Haarlemmermeer marktleider in de cosmeticamarkt hebben, waarbij we de milieubelasting zo veel mogelijk terug willen dringen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Haarlemmermeer 2009. marktleider in de cosmeticamarkt hebben, waarbij we de milieubelasting zo veel mogelijk terug willen dringen."

Transcriptie

1 kantorenmonitor Haarlemmermeer L Oréal Nederland heeft haar hoofdkantoor verplaatst van verschillende locaties in Alphen aan de Rijn en Weesp naar een modern en representatief pand in Beukenhorst-Zuid waar onze vier divisies konden worden geïntegreerd en rekening kon worden gehouden met ruimte voor groei. Door de samenbundeling op één locatie en de open en ruimtelijke uitstraling van het pand met veel glas en licht worden gemakkelijker onderling contacten gelegd. De strategische ligging nabij Schiphol (met een snelle treinverbinding naar de zustervestiging in Brussel en de hoofdvestiging in Parijs) en naast NS-station Hoofddorp, in een goed bereikbaar kantorengebied waar ook veel andere internationale ondernemingen zijn gevestigd, biedt een inspirerende en efficiënte werkomgeving. Op loopafstand van station Hoofddorp zijn we voor het personeel en de duizenden cursisten die we per jaar in de L Oréal Academie ontvangen veel beter bereikbaar geworden met openbaar vervoer. De vestiging op een stationslocatie sluit ook beter aan bij de duurzame ontwikkeling die wij als kerndoelstelling voor ons bedrijf en als marktleider in de cosmeticamarkt hebben, waarbij we de milieubelasting zo veel mogelijk terug willen dringen. Inge Kaaijk-Wijdogen, Corporate Communication L Oréal Nederland Ik ben blij te kunnen constateren dat de kantorenmarkt zich in Haarlemmer meer net als in de rest van de Metropoolregio Amsterdam de afgelopen jaren weer herstelt. Zo zijn we er als gemeente trots op dat L Oréal haar hoofdkantoor in onze gemeente heeft gevestigd en diversen grote bedrijven er voor kiezen zich binnen de gemeente te hervestigen. Ook de steeds grotere nadruk op vestiging van kleinschalige ondernemingen versterkt de economische positie. De bouw van Hoofddorp; Beukenhorst Zuid, hoofdkantoor L Oréal kantoren met een geringe milieubelasting waarbij nauwelijks gebruik hoeft te worden gemaakt van fossiele brandstoffen én het stimuleren van kleinschalige broedplaatsen in bestaande panden kunnen bijdragen aan het aantrekken van extra kantooractiviteiten. Daarmee kan de economische neergang die zich nu ook in onze regio aftekent beter tegemoet worden getreden. De gemeente blijft zich inzetten om ondernemers gedurende deze recessie te helpen. Zo is er een ZZPloket bij het Centrum voor Bedrijven en Instellingen ingericht om starters en zelfstandigen zonder personeel waar mogelijk te ondersteunen. Arthur van Dijk, wethouder Economische Zaken en voorzitter van het Platform Bedrijven en Kantorenlocaties ( 1 )

2 Hoofddorp; Beukenhorst Zuid, nieuwbouw Dura Vermeer en Advin Voortgaande daling leegstand door groei kantoorgebruik en sloop van verouderde panden vooral kantoorruimte betrokken in Beukenhorst en Schiphol In werd in de gemeente Haarlemmermeer m 2 nieuwbouw opgeleverd. Omdat er met m 2 per saldo bijna evenveel kantoorruimte aan de voorraad werd onttrokken nam de voorraad nauwelijks toe. Hierdoor leidde de groei van het kantoorgebruik met m 2 tot een daling van de leegstand met m 2 van 16 naar 15 procent. Januari was daarvan 1 procent verhuurd maar nog niet betrokken en stond 14 procent leeg zonder dat hiervoor een huurder bekend was. Het herstelproces dat een aantal jaren geleden in gang gezet is door een beperkte nieuwbouw en sloop van verouderde kantoorpanden heeft er de afgelopen vier jaar toe geleid dat de voorraad met m 2 (2V procent) terugliep. In deze periode groeide het kantoorgebruik met m 2 (3V procent). Als gevolg hiervan werd de leegstand van kantoorruimte in Haarlemmermeer met m 2 teruggebracht naar m 2 (van 21 naar 15 procent). De ontwikkeling in Haarlemmermeer komt in grote lijnen overeen met de ontwikkeling in de Metropoolregio Amsterdam waar zich de afgelopen vier jaar een herstel heeft voorgedaan met een groei van de voorraad met m 2 (1 procent), een groei van het kantoorgebruik met m 2 (4 procent) en een daling van de leegstand met m 2 naar m 2 (van 18 naar 15 procent). In werd in Haarlemmermeer m 2 kantoorruimte betrokken. Dat komt neer op 12 procent van de m 2 die in de Metropoolregio in gebruik werd genomen. In Haarlemmermeer werd meer kantoorruimte in gebruik genomen dan in voorgaande jaren ( m 2 in, m 2 in en m 2 in 2005). Het accent lag in op ingebruikname door overige zakelijke diensten ( m 2, waarvan m 2 vervoer), de ict-sector ( m 2 ), bouw/industrie/handel ( m 2, waarvan m 2 handel), en de financiële sector ( m 2 ). De ingebruikname vond in vooral plaats in Beukenhorst ( m 2 ) en Schiphol ( m 2 ), gevolgd door Hoofddorp ( m 2 ) en Schiphol-Rijk ( m 2 ). ( 2 )

3 fig. 1 Percentage leegstand van kantoorruimte in Haarlemmermeer per januari fig. 3 Betrokken kantoorruimte in Haarlemmermeer naar gebied 25% 20% 15% 10% 5% 0% 2005 onverhuurd voorverhuurd Schiphol Schiphol-Rijk, Oude Meer De Hoek Hoofddorp Beukenhorst Badhoevedorp/Lijnden Nieuw-Vennep Overig fig. 2 Ontwikkeling van de kantorenmarkt in Haarlemmermeer ten opzichte van de regio 3,0% 2,0% groei voorraad groei gebruik groei leegstand fig. 4 Betrokken kantoorruimte in Haarlemmermeer naar type activiteit 1,0% 0,0% -1,0% -2,0% -3,0% Haarlemmermeer Meerlanden Amsterdam Metropoolregio bouw, industrie, handel media/reclame financieel overig zakelijk rechtskundig/accountants overheid informatie- en communicatietechnologie sociaal/maatschappelijk onderwijs/gezondheid divers/verzamel onbekend kleinschalige kantoorgebruikers vestigen zich vooral in grotere (verzamel)panden Evenals in voorgaande jaren lag het accent sterk op kleinschalige ingebruikname. Van het in in Haarlemmermeer betrokken vloeroppervlak betrof 46 procent kantoorgebruikers kleiner dan m 2, 22 procent kantoorgebruikers van tot m 2, 8 procent kantoorgebruikers van tot m 2 en 23 procent kantoorgebruikers groter dan m 2 : de vestiging van het hoofdkantoor van L Oréal Nederland uit Alphen aan de Rijn en Weesp in Beukenhorst Zuid (9.000 m 2 ), de verplaatsing van gemeentelijke diensten binnen Hoofddorp-Centrum (6.000 m 2 ) en de verhuizing van het hoofdkantoor van Microsoft uit Schiphol- Rijk naar Schiphol-Centrum ( m 2 ). De omvangrijk ingebruikname van kleinschalige kantoorgebruikers vindt vooral plaats in grotere (verzamel)panden. In werd maar 5 procent van het vloeroppervlak betrokken in panden kleiner dan m 2, 12 procent in panden van tot m 2, 32 procent in panden van tot m 2 en 53 procent in panden groter dan m 2. Van de in in Haarlemmermeer betrokken kantoorruimte betrof 9 procent van het vloeroppervlak panden gebouwd tot en met 1980, 18 procent panden uit de periode 1981 tot en met 1990, 37 procent panden uit de periode 1991 tot en met 2000, Schiphol Centrum; the Outlook (o.a. Microsoft) 23 procent panden uit de periode 2001 tot en met en 14 procent vorig jaar opgeleverde panden. Naast de opgeleverde kantoorruimte werd 26 procent van het vloeroppervlak betrokken in vorig jaar vrijgekomen kantoorruimte, stond 19 procent korter dan 1 jaar leeg, 14 procent 1 tot 2 jaar en 27 procent langer dan 2 jaar. ( 3 )

4 fig. 5 Betrokken kantoorruimte in Haarlemmermeer naar schaal gebruikers fig. 7 Betrokken kantoorruimte in Haarlemmermeer naar periode leegstand < 500 m² m² m² m² m² > m² 5 jaar of meer 4-5 jaar 3-4 jaar 2-3 jaar 1-2 jaar 0-1 jaar vrijgekomen opgeleverd fig. 6 Betrokken kantoorruimte in Haarlemmermeer per januari naar bouwperiode t/m t/m t/m de kantorenmarkt is vooral een vervangingsmarkt De eerdergenoemde ingebruikname in Haarlemmermeer van m 2 (8V procent ten opzichte van de voorraad die januari in gebruik was) leidde in tot een groei van het totale gebruik van kantoorruimte met m 2 (1V procent), waarvan de helft door de komst van L Oréal. De groei van het kantoorgebruik is vergelijkbaar met de groei van m 2 in en hoger dan de m 2 groei in en m 2 in Het kantoorgebruik nam in vooral toe in Schiphol ( m 2, mede door de komst van Microsoft), Beukenhorst ( m 2, mede door de komst van L Oréal) en Nieuw-Vennep ( m 2 ), maar daalde in Schiphol- Rijk ( m 2, mede door het vertrek van Microsoft) en in Oude Meer ( m 2, vooral door sloop in het Anthony Fokker Business Park om plaats te maken voor nieuwe distributiecentra). De ontwikkeling van het kantoorgebruik in Haarlemmermeer in komt min of meer overeen met de ontwikkeling in de Metropoolregio Amsterdam waar m 2 werd betrokken (7V procent) en het kantoorgebruik met m 2 groeide (2 procent). Cruquius; nieuwbouw Dura Vermeer ( 4 )

5 fig. 8 Onverhuurde leegstand van kantoorruimte in Haarlemmermeer per januari naar gebied fig. 10 Onverhuurde leegstand van kantoorruimte in Haarlemmermeer per januari naar periode leegstand Schiphol Schiphol-Rijk, Oude Meer De Hoek Hoofddorp Beukenhorst Badhoevedorp/Lijnden Nieuw-Vennep Overig 5 jaar of meer 4-5 jaar 3-4 jaar 2-3 jaar 1-2 jaar 0 1 jaar opgeleverd fig. 9 Onverhuurde leegstand van kantoorruimte in Haarlemmermeer per januari naar schaal leegstand fig. 11 Onverhuurde leegstand van kantoorruimte in Haarlemmermeer per januari naar bouwperiode < 500 m² m² m² m² m² > m² t/m t/m t/m omvangrijke sloop van kantoorruimte In werd in Haarlemmermeer per saldo m 2 kantoorruimte aan de voorraad onttrokken. Dat komt neer op een aandeel van 12 procent van de m 2 die per saldo in de Metropoolregio Amsterdam aan de voorraad werd onttrokken. In Haarlemmermeer werd m 2 omgezet naar kantoorruimte en werd m 2 aan de voorraad onttrokken door sloop van verouderde kantoorruimte en omzetting naar andere functies. Daarbij werd op het Anthony Fokker Business Park in Oude Meer m 2 gesloopt, in Schiphol-Oost m 2 en in Hoofddorp-Centrum m 2. leegstand sterk geconcentreerd in Beukenhorst en Schiphol-Rijk Per januari stond in Haarlemmermeer m 2 kantoorruimte (14 procent van de voorraad) leeg zonder dat hiervoor een gebruiker bekend was. Dat komt neer op een regionaal aandeel van 11 procent van de m 2 die binnen de Metropoolregio Amsterdam onverhuurd leegstond. De onverhuurde leegstand is sterk geconcentreerd in Beukenhorst met m 2 (16 procent van de voorraad) en Schiphol-Rijk met m 2 (26 procent). In Badhoevedorp en omgeving stond m 2 (25 procent) onverhuurd leeg, in Hoofddorp m 2 (11V procent), in De Hoek en omgeving m 2 (22 procent), en in Schiphol m 2 (2 procent). oudere kantoorruimte staat naar verhouding minder lang leeg De schaal van het onverhuurde vloeroppervlak betrof voor 14 procent panden waar minder dan m 2 leegstond, 30 procent in panden waar tot m 2 leegstond, 33 procent in panden waar tot m 2 leegstond en 23 procent panden waar tot m 2 leegstond. In Haarlemmermeer stond 25 procent van het onverhuurde vloeroppervlak al langer dan 5 jaar leeg, 20 procent 3 tot 5 jaar, 23 procent 1 tot 3 jaar en 31 procent korter dan 1 jaar. Het betrof voor 7 procent van het vloeroppervlak panden gebouwd tot en met 1980, 26 procent panden uit de periode 1981 tot en met 1990, 46 procent panden uit de periode 1991 tot en met 2000 en 21 procent panden opgeleverd vanaf Hoewel er meer oudere kantoorruimte leegstaat, staat deze gemiddeld korter leeg dan nieuwere kantoorruimte. ( 5 )

6 fig. 12 Onverhuurde leegstand van kantoorruimte in Haarlemmermeer per januari naar bouwperiode en periode leegstand fig. 13 Verhouding verhuismogelijkheden en verhuisdynamiek in Haarlemmermeer 4,5 t/m , t/m , t/m , t/m , jaar of meer 4-5 jaar 3-4 jaar 2-3 jaar 1-2 jaar 0-1 jaar te betrekken t.o.v. betrokken te betrekken t.o.v. betrokken + voorverhuurd Hoofddorp; Beukenhorst Zuid, nieuwbouw Irdeto gemeente Haarlemmermeer ad reijneveld postbus ag hoofddorp ad.reijneveld@haarlemmermeer.nl bouwproductie neemt weer toe Na enkele jaren waarin in Haarlemmermeer nauwelijks kantoorruimte werd gebouwd, is in in Schiphol- Centrum de eerste fase van The Outlook ( m 2 ) opgeleverd, grotendeels in gebruik genomen door Microsoft. De afgelopen jaren is de bouw weer flink aangetrokken. In werd gestart met de tweede fase van The Outlook ( m 2 ), in gevolgd door de nieuwbouw voor Irdeto ( m 2 ), Dura Vermeer en Advin (samen m 2 ) in Beukenhorst-Zuid, de gebouwen Rose (4.000 m 2 ) en Iris (7.000 m 2 ) aan de Kruisweg in Business Garden en een regiokantoor voor Dura Vermeer (2.000 m 2 ) in Cruquius. Daarmee zal de voorraad met zo n m 2 worden uitgebreid ofwel een toevoeging van 4 procent ten opzichte van de voorraad. Dat is vergelijkbaar met de m 2 (4V procent ten opzichte van de voorraad) die in de Metropoolregio Amsterdam in aanbouw was. In Haarlemmermeer staan voor de komende jaren nog diverse projecten op stapel. Begin is de bouw gestart van het nieuwe hoofdkantoor voor TNT ( m 2 ), in combinatie met m 2 voor de verhuurmarkt in Beukenhorst- Zuid; m 2 voor Abbott in Beukenhorst-Oost en m 2 in Schiphol- Oost voor Transavia en Martinair. De voorraad zal hiermee verder worden uitgebreid. Om een toename van de leegstand te beperken is het dan ook nodig voortgaande sloop en omzetting van kantoorruimte naar andere functies actief te stimuleren. drs. Ad Wagemakers, Kantorenmonitor B.V. mei Door Kantorenmonitor B.V. wordt jaarlijks aan de hand van een veldopname de ontwikkeling van de kantorenmarkt in de Metropoolregio Amsterdam geregistreerd. Op basis hiervan is een analyse gemaakt van de ontwikkeling in van nieuwbouw, voorraad, groei van het kantoorgebruik, betrokken kantoorruimte en leegstand. Voor nadere gegevens: kantorenmonitor b.v. ad wagemakers pentagon 11 postbus ma amsterdam info@kantorenmonitor.nl ( 6 )

Haarlemmermeer 2010. kantorenmonitor

Haarlemmermeer 2010. kantorenmonitor kantorenmonitor Haarlemmermeer Beukenhorst-Zuid, nieuwbouw hoofdkantoor TNT Green Office () TNT International is enkele jaren geleden begonnen met het uitvoeren van een beleid waarbij wereld wijd alle

Nadere informatie

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2009

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2009 kantorenmonitor Metropoolregio 29 Muiden Gemeenten binnen de deelregio s,,,,,,, en Gooi- en Vechtstreek. Weesp Naarden Huizen Huizen Gooi Gooi- en en Vechtstreek Laren Vechtstreek Laren Wijdemeren Bussum

Nadere informatie

kantorenmonitor regio Amsterdam 2006

kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 kantorenmonitor regio Amsterdam 2006 Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere en Zuid Kennemerland. meer kantoorruimte betrokken Door een grote dynamiek

Nadere informatie

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2018 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte Lelystad

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2018 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte Lelystad Lelystad Muiden Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Wijdemeren kantorenmonitor Metropoolregio 218 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte

Nadere informatie

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2010

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2010 kantorenmonitor Metropoolregio 2010 Muiden Weesp Naarden Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Gemeenten binnen de deelregio s, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland,, Kennemerland, IJmond

Nadere informatie

kantorenmonitor regio Amsterdam 2007

kantorenmonitor regio Amsterdam 2007 kantorenmonitor regio Amsterdam 2007 Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere, Zuid Kennemerland en IJmond. vooral kantoorruimte betrokken door kleinere

Nadere informatie

herstel groei kantoorgebruik in Amsterdam leidt tot forse daling leegstand

herstel groei kantoorgebruik in Amsterdam leidt tot forse daling leegstand kantorenmonitor regio Amsterdam 2008 Gemeenten binnen de deelregio s Amsterdam, Amstelland, Meerlanden, Zaanstreek, Waterland, Almere, Zuid Kennemerland en IJmond. herstel groei kantoorgebruik in Amsterdam

Nadere informatie

In 2015 daalde de leegstand met mc; in 2016 met mc.

In 2015 daalde de leegstand met mc; in 2016 met mc. kantorenmonitor Metropoolregio 217 Muiden Lelystad Verdere daling van de leegstand door forse onttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek

Nadere informatie

Muiden. Weesp Naarden. Gooi Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren

Muiden. Weesp Naarden. Gooi Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren Lelystad Muiden Weesp Naarden kantorenmonitor Metropoolregio 219 Huizen Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Wijdemeren Bussum Gezondmaking kantorenmarkt: verdere daling van de leegstand door

Nadere informatie

opgeleverd leegstand eind december

opgeleverd leegstand eind december kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren Voorraad sterker gedaald dan kantoorgebruik In werd

Nadere informatie

Recordonttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik zorgen voor sterke daling van de leegstand

Recordonttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik zorgen voor sterke daling van de leegstand kantorenmonitor Metropoolregio 216 Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Recordonttrekking van kantoorruimte en toegenomen kantoorgebruik zorgen voor

Nadere informatie

opgeleverd leegstand eind december

opgeleverd leegstand eind december kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2014 Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren Toename leegstand door sterk gedaald kantoorgebruik

Nadere informatie

www.kantorenmonitor.nl

www.kantorenmonitor.nl kantorenmonitor regio Amsterdam 2005 Door Kantorenmonitor B.V. wordt jaarlijks aan de hand van een veldopname de ontwikkeling van de kantorenmarkt in de regio Amsterdam geregistreerd (Amsterdam, Amstelland,

Nadere informatie

opgeleverd leegstand eind december

opgeleverd leegstand eind december kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren Toename leegstand door sterk gedaald kantoorgebruik

Nadere informatie

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2012 leegstand opnieuw toegenomen

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2012 leegstand opnieuw toegenomen kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2012 Muiden Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren leegstand opnieuw toegenomen In werd in de metropoolregio

Nadere informatie

kantorenmonitor metropoolregio Amsterdam Ondanks recordomzetting toename leegstand door nieuwbouw en gedaald kantoorgebruik

kantorenmonitor metropoolregio Amsterdam Ondanks recordomzetting toename leegstand door nieuwbouw en gedaald kantoorgebruik kantorenmonitor Metropoolregio 211 Muiden Voorraad kantoorruimte naar percentage onverhuurde leegstand -1% 1-2% 2% of meer Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en en Laren Hilversum Wijdemeren Huizen;

Nadere informatie

betrokken kantoorruimte naar schaal gebruikers

betrokken kantoorruimte naar schaal gebruikers kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2013 Muiden Lelystad Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Hilversum Wijdemeren Forse omzetting en minder nieuwbouw voorkomt

Nadere informatie

downloadbaar document, behorende bij bijlage I

downloadbaar document, behorende bij bijlage I Monitor Uitvoeringsstrategie Plabeka Voortgangsrapportage 2009-2010 downloadbaar document, behorende bij bijlage I Definities monitor B.V. en verschillen met andere bronnen Om een foute interpretatie van

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland

Kantorenmonitor Holland Rijnland Kantorenmonitor Holland Rijnland Inhoud Voorwoord 4 Inleiding 4 Kantorenvoorraad in Holland Rijnland 7 Bestaande kantorenvoorraad 7 Kantoren 8 Kantorenstand 9 Ontwikkelingen in 21, 211 en 212 12 Kantorenvoorraad

Nadere informatie

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon Feitenblad 218 Inleiding Sinds een aantal jaren verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 218 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er

Nadere informatie

Kantorenmarkt Amsterdam

Kantorenmarkt Amsterdam Kantorenmarkt Amsterdam 2014 Kantorenmarkt Amsterdam De gemeente Amsterdam telt circa 810.000 inwoners en 554.730 banen, verdeeld over 112.800 vestigingen (bron: Lisa). De kantorenvoorraad heeft een omvang

Nadere informatie

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon Feitenblad 217 Inleiding Sinds een aantal jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 217 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad 2019

Inleiding. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad 2019 Inleiding Sinds een aantal jaren verschijnt de. In dit feitenblad 219 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er soms verschillen met vorige publicaties. Alle gegevens

Nadere informatie

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding Inleiding De werkgelegenheid in Haarlemmermeer is in 2014 vrijwel gelijk gebleven. Het aantal werkzame personen nam af met 238; een daling van 0,2%. Het totaal komt hiermee op 117.550 full-time arbeidsplaatsen.

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Inleiding

Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Inleiding Kantorenmonitor Holland Rijnland 2016 - Inleiding Sinds een aantal jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 2016 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door

Nadere informatie

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noordwest- Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noordwest- (*1. m²) 38.116 11.59 Overig In Noordwest- ligt circa 23% van de landelijke kantorenvoorraad.

Nadere informatie

De Haarlemmermeerse Kantorenmarkt Visie op structurele leegstand

De Haarlemmermeerse Kantorenmarkt Visie op structurele leegstand De Haarlemmermeerse Kantorenmarkt Visie op structurele leegstand Sector Economische Zaken Danny van Leeuwen 23 februari 2006 Inhoud Inleiding Haarlemmermeer Economisch profiel Ontwikkeling kantorenlocaties

Nadere informatie

JUPITERSTRAAT MEER INFORMATIE:

JUPITERSTRAAT MEER INFORMATIE: JUPITERSTRAAT 51-69 MEER INFORMATIE: WWW.JUPITERSTRAAT51-69.NL Deze informatie is geheel vrijblijvend, uitsluitend voor geadresseerde bestemd en niet bedoeld als aanbod. Ten aanzien van de juistheid kan

Nadere informatie

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noord-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noord-Nederland (*1. m²) 46.787 643 973 1.222 Drenthe Friesland Groningen Overig Nederland De drie noordelijke

Nadere informatie

Factsheet. Nieuwbouw kantoorruimte Nederland

Factsheet. Nieuwbouw kantoorruimte Nederland Factsheet Nieuwbouw kantoorruimte Nederland 2013 1 Nieuwbouw kantoren neemt verder af De bouw van nieuwe kantoren in Nederland is in 2013 sterk afgenomen. De matige economische ontwikkeling en vooruitzichten,

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Ontwikkeling

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Ontwikkeling Gemeente Haarlem Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden

Nadere informatie

Kantoren in cijfers 2017

Kantoren in cijfers 2017 Kantoren in cijfers 2017 BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding Sinds 2010 houdt samenwerkingsverband Holland Rijnland gegevens bij over kantoren in

Nadere informatie

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Oost-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Oost-Nederland (*1. m²) 43.8 4.136 2.481 Overig Nederland In de oostelijke provincies is ruim 13% van

Nadere informatie

Kantorenmarkt Rotterdam

Kantorenmarkt Rotterdam Kantorenmarkt Rotterdam 1 e halfjaar 2015 Kantorenmarkt Rotterdam De gemeente Rotterdam telt circa 625.000 inwoners en 314.120 banen, verdeeld over 25.220 vestigingen (bron: Lisa). De kantorenvoorraad

Nadere informatie

SATURNUSSTRAAT MEER INFORMATIE:

SATURNUSSTRAAT MEER INFORMATIE: SATURNUSSTRAAT 17-23 MEER INFORMATIE: WWW.SATURNUSSTRAAT17-23.NL Deze informatie is geheel vrijblijvend, uitsluitend voor geadresseerde bestemd en niet bedoeld als aanbod. Ten aanzien van de juistheid

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuidwest-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuidwest-Nederland (*1. m²) 35.536 13.629 459 Overig Nederland In Zuidwest-Nederland ligt circa 29%

Nadere informatie

BIJLAGE D KANTOREN-, HOTEL- EN WONINGMARKT WEERT

BIJLAGE D KANTOREN-, HOTEL- EN WONINGMARKT WEERT BIJLAGE D KANTOREN-, HOTEL- EN WONINGMARKT WEERT Kantorenmarkt Weert Tot 2020 zeer beperkte behoefte aan nieuwe kantoorruimte in Weert, er is al meer dan voldoende aanbod van kantoorruimte, toevoegen van

Nadere informatie

Statistieken & conclusies werkgelegenheid Haarlemmermeer Statistieken & verklaring werkeloosheidsuitkeringen Haarlemmermeer 2017

Statistieken & conclusies werkgelegenheid Haarlemmermeer Statistieken & verklaring werkeloosheidsuitkeringen Haarlemmermeer 2017 Inhoud Samenvatting Statistieken & conclusies werkgelegenheid Haarlemmermeer 2017 Kantorenmarkt Haarlemmermeer 2017 Statistieken & verklaring werkeloosheidsuitkeringen Haarlemmermeer 2017 Dashboards Haarlemmermeer

Nadere informatie

Kantorenleegstand. Hoe groot is het probleem? Amersfoort 18 mei 2011 Gregor Heemskerk

Kantorenleegstand. Hoe groot is het probleem? Amersfoort 18 mei 2011 Gregor Heemskerk Hoe groot is het probleem? Amersfoort 18 mei 2011 Gregor Heemskerk Agenda 1. Opening 2. Leegstand in Nederland 3. Leegstand in Amsterdam 4. Stellingen 5. Einde presentatie 2 CV Gregor Heemskerk Management

Nadere informatie

PROJECTINFORMATIE Gebouw Beukenhaghe Neptunusstraat 15-37 2132 JA te Hoofddorp

PROJECTINFORMATIE Gebouw Beukenhaghe Neptunusstraat 15-37 2132 JA te Hoofddorp PROJECTINFORMATIE Gebouw Beukenhaghe Neptunusstraat 15-37 2132 JA te Hoofddorp Te huur Kantoorruimte in kantoorgebouw Beukenhaghe gelegen op kantorenterrein Beukenhorst West te Hoofddorp. Neptunusstraat

Nadere informatie

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding Inleiding De werkgelegenheid in Haarlemmermeer is in 2016 aanzienlijk gestegen. Het aantal banen is toegenomen met 1% (1.500). Het totaal komt hiermee op 154.100 ( Bron CBS). Belangrijkste punten Nog nooit

Nadere informatie

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt Analyse Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt DO Research 1 Structureel aanbod op de kantorenmarkt Het aanbod van kantoorruimte in Nederland loopt nog altijd op. In totaal wordt momenteel

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 12 juni 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland

Kantorenmonitor Holland Rijnland Kantorenmonitor Holland Rijnland Inhoud Voorwoord 4 Inleiding 5 Kantorenvoorraad op 1 januari 2010 en 2011 6 Kerncijfers Kantorenvoorraad naar grootteklasse Kantorenvoorraad per gemeente Kantoren in aanbouw

Nadere informatie

Gebouw Beukenhaghe. Projectinformatie. Neptunusstraat Hoofddorp. btmakelaars.nl. BT Makelaars +31 (0)

Gebouw Beukenhaghe. Projectinformatie. Neptunusstraat Hoofddorp. btmakelaars.nl. BT Makelaars +31 (0) Projectinformatie Gebouw Beukenhaghe Neptunusstraat 15-37 Hoofddorp btmakelaars.nl BT Makelaars +31 (0) 20 3 166 166 info@btmakelaars.nl Te huur Kantoorruimte in kantoorgebouw Beukenhaghe gelegen op kantorenterrein

Nadere informatie

9 M 5 ore than to 275

9 M 5 ore than to 275 5 More than to 275 275 95 to schiphol rijk am en de boeing avenue Inspirerend zaken doen Boeing Avenue 275 In de uitdagende werkomgeving van het parkachtige Schiphol-Rijk ligt het moderne en multifunctionele

Nadere informatie

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2011 Beukenhorst, Hoofddorp. Lichte stijging opnameniveau 2010

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2011 Beukenhorst, Hoofddorp. Lichte stijging opnameniveau 2010 Research Kantorenvisie Regio Amsterdam Januari 2011 Beukenhorst, Hoofddorp Lichte stijging opnameniveau De totale opname van kantoorruimte in de regio Amsterdam in bedraagt 268.317 m², hetgeen een lichte

Nadere informatie

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding Inleiding De werkgelegenheid in Haarlemmermeer is in 2015 aanzienlijk gestegen. Het aantal werkzame personen is toegenomen met 1,4% (1.700). Het totaal komt hiermee op ruim 119.000 arbeidsplaatsen (voltijds)

Nadere informatie

Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere

Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere Inleiding In Nederland nam de van bedrijfsvastgoed (kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte) de laatste jaren toe. De verwachting is dat de

Nadere informatie

Kantorenvisie Netwerkstad Twente. Aanbevelingen en beleidsafspraken Februari 2012

Kantorenvisie Netwerkstad Twente. Aanbevelingen en beleidsafspraken Februari 2012 Kantorenvisie Netwerkstad Twente Aanbevelingen en beleidsafspraken Februari 2012 1 Inleiding: Het doel van deze Kantorenvisie Netwerkstad is een beter beeld krijgen van het functioneren van de Kantorenmarkt

Nadere informatie

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2010. Amstelveen. 40% minder opname kantoorruimte. Grootste transacties. 40% minder opname kantoorruimte

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2010. Amstelveen. 40% minder opname kantoorruimte. Grootste transacties. 40% minder opname kantoorruimte Research Kantorenvisie Regio Amsterdam Januari 2010 40% minder opname kantoorruimte De negatieve economische ontwikkelingen in Nederland in 2009 hebben bijgedragen aan een terugval in de opname van kantoorruimte

Nadere informatie

Leegstand van kantoren, 1991-2013

Leegstand van kantoren, 1991-2013 Leegstand van kantoren, 1991-2013 Conclusie In Nederland is een overaanbod van kantoorvloeroppervlakte. Gemiddeld 16% van het kantoorvloeroppervlakte staat leeg in 2013. Dit percentage neemt nog steeds

Nadere informatie

Iris. Bestemming. Hoofdbestemming. Bouwjaar. Energie. Energielabel

Iris. Bestemming. Hoofdbestemming. Bouwjaar. Energie. Energielabel Iris Bloemlaan 2 2132 NP Hoofddorp Contactpersoon Ralph de Munnik rmunnik@dtz.nl Kenmerken Algemeen Bestemming Status Gereed Hoofdbestemming Beschikbaar In overleg Bouwjaar 2010 Oppervlakten Energie Totale

Nadere informatie

Utrecht Centrum. Maliebaan e.o. Noord-West. Oost. Papendorp. West. Zuid. Bunnik. De Bilt / Bilthoven. Aanbodvolume m2.

Utrecht Centrum. Maliebaan e.o. Noord-West. Oost. Papendorp. West. Zuid. Bunnik. De Bilt / Bilthoven. Aanbodvolume m2. Utrecht 1 Centrum 2 Maliebaan e.o. 3 Noord-West 4 Oost 5 Papendorp 6 West 7 Zuid 8 Bunnik 9 De Bilt / Bilthoven 11 9 3 13 6 2 1 5 15 4 7 8 14 12 10 10 Houten 11 Maarssen 12 Nieuwegein 13 Leidsche Rijn

Nadere informatie

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 211 viel de opname van bedrijfsruimte in 212 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

Kantorenmarkt Den Bosch

Kantorenmarkt Den Bosch Kantorenmarkt Den Bosch Medio 2017 DO RESEARCH www.doresearch.nl Kantorenmarkt Den Bosch, 1 e halfjaar 2017 De gemeente Den Bosch telt bijna 155.000 inwoners en circa 96.700 arbeidsplaatsen verdeeld over

Nadere informatie

VERZONDEN - 4.11.13 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 1101231 31 oktober 2013

VERZONDEN - 4.11.13 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 1101231 31 oktober 2013 gemeentebestuur,..,.. r^fw Postbus 15 PURMEREND JSj 1440 AA Purmerend V telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Team Economie Aan de gemeenteraad van Purmerend VERZONDEN

Nadere informatie

Kruisweg. Projectinformatie. Kruisweg Hoofddorp. btmakelaars.nl. BT Makelaars +31 (0)

Kruisweg. Projectinformatie. Kruisweg Hoofddorp. btmakelaars.nl. BT Makelaars +31 (0) Projectinformatie Kruisweg Kruisweg 643-647 Hoofddorp btmakelaars.nl BT Makelaars +31 (0) 20 3 166 166 info@btmakelaars.nl Te huur Kantoorruimte in kleinschalig modern kantoorgebouw te Hoofddorp Kruisweg

Nadere informatie

Kantorenvoorraad in Holland Rijnland

Kantorenvoorraad in Holland Rijnland Feitenblad Kantoren 5 Holland Rijnland Inleiding Sinds vijf jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 215 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties

Nadere informatie

Kantoren in cijfers 2016

Kantoren in cijfers 2016 Kantoren in cijfers 2016 BELEIDSONDERZOEK 071-516 5064 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding Sinds 2010 houdt samenwerkingsverband Holland Rijnland gegevens bij over kantoren in

Nadere informatie

De Nederlandse kantorenmarkt werd in 2012. Maart 2013. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren

De Nederlandse kantorenmarkt werd in 2012. Maart 2013. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren Maart 213 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren Stand van zaken Nederlandse kantorenmarkt 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

Rotterdam Centrum/kantorenboulevards. Rotterdam Oost. Rotterdam West. Rotterdam Zuid. Hillegersberg / Schiebroek.

Rotterdam Centrum/kantorenboulevards. Rotterdam Oost. Rotterdam West. Rotterdam Zuid. Hillegersberg / Schiebroek. Rotterdam 1 Centrum/kantorenboulevards 2 Rotterdam Oost 3 Rotterdam West 4 Rotterdam Zuid 5 Hillegersberg / Schiebroek 6 Kralingen 7 Spaanse Polder / Zestienhoven/Noordwest 8 Capelle a/d IJssel / Nieuwerkerk

Nadere informatie

Polarisavenue HOOFDDORP

Polarisavenue HOOFDDORP TE HUUR CA. 1233 M² KANTOORRUIMTE Kenmerken Beschikbaar metrage Voor verhuur is er circa. 1.233 m² v.v.o. beschikbaar, verdeeld als volgt: Ca. 411 m² v.v.o. 1e verdieping per direct beschikbaar Ca. 411

Nadere informatie

Den Haag. Opnamevolume m 2 12% TOENAME T.O.V. VORIG JAAR. Aanbodvolume % DALING T.O.V. DE PIEK BEGIN 2016

Den Haag. Opnamevolume m 2 12% TOENAME T.O.V. VORIG JAAR. Aanbodvolume % DALING T.O.V. DE PIEK BEGIN 2016 Den Haag 1 Nieuw Centrum 2 Oud Centrum 12 3 Den Haag West 4 Den Haag Oost 5 Den Haag Zuid 6 Nieuw Geannexeerd 5 3 2 1 4 7 3 6 8 9 10 7 Rijswijk 8 Voorburg 11 9 Leidschendam 10 Zoetermeer 11 Delft 12 Wassenaar

Nadere informatie

Zuid-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuid-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuid-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuid-Nederland (*1. m²) 42.2 2.15 5.518 Overig Nederland Het totale oppervlak aan kantoormeters in en

Nadere informatie

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Midden-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Midden-Nederland (*1. m²) 42.674 95 6.46 Overig Nederland In de regio Midden-Nederland ligt circa 14%

Nadere informatie

Leegstand van kantoren,

Leegstand van kantoren, Indicator 30 November 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus AN Leiden. Aanvaarding regionale kantorenvisie Holland Rijnland

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus AN Leiden. Aanvaarding regionale kantorenvisie Holland Rijnland Gedeputeerde Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN Leiden Datum Zie verzenddatum linksonder

Nadere informatie

Breguetlaan. Projectinformatie. Breguetlaan Oude Meer. btmakelaars.nl. BT Makelaars +31 (0)

Breguetlaan. Projectinformatie. Breguetlaan Oude Meer. btmakelaars.nl. BT Makelaars +31 (0) Projectinformatie Breguetlaan Breguetlaan 53-59 Oude Meer btmakelaars.nl BT Makelaars +31 (0) 20 3 166 166 info@btmakelaars.nl Te huur Moderne bedrijfs-/kantoorpanden te Oude Meer Breguetlaan 53-59 Oude

Nadere informatie

KANTORENMARKT NETWERKSTAD TWENTE ANALYSE EN VISIE. Martin Stijnenbosch

KANTORENMARKT NETWERKSTAD TWENTE ANALYSE EN VISIE. Martin Stijnenbosch KANTORENMARKT NETWERKSTAD TWENTE ANALYSE EN VISIE Martin Stijnenbosch Definitie kantoor Kantoor is activiteit en huisvesting; Uitgangspunten analyse Kantoor als zelfstandig gebouw Kantoren bij hallen op

Nadere informatie

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station 1 Fruittuinen en Wandelbos tot stadspark transformeren. Stadspark houdt in: Fruittuinen, Wandelbos (met volière en kinderboerderij) en tenniscomplex.

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op Antareslaan 65 te Hoofddorp 325 per maand

Huur kantoorruimte op Antareslaan 65 te Hoofddorp 325 per maand Huur kantoorruimte op Antareslaan 65 te Hoofddorp 325 per maand Aanbiedende partij: SKEPP online Email: i Telefoon: 085-8770519 Website: www.skepponline.nl Omschrijving Walt Disney, Thomas Cook, L'Oréal

Nadere informatie

Pharos. Bestemming. Hoofdbestemming. Energie. Energielabel

Pharos. Bestemming. Hoofdbestemming. Energie. Energielabel Pharos Mercuriusplein 1 2132 HA Hoofddorp Contactpersoon Charlotte Roxs croxs@dtz.nl Kenmerken Algemeen Bestemming Status Gereed Hoofdbestemming Beschikbaar In overleg Oppervlakten Energie Totale oppervlakte

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

memo : Martine de Groene (HVBM Vastgoed) : Peter Blokland (Corning) : Wiandy Balster (Mobycon) : Parkeernorm nieuwbouw Fogostraat

memo : Martine de Groene (HVBM Vastgoed) : Peter Blokland (Corning) : Wiandy Balster (Mobycon) : Parkeernorm nieuwbouw Fogostraat Hooikade 13 Postbus 2873 2601 CW Delft tel. 015 2147899 memo Aan C.c. Van Betreft : Martine de Groene (HVBM Vastgoed) : Peter Blokland (Corning) : Wiandy Balster (Mobycon) : Parkeernorm nieuwbouw Fogostraat

Nadere informatie

Huur kantoorpand op Siriusdreef 17 te Hoofddorp 169 per maand

Huur kantoorpand op Siriusdreef 17 te Hoofddorp 169 per maand Huur kantoorpand op Siriusdreef 17 te Hoofddorp 169 per maand Aanbiedende partij: SKEPP online Email: i Telefoon: 085-8770519 Website: www.skepponline.nl Omschrijving Kantoorruimte Huren bij Regus Schiphol

Nadere informatie

Bijlage 4 (bij Kantorenstrategie Eindhoven, 2012 2020) Onderbouwing berekening nieuwbouwbehoefte aan kantoren in Eindhoven

Bijlage 4 (bij Kantorenstrategie Eindhoven, 2012 2020) Onderbouwing berekening nieuwbouwbehoefte aan kantoren in Eindhoven Bijlage 4 (bij Kantorenstrategie Eindhoven, 2012 2020) Onderbouwing berekening nieuwbouwbehoefte aan kantoren in Eindhoven Uit: Bijlagenboek bij STEC rapportage Naar een sterke Eindhovense kantorenmarkt

Nadere informatie

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Mede dankzij enkele grote transacties in diverse steden bereikte de opname van kantoorruimte de eerste maanden van 2012 een (onverwacht) hoog niveau. Deze goede start zette

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Kavel 12 Arnhem-Centraal Noord van de gemeente Arnhem

Ruimtelijke onderbouwing Kavel 12 Arnhem-Centraal Noord van de gemeente Arnhem Ruimtelijke onderbouwing Kavel 12 Arnhem-Centraal Noord van de gemeente Arnhem oktober 2009 1. Omschrijving van het project 3 2. Beschrijving van het projectgebied 4 3. Geldende planologische situatie

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Leegstand van winkels, 2004-2013 Conclusie In Nederland is een overaanbod van winkels in de detailhandel. Gemiddeld staat 8% van het winkelvloeroppervlakte leeg in 2013. Dit percentage stijgt sinds 2008.

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANTORENMARKT

NEDERLANDSE KANTORENMARKT Augustus 211 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE KANTORENMARKT 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

De markt voor kantoren in ons land is in de. Augustus 2012. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren

De markt voor kantoren in ons land is in de. Augustus 2012. Inhoud 1. Opname van kantoren. 2. Aanbod van kantoren. 3. Huurprijzen van kantoren Augustus 212 Inhoud 1. Opname van kantoren 2. Aanbod van kantoren Stand van zaken Nederlandse kantorenmarkt 3. Huurprijzen van kantoren 4. Beleggingen in kantoren Colofon Samenstelling Drs. R. L. Bak Bron

Nadere informatie

Fact sheet. Ondernemerschap in Westpoort. Vestigingen en ondernemingen in Westpoort. Ondernemerschap in Westpoort. november 2011

Fact sheet. Ondernemerschap in Westpoort. Vestigingen en ondernemingen in Westpoort. Ondernemerschap in Westpoort. november 2011 Fact sheet november 211 Ondernemerschap in is het haven-, industrie- en kantorengebied aan de westkant van. Hoewel er in weinig ondernemingen te vinden zijn, zijn er veel personen werkzaam. Daarnaast kennen

Nadere informatie

Polaris I, Polarisavenue 140 Hoofddorp

Polaris I, Polarisavenue 140 Hoofddorp PROJECTINFORMATIE POLARISAVENUE 130-148 TE HOOFDDORP Deze informatie is geheel vrijblijvend, uitsluitend voor geadresseerde bestemd en niet bedoeld als aanbod. Ten aanzien van de juistheid kan door Trinity

Nadere informatie

Leegstand van kantoren,

Leegstand van kantoren, Indicator 23 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Fact sheet Ondernemerschap in Zuidoost Ondernemers in Zuidoost, 2010 Ondernemers in Amsterdam, 2010

Fact sheet Ondernemerschap in Zuidoost Ondernemers in Zuidoost, 2010 Ondernemers in Amsterdam, 2010 Fact sheet november 11 Ondernemerschap in In is relatief veel werkgelegenheid maar er zijn wat minder bedrijven. Dit komt door de aanwezigheid van meerdere grote bedrijven op en rond het bedrijven terrein

Nadere informatie

Visie kantorenlocaties Nieuwegein

Visie kantorenlocaties Nieuwegein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www..nl Economische zaken Visie kantorenlocaties Nieuwegein Datum 20 december 2011 Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec. Zaken) Versie vastgesteld door B&W

Nadere informatie

Kruisweg. Projectinformatie. Kruisweg Hoofddorp. btmakelaars.nl. BT Makelaars +31 (0)

Kruisweg. Projectinformatie. Kruisweg Hoofddorp. btmakelaars.nl. BT Makelaars +31 (0) Projectinformatie Kruisweg Kruisweg 643-647 Hoofddorp btmakelaars.nl BT Makelaars +31 (0) 20 3 166 166 info@btmakelaars.nl Te huur Kantoorruimte in kleinschalig modern kantoorgebouw te Hoofddorp Kruisweg

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0675 B.18.0675 Landgraaf, 15 mei 2018 ONDERWERP: Aankoop 7 panden Europaweg Noord 132 t/m 144 Raadsvoorstelnummer: 45 PROGRAMMA

Nadere informatie

martiniziekenhuis schweitzerlaan paterswoldseweg het kantoor bedrijvenpark wonen

martiniziekenhuis schweitzerlaan paterswoldseweg het kantoor bedrijvenpark wonen Herbes temmin g van kan too r tot zo rghot n deuren s MA MA r i j k e v a douwe bo a studio m e Afstude r p r oj e c t el ukli e s ma k a r k o p g a v e Door de recessie is de leegstand van Nederlandse

Nadere informatie

Gebouw Orion. Projectinformatie. Siriusdreef Hoofddorp. btmakelaars.nl. BT Makelaars +31 (0)

Gebouw Orion. Projectinformatie. Siriusdreef Hoofddorp. btmakelaars.nl. BT Makelaars +31 (0) Projectinformatie Gebouw Orion Siriusdreef 30 72 Hoofddorp btmakelaars.nl BT Makelaars +31 (0) 20 3 166 166 info@btmakelaars.nl Te huur Kantoorruimte in complex Orion, gelegen op kantorenterrein Beukenhorst

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Regio Midden-Holland Postbus AH Gouda. Aanvaarding regionale kantorenvisie. Geachte heer Vente,

Gedeputeerde Staten. Regio Midden-Holland Postbus AH Gouda. Aanvaarding regionale kantorenvisie. Geachte heer Vente, Gedeputeerde Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Regio Midden-Holland Postbus 305 2800 AH Gouda Datum Zie verzenddatum linksonder Uw kenmerk

Nadere informatie

Bedrijfsruimtemarkt oost-nederland Overijssel en Gelderland

Bedrijfsruimtemarkt oost-nederland Overijssel en Gelderland Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 2011 viel de opname van bedrijfsruimte in 2012 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

Gelet op artikel 11, tweede lid, van de Provinciale Ruimtelijke Verordening;

Gelet op artikel 11, tweede lid, van de Provinciale Ruimtelijke Verordening; Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 19 mei 2015, nr. 532790/605881, tot vaststelling van de Planningsopgave werklocaties Noord-Holland Zuid Gedeputeerde staten van Noord-Holland; Gelet

Nadere informatie

PROJECTINFORMATIE Schillingweg 65-103 2153 PL Nieuw-Vennep

PROJECTINFORMATIE Schillingweg 65-103 2153 PL Nieuw-Vennep PROJECTINFORMATIE Schillingweg 65-103 2153 PL Nieuw-Vennep Te koop/te huur Diverse kleinschalige units in een bedrijfscomplex gelegen op bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid. Schillingweg 65-103, 2153 PL Nieuw-Vennep.

Nadere informatie

Bedrijventerrein Kapelpolder (Maassluis) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Kapelpolder (Maassluis) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kapelpolder (Maassluis) Maatschappelijke Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kapelpolder, gemeente Maassluis A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht

Nadere informatie

BAARNSCHE DIJK 4 BAARN

BAARNSCHE DIJK 4 BAARN BAARNSCHE DIJK 4 BAARN www.baarnschedijk4baarn.nl Omschrijving ALGEMEEN: het betreft een representatief kantoorgebouw, bestaande uit vier bouwlagen en een kelderverdieping, gelegen op een zichtlocatie

Nadere informatie

SAVANNAHWEG 71 UTRECHT

SAVANNAHWEG 71 UTRECHT SAVANNAHWEG 71 UTRECHT www.savannahweg71.nl Omschrijving ALGEMEEN: het kantoorgebouw Landmark is op een fantastische zichtlocatie gelegen langs de rijksweg A2. Het gebouw is gesitueerd op de hoek van de

Nadere informatie

EEN STAND VAN ZAKEN KANTORENMARKT RANDSTAD 2016 REGIO S AMSTERDAM, DEN HAAG, ROTTERDAM, SCHIPHOL EN UTRECHT

EEN STAND VAN ZAKEN KANTORENMARKT RANDSTAD 2016 REGIO S AMSTERDAM, DEN HAAG, ROTTERDAM, SCHIPHOL EN UTRECHT EEN STAND VAN ZAKEN KANTORENMARKT RANDSTAD 216 REGIO S AMSTERDAM, DEN HAAG, ROTTERDAM, SCHIPHOL EN UTRECHT NVM BUSINESS KANTORENMARKT RANDSTAD 216 REGIO AMSTERDAM Amsterdam Centrum 71. 39.5 26. 32.5 46.5

Nadere informatie