Antibiotische profylaxe bij het verwijderen van en urinekatheter: minder risico op urineweginfecties?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Antibiotische profylaxe bij het verwijderen van en urinekatheter: minder risico op urineweginfecties?"

Transcriptie

1 Home no. 3 Juni 2018 Eerdere edities Verenso.nl Antibiotische profylaxe bij het verwijderen van en urinekatheter: minder risico op urineweginfecties? Willemijn Schölvinck, Els Derksen, Roland Wetzels, Raymond Koopmans willemijnscholvinck@gmail.com Samenvatting Het gebruik van een cathéter à demeure komt in het verpleeghuis veel voor. Indien er geen indicatie (meer) is voor een CAD is verwijdering hiervan in beginsel geïndiceerd. Behalve bij patiënten die een niertransplantatie of een urologische operatie ondergingen is het niet duidelijk in hoeverre antibiotica ten tijde van deze verwijdering urineweginfecties (UWI s) kunnen voorkomen. Om deze reden werd de volgende vraagstelling geformuleerd: "Reduceert het profylactisch voorschrijven van een antibioticum het aantal UWI s na de verwijdering van een CAD bij patiënten die geen niertransplantatie of urologische operatie ondergingen?" Op 19 februari 2018 werden twee searches verricht binnen Pubmed en Embase. Vier trials voldeden aan de inclusiecriteria. Harding et al (1991), Wazait et al (2004), Pfefferkorn et al (2009) en Van Hees et al (2010) analyseerden respectievelijk 112, 48, 205 en 115 ziekenhuispatiënten. Harding et al vonden een afname van het aantal UWI s na profylactisch antibioticagebruik na CAD verwijdering, zowel na een eenmalige gift als na een kuur van tien dagen (p<0.001). Pfefferkorn et al toonden aan dat het profylactisch voorschrijven van een antibioticum het aantal UWI s reduceerde na de verwijdering van een CAD, met een absolute risicoreductie van 16,7% (95% CI; 7,8%-22,1%). Wazait et al en Van Hees et al vonden geen reductie van het aantal UWI s.

2 De conclusie uit de onderzochte literatuur is dat onvoldoende wetenschappelijk bewezen is dat profylactische antibiotica het aantal UWI s na CAD verwijdering reduceren. Onze aanbeveling is dan ook om in de algemene populatie niet standaard antibiotica voor te schrijven. Het is niet duidelijk in hoeverre UWI's na een CAD verwijdering bij verpleeghuispatiënten kunnen worden voorkomen door profylactische antibiotica, omdat er geen studies zijn verricht onder deze patiëntengroep. Meer onderzoek naar het profylactisch voorschrijven van antibiotica bij CAD verwijdering bij verpleeghuispatiënten is wenselijk. Achtergrond en doel Met een prevalentie van circa 4% komt het gebruik van een cathéter à demeure (hierna aan te duiden als CAD ) in Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen veel voor. 1 De belangrijkste indicatie voor een CAD is het onvermogen om de blaas op een natuurlijke manier te ledigen. Dit kan het gevolg zijn van onder meer een neurogene blaas, anticholinerge medicatie of obstructie door bijvoorbeeld prostaathypertrofie. 2 Helaas kunnen legio complicaties optreden na CAD-gebruik; verstopping van de CAD, lekkage en hematurie zijn veelvoorkomende problemen. 2 Bovendien is een CAD een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van een urineweginfectie 3 (hierna aan te duiden als UWI ). Met name bij langdurig gebruik van een CAD neemt de kans op een bacteriurie toe, na een maand bedraagt deze 100 procent. 4,5 De Verenso richtlijn stelt dat er sprake is van een UWI wanneer er algemene dan wel mictiegerelateerde klachten en/of verschijnselen bestaan, sprake is van een bacteriurie en bovendien klinische symptomen van ontsteking aanwezig zijn. 6 Voor kwetsbare ouderen kunnen UWI s verstrekkende secundaire gevolgen hebben, zoals bedlegerigheid en achteruitgang in de activiteiten van het dagelijks leven 7 (hierna aan te duiden als ADL ). Er is een relatie tussen UWI s en functionele achteruitgang bij verpleeghuispatiënten. In een periode van drie maanden werd een achteruitgang in ADL-functies aangetoond bij respectievelijk 22,4% (OR 1.54, p= 0.001) en 27% (OR 1.87, p= 0.001) van de verpleeghuispatiënten die één of meerdere infecties hadden doorgemaakt; bij verpleeghuispatiënten voor wie dit niet gold was dit percentage lager, namelijk 16,4%. 7 Richtlijnen 2 schrijven voor de CAD te verwijderen als hier geen indicatie meer voor is. Bij het verwijderen van een CAD kan een UWI optreden, waarvan de pathogenese niet helemaal duidelijk is. De ontstane bacteriurie kan persisteren en een UWI veroorzaken. Wellicht speelt de manipulatie van de CAD bij het verwijderen ervan een rol. 8

3 Bij patiënten die een niertransplantatie ondergingen komen UWI s na het verwijderen van een CAD met een prevalentie van 60% veel voor. 9 Ook na urologische ingrepen treden UWI s vaker op. Vierendertig procent van de patiënten die een prostatectomie heeft ondergaan ontwikkelde een UWI na het verwijderen van de CAD. 10 Om deze reden worden bij deze patiënten profylactische antibiotica bij CAD verwijdering aanbevolen. 9,10 In de klinische praktijk en in de literatuur 2 bestaat echter onduidelijkheid over het nut van antibiotica bij verwijdering van een CAD. De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat irrationeel antibioticagebruik veel negatieve gevolgen heeft. Onnodige bijwerkingen, interacties met andere medicijnen en een toename van antibioticaresistentie zijn hiervan de belangrijkste bezwaren. 11 Het doel van deze literatuurstudie is te onderzoeken in hoeverre de effectiviteit van het profylactisch voorschrijven van een antibioticum voor de preventie van UWI s bij het verwijderen van een CAD bij verpleeghuispatiënten is aangetoond. Er is voor gekozen een algemene onderzoeksvraag te formuleren en niet te selecteren op verpleeghuispatiënten, vanwege de eerder genoemde onduidelijkheid die zich voordoet in de algemene populatie. Tevens is de verwachting dat er geen resultaten zijn als geselecteerd wordt op verpleeghuispatiënten. De onderzoeksvraag luidt daarom als volgt: Reduceert het profylactisch voorschrijven van een antibioticum het aantal UWI s na de verwijdering van een CAD bij patiënten die geen niertransplantatie of urologische operatie ondergingen? Methode Op 19 februari 2018 is binnen Pubmed en Embase.ovid een search uitgevoerd (zie kader). De gevonden abstracts zijn beoordeeld op geschiktheid volgens onderstaande criteria. Als inclusiecriteria werden gehanteerd: Onderzoekspopulatie: patiënten met CAD die wordt verwijderd; Interventie: patiënt krijgt antibiotica; Controle: patiënt krijgt geen antibiotica; Uitkomstmaat: percentage patiënten dat een UWI krijgt na CAD verwijdering Follow-up duur: maximaal drie weken; Trial; Taal: Engels/Nederlands. Exclusiecriteria waren: Studies betreffende patiënten die een urologische ingreep of een niertransplantatie ondergingen.

4 PubMed ("Urinary Catheters"[Mesh] OR "Urinary Catheterization"[Mesh] OR "Catheters, Indwelling"[Mesh] OR Urinary catheter*[tiab] OR Urethral catheter*[tiab] OR Ureteral catheter*[tiab] OR Foley catheter*[tiab] OR Indwelling Catheter*[tiab] OR In-Dwelling Catheter*[tiab] OR Bladder Catheter*[tiab]) AND (removal[tiab] OR remove[tiab]) AND ("Antibiotic Prophylaxis"[Mesh] OR "Anti-Bacterial Agents/therapeutic use"[mesh] OR "Anti-Bacterial Agents"[Mesh] OR ((Antibiotic*[tiab] OR ciprofloxacin[tiab] OR co-trimoxazole [tiab] OR trimethoprim [tiab] OR sulfamethoxazole[tiab] OR nitrofurantoin[tiab] OR cefotaxime[tiab]) AND (Prophylact*[tiab] OR Prophylaxis[tiab] OR Prevent* [tiab]))) AND ("Urinary Tract Infections"[Mesh] OR urinary tract infection*[tiab] OR urinary infection*[tiab] OR UTI[tiab] OR UTIs[tiab] OR Pyelonephritis[tiab] OR cystitis[tiab]) Results; 108 Embase.ovid (urinary catheter/ or coude catheter/ or indwelling urinary catheter/ or straight catheter/ or upper urinary tract catheter/ or urethral catheter/ or bladder catheterization/ or urethral catheterization/ or (Urinary catheter* or Urethral catheter* or Ureteral catheter* or Foley catheter* or Indwelling Catheter* OR In-Dwelling Catheter* OR Bladder Catheter*).ti,ab,kw.) AND ((removal or remove).ti,ab,kw.) AND (antibiotic prophylaxis/ or exp antibiotic agent/dt or exp antibiotic agent/ OR ((Antibiotic* OR ciprofloxacin or co-trimoxazole or trimethoprim and sulfamethoxazole or nitrofurantoin or cefotaxime).ti,ab,kw. and (Prophylact* or Prophylaxis or Prevent*).ti,ab,kw.)) AND (urinary tract infection/ or (urinary tract infection* or urinary infection* or UTI or UTIs or Pyelonephritis or cystitis).ti,ab,kw.) Results; 199 Resultaten De searches op Pubmed en Embase.ovid leverden 108 respectievelijk 199 titels en abstracts van artikelen op. De titels werden gelezen en bij twijfel werd ook het abstract bestudeerd. Op basis hiervan werden 105 respectievelijk 196 artikelen geëxcludeerd. De exclusies vonden plaats om de redenen zoals genoemd in tabel 1.

5 Alleen de studies van Wazait et al 12, Pfefferkorn et al 13 en Van Hees et al 14 voldeden aan de inclusiecriteria. Vervolgens werden de referentielijsten van deze studies bestudeerd, waarna de studie van Harding et al 15 eveneens werd geïncludeerd (zie bijlage). Deze studies worden hierna aangeduid als Wazait et al, Pfefferkorn et al, Van Hees et al en Harding et al. Zij analyseerden respectievelijk 112, 48, 205 en 115 ziekenhuispatiënten. Er zijn geen studies uit het verpleeghuis gevonden. In de studie van Harding et al werden vrouwelijke patiënten met een persisterende bateriurie 48 uur na het verwijderen van een tijdelijke CAD geïncludeerd. Patiënten die antibiotica gebruikten, een cotrimoxazol allergie hadden, zwanger waren of bekend waren met een slechte nierfunctie (serum kreatinine >200 mmol/l) werden geëxcludeerd. Honderdtwaalf patiënten werden gerandomiseerd verdeeld in twee interventiegroepen en één controlegroep. 37 patiënten kregen eenmalig een tablet cotrimoxazol 1920 mg, 33 patiënten kregen cotrimoxazol 960 mg 2dd1 gedurende 10 dagen en 42 patiënten kregen niets. Urine werd gekweekt op de 2 e, 7 e en 14 e dag na randomisatie. De primaire uitkomstmaat was een (a)symptomatische UWI, gedefinieerd als >10 8 kolonievormende eenheden per L 16 dagen na CAD verwijdering met of zonder klachten. De prevalentie van (a)symptomatische UWI s in de beide interventiegroepen (18,9% in de eenmalige tabletgroep en 21,2% in de 10 daagse kuurgroep) was lager dan de prevalentie van (a)symptomatische UWI s in de controlegroep (64,3%) (p<0,001).

6 Wazait et al includeerden gedurende vier maanden ziekenhuispatiënten die minimaal 48 uur en maximaal 7 dagen een CAD hadden op het moment dat deze werd verwijderd. Exclusiecriteria waren urologische ingrepen die minder dan een maand tevoren hadden plaatsgevonden, antibioticagebruik minder dan 48 uur voorafgaand aan de CAD verwijdering, niet in staat zijn om een informed consent te tekenen, nierfunctiestoornissen (serum kreatinine >265 mmol/l) en een chinolonen allergie. Achtenveertig patiënten werden gerandomiseerd verdeeld in een interventieen controlegroep. De 25 patiënten uit de interventiegroep kregen 2dd1 ciprofloxacine 500 mg gedurende twee dagen; de 23 patiënten uit de controlegroep kregen een placebo. De eerste tablet werd twee uur gegeven voordat de CAD werd verwijderd. De urine werd direct bij het verwijderen van de CAD en 14 dagen daarna gekweekt. Wazait et al definieerde een UWI als >10 5 kolonievormende eenheden per ml. De prevalentie van UWI s in de interventiegroep (16%) en de prevalentie hiervan in de controlegroep (13%) bleken vergelijkbaar. De p-waarden van deze resultaten werd echter niet weergegeven. In de studie van Pfefferkorn et al werden gedurende 2,5 jaar patiënten geïncludeerd die electieve abdominale chirurgie ondergingen. Exclusiecriteria waren langer dan 48 uur perioperatief profylactisch antibiotica gebruik en niet in staat zijn om een informed consent te tekenen. 205 patiënten werden gerandomiseerd verdeeld in een interventie- en controlegroep. Van de 103 patiënten in de interventiegroep kregen 93 patiënten cotrimoxazol 960 mg, vanwege een allergie hiervoor ontvingen tien patiënten ciprofloxacine 250 mg. Het eerste tablet werd de avond voor de CAD verwijdering gegeven, op de dag van CAD verwijdering kregen de patiënten nog twee tabletten. De 102 patiënten in de controlegroep kregen geen antibioticum en ook geen placebo. Urine werd gekweekt op de dag voor CAD verwijdering en drie dagen na CAD verwijdering. Bij ontslag werden alle patiënten door een uroloog geïnterviewd en bevraagd over aanwezige klachten en/of symptomen die op een UWI zouden kunnen wijzen. De primaire uitkomstmaat was een UWI na CAD verwijdering. Een UWI werd gedefinieerd als een positieve urinekweek (>10 5 kolonievormende eenheden per ml) in aanwezigheid van minimaal een van de volgende klachten waarbij geen andere diagnose kon worden gesteld: koorts (>38 0 C), pollakisurie, urgency, dysurie en suprapubische pijnklachten. De prevalentie van UWI s in de interventiegroep (4,9%) was significant lager dan de prevalentie van UWI s in de controlegroep (21,6%) (p<0,001). De absolute risicoreductie was 16,7% (95%CI; 7,8%-22,1%).

7 In de studie van Van Hees et al werden gedurende twee jaar patiënten die een abdominale- of heupoperatie ondergingen geïncludeerd. Als inclusiecriterium hierbij gold een minimale CAD duur van drie dagen. Patiënten die een urologische of een gynaecologische operatie ondergingen werden geëxcludeerd. Voorts waren exclusiecriteria nierfunctiestoornissen (serum kreatinine >150 mmol/l), koorts, antibioticagebruik minder dan 48 uur voorafgaand aan de CAD verwijdering, een allergie voor cotrimoxazol of ciprofloxacine, anatomische afwijkingen van de urinewegen en niet in staat zijn om een informed consent te tekenen. Honderdvijftien patiënten werden gerandomiseerd verdeeld in twee interventiegroepen en één controlegroep. De eerste interventiegroep bestond uit 34 patiënten, zij ontvingen ciprofloxacine 500 mg. De 37 patiënten in de tweede interventiegroep kregen cotrimoxazol 960 mg. De 44 patiënten in de controlegroep kregen een placebo. Alle patiënten kregen één tablet, twee uur voordat de CAD werd verwijderd. De eerste midstroom urine na de CAD verwijdering, en een portie midstroom urine dagen na CAD verwijdering werden gekweekt. Ten tijde van de tweede urinekweek kregen de patiënten een vragenlijst over klachten die zouden kunnen wijzen op het bestaan van een UWI. Van Hees et al definieerden een UWI als een significante bacteriurie dagen na het verwijderen van de CAD in combinatie met klachten suggestief voor een UWI; pollakisurie (mictie >8 keer per dag), dysurie, en/of koorts dagen nadat de CAD was verwijderd. Twee weken na CAD-verwijdering was de prevalenties van een UWI in alle groepen vergelijkbaar (3,2% in de ciprofloxacinegroep versus 0% in de cotrimoxazolgroep versus 2,8% in de controlegroep) (resp. p = 0,99 en p = 0,99). Discussie De bestudeerde onderzoeken lieten wisselende resultaten zien. Harding et al vonden een afname van (a)symptomatische UWI s na profylactisch antibioticagebruik na CAD-verwijdering. Wazait et al toonden aan dat profylactisch gebruik van ciprofloxacine het aantal UWI s na de verwijdering van een CAD niet reduceert. In deze beide studies was een UWI zoals de Verenso richtlijn beschrijft echter niet de uitkomstmaat. In de studie van Pfefferkorn et al was dat wel het geval na het gebruik van cotrimoxazol. Van Hees et al vonden geen effect van ciprofloxacine en cotrimoxazol. De studie van Pfefferkorn et al met een inclusie van 205 patiënten was de grootste trial. De patiënten werden in twee groepen verdeeld. De trials van Harding et al en van Van Hees et al telden minder patiënten en in deze studies werden de patiënten in drie groepen ingedeeld. De studie van Wazait et al includeerden veel minder patiënten. Op basis van patiëntenaantallen heeft de studie van Pfefferkorn et al de meeste betekenis.

8 De geselecteerde patiënten in alle drie de studies waren ziekenhuispatiënten. De gemiddelde leeftijd van de patiënten bedroeg 65 jaar. In verpleeg- en verzorgingshuizen ligt de gemiddelde leeftijd een stuk hoger, met een gemiddelde leeftijd van 87 jaar voor de vrouwen en 82 voor de mannen. 17 Het is dan ook de vraag óf en in hoeverre deze patiëntcategorieën vergelijkbaar zijn. Belangrijker dan hun kalenderleeftijd lijkt in dit verband de biologische leeftijd van patiënten. In verpleeghuizen worden doorgaans kwetsbare ouderen, met meerdere lichamelijke aandoeningen en functionele problemen opgenomen. In de drie bestudeerde trials werd weinig rekening gehouden met comorbiditeit, in het geheel niet met de functionaliteit van patiënten. Wazait et al inventariseerden wel de American Society of Anesthesiology scores, maar vermeldde deze niet als patiëntkarakteristieken. De meeste patiënten uit de studie van Pfefferkorn et al vielen in ASAklasse 1 en 2, verpleeghuispatiënten zullen echter doorgaans in een hogere klasse vallen. Harding et al en Van Hees et al legden comorbiditeit in het geheel niet vast. Voorts komen nierfunctiestoornissen bij verpleeghuispatiënten regelmatig voor. 18 Patiënten met nierfunctiestoornissen werden in de studies van Harding et al, Wazait et al en Van Hees et al geëxcludeerd. Kortom, de patiënten uit de geselecteerde studies waren niet alleen een stuk jonger, zij waren waarschijnlijk ook vitaler dan de gemiddelde verpleeghuispatiënt. In de studie van Harding et al werden uitsluitend vrouwen geïncludeerd. UWI s komen bij vrouwen weliswaar vaker voor dan bij mannen, maar dit verschil neemt met het stijgen van de leeftijd af. 19 Deze onderzoeksgroep is voor de verpleeghuispopulatie in dat opzicht daarom niet representatief. Tevens kunnen de indicaties voor de plaatsing van een CAD tussen ziekenhuis- en verpleeghuispatiënten verschillen. De reden van CAD plaatsing werd alleen in de studies van Harding et al en van Wazait et al expliciet genoemd. Samengevat lijkt de verpleeghuispopulatie maar moeilijk met de geïncludeerde populaties uit de geselecteerde trials te vergelijken. Helaas werd door de auteurs niet gevraagd naar het voorkomen van recidiverende UWI s. Als risicofactor voor het krijgen van een recidief is dit aangewezen. 5 Ook is niet nagegaan of sprake was van een atrofische vaginitis, prostaathypertrofie en een verminderde mobiliteit, 6 aandoeningen die UWI s in de hand kunnen werken. Zeker bij een oudere populatie is de kans op de aanwezigheid van dergelijke aandoeningen reëel. Na het verwijderen van een CAD hebben patiënten met deze comorbiditeit meer kans op de ontwikkeling van een UWI. Door met een bladderscan de blaasinhoud een aantal keren te meten kan men een eventuele urineretentie na een CAD verwijdering vroegtijdig op het spoor komen. Urineretentie na CAD

9 verwijdering komt herhaaldelijk voor en is op zichzelf een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van UWI s. 2 Het is onduidelijk of in de bestudeerde trials hier onderzoek naar gedaan is. Een beperking van de studie van Pfefferkorn et al was het feit dat de patiënten niet blind waren voor de behandeling, de controlepatiënten kregen geen placebo. In de discussie van de studie van Pfefferkorn et al werd gesteld dat deze bias tot een minimum werd gereduceerd doordat de uroloog die vaststelde of er sprake was van een UWI wél geblindeerd was. Hierover valt te twisten. De uroloog heeft immers gevraagd naar de bevindingen van de patiënten. Het oordeel van de uroloog zou beïnvloed kunnen worden doordat hij van patiënten hoort of zij wel of niet met medicatie behandeld zijn. In de studies van Wazait et al en van Van Hees et al werd de eerste gift antibiotica twee uur voor de CAD verwijdering gegeven. Gezien de Tmax van ciprofloxacine en cotrimoxazol, respectievelijk 1-2 uur en 2-4 uur lijkt dit wat kort, zeker in de studie van Van Hees et al waarin dit de enige gift is. De patiënten in de eerste interventiegroep in de studie van Harding et al kregen eveneens eenmalig een tablet cotrimoxazol. Wanneer de patiënten deze gift kregen stond niet vermeld. In de studie van Wazait et al was de ciprofloxacine resistentie maar liefst 88% en de keus voor dit antibioticum lijkt daarom achteraf geen goede geweest te zijn. Pfefferkorn et al vond een relatief lage mate van resistentie tegen cotrimoxazol en dit was wat dat betreft dan ook een geschikt antibioticum. In geen van de bestudeerde studies werden eventuele bijwerkingen of allergische reacties op de antibiotica beschreven. Van Hees et al vond geen verband tussen profylactisch antibioticagebruik en het aantal UWI s na verwijdering van de CAD. Wellicht was een tablet cotrimoxazol 960 mg respectievelijk een tablet ciprofloxacine 500 mg twee uur voor CAD verwijdering te weinig om effect te sorteren. Voor alle vier de auteurs was een UWI een uitkomstmaat. Pfefferkorn et al en Van Hees et al definieerden UWI s volgens de vigerende richtlijnen. 5,6 Harding et al en Wazait et al hanteerden echter een ons inziens onjuiste definitie voor een UWI, hetgeen de waarde van de studies negatief beïnvloedt. Een positieve kweek werd in deze studie beschouwd als een UWI. Er is echter pas sprake van een UWI indien er klachten zijn. 6 Een asymptomatische bacteriurie, een veelvoorkomend verschijnsel, zeker bij ouderen, werd door Harding et al en Wazait et al dan ook verward met een asymptomatische UWI.

10 Pfefferkorn et al toonden aan dat cotrimoxazol het aantal UWI s reduceerde na CAD verwijdering en geven de aanbeveling om cotrimoxazol voor te schrijven ter preventie van UWI s na een CAD verwijdering. Cotrimoxazol kan echter veel interacties geven met andere medicijnen. Met name kan het de werking van vitamine K-antagonisten versterken met een ongewenst hoge INR tot gevolg. Omdat polyfarmacie bij ouderen veel voorkomt, is het de vraag of cotrimoxazol als antibiotische profylaxe, voor deze patiëntcategorie, een goede keuze is. Conclusies en aanbevelingen Er is onvoldoende aangetoond dat profylactische antibiotica het aantal UWI s na een CAD verwijdering, bij patiënten die geen niertransplantatie of urologische operatie hebben ondergaan, reduceren. Het is in de algemene populatie niet aan te bevelen om antibiotica hiervoor standaard voor te schrijven. Het profylactisch geven van antibiotica is te overwegen in het geval van bijkomende risicofactoren, zoals bij een voorgeschiedenis met recidiverende UWI s. Er is hiernaar echter nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek verricht om dit advies te onderbouwen. Er zijn tot op heden geen studies verricht onder verpleeghuispatiënten. Het is daarom niet duidelijk in hoeverre UWI s na CAD verwijdering bij deze patiëntengroep kunnen worden voorkomen door het profylactisch geven van antibiotica. Een wetenschappelijk onderbouwd advies dienaangaande is om die reden niet te geven. Om meer te weten te komen over het voorkomen van UWI s na CAD verwijdering en het mogelijk gunstige effect van profylactische antibiotica op de verpleeghuispopulatie is specifiek prospectief onderzoek aangewezen. Auteur(s) Drs. Willemijn H. Schölvinck, specialist ouderengeneeskunde, Weddesteyn te Woerden Dr. Els Derksen, verpleegkundige (niet praktiserend) onderzoeker, Radboudumc, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, VOSON/UKON te Nijmegen Dr. Roland Wetzels, specialist ouderengeneeskunde, Radboudumc, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, VOSON/UKON te Nijmegen Prof. dr. Raymond T.C.M. Koopmans, specialist ouderengeneeskunde en hoogleraar ouderengeneeskunde, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, VOSON/UKON te Nijmegen

11 Literatuur 1. MME Cornelissen et al. Branchebeeld Kwaliteit 2009 Verpleging en Verzorging en zorg thuis. Achtergrondrapport. Beschikbaar via: achtergrond. Geraadpleegd op 10 mei Verenso. Richtlijn Blaaskatheters Langdurige blaaskatheterisatie bij patiënten met complexe multimorbiditeit Beschikbaar via s2.pdf. 3. CV Gould et al. Guideline for prevention of catheter-associated urinary tract infections Infect Control Hosp Epidemiol 2010 Apr;31(4): E van de Wall et al. Prophylactic ciprofloxacin for catheter-associated urinary-tract infection. Lancet Apr 18;339(8799): EP van Haarts et al. richtlijn Bacteriële urineweginfecties bij adolescenten en volwassenen Etiologie, diagnostiek, behandeling en profylaxe Nederlandse Vereniging voor Urologie Beschikbaar via: Geraadpleegd op 10 mei P Went et al. Richtlijn Urineweginfecties Beschikbaar via; Geraadpleegd op 10 mei CJ Bula et al. Infections and functional impairment in nursing home residents: a reciprocal relationship. J Am Geriatr Soc 2004; May;52(5): J Marschall et al. Antibiotic prophylaxis for urinary tract infections after removal of urinary catheter: meta-analysis. BMJ 2013; Jun 11;346:f HH Wolters et al. Antibiotic prophylaxis at urinary catheter removal prevents urinary tract infection after kidney transplantation. Transplant Proc 2014: Dec;46(10): TB Hargreave et al. European collaborative study of antibiotic prophylaxis for transurethral resection of the prostate. Eur Urol. 1993;23(4): Antibioticaresistentie in de zorg. Beschikbaar via; resistentie_in_de_gezondheidszorg. Geraadpleegd op 10 mei H Wazait et al. A pilot randomized double-blind placebo-controlles trial on the use of antibiotics on urinary catheter removal to reduce the rate of urinary tract infection: the pittfalls of ciproxin. BJU International 2004: 94, U Pfefferkorn et al. Antibiotic prophylaxis at urinary catheter removal prevents urinary tract infections. Ann Surg 2009; 249: B van Hees et al. Single-dose antibiotic prophylaxis for urinary catheter removal does not reduce the risk of urinary tract infection in surgical patients: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Clin Microbiol Infect 2011; 17: G Harding et al. How long should catheter-acquired urinary tract infection in women be treated? A randomized controlled study. Ann Intern Med May 1;114(9): ASA Physical status classification system. Last approved by the ASA House of Delegates on October 15, Beschikbaar via; Geraadpleegd op 16 november 2017

12 17. Kerncijfers leefsituatie ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Beschikbaar via; gingshuizen. Geraadpleegd op 19 november K Campbell et al. Kidney disease in the elderly: update on recent literature. Curr Opin Nephrol Hypertens May;17(3): J Boscia et al. Epidemiology of bacteriuria in an elderly ambulatory population. Am J Med Feb;80(2):

13 Bijlage behorende bij artikel Antibiotische profylaxe bij het verwijderen van een urinekatheter: minder risico op urineweginfecties?, Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde Tabel 2. Overzicht van geïncludeerde studies Studie Design Methode Patiëntkarakteristieken Resultaten Harding (1991) Gerandomiseerde gecontroleerde studie 37 patiënten kregen 1 tablet cotrimoxazol. 33 patiënten kregen 10 dagen cotrimoxazol. 42 patiënten kregen niets. Ziekenhuispatiënten met persisterende bacteriurie 48 uur na het verwijderen van een tijdelijke CAD (gemiddeld 6 dagen). Exclusiecriteria; antibioticagebruik, cotrimoxazol allergie, nierfunctiestoornissen Aantal mannen; 0 Aantal vrouwen; 112 Gemiddelde leeftijd; 60 jaar (eenmalige tabletgroep) 55 jaar (10 daagse kuurgroep) 57 jaar (controlegroep) Asymptomatische UWI, 16 dagen na CAD verwijdering; Eenmalige tabletgroep; 18,9% 10 daagse kuur groep; 21,2% Controlegroep; 64,3% (p<0,001) Wazait (2004) Dubbelblinde gerandomiseerde gecontroleerde studie 25 patiënten kregen ciprofloxacine. 23 patiënten kregen placebo Ziekenhuispatiënten met een tijdelijke CAD (2-7 dagen). Exclusiecriteria; urologische ingrepen, antibioticagebruik, nierfunctiestoornissen. UWI, 2 weken na CAD verwijdering; Ciprofloxacinegroep; 16% Controlegroep; 13% Aantal mannen; 24 Aantal vrouwen; 24 Gemiddelde leeftijd; 58 jaar (ciprofloxacinegroep) jaar (controlegroep) Pfefferkorn (2009) Gerandomiseerde gecontroleerde studie 103 patiënten (93 patiënten cotrimoxazol, 10 patiënten ciprofloxacine) Ziekenhuispatiënten na een electieve abdominale ingreep met een tijdelijke CAD (6-7 dagen). UWI, 3 dagen na CAD verwijdering; Interventiegroep; 4,9% 102 patiënten kregen niets. Exclusiecriteria; antibioticagebruik. Aantal mannen; 88 Aantal vrouwen; 117 Controlegroep; 21,6% (p<0,001)

14 Bijlage behorende bij artikel Antibiotische profylaxe bij het verwijderen van een urinekatheter: minder risico op urineweginfecties?, Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde Antibiotische profylaxe groep: Diabetespatiënten; 11 (11,8%). Gemiddelde leeftijd; 67 jaar. *ASA-I; 18 patiënten ASA-II; 60 patiënten ASA-III; 24 patiënten ASA-IV; 0 patiënten ASA-V; 1 patiënten Absolute risicoreductie voor een UWI betrof; 16,7% (95%CI; 7,8%-22,1%). Controlegroep: Diabetespatiënten; 12 (11,8%). Gemiddelde leeftijd; 65 jaar. ASA-I; 26 patiënten ASA-II; 59 patiënten ASA-III; 16 patiënten ASA-IV; 1 patiënten ASA-V; 0 patiënten Van Hees (2010) Dubbelblinde gerandomiseerde gecontroleerde studie 37 patiënten kregen cotrimoxazol 34 patiënten kregen ciprofloxacine. 44 patiënten kregen placebo Ziekenhuispatiënten na een abdominale ingreep of heupoperatie met een tijdelijke CAD (3-7 dagen) Exclusiecriteria; urologische en gynaecologische ingrepen, koorts, antibioticagebruik, nierfunctiestoornissen, anatomische afwijkingen van de urinewegen UWI, 2 weken na CAD verwijdering; Ciprofloxacinegroep; 3,2% (p = 0,99) Cotrimoxazolgroep; 0% (p = 0,99) Controlegroep; 2,8% (p = 0,99) Aantal mannen; 63 Aantal vrouwen; 52 Gemiddelde leeftijd; 69.3 jaar (beide interventiegroepen) jaar (controlegroep) * De ASA-classificatie wordt gebruikt als maat voor een inschatting van de algehele gezondheidstoestand van patiënten, waarbij de schaal loopt van 1 t/m 5. Hoe hoger de score hoe meer gezondheidsproblemen. 16

'Creativiteit is de uitdaging'. Dat was de titel van een van de reacties op de

'Creativiteit is de uitdaging'. Dat was de titel van een van de reacties op de Home no. 3 Juni 2018 Eerdere edities Verenso.nl Van de redactie Creativiteit Eefje Sizoo redactie@verenso.nl 'Creativiteit is de uitdaging'. Dat was de titel van een van de reacties op de richtlijn Probleemgedrag

Nadere informatie

Overzicht aanbevelingen richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen (2018)

Overzicht aanbevelingen richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen (2018) Overzicht aanbevelingen richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen (2018) Klinische verschijnselen Aspecifieke klachten en symptomen bij kwetsbare ouderen kunnen niet worden toegeschreven aan een

Nadere informatie

3 e Post EAUN Meeting

3 e Post EAUN Meeting 3 e Post EAUN Meeting Carmen Sommers Verpleegkundig Specialist Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Urineweginfecties Urineweginfecties Definitie urineweginfectie Bacteriurie Een bacteriurie is slechts de aanwezigheid

Nadere informatie

Acetylcysteine bij ouderen met COPD. Reduceert acetylsteine exacerbaties?

Acetylcysteine bij ouderen met COPD. Reduceert acetylsteine exacerbaties? Home no. 3 Juni 2018 Eerdere edities Verenso.nl Acetylcysteine bij ouderen met COPD. Reduceert acetylsteine exacerbaties? Critical Appraisal of Topics Mariëlle Winters mariellewinters@gmail.com Aanleiding

Nadere informatie

Behandeling en preventie urineweginfecties bij kinderen. C.M.L. van Dael, kinderarts-nefroloog

Behandeling en preventie urineweginfecties bij kinderen. C.M.L. van Dael, kinderarts-nefroloog Behandeling en preventie urineweginfecties bij kinderen C.M.L. van Dael, kinderarts-nefroloog NVK Richtlijn Urineweginfecties bij kinderen 09-06-2010 Begrippen UWI: combinatie van leeftijdsgebonden klinische

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/31838 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Caljouw, Monique Adriana Anna Title: Prevention of clinical urinary tract infections

Nadere informatie

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Home no. 1 Februari 2018 Themanummer Cardiovasculair Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Geen bewijs voor effectiviteit van preventieve cardiovasculaire medicatie

Nadere informatie

Samenvatting Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 hoofdstuk 3

Samenvatting Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 hoofdstuk 3 Vallen komt in alle leeftijdsgroepen voor, maar vormt vooral bij ouderen een groot gezondheidsprobleem. Onder een val wordt verstaan een gebeurtenis waarbij de betrokkene onbedoeld op de grond of een lager

Nadere informatie

Cijfers Spoedopname 30/03/2017. Hoe doen we het in eigen ziekenhuis? dagopnames opnames raadplegingen ligdagen

Cijfers Spoedopname 30/03/2017. Hoe doen we het in eigen ziekenhuis? dagopnames opnames raadplegingen ligdagen Hoe doen we het in eigen ziekenhuis? Ronny Pieters Verpleegkundig specialist urologie UZ Gent Cijfers 2016 52792 dagopnames 36550 opnames 475989 raadplegingen 284255 ligdagen Aantal kweken Aantal patiënten

Nadere informatie

VALKUILEN bij de DIAGNOSTIEK van URINEWEGINFECTIES bij KWETSBARE OUDEREN. Stelling

VALKUILEN bij de DIAGNOSTIEK van URINEWEGINFECTIES bij KWETSBARE OUDEREN. Stelling VALKUILEN bij de DIAGNOSTIEK van URINEWEGINFECTIES bij KWETSBARE OUDEREN Luc Van Houdt specialist ouderengeneeskunde Geneeskundige Dagen van Antwerpen Universiteit Antwerpen - 16 september 2017 Stelling

Nadere informatie

Urineweginfecties (UWI s): Antibiotica en resistentie bij microorganismen

Urineweginfecties (UWI s): Antibiotica en resistentie bij microorganismen Urineweginfecties (UWI s): Antibiotica en resistentie bij microorganismen in verpleeghuizen - SNIV 2012 -, De Reehorst, Driebergen Dr. Ine Frénay, arts-microbioloog RLM Dordrecht- Gorinchem 1 Indeling

Nadere informatie

Endophthalmitis profylaxe Intravitreale (anti-vegf) injecties

Endophthalmitis profylaxe Intravitreale (anti-vegf) injecties Endophthalmitis profylaxe Intravitreale (anti-vegf) injecties Mirjam E.J. van Velthoven Risico op endophthalmitis bij IVI s Ophthalmic Surg Lasers Imaging Retina. 2014 Mar-Apr;45(2):143-9 Meta-analysis

Nadere informatie

Toolkit Blaaskatheter

Toolkit Blaaskatheter Doel Het plaatsten van een blaaskatheter om de juiste reden; Voorkomen van onnodig (langdurig) gebruik van blaaskatheters; Voorkomen van complicaties van het (langdurig) gebruik van blaaskatheters; Zorgen

Nadere informatie

- 172 - Prevention of cognitive decline

- 172 - Prevention of cognitive decline Samenvatting - 172 - Prevention of cognitive decline Het percentage ouderen binnen de totale bevolking stijgt, en ook de gemiddelde levensverwachting is toegenomen. Vanwege deze zogenaamde dubbele vergrijzing

Nadere informatie

Implementatieplan richtlijn Urineweginfecties

Implementatieplan richtlijn Urineweginfecties Implementatieplan richtlijn Urineweginfecties Toepassing van de richtlijn Urineweginfecties in de praktijk is nodig om het beoogde doel van de richtlijn te bereiken. Het beoogde doel van deze richtlijn

Nadere informatie

V. Spoorenberg Arts-onderzoeker, AIOS Interne Geneeskunde Afdeling Infectieziekten, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam

V. Spoorenberg Arts-onderzoeker, AIOS Interne Geneeskunde Afdeling Infectieziekten, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam Appropriate antibiotic use for patients with complicated urinary tract infections in 38 Dutch hospital departments: variation and the relation to length of hospital stay V. Spoorenberg Arts-onderzoeker,

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 200 NEDERLANDSE SAMENVATTING Duizeligheid is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Tot 30% van de thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder ervaart enige vorm van duizeligheid.

Nadere informatie

Familieparticipatie in de postoperatieve zorg

Familieparticipatie in de postoperatieve zorg Familieparticipatie in de postoperatieve zorg Het Mantelzorgproject Marthe Schreuder, afdeling chirurgie AMC Patients at home receive care by their loved ones, patients in hospitals are surrendered to

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING In het eerste gedeelte van dit proefschrift worden verschillende coagulatie instrumenten tijdens laparoscopische ingrepen geëvalueerd ter voorkoming van bloedingen en gerelateerde

Nadere informatie

chapter TWELVE Nederlandse samenvatting

chapter TWELVE Nederlandse samenvatting chapter TWELVE Nederlandse samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING TWELVE Bacteriurie, de aanwezigheid van bacteriën in de urine, is een veel voorkomende bevinding bij vrouwen. Bacteriurie wordt onderverdeeld

Nadere informatie

Nieuwe richtlijnen Verenso UWI en LLWI Astrid Beckers Specialist Ouderengeneeskunde Vivium Zorggroep

Nieuwe richtlijnen Verenso UWI en LLWI Astrid Beckers Specialist Ouderengeneeskunde Vivium Zorggroep Nieuwe richtlijnen Verenso UWI en LLWI Astrid Beckers Specialist Ouderengeneeskunde Vivium Zorggroep Nieuwe richtlijn Urineweginfecties Waarom? Richtlijn 2006 ; > 50% UWI op basis van aspecifieke symptomen

Nadere informatie

Urineweg-infecties bij kinderen. Loes Tanja kinderarts

Urineweg-infecties bij kinderen. Loes Tanja kinderarts Urineweg-infecties bij kinderen Loes Tanja kinderarts Wat is een urineweginfectie (UWI)? Een combinatie van klinische leeftijdsgebonden kenmerken en de aanwezigheid van bacteriën in een betrouwbaar afgenomen

Nadere informatie

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Samenvatting Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Hoofdstuk 1 bevat de algemene inleiding van dit proefschrift. Dit hoofdstuk

Nadere informatie

Aanleiding Belgian National Nosocomial Infection Surveillance Studie (BNISS) uitgevoerd door het Kenniscentrum (KCE)

Aanleiding Belgian National Nosocomial Infection Surveillance Studie (BNISS) uitgevoerd door het Kenniscentrum (KCE) Care bundel Kathetergerelateerde UWI Silvy Vandebeurie Aanleiding Belgian National Nosocomial Infection Surveillance Studie (BNISS) uitgevoerd door het Kenniscentrum (KCE) 12,5 13,6 15,3 14,6 23,9 20,1

Nadere informatie

VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties

VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties Doel Het doel van dit protocol is preventie, herkenning, optimalisering van diagnostiek en behandeling van early-onset

Nadere informatie

Samenvatting Samenvatting

Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Binnen het domein van hart- en vaatziekten is een bypassoperatie de meest uitgevoerde chirurgische ingreep. Omdat bij een hartoperatie het borstbeen wordt doorgesneden en er meestal

Nadere informatie

Astrid Beckers Specialist ouderengeneeskunde Vivium Naarderheem

Astrid Beckers Specialist ouderengeneeskunde Vivium Naarderheem Astrid Beckers Specialist ouderengeneeskunde Vivium Naarderheem (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

Diagnostiek urineweginfecties: do s and dont s

Diagnostiek urineweginfecties: do s and dont s Diagnostiek urineweginfecties: do s and dont s Flore Horuz Kinderarts-nefroloog MUMC met dank aan M. Koppejan-Stapel Kinderarts en voorzitter werkgroep richtlijn UWI in vogelvlucht nieuwe richtlijn urineweginfecties

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae List of publications Lijst van deelnemende centra Abbreviations

Nederlandse samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae List of publications Lijst van deelnemende centra Abbreviations Nederlandse samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae List of publications Lijst van deelnemende centra Abbreviations 193 194 Nederlandse samenvatting Inleiding Een urineweginfectie (UWI) wordt veroorzaakt

Nadere informatie

Samenvatting*en*conclusies* *

Samenvatting*en*conclusies* * Samenvatting*en*conclusies* * Kwaliteitscontrole-in-vaatchirurgie.-Samenvattinginhetnederlands. Inditproefschriftstaankwaliteitvanzorgenkwaliteitscontrolebinnende vaatchirurgie zowel vanuit het perspectief

Nadere informatie

Opvolgrapport Aanbeveling voor goede medische praktijkvoering actieve opsporing van chlamydia trachomatis-infecties in de huisartspraktijk

Opvolgrapport Aanbeveling voor goede medische praktijkvoering actieve opsporing van chlamydia trachomatis-infecties in de huisartspraktijk Opvolgrapport Aanbeveling voor goede medische praktijkvoering actieve opsporing van chlamydia trachomatis-infecties in de huisartspraktijk Auteur: Veronique Verhoeven Augustus 2009 Conclusie van deze opvolging

Nadere informatie

Verdiepingsmodule. Urineweginfecties: controleren of verwijzen? Urineweginfecties: controleren of verwijzen? 1. Toelichting

Verdiepingsmodule. Urineweginfecties: controleren of verwijzen? Urineweginfecties: controleren of verwijzen? 1. Toelichting Urineweginfecties: controleren of verwijzen? 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard van juli 2005 Een patiënt met een urineweginfectie krijgt vaak alleen een recept mee, ziet soms

Nadere informatie

Risicofactoren voor een delirium

Risicofactoren voor een delirium 3. Risicofactoren voor een delirium 3.1. VRAAGSTELLING In dit hoofdstuk heeft de werkgroep gezocht naar een antwoord op de volgende uitgangsvraag: Wat zijn de omstandigheden die de kans op het optreden

Nadere informatie

Woonzorginfecties: praktisch beleid Urineweginfecties in WZC

Woonzorginfecties: praktisch beleid Urineweginfecties in WZC Woonzorginfecties: praktisch beleid Urineweginfecties in WZC Symposium CRAGT, 15 december 2012 Katrien Latour Rue Juliette Wytsmanstraat 14 1050 Brussels Belgium T +32 2 642 51 11 F +32 2 642 50 01 email:

Nadere informatie

Urineweginfecties bij kinderen

Urineweginfecties bij kinderen Urineweginfecties bij kinderen Up-to-date met NHG-standaard en NVK-richtlijn OverEINDse dagen, Scarperia, april 2011 Pieter Bertholet, huisarts Angelique Roeleveld-Versteegh, kinderarts Bas Zegers, kinderarts

Nadere informatie

Antibioticagebruik als indicator voor infectieregistratie in een Woonzorgcentrum

Antibioticagebruik als indicator voor infectieregistratie in een Woonzorgcentrum Antibioticagebruik als indicator voor infectieregistratie in een Woonzorgcentrum P.J. Caesar 1, H. van Drunen 2. 1 Deskundige Infectiepreventie, Zorggroep Alliade en Ziekenhuis Tjongerschans 2 Verpleegkundig

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Addendum A 173 Nederlandse samenvatting Het doel van het onderzoek beschreven in dit proefschrift was om de rol van twee belangrijke risicofactoren voor psychotische stoornissen te onderzoeken in de Ultra

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting Dit programma is gebaseerd op de NHG-Standaard van juni 2013. Een patiënt met een urineweginfectie krijgt vaak alleen een recept mee, ziet soms de huisarts, maar wordt zelden verwezen naar

Nadere informatie

Studie type Populatie Patiënten kenmerken Interventie Controle Dataverzameling

Studie type Populatie Patiënten kenmerken Interventie Controle Dataverzameling Evidence tabel bij ADHD in kinderen en adolescenten (studies naar adolescenten met ADHD en ) Auteurs, Gray et al., 2011 Thurstone et al., 2010 Mate van bewijs A2 A2 Studie type Populatie Patiënten kenmerken

Nadere informatie

Green Light Laserbehandeling voor prostaatklachten

Green Light Laserbehandeling voor prostaatklachten Green Light Laserbehandeling voor prostaatklachten U hebt samen met uw behandelend uroloog besloten tot een operatieve ingreep van de prostaat met behulp van de Green Light Laser techniek, hierna te noemen

Nadere informatie

Patiënten Informatie formulier. SPLINT-trial

Patiënten Informatie formulier. SPLINT-trial Patiënten Informatie formulier SPLINT-trial Preventie van urologische complicaties bij niertransplantaties van levende donoren: splint of geen splint? Versie 2 09-10-2013 pagina 1 van 8 Titel van het onderzoek

Nadere informatie

4. Wat zijn de effecten van de ehealth interventie met betrekking tot het postoperatieve herstel, gebruik en kosten?

4. Wat zijn de effecten van de ehealth interventie met betrekking tot het postoperatieve herstel, gebruik en kosten? SAMENVATTING De opnameduur in het ziekenhuis na abdominale chirurgie is de afgelopen jaren sterk afgenomen als gevolg van het toenemende gebruik van minimaal invasieve chirurgie. Dit betekent dat het grootste

Nadere informatie

IBOM-2. Het effect van Medicatiereview en begeleiding van patiënten na verblijf in het ziekenhuis

IBOM-2. Het effect van Medicatiereview en begeleiding van patiënten na verblijf in het ziekenhuis IBOM-2 Het effect van Medicatiereview en begeleiding van patiënten na verblijf in het ziekenhuis Abeer Ahmad Ruth Mast Giel Nijpels Jacqueline Dekker Piet Kostense Jacqueline Hugtenburg Afdelingen Klinische

Nadere informatie

URINEWEGINFECTIE ONDER DE LOEP GENOMEN

URINEWEGINFECTIE ONDER DE LOEP GENOMEN 2 e Post EAUN Meeting URINEWEGINFECTIE ONDER DE LOEP GENOMEN Hanny Cobussen-Boekhorst, RN, M-ANP UMC St Radboud, Nijmegen INHOUD Inleiding Microbiologie Urineweg infecties Ongecompliceerde UWI + behandeling

Nadere informatie

Oseltamivir. Herjan Bavelaar AIOS MMB

Oseltamivir. Herjan Bavelaar AIOS MMB Oseltamivir Herjan Bavelaar AIOS MMB Inhoudsopgave à Introduc5e à Globaal overzicht evidence algemene popula5e à IC- specifieke literatuur à Conclusie/ discussie Introduc5e Influenza Familie: Orthomyxoviridae

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Cardiovasculaire Beoordeling na Hypertensieve Afwijkingen van de Zwangerschap Hypertensieve zwangerschapscomplicaties rondom de uitgerekende datum zijn veelvoorkomende complicaties.

Nadere informatie

Datum: 13 september 2012 Spreker: Saskia Stomps, Uroloog. Microscopische Hematurie

Datum: 13 september 2012 Spreker: Saskia Stomps, Uroloog. Microscopische Hematurie Datum: 13 september 2012 Spreker: Saskia Stomps, Uroloog Microscopische Hematurie Om van de gelegenheid gebruik te maken... Saskia Stomps, Uroloog Opleiding Geneeskunde 1996-2003: Rijks Universiteit Leiden

Nadere informatie

Evidence based richtlijnontwikkeling (EBRO) training voor patiënten. Ton Kuijpers, Epidemioloog

Evidence based richtlijnontwikkeling (EBRO) training voor patiënten. Ton Kuijpers, Epidemioloog Evidence based richtlijnontwikkeling (EBRO) training voor patiënten Ton Kuijpers, Epidemioloog Guru based medicine Inhoud Voorbeeld van een wetenschappelijk onderzoeksdesign (RCT) Mate van bewijs Conclusies

Nadere informatie

Literatuuronderzoek. Hoe lang mag een waaknaald blijven zitten?

Literatuuronderzoek. Hoe lang mag een waaknaald blijven zitten? HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM Literatuuronderzoek Hoe lang mag een waaknaald blijven zitten? Michelle Entius 500635128 LV13-3IKZ1 Stagebegeleiders: Anetha van Waveren Samantha Carrot Literatuuronderzoek Inhoudsopgave

Nadere informatie

Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen

Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen Op basis van de richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen Een urineweginfectie is een infectie (ontsteking) van de urinewegen. Een blaasontsteking is een

Nadere informatie

Remimazolam. S.J.A. van Bilsen

Remimazolam. S.J.A. van Bilsen Remimazolam S.J.A. van Bilsen Remimazolam Ontwikkeld door PAION Ultra kort werkende benzodiazepine. Vraag naar veiligheid, diepe sedatie en korte duur (=Soft) Antonik et al. A placebo- and midazolam controlled

Nadere informatie

Hora-Est: Preventie van decubitus Hou het simpel

Hora-Est: Preventie van decubitus Hou het simpel Home no. 2 Themanummer Huidziekten April 2017 Eerdere edities Verenso.nl Hora-Est: Preventie van decubitus Hou het simpel Eefje Sizoo redactie@verenso.nl Onze oud-hoofdredacteur en specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Samenvatting. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2

Samenvatting. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2 Samenvatting 125 Samenvatting Hoofdstuk 1 Gedurende de laatste 20 jaar is binnen de IVF de aandacht voornamelijk uitgegaan naar de verbetering van zwangerschapsresultaten. Hierdoor is er te weinig aandacht

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 8

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 8 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 8 Blaaskatheterisatie Onder blaaskatheterisatie wordt verstaan: het inbrengen van een flexibele buis (de blaaskatheter)

Nadere informatie

Kwaliteitsbevordering in de huisartspraktijk, toegepast op de aanpak van urineweginfecties. Handleiding voor LOK-groepen WVVH

Kwaliteitsbevordering in de huisartspraktijk, toegepast op de aanpak van urineweginfecties. Handleiding voor LOK-groepen WVVH Kwaliteitsbevordering in de huisartspraktijk, toegepast op de aanpak van urineweginfecties. Handleiding voor LOK-groepen WVVH - 2005 Programma! Bespreking resultaten registratie! Casuïstiek in groepjes!

Nadere informatie

samenvatting 127 Samenvatting

samenvatting 127 Samenvatting 127 Samenvatting 128 129 De ziekte van Bechterew, in het Latijn: Spondylitis Ankylopoëtica (SA), is een chronische, inflammatoire reumatische aandoening die zich vooral manifesteert in de onderrug en wervelkolom.

Nadere informatie

Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade

Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade Factsheet Nieren en nierschade deel 5 Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade In Nederland hebben 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Dit is in veel gevallen het gevolg van

Nadere informatie

C H A P T E R 1 1 DUTCH SUMMARY

C H A P T E R 1 1 DUTCH SUMMARY DUTCH SUMMARY Het doel van dit proefschrift was de volgende vragen te beantwoorden: 1 Wat zijn de opties voor de behandeling van niche gerelateerde symptomen? 2 Wat is de veiligheid van een hysteroscopische

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Dit proefschrift richt zich op statinetherapie in type 2 diabetespatiënten; hiervan zijn verschillende aspecten onderzocht. In Deel I worden de effecten van statines op LDLcholesterol en cardiovasculaire

Nadere informatie

Inhoud. Urine incontinentie bij ernstige MS: zijn er nog opties? 1. Definitie 2. Diagnostiek 3. Behandeling 4. Casus

Inhoud. Urine incontinentie bij ernstige MS: zijn er nog opties? 1. Definitie 2. Diagnostiek 3. Behandeling 4. Casus Urine incontinentie bij ernstige MS: zijn er nog opties? Bertil Blok, uroloog Inhoud 1. Definitie 2. Diagnostiek 3. Behandeling 4. Casus 1. Definitie blaasproblemen bij ernstige MS De ernstige MS patient

Nadere informatie

Het beloop van dementie in het verpleeghuis

Het beloop van dementie in het verpleeghuis Home no. 3 Juni 2017 Eerdere edities Verenso.nl Het beloop van dementie in het verpleeghuis Palliatief beleid inzetten vanaf opname? Eefje Sizoo redactie@verenso.nl Het is een zonnige dag deze 10 april.

Nadere informatie

Flavoxaat G04BD02, december 2018

Flavoxaat G04BD02, december 2018 Flavoxaat G04BD02, december 2018 Indicatie Urine-incontinentie, pollakisurie, nycturie, loze aandrang. Standpunt Ephor In het rapport over de muscarine-antagonisten van november 2016 wordt flavoxaat door

Nadere informatie

TOMTOM studie K L A S S I E K E TO N S I L L E C TO M I E V S. L A S E R TO N S I L LOTO M I E B I J V O LWA S S E N E N

TOMTOM studie K L A S S I E K E TO N S I L L E C TO M I E V S. L A S E R TO N S I L LOTO M I E B I J V O LWA S S E N E N TOMTOM studie K L A S S I E K E TO N S I L L E C TO M I E V S. L A S E R TO N S I L LOTO M I E B I J V O LWA S S E N E N S T U D I E VA N H E T H A G A Z I E K E N H U I S D E N H A A G A L I EKE L. SCHOENMAKERS,

Nadere informatie

Farmacotherapeutische behandelmogelijkheden bij alcoholafhankelijkheid. Dr. De Mulder Psychiater-PsychotherapeutePAAZ H.-Hartziekenhuis Lier

Farmacotherapeutische behandelmogelijkheden bij alcoholafhankelijkheid. Dr. De Mulder Psychiater-PsychotherapeutePAAZ H.-Hartziekenhuis Lier Farmacotherapeutische behandelmogelijkheden bij alcoholafhankelijkheid Dr. De Mulder Psychiater-PsychotherapeutePAAZ H.-Hartziekenhuis Lier Alcohol: Epidemiologische gegevens WHO: Europa, regio hoogste

Nadere informatie

Wondinfecties na colorectale ingrepen: rationale, praktische problemen en geleerde lessen van de PreCaution trial

Wondinfecties na colorectale ingrepen: rationale, praktische problemen en geleerde lessen van de PreCaution trial Wondinfecties na colorectale ingrepen: rationale, praktische problemen en geleerde lessen van de PreCaution trial T. Mulder, M.F.Q.Kluytmans-van den Bergh, M.J.M. Bonten, J.A.J.W. Kluytmans Peri-operatieve

Nadere informatie

Plasklachten bij mannen

Plasklachten bij mannen Plasklachten bij mannen Plasklachten komen frequent voor. Ze worden ook wel aangeduid met de verzamelnaam mictieklachten. Dit complex van klachten omvat de volgende symptomen: klachten bij het urineren,

Nadere informatie

Evidence piramide. Gecontroleerde studies. Welk studie type? 19/02/2013. 3 me ta.eu. Niet dezelfde piramide voor elke vraag. me ta.eu. me ta.

Evidence piramide. Gecontroleerde studies. Welk studie type? 19/02/2013. 3 me ta.eu. Niet dezelfde piramide voor elke vraag. me ta.eu. me ta. Niet dezelfde piramide voor elke vraag Evidence piramide Gecontroleerde studies Welk studie type? 3 1 Effect van roken op longkaner Richard Doll 1951: prospectieve studie 2/3 mannelijke Britse artsen Goede

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38701 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Visschedijk, Johannes Hermanus Maria (Jan) Title: Fear of falling in older patients

Nadere informatie

VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE

VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE Drs. Willemke Stilma Docent verpleegkunde HvA Mede met dank aan dr. Anne Eskes 1 INHOUD 5 stappen EBP Formuleren van een klinische vraagstelling PICO Zoekstrategie

Nadere informatie

IN ZWANG PROTOCOL: Preventie recidief spontane vroeggeboorte

IN ZWANG PROTOCOL: Preventie recidief spontane vroeggeboorte IN ZWANG PROTOCOL: Preventie recidief spontane vroeggeboorte DEFINITIE: Vroeggeboorte: bevalling bij amenorroeduur < 37 weken Bij een zwangerschapsduur van meer dan 35 weken wordt het risico van belangrijke

Nadere informatie

Antibioticumbeleid in tijden van toenemende resistentie

Antibioticumbeleid in tijden van toenemende resistentie Antibioticumbeleid in tijden van toenemende resistentie Kees Verduin, arts-microbioloog Laboratorium voor microbiologie en infectiepreventie, Amphia ziekenhuis, Breda Wat is het probleem? Antibioticum

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2

Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 179 In dit proefschrift werden de resultaten beschreven van studies die zijn verricht bij volwassen vrouwen met symptomen van bekkenbodem dysfunctie. Deze symptomen komen frequent voor en kunnen de kwaliteit

Nadere informatie

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een diagnostische test of screeningsinstrument.

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een diagnostische test of screeningsinstrument. Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een diagnostische test of screeningsinstrument. Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 3. Toelichting bij de criteria voor

Nadere informatie

VSV Preventie groep B streptokokken ziekte neonaat september 2011

VSV Preventie groep B streptokokken ziekte neonaat september 2011 VSV Preventie groep B streptokokken ziekte neonaat september 2011 1.0 EPIDEMIOLOGIE In Nederland is circa 20% van alle zwangeren draagster van GBS. Naar schatting zal gemiddeld 50% van alle kinderen, van

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 198 Het eerste deel van dit proefschrift beschrijft de effectiviteit van clopidogrel en tirofiban in patiënten met een acuut hart infarct verwezen voor een spoed dotter behandeling. In hoofdstuk 1 werd

Nadere informatie

Summery. Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers

Summery. Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers ummery amenvatting Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers 207 Algemene introductie Werkgerelateerde arm-, schouder- en nekklachten zijn al eeuwen

Nadere informatie

Nederlanse Samenvatting. Nederlandse Samenvatting

Nederlanse Samenvatting. Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting 197 198 Samenvatting In het proefschrift worden diverse klinische aspecten van primaire PCI (Primaire Coronaire Interventie) voor de behandeling van een hartinfarct onderzocht.

Nadere informatie

De suprapubische katheter

De suprapubische katheter Polikliniek urologie 015/50.51.00 De suprapubische katheter Inleiding: Uw uroloog heeft samen met u de noodzaak van een suprapubische katheter besproken. In deze folder kan u alles rustig nalezen. Heeft

Nadere informatie

Belangrijke Veiligheidsinformatie over prasugrel

Belangrijke Veiligheidsinformatie over prasugrel Belangrijke Veiligheidsinformatie over prasugrel Prasugrel behoort tot de farmacotherapeutische groep van de bloedplaatjesaggregatieremmers (heparine niet meegerekend), een groep waaronder ook clopidogrel

Nadere informatie

Belangrijke Veiligheidsinformatie over EFIENT (prasugrel)

Belangrijke Veiligheidsinformatie over EFIENT (prasugrel) Belangrijke Veiligheidsinformatie over EFIENT (prasugrel) EFIENT (prasugrel) behoort tot de farmacotherapeutische groep van de bloedplaatjesaggregatieremmers (heparine niet meegerekend), een groep waaronder

Nadere informatie

valpreventie Sophia E. de Rooij internist-geriater 03 april 2008

valpreventie Sophia E. de Rooij internist-geriater 03 april 2008 valpreventie Sophia E. de Rooij internist-geriater 03 april 2008 Mw Grijpstuiver, 75 jaar oud Vroeger Nu de kans op een val is groot! - ongeveer driekwart van alle letsels, opgelopen bij een privéongeval,

Nadere informatie

behandeling volgens de KNGF-richtlijn bij mensen met artrose aan de heup en/of knie.

behandeling volgens de KNGF-richtlijn bij mensen met artrose aan de heup en/of knie. Samenvatting De primaire doelstelling van het onderzoek was het onderzoeken van de lange termijn effectiviteit van oefentherapie en de rol die therapietrouw hierbij speelt bij patiënten met artrose aan

Nadere informatie

De patiënt als helpende hand in de strijd tegen infecties

De patiënt als helpende hand in de strijd tegen infecties De patiënt als helpende hand in de strijd tegen infecties Postoperatieve wondinfecties? Hoe groot is het gevaar? 1 op 20 operaties leidt tot een postoperatieve wondinfecties Staphylococus aureus is de

Nadere informatie

CHAPTER 8. Samenvatting

CHAPTER 8. Samenvatting CHAPTER 8 Samenvatting Samenvatting 8. Samenvatting Hoofdstuk 1 is een algemene introductie. Doel van dit proefschrift is om de kosten en effectiviteit van magnetische resonantie (MR) te evalueren indien

Nadere informatie

Wondjes bij een patient met een THP. Wel of geen antibiotica?

Wondjes bij een patient met een THP. Wel of geen antibiotica? Wondjes bij een patient met een THP. Wel of geen antibiotica? Initiatief: Nederlandse Orthopaedische Vereniging In samenwerking met: Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie Nederlandse Vereniging voor

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Samenvatting In de diagnose en prognose van hartfalen hebben B-type Natriuretisch Peptide (BNP) en N-terminaal probnp (NT-proBNP) in de afgelopen jaren hun waarde bewezen. Tegenwoordig

Nadere informatie

Therapeutisch versus niet-therapeutisch onderzoek bij minderjarige en wilsonbekwame proefpersonen

Therapeutisch versus niet-therapeutisch onderzoek bij minderjarige en wilsonbekwame proefpersonen Therapeutisch versus niet-therapeutisch onderzoek bij minderjarige en wilsonbekwame proefpersonen In de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) staat: Het is verboden wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

De gidsbijprostaatkanker -Uroloog Roderick van den Bergh St Antonius Ziekenhuis, Utrecht

De gidsbijprostaatkanker -Uroloog Roderick van den Bergh St Antonius Ziekenhuis, Utrecht De gidsbijprostaatkanker -Uroloog 4-6-2019 Roderick van den Bergh St Antonius Ziekenhuis, Utrecht Inhoud Wat zijn de stappen die de patiënt doorloopt als mogelijk sprake is van prostaatkanker. 1. Incidentie

Nadere informatie

SCHIJNDISSERTATIE VAN HET PROEFSCHRIFT: Appropriate psychotropic drug use in institutionalized people with dementia.

SCHIJNDISSERTATIE VAN HET PROEFSCHRIFT: Appropriate psychotropic drug use in institutionalized people with dementia. SCHIJNDISSERTATIE VAN HET PROEFSCHRIFT: Appropriate psychotropic drug use in institutionalized people with dementia. The PROPER-study COLOFON ISBN/EAN 978-94-028-0872-8 Nijmegen, 2018 De studie is uitgevoerd

Nadere informatie

De rol van dubbeltherapie bij de behandeling van ernstige Pseudomonas infecties

De rol van dubbeltherapie bij de behandeling van ernstige Pseudomonas infecties De rol van dubbeltherapie bij de behandeling van ernstige Pseudomonas infecties H.I. Bax, coördinator concept SWAB sepsis richtlijn Erasmus Medisch Centrum 11 juni 2009 1. Achtergrond 2. Literatuuronderzoek

Nadere informatie

Factoren die kunnen en willen doorwerken tot 65 beïnvloeden

Factoren die kunnen en willen doorwerken tot 65 beïnvloeden Het verhogen van duurzame inzetbaarheid van de beroepsbevolking is een van de grootste uitdagingen voor de geïndustrialiseerde landen in de komende decennia. Omdat de beroepsbevolking krimpt en vergrijst

Nadere informatie

Dr. Marijke C.Ph. Slieker-ten Hove. Bekkenfysiotherapeut

Dr. Marijke C.Ph. Slieker-ten Hove. Bekkenfysiotherapeut Naam Bekkenfysiotherapeut Titel proefschrift/thesis Samenvatting Dr. Marijke C.Ph. Slieker-ten Hove Ja Pelvic Floor Function and Disfunction in a general female population Algemeen Het hoofdonderwerp van

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20844 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Beck, Jacobus Johannes Hendrikus Title: Sexual abuse evaluation in urological

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/66111 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Streit, S.R. Title: Perspectives on treating hypertension in old age : the burden

Nadere informatie

Dexamethasone for Cardiac Surgery (DECS) trial (Studie naar dexamethason bij hartchirurgie)

Dexamethasone for Cardiac Surgery (DECS) trial (Studie naar dexamethason bij hartchirurgie) PATIËNTEN INFORMATIE Dexamethasone for Cardiac Surgery (DECS) trial (Studie naar dexamethason bij hartchirurgie) Geachte heer/mevrouw, 1. Inleiding U bent onlangs op de wachtlijst geplaatst voor een open

Nadere informatie

hoofdstuk 1 doelstellingen hoofdstuk 2 diagnosen

hoofdstuk 1 doelstellingen hoofdstuk 2 diagnosen Dit proefschrift gaat over moeheid bij mensen die dit als belangrijkste klacht presenteren tijdens een bezoek aan de huisarts. In hoofdstuk 1 wordt het onderwerp moeheid in de huisartspraktijk kort geïntroduceerd,

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts

Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts Mede dankzij de steun van Q- support vindt er onderzoek naar Q- koorts plaats. Q- support heeft 2 miljoen van haar budget uitgegeven aan ondersteuning van wetenschappelijk

Nadere informatie

5-jaars Follow-up van de FAME studie

5-jaars Follow-up van de FAME studie 5-jaars Follow-up van de FAME studie WCN Congres 2015, Amsterdam 20-11-2015 Drs. L.X. van Nunen namens de FAME studiegroep Potential conflicts of interest Ik, Lokien X. van Nunen, heb GEEN conflicts of

Nadere informatie

Jacqueline van Diermen Praktijkverpleegkundige Vivium Naarderheem

Jacqueline van Diermen Praktijkverpleegkundige Vivium Naarderheem Jacqueline van Diermen Praktijkverpleegkundige Vivium Naarderheem (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING Hoofdstuk 1 Dementie is een progressieve ziekte die de levensverwachting bekort. De ziekte leidt tot een geleidelijke verslechtering van het mentaal functioneren. In Nederland

Nadere informatie