Infosessie Datastream Handleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infosessie Datastream Handleiding"

Transcriptie

1 Infosessie Datastream Handleiding In onderstaande handleiding worden enkele basisprincipes van het zoeken naar gegevens in Datastream geïllustreerd. Voor meer achtergrond informatie over de software wordt verwezen naar andere handleidingen en het internet. Algemeen In plaats van Datastream zelf op te starten kan je beter werken via Excel. Vanuit Excel (op 1 van de computers die Datastream heeft) kan je dan de zoekopdracht starten via Datastream-AFO zoals op onderstaand voorbeeld. Merk op dat dit scherm er bij Office 2007 iets anders uitziet: Er zijn 3 soorten zoekopdrachten: Static Time Series Company accounts

2 Voor tijdreeks-gegevens kies je het 2 e, waarna je in onderstaand zoekscherm terecht komt. In dit zoekscherm moet je de criteria van uw zoekopdracht weergeven: Gegevens over welke serie/list (aandelen, obligaties, )? Welk data-type (returns, koersen, volumes)? Over welke periode (start datum, eind datum)? Welke frequentie(dagelijks, maandelijks, jaarlijks)? Klikken op de rode knop brengt je in het zoekscherm aangaande de data categorieën. Onderstaande figuur geeft een overzicht van wat je allemaal in Datastream kan terugvinden. (Equities Indices Bonds Options Economics)

3 Gegevens ivm Aandelen Wanneer je zoekt naar gegevens ivm aandelen kies je aanvankelijk voor equities. Het zoekscherm geeft je dan de mogelijkheid om de zoekopdracht te verfijnen op basis van de naam van het aandeel, het land, de sector enz Merk op dat je niet de gehele naam hoeft te kennen en dat je gebruik kan maken van criteria als contains om een concreet aandeel op te zoeken. Het kan echter ook handig zijn om niet specifiek naar een aandeel te zoeken maar een zoekopdracht op basis van het land market en de sector.

4 Hierbij kan je zelfs verschillende industrieën samen nemen om zo een ruime lijst van aandelen uit een bepaald land en een bepaalde sector weer te geven. Merk op dat er naast aandelen ook afgeleide producten van die aandelen genoteerd kunnen zijn (warrant, strip, ). Om te vermijden dat je deze per ongeluk als het aandeel zou zien en dus verkeerde data gaat downloaden kan je de zoekopdracht verder verfijnen. Op onderstaande figuur wordt weergegeven hoe je enkel aandelen in beschouwing neemt door specifiek te zoeken op primary quote en Major Security.

5 Wanneer je na het ingeven van bovenstaande selectiecriteria op search klikt krijg je onderstaande lijst. Die kan je vervolgens inlezen in de Excel zoekfunctie door uit deze lijst enkele of alle aandelen aan te vinken en op use selected te klikken. Het zoekscherm geeft dan de lijst van de in beschouwing genomen aandelen weer. Merk op dat elk aandeel een specifieke afkorting heeft. Voor het aandeel Campine is dat bijvoorbeeld B:CAM.

6 Nadat je aangegeven hebt over welke aandelen je gegevens zou willen downloaden, moet je nog aangeven welke gegevens je dan zou willen. (koersen, returns, dividenden, ). Klikken op het icoontje naast Datatypes brengt je in het onderstaande zoekscherm. Merk op dat er opnieuw een keuze is tussen heel wat verschillende soorten data. De meeste studenten zullen zich echter kunnen beperken tot enkele van de volgende die allen via de Key Datatypes in Time Series te verkrijgen zijn: Koersen = Price (Adjusted-Default) (P) Total return index (RI) Volumes = Turnover by Volume (VO) Earnings per share (EPS)

7 Het volstaat om in het datatype zoekscherm het gewenste type aan te vinken. Merk op dat je ook onmiddellijk de afkorting in Excel zou kunnen intikken als je die zou kennen. (bv RI voor Total return index). Wanneer je niet zeker bent over een definitie van een bepaald datatype kan je altijd op het icoontje links van de naam klikken om de specifieke Datastream definitie op te vragen. Tenslotte zal ook nog de periode en de frequentie moeten aangegeven worden. Let op dat je best absolute data ingeeft (31/12/ /12/2007) ipv relatieve (-5Y). Bij deze laatste zou je immers steeds andere gegevens krijgen afhankelijk van de dag dat je gaat downloaden. De frequentie van de gegevens kan je vervolgens kiezen in het Freq. Vakje. (voor aandelen en indices kan dit zelf op dagelijkse basis) Wanneer je op Submit klikt krijg je vervolgens de gevraagde reeksen in Excel. In het optie vak kan je er ook nog voor kiezen om al dan niet de titel van elke reeks weer te geven.

8 Zoeken op (Aandelen)Indices Ook aandelen indices zijn een veel gebruikte variabele in onderzoeken rond financiële markten. Net zoals bij aandelen kan je deze indices zoeken via de naam of via alternatieve zoekcriteria (market, currency, ). Merk op dat er voor vele indices verschillende mogelijkheden zijn afhankelijk van referentiejaar, munteenheid, deelmarkt, (bespreek dus bij twijfel met de promotor wat het meest van toepassing zou kunnen zijn in het onderzoek)

9 Constituent List In plaats van een lijst van aandelen of een index kan het nuttig zijn om gericht te zoeken op basis van vaste lijsten van producten. Dit kan via de Constituent Lists. Stel dat je specifiek de gevens wil van alle Bel 20 aandelen maar je wil niet aandeel per aandeel intikken of selecteren uit een ruimere lijst. Datastream heeft hiervoor een heel aantal voorgeprogrammeerde lijsten obv bestaande indices. Onderstaande zoekopdracht zal dus specifiek de Total return index van alle aandelen uit de Bel 20 downloaden op dagelijkse basis voor de laatste 2 jaar. Merk op dat de mogelijkheden van de Constituent list verder gaan dan de standaard beursindices alleen. Je kan zo bijvoorbeeld ook lijsten krijgen op basis landen, sectoren, small cap, Het hoeft ook niet specifiek over aandelen te gaan. Onderstaande figuur geeft een overzicht van de Type van producten waarover deze lijsten worden aangeboden.

10 Onderstaande selectie zal bijvoorbeeld een lijst opgeven van alle basismetalen. (waarvoor je dan bv de prijzen kan downloaden) Of een lijst van 41 exchange rates:

11 Create List from range Wanneer je in het kader van de masterproef uit een andere databron een concrete lijst van aandelen hebt kunnen selecteren waarvoor je gegevens nodig hebt, kan je deze lijst inlezen in Excel/Datastream. Je maakt dan als het ware uw eigen constituent list. De voorwaarde hiervoor is dat je voor deze aandelen over de ISIN codes beschikt. Stel dat je een lijst hebt van 30 Amerikaanse bedrijven met bijhorende ISIN code. Je selecteert de range met ISIN codes en klikt op create list waarna je in onderstaand scherm komt. Je geeft uw lijst een naam en klikt op OK. Als je vervolgens iets wil downloaden voor die lijst aandelen dan kan je in het zoekscherm aangeven dat je een zelf gecreëerde lijst wil ingeven: Waarna je net als met een constituent list, een datatype kan kiezen dat voor al deze aandelen gelijktijdig moet worden gedownload.

12 Economische Variabelen Een andere belangrijke datavorm die door Datastream wordt aangeboden zijn de macro economische variabelen. Onderstaande figuur geeft een overzicht van de soorten variabelen die aangeboden worden in Datastream: Gegevens die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: Consumer confidence GDP Inflatie Werkloosheidscijfers Deze variabelen kunnen net zoals de aandelen en de indices voor veschillende landen en markten worden opgevraagd. Een voor beeld van dergelijke zoekopdracht is de Consumer Confidence Indicator in onderstaande figuur. Merk op dat de keuze opnieuw zeer groot kan zijn en dat er bij twijfel best eens overlegd wordt met de promotor. Rechts van de reeks is er echter ook steeds wat bijkomende info die duidelijkheid kan scheppen over de bron, basisjaar enz voor een bepaalde reeks.

13 Merk op dat er voor vele van deze macro economische variabelen niet veel verschillende datatypes zijn. Wanneer je dus deft aangeeft in dit zoekscherm krijg je de Default waarde van deze reeks. (wat in veel gevallen de enige beschikbare waarde in datastream zal zijn)

14 Voor werkloosheidscijfers zijn er bv volgende mogelijkheden (klik op definitie bij onduidelijkheid) Zoeken naar Rentevoeten Er zijn echter ook macro economische variabelen die een eigen onderverdeling krijgen in Datastream vanwege hun belang. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar bijvoorbeeld de risicovrije rente in België kan je zoeken op interest rates.

15 Static data Het zoeken naar statische data verloopt nagenoeg identiek als het zoeken naar tijdreeksen. Vele van de datatypes komen in beide gevallen voor. Het belangrijkste verschil is dan ook dat static data je slechts 1 waarde per variabele geeft voor een bepaald tijdstip. In vele gevallen kan het dan ook beter zijn om toch een time series request te maken en dit dan voor een jaarlijkse frequentie op te vragen. Op die manier kan je toch enkele waarden van een bepaalde variabele bekomen. Company Accounts Het company accounts request geeft je boekhoudkundige data over beursgenoteerde bedrijven. Merk op dat dit enkel interessant is via Datastream in de volgende gevallen: Je hebt data nodig voor niet-europese bedrijven (kies anders voor Belfirst of Amadeus) Je hebt geografische en of sectorele opdeling van de omzet nodig Je wil boekhoudkundige standaarden met elkaar vergelijken

16 Datastream geeft je de keuze van een aantal formats waarin de boekhoudkundige data worden aangeboden:

Beknopte handleiding Datastream

Beknopte handleiding Datastream 1 Beknopte handleiding Datastream Datastream is een krachtige dataverzamelingssoftware waarmee je bijna alle mogelijke data kan downloaden betreffende aandelen, obligaties, marktindices, macro-economische

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding. Module Reporting Rekeninginformatie

Gebruikers- handleiding. Module Reporting Rekeninginformatie Gebruikers- handleiding Module Reporting Rekeninginformatie A. ALGEMEEN 1. KORTE BESCHRIJVING VAN DE MODULE Module Reporting Rekeninginformatie voor BelfiusWeb-klanten met uitvoerige behoeften op vlak

Nadere informatie

PAB artikelbestand handmatig inlezen in ENK Software

PAB artikelbestand handmatig inlezen in ENK Software PAB artikelbestand handmatig inlezen in ENK Software Het inlezen van het PAB bestand dient uitgevoerd te worden op de Server / Computer waarop ENK Software is geïnstalleerd. (Nb. In de verschillende schermafbeeldingen

Nadere informatie

1 Handleiding. Total Cards Online. Handleiding

1 Handleiding. Total Cards Online. Handleiding 1 Handleiding Total Cards Online Handleiding 2 Handleiding Inleiding Indien uw antwoord niet in deze handleiding staat, dan kunt u ons bereiken op ons e-mailadres: cards.nl@total.com. De Cards Customer

Nadere informatie

ABC Marketingtool Handleiding

ABC Marketingtool Handleiding ABC Marketingtool Handleiding Zelf doelgericht zoeken naar nieuwe sales leads in de ABC B2B database doet u met ABC Marketingtool. Met deze krachtige, online tool stelt u zelf eenvoudige tot complexe zoekopdrachten

Nadere informatie

Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov.

Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov. Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov.be HANDLEIDING http://quetelet.economie.fgov.be 1.Voorstelling van het beginscherm

Nadere informatie

Handleiding online inschrijven Kinderopvang. Met i-school

Handleiding online inschrijven Kinderopvang. Met i-school Handleiding online inschrijven Kinderopvang Met i-school Inhoud 1. Reserveren 1.1 Schooldagen en schoolvrije dagen 1.2 Vakanties 2. Aanmelden 3. Homepagina 4. Kalender 5. Inschrijven 5.1 Via de kalender

Nadere informatie

VINDT NIEUWE KLANTEN MET DE PROSPECT TOOL VAN CREDITSAFE

VINDT NIEUWE KLANTEN MET DE PROSPECT TOOL VAN CREDITSAFE VINDT NIEUWE KLANTEN MET DE PROSPECT TOOL VAN CREDITSAFE Document gecreëerd Auteur(s) 12/11/2016 Patrick van Weert Volg de volgende eenvoudige stappen om prospects te downloaden die overeenkomen met uw

Nadere informatie

LiLa Portal Docentenhandleiding

LiLa Portal Docentenhandleiding Library of Labs Lecturer s Guide LiLa Portal Docentenhandleiding Er wordt van de docenten verwacht dat zij het leren van de studenten organiseren en dat zij een keuze maken uit de beschikbare hoeveelheid

Nadere informatie

Tips: Stap 1: Op de handleiding van parallels staat een url die je in een webbrowser ingeeft om naar de website te surfen.

Tips: Stap 1: Op de handleiding van parallels staat een url die je in een webbrowser ingeeft om naar de website te surfen. Tips: - Zorg voor een dvd lezer om de Windows dvd te lezen. Hebt u er geen? In de computerzaak kan je deze kopen rond de 28 euro excl. BTW. Ook voor andere software kan zo een externe dvd lezer nuttig

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) MS OFFICE 2007 (WINDOWS - WORD EN EXCEL) VERSIE 1.1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

AAN DE SLAG FAC T U U R E N PA R A P L U R E L AT I E S i

AAN DE SLAG FAC T U U R E N PA R A P L U R E L AT I E S i AAN DE SLAG FACTUUR EN PARAPLU R ELATI ES i Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begin... 4 Factuur relatie... 5 Paraplu relatie... 6 Voor veel gestelde vragen (FAQ) kunt u terecht op onze online handleiding via

Nadere informatie

DAM. Het uploaden van bestanden via de DAM.

DAM. Het uploaden van bestanden via de DAM. DAM De dam is een afkorting van digital asset management. Dit betekent dat u de mogelijkheid heeft om metadata toe te kennnen aan allerlei documenten en dat u deze documenten kan indexeren zodat het beheren,

Nadere informatie

Handleiding interactieve website 1. G3nt 1n cijfer5

Handleiding interactieve website 1. G3nt 1n cijfer5 Handleiding interactieve website 1 G3nt 1n cijfer5 1. Inleiding De Stad Gent verspreidt cijfers en indicatoren via een interactieve website: Gent in cijfers (http://www.gent.be/gentincijfers). Deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding JEvents 1.0

Handleiding JEvents 1.0 Handleiding JEvents 1.0 Inhoud 2. Manage Categories... 3 3. Manage Events... 6 4. Front-end Editing... 9 Versie :0.1 : werk Datum 2008-11-13 2/9 2. Manage Categories Er moet alijd eerst een categorie bestaan

Nadere informatie

Handleiding Today s Comfort

Handleiding Today s Comfort Handleiding Today s Comfort Inhoudsopgave 1. Startscherm pg. 2 2. Koersenscherm pg. 3 3. Orderscherm 3.1. Productscherm binnen orderscherm 3.2. Een order inleggen pg. 4 pg. 5 pg. 6 4. Portefeuille 4.1.

Nadere informatie

HANDLEIDING O F F E R T E S

HANDLEIDING O F F E R T E S HANDLEIDING O F F E R T E S 1 Algemene werking De fertemodule van Wings laat u toe om op een eenvoudige manier een ferte samen te stellen en indien gewenst te verwerken naar een order. De gebruiker kan

Nadere informatie

VIPLive - Financiële module (FIN):

VIPLive - Financiële module (FIN): VIPLive - Financiële module (FIN): Afboeken in VIPLive: Om met de module te beginnen, kunt u op scherm te zien: klikken. U krijgt dan onderstaand U moet aangeven of u gebruik maakt van een extern boekhoudpakket

Nadere informatie

U kunt de helpbestanden op verschillende manieren openen. Standaard activeert u de helpbestanden via de toets F1.

U kunt de helpbestanden op verschillende manieren openen. Standaard activeert u de helpbestanden via de toets F1. Les 19 Help In deze les leert u hoe u de helpbestanden van Excel gebruikt om snelle antwoorden te vinden op een aantal vragen die u over het programma hebt. Houd er echter rekening mee dat u online moet

Nadere informatie

Sdu Jurisprudentie Handleiding

Sdu Jurisprudentie Handleiding Sdu Jurisprudentie Handleiding Inloggen Om in te loggen, klikt u op de knop Log in in de rechterbovenhoek van het scherm. Vul vervolgens uw gebruikersnaam in en klik op Log in. Er wordt nu gevraagd om

Nadere informatie

Telefoon: +31(0)50 3183031 Fax: +31(0)50 3181656 E-mail: Groningen@mennens.nl

Telefoon: +31(0)50 3183031 Fax: +31(0)50 3181656 E-mail: Groningen@mennens.nl Mennens Amsterdam BV Contactweg 40 1014 AN AMSTERDAM Postbus 8051 1005 AB AMSTERDAM Mennens Dongen BV Metaalstraat 5 5107 ND Dongen Postbus 260 5100 AG Dongen Mennens Groningen BV Duinkerkenstraat 33 9723

Nadere informatie

HANDLEIDING IMA ATLAS

HANDLEIDING IMA ATLAS 1 HANDLEIDING IMA ATLAS 1. INLEIDING Het InterMutualistisch Agentschap (IMA) stelt beleidsrelevante statistieken en indicatoren ter beschikking via een interactieve website: http://atlas.ima-aim.be. Deze

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple 1 Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 Inloggen in het CMS 3 Teksten plaatsen/aanpassen 4 Een link aanmaken 4 Gebruikers toevoegen/ verwijderen 5 Werken

Nadere informatie

Dashboard Kenmerken in Arvastat Werkloosheid

Dashboard Kenmerken in Arvastat Werkloosheid In dit document wordt uitgelegd wat de mogelijkheden van het dashboard Kenmerken zijn, en hoe je er meteen mee aan de slag kan. We bespreken het beginscherm, de verschillende weergavemogelijkheden van

Nadere informatie

Toledo Elektronische leeromgeving Associatie K.U.Leuven. Elektronisch inleveren van de masterproef via Toledo Handleiding voor studenten

Toledo Elektronische leeromgeving Associatie K.U.Leuven. Elektronisch inleveren van de masterproef via Toledo Handleiding voor studenten Toledo Elektronische leeromgeving Associatie K.U.Leuven Elektronisch inleveren van de masterproef via Toledo Handleiding voor studenten Creëren van een pdf-versie van de masterpaper en eventuele bijlagen

Nadere informatie

BOEKENBANK VERSIE 3.7

BOEKENBANK VERSIE 3.7 BOEKENBANK VERSIE 3.7 WELKE VOORDELEN VOOR BIBLIOTHEKEN EN INSTELLINGEN? EEN HANDLEIDING. Vanaf 30 juni 2008 is de nieuwe versie van Boekenbank in gebruik. Sinds 2002 kunnen bibliotheken en instellingen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Module kredieten Inventaris

Gebruikershandleiding. Module kredieten Inventaris Gebruikershandleiding Module kredieten Inventaris Selectie Dit scherm geeft u de mogelijkheid criteria te specificeren om een selectie op uw actieve leningen (inventaris) uit te voeren. Indien u op klikt,

Nadere informatie

Instellen Microsoft Outlook e-mail.

Instellen Microsoft Outlook e-mail. Instellen Microsoft Outlook e-mail. Om ook je e-mail van het kantoor te kunnen bekijken heb je Microsoft Outlook nodig. Dit is een onderdeel van Microsoft Office. De meeste pc gebruikers maken voor hun

Nadere informatie

Handleiding P2Go upload

Handleiding P2Go upload 24-11-2016 Handleiding P2Go upload In deze handleiding worden het volgende onderwerp besproken: 1. P2Go upload 1. Uitleg P2Go upload Wilt u graag een willekeurige video vanaf uw eigen computer/laptop toevoegen

Nadere informatie

2. Hoe zoeken in deze databank?... 2. 2.1 Snelzoeken... 2. 2.2 Eenvoudig zoeken... 4. 2.3 Geavanceerd zoeken... 5. 2.4 Zoeken via zoekbomen...

2. Hoe zoeken in deze databank?... 2. 2.1 Snelzoeken... 2. 2.2 Eenvoudig zoeken... 4. 2.3 Geavanceerd zoeken... 5. 2.4 Zoeken via zoekbomen... Abraham Gids voor het gebruik van de databank Inhoudsopgave 1. Wat is Abraham?... 2 2. Hoe zoeken in deze databank?... 2 2.1 Snelzoeken... 2 2.2 Eenvoudig zoeken... 4 2.3 Geavanceerd zoeken... 5 2.4 Zoeken

Nadere informatie

Office 365: een beknopte handleiding

Office 365: een beknopte handleiding Office 365: een beknopte handleiding 1. Inloggen op de portal van de school: http://webmail.schoolhulshout.be 2. Hierna kom je op de hoofdpagina van je office365 omgeving. 3. Links in de bovenhoek heb

Nadere informatie

+DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ

+DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ +DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ,19(57 &DPSXVELEOLRWKHHN%LRPHGLVFKH:HWHQVFKDSSHQ 'HFHPEHU ,19(57LQGH[YDQGH1HGHUODQGVWDOLJHYHUSOHHJNXQGLJHOLWHUDWXXU Wat is invert? Eenvoudig zoeken Geavanceerd zoeken In welk

Nadere informatie

HANDLEIDING INDEX FINANCIALS

HANDLEIDING INDEX FINANCIALS HANDLEIDING INDEX FINANCIALS INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 AANMELDEN... 2 ZOEKEN... 2 DETAILFICHE... 4 DETAILS VAN DE ONDERNEMING... 5 Toevoegen aan relaties... 5 BEELDEN VAN DE JAARREKENINGEN...

Nadere informatie

Audit Automation Nieuwsbrief v4.3. www.kluwer.be/software

Audit Automation Nieuwsbrief v4.3. www.kluwer.be/software Audit Automation Nieuwsbrief v4.3 www.kluwer.be/software Inhoudsopgave AANPASSINGEN V4.3... 2 AANGEPASTE PROGRAMMA S... 2 Audit Automation Nieuwsbrief v4.3 1 Aanpassingen v4.3 Belangrijk: Indien u versie

Nadere informatie

SecureLink Customer portal handleiding

SecureLink Customer portal handleiding Inhoudsopgave SecureLink Customer portal handleiding 1. Inloggen in de customer portal 2. Een gebruiker aanmaken 3. Een case aanmaken 4. Een case verder opvolgen 1. Inloggen in de Customer portal Om in

Nadere informatie

Catalogus Handleiding v2.0

Catalogus Handleiding v2.0 Catalogus Handleiding v2.0 Document versie 1.0 1 1. Inhoud De Geopunt-catalogus bevat de datasets, webservices en applicaties van het AGIV en derde partijen die deze beschikbaar stellen voor het publiek.

Nadere informatie

Fast Stone. FastStone Image Viewer

Fast Stone. FastStone Image Viewer Fast Stone FastStone Image Viewer FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Een van de beste programma's in

Nadere informatie

Gebruikershandleiding personeelsdossier

Gebruikershandleiding personeelsdossier Gebruikershandleiding personeelsdossier Inhoud Handleiding personeelsdossier... 1 1. Inleiding personeelsdossier... 3 2. Inloggen Personeelsdossier... 3 3. Het digitale personeelsdossier... 4 4. De taakbalk

Nadere informatie

FAQ Kind en Gezin Gemeentelijke kindrapporten. V Hoe maak ik een rapport? De samenstelling van een rapport bevat 3 verplichte stappen.

FAQ Kind en Gezin Gemeentelijke kindrapporten. V Hoe maak ik een rapport? De samenstelling van een rapport bevat 3 verplichte stappen. FAQ Kind en Gezin Gemeentelijke kindrapporten V Hoe maak ik een rapport? A De samenstelling van een rapport bevat 3 verplichte stappen. In stap 1 kiest u één of meerdere periodes, waarna u in stap 2 één

Nadere informatie

Waarom (geen) Excel? En: hoe komt u aan data?

Waarom (geen) Excel? En: hoe komt u aan data? Stap 1 Waarom (geen) Excel? En: hoe komt u aan data? Waarom (geen) Excel? In veel organisaties wordt het geroepen: Excel is gevaarlijk om mee te werken en We moeten het gebruik van Excel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Delen van een Arrangement

Delen van een Arrangement Delen van een Arrangement Optie 1: Mail met bijlage. De makkelijkste methode is uiteraard het document te downloaden en vervolgens in zijn geheel als bijlage door te sturen naar andere koorleden. Afhankelijk

Nadere informatie

Handleiding. Technische Analyse. EXcess RETURN

Handleiding. Technische Analyse. EXcess RETURN Handleiding Technische Analyse Technische Analyse EXcess RETURN EXCESS RETURN 2012 info@xsreturn.com Handleiding van de Technische Analyse 1. DE ZOEKFUNCTIE 3 2. DE MODULES 3 Diagnose 3 Commentaren 3 Strategieën

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

HANDLEIDING EID/SIS-module

HANDLEIDING EID/SIS-module HANDLEIDING EID/SIS-module INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 3 1. INLEIDING... 5 1.1. Inlezen van een kaart... 5 1.2. Gebruik van de SAM-kaart... 5 1.3. Beschikbare gegevens... 6 1.3.1. Elektronische identiteitskaart...

Nadere informatie

De software kan óf van CD (of USB stick) geïnstalleerd worden op de PC, of van de Concor website.

De software kan óf van CD (of USB stick) geïnstalleerd worden op de PC, of van de Concor website. ConcorZoek programma Korte gebruikershandleiding Versie handleiding: 18 april 2006 Software ontwikkeld door: Wybo Hoekstra Handleiding: Enno van der Velde Beschrijving Met het ConcorZoek programma kan

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2014-2

Excellerend Kwartaaltip 2014-2 Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 Bank: NL72 ABNA 0536825491 KVK: 24389967 Onjuiste invoer! Wanneer je werkt met een Excelbestand waarbij

Nadere informatie

Handleiding digitaal dossier

Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier... 1 Omschrijving... 2 Login met persoonlijke account... 3 Geen persoonlijke account... 3 Automatisch omwisselen naar persoonlijke account... 4

Nadere informatie

Handleiding Informat. v1.0

Handleiding Informat. v1.0 Handleiding Informat v1.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Afspraken... 3 2. Aanmelden... 3 3. Afwezigheden invullen... 5 3.1 Afwezigheden code Z, B, R, D... 5 3.1.1 Inbrengen... 5 3.1.2 Wijzigen...

Nadere informatie

HANDLEIDING IBAMAFLEX

HANDLEIDING IBAMAFLEX HANDLEIDING IBAMAFLEX Voor docenten Deel 1: registratie examenresultaten Deel 2: naamlijsten en fotolijsten van studenten Deel 3: gegevens en afwezigheden van studenten opzoeken 08/01/2014 Inhoud 1. Elektronisch

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal

De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal Helpdesk: in geval van problemen kan u contact opnemen met de helpdesk op volgend adres: portahealth@health.belgium.be Voor de goede werking van

Nadere informatie

Inhoud van deze handleiding

Inhoud van deze handleiding Inhoud van deze handleiding Wat is Limo Thuiswerken = gebruik de stuiterproxy Aanmelden in LIMO Zoeken in Limo Zoeken: algemeen Zoektips Zoeken: simple and advanced search Zoeken: simple search: een voorbeeld

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding CONFIRMATIE BRIEVEN

Gebruikers- handleiding CONFIRMATIE BRIEVEN Gebruikers- handleiding CONFIRMATIE BRIEVEN GEBRUIKERSHANDLEIDING CONFIRMATIEBRIEVEN Inhoudstafel ALGEMEEN... 3 1. KORTE BESCHRIJVING VAN DE MODULE... 3 2. HOE DE MODULE BEKOMEN... 4 3. WAAR KAN IK DEZE

Nadere informatie

DHL PARCEL INTRODUCTIE. *Bron: Metapack

DHL PARCEL INTRODUCTIE. *Bron: Metapack DHL PARCEL INTRODUCTIE DHL biedt Magento webshops een handige koppeling, genaamd plug-in. Hiermee biedt u bezorgopties direct aan in uw webshop en daarmee vergroot u uw service voor uw klanten. Daar profiteert

Nadere informatie

FreightCentral Verkorte handleiding - v1.0

FreightCentral Verkorte handleiding - v1.0 FreightCentral Verkorte handleiding - v1.0 Inhoudsopgave Pagina 1. OVERZICHT: UW DASHBOARD 2 2. INZICHT IN DE WERKSTROOM 3 3. HOE EN WAT: VRACHT AANMAKEN Stap 1: Basisfuncties 4 Stap 2: Geavanceerde functies

Nadere informatie

Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor

Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor Versie feb. 2015 pag. 38 Endnote output: 1. Organiseer je database 2. Doorzoek de referenties in je database 3. Publiceren,

Nadere informatie

License Management Tool: Lokaal beheer software licenties

License Management Tool: Lokaal beheer software licenties License Management Tool: Lokaal beheer software licenties De License Management Tool biedt de ondersteuning voor het beheer van software die via ICTS wordt verdeeld: Installatiecodes en download vanop

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. StatLine: alle cijfers van het CBS op internet

Centraal Bureau voor de Statistiek. StatLine: alle cijfers van het CBS op internet Centraal Bureau voor de Statistiek StatLine: alle cijfers van het CBS op internet Voorwoord StatLine is de databank van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alle cijfers die gepubliceerd worden,

Nadere informatie

Handleiding. Instructies voor het koppelen van NinjaTrader met het LYNX Handelsplatform (TWS)

Handleiding. Instructies voor het koppelen van NinjaTrader met het LYNX Handelsplatform (TWS) Handleiding Instructies voor het koppelen van NinjaTrader met het LYNX Handelsplatform (TWS) 8 januari 2019 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Stap 1. Open een LYNX rekening... 3 Stap 2. Installeer het LYNX

Nadere informatie

Het csv bestand gaan we nu inlezen in Coach. Open Coach; log in als docent; kies nieuwe activiteit ; meten. (Je hoeft geen meetpaneel te kiezen.

Het csv bestand gaan we nu inlezen in Coach. Open Coach; log in als docent; kies nieuwe activiteit ; meten. (Je hoeft geen meetpaneel te kiezen. Data analyse HiSPARC Analyse met Coach C.G.N. van Veen 1 Inleiding Dit werkblad helpt leerlingen en docenten om data analyse van HiSPARC met het software pakket Coach (6 of 7) te doen. Coach (6 of 7) is

Nadere informatie

Nieuwe EU-verordeningen

Nieuwe EU-verordeningen Nieuwe EU-verordeningen Handleiding voor de uitgebreide zoekfunctie van EUR-Lex De eerste stappen Ga naar EUR-Lex: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=nl. Klik in het zoekvenster midden op de

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

PROMS: overzicht maken

PROMS: overzicht maken PROMS: overzicht maken Een overzicht maken van patiënten die nog een 3 maanden formulier (T3) of 12 maanden formulier (T12) moeten invullen. Wanneer patiënten bij u PROMS formulieren invullen (op papier

Nadere informatie

Act! Company Builder Handleiding

Act! Company Builder Handleiding Act! Company Builder Handleiding Versie 1.1 25-07-2014 Inleiding Kost het u ook zoveel tijd om, na het importeren van nieuwe contacten, bedrijven aan te maken of deze contacten te koppelen aan bestaande

Nadere informatie

Succes! Inleiding ThuisTaallessen

Succes! Inleiding ThuisTaallessen 1 EDUMO=EDUFA wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds Inleiding ThuisTaallessen Deze handleiding is geschreven voor de deelneemsters van het project EDUMO=EDUFA. Voor

Nadere informatie

HTS applicatie: digitaal testen via uw eigen pc met het Hogrefe TestSystem (HTS)

HTS applicatie: digitaal testen via uw eigen pc met het Hogrefe TestSystem (HTS) HTS applicatie: digitaal testen via uw eigen pc met het Hogrefe TestSystem (HTS) Na de installatie van het programma vindt u een icoon voor HTS op uw desktop, onder Start en in uw Programma folder. Wanneer

Nadere informatie

Gebruikershandleiding (mijn) personeelsdossier

Gebruikershandleiding (mijn) personeelsdossier Gebruikershandleiding (mijn) personeelsdossier Inhoud 1. Inleiding (mijn) personeelsdossier... 3 2. Mijn dossier... 3 3. Mijn instellingen... 5 4. Personeelsdossier... 6 5. De taakbalk aan de linkerzijde...

Nadere informatie

Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding

Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding Poeltuyn voor Windows V1.2.4 d.d. 1 November 2003 pagina 1 Inleiding Na vele jaren te hebben gewerkt met Poeltuyn voor Dos wordt nu met trots ons nieuwe Poeltuyn

Nadere informatie

Jouw stappenplan om je GTI-Net account te funden.

Jouw stappenplan om je GTI-Net account te funden. Jouw stappenplan om je GTI-Net account te funden. Gelieve dit eerste te lezen vooraleer je verder gaat: Het is belangrijk dat je deze stappen volgt zoals aangegeven. Het proces werkt als volgt: Om punten

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KEY USERS

GEBRUIKERSHANDLEIDING KEY USERS GEBRUIKERSHANDLEIDING KEY USERS INLEIDING Beste key user, Bedankt voor het downloaden van de Ephorus Gebruikershandleiding voor Key users. De Ephorus Gebruikershandleiding voor key users geeft docenten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inhoud van de handleiding. 2. Snelstart gids. 3. Gebruikersnaam & wachtwoord. 4. Hoofd zoekscherm. 5. Product informatie scherm

Inhoudsopgave. 1. Inhoud van de handleiding. 2. Snelstart gids. 3. Gebruikersnaam & wachtwoord. 4. Hoofd zoekscherm. 5. Product informatie scherm Inhoudsopgave 1. Inhoud van de handleiding 2. Snelstart gids 3. Gebruikersnaam & wachtwoord 4. Hoofd zoekscherm 5. Product informatie scherm 6. Gedetailleerd product informatie scherm 7. Product foto scherm

Nadere informatie

Handmatig je lokale mailbox migreren

Handmatig je lokale mailbox migreren Handmatig je lokale mailbox migreren Mailbox data locatie opsporen: Start Outlook en ga naar de hoofdmap van de mailbox, klik hier met de rechtermuisknop en kies voor Open File Location of Open bestands

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Beginnen en inloggen op Safe Site Certificaten Taal keuze Inloggen... 5

Hoofdstuk 1. Beginnen en inloggen op Safe Site Certificaten Taal keuze Inloggen... 5 Pagina 1 van 27 Inhoudsopgave Handleiding Safe Site Certificaten Portal Hoofdstuk 1. Beginnen en inloggen op Safe Site Certificaten... 3-1.1 Taal keuze... 4-1.2 Inloggen... 5 Hoofdstuk 2. Het Startscherm

Nadere informatie

DHL KOPPELING GEBRUIKERSHANDLEIDING

DHL KOPPELING GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING DHL KOPPELING DHL biedt Magento webshops een handige koppeling, genaamd plug-in. Hiermee biedt u bezorgopties direct aan in uw webshop en daarmee vergroot u uw service voor uw klanten.

Nadere informatie

DE NESTOR OPLEIDINGSPORTAAL GEBRUIKERSHANDLEIDING

DE NESTOR OPLEIDINGSPORTAAL GEBRUIKERSHANDLEIDING DE NESTOR OPLEIDINGSPORTAAL GEBRUIKERSHANDLEIDING Inhoud Inleiding 2 Contact 2 Inloggen 3 Wachtwoord vergeten? 3 Account beheren 4 Publiek profiel 4 Wachtwoord veranderen 4 Overzicht 5 Opleidingen zoeken

Nadere informatie

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN Als je verschillende e-mailadressen hebt, is het interessant om bij ieder e-mailtje te kunnen kiezen om een van deze adressen als afzender

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Kotweb voor eigenaars

Gebruikershandleiding Kotweb voor eigenaars Registratie nieuwe eigenaar stap 1 Surf naar http://www.studentkotweb.be. Klik op de knop ik ben eigenaar en ik verhuur koten en vervolgens op registreer hier. stap 2 Vul uw persoonlijke gegevens in het

Nadere informatie

REGISTRATIETOOL. Van zaterdag 30 april t.e.m. zaterdag 28 mei 2016

REGISTRATIETOOL. Van zaterdag 30 april t.e.m. zaterdag 28 mei 2016 REGISTRATIETOOL Van zaterdag 30 april t.e.m. zaterdag 28 mei 2016 ALGEMENE INFO ONLINE STAPPENREGISTRATIETOOL Voor de uitvoering van de stappenclash wordt gebruik gemaakt van de online stappenregistratietool.

Nadere informatie

Medewerkershandleiding. 19-02-2014 Versie 1.4

Medewerkershandleiding. 19-02-2014 Versie 1.4 Medewerkershandleiding 19-02-2014 Versie 1.4 Inhoud 1) Uitgangspunt... 2 2) Startscherm... 3 2.1) Fitheid en kennisdoelen... 3 2.2) Kennisdoelen en de benodigde kennis... 4 3) Uw persoonlijke gegevens

Nadere informatie

SapaTechnic V4. Klantenhandleiding

SapaTechnic V4. Klantenhandleiding SapaTechnic V4 Klantenhandleiding 1. Het loginscherm Uw emailadres waarmee u bent geregistreerd op SapaTechnic Uw paswoord die u hebt opgegeven bij het registeren U kan ervoor kiezen om uw gegevens op

Nadere informatie

FerdiWeb Back-up. Installatie FerdiWeb Back-up

FerdiWeb Back-up. Installatie FerdiWeb Back-up FerdiWeb Back-up Na aanmelding krijgt u van ons een e-mail met daarin een link naar het back-up programma, die u dient te installeren op de computer waarvan u een back-up wilt maken. Het wachtwoord wordt

Nadere informatie

Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met

Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met behulp van Extern Bureaublad Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen Zorg ervoor dat de instellingen van uw Excel programma het gebruik van macro s toelaat.

Nadere informatie

Handleiding: hoe gebruik je Natuurpunt Rapporten & Downloads?

Handleiding: hoe gebruik je Natuurpunt Rapporten & Downloads? Handleiding: hoe gebruik je Natuurpunt Rapporten & Downloads? Handleiding: hoe gebruik je Natuurpunt Rapporten & Downloads? In deze handleiding Voor wie is Natuurpunt Rapporten & Downloads? Waarvoor dient

Nadere informatie

Handleiding "Van Oirschot Onderweg"-App (ipad)

Handleiding Van Oirschot Onderweg-App (ipad) Handleiding "Van Oirschot Onderweg"-App (ipad) Als één van de eerste groothandels op de Belgische markt is Van Oirschot trots om u de "Van Oirschot Onderweg"-App voor ipad voor te stellen. Ga dus snel

Nadere informatie

Medewerkershandleiding. 25-01-2013 Versie 1.1

Medewerkershandleiding. 25-01-2013 Versie 1.1 Medewerkershandleiding 25-01-2013 Versie 1.1 Inhoud 1) Uitgangspunt... 2 2) Startscherm... 3 2.1) Fitheid en speerpunten... 3 2.2) Speerpunten en de benodigde kennis... 4 2.3) Kennisdoelen... 4 3) Uw persoonlijke

Nadere informatie

Handleiding ICD10BE codeertool. Inleiding. P. 1 1 januari 2014 ICD10BE CODEERTOOL

Handleiding ICD10BE codeertool. Inleiding. P. 1 1 januari 2014 ICD10BE CODEERTOOL P. 1 Handleiding ICD10BE codeertool. Inleiding Deze codeertool bevat de officiële ICD10CM en ICD10PCS handboeken zoals ze ter beschikking worden gesteld door CMS (http://www.cms.gov/medicare/coding/icd10/index.html)

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Handleiding Downloaden Iv3 open data via het dataportaal

Handleiding Downloaden Iv3 open data via het dataportaal Handleiding Downloaden Iv3 open data via het dataportaal w 23 maart 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Opzoeken Iv3 open datatabel via het portaal 4 3. Downloaden data uit de Iv3 open datatabel 7 3.1

Nadere informatie

Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 8-6-2011

Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 8-6-2011 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 8-6-2011 Whisper380-computerhulp.net 1 Inhoudsopgave Libreoffice downloaden:...3 Libreoffice installeren...4 Java runtime

Nadere informatie

HTS internet testen: testafnames via het internet en administratie op eigen pc

HTS internet testen: testafnames via het internet en administratie op eigen pc HTS internet testen: testafnames via het internet en administratie op eigen pc Na de installatie van het programma vindt u een icoon voor HTS op uw desktop, onder Start en in uw Programma folder. Wanneer

Nadere informatie

Mei. Handleiding - Publisher Tool 1

Mei. Handleiding - Publisher Tool 1 Mei 15 Handleiding - Publisher Tool 1 Inhoudsopgave 1. Welkom... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Dashboard... 4 2. Boeken... 5 2.1 Boeken aanmaken... 5 2.2 Het bewerken van boekinformatie.... 7 3. Verrijkingen...

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Handleiding nieuwe omgeving Gebruikersbeheer Vlaamse overheid. 1 Hoe zoek ik een gebruiker? Hoe maak ik een nieuwe gebruiker aan?...

Handleiding nieuwe omgeving Gebruikersbeheer Vlaamse overheid. 1 Hoe zoek ik een gebruiker? Hoe maak ik een nieuwe gebruiker aan?... Handleiding nieuwe omgeving Gebruikersbeheer Vlaamse overheid Inhoud 1 Hoe zoek ik een gebruiker?...2 2 Hoe maak ik een nieuwe gebruiker aan?... 5 3 Hoe maak ik een werkrelatie aan?... 8 4 Hoe geef ik

Nadere informatie