Theocentrisme: benaming voor de enorme invloed van het christelijke geloof op alles in de samenleving: alles stond in het teken van God.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Theocentrisme: benaming voor de enorme invloed van het christelijke geloof op alles in de samenleving: alles stond in het teken van God."

Transcriptie

1 Definitielijst: Middeleeuwen (tijdperk) Leenstelsel/feodale stelsel: bestuursvorm waarin de koning (leenheer) grote delen van het rijk in leen gaf aan leden van de adel (leenmannen). Die bestuurden het gebied in zijn naam en mochten de opbrengsten ervan houden. De tegenprestatie was trouw aan de koning en verdediging in zijn naam. Theocentrisme: benaming voor de enorme invloed van het christelijke geloof op alles in de samenleving: alles stond in het teken van God. Troubadour: schrijver en componist van middeleeuwse teksten. Minstreel: de artiest die de teksten van troubadours ten gehore bracht. Incunabel: de eerste gedrukte boeken die qua drukletter nog erg op de handschriften leken (ook wel: wiegendrukken). Diets: overkoepelende term voor de dialecten die men in de Nederlanden sprak (ook wel: Middelnederlands). Initiaal: Versierde hoofdletter in middeleeuws handschrift Miniatuur: klein schilderijtje in middeleeuws handschrift, vaak ter versiering van een initiaal. Gemeenschapskunst: de middeleeuwse kunst maakte men met een gave van een God en ten dienste van de gemeenschap. Men schreef vrijelijk van elkaar over: plagiaat bestond niet.

2 Renaissance (tijdperk) Centraal geregeerde staten: in tegenstelling tot het gemeenschappelijke en feodale, wil men langzaam naar monarchieën toe. Renaissance (als stroming): cultuurperiode waarin hernieuwde (wedergeboren) belangstelling opkomt voor de cultuur en kunst van de klassieke tijd (de tijd van de Grieken en de Romeinen). Humanisten: eerste onderzoekers van de klassieke teksten. Antropocentrisme: benadming voor de gedachte dat de mens en de aarde even belangrijk waren als het goddelijke. Wat de mens presteerde, zag men niet langer als een gave van God, maar als iets dat uit hemzelf kwam. Individualisme (staat tegenover gemeenschapskunst ): De mens was niet langer een wezen dat in de eerste plaats deel uitmaakte van een groter geheel (dorp, gilde, stand, Kerk) maar als een unieke, individuele persoonlijkheid die tot grootste dingen in staat was. Homo universalis: een individu dat op alle gebieden van de menselijke cultuur uitblonk: universeel was in zijn talenten. Empirisme: eerste echt wetenschappelijke benadering van het onbekende. Men wilde zelf onderzoeken en men trachtte theorieën te bewijzen door middel van experimenten. (Voorloper van rationalisme). Hervorming/Reformatie/protestantisme: (eigenlijk empirisme binnen de kerk) beweging die het geloof in de kerk wilde herstellen, zich wilde ontdoen van onchristelijkheid en terugwilde naar het ware geloof. Estheticisme: kunst moest vooral mooi zijn. Mooi vond men: voldoenend aan regels, eisen. Literatuur moest een bepaald genre volgen en nauwkeurig aan de regels van dat genre voldoen. Realisme: literair werk moest waarschijnlijk zijn. Let op: het realisme begint hier eigenlijk pas en komt als stroming door de gehele Nederlandse literatuur voor. Purisme: taalzuivering. (De Nederlandse taal komt pas voor het eerst op. De taal wordt geschreven op de Latijnse grammatica. Men verzint tegelijkertijd Nederlandse woorden voor Latijnse uitdrukkingen. Dat is puristisch : zuiverend.)

3 Verlichting (tijdperk) Verlichting (als stroming): optimistische periode waarin het rationalisme de politiek, cultuur en literatuur bepaalt. De ratio is in staat alles op te lossen en om die reden bloeit de wetenschap op. Rationalisme: benadering die voorstaat dat alles met het verstand (de ratio) is op te lossen. Alle onbekende verschijnselen kunnen verklaard. Absolute monarchie: bestuursvorm waarin de koning de volledige macht bezat en slechts aan God verantwoording hoefde af te leggen (absolutisme). Liberalisme: ideologie die de vrije mens voorstaat. Economisch gezien: dat de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeit met de economie. Die moet volledig door de wet van vraag en aanbod worden beheerst. Tolerantie: de idee van verdraagzaamheid. Ieder mens moet kunnen denken en geloven wat hij wil: autoriteiten (wereldlijke of religieuze) hebben daar niets mee te maken. Trias politica: de opvatting dat de uitvoerende macht, de wetgevende macht en de rechterlijke macht gescheiden moeten zijn. De regering wordt gecontroleerd door vertegenwoordigers van het volk en rechters oordelen aan de hand van wetten. Onafhankelijk van wat de overheid wenst. Deïsme: de opvatting dat er wel een Opperwezen bestaat, maar dat verering daarvan zinloos is. Didactisch: opvoedend, moraliserend, aanlerend.

4 Romantiek (tijdperk) Liberalisme: ideologie die de vrije mens voorstaat. Economisch gezien: dat de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeit met de economie. Die moet volledig door de wet van vraag en aanbod worden beheerst. Arbeidersklasse: het arbeidersvolk dat in slechte omstandigheden moest leven en hard moest werken (proletariërs). (Later leidt dit ongenoegen tot communisme en socialisme en komt er sociale wetgeving.) Romantisch individualisme (stroming): kunstenaarsstroming waarin de kunstenaar grote aandacht heeft voor zijn eigen gevoelswereld en verbeeldingskracht en van daaruit zijn kunstwerk creëert. Bohémien: kunstenaar, individualist, die zich niet aan wil conformeren aan de regels van de maatschappij en die een onmaatschappelijk leven leidt. Veelal waren het revolutionairen die een betere wereld wilden scheppen. Weltschmerz: romantische melancholie (droefgeestigheid) Sehnsucht: het romantisch verlangen naar het onbereikbare geluk. Realisme: stroming die een reactie is op het romantisch individualisme. De kunstenaar zoekt in alle genres de realiteit van alledag. De realisten zochten hun onderwerpen dus niet in de geschiedenis, de mythologie of in hun fantasie, maar in de hen omringende realiteit.

5 Fin de Siècle (tijdperk) Verzuiling: opdeling van de maatschappij in zuilen : ideologische groeperingen die elk hun eigen benadering van de maatschappij hebben. (Elke groepering had zijn eigen politieke partij, vakbond, etc.) Liberalisme: ideologie die de vrije mens voorstaat. Economisch gezien: dat de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeit met de economie. Die moet volledig door de wet van vraag en aanbod worden beheerst. Confessionelen: politieke stroming die elk politiek thema in beginsel vanuit het geloof benadert. Socialisme: politieke stroming die de productie op de vraag wil afstemmen (en dus niet het markmechanisme bepalend vindt) en in politieke thema s staat voor gelijkheid en nivellering van inkomstenverschillen. Kapitalisme: toename van de rol van geld in de maatschappij. Productie, marktmechanisme, consumptie, etc. leidden tot grote economische bloei. Fin de Siècle: tijdperk waarin verschillende kunststromingen de overgang tussen oude en nieuwe kunststromingen mogelijk maken. De kunst vertoont nog allerlei kenmerken van de 19 e -eeuwse kunst, maar ook al kenmerken van de 20 e -eeuwse kunst. (De uitbeeldende, romantische kunst en de uitdrukkende modernistische kunst). De stromingen die dit doen gebeuren tijdens het Fin de Siècle zijn: het impressionisme, naturalisme, symbolisme en de neoromantiek. Deze stromingen zijn tegelijk verschijningsvormen van het realisme. Alle doen ze namelijk iets met de werkelijkheid. Impressionisme (stroming): kunststroming die ervan uit gaat dat er geen objecteive waarneming bestaat: elk individu beleeft de werkelijkheid op zijn eigen manier. Deze gedachte werd wetenschappelijk ook ondersteund. Literair gezien is het impressionisme vooral een schrijfwijze die juist die persoonlijke waarneming recht doet. Veel nuances, indrukken en gevoelens werden uitputtend uitgedrukt met bijvoeglijke naamwoorden, bepalingen, beelspraken, neologismen, archaïsmen, synesthesie, etc. Estheticisme: (stroming): kunststroming die zeer nauw verbonden is met het impressionisme en in de kunst het onderwerp, de ideeën en de sociale relevantie van ondergeschikt belang vindt en vooral de sfeer van het uitgebeelde (of beschrevene) centraal stelt. Naturalisme: (stroming) kunststroming die de realiteit neerzet om te laten zien hoe het leven van de mens was en vooral ook te verklaren hoe het zo geworden was. Deze werken zijn vaak nogal wetenschappelijk van inslag. Men meende dat het leven van de

6 mens bepaald werd door drie factoren: milieu, tijd en erfelijkheid. Veel naturalistische werken zijn op impressionistische wijze geschreven. Fatalisme: de filosofische opvatting dat het leven van de mens geheel bepaald wordt door het noodlot ( het fatum ) en dat een vrije wil niet bestaat. Het noodlot was voor hen niet iets geheimzinnigs, goddelijks, maar was iets wat in de menselijke soort verankerd lag: milieu, tijd en erfelijkheid. Evolutieleer: theorie van Darwin die haaks staat op de bijbel. De leer dat de mens stapsgewijs is ontwikkeld vanuit eerder leven. De mens werd vanuit biologisch standpunt gedegradeerd tot een diersoort. Neoromantiek (stroming): Het noodlot is weer iets bovennatuurlijks geworden en iets geheimzinnigs, waarop de mans geen vat heeft. De stroming stelt dus opnieuw het geheimzinnige en fantastische centraal. De thema s zijn opnieuw eenzaamheid, zwerflust, verzet, natuur, etc. (Zoals de romantiek een reactie was op het rationalisme van de verlichting, was de neoromantiek een reactie op het wetenschappelijke van het naturalisme.)

7 Roaring twenties : periode na de Eerste Wereldoorlog waarin men zich op het leven stortte en werkelijk het gevoel had dat er een nieuwe tijd zou aanbreken. De beurscrisis van 1929 maakt hier een abrupt einde aan. (De dan ontstane werkloosheid vindt zijn totale triestigheid in de Tweede Wereldoorlog). Modernisme (stroming) of Avant-garde: cultuurbeweging die rond de Eerste Wereldoorlog opkomt en een radicaal andere kunst voorstaat dan de vorige. Kunst is niet langer een afbeelding van de werkelijkheid, maar een uitdrukking van een gevoel over die werkelijkheid. Alles wat nu bekend staat als moderne kunst heeft zijn oorsprong in de jaren rond de Eerste Wereldoorlog. Expressionisme (stroming): stroming waarin de kunst een gevoel uitdrukt over de werkelijkheid. De realiteit wordt gedeformeerd ten behoeve van die uitdrukking. Als de herkenbaarheid totaal is verdwenen spreken we van abstracte of gedeformeerde kunst. In de literatuur is het expressionisme een stroming die eigenlijk meer een schrijfwijze is (vergelijk met impressionisme). Die schrijfwijze geeft woorden die een gevoel uitdrukken. Zo goed als dat werkelijkheidsbeleven bij het impressionisme vooral genuanceerd door bijvoeglijke naamwoorden wordt weergegeven, gebruikt de expressionist zelfstandige naamwoorden. De expressionistische schrijver roept beelden op die dus zijn gevoel moeten uitdrukken. Vrij vers: poëzie waarin de klassieke elementen zijn verdwenen. Geen regelmaat, rijm, metrum, etc. Nieuwe Zakelijkheid (stroming): cultuurstroming die zijn basis ziet in het functionalisme en dus kunst voorstaat die doelmatig is. Nieuw-zakelijke ontwerpers waren dus fel gekant tegen vormexperimenten. In de literatuur is de Nieuwe Zakelijkheid een stroming die kritisch was en gewone en begrijpelijke taal voorstond. Functionalisme: principe dat gebruiksvoorwerpen doelmatig moesten zijn en dus aangepast aan hun functie. Poésie-parlante (parlando-poësie): poëzie geschreven in gewone taal met een metrum dat de praattoon benadert. Ventisme (stroming): nieuw-zakelijke stroming die centraal stelt: wat gezegd moet worden, moet gewoon en begrijpelijk gezegd worden. Goede boeken moeten iets te zeggen hebben en moeten de persoonlijkheid van de schrijver uitdrukken. Men hield van sterke persoonlijkheden: venten. Voor het ventisme verzon J.C. Bloem de leus: niet de vorm, maar de vent.

8 Na WO II Popart, popular art (stroming): kunststroming waarin de kunstenaar zijn inspiratie zoekt in de moderne consumptiemaatschappij. Nouveau réalisme (stroming): kunststroming waarin het gewone ongewoon werd gemaakt door bijvoorbeeld grote hoeveelheden alledaagse dingen op elkaar te stapelen, door harde en stevige dingen uit te beelden als zacht en week, door zaken in te pakken die nooit ingepakt worden (een brug bijvoorbeeld), etc. Existentialisme (stroming): culturele stroming waarin men meende dat de mens is geworpen in een wereld waarom hij niet heeft gevraagd en waarin hij het slachtoffer is van de omstandigheden. In die wereld is de mens vrij, maar ook persoonlijk verantwoordelijk. De mens moet kiezen en moet een authentiek wezen zijn dat zich niet laat knechten door politiek of godsdienst. De mens moest zich dus engageren (inzetten). In de literatuur doorbrak men taboes (homoseksualiteit: Reve) en schreef met het leven of de greep van het geloof van zich af (Wolkers). Roman noir: sombere roman waarin de mens hulpeloos ronddwaalt in een chaotische werkelijkheid. Absurdistische literatuur: vooral Franstalige stroming waarin naar voren kwam dat de situatie van de mens (slachtoffer in een chaotische wereld: vrij maar onderworpen, slachtoffer, maar verantwoordelijk) leidde tot zinloze en onverklaarbare situaties. Experimentele poëzie: Poëzie zonder rijm, metrum, regelmaat en interpunctie (expressionistisch dus) maar ook nog zoekend naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden. Het klassieke vers werd gedeformeerd en de taal zo persoonlijk mogelijk. Overladen met beeldspraken (de beeldspraak werd autonoom) die een sfeer of een idee zouden moeten oproepen. Echt onderscheidend is hier ook dat de beeldspraken vaak associatief tot stand kwamen.

9 Na 1970 Postmodernisme: kunststroming waarin de eclectische benadering centraal staat en waarin duidelijk wordt dat alle kunst met elkaar verweven is, feit en fictie niet meer te onderscheiden zijn van elkaar en de mens in een taalcrisis leeft waardoor hij niet in staat is de werkelijkheid te vervatten of erover te communiceren. Het onderscheid tussen hoogcultuur en laagcultuur verdwijnt. Soaps en popmuziek zijn net zo goed kunst als opera en klassieke muziek. Eclecticisme: het door elkaar gebruiken van allerlei kunststromingen en kunstrichtingen. Intertekstualiteit: de schrijver gebruikt teksten van andere schrijvers om zijn eigen kunstwerk meer diepgang te geven (of: de werkelijkheid beter te vervatten). Academisme: stroming in de literatuur waarin de anekdote ondergeschikt is aan de manier van vertellen. (Dit moet gezien worden als een poging over de werkelijkheid te vertellen en die in de reconstructie zoveel mogelijk te benaderen.) Generatie Nix: jonge schrijvers uit de periode van grote welvaart die op eigen manier invulling gaven aan de postmoderne manier van schrijven. Zij gaven vooral blijk van veel citaten uit popmuziek, dagelijkse cultuur en televisie, maar verwerkten ook op intertekstuele manier de grotere oudere schrijvers.

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Op welke gebieden wilden de Verlichtingsfilosofen de bestaande maatschappij veranderen? Rationalisme = het gebruiken van gezond verstand (rede/ratio) waarbij kennis gaat boven tradities

Nadere informatie

De Verlichting. De Verlichting

De Verlichting. De Verlichting De Verlichting =18 de eeuwse filosofische stroming die de nadruk legt op rationaliteit (zelf nadenken), vrijheid en gelijkheid en dit toepast in alle maatschappelijke velden (politiek, economie, religie

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren? 3000 v. Chr. Prehistorie. Kenmerkende aspecten. Begrippen

Tijd van jagers en boeren? 3000 v. Chr. Prehistorie. Kenmerkende aspecten. Begrippen Tijd van jagers en boeren? 3000 v. Chr. Prehistorie 1. De levenswijze van jager-verzamelaars. 2. Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen. 3. Het ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen.

Nadere informatie

Verlichting 1700-1800

Verlichting 1700-1800 Verlichting 1700-1800 Kenmerken Verlichting Algemeen Rationalisme Empirisme Optimisme Maakbare samenleving Opvoeding Kunst en literatuur Kunst weerspiegelt orde en redelijkheid schepping Utile dulce Didactisch

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands De 19e eeuw

Samenvatting Nederlands De 19e eeuw Samenvatting Nederlands De 19e eeuw Samenvatting door Marije 1190 woorden 27 oktober 2016 7,7 6 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Dautzenberg Paragraaf 29, Historische achtergrond 1800-1875 De ideeën

Nadere informatie

TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES

TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES Hoofdstuk 4 PARAGRAAF 4.1 Pruikentijd Standenmaatschappij De verlichting VERVAL EN RIJKDOM In de 17 e eeuw was Nederland het rijkste land ter wereld Van stilstand komt achteruitgang

Nadere informatie

Over Beatrijs: - Rand hoge en late middeleeuwen, kenmerkend voor deze tijd is dat de burgers steeds meer macht

Over Beatrijs: - Rand hoge en late middeleeuwen, kenmerkend voor deze tijd is dat de burgers steeds meer macht Samenvatting door een scholier 3877 woorden 3 maart 2007 7,5 25 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Dautzenberg Middeleeuwen 500-1500: Boeken bij deze tijd: Beatrijs - Onbekend (ca. 1300) Kenmerken:

Nadere informatie

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets 11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets Opdracht 1 Wat is de Sokratische methode? Opdracht 2 Waarom werd Sokrates gedwongen de gifbeker te drinken? Opdracht 3 Waarom zijn onze zintuigen

Nadere informatie

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 Tijdvak Jagers en boeren; van de eerste mensen 3000 v. C. prehistorie; van de eerste mensen - 3000 v.c. Samenlevingstype: eerst jagers/verzamelaars,

Nadere informatie

Vooral verzetspoëzie in illegal tijdschriften of rijmprent. Buiten alle literaire stromingen.

Vooral verzetspoëzie in illegal tijdschriften of rijmprent. Buiten alle literaire stromingen. Samenvatting door Lotte 720 woorden 8 april 2017 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Nescio (J.H.F. Grönloh) - 1882-1961 - korte verhalen in literair tijdschrift - De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje - tragisch

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis

Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis Samenvatting door een scholier 1690 woorden 13 mei 2010 5,7 22 keer beoordeeld Vak Nederlands Middeleeuwen 500-1500 Weinig intellectuele interesse, verval

Nadere informatie

Vragen literatuur 6-VWO Deze vragenlijst is grotendeels gebaseerd op de Coach van Noordhoff. Literaire begrippen

Vragen literatuur 6-VWO Deze vragenlijst is grotendeels gebaseerd op de Coach van Noordhoff. Literaire begrippen Vragen literatuur 6-VWO Deze vragenlijst is grotendeels gebaseerd op de Coach van Noordhoff. A Literaire begrippen 1. Wat is het verschil tussen een Vergleich (vergelijking) en een Metapher (metafoor)?

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur?

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse

Nadere informatie

Rond de eeuwwisseling 1875-1914 Fin de siècle. Dautzenberg, hoofdstuk 5

Rond de eeuwwisseling 1875-1914 Fin de siècle. Dautzenberg, hoofdstuk 5 Rond de eeuwwisseling 1875-1914 Fin de siècle Dautzenberg, hoofdstuk 5 Historische achtergrond 1875-1914 Moderne samenleving: Industriestaten i.p.v. agrarische samenleving Moderne politieke hoofdstromingen:

Nadere informatie

Tijdvakken en kenmerkende aspecten.

Tijdvakken en kenmerkende aspecten. Tijdvakken en kenmerkende aspecten. Tijdvak 1: Tijd van Jagers en Boeren. Periode: Prehistorie 1 De levenswijze van jagers-verzamelaars (Hoe zag deze samenleving eruit?) 2 Het ontstaan van landbouw en

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis

Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis Samenvatting door een scholier 772 woorden 19 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Dautzenberg Nederlands Literatuur geschiedenis Middeleeuwen

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands 60t/m , 70, 73, 74

Samenvatting Nederlands 60t/m , 70, 73, 74 Samenvatting Nederlands 60t/m 6 + 68, 70, 73, 7 Samenvatting door een scholier 210 woorden 19 november 2011 5,5 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Dautzenberg Nederlands literatuur samenvatting 60

Nadere informatie

Literatuur Geschiedenis en theorie Hoofdstuk 5 Rond 1900

Literatuur Geschiedenis en theorie Hoofdstuk 5 Rond 1900 Literatuur Geschiedenis en theorie Hoofdstuk 5 Rond 1900 40 Historische achtergrond 1875 1914 Opdracht 40 a I II Inleiding: Tussen 1875 en 1914 ontstaat het moderne Europa. Oorzaken: technische vernieuwingen/uitvindingen

Nadere informatie

Tijd van burgers en stoommachines De sociale kwestie.

Tijd van burgers en stoommachines De sociale kwestie. Onderzoeksvraag: Waardoor ontstonden het liberalisme en het socialisme, en hoe dachten liberalen en socialisten over de sociale kwestie? Kenmerkende aspect: De opkomst van de politiek maatschappelijke

Nadere informatie

cultuur & media hoorcollege moderniteit en postmoderniteit theo ploeg

cultuur & media hoorcollege moderniteit en postmoderniteit theo ploeg cultuur & media hoorcollege moderniteit en postmoderniteit theo ploeg 1 Wat ga ik behandelen? moderniteit versus postmoderniteit korte geschiedenis verlichting en romantiek modernisme postmodernisme postmoderniteit

Nadere informatie

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Geschiedenis en politieke filosofie Geschiedenis Beschrijving feitelijke gebeurtenissen. Verklaring in termen van oorzaak en gevolg of van bedoelingen. Politieke

Nadere informatie

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst:

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst: Moderne dans Leestekst: Citaat uit de leestekst: Modernisme in de dans Tussen 1900 en 1930 ontstond een nieuwe vorm van theaterdans: Moderne dans. Die week in alle opzichten af van het traditionele ballet;

Nadere informatie

ART HISTORY. de negentiende eeuw. H5 Hoofdstuk 3 Het Realisme Tweede helft 19de eeuw

ART HISTORY. de negentiende eeuw. H5 Hoofdstuk 3 Het Realisme Tweede helft 19de eeuw ART HISTORY de negentiende eeuw H5 Hoofdstuk 3 Het Realisme Tweede helft 19de eeuw Thema s uit het Realisme Hardwerkende fabrieksarbeiders. Eenvoudige plattelandsmensen. Kleine en alledaagse gebeurtenissen.

Nadere informatie

Dit argument gebruikte liberale politicus Sam van Houten bij het doorvoeren van zijn kinderwetje van Van Houten in 1874 (kinderarbeid <12 verboden)

Dit argument gebruikte liberale politicus Sam van Houten bij het doorvoeren van zijn kinderwetje van Van Houten in 1874 (kinderarbeid <12 verboden) Samenvatting door Rosa 1565 woorden 13 januari 2015 9 2 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Dautzenberg Historische achtergrond 1875-1914: ontstaan moderne Europa, Fin de Siècle Afsluitende periode

Nadere informatie

Slaaf krijgt vrijheid (vanaf nu: ex-slaaf) en wordt loonarbeider bij zijn baas (vanaf nu: ex-slavenhouder)

Slaaf krijgt vrijheid (vanaf nu: ex-slaaf) en wordt loonarbeider bij zijn baas (vanaf nu: ex-slavenhouder) Samenvatting door M. 1033 woorden 15 juni 2015 6,7 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 7.1 De verlichting Verlichting is het gevolg van de wetenschappelijke revolutie uit hoofdstuk/tijdvak

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1

Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting door L. 887 woorden 16 juli 2013 7,1 10 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Samenvatting LV Over wondere feiten Hoofdstuk

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1365 woorden 30 mei 2012 0 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi 1 Democratie Democratie is historisch gezien een

Nadere informatie

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marco Harmsen 13 oktober 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/67292 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

6,7. 18e eeuw. Historische achtergrond. De verlichting. Beeldende kunst en muziek. Samenvatting door een scholier 1612 woorden 2 december 2009

6,7. 18e eeuw. Historische achtergrond. De verlichting. Beeldende kunst en muziek. Samenvatting door een scholier 1612 woorden 2 december 2009 Samenvatting door een scholier 1612 woorden 2 december 2009 6,7 28 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Dautzenberg Literatuur proefwerk kerst. 18e eeuw. Historische achtergrond. 17e eeuw: ontstaan van

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen.

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013 Staat en Natie Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. In de 17 e en de 18 e eeuw ontstond er in Europa een politieke en filosofische stroming,

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

Preek 1 e Advent 2018 Maleachi

Preek 1 e Advent 2018 Maleachi Lieve gemeente, Onze ideeën over God zijn de laatste decennia aan het veranderen. Waar we vroeger nog absoluut geloofden in een God als een persoon, een persoon-achtig wezen, daar denken we tegenwoordig

Nadere informatie

De Tien Tijdvakken. Tijd van de jagers en boeren, tot 3000 v.c.

De Tien Tijdvakken. Tijd van de jagers en boeren, tot 3000 v.c. De Tien Tijdvakken Tijd van de jagers en boeren, tot 3000 v.c. KA1: De levenswijze van jagersverzamelaars KA2: Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen KA3: Het ontstaan van de eerste stedelijke

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

Geloven en redeneren. Samenvatting

Geloven en redeneren. Samenvatting Geloven en redeneren Samenvatting Historisch overzicht Pantheïsme en polytheïsme De spiltijd Het oosten Boeddhisme Confucianisme Taoïsme Het westen Jodendom, christendom, islam Filosofie Ontwikkelingen

Nadere informatie

Historische context. Verlich/ngsideeën en de democra/sche revolu/es

Historische context. Verlich/ngsideeën en de democra/sche revolu/es Historische context Verlich/ngsideeën en de democra/sche revolu/es 1650 1848 Kenmerkende aspecten 23. Het streven van vorsten naar absolute macht 26. Wetenschappelijke revolu/e 27. Ra/oneel op/misme en

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

Geloven en redeneren. Religie en filosofie

Geloven en redeneren. Religie en filosofie Geloven en redeneren Religie en filosofie Historisch overzicht Pantheïsme en polytheïsme De spiltijd Het oosten Boeddhisme Confucianisme Taoïsme Het westen Jodendom, christendom, islam Filosofie Het begin

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting door S. 721 woorden 4 juni 2004 4 24 keer beoordeeld Vak CKV Beknopte samenvatting van het schoolboek Kunsthistorisch

Nadere informatie

Categorie: Kunst, wetenschap en techniek. Categorie: Kunst Intercultureel.

Categorie: Kunst, wetenschap en techniek. Categorie: Kunst Intercultureel. Er zijn overeenkomsten tussen de wereldtentoonstellingen van de 19 e eeuw en het world wide web van de 20 e eeuw. Wat maakt dat het positivisme in de loop van de 19 e eeuw steeds meer wordt gezien als

Nadere informatie

6.3. Boekverslag door S woorden 4 april keer beoordeeld. Literatuurkunde

6.3. Boekverslag door S woorden 4 april keer beoordeeld. Literatuurkunde Boekverslag door S. 1667 woorden 4 april 2005 6.3 51 keer beoordeeld Vak Methode Literatuurkunde Dautzenberg Literatuur samenvatting H9: Rond de eeuwwisseling ( 60 t/m 71): 60: - Eind 19e eeuw veel uitvindingen:

Nadere informatie

Descartes schreef dat er geen ander land was "où l'on puisse jouir d'une liberté si entière" (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten)

Descartes schreef dat er geen ander land was où l'on puisse jouir d'une liberté si entière (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten) Verslag 25 mei 2018, Salon der Verdieping: Spinoza s politieke filosofie De bespreking van de politieke filosofie doe ik aan de hand van zijn belangrijkste politieke werk, te weten het Theologisch-politiek

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Marc van Delft (componist, muziektheoreticus, schrijver, etc.)

Marc van Delft (componist, muziektheoreticus, schrijver, etc.) CURSUS: De Beeldentaal van de kunst en het mythisch bewustzijn I Marc van Delft (componist, muziektheoreticus, schrijver, etc.) Kunstvormen en hun archetypische betekenis, zoals deze in de cultuur en in

Nadere informatie

PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN

PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN 3.1 Exploreren, verkennen en integreren van de mogelijkheden van de mens 3.2 Exploreren, verkennen en integreren van de grenzen van de mens 3.3 Ontdekken

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw 3.1 Leenheren en nen 3.1 Leenheren en nen Gallië was rond 450 n. Chr. al meer dan 4 eeuwen (sinds Caesar) onder Romeins bestuur en een sterk geromaniseerd gebied, cultuur, bestuur, economie, taal en geloof

Nadere informatie

8*. Na de dood van Karel de Grote werd de eerste grondslag gelegd voor Grenzen in Europa. Leg uit.

8*. Na de dood van Karel de Grote werd de eerste grondslag gelegd voor Grenzen in Europa. Leg uit. Gebruik bron 1 en 2 In 1897 werd in de venen bij Yde het lijk van een ongeveer zestienjarig meisje gevonden. Deze vondst gaf aanleiding tot twee voorlopige conclusies over de leefwijze van het volk waartoe

Nadere informatie

De schilders en schrijvers van Tachtig

De schilders en schrijvers van Tachtig De schilders en schrijvers van Tachtig De schilders en schrijvers van Tachtig De oude Haagse en jonge Haagse en Amsterdamse kunstenaars In de eerste helft van de jaren tachtig van de negentiende eeuw eindigde

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands Boekvergelijking De laatste dagen & Turks Fruit

Werkstuk Nederlands Boekvergelijking De laatste dagen & Turks Fruit Werkstuk Nederlands Boekvergelijking De laatste dagen & Turks Fruit Werkstuk door een scholier 2264 woorden 14 maart 2007 4,4 6 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Wolkers Liefdesroman, Roman Eerste uitgave

Nadere informatie

Ideologieanalyse: Tocqueville als liberaal of conservatief?

Ideologieanalyse: Tocqueville als liberaal of conservatief? Ideologieanalyse: Tocqueville als liberaal of conservatief? Docent: Jelle de Bont F. de Kloe 444049 Postvak 54 Onderwijsgroep 3 25 februari 2008 Blok BA CW 1D, opdracht 3C Aantal woorden 2172 Van 1839

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door E. 1169 woorden 16 maart 2017 6,5 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1.1 Opvoeding= kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen. - Veilige

Nadere informatie

Mediasociologie Hoorcollege Iedereen is vrij! Theo Ploeg

Mediasociologie Hoorcollege Iedereen is vrij! Theo Ploeg Mediasociologie Hoorcollege Iedereen is vrij! Theo Ploeg 1 2 wat ga ik behandelen? wat is mediasociologie bij CMDA/IAM? wat gaan we doen en hoe doen we dat? wat is sociologie eigenlijk en hoe zien wij

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Zwijgen door Marcellus Emants

Boekverslag Nederlands Zwijgen door Marcellus Emants Boekverslag Nederlands Zwijgen door Marcellus Emants Boekverslag door een scholier 1731 woorden 9 september 2014 5,4 6 keer beoordeeld Auteur Genre Marcellus Emants Psychologische roman Eerste uitgave

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD 0-0 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel van het

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 4

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 4 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 4 Samenvatting door een scholier 1623 woorden 10 december 2007 5,4 53 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk 1: Idee

Nadere informatie

Martinus Nijhoff. en het modernisme

Martinus Nijhoff. en het modernisme Martinus Nijhoff en het modernisme Overzicht 1. Modernisme 2. Nijhoff vs. PvO 3. Nijhoffs poëzie 4. Vorm vs. vent 1. Modernisme James Joyce Virginia Woolf T.S. Eliot Marcel Proust André Gide Thomas Mann

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei Johannes 14

Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei Johannes 14 Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei 2016 Johannes 14 Als iemand in deze tijd zou zeggen: Ik ben de weg, de waarheid en het leven, zouden we hem al snel fundamentalistisch noemen. We leven in een multiculturele

Nadere informatie

Geluk & wijsheid. Zevende avond

Geluk & wijsheid. Zevende avond Geluk & wijsheid Zevende avond Schoonheid Wat heet mooi? Het belang van het overbodige De postmoderne waarheid De filosoof en de waarheid Goochelen Wat heet mooi? Kun je precies beschrijven wat je raakt?

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Samenvatting door een scholier 410 woorden 3 februari 2004 5,3 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Aantekeningen Hoofdstuk 2 Politieke

Nadere informatie

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel?

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Pieter-Jan Vandenwijngaert 2BIRA 2015-2016 Prof. Hilde Heynen Een vergelijking van de utopische opvattingen van Piet Mondriaan en Kazimir

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 2175 woorden 13 september keer beoordeeld. Literatuurkunde. Samenvatting Hoofdstuk 3 Dautzenberg

Samenvatting door een scholier 2175 woorden 13 september keer beoordeeld. Literatuurkunde. Samenvatting Hoofdstuk 3 Dautzenberg Samenvatting door een scholier 2175 woorden 13 september 2005 8 145 keer beoordeeld Vak Methode Literatuurkunde Dautzenberg Samenvatting Hoofdstuk 3 Dautzenberg 17 Door de wereldwijde handel werd de burgerij

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Russische Revolutie

7,5. Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Russische Revolutie Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april 2017 7,5 7 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Russische Revolutie Meeste mensen zijn boeren/boerinnen in Rusland Ze waren straatarm, ze wisten niks en ze gingen

Nadere informatie

Samenvatting Economie H 6

Samenvatting Economie H 6 Samenvatting Economie H 6 Samenvatting door een scholier 977 woorden 10 mei 2002 5,8 40 keer beoordeeld Vak Economie Hfst. 6 6.1 - Ideaaltypische omschrijving: omschrijving van het volmaakte model * Vrije

Nadere informatie

2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw

2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw 2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw 1830 1870: Javaanse boer werkt voor Nederlandse staat: - cultuurstelsel - Herendiensten van verliespost naar wingewest Vanaf 1870: modern imperialisme particuliere bedrijven

Nadere informatie

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047 Geschiedenis Tijdvak 02 01 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 10 mei 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/101047 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

6,9. Samenvatting door een scholier 1598 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands

6,9. Samenvatting door een scholier 1598 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands Samenvatting door een scholier 1598 woorden 14 juni 2011 6,9 4 keer beoordeeld Vak Nederlands MIDDELEEUWEN 500-1500 Heinric van Veldeken: 1e Nederlandse bekende dichter Gewetenscultuur: individuele geweten

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

http://www.schoolsamenvatting.nl/ - De site voor samenvattingen

http://www.schoolsamenvatting.nl/ - De site voor samenvattingen DAUTZENBERG SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 $3 Bestuur: - In de 3 e en 4 e n. Christus begon het Romeinse Rijk te vervallen, de Franken werden sterker, en hadden onder Karel de Grote 768-814 bijna het hele oorspronkelijke

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders ( ) 3.1 Leenheren en leenmannen ( ) ( ) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw

Tijd van monniken en ridders ( ) 3.1 Leenheren en leenmannen ( ) ( ) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw 3.1 Leenheren en nen 3.1 Leenheren en nen Gallië was rond 450 n. Chr. al meer dan 4 eeuwen (sinds Caesar) onder Romeins bestuur en een sterk geromaniseerd gebied, cultuur, bestuur, economie, taal en geloof

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Elckerlijc door Onbekend

Boekverslag Nederlands Elckerlijc door Onbekend Boekverslag Nederlands Elckerlijc door Onbekend Boekverslag door C. 1869 woorden 2 juli 2014 6,7 22 keer beoordeeld Auteur Genre Onbekend Middeleeuws verhaal Eerste uitgave 1400 Vak Nederlands Boekverslag

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin Examen Geschiedenis Geef de 7 tijdsvakken: Prehistorie :... 3500 v.c Stroomculturen : 3500 v.c 800 v.c Klassieke Oudheid : 800 v.c 500 n.c Middeleeuwen : 500 n.c 1450 n.c Nieuwe tijd : 1450 n.c 1750 n.c

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Pleidooi voor Postmoderne devotie

Pleidooi voor Postmoderne devotie Pleidooi voor Postmoderne devotie Mink de Vries Pleidooi voor Postmoderne devotie Navolging vanuit vrijheid en gemeenschap Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt

Nadere informatie

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS Je wil extra uitdaging op theoretisch vlak. Je hebt doorzettingsvermogen, je werkt nauwkeurig en kunt een stevig studieritme aan. Door de 7 uren Latijn en

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

Tijd van burgers en stoommachines 1800 1900. 8.6 Emancipatie en democratisering. Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd?

Tijd van burgers en stoommachines 1800 1900. 8.6 Emancipatie en democratisering. Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd? Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd? Kenmerkende aspecten: * Voortschrijdende democratisering, met deelname van steeds meer mannen en vrouwen aan het politiek proces. * De opkomst van

Nadere informatie

X.8. METHODOLOGIE. Inhoud: Voorwoord 1. Opzet 2. Opmaak 3. Gebruik hoofdletters 4. Andere afspraken 5. Afkortingen Gebruikte literatuur

X.8. METHODOLOGIE. Inhoud: Voorwoord 1. Opzet 2. Opmaak 3. Gebruik hoofdletters 4. Andere afspraken 5. Afkortingen Gebruikte literatuur X.8. METHODOLOGIE Inhoud: Voorwoord 1. Opzet 2. Opmaak 3. Gebruik hoofdletters 4. Andere afspraken 5. Afkortingen Gebruikte literatuur Voorwoord Het project heeft op dit moment een zeer uitgebreide doelstelling.

Nadere informatie

Samenvatting Filosofie Wegen naar wijsheid, hoofdstuk 4 en 5

Samenvatting Filosofie Wegen naar wijsheid, hoofdstuk 4 en 5 Samenvatting Filosofie Wegen naar wijsheid, hoofdstuk 4 en 5 Samenvatting door een scholier 1742 woorden 4 juli 2010 4,3 21 keer beoordeeld Vak Filosofie Hoofdstuk 4 Denken over de mens Filosofische vragen

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

1 e jaar 2 e bijeenkomst. De vraag naar God

1 e jaar 2 e bijeenkomst. De vraag naar God 1 e jaar 2 e bijeenkomst De vraag naar God School voor geloofsverdieping 1 jaar 01. Samen starten 02. De vraag naar God A. GOD VAN HET VERBOND 03. De Bijbel als woord van God 04. Uittocht en verbond 05.

Nadere informatie

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530 ART HISTORY V4 Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Renaissance = wedergeboorte van de klassieke cultuur De klassieken zijn het grote voorbeeld. Het aardse leven is belangrijk. De mens bepaalt het eigen lot.

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

5.4. Samenvatting door een scholier 1709 woorden 21 juli keer beoordeeld. Literatuurkunde

5.4. Samenvatting door een scholier 1709 woorden 21 juli keer beoordeeld. Literatuurkunde Samenvatting door een scholier 1709 woorden 21 juli 2009 5.4 4 keer beoordeeld Vak Literatuurkunde Hoofdstuk 4: 29. In poëzie zegt men alles veel indringender en beknopter waardoor het beter blijft hangen.

Nadere informatie

De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen?

De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen? De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen? Toestanden, instellingen die gedurende een lange tijd min of meer onveranderd hebben bestaan, een verschijnsel

Nadere informatie