NOTULEN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS KONINKLIJKE REESINK N.V. GEHOUDEN DE DATO 2 JULI 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NOTULEN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS KONINKLIJKE REESINK N.V. GEHOUDEN DE DATO 2 JULI 2013"

Transcriptie

1 NOTULEN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS KONINKLIJKE REESINK N.V. GEHOUDEN DE DATO 2 JULI Opening De voorzitter de heer, Prof. Dr. C.P. Veerman, opent de vergadering en heet de aanwezigen van harte welkom. Vervolgens geeft de voorzitter te kennen dat: Op 17 juni 2013 de oproeping voor de vergadering is verschenen in het Financieele Dagblad en tevens de aandeelhouders die in het register staan ingeschreven op de voorgeschreven wijze zijn opgeroepen. Voldaan is aan de statutaire vereisten voor het bijeenroepen van de vergadering zodat rechtsgeldige besluiten genomen kunnen worden. Vanaf de datum van oproeping de agenda en de toelichting daarop, de aandeelhouderscirculaire, alsmede de conceptakte van de statutenwijziging van Koninklijke Reesink N.V. ter inzage hebben gelegen ten kantore van de vennootschap en bij ABN AMRO Bank N.V. De volmachten krachtens welke aandeelhouders en/of houders van certificaten in deze vergadering worden vertegenwoordigd bij de aanvang van deze vergadering zijn getoond. De Stichting Administratiekantoor van de Aandelen Reesink heeft een volmacht afgegeven waardoor certificaathouders die ter vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn het stemrecht kunnen uitoefenen ter zake van de met de betreffende certificaten corresponderende aandelen. Een aantal personen is uitgenodigd om deze vergadering als toehoorder bij te wonen, waartegen niemand ter vergadering bezwaren heeft geuit. Het betreft hier onder andere een aantal leden van de centrale ondernemingsraad, alsmede enkele representanten van de directie en het management van onze bedrijven of bedrijven waarin Reesink participeert. Van het verhandelde in de vergadering notulen worden gemaakt, waartoe de voorzitter heer Prof. Mr M. van Olffen, notaris te Amsterdam, tot secretaris heeft aangewezen. Tevens deelt de voorzitter mede dat ten behoeve van het opstellen van de notulen een bandopname van deze vergadering wordt gemaakt. De aanwezigen wordt verzocht om ter bevordering van de verstaanbaarheid hun vragen te stellen bij de in de zaal geplaatste microfoons en voor het stellen van de vraag de naam te noemen en, indien van toepassing, de naam van degene voor wie men spreekt.

2 2 Stemming zal plaatsvinden bij acclamatie. Personen die tegen een voorstel wensen te stemmen danwel zich van stemming wensen te onthouden dienen dit bij het betreffende voorstel aan te geven door (i) een hand op te steken, (ii) de naam in de microfoon te noemen, (iii) aan te geven ten behoeve van wie er tegen het voorstel wordt gestemd, danwel er van stemming wordt onthouden, alsmede (iv) het aantal aandelen waarvoor deze stemmen worden uitgebracht. 2. De Acquisitie De voorzitter geeft het woord aan de heer Van der Scheer om een presentatie te geven van de acquisitie. De presentatie is via de website, te downloaden. De heer Van der Scheer heet iedereen ook namens de directie van harte welkom. De heer Van der Scheer geeft een toelichting op de acquisitie van Pon Material Handling. Pon is een groep met bijna EUR omzet. In Nederland is Pon met name gefocust op automotive, in andere delen van de wereld op gas en olie. In gesprekken die de ondernemingen hebben gevoerd bleek dat Pon Material Handling beter zou passen binnen de Reesink Groep. Pon Material Handling is in diverse markten actief en met name op het gebied van vorkheftrucks, hydraulische systemen en componenten in de landen Nederland, België en Duitsland. 90% van de omzet wordt gegenereerd door twee exclusieve merken. Dat is Linde, een van de marktleiders in intern transport, wereldwijd, een gedegen, zeer voortvarend, Duits bedrijf, dat altijd te werk is gegaan met moderne machines. En Tennant, een producent, een Amerikaans bedrijf van vloerreinigingsmateriaal waar met name in België een hele goede en sterke positie mee is opgebouwd. Het tweede aspect, wat ongeveer 10% van de omzet is, betreft hydrauliek. In tegenstelling tot andere bedrijven, maakt Linde bij de productie van heftrucks heel veel gebruik van hydraulische componenten. De kennis en de expertise daarmee opgebouwd, is ook vermarkt via de componentendivisie, Linde Hydrauliek. Dat was ook het argument om Linde te kopen. Linde is bij Motrac Hydrauliek de grootste leverancier. De tweede leverancier is Bucher, tevens eigenaar van Kuhn waar Reesink al meer dan zestig jaar zaken mee doet. Een andere leverancier bij Motrac Hydauliek is Völker. De totale omzet van Pon Material Handling is EUR geweest in 2012 met de volgende opbouw: 56% uit de verkoop; 18% uit onderhoud; 11% uit onderdelen; en 9% uit verhuur. Bij het bruto- omzetresultaat liggen de verhoudingen anders: 32% uit de verkoop; 47% uit service plus onderdelen, dus uit het hele after sales gebeuren; en 18% uit verhuur en lease.

3 3 Na het crisisjaar 2009 was er een forse stijging in 2010, 2011 en 2012, zowel op omzet- als op EBITDA-niveau. De heer Van der Scheer vervolgt en schetst de kernpunten van deze acquisitie: Het past goed binnen de groeistrategie van Reesink, want het is een diversificatie van Reesinks activiteiten op basis van een installed base model; Een internationalisering van de activiteiten, waardoor Reesink niet alleen afhankelijk is van de Nederlandse economie. Reesink is al vertegenwoordigd in België, maar krijgt met deze acquisitie straks ook een behoorlijke stempel op positie in de Duitse markt; Verdere ontwikkeling van de organisatiecompetenties, door over en weer van elkaar te kunnen leren. Met name het service aspect wat Pon Material Handling heel erg sterk heeft uitgebouwd zou Reesink kunnen toepassen in een aantal andere bedrijven, terwijl de verhuurpoot zoals Reesink die kent (onder andere bij Kemp) ook heel goed toepasbaar is bij Motrac; Pon blijft betrokken als grootaandeelhouder. Pon ziet duidelijk de voordelen van de overname en wil dus ook voor jaren strategisch als aandeelhouder betrokken blijven; De OEM'ers (Original Equipment Manufacturers), zowel Linde als Tennant, behorende tot de top in hun markten hebben beide aangegeven zeer positief tegenover de overname te staan en willen de samenwerking graag continueren. Over en weer is er een behoorlijke afhankelijkheid. Enerzijds zal Reesink als leverancier van vorkheftrucks afhankelijk zijn van Linde, anderzijds zal Linde gezien de serviceorganisatie en alles daaromheen ook niet snel switchen van distributeur, nog los van de contractuele verplichtingen over en weer aangegaan. De transactie is onder voorwaarde van goedkeuring van de aandeelhouders en de overige betrokken instanties. Met name de mededingingsautoriteiten en de SER. Positieve reacties worden verwacht; De ondernemingsraden zijn volledig geïnformeerd en men staat positief tegenover de transactie, die geen directe gevolgen heeft voor de medewerkers; In Nederland is er Motrac Intern Transport, die al ruime tijd Linde vertegenwoordigt op de Nederlandse markt met zowel heftrucks als magazijnvoertuigen. Één vestiging in Almere en één vestiging in Rijnmond; Een omzet in Nederland van EUR ; Een dertigtal verkoopmedewerkers en honderdvierendertig monteurs; Een EBITDA van EUR ; Een EBITA van EUR ; Het verschil tussen EBITDA en EBITA is met name als gevolg van de afschrijving op de huurvloot. In België is er Motrac Handling and Cleaning, waar naast Linde het agentschap van Tennant met reinigingsmachines wordt gevoerd. Een behoorlijke verkoopmanschap en zeventig monteurs; Een omzet van EUR ; Een EBITDA van EUR ;

4 4 Een EBITA van EUR ; Één vestiging in Antwerpen en één in Flémalle. In Duitsland is er Pelzer Fördertechnik. Nordrhein Westfalen, in Keulen en Kerpen; Zeventien verkoopmedewerkers daar en honderdzes monteurs; Omzet van bijna EUR ; EBITDA van EUR ; EBITA van EUR ; Verschil tussen EBITDA en EBITA is geringer, doordat de huurvloot deels gefinancierd wordt door Linde Leasing en niet door Motrac zelf; Motrac Hydrauliek. Eenentwintig verkoopmedewerkers, vijftien monteurs; Een systeemintegrator, ook volledige lijn van hydraulische componenten en systemen; Omzet van EUR ; Één vestiging, in Baak, Nederland. Twee vestigingen in Duitsland met de intentie daar terug te gaan naar één vestiging. De heer Van der Scheer vervolgt de presentatie en geeft aan dat er een aantal strategische overwegingen waren voor Reesink om de acquisitie te doen: Leidende positie in aantrekkelijke markten: Linde en Tennant zijn twee heel belangrijke merken in de markt, het zijn marktleiders. Ook bij veel logistieke bedrijven gaat voor de heftrucks de voorkeur uit naar het merk Linde. Met deze acquisitie zal een belangrijke stap in Duitsland worden gezet, waar Reesink op dit moment nog niet zo goed vertegenwoordigd is. En daarbij de commerciële benadering die men kent bij Motrac, waarbij men is gericht op de verkoop van zoveel mogelijk machines met het daaraan gekoppelde servicecontract, welke de levensverzekering voor de machine vormt. Dit alles ondersteunt met een goede IT-systeem. Langetermijn groeipotentieel: Het is een lange termijn groeipotentieel met een mooi platform verder uit te bouwen. Voor de hydrauliek ziet Reesink een aantal consolidatiemogelijkheden. Vanuit engineering kunnen hele goede systemen geleverd worden waarbij Motrac Hydrauliek, de systemen aan elkaar koppelt en als één unit bij de klant kan leveren. Aantrekkelijk business model: Material Handling heeft een aantrekkelijk service gedreven business model, waarbij elke truck zoveel mogelijk met een bijbehorend servicecontract wordt verkocht. Dit biedt een steady flow van services en onderdelenleverantie, waardoor er minder afhankelijkheid is van eventuele pieken en dalen in de verkopen. Het business model van Hydrauliek is met name gefocust op lange termijn relaties met het aanbieden van geïntegreerde systeemoplossingen.

5 5 Potentie voor synergiën: Reesink ziet heel duidelijk de synergievoordelen bij Reesink Financial Services. Het volume wordt vergroot, het volume dat geleased wordt bij Motrac betreft een bedrag van rond de EUR EUR , welk volume ook een boost kan betekenen voor de agrarische en grondverzetactiviteiten. De synergie is ook zichtbaar in de onderdelen onderhoud en service. Het servicemodel zoals Pon Material Handling deze hanteert, is een model dat Reesink ook zeker in een aantal andere businesses kan gebruiken. Ook zijn er cross selling mogelijkheden te zien in een aantal markten, en met name de agrimarkt. Veel van Reesink's landbouwdealers verkopen vorkheftrucks. Geprobeerd zal worden dat kanaal ook in de agrimarkt te gebruiken. De hydrauliekcomponenten en systemen die Motrac kan leveren worden heel veel toegepast in de landbouw. Er zijn grote landbouwmachinefabrikanten (in Nederland onder andere Agrifac en Vervaet) die allemaal gebruikmaken van Linde components en die ook klant zijn bij Motrac. Een van Reesinks eigen leveranciers, Amazone, is een grote klant van Motrac Hydrauliek. Een van Reesinks grootste leveranciers op het gebied van grondverzetmachines, Atlas, is recentelijk overgestapt van Rexroth naar Linde. Daar liggen synergiemogelijkheden, want Reesink zal deze onderdelen (componenten) straks in huis hebben. Bedoeling is dat er een Reesink-breed contract komt voor sommige klanten, waarbij zaken worden gebundeld om de klant één pakket te kunnen bieden van services en machines. Wat betreft de onderdelen, hanteert Motrac een opzet waarbij men naast de leveranties van Linde-onderdelen voor eigen klanten ook onderdelen voor concurrerende merken heeft. Daardoor kan de service en onderhoud van een geheel machinepark worden gedaan, omdat ook onderdelen voor concurrerende merken kunnen worden geleverd. Uiteindelijk heeft dat erin geresulteerd dat men nu over heel Europa onderdelen levert van diverse merken vorkheftrucs. Dat model zou ook denkbaar kunnen zijn voor de landbouwmerken die Reesink vertegenwoordigt. Als strategie heeft Reesink weleens aangegeven te willen groeien. In Nederland kan het marktaandeel in landbouwactiviteiten niet verder groeien. Daarom is gekeken naar aanpalende markten, waardoor ook het grondverzet erbij is gekomen. Waar bijvoorbeeld een green line op de markt is gezet met miniladers en minigraafmachines die inmiddels ook door agrarische dealers worden verkocht. Bij de material handling machines zullen Reesinks dealers zo ook een kanaal krijgen om vorkheftrucks aan te kunnen bieden. Kijkend naar de klantgroeperingen is daar zeker een complementariteit. Ook is er een overlap in bediende markten. Pon Material Handling is met name actief in logistieke bedrijven op het gebied van food en non-food industrie, overslag en agri. Reesink is met name erg sterk in food en agri, constructie equipment, en met de grondverzetmachines in de havens, daar is dus ook wel een overlap zichtbaar. Een Reesink-breed contract is denkbaar voor een aantal grote klanten die al die machines gebruiken. Wat dat betreft is Reesink overigens niet uniek, er zijn in Europa meer bedrijven als Reesink met drie van dit soort poten onder het bedrijf. Zoals bijvoorbeeld Reesinks Belgische collega importeur die een hele sterke transportpoot heeft met het merk Jill. En een van de grootste Duitse landbouwmachinedealers, Gruma, is ook de grootste Linde vorkheftruckdealer. En Reesinks grote concurrent op het gebied van oogstmachines, ZAE, met een heel sterke poot in intern transport. Het draait om A merken zoals Linde en Tennant die een goede positie in de

6 6 markt hebben met kwalitatief hoogstaande producten. Klanten die deze machines kopen kijken niet alleen naar de aanschafprijs, maar met name ook naar de life time kosten van die machine. Met deze sterke merken, die zeer goed zijn in hun performance, kan een goede boterham worden verdiend. Machines worden met een servicecontract verkocht, waardoor de opbrengt niet alleen in de verkoopprijs zit, maar met name in de service en onderdelen die in opvolgende jaren nodig zijn. Positief is ook de geografische spreiding van Reesink, waardoor de organisatie niet uitsluitend afhankelijk is van de Nederlandse markt, maar ook vertegenwoordigd is in landen als België en Duitsland. De heer Van der Scheer vervolgt zijn presentatie op slide 10 en geeft aan dat Reesink zich ervan bewust is dat de voorgestelde overname een grote overname betreft, waarop men de organisatie ook zal moeten aanpassen. De hoofdrolspelers binnen de organisatie zijn bij elkaar gaan zitten, en zullen ook onderdeel gaan vormen van de holdingdirectie. Naast de heer Van der Scheer zelf en de CFO van Reesink, Gerwin Linnenbank, betreft dat de heer Marco de Bos, de huidige algemeen directeur van Motrac en vice president van Pon Material Handling, die met name verantwoordelijk zal worden voor de material handling. En tot slot, de heer Ben Kemp, die met name verantwoordelijk zal zijn voor de grondverzetactiviteiten. Zij zullen in die holding met elkaar zoveel mogelijk zaken coördineren, de synergie eruit halen, en plannen maken voor de toekomst. De heer Van der Scheer geeft een toelichting op de wijze waarop de organisatie (overeenkomstig slide 10 van de presentatie) er uit zal gaan zien. (i) Reesink Equipment, met de drie divisies daarin Reesink Green Equipment, alles gericht op landbouw en aanpalend, bos, tuin en park. Met bedrijven zoals Kamps De Wild, Reesink Technische Handel, Jean Heybroek, Packo & Heybroek en Packo in België. (ii) Reesink Construction Equipment, met name gericht op de grondverzetactiviteiten met bedrijven als Hans van Driel en Ben Kemp. (iii) Reesink Material Handling Equipment met de bedrijven van Motrac en Pelzer. (iv) en Reesink Industries waarin Reesink Staal en SCI zijn ondergebracht. De nieuwe samenstelling zal goed gediversifieerd zijn met hele mooie merken, en heeft niet een basis alleen gericht op verkoop maar ook een service gedreven basis met een mooi perspectief. Een soort stabiele inkomstenstroom, niet alleen inkomsten bij het moment van verkoop maar ook tijdens de hele lifetime. De heer Van der Scheer geeft het woord aan de heer Linnenbank om een toelichting te geven op de financiële aspecten van de acquisitie. De heer Linnenbank geeft een toelichting op de financiële impact en de structuur in cijfers, waarbij hij eerst slide 13 van de presentatie behandelt. In 2012 had PMH-E een omzet van bijna EUR en een marge van EUR Met name de bijdrage, de service, is een heel groot margecomponent. De EBITDA bedroeg EUR over 2012 met een EBIT van EUR oftewel 2,5%. De Capex in lijn met de afschrijvingen zijn wat hogere componenten dan Reesink wellicht gewend is binnen de groep, maar dat houdt verband met de verhuurvloot en de omvang daarvan. De return on capital employed (ROCE) bedroeg 8,5% over 2012.

7 7 De totale som op de balans van PMH-E bedraagt ongeveer EUR en is qua balans lichter dan Reesink met een groepsvermogen van EUR en aan langlopende schulden, de rentedragende schulden van rond de EUR EUR Vervolgens geeft de heer Linnenbank een toelichting op de structuur van de financiering van de EUR als uiteengezet in slide 14 van de presentatie: i. EUR door een uitgifte van aandelen aan de markt: a. EUR met een private placement; en b. EUR voor de particuliere belegger, via een publieke emissie. ii. EUR door: a. een vendor finance, betreffende een achtergestelde lening door Pon van EUR ; en b. een aandelenbelang van 10% (na emissie) voor Pon. iii. Minimaal EUR door een additionele bankfinanciering. In aanvulling daarop is er een earn out, welke op maximaal EUR is gesteld, gebaseerd op een multiple van 10 op het werkelijke EBITA-resultaat in Er is een EBITA afgesproken met een correctie naar aanleiding van de boekenonderzoeken waarbij met een multiple van tien nog een keer wordt na verrekend. Waar uiteraard eerst de EUR vanaf gaat. Met die EUR is rekening gehouden in de financiering, welke tot EUR zal worden gefinancierd via (i) vreemd vermogen bij de banken voor 44% en (ii) voor 56% een uitbreiding van de achtergestelde converteerbare lening van Pon. Voor de resterende EUR is afgesproken dat eerst wordt gekeken naar de cashflow van de business, maar die kan dan ook voldaan door een achtergestelde, niet- converteerbare, lening door Pon. Daarmee is de totale potentiële koopsom van EUR afgedekt. De heer Linnenbank geeft aan dat in de aandeelhouderscirculaire een nog wat uitgebreidere toelichting op de structuur wordt gegeven (slide 17 e.v.), waar hij graag naar verwijst. De onderhandse plaatsing bij grootaandeelhouders van royeerbare certificaten aan toonder, met een uitgifteprijs van EUR 63,85. EUR 63,85 was de gemiddelde koers van de 30 handelsdagen gerekend tot en met 12 juni, oftewel 2 dagen voordat Reesink publiek ging met de voorgenomen overname. De heer Linnenbank geeft aan dat deze prijs elke keer terugkomt en daarmee ook aangeeft dat er niet is gediscrimineerd tussen de aandeelhouders. Voor de onderhandse plaatsing, voor de stukken bij Pon en voor de publieke emissie die Reesink in september/oktober wil draaien, wordt dezelfde koers van EUR 63,85 gehanteerd. De grootaandeelhouders hebben zich gecommitteerd om de certificaten op te nemen en Project Holland Deelnemingen (PHD) garandeert de plaatsing. Dat resulteert in een opbrengst van ongeveer EUR Betreft het tweede onderdeel, de publieke emissie, die Reesink vanaf medio september/oktober wil gaan draaien geeft de heer Linnenbank aan dat is gestart met het opstellen van een prospectus, hetgeen een majeur traject zal zijn. Het betreft heel nadrukkelijk een voorkeursemissie. De techniek daarvan is dat de bestaande aandeelhouders kunnen inschrijven

8 8 en daarbij moeten aantonen dat ze op 14 juni, de dag van de aankondiging, ook de stukken hadden. De betreffende techniek zal verder in de prospectus worden beschreven en met de aandeelhouders worden gedeeld. Het derde onderdeel betreft de onderhandse plaatsing bij Pon van gewone aandelen die vervolgens direct omgezet worden in certificaten. Daarbij geldt de lock up dat deze tot 1 januari 2014 niet door Pon verhandeld mogen worden. Het vierde onderdeel is de verstrekking van de achtergestelde converteerbare lening door Pon van initieel EUR , maar die verhoogd kan worden naar EUR De conversieprijs betreft EUR 63,85, met een premie van 27,5% (vastgesteld op EUR 81,41). In dat contract zitten mechanismes, die ervoor zorgen dat als Reesink buitengewone dividenden uitkeert of met veel korting aandelen plaatst, er een aanpassing van de conversiekoers plaats kan vinden. De basis is die EUR 81,41 en de ondergrens is de nominale waarde. Een deel van de koopsom wordt verrekenend met de uitgifte van de achtergestelde converteerbare lening. Het laatste onderdeel is de bancaire financiering. Wat betreft de earn out, de EBITA 2013 minus EUR meer bedraagt dan EUR dan zal de factor van 10 daar nog over nabetaald worden. Waarbij de eerste EUR % via de bancaire financiering gaat en 56% in een achtergestelde converteerbare lening van Pon. Daarnaast dan aanvullend eventueel EUR te financieren uit de cash flow of de door Pon beschikbaar gestelde achtergestelde lening. De heer Linnenbank vervolgt met een juridisch aspect betreft de herstructurering van Reesink. Recobel wordt de nieuwe Reesink Equipment en koopt de Nederlandse en Belgische vennootschappen. Er is tevens een Duitse holding. Dat heeft ook fiscale voordelen, omdat Reesink in Duitsland een Organschaft, een soort fiscale eenheid, kan inrichten. Deze holding koopt de aandelen Motrac Hydrauliek en de 75,04% van de uitstaande aandelen van Pelzer Fördertechnik. De heer Linnenbank geeft aan dat de pro forma combinatie op basis van de ongecontroleerde cijfers van 2012 een omzet van over de EUR laat zien. De verhoging van PMH zorgt ervoor dat de EBITDA meer dan verdubbelt naar EUR 22,6 miljoen, een EBIT van EUR 12 miljoen en een personeelsbestand dat groeit van 300 naar bijna De heer Linnenbank sluit zijn financiële presentatie af en geeft het woord terug aan de heer Van der Scheer. De heer Van der Scheer vat de acquisitie kort samen. Reesink heeft een goede diversificatie van activiteiten en merken, alles gebaseerd op een installed base model. Alles wat om een serienummer georganiseerd wordt, bekend bij de landbouw, bij de grondverzetactiviteiten en bij intern transport, dat is de eenheid binnen Reesink en daarin heeft Reesink straks een mooie diversificatie waardoor ze niet van één markt afhankelijk is. Er komt een goede internationale footprint. Het is daarbij belangrijk dat Reesink niet volledig meer afhankelijk is van de Nederlandse markt. Er is verder een ontwikkeling van organisatorische competenties, waarbij

9 9 Reesink kan leren van Motrac en andersom. De heer Van der Scheer vervolgt en verwijst naar de presentatie van de heer Linnenbank over de financiële aspecten. Daaruit blijkt een verdubbeling van de omzet en de EBITDA voor de toekomst en de wijze van financiering. Reesink is met deze acquisitie klaar voor de toekomst, nadat het bedrijf de laatste jaren uit een hele transformatietijd is gekomen waarbij ook afscheid genomen is van doe-het-zelf en waarbij twee sterke segmenten neergezet zijn. Met name Reesink Equipment en straks de toevoeging van material handling zal Reesink in de toekomst sterker maken. Het model van service en leveranties van onderdelen is bijna een levensverzekering die een continue stroom van inkomsten voor de onderneming genereert. De heer Van Der Scheer sluit af door aan te geven dat het bestuur enthousiast is over de overname en dat hij de aanwezigen uitnodigt hun jawoord hierop te geven. De voorzitter nodigt de aanwezigen uit tot het stellen van vragen of het maken van opmerkingen en geeft het eerste woord aan de heer Stevense. De heer Stevense (Stichting Rechtsbescherming Beleggers) geeft aan kritisch naar het geheel gekeken te hebben en dat hij persoonlijk Motrac al van kinds af aan kent. Hij vervolgt dat het een aanzienlijke overname is en dat hem opvalt dat het executierisico en het uitvoeringsrisico behoorlijk toenemen, waarmee hij doelt op de risico s van de hele financiële structuur in een eventueel geval waarin het wat minder gaat. De heer Van der Scheer antwoordt dat Pon Material Handling en de onderliggende werkmaatschappij Motrac sterk gericht zijn op service en leveranties van onderdelen, wat een stabiele bron van inkomsten is die minder wordt geraakt door economische pieken en dalen. Daarmee is het een veel stabielere business dan bijvoorbeeld de groenactiviteiten die wel eens last hebben van volatiliteit bij prijsproblematiek bij de agrariërs. Het risicoprofiel wordt dus niet vergroot; er zal juist een constantere stroom van inkomsten zijn. De heer Stevense geeft aan graag ook het antwoord op het uitvoeringsrisico te krijgen, nu de onderneming een behoorlijk stuk groter wordt, het personele aantal verdrievoudigt en de omzet verdubbelt. De heer Van der Scheer antwoordt dat het management binnen Pon Material Handling door zeer gedegen managers gevormd wordt die weten waar ze mee bezig zijn, en dat op elk bedrijf, zowel in Nederland, België als in Duitsland een goede directeur zit. Zij worden aangestuurd door de heer Marco Bos die ook mee overgaat. Het bedrijf staat in feite al; het is geen bedrijf in wording waar nog veel moet gebeuren en georganiseerd moet worden. Het bedrijf draait zoals het is en binnen de holding is een andere taakverdeling gekomen waardoor straks ook geprobeerd wordt synergie uit de onderlinge samenwerkingsverbanden te halen. De voorzitter vult aan dat de mensen onder de heer Marco de Bos buitengewoon ingenomen zijn met de overgang naar Reesink. De heer Stevense stelt een vraag over de goedkeuring van de relevante toezichthouders en wil

10 10 graag weten wat er gebeurt als een toezichthouder geen toestemming verleent. De heer Van der Scheer antwoordt dat de de inschatting is dat de mededingingsautoriteiten geen bezwaar zullen hebben, omdat het activiteiten zijn die nog niet aanwezig zijn in Reesink en er geen dominante marktpositie ontstaat van meer dan 40%-50%. Hij vervolgt dat hij ook geen problemen voorziet bij de SER en dat op basis van de brieven, zoals deze nu ontvangen zijn, de bonden akkoord zijn met de overname. De heer Stevense refereert aan het 10%-belang dat Pon in Reesink zal krijgen en vraagt of er een mogelijkheid is dat Pon op een gegeven moment Reesink overneemt. Pon kijkt nu toch wel erg diep in de keuken. De heer Stevense vraagt zich verder af of Pon misschien nog wel een keer een commissaris gaat leveren. De heer Van der Scheer antwoordt dat Pon geen eisen heeft gesteld aan het belang dat ze in Reesink nemen, dus ook niet een positie in de raad van commissarissen. Pon heeft ook aangegeven dat men geen meerderheid in Reesink wil, maar een strategische aandeelhouder in de toekomst, voor de langere termijn, wil zijn. De voorzitter vult aan dat dat voor langere tijd is. De heer Stevense merkt op dat hij de aanwezigheid van één commissaris mist. De voorzitter geeft aan dat de heer Van Delft verhinderd is, maar zeer enthousiast is. De heer Stevense vervolgt met een vraag over de nachtdistributie van Pon. Hij geeft aan dat hij zich van vroeger herinnert dat dit verzorgd werd door TNT Innight, net als ooit bij Kamps & De Wild, en vraagt zich af of dit zo blijft. De heer Van der Scheer geeft aan dat de nachtdistributie door Pon wordt uitgevoerd door het bedrijf Starintex die dat ook voor andere bedrijven binnen Reesink doet als Kamps De Wild, Reesink Technische Handel, Jean Heybroek. Starintex doet dat ook voor Pon Material Handling. De voorzitter vult aan dat daar al synergie zit. De heer Stevense geeft aan dat hij de laatste tijd meer aandacht besteedt aan de fruitteelt en dat hem opvalt dat Reesink weinig actie onderneemt richting de fruitteelt. Hij geeft als voorbeeld dat Reesink schitterde in afwezigheid op de recente Appeldag in Ingen, waar het alleen maar Fendt was. De heer Van der Scheer antwoordt dat dat juist is en dat Claas bezig is met een nieuwe ontwikkeling voor fruitteelttractoren - smalspoortractoren -, maar dat die zijn nog niet voldoende zijn uitgerijpt om daar nu breed de markt mee in te gaan. Reesink zal daar zeker mee terugkomen.

11 11 De heer Stevense merkt op dat Fendt toch wel een voorsprong heeft op het moment, ook op het gebied van innovatie. De heer Van der Scheer antwoordt en geeft aan dat Claas heel duidelijk gekozen heeft om na de overname van Renault om eerst het gamma in de hogere pk-klasse op orde te brengen, omdat daar het meeste volume wordt gerealiseerd. In dat segment heeft Claas het afgelopen half jaar ontzettend veel nieuwe tractoren, met meer dan 400 pk, op de markt gezet en daar zal Claas eerst aandacht aan schenken. De heer Stevense geeft aan geen nadere vragen te hebben en eventueel later met additionele vragen terug te komen. De voorzitter vraagt of er verder nog vragen zijn en geeft het woord aan de heer Swarte. De heer W.H. Swarte (namens de Vereniging van Effectenbezitters, VEB) geeft aan dat hij in de presentatie van de heer Van der Scheer een aantal nieuwe elementen tegenkwam. Hij zou graag van de heer Van der Scheer weten hoe hij de interne transportmarkt in Nederland en België ziet, wie de concurrenten zijn, wat de marktposities zijn, wat er per jaar verkocht wordt en hoe de structuur in elkaar zit. De heer Swarte heeft zelf geprobeerd daar achter te komen, maar dat bleek lastig. Hij vervolgt en geeft aan dat hem op viel in het verhaal van de heer Van der Scheer dat Pon distributie van onderdelen over heel Europa doet en services ook aanbiedt aan mensen die 20% andere trucks hebben. Andere kunnen dat ook doen, dus dat is net zo goed een bedreiging naar Reesink. Hij wil graag weten hoe Reesink tegen die ontwikkeling in de toekomst aankijkt. De heer Swarte hoort tevens graag welk deel van de omzet die onderdelenleverantie in heel Europa buiten wat er in Nederland en Europa aan normale stukken gedaan wordt uitmaakt. Een volgende vraag is gericht op de cross selling, ook wel synergie genoemd, hetgeen de rationele is om een voorstander te zijn van deze opzet, omdat material handling bij Reesink beter op zijn plaats is dan bij Pon alleen. Hij vraagt hoeveel omzetgroei 20%, 30% of 50% - Reesink moet gaan realiseren op deze manier zodat het beoogde effect van deze relatief dure aankoop behaald wordt. De heer Van der Scheer antwoordt dat de structuur van de interne transportmarkt inderdaad niet zo helder in beeld is als die van bijvoorbeeld landbouwmachines. Er is een grote diversiteit van machines. Er zijn in Nederland eigenlijk drie grote spelers op de markt: Linde, Toyota en Jungheinrich. Dat geldt ook voor België en in mindere mate voor Duitsland. In Nederland en België doet Pon Material Handling mee in de top 3 en in Duitsland is Pon Material Handling marktleider in zijn gebied. In termen van marktaandelen moet men in Nederland en België denken rondom de 17% en in Duitsland rond de 27%. Duitsland is de thuismarkt voor Linde. De heer Van der Scheer vervolgt en geeft aan dat de onderdelen meestal in meerdere landen geleverd worden en dat het serviceconcept van Motrac, waarin veel service zelf wordt gedaan, vrij uniek is dat niet veel teruggezien wordt bij concurrenten. De concurrenten werken veel meer met dealers. Motrac heeft de insteek het grootste deel van de markt zelf te doen, maar voor specifieke markten zoals bijvoorbeeld de agri zou best door een duo-organisatie gedaan kunnen worden, want die zijn heel erg gericht op die agrarische ondernemer. De impact van de

12 12 onderdelen op de omzet is ongeveer 11% van de totale omzet. Onderdelen hebben wel een veel betere marge dan de verkoop. De heer van der Scheer vervolgt over het punt van cross selling en geeft aan dat er gezocht wordt naar synergie waar mogelijk, maar dat dat op dit moment niet door Reesink gekwantificeerd kan worden. Hij vervolgt door aan te geven dat dat bij vorige overnames ook niet is gedaan, maar dat uit de praktijk zoals bij Jean Heybroek en ook de Kemp Groep blijkt dat daar ontzettend veel synergie uitgekomen is in de cross selling. Zonder deze stappen had Reesink er in deze moeilijke tijden in Nederland veel zwaarder voorgestaan dan dat zij nu doet. Reesink is daarmee blij met deze eerdere acquisities en als de economie een normale vlucht gaat nemen zullen ze nog veel beter gaan bijdragen. De heer Swarte vervolgt met een aansluitende vraag en constateert dat aangegeven werd dat Reesink in vele landen combinaties zag van agrimarkt en vorkheftrucks als importeur of distributeur. Hij geeft aan dat Pon in 1989 Motrac Linde overgenomen maar de landbouwtak bij Motrac laten zitten en vraagt of Pon daar nu op terug zal komen en dat dat, in het licht van vandaag, een onjuiste keuze was. De heer Van der Scheer geeft aan dat hij daarbij voor Pon zou moeten antwoorden en dat uit de gesprekken met Pon blijkt dat men nu ook zegt dat ze dat beter niet hadden kunnen doen. Hij geeft aan dat er vroeger een ijzersterke combinatie, ook binnen Motrac, was van landbouw en intern transport. De heer Swarte verwijst naar de uitgebreide behandeling van de hydraulics in de toelichting en geeft aan dat hij de indruk kreeg de toepassingen van hydraulics veel meer in de industrie te vinden zijn, te weten bij fabrikanten en niet aan de retail zijde. De heer Van der Scheer geeft aan dat dit inderdaad in de industrie zit en met name ook heel erg in de landbouw. Dus niet bij de retail kant, maar meer bij de fabrikant. Hij geeft als voorbeeld het merk Kaweco, waarvoor Reesink ook Linde hydrauliek gebruikt. De heer Swarte vraagt of Reesink de hydraulics dan niet veel meer aan de kant van de industrie ziet, in plaats van aan de equipementkant. Hij vervolgt en geeft aan dat er ook in de machines die men bij Kemp verkoopt een heel stuk hydrauliek zit die erin gebouwd moet worden. De heer Swarte geeft aan een vinger te willen krijgen achter de synergie en cross selling. De heer Van der Scheer geeft aan dat hydraulics zowel bij industrie als de equipment kant zit. Hij geeft als voorbeeld dat de grondverzetmachines van Atlas sinds kort met Linde Hydrauliek uitgevoerd worden, wat voor Reesink een zeer grote plus is. De heer Swarte merkt op dat de vestiging in Duitsland, met nevenvestigingen, een van de 24 dealers is en dat het een hele interessante markt is. Hij vraagt of Reesink nog van plan is daar uitbreiding te zoeken, wanneer daar mogelijkheden voor komen. De heer Van der Scheer geeft aan dat de situatie in Duitsland inderdaad zo is en dat als die mogelijkheden voorbij komen Reesink daar heel serieus naar zal kijken. Reesink beperkt zich nu

13 13 eerst tot het goed laten landen van deze onderneming binnen de Reesink Groep. De heer Swarte geeft aan dat hij denkt dat dat nog een hele klus is, aangezien in het jaarverslag 2012 aangegeven wordt dat er op het gebied van cross selling nog wel heel wat te verbeteren valt. Dat maakt het succes of falen van deze organisatie. De heer Van der Scheer bevestigt dat. De heer Swarte refereert aan het streefrendement van Reesink van 15% gemiddeld en dat hij op basis van het huidige EBITDA niveau concludeert dat dat niveau nog niet bereikt is en dat men op 5,1% zit. Hij geeft aan dat hij begrijpt dat Reesink naar 10% toe wilde. Reesink doet zelf nog minder dan dat en hij vraagt hoe Reesink denkt dat dit gaat bijdragen om, in totaliteit, de 10% te bereiken die Reesink zichzelf als doel gesteld heeft. De heer Van der Scheer geeft aan dat Reesink een heel hoog aandeel onroerend goed in de balans heeft zitten, waardoor het streven naar die 5% wat moeilijker gaat. Reesink is in andere woorden niet hoog "geleveraged". De groenactiviteiten, waar in de afgelopen algemene vergadering ook duidelijk over gesproken is, komen ver boven die 15% uit. Reesink wordt met name geraakt door de industriële activiteiten die een negatief effect daarop hebben. De heer Swarte vraag of Reesink verwacht om met deze overname makkelijker bij die 15% te komen en merkt op dat daarvoor die synergie, de cross selling, moet werken en dat Reesink daar anders ver vandaan blijft. De heer Van der Scheer geeft aan dat Reesink verwacht makkelijker bij de 15% te komen en dat ook zonder dat de synergie werkt Reesink redelijk de kant opgaat van die 15%. De heer Swarte verwijst naar de Financial Services en vraagt zich af of dat een captive leasemaatschappij is die Reesink off balance heeft gefinancierd, en of deze dus geen effect heeft op de schuldpositie. De heer Van der Scheer geeft aan dat dat juist is en dat Reesink het zo wil organiseren dat de complete lease off balance georganiseerd wordt, en dat Reesink dat met een sterke financiële partij doet. De heer Swarte vervolgt en vraag of daar geen enkel risico meer voor Reesink aan zit en verhelderd zijn vraag door te vragen of er misschien een terugkoopverplichting is voor Reesink voor de machines die geleverd worden. De heer Van der Scheer geeft aan dat als Reesink terugkoopverklaringen zou moeten tekenen of als Reesink een terugkoopverklaring zou moeten ondertekenen aan het eind van de lifetime van die machine, het dan geen off balance constructie zou zijn, en de constructie dan on balance zou moeten. In dat geval is er een zogenaamde put optie en dat wil zeggen dat de verkoop pas gerealiseerd is als de totale lifetime van de machines is afgelopen. Reesink kiest bewust voor

14 14 een off balance constructie. De heer Swarte geeft aan geen nadere vragen te hebben en later voor een tweede ronde wellicht nog een vraag te hebben. De voorzitter vraagt de aanwezigen of er iemand het woord wenst en geeft het woord aan de heer Zweers. De heer H. Zweers maakt een opmerking over de aandeelhoudersinformatie, waarin een aantal verschillende bedragen op verschillende pagina's staan. Hij geeft als voorbeeld de EBITDA op pagina 9 van de aandeelhouderscirculaire, van EUR en pagina 22, waar een bedrag van EUR staat. Dat bedrag van EUR gaat als het ware als een rode draad door het geheel heen. Hij wil graag weten wat juist is en geeft aan dat ten aanzien van de EBIT hetzelfde geldt: op pagina 22 staat EUR en op pagina 23 staat EUR De heer Linnenbank geeft aan dat EBITA en EBIT in ieder geval twee verschillende begrippen zijn en dat achterin het EBIT staat en voorin het EBITA staat. EBITA en EBIT dat zijn in ieder geval twee verschillende begrippen. Die EUR en EUR kloppen dus. Voor wat betreft de EBITDA geeft hij aan dat hij de presentatie niet voor handen heeft, maar dat de EUR ieder geval het juiste bedrag over 2012 is. De Heer Linnenbank vervolgt en geeft aan waar het verschil vandaan komt. De handelsmaatschappijen zijn weergegeven, maar er zit ook een overkoepelende holding bij waar nog kosten in zitten; dat is het verschil tussen die EUR en die EUR Dat laatste is de handelsmaatschappijen opgeteld. De heer Zweers geeft aan dat het goed zou zijn om dat toe te lichten. Hij vervolgt met de vraag of aangegeven kan worden wat de grootste risico's zijn die Reesink ziet. Hij geeft ook aan graag te willen weten wat de rente over de converteerbare lening is, omdat deze van invloed kan zijn op het resultaat. Tevens wil hij graag weten wat de ontwikkeling van de winst per aandeel is. Als laatste vraag verwijst de heer Zweers naar de statutenwijziging, waarin wordt aangegeven dat de directie toestemming wordt gegeven voor de uitgifte van preferente aandelen. De heer Zweers wil graag weten waarom die noodzakelijk is. De heer Van der Scheer antwoordt en geeft aan welke risico s Reesink ziet bij de overname. Met name Nederland heeft niet het beste track record qua economie op het moment en als de economie nog verder in elkaar zou zakken dan zou dat grond kunnen zijn voor zorgen in Nederland. In België en Duitsland ziet Reesink dat minder. In België ziet Reesink ook een stuk groei en verhoging van het marktaandeel; daar is minder concurrentie dan in Nederland en in Duitsland is er gewoon een hele sterke goede positie. De heer Van Der Scheer vervolgt en geeft aan dat hij niet vooruit kan lopen op toekomstige winsten. Het rentepercentage van de converteerbare lening is 5,25%. De heer Van der Scheer verzoekt de heer Linnenbank om een nadere toelichting te geven op de vraag inzake de preferente aandelen. De heer Linnenbank geeft aan dat Reesink in haar constructie nog een Stichting Continuïteit heeft waar ze een optieovereenkomst in de jaren 90 mee is overeengekomen onder goedkeuring

15 15 van de algemene vergadering aandeelhouders. Die optieovereenkomst houdt in dat de stichting een aantal aandelen kan afroepen bij de vennootschap. Aangezien het plafond van de statuten omhoog gaat moet ook die optieovereenkomst aangepast worden. Dus dat is de link met de preferente aandelen. De voorzitter geeft het woord aan de heer Hartog. De heer M. Hartog (namens Todlin) wijst erop dat er de afgelopen tijd een hoop gebeurd is bij bedrijven die niet in staat waren hun risico s goed in kaart te hebben, zeker na grote overnames. Hij verzoekt of er ingegaan kan worden op IT-systemen en rapportagelijnen. Het bedrijf staat, het bedrijf draait al goed, zoals Reesink aangeeft, maar hij wil graag weten of dat allemaal op orde is en of dat gemakkelijk te combineren met de eigen interne rapportagelijnen. Heeft het bestuur straks voldoende inzicht in de risico's die er operationeel gelopen worden met debiteuren, met betalingen, met werkkapitaal en met voorraden. De heer Hartog vervolgt en geeft aan dat hij graag meer over het toekomstige dividendbeleid zou horen, mede omdat in het afgelopen jaar het dividend is gepasseerd. Dat leverde in de algemene vergadering aandeelhouders een paar weken terug ook nog wel wat gefronste wenkbrauwen op. Nu vraagt Reesink de aandeelhouders te financieren, mee te financieren aan een overname die best begrijpelijk is, en hij zou graag weten hoe het met het dividendbeleid zit. De heer Van der Scheer geeft aan dat de risico s waar de heer Hartog op doelt goed in beeld zijn gebracht. Daarbij is heel sterk naar de organisatie gekeken. De structuur zoals die staat, de financiële structuur van de onderneming, zit zeer gedegen in elkaar. Dat zal Reesink niet aantasten. Pon Material Handling zit er nu als een soort tussenholding boven en daar zal straks Reesink Material Handling zitten met een eigen financieel verantwoordelijke die grip heeft op de werkmaatschappijen. Natuurlijk past Reesink ook het vier-ogenprincipe toe, waarbij de financieel verantwoordelijke rechtstreeks aan de holding rapporteren. Op die manier heeft Reesink een goede control. De heer Van der Scheer vervolgt door aan te geven dat het ERP-systeem dat bij Pon gebruikt wordt ook geïmplementeerd wordt bij een aantal andere bedrijven van Reesink. Dat is straks dus een systeem dat bij meerdere bedrijven binnen Reesink Equipement gebruikt gaat worden. Het is een toevalligheid dat ze straks op eenzelfde soort systeem gaan draaien. De heer Van der Scheer geeft verder aan dat in alle modellen die gedraaid zijn ten aanzien van deze overname aangegeven is dat het dividendbeleid aangehouden wordt en gewoon 40% tot 55%van de winst in de toekomst uitgekeerd kan worden. Reesink is er dus niet op gericht om dividend meer te passeren. De heer Hartog verwijst naar een eerdere opmerking over consolidatiemogelijkheden bij hydrauliek en dat dat niet uitgesloten wordt wanneer er in Duitsland iets voorbij komt. Hij geeft aan dat er bij de aandeelhouders bezorgdheid bestaat over de verwerking van al die overnames en dat hij aanneemt dat Reesink terughoudend zal zijn met het doen van volgende overnames. Hij vraag om bevestiging hiervan. De heer Van der Scheer geeft aan dat dat juist is en wijst er op dat het model dat Reesink nu

16 16 neerzet, wat ook zichtbaar is in de grondverzetactiviteiten, er voor zorgt dat leveranciers naar Reesink toe komen. Dat noemt hij geen overnames, maar autonome groei. Als voorbeeld geeft hij dat er afgelopen vrijdag met Ben Kemp een gesprek is geweest met een zeer belangrijke principaal in het grondverzet en dat hij niet uitsluit dat Reesink met zo een leverancier in zee gaat. Dat komt dan doordat men geloof heeft in het model dat Reesink neerzet en de onderneming in de toekomst. Die groei moet Reesink niet uitsluiten in de toekomst. De voorzitter vult aan dat de commissarissen doordrongen zijn van het feit dat kopen één ding is, maar uitmanagen een tweede en dat Reesink nu zoveel stappen heeft gezet in de afgelopen tijd en dat Reesink nu een logisch geheel heeft. De moeilijke stukken zijn verkocht, dan wel zijn voorzieningen daarvoor getroffen. De focus is nu op het uitmanagen van deze acquisities. Reesink is ook niet bang om dividend uit te keren, want als aandeelhouders dividend krijgen dan moeten ze ook bereid zijn om te storten. Reesink doet het nu echter even andersom; eerst storten. De voorzitter vervolgt dat men er van verzekerd kan zijn dat bij een gezond bedrijf een gezonde dividendpolitiek hoort. De voorzitter geeft het woord aan de heer De Buijzer. De heer A.D. de Buijzer geeft aan dat hij het strategisch gezien een uitstekende acquisitie vindt. Hij vervolgt met een aantal opmerkingen. Allereerst vraagt hij waarom gekozen is voor het jaar 2013 voor de earn out regeling, omdat het toch de bedoeling is dat earn outs betrekking hebben op ontwikkelingen van een bedrijf op de middellange termijn; 2014 of 2015 zou dan voor de hand liggen en over een wat langere periode. Verder vraagt hij hoe het bedrag van EUR , waarboven Reesink extra moet gaan betalen, beïnvloedbaar is door Pon of door de bedrijven die eronder liggen. Kunnen zij dat verhogen door een eenmalige boekwinst op materiële activa of onroerend goed of door verkoop van een deel van die verhuurvloot. Hij geeft aan dat gezien de huidige ontwikkeling die EUR ongeveer het bedrag gaat worden dat er dit jaar hopelijk uitkomt, en niet veel meer. Hij wil daar graag enige toelichting op. De heer De Buijzer vervolgt met een vraag over de emissie. Hij vraagt waarom er een onderscheid gemaakt is tussen bevoordeelde aandeelhouders die EUR bijdragen in de emissie en de kleine particulieren die maar EUR bijdragen, hetgeen bovendien geen claimemissie is. Hij vraag zich af waarom er niet gewoon een claimemissie is gedaan voor alle aandeelhouders van EUR Tevens vraagt hij zich af wie er mee mogen doen met die EUR Zo vraagt hij zich af of de heer Van Delft, een aandeelhouder met 5%, nu alleen een grootaandeelhouder in de eerste pluk is of dat hij ook in de tweede pluk weer mee mag doen. Hij resumeert en geeft aan dat hij niet goed begrijp waarom de kleinere aandeelhouders gediscrimineerd worden met het uitgiftebeleid. Als laatste vraagt de heer De Buijzer of er aangegeven kan worden of de acquisitie een positief effect zal hebben op de winst per aandeel in De heer Van der Scheer geeft aan dat de earn out gebaseerd is op 2013 een gevolg is van de onderhandelingen met Pon. Pon heeft daarin aangegeven dat het budget hoger lag dan EUR en wilde een hogere prijs hebben. De prijs is uiteindelijk vastgesteld op EUR en Reesink heeft gezegd dat indien Pon verzekerd is dat er een hoger resultaat gedraaid wordt,

17 17 dat Reesink nog een nabetaling wil doen, gebaseerd op die hogere uitkomsten daarin. Het is niet te beïnvloeden door de verkopende partij. Reesink heeft wel gezegd dat ze het liefst zo snel mogelijk aan de knoppen wil zitten. Als Reesink de zaak overgenomen heeft, wil Reesink daar zo snel mogelijk invloed op kunnen uitoefenen. Daarover zijn natuurlijk wel over en weer afspraken over gemaakt. De heer Van der Scheer vervolgt en gaat in op de emissiestructuur. De emissiestructuur was een lastige, waarbij Reesink verzekerd wilde zijn van de financiering. Dat is in deze tijden lang niet eenvoudig, en daarom heeft Reesink deze structuur gekozen. Reesink had ook de volledige plaatsing via een private placement kunnen doen; daar is bewust niet voor gekozen. Reesink wilde een deel via de particuliere markt ophalen, zoals ook in het verleden toegezegd. Je kan bij niet volledige financiering niet later terugkomen bij de verkopende partij; dat is een lastige positie. De heer Van der Scheer vervolgt en geeft aan dat de positie van de commissaris heel clean is. Hij heeft gezegd dat hij niet mee doet in de private placement omdat hij als commissaris geen dubbele rol wilde hebben. Bij de vorige placement is hij buiten het circuit gehouden en buiten de interne informatievoorziening. Dit keer heeft hij daar niet voor gekozen omdat het een majeure overname is en hij wilde zijn rol als commissaris heel duidelijk verwoorden. Indien hij mee wil doen, zal dat bij de tweede pluk moeten gebeuren. De heer De Buijzer vraagt of de andere grootaandeelhouders wel twee keer mee kunnen doen. De heer Van der Scheer geeft aan dat ook zij geen twee keer mee kunnen doen. De gehele emissie is onderschreven door PHF, dus als de tweede pluk niet vol zou zitten, heeft PHF de verantwoordelijkheid genomen om het resterende aantal te kopen. De heer De Buijzer vraagt hoeveel aandelen de kleine aandeelhouder straks mag kopen. De heer Linnenbank merkt op dat eerder aangegeven werd dat de verhoudingen scheef waren. Hij licht toe dat Reesink samen met SNS Securities, die de emissie begeleid, gekeken heeft hoe de aandelenstructuur van Reesink nu is. De grootaandeelhouders en Recopart komen rond die 75% uit. Reesink heeft daar een beetje de verhouding gezocht in die EUR en EUR Het heeft voor Reesink nog een ander voordeel: met de overbrugging EUR van de bank kan Reesink dadelijk, als alle formaliteiten afgrond zijn, eerder aan de knoppen zitten. Reesink hoeft dus niet het hele traject af te wachten. De retail belegger kan zich inschrijven op het moment dat de prospectus uit is. Ongeveer een week daarna gaat het boek open, waarbij de belegger kan aantonen dat hij op 14 juni 2013 al stukken had en mag hij als eerste inschrijven. Dan gaat het boek dicht en dan vindt er een allocatieproces plaats waar gepoogd wordt om de belangen op peil te houden. Dat zal dus afhankelijk zijn van de intekeningen van de retail beleggers. Mochten er stukken over zijn, dan kunnen andere aandeelhouders, waaronder de grootaandeelhouders of de overige aandeelhouders, alsnog, en uiteindelijk ligt de garantie er. De heer De Buijzer vraagt of het zo is dat de retail belegger in eerste instantie zoveel mag aanvragen als hij wil.

18 18 De heer Linnenbank geeft aan dat dat juist is. Er wordt dan in de allocatie gekeken wat er te verdelen valt en in hoeverre daaraan tegemoet gekomen kan worden. De heer Linnenbank vervolgt en verwijst naar een eerdere vraag over de claimemissie. Hij geeft aan dat een claimemissie een emissie is waar ook met forse korting en alles wordt gewerkt, waarvoor Reesink duidelijk niet heeft gekozen. Het gaat hier dus om een voorkeursrechtemissie. De voorzitter geeft het woord aan de heer Stevense. De heer Stevense geeft aan dat Reesink straks twee poten heeft, te weten staal en landbouw, en dat de Stichting Rechtsbescherming Beleggers graag ondernemingen heeft die focussen op datgene waar ze goed in zijn. De heer Stevense vervolgt dat hij het idee heeft dat Reesink beter is in landbouw dan in staal. De voorzitter merkt op dat Reesink wel goed is in staal, maar dat het staal op het moment niet goed is met Reesink. De heer Stevense vervolgt en geeft aan dat hij zich af vraagt of er een mogelijkheid is dat Reesink op een goed moment besluit staal af te stoten. Hij vraagt vervolgens of Reesink hier niet naar gekeken heeft met de hele financieringsstructuur. De voorzitter geeft aan dat er niet op zaken vooruitgelopen moet worden en dat Reesink haar best moet doen om het rendement te brengen, maar dat daar wel naar gekeken is bij de financieringsstructuur. De heer Stevense vervolgt en geeft aan dat het toch behoorlijk ingrijpend is en dat, wanneer je naar de risico s kijkt, op een goed moment zou kunnen besluiten om staal te verkopen. De voorzitter geeft het woord aan de heer Van der Scheer om een nader antwoord te geven. De heer Van der Scheer verwijst naar het antwoord van de voorzitter en geeft aan dat de focus nog steeds op staal en landbouw ligt, en dat Reesink in beide goed is. De markt voor staal ligt er ontzettend beroerd bij met een marktdaling van 40%. Reesink heeft vorig jaar de zaak geherstructureerd en kijkt op dit moment heel duidelijk naar het voorkomen van een uitvloei van cash en het overleven in deze barre tijden. Reesink heeft het bedrijf geherstructureerd en de afhankelijkheid van de bouw is naar beneden gebracht. In de ontwikkeling is Reesink richting industrie gegaan en daarmee hoopt Reesink op ten duur toch het bedrijf weer aan de goede kant van de streep te krijgen. De heer Van der Scheer vervolgt en geeft aan dat de basis er is, met een mooi bewerkingscentrum, en dat dit al zou je het willen verkopen naar zijn mening de verkeerde periode zou zijn om dat te doen. De heer Stevense geeft aan dat hij het niet over dit moment heeft, maar over de situatie waarin zich toch iets voordoet en dat hij wil weten of Reesink dan iets zal doen. De heer Van der Scheer antwoordt dat Reesink altijd heeft gezegd dat als er een consolidatieslag

19 19 in de staalwereld komt, dat Reesink daar niet de lead in zal nemen. De voorzitter voegt toe dat Reesink altijd haar ogen open heeft. De heer Stevense verwijst naar zijn vragen in de algemene vergadering van aandeelhouders over staal en mogelijke toekomstige leveranciers. Hij wijst erop dat toen de antwoorden ontzettend terughoudend waren. De voorzitter beaamt dat en geeft aan dat er nu wat meer beantwoord is. De heer Stevense vraagt wat voor perspectief er nu voor staal gezien kunnen worden. De heer Van der Scheer geeft aan dat Reesink op dit moment te maken heeft met de forse teruggang die hij eerder vermelde en dat daarmee de organisatie fors is teruggebracht, zowel in personele zin als in locaties, waarmee Reesink deze tijd hoopt te overleven. De heer Stevense verwijst naar Kramp, een grote onderdelenleverancier in Varsseveld, in de Achterhoek. Hij vraagt zich af in hoeverre Reesink met de onderdelenleverantie in concurrentie treedt met Kramp. De heer Van der Scheer geeft aan dat Kramp een heel ander type leverancier is dan Reesink. Reesink verkoopt onderdelen, als je kijkt naar de landbouw waar Kramp ook sterk op gericht is, gerelateerd aan de eigen merken van Reesink. Kramp is een leverancier die onderdelen levert voor alle merken, een beetje wat Pon Material Handling heeft met Parts Direct. De heer Van der Scheer vervolgt dat hij niet uitsluit dat Reesink Parts Direct ook ooit voor de landbouw of voor het grondverzet in gaan zetten en dan zal Reesink eerder een concurrerende activiteit hebben met Kramp dan dat er overlappende activiteiten zullen zijn. Hij vervolgt door aan te geven dat Kramp en Reesink nu ook concurrenten zijn, daar Kramp ook altijd probeert imitatieonderdelen te verkopen bij de dealers van Reesink en dat Reesink dat aan alle kanten probeert te voorkomen. Reesink gaat uit van originelen. De heer Stevense geeft aan dat hij wil weten waarom Reesink niet besloten heeft om in dit geval de certificering af te schaffen. De certificering is voor de Stichting Rechtsbescherming Beleggers een moeilijk te verteren punt. De voorzitter geeft aan dat de heer Stevense daar het antwoord op kent, daar hem dat steeds gegeven wordt. In het kader van deze acquisitie is niet overwogen om de certificering af te schaffen. De heer Stevense geeft aan dat hij aanneemt dat Reesink toch een keer iets zal moeten doen om de verhandelbaarheid te bevorderen. Hij geeft aan dat Reesink het dividend al heeft gepasseerd en dat hij dat ook een beetje vreemd vindt. Eerst passeert Reesink het dividend en dan vraagt Reesink om geld. En dan ook nog een keer de certificering.

20 20 De voorzitter geeft aan dat de heer Stevense het niet hóeft te doen en dat er eerder iemand was die aangaf dat hij graag wilde. Daarmee zou de heer Stevense wellicht kunnen praten. De voorzitter vervolgt en geeft aan dat het punt van de heer Stevense duidelijk is, maar dat Reesink daar nog niet aan begint. De heer Stevense merkt op dat hij het idee heeft dat er toch wat beweging is over de certificering en vraagt of het dus juist is dat Reesink er wel eens aan zal beginnen en of daarvoor al een termijn is. De voorzitter antwoordt dat er geen sprake is van beweging en dat Reesink wellicht ooit over decertificering zou nadenken en dat het vragen naar een termijn een vraag naar de bekende weg is. De voorzitter verzoekt de vergadering puntige vragen stellen en geeft het woord aan de heer Rienks. De heer H. Rienks vraagt hoe het komt dat Reesink van Pelzer maar 75% koopt en of de andere 25% niet te koop was. Hij vraagt of het aantrekkelijk is ook de resterende 25% te kopen. De heer Rienks vervolgt met de vraag of het salaris van de heer Van der Scheer, waarvan het vaste deel nu EUR bedraagt, omhoog gaat omdat er nu sprake zal zijn van een twee keer zo grote onderneming. Het verhaal is altijd dat als de onderneming twee keer zo groot wordt de verantwoordelijkheden ook toenemen. Hij wil graag weten of over het salaris van de heer Van der Scheer in 2014 al een besluit is genomen. De voorzitter geeft aan dat niet het geval is en dat daartoe ook geen intentie is. Daarover zal verstandig gesproken worden en er wordt eerst gekeken wat het allemaal oplevert. De heer Rienks vervolgt en merkt op dat voor commissarissen hetzelfde geldt; zij zijn straks commissarissen van een twee keer zo grote onderneming. Het verhaal is dat men dan meer werk heeft. Hij hoort graag of er ook een voorstel komt om de beloning, EUR per jaar, te verhogen. De voorzitter geeft aan dat als er een voorstel komt, dat de algemene vergadering daarover gaat. en dat, als hij het per uur uitrekent, hij beter wat anders kan gaan doen. Hij merkt op dat er geen voorstel gedaan gaat worden voor er flink verdiend is. De heer Rienks vraagt of de samenstelling van de raad van commissarissen aangepast moet worden, omdat er toch uitgebreid wordt in een sector waar Reesink nog niet in zat en er daarom misschien iemand in de raad van commissarissen moet komen die daar alles van af weet. Hij merkt op dat hij begrepen heeft dat Pon geen eisen heeft gesteld, maar dat Reesink dat misschien zelf ook wel wil. De voorzitter geeft aan dat dat overwogen zal worden, maar dat vooralsnog de mening is dat alle competenties aanwezig zijn.

Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders 2 juli 2013 I. Introductie acquisitie Acquisitie PMH-E Reesink is voornemens om PMH-E over te nemen van Pon Holdings B.V. ( Pon ) PMH-E is actief op

Nadere informatie

KONINKLIJKE REESINK N.V. DOET MAJEURE OVERNAME EN VOEGT STERKE MERKEN TOE

KONINKLIJKE REESINK N.V. DOET MAJEURE OVERNAME EN VOEGT STERKE MERKEN TOE PERSBERICHT KONINKLIJKE REESINK N.V. DOET MAJEURE OVERNAME EN VOEGT STERKE MERKEN TOE De voorgenomen overname betreft de activiteiten van Pon Material Handling Europe (PMH-E). PMH-E is met sterke merken

Nadere informatie

AANDEELHOUDERSVERGADERING ROYAL REESINK N.V.

AANDEELHOUDERSVERGADERING ROYAL REESINK N.V. AANDEELHOUDERSVERGADERING ROYAL REESINK N.V. 20 MEI 2015 Kernpunten 2014 Green Equipment Investeringsbereidheid agrarische afnemers geremd door dalende prijzen landbouwproducten Hogere omzet landschappelijk

Nadere informatie

Algemene vergadering van Aandeelhouders Royal Reesink

Algemene vergadering van Aandeelhouders Royal Reesink Algemene vergadering van Aandeelhouders Royal Reesink 27 mei 2014 Organisatieoverzicht 2014 Organigram 2014 Corporate Communications Royal Reesink Marktontwikkelingen Reesink Equipment Green Equipment

Nadere informatie

SNS Securities Small & Midcap Seminar Amsterdam

SNS Securities Small & Midcap Seminar Amsterdam SNS Securities Small & Midcap Seminar Amsterdam 15 november 2012 Organisatieoverzicht Groene segment Industriële segment DEELNEMING Kamps de Wild Reesink Staal THR (36%) Reesink Technische Handel Nederlandse

Nadere informatie

1. Opening/mededelingen.

1. Opening/mededelingen. Notulen van het verhandelde tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van de te Sliedrecht gevestigde Naamloze Vennootschap Unit 4 Agresso N.V. gehouden op 20 februari 2008 in het

Nadere informatie

Notulen. Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Van Lanschot Kempen N.V. gehouden op woensdag 11 oktober 2017, te s-hertogenbosch

Notulen. Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Van Lanschot Kempen N.V. gehouden op woensdag 11 oktober 2017, te s-hertogenbosch Notulen Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Van Lanschot Kempen N.V. gehouden op woensdag 11 oktober 2017, te s-hertogenbosch 1. Opening De voorzitter, de heer Duron, opent om 10.10

Nadere informatie

Algemene vergadering van Aandeelhouders Koninklijke Reesink N.V.

Algemene vergadering van Aandeelhouders Koninklijke Reesink N.V. Algemene vergadering van Aandeelhouders Koninklijke Reesink N.V. 24 mei 2012 Focus op twee segmenten Groene segment Industriële segment Verslag van de directie 2 Groene Segment Strategie: Autonome groei

Nadere informatie

DE WERELD VAN ORDINA IN DE WERELD

DE WERELD VAN ORDINA IN DE WERELD DE WERELD VAN ORDINA IN DE WERELD Buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN ORDINA N.V. Datum vergadering : 1 december 2011 Aanvang

Nadere informatie

NOTULEN GECOMBINEERDE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS d.d. 25 april 2017

NOTULEN GECOMBINEERDE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS d.d. 25 april 2017 DELTA LLOYD AZIË DEELNEMINGEN FONDS N.V. i.l. DELTA LLOYD DEELNEMINGEN FONDS N.V. DELTA LLOYD DOLLAR FONDS N.V. DELTA LLOYD EURO CREDIT FUND N.V. DELTA LLOYD EUROPEES DEELNEMINGEN FONDS N.V. DELTA LLOYD

Nadere informatie

Halfjaarcijfers. 26 augustus

Halfjaarcijfers. 26 augustus 2015 Halfjaarcijfers 26 augustus 2015 Algemeen HOLDING Omzettoename bijna 4% autonoom en 1% door acquisities Aanpassingen RMHE, meer focus service en used Start RGE in Turkije (75% belang) Overname IMAV

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE DISCUSSIE IN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN KONINKLIJKE PHILIPS ELECTRONICS N.V.

SAMENVATTING VAN DE DISCUSSIE IN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN KONINKLIJKE PHILIPS ELECTRONICS N.V. SAMENVATTING VAN DE DISCUSSIE IN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS Aanvang van de vergadering: 10.00 uur. Voorzitter: De heer De Kleuver. VAN KONINKLIJKE PHILIPS ELECTRONICS N.V.

Nadere informatie

Analisten conference call

Analisten conference call Analisten conference call 31 augustus 2012 Financiële kernpunten H1 2012 Geconsolideerde omzet: stijging met 6,7% naar 110,5 miljoen (H1 2011: 103,6 miljoen) Autonome omzetgroei 6,4% Omzet in het groene

Nadere informatie

Conference call 27 augustus 2014

Conference call 27 augustus 2014 Conference call 27 augustus 2014 Kernpunten H1 2014 Algemeen HOLDING Forse omzettoename door acquisities en autonome groei. Goede bijdrage CT Agro ondanks devaluatie lokale valuta. Principe overeenstemming

Nadere informatie

AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN KONINKLIJKE REESINK N.V. Te houden op: Dinsdag 27 mei 2014 Aanvang 14.00 uur

AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN KONINKLIJKE REESINK N.V. Te houden op: Dinsdag 27 mei 2014 Aanvang 14.00 uur AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN KONINKLIJKE REESINK N.V. Te houden op: Dinsdag 27 mei 2014 Aanvang 14.00 uur Hotel De Cantharel Apeldoorn Van Golsteinlaan 20 7339 GT Apeldoorn Vergaderstukken De toelichting

Nadere informatie

Algemene vergadering van aandeelhouders ROTTERDAM,23 APRIL 2008

Algemene vergadering van aandeelhouders ROTTERDAM,23 APRIL 2008 Algemene vergadering van aandeelhouders Nyloplast NV ROTTERDAM,23 APRIL 2008 Agenda Algemene Vergadering van Aandeelhouders 1. Opening 2. Toelichting op jaarverslag 2007 3. Jaarrekening 2007: vaststelling

Nadere informatie

AGENDA VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS

AGENDA VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS AGENDA VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 11 MAART 2010 OM 10.00 UUR IN HET ROSARIUM, AMSTELPARK 1, 1083 HZ AMSTERDAM 1. Opening. 2. Voorstel tot het verwerven van

Nadere informatie

1. De heer J. Smit volmacht te verlenen voor het uitoefenen van stemrecht in de Buitengewone

1. De heer J. Smit volmacht te verlenen voor het uitoefenen van stemrecht in de Buitengewone B en W-nummer 15.0613; besluit d.d. 30-6-2015 BB-nummer 15.058 Onderwerp Enexis Burgemeester en wethouders besluiten: 1. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van 1 juli 2015 in te stemmen met het voorstel

Nadere informatie

Stichting Administratiekantoor Preferente Financierings Aandelen ABN AMRO Holding

Stichting Administratiekantoor Preferente Financierings Aandelen ABN AMRO Holding Stichting Administratiekantoor Preferente Financierings Aandelen ABN AMRO Holding Jaarrapport 2007 Inhoudsopgave Pagina Verklaring administratiekantoor 1 Jaarrekening Balans per 31-12-2007 4 Staat van

Nadere informatie

NOTULEN. Aanwezig ter vergadering:

NOTULEN. Aanwezig ter vergadering: NOTULEN van het verhandelde 1 tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Fugro N.V., gehouden ten kantore van de vennootschap in Leidschendam op 27 november 2013. Aanwezig ter vergadering: Leden

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE TE APELDOORN GEVESTIGDE NAAMLOZE VENNOOTSCHAP ROYAL REESINK N.V.

NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE TE APELDOORN GEVESTIGDE NAAMLOZE VENNOOTSCHAP ROYAL REESINK N.V. Versie d.d. 25 september 2017 NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE TE APELDOORN GEVESTIGDE NAAMLOZE VENNOOTSCHAP ROYAL REESINK N.V. GEHOUDEN OP 29 MEI 2017, AANVANG 10:00 UUR, LOCATIE: KEMP GROEP

Nadere informatie

Verslag van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders ( de BAVA ) van EASE2PAY N.V. ( de Vennootschap ) 30 mei :00

Verslag van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders ( de BAVA ) van EASE2PAY N.V. ( de Vennootschap ) 30 mei :00 Verslag van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders ( de BAVA ) van EASE2PAY N.V. ( de Vennootschap ) 30 mei 2018 13:00 Agenda voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Nadere informatie

3. Voorstel tot machtiging inkoop van certificaten van financieringspreferente aandelen

3. Voorstel tot machtiging inkoop van certificaten van financieringspreferente aandelen AGENDA voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Koninklijke Vopak N.V. te houden op donderdag 27 augustus 2009 Westerlaan 10, Rotterdam aanvang: 15.00 uur 1. Opening 2. a. Voorstel

Nadere informatie

(i) kennisgeving door de Raad van Commissarissen van zijn voornemen de heer J.H.L. Albers te benoemen tot lid van de Raad van Bestuur; en

(i) kennisgeving door de Raad van Commissarissen van zijn voornemen de heer J.H.L. Albers te benoemen tot lid van de Raad van Bestuur; en Gamma Holding N.V. Panovenweg 12 Postbus 80 5700 AB Helmond Agenda Agenda voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Gamma Holding N.V. ( Gamma Holding of de Vennootschap ), te houden

Nadere informatie

De voorzitter van het bestuur, de heer prof. dr. W. van Voorden, opent de vergadering om 12.00 uur en heet de aanwezigen welkom.

De voorzitter van het bestuur, de heer prof. dr. W. van Voorden, opent de vergadering om 12.00 uur en heet de aanwezigen welkom. Notulen van de Vergadering van Certificaathouders van de Stichting Administratiekantoor van aandelen Ballast Nedam, gehouden op woensdag van 12.00 12.30 uur in Party- en Congrescentrum Artis aan de Plantage

Nadere informatie

Agenda. Aanvang 11:00 uur.

Agenda. Aanvang 11:00 uur. Agenda voor de buitengewone vergadering van aandeelhouders van Vivenda Media Groep N.V., statutair gevestigd te Hilversum (de Vennootschap ), te houden op vrijdag 15 november 2013 in Triple Ace World Trade

Nadere informatie

Concept notulen Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) N.V. Dico International

Concept notulen Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) N.V. Dico International Concept notulen Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) N.V. Dico International Datum 29 december 2015 Plaats Hotel Mitland, Ariënslaan 1, Utrecht Raad van Commissarissen drs. G.P.

Nadere informatie

19 mei 2008. Wat is de waarde van een bedrijf?

19 mei 2008. Wat is de waarde van een bedrijf? 19 mei 2008 Wat is de waarde van een bedrijf? Wat is de waarde van een bedrijf? P.P.C. Buijsrogge RV Register Valuator Makelaar in bedrijfsbelangen www.corporatesearch.nl buijsrogge@corporatesearch.nl

Nadere informatie

Betreft Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Grontmij N.V. gehouden op 8 december 2010

Betreft Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Grontmij N.V. gehouden op 8 december 2010 Notulen Plaats Referentienummer Kenmerk Plaats bespreking Hoofdkantoor Grontmij N.V., De Holle Bilt 22, De Bilt Betreft Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Grontmij N.V. gehouden op

Nadere informatie

Notulen van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 8 juli 2015 aanvang 10.30 uur in NH Hotels te Amersfoort

Notulen van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 8 juli 2015 aanvang 10.30 uur in NH Hotels te Amersfoort Notulen van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 8 juli 2015 aanvang 10.30 uur in NH Hotels te Amersfoort 1 Opening De Voorzitter, de heer Ten Cate, opent de vergadering

Nadere informatie

Algemene Vergadering van Aandeelhouders - 20 april 2009. Jan Aalberts & John Eijgendaal

Algemene Vergadering van Aandeelhouders - 20 april 2009. Jan Aalberts & John Eijgendaal Algemene Vergadering van Aandeelhouders - 20 april 2009 Jan Aalberts & John Eijgendaal Organisatie AALBERTS INDUSTRIES N.V. AALBERTS INDUSTRIES N.V. Gedecentraliseerde managementstructuur Operationele

Nadere informatie

Toelichting op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V.

Toelichting op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V. Toelichting op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V. te houden op dinsdag 29 januari 2008 om 13.00 uur op het hoofdkantoor van SNS REAAL N.V., Croeselaan

Nadere informatie

Algemene vergadering van aandeelhouders AMSTERDAM, 13 MEI 2009

Algemene vergadering van aandeelhouders AMSTERDAM, 13 MEI 2009 Algemene vergadering van aandeelhouders AMSTERDAM, 13 MEI 2009 Agenda Algemene Vergadering van Aandeelhouders 1. Opening 2. Toelichting op jaarverslag 2008 door de Directie 3. Jaarrekening 2008: vaststelling

Nadere informatie

Concept notulen Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) 1NOMij N.V.

Concept notulen Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) 1NOMij N.V. Concept notulen Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) 1NOMij N.V. Datum 05 juni 2012 Plaats Parkhotel Rotterdam, Westersingel 70, 3015 LB Rotterdam Raad van Commissarissen Raad van Bestuur Notuliste

Nadere informatie

Algemene Vergadering. 26 april 2012

Algemene Vergadering. 26 april 2012 Algemene Vergadering 26 april 2012 Agenda 1. Opening 2. Behandeling van het jaarverslag over het boekjaar 3. Vaststelling van de enkelvoudige en geconsolideerde jaarrekening over het boekjaar 4. Wijziging

Nadere informatie

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA Financiële analyse Les 2 Vermogensbehoefte en financiering Auteur: Witek ten Hove, MBA In deze les gaan we kijken naar onderdelen uit de balans. Er wordt aangenomen dat de student weet hoe een balans is

Nadere informatie

Duvel Moortgat : courante netto winst +16%

Duvel Moortgat : courante netto winst +16% 15 Maart 2000 Duvel Moortgat : courante netto winst +16% Markante feiten van 1999 Beursintroductie: Duvel Moortgat werd begin juni geïntroduceerd op de Beurs van Brussel. Participatie in Noord Amerikaanse

Nadere informatie

Inverko NV boekt een operationele winst in 2013 van ,- en versterkt verder het eigen vermogen. Inverko Polymers B.V. draait beter dan verwacht.

Inverko NV boekt een operationele winst in 2013 van ,- en versterkt verder het eigen vermogen. Inverko Polymers B.V. draait beter dan verwacht. PERSBERICHT Leek, 28.03.2014 Inverko NV boekt een operationele winst in 2013 van 299.000,- en versterkt verder het eigen vermogen. Inverko Polymers B.V. draait beter dan verwacht. De geconsolideerde EBITDA

Nadere informatie

Agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V.

Agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V. Agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V. te houden op dinsdag 29 januari 2008 om 13.00 uur op het hoofdkantoor van SNS REAAL N.V., Croeselaan 1, 3521 BJ te

Nadere informatie

MTY wordt IEX Group NV, leider in online beleggersinformatie

MTY wordt IEX Group NV, leider in online beleggersinformatie PERSBERICHT Bussum, 5 november 2015 In aanvulling op het persbericht IEX gaat naar de beurs, dat hedenmorgen is gepubliceerd, informeert MTY Holdings NV middels onderstaand bericht haar aandeelhouders

Nadere informatie

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Vivenda Media Groep N.V. (de Vennootschap ), gehouden op 3 december 2010 te Hilversum

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Vivenda Media Groep N.V. (de Vennootschap ), gehouden op 3 december 2010 te Hilversum Notulen Algemene Vergadering van Aandeelhouders Vivenda Media Groep N.V. (de Vennootschap ), gehouden op 3 december 2010 te Hilversum 1. Opening De Voorzitter opent de vergadering om 10.30 uur en heet

Nadere informatie

Halfjaarcijfers 2004. Henk Bierstee, CEO Jan Slootweg, CFO. Agenda. 1 e halfjaar 2004. Ambitie. Financieel overzicht. -pag 2-

Halfjaarcijfers 2004. Henk Bierstee, CEO Jan Slootweg, CFO. Agenda. 1 e halfjaar 2004. Ambitie. Financieel overzicht. -pag 2- Halfjaarcijfers 2004 Henk Bierstee, CEO Jan Slootweg, CFO Agenda 1 e halfjaar 2004 Ambitie Financieel overzicht -pag 2- Samenstelling groep Nederland België / Luxemburg Athlon Car Lease Nederland Wagenplan

Nadere informatie

Er zijn vanuit de Raad van Bestuur of de Raad van Commissarissen geen mededelingen gekomen.

Er zijn vanuit de Raad van Bestuur of de Raad van Commissarissen geen mededelingen gekomen. MTY Holdings N.V. Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders Datum: 16 december 2015 Locatie: Hotel Mitland te Utrecht Aanwezig namens MTY Holdings N.V.: De heer P.P.F. de Vries Mevrouw K. Koopmans

Nadere informatie

9 Toelichting op de enkelvoudige winst- en verliesrekening en balans (voor winstbestemming)

9 Toelichting op de enkelvoudige winst- en verliesrekening en balans (voor winstbestemming) 9 Toelichting op de enkelvoudige winst- en verliesrekening en balans (voor winstbestemming) 9.1 Algemeen 9.1.1 Grondslagen voor het opstellen van de enkelvoudige jaarrekening De enkelvoudige jaarrekening

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering, heet alle aanwezigen welkom en geeft kort de gang van zaken weer.

De voorzitter opent de vergadering, heet alle aanwezigen welkom en geeft kort de gang van zaken weer. PHARMING NOTULEN van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Pharming Group N.V., gevestigd te Leiden, hierna: "Pharming", gehouden te Leiden op 30 maart 2010. Voorzitter: Notulist:

Nadere informatie

Toelichting op overname Kemp Groep

Toelichting op overname Kemp Groep Toelichting op overname Kemp Groep 25-04-2011 Inhoud Doelstellingen en strategie Reesink in het kort Kemp in het kort Strategische overwegingen Synergie aan de verkoopkant Integratie Kemp Groep Financiering

Nadere informatie

NOTULEN AUTEUR / INLICHTINGEN: 12 mei 2011 10060553/11-00258663/eti Concept-notulen flexbv

NOTULEN AUTEUR / INLICHTINGEN: 12 mei 2011 10060553/11-00258663/eti Concept-notulen flexbv NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN EEN BESLOTEN VENNOOTSCHAP NAAR NEDERLANDS RECHT, GEBASEERD OP DE WETSVOORSTELLEN INZAKE FLEXIBILISERING VAN HET BV-RECHT. Bijgaand eerst een toelichting en daarna

Nadere informatie

Nettoresultaat Aalberts Industries stijgt met 34%

Nettoresultaat Aalberts Industries stijgt met 34% Nettoresultaat Aalberts Industries stijgt met 34% Highlights 1 e halfjaar Netto-omzet stijgt met 40% naar ruim EUR 697 miljoen Bedrijfsresultaat (EBITA) stijgt met 42% naar ruim EUR 80 miljoen Autonome

Nadere informatie

De voorzitter merkt op dat de vergadering wordt gehouden in het Nederlands.

De voorzitter merkt op dat de vergadering wordt gehouden in het Nederlands. Notulen van de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 15 mei 2014 om 10.30 uur in Hotel Mitland, Ariënslaan 1, Utrecht Aanwezig achter de bestuurstafel: Commissarissen: De heren

Nadere informatie

OPROEPING. 1. Opening

OPROEPING. 1. Opening OPROEPING Het bestuur (het "Bestuur") van R&S Retail Group N.V. (de "Vennootschap") nodigt haar aandeelhouders en andere vergadergerechtigden (tezamen, de "Vergadergerechtigden") uit voor een algemene

Nadere informatie

KONINKLIJKE REESINK N.V. REALISEERT AANZIENLIJKE STIJGING RESULTAAT

KONINKLIJKE REESINK N.V. REALISEERT AANZIENLIJKE STIJGING RESULTAAT PERSBERICHT van KONINKLIJKE REESINK N.V. Datum: 9 september 2011 De handelsondernemingen van de Reesink-groep leveren uit voorraad een breed scala producten. Daarbij gaat het om, walserijproducten (Reesink

Nadere informatie

Resultaten 2015 Analistenbijeenkomst 9 maart 2016

Resultaten 2015 Analistenbijeenkomst 9 maart 2016 Resultaten 2015 Analistenbijeenkomst 9 maart 2016 Agenda Ontwikkelingen 2008 2015 Kernpunten 2015 Sprong Voorwaarts Resultaten 2015 Financiële positie ultimo 2015 Prognose 2016 2 Ontwikkelingen 2008-2015

Nadere informatie

Follow the money en De Facultatieve Vijf dingen die je moet weten om het nieuws te kunnen volgen Door: Ronald van Tol MMC, Levende Cijfers

Follow the money en De Facultatieve Vijf dingen die je moet weten om het nieuws te kunnen volgen Door: Ronald van Tol MMC, Levende Cijfers Follow the money en De Facultatieve Vijf dingen die je moet weten om het nieuws te kunnen volgen Door: Ronald van Tol MMC, Levende Cijfers 1 ALS JE HET NIEUWS VAN FTM EN DE FACULTATIEVE WIL VOLGEN Follow

Nadere informatie

- Vaststelling van de jaarrekening 2014 van ABN AMRO Group N.V.

- Vaststelling van de jaarrekening 2014 van ABN AMRO Group N.V. Verantwoording stemgedrag eerste half jaar 2015 Stemgedrag op vergaderingen van aandeelhouders en genomen aandeelhoudersbesluiten buiten vergadering 1. Inleiding NLFI onderschrijft het belang van de Nederlandse

Nadere informatie

Agenda AVA Value8 N.V. 28 juni 2017

Agenda AVA Value8 N.V. 28 juni 2017 Agenda AVA Value8 N.V. 28 juni 2017 Algemene Vergadering (AVA) van Value8 N.V., statutair gevestigd te Amsterdam, te houden op woensdag 28 juni 2017. Locatie Aanvang Beursplein 5, Amsterdam Woensdag 28

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Dividendbeleid voor deelnemingen Reg.nummer: 2013/109710

Raadsstuk. Onderwerp: Dividendbeleid voor deelnemingen Reg.nummer: 2013/109710 Raadsstuk Onderwerp: Dividendbeleid voor deelnemingen Reg.nummer: 2013/109710 1. Inleiding Haarlem heeft aandelen in enkele vennootschappen, zogenoemde deelnemingen. Met het deelnemen in het kapitaal van

Nadere informatie

Toelichting bij de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van ageas N.V. van 23 maart 2011

Toelichting bij de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van ageas N.V. van 23 maart 2011 Toelichting bij de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van ageas N.V. van 23 maart 2011 Dit document bevat een toelichting bij punt 2 van de agenda van de Buitengewone Algemene

Nadere informatie

Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV

Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV Belangrijkste Informatie over de belegging Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV Van ISG Groeiffonds BV Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging beter te bedrijpen.

Nadere informatie

P E R S B E R I C H T

P E R S B E R I C H T Te verspreiden op donderdag 2 november 2006 P E R S B E R I C H T DOCdata N.V. maakt vandaag nadere gegevens bekend omtrent de voorgenomen acquisitie van Braywood Holdings Limited ten behoeve van de op

Nadere informatie

Persbericht Aantal pagina s: 4

Persbericht Aantal pagina s: 4 Persbericht Aantal pagina s: 4 Brunel: sterke groei omzet en winst Kernpunten verslagjaar 2004 Omzet 313 miljoen; 27% groei EBIT 11,0 miljoen; toename van 8,1 miljoen Nettowinst 7,3 miljoen; toename van

Nadere informatie

Resultaten 2016 Analistenbijeenkomst 9 maart 2017

Resultaten 2016 Analistenbijeenkomst 9 maart 2017 Resultaten 2016 Analistenbijeenkomst 9 maart 2017 Agenda Kernpunten 2016 Resultaten 2016 Meer Solutions en Services Financiële positie ultimo 2016 Vooruitzichten 2 Kernpunten 2016 3 2016 in vogelvlucht

Nadere informatie

NOTULEN STAK FUNDA 2012

NOTULEN STAK FUNDA 2012 NOTULEN STAK FUNDA 2012 Notulen van de vergadering van Certificaathouders van Funda d.d. 23 april 2012 van 13.30-14.30 uur te Amsterdam, Wyndham Apollo Hotel Aanwezig namens Stichting Administratiekantoor

Nadere informatie

2. ABN AMRO Group N.V. Op 18 mei 2016 heeft NLFI deelgenomen aan de algemene vergadering van aandeelhouders van ABN AMRO Group N.V.

2. ABN AMRO Group N.V. Op 18 mei 2016 heeft NLFI deelgenomen aan de algemene vergadering van aandeelhouders van ABN AMRO Group N.V. Verantwoording stemgedrag tweede kwartaal 2016 1. Inleiding NLFI onderschrijft het belang van de Nederlandse Corporate Governance Code en wil de relevante principes en best practice bepalingen van de Nederlandse

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN ORDINA N.V. GEHOUDEN OP 1 DECEMBER 2011 TE NIEUWEGEIN

NOTULEN VAN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN ORDINA N.V. GEHOUDEN OP 1 DECEMBER 2011 TE NIEUWEGEIN NOTULEN VAN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN ORDINA N.V. GEHOUDEN OP 1 DECEMBER 2011 TE NIEUWEGEIN 1. Opening De heer J.G. van der Werf, voorzitter van de Raad van Commissarissen,

Nadere informatie

Aankondiging Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Aankondiging Algemene Vergadering van Aandeelhouders Aankondiging Algemene Vergadering van Aandeelhouders Nieuwegein, 25-4-2017 Algemene Vergadering van Aandeelhouders Op 06 juni 2017 om 14.00 uur zal Novisource N.V. (de Vennootschap ) haar jaarlijkse Algemene

Nadere informatie

DOORLOPENDE TEKST VAN DE ADMINISTRATIEVOORWAARDEN VAN: STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR PROPERTUNITY NL. Concept d.d.

DOORLOPENDE TEKST VAN DE ADMINISTRATIEVOORWAARDEN VAN: STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR PROPERTUNITY NL. Concept d.d. DOORLOPENDE TEKST VAN DE ADMINISTRATIEVOORWAARDEN VAN: STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR PROPERTUNITY NL Concept d.d. 17 oktober 2011 - 2 - ADMINISTRATIEVOORWAARDEN: Begripsbepalingen. In deze administratievoorwaarden

Nadere informatie

Verslag Vergadering van Aandeelhouders Source Group N.V. d.d. 15 juni 2015

Verslag Vergadering van Aandeelhouders Source Group N.V. d.d. 15 juni 2015 Verslag Vergadering van Aandeelhouders Source Group N.V. d.d. 15 juni 2015 Verslag van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de naamloze vennootschap Source Group N.V. gehouden d.d. 15 juni

Nadere informatie

Welke algemene vergaderingen zijn er?

Welke algemene vergaderingen zijn er? Welke algemene vergaderingen zijn er? Inhoudsopgave : Er zijn 3 soorten, nl:... Waarom is de agenda van de jaarvergadering belangrijk?... Wie stelt de agenda van de jaarvergadering op?... Hoe gebeurt de

Nadere informatie

Enabling your business. Jaarverslag 2013 Koninklijke Reesink N.V.

Enabling your business. Jaarverslag 2013 Koninklijke Reesink N.V. Enabling your business Jaarverslag 2013 Koninklijke Reesink N.V. Jaarverslag 2013 Koninklijke Reesink N.V. Enabling your business 05:00 06:00 07:00 08:00 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00

Nadere informatie

Agenda: 1. Opening. 5. Rondvraag. 6. Sluiting.

Agenda: 1. Opening. 5. Rondvraag. 6. Sluiting. Oproeping tot de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders ("de Vergadering") van BinckBank N.V. ("BinckBank"), gevestigd te Amsterdam, te houden op 19 november 2007 om 10:00 uur in de Mercuriuszaal

Nadere informatie

BESLUIT. file://e:\archief1998\besluiten\bcm\bcm htm

BESLUIT. file://e:\archief1998\besluiten\bcm\bcm htm pagina 1 van 5 BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1160/ Pon - Achterveld-Cebeco-Agrivor

Nadere informatie

AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN ROYAL REESINK N.V. Te houden op: Woensdag 20 mei 2015 Aanvang 14.00 uur

AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN ROYAL REESINK N.V. Te houden op: Woensdag 20 mei 2015 Aanvang 14.00 uur AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN ROYAL REESINK N.V. Te houden op: Woensdag 20 mei 2015 Aanvang 14.00 uur Hotel De Cantharel Apeldoorn Van Golsteinlaan 20 7339 GT te Apeldoorn VERGADERSTUKKEN De toelichting

Nadere informatie

9. Vermindering van het geplaatste kapitaal zonder terugbetaling*

9. Vermindering van het geplaatste kapitaal zonder terugbetaling* Gamma Holding N.V. Panovenweg 12 Postbus 80 5700 AB Helmond Agenda Agenda voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Gamma Holding N.V. ( Gamma Holding of de Vennootschap ), te houden op donderdag

Nadere informatie

Verslag Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders d.d. 20 september 2018

Verslag Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders d.d. 20 september 2018 Verslag Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders d.d. 20 september 2018 Verslag van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van de naamloze vennootschap HeadFirst Source

Nadere informatie

Resultaten H Analistenbijeenkomst 22 augustus 2018

Resultaten H Analistenbijeenkomst 22 augustus 2018 Resultaten H1-2018 Analistenbijeenkomst 22 augustus 2018 Agenda Marktontwikkelingen Belangrijkste gebeurtenissen Resultaten Financiële positie ultimo 30 juni 2018 Vooruitzichten 2 Marktontwikkelingen H1-2018

Nadere informatie

Recalcico Beheer B.V. T.a.v. de heer F.A.M.J. Faas. Ede, 11 juni Geachte heer Faas,

Recalcico Beheer B.V. T.a.v. de heer F.A.M.J. Faas. Ede, 11 juni Geachte heer Faas, EXENDIS N.V. Recalcico Beheer B.V. T.a.v. de heer F.A.M.J. Faas Keesomstraat 4 6716 AB Ede P.O. Box 56 6710 BB Ede the Netherlands Ede, 11 juni 2008 Phone: +31 (0)318-676111 Fax: +31 (0)318-676104 e-mail:

Nadere informatie

HAL. Persbericht NETTO WINST OVER 2006: 496,8 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 929 MILJOEN

HAL. Persbericht NETTO WINST OVER 2006: 496,8 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 929 MILJOEN Persbericht HAL NETTO WINST OVER 2006: 496,8 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 929 MILJOEN Inleiding De nettowinst van HAL Holding N.V. over 2006 bedroeg 496,8 miljoen, overeenkomend met 7,80 per

Nadere informatie

Jaarcijfers Amsterdam 25 februari, 2002

Jaarcijfers Amsterdam 25 februari, 2002 Jaarcijfers 2001 Amsterdam 25 februari, 2002 Agenda Samenvatting resultaten Markt Accell Group in 2001 Aandeel Accell Group Financieel Producten Samenvatting resultaten (x EUR miljoen) 1999 2000 2001 Omzet

Nadere informatie

Uittreksel Notulen Algemene Vergadering van Aandeelhouders R&S Retail Group N.V. (de "Vennootschap")

Uittreksel Notulen Algemene Vergadering van Aandeelhouders R&S Retail Group N.V. (de Vennootschap) Uittreksel Notulen Algemene Vergadering van Aandeelhouders R&S Retail Group N.V. (de "Vennootschap") Locatie Kantoor Miss Etam, Zoetermeer Datum 10 mei 2016 Voorzitter Bestuur Dhr. E. Verbaere Dhr. L.H.

Nadere informatie

Examen HAVO. Management & Organisatie (nieuwe stijl) Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak 2 Woensdag 20 juni 9.00 12.

Examen HAVO. Management & Organisatie (nieuwe stijl) Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak 2 Woensdag 20 juni 9.00 12. Management & Organisatie (nieuwe stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Boekje met informatie Tijdvak 2 Woensdag 20 juni 9.00 12.00 uur 20 01 100020 28A Begin Formuleblad Te gebruiken formules

Nadere informatie

33.3 TOELICHTING BIJ DE ENKELVOUDIGE WINST- EN VERLIESREKENING EN BALANS 33.4 GRONDSLAGEN VOOR HET OPSTELLEN VAN DE ENKELVOUDIGE JAARREKENING

33.3 TOELICHTING BIJ DE ENKELVOUDIGE WINST- EN VERLIESREKENING EN BALANS 33.4 GRONDSLAGEN VOOR HET OPSTELLEN VAN DE ENKELVOUDIGE JAARREKENING 33.3 TOELICHTING BIJ DE ENKELVOUDIGE WINST- EN VERLIESREKENING EN BALANS 33.4 GRONDSLAGEN VOOR HET OPSTELLEN VAN DE ENKELVOUDIGE JAARREKENING De enkelvoudige jaarrekening van USG People N.V. wordt opgesteld

Nadere informatie

Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders

Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders Assen 23 Augustus 2017 Welkom & Agenda 1. Opening en Presentielijst 2. Mededelingen 3. Voorstel van het bestuur, goedgekeurd door de Raad van Commissarissen,

Nadere informatie

Beantwoording vragen BOB Autowas. Markt

Beantwoording vragen BOB Autowas. Markt Beantwoording vragen BOB Autowas Markt Wie zijn de concurrenten van BOB Autowas en hoe positioneert BOB Autowas zich ten opzichte van deze concurrenten (onderscheidende karakter van BOB t.o.v. concurrentie

Nadere informatie

VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR EUROCOMMERCIAL PROPERTIES

VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR EUROCOMMERCIAL PROPERTIES 1 VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR EUROCOMMERCIAL PROPERTIES STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 De stichting draagt de naam: Stichting Administratiekantoor

Nadere informatie

BUITENGEWONE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VERENIGDE NEDERLANDSE COMPAGNIE N.V.

BUITENGEWONE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VERENIGDE NEDERLANDSE COMPAGNIE N.V. BUITENGEWONE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VERENIGDE NEDERLANDSE COMPAGNIE N.V. Van der Valk Hotel, Nieuwleusenerdijk 1, Zwolle 29 december 2017 1. OPENING EN PRESENTIELIJST 1. OPENING EN PRESENTIELIJST

Nadere informatie

Vereniging AEGON en AEGON N.V. kondigen niet-verwaterende vermogensherstructurering aan

Vereniging AEGON en AEGON N.V. kondigen niet-verwaterende vermogensherstructurering aan Persbericht Vereniging AEGON en AEGON N.V. kondigen niet-verwaterende vermogensherstructurering aan VERENIGING AEGON S FINANCIËLE POSITIE ZAL SUBSTANTIEEL VERSTERKT WORDEN AEGON N.V. S ( AEGON ) EIGEN

Nadere informatie

Hydratec Industries N.V.

Hydratec Industries N.V. Algemene Vergadering van Aandeelhouders Hydratec Industries N.V. Amersfoort, 1 juni 2011 Agenda Algemene Vergadering van aandeelhouders 1. Opening 2. Toelichting jaarverslag 2010 3. Goedkeuring jaarrekening

Nadere informatie

Punch Graphix. AVA 15/05/2008, Eede, Nederland

Punch Graphix. AVA 15/05/2008, Eede, Nederland Punch Graphix AVA 15/05/2008, Eede, Nederland Herman olde Bolhaar (Voorzitter RvC) OPENING 3 AGENDA Opening Verslag van de Raad van Bestuur over het jaar 2007 Bespreking Jaarrekening 2007 Trading update

Nadere informatie

LEIDRAAD BESLOTEN VENNOOTSCHAP

LEIDRAAD BESLOTEN VENNOOTSCHAP LEIDRAAD BESLOTEN VENNOOTSCHAP In deze leidraad vind je een aantal praktische wenken met betrekking tot de juridische gang van zaken bij je vennootschap. Deze leidraad is niet diepgaand. In het voorkomende

Nadere informatie

DRIELUIK STATUTENWIJZIGING ROYAL IMTECH N.V.

DRIELUIK STATUTENWIJZIGING ROYAL IMTECH N.V. DRIELUIK STATUTENWIJZIGING ROYAL IMTECH N.V. Op 27 februari 2013 heeft Royal Imtech N.V. (''Imtech'') aangekondigd haar eigen vermogen te willen versterken met een claimemissie van 500 miljoen euro (bruto-opbrengst).

Nadere informatie

Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders 9 maart 2011

Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders 9 maart 2011 Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders 9 maart 2011 Agenda 1. Opening 2. Goedkeuring voorgenomen overname Nederlandse Interim Groep B.V. 3. Wijziging van de statuten van DPA 4. Uitgifte van

Nadere informatie

Verder in Fusie & Overnames

Verder in Fusie & Overnames Verder in Fusie & Overnames (Mid size en familiebedrijven) Datum: december 2009 Plaats: Zeewolde Door: Triple Play Keynote speaker: Mr. Pieter J.H. Mensink MBA Verbonden door vertrouwen; groeien door samenhang

Nadere informatie

Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Beter Bed Holding N.V.

Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Beter Bed Holding N.V. Algemene Vergadering van Aandeelhouders Beter Bed Holding N.V. 27 april 2005 Agenda Resultaten 2004 Doelstellingen Strategie Koersontwikkeling Resultaten Q1-2005 Omzet per kwartaal euro * 1000 75000 70000

Nadere informatie

Buitengewone vergadering van aandeelhouders. 11 maart 2010

Buitengewone vergadering van aandeelhouders. 11 maart 2010 Buitengewone vergadering van aandeelhouders 11 maart 2010 Agenda 1. Opening 2. Besluit/Stemming : Aankoop 75% belangen in Timmerije ( Holding) BV en Euro BV 3. Besluit/Stemming : 4. Sluiting Statutenwijzigingen

Nadere informatie

Presentatie Halfjaarcijfers 2007

Presentatie Halfjaarcijfers 2007 Presentatie Halfjaarcijfers 2007 Okura Hotel, Amsterdam 20 juli 2007 René J. Takens, CEO Hielke H. Sybesma, CFO Jeroen M. Snijders Blok, COO 1 Agenda Samenvatting Ontwikkeling segmenten en landen in 1e

Nadere informatie

PERSBERICHT. Halfjaarbericht

PERSBERICHT. Halfjaarbericht PERSBERICHT Halfjaarbericht Aanzienlijke stijging nettowinst (+37%) Principe-overeenstemming over overname Agrometius, eerste stap in precisielandbouw Beursnotering, overstap Euronext begin 2016 Private

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nummer 1563/7 Betreft

Nadere informatie

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 1. De vennootschap draagt de naam: [ ]. 2. De vennootschap heeft haar zetel in de gemeente [ ]. Doel Artikel 2 De vennootschap heeft ten doel: a. [ ]; b. het oprichten

Nadere informatie

Besluiten Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 7 september 2011 NedSense enterprises n.v.

Besluiten Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 7 september 2011 NedSense enterprises n.v. Besluiten Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 7 september 2011 NedSense enterprises n.v. Naar aanleiding van de gehouden Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Nadere informatie