Dit jaar zit uw kind in groep 3. Een spannend jaar, waarin de nadruk ligt op het leren lezen, ook wel aanvankelijk lezen genoemd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit jaar zit uw kind in groep 3. Een spannend jaar, waarin de nadruk ligt op het leren lezen, ook wel aanvankelijk lezen genoemd."

Transcriptie

1 Dit jaar zit uw kind in groep 3. Een spannend jaar, waarin de nadruk ligt op het leren lezen, ook wel aanvankelijk lezen genoemd. Voor taal en lezen werken wij met Lijn 3, een taal- en leesmethode van uitgeverij Malmberg. Aan het begin van het schooljaar stappen de kinderen in buslijn 3. De chauffeur, Ben Bus, rijdt hen in de loop van het jaar langs twaalf haltes (ofwel 12 thema s): van De nieuwe groep naar Het is feest en van Zon, maan en sterren naar Overal water. Als de kinderen aan het eind van het jaar uitstappen, zijn ze helemaal klaar voor groep 4. Waarom Lijn 3? Een complete taalleesmethode voor groep 3. Letter staat centraal Ontdek de wereld Samen leren lezen Instructie op drie niveaus Expliciete aandacht voor spelling en woordenschat Werken op drie niveaus Omdat niet alle kinderen hetzelfde leesniveau hebben, werken we met drie niveaus. Alle kinderen krijgen uitleg en hulp (instructie) op hun eigen niveau. Zo halen we het beste uit ieder kind. Risicolezers:dat zijn de kinderen die wat extra begeleiding en instructie van de leerkracht nodig hebben om de leerdoelen te halen. Gemiddelde lezers: dat is de grootste groep kinderen. Goede lezers: dat zijn de kinderen die al kunnen lezen aan het begin van groep 3. Deze goede lezers werken vanaf thema 2 in een eigen werkboek en met eigen leerdoelen op een hoger niveau.

2 De niveaus liggen niet vast: we toetsen de kinderen regelmatig om te kijken of de indeling nog klopt. We werken met alle kinderen toe naar leesniveau AVI-E3. Dat is het niveau dat de kinderen eind groep 3 zouden moeten kunnen. De goede lezers zijn dan vaak al een niveau verder (AVI-M4 of hoger). Samen leren lezen Ondanks dat we op drie niveaus werken, vinden we het wel belangrijk dat de kinderen als groep ook samen lezen. De kinderen hebben daarom allemaal een eigen leesboek, met een unieke dubbele leeslijn: in één verhaal staan zowel teksten voor de hele groep (witte achtergrond) als teksten voor de goede lezers (gekleurde achtergrond). Bovendien heeft elke leesles een gezamenlijke start en afsluiting, waarin we praten over de tekst of aan elkaar laten zien wat we gedaan hebben. De kinderen leren dus echt samen lezen en de groep blijft echt een groep. De letter centraal Letterkennis is de basis van het lezen. In Lijn 3 staat dan ook niet een woord, maar een letter centraal. De letters worden op allerlei manieren aangeboden. Bijvoorbeeld met audio- en visuele hulpmiddelen, zoals een aansprekend letterfilmpje, en met motorische ondersteuning, zoals de vormenpen op het digibord. Expliciete aandacht voor spelling We leren de kinderen niet alleen lezen, maar meteen ook spellen: uit je hoofd woorden opschrijven. Aanvankelijk lezen en spellen zijn zeer nauw met elkaar verbonden, maar vereisen elk een eigen aanpak. Vandaar dat de methode aparte spellinglessen heeft. Bij spelling leren de kinderen om woorden die ze horen in klanken te hakken. De klapper met hakkaarten helpt hen hierbij.

3 Divers materiaal De methode kent veel verschillende materialen, zodat uw kind op alle onderdelen de juiste hulpmiddelen tot zijn/haar beschikking heeft. Hieronder worden de meest gebruikte uitgelicht. Klankenbord Alle letters die in de leeslessen worden aangeboden krijgen een plekje op het grote klankenbord. We maken onderscheid in: lange klanken; korte klanken; tweetekenklanken; medeklinkers; andere klanken (aai-ooi-oei). De indeling in klankcategorieën is gevisualiseerd met gebouwen. Het klankenbord is er ook in digitale vorm, op het digibord. Prentenboek Elk thema heeft een eigen prentenboek waaruit we regelmatig voorlezen. Deze boeken zijn speciaal voor de methode geschreven door gerenommeerde kinderboekenauteurs en geïllustreerd in diverse stijlen. Leesboek In de leesboeken zitten verschillende soorten teksten, voor ieder wat wils. Zo zijn er ook samenlees-verhalen waarin de leesniveaus wisselen: de kinderen lezen om de beurt de tekst die bij hun rol (en leesniveau) hoort. Werboek-lezen De werkboeken zijn bedoeld voor zelfstandige verwerking van de lesstof. De verschillende werkvormen worden regelmatig herhaald, zodat ze herkenbaar zijn. Meestal is één opgave in het grijs voorgedaan. Na afloop van ieder thema krijgt uw kind het werkboek-lezen mee naar huis. Achterin dit werkboek kunt u lezen wat uw kind dit thema allemaal heeft geleerd. Rijtjesboek Het rijtjesboek is een effectief hulpmiddel om te oefenen met het vlot en foutloos lezen van woorden en zinnen. De kinderen oefenen zelfstandig, in tweetallen en klassikaal. Letterdoos De letterdoos kan worden gebruikt bij lezen, spelling en in hoekenwerk. Zeker in de eerste helft van het jaar is het een handig alternatief voor schrijven: kinderen kunnen oefenen met het maken van woorden en zinnen zonder dat ze belemmerd worden door een beperkte schrijfmotoriek.

4 Aan de hand van de methode Klinkers leren de kinderen in groep 3 schrijven. Schrijven heeft een grote invloed op het leren. Dat wat je al schrijvend automatiseert, raakt structureel verankerd. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Bovendien blijft het handig om onafhankelijk van digitale apparatuur zelf notities te kunnen maken. Schrijven is een leerstrategie. Dat maakt het noodzakelijk om ook in een digitale tijd te leren schrijven. Lijn 3 heeft een bijpassende schrijfmethode: Klinkers. Klinkers sluit in groep 3 naadloos aan bij Lijn 3. De methodes hanteren dezelfde lettervolgorde en hebben dezelfde thema s. Schrijven versterkt het leren. En zo ondersteunt het leren schrijven ook het leren lezen. Elke letter die leerlingen leren lezen, leren ze ook schrijven. Aan de wandplaat van de leesletter wordt de schrijfletter gehangen. Goed schrijven kun je alleen met een juiste schrijfhouding. Klinkers besteedt daarom veel aandacht aan motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. Zo leren kinderen netjes en ontspannen schrijven. Kinderen leren de vorm van letters goed kennen met de zogenaamde railletters. Dit zijn grote letters met richtingpijlen en andere aanduidingen. Vervolgens leren ze de letters tussen de lijnen schrijven. De lesmaterialen van Klinkers zijn afgestemd op de belevingswereld van kinderen. In vormgeving, maar ook inhoudelijk. Linkshandige en rechtshandige kinderen schrijven met Klinkers in hetzelfde schrijfschrift. Onderaan de bladzijde staan pijlen die aangeven hoe je het schrift neerlegt voor links- of rechtshandigen. Voor linkshandige leerlingen geeft Klinkers instructies op het digibord. Ook is er een kopieerblad met de schrijfhouding en pengreep voor linkshandigen.

5 Rekenen wordt in groep 3 aangeboden met behulp van de methode Alles Telt! Van groep 1/2 naar groep 3 In groep 1 en 2 werken de kinderen op speelse wijze aan getalbegrip, meetkunde (construeren met blokken, papier), meten (meten met stroken) en tijdsbesef. In groep 3 gaan de kinderen verder met deze leerlijnen. Getalrelaties en getalbegrip Er wordt aandacht besteed aan tellen, splitsen (het splitsen van een getal in twee delen), getalbetekenis (bijvoorbeeld telefoonnummers en huisnummers), verdubbelen en halveren. Ook maken de kinderen voor het eerst kennis met cijfer- en rekensymbolen en de telrij tot 100. Optellen en aftrekken Naast getalrelaties en getalbegrip leren de kinderen ook rekenen tot en met 20. Kinderen maken daarbij gebruik van hun vingers, het rekenrek en geld. Voor het eerst maken de kinderen kennis met het plus- en het minteken. Wist u dat de kinderen bij het rekenen tot 10 wel 132 sommen uit hun hoofd moeten maken? Dit zijn 66 optel- en 66 aftreksommen. Met de splitsingen erbij (10 = ) zijn het zelfs 198 sommen. Dat is behoorlijk veel en daarom neemt het rekenen tot 10 en het oefenen van de sommen een belangrijke plaats in groep 3 in. Vermenigvuldigen In groep 3 wordt er ook een begin met vermenigvuldigen gemaakt. De kinderen krijgen vragen als Welke groepjes zie je? en 'Hoeveel groepjes?'. Overige leerlijnen In groep 3 leren de kinderen de basis van het klokkijken (hele en halve uren) en doen ze ervaring op met meten en meetkunde. Bij meten wordt de lengte van bijvoorbeeld potloden opgemeten met een kralenliniaal. Bij meetkunde leren de kinderen bijvoorbeeld om halve voorwerpen heel te maken met behulp van een spiegel en blokkkenbouwsels na te bouwen en te beschrijven. Het geldrekenen start in groep 3 met de introductie van de euromunten. In eerste instantie met de euromunten van 1 en 2. De kinderen bekijken hoe de munten eruit zien, en leren dat je 2 munten van één euro kunt inwisselen voor 1 munt van twee euro en andersom. Bedragen tot 10 euro tellen met munten van 1 en 2 euro en het betalen met deze munten komt uitgebreid aan bod. Vervolgens worden ook de biljetten van 5 euro, 10 euro en 20 euro geïntroduceerd. Hoe betaal je?, Hoeveel krijgen ze terug?, Hoeveel euro tekort?, Hoeveel samen?, Kan het ook anders? zijn steeds weer terugkerende activiteiten. Hoeveel krijgen ze terug

De kinderen gebruiken het woorddoeboek op twee manieren: om woorden te lezen (ze plakken het juiste plaatje naast het woord);

De kinderen gebruiken het woorddoeboek op twee manieren: om woorden te lezen (ze plakken het juiste plaatje naast het woord); Aan het begin van het schooljaar stappen de kinderen in buslijn 3. De chauffeur, Ben Bus, rijdt hen in de loop van het jaar langs twaalf haltes (ofwel 12 thema s) De kinderen hebben een eigen leesboek,

Nadere informatie

Informatieavond groep 3

Informatieavond groep 3 Welkom! 26-8-2016 Informatieavond groep 3 Doel van deze avond Ik heb inzicht in de leerstof van groep 3 Ik weet hoe het leerproces verloopt Ik heb algemene informatie verzameld Ik heb antwoord op mijn

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 3 Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 3 Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 3 Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Hallo, ik ben Mariëlle Hellings en ik werk op maandag t/m donderdag in groep 3. Ik woon samen met mijn man Adrie en onze twee honden

Nadere informatie

Informatie avond groep 3

Informatie avond groep 3 Informatie avond groep 3 En dan komt uw kind in groep 3 In groep 3 ligt de nadruk op 3 hoofdvakken: taal-lezen, rekenen en schrijven. Deze worden voornamelijk in de ochtenduren gegeven. De overgang van

Nadere informatie

Alles over. Klinkers. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Klinkers. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1 Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok Legenda kleuren Getalbegrip Optellen en aftrekken Vermenigvuldigen en delen Verhoudingen Meten Meten Tijd Meten Geld Meetkunde Verbanden Legenda

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 3? Informatieavond 1 september 2016 1 1 september 2016 Beste ouders / verzorgers van de kinderen uit groep 3 Voor u ligt het informatieboekje van

Nadere informatie

Welkom bij de informatie- avond van groep 3!

Welkom bij de informatie- avond van groep 3! Welkom bij de informatie- avond van groep 3! Wat doen we in groep 3? Lezen, Veilig Leren Lezen Schrijven, Pennenstreken Rekenen, Wereld in getallen Trefwoord Gym Vreedzame School Creatieve vakken Veilig

Nadere informatie

Informatie groep 3 en 4

Informatie groep 3 en 4 Informatie groep 3 en 4 Hierbij even wat informatie over de dingen waar uw kind dit schooljaar mee te maken krijgt. Dit kan u helderheid verschaffen over wat de kinderen leren in groep 3 en 4. En ook hoe

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 3 2018-2019 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Leerstofaanbod 5. LVS 1. Inleiding Beste

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 3 2019-2020 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Leerstofaanbod 5. LVS 1. Inleiding Beste

Nadere informatie

Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen 1 2 3 4 REKENEN Boek 3a: Blok 1 - week 1 - tellen van hoeveelheden tot - introductie van de getallenlijn tot en met - tellen t/m (ook rangtelwoorden) - erbij- en erafsituaties

Nadere informatie

Informatieboekje

Informatieboekje Informatieboekje 2017-2018 Rekenen Methode: WizWijs Wizwijs is een praktische en uitdagende rekenmethode voor groep 1 tot en met 8. De methode combineert praktisch en creatief rekenen met wiskundige kennis

Nadere informatie

Alles over. Handschrift. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Handschrift. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Leerlijnen groep 4 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 4 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 4 Wereld in Getallen 1 REKENEN Boek 4a: Blok 1 - week 1 - optellen en aftrekken t/m 10 (3 getallen, 4 sommen) 5 + 4 = / 4 + 5 = 9 5 = / 9 4 = - getallen tot 100 Telrij oefenen met kralenstang

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 3 2017-2018 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 1. Inleiding

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 3

Informatie. vakgebieden. Groep 3 Informatie vakgebieden Groep 3 Rekenen en wiskunde Gehanteerde methode: Wereld in getallen. Sinds een aantal jaren rekenen we met de nieuwe methode: De wereld in getallen. De inhoud van een rekenles bestaat

Nadere informatie

BLOKMENU BLOKLESSEN. halfslagsymmetrie. 2 De wereld in getallen groep 4 Handleiding Malmberg 's-hertogenbosch. toetsboek. werkboek

BLOKMENU BLOKLESSEN. halfslagsymmetrie. 2 De wereld in getallen groep 4 Handleiding Malmberg 's-hertogenbosch. toetsboek. werkboek BLOKMENU BLOKLESSEN werkboek toetsboek les inhoud domein lesdoel 1 x 2 x doel 1 Eureka De kinderen gaan aan de slag met keerkunst. Dit is kunst die je een halve slag kunt draaien zonder dat je het ziet.

Nadere informatie

Wat doen we allemaal in groep 3?

Wat doen we allemaal in groep 3? Wat doen we allemaal in groep 3? Maandag en dinsdag: Juf Andrea Woensdag, donderdag en vrijdag: Juf Marije (In verband met het muziekproject zullen gedurende een aantal weken de maandagochtend door juf

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 3A SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 3A SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 3A SCHOOLJAAR 2015-2016 Leerkrachten: Carine Körver Elly Ringens Pagina 1 van 10 Algemeen Onze groep bestaat uit 22 kinderen. Hieronder volgt een overzicht van activiteiten die dit schooljaar

Nadere informatie

Lesbrief 4 van groep 3, 4, 5

Lesbrief 4 van groep 3, 4, 5 Lesbrief 4 van groep 3, 4, 5 Groep 3 Lezen We zijn bezig met kern 9. Het thema is: Hoe kan dat? Het ankerverhaal gaat over Daan. Daan is een uitvinder. Als Tasja op bezoek komt, is hij net bezig met het

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 januari 2018

Nieuwsbrief groep 3 januari 2018 Nieuwsbrief groep 3 januari 2018 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van januari. Nieuws uit de groep: Bij rekentuin staan scores bij elk tuintje. Bij een gemiddelde score halen de kinderen in groep

Nadere informatie

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20.

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20. Hallo allemaal, Al 5 weken zitten we in groep 4, en wat hebben we al veel geleerd! De eerste tafeltoetsen zijn al gedaan. Heel veel kinderen hadden goed thuis geoefend, super! In de klas besteden we veel

Nadere informatie

Alles over. Lijn 3. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Lijn 3. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3

Informatieboekje groep 3 Informatieboekje groep 3 Schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 3 Aansluitend aan de informatieavond geven wij u graag dit boekje mee. Hierin kunt u (bijna) alles lezen over hetgeen er speelt in groep

Nadere informatie

Informatieboekje Schooljaar 2016/2017

Informatieboekje Schooljaar 2016/2017 Informatieboekje Schooljaar 2016/2017 Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 3, Dit informatieboekje brengt u op de hoogte van een aantal belangrijke zaken die in groep 3 aan bod komen, zoals inhoud van

Nadere informatie

De schrijfsleutel INFORMATIEBROCHURE

De schrijfsleutel INFORMATIEBROCHURE De schrijfsleutel INFORMATIEBROCHURE 1 Voorwoord 3 2 De schrijfsleutel in het kort 4 3 Kinderen leren tegelijkertijd lezen en schrijven 6 4 Kinderen ontwikkelen een goed handschrift 7 5 Direct aan de slag

Nadere informatie

Uw kind krijgt te maken met twee groepsleerkrachten: meester Mark Bolte en juf Barbara de Ruijter.

Uw kind krijgt te maken met twee groepsleerkrachten: meester Mark Bolte en juf Barbara de Ruijter. Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van groep 3b Den Haag, 8 september 2014 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hartelijk welkom in groep 3! In deze brief willen wij u graag meer vertellen over de

Nadere informatie

Openbare basisschool De Drentse Hoek

Openbare basisschool De Drentse Hoek Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van groep 3a. Den Haag, 8 september 2014 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hartelijk welkom in groep 3! In deze brief wil ik u graag iets meer vertellen over de

Nadere informatie

Informatie groep Dagopening

Informatie groep Dagopening Informatie groep 3 1. Dagopening In groep 3 starten we op maandag met de vertelkring. Belevenissen van het weekend en diverse onderwerpen worden dan besproken. De andere dagen open we de ochtend met de

Nadere informatie

Alles over. Schrijven in de basisschool. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Schrijven in de basisschool. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Schrijven in de basisschool Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken.

Nadere informatie

Groep 6. Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Don Boscoschool groep 6 juf Kitty

Groep 6. Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Don Boscoschool groep 6 juf Kitty Groep 6 Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Getalbegrip Ging het in groep 5 om de hele getallen tot 1000, nu wordt de getallenwereld uitgebreid. Naast

Nadere informatie

Groep 1/2 Groep 1/2 heeft afgelopen periode gewerkt aan het thema dieren. Welke dieren leven in de dierentuin en welke op de kinderboerderij?

Groep 1/2 Groep 1/2 heeft afgelopen periode gewerkt aan het thema dieren. Welke dieren leven in de dierentuin en welke op de kinderboerderij? Het schooljaar is weer begonnen. Dit jaar zijn we gestart met groep 1 tot en met 5. Het was eerst voor iedereen even wennen, maar het gaat nu heel erg goed! Groep 1/2 Groep 1/2 heeft afgelopen periode

Nadere informatie

Alles over. Schrijven in de basisschool. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Schrijven in de basisschool. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Schrijven in de basisschool Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken.

Nadere informatie

w e r k b o e k a n t w o o r d e n blok Hoeveel keer moet ik 15 gooien? 60 punten Matz wil 60 punten halen met blikgooien. Maak sommen.

w e r k b o e k a n t w o o r d e n blok Hoeveel keer moet ik 15 gooien? 60 punten Matz wil 60 punten halen met blikgooien. Maak sommen. jaargroep a n t w o o r d e n Zwijsen reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs blok 6 punten keer moet ik w e r k b o e k Matz wil 6 punten halen met blikgooien. Maak sommen. Les Overal getallen Maak

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kwadraatafdeling

Nieuwsbrief Kwadraatafdeling Nieuwsbrief Kwadraatafdeling Beste ouders, 2 keer per jaar verschijnt er een extra nieuwsbrief. Deze is specifiek bestemd voor de ouders van de kwadraatafdeling en heeft als doel u te informeren. Het onderwijs

Nadere informatie

Groep 3. Fijn, dat jij er bent!

Groep 3. Fijn, dat jij er bent! Groep 3 Fijn, dat jij er bent! Dagplanning Elke dag hebben we een dagplanning, zodat de kinderen kunnen zien wat we die dag gaan doen voorspelbaarheid. Inloop Vanaf 8.20u bent u samen met uw kind welkom.

Nadere informatie

Tips bij het bestellen van nieuwe boeken

Tips bij het bestellen van nieuwe boeken Tips bij het bestellen van nieuwe boeken Versie: juni 2015 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Nieuwe methode aanschaffen? Dat kan nu veel voordeliger. Snappet

Nadere informatie

Rekenen op maat 3 is bedoeld voor groep 3 van het basisonderwijs en vergelijkbaar niveau van het speciaal basisonderwijs.

Rekenen op maat 3 is bedoeld voor groep 3 van het basisonderwijs en vergelijkbaar niveau van het speciaal basisonderwijs. REKENEN OP MAAT 3 Rekenen op maat 3 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

Inloop Vanaf uur en uur is de inloop. Jassen gaan in een luizentas/cape aan de kapstok en tassen in de bak eronder.

Inloop Vanaf uur en uur is de inloop. Jassen gaan in een luizentas/cape aan de kapstok en tassen in de bak eronder. Informatiekaart 2016-2017 groep 3A Op deze informatiekaart vindt u de belangrijkste informatie voor komend schooljaar. Voor elke groep wordt er een informatiekaart gemaakt. Hierop kunt u in één keer alle

Nadere informatie

GROEP 3. Niet elke dag is hetzelfde maar we proberen wel dezelfde structuur aan te houden.

GROEP 3. Niet elke dag is hetzelfde maar we proberen wel dezelfde structuur aan te houden. GROEP 3 Even voorstellen Groep 3a Milon van Dommelen (ma, di, do, vrij) Pamela Plasmeijer (wo) Groep 3b Anne Willemen (ma,di) Daniëlle Jeurissen (wo, do vrij) Ondersteuning Jeroen Büller (maandagmiddag)

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Informatiebrief oktober groep 3!

Informatiebrief oktober groep 3! Techniek: Informatiebrief oktober groep 3! De eerste periode zit erop! De kop is eraf: de eerste periode van het schooljaar zit erop. We hebben alle kinderen leren kennen en natuurlijk een start gemaakt

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de kinderen uit groep 3 18 november 2016

Aan de ouders/verzorgers van de kinderen uit groep 3 18 november 2016 Nieuwsbrief 2 : Aan de ouders/verzorgers van de kinderen uit groep 3 18 november 2016 De volgende punten komen aan de orde: *Sinterklaassprookje : a.s. donderdag 24 november *Lezen *Wisselwoorden *Leestips

Nadere informatie

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Post DOEL bewust worden dat bij een aantal postzegels met dezelfde waarde een keersom hoort; oefenen van keersommen; bewust worden dat gerelateerde keersommen gebruikt kunnen worden bij het uitrekenen

Nadere informatie

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders, Lesbrief groep 5/6 Beste ouders, Het is al weer een tijdje geleden dat we een lesbrief aan jullie hebben gestuurd. Maar met de start op onze prachtige nieuwe school, ook gelijk maar een doorstart met de

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 november 2017

Nieuwsbrief groep 3 november 2017 Nieuwsbrief groep 3 november 2017 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van november. Belangrijke data: 16 november: Pietengym (kinderen mogen verkleed) 22 november 19.15: ouderavond groep 3 en 4 23

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 4

Informatie. vakgebieden. Groep 4 Informatie vakgebieden Groep 4 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Rekenen. Meten De begrippen groot/klein, voor/achter, hoog/laag etc Lengte: meten met natuurlijke maten (lichaam als maatstaaf nemen)

Rekenen. Meten De begrippen groot/klein, voor/achter, hoog/laag etc Lengte: meten met natuurlijke maten (lichaam als maatstaaf nemen) Doelen in Rekenen Hieronder ziet u de doelen voor rekenen die in aan de orde komen. Deze doelen zijn verdeeld in: M: doelen die in de eerste helft van het jaar behandeld worden. E: doelen die in de tweede

Nadere informatie

lnhoud De methode lnhoud en didactiek Structuur en organisatie Differentiatie Voorbeeldpagina s Schrijfmethode bij Lijn 3 lnformatie Materialen lct

lnhoud De methode lnhoud en didactiek Structuur en organisatie Differentiatie Voorbeeldpagina s Schrijfmethode bij Lijn 3 lnformatie Materialen lct lnhoud De methode Waarom Lijn 3? 2 lnhoud en didactiek Een stevige basis 4 Structuur en organisatie Herkenbaar door vaste structuur 6 Differentiatie Samen op reis 10 Materialen Motiverende materialen 12

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 3

Informatieboekje GROEP 3 Informatieboekje GROEP 3 Schooljaar 2015-2016 Informatie groep 3 De dag begint in groep 3 vaak met een inloopmoment. Vanaf 08.20 uur komen de kinderen in de klas en kiezen een activiteit van het planbord.

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 5 SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 5 SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 5 SCHOOLJAAR 2015-2016 Leerkracht: André Obstetar Info groepen 5 2015-2016 Pagina 1 ALGEMEEN Groep 5 bestaat uit 27 kinderen. Hieronder volgt een overzicht van activiteiten die dit schooljaar

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Workshop 2: Spelletjes in je rekenles 25 november 2015 14.45 17.00 uur Willeke Beuker Elselien Boekeloo Spelletjes in je taal- en rekenles 7 oktober

Nadere informatie

Informatieboekje van groep. 3 Groenewoud

Informatieboekje van groep. 3 Groenewoud Informatieboekje van groep 3 Groenewoud 1 Even voorstellen: Juf Claudia is er op maandag, donderdag en vrijdag. Juf Claudia Juf Belinda is er op dinsdag, woensdag en donderdag. Juf Belinda 2 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen.

In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen. In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen. In groep 3 werken we voor taal, lezen en spelling met de methode Veilig leren

Nadere informatie

OBS Stellegors schooljaar 2015/2016. Informatie groep 6. 1. De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen.

OBS Stellegors schooljaar 2015/2016. Informatie groep 6. 1. De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen. OBS Stellegors schooljaar 2015/2016 Informatie groep 6 1. De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen. Ter bevordering van het lezen werken we met de methode Estafette.

Nadere informatie

Aandachtspunten. blok 1, les 3 blok 2, les 3 blok 2, les 6 blok 3, les 3 blok 3, les 6

Aandachtspunten. blok 1, les 3 blok 2, les 3 blok 2, les 6 blok 3, les 3 blok 3, les 6 Aandachtspunten 307 Aandachtspuntenlijst 1, bij blok 1, 2 en 3 1 Verkennen en benoemen van verschillende betekenissen en functies van getallen t/m 1000. Het kind begrijpt nog niet dat er een verband bestaat

Nadere informatie

Informatie avond groep 3-4

Informatie avond groep 3-4 Informatie avond groep 3-4 Algemene zaken Taal/lees methode: Veilig Leren Lezen Rekenmethode: Wereld in getallen Schrijfmethode: Pennenstreken Begrijpend Lezen: Nieuwsbegrip Technisch lezen groep 4: Estafette

Nadere informatie

Informatie onderwijs groep 3

Informatie onderwijs groep 3 Informatie onderwijs groep 3 Dit jaar bestaat De Driedekker uit groep 3. We zijn s ochtends gevestigd in de middenbouwunit samen met de groepen 4/5 en 6/7/8. Op drie dagen in de week wordt er het laatste

Nadere informatie

Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 2-9-9-2015 www.dehoeksteenvoorthuizen.nl Postbus 1 3780 BA Voorthuizen 0342-472633

Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 2-9-9-2015 www.dehoeksteenvoorthuizen.nl Postbus 1 3780 BA Voorthuizen 0342-472633 Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 2-9-9-2015 www.dehoeksteenvoorthuizen.nl Postbus 1 3780 BA Voorthuizen 0342-472633 Om te onthouden Woensdag 16 september Streetwise ANWB op school

Nadere informatie

R.K. Basischool De Dijsselbloem. Informatieboekje leerjaar groep

R.K. Basischool De Dijsselbloem. Informatieboekje leerjaar groep R.K. Basischool De Dijsselbloem In groep 4 Informatieboekje leerjaar groep 4 2018-2019 Groepsleerkrachten: groep 4a juf Lydia Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. lkarijopawiro@dedijsselbloem.nl

Nadere informatie

REKENEN OP MAAT GROEP 4

REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 RICHT ZICH OP DE BELANGRIJKSTE VAARDIGHEDEN DIE NODIG ZIJN VOOR HET REKEN-WISKUNDEONDERWIJS. ER WORDT NAUW AANGESLOTEN BIJ DE OEFENSTOF VAN DE VERSCHILLENDE

Nadere informatie

Informatieboekje. Middenbouw. Voor ouders en kinderen uit de middenbouw

Informatieboekje. Middenbouw. Voor ouders en kinderen uit de middenbouw Informatieboekje Middenbouw Voor ouders en kinderen uit de middenbouw Lezen In groep 3 en 4 is het leren lezen erg belangrijk. Kinderen moeten veel kilometers lezen om zo steeds vloeiender en foutloos

Nadere informatie

Stichting Rijdendeschool. Collectieve ambitie Rijdende School

Stichting Rijdendeschool. Collectieve ambitie Rijdende School Aanvankelijk lezen Stichting Rijdendeschool Collectieve ambitie Rijdende School Het bieden van kwalitatief hoogwaardig basisonderwijs (persoonsvorming en sociale, creatieve, cognitieve, morele en motorische

Nadere informatie

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Ruud Janssen Alles telt (2e editie - ThiemeMeulenhoff) De methode biedt een doorgaande lijn vanuit de kleuterbouw. De leerlijnen zijn digitaal beschikbaar. Het

Nadere informatie

Informatie groep 3. Taaktijd

Informatie groep 3. Taaktijd Taaktijd We werken ongeveer 20 tot 30 minuten per dag met taaktijd. De leerlingen kijken op het planbord welk werkje ze moeten doen. Soms kiezen de kinderen zelf een werkje en soms kiest de juf. Op een

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 3 2018-2019 Door middel van dit informatieblad vertellen we u wat we allemaal in groep 3 doen, welke methodes we gebruiken, welke afspraken er zijn enz. Als u na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

Vosseschans informatieavond groep 3

Vosseschans informatieavond groep 3 Het rooster. Cora De startactiviteiten en spelcircuit. José Rekenen. Cora Lezen. José Schrijven. Cora Kanjertraining, Kanjer van de week, denkgewoonten, gym, wereldoriëntatie/ creatief/techniek/vrije keus.

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuws uit de groep: Woensdag 4 oktober deden we met maar liefst 4 teams mee met het korfbaltoernooi voor groep 3 en 4. De kinderen hebben het ontzettend goed gedaan! Wat

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 4. Wat gaan we leren? September Beste ouders,

Nieuwsbrief groep 4. Wat gaan we leren? September Beste ouders, Nieuwsbrief groep 4 Beste ouders, September 2017 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van groep 4 voor de komende periode. Vanaf dit schooljaar zullen de leerkrachten van elke groep u als ouder op de hoogte

Nadere informatie

Informatie groep 3. Taaktijd

Informatie groep 3. Taaktijd Taaktijd We werken ongeveer 20 tot 30 minuten per dag met taaktijd. De leerlingen kijken op het planbord welk werkje ze moeten doen. Soms kiezen de kinderen zelf een werkje en soms kiest de juf. Op een

Nadere informatie

Kinderen zitten in groepjes. Na een vakantie wordt gewisseld. Tijdens toetsen uit elkaar in rijen. Elk kind heeft een blokje met kleuren.

Kinderen zitten in groepjes. Na een vakantie wordt gewisseld. Tijdens toetsen uit elkaar in rijen. Elk kind heeft een blokje met kleuren. 1 Kinderen zitten in groepjes. Na een vakantie wordt gewisseld. Tijdens toetsen uit elkaar in rijen. Elk kind heeft een blokje met kleuren. Rood betekent: alleen werken, oranje: ik mag om hulp vragen,

Nadere informatie

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie :

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie : In de klas werken we methode gebonden. De kinderen zijn op grond van de CITO-toetsen en de observatie van de leerkracht bij de vakken lezen, taal, spelling en rekenen ingedeeld in 3 zorggroepen. - Basis:

Nadere informatie

Meer doen met de rijtjesboeken

Meer doen met de rijtjesboeken Lijn 3 Meer doen met de rijtjesboeken Meer doen met de rijtjesboeken De rijtjesboeken bij Lijn 3 zijn een belangrijk hulpmiddel bij het automatiseren en vlot lezen van woorden (zie bladzijde 28 en 29 van

Nadere informatie

Snappet is een alternatief voor...

Snappet is een alternatief voor... Snappet is een alternatief voor... Hulp bij het bestellen van nieuwe boeken. Versie: mei 2014 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Informatie Nieuwe methode aanschaffen?

Nadere informatie

Rekenstrategieën _binnenwerk.indd Sec1: :18:23

Rekenstrategieën _binnenwerk.indd Sec1: :18:23 Rekenstrategieën 3 Optellen en aftrekken tot en met 20 De begrippen erbij en eraf worden tegelijk geïntroduceerd aan de hand van de buscontext. Kinderen kunnen zich de context van bussen waarin mensen

Nadere informatie

Informatieavond groep 3-4

Informatieavond groep 3-4 Welkom allemaal. Informatieavond groep 3-4 Schooljaar 2014-2015-2016 Maandag 7 september 2015 Groep 3-4 groep 3: 15 kinderen groep 4: 15 kinderen Na vanavond hebben jullie hopelijk antwoord op de vraag.

Nadere informatie

GROEP 3. Even voorstellen

GROEP 3. Even voorstellen GROEP 3 Even voorstellen Groep 3 Birgit Martens (ma, di) Monique de kort (wo, do, vrij) Marieke Baten (ondersteuning) Regina Garrido (stagiaire ma, di t/m +/- januari 2018) Groep 2/3 Milon van Dommelen(ma,

Nadere informatie

Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8

Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8 Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8 De volgende items vindt u terug in de rapporten van alle groepen 3 t/m 8 De cognitieve vakken zijn per groep aangegeven. SOCIALE VAARDIGHEDEN WERKHOUIDNG CITO-LOVS

Nadere informatie

Vrijdag 20 januari hebben de leerlingen van groep 1 en 2 de hele dag vrij.

Vrijdag 20 januari hebben de leerlingen van groep 1 en 2 de hele dag vrij. Nieuwsbrief januari Nieuws uit de groepen Groep 1/2 Thema s: Winter (Schatkist) Letters: Week 2: k Week 3: w Week 4: ee Week 5: l Vrijdag 20 januari hebben de leerlingen van groep 1 en 2 de hele dag vrij.

Nadere informatie

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders, Lesbrief groep 5/6 Beste ouders, We starten met rekenen, taal en spelling weer met een nieuw blok. Hier dus weer een lesbrief om u op de hoogte te houden over wat uw kind de komende tijd zal leren/oefenen.

Nadere informatie

Strategieën bedenken om ongestructureerde hoeveelheden te schatten. liniaal, potlood kopieerblad Olifanten 1970 en 1989

Strategieën bedenken om ongestructureerde hoeveelheden te schatten. liniaal, potlood kopieerblad Olifanten 1970 en 1989 Olifanten Uit: Alles telt Het schatten van ongestructureerde hoeveelheden komt in de meeste methodes voor. In Alles telt wordt de strategie 'verdeel de foto in stroken' getoond in het werkboek. Maar er

Nadere informatie

Groep 3 (mei zomervakantie) De doelen waar wij deze periode aan werken zijn:

Groep 3 (mei zomervakantie) De doelen waar wij deze periode aan werken zijn: Groep 3 (mei zomervakantie) De doelen waar wij deze periode aan werken zijn: Lezen en taal Voor taal en lezen werken wij met de methode Lijn 3. Lijn 3 is de naam van de bus die de rode draad vormt voor

Nadere informatie

Informatie Groep 3 2014 2015 leerkrachten: Annette van de Vossenberg

Informatie Groep 3 2014 2015 leerkrachten: Annette van de Vossenberg Informatie Groep 3 2014 2015 leerkrachten: Annette van de Vossenberg op donderdag Marie- José Beek op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag Algemene zaken De deur staat altijd open voor vragen en / of

Nadere informatie

Lesopbouw: instructie. 2 Instructie. 1 Start. Blok 4 Week 2 Les 1

Lesopbouw: instructie. 2 Instructie. 1 Start. Blok 4 Week 2 Les 1 Blok Week 2 Les 1 0 70 30 0 35 5 20 10 1 36 2 11 12 1 0 739 00 96 325 10 71 02 9 327 330 69 56 1 210 332 700 566 20 212 59 29 3 599 76 551 300 5 1 770 99 0 00 109 3 991 10 02 111 350 70 270 96 596 150

Nadere informatie

HET WERKEN IN DE GROEPEN

HET WERKEN IN DE GROEPEN HET WERKEN IN DE GROEPEN VOORWOORD Ridderkerk, oktober 2018 Beste ouders en/of verzorgers, Zoals gebruikelijk aan het begin van een nieuw schooljaar treft u een samenvatting aan van de leerstof die we

Nadere informatie

Informatie avond GROEP 3

Informatie avond GROEP 3 Informatie avond GROEP 3 Maandag 7 september 2015 WELKOM! Inhoud informatie avond Voorstellen Groep 3. Twee groepen drie Manier van werken in groep 3 Meerhanden in de klas Vakgebieden Aandachtspuntjes

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3.

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Het rekenonderwijs van tegenwoordig ziet er anders uit dan vroeger. Dat komt omdat er nieuwe inzichten zijn over hoe kinderen het beste leren. Vroeger lag

Nadere informatie

Groep 3. Getalbegrip hele getallen. Optellen en aftrekken. Geld

Groep 3. Getalbegrip hele getallen. Optellen en aftrekken. Geld Groep 3 Getalbegrip hele getallen De leerlingen werken de eerste periode in het getallengebied tot 20 en 40. De tweede helft van het jaar ook tot 100. De leerlingen leren het verder- en terugtellen, tellen

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Groep 3-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Informatie groep 3 schooljaar 2015-2016

Informatie groep 3 schooljaar 2015-2016 Informatie groep 3 schooljaar 2015-2016 Uw kind zit nu in groep 3. Groep 3 is heel anders dan de kleuterklassen. De overgang van groep 2 naar groep 3 wordt door de meeste kinderen en toch ook de ouders

Nadere informatie

Namen MTG CITO B,W,M OBSERVATIES DOELEN & ONDERWIJSBEHOEFTEN

Namen MTG CITO B,W,M OBSERVATIES DOELEN & ONDERWIJSBEHOEFTEN Violenschool Groepsoverzicht, observaties en onderwijsbehoeften. MTG = Vakken: Spelling Lezen Rekenen methoden gebonden toetsen; B = basisgroep; W = weergroep; M = meergroep Groep: 3A, W. Bakker; IB-er

Nadere informatie

Handleiding Snappet vervanging

Handleiding Snappet vervanging Handleiding Snappet vervanging Hulp bij het bestellen van nieuwe boeken. Versie: mei 2014 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Rekenen met Snappet De leerlingen

Nadere informatie

HOE GAAN WE IN DE GROEP MET ELKAAR OM?

HOE GAAN WE IN DE GROEP MET ELKAAR OM? HOE GAAN WE IN DE GROEP MET ELKAAR OM? Het meest belangrijk voor een goed leerklimaat is een fijne onderlinge sfeer. Vertrouwen, veiligheid, gezelligheid en ook rust zijn hierbij onmisbaar! Iedere dag

Nadere informatie

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 3

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 3 Extra informatie blok 1 In groep 1 en 2 hebben de leerlingen al veel ervaring opgedaan met rekenactiviteiten, zoals het ordenen, vergelijken, sorteren, tellen en groeperen. Ook hebben ze kennisgemaakt

Nadere informatie

Kleuters leren lezen

Kleuters leren lezen Kleuters leren lezen Lerespel Inhoudsopgave INLEIDING... 3 STAP 1: KINDEREN MOETEN EERST BESEFFEN WAT LEZEN IS EN WAAROM HET HANDIG IS OM HET TE KUNNEN.... 4 STAP 2: DE VOORBEREIDING OP HET ZELF LEZEN;

Nadere informatie

GROEP 3. Even voorstellen. Groep 2/3 Milon van Dommelen(ma, di, wo, vrij) Pamela Plasmeijer (do) Hetty Galle (ondersteuning)

GROEP 3. Even voorstellen. Groep 2/3 Milon van Dommelen(ma, di, wo, vrij) Pamela Plasmeijer (do) Hetty Galle (ondersteuning) GROEP 3 Even voorstellen Groep 2/3 Milon van Dommelen(ma, di, wo, vrij) Pamela Plasmeijer (do) Hetty Galle (ondersteuning) Groep 3 Birgit Martens (ma, di) Monique de kort (wo, do, vrij) Marieke Baten (ondersteuning)

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 mei 2018

Nieuwsbrief groep 3 mei 2018 Nieuwsbrief groep 3 mei 2018 Nieuws uit de groep: Het is erg belangrijk om te blijven lezen om een zomerdip te voorkomen. In de nieuwsbrief heb ik hierover een artikel toegevoegd. Leestips! - Hang een

Nadere informatie