M E M O. Aan : Commissie Samenleving Van : Eveline Tijmstra en Harry Rotgans. Datum : 20 oktober 2016 Onderwerp : Verwarde personen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "M E M O. Aan : Commissie Samenleving Van : Eveline Tijmstra en Harry Rotgans. Datum : 20 oktober 2016 Onderwerp : Verwarde personen."

Transcriptie

1 M E M O Aan : Commissie Samenleving Van : Eveline Tijmstra en Harry Rotgans Datum : 20 oktober 2016 Onderwerp : Verwarde personen Inleiding Op 20 september jl. hebben wij u een presentatie laten geven over verwarde personen. Afspraak is, dat wij u een memo zouden doen toekomen over de ontwikkelingen/aandachtspunten binnen Purmerend omtrent verwarde personen. Met deze memo willen we u als eerste stap informeren over deze ontwikkelingen en aandachtspunten. Tot voor kort hanteerden we de term Kwetsbare Personen, echter met de term Verwarde Personen sluiten we aan op de landelijke term zoals die is geïntroduceerd door het aanjaagteam Overlast verwarde personen in de openbare ruimte. Of wel de Commissie Spies, die landelijke de aandacht voor problemen rondom deze groep mensen heeft versterkt.. Onder verwarde personen verstaan we in deze memo inwoners die bij de gemeente in beeld komen doordat ze overlast veroorzaken, een (acuut) gevaar kunnen vormen voor zichzelf of hun omgeving en een negatieve invloed kunnen hebben op het veiligheidsgevoel van omwonenden Ontwikkeling samenleving Extramuralisatie Door de bezuinigingen in de intramurale GGZ is het moeilijker mensen met psychiatrische problematiek geplaatst te krijgen in een GGZ-instelling. Daar komt bij, dat de doorlooptijd van behandelingen is ingekort. Hierdoor is er sprake van meer zichtbare psychiatrische problematiek in de samenleving. Rol politie in wijken Operationeel politiepersoneel komt regelmatig in contact met burgers met psychische en/of verslavingsproblemen die overlast en (gevoelens van) onveiligheid veroorzaken. Vanuit de wijken blijkt dat er in toenemende mate een beroep wordt gedaan op de capaciteit van de politie bij dit soort incidenten. De inzet van de politie vloeit voort uit haar verantwoordelijkheid voor het handhaven van de openbare orde. Bij een flink deel van deze incidenten signaleert de politie OGGz-problematiek, waarbij niet strafrechtelijk optreden het juiste instrument is, maar waarbij zorg bieden voor de hand ligt. Omdat dit vaak niet direct mogelijk is, wordt de burger met OGGz-problematiek dan in een cel geplaatst. Indien het alsnog mogelijk wordt deze persoon te plaatsen in een zorginstelling verzorgt de politie het vervoer. Hiervoor moet een andere oplossing elders worden gevonden.

2 Te weinig doorstroom door schaarste woonruimten Zowel voor de maatschappelijke opvang als voor beschermd wonen is er sprake van flinke wachtlijsten. Deze worden voornamelijk veroorzaakt, door het gebrek aan geschikte uitstroommogelijkheden in de vorm van één- tot tweekamerwoningen. Dit betekent dat mensen nu langer dak- en thuisloos zijn, langer in een thuissituatie zitten, die eigenlijk niet meer houdbaar is, of langer dan nodig is een plek bezetten in een GGZinstelling, in de maatschappelijke opvang of in beschermd wonen. Alleen om de doorstroom in deze instellingen weer op gang te brengen, blijken er op grond van landelijk onderzoek van de Federatie opvang en het landelijk platform GGZ ca. 90 van dit soort woningen nodig te zijn voor de regio Waterland. Commissie Dannenberg De signalen die in Purmerend al vanuit de wijkteams waren opgemerkt, zijn ook landelijk naar voren gekomen. De commissie Dannenberg stelt in het rapport Van beschermd wonen naar beschermd thuis dat een goede en veilige woonplek een belangrijke behoefte is van iedere burger en een voorwaarde voor maatschappelijke participatie. (Housing First). Daarbij komt dat zonder woning bepaalde begeleiding en zorg, zoals bv schuldhulpverlening niet geboden kan worden. Passende toewijzing Per 1 januari 2016 gelden nieuwe regels voor de toewijzing van sociale huurwoningen (huur max. 710,68 per maand). De regels zijn gesteld om te voorkomen dat huishoudens met een beperkt inkomen in een te dure woning terecht komen. Doel hiervan is de kosten voor huurtoeslag beperkt te houden en de woonlasten voor huishoudens met een laag inkomen betaalbaar te houden. In praktijk betekent dit dat er minder woningen beschikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen.

3 Huidige zorglandschap Purmerend De huidige zorgstructuur ziet er in Purmerend als volgt uit: Bovenstaande afbeelding is schematisch weergave van de huidige zorgketens voor verwarde personen. De praktijk blijkt weerbarstiger. Zowel ten aanzien van dak- en thuislozen als van mensen met een indicatie beschermd wonen neemt de complexiteit van de casussen toe. Er is vaak sprake van multi problematiek, waarbij per casus de juiste zorg in stelling gebracht dient te worden. De huidige zorgketen is hier onvoldoende op ingericht. Momenteel zijn er weinig tot geen combinatievoorzieningen en met name voor mensen met multi problematiek is het daardoor niet altijd eenvoudig in de passende zorg te voorzien. De afgelopen jaren is aandacht besteed aan: Preventie en vroegsignalering: Afspraken met woningcorporaties hebben ervoor gezorgd dat mensen bij overlast of huurachterstand niet direct op straat komen te staan, maar dat de mensen geholpen worden de achterliggende problemen aan te pakken. Het tweede kans beleid biedt mensen, na huisuitzetting door overlast of huurachterstand nogmaals een woning aan, die wordt gehuurd via het AOP. Over een periode van ongeveer een jaar worden ze vervolgens begeleid, waarna de woning na het behalen van de gestelde doelen op eigen naam komt te staan. In de pilot Vroegsignalering is er structureel overleg om door de politie aangemelde casussen tussen politie, GGD, Brijder en Dijk & Duin te bespreken. Het gaat om casussen, waarbij de politie denkt, dat de burger niet gebaat is bij een strafrechtelijke maatregel. Een eerste tussentijdse monitor laat zien, dat bij ongeveer een derde van de doorverwezen casussen het gaat om mensen, die op dat moment nog niet bekend zijn bij zorgpartijen. Door de gekozen werkwijze komen deze mensen dus vroegtijdiger in beeld. Hierdoor zijn zij mogelijk geholpen met minder zorg en

4 begeleiding, dan wanneer zij in een later stadium in beeld komen. Ook moet dit bijdragen aan minder overlast in de openbare ruimte. Huisvesting: Particuliere verhuur, beheerd door welzijnsorganisatie Clup, biedt extra huisvesting aan kansrijke inwoners van Purmerend, die tijdelijke huisvesting nodig hebben. Zonder financiële inbreng van de gemeente is op deze manier extra woonruimte gecreëerd, aangezien de bewoners zelf huur betalen. Zorg en beheer: Uitbreiding inzet Meldpunt Overlast en Bemoeizorg zorgt ervoor dat de overlast in openbare ruimten op bepaalde plekken als de bibliotheek beheersbaar is geworden. De verruimde openingstijden van de inloop voor dak- en thuislozen en voor cliënten van Brijder Verslavingszorg naar 10 dagdelen per week biedt de mogelijkheid in contact te komen met deze mensen, ze te helpen bij het aanpakken van hun problemen en desgewenst het aanbieden van dagbesteding, zodat zij weer meer structuur in hun leven krijgen. In ieder geval hebben zij nu gedurende vijf dagen per week een plek om naar toe te gaan in plaats van op straat te moeten bivakkeren. Het Meldpunt Bijzondere Zorg is vangnet voor mensen die vanwege de complexiteit van hun problematiek niet geholpen kunnen worden door medewerkers van de GGD of hierdoor niet plaatsbaar zijn in een instelling voor maatschappelijke opvang. Gezamenlijk wordt de casus besproken en wordt passende zorg en begeleiding toegewezen. Waar voorheen de wachtlijst Beschermd Wonen werd beheerd door de RIBW, is deze sinds april 2016 onder regie van de Wmo consulenten. Naast het feit dat we hiermee voorkomen dat de RIBW zijn eigen vlees keurt zijn we in de rol van casemanager op deze manier in staat om snel en flexibel zorg en begeleiding in te schakelen en te sturen op kwaliteit. Aanpak zorg en huisvesting Momenteel werken we (o.a. samen met instellingen) aan: Huisvesting: Herindicering Beschermd Wonen De indicaties Beschermd Wonen, die per 1 januari 2015 vanuit de AWBZ onder de verantwoordelijkheid van gemeenten zijn gekomen, gelden tot Een analyse van deze indicaties geeft inzicht in de casuïstiek. Op basis hiervan wordt gekeken of mensen die nu in een Beschermd Wonen instelling verblijven, kunnen doorstromen naar een lichtere vorm van begeleiding/begeleid wonen, waardoor weer ruimte voor instroom ontstaat. Op dit moment zijn we bezig met de analyse. Flexibel omgaan met gemeentelijk vastgoed (POD) Een deel van gemeentelijk vastgoed wordt op dit moment beheerd door de HOD (huisoppas dienst), een landelijke organisatie. Veel liever zetten we de woningen in voor Purmerendse inwoners die tijdelijk huisvesting nodig hebben. Een tweetal panden zijn inmiddels aangewezen om ze voor dit doel in te zetten.

5 Uitbreiden huisvesting met nieuwe manieren van zorg De toenemende multi-problematiek vraagt een ander aanbod van zorg en begeleiding. Mede op verzoek van instellingen zijn we momenteel bezig de mogelijkheden en kosten in kaart te brengen om het pand aan de Zeevangstraat hiervoor in te zetten. Binnen dit pand kunnen cliënten onder gebracht worden die meerdere vormen van zorg nodig hebben. Daarnaast kan het gebruikt worden als diagnoseplek en wellicht als locatie voor dagbesteding. Afspraken met wooncorporaties in het kader van de nieuwe woonwet Hoe kunnen we de woningtoewijzingen zo uitvoeren dat de juiste mensen op de juiste plek terecht komen. Binnenkort is er een afspraak met alle woningcorporaties om dit onderwerp te bespreken. Domus Een domus is een voorziening bedacht door het Leger des Heils, die plek biedt aan dakloze overlast gevende personen met een zeer zware chronische verslaving. Het is een manier om ze van de straat te houden, 24 uurszorg, 365 dagen per jaar. Mensen worden er gestabiliseerd en de problemen worden beheersbaar gehouden. We zijn met de gemeente Zaanstad in gesprek om te haalbaarheid te onderzoeken om gezamenlijk een soort domus op te zetten. Realiseren van nieuwe (goedkopere)woningen Nieuwe woonruimte bevordert de doorstroom naar zelfstandig wonen. Het gaat dan om één tot twee kamerappartementen, max 450,- per maand, die flexibel en voor meerdere doelgroepen in te zetten zijn. Dit sluit aan bij de uitkomsten van de woondebatten en hier wordt aan gewerkt. Realiseren van alternatieve mogelijkheden van huisvesting Op creatieve manier zijn we aan het zoeken naar nieuwe huisvestingsmogelijkheden binnen de flexibiliteit van de huidige regelgeving. Zorg: Op- en afschalen Een stabiele woonsituatie met snelle en flexibele op- en afschaling van zorg en begeleiding maakt zelfstandig wonen voor een groot deel van deze doelgroep mogelijk. Door ontschotting van vormen van zorg en begeleiding en ontschotting van budgetten bieden van zorg en begeleiding die passen bij de situatie, in plaats van zorg en begeleiding bieden die passen binnen het vastgestelde potje. Intensivering samenwerking tussen instellingen en werkers in de wijk Uitstroom naar zelfstandig wonen heeft meer kans op succes als er een goede samenwerking en overdracht is tussen instellingen en werkers in de wijk. De werkers in de wijk hebben een waarnemende en signalerende rol en kunnen alert zijn op signalen van terugval.

6 Multiproblematiek: Pilot EPA Deze pilot is op initiatief van de zorgverzekeraar en zorginstellingen. Het is een opgave voor gemeenten, wooncorporaties, zorginstellingen en zorgverzekeraars om gezamenlijk voor verwarde mensen een omgeving te creëren waarin toezicht, begeleiding en behandeling worden gecombineerd om participatie in de maatschappij tot stand te brengen. Dit vereist een goede onderlinge samenwerking. Met deze pilot worden de EPA (ernstig psychiatrische aandoening) cliënten en hun zorg en begeleiding bij de betrokken aanbieders gecombineerd in kaart gebracht, waardoor beter en sneller kan worden samengewerkt en waar nodig de zorgen begeleiding soepeler kan worden op- en afgeschaald. Creëren van diagnoseplekken Als burgers met psychische en/of verslavingsproblemen acute overlast veroorzaken, worden ze door de politie tijdelijk in een cel opgenomen om een diagnose te kunnen stellen. Verwarde personen moeten niet opgevangen worden als criminelen, maar juist naar een plek waar ze tot rust kunnen komen, een tijdelijke opvang die daar geschikt voor is. Ook voor bewoners met multi-problematiek is een tijdelijke opvang gewenst. De juiste behandeling en begeleiding voor deze doelgroep is vaak moeilijk direct vast te stellen. Er is behoefte aan een plek waar rustig een diagnose gesteld kan worden. Ontschotten zorg (manier van indicatie stellen) Die zorg aanbieden die nodig is, onafhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn met specifieke zorgaanbieders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bieden van beschermd wonen in instelling A en het afnemen van aanvullende zorg van aanbieder B. De cijfers zien er in Purmerend als volgt uit: Binnen Purmerend zijn er naar schatting 570 mensen met een ernstige psychische aandoening. Hiervan zijn ca. 90 mensen die met regelmaat forse incidenten of overlast veroorzaken. Maatschappelijke opvang biedt tijdelijk onderdak en begeleiding voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen dak boven hun hoofd hebben en die niet zelfstandig of met behulp van hun sociale netwerk in staat zijn te participeren in de samenleving. Budget 2016: ± ,- Aantal mensen in opvang: maximaal 83 personen. Recente wachtlijst aantallen: 18 mannen en 23 vrouwen, waarvan 19 vrouwen met kinderen (27). NB. De vrouwen met kinderen zijn niet dakloos, maar thuisloos. Beschermd wonen biedt onderdak en begeleiding aan personen die vanwege psychische problematiek niet zelfstandig kunnen wonen zonder directe nabijheid van 24 uur per dag toezicht en begeleiding. Budget 2016: ± ,- Aantal mensen in begeleiding: 85 personen zorg in natura en 9 personen middels PGB. Recente wachtlijst aantallen: 38 personen

7 Gemeente Purmerend heeft de verantwoordelijkheid voor Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen voor de regio Waterland. Samenvattend: In het voorgaande hebben we aangegeven welke inzet er al gepleegd wordt om de passende huisvesting, zorg en begeleiding voor deze groep mensen te kunnen leveren. Daarnaast zijn de acties genoemd, die we op korte termijn willen uitvoeren. Daarmee hebben we de problemen nog niet structureel opgelost. De groei van de wachtlijsten en de veranderde zorgvraag (bv. Multiproblematiek) rondom verwarde personen hebben duidelijk in beeld gebracht, dat er twee problemen zijn, waar we mee aan de slag moeten: Huisvesting Als we daadwerkelijk willen werken vanuit het principe Housing First, moeten er in voldoende mate een- en tweekamerwoningen beschikbaar komen, gespikkeld door de stad. Daarmee moet worden bereikt, dat mensen na indicatie van dak- of thuisloosheid, psychische problematiek en/of psychosociale problematiek op korte termijn passende huisvesting kunnen krijgen. Zorgketen Er moet een oplossing komen voor de problemen, die worden gesignaleerd ten aanzien van het functioneren van de zorgketen. Het is van belang dat dit op basis van sluitende afspraken met zorgverleners (behandeling en begeleiding) en zorgverzekeraar wordt georganiseerd, zodat op elk moment voorzien kan worden in de dan voor de burger passende zorg en begeleiding.

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen.

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Om deze ambitie te realiseren, zetten we in op maatregelen

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg De zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) (Bron: GGD Amsterdam) bevat onder andere het domein huisvesting. Het afwegingskader in deze bijlage is afgeleid van deze zelfredzaamheidsmatrix.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7 20151020 NETQ verwarde personen/ggz Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7 i Beginpagina Beste heer, mevrouw, Aedes krijgt van leden regelmatig signalen over overlast en andere

Nadere informatie

Regiovisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang. donderdag, 7 maart, Agendapunt:

Regiovisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang. donderdag, 7 maart, Agendapunt: Technische vragen raad Purmerend Fractie: Opsteller: Betreft: Onderwerp: Geagendeerd : VVD Manja van der Weit Commissie Samenleving Regiovisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang Ja Datum vergadering:

Nadere informatie

VERBETERPLAN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG, VERSLAVINGSZORG EN OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

VERBETERPLAN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG, VERSLAVINGSZORG EN OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VERBETERPLAN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG, VERSLAVINGSZORG EN OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Aanleiding Met het Verbeterplan Maatschappelijke Opvang, Verslavingszorg en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen. Dit komt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...8

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...8 20170602 NETQ verwarde personen Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...8 i Beginpagina Beste heer, mevrouw, Aedes krijgt van leden regelmatig signalen over overlast en andere

Nadere informatie

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders SAMEN, VOOR ELKAAR Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders Criteria beschermd thuis Volwassen (18+) Nederlandse nationaliteit of verblijft legaal in Nederland Psychiatrische

Nadere informatie

Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat?

Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat? Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat? Mieke Hogervorst Gemeente Leiden Susan van Klaveren Platform31 Agenda Doorstroming Uitstroom, wat is het probleem? Voorwaarden De Opgave: Wonen

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr.

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr. Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein De raad van gemeente IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Alles in het huis van de gemeente?

Alles in het huis van de gemeente? Alles in het huis van de gemeente? Welk effect hebben wijkteams op het gebruik van de Wmo? DIVOSA 18 januari 2019 De opgaven uit een presentatie van 11 december 2013 A. Zorg voor sociale samenhang in wijken

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1348793 Datum: 10 februari 2017 Domein / Team: MO / MO, RO Portefeuillehouder: D. Bijl, H. Rotgans en E. Tijmstra Behandeld door: N. Lamme Onderwerp:

Nadere informatie

Wat zijn onze opgaven? Er zijn twee hoofdopgaven waar wij als gemeente invulling aan moeten geven.

Wat zijn onze opgaven? Er zijn twee hoofdopgaven waar wij als gemeente invulling aan moeten geven. Lokale uitgangspunten voor het zorglandschap voor mensen met complexe problematiek Doordecentralisatie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Gemeente Noordoostpolder Juni 2019 Wat zijn onze opgaven?

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Vraag en antwoord inkoop Tijdelijk Beschermd Wonen LVB 18+ ISD Bollenstreek-Gemeente Katwijk Vragen Antwoord Algemeen

Nadere informatie

Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Twente 2013

Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Twente 2013 metingen 2009-2012 Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Twente 2013 A. Kruize B. Bieleman 1. Inleiding De wijze waarop de twee centrumgemeenten Almelo en Enschede, de maatschappelijke opvang willen vormgeven,

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg

Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg Transitie Beschermd Wonen 4 oktober 2017 Vragen uit de zaal: Welke vragen hebben jullie op voorhand? Welke thema s willen jullie besproken hebben? Inleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 601 Initiatiefnota van de leden Berckmoes-Duindam en Van der Linde over beschermd wonen Nr. 2 INITIATIEFNOTA 1. Inleiding Veel mensen die zich

Nadere informatie

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014 Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Raadscarrousel Drechtsteden 2 oktober 2012 Opbouw presentatie 1. Maatschappelijke Zorg (Wmo prestatievelden 7, 8 en

Nadere informatie

Kader subsidieaanvragen OGGZ 2018

Kader subsidieaanvragen OGGZ 2018 Postbus 21000 (058) 233 83 88 8900 JA info@sdfryslan.nl Leeuwarden www.sdfryslan.nl Kader subsidieaanvragen OGGZ 2018 Versie: 1 september 2017 1. Inleiding en aanleiding Eén van de beleidsterreinen waarvoor

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Wethouder Struik, Wethouder Sanderse, Burgemeester van Vliet conceptbeleidsplan Bescherming en Opvang

Raadsvoorstel. Aan de raad, Wethouder Struik, Wethouder Sanderse, Burgemeester van Vliet conceptbeleidsplan Bescherming en Opvang Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 194447 Wethouder Struik, Wethouder Sanderse, Burgemeester van Vliet conceptbeleidsplan Bescherming en Opvang 2017-2020 Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Maatschappelijke opvang: trends en ontwikkelingen Verdiepingssessie Stedelijk Kompas Gemeente Eindhoven 31 maart 2015 Mathijs Tuynman

Maatschappelijke opvang: trends en ontwikkelingen Verdiepingssessie Stedelijk Kompas Gemeente Eindhoven 31 maart 2015 Mathijs Tuynman Improving Mental Health by Sharing Knowledge Maatschappelijke opvang: trends en ontwikkelingen Verdiepingssessie Stedelijk Kompas Gemeente Eindhoven 31 maart 2015 Mathijs Tuynman Deze presentatie Deze

Nadere informatie

Monitor begeleid wonen Twente 2012

Monitor begeleid wonen Twente 2012 Monitor begeleid wonen Twente 2012 metingen 2009, 2010 en 2011 A. Kruize S. Biesma B. Bieleman 1. Inleiding De wijze waarop de twee centrumgemeenten Almelo en Enschede, de maatschappelijke opvang willen

Nadere informatie

Hierna wil ik voor het overzicht kort de inhoud van mijn memo van 23 september 2016 weergeven.

Hierna wil ik voor het overzicht kort de inhoud van mijn memo van 23 september 2016 weergeven. M E M O Aan : Commissie Samenleving Van : Harry Rotgans, wethouder Datum : 21 april 2017 Onderwerp : Prioritering voor het nieuwe wmo-beleid In mijn memo van 6 maart jl. heb ik u bericht, dat ik mijn eerdere

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Beschermd wonen

Perceelbeschrijving Beschermd wonen Perceelbeschrijving Beschermd wonen Inhoud 1. Beschermd wonen... 3 1.1 Gevraagd product... 3 1.2 Eisen aan aanbieder... 4 1.3 Basisprotocol... 5 Pagina 2 van 5 1. Beschermd wonen 1.1 Gevraagd product De

Nadere informatie

B&W. Advies. Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen. Zoetermeer steeds ondernemend. \u,/.,;/ 9P..\9\.\ Zocx C?.3-.l.l.--2:c.

B&W. Advies. Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen. Zoetermeer steeds ondernemend. \u,/.,;/ 9P..\9\.\ Zocx C?.3-.l.l.--2:c. Zoefermeer VERGADERING B&W ó.d. IJ NOV 2009 B&W DM^nr. 2009/20150 Advies 090641 Datum: 03-11-2009 Versie: 1 Conform advies bésldtëh Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen Verantwoordelijk Portefeuille

Nadere informatie

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Samenvatting van de Regionale koers maatschappelijke opvang en beschermd wonen U16 Tijdelijke woonplek Regionale opvang en beschermd wonen Financiële

Nadere informatie

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk

Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk Vanuit Taskforce EPA Utrecht: Gerard de Valk, Leidinggevende Altrecht F-ACT Projectleider proeftuinen Taskforce EPA MWU Marga Vink, beleidsmedewerker

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 17R.00812

RAADSVOORSTEL 17R.00812 Gemeente Oudewatei RAADSVOORSTEL 17R.00812 Indiener: College van burgemeester en wethouders Datum: 7 november 2017 Portefeuillehouder(s): wethouder S. Ypma Portefeuille(s): Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Nadere informatie

GGD. Geneeskunde en Gezondheid aan de Achtergracht

GGD. Geneeskunde en Gezondheid aan de Achtergracht GGD Geneeskunde en Gezondheid aan de Achtergracht V&VN-SPV Studiedag Donderdag 16 november 2017 Stedelijk sociaal psychiatrisch werk, op het snijvlak van hulpverlening en de handhaving van de openbare

Nadere informatie

Verblijf. Blijvende intramurale ondersteuning Tijdelijke intramurale ondersteuning

Verblijf. Blijvende intramurale ondersteuning Tijdelijke intramurale ondersteuning Aan : Leden bestuurlijk overleg BW/MO Steller : Ina Roelfsema, namens regionaal ambtelijk overleg beschermd wonen Datum : donderdag 15 november 2018 Onderwerp : Advies en besluitvorming samenwerking beschermd

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg

Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg Paul Maatschappelijke zorg (Wolf, 2015) Maatschappelijke zorg richt zich op mensen met meerdere complexe problemen om: sociale uitsluiting te

Nadere informatie

Wonen met zorg en support

Wonen met zorg en support 7 Wonen met zorg en support visie en doelstellingen wonen met zorg en support Door de vergrijzing en door grote veranderingen in de zorg, wonen steeds meer mensen met een zorgvraag in een gewone woning.

Nadere informatie

Sociaal Vangnet Apeldoorn. Preventieve aanpak van (multi) problemen

Sociaal Vangnet Apeldoorn. Preventieve aanpak van (multi) problemen Sociaal Vangnet Apeldoorn Preventieve aanpak van (multi) problemen 1 Wim ter Beek Coördinator VSW Lieneke Postema Teamleider Mens en Buurt, De Goede Woning Huurt u van een woningcorporatie? U heeft recht

Nadere informatie

BOUWSTEEN 1: inbreng mensen met verward gedrag en omgeving Geeft de regio invulling aan de

BOUWSTEEN 1: inbreng mensen met verward gedrag en omgeving Geeft de regio invulling aan de Regio: Friesland Factsheet is afgestemd met: Evert Boomsma regionaal projectleider Gemeente Leeuwarden Gemeente Harlingen Gemeente Heerenveen Politie GGZ Zorgverzekeraar BOUWSTEEN 1: inbreng mensen met

Nadere informatie

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N:

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N: Gemeenteblad 589 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE VOORST; gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Voorst 2015; B E S L U

Nadere informatie

Adviezen van de diverse raden voor het Regionaal Kompas Flevoland

Adviezen van de diverse raden voor het Regionaal Kompas Flevoland Adviezen van de diverse raden voor het Regionaal Kompas Flevoland 11 april 2015 Het Stedelijk Kompas Flevoland is tot 2015 het regionale beleidskader voor maatschappelijke opvang, verslavingszorg en openbare

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Skaeve Huse R.J.G. Hokwerda De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 62 65-6591218 - Geachte heer, mevrouw, In december 2016 (kenmerk: 6069980) hebben wij u geïnformeerd over

Nadere informatie

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz)

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Agenda De sector Taak en rol corporaties Zorg en veiligheid > actuele vraagstukken

Nadere informatie

Regionaal beleids- en afsprakenkader 2016

Regionaal beleids- en afsprakenkader 2016 Regionaal beleids- en afsprakenkader 2016 Noord- en Midden-Limburg Beschermd wonen, opvang en openbare geestelijke gezondheidszorg 1. Inleiding Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo)

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale afspraken vermindering en versnelde uitstroom Maatschappelijke opvang en bekostiging Gebouw C

1. Onderwerp Regionale afspraken vermindering en versnelde uitstroom Maatschappelijke opvang en bekostiging Gebouw C Oplegvel 1. Onderwerp Regionale afspraken vermindering en versnelde uitstroom Maatschappelijke opvang en bekostiging Gebouw C 2. Rol van het Platformtaak samenwerkingsor gaan Holland Rijnland 3. Regionaal

Nadere informatie

BELEIDSKADER MAATSCHAPPELIJKE ZORG GEMEENTE MOLENWAARD. Samenvatting WMObeleidsplan Drechtsteden 2015-2018, betreffende Maatschappelijke Zorg

BELEIDSKADER MAATSCHAPPELIJKE ZORG GEMEENTE MOLENWAARD. Samenvatting WMObeleidsplan Drechtsteden 2015-2018, betreffende Maatschappelijke Zorg BELEIDSKADER MAATSCHAPPELIJKE ZORG GEMEENTE MOLENWAARD Samenvatting WMObeleidsplan Drechtsteden 2015-2018, betreffende Maatschappelijke Zorg Dit schrijven omvat de elementen uit het WMO beleidsplan Drechtsteden

Nadere informatie

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost Bijlage Informatiedocument Brabant Noordoost-oost 1 Inleiding: Vanaf 1 januari 2015 zal de huidige langdurige intramurale Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) niet langer meer onderdeel zijn van de AWBZ.

Nadere informatie

Onderwerp: Reactie op het advies van de Participatieraad met betrekking tot Haarlemmers in (acute) zorgnood.

Onderwerp: Reactie op het advies van de Participatieraad met betrekking tot Haarlemmers in (acute) zorgnood. Gemeente Haarlem Participatieraad Haarlem Postbus 511 2003 PB Haarlem Ons kenmerk MO/2018/828618 Datum 15 januari 2019 Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Contact C. Reitzema Telefoon 023-5115708 E-mail

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 oktober 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 oktober 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

20 januari BBPZ/MNor/RBos/ Koningin Julianaplein AA Den Haag Postbus AC Den Haag

20 januari BBPZ/MNor/RBos/ Koningin Julianaplein AA Den Haag Postbus AC Den Haag Datum 20 januari 2017 Kenmerk BBPZ/MNor/RBos/17-003 Aan Tweede Kamer der Staten-Generaal Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Koningin Julianaplein 10 2595 AA Den Haag Postbus 93121 2509 AC

Nadere informatie

Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Enschede 2011

Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Enschede 2011 CO LO F O N St. I NTRAVAL Postadres Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl www.intraval.nl Kantoor Groningen: St. Jansstraat 2C Telefoon 050-313 40 52 Fax 050-312 75 26 Kantoor Rotterdam:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Verbetering aanpak mensen met verward gedrag BBV nr: 2017/85459

Collegebesluit. Onderwerp: Verbetering aanpak mensen met verward gedrag BBV nr: 2017/85459 Collegebesluit Onderwerp: Verbetering aanpak mensen met verward gedrag BBV nr: 2017/85459 1. Inleiding De afgelopen twee jaar staat het onderwerp van personen met verward gedrag prominent op de landelijke

Nadere informatie

Overlastgevende en verwarde personen Overlastgevende en verwarde personen 1

Overlastgevende en verwarde personen Overlastgevende en verwarde personen 1 Overlastgevende en verwarde personen 12-10-2016 Overlastgevende en verwarde personen 1 De zuster en de wijkagent Wendy Broeren: sociaal psychiatrisch verpleegkundige GGD Gelderland Zuid Jan Jacobs: wijkagent

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

De Maatschappelijke zorg dichterbij. Op weg naar 2021: Transformatie van de maatschappelijke zorg

De Maatschappelijke zorg dichterbij. Op weg naar 2021: Transformatie van de maatschappelijke zorg De Maatschappelijke zorg dichterbij Op weg naar 2021: Transformatie van de maatschappelijke zorg Aanleiding WMO 2015: gemeenten worden verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning van burgers met

Nadere informatie

Kenniscafé Beschermd Wonen. 6 december 2017 Hotel Haarhuis, Arnhem

Kenniscafé Beschermd Wonen. 6 december 2017 Hotel Haarhuis, Arnhem Kenniscafé Beschermd Wonen 6 december 2017 Hotel Haarhuis, Arnhem Programma 09.30-10.30 uur: Henk Langes (adviseur Wonen en Zorg) en Fea von der Heide (coördinator Wonen) Een gesprek met - Lennart Homan

Nadere informatie

Onderwerp begeleid wonen sociaal kwetsbaren

Onderwerp begeleid wonen sociaal kwetsbaren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2008.118 - DSO/2008.521 RIS 155067 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres Aantal

Nadere informatie

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman METINGEN 2014, 2015 EN 2016 Monitor opvang Enschede A. Kruize B. Bieleman 1. Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 ingegaan. In deze wet wordt gesproken over twee ondersteuningsvormen

Nadere informatie

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT;

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; O M Nr. MO/1360807 Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; gelet op de artikelen 2.10 lid 5, 2.12 lid 2 en 2.13 van de

Nadere informatie

Factsheet Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang in de regio Hart van Brabant Inclusief Vrouwenopvang en Wmo begeleiding

Factsheet Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang in de regio Hart van Brabant Inclusief Vrouwenopvang en Wmo begeleiding Factsheet Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang in de regio Hart van Brabant Inclusief Vrouwenopvang en Wmo begeleiding Deze factsheet geeft een actuele situatie weer van het regionale landschap rondom

Nadere informatie

Uitgangspunten voor de financiering van:

Uitgangspunten voor de financiering van: Uitgangspunten voor de financiering van: Opvang Beschermd wonen Veilig Thuis Inleiding De uitgangspunten in dit document vormen de basis voor de financiering (via subsidie en/of contractering) van opvang,

Nadere informatie

Woningtoewijzing en zorg

Woningtoewijzing en zorg Woningtoewijzing en zorg VNG-handreiking Sjoerd Zeelenberg 26 oktober 2015 D e R u y t e r k a d e 1 1 2 C 1 0 1 1 A B A m s t e r d a m w w w. r i g o. n l De aanleiding Grote veranderingen in de langdurige

Nadere informatie

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

Telefoon Postbus 1000

Telefoon Postbus 1000 Telefoon 033 2472222 Postbus 1000 Email: wmo-adviesraad@nijkerk.eu 3860 BA Nijkerk College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijkerk Postbus 1000 3860 BA Nijkerk 1 september 2016. Geacht college

Nadere informatie

Housing First: eerst een huis, dan de zorg. Een nieuw thuis na een zwervend bestaan

Housing First: eerst een huis, dan de zorg. Een nieuw thuis na een zwervend bestaan Housing First: eerst een huis, dan de zorg Een nieuw thuis na een zwervend bestaan Iedereen heeft recht op een eigen plek om te wonen. Dat is het idee achter Housing First. Een eigen (huur)woning geeft

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: OGGz-beleid, inclusief beschermd wonen Portefeuillehouder: Wethouder Telder Datum: 9 juni 2015 Aanleiding voor de mededeling Op 5 februari jl. hebben wij u geïnformeerd over de stand van zaken

Nadere informatie

Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang

Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang CVDR Officiële uitgave van Brummen. Nr. CVDR434005_1 17 oktober 2017 Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang Het college van burgemeester en wethouders van Brummen heeft besloten om: 1.

Nadere informatie

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015 Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan Regionaal beleidsteam Datum 17 februari 2015 Opgesteld door, telefoonnummer Renée Veldkamp, 9534 Onderwerp Ondersteuning voor adreslozen De laatste

Nadere informatie

Team Bemoeizorg Wageningen. Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt

Team Bemoeizorg Wageningen. Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt Team Bemoeizorg Wageningen Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt Team Bemoeizorg Wageningen Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt We willen allemaal wel hulp bieden aan

Nadere informatie

Projectplan woonkring Chapeau Deventer. Onderscheid ten opzichte van andere zorgaanbieders?

Projectplan woonkring Chapeau Deventer. Onderscheid ten opzichte van andere zorgaanbieders? Chapeau Woonkringen Woonkring Deventer Projectplan woonkring Chapeau Deventer De groep initiatiefnemers bestaande uit familieleden en naasten, heeft zich tot doel gesteld om voor hun kinderen of naasten

Nadere informatie

Landelijke toegang maatschappelijke opvang

Landelijke toegang maatschappelijke opvang HANDREIKING Landelijke toegang maatschappelijke opvang VERSIE DECEMBER 2014 1 Aanleiding en doel van de tweede handreiking Vanaf 2010 zijn de financiële middelen die de centrumgemeenten ontvangen van het

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015 Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan Regionaal beleidsteam Datum 17 februari 2015 Opgesteld door, telefoonnummer Renée Veldkamp, 9534 Onderwerp Ondersteuning voor adreslozen De laatste

Nadere informatie

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Welkom. Wmo beleidsplan 2015 2018 Drechtsteden. Papendrecht

Welkom. Wmo beleidsplan 2015 2018 Drechtsteden. Papendrecht Welkom Wmo beleidsplan 2015 2018 Drechtsteden Papendrecht Bevorderen van sociale samenhang, mantelzorg, vrijwilligerswerk en veiligheid en leefbaarheid in de gemeente, alsmede het van voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Geachte gemeenteraad,

Geachte gemeenteraad, Geurt van den Broek (06) 49 35 2364 11 oktober 2018 Informatiebrief Bescherming en Opvang Geachte gemeenteraad, Eind 2017 hebben de gemeenten Gooi en Vechtstreek het beleidsplan Bescherming & Opvang 2017-2020

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: De huisvesting van potentiële hostel bewoners. Reg.nr. : 124339 B&W verg. : : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol

Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol, STIP OP DE HORIZON 2021 Provinciehuis Flevoland te Lelystad, 14 september 2017 1 Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol Ondertekenaars Partijen

Nadere informatie

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Wat is een sociaal wijkteam? Eén loket voor alle wijkbewoners Hulpvragen over (bv) schulden, hulpmiddelen, psychiatrie, hoe organiseer

Nadere informatie

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen BUNDELING SIGNALEN, door de Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht verzameld in de periode medio 2017- medio 2018 1 Gepresenteerd aan de beleidsadviseurs gemeente op 5 juni 2018 STAP IN KLANTROUTE Knelpunten

Nadere informatie

De hoogte van de eigen bijdrage zou in een aantal gevallen niet in verhouding staan tot de omvang van de geleverde zorg.

De hoogte van de eigen bijdrage zou in een aantal gevallen niet in verhouding staan tot de omvang van de geleverde zorg. Memo Werkorganisatie van de gemeenten Van : Eric van Maaren (Beleidsadviseur Sociaal Beleid CGM) Aan : Commissie Burger gemeente Cuijk CC : Datum : 10 september 2015 Onderwerp : Her indicaties Pgb en eigen

Nadere informatie

Uitvoering Prestatieafspraken Den Helder Jaarschijf 2018

Uitvoering Prestatieafspraken Den Helder Jaarschijf 2018 Uitvoering Prestatieafspraken Den Helder 2016 2021 Jaarschijf 2018 Gemeente Onderdeel Activiteit Wanneer Afd.* Thema Woonvisie 1. Organisatie en samenwerking 1.1. Organiseren voorjaarsoverleg en ambtelijke

Nadere informatie

Algemeen beeld Convenantafspraken Totaal aantal verhuringen (*) (*) exclusief Housing First

Algemeen beeld Convenantafspraken Totaal aantal verhuringen (*) (*) exclusief Housing First Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Jeroen Jonker programmamanager transformatie sociaal domein gemeente Enschede. Mark Koetsier afdelingshoofd sector projecten gemeente Zaanstad

Jeroen Jonker programmamanager transformatie sociaal domein gemeente Enschede. Mark Koetsier afdelingshoofd sector projecten gemeente Zaanstad Jeroen Jonker programmamanager transformatie sociaal domein gemeente Enschede Mark Koetsier afdelingshoofd sector projecten gemeente Zaanstad City Deal Inclusieve stad Samenwerking van 5 steden (Eindhoven,

Nadere informatie

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging Beleidsregel Wmo-arrangement GGZ Valleiregie De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer ; gelet op artikel. van de.. [naam regelgeving]; besluit vast te

Nadere informatie

Vreemdelingenbeleid Amsterdam

Vreemdelingenbeleid Amsterdam Vreemdelingenbeleid Amsterdam 14 oktober 2016 Historie - 2001 Fonds Gevolgen Vreemdelingenwetgeving - 2013 Start Pilot Vluchthaven: 128 personen is gedurende 6 maanden onderdak, rust en een individueel

Nadere informatie

Woonzorgwijzer. Doelgroepen in beeld. Kees Leidelmeijer

Woonzorgwijzer. Doelgroepen in beeld. Kees Leidelmeijer Woonzorgwijzer Doelgroepen in beeld Kees Leidelmeijer PRESTATIEAFSPRAKEN Jaarlijkse afspraken tussen gemeenten, corporaties en huurdersorganisaties over o.a.: nieuwbouw van sociale huurwoningen betaalbaarheid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 325 Maatschappelijke Opvang Nr. 89 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2016-2019 3.2 Zorg (Wmo) 20 Programmabegroting 2016-2019 3.2.1 Wat wil Gouda bereiken? De implementatie van de nieuwe taken en verantwoordelijkheden tengevolge van de decentralisaties

Nadere informatie

Souterrain van het wonen in Nederland

Souterrain van het wonen in Nederland Souterrain van het wonen in Nederland Frank Wassenberg Platform31 Wooncongres 4 december 2018, Den Haag Project Souterrain van het wonen in Nederland - Samen met Anne Kunst en Jeroen van der Velden - Samen

Nadere informatie

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties Bijlage 2 Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties 1 De thema s en de prestatieafspraken op hoofdlijnen 1.1 Thema Betaalbaarheid

Nadere informatie

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk Factsheet Wmo 2015-2018 Drechtsteden Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk 2 Decentralisatie AWBZ/Wmo Nieuwe taken Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) zijn gemeenten

Nadere informatie

Uitvraag Vrouwenopvang

Uitvraag Vrouwenopvang Uitvraag Vrouwenopvang 2018-2019 Beleidsambities Een veilig thuis 2015-2020 In de regiovisie Een veilig thuis 2015-2020 zijn de beleidskaders voor de periode 2015-2020 vastgelegd. De inzet van het beleid

Nadere informatie

TRANSFORMATIE-AGENDA MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE APELDOORN, BRUMMEN, EPE, HEERDE EN VOORST EN VANAF 2020 HATTEM

TRANSFORMATIE-AGENDA MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE APELDOORN, BRUMMEN, EPE, HEERDE EN VOORST EN VANAF 2020 HATTEM TRANSFORMATIE-AGENDA MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 APELDOORN, BRUMMEN, EPE, HEERDE EN VOORST EN VANAF 2020 HATTEM Gemeenteraad Apeldoorn

Nadere informatie