENDIENST 1 Vaststellingsbesluit Richtlijnen bij aankomst / vertrek / verhalen van zeeschepen voor de haven

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 november 2012

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 november 2012 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 russel LGEMEEN EN EPERKT STUURREVET 17 november 2012 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het PS. Vragen 1-5 In de tabel

Nadere informatie

SOS formulier versie 4.1.0 Voor het rapporteren van een afgehandeld scheepsongeval of ander voorval te water.

SOS formulier versie 4.1.0 Voor het rapporteren van een afgehandeld scheepsongeval of ander voorval te water. SOS formulier versie 4.1.0 Voor het rapporteren van een afgehandeld scheepsongeval of ander voorval te water. Met het formulier moet u een scheepsongeval of ander voorval te water melden. Indien nodig,

Nadere informatie

Regeling Communicatie HCC Eemsmonding

Regeling Communicatie HCC Eemsmonding 2017 Regeling Communicatie HCC Eemsmonding Groningen Seaports 1 Inhoud Communicatieregeling HCC Eemsmonding... 2 1. Inleiding... 2 2. Toepassingsgebied... 2 3. Vessel Traffic Services... 2 3.1. Informatie

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart

Nadere informatie

Besluit van. Houdende wijziging van het Rijnvaartpolitiereglement 1995

Besluit van. Houdende wijziging van het Rijnvaartpolitiereglement 1995 Ingevolge artikel 52, eerste lid, van de Scheepvaartverkeerswet, kan een ieder, gedurende 30 dagen vanaf de dag waarop deze bekendmaking is geschied, zijn zienswijze met betrekking tot het onderstaande

Nadere informatie

BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer

BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer Basijn nr:04/ 2015 IJmuiden,13 maart 2015 Onderwerp: Verkeersmaatregelen tijdens Sail 2015 De Havenmeester van Amsterdam,

Nadere informatie

VEILIG EN CORRECT SCHUTTEN

VEILIG EN CORRECT SCHUTTEN UITNEEMBARE BROCHURE VEILIG EN CORRECT SCHUTTEN PLEZIERVAART Deze brochure geeft een vereenvoudigde voorstelling van de vaarregels voor het doorvaren van sluizen en de voorrang van schutting. VISURIS.BE

Nadere informatie

Bijvoegsel tot het Belgisch Staatsblad van 17 juni 1998 OFFICIELE VERSIE VAN HET RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT

Bijvoegsel tot het Belgisch Staatsblad van 17 juni 1998 OFFICIELE VERSIE VAN HET RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT Bijvoegsel tot het Belgisch Staatsblad van 17 juni 1998 OFFICIELE VERSIE VAN HET RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT 2 3 RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT (RVPR) INHOUDSOPGAVE DEEL I BEPALINGEN VAN TOEPASSING OP DE GEHELE

Nadere informatie

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / januari 2017

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / januari 2017 VERBETERLIJST 105 Kaart Kanaal Gent - Terneuzen Editie 2016 Bijgewerkt t/m BaZ 02 / 2017 19 januari 2017 De laatste versie van deze verbeteringen kan geraadpleegd worden op www.vlaamsehydrografie.be 2012

Nadere informatie

De elektronische meldplicht, deze regeling wordt voor Nederland uitgewerkt in twee reglementen, namelijk:

De elektronische meldplicht, deze regeling wordt voor Nederland uitgewerkt in twee reglementen, namelijk: Frequent gestelde vragen en antwoorden De elektronische meldplicht De elektronische meldplicht, deze regeling wordt voor Nederland uitgewerkt in twee reglementen, namelijk: - Het Rijnvaartpolitiereglement

Nadere informatie

Wat je van ver haalt is!

Wat je van ver haalt is! Wat je van ver haalt is! Hemelvaartsweekend was het zover. Na begin van het jaar de koop van onze Westbas 29 Offshore overeengekomen te zijn met de Duitse eigenaren, was nu het moment om de boot naar Nederland

Nadere informatie

Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV voor het met mts Batavier varen op de Gaasp en de Weespertrekvaart tot 1 januari 2022

Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV voor het met mts Batavier varen op de Gaasp en de Weespertrekvaart tot 1 januari 2022 Kosttrans Scheepvaartbedrijf Gaasp en Weespertrekvaart in Amsterdam Datum 20 december 2016 Casecode W-16.02807 Kenmerk 16.101718 Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV-1 2016 voor het met mts Batavier

Nadere informatie

12.02 Functie van de lichtwaarschuwing op het riviergedeelte Oberwesel - St. Goar.

12.02 Functie van de lichtwaarschuwing op het riviergedeelte Oberwesel - St. Goar. - 39 - Bijlage bij protocol 13 1. De inhoudsopgave wordt als volgt gewijzigd: a) De vermelding bij artikel 12.02 komt te luiden: 12.02 Functie van de lichtwaarschuwing op het riviergedeelte Oberwesel -

Nadere informatie

Examen November 2005

Examen November 2005 Examen November 2005 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 26 november 2005. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen

Nadere informatie

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST Begrippen en Definities Ivar ONRUST Toepassingsgebied Diverse reglementen B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht.

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht. Veilig varen Welkom KBC Utrecht Jasper Jansen 43 jaar Al ruim 35 jaar op het water: ouders, scouting, diverse zeilscholen, eigen schip CWO kielboot- en kajuitjachtinstructeur Ruim 20 jaar wonen en varen

Nadere informatie

Nieuwe klasseindeling. huidige actieve binnenvaartvloot. Versie 1, november 2003

Nieuwe klasseindeling. huidige actieve binnenvaartvloot. Versie 1, november 2003 Nieuwe indeling van de huidige actieve binnenvaartvloot Versie 1, 15.11.2003 15 november 2003 Auteur: Ernst Bolt Adviesdienst Verkeer en Vervoer afdeling Scheepvaart Colofon Uitgegeven door: Adviesdienst

Nadere informatie

I. Bepalingen van toepassing op de gehele Rijn

I. Bepalingen van toepassing op de gehele Rijn Page 1 of 107 Besluit van 15 september 1994, houdende het van kracht zijn voor de Rijn in Nederland van het Reglement van politie voor de Rijnvaart I. Bepalingen van toepassing op de gehele Rijn Hoofdstuk

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 142 Wet van 16 maart 2000, houdende wijziging van de Binnenschepenwet in verband met de implementatie van richtlijn nr. 96/50/EG van de Raad

Nadere informatie