1 CENTRALE MOBILITEITSKNOOP VOOR DE STADSREGIO TURNHOUT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 CENTRALE MOBILITEITSKNOOP VOOR DE STADSREGIO TURNHOUT"

Transcriptie

1 COMMUNICERENDE VATEN Hoe kunnen we het handelsapparaat aan de Steenweg op Gierle laten samenwerken met het winkel kerngebied in het centrum van Turnhout zodanig dat ze elkaar versterken in plaats van beconcurreren? 1 CENTRALE MOBILITEITSKNOOP VOOR DE STADSREGIO TURNHOUT Misschien is de tijd gekomen om eens ernstig na te denken over een grondige herschikking van het openbaar vervoer in de regio Turnhout. Het vraagt een andere manier van denken en de bereidheid om sommige zaken in vraag te stellen. Het gaat dan vooral over de spoorontsluiting van NMBS, de bussen van De Lijn en het aanleunend netwerk van wegen die beheerd worden door de Afdeling Wegen & Verkeer van het Vlaamse Gewest. Het voorstel dat volgt, kost de lokale besturen geen cent. De investeringen worden gedragen door de NMBS Infrabel en het Vlaams Gewest. Aan de lokale besturen wordt enkel gevraagd een duidelijke langetermijnvisie op tafel te leggen. Een visie die zich niet enkel beperkt tot het grondgebied van de stad Turnhout maar die op z n minst uitgaat van de stadsregio Turnhout (inclusief Vosselaar, Beerse, Oud-Turnhout) en desgewenst het verzorgingsgebied dat ondertussen meer dan inwoners herbergt. Wat volgt is een voorstel. Er zijn er andere, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de visie van Parkstad Turnhout niet alleen rekening houdt met het aspect mobiliteit maar op z n minst de betrachting heeft om de toekomstige mobiliteit af te stemmen op het nieuwe kader: de stadsregio Turnhout, en de bijhorende stedelijke ontwikkeling. Mogelijk zou de vorming van deze visie een project kunnen zijn dat kan worden uitgewerkt in de schoot van de reeds bestaande stadsregionale samenwerking.

2 EEN AORTA VOOR DE STADSREGIO De stadsregio Turnhout telt ondertussen inwoners en heeft een verzorgingsgebied van inwoners. Ze omvat 4 gemeenten en er zijn dus ook 4 bestaande centra. Deze 4 centra staan met elkaar in verbinding door enkele historische wegen die samen fungeren als 1 netwerk; de Antwerpse Steenweg, de Ring R13 en de aanleunende N-wegen (steenwegen). Dit netwerk van wegen vormt als het ware een soort aorta of lifeline die al deze bestaande kernen met elkaar verbindt. Dit netwerk staat in voor het grootste gedeelte van het intern stadsregionaal verkeer, privaat of openbaar. In de visie van Parkstad Turnhout is voorzien dat deze wegen worden ontdaan van het doorgaand bovenlokaal verkeer zodat ze optimaal kunnen worden ingezet als kwalitatieve drager voor de mobiliteit binnen de stadsregio Turnhout zelf. Ze zouden kunnen worden uitgewerkt als een stadsboulevard zoals de binnenring in Hasselt. De aorta of de lifeline zou beschouwd kunnen worden als de PRIMAIRE DRAGER van de mobiliteit in onze stadsregio.

3 1 GEINTEGREERDE MOBILITEITSKNOOPPUNT VOOR DE STADSREGIO Het station van de NMBS Holding in Turnhout, dat in het historische centrum van de stad gelegen is, is van het type TERMINUS, wat het een speciaal statuut geeft. Na de halte Turnhout is er geen verderzetting de voormalige verbinding met Tilburg (NL) werd in de loop der jaren gesupprimeerd en men kan zich de vraag stellen of het nog wel opportuun is deze lijn op termijn terug te activeren. Wanneer men het geheel van spoorverbindingen op macro schaal bekijkt zijn er immers andere mogelijkheden. Mobiliteit in het algemeen en het openbaar vervoer in het bijzonder worden gevormd door een geheel van operatoren die instaan voor de diverse vormen van vervoer. Dat een station van de NMBS hierin de belangrijkste plaats inneemt is voor iedereen duidelijk je plaatst een station niet waar je wil. Een locatie voor een station ligt dus best binnen het profiel van de bestaande sporen, als je tenminste de kosten wil beperken. De positie van het station bepaalt vervolgens waar het regionaal busvervoer zal worden afgehandeld, men moet immers vlot kunnen overstappen. Momenteel bevindt zich dit regionaal busknooppunt in het historisch centrum van Turnhout wat een negatief effect heeft op de leefbaarheid in de binnenstad.

4 Men kan zich verder de vraag stellen of het tijdverlies, dat de regionale bussen van De Lijn oplopen tijdens de doorkruising van het centrum van Turnhout bijdraagt tot de efficiëntie van het openbaar vervoer. Zeker wanneer men rekening houdt met het feit dat de bussen regelmatig worden opgehouden door de gesloten binnenstedelijke spoorovergangen. 1 centraal station voor de stadsregio OP de aorta. Vertrekkende van de ondertussen benoemde PRIMAIRE DRAGER - de lifeline of aorta - zou het niet onlogisch zijn het station van de NMBS OP deze aorta te plaatsen. Op die manier is het station van de NMBS in ieder geval vlot bereikbaar voor ALLE inwoners van de stadsregio, dus ook de inwoners van Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout en ver daarbuiten. De bestaande brug over het spoor op de Ring R13 kan verdwijnen wegens niet meer nodig. Van zodra het station is verplaatst naar de bestaande Ring R13 kan ook het knooppunt van de regionale bussen naar daar worden verplaatst. Het centrum van Turnhout wordt daardoor ontdaan van het regionaal busvervoer, wat de leefbaarheid in ieder geval enorm ten goede zal komen.

5 Door de tijdswinst die de regionale bussen zullen realiseren, kan men zich de vraag stellen of de daardoor bespaarde financiële middelen niet kunnen worden ingezet voor het opzetten van een netwerk van stadsbusjes die het centrum van Turnhout binnen de ring kunnen bedienen waardoor het nieuwe station vlot bereikbaar wordt voor alle inwoners die binnen de Ring R13 wonen. Ter compensatie van het vertrek van het bestaande station in het centrum van Turnhout: Introductie van een netwerk van elektrische of hybride stadsbusjes die ALLE inwoners woonachtig binnen de ring op een vlotte manier naar het nieuwe station aan de Ring R13 brengen.

6 HET CENTRUM VAN DE TURNHOUT BREEKT UIT Een stad is permanent in beweging. Dit is zeker van toepassing voor een stad die is geëvolueerd van een stad naar een stadsregio. Wie kan nog zeggen waar Turnhout overgaat in Oud-Turnhout, of Beerse in Vosselaar? Het stedelijk weefsel tracht de wijzigingen in het socio-economisch leven op te vangen. De kleinhandel evolueert meer en meer naar grotere entiteiten in combinatie met speciaalzaken. Voor grotere handelsvloeren zijn er in het historisch centrum van Turnhout, net zoals in veel andere steden, niet voldoende grote winkelvloeren beschikbaar. Weinig aanbod met hoge huurprijzen tot gevolg. Sinds decennia verplaatsten verschillende handelszaken zich naar de Steenweg op Gierle. Als eerste kwamen de showrooms voor voertuigen aan de beurt. Sinds het in voege treden van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan - Gierlesteenweg voor groothandelszaken is er geen houden meer aan. Op termijn zullen alle groothandelszaken er dan ook worden gebundeld. Dit is een gegeven waarmee dient rekening gehouden te worden, niet alleen op vlak van mobiliteit maar zeker ook op vlak van stedelijke ontwikkeling. Anderzijds geeft deze nieuwe ontwikkeling ook aanleiding tot nieuwe opportuniteiten. If you can t beat them, join them.!!

7 EEN NIEUWE STADSREGIONALE AS VAN ACTIVITEITEN We kunnen volgende elementen onderscheiden (zie tekening): 1. Het historische hart van de stad Turnhout 2. Het winkelkerngebied van Turnhout 3. Het bestaande station dat kan worden omgebouwd tot een regionaal fietsknooppunt 4. De nieuwe geplande innovatiezone voor zorg die voorzien is op de voormalige bedrijventerreinen aan het bestaande station 5. De bestaande kantorenzone (RVA Financiën VDAB ) 6. Een schakelprojectzone in het kader van wonen 7. Het nieuwe station NMBS en het regionaal busknooppunt voor de stadsregio Turnhout 8. De zone voor grote winkels langs de Steenweg op Gierle Een stadsesplanade in de bedding van de voormalige binnenstedelijke sporen als groene as die het groen uit het noorden en het nieuwe park in het noorden van de binnenstad in verbinding brengt met het bestaande Stadspark van Turnhout.

8 Op deze manier ontstaat er een nieuwe NOORD-ZUID AS van activiteiten die het centrum van Turnhout verbindt met de handelsactiviteiten in het zuiden. Op deze as vinden we kantoor- en woonzones. Alles wordt met elkaar verbonden via een netwerk van mobiliteit overgoten met een saus van groen. Deze NOORD-ZUID AS staat loodrecht op de OOST-WEST AS ( lifeline aorta ) die onze stadsregio met elkaar verbindt. Een geïntegreerde uitbouw van mobiliteit gekoppeld aan stedelijke Ontwikkeling geeft de komende decennia nieuwe vooruitzichten en groeipotentieel op maat van de stadsregio Turnhout. We onderscheiden dan 3 belangrijke dragers die de mobiliteit en de stedelijke ontwikkeling met elkaar verbinden op het niveau van de stadsregio: De life-line aorta van de stadsregio stadsboulevard OOST/WEST De groene stadsesplanade in de oude spoorwegbedding NOORD/ZUID (links rechts) De stedelijke activiteitenas NOORD/ZUID (rechts links)

9 COMMUNICERENDE VATEN Momenteel worden de handelszaken aan de Steenweg op Gierle aanzien als een gevaar, een bedreiging voor de kleinhandelszaken in het centrum van Turnhout. Terecht! Beide werken voorlopig nog niet als communicerende vaten. Handelszaken trekken weg uit het centrum van Turnhout en de bezoekers van de handelszaken aan de Steenweg op Gierle doen niet meer de moeite om door te stoten tot het centrum van Turnhout, wegens. slecht bereikbaar. Langs de Steenweg op Gierle vinden we vooral handelszaken die een regionale uitstraling hebben. Ze richten zich tot alle inwoners van het verzorgingsgebied, dus niet enkel tot de inwoners van de stadregio Turnhout.

10 Architects in Motion was betrokken bij de bouw van het Tuincentrum Pelckmans in Lommel, aan de rand van Lommel. Een studie heeft aangetoond dat ongeveer 30% van de bezoekers van Pelckmans Lommel, na hun bezoek, doorstoten tot het centrum van Lommel. Pelckmans Lommels ontvangt per jaar ongeveer bezoekers. 30% is nog steeds Het is dus een kwestie van de klanten van de Steenweg op Gierle op een efficiënte en gastvrije manier tot in het centrum van Turnhout te brengen door de introductie van een geïntegreerde visie op mobiliteit en stedelijke ontwikkeling. Met de nieuwe NOORD-ZUID AS is de basis gelegd voor een optimale verbinding, zowel voor auto-, busvervoer als voetgangers en fietsers. Op deze manier vormt de Steenweg op Gierle GEEN bedreiging meer voor het centrum van Turnhout. Indien de Steenweg op Gierle in staat is mensen uit de ruimere regio aan te trekken is het een kwestie deze te motiveren om door te stoten tot het centrum van Turnhout. Vanaf dat moment werken beide handelsapparaten als communicerende vaten, de ene versterkt de andere. Iedereen wint. Ik herhaal: If you can t beat them, join them.!! Turnhout 7 februari 2013 Luc Vanhout, architect Parkstad Turnhout

Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm

Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm 21 november 2018, 16:00 (CET) Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm Het college van burgemeester en schepenen heeft op 15 november 2018 het voorontwerp van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP)

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Keizerpoort terug op de kaart

Keizerpoort terug op de kaart Keizerpoort terug op de kaart Toegangspoort tot de Gentse stadskern Tussen Brusselsesteenweg en De Keizerpoort of Brusselsepoort is de verdwenen stadspoort die de zuidoostelijke toegang tot de stadskern

Nadere informatie

Handelsdokbrug. Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur

Handelsdokbrug. Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur Nero Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Handelsdokbrug Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent Openbaar onderzoek van 9 januari tot 8

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15 Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15 BRV strategische visie Het Vlaams ruimtelijk beleid maakt zich sterk voor een goede integratie

Nadere informatie

CIVINET

CIVINET CIVINET 19.06.2014 1 Inhoud - Stadsregio Turnhout - Fietsbeleid fietsactieplan concept G-routes fietspunt 2 Stadsregio Turnhout? De Projectvereniging Stadsregio Turnhout heeft als kernopdrachten een fundamentele

Nadere informatie

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017 83 Stadsperimeter Brussel München 84 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 1.400.000 (sterke groei verwacht tegen 2030) " Grootstedelijk gebied: 5.500.000 o Netwerk " Regionale treinen: 14 lijnen " Metro: 6

Nadere informatie

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012.

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Inleiding Güler Turan, schepen voor stedelijk wijkoverleg

Nadere informatie

De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht

De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht Jan Korff de Gidts en Tymon de Weger Railforumbijeenkomst, 5 juni 2014 Kracht van Utrecht Interdisciplinair team (experts en bewoners)

Nadere informatie

College van burgemeester en schepenen Zitting van 23 mei Richtlijnen ontwikkelingsmogelijkheden villalint R13 - Herziening - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen Zitting van 23 mei Richtlijnen ontwikkelingsmogelijkheden villalint R13 - Herziening - Goedkeuring College van burgemeester en schepenen Zitting van 23 mei 2019 Besluit Omgeving Richtlijnen ontwikkelingsmogelijkheden villalint R13 - Herziening - Goedkeuring Goedgekeurd Samenstelling Aanwezig: de heer

Nadere informatie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Mijnheer de burgemeester, Collega s, Het is niet de eerste keer dat we het nieuwe mobiliteitsplan voor onze stad hier in deze raad bespreken.

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

stadsdebat 2 herinrichting Grote Markt Turnhout

stadsdebat 2 herinrichting Grote Markt Turnhout stadsdebat 2 herinrichting Grote Markt Turnhout BEDOELING VAN STADSDEBAT 2 - geen herhaling van stadsdebat 1 - gericht op concrete uitwerking - geen ontwerpoplossingen - randvoorwaarden formuleren VERLOOP

Nadere informatie

Izegem - Visie Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving

Izegem - Visie Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving Izegem - Visie 2030 Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving Izegem - Visie 2030 Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving. De Vlaamse stad Izegem heeft Palmbout Urban Landscapes

Nadere informatie

WAAROM KOMT DE AANKOMST- EN VERTREKBUNDEL IN ZWANKENDAMME?

WAAROM KOMT DE AANKOMST- EN VERTREKBUNDEL IN ZWANKENDAMME? WAAROM KOMT DE AANKOMST- EN VERTREKBUNDEL IN ZWANKENDAMME? In het plan-mer (milieueffectrapport) werden verschillende locaties voor de vertrek- en aankomstbundel voorgesteld en onderzocht: Pelikaan, Ramskapelle,

Nadere informatie

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet?

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Ook bij minder weer Wat cijfers Gent = 250,000 inwoners UGent + Hoge scholen = > 65,000 students Gemiddeld 2,6 fietsen per huishouden > 200,000 fietsbewegingen per

Nadere informatie

ruimtelijk structuurplan provincie Limburg richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte

ruimtelijk structuurplan provincie Limburg richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte Deel I: visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling informatief gedeelte richtinggevend gedeelte I II III IV V bindend gedeelte deel I. visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Bestaand regionaal bedrijf

Bestaand regionaal bedrijf gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Bestaand regionaal bedrijf Makro te Antwerpen Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Nadere informatie

Inhoud mei 2004 Globale toekomstvisie Schematische weergave kaart 1 Gewenste natuurlijke en landschappelijke structuur Schematische weergave kaart 2 Gewenste agrarische structuur Schematische weergave

Nadere informatie

Openbaar onderzoek RUP 153 deel B Antwerpsesteenweg-Orchideestraat

Openbaar onderzoek RUP 153 deel B Antwerpsesteenweg-Orchideestraat Openbaar onderzoek RUP 153 deel B Antwerpsesteenweg-Orchideestraat Om een deel van de Antwerpsesteenweg beter in te richten, maakt de Stad Gent een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op. Voor het ontwerp

Nadere informatie

Voetgangers- en fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten: meer dan een brug over het kanaal

Voetgangers- en fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten: meer dan een brug over het kanaal Voetgangers- en fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten: meer dan een brug over het kanaal Inzender dossier: Bouwheer: Stad Turnhout Stad Turnhout Ive Van Bouwel Campus Blairon 200 coördinator projecten

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie

De nieuwe entree van Hilversum

De nieuwe entree van Hilversum De nieuwe entree van Hilversum Het stationsgebied over vijftien jaar: een waardig visitekaartje voor de Mediastad in het groen. Door de ontwikkeling van deze belangrijke entree zet Hilversum zich weer

Nadere informatie

scenario 1: De Leefstraat

scenario 1: De Leefstraat scenario 1: De Leefstraat De Rozenstraat en Palmstraat vormen vandaag een belangrijke levensader voor de Heilig-Hartwijk. Ze verbinden het sportcentrum Alverberg, de Heilig-Hartkerk, de Daltonschool en

Nadere informatie

LEZ.. is less het moet met minder

LEZ.. is less het moet met minder LEZ.. is less het moet met minder OLD.. is more hoe moet het verder? Eén land = drie gewesten LEZ kaderwetten zijn gewestelijk LEZ: Wat en waarom? Een lage-emissiezone (LEZ) is: een afgebakend gebied waarin

Nadere informatie

Spoorstrategie Waasland, spoorlijn Sint-Niklaas Mechelen. Station Temse, regionaal knooppunt

Spoorstrategie Waasland, spoorlijn Sint-Niklaas Mechelen. Station Temse, regionaal knooppunt Spoorstrategie Waasland, spoorlijn Sint-Niklaas Mechelen Station Temse, regionaal knooppunt Fred Van Remoortel, OV-mobiliteitsplanner overleg bewoners, pers, raadsleden.???/2016 40 jaar geleden in GVA

Nadere informatie

Scheiding infrastructuurdenken en stadsontwikkeling in historisch perspectief. Nood aan een geïntegreerde visie en aanpak

Scheiding infrastructuurdenken en stadsontwikkeling in historisch perspectief. Nood aan een geïntegreerde visie en aanpak Scheiding infrastructuurdenken en stadsontwikkeling in historisch perspectief. Nood aan een geïntegreerde visie en aanpak JEF VAN DEN BROECK, ir. architect ruimtelijk planner Ringland Colloquium 20 maart

Nadere informatie

Congres Ademloos

Congres Ademloos Congres Ademloos 12.09.12 VAN OOSTERWEELVERBINDING TOT OVERKAPPING VAN DE ANTWERPSE RING VAN MOBILITEIT TOT VOLKSGEZONDHEID 10 JAAR VOORTSCHRIJDEND INZICHT 1. De voorgeschiedenis 1 e Masterplan in 1998

Nadere informatie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Mijnheer de burgemeester, Collega s, Het is niet de eerste keer dat we het nieuwe mobiliteitsplan voor onze stad hier in deze raad bespreken.

Nadere informatie

Jef Van Damme presenteert

Jef Van Damme presenteert Jef Van Damme presenteert MOLENBEEK 2018 een autoluwe, groene woonoase en dé mediterrane shopping referentie van België 1. Molenbeek Centrum vandaag 2. Visie en doelstellingen voor 2018 3. Een ambitieus

Nadere informatie

Fietsplaza HC een initiatief van CORIO, V&D en gemeente Utrecht

Fietsplaza HC een initiatief van CORIO, V&D en gemeente Utrecht Fietsplaza HC een initiatief van CORIO, V&D en gemeente Utrecht Stel je eens voor... een comfortabele fietsenstalling waar je als gast ontvangen wordt midden in het winkelhart van Nederland. Het heeft

Nadere informatie

De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht

De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht De Dubbele Schaalsprong in Fiets- + OV-rail-netwerken Casus Utrecht Jan Korff de Gidts en Tymon de Weger Railforumbijeenkomst, 5 juni 2014 Kracht van Utrecht Interdisciplinair team (experts en bewoners)

Nadere informatie

Mobiliteit in het Interfluvium tussen Leie en Schelde

Mobiliteit in het Interfluvium tussen Leie en Schelde 1,25 Mobiliteit in het Interfluvium tussen Leie en Schelde De studie is gemaakt in opdracht van het provinciebestuur West-Vlaanderen. De mobiliteitsstudie is onder meer gebaseerd op verkeerstellingen in

Nadere informatie

Info-avond Nijlen 24/04/2012 Tweede Spoortoegang/IJzeren Rijn ÉN EEN LEEFBARE RAND

Info-avond Nijlen 24/04/2012 Tweede Spoortoegang/IJzeren Rijn ÉN EEN LEEFBARE RAND Info-avond Nijlen 24/04/2012 Tweede Spoortoegang/IJzeren Rijn VOOR EEN LEEFBARE STAD ÉN EEN LEEFBARE RAND Welkom 1. Procedure Plan-Mer 2. Tweede spoor (en E313) 3. IJzeren Rijn 4. Vragen en discussie Procedure

Nadere informatie

Workshop 1 GIS-toepassingen Demografie en capaciteit Groei en evolutie van de stadsregio story map (Turnhout) 20 oktober

Workshop 1 GIS-toepassingen Demografie en capaciteit Groei en evolutie van de stadsregio story map (Turnhout) 20 oktober Workshop 1 GIS-toepassingen Demografie en capaciteit Groei en evolutie van de stadsregio story map (Turnhout) 20 oktober 1 GROEI EN EVOLUTIE VAN DE STADSREGIO TURNHOUT STORY MAP Stadsregio Turnhout Breda

Nadere informatie

Position paper binnenstad Eindhoven

Position paper binnenstad Eindhoven 18-5-2015 Position paper binnenstad Eindhoven Commissie Economie en Mobiliteit 19 mei 2015 Bureau voor Economische Argumentatie Herbert ter Beek i.s.m. Cees-Jan Pen, lectoraat Brainport Fontys Hogescholen

Nadere informatie

ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/ Lier/Kapellen/Ranst

ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/ Lier/Kapellen/Ranst De nieuwe visie voor mobiliteit in uw regio ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/24.01.2019 Lier/Kapellen/Ranst WELKOM PROGRAMMA 19.00 19.10 uur: Opening 19.10 19.25 uur: Vervoerregio

Nadere informatie

N-VA Mol Werkgroep mobiliteit Gemeenteraadsleden. Voorstel circulatielus Mol-centrum Voorstel eenrichtingsverkeer Molderdijk

N-VA Mol Werkgroep mobiliteit Gemeenteraadsleden. Voorstel circulatielus Mol-centrum Voorstel eenrichtingsverkeer Molderdijk N-VA Mol Werkgroep mobiliteit Gemeenteraadsleden Voorstel circulatielus Mol-centrum Voorstel eenrichtingsverkeer Molderdijk Versie: september 2015 1. Inleiding N-VA Mol stelt voor om de verkeersknoop in

Nadere informatie

Haarlem leefbaar en bereikbaar

Haarlem leefbaar en bereikbaar Haarlem leefbaar en bereikbaar van busfiles naar slimme routes en knooppunten www.bus-kruithaarlem.nl Het probleem Te veel te grote XXL bussen zorgen voor grote negatieve effecten. Haarlem scoort nu niet

Nadere informatie

Dordtenaren over mobiliteit

Dordtenaren over mobiliteit Dordtenaren over mobiliteit Uitkomsten Omnibusonderzoek 2016 Inhoud De gemeente Dordrecht gaat een nieuw mobiliteitsplan opstellen. In dat verband wil de gemeente graag weten wat er onder de bevolking

Nadere informatie

groen wonen in een park aan het water

groen wonen in een park aan het water KASTEELLOOP www.kasteelloop.be Concept project Kasteelloop In opdracht van Kastelenloop bvba / De ARK en OCMW zal in het hart van Turnhout het project Kasteelloop opgericht worden. Dit situeert zich pal

Nadere informatie

met de treinen van NMBS

met de treinen van NMBS met de treinen van NMBS Agenda Eerste deel Mobiliteit in perspectief Tweede deel Slim naar Antwerpen Derde deel A-GEN Studie Mobiliteit in perspectief DE KLANT De klant staat centraal De klant is uniek

Nadere informatie

Fietsbereikbaarheid. De Warande. Vanuit het noorden. Vanuit het oosten. Adres: de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout tel.

Fietsbereikbaarheid. De Warande. Vanuit het noorden. Vanuit het oosten. Adres: de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout tel. Adres: de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout tel.: 014 41 94 94 De provincie Antwerpen draagt duurzame mobiliteit en milieu hoog in het vaandel en plaatst daarbij het functionele fietsverkeer centraal.

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Oud-Turnhout

Uw gemeente in cijfers: Oud-Turnhout Inleiding Oud-Turnhout : Oud-Turnhout is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Arendonk, Kasterlee, Ravels, Retie en Turnhout. Oud-Turnhout

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Ruimtelijke staat van Vlaanderen Demografische evoluties (groei, krimp, vergrijzing, gezinsverdunning,

Nadere informatie

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station 1 Fruittuinen en Wandelbos tot stadspark transformeren. Stadspark houdt in: Fruittuinen, Wandelbos (met volière en kinderboerderij) en tenniscomplex.

Nadere informatie

PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN Participatiestrategie Doelstellingen Een gedragen netwerk creëren Doelgroepen Gemeentebesturen Buurprovincies Vlaams Gewest (verschillende

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel

Nadere informatie

OUD-TURNHOUT BEERSE VOSSELAAR. Parkeer. &ShoP

OUD-TURNHOUT BEERSE VOSSELAAR. Parkeer. &ShoP OUD-TURNHOUT BEERSE VOSSELAAR arkeer &Sho arkeer &Sho TURNHOUT BELEVINGSSTAD arkeertarieven In het stadshart van Turnhout geldt er betalend parkeren, zowel langs de straten als op de parkings. Hoe dichter

Nadere informatie

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 INHOUD Context Europese verordening: inhoud Gevolgen voor Belgische reglementering Conclusies

Nadere informatie

Centrumontwikkeling. 11 strategische projectgebieden

Centrumontwikkeling. 11 strategische projectgebieden Centrumontwikkeling 11 strategische projectgebieden 1 Bogaersveld Ruimtelijke Uitvoeringsplan Toegangswegenis, parking en omgevingsaanleg Scholencampus met sportinfrastructuur Gepland periode 2018 2019

Nadere informatie

Een ambitieus project in Aarschot

Een ambitieus project in Aarschot Een ambitieus project in Aarschot 'Een ruimte met plaats voor tewerkstelling, kantoorfuncties, recreatie, groen, handels- en horeca-activiteiten en dienstverlening.' Situering projectgebied De provincie

Nadere informatie

Project Oude Dokken. Klankbordgroep 2. Donderdag 4 juni 2009

Project Oude Dokken. Klankbordgroep 2. Donderdag 4 juni 2009 Project Oude Dokken - een nieuwe thuishaven Project Oude Dokken Klankbordgroep 2 Donderdag 4 juni 2009 Project Oude Dokken - agenda 1. Voorstellingsronde 2. Goedkeuring en opvolging van het verslag van

Nadere informatie

Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij?

Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij? Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij? De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van het centrum van de stad op een optimale manier te organiseren. We zetten alle

Nadere informatie

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum UNIZO BRUGGE Stad en Haven Unie van Zelfstandige Ondernemers Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum 07-01-2014 UNIZO Brugg Stad en Havene: Eerste mobiliteitsrapport geeft nood aan ingrijpende acties

Nadere informatie

Inhoud mei 00 Gewenste ruimtelijke structuur RD Kaart : Schematische weergave Gewenste agrarische structuur RD Kaart : Schematische weergave Gewenste natuurlijke en landschappelijke structuur RD Kaart

Nadere informatie

de ontwikkeling van de nieuwe duurzame stadswijk aan Gent Sint Pieters

de ontwikkeling van de nieuwe duurzame stadswijk aan Gent Sint Pieters de ontwikkeling van de nieuwe duurzame stadswijk aan Gent Sint Pieters Reginald Claeys Departementshoofd Departement Ruimtelijke Planning, Mobiliteit en Openbaar Domein Stad Gent Aanleiding De projectontwikkeling

Nadere informatie

Noordstra, lepie. Kampen <rn.kampen84@upcmail.nl> Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Geachte heer, mevrouw,

Noordstra, lepie. Kampen <rn.kampen84@upcmail.nl> Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Geachte heer, mevrouw, Noordstra, lepie Van: Kampen Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Brief aan Statenfracties betreffende tunnel Hurdegaryp, Bijlagen:

Nadere informatie

Meer parkeerplaatsen

Meer parkeerplaatsen 7 voorstellen: 1) Meer parkeerplaatsen 2) Goedkoper parkeren 3) Minder gereserveerde plaatsen 4) Park en Ride invoeren 5) Betere parkeersignalisatie 6) Parkeren bewoners verbeteren 7) Groot Hasselt De

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Vosselaar

Uw gemeente in cijfers: Vosselaar Inleiding Vosselaar : Vosselaar is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Beerse, Kasterlee, Lille en Turnhout. Vosselaar heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Trendbreuk? Netto kwantitatieve opgave 2023. Wonen 1.800 7.100. Bedrijventerreinen 18 (+30) ha 156 ha. (gemeentelijk + privaat) 248.000-323.

Trendbreuk? Netto kwantitatieve opgave 2023. Wonen 1.800 7.100. Bedrijventerreinen 18 (+30) ha 156 ha. (gemeentelijk + privaat) 248.000-323. Maastricht Maastricht 120.000 inwoners, stabilisatie Centrum van de regio (600.000-550.000) Universiteit Meer dan 20 miljoen bezoekers waarvan 2/3 uit Nederland, winkelen belangrijkste bezoekmotief Compacte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Beerse

Uw gemeente in cijfers: Beerse Inleiding Beerse : Beerse is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Lille, Malle, Merksplas, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar. Beerse heeft

Nadere informatie

gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Diest platen

gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Diest platen gemeentelijk Diest platen een sterke stad omgeven door gebalde dorpen september 2008 gemeentelijk OVERZICHT VAN PLATEN inleidend 0.1. de ruimtelijke structuur: een illustratie 0.2. het onbebouwde landschap

Nadere informatie

FIETSSTRATEN DE DOODSTEEK VOOR DE MIDDENSTAND? Kees van Ommeren Renee van der West Decisio

FIETSSTRATEN DE DOODSTEEK VOOR DE MIDDENSTAND? Kees van Ommeren Renee van der West Decisio FIETSSTRATEN DE DOODSTEEK VOOR DE MIDDENSTAND? Kees van Ommeren Renee van der West Decisio Indeling Introductie Polarisatie in discussie over fietsstraten, parkeren en effect op winkels en omzet Beschouwing

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

18 de Horta-infoavond 21 oktober 2015

18 de Horta-infoavond 21 oktober 2015 18 de Horta-infoavond 21 oktober 2015 Voorstadsnet Antwerpen? 1. Van knelpunten naar knooppunten (juni 2010): hoofdstuk Openbaar Vervoer Manu Claeys, straten-generaal 2. Naar een nieuw geïntegreerd netwerk

Nadere informatie

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 programma 19:30-19:40 19:40-19:45 19:45-20:15 20:15-20:30 20:30-21:00 21:00-21:15 Welkom (Wimar Jaeger) Toelichting op de

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Turnhout

Uw gemeente in cijfers: Turnhout Inleiding Turnhout : Turnhout is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels en

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst BrabantStad NS Groep N.V.

Samenwerkingsovereenkomst BrabantStad NS Groep N.V. Samenwerkingsovereenkomst BrabantStad NS Groep N.V. 7 oktober 2005 Samenwerkingsovereenkomst BrabantStad - NS Groep N.V. De hieronder aangegeven partijen De Provincie Noord-Brabant in haar hoedanigheid

Nadere informatie

Programma interactieve informatieavond Agenda Fiets

Programma interactieve informatieavond Agenda Fiets Programma interactieve informatieavond Agenda Fiets Presentaties Opening (5 min) Wethouder Jannie Visscher Welkom en doel van de bijeenkomst: Naar een Agenda Fiets! met ambitie Context en achtergrond (10

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening: RUP

Ruimtelijke ordening: RUP Ruimtelijke ordening: RUP Robin Hendrickx 2 SA 3 2014-2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen... 3 Ruimtelijk structuurplan Vlaams-Brabant... 4 Gewestplan... 5 Masterplan

Nadere informatie

Project Trage wegen Ingelmunster. Startnota

Project Trage wegen Ingelmunster. Startnota Project Trage wegen Ingelmunster Startnota Juni 2007 1 PROJECT TRAGE WEGEN 3 1.1 Reden tot opmaak 3 1.2 Projectteam 3 1.3 Naar een actuele inventaris 3 1.3.1 Opmaken van een basiskaart 3 1.3.2 Opzoeken

Nadere informatie

Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit. A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid

Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit. A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid Klimaatplan Emissievrije mobiliteit 2020: Omslagpunt elektrisch rijden?

Nadere informatie

STARTERSGIDS BUYER PERSONAS

STARTERSGIDS BUYER PERSONAS INBOUND MARKETING STARTERSGIDS BUYER PERSONAS DALLAS ANTWERP ? HOE ZIET EEN BUYER PERSONA ER UIT? INHOUD 1 Een korte introductie over buyer personas. 2 Hoe maak je een buyer persona? 3 Hoe ziet een buyer

Nadere informatie

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten Aanvraagformulier & inhoudelijke beoordeling Regionale Overlegtafels Economie februari - maart 2018 Agenda Aanvraagformulier Addendum Inhoudelijke beoordeling

Nadere informatie

13.4 Gewenste verkeer- en vervoersstructuur

13.4 Gewenste verkeer- en vervoersstructuur 166/183 43-03/26000512 13.4 Gewenste verkeer- en vervoersstructuur De gewenste verkeer- en vervoersstructuur is de gewenste samenhang tussen alle ruimten in de gemeente die min of meer gekoppeld zijn aan

Nadere informatie

Aanvragen in Subsidieaanvraag BDU Kleine Infrastructuur 2016

Aanvragen in Subsidieaanvraag BDU Kleine Infrastructuur 2016 Algemene aspecten: Aanvragen indienen: eind 2015. Voorlopige gunning voor 1 november 2016. Uitvoering 2016/2017 Aanvragen in 2015 De Draai - Van Veenweg - Voetpad naast Van Veenweg - Knip Van Veenweg (afhankelijk

Nadere informatie

Adviesnota. Verkeerscirculatieplan Columbiz Park

Adviesnota. Verkeerscirculatieplan Columbiz Park Adviesnota Verkeerscirculatieplan Columbiz Park Datum: 7 april 2016 Versie: 3 Status: Definitief Revisie: Afdeling(en): Team(s): i.o.m.: Steller: Afdelingsmanager: Projectleider: Wethouder: Vastgoed en

Nadere informatie

Een mix van woningen, publieke voorzieningen, kantoren, horeca en handelszaken naast Park Spoor Noord

Een mix van woningen, publieke voorzieningen, kantoren, horeca en handelszaken naast Park Spoor Noord Kop Spoor Noord Een mix van woningen, publieke voorzieningen, kantoren, horeca en handelszaken naast Park Spoor Noord Kop Spoor Noord is de zone tussen Park Spoor Noord en de Leien. De zone is 6 hectare

Nadere informatie

De Kusttram = duurzaam toerisme

De Kusttram = duurzaam toerisme De Kusttram = duurzaam toerisme Toelichting door: Dirk Schockaert, De Lijn West-Vlaanderen Sinds 1885 > een unieke traditie In 1885 > eerste tramlijn tussen Oostende en Nieuwpoort In 1912 > eerste elektrische

Nadere informatie

UIT DE BAN VAN DE RING

UIT DE BAN VAN DE RING v UIT DE BAN VAN DE RING De overkapping van de Antwerpse Ring Een helder concept voor een wervend project 1 Een aanslepend probleem druk verkeer + veel weefbewegingen + ongevallen = nog meer files 2 Een

Nadere informatie

Wallonië Samenwerking tussen de Vlaamse en Brusselse openbare crematoria

Wallonië Samenwerking tussen de Vlaamse en Brusselse openbare crematoria Verslag van de Raad van Bestuur van 7 oktober 2014 inzake het belang van de deelneming van IGS WESTLEDE aan het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria vzw Inleiding De Vlaamse en Brusselse intergemeentelijke

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Samen voor duurzame mobiliteit

Samen voor duurzame mobiliteit Infomoment duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid Mandatarissen Hasselt, 21 februari 2013 De Lijn Limburg Samen voor duurzame mobiliteit Inhoud Voorstelling De Lijn Limburg Partnerschap De Lijn en lokale overheden

Nadere informatie

Fietssnelwegenplan Oost-Vlaanderen. Conclusies consultatieronde en fietssnelwegenkaart

Fietssnelwegenplan Oost-Vlaanderen. Conclusies consultatieronde en fietssnelwegenkaart Fietssnelwegenplan Oost-Vlaanderen Conclusies consultatieronde en fietssnelwegenkaart Historiek Reeds geruime tijd ondersteunt de Provincie de realisatie van fietsinfrastructuur Ondersteunen van gemeentes

Nadere informatie

AbWWh leeh Z[ ijwhj 9^[Yab_ij cex_b_j[_j El[hp_Y^j Fhe`[Yj][X_[Z mwj5 D_[km[ je[aecij Aed_d]_d <WX_ebWbWWd C[[h m[j[d5

AbWWh leeh Z[ ijwhj 9^[Yab_ij cex_b_j[_j El[hp_Y^j Fhe`[Yj][X_[Z mwj5 D_[km[ je[aecij Aed_d]_d <WX_ebWbWWd C[[h m[j[d5 vervolg op pagina 2 De werkzaamheden aan het station Gent-Sint-Pieters en omgeving hebben een invloed op de verkeersafwikkeling. Via deze Nieuwsbrief worden automobilisten, voetgangers, fietsers, gebruikers

Nadere informatie

De bruisende stad. Beleidskader

De bruisende stad. Beleidskader De bruisende stad Vlaams Regeerakkoord: Beleidskader» Werk maken van duurzame, creatieve steden» Stedelijke kernen uitbouwen tot aantrekkelijke woonkernen met een interessant cultureel, onderwijs-, verzorgings-,

Nadere informatie

Heraanleg op- en afrittencomplex De Pinte. Infovergadering 11 oktober 2017

Heraanleg op- en afrittencomplex De Pinte. Infovergadering 11 oktober 2017 Heraanleg op- en afrittencomplex De Pinte Infovergadering 11 oktober 2017 www.wegenenverkeer.be/depinte Bart Crombez Sylvie Syryn Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen 2 Agentschap Wegen en Verkeer Wegbeheerder

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Baarle-Hertog

Uw gemeente in cijfers: Baarle-Hertog Inleiding Baarle-Hertog : Baarle-Hertog is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout. Baarle-Hertog heeft

Nadere informatie

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Koppeling Houten Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten de Koppeling Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs belangrijkste weg

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Ravels

Uw gemeente in cijfers: Ravels Inleiding Ravels : Ravels is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Arendonk, Baarle-Hertog, Oud-Turnhout en Turnhout. Ravels heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Motivatienota Onteigeningsplan. Recreatiezone Melsbroek

Motivatienota Onteigeningsplan. Recreatiezone Melsbroek Motivatienota Onteigeningsplan Recreatiezone Melsbroek 1. LIGGING PLANGEBIED De gemeente Steenokkerzeel is gelegen in Vlaams-Brabant, ten noord-oosten van Brussel, tussen de gemeenten Machelen, Zaventem,

Nadere informatie

Project Gentse Kanaalzone. Alain Moerman EVO Regiobestuur Zeeland

Project Gentse Kanaalzone. Alain Moerman EVO Regiobestuur Zeeland Project Gentse Kanaalzone Alain Moerman 28 05 2014 EVO Regiobestuur Zeeland 2 1. De Gentse kanaalzone 2. Project Gentse Kanaalzone 3. Lopende projecten (1) De Gentse Kanaalzone 3 1 van de 4 Vlaamse zeehavens,

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2001-I

Eindexamen aardrijkskunde havo 2001-I Bij elke vraag is aangegeven welke bron(nen) en atlaskaart(en) nodig zijn voor de beantwoording. Migratie en Vervoer De vragen 1 tot en met 4 gaan over migratie en ruimtelijke inrichting. bron 1 Migratie

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Merksplas

Uw gemeente in cijfers: Merksplas Inleiding Merksplas : Merksplas is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Rijkevorsel en Turnhout. Merksplas

Nadere informatie

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Stad Antwerpen: Beleidsnota Detailhandel 2013 6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Florerende winkels zijn voor Antwerpen van groot belang. Niet alleen zorgen ze ervoor dat de Antwerpenaar alles

Nadere informatie

W I N K E L e n I N H E T N I E U W E B A N N E C E N T R U M

W I N K E L e n I N H E T N I E U W E B A N N E C E N T R U M W I N K E L e n I N H E T N I E U W E B A N N E C E N T R U M B e z a a n j a c h t p l e i n - A m s t e r d a m N o o r d Het Nieuwe Banne Centrum Centraal gelegen in Amsterdam Noord, aan het Bezaanjachtplein

Nadere informatie

De Een nieuwe fietssnelweg langs de A12

De Een nieuwe fietssnelweg langs de A12 De Een nieuwe fietssnelweg langs de (T)rap naar In september 2018 starten we met de aanleg van de F28, de fietssnelweg langs de, die op termijn Willebroek met zal verbinden. Dit project moet van de fiets

Nadere informatie

De slimme. kilometerheffing voor vrachtwagens

De slimme. kilometerheffing voor vrachtwagens Een Tandje bij voor de Fiets Vlaams Fietsbeleidsplan Bespreking De slimme Commissie OPE 28 april 2016 kilometerheffing voor vrachtwagens Ben Weyts Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse

Nadere informatie