- Informatie ontwerper, architect & onderzoeker - Design & concept voor slimme, eenvoudige

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- Informatie ontwerper, architect & onderzoeker - Design & concept voor slimme, eenvoudige"

Transcriptie

1 HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 13 november 2007

2 Overzicht - Even voorstellen - Introductie vak - opdrachten & lesprogramma - Doel van het vak - IA een definitie: wat wordt er onder IA verstaan? - Belang van IA - Basis principes van IA: Structureren, Organiseren, Labelen & Vindbaar maken. - Componenten van IA HvA > V1 > IA 2007/2008

3 Even voorstellen - Informatie ontwerper, architect & onderzoeker - Design & concept voor slimme, eenvoudige informatie tools - Medium onafhankelijk: van mobiel tot internet - Onderzoek leid ook naar andere gebieden zoals fysieke architectuur en uit zich in publicaties

4 Track & Trace Totale tracking & tracing oplossing voor de logisitieke sector door middel van GPRS en GPS. Inzicht, beheer en ongelimiteerde communicatie door middel van een betaalbare mobiele terminal en een onderhoudsvrije web applicatie. Concept, ontwerp van web applicaties en terminals.

5

6 Cell Phone Disco (2007) Cell Phone Disco is een electro magnetische (EM) installatie die het onzichtbare lichaam toont van je mobiele telefoon. Duizenden sensoren meten of je een aan het bellen bent, of gebeld wordt en geven dit door oplichting weer. Hierdoor onstaat als het ware een mobiele aura.

7 Cell Phone Disco

8 Doel van het vak I. Leren hoe informatie architectuur een rol speelt in het bepalen en aanbieden van de benodigde toegankelijkheid, functionaliteit en de bijbehorende inrichting van informatievoorzieningen.

9 Doel van het vak II. Stapsgewijs te leren om informatie te herkennen, te structureren en vindbaar te maken middels een ontwerp georienteerde aanpak. Hier zullen we over de komende weken ook per onderdeel op terugkomen, maar snel zal blijken dat het vaak in essentie niet om technologische maar om organisatorische oplossingen gaat.

10 Doel van het vak III. Dus IA is een vaardigheid die in meerdere disciplines voorkomt, van een manager, een database designer tot een interface designer. Daarom is het vak zowel voor CC ers & TDI ers zeer belangrijk.

11 Doel van het vak IV. Belangrijk is dat die vaardigheid wel aanwezig is, en optimaal in een rol binnen een team, om gestelde doelen na te kunnen streven (UX).

12 Opdracht(en) & eindvoorstel Verdieping van college door studeren van bronnen en aangereikte informatie*. Argumenteren van gegeven websites, waar de gebruiker wel en niet centraal staan ** Onderzoek, afkadering eisen, gebruikers onderzoek ** Toepassen van aangereike methodes en processen voor het structureren en organiseren van informatie & dit toegankelijk maken. ** * Middels afnemen van een toets. ** Afgeven rapport en groepsdiscussie.

13 Opdracht(en) & eindvoorstel Eindvoorstel is een doordacht, overwogen en afgekadert voorstel op basis van een gegeven opdracht waar duidelijk de vertaling van functionele, zakelijke en gebruikers eisen aanwezig zijn. Deze opdracht zal gaan om een uitbreiding op een bestaande informatievoorziening. Documentatie per fase/proces.

14 Korte historie - De term "informatie architectuur" werd voor de eerste keer gebruikt door Richard Saul Wurman in Wurman was van opleiding een architect, maar raakte geinteresseerd in de manier hoe informatie verzameld, georganiseerd en gepresenteerd kan worden om betekenis te geven. - Wurman's orginele definitie van IA was het organiseren van patronen in data, om de complexiteit duidelijk te maken.

15 Wat wordt er onder IA verstaan? Definitie IA rol: Ik ben een informatie architect. Ik organiseer op grote websites en intranet de enorme hoeveelheid informatie zodat mensen kunnen vinden wat ze eigenlijk zoeken. Zie me als een soort internet bibliothecaris. Ik ben een informatie architect. Ik ben degene die zorg draagt voor die informatie overstroom waar de laatste tijd iedereen over klaagt.

16 Wat wordt er onder IA verstaan? Definitie IA: "Informatie architectuur is de onzichtbare structuur die het mogelijk en gemakkelijk maakt om je weg te vinden in een informatievoorziening zoals websites en bibliotheken. Deze structuren zijn noodzakelijk om met de constante ontwikkeling van informatie om te kunnen gaan, nu en in de toekomst." Grouperen, navigatie methodes & gebruik van termen

17 Het beroep: Wat voor werk doe jij? - Ik ben een informatie architect. Ik organiseer op grote websites en intranet de enorme hoeveelheid informatie zodat mensen kunnen vinden wat ze eigenlijk zoeken. Zie me als een soort internet bibliothecaris. - Ik ben een informatie architect. Ik ben degene die zorg draagt voor die informatie overstroom waar de laatste tijd iedereen over klaagt.

18

19 IA in onze dagelijkse omgeving - De bibliotheek een klassiek voorbeeld waar een structuur is opgezet om toegang en vindbaarheid van aanwezige informatie te bevorderen. In het geval dat we zoeken naar wat we willen weten: - Vraag A: Waar zouden we boeken over Informatie Architectuur vinden?

20

21

22

23 HvA, Blok 1 / Werkgroep IA

24 * Wat verstaan we onder informatievoorzieningen? Geheel van (mensen,) middelen en maatregelen, gericht op het voorzien van de informatiebehoefte van een groep mensen. Van bibliotheek, tot website (Funda.nl, overheid.nl), tot een PIN of kaartjes automaat.

25

26 * Wat verstaan we onder informatie? Je hebt data en je hebt informatie, wat is het verschil? En wat is kennis? Data zijn gegevens die we opslaan dmv. relationele databases. Vragen we A dan krijgen we B. Kennis zit in het hoofd van gebruikers. Informatie zit tussen deze twee in: gebruikers hebben vaak geen duidelijk antwoord, maar ze zoeken met wat ze weten.

27 * Herken opdracht in de werkgroep Stel een team van 2 samen van en analyseer samen de stappen die je moet nemen om naar een gewenst zoek resultaat te komen. Gebruik hiervoor zowel: - de geboden structuur (lees indeling van informatie) - Aangeboden alternatieven (bv. vrije zoek) Doel is om te kijken hoe verschillende sites ingericht en functioneel zijn opgezet. Belangrijk is ook om verschillende Documenteer elke stap (screenshot met annotatie) en beschrijf het proces op je blog

28 * Opdracht in de werkgroep Amazon.com VS Imdb.com Zoek de nieuwste Japanse Science Fiction film - Zoek de laatste film van de regisseur van Pulp Fiction op DVD

29 Belang van IA

30 Belang van IA - De kosten van het zoeken naar informatie. Wat kost het als iedere medewerker binnen een bedrijf als T-Mobile iedere dag 5 minuten extra bezig is om de juiste antwoorden te vinden op het intranet? En ook erg kostbaar: gefrusteerde klanten op de slecht georganiseerde web site.

31 Belang van IA - De kosten van het niet vinden van informatie. Hoeveel slechte beslissingen worden er wel niet gemaakt in een organisatie omdat medewerkers niet de informatie konden vinden die ze zochten? Hoeveel bezoekers ben je kwijt als ze je product niet kunnen vinden? En hoeveel telefonische ondersteuning is er nodig voor bestaande klanten omdat de navigatie van de technische ondersteuning online database slecht gevonden wordt?

32 Belang van IA - De waarde van "voorlichten". Wat is de waarde van het 'voorlichten' van klanten over nieuwe producten en diensten die gerelateerd zijn aan datgene wat ze actief zoeken op je site? Voorbeeld: Amazon voorpagina

33 Belang van IA - De kosten van bouwen. Wat kost het om een site te ontwerpen en te bouwen? Wat kost het om 6 maanden later het overnieuw te moeten doen omdat het niet schaalbaar is en het vinden (findability) ondersteunt?

34 Belang van IA - De kosten van onderhoud. Bouwen is 1, onderhouden is andere zaak. Weten de mensen die dat moeten doen, ook wanneer en hoe ze dat moeten doen?

35 Belang van IA - De kosten van training. Wat zou je kunnen besparen als het gewoon niet zo complex zou zijn? No matter how beautiful, no matter how cool your interface, it would be better if there were less of it. Alan Cooper

36 Belang van IA

37 Belang van IA - De waarde van "branding". Ongeacht of je site er nog zo mooi uitziet, als klanten niet kunnen vinden wat ze zoeken, dan verliest hun beeld van het bedrijf wat door die kostbare tv reclames is neergezet, waarde. - Etc etc. Er zijn vele redenen. belangrijk is om de situatie goed te bekijken en dit ook helder te kunnen communiceren.

38 Basis principes van IA - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken

39 Basis principes van IA - Structureren is het bepalen van de "maat" van informatie deeltjes in een informatievoorziening, en hoe deze ten opzichte van elkaar relateren. - Voorbeeld: een verslag, artikel, paragraaf en zin.

40 Basis principes van IA - Organiseren is het groeperen van componenten in betekenisvolle en onderscheidbare categorieen. - Voorbeeld: Reisverslagen

41 Basis principes van IA - Labelen betekent het bepalen hoe deze categorieen heten en de serie van navigatie links die daar naar toe leiden. - Voorbeeld: Reisverslagen van "Vliegvakanties", "Avontuurlijke reizen" etc. - Voorbeeld: "Sci-Fi" tenopzichte van "Science Fiction & Fantasy" (en heel veel sub categorieen by Amazon)

42 Basis principes van IA - Vindbaar maken is is het bepalende succes van algehele gebruiksgemak (Usability). Als gebruikers door een combinatie van browsing (aanwezige structuur), zoeken & vragen (vrije zoek functie) niet kunnen vinden wat ze willen dan faalt de informatie voorziening. Hier is van belang om het belang van de gebruikers met de doelen van de business te belanceren. Nemen we Amazon weer dan is de business goal die van producten te verkopen (op DVD & VHS als het gaat om films)

43 Componenten van IA - Organisatie systemen Hoe categoriseren we informatie (bv. op onderwerp of chronologisch (tijd)) - Labelling systemen Hoe representeren we informatie (bv. Contact Us bevat tel, fax, routebeschrijving etc.) - Navigatie systemen Hoe door de informatie browsen of bewegen (bv. klikken door een hierarchie) - Zoek systemen Hoe zoeken van informatie (bv. zoekterm in een index)

44 Componenten van IA (doel browsen) - Om te browsen (denk aan de eerste opdracht) - Organiseer systemen Hoe categoriseren we site content (bv. onderwerp, soort publiek etc.): Taxonomies & hierarchies. (b.v. Tag clouds) - Site-wide (Site brede) navigatie systemen Primaire navigatie als houvast waar men is en waar ze naar toe gaan (b.v. bread-crumb navigatie) - Lokale navigatie systemen Primaire navigatie als houvast waar men is en waar ze naar toe gaan binnen gedeelte van een site (b.v. subsite)

45 Componenten van IA (doel browsen) - Om te browsen (denk aan de eerste opdracht) - Sitemaps Navigatie systeem dat primaire navigatie systeem ondersteunt. Overzicht van links naar belangrijke content. - Site indices (indexen) Toegevoegde navigatie systemen van alfabetische lijsten van links naar de inhoud van de site. - Site guides (gidsen) Toegevoegde navigatie systemen die speciale informatie tonen op een specifieke topic en/of linken naar een gerelateerde subset van de content.

46 Componenten van IA (doel browsen) - Om te browsen (denk aan de eerste opdracht) - Site wizards Toegevoegde navigatie systemen dat gebruikers door een opeenvolgende stappen neemt. Kan ook linken naar een gerelateerde subset van de content. - Contextuele navigatie systemen Consistent aanwezige links naar gerelateerde content. Vaak geplaatst (embedded) in text.

47 Componenten van IA (doel search) - Om te zoeken (denk aan de eerste opdracht) - Query language (Zoekopdracht taal) Denk aan boolean (AND, OR, NOT), tot specifieren welk veld (site:.nl) - Query builders (Zoekopdracht bouwers) Manier om zoekopdracht te verbeteren. (bv. spelling checker, synonymen van een thesaurus) - Retrieval algorithms (Ophaal Algorithmes) Gedeelte van een zoekmachine die bepaald welke content past bij zoekopdracht

48 Componenten van IA (doel search) - Om te zoeken (denk aan de eerste opdracht) - Search zones (Zoek zones) Subsets van apart geindexeerde site content om smaller te kunnen zoeken (bv. drivers sectie) - Search results (Zoek resultaten) Presentatie van de content dat past bij de zoek opdracht van de gebruikers. Welke type van content, hoeveel resultaten, en hoe gesorteerd en geclusterd.

49 Onzichtbare componenten van IA - Om te zoeken (denk aan de eerste opdracht) - Controlled vocabularies en thesauri (woordenlijst en synoniemen- woordenboek) Denk aan boolean (AND, OR, NOT), tot specifieren welk veld (site:.nl) - Retrieval algorithms (Terugkrijg algoritmes) Gedeelte van een zoekmachine die bepaald welke content past bij zoekopdracht (bv. Google PageRank) Relevantie. - Best bets Geprefereerde zoek resultaten die gekoppeld zijn aan zoek query (editors werk, bv. verkopen geen Samsung Plasma tv, maar wel Philips LCD tv.)

Overzicht HvA > V1 > IA 2008 /2009

Overzicht HvA > V1 > IA 2008 /2009 HvA, Blok 2 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 10 november 2008 Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009 Overzicht - Even voorstellen - Introductie vak - opdrachten & lesprogramma - Doel van het

Nadere informatie

Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009

Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009 HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 03 september 2008 Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009 Overzicht - Belang van IA - Basis principes van IA: Structureren, Organiseren, Labelen

Nadere informatie

Basis principes van IA. - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken

Basis principes van IA. - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 20 november 2007 Overzicht - Korte recap: Basis principes & Componenten van IA - Afgelopen weken, facetmap in de praktijk - Organiseren van

Nadere informatie

informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011 IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar

Nadere informatie

Informatie Architectuur

Informatie Architectuur Informatie Architectuur D-reizen.nl ziet een toename van klanten in de leeftijd tot 19 jaar die door heel het jaar online vakanties boeken. Deze vakanties zijn vaak een combinatie aanbieding van vervoer

Nadere informatie

informatie architectuur lesweek 4 IAM V

informatie architectuur lesweek 4 IAM V informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2009-2010 vandaag tags metadata controlled vocabulary search IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. containerbegrip

Nadere informatie

informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010

informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010 informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010 Dit document Deze PDF bevat de samenvatting van de hoorcolleges Informatie Architectuur V1 van september en oktober

Nadere informatie

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats Stap 1: Mindmap design Informatie Architectuur Wat is design volgens Marktplaats Wat is design volgens Judith Stap 2: Onze bevindingen. Informatie Architectuur Analyse van www.marktplaats.nl Design heeft

Nadere informatie

Workshop. Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved.

Workshop. Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved. Workshop Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? EVEN VOORSTELLEN E: Joost.Verest@iProspect.com T: +31 (0) 6 27 02 32 89 AGENDA 1. Toen & Nu 2. Gebruik van de zoekmachine 3. Search

Nadere informatie

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS HOW TO MAKE IT BETTER FOR THE USER? Priscilla Roos van Raadshooven Marcel Jansen V1CC1 26 oktober 2007 1 Inhoudspagina Inhoudspagina 2 Inleiding 3 Design Marktplaats

Nadere informatie

OpenIMS 4.2 Portaal Server

OpenIMS 4.2 Portaal Server OpenIMS 4.2 Portaal Server Inhoudsopgave 1 WAT IS EEN ENTERPRISE INFORMATIE PORTAAL?...3 1.1 BESPARINGEN...3 1.2 GERICHT OP EEN SPECIFIEKE DOELGROEP...3 2 OPENIMS PORTAAL SERVER (PS)...4 2.1 CENTRAAL BEHEER...4

Nadere informatie

Handleiding aangepaste rapporten

Handleiding aangepaste rapporten Handleiding aangepaste rapporten Inhoudsopgave 1. Wat zijn aangepaste rapporten?... 3 2. Naar welke statistieken kijk je eigenlijk?... 4 3. Hoe stel je aangepaste rapporten in?... 7 4. Gebruik je tabbladen

Nadere informatie

WAT IS EEN GOEDE WEBSITE EN HOE ZET IK DEZE IN ALS CENTRAAL PUNT IN ONLINE MARKETING?

WAT IS EEN GOEDE WEBSITE EN HOE ZET IK DEZE IN ALS CENTRAAL PUNT IN ONLINE MARKETING? POWER WAT IS EEN GOEDE WEBSITE EN HOE ZET IK DEZE IN ALS CENTRAAL PUNT IN ONLINE MARKETING? In het zadel met online marketing 1 PRESENTATIE 5 WIE ZIJN WIJ WAT IS EEN GOEDE WEBSITE? SOORTEN WEBSITES ONTWERP

Nadere informatie

HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT?

HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT? HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT? WEBDESIGN DIGITALE MARKETING OPLEIDING & ADVIES GRAFISCH ONTWERP Inleiding Wat is zoekmachine optimalisatie? SEO, search engine optimization ook wel zoekmachine optimalisatie

Nadere informatie

Wat je moet weten over jouw website. Berichten

Wat je moet weten over jouw website. Berichten Wat je moet weten over jouw website Berichten Inleiding Inleiding Soms is het verwarrend... pagina's en berichten, categorieën en tags... En hoe krijg je die in je menu? Met dit document hoop ik daar wat

Nadere informatie

Ontdek een betere manier om uw catalogus te doorzoeken

Ontdek een betere manier om uw catalogus te doorzoeken Ontdek een betere manier om uw catalogus te doorzoeken Kijk voor meer informatie op www.medialab.nl of neem contact met ons op: Medialab Solutions BV Modemstraat 2B 1033 RW Amsterdam Tel. 020 635 3190

Nadere informatie

MASTERCLASS. SharePoint in het Onderwijs

MASTERCLASS. SharePoint in het Onderwijs MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs De drie daagse MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs heeft als doel deelnemers kennis en vaardigheden bij te brengen daar

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

Computercommunicatie B: Informatiesystemen

Computercommunicatie B: Informatiesystemen Computercommunicatie B: Informatiesystemen Markus Egg Rijksuniversiteit Groningen Voorjaar 2007 Introductie: doelen van de cursus definitie van informatiesystemen voorbeelden van informatiesystemen klassieke

Nadere informatie

Alfresco Document Management

Alfresco Document Management Pagina 1 van 6 Alfresco Document Management Efficiënter kunnen (samen)werken, altijd en overal kunnen beschikken over de benodigde informatie en geen zorgen hoeven maken over IT en back-up? Lagere kosten

Nadere informatie

Begrijp je doelgroep en connect Search en Social voor de opbmale klant beleving

Begrijp je doelgroep en connect Search en Social voor de opbmale klant beleving Begrijp je doelgroep en connect Search en Social voor de opbmale klant beleving Speaking Publishing Consulting Training European Search Personality 2015 www.stateofdigital.com - www.basvandenbeld.com -

Nadere informatie

Document. Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2

Document. Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2 Document Verbetering IA Marktplaats m.b.t. Design Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2 onderzoek Wat is design voor mij en voor het team? Mindmaps van ons individueel: Inge 2 Linda Overeenkomsten

Nadere informatie

Masterclass SharePoint 2013 Advanced

Masterclass SharePoint 2013 Advanced Masterclass SharePoint 2013 Advanced APS IT-diensten Utrecht Pagina 1 SharePoint 2013 Advanced Inleiding Onderwijsorganisaties maken vaak en veel gebruik van diverse vormen van samenwerking en het delen

Nadere informatie

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Whitepaper Online vindbaarheid Allebedrijvenin augustus 2012 Pagina 1 Een woord vooraf Je hebt een prachtige

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding tot Taak 1.1.14 1 Omschrijving van vacatures 2 Matrix van benodigde 5 Bronvermeldingen 7

Inhoud: Inleiding tot Taak 1.1.14 1 Omschrijving van vacatures 2 Matrix van benodigde 5 Bronvermeldingen 7 Inleiding Taak 10 gaat over het oriënteren op het vakgebied van onze toekomst. Als we straks afgestudeerd zijn zullen we automatisch werk moeten gaan zoeken. Maar welk werk of in welke sector? Dat gaan

Nadere informatie

DE EERSTE STAP NAAR EEN ONVERGETELIJKE GEBRUIKERSERVARING

DE EERSTE STAP NAAR EEN ONVERGETELIJKE GEBRUIKERSERVARING UX SCAN DE EERSTE STAP NAAR EEN ONVERGETELIJKE GEBRUIKERSERVARING Onze user experience designers controleren met behulp van de User Experience Scan of uw online software niet alleen functioneel, maar ook

Nadere informatie

is front-end kennis relevant voor een UX designer

is front-end kennis relevant voor een UX designer In hoeverre is front-end kennis relevant voor een UX designer tijdens een designproces? Door: Wessel Grift Onderzoeksvraag In hoeverre is het hebben van front-end development kennis relevant voor een

Nadere informatie

BRENG AFWACHTENDE PROSPECTS SNELLER IN BEWEGING IK WIL SNELLER

BRENG AFWACHTENDE PROSPECTS SNELLER IN BEWEGING IK WIL SNELLER BRENG AFWACHTENDE PROSPECTS SNELLER IN BEWEGING IK WIL SNELLER B2B WEBSITE PLANNING ROADMAP Zo maak je een betere B2B website Johan marketing Johan sales Peep copy Patrick design zes stappen naar een betere

Nadere informatie

marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan

marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan informatiearchitectuur 2007 Jan van Dommelen Jochem Nauta Quang Tran V1CC3 inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Introductie...3 1.2 Project toelichting...3 1.3

Nadere informatie

Kennisevent. beter zichtbaar online

Kennisevent. beter zichtbaar online Kennisevent beter zichtbaar online GIJS NILLESSEN Agenda 15:30-16:00 16:00-16:45 16:45-17:45 17:45-18:15 18:15-19:00 19:00-19:30 19:30-20:30 intro Online zichtbaarheid sessie 1 Beter zichtbaar door SEO

Nadere informatie

LOKALE SEO EXPERTS. om jouw PRACHTIGE

LOKALE SEO EXPERTS. om jouw PRACHTIGE Ontmoet onze SUPERSLIMME LOKALE SEO EXPERTS om jouw PRACHTIGE WEBSITE te BOOSTEN JOUW LOKALE SEO EXPERTS Wij zijn er om SEO transparant, simpel en benaderbaar te maken voor al onze klanten. Wij zijn niet

Nadere informatie

Haal meer uit je website

Haal meer uit je website Haal meer uit je website 10 Tips om je website te optimaliseren Je hebt 100 bezoekers per dag, met soms een piek van 200 bezoekers per dag. Maar wat doe je met deze bezoekers? Hoeveel procent van deze

Nadere informatie

Webuniversum. www.vlaanderen.be

Webuniversum. www.vlaanderen.be Webuniversum www.vlaanderen.be 1 Webuniversum doelstelling Onze primaire focus is de Vlaamse overheid en lokale besturen. Federale diensten worden maximaal meegenomen Burger kijkt naar de overheid, los

Nadere informatie

Websitecheck. Taak en Tekst voor websites die werken. www.jouwsite.nl

Websitecheck. Taak en Tekst voor websites die werken. www.jouwsite.nl Taak en Tekst voor websites die werken www.jouwsite.nl Websitecheck Taak en Tekst, www.taakentekst.nl Buijs Ballotstraat 27A, 2563 ZH Den Haag 06-13935470 1 Websitecheck Website: Eigenaar: Datum: www.jouwsite.nl

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GO search 2.0

Gebruikershandleiding GO search 2.0 Gebruikershandleiding GO search 2.0 1 Gebruikershandleiding Product: GO search 2.0 Documentversie: 1.1 Datum: 2 februari 2015 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van GemeenteOplossingen worden

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Welkom. Internet Marketing. door: Daisy Leenders

Welkom. Internet Marketing. door: Daisy Leenders Welkom Internet Marketing door: Daisy Leenders Even voorstellen.. E&A BEST Websolutions Daisy Leenders 2 Internet Marketing? - Onderdeel van uw totale marketing plan - Onderdeel van uw communicatie mix

Nadere informatie

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 4orange Connect 4orange, 2015 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 2 Inhoud Inhoud... 2 1. Achtergrond... 3 2) Browsen... 4 3) Scheduler... 4 4) Frequenties en kruistabellen... 4 5)

Nadere informatie

Agenda. About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel

Agenda. About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel Agenda About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel About Mediamatic Mediamatic LAB, gespecialiseerd in informatiesystemen en community websites

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

ProRail digitaal werken 2015

ProRail digitaal werken 2015 ProRail digitaal werken 2015 It s Marianne van Wanrooij ProRail Fun2Share Solution Architect Microsoft MVP SharePoint Community lead: Dutch Information Worker User Group (DIWUG.nl) 1 It starts with.. But

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 16/10/2017 Blits?

Nadere informatie

informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011 vandaag labels metadata tags search informatie architectuur vijf stappen 1. content categoriseren 2. hiërarchie aanbrengen 3. rubrieken en content soorten

Nadere informatie

Masterclass. SharePoint 2010 in het Onderwijs

Masterclass. SharePoint 2010 in het Onderwijs Masterclass SharePoint 2010 in het Onderwijs Masterclass SharePoint 2010 in het Onderwijs De driedaagse Masterclass SharePoint 2010 in het Onderwijs heeft als doel deelnemers kennis en vaardigheden bij

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 04/12/2018 Blits?

Nadere informatie

Contentintegratie uit de eerste sessie

Contentintegratie uit de eerste sessie Bijeenkomst Contentintegratie 15 februari 2007 Jaco de Vroed jdevroed@legalintelligence.com Contentintegratie uit de eerste sessie Functionaliteit Gebruiksgemak Personalisatie Mooie user interface Attenderingen

Nadere informatie

LINKEDIN SOCIAL SELLING

LINKEDIN SOCIAL SELLING LINKEDIN SOCIAL SELLING MEER VERKOPEN MET LINKEDIN INHOUD WAAROM SOCIAL SELLING RADARMARKETING EN SOCIAL SELLING DE REIS VAN DE KLANT WAAROM LINKEDIN JOUW SALES PROFIEL SAMEN NETWERKEN SAMENDELEN VIND

Nadere informatie

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent Onthouden Kunnen ophalen van specifieke informatie, variërend van feiten tot complete theorieën Opslaan en ophalen van informatie (herkennen) Kennis van data, gebeurtenissen, plaatsen Kennis van belangrijkste

Nadere informatie

Maak het bruikbaar fesival, 5 September 2017

Maak het bruikbaar fesival, 5 September 2017 Maak het bruikbaar fesival, 5 September 2017 Jacqueline Ceulemans - de Zoete Channelmanager gemeente Den Haag Verantwoordelijkheden: Daphne Shinn Onlinecontentspecialist sinds 2007 Online adviseur bij

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

Hireserve recruitmentsoftware. Brochure 2017

Hireserve recruitmentsoftware. Brochure 2017 Hireserve recruitmentsoftware Brochure 2017 Wie we zijn en wat we doen Over Hireserve Hireserve is leverancier van recruitment software. We maken, onderhouden en verkopen een gebruiksvriendelijk en veilig

Nadere informatie

Hand-outs. Groei dankzij zoekmachinemarketing

Hand-outs. Groei dankzij zoekmachinemarketing Hand-outs Groei dankzij zoekmachinemarketing Hoeveel zoekopdrachten verwerkt Google per dag? 3,5 miljard Hoeveel km legt de gemiddelde zoekopdracht af? 2.400 km Uit hoeveel pagina s bestaat het internet?

Nadere informatie

Claim Your Aim B.V. Vragenlijst. Websites, Social Media, SEO & Beveiliging. Datum: Plaats: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057

Claim Your Aim B.V. Vragenlijst. Websites, Social Media, SEO & Beveiliging. Datum: Plaats: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057 Claim Your Aim Vragenlijst Websites, Social Media, SEO & Beveiliging Opdrachtgever Opdrachtnemer Bedrijf: Claim Your Aim B.V. Contactpersoon: Msc. S.J.A. Bloo E-mail: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057

Nadere informatie

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw In de whitepaper waarom u eigen documenten niet langer nodig heeft schreven we dat het rondmailen van documenten geen

Nadere informatie

De Outlook en SharePoint integratie

De Outlook en SharePoint integratie Direct vanuit Outlook e-mailberichten en/of bijlagen opslaan in SharePoint ( drag and drop ). GeONE is uw partner voor SharePoint Informatie Management. Alle document management functionaliteiten beschikbaar

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

onderzoek ontwerp realisatie implementatie

onderzoek ontwerp realisatie implementatie Usability testing onderzoek ontwerp realisatie implementatie onderzoek concept ontwerpen prototype realisatie & specificatie onderzoek ontwerp realisatie implementatie vandaag onderzoek ontwerp realisatie

Nadere informatie

LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE

LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE GOOGLE ZOEKMACHINES WIJ LEVEREN Complete Website Bouw en

Nadere informatie

INBOUND MARKETING LIVE WEBSITE SEO - ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE DE GOOGLE MAGIC SHOW

INBOUND MARKETING LIVE WEBSITE SEO - ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE DE GOOGLE MAGIC SHOW Webinar LIVE WEBSITE SEO - ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE DE GOOGLE MAGIC SHOW Bram van Ast TeamForce Online Marketing Solutions Bazoon Marketing Services Onderwerpen Welkom en Introductie Kennismaking met

Nadere informatie

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Slimmer samenwerken met SharePoint Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Workflows, forms, reports en data WAAROM KIEZEN VOOR K2? Of u nu workflows moet maken voor items in SharePoint

Nadere informatie

informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011 vandaag structureren navigatie schema s IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. verzameling

Nadere informatie

SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET

SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET Datum: Juni 2011 I n h o u d s o p g a v e Gevonden worden op het internet... 2 Nationale Search Engine Monitor... 2 Hoe werkt Google?... 2 Een goede positionering...

Nadere informatie

informatie architectuur 30 september 2010 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur 30 september 2010 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur 30 september 2010 IAM V1. 2010-2011 vandaag EARCH IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. informatie architectuur gereedschap organisatiesystemen

Nadere informatie

Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie

Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie Google Site Search Datasheet Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie Google Site Search Ga voor meer informatie naar: http://www.google.com/enterprise/search/ Wat u ontvangt

Nadere informatie

SharePoint Designer. 995,- excl. BTW per deelnemer Duur: Kosten: 2 dagen Max Deelnemers: 10

SharePoint Designer. 995,- excl. BTW per deelnemer Duur: Kosten: 2 dagen Max Deelnemers: 10 SharePoint Designer Kosten: 995,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen Max Deelnemers: 10 Microsoft SharePoint biedt u de mogelijkheid al uw intranet-, extranet- en webtoepassingen in een onderneming

Nadere informatie

Internet Marketing Termen

Internet Marketing Termen Internet Marketing Termen Als beginnend Internet Marketeer ga je veel termen tegen komen, die je in verwarring zullen brengen. Hieronder heb ik een lijst met termen voor je samengesteld om jouw leven als

Nadere informatie

Hieronder vindt u een aantal tips die kunnen helpen de vindbaarheid te verbeteren:

Hieronder vindt u een aantal tips die kunnen helpen de vindbaarheid te verbeteren: Zoekmachine tips In dit document wordt een aantal tips gegeven om de vindbaarheid van uw website in zoekmachines te verbeteren. Hiermee zou u er voor kunnen zorgen dat u site hoger in de zoekresultaten

Nadere informatie

Whitepaper linkbuilding Het verbeteren van uw positie in de zoekmachines

Whitepaper linkbuilding Het verbeteren van uw positie in de zoekmachines Whitepaper linkbuilding Het verbeteren van uw positie in de zoekmachines Auteur: Ruud Stelder, SEOshop e-commerce Website: http:// Datum: November 12, 2009 Inleiding De experts zijn het er redelijk over

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Praktische tips voor ondernemers Enschede 7-11-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede website?

Nadere informatie

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I WOSI Ruud Jungbacker en Michael de Vries - Technisch ontwerp Website Document historie Versie(s) Versie Datum Status Omschrijving / wijzigingen 0.1 20 nov 2008 Concept

Nadere informatie

Bijeenkomst ICT & Onderwijs 14-11-2013

Bijeenkomst ICT & Onderwijs 14-11-2013 Bijeenkomst ICT & Onderwijs 14-11-2013 Welkom Waarom deze bijeenkomst? Programma Waarom deze bijeenkomst? Recente technische ontwikkelingen bij Drie-O Ontwikkelingen bij andere organisaties Welke vraagstukken

Nadere informatie

De voordelen van Drupal

De voordelen van Drupal Drupal is een open source Content Management System (CMS). Daarnaast kun je Drupal zien als een framework, dit betekent dat je modules (oftewel mini-applicaties) kunt implementeren in je installatie van

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

Masterclass SharePoint 2013 in het onderwijs

Masterclass SharePoint 2013 in het onderwijs Masterclass SharePoint 2013 in het onderwijs APS IT-diensten Utrecht Pagina 1 SharePoint 2013 in het onderwijs SharePoint 2013 biedt onderwijsorganisaties de unieke mogelijkheid om samenhang aan te brengen

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 21/04/2017 Blits?

Nadere informatie

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum Het Stedelijk Museum is een internationaal instituut in Amsterdam, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

Nadere informatie

Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. Dat is waar wij aan werken. Jose Spierts april 2010

Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. Dat is waar wij aan werken. Jose Spierts april 2010 Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. Dat is waar wij aan werken Jose Spierts april 2010 Erfgoedportaal / E dienst Ontsluiten collectie & kennis RCE Specifiek:

Nadere informatie

Welkom. Internet Marketing zonder grenzen. door: Daisy Leenders

Welkom. Internet Marketing zonder grenzen. door: Daisy Leenders Welkom Internet Marketing zonder grenzen door: Daisy Leenders Even voorstellen.. - E&A BEST Websolutions - Daisy Leenders 2 Onderzoek: Online winkelen (internetgebruikers 16-74 jaar) EU, 2008 3 Internet

Nadere informatie

Starterscafé Rabobank Peelland Zuid. Presentatie Zoekmachine marketing

Starterscafé Rabobank Peelland Zuid. Presentatie Zoekmachine marketing Starterscafé Rabobank Peelland Zuid Presentatie Zoekmachine marketing Programma: 1. Introductie 2. Vindbaarheid en Zoekmachine marketing 3.Zoekmachine optimalisatie 4. Zoekmachine adverteren 5. Vragen

Nadere informatie

Staat uw bedrijf online op de kaart?

Staat uw bedrijf online op de kaart? Staat uw bedrijf online op de kaart? Online geld verdienen is een hele onderneming. Een website alleen is niet meer genoeg; er wordt veel meer van u gevraagd om businesskansen te benutten. Uw bestaande

Nadere informatie

Webmasters (hoofdstuk 5). Managers (hoofdstuk 6).

Webmasters (hoofdstuk 5). Managers (hoofdstuk 6). INLEIDING Google Analytics is een gratis statistiekpakket met zeer uitgebreide mogelijkheden. Momenteel wint Google Analytics snel aan populariteit, en niet alleen omdat het gratis is. Google Analytics

Nadere informatie

Nr. 6, februari 2010

Nr. 6, februari 2010 Nr. 6, februari 2010 Update van de AAT-Ned In de vorige nieuwsbrief werd het aangekondigd en nu is het zover: de Nederlandstalige AAT is geactualiseerd! Er zijn ruim 2300 nieuwe termen vertaald en toegevoegd

Nadere informatie

Sourcing & Technologie. Gerard Mulder, Commercieel directeur, mulder@textkernel.nl, 06-26064090

Sourcing & Technologie. Gerard Mulder, Commercieel directeur, mulder@textkernel.nl, 06-26064090 Sourcing & Technologie Gerard Mulder, Commercieel directeur, mulder@textkernel.nl, 06-26064090 Textkernel introductie Agenda Wat is sourcing? Hoe kan Textkernel technologie sourcing ondersteunen? Demo

Nadere informatie

Voor ik begin. Stel gerust vragen. Na de presentatie nog vragen? Mail me: derk@cuttheweb.nl of bart@cuttheweb.nl

Voor ik begin. Stel gerust vragen. Na de presentatie nog vragen? Mail me: derk@cuttheweb.nl of bart@cuttheweb.nl Voor ik begin Stel gerust vragen. Na de presentatie nog vragen? Mail me: derk@cuttheweb.nl of bart@cuttheweb.nl Vandaag: Eerst Theorie en dan live artikel SEO vriendelijk maken Wat is SEO? Hoe denkt Google

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

Informatievaardigheden Introductie EndNote

Informatievaardigheden Introductie EndNote Informatievaardigheden Introductie EndNote TU Delft Library Delft University of Technology Challenge the future TU Delft Library HowInformatievaardigheden to find and use scientific / EndNote information

Nadere informatie

Media Pack. Over ons. Gemiddelde statistieken. Waarom kiezen voor IT Job Board? Referenties

Media Pack. Over ons. Gemiddelde statistieken. Waarom kiezen voor IT Job Board? Referenties Media Pack Over ons IT Job Board werd in 2002 opgericht in Engeland en is uitgegroeid tot een van de toonaangevende specialisten in de werving en selectie van IT-personeel in Europa. Met gemiddeld rond

Nadere informatie

SharePoint 2010 versus 2013

SharePoint 2010 versus 2013 Whitepaper SharePoint 2010 versus 2013 Is een upgrade noodzakelijk? T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 Inleiding Microsoft komt met een echt sociaal samenwerkingsplatform dat past bij de eisen en wensen

Nadere informatie

Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve E-bike. Websites links:

Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve E-bike. Websites links: Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve Ebike Websites links: http://www.fatboy.com/nl/ http://www.dsignmeubels.nl/ http://allemachtigprachtig.nl/ http://www.gilianoriginals.nl/

Nadere informatie

SEO WHITEPAPER De belangrijkste SEO ontwikkelingen voor 2018

SEO WHITEPAPER De belangrijkste SEO ontwikkelingen voor 2018 SEO WHITEPAPER De belangrijkste SEO ontwikkelingen voor 2018 Introductie. SEO is al sinds een aantal jaar een van de belangrijkste online marketing activiteiten. En terecht, want iedereen wil beter gevonden

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Trainingen over datagedreven werken. Van data naar doen met de Digital Power Data Academy.

Trainingen over datagedreven werken. Van data naar doen met de Digital Power Data Academy. Trainingen over datagedreven werken Van data naar doen met de Digital Power Data Academy. Waarom training bij Digital Power? Trainers met praktijkervaring Al onze trainers werken dagelijks met data voor

Nadere informatie

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Rijke Lessen zetten je aan het denken Minka Dumont 2009 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Onthouden Kunnen ophalen

Nadere informatie

Online Presence. Panthera BV. Leon Kok

Online Presence. Panthera BV. Leon Kok Online Presence Panthera BV Leon Kok 16-02-2011 Er was eens een meisje Esmee Denters 2006 Wij begeleiden organisaties met het ontwikkelen van doeltreffende online uitingen en het realiseren van een adequaat

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS Intro Lobke Elbers @lobkeelbers lobke@travelnext.nl Community manager Content schrijver Online marketing Blogger Kansenzoeker Samenwerker Gastdocent NHTV Nijmegen www.travelnext.nl

Nadere informatie

belang van je personal branding

belang van je personal branding Het efficiënt combineren van social media in het belang van je personal branding 2 Het merk JIJ! getting social Personal branding is een van de nieuwe mogelijkheden van social media en internet. Personal

Nadere informatie

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE.

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. ANOUK ROUMANS ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. 00 HOOFDVRAAG 00 HOOFDVRAAG Is het relevant voor een UX-designer om development kennis te hebben op gebied van apps? 00 INHOUDSOPGAVE 00 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie