Weet waarom je eet Ontdek in 4 stappen de oorzaak van jouw eetgewoontes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Weet waarom je eet Ontdek in 4 stappen de oorzaak van jouw eetgewoontes"

Transcriptie

1 Weet waarom je eet Ontdek in 4 stappen de oorzaak van jouw eetgewoontes

2 Introductie Heb je bepaalde eetgewoontes die er voor zorgen dat je eet terwijl je geen trek hebt? Eetgewoontes waardoor je je na het eten schuldig voelt of spijt hebt? En die er voor zorgen dat je ontevreden bent over je gewicht? Of kom je weer aan nadat je afgevallen bent omdat je terugvalt in je oude eetgewoontes? Door de 4 stappen in dit E-book te volgen, kom je erachter welke gedachten, gevoelens en behoeftes jouw eetgewoontes in stand houden. Zodat je met dit inzicht je eetgewoontes kan aanpakken! Colofon Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur Weet waarom je eet, ontdek in 4 stappen de oorzaak van jouw eetgewoontes door Petra van den keijbus

3 Voorwoord Je bent nog maar 4 stappen verwijderd van het ontdekken van de oorzaak van jouw eetgewoontes. Voordat je de 4 stappen gaat zetten, wil ik me graag even voorstellen. Mijn naam is Petra en ik wil graag bijdragen aan een wereld waarin we onszelf accepteren, respecteren en waarderen. Een reden om jezelf niet te waarderen kan zijn dat je ontevreden bent over je gewicht. Eten is een hele uitdaging in ons leven, omdat overal eten is en je gemakkelijk te veel eet ondanks dat je niet altijd trek hebt. Een oplossing lijkt dan te liggen in het volgen van een dieet. Een dieet heb ik zelf ook geprobeerd. Jaren geleden merkte ik dat al mijn kleding te strak zat en wilde ik graag een paar kilo afvallen. Ik merkte dat ik door het dieet de hele dag nadacht over eten en dat ging ten koste van mijn focus op mijn werk. Ik kreeg vooral zin in alles wat ik nu juist niet mocht eten. Het was een hele uitdaging om bij alles wat ik at, mezelf af te vragen of ik het wel of niet mocht eten. Daarbij kreeg ik het gevoel dat ik eerder meer dan minder ging eten. Na een tijdje stopte ik er mee; wat een opluchting om gewoon alles te eten wat ik lekker vond. Ik had hierdoor ruimte en focus om me met heel andere dingen bezig te houden. Maar ik was niets afgevallen. Een dieet is blijkbaar niets voor mij. Ik besloot daarom om vooral te letten op de oorsprong van mijn eetgewoontes. Dit E-book over het ontdekken van de oorzaak van jouw eetgewoontes heb ik geschreven voor iedereen, die vanuit bewustwording, zijn eetgewoontes wil veranderen. Heel veel succes! Hartelijke groet, Petra Petra van den Keijbus petra@eetpatronen.nl FB: IG: LN:

4 1. Eetgewoontes Iedereen heeft eetgewoontes die goed voor je zijn, zoals eten als je trek hebt. Na het eten voel je je dan goed en voldaan. Maar er zijn ook eetgewoontes waarbij je na het eten schuld, spijt en / of frustratie voelt. Dit kan komen doordat je meer eet dan je wilt of verkeerde dingen eet waarvan je wel weet dat ze niet goed voor je zijn. Om deze eetgewoontes aan te pakken is het belangrijk om inzicht te hebben in welke eetgewoontes je hebt en welke je wilt veranderen. Hier kan je achter komen door een paar dagen alles wat je eet te fotograferen of op te schrijven. Stel jezelf tijdens en na het eten de volgende vragen: Eet ik omdat ik trek heb of heb ik een andere reden? Vind ik het eten lekker en geniet ik ervan? Voel ik me na het eten prettig en voldaan? Heb ik een gevoel van spijt, schuld en/of frustratie over wat ik gegeten heb? Na het bijhouden van jouw eetgewoontes, herken je misschien wel patronen. Eet je bijvoorbeeld meer als je afgeleid bent door je mobiele telefoon? Eet je omdat je je verveelt of omdat je je verdrietig voelt? En voel je je daarna schuldig? Zodra je een goed beeld hebt van wat jouw eetgewoontes zijn, kan je voor jezelf besluiten welke eetgewoontes je wilt veranderen. Hiervoor is het belangrijk om inzicht te hebben in de oorzaak van jouw eetgewoontes. Factoren die hierbij een rol spelen zijn gedachten, gevoelens en behoeftes. In de volgende stap gaan we dan ook kijken naar welke gedachten invloed hebben op jouw eetgewoontes.

5 2. Gedachten Bij stap 1 heb je ontdekt wat jouw eetgewoontes zijn en welke je wilt veranderen. Bij deze stap gaan we kijken naar de invloed van gedachten op jouw eetgewoonte. Gedachten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je ontevreden bent over jezelf en dit kan een reden zijn om te gaan eten. Als je wilt weten welke gedachten bij je opkomen vóór, tijdens en na het eten, dan kun je dit voor jezelf opschrijven. Hieronder vind je een lijst met gedachten, die mensen veelal hebben rondom eten. Veel van deze gedachten ontstaan juist na het eten (berouw komt na de zonde). Daarom is het beter om niet alleen te spreken van gedachten tijdens het eten, maar ook vóór of na het eten. Ik heb te veel gegeten Ik moet stoppen Het maakt nu niet meer uit Ik ben te dik Had ik maar niet zoveel gegeten Het lukt me niet Ik kan niet naar dat feestje Ik kan het niet Wat zullen anderen wel niet van me denken Ik zie er niet uit Ik ben niet goed genoeg Als ik nu taart eet, dan lunch ik niet Ik doe er niet toe Ik heb iets lekkers verdiend Ik ben een mislukking Ik ga sporten Ik ben toch al te zwaar dus die zak chips kan er ook nog wel bij Ik kom hier toch nooit vanaf Als ik dit nu eet, dan moet ik vanavond sporten Ik kan er net zo goed aan toegeven Morgen eet ik niet Wat waardeloos dat het me weer niet gelukt is Ik kan ook niks Waarom heb ik het nu weer gedaan Ik eet het restje wel op Zijn er gedachten die je herkent? Of heb je andere gedachten, die niet genoemd zijn? Gedachten als het maakt nu niet meer uit zorgen ervoor dat je te veel eet. Waardoor je je achteraf schuldig kunt voelen. Een gedachte als ik kan ook niks kan er voor zorgen dat je je slecht voelt over jezelf waardoor je zelfwaardering daalt en je gaat eten om je beter te voelen. Ga daarom voor jezelf na wat de invloed is van jouw gedachten op je eetgedrag. Bij het achterhalen van de invloed van je gedachten op je eetgewoontes, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je gedachten te maken hebben met je gevoel. Op het moment dat je denkt dat je niet goed genoeg bent, voel je je ook onzeker. En op het moment dat je je onzeker voelt, denk je vaak dat je het niet kunt. Behalve gedachten spelen gevoelens dan ook een belangrijke rol bij het in stand houden van je eetgewoontes. Laten we daarom in de volgende stap kijken naar de gevoelens die betrokken zijn bij je eetgewoontes.

6 3. Gevoelens Je hebt nu inzicht in wat je eetgewoontes zijn en je weet wat de invloed van je gedachten hierop is. Bij deze stap ga je na welke gevoelens te maken hebben met je eetgewoontes. Gevoelens die je naar vindt en die weggaan als je eet. Het kan een gewoonte zijn geworden om te gaan eten op het moment dat je je niet prettig voelt. Eten kan dan een middel zijn om je weer goed te voelen. Ga voor jezelf na welke gevoelens bij jou een rol spelen bij eten. Dit kun je doen door op te schrijven welke gevoelens je rondom eten hebt. Hieronder staat een lijst met veel voorkomende gevoelens die een rol kunnen spelen bij eten. Kijk eens welke gevoelens je herkent. angstig bang bedroefd bedrukt behaaglijk bevreesd bevredigd blij boos chagrijnig dankbaar eenzaam energiek futloos geamuseerd gefrustreerd geïrriteerd gekwetst gelukkig geprikkeld geraakt geschokt geschrokken gespannen kalm koud kwaad levendig machteloos koel melancholiek moe moedeloos nieuwsgierig nerveus ongemakkelijk ongelukkig onrustig onthutst ontroerd ontspannen onstuimig ontsteld ontzet onzeker opgewekt overstuur overweldigd radeloos rusteloos paniekerig slaperig somber sprankelend stil teder tevreden treurig triest trots uitgelaten uitgeput verbaasd verbijsterd verbluft verdrietig verrukt vurig vervuld verward verwonderd voldaan vredig vreugdevol warm wanhopig weemoedig zelfvoldaan zalig zenuwachtig Welke gevoelens spelen een rol bij de instandhouding van jouw eetgewoontes? Herken de gevoelens die ervoor zorgen dat je gaat eten om je weer goed te voelen. Nu weet je welke eetgewoontes je wilt veranderen en wat je gedachten en gevoelens zijn die betrokken zijn bij het in stand houden van je eetgewoontes. Laten we dan nu eens kijken wat de oorzaak van je eetgewoontes is en waarom het nog niet is gelukt om deze te veranderen.

7 4. De Knoop Je weet nu welke eetgewoontes je hebt en welke gedachten en gevoelens een rol spelen, maar ergens zit nog een knoop, waardoor het je niet lukt om je eetgewoonte te veranderen. Want wat wil je eigenlijk op het moment dat je eet, terwijl je geen trek hebt? Wat is je behoefte op het moment dat je gaat eten? Ga je bijvoorbeeld eten omdat je alleen bent en heb je eigenlijk behoefte aan contact met anderen? Of heb je stress waardoor je gaat eten, terwijl je eigenlijk behoefte hebt aan ontspanning? Als jij je eigenlijke behoefte ontkent en in plaats daarvan gaat eten, dan blijf je jouw eetgewoontes herhalen. In deze stap zullen we daarom bekijken wat jouw behoeftes zijn. Op de volgende pagina staat een lijst met 17 veel voorkomende redenen om te eten als je eigenlijk geen trek hebt. Redenen die te maken hebben met je eetgewoonte, je gedachten en gevoelens. In de kolom ernaast staan de behoeftes die hierbij horen. Kijk maar welke behoeftes jij herkent.

8 Reden om te eten Je bent gehaast en voortdurend bezig Behoefte Tijd voor jezelf, rust, ontspanning Je hebt het druk op je werk Je hebt te weinig geslapen Minder werkdruk, beloning, erkenning, compliment Slapen, uitrusten, ontspanning Je bent verdrietig Getroost worden Je hebt negatieve gedachten over jezelf Zelfvertrouwen, een compliment, acceptatie Je bent moe Beloning, uitrusten, ontspanning Je hebt een gevoel van leegte Je bent angstig De leegte vullen, contact en verbinding met anderen, gehoord en gezien worden, er toe doen Veiligheid, vertrouwen, liefde Je eet altijd je bord leeg Acceptatie van anderen Je bent bezorgd Vertrouwen, veiligheid Je bent somber Je eet terwijl je bezig bent met social media, met de computer, terwijl je tv kijkt,,.. Je eet met anderen samen Hoop, plezier, contact en verbinding met anderen, iets om voor te leven, er toe doen Ontspanning, terugtrekken, alleen zijn Acceptatie Je hebt stress Je voelt je eenzaam Minder druk, acceptatie van anderen, beloning, ontspanning, rust, hulp Gezelschap, contact en verbinding met anderen Je bent gefrustreerd Erkenning, gehoord en gezien worden, acceptatie, respect

9 Herken je redenen en / of behoeftes die er voor zorgen dat jouw eetgewoontes blijven bestaan? Nu je weet welke behoefte, gevoelens en gedachten betrokken zijn bij je eetgewoontes, kun je actie ondernemen om je eetgewoontes te gaan veranderen. Lukt het je na het lezen van deze 4 stappen nog niet om je eetgewoontes helemaal uit de knoop te halen? Merk je dat het lastig is om je eetgewoontes echt te veranderen? Er zijn velen die hierbij tijdelijk de ondersteuning van een deskundige zoeken zoals Wendy en Marie deden. (In het kader van de privacy van mijn cliënten heb ik fictieve namen gebruikt.) Wendy is 24 jaar, ze heeft haar studie afgerond en heeft een baan. Ze woont op zichzelf met vriendinnen. Ze is slank en ze ziet er verzorgd en een beetje gespannen uit als ik haar ontmoet. Ze is de hele dag bezig met eten. Ze eet heel gezond en ze is zich bewust van wat ze eet. Ze sport veel en wil 2 kilo afvallen. Etentjes en feestjes vermijdt ze omdat ze zich dan niet kan beheersen en te veel eet. Ze heeft ook af en toe een eetbui en dan eet ze een pak crackers in één keer op, vooral als ze alleen thuis is. Door middel van counseling en een paar sessies hypnotherapie bereikte ze haar doel om ontspannen om te gaan met eten en tevreden te zijn met zichzelf. Achteraf zegt ze dat ze dacht dat ze er nooit vanaf zou komen. Haar eetgewoonte om alleen thuis een heel pak crackers op te eten, deed ze als ze ergens teleurgesteld in was. Ze is zich nu bewust van wat ze denkt en voelt. Iets wat ze vermeed door te gaan eten. Ze kijkt weer in de spiegel naar zichzelf en is daar tevreden mee. Ze heeft veel minder negatieve gedachten over zichzelf waardoor ze zich prettiger voelt en gemakkelijker met anderen praat over wat ze denkt en voelt. Hierdoor heeft ze een beter contact met haar collega s en vriendinnen en heeft ze haar vriendenkring uitgebreid. Als ze zich nu vervelend voelt, dan gaat ze na waar het aan ligt en weet ze wat ze er zelf aan kan doen. Marie is 55 jaar en ze werkt in het onderwijs. Ze weegt zich om de dag, maar het getal is niet belangrijk. Ze vindt het vooral heel vervelend dat een paar broeken niet meer passen. Ze wil daarom graag een aantal kilo afvallen en daarvoor houdt ze zich aan een dieet en beweegt ze extra. Overdag is ze vaak bezig met wat ze nu wel of niet gaat eten. Maar als ze s avonds alleen thuis is, lukt het haar niet om een blokje kaas te laten staan. Waardoor ze ontevreden is over zichzelf, want het lukt haar maar niet om gewicht te verliezen. De extra kilo s zijn gekomen nadat haar vriend haar 2 jaar geleden plotseling verliet. Als ze haar oude gewicht weer heeft, dan kan ze leukere kleding dragen, kan ze eten wat ze wil en is alles wat gemakkelijker en zorgelozer. Na 4 sessies merkt ze dat ze niet meer zo bezig is met eten, haar aandacht gaat nu uit naar leuke dingen doen, haar huis veranderen en ze laat het kaasje staan. Ze heeft meer aandacht voor wat ze eet en neemt daar de tijd voor. Ook op haar werk pakt ze dingen anders aan. Ze merkt dat alles gemakkelijker gaat en voor de kilo s heeft ze een plan gemaakt en heeft ze haar oude gewicht weer bereikt.

10 Met dit E-book wil ik je inzicht geven in je gedachten, gevoelens en behoeftes die jouw eetgewoontes in stand houden. Met dit inzicht kun je jouw eetgewoontes gaan veranderen. Wil je graag begeleiding bij het veranderen van jouw eetgewoontes? Ik begeleid je met 1 op 1 sessies counseling, coaching, hypno- en psychotherapie. Door gebruik te maken van verschillende technieken in verschillende fasen van het traject, kan je in korte tijd je eetgewoontes écht veranderen. De begeleiding is persoonlijk en op maat, want iedereen heeft zo zijn eigen redenen om zijn eetgewoontes in stand te houden. Je doorloopt het proces van jouw eetgewoontes herkennen, de oorzaak van jouw eetgewoontes ontdekken en tot slot jouw eetpatronen doorbreken. Hierdoor zit je lekker in je vel, heb je zelfvertrouwen en meer focus en aandacht om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Kijk op www. eetpatronen.nl Contact Petra van den Keijbus petra@eetpatronen.nl FB: IG: LN:

Drietallen komen bij elkaar voor de oefening.

Drietallen komen bij elkaar voor de oefening. Met aandacht vragen Mindful Movements. Bewust gaan zitten. Stiltemeditatie. Ga met je aandacht terug naar jouw ervaringen in de afgelopen weken. Hoe heb je de beide Kerstdagen ervaren en hoe de Jaarwisseling?

Nadere informatie

Vine training en coaching. Gevoelens

Vine training en coaching. Gevoelens Gevoelens Gevoelens die aanwezig kunnen zijn als behoeften ingevuld worden of zijn. Deze lijst is bedoeld om je woordenkennis over gevoelens te verhelderen en te vergroten. Deze opsomming heeft niet de

Nadere informatie

Kleine momenten, grote waarde!

Kleine momenten, grote waarde! Kleine momenten, grote waarde! Voorbij onze ideeën van wat goed of verkeerd is, is een andere plek. Ik zal je daar ontmoeten. soefidichter Rumi 2 3 Luister naar wat mensen nodig hebben! te verhinderen

Nadere informatie

Geweldloze communicatie

Geweldloze communicatie Geweldloze communicatie De tekst in dit artikel is gebaseerd op het werk van Marshall Rosenberg. Voor hart-tot-hart communicatie. Door je te richten op achterliggende gevoelens en behoeften zorgen dat

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

AGRESSIE? PRAAT VOOR JE DOOR-SLAAT

AGRESSIE? PRAAT VOOR JE DOOR-SLAAT AGRESSIE? PRAAT VOOR JE DOOR-SLAAT 3 AGRESSIE? PRAAT VOOR JE DOOR-SLAAT 4 VOEL JIJ JE VEILIG OP JE WERK? een praat-oefening 6 KAN JIJ JE HART LUCHTEN? een praat-oefening 8 HET BELANG VAN OPVANG een praat-oefening

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Door De Boom het bos weer zien: Coach jezelf!

Door De Boom het bos weer zien: Coach jezelf! Door De Boom het bos weer zien: Coach jezelf! Inhoudsopgave Inleiding...4 O n(ee, al)weer. Ik ben het zat!...5 De boom in het hier en nu...7 Het invulplaatje...7 De acht stappen...8 1. De wind: Wat is

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Wat is SEL? Sociaal-emotioneel leren: ontwikkeling van fundamentele levensvaardigheden door gerichte, planmatige en systematische acties

Wat is SEL? Sociaal-emotioneel leren: ontwikkeling van fundamentele levensvaardigheden door gerichte, planmatige en systematische acties Leer leerlingen levensvaardigheden Dr. Kees van Overveld www.keesvanoverveld.nl Wat is SEL? Sociaal-emotioneel leren: ontwikkeling van fundamentele levensvaardigheden door gerichte, planmatige en systematische

Nadere informatie

Werkboek LEF methode

Werkboek LEF methode Werkboek LEF methode Lef in sales: De LEF-methode Wat is de LEF-methode? De LEF-methode is een methode waarbij je nagaat welke gedachten van invloed zijn op je commercieel functioneren. Zolang je functioneren

Nadere informatie

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording Specialist bij eet- en gewichtsproblemen Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen In mijn praktijk

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

Zelfbesef. Zelfmanagement Besef van de ander Relaties hanteren Keuzes maken. Mijn inspiratie en 16 maart 2017 Sociaal-emotioneel leren:

Zelfbesef. Zelfmanagement Besef van de ander Relaties hanteren Keuzes maken. Mijn inspiratie en 16 maart 2017 Sociaal-emotioneel leren: 14 en 16 maart 2017 Sociaal-emotioneel leren: ontwikkeling van fundamentele levensvaardigheden door gerichte, planmatige en systematische acties Mijn inspiratie Zelfbesef 1 Emotie : chemische reactie op

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

Ooijenintermediair Professionele begeleiding van personeel en management

Ooijenintermediair Professionele begeleiding van personeel en management Respectvolle communicatie Ooijenintermediair Inleiding Als mens hebben we de beschikking over een lichaam en geest, welke allerlei signalen afgeven, zoals emoties, gevoelens en lichamelijke pijn. Dit zijn

Nadere informatie

Luisteren en spreken vanuit het hart. VERBINDENDE EN GEWELDLOZE COMMUNICATIE (naar het model van Marshall B. Rosenberg)

Luisteren en spreken vanuit het hart. VERBINDENDE EN GEWELDLOZE COMMUNICATIE (naar het model van Marshall B. Rosenberg) COLLOQUIUM DIRECTIES HOUFFALIZE van woensdag 22 tot vrijdag 24 november 2017 Luisteren en spreken vanuit het hart VERBINDENDE EN GEWELDLOZE COMMUNICATIE (naar het model van Marshall B. Rosenberg) Uit het

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP Voor iedereen die: Gezonder wil eten Wil stoppen met schadelijke verslavingen Meer wil bewegen Minder stress en meer ontspanning wil Inclusief werkboek Leopoldstraat

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

artikel Verbindend Communiceren Inleiding

artikel Verbindend Communiceren Inleiding artikel Verbindend Communiceren Inleiding Onszelf kunnen en mogen zijn en daarin ook gehoord en gezien worden, is een belangrijke drijfveer voor ieder mens. Het vraagt om het herkennen van onze eigenheid,

Nadere informatie

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN 15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN Spreek jij wel eens met jezelf? En zijn dat dan vriendelijke gesprekjes die je voert met jezelf, of ben je misschien juist behoorlijk streng en kritisch? Misschien

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt..

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt.. WERKBOEK Durf te doen wat je raakt.. Dag 1 what makes you happy Wat is jouw happy list? Waar word je blij van? Waardoor vergeet je de tijd? Wanneer voel je de sprankel in je buik? Wat is je droom, je wens

Nadere informatie

Marijke Van Moldergem. Verandering. & Veerkracht. Marijke Van Moldergem

Marijke Van Moldergem. Verandering. & Veerkracht. Marijke Van Moldergem Marijke Van Moldergem Verandering & Veerkracht Marijke Van Moldergem Marijke Van Moldergem Gecertificeerde coach 20 jaar bedrijfservaring Professional trainer Marijke Van Moldergem Padstelling We worden

Nadere informatie

5. Heb je een vraag over slapen of je fit voelen? 0 Ja 0 Nee Je kunt je vraag hier invullen

5. Heb je een vraag over slapen of je fit voelen? 0 Ja 0 Nee Je kunt je vraag hier invullen Gezondheid 1. Hoe gaat het met je? Goed Soms gaat het goed, soms niet goed Het gaat niet goed 2. Welk cijfer geef jij aan je leven? Geef een cijfer van 1-10 Slecht Heel goed 3. Hoe vaak heb je lichamelijke

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Werkboek bij e-book Hoe wordt je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens? Hoe word je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens

Werkboek bij e-book Hoe wordt je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens? Hoe word je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens Werkboek bij het e-book Hoe word je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens (om te printen en in te vullen!) Tip: het bestand is opgemaakt in A5 (stel je printer in op twee pagina s per vel!).

Nadere informatie

Les1, Beperkende overtuigingen

Les1, Beperkende overtuigingen Les1, Beperkende overtuigingen Welkom! Bedankt voor het aanvragen van deze mini-cursus. Blijkbaar ben jij op zoek naar een manier om goed voor jezelf te zorgen, om het roer om te gooien. Deze cursus heb

Nadere informatie

GEZOND BEWEGEN.

GEZOND BEWEGEN. GEZOND BEWEGEN maaike@nudgeme.be maaike@koslearning.be want verandering begint bij jezelf We worden geboren als een blanco blad = onze persoonlijkheid, gedrag, waarden, worden gevormd door onze omgeving

Nadere informatie

De Boom Snap je zelf, doe anders en word blij!

De Boom Snap je zelf, doe anders en word blij! De Boom Snap je zelf, doe anders en word blij! Tekst & Idee Juul Martin Illustraties Linde Ex De Boom: Snap jezelf, doe anders en word blij! 2 Wie anderen kent, is wijs; wie zichzelf kent, is verlicht.

Nadere informatie

Gedachten, gevoelens en wat je doet

Gedachten, gevoelens en wat je doet hoofdstuk 4 Gedachten, gevoelens en wat je doet Problemen en gedoe horen bij het dagelijks leven. Ouders, vrienden en vriendinnen, verkering, school, werk eigenlijk bijna alles geeft wel eens een keer

Nadere informatie

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling 1 Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling Over de eerste keer dat je jezelf beschadigde 1. ik deed het omdat ik het wilde en van plan was 2. het gebeurde toevallig/per ongeluk 3. leek gewoon te

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Heb ik een eetstoornis?

Heb ik een eetstoornis? Heb ik een eetstoornis? Heb ik een eetstoornis? Eten is voor veel mensen belangrijk: het is gezellig, lekker en een centraal moment van de dag. Ook geeft het de broodnodige energie. Soms eten we wat minder,

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Doe deze oefening voor elke persoon waarbij je een problematische, verslavende dynamiek hebt ervaren.

Doe deze oefening voor elke persoon waarbij je een problematische, verslavende dynamiek hebt ervaren. De symptomen van relatieverslaving Beschrijf hoe je de 4 onderstaande belangrijkste symptomen van jouw relatieverslaving hebt beleeft, beschrijf de negatieve consequenties en denk na over mogelijke e acties.

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn.

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn. Terugkombijeenkomst Materialen: Iets te drinken cursusmateriaal 16 e bijeenkomst Agenda: 1. Welkom 05 min. 2. Invullen van vragenlijsten 15 min. 3. Bijpraten 20 min. 4. Rol van de cursus in het huidige

Nadere informatie

Lichaam en geest zijn één

Lichaam en geest zijn één Lichaam en geest zijn één Je geest en lichaam zijn op een subtiele manier verbonden en reageren voortdurend op elkaar. Als we aan stress lijden heeft dat gevolgen voor ons lichaam omdat we bijvoorbeeld

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

Overwin je strijd met diëten in 12 praktische stappen

Overwin je strijd met diëten in 12 praktische stappen Overwin je strijd met diëten in 12 praktische stappen Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel mensen proberen steeds weer iets aan hun gewicht te doen. Vreemd dat overgewicht toeneemt, het leek toch

Nadere informatie

Zelfsturing betekent openstaan voor een duurzame verandering: GRIP op ZELFSTURING

Zelfsturing betekent openstaan voor een duurzame verandering: GRIP op ZELFSTURING Zelfsturing betekent openstaan voor een duurzame verandering: GRIP op ZELFSTURING 12 april 2014 Waarom is ZELFSTURING ineens zo MODERN? Wat is het belang van het ZELF? WHO noemt 2 belangrijke aspecten

Nadere informatie

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204 INHOUD Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14 1 De natuurlijke staat van de mens 17 2 Het is niet jouw schuld dat je te dik bent! 19 3 De voedingsmiddelenindustrie 30 4 Wat eten we? 54

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen. / created by: Mariëlla /

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen.  / created by: Mariëlla / Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen Start each day with a gratefull heart 1 Inleiding Stap 1 Face your FEARS Stap 2 De Confrontatie en Acceptatie Stap 3 Zoek naar je innerlijke

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams EHBOnrust in Er zijn nog 3 brieven die wellicht interessant voor je zijn of voor iemand die je kent: EHBOnrust in een (werk)relatie EHBOnrust als leidinggevende EHBOnrust in teams Briska Smit Briska ontspant

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg Recht op goede zorg Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen. 1. Wat is goede zorg? 2. Wat weegt zwaarder, goede zorg of

Nadere informatie

TACQOL. Vragenlijst. voor de ouders / verzorgers van kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Wat is de geboortedatum van het kind?... (dag) (maand) (jaar)

TACQOL. Vragenlijst. voor de ouders / verzorgers van kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Wat is de geboortedatum van het kind?... (dag) (maand) (jaar) Nummer: [ ] TACQOL Vragenlijst voor de ouders / verzorgers van kinderen van 6 tot en met 15 jaar Wilt u eerst onderstaande vragen beantwoorden? Is het kind, waarover u deze lijst invult een jongen of een

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk.

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Met onderstaande 14 sleutels tot geluk kun je het volgende doen: Doorlezen en denken wat moet ik hier nu weer mee!! Er een notitie van maken en dit gebruiken als

Nadere informatie

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman Waarom dit e-book? Hoe lang droom jij er al van om nieuwe stappen voor jezelf te zetten? Je bent een leergierig en staat als vrouw middenin

Nadere informatie

Pijnkliniek AZ Klina. Dr. M. Dingens Dr. B. Ickx Dr. K. Lauwers

Pijnkliniek AZ Klina. Dr. M. Dingens Dr. B. Ickx Dr. K. Lauwers Dr. M. Dingens Dr. B. Ickx Dr. K. Lauwers Pijnkliniek AZ Klina Augustijnslei 100 2930 Brasschaat Secretariaat Pijnkliniek bereikbaar: elke werkdag tussen 9u en 13u en tussen 14u en 17u, behalve woensdagnamiddag,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

Dag In deze 10 dagen aandacht voor. Opnieuw heb je 10 dagen doorgezet! Heel goed gedaan!

Dag In deze 10 dagen aandacht voor. Opnieuw heb je 10 dagen doorgezet! Heel goed gedaan! Dag 61-70 In deze 10 dagen aandacht voor Opnieuw heb je 10 dagen doorgezet! Heel goed gedaan! In deze 10 dagen ontvang je informatie over de volgende onderwerpen: Fruit, welk fruit is in deze fase toegestaan?

Nadere informatie

Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring! Wil jij stoppen met lijden?

Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring! Wil jij stoppen met lijden? Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring! Wil jij stoppen met lijden? Een verwarde geesttoestand Op het moment dat je piekert, jezelf zorgen maakt, last hebt van stress, je ongelukkig voelt,

Nadere informatie

ZWAAR VERLIEFD. Chantal van Gastel. in makkelijke taal

ZWAAR VERLIEFD. Chantal van Gastel. in makkelijke taal ZWAAR VERLIEFD Chantal van Gastel in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Hij past niet. Shit, hoe kan dat nou? Het is de grootste maat in deze winkel. Ik heb geen andere keus.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Zelf zorgen voor een gezond gevoelsleven 9

Inhoud. Deel 1 Zelf zorgen voor een gezond gevoelsleven 9 Inhoud Deel 1 Zelf zorgen voor een gezond gevoelsleven 9 1 Emotionele verantwoordelijkheid 11 2 Gevoelens analyseren 15 3 Adequate en inadequate gevoelens onderscheiden 19 4 Gevoelens veranderen 24 5 Gedachten

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt.

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt. Waar wil je van weg? Belangrijk is dat je nu een doel gaat stellen. Maar voordat je een doel stelt is het nodig dat je specifiek in kaart brengt waar je nu bent ten aanzien van je doel. Je moet voelen

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

Sociaal op social media

Sociaal op social media groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Mediawijsheid: Ik houd rekening met de gevoeligheden van de ander. - Downloads Poster

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Adult Temperament Questionnaire Original author: Rothbart, Ahadi, & Evans Translated by: Hartmann & Rothbart Date version: 2001 Language: Nederlands

Nadere informatie

Zorg voor Jezelf Gids

Zorg voor Jezelf Gids Zorg voor Jezelf Gids Ontdek welke 3 gewoontes je tegenhouden om een relaxed leven te hebben Wat ga je ontdekken? W e l k e g e w o o n t e s j e i n z e t i n e e n p o g i n g e e n s t r e s s v r i

Nadere informatie

Dankwoord. Bronvermelding. Over de auteur

Dankwoord. Bronvermelding. Over de auteur Inhoudsopgave Deel 1: Jij hebt alle invloed 1 Het geheim van meneer boos 2 Hoe wordt deze cursus een succes voor jou? 3 Jij hebt invloed 4 Kunnen we wel veranderen? 5 Gelukkig zijn: wat is dat precies

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De weg naar verandering

Hoofdstuk 1. De weg naar verandering Hoofdstuk 1 De weg naar verandering 9 Hoofdstuk 1: De weg naar verandering Voor optimaal welzijn en geluk is actie nodig. Je moet daadwerkelijk in beweging komen om dingen anders aan te pakken of zaken

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

Zelfbesef. Zelfmanagement Besef van de ander Relaties hanteren Keuzes maken. Sociaal emotioneel leren en gedrag Preventiemodel

Zelfbesef. Zelfmanagement Besef van de ander Relaties hanteren Keuzes maken. Sociaal emotioneel leren en gedrag Preventiemodel Sociaal emotioneel leren en gedrag Preventiemodel Tertiaire preventie Enkele leerlingen (3-5%) Secundaire preventie Kwetsbare leerlingen (7-10%) Primaire preventie Aanpak voor alle leerlingen Dr. Kees

Nadere informatie

Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten.

Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten. Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten. Inhoud Een woordje vooraf 2 Profielen en tips 4 Drilsergeant 4 Schooljuffrouw 7 Beste vriendin 10 Activist

Nadere informatie

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips 20 eenvoudige tips Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden Wat leuk dat je mijn lijst met 6 leuke opvoedtips hebt aangevraagd! Ik help je graag om meer plezier in het opvoeden te krijgen zodat je

Nadere informatie

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen Op 1 januari worden volop goede voornemens gemaakt. We willen stoppen met roken, afvallen, meer bewegen, gezonder leven en ga zo maar door. Afvallen is

Nadere informatie

Les 2, Je werkelijke behoefte

Les 2, Je werkelijke behoefte Les 2, Je werkelijke behoefte In de eerste les heb je geleerd hoe je jouw innerlijke saboteurs kunt herkennen en deze gedachten kunt ombuigen. Het zal zeker niet in één keer lukken, het heeft tijd nodig

Nadere informatie

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Werkboek van Benzo de baas Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Dit werkboek helpt u om stap voor stap te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Over zes weken kunt u weer zonder

Nadere informatie

Stop met vergelijken. Je bent uniek

Stop met vergelijken. Je bent uniek Stop met vergelijken. Je bent uniek Deze week schrijft Tineke Franssen, een van de wandelcoaches van Het Coach Bureau, het artikel. Vlak voor de zomer rondt zij het wandelcoachtraject af met Hanneke (43).

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Sociaal emotioneel leren (en gedragsproblemen) Dr. Kees van Overveld;

Sociaal emotioneel leren (en gedragsproblemen) Dr. Kees van Overveld; Sociaal emotioneel leren (en gedragsproblemen) Dr. Kees van Overveld; www.keesvanoverveld.nl 1 Tekorten in psychosociale vaardigheden (naar: Scholte & Van der Ploeg, 2017) ADHD Oppositioneel, Angstig,

Nadere informatie

Rand Mental Health Inventory Dutch Version

Rand Mental Health Inventory Dutch Version Rand Mental Health Inventory Dutch Version Hoe gelukkig, tevreden of voldaan was u gedurende de afgelopen maand? 1. Uiterst gelukkig erg gelukkig 3. Over het geheel genomen tevreden ongelukkig of ontevreden

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Vaak zit er onder deze angst om dik te worden een dieper gelegen angst voor afwijzing door anderen.

Vaak zit er onder deze angst om dik te worden een dieper gelegen angst voor afwijzing door anderen. OEFENING: HERKENNEN VAN GEVOELENS Alma: Ik eet als ik me eenzaam voel, verdrietig (troostvoer), gespannen, blij, gefrustreerd of boos. Ook eet ik als ik me opgewonden voel, onrustig, innerlijke leegte

Nadere informatie

kinesiologie en stressmanagement Bluesroute WD MIDDELBURG T (06)

kinesiologie en stressmanagement Bluesroute WD MIDDELBURG T (06) kinesiologie en stressmanagement Bluesroute 116 4337 WD MIDDELBURG T (06) 57 12 96 00 veerkracht@zeelandnet.nl www.veerkrachtzeeland.nl Hallo, ik ben Tanja Hoogerheijde. Ik werk met volwassenen èn kinderen

Nadere informatie

Terugval preventie plan

Terugval preventie plan Terugval preventie plan Dit formulier kan u helpen op een later moment in uw leven te voorkomen dat de problemen terug komen of verergeren. Terugval, weer last krijgen van iets waar je eerder last van

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

4 VRAGEN. Inleiding. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten.

4 VRAGEN. Inleiding. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten. Inleiding Je loopt al een tijdje met iets in je hoofd dat je zou willen doen, bereiken of waar je juist van af wilt. Je blijft maar in cirkeltjes draaien en je komt er niet uit. DE ALLEREERSTE STAP IS

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

1.1. VOORWOORD WIE BEN IK? INLEIDING INLEIDING WAAROM EN VOOR WIE?... 5

1.1. VOORWOORD WIE BEN IK? INLEIDING INLEIDING WAAROM EN VOOR WIE?... 5 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 1.1. VOORWOORD. 3 1.2. WIE BEN IK?... 4 2. INLEIDING 4 2.1. INLEIDING... 4 2.2. WAAROM EN VOOR WIE?... 5 3. 3 GOUDEN TIPS.. 6 3.1. WEES AARDIG VOOR JE SPIEGELBEELD 6 3.2. VERZAMEL

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie