Pedagogisch beleidsplan. BSO Kameleon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch beleidsplan. BSO Kameleon"

Transcriptie

1 Pedagogisch beleidsplan BSO Kameleon

2 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van BSO Kameleon. Het pedagogisch beleidsplan is het uitgangspunt voor hoe wij werken op de BSO. Het is een leidraad en biedt houvast bij onze dagelijkse omgang met de kinderen. Daarnaast informeert het ouders van kinderen die de BSO (gaan) bezoeken over onze werkwijze en de omgang met de kinderen. Ook andere betrokkenen (bijvoorbeeld gemeente, GGD) kunnen op deze manier inzicht krijgen in onze pedagogische werkwijze. Mocht u na het lezen van het pedagogisch beleidsplan vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de vestigingsmanager.

3 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogische visie op buitenschoolse opvang 3. Algemeen 3.1 Kind-leidster ratio 3.2 Activiteiten buiten de stamgroep 3.3 Achterwacht 3.4 Dagindeling 3.5 Buitenspelen 3.6 Huisregels 4. Pedagogische doelen 4.1 Pedagogische visie en uitgangspunten 5. De vier pedagogische basisdoelen 5.1 Emotionele veiligheid 5.2 Persoonlijke competenties 5.3 Sociale ontwikkeling 5.4 Overdracht van normen en waarden 6. Corrigeren en belonen 6.1 Pesten 7. Ouders 7.1 Contacten met ouders 7.2 Relatie ouder-pedagogisch medewerker 7.3 Oudercommissie 8. Pedagogische medewerkers 8.1 Rol van de pedagogische medewerkers 8.2 Hoe beroepskrachten bij hun werkzaamheden met kinderen worden ondersteund door andere volwassenen. 9. Wenbeleid 10.Vierogen principe 11. Randvoorwaarden en middelen om pedagogische doelen te bereiken 11.1 Afnemen van een extra dagdeel 11.2 Basisgroepen 11.3 Pedagogisch medewerker/kind-ratio 11.4 Drie uurs regeling 11.5 Flexibele opvang 11.6 Incidenteel afnemen van extra dagdelen 11.7 Open deuren beleid BSO 12.Veiligheid, gezondheid en hygiëne 12.1 Algemene hygiëne 12.2 Huishoudelijk werkplan 12.3 Veilig spelen 12.4 Risico-inventarisaties veiligheid en gezondheid 13.Samenwerkende instanties 13.1 Plaatselijke Scholen 13.2 Oké punt ( Centrum voor jeugd en gezin) 13.3 GGD Gemeente 13.4 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 13.5 Logopediste 13.5 Geschillencommissie

4 1.Inleiding Wij gaan ervan uit dat ieder kind de drang in zich heeft om zich, in eigen tempo, te ontwikkelen. Elk kind is uniek door zijn eigen aanleg en temperament. Een veilige en stimulerende omgeving is een voorwaarde voor een gezonde en goede ontwikkeling van het kind. De inbreng van zowel het kind als de pedagogisch medewerkers staan hierbij centraal. Ons uitgangspunt bij het opvoeden is dat wij werken vanuit de basis van gelijkwaardigheid, veiligheid en wederzijds respect. Hierin besloten ligt de taak van de pedagogisch medewerksters kinderen te stimuleren bij het ontdekken en ontwikkelen van hun mogelijkheden. Het pedagogisch beleidsplan is opgesteld voor de BSO Kameleon. De leeftijd van de kinderen varieert tussen de vier en twaalf jaar. Wij werken met een stamgroep van 17 kinderen zodat de groepsgrootte met name voor de jongste kinderen veilig en overzichtelijk blijft. In de groepsruimte bieden we de mogelijkheid voor kinderen om verschillende activiteiten te kunnen uitvoeren.

5 2. Pedagogische visie op buitenschoolse opvang De buitenschoolse opvang Kameleon biedt opvang aan groepen kinderen van 4 t/m 12 jaar afkomstig van scholen in Almere. De openingstijden zijn afgestemd op de tijden van de school waar de kinderen op zitten. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is de opvang geopend van 07:00 tot 08:30 en van 14:00 tot 18:30. Op de woensdagmiddag/vrijdagmiddag is de opvang geopend van 12:00 tot 18:30. In vakantieperiodes is de opvang geopend van 7:00 tot 18:30 uur. Kinderen hebben bij deze vorm van opvang meestal al een schooldag achter de rug en moeten zich zowel kunnen ontspannen als uitleven. Dit uit zich in een divers aanbod aan mogelijkheden, zoals onder andere het kunnen buitenspelen, rennen, creatieve activiteiten, sporten, expressie, lekker uitrusten op een stil plekje, computeren, anderszins spelen of ontspannen. In de buitenschoolse opvang staat het kind en respect hebben voor kinderen centraal. Er heerst een pedagogisch klimaat, waarin ruimte voor groepsopvoeding en voor individuele ontplooiing van kinderen aanwezig is. Buiten de dagelijkse verzorging van kinderen, biedt de omgeving een stimulans aan kinderen om zich zowel lichamelijk, sociaal-emotioneel, creatief, taalvaardig en verstandelijk te ontwikkelen. Maar ook biedt het een klimaat waar kinderen zich bewust worden van maatschappelijke gangbare waarden en normen, waarbij de eigenheid van ieders (culturele) achtergrond gerespecteerd wordt. Bij het ouder worden van de kinderen zal het zorgen voor de kinderen steeds meer overgaan in het begeleiden van kinderen. Kinderen krijgen zelf steeds meer verantwoordelijkheid en keuzemogelijkheden. Dit als doel om zich te ontwikkelen tot zelfstandig denkende en handelende mensen, met het vermogen voor zichzelf en voor anderen te zorgen. In BSO Kameleon zijn veiligheid en vertrouwen basisbegrippen. Net als samenwerking met ouders wordt de opvoeding van de kinderen afgestemd waardoor het optimaal kan plaatsvinden. Naarmate de kinderen ouder worden zal steeds meer overleg met de kinderen plaatsvinden om de ontwikkeling van het kind te stimuleren, maar ook om de opvang zoveel mogelijk af te stemmen op de wensen en behoeften van de kinderen.

6 3. Algemeen BSO Kameleon is een kinderopvang voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De samenstelling per dag is: 17 kinderen per dag. 3.1 Kind-leidster-ratio Het aantal vakbekwame leidsters (PW3 of vergelijkbaar) dat aanwezig is, is in verhouding tot het aantal gelijktijdig aanwezige kinderen per groep. Dit wordt berekend op basis van: 1 leidster per 10 aanwezige kinderen 4 t/m 12 jaar 3.2 Activiteiten buiten de stamgroep Om kinderen van meer dan één ruimte gebruik te kunnen laten maken, wordt er in diverse locaties een zogenaamd open-deuren-beleid gevoerd. Dat betekent dat er in de praktijk gebruik gemaakt kan worden van meer ruimtes dan alleen de eigen groepsruimte. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van de pedagogisch medewerkers. Voorbeeld: Dagelijks spelen (wanneer het weer niet tegenzit) de kinderen buiten. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van de gymzaal. 3.3 Achterwacht Mocht er onverhoopt zieke zijn en er is maar één leidster aanwezig, heeft de BSO de beschikking over een achterwacht. Op deze manier kunnen wij de opvang garanderen. Deze achterwacht zal een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen en regelmatig langskomen zodat de kinderen ook met de achterwacht vertrouwd raken. 3.4 Dagindeling Voorschoolse opvang: tot 08.30: De kinderen komen binnen en kunnen puzzelen of lekker op de bank met een boekje zitten. Om worden de kinderen naar hun eigen klaslokaal gebracht door de leidsters. De kinderen die er om 08:15 niet zijn dienen door de ouders/verzorgers zelf naar school gebracht te worden. Naschoolse opvang: ma/di/do/vrijdag 14:00 uur» De kinderen die continu rooster hebben worden opgehaald door de leidsters. Ze krijgen dan wat te drinken en mogen dan vrijspelen of een geplande activiteit doen. 15:15 uur» De kinderen worden opgehaald door de leidsters. Ze krijgen wat te drinken (sap of thee) en krijgen fruit te eten. We kunnen gezellig kletsen, we luisteren naar elkaars verhalen en belevenissen. 16:00 uur» De kinderen mogen spelen of deelnemen aan de geplande activiteit van deze dag. 16:45 uur» De kinderen krijgen wat te drinken en crackers/liga te eten 17:00 uur» De eerste kinderen worden opgehaald, we spreken met ouders nog even de dag door. 18:30 uur» De middag is al weer voorbij. Woensdagmiddag en vrijdagmiddag 12:00 uur» De kinderen worden opgehaald door de leidsters. 12:15 uur» We gaan gezamenlijk lunchen, we zorgen voor verantwoord en gezond eten en drinken. 13:00 uur» We gaan naar buiten of naar de gymzaal. 14:00 uur» De kinderen die continu rooster hebben worden opgehaald door de leidsters. 15:00 uur» We eten fruit eten en drinken met zijn allen. 16:00 uur» We doen een activiteit. 17:00 uur» De eerste kinderen worden opgehaald, we spreken met ouders nog even de dag door. 18:30 uur» De middag is al weer voorbij.

7 BSO Vakantie- en studiedagen 07:00 uur» De kinderen worden gebracht en mogen vrij spelen, samen een boekje lezen op de bank of een puzzel maken. 09:30 uur» We gaan aan tafel zingen liedjes, daarna eten we fruit en krijgen wat te drinken. 10:00 uur» De kinderen doen een geplande activiteit op de groep, dat kan zijn knutselen, kring spelletjes, muziek maken, dansen, of kijken naar een leuke kinderfilm. 11:30 uur» De kinderen mogen helpen met het dekken van de tafel. 12:15 uur» We genieten van een verantwoorde en gevarieerde lunch. 13:00 uur» We gaan met de kinderen naar buiten. 15:00 uur» Het is tijd om iets te drinken met een rijstwafel, ontbijtkoek, soepstengel of liga. 16:00 uur» Even relaxen, samen een boekje lezen op de bank of een puzzel maken. 17:00 uur» De eerste kinderen worden opgehaald, we spreken met ouders nog even de dag door uur» De dag is weer voorbij. In de vakantie vinden er veel activiteiten plaats buiten de deur. We willen de kinderen een echte vakantiegevoel geven. Ondanks dat ouders moeten werken kunnen kinderen heerlijk genieten. Zo gaan we naar pretparken, strand en bezoeken we parken. Indien een kind niet mee kan/mag dan bieden wij opvangmogelijkheden op een andere locatie (waarschijnlijk de hoofdlocatie). 3.5 Buitenspelen Als het weer het toelaat zullen de kinderen zoveel mogelijk buiten spelen. BSO Kameleon maakt gebruik van de buitenruimte van Basisschool De Kameleon. 3.6 Huisregels De huisregels bestaan uit een aantal zakelijke afspraken. In deze regels is vastgelegd wat ouders van ons en wij van ouders mogen verwachten. Deze praktische afspraken bevorderen een veilige en vertrouwde opvang van de kinderen in BSO Kameleon.

8 4. Pedagogische doelen 4.1 Pedagogische visie en uitgangspunten Aan het begin van het leven maakt de mens een enorme ontwikkeling door. De groei naar volwassenheid is een proces waarin het kind zich ontplooid en als het ware wordt wie hij is. Een goede start begint bij een veilige, liefdevolle, vertrouwde omgeving waarin het kind zich geborgen voelt. Respectvol omgaan met de eigenheid van ieder kind vormt hierbij een belangrijke voorwaarde. Wij vinden het belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen zichzelf te zijn en de kans krijgen zich op hun eigen manier te ontwikkelen. Omdat geen kind hetzelfde is, zijn wij aldoor op zoek naar dat wat ieder kind nodig heeft. Dit stelt ons in staat aan te sluiten bij de individuele behoeftes van ieder kind en zijn ontwikkeling. De volgende uitgangspunten liggen ten grondslag aan de dagelijkse invulling binnen BSO Kameleon Veiligheid, geborgenheid en structuur vormen hierbij belangrijke voorwaarden. Het kind voelt zich veilig en geborgen, kan rekenen op onze zorg en aandacht. BSO Kameleon biedt een huiselijke sfeer waarbinnen het kind zich op zijn gemak voelt. In BSO Kameleon is er veel ruimte, zowel binnen als buiten. Kleurstelling en inrichting sluiten aan op de belevingswereld van de kinderen. De ruimtes zijn veilig en schoon. Kinderen kunnen zo vol overgave spelen en bewegen. Kameleon biedt een uitdagende omgeving die kinderen stimuleert en prikkelt. Kinderen worden op een veilige manier op weg geholpen de wereld te verkennen. Hierdoor leert het kind op zichzelf en zijn omgeving te vertrouwen. Spel is voor het kind de manier bij uitstek van ontdekken, ervaren en onderzoeken. Daarom neemt in BSO Kameleon spel een belangrijke plaats in. Al spelend ontwikkelt het kind zich en maakt het contact met zijn omgeving. Het is belangrijk dat het kind zijn eigen spel ontwikkelt. Wij begeleiden het kind hierbij door hem aan te moedigen en te prikkelen. Wanneer het kind zelf speelt, neemt de leidster afstand. Zo wordt het kind in staat gesteld zich op zijn eigen creatieve manier te ontwikkelen en te uiten. In BSO Kameleon worden de kinderen opgevangen door deskundige leidsters die vanuit de pedagogische visie een relatie aangaan met het kind. De leidster schept een warme en liefdevolle omgeving, waarbinnen het kind zich geborgen voelt vanuit oprechte betrokkenheid en met aandacht voor ieder kind geven de leidsters op professionele wijze vorm aan de opvang van de kinderen. Door de medewerkers van BSO Kameleon wordt er geïnvesteerd in een goede relatie met de ouders. Over en weer informeren wij de ouders, waardoor ouders zich betrokken voelen bij de opvang van hun kind.

9 5. De vier pedagogische basisdoelen In dit pedagogisch beleidsplan wordt onder andere ingegaan op de vier pedagogische basisdoelen die genoemd worden in de memorie van toelichting van de wet kinderopvang. Deze vier pedagogische basisdoelen hebben betrekking op emotionele veiligheid, persoonlijke competentie, sociale ontwikkeling en de overdracht van normen en waarden. Het gaat bij pedagogische kwaliteit om de mate waarin de vier pedagogische basisdoelen worden bereikt. BSO Kameleon heeft deze basisdoelen verder uitgewerkt en vertaald naar de praktijk. De personen die werkzaam zijn bij de BSO handelen in de praktijk naar dit beleid. 5.1 Emotionele veiligheid Binnen BSO Kameleon bieden we een veilige basis en 'thuis' waarin kinderen de ruimte krijgen, zich kunnen ontspannen en zichzelf kunnen zijn. Dit doen we door kind volgend en kindgericht te handelen en ons bewust actief of passief in te zetten. De leidster communiceert op een professionele wijze met de kinderen. De leidster benadert de kinderen op een respectvolle wijze. De leidster zorgt voor een open en ontspannen sfeer in de groep. De kinderen worden uitgenodigd tot participatie. De leidster geeft kinderen de ruimte om hun eigen emoties te ontdekken en te uiten en begeleidt de kinderen hierin. Voorbeeld hiervan : Rekening houden met specifieke behoeften van kinderen en eigenheid van kind respecteren We geven kinderen de ruimte om hun eigen identiteit te ontwikkelen. We geven aandacht aan eigen initiatief van kinderen. Bijvoorbeeld door de kinderen zelf verzonnen toneel te laten oefenen en te gaan kijken naar de uitvoering. We benaderen het positief als kinderen interesse hebben in een bepaald onderwerp en brengen dit ook zo naar andere kinderen. Bijvoorbeeld: leuk dat jij zo veel van de natuur af weet. 5.2 Persoonlijke competenties Binnen BSO Kameleon stimuleren wij de kinderen, krijgen de kinderen de ruimte, de kans om kennis en vaardigheden op te doen, en een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Dit doet wij door het kind ruimte te bieden zichzelf te zijn en door actief een relatie aan te gaan met het kind waardoor wij het kind beter leren kennen. De leidster ondersteunt en stimuleert kinderen individueel. De leidster gaat een relatie aan met het kind en zorgt hierin voor een goede interactie met ieder kind. Spelmateriaal, activiteiten en inrichting zijn aantrekkelijk en bieden de mogelijkheid aan de kinderen om eigen ervaringen en ontdekkingen op te doen. De leidster gebruikt situaties die zich voordoen en spel als leermomenten. Er is bijzondere aandacht voor taal, motoriek en sociale vaardigheden. Voorbeeld hiervan: Mogelijkheden bieden voor ontwikkeling van motoriek, kinderen aanmoedigen motorische vaardigheden te vergroten. Voorbeelden zijn samen voetballen (grove motoriek) of, juist voor de fijne motoriek, kraaltjes rijgen.

10 5.3 Sociale Ontwikkeling Binnen BSO Kameleon stimuleren wij kinderen, kinderen krijgen de ruimte en kans om kennis en vaardigheden te ontwikkelen. We bevorderen het contact tussen de kinderen onderling en helpen ze bij het aanleren van sociale vaardigheden. Dit doen wij door bewust te zijn van ieder zijn eigen rol en deze in te zetten als voorbeeldfunctie, en het sociale gedrag van het kind te stimuleren. De leidster stimuleert en ondersteunt de kinderen in de onderlinge relaties en interactie. De leidster ondersteunt de kinderen in het voorkomen, aangaan en oplossen van conflicten. De leidster zorgt voor een goede samenhang in de groep, die maakt dat ieder kind hier een eigen plek in vindt en die recht doet aan zijn of haar persoonlijkheid. Voorbeelden hiervan zijn Wij helpen de kinderen bij het voorkomen en oplossen van problemen. Dit doen we door de kinderen bij ons te roepen en ieder zijn verhaal te laten doen, uit te leggen wat er gebeurd is. Samen zoeken we dan naar een oplossing. Stimuleren van positieve groepssfeer, kinderen aanmoedigen dingen samen te doen en te delen We stimuleren dat kinderen samen dingen doen en samen dingen delen, zowel speelgoed en boeken als plezier en verdriet. We gaan uit van eigen initiatief van kinderen binnen het groepsspel. Als een kind buitengesloten wordt, gaan we d.m.v. een gesprek met andere kinderen stimuleren om met dat kind te spelen. We bieden groepsactiviteiten aan zoals bingo of voetbal. Aanbieden van groepsactiviteiten met aandacht voor evenwicht groepsactiviteiten - individuele activiteiten We luisteren wat de kinderen willen, daar reageren we op door activiteiten te organiseren of de kinderen zelf te laten organiseren. Als kinderen behoefte hebben aan individuele aandacht, gaan we even met ze kletsen of een spelletje spelen. Kinderen geven-en-nemen leren, leren conflicten op te lossen We hebben de regel dat kinderen geen snoep van thuis mee mogen nemen; als ze dit wel doen dan moeten ze het delen met de andere kinderen. 5.4 Overdracht van normen en waarden Pedagogisch medewerkers zijn zich bewust van de eigen normen en waarden. Zij staan open voor normen en waarden van anderen en van andere culturen, en ze zijn zich bewust van de normen en waarden die BSO Kameleon heeft. Dit uit zich in het tonen van nieuwsgierigheid waar de andere aanpak vandaan komt en het in gesprek gaan hierover met collega s en ouders. Hiermee zal ook het begrip voor het functioneren van individuele kinderen vergroot worden. De normen en waarden van BSO Kameleon worden mede hierdoor gevormd. Voorbeeld hiervoor : Aandacht en respect voor de gelijkwaardigheid van ieder kind ongeacht leeftijd, kleur, religie, geslacht. Stimuleren van onderlinge solidariteit, kinderen aanmoedigen elkaar te helpen. 6. Corrigeren en belonen Bij het ontdekken en verkennen van de omgeving van het kind hoort ook het aftasten van grenzen. Het spel en gedrag van het kind kunnen gevaarlijke of verstorende gevolgen hebben voor het kind zelf en/of zijn omgeving. Gooien met speelgoed is hiervan een voorbeeld. Bij ongewenst gedrag gaat het er om dit gedrag om te buigen naar gewenst gedrag. Het is de rol van de leidster het kind hierbij te helpen door het spel weer veilig te maken of door spel aan te bieden dat beter aansluit bij de behoefte van het kind. Bij ongewenst gedrag blijft de benadering door de leidster naar het kind positief van karakter. De nadruk ligt niet op wat het kind niet mag/kan, maar de leidsters laten zien hoe het wel kan en bieden het kind zo andere mogelijkheden. Een kind dat gewenst gedrag vertoont, wordt hiervoor beloond, bijvoorbeeld door middel van een schouderklopje of een complimentje. Als een kind beloond

11 wordt, stimuleert dat het zelfvertrouwen van het kind en creëert dat een gevoel van veiligheid en basisbehoefte. 6.1 Pesten Als kinderen op een sociale en goede manier met elkaar omgaan, bevordert dit een veilige leeromgeving. BSO zal de kinderen ook kanjertraining geven. Ons hele team wordt daarvoor opgeleid. De Kanjertraining leert kinderen positief over zichzelf en anderen te denken en op een sociaal vaardige manier met elkaar om te gaan. Door middel van de Kanjertraining voelen de kinderen zich veilig, zijn betrokken naar elkaar, leren conflicten oplossen en helpen elkaar. Basisschool De Kameleon is sinds kort een officieel gecertificeerde "Kanjerschool". Alle kinderen van De Kameleon hebben dus al zo n training gehad. De uitgangspunten van de Kanjertraining zijn: We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas Je bent niet zielig We lachen elkaar niet uit 7.Ouders 7.1 Contacten met ouders Wij vinden het erg belangrijk dat de pedagogisch medewerkers en de leidinggevende een goed contact met de ouders hebben. De basis hiervoor ligt al bij het intakegesprek, daarom zorgen we ook dat we hier de tijd voor nemen. Voor de pedagogisch medewerkers is het belangrijk te weten hoe het thuis gegaan is; zij kunnen daar op inspelen. Ook over belangrijke veranderingen in de thuissituatie (bijvoorbeeld een broertje of zusje op komst, verhuizing, overlijden van familielid, of echtscheiding) worden pedagogisch medewerkers graag op de hoogte gebracht, omdat dit vaak voor de kinderen ingrijpende gebeurtenissen zijn. Voor ouders is het belangrijk om te weten hoe de dag van hun kind verlopen is. De pedagogisch medewerkers proberen hier aan het einde van de dag voldoende tijd voor te maken. 7.2 Relatie ouder pedagogisch medewerker De pedagogisch medewerker is medeverantwoordelijk voor de opvoeding en het welzijn van het kind. Dit delen van de verantwoordelijkheid maakt dat goede en regelmatige contacten tussen pedagogisch medewerker en ouder van groot belang zijn. Waarom zijn goede contacten tussen ouder(s) en pedagogisch medewerker(s) zo belangrijk? Omdat ouders hun kind gemakkelijker durven toe te vertrouwen aan een pedagogisch medewerker, in wie ze vertrouwen hebben. Om voor het kind de overgang tussen huis en opvang soepel te laten verlopen. Om het gedrag van het kind te kunnen begrijpen. Om samen een lijn te vinden in de opvoeding en op elkaar af te stemmen. Omdat pedagogisch medewerker en ouders van elkaar kunnen leren welke aanpak het best aansluit bij het kind. Omdat ouders het recht hebben om te weten hoe het met hun kind gaat. Een goede relatie en communicatie tussen pedagogisch medewerker en ouder is dus in het belang van de opvang van kinderen. Een goed contact is de basis voor een goede samenwerking en opvoeding van het kind. Wij proberen dit op de volgende manieren te bewerkstelligen: Dagelijkse breng- en haalgesprekken(overdracht). Dit zijn de gesprekken aan het begin en eind van de dag om de zorg van het kind goed over te kunnen dragen. Zijn er belangrijke zaken tussendoor, dan krijgt u een aanvullende brief. Er worden oudergesprekken gehouden. Deze worden 1 keer per jaar georganiseerd. Tijdens dit gesprek kunnen we ingaan op de algemene, dagelijkse gang van zaken op de groep van uw kind. Het is van belang elkaar te informeren over de ontwikkeling van het kind. Als u vragen of opmerkingen heeft, op welk gebied dan

12 ook, kunt u deze tijdens het oudergesprek kwijt. Deze gesprekken kunnen ook altijd aangevraagd worden als u hier op andere tijden behoefte aan heeft. 7.3 oudercommissie De oudercommissie: - De taak van de oudercommissie is het behartigen van belangen van de kinderen. - Ouders van kinderen die op het KDV of BSO geplaats zijn, maken hiervan deel uit. - Denkt mee over het pedagogisch beleid van het KDV en de BSO, - Kan, gevraagd of ongevraagd, advies geven aan de leiding of het bestuur, - Heeft geen beslissingsbevoegdheid, maar heeft een verzwaard adviesrecht op diverse punten, - Vergadert eenmaal per zes weken, - Stelt in samenwerking met de directie een nieuwsbrief samen - Organiseert mede de ouderavonden. Ouders kunnen te allen tijde vragen of suggesties kwijt aan de oudercommissie. Dit kan via: oudercommissie@kinderopvang-kiekeboe.nl 8. Pedagogisch medewerkers Uw kind(eren) wordt/worden opgevangen door een team van deskundige, gediplomeerde pedagogisch medewerkers. De groepsleiding binnen onze kinderopvang moeten in het bezit zijn van minimaal een Pedagogisch werker MBO opleiding. Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van CAOkinderopvang. 8.1 Rol van de pedagogisch medewerkers Pedagogisch medewerkers spelen een belangrijke rol bij de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen. Zij bieden als volwassenen de mogelijkheden en uitdagingen aan kinderen, om zich in meer of mindere mate te ontplooien en hun eigen weg te zoeken in de samenleving en in de naschoolse opvang. Zij zijn ook degenen die de veiligheid bewaken en steeds meer samen met de kinderen zorgen voor een prettige sfeer in de groep. Pedagogisch medewerkers zullen door middel van overleg met de ouders zorgen voor een op elkaar afgestemde pedagogische aanpak. Zij zullen in overleg met collega s de signalen van individuele kinderen of vanuit de groep bespreken en waar nodig de pedagogische aanpak aanpassen of bijstellen om bovenstaande visie te bereiken. Om hiermee te werken vraagt het een professionele houding van alle medewerkers, maar in hoge mate van pedagogisch medewerkers. Dat betekent dat naast de verzorging en begeleiding van de kinderen, plezier maken met kinderen, enthousiast en vernieuwend zijn, plezier in het werk hebben en dit uitstralen, voorwaarden zijn. 8.2 Hoe beroepskrachten bij hun werkzaamheden met kinderen worden ondersteund door andere volwassenen Pedagogisch medewerkers hebben een heldere verdeling van de dagelijkse werkzaamheden. De leidinggevende en haar collega s verzorgen alle werkzaamheden in de kinderopvang die direct te maken hebben met de kinderopvang. De eigenaren houden zich bezig met de overige werkzaamheden. Te denken valt aan contacten met gemeente, GGD, brandweer of het verzorgen van de administratie. Maar ook aan werkzaamheden die betrekking hebben op onderhoud, marketing, personeel en organisatie. De leidinggevende en haar collega s werken samen aan de invulling van de opvang binnen de gestelde beleidskaders. De eigenaren en hoofdleidster hebben ten minste eenmaal per week contact om ontwikkelingen en ervaringen door te spreken. De hoofdleidster kan te allen tijde aangeven wat zij nodig heeft voor het verzorgen van kwalitatief goede opvang zodat de eigenaren hen daarin kunnen faciliteren. Regelmatig worden de leidsters ondersteund door stagiaires die wij de mogelijkheid bieden om hun opleiding leidster kinderopvang af te ronden. Stagiaires leveren ook een positieve bijdrage aan de kinderopvang, omdat zij de nieuwste ontwikkelingen die zij op hun opleiding meekrijgen bij ons kunnen evalueren. Gedurende de stage worden de stagiaires boventallig ingezet. Dit houdt in dat het team van vaste leidsters wordt aangevuld met een stagiaire.

13 Bij het organiseren van uitjes kan het prettig zijn dat er meer volwassenen meegaan dan alleen de leidsters. Het is ook een gelegenheid waarbij ouders extra betrokken worden bij de opvang. In deze situaties worden ouders gevraagd of zij het leuk vinden om met een uitje mee te gaan. 9. Wenbeleid Het wennen van kinderen aan de opvang is een belangrijk aandachtspunt. Naarmate een kind beter heeft kunnen wennen, zal het verblijf op de groep positiever verlopen. Niet alleen kinderen moeten wennen maar ook ouders moeten de mogelijkheid krijgen om te wennen. Belangrijk is dat ouders vertrouwen krijgen in de opvang en de pedagogisch medewerkers. Om dit proces positief te laten verlopen wordt de nodige tijd en aandacht besteed aan de wenperiode, zowel door de pedagogisch medewerkers als door de ouders. We streven ernaar dat het wennen en het wengesprek zoveel mogelijk vóór de datum van plaatsing plaats vindt. Een tweede uitgangspunt is dat er zoveel mogelijk gewend wordt op de afgesproken plaatsingsdagen in de afgesproken groep. Er kan op een andere dag gewend worden, mits er in die groep één vaste pedagogisch medewerker en een aantal kinderen van de afgesproken groep aanwezig zijn. Een derde uitgangspunt is dat het wennen qua wenperiode (maximaal 2 weken) en qua wenmomenten afgestemd is op de individuele situatie van het kind. Als het nodig is, kan in overleg met de ouders het wenproces verlengd worden. Een goede wenperiode is erg belangrijk om de sociaalemotionele veiligheid van een kind te waarborgen. Als het wennen niet goed verloopt, kan dat van invloed zijn op het welbevinden van een kind. 10. Vierogen principe Naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak in 2010 werd door de Commissie Gunning een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid in de kinderopvang. Om dergelijke situaties in de toekomst sneller te signaleren en te voorkomen, gaf de Commissie Gunning in haar rapport een groot aantal aanbevelingen om de kinderopvang veiliger te maken. Dit rapport heeft ertoe geleid dat de minister een kwaliteitsagenda heeft opgesteld, met daarin een aantal maatregelen om de kwaliteit van de opvang te verbeteren. De belangrijkste aanbeveling van de Commissie Gunning is het vierogenprincipe: er zijn altijd twee volwassenen aanwezig die de kinderen kunnen zien of horen. Dit principe houdt in dat bij kindercentra in de dagopvang altijd een volwassene moet kunnen meekijken of -luisteren met een beroepskracht. Het doel is om te voorkomen dat er situaties ontstaan waarin gelegenheid bestaat tot het plegen van misbruik bij kinderen in de dagopvang. Een houder heeft de plicht de oudercommissie om advies te vragen en de ouders middels het pedagogisch beleidsplan te informeren over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het vierogenprincipe. Een houder kan zelf invulling geven aan de wijze waarop hij vormgeeft aan het vierogenprincipe. Het kan gaan om bouwkundige, technische of organisatorische aanpassingen. Hierbij te denken aan glazen wanden/ ramen tussen groepsruimtes, samenvoegen van groepen bij minder kinderen, opendeurenbeleid, openen en sluiten met minimaal 2 personen, geen sloten op deuren etc. Binnen ons kinderopvang werken wij volgens het vierogenprincipe. Dit wil letterlijk zeggen, dat er altijd 4 ogen aanwezig zullen zijn in de kinderopvang. Dit principe gaat ervan uit dat als een pedagogisch medewerker niet alleen is met de kinderen, er altijd iemand moet kunnen meekijken of meeluisteren. Behalve dat wij op deze manier het vier ogenprincipe nastreven, wordt hier ook al uitvoering aan gegeven, door de vele ramen die in de ruimtes aanwezig zijn. Daarnaast komen de managers en de leidinggevende geregeld de groepsruimtes binnen en lopen ook de pedagogisch medewerkers bij elkaar binnen. Stagiaires worden niet meegeteld om aan de beroepskracht -kind ratio te voldoen, maar dienen uiteraard wel als extra paar ogen. Zo ook een groepshulp of huishoudelijk medewerkster.ook in de pand waar buitenschoolse opvang is, wordt gebruik gemaakt van doorkijkramen. Daarnaast is onze ruimte voorzien van camera s en doorkijk ramen, waardoor we constant van buiten af een directe blik kunnen werpen in de groep Het is onmogelijk om te garanderen dat pedagogisch medewerkers nooit alleen zijn met de kinderen. Wel doen wij er alles aan om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren. Naast het treffen van

14 bouwkundige voorzieningen, is signaleren van essentieel belang. 11. Randvoorwaarden en middelen om pedagogische doelen te bereiken Voor het bereiken van de 4 pedagogische basisdoelen hebben we een aantal randvoorwaarden en gebruiken we pedagogische middelen die voorzien in de basisbehoefte van kinderen. Denk hierbij aan de Pedagogisch medewerker, de groep, de inrichting binnen en buiten, het activiteitenaanbod, de materialen en het observeren van kinderen. De samenwerking met ouders is geen pedagogisch middel in de strikte zin van het woord, maar gezien het belang van een goede samenwerking met de ouders voor de emotionele veiligheid en het welbevinden van het kind hebben wij deze toch toegevoegd aan dit rijtje. Om te kunnen werken aan de in de Wet Kinderopvang gestelde 4 basisdoelen voldoen onze groepen aan een aantal randvoorwaarden. Hierbij kan gedacht worden aan de opbouw en grootte van de groepen en de pedagogisch medewerker-kind -ratio Afnemen van een extra dagdeel Het structureel afnemen van een extra dagdeel is mogelijk waarbij ons uitgangspunt is dat het kind in zijn eigen groep geplaatst wordt. Wanneer de groepsgrootte het niet toelaat het kind een extra dagdeel in deze groep te plaatsen, besluiten wij in overleg met ouders het kind voor die dag of dagdeel tijdelijk in een andere groep te plaatsen. Hiervoor is schriftelijke toestemming van de ouders nodig. In zo n situatie plaatsen wij het kind in één andere groep. Zodra er weer plaats is in de oorspronkelijke groep wordt het kind overgeplaatst naar deze groep Basisgroepen In de kindercentra worden de kinderen opgevangen in een Basisgroep. Dit is een vaste groep kinderen in een eigen groepsruimte die qua sfeer en inrichting bij hun leeftijd past. Wel kan worden besloten om, aan het begin en aan het eind van de dag, kinderen in een andere ruimte te ontvangen of weer op te halen waarbij een vaste medewerker van de basisgroep op de groep aanwezig is. Met ouders en kinderen wordt duidelijk gecommuniceerd wanneer en hoe deze plaats vindt. Elke vaste groep kent een team van pedagogisch medewerkers, het streven is een vast team van maximaal vier medewerkers. Daarbij wordt gestreefd naar goed personeelsbeleid zodat een vaste pedagogisch medewerker bij o.a. langdurige ziekte of verlof structureel vervangen wordt. Voor kinderen en ouders wordt inzichtelijk gemaakt in welke stamgroep hun kind zit en welke vaste pedagogisch medewerkers bij welke groep horen. Een basisgroep is een vaste groep waarin de kinderen van de buitenschoolse opvang zijn ingedeeld, maar is niet gekoppeld aan een fysieke ruimte. De pedagogisch medewerkers worden zoveel mogelijk op vaste basisgroepen ingezet (met uitzondering bij ziekte, verlof of vakantie).voor kinderen en ouders is inzichtelijk van welke ruimte(s) de basisgroep gebruik maakt. De leeftijdsopbouw in basisgroepen kan verschillen. Voor de buitenschoolse opvang geldt een maximale groepsgrootte van 17 kinderen voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar 11.3 Pedagogisch medewerker/kind-ratio De toewijzing van aantallen pedagogisch medewerkers aan de stamgroepen vindt plaats volgens de verhoudingen zoals die voortkomen uit de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. De verhouding tussen het aantal beroepskrachten en het aantal feitelijk gelijktijdige aanwezige kinderen in de groep bedraagt tenminste: Buitenschoolse opvang: Eén pedagogisch medewerker per 10 aanwezige kinderen. Bij kinderen van verschillende leeftijden in één groep moeten gemiddelden berekend worden voor de vaststelling van het aantal kinderen per pedagogisch medewerker. Het aantal kinderen in relatie tot een pedagogisch medewerker is de basis van de berekening. Om te bepalen of er voldoende beroepskrachten zijn voor het aantal kinderen, wordt gebruik gemaakt van 1ratio.nl.

15 11.4 Drie uurs regeling Een BSO groep bestaat ten hoogste uit 17 kinderen. Het aantal aanwezige pedagogische medewerkers is gerelateerd aan het aantal aanwezige kinderen en aan de leeftijdsopbouw in de groep. Bij buitenschoolse opvang op schoolvrije dagen, kunnen ten hoogste drie uur per dag minder beroepskrachten ingezet worden dan volgens de beroepskracht-kind-ratio vereist is. Deze inzet betreft de tijd voor 9.30 uur en na uur en tijdens de voor dat kindcentrum gebruikelijke middagpauze. Het tijdstip waarop minder beroepskrachten ingezet worden dan volgens de beroepskracht-kind-ratio vereist is, bepaalt of aan deze voorwaarde wordt voldaan. Bij het tijdelijk loslaten van de beroepskracht-kind-ratio geldt dat er weliswaar in de pauzeperiode een afwijking mag zijn van maximaal twee uur, geldend voor de periode van tot uur, maar dat, indien de beroepskracht een pauze heeft van tot uur deze afwijkingsregel alleen geldt voor dat uur en niet voor de volledige periode van tot uur. Voor het overige kan de BSO die gehuisvest is in de basisschool zo nodig een beroep doen op een achterwacht. Deze achterwacht is ter plekke aanwezig of is dat binnen een tijdsbestek van 15 minuten Flexibele opvang Flexibele opvang is een aanbod die incidenteel, onregelmatig en onvoorspelbaar in aanvulling op een vast aanbod of om een structureel aanbod wat door omstandigheden van ouders onregelmatig wordt afgesproken. Wanneer flexibele opvang wordt aangeboden in de BSO dan wordt er met de ouders maandelijks afspraken gemaakt over de dagen die worden afgenomen (naast de evt. structurele afname) en op welke groep het kind wordt opgevangen. Het pedagogisch klimaat kan bij deze vorm van opvang worden gewaarborgd, doordat er aan ouders en kinderen duidelijk aangegeven wordt in welke basisgroep het kind is geplaatst en welke pedagogisch medewerkers in principe welke dag bij welke groep horen Incidenteel afnemen van extra dagdelen Het is mogelijk om incidenteel een extra dag (deel) af te nemen buiten de vaste contracturen. Dit kan binnen de eigen groep van het kind mits de betreffende maximale groepsgrootte dit toelaat. Onze voorkeur gaat uit naar extra opvang binnen de eigen groep omdat het gevoel van veiligheid en geborgenheid voor het kind voor ons voorop staan. Indien er geen plaats is op de eigen groep, is opvang op een andere groep mogelijk in overleg met de ouders en na schriftelijke vastlegging Opendeuren beleid BSO Bij ons in de BSO wordt er gebruik gemaakt van het opendeuren beleid. De kinderen maken dan gebruik van de verschillende ruimtes en verlaten hun basisgroep en gaan soms meteen uit school naar een activiteit buiten de eigen basisgroep. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van de gymzaal. Er vinden 2 keer per week een sportactiviteiten plaats die worden gegeven door professionele docenten. Dit kan op locatie plaats vinden of op een andere vestiging. De pedagogisch medewerkers bieden hiermee ondersteuning aan. In vakantie/studiedagen worden locaties (BSO Kameleon en BSO Egelantier) samengevoegd o.a. voor uitstapjes 12. Veiligheid, gezondheid en hygiëne Hoe jonger de kinderen, hoe kwetsbaarder ze zijn voor ongelukken en ziektes. Er zijn in BSO Kameleon verschillende groepen kinderen samengebracht, die intensief gebruik maken van de groep. Dit vraagt om extra en professionele aandacht voor veiligheid en hygiëne. In Kameleon heeft dit een hoge prioriteit Algemene hygiëne Een hygiënische omgeving is van groot belang voor het kind. Door consequent te zijn in het nemen van hygiëne maatregelen worden de kansen van infectieziekten beperkt. Het allerbelangrijkste is het wassen van de handen na het mogelijk in contact komen met bacteriën. Maar ook het dragen van

16 schone kleren en zelfverzorging van kind en leiding zijn van belang. De groepen mogen niet worden betreden met schoenen. Voor de ouders die de vloer willen betreden hebben wij wegwerp sloffen. Door alles regelmatig schoon en stofvrij te maken, krijgen ziektekiemen minder kans zich te nestelen en zich te verspreiden. Op de naleving van deze maatregelen worden regelmatig controles uitgevoerd. De kinderen leren we van jongs af aan hygiëneregels. Handen wassen na het toilet en voor het eten. Hand voor je mond als je niest. Neus snuiten in papieren zakdoek en deze na gebruik weg te gooien Huishoudelijk werkplan Alle huishoudelijke taken van de leiding zijn omschreven in het huishoudprotocol. Op de groep is duidelijk in een tijdsschema aangegeven wat, en hoe er dagelijks schoongemaakt moet worden. Het huishoudprotocol voorziet in een schone en hygiënische omgeving voor de kinderen Veilig spelen Naast de spelkwaliteit van het speelgoed toetsen wij het speelgoed op veiligheid. Het speelgoed in Kameleon is veilig en van hoogwaardige kwaliteit stoffen bevat. In het kader van hygiëne wordt het speelgoed regelmatig gereinigd. Daarnaast wordt het regelmatig gecontroleerd. Speelgoed dat niet meer intact is, wordt onmiddellijk van de groep verwijderd Risico-inventarisaties veiligheid en gezondheid Conform de wet voert Kameleon jaarlijks risico-inventarisaties uit op het gebied van veiligheid en gezondheid. Mogelijk te nemen acties naar aanleiding van deze inventarisaties worden vastgelegd in een actieplan. Daarnaast wordt er een verslag gemaakt, dat een beeld geeft van de veiligheids- en gezondheidstoestand binnen de organisatie. Kameleon zorgt ervoor dat haar werknemers kennis hebben van de vastgestelde risico-inventarisaties. Veiligheid en gezondheid hebben in Kameleon continue de aandacht. Ruimtes, materiaal, speelgoed, werkwijze, regels en voeding zijn afgestemd op de specifieke kenmerken van de groep en de kinderen die hier deel van uitmaken. 13.Samenwerkende instanties 13.1 Plaatselijke Scholen Om de overgang van onze 3 -jarigen zo voorspoedig te laten verlopen, staan wij in contact met verschillende basisscholen in de buurt. Vlak voor uw kind gaat wennen op de basisschool ontvangt u van ons, tijdens een persoonlijk gesprek, De school kan hiernaar vragen en vinden dit erg prettig om in te zien. Zo kan de leerkracht, samen met uw kind, direct een goede start maken! Mocht u vragen hebben rondom de keus van een basisschool, dan kunt u altijd bij ons terecht. Wij adviseren wel altijd om een aantal scholen te gaan bekijken, uw gevoel erbij te beschrijven en vervolgens een bewuste keus te maken. Uw kind zal er, normaal gezien, 8 schooljaren doorbrengen, dus bewust kiezen is noodzakelijk Oké punt (Centrum voor jeugd en gezin) Het kan zijn dat we u, tijdens een gesprek, het advies geven om uw vragen voor te leggen aan het Oké punt. Dit is een herkenbaar inlooppunt, waarbij ouders en jongeren te recht kunnen met al hun vragen betreffende opvoeden, gezondheid en opgroeien. Het oké punt biedt ondersteuning, advies en hulp op maat GGD Gemeente Als BSO staan wij natuurlijk altijd in contact met de gemeente. Wij kunnen hier altijd terecht met vragen of voor advies op maat. De GGD, als onderdeel van de gemeentelijke belangen, speelt hierin ook een belangrijke rol. Zo kunnen wij als kinderopvang altijd onze vragen stellen betreffende een ziektebeeld bij kinderen of verspreidingsrisico s van bepaalde kinderziekten. Daarnaast biedt de GGD ons ook de mogelijkheid om alle regels en richtlijnen te bespreken, die voor de kinderopvang van toepassing zijn. Mede dankzij deze samenwerking hopen wij ieder jaar, tijdens de regionale inspectie, deze controle zo goed mogelijk af te ronden Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

17 Binnen ons BSO zijn wij verplicht om te werken met een meldcode kindermishandeling. In deze meldcode staat een lijst van signalen waar onze pedagogisch medewerkers alert op moeten zijn. Verder staat er in onze meldcode een stappenplan beschreven, die wij volgen bij een vermoeden van kindermishandeling (in welke vorm dan ook) Logopediste Binnen ons BSO besteden wij veel aandacht aan de taalontwikkeling van onze kinderen. Helaas kan het voorkomen dat de spraakontwikkeling van een kind zich niet voldoende ontwikkelt. Wij staan dan ook in contact met een vaste logopediste die ons kan helpen bij het observeren van deze spraakontwikkeling. Wij zullen u, als ouders, dan uiteraard eerst op de hoogte brengen. U kunt daarna zelf de keus maken voor een eventuele verdere behandeling bij een logopedist 13.5 Geschillencommissie Kinderdagopvang Kameleon werkt in de klachtenprocedure samen met een externe klachtencommissie. Wij weten uit ervaring dat de meeste klachten en/of strubbelingen intern tussen u en het team op te lossen zijn. Wij verzoeken u dan ook met klachten rechtstreeks naar de leidsters of naar de leiding te gaan. Het is echter van belang om te weten dat er een externe organisatie aangesproken kan worden op het moment dat de klachten niet meer onderling op te lossen zijn. U kunt zich in deze gevallen te allen tijde wenden tot de geschillencommissie. De Geschillencommissie Postbus LP DEN HAAG

Pedagogisch beleidsplan. KDV Kiekeboe!

Pedagogisch beleidsplan. KDV Kiekeboe! Pedagogisch beleidsplan KDV Kiekeboe! Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van Kdv Kiekeboe!. Het pedagogisch beleidsplan is het uitgangspunt voor hoe wij werken op het kinderdagverblijf.

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang INLEIDING Algemeen: Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op dezelfde locatie ook een BSO functie. Zij dit wel in beperkte

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go

Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go Vier-ogen principe Naar aanleiding van een zedenzaak bij een kinderdagverblijf in Amsterdam heeft de commissie Gunning in haar onderzoeksrapport

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Werkplan. BSO de Ploeg

Werkplan. BSO de Ploeg Werkplan L BSO de Ploeg Locatie: BSO de Ploeg Datum: december 2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7 Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang (Groen van Prinsterer) Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan 2016-2018 Peuterspeelzalen De Boerderij OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van locatie: De Boerderij

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Kwaliteit & pedagogiek

Kwaliteit & pedagogiek Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Kwaliteit & pedagogiek Bij de rakkers is kwaliteit een continu verbeterproces;. Dit houdt in dat wij ons (pedagogisch) beleid en werkwijzen periodiek evalueren,

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk

Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk Kinderen laten wennen op de opvang Wennen is belangrijk voor kinderen om ze een gevoel van vertrouwen en veiligheid te geven. In de wenperiode krijgt het kind

Nadere informatie

Inspectierapport Okido, locatie Berenkuil (BSO) St. Josephstraat EG DONGEN Registratienummer

Inspectierapport Okido, locatie Berenkuil (BSO) St. Josephstraat EG DONGEN Registratienummer Inspectierapport Okido, locatie Berenkuil (BSO) St. Josephstraat 62 5104EG DONGEN Registratienummer 604565811 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: DONGEN Datum inspectie: 01-12-2014

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Inspectierapport De Koppoter (KDV) Hildo Kropstraat 8 1328BC ALMERE Registratienummer 150248192

Inspectierapport De Koppoter (KDV) Hildo Kropstraat 8 1328BC ALMERE Registratienummer 150248192 Inspectierapport De Koppoter (KDV) Hildo Kropstraat 8 1328BC ALMERE Registratienummer 150248192 Toezichthouder: GGD Flevoland In opdracht van gemeente: Almere Datum inspectie: 13-07-2015 Type onderzoek

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan kort

Pedagogisch beleidsplan kort Pedagogisch beleidsplan kort Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 8 januari 2017 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.5 Pedagogisch beleidsplan KDV VillaDriel 8 januari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de Peuterspeelzaal Ukkie BV 2015-02

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de Peuterspeelzaal Ukkie BV 2015-02 Deel 1: Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Ukkie 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Bieden van emotionele en lichamelijke veiligheid 1.4.2. Ontwikkeling sociale

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd werkplan L buitenschoolse opvang Bso Sterrenschool de Bongerd Datum: 28-12-2017 Sterrenschool De Bongerd gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang Stichting Kinderopvang Alkmaar Protocol Tussenschoolse opvang Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 Tijden en locatie TSO 3 Locatie TSO 3 Naar de TSO 3 Als uw kind niet komt 3 2. Inschrijven en betalen

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

Inspectierapport Kids&Zoo kinderopvang en BSO (KDV) Brinkenhalte HX Emmen Registratienummer

Inspectierapport Kids&Zoo kinderopvang en BSO (KDV) Brinkenhalte HX Emmen Registratienummer Inspectierapport Kids&Zoo kinderopvang en BSO (KDV) Brinkenhalte 24 7812HX Emmen Registratienummer 156694414 Toezichthouder: GGD Drenthe In opdracht van gemeente: Emmen Datum inspectie: 20-06-2017 Type

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Dagopvang

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Dagopvang Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Dagopvang Dikkie Dik 2016-2018 OPVANG ONTWIKKELING ONTSPANNING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van de dagopvanggroep van de locatie:

Nadere informatie

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang Welschap Kinderopvang Lauraplein 1 1961 GP Heemskerk T 025245464 www.welschapkinderopvang.nl Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang Inhoud Inleiding 2 1. Visie op kinderopvang 3 2. Pedagogische werkwijze

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 1 WAT IS KARAKTERISTIEK VOOR DE BOFKONTJES Kindercentrum de Bofkontjes is een spelenderwijs groep die halve dagopvang biedt. De Bofkontjes heeft haar groepsruimte in de Tarthorstschool direct

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle. Wij bieden opvang voor kinderen van De Buikslotermeer en Het Wespennest.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking, wennen en

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

1 SEPTEMBER 2015 PEDAGOGISCH BELEID KINDEROPVANG SKW

1 SEPTEMBER 2015 PEDAGOGISCH BELEID KINDEROPVANG SKW 1 SEPTEMBER 2015 PEDAGOGISCH BELEID KINDEROPVANG SKW INLEIDING De missie van Kinderopvang SKW is het verzorgen van betrouwbare kinderopvang, die aansluit bij de leefomgeving van kinderen. Het kind en zijn

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo Pedagogisch werkplan BSO Bussloo 1. De locatie Onze buitenschoolse opvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. BSO Bussloo is gelegen in het gelijknamige dorp Bussloo(gemeente Voorst).

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kids&Co

Pedagogisch beleid Kids&Co Pedagogisch beleid Kids&Co Doel van Kids&Co. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 4 jaar. In een groep van max 8

Nadere informatie

Coole Kikkers Buitenschoolse opvang

Coole Kikkers Buitenschoolse opvang Pedagogisch Beleidsplan Groepsbijlage Coole Kikkers Buitenschoolse opvang Versiedatum : 30 augustus 2018 Documentbeheer : Afdeling Beleid & Kwaliteit Welkom Bambino heet u van harte welkom bij Coole Kikkers

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel BSO PH

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel BSO PH Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel BSO PH Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt in al onze buitenschoolse-opvang voorzieningen, is

Nadere informatie

Aanvulling bij het algemeen pedagogisch beleid

Aanvulling bij het algemeen pedagogisch beleid Aanvulling bij het algemeen pedagogisch beleid Inleiding Het algemeen pedagogisch beleid van Norlandia kinderopvang B.V. (hierna te noemen Norlandia)bevat een overzicht waar Norlandia voor staat als het

Nadere informatie

Verwonder, ontdek en ervaar!

Verwonder, ontdek en ervaar! PEDAGOGISCH BELEID Versie Januari 2015, versie 07 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 6 Geldig tot 31 december 2016 Akkoord cliëntenraad Februari 2013 Verwonder, ontdek en ervaar!

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 30 kinderen per dag worden opgevangen op De Hoek De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Sprinkhanen geopend op maandag,

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Vrijbuiters Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Vrijbuiters BSO De Vrijbuiters

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016.

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016. Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang Oranje Nassau 2016 2018 Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Beknopt pedagogisch beleidsplan bso s van Kinderopvang Oldambt. De volledige versie kunt u krijgen bij de pedagogisch medewerksters

Beknopt pedagogisch beleidsplan bso s van Kinderopvang Oldambt. De volledige versie kunt u krijgen bij de pedagogisch medewerksters Beknopt pedagogisch beleidsplan bso s van Kinderopvang Oldambt. De volledige versie kunt u krijgen bij de pedagogisch medewerksters 2017 BESCHRIJVING VAN DE ORGANISATIE. Kinderopvang Oldambt verzorgt de

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Inspectierapport De Kikkertjes (KDV) Blaricummerstraat 1 1271BK HUIZEN Registratienummer 196666454. Dit is een publicatie van:

Inspectierapport De Kikkertjes (KDV) Blaricummerstraat 1 1271BK HUIZEN Registratienummer 196666454. Dit is een publicatie van: Inspectierapport De Kikkertjes (KDV) Blaricummerstraat 1 1271BK HUIZEN Registratienummer 196666454 Dit is een publicatie van: 14.0009440 Inspectierapport De Kikkertjes (KDV) Blaricummerstraat 1 1271BK

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Weemeweide

Pedagogisch werkplan BSO Weemeweide Pedagogisch werkplan BSO Weemeweide Koningshof 6 7672 GE Vriezenveen 0546-562588 weemeweide@kovdecirkel.nl Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van de BSO-vestiging waar uw kind naartoe gaat.

Nadere informatie

Emotionele veiligheid: zorg dragen voor een vertrouwde omgeving, waar kinderen zichzelf kunnen zijn en zich geliefd en gerespecteerd weten.

Emotionele veiligheid: zorg dragen voor een vertrouwde omgeving, waar kinderen zichzelf kunnen zijn en zich geliefd en gerespecteerd weten. ELK KIND IS KOSTBAAR Kinderen zijn kostbaar. Daarom wil kinderopvang Tik Tak opvang bieden in een veilige en gezonde omgeving. Het bieden van een veilige opvoedingsomgeving bestaat uit twee aspecten: Fysieke

Nadere informatie

Inspectierapport De Wereldkinderen (BSO) Clematisstraat VK Wezep Registratienummer

Inspectierapport De Wereldkinderen (BSO) Clematisstraat VK Wezep Registratienummer Inspectierapport De Wereldkinderen (BSO) Clematisstraat 10 8091 VK Wezep Registratienummer 198229276 Toezichthouder: GGD Noord- en Oost-Gelderland In opdracht van gemeente: Oldebroek Datum inspectie: 28-11-2017

Nadere informatie

Inspectierapport KDV Burgemeester (KDV) Burgemeester Rauppstraat 30 5037MH Tilburg Registratienummer 105578228

Inspectierapport KDV Burgemeester (KDV) Burgemeester Rauppstraat 30 5037MH Tilburg Registratienummer 105578228 Inspectierapport KDV Burgemeester (KDV) Burgemeester Rauppstraat 30 5037MH Tilburg Registratienummer 105578228 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Tilburg Datum inspectie: 07-12-2015

Nadere informatie

Kinderopvang 0-4 en peuteropvang

Kinderopvang 0-4 en peuteropvang Wet- en regelgeving opvang in groepen De Wet Kinderopvang stelt eisen aan de kinderopvang voor wat betreft het opvangen van kinderen in stamgroepen/basisgroepen. U vindt hier de tekst uit de Beleidsregels

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan gastouder

Pedagogisch werkplan gastouder Pedagogisch werkplan gastouder Versie 2017 Het pedagogisch werkplan beschrijft wat je doet als gastouder op de werkvloer, hoe je het doet en waarom je het zo doet. Pedagogisch werkplan gastouder De Wet

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Waterwiebels 4-12 jaar

Pedagogische werkwijze Waterwiebels 4-12 jaar Pedagogische werkwijze Waterwiebels 4-12 jaar Dit document is eigendom van De Kinderkoepel en mag niet zonder haar toestemming worden gebruikt of elders toegepast. 1 Pedagogische werkwijze Index Inhoud

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie Inhoudsopgave Pedagogische Visie 1. Pedagogische visie 1.1 Persoonlijke competentie 1.2 Emotionele veiligheid 1.3 Sociale competentie 1.4 Overdracht van normen en waarden 2. Persoonlijke competentie 2.1

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager Omvang van de peuterspeel Er kunnen maximaal 14 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse opvang

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse opvang Arnhemseweg 160, 7335 DN Apeldoorn Roerdompweg 3, 7331 CL Apeldoorn Telefoon 055-5424503 Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse opvang Deel 1: Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO t Kraaiennest Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO t Kraaiennest 't Kraaiennest

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch Beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Januari 2018 Welkom bij Fris! Kinderdagverblijven Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat er op een verantwoorde

Nadere informatie

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar educatief centrum Educatief centrum de Bongerd is een plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren,

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID BSO

PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN BUITENSCHOOLSE OPVANG (BSO) INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1. HET CREËREN VAN EEN VEILIGE EN VERTROUWDE OMGEVING 2. ZELFSTANDIGHEID EN ZELFVERTROUWEN 3. DE SOCIALE

Nadere informatie

Inspectierapport BSO Willem van Oranje (BSO) Kobaltstraat AL APELDOORN Registratienummer

Inspectierapport BSO Willem van Oranje (BSO) Kobaltstraat AL APELDOORN Registratienummer Inspectierapport BSO Willem van Oranje (BSO) Kobaltstraat 15 7334 AL APELDOORN Registratienummer 110012884 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente: Apeldoorn Datum inspectie:

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Korenaar opgemaakt d.d.: 2-12-2013 door: Maaike van Egdom Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Korenaar.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest Pedagogisch werkplan Peutercentrum t Kwetternest Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Kwetternest p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Kroon, Stevenkerkhof

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Kroon, Stevenkerkhof Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Kroon, Stevenkerkhof Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30 Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30 Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel BSO De Rotsduif

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel BSO De Rotsduif Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel BSO De Rotsduif Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt in al onze buitenschoolse-opvang voorzieningen,

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Introductie Introductie Het pedagogisch beleid van de tussenschoolse opvang SKN s Eetclub biedt een kader dat de overblijfkrachten en de coördinatoren tussenschoolse

Nadere informatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie 1. Openingstijden De hele dagopvang is geopend op maandag tot en met vrijdag van 7:00 uur tot 18:30 uur. De halve dagopvang is open van 7:00 uur

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze

Pedagogische werkwijze Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle Wij bieden opvang aan de kinderen van De Capelle De samenstelling van de

Nadere informatie

Omdat de voorschoolse opvang een korte opvangtijd kent, komen kinderen hier in principe niet wennen.

Omdat de voorschoolse opvang een korte opvangtijd kent, komen kinderen hier in principe niet wennen. Welkom in ons kindercentrum! Algemeen In kindercentrum Bij ONS vindt u een voorschoolse opvang ( VSO ) een peuterspeelzaal ( PSZ ) en een buitenschoolse opvang ( BSO ). Ons kindercentrum is gevestigd in

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster 1. De locatie BSO De Toermalijn het Rooster bevindt zich in de wijk Zuidbroek in Apeldoorn. De locatie heeft 2 basisgroepen waar kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Inspectierapport De Hobbit (BSO) Texandrilaan 30 7312 HR APELDOORN Registratienummer 699658470

Inspectierapport De Hobbit (BSO) Texandrilaan 30 7312 HR APELDOORN Registratienummer 699658470 Inspectierapport De Hobbit (BSO) Texandrilaan 30 7312 HR APELDOORN Registratienummer 699658470 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente: Apeldoorn Datum inspectie: 18-06-2015

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2016

Pedagogisch beleidsplan 2016 Welkom! Wij zijn blij dat u voor ons heeft gekozen en dat wij u mogen verwelkomen in ons kindercentrum! Bij Kindercentrum Ikky kunt u erop rekenen dat er op professioneel pedagogische wijze gewerkt wordt.

Nadere informatie

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef (BSO) Naar de buitenschoolse opvang Het team van Kindercentra De Roef doet enorm zijn best om het uw kind naar de zin te maken. Waar niets hoeft en bijna alles mag. Uw kind kan knutselen, vrij spelen,

Nadere informatie

Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY

Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY De organisatie DE COMPANY is een organisatie die meehelpt en -denkt om voor taakcombineerders het leven makkelijker te maken. Een doelstellig van onze organisatie

Nadere informatie