Proefdierkunde 3: Poweranalyse. Prof. Kurt Barbé Biostatistiek en medische informatica (BISI)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Proefdierkunde 3: Poweranalyse. Prof. Kurt Barbé Biostatistiek en medische informatica (BISI)"

Transcriptie

1 Proefdierkunde 3: Poweranalyse Prof. Kurt Barbé Biostatistiek en medische informatica (BISI)

2 Quotes over statistiek Any experiment needs statistics but if your experiment needs a statistician, you ought to design your experiment far better Ernest Rutherford (fysicus) Data do not speak for themselves, they need context and sceptical evaluation through statistics Allen Wilcox (epidemioloog) If you torture data enough, nature will confess any hypothesis regardless of its truth Ronald Coase (Nobelprijswinnaar Economie) Alles start met een goed experiment en correct gebruik van statistiek. Statistiek is geen oracle waarbij rommel data omgevormd wordt tot kwaliteitsvolle conclusies.

3 Doelstelling van dit onderdeel 1. Een poweranalyse opstellen gegeven een bepaald experiment: hoe starten we? 2. Inzicht in de rekentechniciteit van poweranalyse: hoe werkt het? 3. Gpower software een handige tool: hoe voeren we dit uit?

4 Inleidend voorbeeld Radiotherapie wordt getoetst voor de bestrijding van een type tumor in een dierproef: 2 groepen: behandelingsgroep versus placebogroep Experiment: In een periode van 20 dagen wordt een tumor geïnduceerd. De ene groep krijgt radiotherapie om de tumorgroei te bestrijden terwijl in de placebogroep geen behandeling wordt toegepast. Na 20 dagen wordt de tumorgrootte gemeten indien de tumor de grootte van 1500 mm3 niet bereikte, indien de grootte 1500 mm3 wordt het dier geëuthanaseerd. Hypothese: De behandeling is effectief want de tumorgroei is gemiddeld genomen met 20% gereduceerd. Analyse: ongepaarde t-toets

5 Inleidend voorbeeld Simulatiedata: Placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en Behandelingsgroep (gemiddelde = 1134 mm3) met standaarddeviatie = 160 mm3. Steekproefgrootte: 4, 7 en 15 dieren per groep.

6 Inleidend voorbeeld Simulatiedata: Placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en Behandelingsgroep (gemiddelde = 1134 mm3) met standaarddeviatie = 160 mm3. Steekproefgrootte: 7 en 15 dieren per groep. Betrouwbaarheidsintervallen snijden en de groepsgemiddelden liggen in elkaars interval Geen te verwachten effect met p-waarde groter dan 0.05.

7 Inleidend voorbeeld Simulatiedata: Placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en Behandelingsgroep (gemiddelde = 1134 mm3) met standaarddeviatie = 160 mm3. Steekproefgrootte: 7 en 15 dieren per groep. De eenzijdige p-waarde is gelijk aan: GEEN significante werking van de therapie

8 Inleidend voorbeeld Simulatiedata: Placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en Behandelingsgroep (gemiddelde = 1134 mm3) met standaarddeviatie = 160 mm3. Steekproefgrootte: 7 en 15 dieren per groep. Betrouwbaarheidsintervallen snijden MAAR de groepsgemiddelden liggen NIET in elkaars interval Te verwachten zwak effect met p-waarde tussen 0.01 en 0.05.

9 Inleidend voorbeeld Simulatiedata: Placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en Behandelingsgroep (gemiddelde = 1134 mm3) met standaarddeviatie = 160 mm3. Steekproefgrootte: 7 en 15 dieren per groep. De eenzijdige p-waarde is gelijk aan: 0.02 Significante werking van de therapie

10 Inleidend voorbeeld: Analyse Beide conclusies kunnen niet samen correct zijn. Er is volgens de data weinig verschil behalve de steekproefgrootte. Het gemiddelde en standaarddeviaties zijn voor beide groepen en voor beide steekproefgroottes precies gelijk. In één van beiden wordt een statistische fout gemaakt zij het een type-i fout of type-ii fout.

11 Inleidend voorbeeld: Analyse Beide conclusies kunnen niet samen correct zijn. Er is volgens de data weinig verschil behalve de steekproefgrootte. Het gemiddelde en standaarddeviaties zijn voor beide groepen en voor beide steekproefgroottes precies gelijk. In één van beiden wordt een statistische fout gemaakt zij het een type-i fout of type-ii fout. Hypothese: De behandeling is effectief want de tumorgroei is gemiddeld genomen met 20% gereduceerd. Geobserveerde reductie in tumorgroei:. Dit levert slechts een reductie op van 10% zodat deze reductie niet klinisch relevant is wat geen significantie hoort op te leveren.

12 Inleidend voorbeeld: Analyse Beide conclusies kunnen niet samen correct zijn. Er is volgens de data weinig verschil behalve de steekproefgrootte. Het gemiddelde en standaarddeviaties zijn voor beide groepen en voor beide steekproefgroottes precies gelijk. In één van beiden wordt een statistische fout gemaakt zij het een type-i fout of type-ii fout. Correcte analyse Type I-fout Indien een type-i fout geïnduceerd wordt door een te hoge steekproefgrootte dan heten we het experiment overpowered.

13 Definitie 1 Een experiment heet overpowered indien de steekproefgrootte te hoog is zodat de toets te kleine verschillen (kleiner dan bepaald door de onderzoekshypothese) tussen de groepen als significant verklaart die klinisch irrelevant zijn. In dat geval impliceert de te hoge power een type-i fout. Een experiment heet underpowered indien de steekproefgrootte te laag is zodat de toets niet in staat het verschil (bepaald door de onderzoekshypothese) tussen de groepen als significant te verklaren terwijl het verschil klinisch relevant is. In dat geval impliceert de te lage power een type-ii fout.

14 Definitie 1 Een experiment heet overpowered indien de steekproefgrootte te hoog is zodat de toets te kleine verschillen (kleiner dan bepaald door de onderzoekshypothese) tussen de groepen als significant verklaart die klinisch irrelevant zijn. In dat geval impliceert de te hoge power een type-i fout. Een experiment heet underpowered indien de steekproefgrootte te laag is zodat de toets niet in staat het verschil (bepaald door de onderzoekshypothese) tussen de groepen als significant te verklaren terwijl het verschil klinisch relevant is. In dat geval impliceert de te lage power een type-ii fout. In een volgend voorbeeld gaan we op basis van dezelfde doelstelling een situatie maken die underpowered is.

15 Voorbeeld: Underpowered Simulatiedata: Placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en Behandelingsgroep (gemiddelde = 1008 mm3) met standaarddeviatie = 160 mm3. Steekproefgrootte: 3 en 7 dieren per groep. Betrouwbaarheidsintervallen snijden EN de groepsgemiddelden liggen in elkaars interval We verwachten GEEN effect met p-waarde groter dan 0.05.

16 Voorbeeld: Underpowered Simulatiedata: Placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en Behandelingsgroep (gemiddelde = 1008 mm3) met standaarddeviatie = 160 mm3. Steekproefgrootte: 3 en 7 dieren per groep. De eenzijdige p-waarde is gelijk aan: Geen significante werking van de therapie

17 Voorbeeld: Underpowered Simulatiedata: Placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en Behandelingsgroep (gemiddelde = 1008 mm3) met standaarddeviatie = 160 mm3. Steekproefgrootte: 3 en 7 dieren per groep. Betrouwbaarheidsintervallen snijden amper MAAR de groepsgemiddelden liggen NIET in elkaars interval We verwachten een sterk effect met p-waarde rond 0.01.

18 Voorbeeld: Underpowered Simulatiedata: Placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en Behandelingsgroep (gemiddelde = 1008 mm3) met standaarddeviatie = 160 mm3. Steekproefgrootte: 3 en 7 dieren per groep. De eenzijdige p-waarde is gelijk aan: Sterk significante werking van de therapie

19 Voorbeeld underpowered: Analyse Beide conclusies kunnen niet samen correct zijn. Er is volgens de data weinig verschil behalve de steekproefgrootte. Het gemiddelde en standaarddeviaties zijn voor beide groepen en voor beide steekproefgroottes precies gelijk. In één van beiden wordt een statistische fout gemaakt zij het een type-i fout of type-ii fout.

20 Voorbeeld underpowered: Analyse Beide conclusies kunnen niet samen correct zijn. Er is volgens de data weinig verschil behalve de steekproefgrootte. Het gemiddelde en standaarddeviaties zijn voor beide groepen en voor beide steekproefgroottes precies gelijk. In één van beiden wordt een statistische fout gemaakt zij het een type-i fout of type-ii fout. Hypothese: De behandeling is effectief want de tumorgroei is gemiddeld genomen met 20% gereduceerd. Geobserveerde reductie in tumorgroei:. Dit levert de beoogde reductie op van 20% zodat deze reductie klinisch relevant is wat significantie hoort op te leveren.

21 Voorbeeld underpowered: Analyse Beide conclusies kunnen niet samen correct zijn. Er is volgens de data weinig verschil behalve de steekproefgrootte. Het gemiddelde en standaarddeviaties zijn voor beide groepen en voor beide steekproefgroottes precies gelijk. In één van beiden wordt een statistische fout gemaakt zij het een type-i fout of type-ii fout. Type II-fout Correcte Analyse Indien een type-ii fout geïnduceerd wordt door een te lage steekproefgrootte dan heten we het experiment underpowered.

22 Poweranalyse: Doelstelling Een poweranalyse berekent de nodige steekproefgrootte opdat klinische relevantie en statistische significantie samenvallen.

23 Inhoudstafel Een poweranalyse berekent de nodige steekproefgrootte opdat klinische relevantie en statistische significantie samenvallen. 1. Steekproefgroottebepaling t-toetsen 2. Steekproefgroottebepaling f-toetsen 3. Posthoc analyse: Bonferroni 4. Heteroscedasticiteit: Welch-Sattertwaith correctie Aanbevolen software: Gpower

24 Ongepaarde t-toets: herhaling Beschouw twee groepen met metingen Merk op dat indien ongebalanceerd noemt. men het experiment gebalanceerd noemt versus de situatie dat men

25 Ongepaarde t-toets: herhaling Beschouw twee groepen met metingen Merk op dat indien ongebalanceerd noemt. men het experiment gebalanceerd noemt versus de situatie dat men In de onderstelling de x-observaties en y-observaties een normale verdeling volgen, toetsen we de hypotheses versus waarvoor we de t-toets gebruiken: Berekende gemiddelde uit data Berekende variantie uit data

26 Ongepaarde t-toets: herhaling Indien de data een normale verdeling volgt dan is de verdeling van T indien de nulhypothese geldt ook bij benadering een normale verdeling. Doelstelling: Bewijskracht voor dit alternatief indien p of T p-waarde: De kans dat bij herhaling van het experiment nog extremere bewijskracht voor het alternatief gevonden wordt, dan de bewijskracht aangeleverd door het huidige experiment. Extra bewijskracht in een ander experiment onwaarschijnlijk dus hoge bewijskracht in het huidige experiment.

27 Ongepaarde t-toets: herhaling Indien de data een normale verdeling volgt dan is de verdeling van T indien de nulhypothese geldt ook bij benadering een normale verdeling. Doelstelling: Bewijskracht voor dit alternatief indien of p T p-waarde: De kans dat bij herhaling van het experiment nog extremere bewijskracht voor het alternatief gevonden wordt, dan de bewijskracht aangeleverd door het huidige experiment. Extra bewijskracht in een ander experiment onwaarschijnlijk dus hoge bewijskracht in het huidige experiment.

28 Ongepaarde t-toets: herhaling Indien de data een normale verdeling volgt dan is de verdeling van T indien de nulhypothese geldt ook bij benadering een normale verdeling. Doelstelling: Bewijskracht voor dit alternatief indien of wat impliceert dat p p -T T p-waarde: De kans dat bij herhaling van het experiment nog extremere bewijskracht voor het alternatief gevonden wordt, dan de bewijskracht aangeleverd door het huidige experiment. Extra bewijskracht in een ander experiment onwaarschijnlijk dus hoge bewijskracht in het huidige experiment.

29 Ongepaarde t-toets: Cohen d-effectgrootte Alles start bij de onderzoekshypothese: Geen hypothese is geen poweranalyse! Hypothese: De behandeling is effectief want de tumorgroei is gemiddeld genomen met 20% gereduceerd. Verwachting referentiegroep (kwalitatieve inschatting) De inschatting van de te onderzoeken parameters worden bepaald door een combinatie van: - Ervaring Wetenschappelijke literatuur Peer assessment

30 Ongepaarde t-toets: Cohen d-effectgrootte Alles start bij de onderzoekshypothese: Geen hypothese is geen poweranalyse! Hypothese: De behandeling is effectief want de tumorgroei is gemiddeld genomen met 20% gereduceerd. Hypothese rond standaarddeviatie: De inschatting van de standaarddeviatie wordt steeds wetenschappelijk gestaafd: - Wetenschappelijke literatuur Bereikbepaling (zie case studies) Nooit door ervaring (Bad practice) De steekproefberekening is zeer gevoelig aan wijzigingen in de standaarddeviatie zodat wetenschappelijk referentie absoluut noodzakelijk is

31 Ongepaarde t-toets: Cohen d-effectgrootte Alles start bij de onderzoekshypothese: Geen hypothese is geen poweranalyse! Cohen d effectgrootte: De toetsstatistiek (van de t-toets) waarbij de hypothetische parameters werden ingevoerd zonder de steekproefgrootte in rekening te brengen. De berekening van de effectgrootte onderstelt gebalanceerde designs (groep zijn even groot) en homoscedasticiteit (zelfde standaarddeviatie over de verschillende groepen) t-toets: Effectgrootte:

32 Ongepaarde t-toets: Cohen d-effectgrootte Alles start bij de onderzoekshypothese: Geen hypothese is geen poweranalyse! Cohen d effectgrootte: De toetsstatistiek (van de t-toets) waarbij de hypothetische parameters werden ingevoerd zonder de steekproefgrootte in rekening te brengen. De berekening van de effectgrootte onderstelt gebalanceerde designs (groep zijn even groot) en homoscedasticiteit (zelfde standaarddeviatie over de verschillende groepen) t-toets: Voorbeeld: Effectgrootte: met een effectgrootte

33 Ongepaarde t-toets: effect- en steekproefgrootte? Doelstelling: Significantie indien wat het geval is wanneer

34 Ongepaarde t-toets: effect- en steekproefgrootte? Doelstelling: Significantie indien wat het geval is wanneer Bijgevolg bekomen we: Deze formule houdt alleen rekening met de significantie of type-i fout. Op dezelfde manier kunnen we ook rekening houden met de type-ii fout of gewenste kracht.

35 Ongepaarde t-toets: effect- en steekproefgrootte? Doelstelling: Significantie indien wat het geval is wanneer Bijgevolg bekomen we: Voor

36 Ongepaarde t-toets: effect- en steekproefgrootte? Doelstelling: Bijgevolg bekomen we: -T T Een tweezijdige toets kan eenvoudig in de formule worden ingebracht door de significantie te delen door twee.

37 Steekproefgrootte inleidende voorbeeld Radiotherapie wordt getoetst voor de bestrijding van een type tumor in een dierproef: 2 groepen: behandelingsgroep versus placebogroep Hypothese: De behandeling is effectief want de tumorgroei is gemiddeld genomen met 20% gereduceerd. Analyse: Het gewenste alternatief is eenzijdig. We kiezen bijvoorbeeld een power van 80% en een significantie van 5%. Een power van 90% impliceert

38 Steekproefgrootte: gpower Gpower is een gratis en academisch gevalideerde software om een poweranalyse uit te voeren. Andere website die een poweranalyse uitvoeren bevatten vaak fouten. Formules versus Gpower: Gpower is correcter aangezien de formules benaderend zijn! De formules geven een indicatie maar zijn vaak optimistisch. De reden ertoe is dat de formule geen rekening houdt met de t-verdeling en de normale verdeling als benadering toepassen. Gpower gebruikt ook de formules maar zal in de buurt van diens uitkomst de oplossing aan de hand van de t-verdeling verfijnen tot het gewenste resultaat.

39 gpower t-toets: inleidend voorbeeld Radiotherapie wordt getoetst voor de bestrijding van een type tumor in een dierproef: 2 groepen: behandelingsgroep versus placebogroep Hypothese: De behandeling is effectief want de tumorgroei is gemiddeld genomen met 20% gereduceerd. Ingeven hypothetische parameters gewenst significantie en power Steekproefbepaling en bereikte power In het geval van een ongebalanceerd design

40 Steekproefgroottebepaling t-toets: voorbeeld 2 Een vaak voorkomende complicatie bij een hartbypass is een postoperatieve long dysfunctie ten gevolge van een substantiële reductie van het aantal grote rode bloedcellen. Patiënten krijgen supplementen foliumzuur om deze reductie tegen te werken. In dit voorbeeld wensen we de efficiëntie van supplementen foliumzuur te evalueren tegen een dieet rijk aan foliumzuur. De foliumzuur concentratie (μg) in de groep die foliumzuur supplementen en de groep die een verrijkt dieet wordt geëvalueerd.

41 Steekproefgroottebepaling t-toets: voorbeeld 2 Een vaak voorkomende complicatie bij een hartbypass is een postoperatieve long dysfunctie ten gevolge van een substantiële reductie van het aantal grote rode bloedcellen. Patiënten krijgen supplementen foliumzuur om deze reductie tegen te werken. In dit voorbeeld wensen we de efficiëntie van supplementen foliumzuur te evalueren tegen een dieet rijk aan foliumzuur. De foliumzuur concentratie (μg) in de groep die foliumzuur supplementen en de groep die een verrijkt dieet wordt geëvalueerd. Onderzoekshypothese: De twee groepen vertonen een verschil van 70 (μg) foliumzuur concentratie. tweezijdig: het teken is onbelangrijk. Onzekerheid: De literatuur beschrijft onzekerheden tussen μg foliumzuur naargelang de bron. Voorlopig nemen we het midden of midrange van de informatie beschikbaar uit de literatuur:

42 Steekproefgroottebepaling t-toets: voorbeeld 2 Onderzoekshypothese: De twee groepen vertonen een verschil van 70 (μg) foliumzuur concentratie. tweezijdig: het teken is onbelangrijk. Onzekerheid: De literatuur beschrijft onzekerheden tussen μg foliumzuur naargelang de bron. Voorlopig nemen we het midden of midrange van de informatie beschikbaar uit de literatuur: De effectgrootte is: De steekproefgrootte per groep voor een significantie van 95% met een power van 90% wordt:

43 Steekproefgroottebepaling t-toets: voorbeeld 2 Dezelfde effectgrootte wordt bekomen. Gpower maakt opnieuw gebruik van de t-verdeling in plaats van de normale verdeling en komt tot een correctere bepaling van de steekproef zodat in plaats van 10 dieren per groep, 11 dieren per groep wordt geadviseerd.

44 Steekproefgroottebepaling t-toets: voorbeeld 3 Glaucoom of groene staar is een oogaandoening waarbij er beschadiging optreedt aan de uitlopers van de oogzenuw leidend tot een beperkter zichtveld. De symptomen zijn een direct gevolg van verhoging van de oogdruk. Normale druk ligt voor 99% van de populatie in het interval [10,21] mmhg. Men wenst te onderzoeken of cafeïne de oogdruk actief reduceert t.o.v. een placebogroep. De onderzoekshypothese stelt dat cafeïne de oogdruk met 15% afneemt. Onderstel dat men de analyse wenst uit te voeren met een betrouwbaarheid van 95% en kracht van 85%.

45 Steekproefgroottebepaling t-toets: voorbeeld 3 Glaucoom of groene staar is een oogaandoening waarbij er beschadiging optreedt aan de uitlopers van de oogzenuw leidend tot een beperkter zichtveld. De symptomen zijn een direct gevolg van verhoging van de oogdruk. Normale druk ligt voor 99% van de populatie in het interval [10,21] mmhg. Men wenst te onderzoeken of cafeïne de oogdruk actief reduceert t.o.v. een placebogroep. De onderzoekshypothese stelt dat cafeïne de oogdruk met 10% afneemt. Onderstel dat men de analyse wenst uit te voeren met een betrouwbaarheid van 95% en kracht van 85%. Statistische hypotheses: versus Een reductie van 10% kunnen we kwantificeren door te onderstellen dat cafeïne een te verwachten druk impliceert van 15.5 mmhg (midden van het interval van de oogdruk in het gezonde bereik) terwijl zonder cafeïne dit stijgt naar mmhg wat een toename weerspiegelt van 10%. Bijgevolg klinische relevantie wordt gezien bij:

46 Steekproefgroottebepaling t-toets: voorbeeld 3 Statistische hypotheses: versus Een reductie van 10% kunnen we kwantificeren door te onderstellen dat cafeïne een te verwachten druk impliceert van 15.5 mmhg (midden van het interval van de oogdruk in het gezonde bereik) terwijl zonder cafeïne dit stijgt naar mmhg wat een toename weerspiegelt van 10%. Bijgevolg klinische relevantie wordt gezien bij: Opgepast: De keuze 15.5 mmhg moet kwalitatief gemotiveerd worden aangezien de keuze waarbij cafeïne een oogdruk oplevert van 21 mmhg (bovengrens van het normale gebied) terwijl zonder cafeïne een druk van 23.1 mmhg ook een toename weerspiegelt van 10%. Echter stelt men op dat moment dat relevantie wordt bepaald door: Statistisch effect is absoluut en niet relatief

47 Steekproefgroottebepaling t-toets: voorbeeld 3 Onderstel dat er geen informatie beschikbaar is in de literatuur wat de standaarddeviatie betreft, kunnen we gebruik maken van het interval waarin de oogdruk verwacht wordt. Het interval [10,21] mmhg wordt gesteld het 99% interval te weerspiegelen. Indien de aanname gemaakt wordt dat de oogdruk een normale verdeling volgt, beschrijft het 99% interval ongeveer 6 standaarddeviaties aangezien: Dit leidt op basis van een gegeven interval tot volgende inschatting van de standaarddeviatie: Expertenkennis laat vaak toe om een bereik te specifiëren terwijl het abstracter is om een standaarddeviatie in te schatten. Deze redenering laat toe om een bereik om te vormen tot een standaarddeviatie.

48 Steekproefgroottebepaling t-toets: voorbeeld 3 De effectgrootte wordt nu berekend voor met. De effectgrootte is. Bij een betrouwbaarheid van 95% en power van 85% impliceert dit een steekproefgrootte per groep van:

49 Steekproefgroottebepaling t-toets: voorbeeld 3 De effectgrootte wordt nu berekend voor met. De effectgrootte is. Bij een betrouwbaarheid van 95% en power van 85% impliceert dit een steekproefgrootte per groep met behulp van gpower van:

50 One-Way variantie-analyse (ANOVA): herhaling Beschouw K groepen in plaats van 2 waarbij de doelstelling is om 1 paar te onderscheiden zodat dat paar als significant verschillend wordt bestempeld. Data: Groep 2 Voorlaatste punt van groep 2 voorlaatste punten per groep Hypothese: Opmerking: ANOVA zoomt in op het sterkste verschil

51 One-Way variantie-analyse (ANOVA): herhaling Beschouw K groepen in plaats van 2 waarbij de doelstelling is om 1 paar te onderscheiden zodat dat paar als significant verschillend wordt bestempeld. Data: Aanname power analyse: - Hypothese: gebalanceerd design: Homoscedasticiteit: alle groepen leveren data uit een normale verdeling aan met mogelijk andere gemiddelden maar gelijke standaarddeviaties

52 One-Way variantie-analyse (ANOVA): herhaling Beschouw K groepen in plaats van 2 waarbij de doelstelling is om 1 paar te onderscheiden zodat dat paar als significant verschillend wordt bestempeld. Data: Aanname power analyse: - Hypothese: Toetsstatistiek (onder aannames): Globaal gemiddelde: gebalanceerd design: Homoscedasticiteit: alle groepen leveren data uit een normale verdeling aan met mogelijk andere gemiddelden maar gelijke standaarddeviaties

53 One-Way variantie-analyse (ANOVA): Cohen f-effectgrootte Beschouw K groepen in plaats van 2 waarbij de doelstelling is om 1 paar te onderscheiden zodat dat paar als significant verschillend wordt bestempeld. Data: Toetsstatistiek (onder aannames): Cohen f-effectgrootte in het kwadraat

54 One-Way variantie-analyse (ANOVA): Steekproefgrootte Beschouw K groepen in plaats van 2 waarbij de doelstelling is om 1 paar te onderscheiden zodat dat paar als significant verschillend wordt bestempeld. Data: Effectgrootte: Benaderende formule:

55 Steekproefgroottebepaling ANOVA: voorbeeld 1 Voor de revalidatie van patiënten na een zwaar verkeersongeval wordt de effectiviteit van 3 oefeningenreeksen bestudeerd gedurende kinesithereapiesessies. Alle patiënten volgen één van de 3 reeksen gedurende 1 maand nadat men de motoriek meet aan de hand van een vragenlijst. De bewegingsscore is een percentage op een schaal van 100: 0 (verlamd) versus 100 (perfect mobiel).

56 Steekproefgroottebepaling ANOVA: voorbeeld 1 Voor de revalidatie van patiënten na een zwaar verkeersongeval wordt de effectiviteit van 3 oefeningenreeksen bestudeerd gedurende kinesithereapiesessies. Alle patiënten volgen één van de 3 reeksen gedurende 1 maand nadat men de motoriek meet aan de hand van een vragenlijst. De bewegingsscore is een percentage op een schaal van 100: 0 (verlamd) versus 100 (perfect mobiel). De onderzoekshypothese stelt dat de score als een functie van de oefeningenreeksen volgende verwacht inhoudt: De standaarddeviatie (over verschillende patiënten) blijkt uit de literatuur:

57 Steekproefgroottebepaling ANOVA: voorbeeld 1 Voor de revalidatie van patiënten na een zwaar verkeersongeval wordt de effectiviteit van 3 oefeningenreeksen bestudeerd gedurende kinesithereapiesessies. Alle patiënten volgen één van de 3 reeksen gedurende 1 maand nadat men de motoriek meet aan de hand van een vragenlijst. De bewegingsscore is een percentage op een schaal van 100: 0 (verlamd) versus 100 (perfect mobiel). De onderzoekshypothese stelt dat de score als een functie van de oefeningenreeksen volgende verwacht inhoudt: De standaarddeviatie (over verschillende patiënten) blijkt uit de literatuur: De effectgrootte f-cohen is: De steekproefgrootte per groep wordt: betrouwbaarheid: 95%, power=80%

58 Steekproefgroottebepaling ANOVA: voorbeeld 1 Gpower analysis: Totale steekproefgrootte Power bereikt OVERPOWERED! Dringt balanced design op

59 Steekproefgroottebepaling ANOVA: voorbeeld 1 Gpower analysis: Totale steekproefgrootte Power bereikt OVERPOWERED! Dringt balanced design op We verlagen de steekproefgrootte tot de power naar 80% streeft

60 Steekproefgroottebepaling ANOVA: voorbeeld 1 Gpower analysis: Totale steekproefgrootte Power bereikt De power ligt dicht bij 80% maar de steekproefgrootte 7 is niet deelbaar door 3 We verlagen de steekproefgrootte tot de power naar 80% streeft

61 Steekproefgroottebepaling ANOVA: voorbeeld 2 6 type slaapmedicatie wordt getoetst waarbij 3 merken behoren tot slaapmedicatie die helpen om de slaap te vatten terwijl 3 andere merken bedoeld zijn om een langere nachtrust te bekomen.

62 Steekproefgroottebepaling ANOVA: voorbeeld 2 6 type slaapmedicatie wordt getoetst waarbij 3 merken behoren tot slaapmedicatie die helpen om de slaap te vatten terwijl 3 andere merken bedoeld zijn om een langere nachtrust te bekomen. De hypothetische gemiddelden per groep zijn: 6.193, 6.961, 5.834, , , uur per nacht. Een inschatting van de standaarddeviatie: Typische nachtrust heeft een bereik tussen [6,12] uur wat aanleiding geeft tot s=6/6=1 uur. Cohen f-effectgrootte wordt: De steekproefgrootte per groep wordt voor een power van 90% met betrouwbaarheid 95%:

63 Steekproefgroottebepaling ANOVA: voorbeeld 2 Gpower: Onbelangrijk De steekproefgrootte geeft een totaal van 90 of 15 per groep wat een power aangeeft van 91.68%

64 Post-hoc analyse: Bonferroni correctie Post-hoc analyse versus variantieanalyse: - Variantieanalyse detecteert significante verschillen tussen minstens 1 paar Verwachte klinische relevantie tussen meerdere paren

65 Post-hoc analyse: Bonferroni correctie Post-hoc analyse versus variantieanalyse: - Variantieanalyse detecteert significante verschillen tussen minstens 1 paar Verwachte klinische relevantie tussen meerdere paren Waarom Bonferroni correctie? - Elke keer een paar wordt getoetst maak je een type-i fout. Deze fout neemt toe proportioneel als het aantal te toetsen paren. De Bonferroni correctie is een (overcompensatie) van de type-i fout zodat deze fout beperkt blijft. De Bonferroni correctie is heel eenvoudig in gebruik maar deze drijft de steekproefgrootte soms hoog op waar onnodig. Alternatieven zijn: Dunn correctie, Tuckey correctie,...

66 Post-hoc analyse: Bonferroni correctie Je bepaalt het aantal paren die je wenst te onderzoeken opdat er significante verschillen gedetecteerd worden. We heten dit aantal M. Je herhaalt de steekproefgroottebepaling maar met een significantie van: Opgepast: Aangezien de steekproefgrootte verhoogt, is het wijs om niet te veel paren te onderzoeken. Beperk het aantal tot die paren die klinisch relevant zijn.

67 Bonferroni correctie: voorbeeld 1 Voor de revalidatie van patiënten na een zwaar verkeersongeval wordt de effectiviteit van 3 oefeningenreeksen bestudeerd gedurende kinesithereapiesessies. Alle patiënten volgen één van de 3 reeksen gedurende 1 maand nadat men de motoriek meet aan de hand van een vragenlijst. De bewegingsscore is een percentage op een schaal van 100: 0 (verlamd) versus 100 (perfect mobiel). De onderzoekshypothese stelt dat de score als een functie van de oefeningenreeksen volgende verwacht inhoudt: De standaarddeviatie (over verschillende patiënten) blijkt uit de literatuur: Stel dat we onderling de 3 paren op significantie willen toetsen met een betrouwbaarheid van 95% of significantie van 5%. We herhalen de steekproefgrootteberekening met dezelfde effectgrootte maar significantie 5/3%

68 Bonferroni correctie: voorbeeld 1 De effectgrootte f-cohen blijft onveranderd: De steekproefgrootte per groep wordt: betrouwbaarheid: 98.33%, power=80% Bijgevolg leidt dit niet tot een verhoging van de steekproefgrootte. Het blijft aangewezen om 2 dieren per groep te hanteren of een totaal van 6 dieren.

69 Bonferroni correctie: voorbeeld 1 Gpower: Adviseert een steekproefgrootte van 3 dieren per groep. Dit aantal is hoger dan aangegeven door de benaderende formule.

70 Bonferroni correctie: voorbeeld 2 6 type slaapmedicatie wordt getoetst waarbij 3 merken behoren tot slaapmedicatie die helpen om de slaap te vatten terwijl 3 andere merken bedoeld zijn om een langere nachtrust te bekomen. Onderstel dat alle paren interessant zijn om nader te onderzoeken dan is er een totaal van M=15 paren. De Bonferroni-correctie vraagt het toepassen van een significantie van of een betrouwbaarheid van 99.67%.

71 Bonferroni correctie: voorbeeld 2 De effectgrootte f-cohen blijft onveranderd: De steekproefgrootte wordt nu per groep: Dit is een toename van 15 naar 22 per groep ten aanzien van de ANOVA.

72 Bonferroni correctie: voorbeeld 2 Gpower: De steekproefgrootte is in totaal 138 of per groep 23 dieren. Dit is in de lijn van wat de benaderende formule aanlevert.

73 Heteroscedasticiteit: Welch-Sattertwaith correctie De standaarddeviaties zijn niet dezelfde voor elke groep. Op dat moment is de onzekerheid in sommige groepen groter dan in andere groepen waardoor meer dieren nodig zijn. Men spreekt over efficiëntieverlies ten gevolge van de heteroscedasticiteit. De Welch-Sattertwaith formule berekent het efficiëntieverlies wat een percentage aanlevert met dewelke de steekproef wordt vergroot.

74 Heteroscedasticiteit: voorbeeld We hernemen het initiële voorbeeld: radiotherapie wordt getoetst voor de bestrijding van een type tumor in een dierproef. 2 groepen: behandelingsgroep versus placebogroep Experiment: In een periode van 20 dagen wordt een tumor geïnduceerd. De ene groep krijgt radiotherapie om de tumorgroei te bestrijden terwijl in de placebogroep geen behandeling wordt toegepast. Na 20 dagen wordt de tumorgrootte gemeten indien de tumor de grootte van 1500 mm3 niet bereikte, indien de grootte 1500 mm3 wordt het dier geëuthanaseerd. Hypothese: De behandeling is effectief want de tumorgroei is gemiddeld genomen met 20% gereduceerd.

75 Heteroscedasticiteit: voorbeeld Hierbij stelden we dat de placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en behandelingsgroep (gemiddelde = 1008 mm3). Nu gaan we onderstellen dat de respectievelijke standaarddeviaties 160 mm3 en 100 mm3. Stap 1: Steekproefgroottebepaling onder homoscedasticiteit We gaan de standaarddeviatie poolen

76 Heteroscedasticiteit: voorbeeld Hierbij stelden we dat de placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en behandelingsgroep (gemiddelde = 1008 mm3). Nu gaan we onderstellen dat de respectievelijke standaarddeviaties 160 mm3 en 100 mm3. Stap 1: Steekproefgroottebepaling onder homoscedasticiteit We gaan de standaarddeviatie poolen Stap 2: Effectgrootte Cohen-d: zodat de steekproefgrootte per groep voor een kracht van 80% en betrouwbaaheid van 95% gelijk wordt aan:

77 Heteroscedasticiteit: voorbeeld Hierbij stelden we dat de placebogroep (gemiddelde = 1260 mm3) en behandelingsgroep (gemiddelde = 1008 mm3). Nu gaan we onderstellen dat de respectievelijke standaarddeviaties 160 mm3 en 144 mm3. Stap 3: Welch-Sattertwaith correctie Efficiëntieverlies (minstens 1 indien de standaarddeviaties gelijk zijn) We concluderen dat 5 dieren per groep aangewezen lijkt.

78 Heteroscedasticiteit: voorbeeld Gpower: Eenzelfde conclusie van 5 dieren per groep wordt door Gpower berekend.

79 Heteroscedasticiteit: One-way ANOVA Gpower kan de heteroscedasticiteit alleen in rekening brengen voor een t-toets. Voor een one-way ANOVA kan het standaard niet. Gelukkig is de Welch-Sattertwaith formule makkelijk uit te breiden naar K groepen. Stap 1: Steekproefgroottebepaling onder homoscedasticiteit Stap 2: Efficiëntieverlies berekenen via de Welch-Sattertwaith formule

80 Heteroscedasticiteit: one-way ANOVA Voor de revalidatie van patiënten na een zwaar verkeersongeval wordt de effectiviteit van 3 oefeningenreeksen bestudeerd gedurende kinesithereapiesessies. Alle patiënten volgen één van de 3 reeksen gedurende 1 maand nadat men de motoriek meet aan de hand van een vragenlijst. De bewegingsscore is een percentage op een schaal van 100: 0 (verlamd) versus 100 (perfect mobiel). De boxplot laat zien dat de Inter-kwartielafstand en bijgevolg ook de standaarddeviaties ongelijk zijn. Deze zijn respectievelijk: , en De onderzoekshypothese stelt dat:

81 Heteroscedasticiteit: one-way ANOVA 1. Steekproefgroottebepaling onder homoscedasticiteit We maken gebruik van de gepoolde standaarddeviatie: Dit was de gebruikte standaarddeviatie in het eerste voorbeeld voor ANOVA. Dit leidde tot de Cohen f-effect size en steekproefgroottebepaling:

82 Heteroscedasticiteit: one-way ANOVA 2. Welch-Sattertwaith correctie De steekproef wordt groter met % In deze specifieke situatie leidt de heteroscedasticiteit niet tot een verhoging van de steekproef per groep. De verschillen in standaarddeviaties is niet voldoende groot opdat een correctie nodig is. Merk op dat in dit specifieke geval men dan mag verwachten dat de Levene s test voor homogeniteit der varianties deze verschillen niet als significant zal bestempelen.

83 Heteroscedasticiteit: post-hoc tests Welch-Sattertwaith correctie kan ook toegepast worden op de post-hoc tests. Je kan dus de Bonferroni met de Welch-Sattertwaith correctie combineren. In het vorige voorbeeld leidde de Bonferroni correctie tot volgende steekproefgroottebepaling waarbij homoscedasticiteit werd ondersteld:

84 Heteroscedasticiteit: post-hoc tests Welch-Sattertwaith correctie kan ook toegepast worden op de post-hoc tests. Je kan dus de Bonferroni met de Welch-Sattertwaith correctie combineren. In het vorige voorbeeld leidde de Bonferroni correctie tot volgende steekproefgroottebepaling waarbij homoscedasticiteit werd ondersteld: Rekeninghoudende met de Welch-Sattertwaith correctie voor heteroscedasticiteit impliceert dit: Bijgevolg leidt dat opnieuw niet tot een verhoging van de steekproefgrootte.

85 Bio-statistiekgroep (BISI) De biostatistiekgroep biedt advies aan, aan onderzoekers op campus Jette (UZ-Brussel + faculteit GF).

HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN

HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN Inleiding Statistische gevolgtrekkingen (statistical inference) gaan over het trekken van conclusies over een populatie op basis van steekproefdata.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen

Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen 3.1 Schatten: Er moet een verbinding worden gelegd tussen de steekproefgrootheden en populatieparameters, willen we op basis van de een iets kunnen zeggen over de ander.

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Twee populaties: parametrische toetsen

Hoofdstuk 6 Twee populaties: parametrische toetsen Hoofdstuk 6 Twee populaties: parametrische toetsen 6.1 De t-toets voor het verschil tussen twee gemiddelden: In veel onderzoekssituaties zijn we vooral in de verschillen tussen twee populaties geïnteresseerd.

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Statistische gevolgtrekkingen voor distributies

Hoofdstuk 7: Statistische gevolgtrekkingen voor distributies Hoofdstuk 7: Statistische gevolgtrekkingen voor distributies 7.1 Het gemiddelde van een populatie Standaarddeviatie van de populatie en de steekproef In het vorige deel is bij de significantietoets uitgegaan

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7: STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN VOOR DISTRIBUTIES

HOOFDSTUK 7: STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN VOOR DISTRIBUTIES HOOFDSTUK 7: STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN VOOR DISTRIBUTIES 7.1 Het gemiddelde van een populatie Standaarddeviatie van de populatie en de steekproef In het vorige deel is bij de significantietoets uitgegaan

Nadere informatie

Hoofdstuk 12: Eenweg ANOVA

Hoofdstuk 12: Eenweg ANOVA Hoofdstuk 12: Eenweg ANOVA 12.1 Eenweg analyse van variantie Eenweg en tweeweg ANOVA Wanneer we verschillende populaties of behandelingen met elkaar vergelijken, dan zal er binnen de data altijd sprake

Nadere informatie

Toetsende Statistiek Week 5. De F-toets & Onderscheidend Vermogen

Toetsende Statistiek Week 5. De F-toets & Onderscheidend Vermogen M, M & C 7.3 Optional Topics in Comparing Distributions: F-toets 6.4 Power & Inference as a Decision 7.1 The power of the t-test 7.3 The power of the sample t- Toetsende Statistiek Week 5. De F-toets &

Nadere informatie

1. Reductie van error variantie en dus verhogen van power op F-test

1. Reductie van error variantie en dus verhogen van power op F-test Werkboek 2013-2014 ANCOVA Covariantie analyse bestaat uit regressieanalyse en variantieanalyse. Er wordt een afhankelijke variabele (intervalniveau) voorspeld uit meerdere onafhankelijke variabelen. De

Nadere informatie

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16 modulus strepen: uitkomst > 0 Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n 10 ttest ( x ) 105 101 3,16 n-1 4 t test > t kritisch want 3,16 >,6, dus 105 valt buiten het BI. De cola bevat niet significant

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 14. Dinsdag 30 Oktober

Statistiek voor A.I. College 14. Dinsdag 30 Oktober Statistiek voor A.I. College 14 Dinsdag 30 Oktober 1 / 16 2 Deductieve statistiek Orthodoxe statistiek 2 / 16 Grootte steekproef Voorbeeld NU.nl 26 Oktober 2012: Helft broodjes döner kebab vol bacteriën.

Nadere informatie

Berekenen en gebruik van Cohen s d Cohen s d is een veelgebruikte manier om de effectgrootte te berekenen en wordt

Berekenen en gebruik van Cohen s d Cohen s d is een veelgebruikte manier om de effectgrootte te berekenen en wordt A. Effect & het onderscheidingsvermogen Effectgrootte (ES) De effectgrootte (effect size) vertelt ons iets over hoe relevant de relatie tussen twee variabelen is in de praktijk. Er zijn twee soorten effectgrootten:

Nadere informatie

College 6 Eenweg Variantie-Analyse

College 6 Eenweg Variantie-Analyse College 6 Eenweg Variantie-Analyse - Leary: Hoofdstuk 11, 1 (t/m p. 55) - MM&C: Hoofdstuk 1 (t/m p. 617), p. 63 t/m p. 66 - Aanvullende tekst 6, 7 en 8 Jolien Pas ECO 01-013 Het Experiment: een voorbeeld

Nadere informatie

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 3. Recap 2. Recap 1. Recap Centrale limietstelling T-verdeling Toetsen van hypotheses

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 3. Recap 2. Recap 1. Recap Centrale limietstelling T-verdeling Toetsen van hypotheses Vandaag Onderzoeksmethoden: Statistiek 3 Peter de Waal (gebaseerd op slides Peter de Waal, Marjan van den Akker) Departement Informatica Beta-faculteit, Universiteit Utrecht Recap Centrale limietstelling

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1. Inductieve statistiek in onderzoek 17. Hoofdstuk 2. Kansverdelingen en kansberekening 28

Inhoud. Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1. Inductieve statistiek in onderzoek 17. Hoofdstuk 2. Kansverdelingen en kansberekening 28 Inhoud Woord vooraf 13 Hoofdstuk 1. Inductieve statistiek in onderzoek 17 1.1 Wat is de bedoeling van statistiek? 18 1.2 De empirische cyclus 19 1.3 Het probleem van de inductieve statistiek 20 1.4 Statistische

Nadere informatie

Beschrijvende statistiek

Beschrijvende statistiek Beschrijvende statistiek Beschrijvende en toetsende statistiek Beschrijvend Samenvatting van gegevens in de steekproef van onderzochte personen (gemiddelde, de standaarddeviatie, tabel, grafiek) Toetsend

Nadere informatie

Hoofdstuk 10 Eenwegs- en tweewegs-variantieanalyse

Hoofdstuk 10 Eenwegs- en tweewegs-variantieanalyse Hoofdstuk 10 Eenwegs- en tweewegs-variantieanalyse 10.1 Eenwegs-variantieanalyse: Als we gegevens hebben verzameld van verschillende groepen en we willen nagaan of de populatiegemiddelden van elkaar verscihllen,

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV TOETSEN VAN STATISTISCHE HYPOTHESEN

HOOFDSTUK IV TOETSEN VAN STATISTISCHE HYPOTHESEN HOOFDSTUK IV TOETSEN VAN STATISTISCHE HYPOTHESEN 4.1 PARAMETERTOESTEN 1 A. Toetsen van het gemiddelde Beschouw een steekproef X 1, X,, X n van n onafhankelijke N(µ, σ) verdeelde kansveranderlijken Men

Nadere informatie

Hoofdstuk 10: Regressie

Hoofdstuk 10: Regressie Hoofdstuk 10: Regressie Inleiding In dit deel zal uitgelegd worden hoe we statistische berekeningen kunnen maken als sprake is van één kwantitatieve responsvariabele en één kwantitatieve verklarende variabele.

Nadere informatie

Figuur 1: Voorbeelden van 95%-betrouwbaarheidsmarges van gemeten percentages.

Figuur 1: Voorbeelden van 95%-betrouwbaarheidsmarges van gemeten percentages. MARGES EN SIGNIFICANTIE BIJ STEEKPROEFRESULTATEN. De marges van percentages Metingen via een steekproef leveren een schatting van de werkelijkheid. Het toevalskarakter van de steekproef heeft als consequentie,

Nadere informatie

Kun je met statistiek werkelijk alles bewijzen?

Kun je met statistiek werkelijk alles bewijzen? Kun je met statistiek werkelijk alles bewijzen? Geert Verbeke Biostatistisch Centrum, K.U.Leuven International Institute for Biostatistics and statistical Bioinformatics geert.verbeke@med.kuleuven.be http://perswww.kuleuven.be/geert

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 12 Donderdag 21 Oktober 1 / 38 2 Statistiek Indeling: Stochast en populatie Experimenten herhalen Wet van de Grote Getallen Centrale Limietstelling 2 / 38 Deductieve

Nadere informatie

Extra Opgaven. 3. Van 10 personen meten we 100 keer de hartslag na het sporten. De gemiddelde hartslag van

Extra Opgaven. 3. Van 10 personen meten we 100 keer de hartslag na het sporten. De gemiddelde hartslag van Extra Opgaven 1. Een persoon doet een HIV-test. Helaas is de uitslag positief. De test is echter niet perfect. De persoon vraagt zich af wat de kans is dat hij nu ook echt HIV heeft. Gegeven is: de kans

Nadere informatie

11. Meerdere gemiddelden vergelijken, ANOVA

11. Meerdere gemiddelden vergelijken, ANOVA 11. Meerdere gemiddelden vergelijken, ANOVA Analyse van variantie (ANOVA) wordt gebruikt wanneer er situaties zijn waarbij er meer dan twee condities vergeleken worden. In dit hoofdstuk wordt de onafhankelijke

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 10. Donderdag 18 Oktober

Statistiek voor A.I. College 10. Donderdag 18 Oktober Statistiek voor A.I. College 10 Donderdag 18 Oktober 1 / 28 Huffington Post poll verkiezingen VS - 12 Oktober 2012 2 / 28 Gallup poll verkiezingen VS - 15 Oktober 2012 3 / 28 Jullie - onderzoek Kimberly,

Nadere informatie

Aanpassingen takenboek! Statistische toetsen. Deze persoon in een verdeling. Iedereen in een verdeling

Aanpassingen takenboek! Statistische toetsen. Deze persoon in een verdeling. Iedereen in een verdeling Kwantitatieve Data Analyse (KDA) Onderzoekspracticum Sessie 2 11 Aanpassingen takenboek! Check studienet om eventuele verbeteringen te downloaden! Huidige versie takenboek: 09 Gjalt-Jorn Peters gjp@ou.nl

Nadere informatie

Meervoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden

Meervoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 14 Donderdag 28 Oktober 1 / 37 2 Statistiek Indeling: Hypothese toetsen Schatten 2 / 37 Vragen 61 Amerikanen werd gevraagd hoeveel % van de tijd zij liegen. Het gevonden

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 11 Dinsdag 25 Oktober 1 / 27 2 Statistiek Vandaag: Hypothese toetsen Schatten 2 / 27 Schatten 3 / 27 Vragen: liegen 61 Amerikanen werd gevraagd hoeveel % van de tijd

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen Biostatistiek voor BMT (2S390) op 17-11-2003 U mag alleen gebruik maken van een onbeschreven Statistisch Compendium (dikt. nr. 2218) en van een zakrekenmachine.

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen

Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen 5.1 Gemiddelde, variantie, standaardafwijking: De variantie is als het ware de gemiddelde gekwadrateerde afwijking van het gemiddelde. Hoe groter de variantie

Nadere informatie

KWANTITATIEF TESTEN. experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15)

KWANTITATIEF TESTEN. experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15) KWANTITATIEF TESTEN experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15) tips Google Wikipedia MIT 14, 15 stats.stackexhchange.com ander onderzoek dat lijkt op het jouwe experimenteel ontwerp kwantitatieve

Nadere informatie

1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse.

1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse. Oefentoets 1 1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse. Conditie = experimenteel Conditie = controle Sekse = Vrouw 23 33 Sekse = Man 20 36 Van

Nadere informatie

We illustreren deze werkwijze opnieuw a.h.v. de steekproef van de geboortegewichten

We illustreren deze werkwijze opnieuw a.h.v. de steekproef van de geboortegewichten Hoofdstuk 8 Betrouwbaarheidsintervallen In het vorige hoofdstuk lieten we zien hoe het mogelijk is om over een ongekende karakteristiek van een populatie hypothesen te formuleren. Een andere manier van

Nadere informatie

Data analyse Inleiding statistiek

Data analyse Inleiding statistiek Data analyse Inleiding statistiek 1 Terugblik - Inductieve statistiek Afleiden van eigenschappen van een populatie op basis van een beperkt aantal metingen (steekproef) Kennis gemaakt met kans & kansverdelingen»

Nadere informatie

Les 5: ANOVA. Koen Van den Berge Statistiek 2 e Bachelor in de Biochemie en Biotechnologie. 19 november 2018

Les 5: ANOVA. Koen Van den Berge Statistiek 2 e Bachelor in de Biochemie en Biotechnologie. 19 november 2018 Les 5: ANOVA Koen Van den Berge Statistiek 2 e Bachelor in de Biochemie en Biotechnologie 19 november 2018 Toetsen van 2 gemiddeldes Het toetsen van twee gemiddeldes met ongekende variantie H 0 : µ X =

Nadere informatie

Enkelvoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden

Enkelvoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

Statistiek in de alfa en gamma studies. Aansluiting wiskunde VWO-WO 16 april 2018

Statistiek in de alfa en gamma studies. Aansluiting wiskunde VWO-WO 16 april 2018 Statistiek in de alfa en gamma studies Aansluiting wiskunde VWO-WO 16 april 2018 Wie ben ik? Marieke Westeneng Docent bij afdeling Methoden en Statistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit Utrecht

Nadere informatie

11. Multipele Regressie en Correlatie

11. Multipele Regressie en Correlatie 11. Multipele Regressie en Correlatie Meervoudig regressie model Nu gaan we kijken naar een relatie tussen een responsvariabele en meerdere verklarende variabelen. Een bivariate regressielijn ziet er in

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 12 Vrijdag 16 Oktober 1 / 38 2 Statistiek Indeling vandaag: Normale verdeling Wet van de Grote Getallen Centrale Limietstelling Deductieve statistiek Hypothese toetsen

Nadere informatie

Toetsende Statistiek Week 3. Statistische Betrouwbaarheid & Significantie Toetsing

Toetsende Statistiek Week 3. Statistische Betrouwbaarheid & Significantie Toetsing Toetsende Statistiek Week 3. Statistische Betrouwbaarheid & Significantie Toetsing M, M & C, Chapter 6, Introduction to Inference 6.1 Estimating with Confidence 6.2 Tests of Significance 6.3 Use and Abuse

Nadere informatie

Les 5: Analysis of variance

Les 5: Analysis of variance Les 5: Analysis of variance 2de bachelor in de chemie en biologie 14/11/2018 Jeroen Gilis Gebaseerd op slides Caroline De Tender Testen die we tot nu toe gezien hebben: Toetsen van één gemiddelde ten opzichte

Nadere informatie

HOOFDSTUK VI NIET-PARAMETRISCHE (VERDELINGSVRIJE) STATISTIEK

HOOFDSTUK VI NIET-PARAMETRISCHE (VERDELINGSVRIJE) STATISTIEK HOOFDSTUK VI NIET-PARAMETRISCHE (VERDELINGSVRIJE) STATISTIEK 1 1. INLEIDING Parametrische statistiek: Normale Verdeling Niet-parametrische statistiek: Verdelingsvrij Keuze tussen de twee benaderingen I.

Nadere informatie

Statistiek voor A.I.

Statistiek voor A.I. Statistiek voor A.I. College 13 Donderdag 25 Oktober 1 / 28 2 Deductieve statistiek Orthodoxe statistiek 2 / 28 3 / 28 Jullie - onderzoek Tobias, Lody, Swen en Sander Links: Aantal broers/zussen van het

Nadere informatie

Les 5: ANOVA. Elke Debrie 1 Statistiek 2 e Bachelor in de Biochemie en Biotechnologie. 28 november 2018

Les 5: ANOVA. Elke Debrie 1 Statistiek 2 e Bachelor in de Biochemie en Biotechnologie. 28 november 2018 Les 5: ANOVA Elke Debrie 1 Statistiek 2 e Bachelor in de Biochemie en Biotechnologie 28 november 2018 1 Gebaseerd op de slides van Koen Van den Berge Testen die we tot nu toe gezien hebben: Toetsen van

Nadere informatie

beoordelingskader zorgvraagzwaarte

beoordelingskader zorgvraagzwaarte 1 beoordelingskader zorgvraagzwaarte In dit document geven we een beoordelingskader voor de beoordeling van de zorgvraagzwaarte-indicator. Dit beoordelingskader is gebaseerd op de resultaten van de besprekingen

Nadere informatie

Bij herhaalde metingen ANOVA komt het effect van het experiment naar voren bij de variantie binnen participanten. Bij de gewone ANOVA is dit de SS R

Bij herhaalde metingen ANOVA komt het effect van het experiment naar voren bij de variantie binnen participanten. Bij de gewone ANOVA is dit de SS R 14. Herhaalde metingen Introductie Bij herhaalde metingen worden er bij verschillende condities in een experiment dezelfde proefpersonen gebruikt of waarbij dezelfde proefpersonen op verschillende momenten

Nadere informatie

introductie toetsen power pauze hypothesen schatten ten slotte introductie toetsen power pauze hypothesen schatten ten slotte

introductie toetsen power pauze hypothesen schatten ten slotte introductie toetsen power pauze hypothesen schatten ten slotte toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen week 2: de steekproevenverdeling week 3: schatten en toetsen: de z-toets Moore, McCabe, and Craig. Introduction to the Practice of Statistics Chapter

Nadere informatie

Les 2: Toetsen van één gemiddelde

Les 2: Toetsen van één gemiddelde Les 2: Toetsen van één gemiddelde Koen Van den Berge Statistiek 2 e Bachelor in de Biochemie & Biotechnologie 22 oktober 2018 Het statistisch testen van één gemiddelde is een veel voorkomende toepassing

Nadere informatie

toetsende statistiek deze week: wat hebben we al geleerd? Frank Busing, Universiteit Leiden

toetsende statistiek deze week: wat hebben we al geleerd? Frank Busing, Universiteit Leiden toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen week 2: de steekproevenverdeling week 3: schatten en toetsen: de z-toets week 4: het toetsen van gemiddelden: de t-toets Moore, McCabe, and Craig.

Nadere informatie

Kruis per vraag slechts één vakje aan op het antwoordformulier.

Kruis per vraag slechts één vakje aan op het antwoordformulier. Toets Stroom 1.2 Methoden en Statistiek tul, MLW 7 april 2006 Deze toets bestaat uit 25 vierkeuzevragen. Kruis per vraag slechts één vakje aan op het antwoordformulier. Vraag goed beantwoord dan punt voor

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 12. Dinsdag 23 Oktober

Statistiek voor A.I. College 12. Dinsdag 23 Oktober Statistiek voor A.I. College 12 Dinsdag 23 Oktober 1 / 20 2 Deductieve statistiek Orthodoxe statistiek 2 / 20 3 / 20 Jullie - onderzoek Wivine Tijd waarop je opstaat (uu:mm wordt weergeven als uumm). Histogram

Nadere informatie

Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie

Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie 1) Vul de volgende uitspraak aan, zodat er een juiste bewering ontstaat: De verdeling van een variabele geeft een opsomming van de categorieën en geeft daarbij

Nadere informatie

Cursus Statistiek Parametrische en non-parametrische testen. Fellowonderwijs Intensive Care UMC St Radboud

Cursus Statistiek Parametrische en non-parametrische testen. Fellowonderwijs Intensive Care UMC St Radboud Cursus Statistiek Parametrische en non-parametrische testen Fellowonderwijs Intensive Care UMC St Radboud Vergelijken gemiddelde met hypothetische waarde 13 24 19 18 11 22 10 17 14 31 21 18 22 12 18 11

Nadere informatie

KWANTITATIEF TESTEN. experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15)

KWANTITATIEF TESTEN. experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15) KWANTITATIEF TESTEN experimenteel ontwerp (MIT 14) statistische analyse (MIT 15) tips Google Wikipedia MIT 14, 15 stats.stackexchange.com ander onderzoek dat lijkt op het jouwe experimenteel ontwerp kwantitatieve

Nadere informatie

Antwoordvel Versie A

Antwoordvel Versie A Antwoordvel Versie A Interimtoets Toegepaste Biostatistiek 13 december 013 Naam:... Studentnummer:...... Antwoorden: Vraag Antwoord Antwoord Antwoord Vraag Vraag A B C D A B C D A B C D 1 10 19 11 0 3

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor T (2S070) op vrijdag 8 oktober 1999, uur De u

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor T (2S070) op vrijdag 8 oktober 1999, uur De u TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor T (2S070) op vrijdag 8 oktober 1999, 14.00-17.00 uur De uitwerkingen van de opgaven dienen duidelijk geformuleerd

Nadere informatie

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren:

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren: INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 4 1. Toets met behulp van SPSS de hypothese van Evelien in verband met de baardlengte van metalfans. Ga na of je dezelfde conclusies

Nadere informatie

Toetsen van Hypothesen. Het vaststellen van de hypothese

Toetsen van Hypothesen. Het vaststellen van de hypothese Toetsen van Hypothesen Wisnet-hbo update maart 2008 1. en Het vaststellen van de hypothese De nulhypothese en de Alternatieve hypothese. Het gaat in deze paragraaf puur alleen om de formulering. Er wordt

Nadere informatie

Beschrijvend statistiek

Beschrijvend statistiek 1 Beschrijvend statistiek 1. In een school werd het intelligentiequotiënt gemeten van de leerlingen van het zesde jaar (zie tabel). De getallen werden afgerond tot op de eenheid. De berekeningen mogen

Nadere informatie

Examen Statistiek I Feedback

Examen Statistiek I Feedback Examen Statistiek I Feedback Bij elke vraag is alternatief A correct. Bij de trekking van een persoon uit een populatie beschouwt men de gebeurtenissen A (met bril), B (hooggeschoold) en C (mannelijk).

Nadere informatie

Populaties beschrijven met kansmodellen

Populaties beschrijven met kansmodellen Populaties beschrijven met kansmodellen Prof. dr. Herman Callaert Deze tekst probeert, met voorbeelden, inzicht te geven in de manier waarop je in de statistiek populaties bestudeert. Dat doe je met kansmodellen.

Nadere informatie

Bijlage III Statistiek

Bijlage III Statistiek Bijlage III Statistiek Gewasbeoordeling De gewasbeoordeling wordt per beoordelingsdatum statistisch bekeken, dit wordt gedaan omdat het verloop van tijd van invloed is op een groeiend gewas. Tabel One-way

Nadere informatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie 9. Lineaire Regressie en Correlatie Lineaire verbanden In dit hoofdstuk worden methoden gepresenteerd waarmee je kwantitatieve respons variabelen (afhankelijk) en verklarende variabelen (onafhankelijk)

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 10 Donderdag 20 Oktober 1 / 1 2 Statistiek Vandaag: Hypothese toetsen 2 / 1 3 / 1 Terzijde NU.nl 19 oktober 2011: Veel Facebookvrienden wijst op grotere hersenen. (http://www.nu.nl/wetenschap/2645008/veel-facebookvrienden-wijst-groterehersenen-.html)

Nadere informatie

Examen Kansrekening en Wiskundige Statistiek: oplossingen

Examen Kansrekening en Wiskundige Statistiek: oplossingen Examen Kansrekening en Wiskundige Statistiek: oplossingen S. Vansteelandt Academiejaar 006-007 1. Een team van onderzoekers wil nagaan of een bepaald geneesmiddel Triptan meer effectief is dan aspirine

Nadere informatie

introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets

introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen week : de steekproevenverdeling week 3: schatten en toetsen: de z-toets week : het toetsen van gemiddelden: de t-toets week 5: het toetsen van varianties:

Nadere informatie

Cursus Statistiek 2. Fellowonderwijs Opleiding Intensive Care. UMC St Radboud, Nijmegen

Cursus Statistiek 2. Fellowonderwijs Opleiding Intensive Care. UMC St Radboud, Nijmegen Cursus Statistiek 2 Fellowonderwijs Opleiding Intensive Care UMC St Radboud, Nijmegen Cursus Statistiek 2 Steekproefgrootte en power berekening Vergelijken van gemiddelden (T-testen) Niet-parametrische

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Het Toetsen van Hypothesen (Extra Oefeningen)

Hoofdstuk 8: Het Toetsen van Hypothesen (Extra Oefeningen) Hoofdstuk 8: Het Toetsen van Hypothesen (Extra Oefeningen) 8.16. Men wenst H 0 : p 0.2 te testen tegenover H 1 : p 0.4 voor een binomiale distributie met n 10. Bepaal α en β als de testfunctie gegeven

Nadere informatie

Hierbij is het steekproefgemiddelde x_gemiddeld= en de steekproefstandaardafwijking

Hierbij is het steekproefgemiddelde x_gemiddeld= en de steekproefstandaardafwijking Opdracht 9a ----------- t-procedures voor een enkelvoudige steekproef Voor de meting van de leesvaardigheid van kinderen wordt als toets de Degree of Reading Power (DRP) gebruikt. In een onderzoek onder

Nadere informatie

Statistiek II. 1. Eenvoudig toetsen. Onderdeel toetsen binnen de cursus: Toetsen en schatten ivm één statistiek of steekproef

Statistiek II. 1. Eenvoudig toetsen. Onderdeel toetsen binnen de cursus: Toetsen en schatten ivm één statistiek of steekproef Statistiek II Onderdeel toetsen binnen de cursus: 1. Eenvoudig toetsen Toetsen en schatten ivm één statistiek of steekproef Via de z-verdeling, als µ onderzocht wordt en gekend is: Via de t-verdeling,

Nadere informatie

College 2 Enkelvoudige Lineaire Regressie

College 2 Enkelvoudige Lineaire Regressie College Enkelvoudige Lineaire Regressie - Leary: Hoofdstuk 7 tot p. 170 (Advanced Correlational Strategies) - MM&C: Hoofdstuk 10 (Inference for Regression) - Aanvullende tekst 3 Jolien Pas ECO 011-01 Correlatie:

Nadere informatie

Toetsen van hypothesen

Toetsen van hypothesen Les 4 Toetsen van hypothesen We hebben tot nu toe enigszins algemeen naar grootheden van populaties gekeken en bediscussieerd hoe we deze grootheden uit steekproeven kunnen schatten. Vaak hebben we echter

Nadere informatie

Wiskunde B - Tentamen 1

Wiskunde B - Tentamen 1 Wiskunde B - Tentamen Tentamen 57 Wiskunde B voor CiT vrijdag januari 5 van 9. tot. uur Dit tentamen bestaat uit 6 opgaven, formulebladen en tabellen. Vermeld ook uw studentnummer op uw werk en tentamenbriefje.

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S195) op dinsdag , uur.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S195) op dinsdag , uur. TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor TeMa (S95) op dinsdag 3-03-00, 9- uur. Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine en

Nadere informatie

Examen Data Analyse II - Deel 2

Examen Data Analyse II - Deel 2 Examen Data Analyse II - Deel 2 Tweede Bachelor Biomedische Wetenschappen 10 januari 2011 Naam....................................... 1. De systolische bloeddruk (in mmhg) van 21 mannen is weergegeven

Nadere informatie

Interim Toegepaste Biostatistiek deel 1 14 december 2009 Versie A ANTWOORDEN

Interim Toegepaste Biostatistiek deel 1 14 december 2009 Versie A ANTWOORDEN Interim Toegepaste Biostatistiek deel december 2009 Versie A ANTWOORDEN C 2 B C A 5 C 6 B 7 B 8 B 9 D 0 D C 2 A B A 5 C Lever zowel het antwoordformulier als de interim toets in Versie A 2. Dit tentamen

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV TOETSEN VAN STATISTISCHE HYPOTHESEN

HOOFDSTUK IV TOETSEN VAN STATISTISCHE HYPOTHESEN HOOFDSTUK IV TOETSEN VAN STATISTISCHE HYPOTHESEN 4. VERGELIJKINGSTOETSEN A. Vergelijken van varianties Men beschouwt twee steekproeven uit normaal verdeelde populaties: X, X,, X n ~ N(µ, σ ) Y, Y,, Y n

Nadere informatie

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Dr.ir. P.W. Heijnen Faculteit Techniek, Bestuur en Management Technische Universiteit Delft 22 april 2010 1 1 Introductie De

Nadere informatie

Tentamen Biostatistiek 1 voor BMT (2DM40) woensdag 2 november 2011, uur

Tentamen Biostatistiek 1 voor BMT (2DM40) woensdag 2 november 2011, uur Faculteit der Wiskunde en Informatica Tentamen Biostatistiek 1 voor BMT (2DM40) woensdag 2 november 2011, 9.00-12.00 uur Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine en van een onbeschreven

Nadere informatie

Verklarende Statistiek: Toetsen. Zat ik nou in dat kritische gebied of niet?

Verklarende Statistiek: Toetsen. Zat ik nou in dat kritische gebied of niet? Verklarende Statistiek: Toetsen Zat ik nou in dat kritische gebied of niet? Toetsen, Overzicht Nulhypothese - Alternatieve hypothese (voorbeeld: toets voor p = p o in binomiale steekproef) Betrouwbaarheid

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies

Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies Inleiding Statistische gevolgtrekkingen worden gebruikt om conclusies over een populatie of proces te trekken op basis van data. Deze data wordt samengevat door middel

Nadere informatie

WERKT DE WEBCARE INTERVENTIE?

WERKT DE WEBCARE INTERVENTIE? WERKT DE WEBCARE INTERVENTIE? Onderwerp: Hoe lees ik een wetenschappelijk artikel? Marjolein Snaterse, docent/onderzoeker Faculteit Gezondheid, Hogeschool van Amsterdam TOCH MAAR WEER: EVIDENCE BASED PRACTICE

Nadere informatie

Bijlage Bijlage 3. Statistische toetsing: werkwijze, toetsen, formules, toepassing

Bijlage Bijlage 3. Statistische toetsing: werkwijze, toetsen, formules, toepassing Bijlage 3 Statistische toetsing: werkwijze, toetsen, formules, toepassing In dit boek wordt kennis van statistiek en statistische ( hypothese)toetsing in principe bekend verondersteld. Niettemin geven

Nadere informatie

Over het gebruik van continue normering Timo Bechger Bas Hemker Gunter Maris

Over het gebruik van continue normering Timo Bechger Bas Hemker Gunter Maris POK Memorandum 2009-1 Over het gebruik van continue normering Timo Bechger Bas Hemker Gunter Maris POK Memorandum 2009-1 Over het gebruik van continue normering Timo Bechger Bas Hemker Gunter Maris Cito

Nadere informatie

toetskeuze schema verschillen in gemiddelden

toetskeuze schema verschillen in gemiddelden toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen week 2: de steekproevenverdeling week 3: schatten en toetsen: de z-toets week 4: het toetsen van gemiddelden: de t-toets week 5: het toetsen van

Nadere informatie

Gegevensverwerving en verwerking

Gegevensverwerving en verwerking Gegevensverwerving en verwerking Staalname - aantal stalen/replicaten - grootte staal - apparatuur Experimentele setup Bibliotheek Statistiek - beschrijvend - variantie-analyse - correlatie - regressie

Nadere informatie

Statistiek II. Sessie 5. Feedback Deel 5

Statistiek II. Sessie 5. Feedback Deel 5 Statistiek II Sessie 5 Feedback Deel 5 VPPK Universiteit Gent 2017-2018 Feedback Oefensessie 5 1 Statismex, gewicht en slaperigheid2 1. Lineair model: slaperigheid2 = β 0 + β 1 dosis + β 2 bd + ε H 0 :

Nadere informatie

Oefenvragen bij Statistics for Business and Economics van Newbold

Oefenvragen bij Statistics for Business and Economics van Newbold Oefenvragen bij Statistics for Business and Economics van Newbold Hoofdstuk 1 1. Wat is het verschil tussen populatie en sample? De populatie is de complete set van items waar de onderzoeker in geïnteresseerd

Nadere informatie

8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen

8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen 8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen Er bestaat een samenhang tussen twee variabelen als de verdeling van de respons (afhankelijke) variabele verandert op het moment dat de waarde

Nadere informatie

Data analyse Inleiding statistiek

Data analyse Inleiding statistiek Data analyse Inleiding statistiek Terugblik - Inductieve statistiek Afleiden van eigenschappen van een populatie op basis van een beperkt aantal metingen (steekproef) Kennis gemaakt met kans & kansverdelingen

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 13 Dinsdag 1 November 1 / 26 2 Statistiek Vandaag: Power Grootte steekproef Filosofie 2 / 26 Power 3 / 26 Power Def. De power (kracht) van een hypothese toets is (1 β),

Nadere informatie

Statistiek ( ) eindtentamen

Statistiek ( ) eindtentamen Statistiek (200300427) eindtentamen studiejaar 2010-11, blok 4; Taalwetenschap, Universiteit Utrecht. woensdag 29 juni 2011, 17:15-19:00u, Educatorium, zaal Gamma. Schrijf je naam en student-nummer op

Nadere informatie

EIND TOETS TOEGEPASTE BIOSTATISTIEK I. 30 januari 2009

EIND TOETS TOEGEPASTE BIOSTATISTIEK I. 30 januari 2009 EIND TOETS TOEGEPASTE BIOSTATISTIEK I 30 januari 2009 - Dit tentamen bestaat uit vier opgaven onderverdeeld in totaal 2 subvragen. - Geef bij het beantwoorden van de vragen een zo volledig mogelijk antwoord.

Nadere informatie

c Voorbeeldvragen, Methoden & Technieken, Universiteit Leiden TS: versie 1 1 van 6

c Voorbeeldvragen, Methoden & Technieken, Universiteit Leiden TS: versie 1 1 van 6 c Voorbeeldvragen, Methoden & Technieken, Universiteit Leiden TS: versie 1 1 van 6 1. Iemand kiest geblinddoekt 4 paaseitjes uit een mand met oneindig veel paaseitjes. De helft is melkchocolade, de andere

Nadere informatie

HOOFDSTUK VIII VARIANTIE ANALYSE (ANOVA)

HOOFDSTUK VIII VARIANTIE ANALYSE (ANOVA) HOOFDSTUK VIII VARIANTIE ANALYSE (ANOVA) DATA STRUKTUUR Afhankelijke variabele: Eén kontinue variabele Onafhankelijke variabele(n): - één discrete variabele: één gecontroleerde factor - twee discrete variabelen:

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Het toetsen van nonparametrische variabelen

Hoofdstuk 8 Het toetsen van nonparametrische variabelen Hoofdstuk 8 Het toetsen van nonparametrische variabelen 8.1 Non-parametrische toetsen: deze toetsen zijn toetsen waarbij de aannamen van normaliteit en intervalniveau niet nodig zijn. De aannamen zijn

Nadere informatie

Statistiek. Statistiek in het laboratorium van de ziekenhuisapotheek; deel 1.

Statistiek. Statistiek in het laboratorium van de ziekenhuisapotheek; deel 1. Statistiek Statistiek in het laboratorium van de ziekenhuisapotheek; deel 1. M.C. de Brouwer M.C.J. Langen Laboratorium van de ziekenhuisapotheek Midden-Brabant Maria ziekenhuis Dr. Deelenlaan 5 5042 AD

Nadere informatie

Examen G0N34 Statistiek

Examen G0N34 Statistiek Naam: Richting: Examen G0N34 Statistiek 8 september 2010 Enkele richtlijnen : Wie de vragen aanneemt en bekijkt, moet minstens 1 uur blijven zitten. Je mag gebruik maken van een rekenmachine, het formularium

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde A CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE. Datum: 19 december Aantal opgaven: 6

Tentamen Wiskunde A CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE. Datum: 19 december Aantal opgaven: 6 CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde A Datum: 19 december 2018 Tijd: 13.30 16.30 uur Aantal opgaven: 6 Lees onderstaande aanwijzingen s.v.p. goed door voordat u met het tentamen begint.

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek (2DD14) op vrijdag 17 maart 2006, 9.00-12.00 uur.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek (2DD14) op vrijdag 17 maart 2006, 9.00-12.00 uur. TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek DD14) op vrijdag 17 maart 006, 9.00-1.00 uur. UITWERKINGEN 1. Methoden om schatters te vinden a) De aannemelijkheidsfunctie

Nadere informatie